ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

ARFARA NEWS  -2-  Η Εφημερίδα μας , Αρφαρά  τα Νέα μας .
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  , Τετάρτη 29  Αυγούστου 2018 .
~




~**  29 Αυγούστου: Εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

~  Τη μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού τιμά σήμερα, 29 Αυγούστου, η Εκκλησία μας.
«Ουκ εξεστί σοί έχειν, τήν γυναίκα τού αδελφού σου». Δεν σου επιτρέπεται από το νόμο του Θεού να έχεις τη γυναίκα του αδελφού σου, ο όποιος ζει ακόμα.
Λόγια του Τιμίου Προδρόμου, που αποτελούσαν μαχαιριές στις διεφθαρμένες συνειδήσεις του βασιλιά Ηρώδη Αντίπα και της παράνομης συζύγου του Ηρωδιάδος, που ήταν, γυναίκα του αδελφού του Φιλίππου.                                                                                                      Ο Ηρώδης, μη ανεχόμενος τους ελέγχους του Προδρόμου, τον φυλάκισε. Σε κάποια γιορτή όμως των γενεθλίων του, ο Ηρώδης υποσχέθηκε με όρκο να δώσει στην κόρη της Ηρωδιάδος ότι ζητήσει, διότι του άρεσε πολύ ο χορός της.                                                     Τότε η αιμοβόρος Ηρωδιάς είπε στην κόρη της να ζητήσει στο πιάτο το κεφάλι του Ιωάννη.   Πράγμα που τελικά έγινε. Έτσι, ο ένδοξος Πρόδρομος του Σωτήρα θα παραμένει στους αιώνες υπόδειγμα σε όλους όσους θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, ανεξάρτητα από κινδύνους και θυσίες.                                                   Και να τι λένε οι 24 πρεσβύτεροι της Αποκάλυψης στο Θεό για τους διεφθαρμένους: «ήλθεν… ο καιρός τών εθνών κριθήναι… καί διαφθείραι τούς διαφθείροντας τήν γήν». Ήλθε, δηλαδή, ο καιρός της ανάστασης των νεκρών για να κριθεί ο κόσμος και να καταστρέψεις (Θεέ μου) εκείνους, που με τη διεφθαρμένη ζωή τους διαφθείρουν και καταστρέφουν τη γη.  Οι εορτές του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου σε ολόκληρο το έτος:                                 ~ Η Σύλληψις (23 Σεπτεμβρίου)                                                                                                  ~ Το γενέσιον (24 Ιουνίου)                                                                                                       ~ Η Σύναξις (7 Ιανουαρίου)                                                                                                      ~ Η Αποτομή της κεφαλής (29 Αυγούστου)                                                                            ~ Η Α’ και Β’ Εύρεσις της κεφαλής (24 Φεβρουαρίου)                                                             ~ Η Γ’ Εύρεσις της κεφαλής (25 Μαΐου)                                                                                       Απολυτίκιο: Ήχος β’.                                                                                                             Μνήμη δικαίου μετ᾽ εγκωμίων· σοι δε αρκέσει η μαρτυρία του Κυρίου Πρόδρομε ανεδείχθης γαρ όντως και Προφητών σεβασμιώτερος, ότι και εν ρείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τον κηρυττόμενον· όθεν της αληθείας υπεραθλήσας, χαίρων ευηγγελίσω και τοις εν άδη, Θεόν φανερωθέντα εν σαρκί, τον αίροντα την αμαρτίαν του κόσμου, και παρέχοντα ημίν το μέγα έλεος. 
~**  ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ!Πού Βρίσκεται Σήμερα Η Κεφαλή Του Αγίου Ιωάννη Του Προδρόμου…

Τα παρακάτω αποτελούν μετάφραση ενός δημοσιεύματος του ιστολογίου Full of Grace and Truth, όπου παρατίθενται δύο αποσπάσματα από ένα αφιέρωμα του υπέροχου περιοδικού “Road to Emmaus” (Δρόμος προς Εμμαούς). Σας προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά μέχρι το τέλος του δημοσιεύματος. Γίνεται λόγος και για τις αποδείξεις της γνησιότητας της τιμίας κάρας.  Η κεφαλή του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου κλάπηκε από την Κωνσταντινούπολη κατά την άλωση της από τους Σταυροφόρους το 1204, και από το 1206 βρίσκεται στην πόλη Amiens (Αμιένη) της βόρειας Γαλλίας, στον περίφημο καθεδρικό της ναό, ο οποίος χτίστηκε ακριβώς για να στεγάσει το άγιο αυτό λείψανοκαι μάλιστα συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το παρακάτω είναι απόσπασμα από ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από το περιοδικό Road to Emmaus για ιερά ορθόδοξα λείψανα στη Γαλλία. Πρόκειται για μια συνέντευξη με τον π. Νικολά Nikichine ο οποίος από καιρό ερευνά πολλά από τα φερόμενα λείψανα που έχουν σχέση με την Ορθοδοξία στη Γαλλία και παρουσιάζει εδώ πολλά από τα συμπεράσματά του. Μεταξύ των κειμηλίων που έχουν περισσότερες ιστορικές αποδείξεις, όπως αναφέρει, είναι η κεφαλή του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Amiens της Γαλλίας. […]
“Από το 13ο αιώνα, ο καθεδρικός ναός της Νοτρ Νταμ στην Αμιένη στεγάζει ένα μέρος του κρανίου – τα οστά του προσώπου – του αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Αυτό δεν πρέπει να συγχέει αυτούς που γνωρίζουν ότι και το Άγιον Όρος ισχυρίζεται ότι έχει «την κεφαλή του αγίου Ιωάννη» (σημείωση του μεταφραστή: ίσως να εννοεί κάπου αλλού). Αυτή η ονοματοδοσία είναι μια ευσεβής συνήθεια, γιατί ακόμα κι αν έχετε μόνο ένα μέρος του κεφαλιού ή του χεριού, δεν θα λέγατε, «έχουμε πέντε εκατοστά του κρανίου», θα λέγατε, «έχουμε την κάρα του». Στο Άγιον Όρος έχουν ένα άλλο μέρος του κρανίου, αλλά στην Αμιένη έχουμε τα οστά του προσώπου, και μπορείτε να φανταστείτε ακόμη και την προσωπικότητά του πίσω από αυτά τα λείψανα.” “RTE: Μπορείτε να μας πείτε τώρα για τα αποδεικτικά στοιχεία για ορισμένα από τα λείψανα που έχετε μελετήσει; Π/ΝΙΚΟΛΑ: Όλα τα κυριότερα λείψανα που ανέφερα προηγουμένως έχουν βάσιμα ιστορικά και επιστημονικά επιχειρήματα από πολλές διαφορετικές πηγές, και αυτή η ποικιλία της συνοχής είναι ισχυρό επιχείρημα από μόνο του. Επίσης, μαθαίνοντας την ιστορία αυτών των λειψάνων, εμείς οι Ορθόδοξοι ανακαλύπτουμε μια άλλη άποψη για την ιστορία της δυτικής Εκκλησίας και έναν νέο τρόπο κατανόησης αυτών των ιστορικών γεγονότων. Για παράδειγμα, η κεφαλή του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου αποκτήθηκε κατά τη λεηλασία της Κωνσταντινούπολης το 1204 (σημείωση του μεταφραστή: από τους λατίνους σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας, οι οποίοι κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη και άρπαξαν όλους τους θησαυρούς της, π.χ. τα διάφορα πολύτιμα κειμήλια που μεταφέρθηκαν και βρίσκονται έως σήμερα στην Βενετία, το Άγιο Μανδήλιο που σήμερα είναι γνωστό ως η Σινδόνη του Τορίνο, η περίφημη εικόνα της Οδηγήτριας που ζωγραφίστηκε από τον ευαγγελιστή Λουκά και κατέληξε στο Montevergine της Ιταλίας, και άλλα πολλά). Αυτό ήταν μια μεγάλη τραγωδία για την ανατολική Εκκλησία, αλλά τώρα βλέπουμε τι έχει συμβεί στη Μικρά Ασία, στην Τουρκία, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453 μέχρι σήμερα. Αν το κεφάλι είχε παραμείνει εκεί, θα είχε χαθεί ή καταστραφεί, όταν η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Τούρκων (όπως συνέβη με πολλά λείψανα), ή μήπως θα ήταν ακόμα προσβάσιμο για προσκύνηση; Τώρα, αυτό το λείψανο είναι στη Γαλλία, σε έναν πολύ όμορφο καθεδρικό ναό, και είναι δυνατό για τους Ορθόδοξους να το προσκυνήσουν με τον πλέον ανοικτό τρόπο. Η 25η Μαΐου, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, ή η 7η Ιουνίου, σύμφωνα με την αστική ημερολόγιο, είναι η γιορτή της Τρίτης Ευρέσεως της Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, και σε αυτή τη γιορτή, το 2004, τελέσαμε την Θεία Λειτουργία με αυτό το λείψανο στην αγία τράπεζα. Αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί στη σύγχρονη Τουρκία, και αυτό το είδος προβληματισμού αλλάζει την εκτίμησή μας για το ιστορικό γεγονός της μεταφοράς αυτού του λειψάνου στην Αμιένη. Ο Θεός έχει την δική Του πρόνοια. 
Παλιό ανάγλυφο από τον καθεδρικό της Αμιένης που δείχνει την άφιξη της κεφαλής του αγίου Ιωάννη στην πόλη. Παρατηρούμε ότι το άγιο λείψανο με την χρυσή λειψανοθήκη είναι ακριβώς το ίδιο όπως το βλέπουμε και σήμερα.  Ο Θεός επέτρεψε τη μεταφορά αυτών των λειψάνων εδώ, και αυτή η δυτική κοινωνία είναι τα διατηρεί πιστά. Βεβαίως, η Γαλλία περνάει μια περίοδο αποχριστιανοποίησης, αλλά ακόμη βλέπουμε καθημερινή προσκύνηση των λειψάνων αυτών από έναν μικρό αριθμό πιστών χριστιανών. Ένα άλλο πολύ γνωστό παράδειγμα από τον 11ο αιώνα είναι η μεταφορά («μετακομιδή») του λειψάνου του αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας (και αυτή βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία) στο Μπάρι στην Ιταλία. Στην ακολουθία που είναι αφιερωμένη σε αυτό το γεγονός, λέμε «Δεν ήταν χρήσιμο στα μάτια του Θεού αυτά τα πολύτιμα λείψανα να παραμένουν αδρανή στην έρημο της Λυκίας.» [*** Βλ. την σημείωση παρακάτω] Εμείς οι Ορθόδοξοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε ευλαβικά την πρόνοια του Θεού, η οποία εκδηλώνεται σε αυτό.  Αυτή η συνεχής προσκύνηση από ακόμη και μια μειοψηφία Γάλλων πιστών είναι ένα από τα πνευματικά επιχειρήματα για τη γνησιότητά τους. Σε κάθε περίπτωση που έχω μελετήσει, έχω βρει ντόπιους που πιστεύουν, και ακαδημαϊκούς μελετητές που έχουν έγγραφα, ιστορικά βιβλία, και αρχεία που παρουσιάζουν τα ιστορικά και επιστημονικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν τη γνησιότητα του λειψάνου. Βεβαίως, αυτοί οι άνθρωποι είναι λίγοι σε αριθμό. Ο μεγάλος αριθμός των Γάλλων ρωμαιοκαθολικών όχι μόνο δεν γνωρίζουν τίποτα για τα δικούς τους ιερούς τόπους, αλλά και δεν ενδιαφέρονται και πολύ για αυτά. Αυτό δεν είναι δικό τους φταίξιμο – αυτοί οι ίδιοι είναι θύματα των αντι-χριστιανικών, αντι-εκκλησιαστικών, και αντι-λειψανικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Δυστυχώς, κάθε αδύναμο σημείο της ιστορίας της δυτικής Εκκλησίας (σημείωση του μεταφραστή: δηλαδή του Παπισμού) μεγεθύνεται με σκοπό να γενικεύσει την εντύπωση της αδυναμίας της Εκκλησίας συλλήβδην. Οι ρωμαιοκαθολικοί είχαν τις αποτυχίες τους, και η ευπιστία των απλών ανθρώπων γινόταν ενίοτε αντικείμενο εκμετάλλευσης από κακούς κληρικούς για το κέρδος, αλλά και πάλι, όταν μελετάτε την ιστορία των μεγάλων λειψάνων, δεν μένει χώρος για αυτές τις απλοϊκές αντιρρήσεις. Αντιθέτως, έχουμε πολύ κατηγορηματικά και ισχυρά επιχειρήματα. Μπορούμε να αναφέρουμε το παράδειγμα της κεφαλής του αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στην Αμιένη, η οποία, ανατομικά, είναι ένα οστό του προσώπου χωρίς το σαγόνι. Συγχρόνως, μια εκκλησία στην επισκοπή του Βερντέν (σημείωση του μεταφραστή: άλλη πόλη της Γαλλίας) είχαν, όπως φημιζόταν, το σαγόνι του Αγίου Ιωάννη. Μια επιτροπή συστήθηκε για να εξετάσει τα δύο κειμήλια, και στην προκειμένη περίπτωση, το σαγόνι στο Βερντέν αποδείχθηκε ότι ήταν ενός άλλου ανθρώπου, μετά τον δέκατο αιώνα, αλλά τα συμπεράσματα της ίδιας επιτροπής σχετικά με τα λείψανα του αγίου Ιωάννη στην Αμιένη ήταν εκπληκτικά. Το οστό της Αμιένης όχι μόνο έχει χρονολογία από τον πρώτο ως τον τρίτο αιώνα μετά Χριστόν, αλλά και αυτό το κομμάτι του κρανίου προσδιορίστηκε ότι ήταν ενός άνδρα μεσογειακής καταγωγής, ηλικίας από 30 μέχρι 45, και επιπλέον υπήρχε μια αρχαία τρύπα που προκλήθηκε από ένα αιχμηρό εργαλείο, ακριβώς στο κάτω μέρος του μετώπου. Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, γνωρίζουμε ότι μετά τον αποκεφαλισμό του, η Ηρωδιάδα μαχαίρωσε το κεφάλι με το μαχαίρι της ως εκδίκηση για την καταγγελία εκ μέρους του του παράνομου γάμου της με τον Ηρώδη. Αν και αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό για τους επιστημονικούς εξεταστές, έχουμε πράγματι αυτό το επιχείρημα από τη δική μας παράδοση, μαζί με άλλα ιστορικά και ανθρωπολογικά επιχειρήματα για τη γνησιότητα του λειψάνου του.
Στην ιστορία των μεγάλων κειμηλίων, έχουμε σχεδόν πάντα αυτή την επιστημονική και πνευματική ταύτιση. Για παράδειγμα, στην ιστορία της Σινδόνης του Τορίνου, η ιστορική τεκμηρίωση δεν είναι πολύ πειστική, αλλά τα πιο εντυπωσιακά επιχειρήματα προέρχονται από την επιστημονική πλευρά, τα πορίσματα των οποίων έχουν συνεχώς αναθεωρηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. (σημείωση του μεταφραστή: Τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί και η πληθώρα των ιστορικών τεκμηρίων σχετικά με την αγία Σινδόνη, εκτός από τα επιστημονικά! Μπορείτε να διαβάσετε για την θύελλα των συγκλονιστικών στοιχείων σε διάφορα βιβλία, όπως για παράδειγμα στα άψογα “The Crucifixion of Jesus: A Forensic Inquiry” του ιατροδικαστή Frederick Zugibe και το“Holy Faces, Secret Places” του ιστορικού ερευνητή Ian Wilson. Το ένα εστιάζει κυρίως στις αποδείξεις που αφορούν στις φυσικές επιστήμες, ενώ το άλλο στις ιστορικές.)  Μετά τη Γαλλική Επανάσταση, είχαμε αυτό που ονομάστηκε «Καθολική Αναγέννηση» στη Γαλλία. Η πρωτόγονη και άξεστη λογικοκρατία και η κριτική των επαναστατών και των Προτεσταντών που προσπαθούσαν να δυσφημίσουν τα λείψανα ώθησαν τους Ρωμαιοκαθολικούς να εξερευνήσουν τις ιστορίες αυτών των αντικειμένων. Μελέτησαν, έκαναν αρχαιολογικές έρευνες, και έφτασαν σε ένα υψηλότερο επίπεδο αντικειμενικής επιχειρηματολογίας υπέρ της γνησιότητας πολλών από αυτά τα λείψανα που ήταν γνωστά από πριν. Όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και στη χριστιανική Ανατολή, έχουμε ακόμη πολλά έγγραφα που δεν έχουν ερευνηθεί, εξαιτίας των γλωσσικών φραγμών, την αρχαιότητας, και της έλλειψης πρόσβασης.  Καθώς συνεχίζουμε να μελετάμε, βρίσκουμε με τον καιρό ακόμη περισσότερα επιχειρήματα υπέρ της γνησιότητας, αλλά η άποψή μου είναι ότι η λογική διερεύνηση δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί επαρκή απόδειξη. Περιορίζεται από την φύση της λογικοκρατίας. Το βασικό επιχείρημα για εμάς είναι το επιχείρημα της πίστης μας. Δεν είναι το γεγονός ότι αυτό το λείψανο, αυτό το κόκαλο, είναι πραγματικά από από τον άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή με κάποιον τρόπο να επηρεάζει τη σύγχρονη ζωή μας, το προσωπικό μας πεπρωμένο. Γνωρίζουμε από την ιστορία της Εκκλησίας ότι, αν αυτό λείψανο είναι από τον άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, τότε έχουμε μια μεγαλύτερη εγγύηση ότι η αδύναμη προσευχή μας θα έχει περισσότερα αποτελέσματα εδώ από ό, τι σε άλλο τόπο.  Το σημείο όπου θέλουμε να καταλήξουμε είναι να δείξουμε ότι δεν είναι μόνο εφικτό, αλλά και χρήσιμο να προσευχόμαστε μπροστά σε άγια λείψανα. Έχουμε αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι υποστηρίζουν την προσευχή μας. Ο Θεός και οι άγιοι οι ίδιοι μάς δίνουν αρκετά επιχειρήματα. Ωστόσο, ακόμη και αν καλώ προσκυνητές σε αυτά τα ιερά μέρη, προσωπικά, δεν τολμώ να επιβάλω αυτό το σέβας ως μια βεβαιότητα. Μόνο το σύνολο της Εκκλησίας μπορεί να το εξουσιοδοτήσει αυτό. […]“  (παρμένοαπό: http://www.roadtoemmaus.net/back_issue_articles/RTE_25/A_CITY_OF_SAINTS.pdf, “A CITY OF SAINTS: THE FORGOTTEN RELIQUARIES OF PARIS”;  Road to Emmaus Vol. VII, No. 2 (#25))  [***Σημείωση: Όπως γράφει ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στον «Συναξαριστή” του για την γιορτή της μετακομιδής του λειψάνου του αγίου Νικολάου (20 Μαϊου): «Διά τούτο ευδόκησεν ο Θεός να σηκωθούν από εκεί τα άγια λείψανα του μεγάλου Πατρός ημών Nικολάου, και να μεταφερθούν εις την πολυάνθρωπον πολιτείαν την ονομαζομένην Mπαρ, ήτις ευρίσκεται εις την Iταλίαν. Ένα μεν, διά να μη μείνουν τα λείψανα τοιούτου Aγίου άτιμα και άδοξα, και άλλο δε, διά να απολαύση και η Δύσις τα τούτου θαυμάσια, ήτις ακόμη δεν είχε πέση εις τας αιρέσεις και κακοδοξίας, αλλ’ ήτον Oρθόδοξος, και ενωμένη με την Aνατολικήν Eκκλησίαν.” (http://www.snhell.gr/references/synaxaristis/search.asp)  (και τώρα οι ταπεινές μου απόψεις…) (σημείωση του μεταφραστή: δηλαδή του ιστολογίου Full of Grace and Truth)  Αυτά και τα παρόμοια συναισθήματα που προαναφέρθηκαν δεν δείχνουν να αποδέχονται καθόλου την αφαίρεση των ιερών ορθοδόξων λειψάνων (συμπεριλαμβανομένης εκείνης κατά την λεηλασία της Κωνσταντινούπολης) και τη μεταφορά τους σε ξένα και ακόμα και ετερόδοξα μέρη, αλλά φαίνεται να επαναλαμβάνουν ότι κανείς μας δεν γνωρίζει τον άπειρο νου του Θεού, και το τί ευδοκεί το ανεξιχνίαστο θέλημά Του. Ίσως θα έπρεπε επίσης να δείχνουμε ταπεινοφροσύνη, μετάνοια και καρτερία στις διάφορες δοκιμασίες που επιτρέπονται από το Θεό εξαιτίας των πολλών αμαρτιών μας. Εν πάση περιπτώσει, ας ευχαριστήσουμε τον Θεό εν τέλει για τις αμέτρητες υλικές και πνευματικές ευλογίες που συνεχίζουμε να λαμβάνουμε από Αυτόν σε αφθονία.]  ΠηγήΠεριοδικό “Road to Emmaus: A Journal of Orthodox Faith and Culture” (ιστοσελίδα http://www.roadtoemmaus.net/). Αναδημοσίευση από http://full-of-grace-and-truth.blogspot.com/2009/08/head-of-precious-forerunner-in-amiens.html.  Μετάφραση: Ραφαήλ Παπανικολάου  Πηγή: ΑΚΤΙΝΕΣ
***  ~** Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ  :   https://youtu.be/Ae5aMaE8eLQ  .-
[ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΩ ΤΗ ΛΕΞΗ ,ΔΕ ΜΠΟΡΩ ,ΦΡΙΚΑΡΩ...ΧΙΧΙΧΙ...ΞΕΧΝΑΣ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ,ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΥΛΟ ,ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΑΙΡΕΤΑΙ ..ΝΑ ΜΗ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ..ΑΛΛΑ ΝΑ ΒΑΣΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΘΕΟ...ΚΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ.ΑΛΛΑ..ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ..ΤΟ Ο,ΤΙ ΛΕΣ ΠΩΣ ΤΟΝ ΑΓΑΠΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΞΑΣΤΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΤΑΛΑΝΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΔΩΣΕ..ΣΥΝΗΘΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΜΕΓΑΛΟΠΙΑΝΕΤΑΙ..ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΦΕΡΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ ΕΠΩΔΥΝΗ ΑΛΛΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ...ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΔΕ ΒΟΗΘΑΝΕ..ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΚΑΤΕΧΕΙΣ ,ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΚΑΤΕΧΟΥΝ...ΕΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ..ΤΟ ΘΕΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ..ΓΙΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΛΑ ΘΑ ΒΡΟΥΝΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ....ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ? ΠΡΑΟΣ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ..ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙΣ ΤΟ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ...ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΑΥΤΟΛΟΓΕΙΣ...ΑΓΝΟΣ..ΑΠΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ..ΝΑ ΕΥΕΡΓΕΤΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΦΩΣ ΚΙ ΑΛΑΤΙ...ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ..ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΓΑΠΑ..ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ..ΚΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟΝ...ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΔΕ ΜΠΟΡΩ...ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ..ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΜΕ ,ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΕΜΑΣ ,ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ,ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ,ΔΥΝΑΤΑ...ΕΙ ΔΥΝΑΣΑΙ ΠΙΣΤΕΥΣΑΙ ,ΠΑΝΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΤΩ ΠΙΣΤΕΥΩΝΤΙ...ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ..ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΙ ΑΔΥΝΑΤΑ ,ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ...ΟΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΥΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΟΥΝ ΚΙ ΑΓΑΠΟΥΝ..ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΚΑΛΕΙ..ΕΛΑ ΣΕ ΜΕΝΑ Ο ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΤΩΜΕΝΟΣ...ΚΙ ΕΓΩ ΘΑ ΣΕ ΑΝΑΠΑΥΣΩ...ΜΗ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΤΗ ΠΛΑΤΗ .ΣΚΥΨΕ ΜΕΣΑ ΣΟΥ..ΚΟΙΤΑΞΕ ΤΗ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ ΣΟΥ ΨΥΧΗ..ΤΑΠΕΙΝΩΣΟΥ ΚΑΙ ΤΡΕΞΕ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ..ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ..ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ...ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ..ΚΑΛΟ & ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΒΡΑΔΥ !!! ] .-

***  Είδηση ΒΟΜΒΑ για το Άγιον Όρος…

Ο Αμερικανός σταρ του Χόλιγουντ, Τζόναθαν Τζάκσον, συγκίνησε ιδιαίτερα με τη συμβολική κίνησή του, να χαρίσει στη Μονή Βατοπεδίου το βραβείο ΕΜMΥ 2005 με με το οποίο είχε τιμηθεί για το ταλέντο του στην ηθοποιία.  Ο κ. Τζάκσον βρίσκεται στην Μεγίστη Ιερά Μονή Βατοπαιδίου για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής Αγρυπνίας στο Συνοδικό όπου οι πατέρες πρόσφεραν το παραδοσιακό κέρασμα ο δημοφιλής καλλιτέχνης αποκάλυψε την έκπληξη, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας vimaorthodoxias.gr
Είχε μαζί του το χρυσό αγαλματίδιο και το παρέδωσε στο φιλοξενούμενο Μητροπολίτη Ατλάντας κ. Αλέξιο.  
Στη συνέχεια ο Ηγούμενος Εφραίμ ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη για την απόφαση του αυτή και του ευχήθηκε κάθε ευλογία στην ζωή και στη καριέρα του.
~** Πως να μπω στο Άγιον Όρος  :
{ Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε σαν προετοιμασία για το προσκύνημα μας στο Άγιον Όρος είναι η έκδοση του Διαμονητηρίου.  Το Διαμονητήριο είναι στην ουσία το διαβατήριο που μας επιτρέπει την είσοδο μας στο Άγιον Όρος και την διαμονή μας εκεί. Το δείχνουμε μαζί με την ταυτότητα μας στον έλεγχο στα καράβια, στο τελωνείο καθώς και στην είσοδο μας στο κάθε μοναστήρι που πηγαίνουμε για φιλοξενία. περισσότερες πληροφορίες στο βίντεο και στο www.athosinfo.gr.  Στοιχεία επικοινωνίας για έκδοση διαμονητηρίου  Τηλέφωνο Ελλήνων προσκυνητών:  2310252575  Τηλέφωνο για Αλλοδαπούς Προσκυνητές:      2310252578  Φαξ: 2310222424  email: athosreservation@gmail.com   .-

~**  Προετοιμασία για Άγιον Όρος | Preparation for mount Athos | паломники на Святую Гору  : https://youtu.be/IXGZNdLSDpU  .- ~ [ Προετοιμασία για το Άγιον Όρος. Τα απαραίτητα εφόδια - συμβουλές για το τι να έχετε μαζί στο προσκύνημα σας. Το φακό τον βρήκα εδώ: .. https://tinyurl.com/ycl9ek3w   , και το μικρούλι sleeping bag εδώ: https://tinyurl.com/y8vkbhcc  .- ]

~** Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος Μέρος Α΄ - Απρίλιος 2018 : https://youtu.be/36XDT7RYWRU  .- [Από την πρόσφατη επίσκεψη μας στο Άγιον Όρος, σας μεταφέρουμε με απλό και ερασιτεχνικό τρόπο μέσα από αυτό το Βίντεο (όσο μπορεί αυτό να αποτυπωθεί..) την εμπειρία μας από αυτά που είδαμε και ζήσαμε μέσα σε αυτό τον ευλογημένο τόπο, σε ένα διήμερο προσκηνυματικού ταξιδιού στο περιβόλι της Παναγίας Το Άγιο Όρος!].-

~**  Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος Μέρος B΄ - Απρίλιος 2018 : https://youtu.be/UFAidsBM0DM .- { Από την πρόσφατη επίσκεψη μας στο Άγιον Όρος, σας μεταφέρουμε με απλό και ερασιτεχνικό τρόπο μέσα από αυτό το Βίντεο (όσο μπορεί αυτό να αποτυπωθεί..) την εμπειρία μας από αυτά που είδαμε και ζήσαμε μέσα σε αυτό τον ευλογημένο τόπο, σε ένα διήμερο προσκηνυματικού ταξιδιού στο περιβόλι της Παναγίας Το Άγιο Όρος!] .-

~**  Παναγούδα - Κελί Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.: https://youtu.be/HdyY_-2w89A  .- [ Παναγούδα - Κελί Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Βρίσκεται κοντά στη Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους. Είχαμε την ευκαιρία να το επισκεφτούμε τον Απρίλιο του 2015. Να έχουμε την ευχή του! Ευχαριστούμε τον π.Αρσένιο για την φιλοξενία. ].- 

***  Επιτυχόντες των Πανελλαδικών μιλούν στο «Θάρρος» 



  





   



  



   



   

  

Στιγμές ανακούφισης και δικαίωσης 
Από το απόγευμα της Δευτέρας που ανακοινώθηκαν οι βάσεις έχουν περάσει αρκετές ώρες, ώρες χαράς και δικαίωσης για τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώ όσοι δεν τα κατάφεραν, προσπαθούν «να δουν» την επόμενη ήμερα. Άλλωστε, έχει φανεί ότι οι σπουδές δεν είναι το παν για έναν άνθρωπο.
Εξαιτίας, δε, της αιφνιδιαστικής απόφασης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, αυτά δεν αναρτήθηκαν στα σχολεία το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά χθες το πρωί. Έτσι, ελάχιστοι ήταν οι μαθητές που επισκέφθηκαν τα σχολεία τους για να δουν πού πέρασαν.
Το «Θάρρος» συνομίλησε με κάποιους από τους επιτυχόντες από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας και σας τους παρουσιάζει:
  18.441 μόρια κατάφερε να συγκεντρώσει η Γεωργία Δαβίλλα, που φοιτούσε στο Λύκειο Μελιγαλά. Με τη βαθμολογία αυτή η Γεωργία εισήχθη στο Τμήμα Ψυχολογίας στην Αθήνα.
Μιλώντας για τη χρονιά, μας είπε ότι ήταν καλή, αλλά χρειαζόταν σωστή διαχείριση. Πλέον ανυπομονεί να βρεθεί στην Αθήνα για να σπουδάσει Ψυχολογία, που ήταν η πρώτη της επιλογή, όπως μας είπε.
 Παρά την άνοδο των Παιδαγωγικών Σχολών η Κλεονίκη Μασουρίδη κατάφερε να εισαχθεί στο Τμήμα Νηπιαγωγών της Αθήνας. Όπως μας ανέφερε, βρισκόταν 1.270 μόρια πάνω από την περσινή βάση, αλλά δεν περίμενε ότι θα υπάρξει τέτοια άνοδος. Πλέον δηλώνει πολύ χαρούμενη, ενώ και η ίδια αιφνιδιάστηκε με τη μέρα που ανακοινώθηκαν οι βάσεις, καθώς περίμενε αυτό να γίνει χθες το πρωί.
 Από το Γενικό Λύκειο Μελιγαλά και ο Βασίλης Θανόπουλος, ο οποίος με 17.522 μόρια κατάφερε να εισαχθεί στη Σχολή Πυροσβεστών, μια σχολή που, όπως είπε, του άρεσε πολύ και φέτος ανέβηκε πολύ σε μόρια. Ωστόσο, και πάλι κατάφερε να είναι ένας από τους επιτυχόντες σε αυτήν.
Μιλώντας για τη χρονιά που φεύγει, μας είπε ότι ήταν δύσκολη, αλλά με καθημερινό διάβασμα οι κόποι του ανταμείφθηκαν.
 Μια ξεχωριστή περίπτωση είναι η Γιούλη Κωνσταντοπούλου, η οποία αποφάσισε να ξαναδώσει εξετάσεις, παρότι είχε τελειώσει το Τμήμα Φιλολογίας της Καλαμάτας. Αυτή τη φορά εισήχθη στο Τμήμα Λογοθεραπείας της πόλης.
Έτσι στα 29 της, κι αφού είχε ήδη ασχοληθεί με μαθητές, όπως μας είπε, θέλησε να γίνει πιο επαρκής στον τομέα της, καθώς συναντούσε καθημερινά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Αυτός ήταν ο λόγος που σκέφτηκε να επιστρέψει στα έδρανα.
Σχετικά με αυτή της την απόφαση είπε στο «Θάρρος» ότι ήταν αρκετά δύσκολο, αφενός, γιατί εργαζόταν πολλές ώρες και ο χρόνος για μελέτη ήταν περιορισμένος και, αφετέρου, γιατί η «παπαγαλία» την οποία επιβάλλει το σύστημα των εξετάσεων αποτελούσε παρελθόν για την ίδια μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να ξαναδώσει εξετάσεις.
Εν τέλει, ο σκοπός επιτεύχθηκε και αυτό είναι το σημαντικό, αλλά «το εκπαιδευτικό σύστημα και ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ πρέπει σαφώς να επαναπροσδιοριστούν», σχολίασε κλείνοντας.
 Οικονομικές Επιστήμες στον Πειραιά θα σπουδάσει η Μαρία Καλλιντέρη. Είχε, όπως μας είπε, μια πολύ εύκολη χρονιά και, μάλιστα, ξυπνούσε με όρεξη για να διαβάσει.
Πλέον κάνει σχέδια για τη φοιτητική της ζωή, σχέδια που είχε ξεκινήσει από τότε που είχαν βγει οι βαθμολογίες, μιας και ήταν σίγουρη ότι θα περάσει σε μια σχολή που ήθελε.
 Πολύ χαρούμενη δήλωσε και η Αγγελική Χρυσικού από το Λύκειο Μελιγαλά, καθώς, έπειτα από μια δύσκολη και απαιτητική χρονιά, όπως σχολίασε, επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε θέσει εξαρχής. Πλέον ξεκινά ένα νέο, μεγάλο ταξίδι και ανυπομονεί για τη φοίτησή της στο Τμήμα Φιλολογίας Καλαμάτας.
 Στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Αθήνας εισήχθη ο Γιώργος Νασόπουλος. Όπως μας είπε, ήταν σίγουρος ότι θα καταφέρει να περάσει εκεί, αφού η βαθμολογία του ήταν αρκετά πάνω από την περσινή βάση.
Τελικά, η βάση στο Τμήμα ανέβηκε, αλλά και πάλι δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα. Πλέον κάνει σχέδια για τη νέα του ζωή, ενώ τις επόμενες μέρες θα ταξιδέψει στην Αθήνα με την οικογένειά του για να βρει σπίτι.
 Επιτυχίες και στα ΕΠΑΛ της Μεσσηνίας
Κλείνοντας το θέμα των φετινών επιτυχόντων αξίζει ειδική αναφορά σε εκείνους των Επαγγελματικών Λυκείων της Μεσσηνίας. Όπως σημείωσε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Γιώργος Σταματόπουλος, φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που μαθητές των ΕΠΑΛ είχαν δικαίωμα εισαγωγής και στα Πανεπιστήμια. Έτσι, από τους 97 επιτυχόντες οι 31 πέρασαν σε Πανεπιστημιακές Σχολές. Μάλιστα, ένας μαθητής από το ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας κατάφερε να εισαχθεί στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

ΤΡΙΦΥΛΙΑ 
Χαμόγελα ευτυχίας και ανυπομονησία για τη φοιτητική ζωή!
Επιτυχίες μαθητών των ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας
Επιτυχίες και διακρίσεις είχαν για ακόμα μια χρονιά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι μαθήτριες και οι μαθητές των Γενικών Λυκείων της Τριφυλίας και του 1ου ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας.
Σημειώνεται ότι η πρώτη των πρώτων στις Πανελλαδικές από τα Λύκεια της Τριφυλίας και ευρύτερα, Αλεξάνδρα Αναστασοπούλου από το ΓΕΛ Γαργαλιάνων, εισήχθη μεταξύ των 25 πρώτων στην Ιατρική Αθήνας!
Επιτυχίες σημείωσε και το 1ο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας με μαθήτριες και μαθητές του να πετυχαίνουν την εισαγωγή τους στην Ιατρική (σ.σ. Μαρίνος Καλής), το ΕΜΠ, σε Φαρμακευτικές και Φυσικοθεραπευτικές Σχολές, Σχολές Μηχανικών Πληροφορικής κ.ά., αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες, δυνατότητες και προοπτικές που ανοίγονται στη ζωή των νέων από τα ΕΠΑΛ!
Η ανακοίνωση των βάσεων, ως γνωστόν, έγινε το απόγευμα της Δευτέρας και χθες το πρωί μιλήσαμε με επιτυχούσες και επιτυχόντες. Λαμπερά πρόσωπα με πλατιά χαμόγελα ευτυχίας είχαν όλες και όλοι! Συγκίνηση, υπερηφάνεια, ενθουσιασμός, χαρά, ικανοποίηση ήταν τα συναισθήματά τους και ανυπομονησία για τη φοιτητική ζωή και τις εμπειρίες που θα ζήσουν, καθώς και για την προοπτική που ανοίγεται μπροστά τους!
 Αλεξάνδρα Αναστασοπούλου, ΓΕΛ Γαργαλιάνων, Ιατρική Αθήνας: «Αισθάνομαι πολύ ευχαριστημένη που, τελικά, πέρασα στη Σχολή που πίστευα πως θα μου άρεσε πιο πολύ και ήταν η πρώτη μου επιλογή. Ανυπομονώ πολύ να ξεκινήσω, γιατί θα είναι ένα καινούργιο κεφάλαιο. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα σπουδάσω αυτό που θέλω!»
 Ιωάννα Σπάλα, ΓΕΛ Κυπαρισσίας, Νομική Θεσσαλονίκης: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη! Είναι μια πάρα πολύ ωραία Σχολή! Ήταν πολύ δύσκολη επιλογή για μένα, γιατί δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό, αλλά όταν κοίταξα τα μαθήματα της Σχολής και την επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρει η Νομική, κατάλαβα ότι αξίζει να τη διαλέξω! Και ανυπομονώ να ξεκινήσω!»
 Πολυζώης Σταθόπουλος, ΓΕΛ Κυπαρισσίας, Νομική Κομοτηνής: «Είμαι πολύ χαρούμενος, αν και ήταν κάτι που το περίμενα απ’ όταν είχαν βγει τα μόρια! Μ’ αρέσει πολύ αυτή η Σχολή και η συνέχεια θα δείξει. Περιμένω να πάω, να δω πώς είναι εκεί πέρα…».
 Αχιλλέας Παρασκευόπουλος, ΓΕΛ Κυπαρισσίας, Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ Αθήνας: «Νιώθω χαρά και τιμή που θα βρίσκομαι σ’ αυτή τη Σχολή, με το κύρος που έχει, και ευλογία!»
 Βασίλης Παπαγεωργίου, ΓΕΛ Κυπαρισσίας, Φαρμακευτική Πάτρας: «Είναι μια σχολή που άρχισε να με ενδιαφέρει τα τελευταία χρόνια και την επέλεξα με βάση το επαγγελματικό μου μέλλον. Επίσης, κίνητρο ήταν τα πολλά εργαστήρια που έχει, καθώς μου αρέσει να πειραματίζομαι στο χώρο της δουλειάς. Είμαι πολύ χαρούμενος και αισθάνομαι δικαιωμένος, καθώς οι κόποι μου ανταμείφτηκαν. Καθώς είμαι άνθρωπος του αθλητισμού, θα προσπαθήσω να συνδυάσω το επαγγελματικό ποδόσφαιρο με τις σπουδές!»
 Ευαγγελία Βίγλιαρη, ΓΕΛ Κυπαρισσίας, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου: «Ήταν μία από τις επιλογές μου και νιώθω χαρούμενη που τα κατάφερα. Την επέλεξα γιατί μου αρέσει να διδάσκω τα παιδιά, θα δούμε πώς θα πάει στη συνέχεια…»
 Δήμητρα Καραμπάτσου, ΓΕΛ Φιλιατρών, Ψυχολογία Αθήνας: «Μόλις ξεκίνησε ένα ταξίδι πολλών συναρπαστικών χιλιομέτρων... γεμάτο φως, γνώση και χρώματα! Νιώθω ευτυχισμένη!»
 Κατερίνα Αλεξανδροπούλου, ΓΕΛ Φιλιατρών, Φιλολογία Πάτρας: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη! Ανυπομονώ, τώρα, να πάω στη Σχολή, στο Πανεπιστήμιο. Ήταν μια δύσκολη χρονιά. Η Φιλολογία ήταν η πρώτη μου επιλογή και πραγματοποίησα το στόχο μου…».
 Μαρία Μαγγανά, ΓΕΛ Φιλιατρών, Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογίας Αθήνας: «Η Αγγλική Φιλολογία ήταν η πρώτη μου επιλογή και η μοναδική! Είμαι πολύ χαρούμενη, πολύ περήφανη! Δεν υπάρχουν λόγια όταν πετυχαίνεις το στόχο σου! Δε θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα!»
 Σοφία Παππά, ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας, Φαρμακευτική Πάτρας: «Πέρασα στην πρώτη μου επιλογή, Φαρμακευτική Πάτρας! Ξαφνιάστηκα περισσότερο, γιατί δεν το περίμενα και έχω χαρεί πάρα πολύ!»
 Αλεξάνδρα Σπυροπούλου, ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας, Φυσικοθεραπεία Αιγίου: «Αισθάνομαι πάρα πολύ χαρούμενη! Έχω πετύχει το στόχο μου. Ήθελα Φυσικοθεραπεία και την “έπιασα”! Πιστεύω ότι θα ’ναι πολύ καλά! Είμαι χαρούμενη που θα ζήσω τη φοιτητική ζωή και θέλω να βγάλω ένα καλό πτυχίο!»
 Νίκος Στριμπάκος, ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας, Μηχανικών Πληροφορικής Σπάρτης: «Είναι η Σχολή που ήθελα και νιώθω πολύ ωραία. Γι’ αυτό κιόλας ήταν η δεύτερη χρονιά που έδινα. Είχα βάλει στόχο να περάσω στη Σχολή φέτος και πέτυχα το στόχο μου».  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** EKTAKTO!Oι ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ τους Λαθροεισβολείς…

Καταγγελία ειδικού φρουρού κοινοποίησε μέσω της προσωπικής σελίδας του στο Facebook ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας.
Μία καταγγελία, την οποία αναδημοσιεύουμε:
Καλησπέρα Προεδρε μου την παρασκευή περί ώρα 10:30 Ελενξα τρίκυκλο με οδηγό Πακιστανό επί της θουκιδιδου Αργυρούπολη..Σ
υγκεκριμένα του ζήτησα να μου δείξει το δίπλωμα και αφού είχε τον άφησα και αποχώρησε από το σημείο..Περί ωρα 16:00 κατήγγειλε στην τροχαία Καλλιθέας ότι του ζητησα χρήματα για να μην τον γραψω και ότι μου έδωσε 20 ευρω..
Εγώ υπηρετώ στην ………….. Με καλεσε το εσωτερικών υποθέσεων φυσικά και αρνήθηκα και με πήγανε κανονικά ανακριτή το Σάββατο το πρωί.. έκατσα 3 μέρες στα κρατητηρια της Γαδα και σήμερα πήγα στον ανακριτή και αφέθηκα ελεύθερος μέχρι τη δικάσιμο και σε διαθεσιμότητα.. Πρώτον γιατί ο Πακιστανός έκανε τέτοια καταγγελία μετά από 5 ώρες…
Ενώ έχω γράψει πάρα πολλούς με τρικυκλα για διπλώματα κτλ πιθανών μου στήσανε παγίδα για να δρουνε ανενόχλητοι στα νότια προάστια… Αν όντως ήταν έτσι γιατί δεν ενημέρωσε άμεσα το 100 και δεν πήγε στην τροχαία ελληνικού που ήταν πλησίον του σημείου ελέγχου..
Χθες κατέθεσε ότι δήθεν του είπα γιατί δεν φόραγε κράνος σε τρίκυκλο κλειστού τύπου… έχει πέσει σε πολλές αντιφάσεις… Πριν από 6 μήνες είχα απειλητικό τηλεφωνημα για τη ζωή μου και την οικογένεια μου.. Άραγε ποιοι κρυβονται πίσω από όλο αυτό?
Το αδύνατο σημείο μου είναι ότι ενεργω ελέγχους μόνος μου λόγω έλλειψης άλλων δικύκλων..Και τέλος θα έστηνα την καριέρα μου και την οικογένεια μου στον τοιχο για 20 ευρω? Ολα αυτα συνέβησαν απλά σας τα στέλνω τώρα γιατί δεν είχα τηλέφωνο…
Ευχαριστώ πολύ και καλό σας βραδυ….
Παρακαλώ όπως γίνει γνωστό το θέμα για να προστατευτούν όλοι οι συνάδερφοί που ενεργούν μόνοι τους αστυνομικούς ελέγχους χωρίς κάποιον συναδερφο μαζί τους για μάρτυρα…
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

*** Προσωρινός μειοδότης η εταιρεία "Ανταίος" για το έργο στον Ταΰγετο 
Τον περασμένο Απρίλιο είχαν εγκριθεί 3 εκατομμύρια ευρώ, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, για την αποκατάσταση του κύριου οδικού δικτύου του Ταϋγέτου στο Δήμο Καλαμάτας που συνδέει τις τοπικές κοινότητες και είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου του 2016.
Όπως έχει επισημάνει ο κ. Χαρίτσης, ο εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου στον Ταΰγετο συμβάλλει στην ασφάλεια και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στη Μεσσηνία, αλλά και στην αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής.
Για το έργο αυτό διεξήχθη ηλεκτρονικός διαγωνισμός από το Δήμο Καλαμάτας, στον οποίο συμμετείχαν επτά εταιρείες.
Σύμφωνα με την επιτροπή διαγωνισμού, προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία «Ανταίος» με ποσοστό έκπτωσης 58,55%. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας σήμερα.
Επίσης, με απόφαση του κ. Χαρίτση η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενισχύεται με 3 εκατομμύρια ευρώ για την εκτέλεση έργων συντήρησης και οδικής ασφάλειας στην οδό Καλαμάτας – Σπάρτης. Οι πόροι προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διατεθούν για τεχνικά έργα στο τμήμα της Εθνικής οδού από τα όρια της Λακωνίας έως την Καλαμάτα, που έχει μήκος 41 χιλιόμετρα.
Τα έργα αφορούν χωματουργικές εργασίες, κατασκευή τάφρων και τοίχων αντιστήριξης, ασφαλτοστρώσεις, σήμανση, τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, ηλεκτροφωτισμό, κατασκευή νέων κόμβων και αντιμετώπιση καθιζήσεων και κατακρημνίσεων βράχων. Α.Π.

***  Όχι άλλα «κούφια» λόγια… 
Τα τελευταία χρόνια, τη μια «μέρα» διαβάζουμε ότι ανανεώνεται ο «στόλος» των εκπαιδευτικών αεροσκαφών της 120 ΠΕΑ, την άλλη ότι η 120 ΠΕΑ θα γίνει διεθνές κέντρο εκπαιδεύσεως, υπουργοί – βουλευτές «φωτογραφίζονται» θέλοντας να τονίσουν το πόσο νοιάζονται για τη μονάδα… Πομφόλυγες εδώ και δεκαετίες…
Δεν έχω πρόβλημα με το να πάνε βουλευτές και πολιτικοί στην 120 ΠΕΑ… Να πάνε για να διαπιστώσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες «παλεύουν» για να συντηρήσουν τα «γερασμένα» αεροσκάφη τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας… Να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις, τις υποδομές κ.ο.κ… Αλλά αφού τα διαπιστώσουν, ας μη «φωτογραφηθούν» για να στείλουν δελτίο Τύπου, αλλά να δουν ειλικρινά τι μπορούν να κάνουν… Είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες θα «φλομώσουμε» στα εκ νέου ρεπορτάζ για την αντικατάσταση των Τ-2 κ.ο.κ. και για το πότε ακριβώς θα γίνει η 120 ΠΕΑ Διεθνές Κέντρο Εκπαιδεύσεως…
Ας ελπίσουμε να βρεθούν κάποιοι υπεύθυνοι να ασχοληθούν και με την ουσία εκτός από την «επικοινωνία»… Πριν γίνει «διεθνές κέντρο» το αεροδρόμιο της πόλης μας, ας γίνουν τα αυτονόητα για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.  Κ. Γαζ.

***  Το 42χρονο Τ2 πήρε μαζί του τον κυβερνήτη Νικόλαο Βασιλείου και βύθισε σε πένθος Εύβοια και Καλαμάτα 
Σίγησε η Ελλάδα χθες νωρίς το πρωί στον εκκωφαντικό θόρυβο της είδησης πτώσης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ2 Buckeye της 120 ΠΕΑ, κοντά στο χωριό Κολλίνες Αρκαδίας. Ξύπνησε, δε, άσχημες μνήμες από τον Ιανουάριο, με την πτώση τότε άλλου ενός Τ2 στην Καλαμάτα, με τους χειριστές τους ευτυχώς να διασώζονται.
Από την πρώτη στιγμή η είδηση διάσωσης του 40χρονου συγκυβερνήτη έφερε μια μικρή ανακούφιση, όμως η ανάσα έμεινε κρατημένη για την τύχη του κυβερνήτη του μοιραίου εκπαιδευτικού. Η τραγική είδηση επιβεβαιώθηκε σχεδόν δύο ώρες μετά, βυθίζοντας στο πένθος το χωριό Ζάρακες Ευβοίας που τον γέννησε και ανέθρεψε και την Καλαμάτα που τα τελευταία χρόνια τον φιλοξένησε με τη γυναίκα και τα δύο ανήλικα παιδιά τους.
Ο 37χρονος κυβερνήτης, επισμηναγός Νίκος Βασιλείου, ανασύρθηκε νεκρός μέσα από τα συντρίμμια του 42χρονου αεροσκάφους, μη προλαβαίνοντας να εκτοξευθεί, όπως πρόλαβε και έκανε ο συγκυβερνήτης.
Έμπειροί εκπαιδευτές και οι δύο, με 2.500 πτήσεις στο ενεργητικό τους, εκτελούσαν άσκηση περιδίνησης, χωρίς όμως ακόμα να έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία.
Επίσης τραγικό στην υπόθεση είναι ότι στην ίδια μονάδα στην Καλαμάτα υπηρετεί και ο δίδυμος αδελφός του άτυχου κυβερνήτη, μιας και οι δύο τους από παιδιά είχαν όνειρο να πετάξουν.
 Περιδίνηση 
Στις 8.20 το μοιραίο Τ-2 Buckeye απογειώθηκε από την 120 ΠΕΑ Καλαμάτας και μισή ώρα αργότερα, περίπου στις 08.50, το T-2 πετούσε πάνω από το χωριό Βλαχοκερασιά, μεταξύ Τρίπολης και Καλαμάτας και άρχισε την άσκηση περιδίνησης.
Σύμφωνα με το σενάριο, το αεροσκάφος, αφού έχει πάρει ύψος, μπαίνει σε κατάσταση ανεξέλεγκτης πτώσης με στόχο οι πιλότοι να επανακτήσουν τον έλεγχό του έως ένα συγκεκριμένο ύψος.
Σύμφωνα με το onalert, στη μοιραία πτήση το εκπαιδευτικό T-2 άρχισε να πέφτει ανεξέλεγκτα από ύψος 35.000 ποδών, αλλά παρά τις προσπάθειες των πιλότων, ακόμη και όταν το αεροσκάφος έφτασε στα 15.000 πόδια, δεν είχαν καταφέρει να το επαναφέρουν.
Αμφότεροι οι πιλότοι χρησιμοποίησαν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης, ωστόσο αυτή ήταν ανεπιτυχής για τον 37χρονο κυβερνήτη, επισμηναγό Νίκο Βασιλείου.
 Συντρίμμια
Οι πρώτοι που έφτασαν στο σημείο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ήταν κάποιοι βοσκοί, που βρήκαν το συγκυβερνήτη να προσπαθεί να απεγκλωβισθεί από το αλεξίπτωτό του και να αναζητά τον άτυχο κυβερνήτη του αεροσκάφους και το Τ2 να έχει μετατραπεί σε συντρίμμια.
Η σορός του αδικοχαμένου επισμηναγού Νικόλαου Βασιλείου μεταφέρθηκε με ελικόπτερο Super Puma στο 251 ΓΝΑ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η νεκροψία και να εξακριβωθούν επίσημα τα αίτια θανάτου του κυβερνήτη του μοιραίου εκπαιδευτικού αεροσκάφους. Κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας θα διενεργήσει τις έρευνες για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.
Στην επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΑ, αναφέρεται: «Την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 και ώρα 08:50 , στο πλαίσιο εκπαίδευσης εκπαιδευτή πτήσεων με αεροσκάφος Τ-2 Buckeye, σε ειδική άσκηση (περιδίνηση), πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψη 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης, με αποτέλεσμα ο μεν συγκυβερνήτης του αεροσκάφους να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου, ενώ ο κυβερνήτης, επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλείου, εντοπίσθηκε νεκρός στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους.
Οι δύο ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500  ωρών.
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη διερεύνηση του ατυχήματος».
 Τριήμερο πένθος
Πολύ δύσκολη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία χαρακτήρισε τη χθεσινή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μετά την πτώση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους. Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι θα κηρυχθεί τριήμερο πένθος στην Πολεμική Αεροπορία, ενώ τόνισε ότι οι δύο πιλότοι ήταν έμπειροι. Ο πιλότος ο οποίος χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα ειδοποίησε από το έδαφος και τον βρήκαν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο 251 ΓΝΑ, ενώ ο άλλος βρέθηκε εντός του αεροσκάφους.
Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις που είναι αναγκαία η εγκατάλειψη του αεροσκάφους πάντα εκτινάσσεται πρώτος ο δεύτερος πιλότος, ο οποίος είναι ο εκπαιδευτής και κάθεται στην πίσω θέση.
Με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη θλίψη του: «Ο άδικος χαμός του άξιου και πολύπειρου επισμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Νικόλαου Βασιλείου, την ώρα του καθήκοντος, μας γεμίζει βαθιά θλίψη. Η πατρίδα δε θα τον ξεχάσει. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του πιλότου μας».
Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο τέως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος, αναφέρει: «Θρηνούμε και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην Πολεμική Αεροπορία και την οικογένεια του πιλότου μας, που βρήκε τραγικό θάνατο εν ώρα του καθήκοντος. Οι αεροπόροι μας εκπαιδεύονται σε σκληρές, δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες για την ασφάλεια, την ακεραιότητα και την ειρήνη στην πατρίδα μας. Αιωνία του η μνήμη!».
Σε συλλυπητήριο μήνυμά της η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Αντωνία Μπούζα, αναφέρει: «Η τραγική απώλεια του επισμηναγού Νικολάου Βασιλείου που υπηρετούσε στην 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα, συγκλόνισε το πανελλήνιο. Εκφράζουμε την οδύνη μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στην Πολεμική μας Αεροπορία και τα στελέχη της, που προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα μας, με πνεύμα γνήσιου πατριωτισμού και αυτοθυσίας.
Ο επισμηναγός Νικόλαος Βασιλείου έχασε τη ζωή του, υπηρετώντας την πατρίδα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Μεσσηνία στις 31 Αυγούστου από το ΚΙΝ.ΑΛ. 
Μια πρώτη διερευνητική συζήτηση για την τακτική και τα πρόσωπα που θα στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής στους Δήμους της Μεσσηνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου διεξήχθη στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Στη συνάντηση αυτή τον κύριο τόνο έδωσαν τα ονόματα για τις εθνικές εκλογές
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έγινε καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους της Μεσσηνίας και εκφράστηκαν απόψεις για το αν οι υποψήφιοι πρέπει να είναι στελέχη του Κινήματος ή να είναι πρόσωπα που θα συγκροτούν συνεργασίες.
Διεξοδική δε συζήτηση θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 31 Αυγούστου, οπότε θα συγκεντρωθούν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, παρουσία και του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Αλλαγή", Θόδωρου Μπρεδήμα, αλλά και του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Χριστόπουλου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκοπός της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων, η διερεύνηση ονομάτων που θα μπορούσε να στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής στους Δήμους της Μεσσηνίας και στην Περιφέρεια, αλλά ακόμα δεν πρόκειται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, μια και το προεκλογικό τοπίο είναι υπό διαμόρφωση.
Υπενθυμίζουμε ότι σε μία από τις τελευταίες της παρεμβάσεις η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά είχε αναφέρει ότι «στις εκλογές οι δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής θα είναι παρούσες. Σε κάθε Περιφέρεια, σε όλους τους μεγάλους Δήμους, τις πρωτεύουσες των νομών. Μέσα από ευρύτερους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς, με τη συμμετοχή όλων όσοι πιστεύουν στο νέο ρόλο της αυτοδιοίκησης, που θέτουν ως πρώτο στόχο την τοπική ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση του πολίτη, την κοινωνική συνοχή.
Με επικεφαλής τα καταξιωμένα στελέχη μας στο χώρο, τα οποία στηρίζουμε. Δε ζητάμε κομματικές ταυτότητες από τα στελέχη που συγκροτούν τους συνδυασμούς. Όμως, θα πρέπει να λειτουργούν στο ευρύτερο προοδευτικό δημοκρατικό πλαίσιο. Με καθαρό όμως προοδευτικό αυτοδιοικητικό λόγο και πολιτική συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο, που εγγυάται τη δυναμική και την πορεία του συνδυασμού στο πλαίσιο αρχών και θέσεων που επαγγελλόμαστε.
Με αυτές τις λογικές το Κίνημα Αλλαγής θα καθορίσει τη στάση του, θα εκφράσει τη στήριξή του στους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς που κινούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας στις Περιφέρειες και στους Δήμους».  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Γιατί παραμένει «φραγμένος» ο ποδηλατόδρομος»; 
Τις φωτογραφίες μάς έστειλαν αναγνώστες μας που χρησιμοποιούν καθημερινά τον ποδηλατόδρομο. Φτάνοντας στην οδό Νέδοντος ο ποδηλατόδρομος είναι «φραγμένος» και αναγκάζονται να συνεχίσουν στο οδόστρωμα… Αναρωτήθηκαν, δε, γιατί συμβαίνει αυτό… Υπάρχει κάποια απάντηση από τους αρμοδίους του Δήμου Καλαμάτας; K. Γαζ.

*** Διακόσμηση Σπιτιού 
Έξυπνη, οικονομική και πρωτότυπη διακόσμηση σπιτιού με διακοσμητικα αντικειμενα που έχουν επηρεαστεί από μοντέρνες και vintage τάσεις που όλοι αγαπήσαμε!
Θέλετε ένα πιο άνετο και καλαίσθητο σπίτι με ιδιαίτερα ξύλινα διακοσμητικά τοίχου, πρωτότυπα είδη διακόσμησης για κάθε ανεκμετάλλευτη γωνιά και ιδέες που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού; Η μεγάλη μας ποικιλία είναι γεμάτη από ιδέες και λύσεις που κάνουν τη διακόσμηση της οικίας σας να είναι τελικά εύκολη και μάλιστα για όλες τις εποχές του χρόνου!  Τι θα βρείτε με ένα κλικ στο www.crystal-kyriakopoulos.com

***  Στην Πύλο ο Αντώνης Σαμαράς 
Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πύλο, βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το βράδυ της Δευτέρας, μάλιστα, ο Μεσσήνιος πολιτικός παρακολούθησε τη συναυλία του επίσης «Πύλιου» Καλλιτέχνη, Θοδωρή Ξυδιά, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, παρέα με το δήμαρχο της περιοχής Δημήτρη Καφαντάρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς θα μείνει για το υπόλοιπο της εβδομάδας στην περιοχή και αναμένεται να αποτελέσει «πόλο έλξης» ουκ ολίγων στελεχών της Ν.Δ. που επιθυμούν να εμπλακούν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές… Κ. Γαζ. \ 



***  Ζωντανεύει… γειτονιά στη Μεσσήνη 
«Ανάσα» έχουν ονομάσει την εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν σήμερα το βράδυ, στη γειτονιά του Παγοποιείου στη Μεσσήνη, η Λέσχη Ανάγνωσης και Διάδοσης Βιβλίου Μεσσήνης με την ψηφιακή υποστήριξη της Σχολής Πληροφορικής «Αλγόριθμος».
Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «η γειτονιά του Παγοποιείου στη Μεσσήνη θα ζωντανέψει σήμερα το βράδυ, αφού στην οδό Παπασταθοπούλου από τις 8.00 θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου, ενώ στις 9.30 θα προβληθούν ψηφιακές παραγωγές και ταινίες για μικρούς και μεγάλους, σε κατάλληλα διαμορφωμένη ατμόσφαιρα που θα παραπέμπει σε θερινό σινεμά”.
Η είσοδος είναι ελεύθερη, όπως και η επιλογή βιβλίων είναι δωρεάν.  Α.Π.

*** Τρεις γενιές Καλαματιανών ξανάγιναν «παιδιά» σ’ ένα βράδυ γεμάτο συγκίνηση! (φωτογραφίες) 

  



  





«Ξανακάθισαν» στα θρανία του 1ου Λυκείου στη «Σχολή Παπαφλέσσα» όσοι πέρασαν από το 1974 έως το 2000…  
 Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο κτήριο της «Σχολής Παπαφλέσσα», εκεί που «στεγάστηκε» από το 1974 έως το 2000 το πιο ιστορικό σχολείο της Μεσσηνίας, το 1ο Γυμνάσιο/Λύκειο. Εκατοντάδες Καλαματιανοί που πέρασαν από το κτήριο στη διασταύρωση της Φαρών με την Κρήτης είχαν την ευκαιρία να καθίσουν ξανά στα ίδια θρανία, να γράψουν στον ίδιο πίνακα και να ξαναθυμηθούν τα «παιδικά» τους χρόνια… παίζοντας μπάσκετ στο γήπεδο του προαυλίου…
REUNION 1o LYKEIO-1.jpg
Το «παρών» έδωσαν και αρκετοί καθηγητές, που δεν μπόρεσαν να κρύψουν την συγκίνησή τους για την παρουσία τους στο κτήριο που πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους. Ο γυμναστής Γιάννης Ηλιάδης, συνδετικός «κρίκος» της μετακόμισης του σχολείου από το «Δημοτικό Ωδείο» στη «Σχολή Παπαφλέσσα» το 1974, αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια του σχολείου… Ο Βασίλης Νίκας, από τους τελευταίους λυκειάρχες του 1ου Λυκείου που στεγάστηκε στο κτήριο επί των οδών Φαρών & Κρήτης, εξιστόρησε τη δημιουργία των «Σχολών Παπαφλέσσα». Η Γεωργία Παπαδόγιαννη αφιέρωσε συγκινημένη μερικά λόγια για τους συναδέλφους της καθηγητές, αλλά και τους μαθητές που πέρασαν απ’ αυτό το σχολείο και σήμερα δε είναι εν ζωή…
REUNION 1o LYKEIO kyr giannis 1o.jpg
Την παράσταση έκλεψε ο «κυρ-Γιάννης», ο άνθρωπος που είχε το κυλικείο, για δεκάδες χρόνια, στο 1ο Λύκειο και ο οποίος «αποθεώθηκε» από τα εκατοντάδες «παιδιά» που βρέθηκαν το Σάββατο το βράδυ στο προαύλιο!
Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν και οι καθηγητές Στακιάς, Καούνης, Ροϊδάκη, Παναγάκου,Γιακουμής,  Σταματόπουλος, Καράμπης, Θεοδωροπούλου, αλλά και ο Θεόδωρος Πανουσόπουλος. Ο τελευταίος φοίτησε ως μαθητής από το 1974-76 στις αίθουσες αυτού του κτηρίου, ενώ το 2011, ως διευθυντής του Εσπερινού Λυκείου της Καλαμάτας, του «έλαχε» να «κλειδώσει» το σχολείο, που έκτοτε δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Από την πλευρά του «Καλαμάτα 2030», που σε συνεργασία με το «Σχολείο Τουρισμού», τον «Σπόρο» και την ΕΤΑΠ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας είχαν την πρωτοβουλία γι’ αυτή τη μοναδική βραδιά, απηύθυναν χαιρετισμό ο Νίκος Μαυρέας και ο Βασίλης Παπαευσταθίου, βάζοντας στην «ατζέντα» την ανάγκη για αξιοποίηση του κτηρίου.
REUNION 1o LYKEIO .jpg

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Στούπας, υπεύθυνος της ΕΤΑΠ του Επιμελητηρίου που «στεγάζεται» στο χώρο, εξέφρασε ικανοποίηση που βλέπει ξανά αυτό το κτήριο να «σφύζει» από ζωή, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή η βραδιά να γίνει ευκαιρία και «επανεκκίνηση» για την αξιοποίησή του.
Εκ μέρους του δημάρχου, η δημοτική σύμβουλος, Μαρία Οικονομάκου, χαιρέτισε τη βραδιά, ενώ η ίδια τόνισε τη συγκίνησή της, καθώς πέρασε από τα «θρανία» αυτού του σχολείου και είχε την ευκαιρία να συναντήσει στον ίδιο χώρο παλιά αγαπημένα πρόσωπα.
Για τη «μουσική επένδυση» της βραδιάς φρόντισε ο δημοσιογράφος – ραδιοφωνικός παραγωγός του «Kiss Fm», Θοδωρής Σαραντόπουλος, απόφοιτος και ο ίδιος του σχολείου.
39973416_10156848211497845_645198852017618944_o.jpg
Για τις μπάλες και τα «διχτάκια» στις μπασκέτες, που έδωσαν την ευκαιρία σε «παλαίμαχους» μαθητές «να ξετυλίξουν» ξανά το ταλέντο τους, υπεύθυνος ήταν ο Κώστας Βλαχονικολός και τα καταστήματα αθλητικών ειδών «Cosmos».
Να σημειωθεί ότι η βραδιά έκλεισε στις 11.10, κρατώντας την «υπόσχεση» που είχαν δώσει οι διοργανωτές στους ενοίκους των γειτονικών πολυκατοικιών.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για να πραγματοποιηθεί αυτή η βραδιά τόσο τα μέλη του «Καλαμάτα 2030» όσο και οι άνθρωποι του «Επιμελητηρίου» πήραν κυριολεκτικά «σκούπα» και «φαράσι» και έκαναν το χώρο «επισκέψιμο», κουβαλώντας ακόμα και θρανία και πίνακες στις αίθουσες, όπου «φωτογραφήθηκαν» όσοι πέρασαν από την εκδήλωση.
Επίσης, για τα δωρεάν ποτά και τα ηχητικά φρόντισαν «χορηγοί», επώνυμοι και ανώνυμοι.
Κλείνοντας, ας εκφράσουμε την «ευχή», και ως συναισθηματικά δεμένοι με αυτό το κτήριο, να μην αποκτήσει «μουσειακό» χαρακτήρα, αλλά σύντομα να ξαναλάβει την «αίγλη» του παρελθόντος και να γίνει ένα «στολίδι» για νέους ανθρώπους, για όλη την πόλη!
 Του Κώστα Γαζούλη
Διαβάστε επίσης: 
1ο Γυμνάσιο/Λύκειο Καλαμάτας «Σχολή Παπαφλέσσα»: «Ένα κτήριο, αμέτρητες αναμνήσεις!»

*** Λαμπερό αντάμωμα παράδοσης και πολιτισμού στις «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες»! 
    

   

   

  
«Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» φώτισαν και φέτος την Τριφυλία με τη διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης! Από την Πέμπτη έως και χθες, για πέντε μέρες, ξανάσμιξαν η ιστορία, ο πολιτισμός, η παράδοση, η κουλτούρα, τα ήθη κι έθιμα, κάνοντας μαγικές τις νύχτες του Αυγούστου στην Τριφυλία.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης τελεί υπό την αιγίδα του CIOFF και του Ελληνικού Εθνικού Τμήματός του και του International Dance Council, ενώ συνδιοργανώνεται από το Δήμο Τριφυλίας και την Κοινωφελή του Επιχείρηση με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Πελοποννήσου και, βεβαίως, το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.), από τον οποίο και ξεκίνησε πριν από χρόνια η διεξαγωγή του στην Κυπαρισσία (και ο οποίος είναι μέλος και εκπρόσωπος του Διεθνούς Συμβουλίου των Οργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών, επίσημου εταίρου της UNESCO).
Φέτος, συμμετείχαν συγκροτήματα από την Ιταλία (“La Quadriglia” Taurano), τη Δημοκρατία της Κιργιζίας (“ADIS vocal-choreographic ensemble” - Bishkek), το Περού (“Elenco Artístico PERU MULTICOLOR ” - Lima), τη Σλοβενία (“Folklore Group Ivan Navratil ” - Metlika), την Ισπανία (“Compania Flamenca Carmen Guerrero ” - Cadiz), ενώ από την Ελλάδα συμμετείχαν, εκτός από το Μ.Ε.Σ.Κ., η «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης» της Εταιρείας Πιερικών Μελετών “Ε.Π.Μ.” Κατερίνης, ο Πολιτιστικός και ο Μορφωτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών και ο Σύλλογος Γυναικών Κοπανακίου καθώς και οι Φιλαρμονικές.
Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή του Κυπαρίσσιου μουσικού Γ. Νικολόπουλου, ο οποίος «σόλαρε» με την κιθάρα του στις παραστάσεις που δόθηκαν, συμπράττοντας στο χορευτικό από Ισπανία με το φλαμένκο του.
Την Παρασκευή δόθηκε παράσταση στους Γαργαλιάνους, την Κυριακή στο Κοπανάκι και χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένο να δοθεί παράσταση στα Φιλιατρά, όπου και θα διεξαγόταν η τελετή λήξης.
Η κεντρική εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης, το Σάββατο το βράδυ στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Κυπαρισσίας, ήταν μεγαλειώδης! Μουσικές, χρώματα και συναισθήματα πλημμύρισαν την ατμόσφαιρα και μαζί με το φαντασμαγορικό θέαμα των χορευτικών τμημάτων των συγκροτημάτων έκαναν τη βραδιά μαγική!
Δικαίως, λοιπόν, για ακόμη μια χρονιά, αξίζει συγχαρητηρίων και κάθε έμπρακτης στήριξης η πρωτοβουλία που από χρόνια ανέλαβε ο δραστήριος Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας.
«Το βέβαιον είναι ότι οι “Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες” δεν πρόκειται ποτέ να σβήσουν και θα φωτίζουν τον ουρανό, κάθε χρονιά που έρχεται με κάτι καινούργιο, με κάτι που όλοι προσμένουμε, γιατί ξέρουμε να το εκτιμούμε. Πολύ μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, το οποίο δεν είναι το κορυφαίο του Δήμου μας, είναι κορυφαίο για όλη την Πελοπόννησο, σ’ έναν τομέα που η δική μας η κοινωνία, οι δικοί μας οι άνθρωποι, οι πολιτιστικοί μας σύλλογοι, δίνουν πάρα πολύ μεγάλη αξία», επισήμανε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ενώ εξήρε την προσφορά του ΜΕΣΚ στη διοργάνωση και τη θεσμοθέτηση του Διεθνούς Φεστιβάλ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του και σημειώνοντας ότι και η κοινωνία οφείλει στο ΜΕΣΚ ένα μεγάλο ευχαριστώ!
Με τη σειρά της, η πρόεδρος του ΜΕΣΚ, Σόνια Τουρκολιά, τόνισε: «Ο πολιτισμός μάς κάνει όλους μετανάστες. Μας παίρνει μακριά από τα σπίτια μας, και το σπουδαιότερο, μας βρίσκει σπίτια παντού, γιατί η ψυχή του πολιτισμού είναι φαρδιά και χωρούν όλοι οι λαοί! Βεβαίως, όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε τον ίδιο ορίζοντα. Ο πολιτισμός και η παράδοση, όμως,  κάθονται μαζί πάνω στο δέντρο της ζωής και δε φοβούνται μη σπάσει το κλαδί, γιατί η εμπιστοσύνη τους δε βρίσκεται στο κλαδί, αλλά στα φτερά τους. Οι πόλεμοι και οι μαζικές καταστροφές είναι ο καρκίνος της περηφάνιας τους.
Το Διεθνές Φεστιβάλ που συνδιοργανώνουμε κάθε χρόνο με το Δήμο Τριφυλίας είναι μια πολύ καλή σειρήνα συναγερμού για τους σύγχρονους εφιάλτες που βρίσκονται δίπλα μας.
Σκοπός της διοργάνωσης του Φεστιβάλ “Kyparissia Sunshine International Folklore Festival” είναι η προαγωγή υψηλών αξιών, όπως η συναδέλφωση των λαών, η ενδυνάμωση της φιλίας, της ειρήνης, η εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και του φανατισμού, αλλά και η συνεργασία των λαών για την επίλυση κοινών προβλημάτων με κοινές δράσεις, όπως η διάδοση των παραδόσεων, των ηθών και εθίμων κάθε χώρας. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα περιμένετε και το επόμενο Φεστιβάλ του 2019, με τη λαχτάρα της ψυχής γερμένη στο παράθυρο της προσμονής.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να λάμπεις: Είτε ν’ αντανακλάς το φως είτε να το δημιουργείς, προσπαθούμε για το δεύτερο».  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Οι νικητές της κλήρωσης του «Θάρρους» για την αποψινή συναυλία Θηβαίου- Παπαγεωργίου 
Απόψε στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η συναυλία του Χρήστου Θηβαίου και της Μαρίας Παπαγεωργίου.
Το «Θάρρος» εξασφάλισε για τους αναγνώστες του 5 διπλές προσκλήσεις, οι τυχεροί είναι οι εξής:
Μαρία Κασιδάκη
Χρήστος Κατσιρέας
Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος
Παναγιώτα Κουρή
Αναστασία Μητσέα
Χρήστος Θηβαίος: «Το θέμα είναι όλοι να οραματιστούμε για να ζήσουμε αξιοπρεπώς»

***  Κ. Στρατής στην Πύλο: «Στόχος η κοινωνικοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» 
















Ολοκληρώνονται κι άλλα σημαντικά έργα πολιτισμού στη Μεσσηνία 
 Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων του Νέου Αρχαιολογικoύ Μουσείου Πύλου στο κτήριο Μαιζώνος στο Νιόκαστρο της Πύλου. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Στρατής, που εγκαινίασε το μουσείο, αφιέρωσε την τελετή σε όσους δούλεψαν για να ξεκινήσει, να προχωρήσει, αλλά και να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο αυτό το σημαντικό έργο.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διαχρονική φροντίδα που επιδεικνύει το υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία και την ανάδειξη του πλουσιότατου πολιτιστικού αποθέματος της Πυλίας και ευρύτερα της Μεσσηνίας.
Όσον αφορά στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, από τον υφυπουργό τονίστηκε ότι έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις. Είναι ένα μουσείο που συνομιλεί με το σημερινό επισκέπτη, διευκολύνοντάς τον να ανακαλύψει τον πολιτισμό και την ιστορία παλαιότερων κοινωνιών. Κι αυτό μέσα από καινοτόμους τρόπους παρουσίασης, που υποστηρίζονται από ψηφιακές εφαρμογές και εντάσσονται αρμονικά στο ιστορικό κτήριο του Μαιζώνος.
Στόχος του υπουργείου είναι η κοινωνικοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δηλαδή το άνοιγμά της στην κοινωνία και η σύνδεσή της με τη σύγχρονη ζωή και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Στο πλαίσιο αυτό, το Νιόκαστρο της Πύλου μπορεί να αποτελέσει οργανικό κομμάτι της σύγχρονης πόλης, ως πολυχώρος πολιτισμού μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, προσφέροντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας, με την ουσιαστική έννοια του όρου.
Επίσης, ο κ. Στρατής στην ομιλία του επισήμανε ότι «ο Πολιτισμός αποτελεί τη μεγάλη αξία της χώρας. Την πυξίδα μας για το μέλλον. Παράλληλα, ο Πολιτισμός γεννά πλούτο σε πολλά επίπεδα. Πλούτο οικονομικό, με την πολιτιστική οικονομία να αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά και πλούτο άυλο. Σε ιστορία και γνώση. Σε ιδέες και αξίες. Σε εμπειρίες και συναισθήματα.
Η πολιτιστική μας κληρονομιά, κοινό κτήμα και δημόσιο αγαθό, πανανθρώπινη και οικουμενική παρακαταθήκη, μπορεί να γίνει το όχημα και ο καταλύτης για να φέρουμε πάλι στο επίκεντρο το μέτρο, τον ορθό λόγο και τον άνθρωπο. Ώστε να συνδυάσουμε την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη με την πρόοδο και την ευημερία των ανθρώπων.
Η Πυλία και ευρύτερα η Μεσσηνία είναι προικισμένες με ένα πλουσιότατο πολιτιστικό απόθεμα. Αδιάψευστοι μάρτυρες το ανάκτορο του Νέστορα, η Αρχαία Μεσσήνη, οι επιβλητικές βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα μοναδικά φρούρια, τα αρχοντικά και τα νεοκλασικά της Καλαμάτας.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιδεικνύει, διαχρονικά, μεγάλη φροντίδα για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Το Νέο Μουσείο Πύλου, που εγκαινιάζεται σήμερα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν πραγματοποιηθεί στη Μεσσηνία τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομίας στηρίζει χρηματοδοτικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σημαντικά έργα πολιτισμού, όπως: η περαιτέρω προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, η ανάδειξη της κεντρικής εισόδου του κάστρου της Καλαμάτας, η επανάχρηση του παλαιού Γυμνασίου Πύλου ως χώρου πολιτισμού, η αποκατάσταση και προστασία του αλσυλλίου εδώ στο Νιόκαστρο μετά την πυρκαγιά του Ιουνίου.
Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί πολλές μελέτες αποκατάστασης, μεταξύ άλλων: της μονής Γριβιτσιανής και πολλών άλλων, όπως του κάστρου Μίλα, της γέφυρας της Μαυροζούμενας, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του Μουσείου της Χώρας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να θυμίσω ότι τα σημερινά εγκαίνια του αρχαιολογικού μουσείου της Πύλου σχεδόν συμπίπτουν χρονικά με την ολοκλήρωση μιας μεγάλης τομής στο υπουργείο Πολιτισμού. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Πολιτισμού συνειδητά επέλεξε για την πρώτη φάση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου την Αρχαία Μεσσήνη. Κι αυτό, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Μεσσηνία μπορεί και της αξίζει να καταστεί σημαντικός προορισμός. Προορισμός τουριστικός, περιηγητικός, εκπαιδευτικός. Πάνω απ’ όλα προορισμός πολιτισμού και ψυχαγωγίας, με την ουσιαστική της έννοια».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση.  Α.Π.

***  Αναρτήθηκαν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 
Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των δηλώσεων του ΕΝΦΙΑ 2018 και ξεκίνησε από το βράδυ της Τρίτης η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στον προσωπικό λογαριασμό στο TAXISnet των ιδιοκτητών ακινήτων, φυσικών και νομικών προσώπων.
H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καταλόγισε  σε 6,279 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 51.948 νομικά πρόσωπα, το συνολικό ποσό των 3,093 δις. ευρώ. Τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν 2,642 δις. ευρώ και τα νομικά πρόσωπα 450,799 εκατ. ευρώ.
Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί φέτος σε πέντε μηνιαίες δόσεις:

1.      Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου

2.      Η δεύτερη δόση έως τις 31 Οκτωβρίου

3.      Η 3η δόση έως τις 30 Νοεμβρίου

4.      Η 4η δόση έως τις 31 Δεκεμβρίου και

5.      Η 5η δόση έως τις 31 Ιανουαρίου
Όσοι θέλουν περισσότερες δόσεις, έχουν ως μόνη λύση την έντοκη ρύθμιση των 12 δόσεων η οποία πλέον ενεργοποιείται ηλεκτρονικά και για τις βεβαιωμένες και όχι μόνο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο ΕΝΦΙΑ, είναι από τώρα βεβαιωμένος φόρος κάτι που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι επιστροφών έχουν ως μόνη λύση τους συμψηφισμούς.
Αναλυτικά, τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, έχουν ως εξής:
·  Συνολικά, ειδοποιητήριο θα παραλάβουν 7.310.185 φυσικά πρόσωπα. Εξ’ αυτών, χρεωστικό είναι το εκκαθαριστικό για 6.279.207 άτομα στα οποία και βεβαιώνεται το ποσό των 2,642 δις. ευρώ. Αυτό αφορά στον κύριο φόρο (2,37 δις. ευρώ) και στον συμπληρωματικό (367 εκατ. ευρώ).
·   Ειδοποιητήρια αναρτώνται και για 58.287 νομικά πρόσωπα. Εξ΄ αυτών, πληρώνουν τα 51.948 νομικά πρόσωπα (για τα υπόλοιπα το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό) με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται στα 450,799 δις. ευρώ Αυτό αναλύεται ως εξής: 197,715 εκατ. ευρώ για τον κύριο φόρο και 253,084 εκατ. ευρώ για τον συμπληρωματικό φόρο
·  Οι μειώσεις και οι απαλλαγές από τον φόρο, ανέρχονται στα 95,328 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι της έκπτωσης του 50% (πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια) είναι 1.345.085 άτομα και γλιτώνουν 86 εκατ. ευρώ ενώ οι δικαιούχοι της πλήρους απαλλαγής είναι 69.140 άτομα.
· Μόνο μια δόση θα πληρώσουν 570.205 ιδιοκτήτες που επιβαρύνονται με ένα έως 20 ευρώ. Δύο δόσεις θα πληρώσουν 182.164 ιδιοκτήτες (από 20 έως 30 ευρώ συνολικά). Τρεις δόσεις καταβάλλουν 159.282 ιδιοκτήτες (από 30 έως 40 ευρώ). Τέσσερις δόσεις έχουν 146.424 ιδιοκτήτες (40 έως 50 ευρώ). Η μεγαλύτερη κατηγορία είναι αυτοί που πληρώνουν από 50 ευρώ και πάνω: συνολικά 5.273.080 άτομα.  thetoc.gr

*** Αύριο-σήμερα  η κηδεία του ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα 
Αύριο, σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του διακεκριμένου ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, στο Κολωνάκι. Η δε ταφή θα γίνει στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών.
Ο καθηγητής Χειρουργικής και ακαδημαϊκός Γρηγόρης Σκαλκέας, ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), απεβίωσε το περασμένο Σάββατο, έπειτα από πολύμηνη ασθένεια.
Ο εκλιπών υπήρξε επίτιμος δημότης Καλαμάτας και Δήμου Δυτικής Μάνης.
 Δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας
Κατόπιν της εκδημίας του Γρηγορίου Σκαλκέα, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δήλωσε τα εξής: «Ο αείμνηστος Γρηγόριος Σκαλκέας τίμησε τη Μάνη, την Καλαμάτα και την Ελλάδα με την ανεπανάληπτη προσφορά του στην έρευνα, την επιστήμη, την παράδοση, την ελληνική γλώσσα και το συνάνθρωπο. Όλη η ζωή του αποτέλεσε ένα σπουδαίο παράδειγμα καινοτομίας, δημιουργίας, οξυδέρκειας, επιμονής και πίστης σε αξίες, με μοναδικό σκοπό του την προσφορά.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ας ακολουθήσουν και άλλοι τους δρόμους που ο ίδιος χάραξε».
Σημειώνουμε ότι ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας θα παραστεί και στην εξόδιο ακολουθία.
 Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης, πληροφορούμενο την απώλεια του εμβληματικού τέκνου της Μάνης, ακαδημαϊκού και ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γρηγορίου Σκαλκέα, συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή και εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης υποδέχτηκε με συγκίνηση την είδηση της απώλειας του ακαδημαϊκού και ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγορίου Σκαλκέα.
Ο αείμνηστος καθηγητής υπήρξε εξαίρετος επιστήμονας και ακαδημαϊκός δάσκαλος, ένας ευπατρίδης, ένα άξιο τέκνο της Μάνης. Η σπάνια προσφορά του στην Ιατρική και την Ακαδημία Αθηνών, το ήθος και η ανιδιοτέλειά του, αφήνουν δυσαναπλήρωτο κενό στην ακαδημαϊκή κοινότητα, το ίχνος του όμως στην επιστήμη, τη μνήμη των Ελλήνων και την καρδιά των Μανιατών, των οποίων υπήρξε ο ακάματος συμπαραστάτης, θα παραμείνει ανεξίτηλο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του και ομόφωνα αποφασίζει:
1. Να παραστεί αντιπροσωπεία του Δήμου στην εξόδιο ακολουθία με επικεφαλής το δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
2. Αντί κατάθεσης στεφάνου στη σορό του εκλιπόντος να κατατεθεί χρηματικό ποσό στο Γηροκομείο της Μητρόπολης Μάνης».
 Βιογραφικό
Ο εκλιπών, καταγόμενος από τη Μεσσηνιακή Μάνη, γεννήθηκε στην Αρεόπολη Λακωνίας. Τα γυμνασιακά του χρόνια τα πέρασε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου πήρε και την ειδικότητα του Γενικού Χειρουργού. Μετεκπαιδεύτηκε στη Μεγάλη Βρετανία στην Καρδιακή Χειρουργική, καθώς και στις H.Π.A., επί μία πενταετία.
Εξελέγη Υφηγητής το 1964 και εν συνεχεία Εντεταλμένος Υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ίδρυσε και διηύθυνε το πρώτο Τμήμα Θωρακικής και Καρδιαγγειακής χειρουργικής, το πρώτο του Πανεπιστημίου Αθηνών, δυνάμεως 35 κλινών.
Στο Tμήμα αυτό, εκτελέστηκαν, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι πρώτες επεμβάσεις συγγενών καρδιοπαθειών, και αντικατάστασης βαλβίδων. Tο 1967, εξελέγη Τακτικός Καθηγητής της Χειρουργικής και οργάνωσε μία νέα Χειρουργική Κλινική. Κατά την πανεπιστημιακή του θητεία διετέλεσε Εντεταλμένος Καθηγητής Ιατροδικαστικής και Ουρολογίας.
Tο 1971, ίδρυσε την επίσημη Mονάδα Mεταμοσχεύσεων των Aθηνών, όπου και εξετέλεσε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού και κατόπιν την πρώτη συνδυασμένη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος.
Tο 1974, ίδρυσε το πρώτο, στην Ελλάδα, Εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ερεύνης, το οποίο από το 1984 αποτελεί την πρώτη έδρα Πειραματικής Χειρουργικής στην Ελλάδα.
Στο Eργαστήριο αυτό έχουν εκπονηθεί διακόσιες (200) περίπου διδακτορικές διατριβές και πενήντα (50) διατριβές για Yφηγεσία. Kατά την παραμονή του στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, εκπαίδευσε μεγάλο αριθμό χειρουργών, επτά από τους οποίους κατέχουν θέσεις Tακτικών Kαθηγητών Xειρουργικής σε Πανεπιστήμια της χώρας, πολλοί σε θέσεις Aναπληρωτών και Eπίκουρων Kαθηγητών και Διευθυντών σε μεγάλα Kρατικά Nοσοκομεία της Eλλάδος.
Ήταν μέλος σαρανταεπτά Eλληνικών και Διεθνών Eπιστημονικών Eταιρειών και Κολλεγίων. Είχε διατελέσει Πρόεδρος της Iατρικής Eταιρείας Aθηνών και της Eλληνικής Xειρουργικής Eταιρείας, καθώς και πολλών άλλων επιστημονικών εταιρειών.
Tο 1975 εξελέγη, Ξένος Eταίρος της Academie de Chirurgie, και μέλος της Aκαδημίας Eπιστημών της Nέας Yόρκης, ως και Tακτικό Mέλος της Academia Europea, στην οποία υπήρξε και εκλέκτορας.
 Tο 1977, εξελέγη Clinical Professor του Ohio State University των H.Π.A. Tου είχε απονεμηθεί ο τίτλος του Φίλου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και έχει αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του αυτού Πανεπιστημίου. Ήταν παλαιό μέλος του Eλληνο-Γαλλικού Συνδέσμου και έχει ιδρύσει στην Eλλάδα το Eλληνικό Tμήμα της Eυρωπαϊκής Λέσχης Yγείας (Club de la Sante). 

***  ΑΑΔΕ: Πρεμιέρα για την πλατφόρμα μισθώσεων Airbnb 
Ηλεκτρονικό δίχτυ στους φορολογουμένους που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, π.χ. Airbnb, απλώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να εντοπίσει όσους κρύβουν τα εισοδήματα που εισπράττουν.
«Πρεμιέρα» κάνει σήμερα - εκτός απροόπτου - ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση μισθώσεων μέσω Airbnb και των λοιπών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να δηλώσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού. Τα στοιχεία της πλατφόρμας θα διασταυρωθούν με στοιχεία που αντλούνται από κάθε άλλη πηγή, μεταξύ των οποίων και τις ίδιες τις αναρτήσεις στις σχετικές ιστοσελίδες, με την απειλή προστίμων 5.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλες οι συμβάσεις τύπου Airbnb οι οποίες έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά.
Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ θα γίνει η καταγραφή των ακινήτων και των εισοδημάτων. Τα στοιχεία που θα καταχωρούνται στη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» ανά βραχυχρόνια μίσθωση είναι μεταξύ άλλων:
- ο αριθμός εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»,
- το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης,
- η επωνυμία έκαστης ψηφιακής πλατφόρμας,
- τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη λήξη της μίσθωσης και
- ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Τα εισοδήματα του Airbnb κλπ, δηλώνονται στο έντυπο Ε2 του φορολογικού έτους 2017 στους κωδικούς 60 και 61, της στήλης 17. Σε αυτούς τους κωδικούς δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση και υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Airbnb, Βooking, HomeAway κλπ).
2. Μόλις τα εισοδήματα δηλωθούν στο Ε2 μεταφέρονται στο έντυπο Ε1 της δήλωσης για να φορολογηθούν με συντελεστές:
• 15% για το εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Δηλαδή αν ο φορολογούμενος έχει αποκτήσει εισόδημα 10.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 1.500 ευρώ.
• 35% για το εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 35.000 και
• 45% για το εισόδημα από 35.001 ευρώ και πάνω.
Εάν παρέχονται και άλλες υπηρεσίες εκτός της παροχής κλινοσκεπασμάτων (π.χ. υπηρεσίες καθαρισμού, παροχή φαγητού κ.λπ.), τότε το εισόδημα λογίζεται ως εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται ως εξής:
• Για το εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 22%
• Για το εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 30.000 εφαρμόζεται συντελεστής 29%
• Για το εισόδημα από 30.001 ευρώ έως 40.000 εφαρμόζεται συντελεστής 37% και
• Για το εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται συντελεστής 45%.
Οι διαχειριστές ακινήτων, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της ΑΑΔΕ θα πρέπει να έχουν υπόψη:
1. Εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Η Διαδικασία Εγγραφής και Οριστικοποίησης στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου www.aade.gr από κάθε «Διαχειριστή» με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης που διαθέτει στο TAXISnet.
Ο «Διαχειριστής», στην περίπτωση που είναι και ιδιοκτήτης, προκειμένου να λάβει αριθμό εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», απαιτείται να έχει επιβεβαιωθεί ο Α.Τ.ΑΚ. που αναγράφει με τα στοιχεία που τηρούνται στα υποσυστήματα (Ο.Π.Σ. Περιουσιολόγιο) της ΔΗΛΕΔ και να αντιστοιχεί σε εμπράγματα δικαιώματα πλην της ψιλής κυριότητας, ενώ στην περίπτωση που είναι υπεκμισθωτής θα πρέπει να έχει επιβεβαιωθεί και ο αριθμός Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας που έχει συνάψει με τουλάχιστον έναν ιδιοκτήτη του ακινήτου που προτίθεται να εγγράψει.
2.Ως «Ακίνητο» ορίζεται το διαμέρισμα, η μονοκατοικία, εξαιρουμένων των μονοκατοικιών οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες λόγω της κατάργησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, οποιαδήποτε άλλη μορφή οικήματος με δομική και λειτουργική αυτοτέλεια, τα δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών. Τα «Ακίνητα» που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση δύναται να είναι ενιαίοι χώροι, ή να μισθώνονται τμηματικά.
Στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής καταχωρούνται όλα τα στοιχεία (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά κ.α.) τα οποία είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος, ανά δικαιούχο εισοδήματος.
3. Δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) του ποσού που αναλογεί σε αγνώστους δικαιούχους εισοδήματος, τους οποίους ο Διαχειριστής, δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του Ακινήτου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
4. Ως Διαχειριστής βραχυχρόνιας μίσθωσης ορίζεται είτε ο κύριος του ακινήτου ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής ή τρίτος (κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, προσωρινός διαχειριστής, μεσεγγυούχος, επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης ή γονέας, που ασκεί τη γονική μέριμνα κατά περίπτωση).
5. Σε περίπτωση, που ο Διαχειριστής εκμισθώνει διακριτά στην πλατφόρμα περισσότερους του ενός χώρους στο ίδιο ακίνητο θα πρέπει να αποκτά ξεχωριστό αριθμό μητρώου για κάθε έναν από αυτούς. Υπογραμμίζεται ότι για κάθε ένα ακίνητο ορίζεται ένας μόνο «Διαχειριστής».
dikaiologitika.gr

***  Θρίλερ για 875 επιβάτες του «Ελευθέριος Βενιζέλος» 
Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις επτά το πρωί η έξοδος των 875 επιβατών του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Χανιά, όταν από άγνωστη αιτία ξέσπασε φωτιά και τότε ξεκίνησε η περιπέτεια για επιβάτες και πλήρωμα. Αυτή την ώρα εξακολουθούν να υπάρχουν «μικρές εστίες» στο γκαράζ και παραμένουν σε επιφυλακή δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Οταν ολοκληρωθεί η κατάσβεση, τότε θα ανοίξει ο καταπέλτης του πλοίου για να ερευνηθεί αφενός ο χώρος και να διακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς στο ferry boat της ΑΝΕΚ.
Η φωτιά ξεκίνησε από τα γκαράζ του επιβατηγού ενώ βρισκόταν εν πλω ανοιχτά της Ύδρας, περίπου στις 23:30 το βράδυ της Τρίτης. Περίπου στη μιάμιση τη νύχτα, τα 141 μέλη του πληρώματος μοίρασαν σωσίβια στους 875 επιβάτες και ξεκίνησαν προετοιμασία για εν πλω εκκένωση του ferry boat. Τελικώς, περίπου στις δυόμιση τη νύχτα, όταν η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο το πλοίο άλλαξε κατεύθυνση και άρχισε να πλέει προς το λιμάνι του Πειραιά. Κινούμενο με ταχύτητα που έφτασε και τους 16 κόμβους, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά στις 4 τα ξημερώματα.
Ομως η περιπέτεια των 875 επιβάτων, μεταξύ των οποίων και δεκάδες παιδιά, δεν τελείωσε εκεί. Η φωτιά στα γκαράζ του πλοίου δεν είχε ακόμη κατασβεστεί και έτσι κρίθηκε ότι δεν μπορούσε να γίνει η αποβίβαση των επιβατών από το πρυμναίο τμήμα, όπως συνήθως γίνεται υπό κανονικές συνθήκες.
Χρειάστηκαν περίπου 40 λεπτά για να ξεκινήσει η αποβίβαση των επιβατών από πλαϊνό τμήμα του «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τη βοήθεια ειδικής  κλίμακας. Οι επιβάτες που είχαν συγκεντρωθεί εντός του ferry boat σε δύο σημεία κατέβαιναν από το πλοίο σε ομάδες των 10 ατόμων. Προτεραιότητα δόθηκε στους γέροντες και στα μικρά παιδιά. «Τρομάξαμε όλοι, δόξα τω Θεώ βγήκαμε γεροί» είπε μια κυρία στις 05:30, την ώρα που έβγαινε από το ferry boat.
Εκατοντάδες  επιβάτες παρέμεναν στο  «Ελευθέριος Βενιζέλος», σχεδόν μιάμιση ώρα μετά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά.  Τα πυροσβεστικά πλοιάρια επιχειρούσαν από θαλάσσης για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ τα μέλη του πληρώματος του ferry boat μοίρασαν μάσκες στους επιβάτες που περίμεναν υπομονετικά να αποβιβαστούν. Οι μάσκες διανεμήθηκαν  για να προστατευθούν οι επιβάτες από τους καπνούς.
Οσοι επιβάτες απεγκλωβίζονταν, μεταφέρονταν άμεσα με πούλμαν του ΟΛΠ στην πύλη Ε3 με εντολή της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ώστε να επιβιβαστούν σε πλοίο που έχει μισθώσει η ΑΝΕΚ για να ξεκινήσει εκ νέου το ταξίδι τους με προορισμό τα Χανιά.
Η επιβάτης κυρία Γεωργία που μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ανέφερε ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μοιάζει σαν να έχει πάρει κλίση, ίσως από τον όγκο του νερού του πέφτει στο πλοίο από τα πυροσβεστικά πλοιάρια.
«Μας είπαν ότι θα πάρουμε τα αυτοκίνητά μας σε δύο ημέρες» είπε ένας επιβάτης βγαίνοντας ασφαλής από το πλοίο.
Όλοι οι επιβάτες παρέμειναν με ασφάλεια σε δύο σταθμούς συγκέντρωσης, στο πρυμναίο τμήμα.
Σαράντα λεπτά μετά τον κατάπλου  ξεκίνησε η αποβίβαση των επιβατών από το πλαϊνό μέρος του πλοίου με σκάλα και με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ.
Παράλληλα, για παν ενδεχόμενο ένα Super Puma βρισκόταν σε επιφυλακή μήπως χρειαζόταν να συνδράμει στην αποβίβαση.
Κοντά στο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της επιστροφής του βρίσκονταν 9 πλωτά του λιμενικού σώματος, ρυμουλκά, φορτηγό αλλά και τρία επιβατηγά πλοία. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνέδραμε από τη θάλασσα με 2 πυροσβεστικά πλοιάρια με και μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ.
«Ελεγχόμενη» χαρακτήρισαν ανώτεροι αξιωματικοί του λιμενικού σώματος την κατάσταση στο πλοίο, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε περί τα μεσάνυχτα στο γκαράζ του, ενώ έπλεε οκτώ ναυτικά μίλια της νησίδας του Αγ. Γεωργίου κοντά στην Ύδρα.
Όπως ανέφεραν οι αξιωματικοί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δύναμη της ομάδας υποβρυχίων αποστολών, που ανέβηκε στο πλοίο για μια πρώτη αυτοψία, δεν διαπίστωσε φλόγα, παρά μόνο καπνό. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν θα χρειαστεί εκκένωση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», αν και όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί σε δύο σταθμούς συγκέντρωσης στο πρυμναίο τμήμα.
Στο γκαράζ εξακολουθεί να γίνεται πυρόσβεση με τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας ενώ η φωτιά, σύμφωνα με το πλήρωμα, έχει τεθεί υπό έλεγχο.
Στο λιμάνι του Πειραιά τέθηκε σε ισχύ σχέδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας με δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ.  protothema.gr

***  Σκέψεις μετά τη διάρρηξη… 
Είμαι γέννημα-θρέμμα Καλαματιανός.
Διατηρώ σπίτι στη Μικρή Μαντίνεια, όπου επανέρχομαι με την οικογένειά μου, όποτε οι υποχρεώσεις μας το επιτρέπουν.
Είμαστε κάτοικοι Αθηνών. Το όνομά μου είναι Σπύρος Παναγιωτόπουλος και της συζύγου μου Φωτεινή Γεωργούση.
Μεταφέραμε τα πολιτικά μας δικαιώματα στη Μικρή Μαντίνεια από την Καλαμάτα, όπως διδαχτήκαμε από τους παλαιούς, ότι ψηφίζω εκεί που  είναι το σπίτι μου.
Εμείς είμαστε πάροικοι στο κλεινόν άστυ, γιατί εκεί εργαζόμαστε.
Η ψυχή και το σπίτι μας είναι στα πατρώα χώματα, όπου ελπίζουμε να αφήσουμε και τα κόκαλά μας.
Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, γύρω τις 9.30,  επανερχόμενοι από το κέντρο της προσφιλούς μας πόλεως, βρήκαμε το σπίτι μας διαρρηγμένο. Οι διαρρήκτες, όταν μας είδαν, διέφυγαν από πλάγια πόρτα. Μας αντελήφθησαν και διέφυγαν πριν βρεθούμε πρόσωπον προς πρόσωπον.
Οι απώλειες ήταν σχετικά μικρές, τηρουμένων των αναλογιών. Απωλέσαμε μόνον το ήμισυ των χιλίων ευρώ, τα οποία είχαμε προς καταβολή φόρων της οικίας μας.
Ευτυχώς, τα υπόλοιπα τα είχαμε ήδη καταβάλει στο κράτος την προηγουμένη.
Οι ζημιές ήταν σχετικά μικρές, γιατί οι διαφεύγοντες διέκοψαν το έργο τους με την έλευσή μας. Τα πάντα ήταν πεταμένα στο πάτωμα, τα συρτάρια όλα ανοιγμένα και τα προσωπικά μας είδη στο έδαφος.
Ζούμε σε σπίτι χωριάτικο και με τα υποτυπώδη εργαλεία καταφέραμε να κλείσουμε την παραβιασμένη θύρα, να αλλάξουμε κλινοσκεπάσματα και να κοιμηθούμε σαν άνθρωποι, εν μέσω μερικής καταστροφής.
Ειδοποιήσαμε την Ασφάλεια Καλαμάτας, για να αναφέρουμε το γεγονός.
Δεν επιθυμούσαμε μέσα στη νύχτα αστυνομικούς να περιφέρονται στα προσωπικά μας αντικείμενα.
Ο ευγενής αστυνομικός, από τηλεφώνου, μας καθησύχασε ότι ούτως ή άλλως δεν έχει διαθέσιμους αστυνομικούς να αποστείλει.
Με ερώτησε αν θέλω τίποτε άλλο και του απάντησα  απλά ότι, ως πολίτης, θέλησα να αναφέρω το γεγονός.
Ερώτησα αν θέλει να κρατήσω πράγματα απείραχτα για ανίχνευση αποτυπωμάτων και με καθησύχασε ότι οι κλέφτες πλέον φορούν γάντια και είναι ανώφελο.
Επίσης, κατόπιν ερωτήσεων  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν απλώς γύφτοι.
Ησύχασα με τη γυναίκα μου, ότι δόξα τω Θεώ δεν ήταν της μαφίας και μπορούμε πλέον να κοιμηθούμε ήσυχοι.
Καταλαβαίνω ότι στον τόπο μας δουλεύει μόνο ο Θεός, μιας και τα ανθρώπινα μέσα βρίσκονται εν υπνώσει.
Η ψήφος του πολίτη, όμως, η οποία τον διαχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώα και τον καθιστά πολίτη πόλεως, δεν αναφέρεται στο Θεό, αλλά στην Πολιτεία.
Απευθύνομαι στην Πολιτεία, της οποίας υποτίθεται ότι είμαι μέλος.
Ζητώ από το Δήμο, αν δύναται οικονομικώς, γιατί πολλές υποχρεώσεις έχει, ένα φως στο δρόμο που είναι η οικία μου, που είναι τελείως σκοτεινά.
Εμείς τις υποχρεώσεις μας, δια των τελών, τελείως τις τηρούμε.
Δεν απευθύνομαι πολιτικά στενά, γιατί τα πάντα είναι τρεπτά.
Εύχομαι και για την Αστυνομία, την ασφάλεια των πολιτών, να είναι, παρ’ όλη την λειψανδρία της και τον αφοπλισμό της, διαθέσιμη για τις ανάγκες  των πολιτών, ανεξαρτήτως φυλής ή αντίληψης.
Να είναι φύλακας της τάξεως και να μην ντρέπεται για τη στολή της.
Μετά τιμής,
πολίτης της πόλεως της Καλαμάτας
Σπύρος Παναγιωτόπουλος 

***  ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ! Τους ‘ΚΑΘΑΡΙΣΕ’ συνοπτικά! Δείτε γιατί…

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέλυσε 15 στρατηγούς την Τρίτη, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν στην Ρωσία τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια των τελευταίων 40 ετών. Ανάμεσα στους απολυμένους ήταν ο Βλάνλεν Ακσενόφ, ο υφυπουργός του ρωσικού Υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, και ο Σεργκέι Κορυούτσιν, επικεφαλής των ομοσπονδιακών σωφρονιστικών υπηρεσιών στην περιφέρεια Omsk της Ρωσίας. Οι ομαδικές απολύσεις υψηλόβαθμων ακιωματικών είανι συχνό φαινόμενο, σημειώνουν οι ειδικοί. Έντεκα στρατηγοί απολύθηκαν τον Απρίλιο του 2018 και άλλοι είχαν απομακρυνθεί το 2016 και το 2017. Κατά τους προηγούμενους γύρους απολύσεων, ορισμένοι αξιωματούχοι συνελήφθησαν για διαφθορά και η περίπτωση αυτής της εβδομάδας δεν ήταν διαφορετική. Τουλάχιστον ένας στρατηγός, ο Μιχαήλ Μπεγκούν, ο υπουργός έκτακτης ανάγκης στην περιοχή του Τομσκ της Ρωσίας, καταδικάστηκε για κατηγορίες διαφθοράς για φερόμενες δωροδοκίες. Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι περισσότερες συλλήψεις θα μπορούσαν σύντομα να πραγματοποιηθούν. «Οι λόγοι για τους οποίους οι στρατηγοί απολύονται ποικίλλουν: μπορεί να έχασαν μια εσωτερική πάλη εξουσίας. η ηγεσία δεν θέλει την μακροχρόνια παραμονή κάποιου σητν ίδια θέση φοβούμενη τον νεποτισμό, διαφορές πολιτικής σκέψης, υπαρκτή και μη διαφθορά», δήλωσε στο Newsweek ο Yuval Weber, ειδικός αναλυτής σε θέματα Ρωσίας του Ινστιτούτου DMGS-Kennan στο Κέντρο Wilson, στην Ουάσινγκτον. «Σπάνια όσοι βρίσκονται στην κορυφή είναι καθαροί, αλλά μερικές φορές ένας αξιωματούχος μπορεί να υπερβεί τα εσκαμμένα. Όταν κάποιος χάνει μια εσωτερική πάλη εξουσίας, μπορεί εύκολα να βρεθεί μια ένδειξη διαφθοράς».  Πηγή Newsweek

***  EIΔΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΣ για ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ…

Το ότι η μητέρα του Πάνου Σκουρλέτη είναι της οικογενείας Λαιμού-των γνωστών εφοπλιστών-και τα περισσότερα μέλη της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας έχουν στενή παραδοσιακή σχέση με τη Ν.Δ και τη συντηρητική παράταξη είναι κάτι γνωστό.  
Το ότι το 2017 το e-reportaz και η Ραχήλ Μακρή είχαν δημοσιεύσει έγγραφο το οποίο εμφανίζει την οικογένεια Σκουρλέτη να κατέχει εξωχώρια εταιρεία στον Παναμά, την LARNAX COMPANIA MARITIMA S.A., στην οποία φέρεται να εμφανίζεται ως δικαιούχος ο πατέρας του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ «Vassilios George Skourletis» είναι επίσης γνωστό.
Απάντηση δεν έχουμε λάβει. Είναι; δεν είναι; άγνωστο
***  Γιατί ο Τσίπρας κάνει όλα τα χατίρια του Καμμένου; ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΜΗΠΩΣ;..
Είναι ολοφάνερο από τον χθεσινό αναχηματισμό ότι ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους των αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο είναι ο Πάνος Καμμένος.  Μπορεί σε αριθμητικό επίπεδο η συμμετοχή των ΑΝΕΛ να μην μεγάλωσε, όμως αν κάποιος παρατηρήσει με προσοχή τις μετακινήσεις των μελών του κυβερνητικού σχήματος θα αντιληφθεί πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διευκολύνθηκαν ποικολοτρόπως από τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του και το Liberal.gr:  – Πρώτη κίνηση, η επιλογή – ανάσα για τον ίδιο τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, σε προσωπικό επίπεδο. Ο Αλέξης Τσίπρας μετακινώντας τον Φώτη Κουβέλη από το Πεντάγωνο, από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, προσφέρει στον κυβερνητικό του εταίρο περισσότερο χώρο.
Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό πως η συγκατοίκηση Καμμένου -Κουβέλη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας χαρακτηρίστηκε από τον πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις κινδύνευσε να επηρεάσει ακόμα και τα εθνικά μας συμφέροντα.  Αξιοσημείωτη ήταν για παράδειγμα η διαφορά στις μεταξύ τους προσεγγίσεις στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.  – Δεύτερη κίνηση, η μετακίνηση της Μαρίας Κόλλιας – Τσαρουχά από το υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης στο υφυπουργείο Άμυνας. Μία επιλογή του κ. Τσίπρα που μπορεί να ερμηνευθεί ως διευκόλυνση προς τους ΑΝΕΛ, μια και η κυρία Κόλλια – Τσαρουχά είχε γίνει αποδέκτης μεγάλης προσωπικής πίεσης εξαιτίας της πρόσφατης συμφωνίας των Πρεσπών. Μην ξεχνάμε ότι η νέα υφυπουργός Άμυνας εκλέγεται στις Σέρρες. Με τη μετακίνηση της στο Πεντάγωνο είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να περάσει το ακανθώδες ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ σε δεύτερο πλάνο, διευκολύνοντας ένα στέλεχος των ΑΝΕΛ. – Τρίτη κίνηση, η παραμονή όλων των στελεχών των ΑΝΕΛ στις θέσεις που κατείχαν, χωρίς την παραμικρή μετακίνηση πλην εκείνης της κυρίας Κόλλιας – Τσαρουχά.  – Τέταρτη κίνηση, η ολική επαναφορά της Μαρίνας Χρυσοβελώνη. Η νέα Υφυπουργός Εσωτερικών είχε βρεθεί εκτός κυβέρνησης το 2016. Τότε είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός πως δεν είχε ειδοποιηθεί από τον πρόεδρο του κόμματος Πάνο Καμμένο, για την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση.  Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Σύμφωνα με το Liberal.gr, προφανώς εκτιμήθηκε το γεγονός ότι έμεινε κοντά στον κ. Καμμένο παρά την μεταξύ τους “παρεξήγηση”, στοιχείο που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν ξέχασε, όπως αποδείχτηκε. Το γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει “πλάτες” και μάλιστα σε τόσο μεγάλο βαθμό στον κυβερνητικό του εταίρο, αυτό πιθανότατα θα πρέπει να αναζητηθεί σε όσα η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει αναφορικά με την πΓΔΜ και πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Τσίπρας δείχνει με το να μη θέλει να χαλάσει κανένα χατήρι στον συγκυβερνήτη του, αρχικά πως τον έχει ανάγκη μέχρι το τέλος. Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός εκτιμά την “αφοσίωση” του προέδρου των ΑΝΕΛ, ο οποίος παρά το ότι δηλώνει συνεχώς κάθετα αντίθετος με τα όσα έχει υπογράψει η κυβέρνηση στις Πρέσπες, δεν ρίχνει την κυβέρνηση. Ή τουλάχιστον ολοένα και το αναβάλλει…  Παράλληλα ο κ. Τσίπρας δείχνει να θέλει να πετύχει και κάτι ακόμα. Επιχειρεί να “δέσει” πολιτικά τον Πάνο Καμμένο, ώστε η φυγή του από το κυβερνητικό “άρμα” να είναι ακόμα πιο πολύπλοκη, σε περίπτωση που η κατάσταση με τη γειτονική χώρα δυσκολέψει περαιτέρω ως προς τη διαχείρισή της.  Μην ξεχνάμε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η πΓΔΜ προχωρά σε δημοψήφισμα στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών και σε κάθε περίπτωση αρχές του χρόνου η μπάλα θα βρίσκεται εκτός απροόπτου στην ελληνική πλευρά.  lykavitos
*** ΒΟΜΒΑ Γεωργιάδη για το Υπουργείο…
~  Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε σαφείς αιχμές για τη διαχείριση του θέματος ΚΕΕΛΠΝΟ από το υπουργείο Υγείας, αλλά και την επιλογή της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου από την κυβέρνηση στο νέο κυβερνητικό σχήμα.  Αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία από την έκθεση ορκωτών λογιστών που κατατέθηκε στην Εξεταστική της Βουλής, βάσει της οποίας «η μαύρη τρύπα» στα χρηματικά διαθέσιμα του ΚΕΕΛΠΝΟ στο τέλος του 2014 έφτασε τα 89 εκατομμύρια ευρώ. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Α. Γεωργιάδης αναφέρει ότι ο Παύλος Πολάκης και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, κατηγόρησαν τους υπουργούς Υγείας για «μαύρη τρύπα» στο ΚΕΕΛΠΝΟ 89.000.000 €. «Ομως το μεγαλύτερο μέρος αυτής (44.000.000 €) είναι στην υπουργό σας πλέον κ. Ξενογιαννακοπούλου. Πώς γίνεται;», απορεί, αναρτώντας τον πίνακα που δείχνει τα ταμειακά διαθέσιμα του ΚΕΕΛΠΝΟ ανά χρονιά. Στο τέλος του 2010 προκύπτει ένα έλλειμμα περίπου 44 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπήρξε υπουργός Υγείας την περίοδο από τον Οκτώβρη του 2009 έως τον Σεπτέμβρη του 2010.




Κύριε @atsipras⁩ μία απορία. Οι ⁦@ant_balomenakis⁩ Πολάκης κατηγόρησαν τους Υπουργούς Υγείας, βάσει αυτού του πίνακα, για «μαύρη τρύπα» στο Κεελπνο -89.000.000€ Όμως το μεγαλύτερο μέρος αυτής (44.000.000€) είναι στην Υπουργό σας πλέον κα Ξενογιαννακοπούλου.Πώς γίνεται;

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Τι φέρνει στον ΠΑΟΚ η πρόκριση
Ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος για την πιο υψηλή πτήση της ιστορίας. Σε μια κατάμεστη, από φιλάθλους του, Τούμπα, καθώς εξαντλήθηκαν και τα εισιτήρια που απελευθερώθηκαν από τους Πορτογάλους στη θύρα 8, ο ΠΑΟΚ καλείται να υπερασπιστεί το προβάδισμα που του έδωσε η ισοπαλία με 1-1 στο Ντα Λουζ.

"ΝΤΟΠΑΡΕΙ" ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ  Ο Ραζβάν Λουτσέσκου που έχει όλους τους ποδοσφαιριστές ετοιμοπόλεμους έχει ξεκαθαρίσει ότι η ομάδα του θα παίξει για τη νίκη και δεν θα προσπαθήσει να διαχειριστεί το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Μιλώντας στους παίκτες του ο Ρουμάνος τεχνικός τους καλεί να μπουν στο γήπεδο χωρίς φόβο και να προσπαθήσουν να επιβάλλουν το παιχνίδι τους για να πάρουν μια πρόκριση.   "ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ"    Στην Πορτογαλία εκτιμούν ότι το σημερινό παιχνίδι στην Τούμπα κρίνει έσοδα 47.000.000 ευρώ για την Μπενφίκα. Για την ομάδα της Θεσσαλονίκης η πρόκριση στους ομίλους του Champions League θα φέρει έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 23.000.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και στα 26.000.000 μόνο από την είσοδο στους ομίλους της διοργανώσης.  Ο Ιβάν Σαββίδης έχει υποσχεθεί στους παίκτες του ΠΑΟΚ ένα πολύ μεγάλο πριμ σε περίπτωση που θα καταφέρουν να αποκλείσουν την Μπενφίκα που σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει στα 2.000.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα προστεθεί στα χρήματα που τους έχουν αποφέρει οι μέχρι τώρα προκρίσεις, σε βάρος της Βασιλείας και της Σπαρτάκ Μόσχας.  Photo Credits: Eurokinissi    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τo γκρουπ δυναμικότητας και οι υποψήφιοι αντίπαλοι της ΑΕΚ στους ομίλους του Champions LeagueΗ Μπενφίκα δίνει πριμ 4 εκατ. ευρώ για πρόκριση ύψους 47 εκατ. ευρώ!

~** Για  πρόκριση στους ομίλους του Champions League : 
***  ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - ΜΠΕΝΦΙΚΑ   1-4  .- ^ 1ος  αγώνας 1-1 .-
[ 13΄Μάτος , 20΄ Ζαρντέλ , 26΄ Ε. Σάλβιο , 39΄ Πίζι ,  49΄Ε. Σάβιο  .- ]
Κάρτες : Αμέϊντα ,Μάτος , Μαουρίσιο , Τζάρντέλ , Βαρέλα , Πέλκας , Μάτος = κόκκινη , Σάκχοφ .-
*** ΑΪΤΧΟΦΕΝ- ΜΠΕΤΕ  ΜΠΟΡΙΣΟΦ   3-0 .- ^ 1ος αγώνας 3-2 .-
*** ΡΕΝΤ ΜΠΟΥΛ ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  2-2 .- ^ 1ος αγώνας  0-0 .-

*** Οι πιθανοί αντίπαλοι της ΑΕΚ στους ομίλους  
Την Πέμπτη η Ένωση θα μπει στην κληρωτίδα
Οι πιθανοί αντίπαλοι της ΑΕΚ στους ομίλους | in.gr
Το απόγευμα της Πέμπτης θα γνωρίζει η ΑΕΚ τις αντιπάλους της στη φάση των ομίλων του Champions League. Όπως κάθε χρόνο, η κλήρωση εντάσσεται στο πλαίσιο της φαντασμαγορικής τελετής που πραγματοποιεί η UEFA στο Grimaldi Forum του Μόντε Κάρλο και θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).
Ισχύει ο γνωστός περιορισμός που δεν επιτρέπει σε ομάδες της ίδιας χώρας να συμπέσουν στον όμιλο. Η ΑΕΚ με βάση τη διεθνή βαθμολογία της (ranking) είναι η 32η και τελευταία ομάδα της κλήρωσης, κάτι φυσιολογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι απουσίαζε από τα κύπελλα Ευρώπης την τριετία 2013-2016 ενώ πρακτικά το σύνολο της συγκομιδής της αφορά την πορεία της στους «32» του περσινού Europa League.                                                                      Τα γκρουπ δυναμικότητας:                                                                                                              1ο γκρουπ
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)
Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
Μπάγερν (Γερμανία)
Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)
Γιουβέντους (Ιταλία)
Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)
Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία)
 2ο γκρουπ
Ντόρτμουντ (Γερμανία)
Πόρτο (Πορτογαλία)
Μάντσεστερ Γιουν. (Αγγλία)
Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)
Μπενφίκα (Πορτογαλία) **
Νάπολι (Ιταλία)
Τότεναμ (Αγγλία)
Ρόμα (Ιταλία)
 3ο γκρουπ
Λίβερπουλ (Αγγλία)
Αγιαξ (Ολλανδία)
Σάλκε (Γερμανία)
Λιόν (Γαλλία)
Μονακό (Γαλλία)
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) **
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)
Αϊντχόφεν (Ολλανδία) **
 4ο γκρουπ
Βαλένθια (Ισπανία)
Πλζεν (Τσεχία)
Μπριζ (Βέλγιο)
Γαλατασαράι (Τουρκία)
Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία)
Ιντερ (Ιταλία)
Χόφενχαϊμ (Γερμανία)
ΑΕΚ
 Εάν ο ΠΑΟΚ αποκλείσει τη Μπενφίκα, το μόνο που αλλάζει για την ΑΕΚ είναι ότι στις υποψήφιες αντιπάλους της προστίθεται η Βαλένθια, ενώ ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα τοποθετηθεί στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας.
 ***   Ουζουνίδης: Να απολαύσουμε τα παιχνίδια που έρχονται  Δηλώσεις του προπονητή της ΑΕΚ μετά την πρόκριση ÎŸÏ…ζουνίδης: Να απολαύσουμε τα παιχνίδια που έρχονται | in.gr*  Μετά την πρόκριση της ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League, ο προπονητής της Ενωσης, Μαρίνος Ουζουνίδης δήλωσε:
«Φάνηκε το άγχος γιατί ασχολούμασταν πριν από το παιχνίδι με τους ομίλους, με τα χρήματα που θα πάρει η ομάδα και όλα αυτά. Θεωρώ ότι έχουμε μεγάλη διαφορά δυναμικότητας, όμως κάποιες φορές οι λεπτομέρειες μπορούν να αλλάξουν όλο τον αγώνα. Οσες φορές γυρίσαμε τη μπάλα, δεν είχαμε πρόβλημα. Εσκεμμένα δεν έχω μιλήσει καθόλου για προβλήματα, αλλά τώρα αν δείτε τι αντιμετωπίσαμε και τι πετύχαμε θα συμφωνήσετε ότι τα παιδιά αξίζουν συγχαρητήρια. Η πρόκριση ήλθε μέσα από ένα πολύ μέτριο έως κακό παιχνίδι και το λέω επειδή ξέρω ότι μπορούμε να παίξουμε πολύ καλύτερα. Δεν είναι και μικρό κατόρθωμα να γίνουμε μία από τις μόλις έξι ομάδες που προκρίθηκαν από αυτή τη διαδικασία. Θα ήθελα ο κόσμος να ευχαριστηθεί την πρόκριση και να απολαύσει τα παιχνίδια που έρχονται. Με προβληματίζει αυτό που έγινε με Λιβάγια και Λόπες. Δεν συγχωρούνται λάθη σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Το άγχος δεν είναι δικαιολογία και πρέπει να το συζητήσουμε και να το λύσουμε».
***  Εντυπωσιακό μετεγγραφικό ντεμαράζ με Μάρκοβιτς, Νταγκούλου και Ταμπά για την Καλαμάτα 
Τρεις πρωτοκλασάτες μετεγγραφές ανακοίνωσε τα τελευταία 24ωρα η ομάδα της Καλαμάτας που προετοιμάζεται δυνατά για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.
Πιο συγκεκριμένα η τοπική μας ομάδα ανακοίνωσε διαδοχικά την απόκτηση του Αφρικανού κεντρικού μέσου Ειντές Νταγκούλου, τον νεαρό διεθνή αμυντικό Κώστα Ταμπά και τον Σέρβο επιθετικό Ιβάν Μάρκοβιτς.
 Από Λεβαδειακό και ΤΣΣΚ Σόφιας ο Ιβάν Μάρκοβις
Ο 24χρονος Ιβάν Μάρκοβιτς αγωνίζεται ως σέντερ φορ, αλλά και 10άρι. Παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει παραστάσεις από πολλά πρωταθλήματα, μεταξύ των οποίων και της Super League, καθώς το 2015 αγωνίστηκε για ένα εξάμηνο στον Λεβαδειακό!
Ο Μάρκοβιτς γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1994 στο Βελιγράδι. Έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στις Ακαδημίες της Παρτιζάν και στην συνέχεια αφού πέρασε από την Πολωνική Κορόνα Κιέλτσε, βρέθηκε στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας.
 Τσάμπιον Λιγκ και Σούπερ Καπ Αφρικής ο Ειντές Νταγκούλου
Στην μεταγραφή της σεζόν έως τώρα προχώρησε η Μαύρη Θύελλα, η οποία έκανε την υπέρβαση ντύνοντας στα μελανόλευκα έναν πρωταθλητή Αφρικής, τον Ειντές Νταγκούλου (Eudes Dagoulou)!
Πρόκειται για τεράστια μεταγραφική επιτυχία των μελανόλευκων που βάζουν στην μηχανή τους έναν εν ενεργεία διεθνή της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται στην άριστη ποδοσφαιρική ηλικία των 28 ετών (γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1990 στην πόλη Μπίμπο)!
Ο Νταγκούλου, ο οποίος πέρυσι έπαιζε στην Α΄κατηγορία Κουβέιτ με την Μπούργκαν, έχει αγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο της αφρικανικής ηπείρου ως μέλος της Αλγερινής Σέτιφ. Έφτασε στην ανώτερη διάκριση με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ Αφρικής το 2014 ενώ την επόμενη χρονιά πήρε και το Σούπερ καπ Αφρικής!
Πριν την Σέτιφ αγωνιζόταν για τρία χρόνια στην επίσης Αλγερινή Οράν ενώ την σεζόν 2016-17 αγωνίστηκε στην Βάντα της Σαουδικής Αραβίας με την οποία κέρδισε το πρωτάθλημα.
Αγωνίζεται ως κεντρικός μέσος (box to box 8άρι) και ως επιθετικός μέσος (10άρι) και χρησιμοποιεί το ίδιο καλά και τα δυο πόδια.
Ο Νταγκούλου βρέθηκε με τον εκπρόσωπό του το μεσημέρι της Κυριακής στα γραφεία της Καλαμάτας και ολοκλήρωσε το τυπικό μέρος της συμφωνίας με τον πρόεδρο της Καλαμάτας Απόστολο Κουκούτση (φωτό), ενώ από χθες τέθηκε κι αυτός στην διάθεση του προπονητή Γιάννη Χριστόπουλου.
  Από ΑΕΚ και Ατρόμητο Περιστερίου ο Κώστας Ταμπά
Ο μεταγραφικός οργασμός των τελευταίων ημερών στην Μαύρη Θύελλα συνεχίζεται καθώς οι μελανόλευκοι προχώρησαν στην απόκτηση ενός ακόμη νεαρού διεθνή!
Πρόκειται για τον 19χρονο δεξιό αμυντικό Κώστα Ταμπά, ο οποίος υπήρξε μέλος της Εθνικής ομάδας Κ19 και φορά ανελλιπώς την φανέλα με το εθνόσημο από τα 15 του!
Ο Κωνσταντίνος Ταμπάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Απριλίου 1999 και 10 ετών εντάχθηκε στις Ακαδημίες της ΑΕΚ όπου παρέμεινε μέχρι πέρυσι. Μετακόμισε στο Περιστέρι και τον Ατρόμητο και αγωνίστηκε με την Κ20 στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Super League.
Έχει διατελέσει μέλος των Εθνικών ομάδων όλων των κατηγοριών (Κ15, Κ17, Κ18 – 22 συμμ. και Κ19).
Μιλώντας στο επίσημο site της ομάδας fckalamata.gr για το μεγάλο αυτό βήμα στην ποδοσφαιρική του πορεία, ο 19χρονος ποδοσφαιριστής τόνισε:
“Είμαι χαρούμενος για την συμφωνία μου με την Καλαμάτα, που είναι μια ιστορική ομάδα. Πιστεύω πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις να δουλέψω σωστά και μεθοδικά και να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις την ομάδα να πετύχει τους στόχους της και παράλληλα να κάνω ένα βήμα παραπάνω στην καριέρα μου”.

***  Η μπάλα σε τροχιά… 

Στου καιρού το ρέμα
 Άρχισε, λοιπόν, το ιδιαίτερα διαφημισμένο εφέτος ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας, γνωστό και ως Σούπερ Λιγκ, και μαζί του επέστρεψαν η μιζέρια, το φτωχό θέαμα, η καχυποψία, όχι όμως και οι σκιές για κάποια «τακτοποιημένα» αποτελέσματα και αυτό ήταν λογικό. Άλλωστε, στο ξεκίνημα είθισται οι πονηροί και οι καιροσκόποι, οι οποίοι ζουν από το ποδόσφαιρο, να κάθονται φρόνιμα…
Από την άλλη, όπως δημοσιεύτηκε, γνωστοί παράγοντες του αθλήματος θα δικαστούν τελικά για κακούργημα και πλημμελήματα σχετικά με τη χρονίζουσα υπόθεση των στημένων αγώνων, οπότε κάλλιο αργά παρά ποτέ, και άντε να δούμε τι θα προκύψει μέσα στις δικαστικές αίθουσες…
Ως τότε υπάρχει άφθονος χρόνος να «ζυμώσουμε» τα όσα προέκυψαν στην πρεμιέρα. Πρώτα η δημοφιλής ΑΕΚ. Νίκησε τον ΠΑΣ «Γιάννινα» χωρίς να αποδώσει ποδόσφαιρο αξιώσεων, ούτε και να συγκινήσει τόσο τους οπαδούς της ώστε να σπεύσουν να γεμίσουν τις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Το γεγονός, όμως, ότι η «Ένωση» διανύει πολύ καλό φεγγάρι στην ευρωπαϊκή της περιπέτεια, κάνει τον κόσμο της να αισιοδοξεί και το «σφιχτό» οικονομικό της ηγέτη Μελισσανίδη να τάζει πριμ, την ώρα που τα έργα του νέου γηπέδου προχωρούν.
Ο δευτεραθλητής ΠΑΟΚ του ομογενούς επιχειρηματία Σαββίδη ξεκίνησε επίσης θετικά το πρωτάθλημα σε βάρος του Αστέρα Τρίπολης, με ένα πέναλτι που χάρισε ο διαιτητής στο γηπεδούχο.
Με 1-0 επίσης πήρε την πρώτη του νίκη και ο Ολυμπιακός επί του Λεβαδειακού στο Φάληρο. Προφανώς οι «ερυθροί» του Πειραιά σκέφτονταν περισσότερο τη ρεβάνς με την Μπέρνλι, αφού έτσι και δεν τα καταφέρουν στην Αγγλία, αποχαιρετούν νωρίς τα φράγκα του ΟΥΕΦΑ και υποδέχονται την γκρίνια της εξέδρας. Παρακολουθώντας το ρεπορτάζ σχετικά με το χρονικό των αγώνων από το ραδιόφωνο, βαρέθηκα να ακούω το γελοίο επιχείρημα «μπήκε με το δεξί στο πρωτάθλημα». Λες και το αριστερό είναι αρρώστια που αντέχει από την εποχή του Εμφυλίου…
Βεβαίως, εκτός των τριών ομάδων μας που το παλεύουν στην Ευρώπη, η πρεμιέρα διέθετε πέντε ακόμη αναμετρήσεις, με αντίπαλες τις ομάδες που θα βλέπουν και πάλι με τα κιάλια την κορυφή. Η Λάρισα του ποινικολόγου Κούγια, αλλαγμένη προς το καλύτερο σε σχέση με πέρυσι, νίκησε στη Ριζούπολη τον Απόλλωνα. Νίκη επίσης -στο Αγρίνιο επί του Παναιτωλικού- σημείωσε ο ανώτερος  Ατρόμητος Περιστερίου, ενώ Πανιώνιος και ΟΦΗ τα έδωσαν όλα στο πρώτο μέρος, πέτυχαν από δύο γκολ (2-2) και στην επανάληψη αγωνίστηκαν  χαλαρά, σε βαθμό παρεξήγησης…
Να μη ξεχάσω τον Παναθηναϊκό που για πρώτη φορά αντιμετώπιζε μικρομεσαία ομάδα (εν προκειμένω την Ξάνθη) ως πολύ αουτσάιντερ. Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε η δημοφιλής ομάδα της Αθήνας πλήρωνε για νίκη 4,5 προς ένα στα στοιχήματα. Όμως, παρά τις παγίδες των «μπουκ» και της θλιβερής (για τις τσέπες μας και το άθλημα) ιστορίας των στοιχημάτων, οι «πράσινοι» με ενδεκάδα από πιτσιρικάδες και στον πάγκο τον ταλαντούχο Γιώργο Δώνη τα κατάφεραν. Το ότι το «τριφύλλι» βρίσκεται στην τελευταία θέση με -3 β. απλά θυμίζει τις περυσινές ανόητες συμπεριφορές ενός συλλόγου που, ενώ θεωρείται «μεγάλος», έχει βαλθεί να αποδείξει ότι «μικραίνει» και μάλιστα επικίνδυνα.  Γιώργος Αρκουλής


***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ: 
1.-.Stamatios Skoulikas Stamatios Skoulikas,http://www.youtube.com/stamos01  ,  6498 videos.  -    Σταματης Σκουλικας  
 1.486.545 προβολές, Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009.-
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01  ,    3917   videos.     σταμος σκουλικας, 
909.125 προβολές, Εγγράφηκε στις 13 Φεβ 2011.-
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas, +Stamos,
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4132  video. –                               
1.234.765 προβολές , Εγγράφηκε στις 21 Ιουλ 2011 .-
Σύνολον                                  14.547   βίντεο   .- 

~** 
~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
    Αναρτήθηκε από Vlasis Skoulikas  

~ ** ~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2018  :  
 ~** ARFARA τα NΕΑ μας  Η Εφημερίδα μας ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2018 .ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για  όλους μας  ! :  http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/07/arfara-n.html .-  
~* ARFARA  NEWS ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη  02 Αυγούστου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .-                                                  
~*ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή  03  Αυγούστου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .      
~* ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 04 Αυγούστου 2018 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .-                          
~* ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα  ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Κυριακή 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2018 : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .-                       
~*ARFARA  NEWS  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα 06 Αυγούστου 2018 . Εορτή ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .-   ~* ~ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .                                                                 Τρίτη 07 Αυγούστου  2018* :  http://snsarfara.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html  .-           
 ~*ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 08 Αυγούστου 2018  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/08/arfara-news_7.html .-                            
*ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ ,   Τετάρτη 08 Αυγούστου 2018 . :  http://snsarfara.blogspot.com/2018/08/08-2018.html .-    ~*ARFARA NEWS  ΑΡΦΑΡΑ   τα  ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη 09  Αυγούστου  2018 : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/08/arfara-news_9.html .-                       
~* ARFARA NES  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή 10  Αυγούστου  2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/08/arfara-nes.html  .-      
~*ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 11 Αυγούστου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/08/arfara-news-11-2018.html .-           
~ **ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή 12 Αυγούστου 2018  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/08/arfara-news_12.html 
.-   ~**ARFARA NEWS  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/08/arfara-news_12.html .-                           
~*ARFARA NEAS  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .'  Τρίτη 14 Αυγούστου  2018 . : http://snsarfara.blogspot.com/2018/08/arfara-neas.html   .-                                                   
  ~* ARFARA NWES ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη  15  Αυγούστου  2018 : http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/08/areara-nwes-15-2018.html   
~*ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη 16 Αυγούστου  2018  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .-                
~*ARFARA NEWS  ΑΡΦΑΡΑ τα  ΝΕΑ μας   Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .-   
~*ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Σάββατο 18 Αυγούστου 2018   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html   .-                    
 ~* ARFARA NEWS  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 19 Αυγούστου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .-                             
 ~*  ARFARA  NEWS  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα 20  Αυγούστου 2018 ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ :      http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .-   
  ~* ARFARA NEWS  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- Τρίτη 21 Αυγούστου 2018  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/08/a-rfara-news.html .-                                           
~* ARFARA NEWS   Αρφαρά τα Νέα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 22  Αυγούστου  2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/08/arfara-news_22.html    
 ~* ARFARA NEWS  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΈΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018 : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .-                                                  
~*ARFARA NEWS  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο  αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/08/arfara-news_23.html .- 
 ~*ARFARA NEWS  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Σάββατο  25 Αυγούστου  2018  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/08/arfara-news_25.html .-                            
~*ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή 26 Αυγούστου 2018  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/08/arfara-news_25.html .-              
~*  ARFARA NEWS  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Δευτέρα 27 Αυγούστου  2018  :http://snsarfara.blogspot.com/2018/08/arfara-news_27.html  .-  
 ~* ARFARA NEWS  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη  28 Αυγούστου  2018 :http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/08/arfara-news_27.html   .-   
~*  ARFARA NEWS 2 Η Εφημερίδα μας ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 :  http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/08/arfara-news-2.html .-
~*ARFARA NEW Η Εφημερίδα μας ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  29 Αυγούστου  2018  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/08/arfara-new-29-2018.html .- 
~*ARFARA NEWS  -2-  Η Εφημερίδα μας , Αρφαρά  τα Νέα μας . Στο αγιάζι της ενημέρωσης  , Τετάρτη 29  Αυγούστου 2018  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/08/arfara-news-2.html .- 
~*   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου