ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 . ~
~




~**  Άγιος Λουκάς ο Ιατρός: Τι σημαίνει σωτηρία;
~ Μεταξύ των ανθρώπων που ζουν γύρω μας υπάρχουν και αυτοί που δεν πιστεύουν στον Θεό και όμως κάνουν πολλά καλά έργα. Συχνά ακούω την έξης ερώτηση: «Αυτό δεν είναι αρκετό, δεν θα σωθούν αυτοί οι άνθρωποι με τα καλά τους έργα»;
*  Πρέπει οπωσδήποτε να δώσω την απάντηση. Όχι, δεν θα σωθούν μόνο με τα καλά έργα. Γιατί δεν θά σωθούν; Γιατί έτσι είπε ό Κύριος και Θεός μας Ιησούς Χριστός, όταν «επηρώτησε… νομικός, πειράζων αυτόν και λέγων. Διδάσκαλε, ποια εντολή μεγάλη εν χω νόμω; ό δέ Ιησούς εφη αύτω’ αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εν όλη τη καρδία σου, αυτή εστί πρώτη και μεγάλη εντολή, δευτέρα δε όμοια αύτη’ αγαπήσεις τον πλησίον σου ώς σεαυτόν» (Μτ. 22, 35-39).
Αν η πίστη στον Θεό και η αγάπη προς Αυτόν είναι η πρώτη και η σπουδαιότερη εντολή του νόμου, αν η δεύτερη εντολή για την αγάπη προς τον πλησίον πηγάζει απ’ αυτή την πρώτη, και αν η αγάπη προς τον πλησίον παίρνει την δύναμη της από την αγάπη προς τον Θεό, τότε αυτό σημαίνει, ότι για να σωθεί κανείς πρέπει με όλη την καρδιά του να αγαπήσει τον Θεό, διότι αυτή είναι η πρώτη και η σπουδαιότερη εντολή του νόμου.
Τι σημαίνει σωτηρία; Το να σωθεί κανείς σημαίνει να κληρονομήσει την αιώνια ζωή, να μπει στην Βασιλεία του Θεού και να γίνει κοινωνός αυτής της Βασιλείας! τι είναι η Βασιλεία του Θεού και τι είναι η αιώνια ζωή;
Ό Κύριος και Θεός μας Ιησούς Χριστός είπε στους Εβραίους έναν πολύ θαυμαστό λόγο, ότι όλοι πρέπει να τρώνε τον Επουράνιο Άρτο και ότι ό Επουράνιος αυτός Άρτος είναι η Σάρκα του, την οποία Αυτός δίνει για την σωτηρία του κόσμου και για να ζει ό κόσμος.
«Αμήν αμήν λέγω υμίν, εάν μη φάγητε την σάρκα του Υιού του ανθρώπου και πίητε αυτού το αίμα, ουκ έχετε ζωήν εν εαυτοίς» (Ίω. 6, 53). Ποια ζωή; την ζωή την αιώνια. Δεν θα έχετε την αιώνια ζωή, δεν θα γίνετε κοινωνοί της Βασιλείας του Θεού και δεν θα σωθεί η ψυχή σας. Μπορεί να υπάρχει κάτι πιο ξεκάθαρο απ’ αυτό τον λόγο; Αν δεν πιστεύουμε με όλη την καρδιά μας στον Θεό, αν δεν βαφτιζόμαστε, αν δεν κοινωνούμε του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, τότε η σωτηρία για μας δεν υπάρχει.
Βλέπετε, μόνο τα καλά έργα δεν αρκούν για να σωθούμε!
Ξέρουμε ότι και οι άπιστοι κάνουν καλά και δίκαια έργα. Και τότε δημιουργείται η ερώτηση, πώς να κρίνουμε τα καλά έργα που κάνουν οι άπιστοι, ποια είναι η άξια τους; Βέβαια, όλα τα καλά έργα που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι έχουν την άξια τους, η οποία είναι μεγάλη. Το δεχόμαστε αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των καλών έργων που κάνουν οι άπιστοι και αυτών που κάνουν οι άνθρωποι, οι οποίοι με όλη την καρδιά τους πιστεύουν στον Θεό.
Ποια είναι η διαφορά; η διαφορά είναι η εξής: υπάρχει πλήθος ανθρώπων, πολύ δυνατών ανθρώπων, που θυσίασαν όλα, ακόμα και την ίδια τη ζωή τους, για χάρη του λαού τους. Υπήρχαν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι ακόμα και στη δική μας εποχή. Υπήρχαν λοιπόν πολλοί άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή τους για το καλό του λαού τους και του δικού τους έθνους.
Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που θυσιάζουν τη ζωή τους για χάρη της δικής τους τάξης.
~ Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των καλών έργων;
Αυτή η αγάπη τους προς το λαό τους όσο καλή και να είναι, είναι η αγάπη μόνο προς το δικό τους λαό. Και ταυτόχρονα μ’ αυτή υπάρχει και μίσος προς τους ανθρώπους άλλων φυλών και τάξεων. Η αληθινή όμως και γνήσια αγάπη, η ευάρεστη στον Θεό δεν μπορεί να έχει μίσος, αυτή αγκαλιάζει τα πάντα, είναι καθολική.
Χρειάζεται άσκηση, χρειάζεται κόπος, χρειάζεται να αναγκάζουμε τον εαυτό μας να κάνουμε το καλό. Πρέπει να αποστραφούμε το κακό, την οποιαδήποτε αδικία και να στραφούμε στην αλήθεια.
Χρειάζεται αγώνας για να κάνουμε καλά έργα. Μόνο τότε, όταν, με μεγάλες και επίμονες προσπάθειες, καθαρίζουμε την καρδιά μας και έτσι προσελκύουμε τη χάρη του Θεού, τότε, όταν αυτή η χάρη ανάβει στην καρδιά μας την θεία αγάπη, την αγάπη προς όλους τους ανθρώπους, η οποία δεν μισεί κανέναν, μόνο τότε αυτή η αγάπη, μαζί με την πίστη, μας ανοίγει δρόμο προς την Βασιλεία του Θεού.
Λοιπόν, δεν είναι αρκετά μόνο τα καλά έργα και δεν αρκεί μόνο η ηθική, χρειάζεται και η πίστη.
Διότι μόνο η Θρησκεία, μόνο η Πίστη στον Θεό και η κοινωνία μαζί Του μας δίνει τη δύναμη να κάνουμε γνήσια καλά και ευάρεστα στον Θεό έργα.
Αυτή την δύναμη δεν την δίνει η ηθική και μεγάλο λάθος κάνουν αυτοί που νομίζουν ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε την θρησκεία με κάποια ηθική διδασκαλία.
Πρέπει η θεία χάρη να κατοικήσει στην καρδιά μας για να γίνει αυτή ναός του Παναγίου Πνεύματος. Αμήν.

~**  Καλαβρύτων Αμβρόσιος: «Η Ελλάδα μεταβάλλεται σε Σόδομα και Γόμορα»
~  Ξέσπασμα για τα ήθη στην Ελλάδα και  νέα επίθεση στην κυβέρνηση κατά της κυβέρνησης από τον μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο.
*  Σε σημερινό άρθρο του στο προσωπικό blog του αναφέρει:
Τα ήθη, αγαπητοί μου φίλοι, αλλάζουν ολοταχώς σήμερα στην δύστυχη Πατρίδα μας! Τα λεγόμενα «χρηστά ήθη» έχουν τεθή υπό διωγμόν! Το φυσικό και το φυσιολογικό τώρα πλέον χλευάζονται! Το μαύρο επαινείται! Το άσπρο κατακρίνεται! Ο εκφυλισμός συστηματικά πλέον προωθείται στην Κοινωνία μας!
Κάποια διδασκάλισσα σε Δημοτικό Σχολείο της Αττικής διδάσκει γιόγκα στα παιδάκια του Σχολείου της, επί πλέον δε τα βάζει να φιλιούνται στόμα με στόμα αγόρι με αγόρι καί κορίτσι με κορίτσι! Συγχρόνως κατήργησε και την πρωϊνή προσευχή!
Η Κοινωνία μας, λοιπόν, μεταμορφώνεται! Δέχεται μια δυσπερίγραπτη παραμόρφωση. Κατά τήν διάρκεια του Τριωδίου, ως γνωστόν, υπάρχει η εορτή των Απόκρεω. Τότε συνηθίζεται και τό «Καρναβάλι». Δηλ. ο φυσιολογικός άνθρωπος φοράει μιά μάσκα και αλλάζει μορφή! Αυτό όμως κρατάει μόλις μιά-δύο εβδομάδες! Ύστερα η Κοινωνία επανέρχεται στη φυσιολογική της μορφή καί την φυσική της πορεία!
Στις ημέρες μας κάποιοι προσπαθούν νά μεταβάλουν τήν ανθρώπινη Κοινωνία σε ένα μόνιμο Καρναβάλι. Αποβάλλεται το φυσιολογικό καί «φοριέται» το μή φυσιολογικό!
Μιά απόδειξη είναι και η πρόσφατη Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Στρασβούργο: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη χθες ότι ο όρος «σύζυγος» περιλαμβάνει και τους συζύγους του ιδίου φύλου»!!!!
Μια άλλη γεύση του ιδίου προβλήματος είναι η παρέλαση των Gays, η οποία πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα! Μία παρέλαση, η οποία διαφημίζεται υπερβαλλόντως από τά ΜΜΕ! Δικαίωμα βεβαίως του κάθε πολίτη, αφού είναι ελεύθερος άνθρωπος, είναι να ζή όπως θέλει! Φυσιολογικά ή μή φυσιολογικά! Αρκεί να μη προκαλεί τον συνάνθρωπό του! Παρά ταύτα κανένα δικαίωμα δεν έχει να προβάλει με υπερηφάνεια το πάθος του και να υπερηφανεύεται γι’ αυτό!
Ο Αντι-ρατσιστικός Νόμος έγινε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο! Γιά να μπορούν όσοι ήσαν έως χθές «περιθωριακοί» σήμερα να προβάλλουν όχι απλώς ανενόχλητοι, αλλά καί με περισσή καύχηση, τις ηθικές (δηλ. τις κατά Χριστόν ανήθικες) προτιμήσεις των! Εάν, λοιπόν, κάποιος φυσιολογικός άνθρωπος τολμήσει νά κατακρίνει τον μη φυσιολογικό, τόν «τοιούτον», όπως ελέγετο πολύ παλαιότερα, «τον άνώμαλον», όπως ελέγετο έως πρό τινος, αυτός οδηγείται στα Δικαστήρια! Και εάν παρ’ ελπίδα αθωωθή, τότε ο Υπουργός της Δικαιοσύνης σπεύδει και με την επέμβασή του ακυρώνει τήν απαλλακτική δικαστική Απόφαση! Έτσι χαρίζεται στους Gays ή ΛΟΑΤ!
Αντιθέτως, εάν οι Gays προσβάλλουν μέ λόγια, με έργα, μέ αφίσσες κλπ. τον φυσιολογικό άνθρωπο και τον φυσιολογικό τρόπο ζωής, αυτοί παραμένουν ανενόχλητοι! Καί όχι μόνον ανενόχλητοι, αλλά και σπουδαίως καλύπτονται υπό των Κρατικών Παραγόντων!
Θέλετε απόδειξη; «Φωταγωγούν τη Βουλή στα χρώματα των ….Gay!», γράφει Αθηναϊκή Εφημερίδα!
Το τραγικό στην όλη υπόθεση είναι, ότι καί το κόμμα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ συμμετέχει με εκπροσώπους του στην παρέλαση και τις εκδηλώσεις των Ομοφυλοφίλων!
**********
Αγαπητοί μου Αδελφοί,
Παιδιά του Χριστού μας,
Παιδιά της Ορθοδόξου Εκκλησίας,
Αδελφικώς σας ικετεύω: «Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου»! Η φιλτάτη Πατρίδα μας μεταβάλλεται! Αλλάζει χαρακτήρα! Η σεμνότης χλευάζεται, η ανηθικότης επαινείται! Η Ελλάδα μας μεταβάλλεται ολοταχώς σε Σόδομα καί Γόμορρα! Τό σύνθημα της παρελάσεως είναι τό «παρούσα»! Άνδρες και γυναίκες θα ανταποκρίνωνται με την λέξη «παρούσα»!!!!! Έτσι, λοιπόν, θα επαληθευθή, αλλά με την αντίστροφη έννοια, την υποτιμητική και όχι την θαυμαστικη της έννοια, η φράση του Ξέρξου, ο οποίος είπε το εξής αξιοθαύμαστο: «οι μεν άνδρες γεγόνασί μοι γυναίκες, αι δε γυναίκες άνδρες»!!!!!!
Παρακαλώ, να σημειώσετε κάπου στο μυαλό σας, ότι Χορηγοί των Ομοφυλοφίλων, για να πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις των, το Gay pride όπως τον αποκαλούν, μεταξύ άλλων είναι και οι εξής:
• Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα,
• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
• Η Περιφέρεια Αττικής,
• Ο Δήμος Αθηναίων,
• Η Πρεσβεία της Αυστραλίας εν Αθήναις,
• Η Πρεσβεία της Ολλανδίας » »,
• Η Πρεσβεία του Καναδά » »,
• Η Ελληνική Ραδιοφωνία -Τηλεόραση (ΕΡΤ) !!!!!!! ***,
• Το Ίδρυμα Ωνάση καί
• Το Ίδρυμα Μποδοσάκη!
Θα το διαπιστώσετε σήμερα με όσα θα δούμε ζωντανά μεν στην Αθήνα, σε εικόνες δε από τις τηλεοράσεις. Πρόσχωμεν!
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον, 09 Ιουνίου 2018

***  Απάντηση του ΑΡΧΕΛΩΝ για το βίντεο με μοτοσικλετιστή στις παραλίες Γιαννιτσοχωρίου και Ελαίας 
Τις τελευταίες ημέρες το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο  που δείχνει κάποιον να αποδοκιμάζει μοτοσικλετιστή που οδηγεί στις παραλίες Γιαννιτσοχωρίου και Ελαίας.
Η αποδοκιμασία αυτού, προκάλεσε αντιδράσεις από φορείς της περιοχής. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εξέδωσε την απάντηση που ακολουθεί για το περιστατικό:
Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί και αναπαράγεται σε τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης καθώς και στα social media, απόσπασμα οπτικοακουστικού υλικού από τον παράνομο αγώνα μοτοσυκλετών στις αμμοθίνες και στις παραλίες Γιαννιτσοχωρίου και Ελαίας του Νοτίου Κυπαρισσιακού Κόλπου. Είναι λυπηρό και μάλλον κατευθυνόμενο, ότι προβάλλεται απόσπασμα και όχι ολόκληρο το υλικό. Κάθε ένας που θα μπει στον κόπο να δει ολόκληρο το υλικό, θα αντιληφθεί  την προσπάθεια εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και κατοίκων της περιοχής να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες στον αγώνα ότι αυτό που έκαναν ήταν παράνομο και κυρίως καταστροφικό για την περιοχή. Θα δει ξεκάθαρα ότι τους παρακαλούσαν να «κόψουν» ταχύτητα για να τους μιλήσουν, ότι οι μοτοσικλετιστές  επιτάχυναν αντί να μειώσουν ταχύτητα, χωρίς να ενδιαφέρονται αν θα τραυμάτιζαν τους πεζούς που βρίσκονταν μπροστά τους, ακόμα και ότι ένας οδηγός κλώτσησε τον πεζό για να συνεχίσει την πορεία του.
Το απόσπασμα του βίντεο που προβλήθηκε εκτενώς από κάποιους «φίλους του σπορ» και ανθρώπους που δικαιώνουν την παρανομία χάριν κάποιας «τοπικής ανάπτυξης» που μόνο αυτοί καταλαβαίνουν, έγινε η αφορμή να κατηγορηθούν, να χλευαστούν δημόσια ακόμα και να απειληθούν όσοι εκείνη την ημέρα ζητούσαν εξηγήσεις για το παράνομο συμβάν. Να απειληθούν γιατί –αβοήθητοι από την αστυνομία- προσπάθησαν να εξηγήσουν στους οδηγούς των μηχανών ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος. Να απειληθούν γιατί δήθεν προσπάθησαν να τραυματίσουν τους οδηγούς, ενώ στην πραγματικότητα δεχόντουσαν κλωτσιές. Να απειληθούν γιατί δεν έμειναν άπραγοι, γιατί δεν έμειναν σιωπηλοί!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναμένει τα αποτελέσματα των ενεργειών των εισαγγελικών αρχών επί του συμβάντος και φυσικά δύναται να θέσει ολόκληρο το υλικό στη διάθεσή του Εισαγγελέα. Δεν μπορούμε όμως να μην αναρωτηθούμε πού, σε όλα αυτά που συζητήθηκαν, βρίσκεται ο πολιτισμός μας, η ανάπτυξη που θέλουμε και η κληρονομιά που θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας.

***  Ο καιρός αύριο Δευτέρα στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Δευτέρα 11/6/2018 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Από τις πρώτες μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις βραδινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, τις πρωινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 2-3 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφελώδης, θα βρίσκεται στο 7.8 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Θα υπάρξει συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Δίστομο: «Ποτέ ξανά ναζισμός» το μήνυμα των εκδηλώσεων μνήμης [Εικόνες] Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε πομπή προς το Μαυσωλείο όπου έγιναν οι καταθέσεις στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

~  Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις μνήμης στο Δίστομο για τα 74 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία που στοίχισε τη ζωή σε 218 ανθρώπους.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε πομπή προς το Μαυσωλείο όπου έγιναν οι καταθέσεις στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και από τον πρέσβη της Γερμανίας, Γενς Πλέτνερ, ο οποίος κατέθεσε το στεφάνι και γονάτισε στο μνημείο.«Το έγκλημα της Βέρμαχτ στο Δίστομο ανήκει στα μελανότερα κεφάλαια της γερμανικής κατοχής τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ο φόνος αθώων γυναικών, ανδρών, παιδιών και γερόντων, με γεμίζει ντροπή και οδύνη. Τα εγκλήματα αυτά δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ! Διδασκόμαστε και δεσμευόμαστε: ποτέ ξανά!» δήλωσε ο ίδιος. «Μετά από 74 χρόνια από τη αποφράδα εκείνη ημέρα της Σφαγής των κατοίκων του Διστόμου είναι αυτονόητο: Ποιος ανέλαβε την ευθύνη αυτών των εγκλημάτων και πρωτίστως υπήρξε τιμωρία των θυτών και αποζημίωση των θυμάτων και των απογόνων τους σύμφωνα με τους κανόνες δικαίου που ισχύουν από την μυθική εποχή και το διεθνές δίκαιο; Και η απάντηση είναι αυτονόητη και δυστυχώς αρνητική» ανέφερε στη ομιλία του ο δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας, Ιωάννης Γεωργακός.Υπογράμμισε ακόμη πως «με μεγάλη θλίψη διαπιστώνουμε ότι παρά τα τόσα δεινά που επέφερε ο ναζισμός και ο φασισμός στην ανθρωπότητα και ιδίως στην γηραιά ήπειρο / στην ήπειρό μας, δεν φαίνεται να διδαχθήκαμε τίποτε. Ολοκληρωτικές ιδεολογίες και πολιτικά μορφώματα ή και πολιτικά κόμματα φασίζουσας και νεοναζιστικής ιδεοληψίας επανεμφανίζονται και μάλιστα πλειοψηφούν σε εκλογικές αναμετρήσεις ή συμμετέχουν σε κυβερνητικούς συνασπισμούς».
«Ολοκληρωτικές ιδεολογίες και πολιτικά μορφώματα ή και πολιτικά κόμματα φασίζουσας και νεοναζιστικής ιδεοληψίας επανεμφανίζονται και μάλιστα πλειοψηφούν σε εκλογικές αναμετρήσεις ή συμμετέχουν σε κυβερνητικούς συνασπισμούς».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας ανέφερε πως στην νέα σύνοδο η βουλή των Ελλήνων έχει δεσμευθεί να συζητήσει και να εγκρίνει το πόρισμα της επιτροπής για τις αποζημιώσεις και να σταλεί στα κοινοβούλια της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένου και της Γερμανίας ώστε να αναλάβει η Γερμανία τις υποχρεώσεις της.Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Ν. Μαυραγάνης, δήλωσε πως έφθασε ο κατάλληλος διπλωματικός χρόνος για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Π. Χρηστίδης, δήλωσε πως για εμάς είναι ενεργό το θέμα των αποζημιώσεων και πως ήρθε ή ώρα να ανταγωνισθεί αυτό από το γερμανικό δημόσιο.

~ ** Ο Καρτερός και η έμμισθη παρέα του θεωρούν ότι μπορούν να δίνουν μαθήματα δημοκρατίας Με αφορμή μια φράση του Βαγγέλη Μαρινάκη ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Σύριζα προσπαθεί να παρουσιάσει τον κυνισμό της εξουσίας ως δημοκρατική ευαισθησία
 ~ Λύσσαξαν πάλι οι γνωστοί κονδυλοφόροι του επικοινωνιακού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρώτος και καλύτερος ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θανάσης Καρτερός, γνωστός που ως αυτός που έχει το άχαρο καθήκον να μεταφράζει στον πρωθυπουργό τα μπινελίκια του Ιβάν Σαββίδη, όταν ο τελευταίος έχει παράπονα από την κυβέρνηση που δεν του στέλνει το πρωτάθλημα με κούριερ στο σπίτι.
Αιτία; Ότι τόλμησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης να μιλήσει για «χούντα που θα περάσει».

 ***  ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ του Σόρος στον Τραμπ: «Είναι ναρκισσιστής-Θα ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ τον κόσμο»! Ζητάει να τον «ΡΙΞΟΥΝ»…
~ Ο γνωστός για τις δράσεις του δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος έκανε νέα σφοδρή επίθεση στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ…
αφού ισχυρίστηκε ότι ο ηγέτης των ΗΠΑ θέλει να «καταστρέψει τον κόσμο» και ότι πρέπει να φύγει άμεσα από τη θέση του.
~  Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας «εντελώς ναρκισσιστής» που «είναι πρόθυμος να καταστρέψει τον κόσμο», είπε μεταξύ άλλων ο Σόρος.
Πρόσθεσε ότι, αν το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίσει τις γενικές εκλογές τον Νοέμβριο θα πρέπει να κάνει πρόταση μομφής, και να υποστηρίξει την απομάκρυνση του προέδρου από το αξίωμα.
Με πληροφορίες από Russia Today

***  TEΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ!Ήρθε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ… (ΒΙΝΤΕΟ)
~  Αποδεικνύει την αποδοχή που έχει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου από τον κόσμο, καθώς συντρέχουν οι εξής παράγοντες.
Α. έχει πρόγραμμα καταγεγραμμένο
Β. δεν έχει εξαρτήσεις από το σύστημα (κανενός είδους)
Γ. έχει πατριωτικές θέσεις που στηρίζονται όχι στη μισαλλοδοξία αλλά στην ιστορία και τα γεγονότα.
~* Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ... : https://youtu.be/yCbLpEV89vw .-
~* H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΝΩΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ! : https://youtu.be/lgxqmgpQ1WU .-

***  Mας κοροϊδεύει ο Λεβέντης! Όταν ο ίδιος διαψεύδει τον εαυτό του… (ΒΙΝΤΕΟ)
«Εάν παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας θα είναι εθνικό έγκλημα», τόνισε ο Βασίλης Λεβέντης, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων πρόσθεσε: «Εμείς θα δώσουμε το όνομα και οι σκοπιανοί θα δώσουν υποσχέσεις για το μέλλον. Αν συμβεί αυτό, τότε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει χαρακίρι. Οι βουλευτές που θα ψηφίσουν να δοθεί το όνομα, μετά θα τρέχουν να κρυφτούν».
* Αξίζει να θυμηθούμε –και να μην ξεχνάμε αλλά να θυμήσουμε και σε εκείνον- τι έλεγε ο κος Λεβέντης για το Σκοπιανό και για την ονομασία των Σκοπίων:  ΟΤΑΝ Ο… ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ : https://youtu.be/LwKbeA1Tn5Q  .-

*** «Σφάχτηκαν» Κυρανάκης-Καφαντάρη στον αέρα! Την κατηγορούν ότι διόρισε τον άντρα της
Έντονος καυγάς ξέσπασε στον τηλεοπτικό αέρα ανάμεσα στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.
Σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Κυρανάκης κατηγόρησε την κυρία Καφαντάρη ότι διόρισε το σύζυγό της διευθύνοντα σύμβουλο σε εταιρεία του δημοσίου, με τη δεύτερη να αρνείται την καταγγελία.
* «Δεν διορίστηκε ο σύζυγός σας; Δεν είναι διευθύνων σύμβουλος;» τη ρώτησε ο κ. Κυρανάκης. «Όχι», απάντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να είναι πιο σεμνοί.
«Θέλετε να διορίζετε συγγενείς και να μην μιλάμε. Θέλετε σιωπηλή αντιπολίτευση» της ανταπάντησε ο κ. Κυρανάκης.
Δείτε το βίντεο με τον τηλεοπτικό καυγά: autias skai  , https://youtu.be/gs_9JQKSC0E  .-
~* Ε.Μαρούπα ΣΚΑΙ την έκοψαν στον αέρα και μετά... (Σκοπιανό 7-6-2018) : https://youtu.be/aWXnMP6f-IA  .-

*** Τα «ΑΚΟΥΣΕ» για τα κάλα ο Ν. Βούτσης στα Τρίκαλα για τις συντάξεις… (ΒΙΝΤΕΟ)
Στην Πύλη Τρικάλων για την εκδήλωση μνήμης «Η Μάχη της Πόρτας», βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων…
Νίκος Βούτσης, ο οποίος ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος του δήμου Πύλης.
*  Μετά την ομιλία του, τον πλησίασε η κυρία Νίκη και σε έντονο βαθμό διαμαρτυρήθηκε στον Πρόεδρο για την κομμένη σύνταξή της.
» Ο Αλέξης ο αγαπημένος, τα έκοψε εμένα…« είπε χαρακτηριστικά στον κ. Βούτση. Μετά τη συνομίλα η κυρία Νίκη απευθυνόμενη στην κάμερα του trikalaola.gr είπε:
«Ή τσέπη του κοσμάκη έχει αδειάσει, οι άνθρωποι πεινάνε…».
Δείτε το αποκλειστικό βίντεο:
~ ** Τα άκουσε Πρόεδρος Βουλής Νίκος Βούτσης για Αλέξη διαμαρτυρία συνταξιούχου κομμένη σύνταξη Πύλη Τρικ : https://youtu.be/CyGmlGIvKXY .-

***  Δημοσκόπηση «ΣΕΙΣΜΟΣ» στην Τουρκία! Τί πιστεύουν για το Κυπριακό και την Ελλάδα
Ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα μιας δημοσκοπήσεως στην Τουρκία σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Καντίρ Χας, οι Τούρκοι υποστηρίζουν κατά 40% τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή μόλις το 24% ζητάει προσάρτηση του ψευδοκράτους στην Τουρκία.
* Σχετικά με τις εν δυνάμει απειλές για το κράτος της Τουρκίας, η Ελλάδα έρχεται 6η στη λίστα, καθώς πρώτη απειλή θεωρούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεύτερη το Ισραήλ, τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση, τέταρτη η Συρία και πέμπτη η Αρμενία.
Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό ανήλθε στο 16,2%, ενώ σε παλιότερη έρευνα το ποσοστό ήταν χαμηλότερο (10%).
Φυσικά το μικρό πσοσοτό δεν οφείλεται στην αγάπη ή στη φιλία που νιώθουν οι Τούρκοι για την Ελλάδα, αλλά στο ότι θεωρούν τη χώρα μας πολύ αδύναμη για να είναι πραγματική απειλή γι’ αυτούς…

*** «Βόμβα» στο Σκοπιανό από τον Μάθιου Νίμιτς! Το όνομα που προτείνει
Το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί και το Μαξίμου κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, ειδικά μετά την τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός διαμεσολαβητή του ΟΗΕ πρότεινε να αλλάξει το όνομα που έχει προταθεί και από «Severna Macedonija» να γίνει ««North Macedonia».
~ Επί της ουσίας μεταφράζεται το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στα αγγλικά και δεν αναγράφεται η σλαβική γλώσσα.
Είναι φανερό ότι Ιβανόφ και Ντιμιτρόφ, ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων δηλαδή, είναι ισχυροί και μπορούν να προκαλούν αναβολή της όποιας συμφωνίας.

*** 29χρονος πήγε να πετάξει για Βρυξέλλες και κατέληξε στα κρατητήρια της Καλαμάτας 
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, 29χρονος αλλοδαπός, για πλαστογραφία, Ψευδή Ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της Νομοθεσίας για τους Αλλοδαπούς.
Ειδικότερα, αστυνομικοί του Αστυνομικού Σταθμού Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων του ανωτέρω, ο οποίος είχε σκοπό να ταξιδέψει με πτήση για τις Βρυξέλλες Βελγίου, διαπίστωσαν ότι το ταξιδιωτικό του έγγραφο ήταν προφανώς πλαστό.
Κατά τον αστυνομικό έλεγχο, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα (1) Διαβατήριο Πολωνικών Αρχών.
Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

*** Έφυγε από τη ζωή ο Παύλος Γιαννακόπουλος 
Τον θάνατο του Παύλου Γιαννακόπουλου, ιδρυτή και προέδρου της ΒΙΑΝΕΞ και ιστορικού ηγέτη του μπασκετικού Παναθηναϊκού, ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία. «Με βαθιά θλίψη και ανείπωτο πόνο η οικογένεια της ΒΙΑΝΕΞ αποχαιρετά υποκλινόμενη τον Ιδρυτή και Πρόεδρο της. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος μπορεί να μην είναι πια κοντά μας, όμως, ό, τι μεγαλειώδες δημιούργησε και όλους όσους ευεργέτησε είναι εδώ για να τον θυμίζουν για πάντα Με πείσμα σπαρτιάτικο και οξύνοια χαρακτηριστική συστήνει αυτήν που έμελε να γίνει η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ελλάδας και μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Στα 70 χρόνια ενεργής επαγγελματικής παρουσίας του Πατριάρχη της ελληνικής βιομηχανίας, μόνο επιτυχίες, επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας σημειώνονται. Όλες οι εταιρείες Κολοσσοί του φαρμάκου επιθυμούν να συνάψουν συνεργασία μαζί του, το όνομά του ταυτίζεται με το ήθος, την ακεραιότητα και την αποτελεσματικότητα, ενώ ο ίδιος ακούραστος δε σταματά να αναζητεί νέους δρόμους έρευνας και ανάπτυξης. Έχοντας πάντα τον Άνθρωπο ως βασική του αξιακή προτεραιότητα, δημιουργεί σχέσεις ζωής με τους εργαζομένους του και όποιον συναναστρέφεται. Ως ελάχιστο φόρο τιμής, η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε αποφασίζει η σημαία της να κυματίζει μεσίστια σε όλες τις εγκαταστάσεις και τα γραφεία της εως και την ημέρα της Κηδείας, ενώ η 10η Ιουνίου κηρύσσεται ως επίσημη μέρα Πένθους και Αργίας εφεξής», αναφέρει η ανακοίνωση. Η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods αναζητεί τις λέξεις, για να αποχαιρετήσει τον Παύλο Γιαννακόπουλο, τον άνθρωπο που άλλαξε το ρου της ιστορίας της, το ελληνικό μπάσκετ, τον ελληνικό αθλητισμό. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος μπορεί να έφυγε σήμερα, αλλά οι ιδέες του θα ζουν και θα δημιουργούν νέες γενιές Παναθηναϊκών για πάντα. Παύλος Γιαννακόπουλος. Ο άνθρωπος που θα ζει για πάντα στις καρδιές μας». Newsbeast.gr

*** Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσήνη: «Οι ανάγκες της κοινωνίας, στόχος της μεταμνημονιακής εποχής» 
Η ζωή μετά τα μνημόνια, οι συνθήκες και η ατζέντα που θα πρέπει να απασχολήσουν την κυβέρνηση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης - συζήτησης, που διοργάνωσε, προχθές το βράδυ,  η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Μεσσήνης, με θέμα «Το πολιτικό σχέδιο της επόμενης μέρας: Αναπτυξιακή Στρατηγική και Κοινωνία».
Είτε το θέλουμε είτε όχι, το καλοκαίρι περνάμε σε μια επόμενη φάση, ό,τι κι αν πιστεύει ο καθένας για το περιεχόμενό της, για τα περιθώρια άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τις ανειλημμένες δεσμεύσεις, τις πολιτικές σκληρής λιτότητας που θα συνεχιστούν. Όπου κι αν κάτσει τελικά η μπίλια της μεταμνημονιακής επιτήρησης και του χρέους, βασικοί όροι της συζήτησης αλλάζουν.
Αυτή τη συζήτηση θέλησαν να ανοίξουν, στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, με τους παρευρισκόμενους.
Χωρίς θριαμβολογίες και καινούργια «success story», αλλά και χωρίς άρνηση του προφανούς: δεν είναι φυσικά καθαρή η έξοδος αλλά είναι κάποια έξοδος. Για να θυμηθούμε λοιπόν τον Αναγνωστάκη, το θέμα είναι τώρα τι λες.
Ο κ. Ρήγας, μεταξύ άλλων, σχολίασε ότι έπειτα από μια δύσκολη περίοδο η χώρα οδηγείται τελικά στο τέλος της μνημονιακής περιόδου και υπογράμμισε ότι η έξοδος έχει αριστερή υπογραφή.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι μέχρι σήμερα η περίοδος των μνημονίων περιείχε το στοιχείο της επιτροπείας, δηλαδή το έλλειμμα δημοκρατίας. Μετά το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης θα βγει η χώρα από αυτήν τη δύσκολη περιπέτεια, με τις δικές της δυνάμεις. Τέλος, για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, σχολίασε ότι είναι ο… μπούσουλας που θα δείχνει το δρόμο για την επόμενη τετραετία, με κεντρικό στόχο τη στήριξη της κοινωνίας.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, επισήμανε ότι πολύ σύντομα η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, ανακτώντας το κύρος και τη διεθνή της αξιοπιστία.
Είναι πλέον, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, κοινός τόπος ότι αυτό που πρωτίστως χρεοκόπησε το 2010 δεν είναι τα δημοσιονομικά του κράτους, αλλά το παραγωγικό μοντέλο γύρω από το οποίο αρθρώθηκε η ελληνική οικονομία τις προηγούμενες δεκαετίες.
Ένα μοντέλο εσωστρεφές, στηριγμένο στο δανεισμό και την κατανάλωση, που οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση της βιομηχανίας και της γεωργίας, αλλά και σε εκρηκτικές κοινωνικές ανισότητες.
Η σημερινή κυβέρνηση, κατά τον κ. Χαρίτση, οφείλει να αλλάξει εκ βάθρων αυτό το σύστημα. Κι αυτό θα γίνει με πραγματικά έργα, με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και όχι με σχέδια που θα μείνουν στα συρτάρια κάποιων υπουργείων.
  Η εκδήλωση με άλλη ματιά
Από την άλλη πλευρά, εκείνο που επιβάλλεται από το ΣΥΡΙΖΑ σήμερα - και προκύπτει και από τα συμπεράσματα της εκδήλωσης- είναι να ανοιχτεί περισσότερο στην κοινωνία και να της προσδώσει τη δυναμική που πραγματικά έχει: δηλαδή τον τρόπο να μετασχηματίσει η ίδια τον εαυτό της. Και όχι να προσπαθεί πρώτα να σώσει την οικονομία και μετά να στραφεί στην κοινωνία. Ίσως δεν τον αφήσουν ποτέ να σώσει την ελληνική οικονομία.
Επίσης, είναι απολύτως απαραίτητο να στοχαστεί πάνω στην κυβερνητική του εμπειρία. Τι κάνεις όταν σε απειλούν με άτακτη χρεοκοπία; Τι κάνεις όταν το αριστερό εγχείρημα απειλείται να θαφτεί, άγνωστο για πόσο, κάτω από ένα σωρό κοινωνικών ερειπίων; Πώς εντάσσεις στη στρατηγική σου τον διεθνή συσχετισμό και πώς διανοίγεις ρωγμές; Πότε υποχωρείς; Πότε συμβιβάζεσαι; Πώς καλλιεργείς έναν τρόπο άσκησης εξουσίας ο οποίος θα είναι διακριτά αριστερός;
Κι όλα αυτά γιατί ξέρουμε ότι «κάθε τι σταθερό, εκρήγνυται στον αέρα», εμβληματική φράση με την οποία ο Μαρξ περιέγραφε την καινούργια εποχή. Αυτή τη δυσάρεστη διαπίστωση πρέπει να την έχει συνεχώς στον νου της η κυβέρνηση, καθώς βγαίνουμε από τη φάση της μνημονικής επιτήρησης.
Μια ξαφνική άνοδος της τιμής των καυσίμων, μια κρίση σε οποιοσδήποτε σημείο του εύθραυστου οικονομικού οικοδομήματος, μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα, να σβήσει τις μικρές αναζωπυρώσεις της οικονομίας και να βυθίσει τη χώρα ξανά σε μια κρίση, πριν προλάβει να ανασυνταχθεί από την προηγούμενη. Και αυτά δεν είναι υποθετικά σενάρια.
Απαιτείται πολιτική στρατηγική πρόβλεψης και πρόληψης σε μια εξ ορισμού θυελλώδη εποχή…
Κλείνοντας για τα προχθεσινά, να αναφέρουμε ότι παρόντες ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του Νομού (Γ. Κοζομπόλη- Αμανατίδη, Π. Κωνσταντινέας), ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Τσώνης, ο Δ. Μπαρμπετσέας από τους ΑΝΕΛ, επικεφαλής και μέλη δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Β. Ξυγκώρος.
   ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Έργα υποδομών σε Αμπελόφυτο και Κορυφάσιο 
Την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στους οικισμούς Αμπελόφυτο και Κορυφάσιο ανακοίνωσε ο κ. Χαρίτσης κατά την επίσκεψή του, χθες, στο Κορυφάσιο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μεσσηνία. Μ' αυτό το σημαντικό έργο υποδομών ολοκληρώνεται η σύνδεση των χωριών της ευρύτερης περιοχής με τον βιολογικό καθαρισμό στη Χώρα Μεσσηνίας, έργο που είχε εγκαινιάσει ο αναπληρωτής υπουργός το 2016.
Τη δομική παρέμβαση χαιρέτισαν θερμά οι κάτοικοι του Κορυφάσιου. Στη συνέχεια, έγινε ανοιχτή συζήτηση για τις ανάγκες και τις δυνατότητες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Πύλου- Νέστωρος, Δημήτρης Καφαντάρης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόλη.  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Έως 17/06/2018 οι αιτήσεις κοινωνικού τουρισμού- Οι δικαιούχοι 
Την Τετάρτη, 6 Ιουνίου, ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2018-2019.
  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΕΧΡΙ 17/06/2018
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό του ΟΑΕΔ μπορούν να υποβάλλονται από όλους τους ενδιαφερόμενους -δικαιούχους και παρόχους- μέχρι τα μεσάνυχτα της 17ης Ιουνίου.
Η υποβολή αιτήσεων γίνεται από πιστοποιημένους χρήστες, αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr). Όσοι χρήστες δεν έχουν ήδη πιστοποιηθεί για την πρόσβασή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, οφείλουν να προσέλθουν εγκαίρως στις Υπηρεσίες (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ στις οποίες ανήκουν, για την έκδοση κωδικών πρόσβασης.
Δεν απαιτείται η προσέλευση στις Υπηρεσίες για όσους είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Οργανισμού και παράλληλα διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για το TAXISnet, καθώς με την εισαγωγή στο σύστημα των κωδικών αυτών, μπορούν να πιστοποιηθούν αυτόματα και ως χρήστες του ΟΑΕΔ.
Οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις 11 Ιουλίου 2018 (αύριο) έως τις 10 Ιουλίου 2019 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ.
  Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια από μία έως δέκα διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω.
Από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.
  ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:
α. ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2017 πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/ες με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας,
β. ασφαλισμένες που το έτος 2017 έλαβαν από τον ΟΑΕΔ ως εργαζόμενες πενήντα (50) ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας,
γ. ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2017 έλαβαν από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον πενήντα (50) ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας,
δ. ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2017 συγκέντρωσαν πενήντα (50) ημέρες αθροιστικά από δύο ή και τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις α’ έως γ΄, δηλαδή από ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας, από ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και από ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας,
ε. άνεργοι/ες εγγεγραμμένοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.
  ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Ωφελούμενα μέλη των δικαιούχων του προγράμματος είναι:
α. τα φυσικά, νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα παιδιά και γενικά τα παιδιά των οποίων οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια:
i. ηλικίας από 5 έως 18 ετών (παιδιά με ημερομηνίες γέννησης από 12.07.2000 έως 31.12.2013),
ii. ηλικίας από 18 έως 24 ετών (παιδιά με ημερομηνίες γέννησης από 12.07.1993 έως 11.07.2000), όταν είναι κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων: α) έμμεσα ασφαλισμένα μέλη είτε του ίδιου του δικαιούχου είτε του άλλου γονέα ή β) άμεσα ασφαλισμένα λόγω σπουδών χωρίς ημέρες εργασίας,
iii. ηλικίας από 18 ετών και ανεξαρτήτως ορίου (με ημερομηνία γέννησης έως 11.07.2000), όταν έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως και είναι κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας.
β. οι σύζυγοι των δικαιούχων
•όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων
•όταν πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα
γ. οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των παραπάνω περιπτώσεων α΄ και β΄ που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και μόνο όταν:
i. υπάρχει ανάγκη συνοδείας, δηλαδή:
•ο δικαιούχος ΑμεΑ είναι μεμονωμένο άτομο, χωρίς άλλα ενήλικα ωφελούμενα μέλη, που θα μπορούσαν να τον συνοδέψουν,
•ο δικαιούχος ΑμεΑ έχει ενήλικα ωφελούμενα μέλη, αλλά ανήκουν και αυτά στην κατηγορία ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και δεν μπορούν να θεωρηθούν συνοδοί του/χρήζουν και αυτά συνοδείας.
ii. η αναγκαιότητα συνοδείας προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στην ενότητα Γ’ του παρόντος.
Η επιλογή του συνοδού δικαιούχων ή ωφελουμένων ΑμεΑ γίνεται χωρίς κανέναν περιορισμό ή ιδιαίτερη προϋπόθεση.
Σε κάθε δικαιούχο ή ωφελούμενο ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω αντιστοιχεί ένας συνοδός.

***  Εικόνες Αποκάλυψης... αλλά και «ανακούφιση» που αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στο Νιόκαστρο της Πύλου 
Ημέρα «καταγραφής» της ζημιάς που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα της Παρασκευής ήταν η χθεσινή στο «Νιόκαστρο» και τις γύρω περιοχές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος κάηκαν συνολικά 50 περίπου στρέμματα δασικής κυρίως χαμηλής βλάστησης. Επίσης, σημειώνουν ότι η φωτιά ξέσπασε μέσα στο «Νιόκαστρο» και επεκτάθηκε και έξω από αυτό προς το Κέντρο Υγείας. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 4 μποφόρ και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που μέσα σε λίγα λεπτά η πυρκαγιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σε επικοινωνία με το Δήμαρχο Πύλου Νέστορος κ. Δημήτρη Καφαντάρη μας τόνισε τις πολύ δύσκολες ώρες που πέρασε προχθές η Πύλος σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ισχυροί άνεμοι «θέριεψαν» τη φωτιά μέσα σε λίγα λεπτά. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους υπαλλήλους ,τα συνεργεία και τους απλούς πολίτες του Δήμου που από την πρώτη στιγμή ρίχτηκαν στη «μάχη» με τις φλόγες και ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος για την αυτοθυσία τους στο μέτωπο της πυρκαγιάς καθώς και τα ενάερια μέσα που έσπευσαν σε βοήθεια και βοήθησαν «τα μέγιστα» στο να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο χωρίς να απειλήσει κατοικίες ή να προξενήσει μεγαλύτερη ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο.
Οι εικόνες που έρχονται στο «φως» την επόμενη μέρα από τα όσα άφησε πίσω της η πυρκαγιά από κατοίκους της περιοχής προκαλούν μεν θλίψη για τη φυσική καταστροφή , ωστόσο στην πόλη της Πύλου υπάρχει και μια σχετική ανακούφιση που αποφεύχθηκαν τα χειρότερα καθώς το μέγεθος της φωτιάς και των καπνών τις πρώτες στιγμές ...σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους προμήνυαν πολύ μεγαλύτερη καταστροφή που τελικώς περιορίστηκε στην καταστροφή δασικής μόνο έκτασης.
«Ιδίοις όμμασι» διαπίστωσε τη φυσική καταστροφή στο «Νιόκαστρο» ο Αλέξης Χαρίτσης
Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Μεσσηνία,  επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο του «Νιόκαστρου»,  όπου και διαπίστωσε «ιδίοις όμμασιν» το μέγεθος της φυσικής καταστροφής που άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά της Παρασκευής. Μαζί του βρισκόταν και ο Δήμαρχος   Δημήτρης Καφαντάρης,  ο οποίος και τον ενημέρωσε για τις δύσκολες ώρες που πέρασε η   Πύλος προχθές το μεσημέρι. Παράλληλα , ο Αλέξης Χαρίτσης επισκέφθηκε και το μουσείο του αρχαιολογικού χώρου όπου συνομίλησε και με εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού. Να υπενθυμίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή το «Νιόκαστρο» επισκέφθηκε και η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κα Βλαζάκη.
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Κώστας Κάραλης

*** Φωτιά σε θάμνους στη νησίδα της Ακρίτα! 
Φωτιά σε θάμνους που βρίσκονται στη νησίδα της Ακρίτα, προκλήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από άγνωστη αιτία.
Άμεσα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία που με ένα όχημα έσβησαν τη φωτιά πριν πάρει διαστάσεις.
Στη περιοχή σημειώθηκε μικρή κυκλοφοριακή συμφόρηση καθώς έκλεισε για λίγα λεπτά η οδός Ακρίτα για τις ανάγκες της κατάσβεσης.

***Ευχάριστα νέα για δρόμους, φράγμα και open mall Κυπαρισσίας μετά την επίσκεψη Χαρίτση 
«Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μια νέα φάση. Η έξοδος από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τις προϋποθέσεις, αλλά θα έλεγα και τις ευθύνες για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», τόνισε χθες το μεσημέρι από την Κυπαρισσία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
Ο κ. Χαρίτσης επισκέφθηκε αρχικά την Ομάδα Παραγωγών στα Φιλιατρά και συζήτησε με τους παραγωγούς ζητήματα σχετικά με τις δραστηριότητές της, με τον πρόεδρό της Γιώργο Αλεξανδρόπουλο να του αναφέρει, εκτός των άλλων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από το υψηλό κόστος παραγωγής και το δυσβάσταχτο φορολογικό σύστημα, που εξουθενώνουν τους παραγωγούς.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της «Αγροτικής Ανάπτυξης», που αποτελεί πρωτοπόρο και καινοτόμο εταιρεία στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων με υδροπονία, ενώ έχει και πολύ σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, όπου ενημερώθηκε από το συνιδρυτή της, γεωπόνο Κώστα Θεοδωρόπουλο.
Στις επισκέψεις του τον συνόδευε ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις δυναμικές καλλιέργειες της Τριφυλίας και την παραγωγή προϊόντων που είναι ξακουστά και φημισμένα σε όλο τον κόσμο!
Ακολούθως, ο κ. Χαρίτσης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή διοικητή Παναγιώτη Μπασάκο για το έργο που έχει γίνει και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται ζητώντας τη στήριξή του, ενώ εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Τσίγγανος, αναφέρθηκε στην πρόταση δημιουργίας open mall έπειτα από πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου, στο Κάστρο Κυπαρισσίας και τις δύο μελέτες που υπάρχουν για αυτό, στα πρανή και τους εσωτερικούς διαδρόμους, στο κτήριο της πρώην ΕΤΕ και στη χρηματοδότηση της ΔΕΥΑ Τριφυλίας με 220.000 ευρώ για μελέτη αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης Κυπαρισσίας, καθώς είναι με καρκινογόνες αμιαντοσωλήνες. Αυτά τα θέματα είχαν συζητήσει με τον κ. Χαρίτση και σε συνάντησή τους με τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας στην Καλαμάτα, στα γραφεία της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και για τα οποία ο υπουργός έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον.
Στο νοσοκομείο συνομιλία με τον κ. Χαρίτση είχαν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Δημήτρης Τερζής και το μέλος Άρης Παναγιωτόπουλος, καθώς και ο γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Αιμιλιανός Σεκλός, ενώ ζητήματα των εργαζομένων έθεσε η πρόεδρος του Σωματείου του Νοσοκομείου, Ξένια Στρατικοπούλου.
«Για την περιοχή μας και ειδικά για την περιοχή της Τριφυλίας, μπορώ να πω ότι η δουλειά που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα σε επίπεδο παραγωγής, σε επίπεδο νέων καλλιεργειών, το γεγονός ότι έχουν μπει και νέοι άνθρωποι στην παραγωγή – κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό κι ελπιδοφόρο -, πρέπει να συνοδευτεί το επόμενο διάστημα, και θα συνοδευτεί, με παρεμβάσεις σε κρατικό επίπεδο, τόσο στο κομμάτι των υποδομών όσο και σε ρυθμίσεις, έτσι ώστε να διευκολυνθεί αυτή η προσπάθεια, η οποία γίνεται και στο φορολογικό και σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών, έτσι ώστε αυτή η δυναμική η οποία έχει δημιουργηθεί να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης σε δηλώσεις του. Τον υπουργό συνόδευαν η επικεφαλής της ΡΑΚΙ Δήμου Τριφυλίας, Ιωάννα Μαραβελή, η δημοτική σύμβουλος της ΡΑΚΙ, Αλεξάνδρα Τσούλου, τοπικοί σύμβουλοι της ΡΑΚΙ, ενώ στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας μαζί του ήταν και η γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας, Μαρία Βεργινάδη.
  Παραγωγικές μονάδες της Τριφυλίας και εξαγωγές
«Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε παραγωγικές μονάδες της περιοχής και μάλιστα θα έλεγα δύο μονάδες οι οποίες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, αλλά και οι δύο είναι πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Μια ομάδα παραγωγών. Η προσπάθεια η οποία γίνεται και χρηματοδοτικά αλλά και θεσμικά για να στηθούν και πάλι στα πόδια τους συνεταιρισμοί, συλλογικά σχήματα στον πρωτογενή τομέα, τα οποία μετά την αδιαφορία, αλλά και φαινόμενα τα οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια δυσφήμισαν το συνεταιριστικό κίνημα, είναι, νομίζω, μια προσπάθεια η οποία και στην περιοχή, εδώ, της Τριφυλίας, αποδίδει καρπούς. Επισκεφθήκαμε, λοιπόν, μία ομάδα παραγωγών, η οποία και ως προς τη συγκρότησή της αλλά και ως προς την καινοτομία στην παραγωγή των προϊόντων, εμφανίζει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Πολύ σημαντικό στοιχείο εδώ και η εξαγωγική δραστηριότητα. Υπενθυμίζω ότι συνολικά, για όλη την ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή, βασικός παράγοντας που ωθεί την οικονομία σε ανάπτυξη – υπενθυμίζω ότι πριν από λίγες μέρες βγήκαν στα στοιχεία απ’ την ΕΛΣΤΑΤ για το α’ τρίμηνο του 2018 που δείχνουν ανάπτυξη 2,3% -, βασικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι οι εξαγωγές, η εξαγωγική δραστηριότητα. Κι εδώ, στην περιοχή της Τριφυλίας, γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά σ’ αυτό τον τομέα και απ’ τις ομάδες παραγωγών, όπως βεβαίως και από την επιχείρηση την οποία επισκεφθήκαμε και η οποία με πολύ καινοτομικό τρόπο, ομολογώ ξεπερνώντας και τις δικές μας προσδοκίες, παράγει αγροτικά προϊόντα και πρώτες ύλες γι’ άλλους παραγωγούς. Επίσης, με πολύ σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα…».
  Δίκτυα Φράγματος Φιλιατρινού ποταμού
«Για μας σημαντικά είναι τα ζητήματα των υποδομών, άρα εκεί, το Φράγμα των Φιλιατρών, είναι η μεγάλη εκκρεμότητα. Η ενημέρωση που έχω κι απ’ το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ότι θα προχωρήσει πολύ γρήγορα αυτή η ιστορία. Αποτελεί και εξαγγελία του πρωθυπουργού και δέσμευση όλων μας ότι θα προχωρήσει πολύ γρήγορα η ολοκλήρωση της χρηματοδότησης των δικτύων, για να ολοκληρωθεί αυτό το πολύ σημαντικό έργο για όλη την περιοχή, για να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην παραγωγή».
   Καλό Νερό – Τσακώνα και Καλαμάτα - Ριζόμυλος
«Υπάρχουν δύο σημαντικές εκκρεμότητες. Ο δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος και το σκέλος Καλό Νερό – Τσακώνα, το οποίο όλοι γνωρίζουμε πώς είχε απενταχθεί απ’ τον αρχικό σχεδιασμό για την Ολυμπία Οδό. Για το Καλό Νερό – Τσακώνα γνωρίζουμε ότι έχει προχωρήσει μελετητικά η ωριμότητα του έργου. Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες. Για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος, εκεί που βεβαίως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και δύσκολα, είναι ένα έργο το οποίο απασχολεί όλη την περιοχή εδώ και τριάντα χρόνια, έχει γίνει μια προσπάθεια σε τρία μέτωπα: Κατ’ αρχάς το αδειοδοτικό, πριν από λίγες μέρες βγήκε και η απόφαση για την προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη. Αυτό ήταν ένα θετικό βήμα. Προχωράει αυτές τις μέρες απ’ το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως ενημερώθηκα, η διαδικασία για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το δεύτερο κομμάτι είναι βεβαίως το μελετητικό, το υπουργείο Υποδομών. Το παρακολουθούμε στενά, από το υπουργείο Υποδομών έχουμε ενημέρωση ότι προχωράει η ολοκλήρωση των μελετών για να μπορέσουμε πολύ σύντομα, σε λίγους μήνες, να προχωρήσει η δημοπράτηση. Εμείς, ως υπουργείο Οικονομίας, αυτό το οποίο έχουμε αναλάβει, που είναι το κομμάτι της χρηματοδότησης, το έχουμε ολοκληρώσει, το έχουμε φέρει σε πέρας. Έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του έργου και μάλιστα για τη χρηματοδότηση και των δύο έργων, “πακέτο”, του Καλαμάτα – Ριζόμυλος και του Καλό Νερό – Τσακώνα…»
 Open Mall Κυπαρισσίας
 «Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θέλουμε τα χρήματα που έχουμε από το ΕΣΠΑ να πάνε σε στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες θα συνδυάζουν την κοινωνική διάσταση με την αναπτυξιακή. Για τις τοπικές κοινωνίες, για τους Δήμους, για τις επιχειρήσεις της τοπικής οικονομίας. Μ’ αυτή την έννοια σχεδιάσαμε ένα Πρόγραμμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους σε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συλλόγους και τα Επιμελητήρια – κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, δηλαδή η αυτοδιοίκηση μαζί με τους παραγωγικούς φορείς κάθε περιοχής να έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν προτάσεις από κοινού –, άρα να τους βάζουμε σε μια διαδικασία συνεργασίας, θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν παρεμβάσεις οι οποίες έχουν βεβαίως και το στοιχείο της ανάπλασης, το στοιχείο της ποιότητας ζωής των πολιτών στα κέντρα των πόλεων, αλλά έχουν και το στοιχείο της ανάπτυξης…
[…] Το καλό είναι ότι και εδώ, στην Κυπαρισσία, γίνεται μια συντονισμένη δουλειά, μια προσπάθεια, είχαμε την ευκαιρία και πριν από λίγες εβδομάδες να το συζητήσουμε και με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, με τον αντιδήμαρχο, και με τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου! Μαζί, συντονισμένα, θα κατατεθεί μια πρόταση σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουμε δώσει ως υπουργείο, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί αυτή η σημαντική παρέμβαση για την περιοχή από το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τα Open Mall».
  Νοσοκομείο Κυπαρισσίας
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με τη διοίκηση και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την πολύ μεγάλη προσπάθεια η οποία γίνεται και εδώ, όπως και σε όλη τη χώρα, στα νοσοκομεία, στο ΕΣΥ, για την κάλυψη των πολύ μεγάλων υγειονομικών αναγκών που υπάρχουν. Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι τα ζητήματα της Υγείας, οι προσλήψεις προσωπικού, η κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών για την απόκτηση του αναγκαίου εξοπλισμού, αποτελούν πρώτη προτεραιότητα και αυτό, νομίζω, ήδη το έχουμε αποδείξει και στο κομμάτι το χρηματοδοτικό και με τις προσλήψεις οι οποίες έχουν γίνει κατά προτεραιότητα στην Υγεία».
Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Σεισμική δόνηση «ταρακούνησε» την Καλαμάτα 
Λίγα λεπτά πριν τις 1 τα ξημερώματα σεισμική δόνηση 3,3 ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά του Μεσσηνιακού κόλπου.
Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 5 χλμ για αυτό και έγινε αισθητός στη ευρύτερη περιοχή.



*** Σβηστά φανάρια και πάλι 
Μετά από τόσες φορές που είχε συμβεί και το έχουμε γράψει, δεν αποτελεί πλέον είδηση. O λόγος για τους φωτεινούς σηματοδότες στον περιμετρικό, στην έξοδο για την οδό Λακωνικής, οι οποίοι δεν λειτουργούν για άλλη μια φορά.
Τις τελευταίες ημέρες είναι και πάλι σβηστοί, όπως συμβαίνει συνεχώς τον τελευταίο καιρό
Αυτή την εποχή όμως, η κίνηση των οχημάτων έχει αυξηθεί σημαντικά και είναι ένα επικίνδυνο σημείο, όπως αποδεικνύουν τα τροχαία που πολλές φορές έχουν συμβεί.  B.B. 

*** Το πάρκο ολοκληρώνει τη σύνδεση με τη Ναυαρίνου 
Εργασίες διάστρωσης κυβολίθων πραγματοποιούνται για τη δημιουργία πεζοδρομίου πλάτους 3 μέτρων, που θα εξασφαλίζει πρόσβαση στο πάρκο του «Πανελληνίου» από τη Ναυαρίνου.
 Προηγήθηκε καθαρισμός του χώρου από τη Ναυαρίνου προς νότον και δυτικά της εισόδου του Εικαστικού Εργαστηρίου, στη συνέχεια προς δυσμάς, ενώ η παρέμβαση καταλήγει νοτίως του «Πανελληνίου».
Η κατασκευή του διαδρόμου αυτού εντάσσεται στο πλαίσιο δημιουργίας πάρκου νοτίως του «Πανελληνίου», στην οποία ο Δήμος συμβάλλει με χωματουργικές εργασίες, καθαρισμούς, μεταφορές, κλάδεμα δένδρων.
Το κόστος δημιουργίας του πάρκου θα καλυφθεί με χορηγία του συμπατριώτη μας Γεωργίου Μαντζή, ενώ τη μελέτη συνέταξε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας.
Παρέμβαση η οποία αναμένεται να βοηθήσει στη βελτίωση της αισθητικής ενός προβληματικού, σε κάθε περίπτωση, χώρου, σε ένα καίριο σημείο της παραλιακής ζώνης.  Α.Π. 

*** Χρηματοδότηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με 1,2 εκ. ευρώ για 3 χρόνια! 
Tη χρηματοδότηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με 1,2 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2018 - 2020 ενέκρινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
Οι πόροι προέρχονται από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και θα διατεθούν στη «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας για τη διεξαγωγή του 24ου, του 25ου και του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Για τη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ ο κ. Χαρίτσης δήλωσε: «Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός διεθνούς εμβέλειας. Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για την επιχορήγησή του με 1,2 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, θεωρώντας αναγκαία τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότησή του για τον καλύτερο προγραμματισμό μιας τόσο σημαντικής πολιτιστικής πρωτοβουλίας.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Καλαμάτας στηρίζουμε αυτό το δυναμικό Φεστιβάλ για να αναβαθμιστεί και να αυξήσει τη διεθνή του απήχηση.
Ενισχύουμε έργα πολιτισμού που ξεκλειδώνουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών, προάγουν δημιουργικές συνεργασίες και ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή των συμπολιτών μας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου». 

***  Αύριο Σάββατο τα θυρανοίξια του ναού του «Αϊ- Στράτηγου» στη Μεγάλη Καστάνια της Μάνης 
Η ιερή ακολουθία για τα θυρανοίξια του ναού του Αϊ- Στράτηγου (Ταξιάρχη) στη Μεγάλη Καστάνια της Μεσσηνιακής Μάνης θα τελεσθεί αύριο Σάββατο, 9 Ιουνίου, στις 11.00 το πρωί, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου Γ΄.
Ο ναός του Αϊ- Στράτηγου ή Ταξιάρχη βρίσκεται στη θέση Νιόκαστρο, 1,5 χιλιόμετρο περίπου έξω από την Καστάνια. Το μνημείο, σε κατάσταση ετοιμορροπίας μέχρι το Νοέμβριο του 2015, αντιμετώπιζε σοβαρά δομοστατικά προβλήματα, ενώ ο αρχικός τρουλαίος πυρήνας έχει ήδη καταρρεύσει. Το 2010 εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Νίκο και το επιστημονικό προσωπικό της τότε αρμόδιας 26ης ΕΒΑ η μελέτη αναστήλωσης του ναού.
  Η αποκατάσταση
Το μνημείο αποκαταστάθηκε μεταξύ των ετών 2016 και 2018 υπό την εποπτεία της διευθύντριας της ΕΦΑ Μεσσηνίας Ευαγγελίας Μηλίτση – Κεχαγιά και του προϊσταμένου του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Μιχάλη Κάππα.
Οι εργασίες αποκατάστασης έγιναν από τη Μνημειοτεχνική ΕΠΕ των αδελφών Θεόφιλου και Γιώργου Κουφόπουλου. Η δε μελέτη συντήρησης των τοιχογραφιών του μνημείου εκπονήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της ΕΦΑ Μεσσηνίας με επικεφαλής τη συντηρήτρια Μαρία Βασιλειάδη.
Η συντήρηση του ζωγραφικού διακόσμου υλοποιήθηκε από τη συντηρήτρια Παναγιώτα Σόμαλη.
Σε διάφορα στάδια του έργου βοήθησαν, επίσης, ο πολιτικός μηχανικός της ΕΦΑ Μεσσηνίας Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος και οι συντηρήτριες Βάσω Μπάκα, Ουρανία Θεοδωροπούλου, Ελένη Μπακοθανάση, Ελένη Κατσιγιάννη και Μαρία Κουτσοδημητροπούλου.
Να σημειωθεί πως η εκτέλεση του έργου κατέστη εφικτή χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου.

*** Ο Παρασκευάς από τα Φιλιατρά εκπροσώπησε το «Χαμόγελο του παιδιού» στο Στρασβούργο 
Ο Παρασκευάς Ρούσσης από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, η Ράνια Παπαδόπουλου, η Δέσποινα Πέτσιου και η Χαρά Κοντοχρήστου εκπροσώπησαν το «Χαμόγελο του Παιδιού» και συγκεκριμένα το “YouSmile”, τη μαθητική δράση του Χαμόγελου, στο EYE 2018 (European Youth Event) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Εκεί παρουσίασαν ένα workshop σχετικά με το πώς να τρέξεις μια καμπάνια ευαισθητοποίησης, ποιες πιθανές δυσκολίες μπορεί να συναντήσεις, ποιες πιθανές λύσεις μπορεί να βρεις και ποια είναι τα πιθανά αποτελέσματα της καμπάνιας σου.
Στη συνέχεια μίλησαν για τα δικαιώματα των παιδιών και δημιούργησαν από την αρχή μια καμπάνια για τα δικαιώματά τους, καλώντας άτομα από το ακροατήριο να φτιάξουν μικρά βιντεάκια, στα οποία ο καθένας αναφερόταν σε ένα συγκεκριμένο δικαίωμα των παιδιών.
Οι συμμετέχοντες έπρεπε στην συνέχεια να τα ανεβάσουν στα Social media τους, με συγκεκριμένα hashtag, που είχαν εφευρεθεί και δημιουργηθεί εκείνη τη στιγμή.
Όπως μας ανέφεραν, υπήρχε τρομερή ανταπόκριση και συνεργασία με το ακροατήριο, ενώ και το workshop θεωρήθηκε πολύ επιτυχημένο.
Πηγή: Filiatranet.gr

*** Ξεκίνησαν στο Μέγαρο Χορού οι εργασίες του 10ου Συνεδρίου Υγείας
Το 10ο Συνέδριο Υγείας Μεσσηνίας «άνοιξε» χθες τις εργασίες του, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν σήμερα. Το συνέδριο διοργανώνει η Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης της Βαριάς Νόσου και τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας.
Το σημερινό πρόγραμμα εργασιών έχει ως εξής:
9:00 – 10:30: Α΄ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ «Ο λόγος στους Νέους Ιατρούς» – Συντονιστές: Γ. Κουδούνης – Ε. Μπούτζουκα
10:30-12:00: Β΄ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ «Ιατρικά προβλήματα ανθρώπινης αναπαραγωγής» – Συντονιστές: Σ. Αλοΐζος – Κ. Σκρεπέτης
12:00 – 12:30: Διάλειμμα
12:30 – 13:30: Δορυφορική Διάλεξη – Προεδρείο: Ν. Ξυδιά – Χ. Βέργη
13:30 – 15:00: Γ΄ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ «Νεότερα δεδομένα & αντιλήψεις στην αντιμετώπιση του οξέος & χρόνιου πόνου από τους επαγγελματίες υγείας» – Προεδρείο: Β. Δημοπούλου – Α. Λαμπροπούλου – Μ. Τριανταφύλλου
15:00 – 15:45: Διάλειμμα – Ελαφρύ Γεύμα
15:45 – 16:45: Δ΄ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ «Η διεπιστημονικότητα στην Αποκατάσταση» – Συντονιστές: Σ. Αλοΐζος – Α. Κάτσος
16:45 – 18:30: Ε΄ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ «Νεότερες εξελίξεις στη φαρμακοθεραπεία» – Συντονιστές: Ε. Μπούτζουκα – Γ. Μπριστογιάννης
18:30 – 18:45: Διάλειμμα
18:45 – 19:45: Ειδική διάλεξη – Προεδρείο: Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου – Μ. Μιχαήλ – Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Σ. Αργυρόπουλος
19:45 – 20:30: Ελεύθερες Ανακοινώσεις – Παρουσίαση εργασιών προς βράβευση – Συντονιστές: Α. Ζέρβα – Ι. Μπουρής
1ο –2ο και 3ο βραβείο ελευθέρων ανακοινώσεων
Βράβευση καλύτερου poster
20:30 – 21:30: Τελετή λήξης – Συμπεράσματα.

***  Συνέδριο καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου στην Καλαμάτα
Τα ιατρικά συνέδρια συνεχίζονται στην Καλαμάτα, κρατώντας έτσι τις κλίνες των ξενοδοχείων γεμάτες, αλλά και προσφέροντας μια γενικότερη «οικονομική… ευεξία» στην πόλη.
Έτσι, μεταξύ 28 και 30 Ιουνίου θα διεξαχθεί το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιομεταβολικών Παραγόντων Κινδύνου, το οποίο πραγματοποιείται επί σειράν ετών με επιτυχία στην Καλαμάτα, συγκεντρώνοντας ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον.
  ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ
Σημειώνεται ότι το Σάββατο 30 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Elite City Resort και στο πλαίσιο του ανωτέρω συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το διαβήτη, με έμφαση στην ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία».
Θα μιλήσουν εξειδικευμένοι διαβητολόγοι για διάφορες παραμέτρους της ασθένειας. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί μεταξύ των ωρών 18.30 και 20.30.
  ΓΙΑ ΝΟΣΟ CROHN ΚΑΙ ΕΛΚΩΔΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ
Την ίδια μέρα, η Ελληνική Ομάδα Μελέτης Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου θα διοργανώσει ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό σχετικά με νοσήματα αυτά, όπως είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος», Αριστομένους 95, μεταξύ των ωρών 11.00 και 14.00..
Όπως προαναφέραμε, τα συνέδρια αυτά τονώνουν την επισκεψιμότητα στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία και, μάλιστα, εκτός τουριστικής αιχμής, ενώ είναι πολλαπλώς ωφέλιμα για τους επιστήμονες του χώρου της Υγείας και το κοινό.

***  Το 2ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας πάει Erasmus+ 
Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ CREATE μαθητές και καθηγητές του 2ου ΓΕΛ Καλαμάτας επισκέφτηκαν τις πόλεις Sao Joao da Madeira (Πορτογαλία) και Wolfsberg (Αυστρία) κατά το χρονικό διάστημα από 11 ως και 17/3 και από 21 ως 27/5 αντίστοιχα.
Στις κινητικότητες αυτές συμμετείχαν ως συνοδοί καθηγητές οι Λαμπροπούλου Ιωάννα. Λύκος Αθανάσιος και Κερκεμέζου Αναστασία και οι μαθητές Καραβλίδη Αγγελική, Μουλλίσι Ντανιέλα, Υφαντή Αλίκη, Ντυμένος Ραφαήλ, Ασημακόπουλος Αδάμ και Νταβέα Σταυρούλα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους εργάστηκαν πάνω στο business και marketing plan της εικονικής κοινωνικής επιχείρησης που έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν, είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν πάνω σε αυτό, να γνωριστούν με άλλους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους από τις υπόλοιπες 5 χώρες που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα (Τσεχία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Αυστρία) και να επισκεφτούν κοινωνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Πορτογαλία και την Αυστρία, όπως το Senior University, Arouca Geopark,  Inspire Lab, Magdas, Zotter κ.α.
Οι μαθητές απόλαυσαν την τοπική κουζίνα και τη φιλοξενία που τους προσέφεραν οι Πορτογάλοι και Αυστριακοί συμμαθητές τους και τώρα η ομάδα Erasmus+ του σχολείου προετοιμάζει την επόμενη επίσκεψή μας  στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, αυτή τη φορά στην Ισπανία και την πόλη A Coruna.

***  Μια άκρως ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση από το ΣΥΝ ΕΝΑ-Μιχάλης Τούμπουρος 
Σε μια γλυκιά καλοκαιρινή βραδιά όπως αυτή της Πέμπτης, η παρουσίαση του νέου διηγήματος «Εγώ ο Σίμος, Σιμεών» του συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη και της νέας ποιητικής συλλογής «Γυμνός» του ποιητή Λουάν Τζούλις, στο χώρο που στεγάζεται το θεατρικό σχήμα ΣΥΝ ΕΝΑ-Μιχάλης Τούμπουρος, εξελίχθηκε σε μια απολαυστική και άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση για όλους.
Κάτι το ότι η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο της στέγης του σχήματος, κάτι ο λυρικός τρόπος έκφρασης μεστών συναισθημάτων και αληθειών του Λουάν Τζούλις, κάτι ο πηγαίος, ιδιαίτερος, χιουμοριστικός, χειμαρρώδης λόγος του Γιάννη Ξανθούλη (λάτρεις και φίλοι κατά δήλωσή τους και οι δύο της Καλαμάτας), ανέβασαν το δείκτη του ενδιαφέροντος του κοινού που παραβρέθηκε στα ύψη, δημιουργώντας μια οικεία και ιδιαίτερα ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Οι δημιουργοί μίλησαν για τα έργα τους σε interactive παρουσίαση και μέλη του σχήματος διάβασαν ποιήματα του Λουάν Τζούλις.
Στο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη «Εγώ, ο Σίμος Σιμεών» από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, ο αναγνώστης, ειδικά εκείνος που έλκει την καταγωγή του από την επαρχία, θα θυμηθεί πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας και τις ιδιομορφίες της δεκαετίας του ’60. Ένα ταξίδι μνήμης αλλά και αυτογνωσίας. Παρόλη τη δραματικότητα της πλοκής, το έργο είναι εν τέλει αισιόδοξο, μιας και μας κλείνει το μάτι να χαράζουμε τη δική μας πορεία, πέραν των κοινωνικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων.
Ευαίσθητο, με δόσεις χιούμορ στα σημεία και στην «ποσότητα» που χρειάζεται, προκειμένου να σε γλιτώνει από τη στενοχώρια, αλλά και να σε αφήνει ταυτόχρονα να προβληματίζεσαι.
Με το μονολεκτικό, χωρίς καλολογικούς προσδιορισμούς και απόλυτο στο νόημά του τίτλο «Γυμνός» από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ, ο ποιητής Λουάν Τζούλις καταθέτει τις αλήθειες του. Γυμνός, χωρίς υπαινιγμούς, υπεκφυγές, θολωμένα νερά. Το βλέμμα του πάνω στα πράγματα ειλικρινές, η ψυχή του αθώα σαν παιδιού. Ο λόγος του σταράτος, δωρικός, λιτός. Ο «πολιτισμός» της εποχής και η ανάγκη της ζωής σφυρηλάτησαν το χαρακτήρα του, έδωσαν νεύρο στις παλάμες του, άγγιξε χαρές και ένιωσε λύπες. Όλα απλά και χειροπιαστά. Ο αγώνας για την επιβίωση δεν του επέτρεψε να καμωθεί πως είναι κάτι άλλο πέρα από αυτό που ήταν, κι ας έγινε κάτι άλλο. Εν πλήρει συνειδήσει, παρέμεινε γυμνός, δηλαδή αγνός, καθαρός, γνήσιος, όπως αρμόζει σε έναν άνθρωπο που άφησε πίσω την ψυχή του για να φτιάξει τη ζωή του και δε σκέφτεται ποτέ να την μπασταρδέψει στο όνομα όποιας επιτυχίας. Αυτός που γύρευε εξελίχτηκε σ’ αυτό που είναι. Γνήσιος άνθρωπος.
Να σημειωθεί πως η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Bookmark.

***  Ενημερωτικές εκστρατείες στα Νηπιαγωγεία Στούπας και Καρδαμύλης 
Δύο ενημερωτικές εκστρατείες πραγματοποίησε ο Σύλλογος «Καθαρή Μάνη» στα Νηπιαγωγεία Στούπας και Καρδαμύλης, αυτή και την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με τη μη χρήση πλαστικού, την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση.
Οι μικροί μαθητές, γεμάτοι κέφι χαρά και όρεξη για μάθηση μέσα από το παιχνίδι, έμαθαν να πετούν τα υπολείμματα από το φαγητό τους στα ζώα και ό,τι περισσεύει από τα λαχανικά και τα φρούτα και τα τσόφλια αυγών στον κήπο, για παραγωγή χώματος κομπόστ. Επίσης, διδάχθηκαν πώς να ξεχωρίζουν τα διαφορετικά υλικά τα οποία πάνε ανακύκλωση (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό) και να τα ρίχνουν στον μπλε κάδο, αφού έμαθαν να μειώνουν τον όγκο τους. Κατάλαβαν ότι το πλαστικό δεν αποσυντίθεται εύκολα και μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο για 200-400 χρόνια, μολύνοντας το περιβάλλον. Τα δε καλαμάκια δεν ανακυκλώνονται και είναι πολύ επικίνδυνα για τα ζώα ή ψάρια, τα οποία μπορεί να τα καταπιούν, όπως και οι πλαστικές σακούλες, οι οποίες έχουν σκοτώσει πολλά ψάρια και φάλαινες, γιατί τις μπερδεύουν με μέδουσες. Γι’ αυτό τα παιδιά είπαν όχι στα πλαστικά καλαμάκια, όχι στις πλαστικές σακούλες, όχι στα πλαστικά μιας χρήσεως, ναι στο διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων, των οργανικών και των φαρμάκων που δε χρειαζόμαστε και τα οποία πάνε σε ειδικούς κάδους στα φαρμακεία κ.τ.λ.
Στο τέλος κάποια παιδιά εθελοντές φόρεσαν μια πλαστική σακούλα, ώστε να καταλάβουν πόσο αδύνατο είναι να πετάξει ο πελεκάνος τον οποίον είδαν σε μια φωτογραφία που τους επιδείχθηκε τυλιγμένος σε μια σακούλα. Τελειώνοντας την ενημέρωση, οι μικροί μαθητές έφαγαν μπανάνες και ήπιαν χυμούς, ενώ πέταξαν τις φλούδες σε ειδικό δοχείο, ώστε να πάνε για παραγωγή κομπόστ, τα κουτάκια στον κάδο της ανακύκλωσης και τα καλαμάκια στα υπόλοιπα σκουπίδια επειδή δεν ανακυκλώνονται. Τα κατάφεραν τόσο καλά στο διαχωρισμό που την επόμενη σχολική χρονιά δόθηκε η υπόσχεση να δημιουργηθούν περιοχές κομπόστ στα σχολεία του Δήμου, καθώς και να χορηγηθούν δωρεάν κάδοι ανακύκλωσης.

***  Καλοκαίρι 2018: Θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες σε Καλαμάτα και όλη τη Μεσσηνία 
Όσο περνά ο καιρός το πάζλ των καλοκαιριών θεατρικών παραστάσεων καθώς και συναυλιών που θα πραγματοποιήσουν καλοκαιρινή περιοδεία στην Καλαμάτα αλλά και όλη τη Μεσσηνία, δείχνει να συμπληρώνεται.
Μέχρι στιγμής οι οι εκδηλώσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι λίγες σε σχέση με άλλες χρονιές.
Το «Θάρρος» και φέτος θα σας ενημερώνει και θα ανανεώνει συνεχώς την παρακάτω λίστα.
Ιούνιος
14: Αισχύλου ΠΕΡΣΕΣ από τον ΘΟΚ, Κάστρο Καλαμάτας
Ιούλιος
19: «Μπαμπά μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή…» ,Κάστρο Καλαμάτας
23: Κωστής Μαραβέγιας, Κυπαρισσία, Τρενοτεχνείον
Αύγουστος
1: «Χένσελ και Γκρέτελ»- Κάρμεν Ρουγγέρη, Κάστρο Καλαμάτας
4: Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Χανδρινού
10: Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Μαγικές Σβούρες, Κάστρο Καλαμάτας

***  Έως 17/06/2018 οι αιτήσεις κοινωνικού τουρισμού- Οι δικαιούχοι 
Την Τετάρτη, 6 Ιουνίου, ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2018-2019.
  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΕΧΡΙ 17/06/2018
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό του ΟΑΕΔ μπορούν να υποβάλλονται από όλους τους ενδιαφερόμενους -δικαιούχους και παρόχους- μέχρι τα μεσάνυχτα της 17ης Ιουνίου.
Η υποβολή αιτήσεων γίνεται από πιστοποιημένους χρήστες, αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr). Όσοι χρήστες δεν έχουν ήδη πιστοποιηθεί για την πρόσβασή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, οφείλουν να προσέλθουν εγκαίρως στις Υπηρεσίες (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ στις οποίες ανήκουν, για την έκδοση κωδικών πρόσβασης.
Δεν απαιτείται η προσέλευση στις Υπηρεσίες για όσους είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Οργανισμού και παράλληλα διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για το TAXISnet, καθώς με την εισαγωγή στο σύστημα των κωδικών αυτών, μπορούν να πιστοποιηθούν αυτόματα και ως χρήστες του ΟΑΕΔ.
Οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις 11 Ιουλίου 2018 (αύριο) έως τις 10 Ιουλίου 2019 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ.
  Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια από μία έως δέκα διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω.
Από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.
  ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:
α. ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2017 πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/ες με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας,
β. ασφαλισμένες που το έτος 2017 έλαβαν από τον ΟΑΕΔ ως εργαζόμενες πενήντα (50) ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας,
γ. ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2017 έλαβαν από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον πενήντα (50) ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας,
δ. ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2017 συγκέντρωσαν πενήντα (50) ημέρες αθροιστικά από δύο ή και τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις α’ έως γ΄, δηλαδή από ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας, από ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και από ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας,
ε. άνεργοι/ες εγγεγραμμένοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.
  ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Ωφελούμενα μέλη των δικαιούχων του προγράμματος είναι:
α. τα φυσικά, νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα παιδιά και γενικά τα παιδιά των οποίων οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια:
i. ηλικίας από 5 έως 18 ετών (παιδιά με ημερομηνίες γέννησης από 12.07.2000 έως 31.12.2013),
ii. ηλικίας από 18 έως 24 ετών (παιδιά με ημερομηνίες γέννησης από 12.07.1993 έως 11.07.2000), όταν είναι κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων: α) έμμεσα ασφαλισμένα μέλη είτε του ίδιου του δικαιούχου είτε του άλλου γονέα ή β) άμεσα ασφαλισμένα λόγω σπουδών χωρίς ημέρες εργασίας,
iii. ηλικίας από 18 ετών και ανεξαρτήτως ορίου (με ημερομηνία γέννησης έως 11.07.2000), όταν έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως και είναι κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας.
β. οι σύζυγοι των δικαιούχων
•όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων
•όταν πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα
γ. οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των παραπάνω περιπτώσεων α΄ και β΄ που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και μόνο όταν:
i. υπάρχει ανάγκη συνοδείας, δηλαδή:
•ο δικαιούχος ΑμεΑ είναι μεμονωμένο άτομο, χωρίς άλλα ενήλικα ωφελούμενα μέλη, που θα μπορούσαν να τον συνοδέψουν,
•ο δικαιούχος ΑμεΑ έχει ενήλικα ωφελούμενα μέλη, αλλά ανήκουν και αυτά στην κατηγορία ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και δεν μπορούν να θεωρηθούν συνοδοί του/χρήζουν και αυτά συνοδείας.
ii. η αναγκαιότητα συνοδείας προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στην ενότητα Γ’ του παρόντος.
Η επιλογή του συνοδού δικαιούχων ή ωφελουμένων ΑμεΑ γίνεται χωρίς κανέναν περιορισμό ή ιδιαίτερη προϋπόθεση.
Σε κάθε δικαιούχο ή ωφελούμενο ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω αντιστοιχεί ένας συνοδός.

*** Αθλητικά Νέα :


* ** 3ος αγώνας στα Playoffs  στην Α1 στο Ελληνικό μπάσκετ περιόδου 2017-2018 , Κυριακή 10-06-2018 :

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  73-58, (38-28) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 19-15 , 19-13 , 16-14 , 19-16 .- ^
Η  σειρά 2-1 υπέρ Παναθηναϊκού .-
~**  Μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, λόγω του θανάτου του Παύλου Γιαννακόπουλου, ο Παναθηναϊκός κατάφερε αυτή τη φορά να υπερασπιστεί την έδρα του και βρίσκεται μία νίκη μακριά από την κατάκτηση του τίτλου στην Α1 μπάσκετ.
Το «τριφύλλι» επικράτησε με 73-58 του Ολυμπιακού, στο Game 3, και με νέο «διπλό» την Πέμπτη (14/6, 19:00) στο ΣΕΦ θα πανηγυρίσει το 37ο πρωτάθλημα της ιστορίας του και δεύτερο διαδοχικό.Ο Παναθηναϊκός «εξαργύρωσε» για ακόμη μία φορά την εξαιρετική του άμυνα, η οποία διέλυσε τη δημιουργία του Ολυμπιακού, υποχρεώνοντας παράλληλα τους «ερυθρόλευκους» σε ρεσιτάλ… αστοχίας. Ο Κέι Σι Ρίβερς με 15 πόντους και «γεμάτη» εμφάνιση μετά από καιρό αποτέλεσε το νέο πρωταγωνιστή των «πράσινων» στη σειρά των τελικών, ενώ άξιοι συμπαραστάτες του αναδείχθηκαν οι Μάικ Τζέιμς (14π., 5ασ.), Νικ Καλάθης (13π., 6ασ.) και Κρις Σίνγκλετον (9π., 10ρ.).Από τον Ολυμπιακό, Βασίλης Σπανούλης (14π.) και Γιώργος Πρίντεζης (12π.) ήταν απελπιστικά μόνοι στην επίθεση για επανάληψη του break.Μετά το αναγνωριστικό και για τις δύο ομάδες πρώτο τετράλεπτο, το οποίο ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Σπανούλη (8-9 στο 4΄), ο Παναθηναϊκός πήρε ώθηση μέσα από την καλά δομημένη άμυνα του και με τους Ρίβερς, Σίνγκλετον να εκτελούν σε «κολλητά» τρίποντα «έτρεξε» σερί 10-0 και στο 8΄ προηγήθηκε με +9 (18-9).Ο Ουίλτζερ έδωσε επιθετική… ανάσα στον Ολυμπιακό από τα 6.75μ., μετά από ένα πεντάλεπτο… αστοχίας, ο Σπανούλης τον… μιμήθηκε και οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν σε 18-15 στα 9΄΄ για τη λήξη του δεκαλέπτου, το οποίο βρήκε τους «πράσινους» στο +4 (19-15), μετά από 1/3 βολές του Καλάθη από τεχνική ποινή που δέχθηκε για διαμαρτυρία ο Παπανικολάου.Με το… καλημέρα της δεύτερης περιόδου, ο Σφαιρόπουλος «κόντυνε» το σχήμα με τον Παπαπέτρου στη θέση «4» και τον ΜακΛίν στο «5», με τον τελευταίο να «τρυπάει» την αντίπαλη ρακέτα και να πρωταγωνιστεί στο 20-20 του Ολυμπιακού στο 12΄.Ο Λεκαβίτσιους έδωσε λύση στον Παναθηναϊκό, που είχε χάσει τη μάχη των επιθετικών ριμπάουντ, από τα 6.75μ. (27-22 στο 15΄), ενώ οι «πράσινοι» βρίσκοντας τα ελεύθερα σουτ άρχισαν να οικοδομούν μία διαφορά, η οποία με τη λήξη του ημιχρόνου εκτοξεύτηκε στο +10 (38-28), μετά από buzzer beater τρίποντο του Καλάθη.Με τον Ολυμπιακό να περιορίζει τη δημιουργία του Παναθηναϊκού, τον Σπανούλη να βρίσκει το μακρινό σουτ και τους Πρίντεζη, Μιλουτίνοβ να δίνουν λύσεις κοντά στο καλάθι, οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν στο 25΄ σε 44-37, αλλά μέχρι εκεί… Η αστοχία των Πειραιωτών δεν τους βοήθησε να «εξαργυρώσουν» την αμυντική προσήλωσή τους, με τον Παναθηναϊκό χωρίς να πιάνει υψηλή απόδοση να παραμένει σε απόσταση ασφαλείας (54-42 στο 30΄).Η αστοχία του Ολυμπιακού, απόρροια της εξαιρετικής άμυνας του Παναθηναϊκού, βοήθησε τους «πράσινους» να κυριαρχήσουν στο παρκέ και μετά τα τρίποντα των Τζέιμς και Καλάθη να «εκτοξεύσουν» τη διαφορά σε μη αναστρέψιμα επίπεδα (63-44 στο 33΄), για να μην κοιτάξουν πίσω μέχρι το τελικό 73-58.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Καρακατσούνης-Πουρσανίδης Γ.-Δεσλής
Τα δεκάλεπτα: 19-15, 38-28, 54-42, 73-58ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 8 (1 τρίποντο, 10 ριμπάουντ), Ρίβερς 15 (4/7 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 1/2 βολές, 4 ριμπάουντ), Γκιστ 5 (4 ασίστ), Λοτζέσκι 5 (1), Καλάθης 13 (3/7 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 1/3 βολές, 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Τζέιμς 14 (3/8 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 2/4 βολές, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Παππάς, Βουγιούκας, Λεκαβίτσιους 5, Όγκαστ (4 ριμπάουντ), Αντετοκούνμπο 7.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 14 (1/1 δίποντο, 4/8 τρίποντα, 0/2 βολές, 6 ασίστ, 5 λάθη), Μιλουτίνοβ 8 (10 ριμπάουντ), Πρίντεζης 12 (5/9 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 2/2 βολές, 6 ριμπάουντ), Παπανικολάου 5 (1), Μάντζαρης, ΜακΛιν 9 (5 ριμπάουντ), Μπράουν (0/3 σουτ, 3/4 βολές), Παπαπέτρου (0/5 σουτ, 4 ριμπάουντ), Στρέλνιεκς, Ρόμπερτς 2 (0/4 σουτ), Ουίλτζερ 5 (1). 1ος ΤΕΛΙΚΟΣ
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 65-75 (0-1)2ος ΤΕΛΙΚΟΣ
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 66-71 (1-1)3ος ΤΕΛΙΚΟΣ
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 73-58 (2-1)

***  Πολιτικός και αθλητικός κόσμος αποχαιρετούν τον Παύλο Γιαννακόπουλο Άπαντες τονίζουν την τεράστια προσφορά του Παύλου Γιαννακόπουλου στο μπάσκετ και τον ελληνικό αθλητισμό, ενώ εξαίρουν το ήθος και την αξιοπρέπειά του
~   Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Παύλου Γιαννακόπουλου εκφράζουν φορείς του ελληνικού μπάσκετ, αθλητικοί σύλλογοι, πολιτικοί, πρώην και νυν αθλητές.
Άπαντες τονίζουν την τεράστια προσφορά του Παύλου Γιαννακόπουλου στο μπάσκετ και τον ελληνικό αθλητισμό, ενώ εξαίρουν το ήθος και την αξιοπρέπειά του.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος συνδεόταν με μακροχρόνια φιλία με τον αείμνηστο Παύλο Γιαννακόπουλο , επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον γιο του εκλιπόντα Δημήτριο και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. «Αντίο στον Παύλο Γιαννακόπουλο. Τον άνθρωπο, τον επιχειρηματία, τον αθλητικό παράγοντα άλλου τύπου, τον θεμελιωτή του μεγάλου μπασκετικού Παναθηναϊκού» αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και προσθέτει πως «αφήνει ένα τεράστιο κενό στον ελληνικό αθλητισμό και στις καρδιές όσων ξέρουν να εκτιμούν τη σεμνότητα και την ανιδιοτελή προσφορά».Τη θλίψη του εκφράζει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος αναφέρει πως «με λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του Παύλου Γιαννακόπουλου, λίγο μετά τον χαμό του αδελφού του Κώστα».«Ο Παύλος Γιαννακόπουλος υπήρξε ένας επιτυχημένος έλληνας φαρμακοβιομήχανος, ο οποίος προσέφερε στην Ελλάδα επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας κι άνοιξε νέους δρόμους στην έρευνα και την ανάπτυξη. Επίσης, ως πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, έφερε στην Ελλάδα έξι Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης στο μπάσκετ.Στους οικείους του, στην οικογένεια των εργαζομένων της ΒΙΑΝΕΞ και στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου» συνεχίζει.Με ένα μήνυμα στο προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετά τον Παύλο Γιαννακόπουλο. Ο πρόεδρος της ΝΔ στο μήνυμά του σημειώνει πως ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν ένας ένας σπουδαίος αθλητικός παράγοντας που οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε μεγάλες επιτυχίες και έχαιρε καθολικής εκτίμησης. Παράλληλα τονίζει την σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, με ξεχωριστή διαδρομή, όπως επισημαίνει.Τα «ειλικρινή συλλυπητήριά» της στην οικογένεια του Παύλου Γιαννακόπουλου εκφράζει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.«Έφυγε από τη ζωή ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Με θλίψη αποχαιρετώ τον σεμνό άνθρωπο και οικογενειάρχη, τον επιτυχημένο  επιχειρηματία, τον κορυφαίο του αθλητισμού, τον δημιουργό του μεγάλου μπασκετικού Παναθηναϊκού» δήλωσε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας πως «το μεγάλο έργο που αφήνει θα τον θυμίζει  σε όλους μας για πάντα.«Ο Παύλος Γιαννακόπουλος εκπροσωπούσε μια γενιά επιχειρηματιών που σιγά σιγά χάνεται από τη χώρα. Δουλευταράς, εφευρετικός, πεισματάρης, με πίστη στους Έλληνες – στα μυαλά τους και στα χέρια τους. Τα συλλυπητήρια μου στη μεγάλη οικογένειά του – προσωπική, επιχειρηματική, αθλητική» σημειώνει με ανάρτησή του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης.«Η Νέα Δημοκρατία αποχαιρετά σήμερα τον Παύλο Γιαννακόπουλο με θλίψη, αλλά και σεβασμό. Έναν σημαντικό επιχειρηματία της φαρμακοβιομηχανίας και έναν σπουδαίο παράγοντα του αθλητισμού που όχι μόνον έθετε πάντα μεγάλους στόχους, αλλά ήξερε και να τους πετυχαίνει. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος υπηρέτησε για δεκαετίες το ελληνικό μπάσκετ και οδήγησε τον Παναθηναϊκό επανειλημμένα στην κορυφή της Ευρώπης κερδίζοντας την εκτίμηση ακόμη και των αντιπάλων του. Στους οικείους του εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει ο τομέας Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής. «Ο Παύλος Γιαννακόπουλος υπήρξε κορυφαίος αθλητικός παράγοντας της χώρας, με ιδιαίτερη αγάπη για το μπάσκετ. Για περισσότερα από 40 χρόνια στήριξε με αγνή αγάπη, δυναμισμό και πάθος τον ελληνικό αθλητισμό προσφέροντας του κορυφαίες διακρίσεις, κάνοντας το ελληνικό μπάσκετ πρωταγωνιστή σε ευρωπαϊκό επίπεδο».Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρει: «Άλλη χαρά στη ζωή μου εκτός από τον Παναθηναϊκό μετά την οικογένεια και την δουλειά μου δεν έχω. Το εκμυστηρεύτηκε σε ομάδα φιλάθλων του Ολυμπιακού που βρεθήκαμε στη Σαραγόσα το 1995. Έτσι απλά και ωραία έβλεπε τα πράγματα ο Παύλος Γιαννακόπουλος που αποχαιρετούμε με εκτίμηση».Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους του και στην οικογένεια του Παναθηναϊκού για το θάνατο του Παύλου Γιαννακόπουλου. Ενός ανθρώπου που, όπως είπε ο Γιώργος Βασιλειάδης, «κέρδισε καθολικά το σεβασμό ακόμη και των αντιπάλων του».«Ο Παύλος Γιαννακόπουλος κατάφερε κάτι σπάνιο στον ελληνικό αθλητισμό, καθώς μέσα από τη διαδρομή του ως αθλητικός παράγοντας και την τεράστια προσφορά του στον μπασκετικό Παναθηναϊκό, κέρδισε καθολικά το σεβασμό ακόμη και των αντιπάλων του. Τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του και την οικογένεια του Παναθηναϊκού» αναφέρει η ανακοίνωσή του.ΕΟΚ: «Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΚ και ο πρόεδρος Γιώργος Βασιλακόπουλος πληροφορήθηκαν με αίσθημα βαθιάς θλίψης την είδηση του θανάτου του Παύλου Γιαννακόπουλου. Ενας άνθρωπος που αφιέρωσε την ζωή του στον αθλητισμό, με αγνή και ανιδιοτελή προσφορά, και κυρίως στο άθλημα του μπάσκετ, όντας ένας εξ αυτών που συνέδραμαν ουσιαστικά στην εξέλιξή του στην Ελλάδα. Σε εποχές πιο δύσκολες για τον αθλητισμό συνολικά, αλλά και πιο αγνές και με ανιδιοτελή κίνητρα και φίλαθλα αισθήματα, ο Παύλος Γιαννακόπουλος έβαλε την του σφραγίδα στον χώρο. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».ΚΑΕ Παναθηναϊκός: «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods αναζητεί τις λέξεις, για να αποχαιρετήσει τον Παύλο Γιαννακόπουλο, τον άνθρωπο που άλλαξε το ρου της ιστορίας της, το ελληνικό μπάσκετ, τον ελληνικό αθλητισμό. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος μπορεί να έφυγε σήμερα, αλλά οι ιδέες του θα ζουν και θα δημιουργούν νέες γενιές Παναθηναϊκών για πάντα. Παύλος Γιαννακόπουλος. Ο άνθρωπος που θα ζει για πάντα στις καρδιές μας».ΚΑΕ Ολυμπιακός: «Η ΚΑΕ Ολυμπιακός εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Παύλου Γιαννακόπουλου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».ΚΑΕ ΑΕΚ: «H AEK Β.C. και ο Μάκης Αγγελόπουλος συμμετέχουν στο βαρύ πένθος του Παναθηναϊκού για το χαμό του Παύλου Γιαννακόπουλου. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τα λοιπά μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος. Σύσσωμη η κιτρινόμαυρη οικογένεια, οι αθλητές, οι παράγοντες και οι παλαίμαχοι του συλλόγου μας αισθάνονται τη βαθιά υποχρέωση να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου».ΚΑΕ Άρης: «Το ελληνικό μπάσκετ πενθεί και η Ελλάδα όλη πενθεί. Η μπασκετική οικογένεια που έχει προσφέρει στην καλαθοσφαίριση ίσως όσο καμία άλλη, έχασε ένα από τα πιο σημαντικά μέλη της. Ολόκληρη η οικογένεια του Άρη στο πλευρό της ελληνικής και παγκόσμιας μπασκετικής οικογένειας, στέλνει τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια Γιαννακόπουλου. Ένας άνθρωπος, το έργο του οποίου θα το καταλάβουμε στις επόμενες γενιές, «έφυγε» από κοντά μας. Η λέξη συλλυπητήρια δεν μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματα μας. Ξέρουμε ότι το πνεύμα του θα είναι πάντοτε κοντά μας».
ΚΑΕ Ηρακλής: «Η ΚΑΕ Ηρακλής 2017 εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για τον θάνατο του πρώην Προέδρου και Ιδιοκτήτη της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, Παύλου Γιαννακόπουλου. Όλοι γνωρίζουν και αποδέχονται το μεγάλο του έργο για τον σύλλογό του, αλλά και τον ελληνικό Αθλητισμό, όπως και το πάθος του και την αγάπη του για τις ιδέες που αγαπούσε. Θερμά συλλυπητήρια στον γιο του εκλιπόντος, τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ ΠΑΟ, κ. Δ. Γιαννακόπουλο, την οικογένεια και τους οικείους του αλλά και όλη την οικογένεια του Παναθηναϊκού για την βαριά απώλειά τους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα, που θα τον σκεπάσει».
Συντετριμμένος ο Τζόρντι Μπερτομέου από τον χαμό του «φίλου» του, όπως τον αποκάλεσε, Παύλο Γιαννακόπουλο, εξέφρασε την βαθιά του θλίψη, τονίζοντας πως εξαιτίας του το μπάσκετ πήγε πολλά βήματα παραπέρα.ΠΣΑΚ: «Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το χαμό του Παύλου Γιαννακόπουλου. Η «απώλεια» για ολόκληρο τον αθλητισμό, είναι τεράστια, ανάλογη με… το μέγεθος του. Ο θαυμασμός μας, θα είναι αιώνιος για τον κύριο Παύλο και θα αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη σε όλη μας τη ζωή. Χωρίς την παρουσία του, το ελληνικό μπάσκετ, δεν θα είχε τόσες επιτυχίες και τον ευχαριστούμε για όσα προσέφερε στο άθλημα μας. Καλό ταξίδι…».Η εμβέλεια του Παύλου Γιαννακόπουλου ξεπερνά τα στενά ελληνικά όρια. Το απέδειξε και η μπασκετική ομάδα της Μπαρτσελόνα η οποία δεν παρέλειψε να στείλει τα συλλυπητήριά της στον Παναθηναϊκό μέσω της ακόλουθης ανάρτησης στο Τwitter: «Η Μπαρτσελόνα, εκφράζει τα συλλυπητήριά για την απώλεια του Παύλου Γιαννακόπουλου και στέλνει μια πολύ δυνατή αγκαλιά σε ολόκληρη την οικογένεια του Παναθηναϊκού».ΠΑΕ Ολυμπιακός: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για την απώλεια του Παύλου Γιαννακόπουλου».ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Το Διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Παύλου Γιαννακόπουλου, που έφυγε από τη ζωή αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη και ξεχωριστές αναμνήσεις στην οικογένεια του Παναθηναϊκού. Ένας εμβληματικός ηγέτης που θα ζει για πάντα στις καρδιές όλων των Παναθηναϊκών».ΠΑΕ ΑΕΚ: «Σύσσωμη η κιτρινόμαυρη οικογένεια, οι αθλητές, οι παράγοντες και οι παλαίμαχοι του συλλόγου μας αισθάνονται τη βαθιά υποχρέωση να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου. Ο εκλιπών υπήρξε ο μεγάλος ηγέτης του Παναθηναϊκού, σκληρός αλλά και σεβάσμιος αντίπαλος για τη δική μας ομάδα σε ολόκληρη τη διάρκεια της παραγοντικής του διαδρομής, ενώ πρόσφερε τα μέγιστα στον ελληνικό αθλητισμό. Τα θερμά μας συλλυπητήρια για τη μεγάλη απώλεια στην οικογένειά του, στον γιο του Δημήτρη, αλλά και σε όλους τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού που σήμερα πενθούν το χαμό του ιστορικού τους ηγέτη».ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Παύλου Γιαννακόπουλου. Ο ελληνικός αθλητισμός θρηνεί έναν οραματιστή παράγοντα με ανεκτίμητη προσφορά».ΕΠΟ: «Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της για την απώλεια του Παύλου Γιαννακόπουλου στην οικογένεια και τους οικείους του. Από τους λιγοστούς αληθινούς «Πατριάρχες» και «Ευπατρίδες» του Ελληνικού Αθλητισμού, ο εκλιπών «σφράγισε» με την πολυεπίπεδη δράση, την ανιδιοτελή και ανεκτίμητη προσφορά και την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τα αθλητικά πράγματα τα τελευταία 50 χρόνια στη Χώρα μας. Η αναγνώριση και η εκτίμηση προς το πρόσωπο και τα επιτεύγματά του ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα. Η απώλεια του γεμίζει θλίψη το ελληνικό ποδόσφαιρο και σύσσωμο τον Ελληνικό Αθλητισμό. Θα τον θυμόμαστε πάντα».Σούπερ Λιγκ: «H Σούπερ Λιγκ εκφράζει τα συλλυπητήριά της και τη συμπαράστασή της στην οικογένεια και τους οικείους του Παύλου Γιαννακόπουλου, ο οποίος αφήνει ανεξίτηλη τη μεγάλη προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό».Ο Νικ Καλάθης αποχαιρέτισε τον άνθρωπο που γιγάντωσε το «τριφύλλι», γράφοντας στο Ιnstagram: «Αναπαύσου εν ειρήνη, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ».Ο Μάικ Τζέιμς αρκέστηκε σε ένα «αναπαύσου εν ειρήνη» για τον κορυφαίο παράγοντα του ελληνικού αθλητισμού και πρώην προέδρου της ΒΙΑΝΕΞ και του Παναθηναϊκού.Ένα ξεχωριστό «αντίο» για τον Παύλο Γιαννακόπουλο φύλαξε ο Λευτέρης Σούμποτιτς. «Σε ευχαριστώ κύριε πρόεδρε για την ευκαιρία που μου έδωσες να δουλέψω μαζί σου σε ένα μεγάλο σύλλογο όπως ο Παναθηναϊκός. Ακόμα θυμάμαι πόσο χαρούμενος ήσουν όταν κατακτήσαμε το πρωτάθλημα Ελλάδα το 1998, μετά από 14 χρόνια. Είθε η ψυχή σου να αναπαυθεί εν ειρήνη. Παύλος Γιαννακόπουλος, για πάντα στην καρδιά μου».Δύο πρώην παίκτες των «πρασίνων» που γεύτηκαν επιτυχίες με το τριφύλλι στο στήθος εξέφρασαν την θλίψη τους, μετά την είδηση του θανάτου του. «Πολύ θλιβερή ημέρα η σημερινή. Όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό, αλλά για ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό και την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και καλό κουράγιο στην οικογένειά του…» ανέφερε ο Κώστας Τσαρτσαρής.«Οι ανθρώπινες αξίες ζουνε για πάντα και δεν κοστολογούνται με χρήματα. Αντίο σε έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες που γνώρισα με απαράβατες ηθικές αξίες» ήταν το μήνυμα του Δημήτρη Παπανικολάου.Ο Παύλος Γιαννακόπουλος έφυγε από τη ζωή και ο Μιχάλης Κακιούζης τον αποχαιρέτησε μέσω μιας ανάρτησής του. «Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψει κανείς την απώλεια ενός ανθρώπου. Πόσο μάλλον για τον τεράστιο Παύλο Γιαννακόπουλο. Το κενό του δυσαναπλήρωτο. Η παρακαταθήκη του τεράστια. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει».Ο «Μικρός» του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Σαραβάκος, δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος στο πένθος της πράσινης οικογένειας για τον θάνατο του Παύλου Γιαννακόπουλου και επέλεξε να στείλει μέσω Facebook τα συλλυπητήριά του: «Ίσως ο σπουδαιότερος παράγοντας που έχει περάσει τις τελευταίες δεκαετίες απο τον ελληνικό αθλητισμό. Αξιοπρεπής, ηθικός, φιλότιμος μέχρι τέλους. Καλό σου ταξίδι…».

***   Οι Ολυμπιακοί αποχαιρετούν τον Παύλο Ο σεβασμός είναι μεγάλη λέξη και κερδίζεται. Και ο Παύλος Γιαννακόπουλος κέρδισε τον σεβασμό όλων. Οι Ολυμπιακοί αποχαιρετούν με σεβασμό τον ηγέτη του Παναθηναϊκού
~  Ο σεβασμός είναι θεμελιώδης αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Απαραίτητος σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Είναι η λέξη που πρέπει να βρίσκει χώρο στην καθημερινότητα μας. Η είδηση του θανάτου του Παύλου Γιαννακόπουλου σκόρπισε θλίψη καθώς ένας άνθρωπος που είχε κερδίσει τον σεβασμό όλων, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 88 χρονών.
Και η αναφορά δεν έχει να κάνει μόνο με τον ελληνικό αθλητισμό, καθώς ο διοικητικός ηγέτης του Παναθηναϊκού ήταν μια προσωπικότητα με πολλές δραστηριότητες.Οι «μάχες» του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό θα είναι πάντα εκεί για να θυμίζουν την ακατάπαυστη «διαμάχη» των δύο συλλόγων. Αυτό όμως που θα πρέπει να κυριαρχεί είναι ο σεβασμός. Ο σεβασμός στον αντίπαλο, ο σεβασμός στην προσπάθεια του άλλου για τη νίκη. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν δώσει πολλές «μάχες». Είναι σίγουρο πως θα δώσουν ακόμα περισσότερες γιατί έτσι είναι τα πράγματα στον ελληνικό αθλητισμό. Η κόντρα του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό είναι αυτή που εξιτάρει τον κόσμο.Ο Παύλος, όπως τον αποκαλούσαν όλοι, υπήρξε πάνω απ’ όλα οπαδός του Παναθηναϊκού. Είναι κάτι που το αναγνωρίζουν όλοι, είναι κάτι που δεν μπορεί ν’ αμφισβητηθεί από κανέναν.
Οι Ολυμπιακοί λοιπόν αποχαιρετούν με σεβασμό έναν άνθρωπο που ήταν στην πλευρά του «αιώνιου» αντιπάλου. Αποχαιρετούν έναν μεγάλο «αντίπαλο» στον χώρο του αθλητισμού. Και είναι ένα ειλικρινές αντίο. Είναι μια στάση ζωής που αποδεικνύει ότι ο Παύλος Γιαννακόπουλος κέρδισε τον σεβασμό των φιλάθλων του Ολυμπιακού.
Και ο τρόπος με τον οποίο αποχαιρετούν οι ερυθρόλευκοι τον ηγέτη του μεγάλου τους αντιπάλου, φανερώνει και τις αξίες που «γεννά» ο χώρος του αθλητισμού. Παύλο, οι Ολυμπιακοί σε αποχαιρετούν. Και πάντα θα θυμούνται την βοήθεια που πρόσφερες στα θύματα της θύρας 7, στην τραγωδία του 1981. Έτσι είναι οι μεγάλοι άνθρωποι κι εσύ το έδειξες στον αβάσταχτο πόνο της οικογένειας του Ολυμπιακού.

***  Δεύτερη ανανέωση ο Λιόλιος για την Καλαμάτα -αύριο η παρουσίαση Ι. Χριστόπουλου 
Μετά τον Βασίλη Αθανασόπουλο, η Καλαμάτα ανακοίνωσε χθες και την παραμονή του Νίκου Λιόλιου. Το σχετικό κείμενο αναφέρει τα εξής:
Ο ΠΣ “Η Καλαμάτα” ανακοινώνει την ανανέωση της συνεργασίας με το Νίκο Λιόλιο. Ο 27χρονος αμυντικός, ο οποίος θα φορέσει την μελανόλευκη φανέλα για 4η σερί σεζόν, υπέγραψε για δυο χρόνια.
«Αποτελεί ιδιαίτερα χαρά για μένα το γεγονός πως θα συνεχίσω να αποτελώ μέλος της οικογένειας της Μαύρης Θύελλας, ιδιαίτερα σε αυτή την χρονική περίοδο που η ομάδα κάνει ένα νέο ξεκίνημα με όνειρα και φιλοδοξίες. Θέλω να ευχαριστήσω την διοίκηση για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη και με την σειρά μου να διαβεβαιώσω πως θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να έχουμε μια επιτυχημένη χρονιά και η ομάδα να πετύχει τους στόχους της”, δήλωσε ο Νίκος Λιόλιος στο fckalamata.gr».
Τέλος, για αύριο στις 6.30 μ.μ. στο Horizon Blu θα γίνει η παρουσίαση του νέου προπονητή Γιάννη Χριστόπουλου. Ο κορυφαίος Μεσσήνιος τεχνικός αναμένεται θα κάνει γνωστούς και τους άξονες σχεδιασμού και λειτουργίας της ομάδας στο επόμενο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και του συλλόγου σε θέματα αγωνιστικής οργάνωσης.

***  Ο δυνατός αέρας σκόρπισε τις προσδοκίες για ρεκόρ στα Παπαφλέσσεια 
 
 
Ο δυνατός αέρας που φυσούσε χθες το απόγευμα στο Στάδιο της Παραλίας ήταν ο αστάθμητος παράγοντας που δεν επέτρεψε να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για μεγάλες κούρσες και ρεκόρ στα φετινά Παπαφλέσσεια, καθώς μάλιστα αρκετά από τα μεγάλα «ονόματα», όπως οι Μπελιμπασάκη, Σπανουδάκη, Παπαϊωάννου και ο Τριβυζάς στα 200 μ. προτίμησαν να μην τρέξουν! Μπορεί να έλειψαν όρια και ρεκόρ, όμως και αυτή τη φορά καταγράφηκαν κάποιες αξιόλογες επιδόσεις, όπως το 51’’95 της Κύπριας Αρτυματά στα 400 μ. γυναικών, στα 400 εμπόδια γυναικών το 59’’51 της Θεοδώρου είναι η καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα, οι βολές του Ρουμάνου ακοντιστή Νόβατς που ήταν όλες πάνω από τα 75 μέτρα και πιο επιτυχημένη η 4η που μετρήθηκε 77,98 μ. Επίσης, πολύ καλή επίδοση 10’’25 σημείωσε στα 100 μ. ο Τούρκος Εμρέ Ζαφέρ Μπαρνς, με ευνοϊκό άνεμο που μετρήθηκε όμως 2,3 μ/δ δεν αναγνωρίστηκε. Πολύ καλή ήταν η κούρσα των 400 μ. εμπόδια των ανδρών με τον Κυριακίδη να καταγράφει ατομικό ρεκόρ 51’’35 και τον νεαρό Δρίτσα να χάνει για δέκατα του δευτερολέπτου το όριο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων (ατομικό ρεκόρ και γι’ αυτόν το 52’’08).
Αξιοσημείωτη ήταν ακόμη η ευκαιρία που είχαν νεαροί αθλητές και αθλήτριες του Μεσσηνιακού να συναγωνιστούν Έλληνες και ξένους πρωταθλητές, καθώς και οι αγώνες παίδων και κορασίδων, ενώ το θερμό χειροκρότημα του κοινού κέρδισαν οι αθλητές με τυφλότητα (Χαραλαμπίδης, Αγγέλης, Παπαδέα, Τσιλίκας) του ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ.
Τα φώτα της δημοσιότητας θα λέγαμε ότι κέρδισαν φέτος οι πολιτικοί, καθώς στο Στάδιο βρέθηκαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο Μεσσήνιος αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, επιβεβαιώνοντας τις δεσμεύσεις για σημαντικά αθλητικά έργα. Οι δυό τους και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος επίσης έδωσε το «παρών» στο Στάδιο (μέρος των αγώνων παρακολούθησαν ακόμη, μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας και ο Βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας) βράβευσαν εις …τριπλούν τον Λούη Τσάτουμα, τον Μεσσήνιο άλτη του μήκους ο οποίος με το 8,66 μ. που είχε πετύχει στα Παπαφλέσσεια διατηρεί την κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη.
Βραβεύθηκε ακόμη ο διοργανωτής Μεσσηνιακός από τον κ. Βασιλειάδη.
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ:
Θα κάνουμε την Καλαμάτα πύλη αθλητικού τουρισμού της χώρας
Μιλώντας στο «Θάρρος», στο περιθώριο των αγώνων ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε τα παρακάτω:
«Τα Παπαφλέσσεια ήταν σημαντικά και πρέπει να αποκτήσουν την ίδια αίγλη με το παρελθόν. Γι’ αυτό είμαστε εδώ και με μια σειρά μεγάλων παρεμβάσεων στις αθλητικές υποδομές της πόλης οι οποίες πάσχουν. Ακόμα και αυτή την περίοδο, με τα λίγα χρήματα που έχουμε μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλα πράγματα. Η Καλαμάτα είναι ένα σημείο αναφοράς για τον κλασικό αθλητισμό και σκοπός μας είναι να ξαναγίνει. Για το λόγο αυτό εντάσσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα, στον προγραμματισμό για τα έργα τις παρεμβάσεις τόσο στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, όσο και στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, ώστε να μπορέσουν να ξαναγίνουν κοιτίδα του κλασικού αθλητισμού, αλλά και για να επενδύσουμε πάνω στην Καλαμάτα ως πύλη αθλητικού τουρισμού της χώρας. Το κλίμα της Καλαμάτας, η γεωγραφική της θέση μας υποχρεώνουν να επενδύσουμε αθλητικά στο μέρος αυτό. Εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές και με μια σοβαρή συνεννόηση με τους φορείς της περιοχής, μπορούμε να
καταστήσουμε την πόλη κέντρο αθλητικού τουρισμού. Μην ξεχνάτε ότι με την Υπουργό Τουρισμού είχαμε στείλει εδώ τις Ομοσπονδίες της Ρωσικής Δημοκρατίας για να έρθουν να δουν το χώρο για να προπονούνται εδώ συστηματικά και μαζικά, αλλά οι εγκαταστάσεις αυτή τη στιγμή δεν μας το επιτρέπουν.
Φτιάχνοντας το Δημοτικό Στάδιο έχουμε κάνει το πρώτο βήμα έτσι ώστε να αρχισουμε να υλοποιούμε το μεγάλο μας όραμα. Όλος ο νομός Μεσσηνίας έχει μεγάλες προοπτικές και πάνω σε αυτές θέλουμε να χτίσουμε και να επενδύσουμε».
  ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ:
Στο περιθώριο των αγώνων ο Μεσσήνιος αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ανέφερε στα τοπικά ΜΜΕ τα εξής:
«Πριν λίγο καιρό είχαμε πάει στις εγκαταστάσεις του Μεσσηνιακού και μας είχαν παρουσιάσει οι άνθρωποι του συλλόγου το σχέδιο που έχουν για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων πολύ σημαντικών για τον σύλλογο του Μεσσηνιακού και την πόλη της Καλαμάτας ευρύτερα. Εφόσον επιλυθεί τις επόμενες εβδομάδες το νομικό ζήτημα των εγκαταστάσεων θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σταδιακά στην υλοποίηση αυτών που έχουμε πει και για το κλειστό και για την αλλαγή του χλοοτάπητα και για τους χώρους των αποδυτηρίων.
Πέρα από αυτό προχωράμε σε συνεργασία και με το Δήμο Καλαμάτας ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα για σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλο το Δήμο και βεβαίως είμαστε εδώ να συζητήσουμε με όλους τους φορείς της περιοχής και με τον Δήμο και με τους συλλόγους και με την Περιφέρεια για άλλες προτάσεις οι οποίες μπορεί να υπάρχουν για χρηματοδότηση αθλητικών εγκαταστάσεων.
Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα, διεξάγονται πάλι τα Παπαφλέσσεια, αυτή η πολύ σημαντική διοργάνωση για εμάς τους Καλαματιανούς με πολύ μεγάλη εμβέλεια. Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια στους ανθρώπους του Μεσσηνιακού. Συμπίπτει φέτος και με τα 130 χρόνια του πιο ιστορικού συλλόγου. Συγχαρητήρια λοιπόν για αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Γνωρίζουν όλοι ότι οι χρηματοδοτικές δυνατότητες που έχουμε δεν είναι άπειρες, αλλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε, χωρίς να λέμε μεγάλα λόγια, θα τα κάνουμε.
Και η συνεργασία με τους ανθρώπους του Μεσσηνιακού είναι απαραίτητη και ήδη την έχουμε αναπτύξει σε πολύ σημαντικό βαθμό, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα έργα.
Το να βγούμε από την κρίση δεν φτάνει να βγούμε από τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις. Πρέπει να ξαναστήσουμε το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, την υγεία, αλλά πρέπει να δούμε και τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Αυτά δεν μπορεί να είναι πολυτέλεια για μια σύγχρονη κοινωνία, όπως θέλουμε να είναι η ελληνική για να αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά που περάσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Και με αυτή την έννοια η επένδυση σε σοβαρές αθλητικές εγκαταστάσεις που απευθύνονται στη νεολαία της περιοχής είναι επένδυση στο μέλλον. Προσπαθούμε κι εδώ και σε όλη την Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα και με τα περιφερειακά συνέδρια που διοργανώνουμε βλέπουμε τις ανάγκες σε όλη τη χώρα. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και με τον φίλο μου τον Γιώργο Βασιλειάδη. Είμαστε ευτυχείς που είναι στο Υφυπουργείο Αθλητισμού ένας άνθρωπος δραστήριος, ο οποίος καταλαβαίνει τα προβλήματα και νομίζω η συνεργασία που έχουμε και η από κοινού προσπάθεια να βρούμε λύσεις αποδίδει καρπούς».
Δείτε τα αποτελέσματα εδώ
 Της Χριστίνας Ελευθεράκη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

***

~ ***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2018 :
~*   ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018 . ~  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html  .-
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 02  Ιουνίου  2018 , Όμορφο , ΄Χαρούμενο και Ευλογημένο Σ/Κ , για όλους μας !   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~* ARFARA -  ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  03  Ιουνίου  2018  :   http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_3.html .-                                                                                                                 
~* ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 04  Ιουνίου  2018 : ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΜΕΘ΄ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για όλους μας ! http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_3.html .-
~*  ARFARΑ -  ΑΡΦΑΡΑ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,Στο  αγιάζι  της ενημέρωσηςΤρίτη   05   ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfar.html .-
~*  ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018  : ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ για το Σκοπιανό ! http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_6.html .- 
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ Νέα ,Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .
 
Πέμπτη 07  Ιουνίου  2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_7.html .- 

~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 08 Ιουνίου 2018: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_8.html .- 
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 09  Ιουνίου  2018 : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_9.html .- 

~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_10.html .- 
~*

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6415  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3917   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4084 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14. 386   βίντεο   .-  
~
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ 
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .--

 1.- Θαύμα σε 30χρονη στον Λυκαβηττό :
https://youtu.be/VYrcYe_sOSU  .-
2.- ΖΩΝΤΑΝΟ ΘΑΥΜΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ _ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ ! : https://youtu.be/vkYbslKXPaI     .-

~** Από απογευματινή εκδρομή -διαδρομή Κατηχητικού Σχολείου Εκκλησιαστικής Ενορίας Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών με Παπά-Μιχάλη Ε. Μπούρα Κυριακή 10-06-2018 στην Ι.Μ. Σγράψα Πυλία , Μικρή Παράκληση και στην Πύλο για καφέ ... ΦΩΤΟΟΓΡΑΦΙΕΣ :




























Ακολουθούν και σχετικά βίντεο 10-06-2018 :
~* ΣΓΡΑΠΑ Μ  Παράκληση στην Πυλία κατηχητικό Αρφαρών 10/06/2018:
~*Μικρή Παράκληση Μονή ΣΓΡΑΠΑ Πυλίας 10/06/2018:
https://youtu.be/DP_TNXLqJQU .-
~*Ι Μ  Σγράπα Πυλία παιδιά κατηχητικού Αρφαρών 10/06/2018 

https://youtu.be/7wZBKHifovk   .-
~*Διαδρομή για Πύλο  10/06/2018:

https://youtu.be/nZVmNIuPFKw   .-
~*Ι Μ  ΣΓΡΑΠΑ εκκλησία στην Πυλία 10/06/2018:

https://youtu.be/kS8s46-GW7s .-
~*Παράκληση κατηχητικού Αρφαρών 10/06/2016 Σγράπα Πυλίας: https://youtu.be/sKfuF2LgiCE .-
~*Σκράπα Πυλίας Μ  Παράκληση μαθητών κατηχητικού 10/06/2018 https://youtu.be/ABX_LrPWrx8  .-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου