ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας τα Νέα των  Αρφαρών .
Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
~

ΧΘΕΣ : 
~** ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 14-09-2018 της Σταυροπροσκυνήσεως ΕΚΚΛΗΣΊΑΣΜΟΣ στο Αρφαρά ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213821781872218/  .-
~** ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ επί του Σταυρού απόγευμα 14-09-2018 Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213823798362629/ .-
~** Χαιρετισμοί του Σταυρού στο Αρφαρά ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 14-09-2018 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213824787667361/ .-    
             

4~ **   ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 2018 προσκύνημα  διαδρομές με φωτογραφίες -2-  :   https://youtu.be/rCZjHRFjNxk .- 

~  15 Σεπτεμβρίου: Εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Νικήτα

~  Τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Νικήτα του Γότθου τιμά σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Νικήτας κατάγοταν από το έθνος των Γότθων, που είχαν εγκατασταθεί πέραν του Ίστρου ποταμού (Ίστρος, κατά τον Γεωγράφο Mελέτιο, καλείται ο ποταμός Δούναβις από το σημείο που ενώνετε με τον ποταμό Σαύο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα ή κατ’ άλλους από την Aξιούπολη και κάτω, μέχρι τις εκβολές του.), στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Από παιδί ο Νικήτας διδάχθηκε την αγία πίστη από το Γότθο επίσκοπο Θεόφιλο, ο όποιος συχνά υπενθύμιζε στο Νικήτα τα λόγια του Απ. Παύλου: «ένε εν οις έμαθες… από βρέφους τα ιερά γράμματα οίδας, τα δυνάμενα σε σοφίσαι εις σωτηρίαν διά πίστεως της εν Χριστώ Ιησού» (Β’ πρός Τιμόθεον, γ’ 14-15).
Δηλαδή, μένε ακλόνητος σ’ εκείνα που έμαθες. Από μικρό παιδί γνωρίζεις τις Άγιες Γραφές, που μπορούν να σου μεταδώσουν την αληθινή σοφία, που οδηγεί στη σωτηρία δια μέσου της πίστεως στον Ιησού Χριστό. Και έτσι έγινε.
Όταν ο ηγεμόνας Αθανάριχος συνέλαβε το Νικήτα και τον απείλησε για να αρνηθεί το Χριστό, αυτός έμεινε αμετακίνητος σ’ αυτά που έμαθε από παιδί. Ομολόγησε με θάρρος το Χριστό μπροστά στον ηγεμόνα, ο όποιος όταν τον άκουσε εξαγριώθηκε πολύ.
Διέταξε αμέσως και του έσπασαν τα κόκαλα με τον πιο φρικτό τρόπο. Άλλα το μίσος των Βαρβάρων ήταν τόσο, ώστε μετά τον έριξαν στη φωτιά, όπου βρήκε το θάνατο. Η φωτιά, όμως, με τη θεία θέληση σεβάστηκε το λείψανο του. Το πήρε κάποιος ευσεβής χριστιανός και το διαφύλαξε σε θήκη.
Απολυτίκιο:
Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Νίκην έστησας, κατά της πλάνης, νίκης είληφας, άφθαρτον γέρας, επαξίως Νικήτα φερώνυμε, συ γαρ νικήσας εχθρών την παράταξιν, διά πυρός τον αγώνα ετέλεσας. Μάρτυς ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
~**  Είναι απαραίτητο να νηστεύουμε;

~  Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος  Πρώτα θα κάνω λόγο για την εγκράτεια στα φαγητά, η οποία είναι αντίθετη της γαστριμαργίας, και για τον τρόπο των νηστειών και την ποσότητα των φαγητών. Και αυτά, όχι από τον εαυτό μου, αλλά καθώς παραλάβαμε από τους αγίους Πατέρες.
*Εκείνοι λοιπόν, δεν έχουν παραδώσει έναν κανόνα νηστείας, ούτε έναν τρόπο της διατροφής, ούτε το ίδιο μέτρο, γιατί δεν έχουν όλοι την ίδια δύναμη, είτε λόγω ηλικίας, είτε ασθενείας, είτε καλύτερης συνήθειας του σώματος.
Έχουν όμως παραδώσει σε όλους έναν σκοπό, να αποφεύγουμε την αφθονία και να αποστρεφόμαστε το χορτασμό της κοιλιάς.
Έχουν δει στην πράξη ότι είναι ωφελιμότερο και βοηθά στην καθαρότητα το να τρώει κανείς μια φορά την ημέρα από το να τρώει κάθε τρείς ή τέσσερις ή εφτά ώρες.
Γιατί λένε, εκείνος που επεκτείνεται υπέρμετρα στην νηστεία, υπέρμετρα κατόπιν τρώει. Και από αυτό, άλλοτε εξαιτίας της υπερβολής της αποχής από την τροφή ατονεί το σώμα και γίνεται πιο απρόθυμο για τις πνευματικές εργασίες, και άλλοτε όταν γεμίσει από το βάρος των τροφών προκαλεί αμέλεια και εξασθένηση της ψυχής.
Και πάλι οι άγιοι Πατέρες δοκίμασαν και είδαν ότι δεν είναι για όλους κατάλληλη η διατροφή με χόρτα, ούτε με όσπρια, ούτε όλοι μπορούν να τρέφονται μόνο με ξερό ψωμί.
Και άλλος, καθώς είπαν, ενώ τρώει δύο λίτρες ψωμί, πεινά ακόμη, ενώ άλλος τρώει μία λίτρα ή έξ ουγγιές και χορταίνει.
Σε όλους λοιπόν, όπως είπα, ένα κανόνα εγκράτειας έχουν παραδώσει, το να μην ξεγελιούνται με το χορτασμό της κοιλίας, ούτε να παρασύρονται από την ηδονή του λάρυγγα.
Γιατί δεν είναι μόνο η διαφορά της ποιότητας των τροφών, αλλά και η ποσότητα που ανάβει τα πυρωμένα βέλη της πορνείας.
Γιατί με οποιαδήποτε τροφή όταν γεμίσει η κοιλιά, γεννά το σπόρο της διαφθοράς. Και πάλι δεν είναι μόνο η κραιπάλη του κρασιού που φέρνει μέθη στη διάνοια, αλλά και η αφθονία του νερού και κάθε τροφής η υπερβολική χρήση, τη ζαλίζει και φέρνει νύστα σ’αυτήν.
Αιτία της καταστροφής των Σοδομιτών δεν ήταν η κραιπάλη του κρασιού και των διαφόρων φαγητών, αλλά η αφθονία του άρτου, κατά τον προφήτη.
Τις τροφές τις χρησιμοποιούμε τόσο ώστε να ζήσουμε, όχι για να σκλαβωθούμε στις ορμές της επιθυμίας.
Η μετρημένη και μέσα σε λογικά όρια τροφή βοηθά στην υγεία του σώματος, δεν αφαιρεί την αγιότητα.
Ακριβής κανόνας εγκράτειας όπως παρέδωσαν οι Πατέρες είναι να σταματούμε να τρώμε πρίν χορτάσουμε. Και ο Απόστολος που είπε: «Μη φροντίζετε για τη σάρκα, πώς να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες της», δεν εμπόδισε την αναγκαία κυβέρνηση της ζωής, αλλά απαγόρευσε την φιλήδονη φροντίδα.
Άλλωστε, για την τέλεια καθαρότητα της ψυχής, δεν αρκεί μόνη η εγκράτεια στα φαγητά αν δεν συντρέχουν και οι υπόλοιπες αρετές. Τη μερική καθαρότητα της ψυχής, μέσω της σωφροσύνης, ιδιαίτερα κατορθώνουν η νηστεία και η εγκράτεια.
Γιατί είναι αδύνατον εκείνος που έχει γεμάτη την κοιλιά του, να κάνει νοερό πόλεμο εναντίον του πνεύματος της πορνείας.
Ώστε λοιπόν πρώτος αγώνας μας ας είναι να συγκρατούμε την κοιλιά μας και να υποδουλώνουμε το σώμα.
Όχι μόνο με νηστεία, αλλά και με αγρυπνία και κόπο και πνευματικά αναγνώσματα και με το να μαζεύουμε την καρδιά μας πάνω στο φόβο της κολάσεως και στον πόθο της βασιλείας των Ουρανών.
***   Τουρκία: Γιατί απερρίφθη το αίτημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

«Όχι» στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είπε χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα που είχε κατατεθεί από την τουρκική Ένωση Μόνιμων Βακουφίων Μνημείων και Περιβάλλοντος.
Η συγκεκριμένη Ένωση είχε προσφύγει αρχικά το 2004 στα δικαστήρια για να ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή η Αγία Σοφία, η οποία λειτουργεί σήμερα ως μουσείο. Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό, δεν έλαβε απάντηση, με αποτέλεσμα το 2005 να υποβληθεί νέα προσφυγή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία είχε απορριφθεί.
Σε τηλεγράφημα, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι το αίτημα που εξετάστηκε σήμερα απορρίφθηκε για διαδικαστικούς λόγους, χωρίς να εξεταστεί το περιεχόμενο της προσφυγής.
Και αυτό γιατί το δικαστήριο έκρινε ότι ο προσφυγών ήταν αναρμόδιος, καθώς πρόκειται για θρησκευτική ομάδα και όχι για φυσικό πρόσωπο.
Η Αγία Σοφία, το «σύμβολο» του χριστιανισμού, μετατράπηκε σε τζαμί το 1453. Ωστόσο, το 1934, ο Μουσταφά Κεμάλ μετέτρεψε το τέμενος σε μουσείο, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το Associated Press, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται το τελευταίο διάστημα σφοδρές πιέσεις να επιτρέψει τη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.
Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες η ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία είχε προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων, τόσο από τη χώρα μας όσο και από τις ΗΠΑ.
***  Όλη η ΠΑΤΡΑ ήταν εκεί! Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ μετέδωσαν το μήνυμα της ΝΙΚΗΣ…

Στην Πάτρα βρέθηκε την Παρασκευή 14/09 ο Κυριάκος Βελόπουλος και έστειλε το μήνυμα της ελπίδας, της νίκης και του Ελληνισμού σε όσους παρευρέθηκαν.


Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ μίλησε στους πολίτες που γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ASTIR και χειροκροτήθηκε θερμά, καθώς οι Έλληνες έχουν αντιληφθεί ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ο Κυριάκος Βελόπουλος στοχεύουν να ανυψώσουν την Ελλάδα, με πυξίδα το εθνικό συμφέρον.

Ο κος Βελόπουλος σχολίασε τα θέματα της επικαιρότητας, μίλησε για τα προβλήματα της περιοχής και πρότεινε τις λύσεις που θα κάνουν καλύτερο το «αύριο».


Δεν παρέλειψε, φυσικά, να παρουσιάσει τις καινοτόμες προτάσεις του κόμματος και να αναφερθεί στο πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και παρέχει λύσεις για όλα τα θέματα της Ελλάδας.

Nα σημειωθεί ότι γύρω από το ξενοδοχείο υπύρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια, καθώς, τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκε επίθεση στα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στην περιοχή.
Ο Κ. Βελόπουλος θέλει να ευχαριστήσει όσους παρευρέθηκαν.
Δείτε όλο το πρόγραμμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗ ΕΔΩ
Πληροφορίες για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΔΩ.
https://youtu.be/p6lFHGTLNJA  .-


Δεν παρέλειψε, φυσικά, να παρουσιάσει τις καινοτόμες προτάσεις του κόμματος και να αναφερθεί στο πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και παρέχει λύσεις για όλα τα θέματα της Ελλάδας.

Nα σημειωθεί ότι γύρω από το ξενοδοχείο υπύρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια, καθώς, τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκε επίθεση στα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στην περιοχή.
Ο Κ. Βελόπουλος θέλει να ευχαριστήσει όσους παρευρέθηκαν.
Δείτε όλο το πρόγραμμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗ ΕΔΩ
Πληροφορίες για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΔΩ.


*** Κόπηκε στα… δύο ο «Ανοιχτός Δήμος * Ενεργοί Πολίτες» - «Βελούδινο» διαζύγιο» …ή διαγραφή 
Ο Μανώλης Μάκαρης δηλώνει επικεφαλής, οι δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν …διαζύγιο
 Η ανοιχτή συνέλευση του «Ανοιχτού Δήμου - Ενεργοί Πολίτες» των προηγούμενων ημερών μάλλον δημιούργησε δυσεπίλυτα πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό της παρά αποτέλεσε εφαλτήριο καλύτερων προοπτικών στις εκλογές του 2019 για το Δήμο Καλαμάτας.
Στη διάρκειά της μπορεί ο Μανώλης Μάκαρης να ανανέωσε την εμπιστοσύνη των παρευρισκομένων στο πρόσωπό του, όμως οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης δεν υιοθέτησαν την πρακτική που ακολουθήθηκε και το αποτέλεσμα.
Μάλιστα, χθες οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση για τους φονικούς σεισμούς του 1986 δημοτικοί σύμβουλοι δεν αντάλλαξαν καν χαιρετισμό με τον κ. Μάκαρη, ενώ μόνο ο Στάθης Σταματόπουλος είχε μια ολιγόλεπτη συζήτηση μαζί του. Το, δε, μήνυμα που έστειλαν είναι να προχωρήσουν σ' ένα «βελούδινο διαζύγιο» με τη διαδικασία της ανεξαρτητοποίησής του. Σε διαφορετική περίπτωση, εξετάζεται ακόμη και η διαγραφή του!
Πλέον, ο Μανώλης Μάκαρης είναι επικεφαλής μιας δημοτικής ομάδας την οποία δεν εκπροσωπεί, αφού η τελευταία έκανε τη δική της δήλωση χθες, δια του εκπροσώπου της, δημοτικού συμβούλου Στάθη Σταματόπουλου.
Για όλα αυτά μίλησε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για τη Μαραθόλακκα ο κ. Μάκαρης. Και ούτε λίγο- ούτε πολύ, κατηγόρησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικούς συμβούλους του «Ανοιχτού Δήμου - Ενεργοί Δημότες» ότι προσπάθησαν να τον φθείρουν, ώστε να επιβάλουν ως υποψήφιο δήμαρχο άλλο πρόσωπο, έναν «σούπερ σταρ» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, μίλησε για «υπόγειες διαδικασίες σε σκοτεινούς διαδρόμους», με σκοπό την αντικατάστασή του.
Πάντως, όταν ρωτήθηκε για το ποιος εκπροσωπεί τελικά τη δημοτική ομάδα, σημείωσε ότι επικεφαλής είναι ο ίδιος, σύμφωνα με την απόφαση της ανοιχτής συνέλευσης. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η πλειοψηφία του συνδυασμού που κατέβηκε στις εκλογές του 2014 υποστηρίζει τον ίδιο, όπως και οι τοπικοί σύμβουλοι του «Ανοιχτού Δήμου».
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του τόνισε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η αναφορά των έξι δημοτικών συμβούλων που διαχώρισαν τη θέση τους από εκείνον, ότι η απόφαση για την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης της παράταξης ήταν μονομερής πράξη. Όπως ανέφερε, τους είχε ενημερώσει έγκαιρα όλους, αλλά κάποιοι προσπαθούσαν να αποτρέψουν την πραγματοποίησή της, ενώ με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο ήθελαν να τον φθείρουν.
«Θέλανε κάποιον άλλον επικεφαλής» είπε ο Μανώλης Μάκαρης, υπογραμμίζοντας ότι «εγώ ποτέ δεν αρνήθηκα να μπω στη διαδικασία της κρίσης, αυτοί δε θέλανε να μου δώσουν τη δυνατότητα να κριθώ».
Αναφερόμενος στο αίτημα για διεύρυνση της παράταξης, είπε ότι ακούγονταν διάφορα ονόματα, όμως κανένα από αυτά δεν πήγε να συζητήσει.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι σέβεται τους έξι δημοτικούς συμβούλους που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους, όπως και ότι η παράταξη είναι ανοιχτή για όλους, με την προϋπόθεση επίτευξης συμφωνιών βάσει ενός προγραμματικού πλαισίου.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Μήνυμα στους νέους του Δήμου Μεσσήνης, από τον Γιάννη Λάσκαρη 
Μήνυμα στους νέους του Δήμου Μεσσήνης απέστειλε ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης, Γιάννης Λάσκαρης, στο οποίο αναφέρει:
«Αγαπητοί συμπολίτες, με αίσθημα ευθύνης και προβληματισμένος για θέματα που αφορούν στους νέους του Δήμου Μεσσήνης θέλω να μοιραστώ επίσημα το όραμά μου για τους νέους, που εστιάζεται στη δημιουργία Κέντρου Νεότητας. Πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία Κέντρου Νεότητας, που θα λειτουργεί με την αρωγή του Δήμου, διασφαλίζοντας όμως την ανεξαρτησία διαχείρισης από εσάς τους νέους που θα το απαρτίζουν και θα αναλαμβάνουν δράσεις μέσα από αυτό.
Με τη συμμετοχή των νέων του Δήμου Μεσσήνης και τη συνεργασία φορέων και συλλόγων, το Κέντρο Νεότητας θα αναλαμβάνει:
•Τη σύσταση και λειτουργία καλλιτεχνικών-εικαστικών προγραμμάτων
•Τη διοργάνωση διαλέξεων και σεμιναρίων
•Την οργάνωση εκδρομών εκτός και εντός του Δήμου για την τόνωση και την ανάπτυξη κινητικότητας στα χωριά
•Τη σχεδίαση περιβαλλοντικών δράσεων
•Την υλοποίηση δράσεων με στόχο την ανακούφιση ευπαθών ομάδων
•Την προώθηση των τοπικών προϊόντων
•Τη συμμετοχή σε έθιμα και δράσεις για τη διατήρηση αυτών
•Τη λειτουργία Παρατηρητηρίου επαγγελματικών προοπτικών όπου θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση σε θέματα εργασίας στο Δήμο Μεσσήνης.
Το Κέντρο Νεότητας θα πρέπει να αγκαλιάσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τις αθλητικές δραστηριότητες, τις πρωτοβουλίες πολιτιστικών συλλόγων και καλλιτεχνικών σχημάτων και να συμβάλει στη δημιουργία φεστιβάλ στις γειτονιές της Μεσσήνης και τα χωριά, αλλά και να συνδράμει στη σύσταση δομών που εμπλουτίζουν τον τομέα της επικοινωνίας μέσα από τη διαχείριση διαδικτυακής τηλεόρασης και ραδιοφωνικού σταθμού, με επίκεντρο θέματα του Δήμου, ομάδων κοινωνικής δικτύωσης και να αναλαμβάνει την έκδοση εντύπων κ.λπ.
Αναμένοντας τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις σας, σας καλώ να τις καταθέσετε στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού που θα γίνει το φθινόπωρο, αλλά και στην πορεία μέχρι τότε.
Επίσης, θα αποτελεί μεγάλη τιμή η συνύπαρξη με εσάς τους νέους που θέλουν να δημιουργήσουν και να δώσουν ώθηση στην περιοχή μας και είναι τιμή η συμμετοχή στη σύσταση του ψηφοδελτίου και σας προσκαλώ στη συνεργασία μας, καθώς πιστεύω πως κανένας αυτοδιοικητικός συνδυασμός δεν μπορεί να ισχυρισθεί πως θα εξασφαλίσει το μέλλον του Δήμου αν δεν απαρτίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από εσάς».

*** Εξοπλισμός ISPS στο λιμάνι Πύλου για να προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια 
Το πρακτικό ελέγχου κατακύρωσης του αποτελέσματος του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου που θα προμηθεύσει και θα εγκαταστήσει εξοπλισμό ISPS στο λιμάνι της Πύλου ενέκρινε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύλου
Το έργο είναι προϋπολογισμού 74.400 ευρώ και μόνο με την υλοποίησή του μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύλου, που είναι η άμεση εφαρμογή του κώδικα ISPS στο λιμένα της Πύλου, προκειμένου ο όρμος του Ναυαρίνου να γίνει προσεγγίσιμο λιμάνι κρουαζιέρας.
Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε με απόφαση του Λιμενικού Ταμείου στην εταιρεία «Ι. Κονταράτος & σια Ε.Ε.» έναντι συνολικού ποσού με ΦΠΑ 73.656 ευρώ. Β.Β.

*** Ημερίδα στην Καλαμάτα για την κακοποίηση και παραμέληση παιδιών 
Την πρώτη της  ημερίδα οργανώνει για την Κυριακή 11 Νοεμβρίου η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας στο Πνευματικό Κέντρο, με συμμετοχές εισηγητών που θα προέρχονται από το δικαστικό χώρο, τις κοινωνικές υπηρεσίες και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Πρώτος άξονας της ημερίδας θα είναι η κακοποίηση και η παραμέληση των παιδιών, το νομικό πλαίσιο και το πρωτόκολλο που προβλέπεται για την πρόληψη και τους κατάλληλους χειρισμούς από την πλευρά του επαγγελματία, αλλά και του απλού πολίτη.
Ο δεύτερος άξονας θα καλύψει το φαινόμενο  της παραβατικότητας των ανηλίκων, των σύγχρονων εκφάνσεών της, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης της.
Ως γνωστόν, φέτος το Μάρτιο επανασυστάθηκε το Συμβούλιο της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας.
Η ΕΠΑ είχε παύσει να λειτουργεί τα τελευταία χρόνια καθώς είχε ανασταλεί η λειτουργία της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων λόγω έλλειψης επιμελητή.
Με την επαναλειτουργία της υπηρεσίας, συγκροτήθηκε και το Δ.Σ. της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας.
Οι Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων έχουν ως κύριο σκοπό να συμβάλουν ενεργά στην πρόληψη της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων μέσα από υποστηρικτικά, ενημερωτικά και ερευνητικά προγράμματα.
Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού προβλέπεται να παρέχουν υλική, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη στους ανηλίκους και στις οικογένειές τους, επαγγελματική κατάρτιση, εκπαίδευση, πολιτιστική καλλιέργεια, ψυχαγωγία και, όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, στέγη. Β.Β.

*** Με… παγίδες προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των αδέσποτων o Δήμος Καλαμάτας 
Μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2018 πέντε από τους έξι Δήμους της Μεσσηνίας (εκτός Τριφυλίας) δεν είχαν στείλει στοιχεία με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως ζητούσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάνοντας λόγο για ελλιπή ανταπόκριση από την πλευρά τους.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης απέστειλε επιστολή σε 169 Δήμους που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν ανταποκρίθηκαν, απευθύνοντας ταυτοχρόνως την ίδια επιστολή στις Περιφέρειες, ζητώντας από αυτές «να συντονίσουν και να συγκεντρώσουν τις απαντήσεις των Δήμων αρμοδιότητάς τους».
Πρόκειται για την υπ’ αριθμόν 638/36334/2018 επιστολή, όπου ο πρώην - πλέον- αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι στις 21/12/2017 ζήτησε από όλους τους Δήμους να στείλουν, μέχρι 15/1/2018, συγκεκριμένα δεδομένα για την κατάσταση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην περιοχή τους, όπως προκύπτει από την παρακολούθηση του πληθυσμού τους και την εφαρμογή του προγράμματος περισυλλογής και διαχείρισής τους, σύμφωνα με το αρ.9 του ν.4039/2012 ως ισχύει.
Παρότι η ανταπόκριση ορισμένων Δήμων ήταν άμεση, συνεχίζει, υπήρξαν πολλοί από τους οποίους το υπουργείο δεν έλαβε απάντηση, γι’ αυτό τους έθεσε νέα προθεσμία την 15η.3.2018.
Από την πλευρά του ο Δήμος Καλαμάτας φαίνεται ότι συμμορφώθηκε τελικά, προχωρώντας στη σύσταση Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων με επικεφαλής σήμερα το δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Φάββα.
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Φάββας τόνισε ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα αυξάνεται σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής περιόδου, γεγονός που φανερώνει ότι πολλοί ιδιοκτήτες αφήνουν τα ζώα αδέσποτα, κυρίως σκυλιά συντροφιάς.
Για την αντιμετώπισή του υιοθετήθηκε η πολιτική της δημιουργίας παγίδων, καθ' όλα νόμιμη σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο, η οποία και απέδωσε καρπούς. Όμως, υπήρξαν και δολιοφθορές από ορισμένους πολίτες, με αποτέλεσμα η προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας να πάει πίσω. Τα προβλήματα, ωστόσο, αποκαταστάθηκαν και, μάλιστα, θα αυξηθούν οι παγίδες, ώστε το ζήτημα με τον πληθυσμό των αδέσποτων να μειωθεί όσο το δυνατό περισσότερο.  Α.Π.

*** Το αλαλούμ στο πάρκινγκ της Λαϊκής Αγοράς Καλαμάτας 
Είναι απορίας άξιον το χαοτικά ανεξέλεγκτο «αλαλούμ» που εξακολουθεί να συμβαίνει στο πάρκινγκ της Λαϊκής Αγοράς Καλαμάτας κάθε Τετάρτη και Σάββατο, χωρίς ευτυχώς μέχρι σήμερα να έχουν συμβεί επεισόδια «Φαρ Γουέστ».  
Το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι σχετικό που ίσως τότε να είναι αργά, θα συμβεί διότι η προκλητική έλλειψη ελέγχου από μια υπεύθυνη αρχή, είτε αυτή λέγεται Δημοτική είτε Κρατική Αστυνομία, επιδρά αρνητικά ως αποτέλεσμα, ώστε ο πρακτικός ρόλος της «αγοράς» να μετουσιώνεται σε ξέφραγο αμπέλι και να υπόκειται στο έλεος του όποιος βολευτεί πρώτος. 
Στο αναπόφευκτο αυτό συμπέρασμα καταλήγει βέβαια κανείς, όταν πασχίζει μάταια να βρει ένα πάρκινγκ προκειμένου να εξυπηρετηθεί και αντί αυτού βλέπει απογοητευμένος πως στο ανατολικό πάρκινγκ έχουν ασύδοτα διπλοκαταληφθεί οι θέσεις τόσο από τους εμπόρους με τα αγροτικά ή τα φορτηγά τους όσο και από κάποιους ιδιώτες οδηγούς, οι οποίοι με εντελώς πάσχουσα «συναδελφική» αλληλεγγύη, για να μη χρησιμοποιήσω τον όρο ασυνείδητη συμπεριφορά, χρησιμοποιούν το κοινόχρηστο πάρκινγκ σαν την αυλή του σπιτιού τους. 
Οι πινακίδες και οι διαγραμμίσεις μπορεί να καθορίζουν τον απαράβατο χρόνο στάθμευσης και τα όρια του πάρκινγκ, ωστόσο ένας ενδελεχής έλεγχος θα καταπράυνε πολλούς ανώφελους εκνευρισμούς στην έτσι κι αλλιώς αγχωμένη καθημερινότητα.  Α.Φ.

*** Παρεμβάσεις στο λιμάνι από το Δήμο Καλαμάτας 
Ολοκληρώθηκε η κατασκευή περίφραξης στο διάδρομο που συνδέει το «χιλιομέτρο» (κυματοθραύστη) με την οδό Ψαρών και την οδό Ποσειδώνος (μαρίνα), ώστε να δοθεί η δυνατότητα πλήρους προστασίας της χερσαίας ζώνης λιμένος, κατά τα προβλεπόμενα.
Θα επακολουθήσουν εργασίες ηλεκτροφωτισμού του συνόλου του δυτικού τοιχίου και διαμόρφωση χώρου στάθμευσης των οχημάτων, περίπου εκεί όπου βρίσκεται σήμερα ο οικίσκος των ερασιτεχνών ψαράδων, ο οποίος θα κατεδαφισθεί.
Με εργολαβία που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα γίνουν παρεμβάσεις επί του πεζοδρόμου της Ποσειδώνος (φωτισμός, συντήρηση, καθαίρεση παρανόμων κατασκευών όπως πατώματα, πέργκολες κ.λπ.), για να επέλθει ανεμπόδιστη πρόσβαση από το τέρμα Ποσειδώνος στη Σαλαμίνος.

*** Ο καιρός  σήμερα Σάββατο στην Καλαμάτα.. 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Σάββατο 15/09/2018 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Από τις πρωινές έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 2-3 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 5.5 (Μέτριος).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

*** Πνιγμένη στα σκουπίδια και με εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης η παιδική χαρά της παραλίας 
Δεκάδες φορές έχουμε γράψει για παιδικές χαρές της Καλαμάτας, που είναι ελάχιστες και ακόμα λιγότερες όσες διατηρούνται σε αξιοπρεπή, έστω, κατάσταση.
Στην παραλία της πόλης, λοιπόν, υπάρχει μόνο μία (!) παιδική χαρά, στην οποία καθημερινά φθάνουν εκατοντάδες παιδιά, με την κατάσταση να είναι απελπιστική.
Φύλλα, σκουπίδια, άμμος ακατάλληλη για παιχνίδι και ελάχιστα παιχνίδια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της- κατά τα άλλα- πιστοποιημένης παιδικής χαράς.
Σίγουρα για τα σκουπίδια ελάχιστη ευθύνη έχει ο Δήμος, μιας και ευθύνονται όσοι τα αφήνουν στο σημείο.
Αφού, όμως, συμβαίνει αυτό, αρμόδιος για να την καθαρίσει είναι ο Δήμος Καλαμάτας. Αρμόδιος είναι και για το μάζεμα των φύλλων που πέφτουν από τα διπλανά πλατάνια.
Επίσης σημαντικό ζήτημα στο σημείο είναι το χώμα: θα ήταν ιδανικό για να παίξουν τα παιδιά αν ήταν κατάλληλο.
Αυτό που υπάρχει τώρα, πέραν του ότι είναι γεμάτο σκουπίδια, χρειάζεται αξίνα για να παίξει ένα παιδί!
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 ΥΓ.: Καλό θα ήταν να γίνει σκέψη και για μια δεύτερη παιδική χαρά στην παραλία… Χώροι υφίστανται, αν υπάρχει βούληση…

*** ΕΛΣΤΑΤ: Στην 11η θέση του πίνακα ανεργίας η Πελοπόννησος 
Την 11η θέση καταλαμβάνει η Πελοπόννησος στα ποσοστά ανεργίας, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο του 2018, έχοντας μειώσει τα αντίστοιχα ποσοστά το προηγούμενο έτος.
Σε επίπεδο χώρας, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό της ανεργίας περιορίστηκε στο 19%, με τον αριθμό των ανέργων να μειώνεται κάτω από το ένα εκατομμύριο άτομα (905.983 άτομα). Ο δε αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.860.395 άτομα και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 3,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
 Ανά Περιφέρεια
Σε ό,τι αφορά τις Περιφέρειες, τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Δυτική Μακεδονία με 27,1%, η Δυτική Ελλάδα με 23% και το Βόρειο Αιγαίο με 21,7%. Η Πελοπόννησος έρχεται στην 11η θέση με 14,2%, ενώ πριν βρίσκονται η Ήπειρος με 21,2%, η Κεντρική Μακεδονία με 20,9%, η Αττική με 19,9%, η Θεσσαλία με 18,9%, η Στερεά Ελλάδα με 18,7%, η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη με 15,1% και το Νότιο Αιγαίο με 14,5%. Τελευταίες είναι οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων με 13,2% και Κρήτης με 11,5%.
Οι γυναίκες εξακολουθούν να κρατούν τα σκήπτρα της ανεργίας με το ποσοστό να καταγράφεται στο 23,7% έναντι των αντρών στο 15,2%.
Ηλικιακά, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στις ομάδες 15- 19 ετών (48,9%) και 20- 24 ετών (37,5%). Ακολουθούν οι ηλικίες 25- 29 ετών (27%), 30- 44 ετών (18,2%), 45- 64 ετών (15,7%) και 65 ετών και άνω (10,1%).
 Βασικοί λόγοι 
Οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (26,3%) είτε γιατί απολύθηκαν (24,7%). Το μεγαλύτερο ποσοστό (18,2%) εργαζόταν στον κλάδο του εμπορίου. Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο της προηγούμενης εργασίας τους, το μεγαλύτερο ποσοστό (30%) απασχολούνταν στην παροχή υπηρεσιών ή ως πωλητές. Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 20,3%.
Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 9,4%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 8,3%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η δε προσωρινή απασχόληση έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Β.Β.

*** Για πρώτη φορά διακόπτεται δελτίο ειδήσεων γιατί μία κοπέλα έπεσε από τον ουρανό την ώρα του ζωντανού ρεπορτάζ! 
Δείτε το πρωτότυπο διαφημιστικό βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων γνωστού καναλιού.
Την ώρα που ο εκφωνητής έκανε ζωντανή μετάδοση, ξαφνικά μια κοπέλα...
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

***  Ο «Μεγάλος Αδελφός» στο Βερολίνο! ‘ΤΡΟΜΟΣ’ για την ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ…

Οι αρχές μιας μεγάλης πόλης σκανάρουν τα πρόσωπα δεκάδων χιλιάδων περαστικών σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, χρησιμοποιώντας λογισμικό για να τα συγκρίνουν με φωτογραφίες ανθρώπων που υπάρχουν σε ψηφιακή βάση δεδομένων.   Καλώς ήλθατε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου, Südkreuz, όπου ένα πείραμα της γερμανικής κυβέρνησης που χρησιμοποιεί την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, εγείρει ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής. Η Γερμανίδα δικηγόρος, Lea Voigt, θεωρεί ότι το ερώτημα είναι αν οι άνθρωποι μπορούν να μετακινούνται ανώνυμα σε έναν δημόσιο χώρο   Το 2017, η κυβέρνηση προσέλαβε περίπου 300 εθελοντές, οι οποίοι συμφώνησαν -με αντάλλαγμα ένα κουπόνι 25 ευρώ για αγορές στο Amazon- να αποθηκεύσουν τα ονόματά τους και δύο βιομετρικές φωτογραφίες σε μια βάση δεδομένων και να μεταφέρουν έναν αναμεταδότη μαζί τους. Αυτό επέτρεψε στις αρχές να γνωρίζουν την ημέρα και την ώρα που βρίσκονταν στον σιδηροδρομικό σταθμό. Ήταν το πρόγραμμα «Σταθμός Ασφαλείας Südkreuz».
Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ εξηγούσε πώς τα νέα συστήματα θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν την αστυνομία να εντοπίζει υπόπτους τρομοκρατικών ενεργειών και εγκληματίες. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που βλέπω τα αποτελέσματα, ώστε να μπορώ να παρέχω ένα ισχυρό επιχείρημα για τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης του προσώπου για την προστασία του πληθυσμού».  Η προστασία των προσωπικών δεδομένων άρχισε μόλις να αμφισβητείται.  Γερμανοί νομικοί ισχυρίζονται ότι αν η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο Südkreuz, αναπτυχθεί στο πλαίσιο επιβολής του νόμου, θα παραβίαζε το δικαίωμα των πολιτών της Γερμανίας στην ιδιωτική ζωή. 
AXEL SCHMIDT / REUTERS

 «Με αυτή την τεχνολογία, το κράτος θα παραβίαζε κατάφωρα τα βασικά δικαιώματα των πολιτών του», δηλώνει η Γερμανίδα δικηγόρος, Lea Voigt, προσθέτοντας ότι «το ερώτημα είναι κατά πόσο οι άνθρωποι μπορούν να μετακινούνται ανώνυμα σε έναν δημόσιο χώρο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico. Οι τρεις εταιρείες -από τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ισραήλ- που παρέχουν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου – αρνήθηκαν να δώσουν συνέντευξη ή γραπτές εξηγήσεις σχετικά με τις αιτιάσεις των επικριτών του πειράματος του Βερολίνου. Ωστόσο, κάποια στελέχη που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας ανέφεραν ότι οι εταιρείες συμφώνησαν να αλλάξουν το λογισμικό τους έτσι ώστε οποιαδήποτε δεδομένα και φωτογραφίες δεν αντιστοιχούν στην ψηφιακή βάση, θα διαγράφονται αμέσως. Όσο η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου εξελίσσεται, κράτη σε όλο τον κόσμο – από αυταρχικά καθεστώτα μέχρι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις – εξετάζουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν την τεχνολογία προκειμένου να βοηθήσει τις αστυνομικές αρχές και άλλες υπηρεσίες. Ωστόσο, τα χειροπιαστά αποτελέσματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, κάθε άλλο παρά εντυπωσιακά είναι, προς το παρόν. Όταν η αστυνομία της Ουαλίας χρησιμοποίησε την αναγνώριση προσώπου στον τελικό του Champions League τον Ιουνίου 2017 στο Κάρντιφ, εντόπισε εσφαλμένα 2.297 άτομα ως πιθανούς εγκληματίες. Ομοίως, το λογισμικό που χρησιμοποίησε η τοπική αστυνομία στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, το Αμβούργο, για να αναλύσει βίντεο από τις συγκρούσεις για τη συνάντηση των G20 πέρσι, κατέληξε να εντοπίζει μόνο τρία ύποπτα άτομα. huffington post  (Με πληροφορίες από politico, guardian)
***  Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΔΕΘ! Προεκλογικά ‘ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ’ με το ΣΚΟΠΙΑΝΟ…

Σε έξι άξονες και με σύνθημα “Μπορούμε” θα κινηθεί ο πρόεδρος της ΝΔ στην αποψινή ομιλία του στη ΔΕΘ, η οποία στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι θα είναι προεκλογική σε κάθε περίπτωση. Τι θα πει για το Σκοπιανό.  Η μείωση της φορολογίας, αλλά στο πλαίσιο -όπως θα υποστηρίξει- ενός κοστολογημένου σχεδίου, θα βρεθεί στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη απόψε στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Εφέτος η ΔΕΘ είναι σε κάθε περίπτωση προεκλογική, με πολλά στελέχη της ΝΔ να θεωρούν ότι ο Μάιος του 2019 είναι το απώτατο και όχι το νωρίτερο για κάλπες. Το βλέμμα των γαλάζιων στρέφεται στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, όπως και η πίεση, με αφορμή βέβαια το Σκοπιανό.
Ο πρόεδρος της ΝΔ όπως λένε γαλάζιες πηγές δε θα πέσει στην παγίδα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την περασμένη Κυριακή προκάλεσε τον κ.Μητσοτάκη εφόσον θεωρεί εθνικά επιζήμια τη συμφωνία των Πρεσπών να δεσμευθεί ότι ακόμη και εάν αυτή έχει κυρωθεί από την παρούσα Βουλή, εκείνος θα την ακυρώσει εφόσον γίνει πρωθυπουργός. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε πως εάν η διαδικασία της κύρωσης δεν έχει ολοκληρωθεί εξυπακούεται ότι η κυβέρνηση ΝΔ θα τη σταματήσει, ενώ εάν έχει γίνει πράξη, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο βελτίωσης των όρων αυτής. Στο γαλάζιο στρατόπεδο εξετάζουν με προσοχή τις πρόσφατες δηλώσεις Καμμένου στη ΔΕΘ πως εάν η συμφωνία έρθει προς κύρωση θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα εκλογές, δημοψήφισμα ή μετάθεση της διαδικασίας για την επόμενη βουλή, εκτιμούν ωστόσο πως ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει λόγω και έξωθεν πιέσεων να κλείσει το ζήτημα πριν στήσει κάλπες και ενδεχομένως αυτό να είναι και η αφορμή. Σημειώνουν επίσης το ασταθές του χαρακτήρα του κυβερνητικού εταίρου λόγω και της λεπτής θέσης του, μη αποκλείοντας εξελίξεις ακόμη και πριν το Μάιο. Ο κ.Μητσοτάκης στην αποψινή του ομιλία θα κινηθεί πάνω σε έξι άξονες: Οικονομία, θεσμοί, ασφάλεια, παιδεία, διεθνής παρουσία της χώρας και ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Ως βασικό εργαλείο της πολιτικής του θα ορίσει τη μείωση φόρων και εισφορών, καθώς και αλλαγές στο κράτος και την οικονομία, με κύριο στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Κυρίως θα σταθεί στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών: Τα εισοδήματα, την ανεργία, την ανασφάλεια, τους φόρους, τα χρέη. Τέλος, η ΝΔ υπογραμμίζει ότι οι προτάσεις που θα περιγράψει είναι άμεσα εφαρμόσιμες, κοστολογημένες και αφορούν το σύνολο των Ελλήνων, «γατί η πολιτική της ΝΔ δεν είναι ταξική, είναι εθνική. Και με το σχέδιό της κανένας δεν θα μένει πίσω». Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν σήμερα όλα τα στελέχη της ΝΔ, ενώ ήδη πολλοί κορυφαίοι βρίσκονται στη συμπρωτεύουσα από χθες, μεταξύ των οποίων η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης (που συνέφαγε με τους προέδρους ΝΟΔΕ) και βεβαίως σύσσωμο το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ (Κωνσταντίνος Ζούλας, Μαρία Σπυράκη, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Σοφία Ζαχαράκη, Κύρα Κάπη, Γιώργος Κοντογιάννης) και παλιοί του συνεργάτες όπως ο Μακάριος Λαζαρίδης. Ερωτηματικό με ενδιαφέρον παραμένει πάντως πως θα χειριστεί η ΝΔ το δήμο Θεσσαλονίκης, με ορισμένες πληροφορίες να επιμένουν πως ο κ.Μητσοτάκης θα προτιμήσει να μη δώσει χρίσμα. Στην περιφέρεια τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, αφού θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο σημερινος περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.  News247
***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ για τα ΕΛΛΗΝΙΚΗ F-16…

Την Δευτέρα γίνεται το πρώτο σημαντικό ραντεβού για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16. Αντιπροσωπεία των Αμερικανών βρίσκεται στην Αθήνα για να συναντηθεί και να συζητήσει με την ΠΑ για τα προβλήματα που έχουν ήδη επισημανθεί στη διαδικασία του εκσυγχρονισμού.  Το σημαντικότερο απ΄ αυτά το έχει επισημάνει η αμερικανική αεροπορία με έγγραφο που έχει αποκαλύψει το Militaire.gr. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την «συνεργασία» του νέου ραντάρ που θα τοποθετηθεί στα αεροσκάφη με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS. Η αμερικανική αεροπορία σ΄αυτό το έγγραφο κάνει λόγο για ρίσκο που πρέπει η ελληνική πλευρά να αναλάβει. Με απλά λόγια η αμερικανική αεροπορία λέει πως υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο στα αναβαθμισμένα στην έκδοση Viper ,ελληνικά F-16 να δουλεύει ή το ραντάρ ή το σύστημα αυτοπροστασίας…Δεν είναι ότι καλύτερο για ένα πρόγραμμα που θα μας κοστίσει πάνω από 1 δισ.  Για να διορθωθεί το πρόβλημα χρειάζονται χρήματα που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να δοθούν. Το πιθανότερο σενάριο για να βγούμε από τη δύσκολη θέση είναι να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός και στην πορεία …βλέπουμε.
Πάντως στη ΔΕΘ ο αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Lockheed Martin , Ντένης Πλέσσας δήλωσε πως «τη Δευτέρα γίνεται η πρώτη συνάντηση-«κλειδί» με την εταιρεία και σηματοδοτεί την έναρξη της φάσης πλήρους, πλέον, υλοποίησης του προγράμματος που αλλάζει ουσιαστικά τον χαρακτήρα και τις δυνατότητες των συγκεκριμένων μαχητικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας».  «Τεράστιο μέρος της αναβάθμισης θα γίνει στην Ελλάδα» τόνισε ο κ.Πλέσσας που σημείωσε πως τα πρώτα δύο χρόνια θα αναλωθούν στο engineering, την ανάπτυξη του πρωτοτύπου και την πιστοποίηση των συστημάτων. Η εγκατάσταση των συστημάτων στα ελληνικά μαχητικά εξήγησε δε πως θα γίνεται «στον τρίτο χρόνο του προγράμματος» ενώ από τον 4ο χρόνο «θα είμαστε έτοιμοι να εκπαιδεύσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία τους ιπταμένους», σε μια εκπαίδευση που χαρακτήρισε ως «γρήγορη και σύντομη αφού οι ικανότητες των Ελλήνων Ιπταμένων είναι αξιοζήλευτες».
***  Έναν τέτοιο υπουργό χρειαζόμαστε: Η Ιταλία θέλει να κάνει τα δικά της παιδιά και όχι των μεταναστών…

Οξύνθηκαν τα πνεύματα κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκής συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών, ανάμεσα στον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι και τον τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης τόνισε ότι η Ιταλία έχει ανάγκη να κάνει τα δικά της παιδιά, και όχι να απορροφήσει τα παιδιά των μεταναστών. Ειδικότερα, είπε χαρακτηριστικά: «Άκουσα κάποιον να λέει πως χρειαζόμαστε τη μετανάστευση επειδή ο πληθυσμός γερνάει. Βλέπω τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Π ληρώνομαι από τους πολίτες για να βοηθήσω τους νέους μας να αρχίσουν να κάνουν και πάλι παιδιά, όπως έκαναν πριν από λίγα χρόνια, και όχι για να ξεριζώσω τον ανθό της αφρικανικής νεολαίας για να αντικαταστήσει Ευρωπαίους που δεν κάνουν πια παιδιά… Ίσως στο Λουξεμβούργο να υπάρχει αυτή η ανάγκη, στην Ιταλία υπάρχει η ανάγκη να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κάνουν παιδιά, όχι να έχουμε νέους σκλάβους για να αντικαταστήσουν τα παιδιά που δεν κάνουμε».
Καθώς τα σχόλια μεταφράζονταν από τους διερμηνείς, ο υπουργός Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου, ο οποίος καθόταν σε απόσταση λίγων θέσεων από τον Ιταλό ακροδεξιό, τον διέκοψε λέγοντας αγανακτισμένος στα γαλλικά «Allez, allez, allez» (άντε, άντε, άντε!). Φαίνεται πως οι αλήθειες…πονανε…
***  IEΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! Έντονη αντιπαράθεση Οικουμενικού Πατριαρχείου – Μόσχας…

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, διακόπτει την μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, παρόλο αυτά η κοινωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών δεν διακόπτεται. «Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, αποφάσισε να διακόψει τη μνημόνευση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου»- ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας. Από την πλευρά του ο γραμματέας του Πατριάρχη Κύριλλου π.Αλέξανδρος Βολκόφ, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η ευχαριστιακή κοινωνία μεταξύ των δύο εκκλησιών δεν διακόπτεται. Η απόφαση αυτή δεν καθιστά αδύνατη τους κληρικούς των δύο εκκλησιών να έχουν κοινή λατρεία».
Η διακοπή μνημόνευσης σημαίνει ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, θα σταματήσει να μνημονεύει το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας, θα απευθύνει έκκληση προς τους Επικεφαλής των Τοπικών Εκκλησιών για συζήτηση του ζητήματος, ενώ θα αυξήσει τις προσευχές στους ναούς για ενότητα των Εκκλησιών. euro2day.gr
***  Σοβαρές εξελίξεις με τους Μουφτήδες Θράκης! Περνούν στην αντεπίθεση…

Στην αντεπίθεση πέρασαν κατά της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οι νόμιμοι Μουφτήδες της Ξάνθης Μ. Ε. Σινίκογλου και της Κομοτηνής Τζεμαλή Μέτσο…  που είχαν διοριστεί το 1985 με προεδρικό διάταγμα και καταργήθηκαν πριν από λίγο καιρό από την παρούσα κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του Ρ. Τ. Ερντογάν και της Τουρκίας στην Θράκη μας, όπως οι ίδιοι διατείνονται διά μέσω του Δελτίου Τύπου που υπογράφουν, με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2018!
Ταυτόχρονα, προσβάλλουν την καθαίρεσή τους, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με άσκηση αιτήσεων ακυρώσεως! Προσβάλουν επίσης την καθαίρεσή τους από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, που θα παρακολουθούμε και θα σας ενημερώνουμε! Παρακάτω το πλήρες Δελτίο Τύπου: «Η Κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, την παύση από τα καθήκοντά μας ως θρησκευτικών λειτουργών της Μουσουλμανικής Θρησκευτικής Κοινότητας της πατρίδας μας. Καθήκοντα, που ασκούμε επί δεκαετίες, ως διακονία και όχι κατ’ εξουσιασμό των ομοθρήσκων μας, χάριν των συμφερόντων της μουσουλμανικής μειονότητας και της Πατρίδας μας. Πρόκειται για ιστορικά πρωτόγνωρη ενέργεια, η οποία θέτει σε σοβαρή διακινδύνευση τα εθνικά συμφέροντα στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, ενώ παράλληλα παραβιάζει, κατά την άποψή μας, ευθέως τη θρησκευτική ελευθερία της Μουσουλμανικής Θρησκευτικής Κοινότητας. Η καθαίρεσή μας αποτελεί, δίχως αμφιβολία, προϊόν διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την ηγεσία της γειτονικής χώρας και αποτελεί απαράδεκτο συμβιβασμό που υπονομεύει το εθνικό συμφέρον. Τις πολιτικά και θρησκευτικά ανεπίτρεπτες αυτές αποφάσεις για την απόλυσή μας αναγκαστήκαμε να προσβάλουμε, μέσω ειδικευμένης στα αντικείμενα αυτά Δικηγορικής Εταιρείας, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με άσκηση αιτήσεων ακυρώσεως. Αντίστοιχες αιτήσεις ακυρώσεως πρόκειται μάλιστα να ασκήσουν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Είμαστε εξάλλου υποχρεωμένοι να αναδείξουμε το ζήτημα στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι η παύση μας προσβάλλει, επιπλέον, κατά την ορθότερη άποψη, το ενωσιακό δίκαιο και κυρίως την Οδηγία 2000/78/ΕΚ για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία»! Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου Πολιτικός αναλυτής – αρθρογράφος
*** Αφιερωμένη στην Καλαμάτα η σημερινή βραδιά στο Άλσος του Δήμου Περιστερίου 
Κάλεσμα σε όλους τους Μεσσήνιους της Αττικής να δώσουν το «παρών» από το δήμαρχο Καλαμάτας
  Αφιερωμένη στο Δήμο Καλαμάτας είναι η σημερινή βραδιά στη 2η Έκθεση «Λάδι, Κρασί, Μέλι κι Ελιά» του Δήμου Περιστερίου, στο Άλσος του Δήμου της Δυτικής Αθήνας. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, κάλεσε όλους τους Μεσσήνιους της Αττικής να βρεθούν απόψε στο Περιστέρι και να απολαύσουν μια βραδιά «γεμάτη» Καλαμάτα. Σε αυτή, εκτός των άλλων, θα συμμετέχουν η Δημοτική Φιλαρμονική και το καλύτερο Λύκειο Ελληνίδων της χώρας, αυτό της Καλαμάτας, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης στο θέατρο «Τέχνη στην Πέτρα» του Άλσους Περιστερίου περιλαμβάνει: Στις 8.00 το βράδυ καλωσόρισμα από το Δήμο Περιστερίου (με παραδοσιακούς χορούς από Μεσσήνιους της Αττικής). Στις 8.15 χαιρετισμούς των δημάρχων Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη και Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Στις 8.30 παραδοσιακούς χορούς (Μεσσηνίας και Αιγαίου) από το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας. Στις 8.45 συναυλία από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, με τίτλο «Από την Καλαμάτα με αγάπη». Τραγούδι: Γιώτα Δημητροπούλου - Αϊβαζόγλου, Δημήτρης Χαρλέπας. Μουσική διεύθυνση: Κωνσταντίνος Νικολέας.
Στον εκθεσιακό χώρο, πλησίον του περιπτέρου του Δήμου Καλαμάτας, στις 9.30 θα προσφερθούν κεράσματα με φροντίδα του Δήμου ως εξής: Επίδειξη παρασκευής μανιάτικης μακαρονάδας και «καγιανά» από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, παράρτημα Καλαμάτας και κέρασμα στο κοινό. Κεράσματα από πολιτιστικούς συλλόγους και επαγγελματίες της Καλαμάτας: μεσσηνιακά τυριά και αλλαντικά, λαλάγγια, παραδοσιακές δίπλες, μελομακάρονα, ξερά σύκα, συκόπαστα και κρασί.
Στο περίπτερο του Δήμου Καλαμάτας, στην έκθεση, σε δύο μεγάλες οθόνες θα προβάλλονται βίντεο, που αναδεικνύουν τις ομορφιές της Καλαμάτας και της περιοχής της, καθώς και τις μεγάλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και το Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών. Στους δε επισκέπτες και ιδίως στα παιδιά, θα προσφέρονται αναμνηστικά δωράκια, με σκοπό την προβολή του τόπου και των προϊόντων του.  Του Κώστα Γαζούλη

***  Τρεις παραγωγές τη νέα θεατρική χρονιά από το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο 
Ύστερα από μια εξαιρετική θεατρική χρονιά, η οποία έκλεισε με την εμβληματική «Αντιγόνη» και την τεράστια επιτυχία στην Καλαμάτα και σε όλο το Νομό Μεσσηνίας όπου περιόδευσε, το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο ετοιμάζεται για τη νέα χρονιά.
Συγκεκριμένα, η Μικρή Σκηνή του ΜΕΘ θα παρουσιάσει ένα πολύ όμορφο θεατρικό έργο, το «Λεόντιος και Λένα» του Γκέοργκ Μπύχνερ, σε σκηνοθεσία Βενετσάνου Μπαλόπουλου. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη παραγωγή της Μικρής Σκηνής, η οποία έχει καταφέρει πλέον να προσφέρει μια διαφορετική ματιά στο θέατρο, με έργα ιδιαίτερα αλλά πολύ σημαντικά.
Η Παιδική Σκηνή, στη δεύτερη παρουσία της μετά την επιτυχία του «Παπουτσωμένου Γάτου», σε διασκευή Αλεξέι Μιροντσινκοβ, θα προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους μια σπουδαία παραγωγή, τον «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου σε σκηνοθεσία Περικλή Αλμπάνη. Μια παραγωγή γεμάτη εικόνες, χρώματα, μουσική και ζωντάνια που σίγουρα θα γοητεύσει.
Η δε Κεντρική Σκηνή θα παρουσιάσει ένα σπουδαίο έργο, το «Πυγμαλίων, Ωραία μου Κυρία» του Μπέρναρ Σω, σε διασκευή Αλέξανδρου Ρήγα και σκηνοθεσία Περικλή Αλμπάνη. Ένα έργο «ιστορικό», ένα σπουδαίο μιούζικαλ. Εύθυμη ατμόσφαιρα, μουσική, χορός σε καταπληκτική ισορροπία, προσφέρουν μια υπέροχη θεατρική παράσταση.

*** 921 εκατ. τσέπωσαν τα κόμματα από δάνεια και επιχορηγήσεις σε 11 χρόνια – Πόσα πήραν Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ
921 εκατ. τσέπωσαν τα κόμματα από δάνεια και επιχορηγήσεις σε 11 χρόνια – Πόσα πήραν Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ
921 εκατ. ευρώ άρπαξαν τα κόμματα από δάνεια και επιχορηγήσεις την περίοδο 2000-2011 ενώ μόνο ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία έλαβαν την επίμαχη 11ετία 511 εκατ. ευρώ.
Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Μανώλης Καλουδάς στο www.altsantiri.gr.
Η κλήτευση από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς σε 50 τραπεζικά στελέχη που κατά την περίοδο 2000-2011 υπέγραφαν τα δάνεια σε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ανοίγει ξανά – μετά από περίπου έξι χρόνια – το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, δεδομένης και της υψηλής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κρατικής επιχορήγησης.
Την επίμαχη 11ετία τα κόμματα εισέπραξαν συνολικά μέσω των «θαλασσοδανείων» 272,44 εκατ. ευρώ (όπως είχε ενημερώσει η Τράπεζα της Ελλάδας την Οικονομική Εισαγγελία), βάζοντας ως «ενέχυρο» (και μάλιστα όχι σε μία, αλλά σε όλες τις τράπεζες, προκειμένου να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα) τις μελλοντικές τους επιχορηγήσεις, τις οποίες υπολόγιζαν όπως ήθελαν. Κι επειδή η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ίσως γνώριζε ότι κάποια στιγμή το θέμα θα πάει στη Δικαιοσύνη φρόντισαν οι ίδιοι και οι αρμόδιοι υπουργοί τους να περάσουν «φωτογραφική» τροπολογία (άρθρο 78) τον Απρίλη του 2013 σε άσχετο νομοσχέδιο (4146/2013) με την οποία απαλλάσσονταν ευθυνών οι πρόεδροι, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τα τραπεζικά στελέχη που υπέγραψαν τις χρηματοδοτήσεις αυτές. Την ίδια ακριβώς περίοδο τα κόμματα έλαβαν αθροιστικά ενισχύσεις, από την τσέπη του έλληνα φορολογούμενου, ύψους 649 εκατ. ευρώ. Έτσι, το ποσό που μπήκε στα ταμεία των κομμάτων την επίμαχη 11ετία φτάνει τα 921 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω νούμερα αποτελούν στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών και τα οποία είχε αποστείλει τότε, με μορφή υπομνήματος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου. Για να καταλάβετε το μέγεθος του «πάρτι» που είχε στηθεί εκείνη ακριβώς την περίοδο, «ο κάθε έλληνας ψηφοφόρος έδινε περίπου 10 ευρώ για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, όταν ο αντίστοιχος Γερμανός έδινε μόλις 0,7 έως 0,8 ευρώ», όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο κ. Γιαννίτσης στη Βουλή, ζητώντας παράλληλα τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 20%. Σε όλη τη διάρκεια της 11ετίας αυτής τα ποσά που χορηγούνταν στα κόμματα έβαιναν αυξανόμενα με αποκορύφωση το 2009, που ήταν χρονιά με δύο εκλογικές αναμετρήσεις και άρα αυξημένη χρηματοδότηση, οπότε και έφθασαν συνολικά σε περίπου 85 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει από το υπόμνημα του κ. Γιαννίτση, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έλαβαν όλα αυτά τα χρόνια από 255 εκατ. ευρώ, ενώ το ΚΚΕ έλαβε 58 εκατ. ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 44 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά οι κρατικές επιχορηγήσεις ανά έτος:
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την επιχορήγηση των κομμάτων Σε μια υγιή Δημοκρατία θα έπρεπε τα μικρά κόμματα να παίρνουν μεγαλύτερη επιχορήγηση, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίζεται η ισότητα των ευκαιριών και του ισότιµου πολιτικού ανταγωνισµού. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι πρώτες ρυθµίσεις για τη χρηµατοδότηση των πολιτικών κοµµάτων εισήχθησαν το 1984 µε τον νόµο 1443. Με το νόµο αυτό προβλέφθηκε το επιτρεπτό της ιδιωτικής χρηµατοδότησης των κοµµάτων, η οποία, εφόσον δεν ξεπερνούσε τις 200.000 δραχµές της εποχής, µπορούσε να είναι ανώνυµη, υποχρεώνονταν τα κόµµατα να τηρούν βιβλία και να δηµοσιεύουν ισολογισµούς σε δύο αθηναϊκές εφηµερίδες, ενώ προβλεπόταν επίσης µηχανισµός ελέγχου του ισολογισµού από διακοµµατική επιτροπή βουλευτών και κυρώσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής (διακοπή της κρατικής ενίσχυσης για ένα χρόνο) σε περίπτωση παράβασης των προβλεπόµενων υποχρεώσεων των κοµµάτων. Όµως, η σηµαντικότερη εξέλιξη µε το ν.1443/1984 υπήρξε η για πρώτη φορά θεσµοθέτηση της ετήσιας οικονοµικής ενίσχυσης των κοµµάτων από το κράτος προκειµένου να αντιµετωπίζουν τις λειτουργικές και εκλογικές τους δαπάνες, η οποία ορίστηκε σε ποσοστό ένα τοις χιλίοις (1‰) των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισµού του αντίστοιχου έτους. Ο νόµος του 1984 αντικαταστάθηκε από το ν.2429/1996 µε τον οποίο η κρατική ετήσια χρηµατοδότηση των κοµµάτων διακρίθηκε πλέον σε τακτική και εκλογική. Η τακτική χρηµατοδότηση ανήλθε σε ποσοστό ένα κόµµα δύο τοις χιλίοις (1,2‰) των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισµού του αντίστοιχου οικονοµικού έτους. Αντίστοιχα, η εκλογική χρηµατοδότηση ορίστηκε σε ποσοστό έως µηδέν κόµµα πέντε τοις χιλίοις (0,5‰) των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισµού του έτους διεξαγωγής των εκλογών και προβλέφθηκε η χορήγησή της κάθε φορά που διεξάγονται εθνικές εκλογές ή ευρωεκλογές. Παράλληλα, µε τον ίδιο νόµο θεσµοθετήθηκε επίσης για πρώτη φορά η ετήσια οικονοµική ενίσχυση των κοµµάτων για ερευνητικούς και επιµορφωτικούς σκοπούς σε ποσό ίσο µε το µηδέν κόµµα ένα τοις χιλίοις (0,1‰) των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισµού. Εποµένως, το ποσό της κρατικής χρηµατοδότησης µπορούσε να ανέλθει σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών συνολικά σε ποσοστό ένα κόµµα οκτώ τοις χιλίοις (1,8‰) των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισµού. Τα ανωτέρω ποσοστά κρατικής χρηµατοδότησης µειώθηκαν µε τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 1 του ν. 2469/1997 κατά 7,5% από 01.01.1997 και κατά περαιτέρω 7,5% από 01.01.1998, ήτοι σε ποσοστό ένα κόµµα πενήντα τέσσερα τις χιλίοις (1,54‰) των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισµού. Ο νόµος του 1996 αντικαταστάθηκε µε τη σειρά του από τον ν.3023/2002, ο οποίος εξακολουθεί να ισχύει και σήµερα µε τις όποιες επιµέρους τροποποιήσεις έγιναν σε αυτόν το 2003, το 2004 και το 2017. Ο νόµος αυτός αποτέλεσε προϊόν πολύµηνων συζητήσεων στο πλαίσιο διακοµµατικής επιτροπής που είχε τότε συγκροτηθεί επί τούτου.
Γι` αυτό άλλωστε και τόσο επί της αρχής όσο και στα περισσότερα άρθρα του ψηφίστηκε µε ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο συγκεκριµένος νόµος, όπως ισχύει σήµερα, προβλέπει:
1) η τακτική ετήσια κρατική χρηµατοδότηση ορίστηκε σε ένα κόµµα µηδέν δύο τις χιλίοις (1,02‰) των τακτικών εσόδων του προϋπολογισµού. 2) η εκλογική χρηµατοδότηση ορίστηκε αρχικώς σε ποσό έως µηδέν κόµµα είκοσι δύο τις χιλίοις (0,22‰) των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισµού του έτους διεξαγωγής των εκλογών και µετά το ν.3242/2004 σε ποσό έως µηδέν κόµµα τριάντα πέντε τις χιλίοις (0,35‰) εάν κατά το ίδιο έτος διεξαχθούν περισσότερες της µίας εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογικές αναµετρήσεις. 3) η οικονοµική ενίσχυση των κοµµάτων για ερευνητικούς και επιµορφωτικούς σκοπούς διατηρήθηκε στο επίπεδο του ν.2429/1996, ήτοι σε ποσό που ισούται µε το µηδέν κόµµα ένα τις χιλίοις (0,1‰) των εσόδων του τακτικού προϋπολογισµού. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι µε τον υφιστάµενο νόµο το ποσό κρατικής χρηµατοδότησης µπορεί να ανέλθει, σε περίπτωση διεξαγωγής περισσότερων της µίας εκλογικής αναµέτρησης, σε συνολικό ύψος ίσο µε το ένα κόµµα σαράντα επτά τις χιλίοις (1,47‰) των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισµού. Πηγή: www.altsantiri.gr


*** Αθλητικά Νέα  :

*** ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ  για την SUPER LEAGUE 3η  αγωνιστική :

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 :

ΟΦΗ - ΠΑΟΚ 1-3 , (1-2) .- ^
Τα γκολ ' ΓΚΟΛ 1-0 με Μανώλη Παπαστεριανό ο ΟΦΗ, στη δεύτερη τελική της ομάδας του , 37΄ Μπίσεσβαρ, [37' Γκοοοολ! 1-1 ο ΠΑΟΚ, με τον Μπίσεσβαρ να συνεργάζεται ωραία με τον Ελ Καντουρί, να μπαίνει στην περιοχή και με πλασέ στη δεξιά γωνία του Στρέζου, να ισοφαρίζει για την ομάδα του...] , 45'+4' Γκοοοολ! 1-2 ο ΠΑΟΚ, με τον Λέο Μάτος να παίρνει την κεφαλιά, μετά την εκτέλεση του κόρνερ από τα δεξιά, τη μπάλα να σκάει στο έδαφος και να καταλήγει στα δίχτυα του ΟΦΗ... ,  53΄ Λέο Ζαμπά. , [53' Γκοοοολ! 1-3 ο ΠΑΟΚ, με τον Μπίσεσβαρ να αφήνει τη μπάλα για τον Ζαμπά, ο οποίος με δυνατό σουτ από πλάγια θέση, δεν αφήνει περιθώρια αντίδρασης στον Στρέζο και δείχνει να "καθαρίζει" την υπόθεση νίκη για την ομάδα του.],
Κάρτες : ' Κίτρινη κάρτα στον Ζαμπά, για φάουλ εκτός φάσης στον Κοροβέση.,34' Κίτρινη κάρτα στον Σασί, για φάουλ πάνω στον Κάνιας., 45'+4' Κίτρινη κάρτα στον Ποτουρίδη, για διαμαρτυρία. , 62' Κίτρινη κάρτα στον Μάτος. , 81' Κίτρινη κάρτα στον Πλατέλλα. , ' Κίτρινη στον Βέρνμπλουμ , 
Διαιτητές :Διαιτητής είναι ο Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος, με βοηθούς τους Ηλία Αλεξέα και Κωνσταντίνο Ψάρρη. Τέταρτος διαιτητής είναι ο Αλέξανδρος Τσαμούρης.
Ο ΟΦΗ ξεκινάει με τους: Στρέζο, Νάστο, Ντίνα, Βουό, Κυριακίδη, Παπαστεριανό, Κομεσίδη, Σάσι, Κοροβέση, Νέιρα, Ποτουρίδη..-
Στον πάγκο για τον ΟΦΗ είναι οι: Σωτηρίου, Κουτσιανικούλης, Πλατέλλας, Αραβίδης, Κοιλιάρας, Παπάζογλου και Μπολάκης..-
ΠΑΟΚ ξεκινάει με τους Πασχαλάκη, Μάτος, Βαρέλα, Ελ Καντουρί, Μαουρίσιο, Καρέλη, Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Μπίσεσβαρ, Κάνιας, Ζαμπά..-
Στον πάγκο για τον ΠΑΟΚ είναι οι Ρέι, Τόσκα, Πέλκας, Βέρνμπλουμ, Σάκχοφ, Άκπομ, Ουάρντα..-
΄~* 54' Διπλή αλλαγή στον ΟΦΗ. Αραβίδης και Πλατέλλας παίρνουν τις θέσεις των Σασί και Ντίνα αντίστοιχα. , 63' Πρώτη αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Ο Βέρνμπλουμ περνάει στη θέση του Κάνιας. ,65' Ο Κουτσιανικούλης στη θέση Νέιρα, στην τρίτη και τελευταία αλλαγή του ΟΦΗ. , 69' Έξω ο Ζαμπά, μέσα ο Ουάρντα, για τον ΠΑΟΚ , 80' Μέσα ο Σάκχαρο, έξω ο Μπίσεσβαρ..-


ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης -  ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ  1-2 , (0-1) .- ^
Τα γκολ :41' Γκολ για τον ΠΑΣ με τον Λεό! ,   60' Γκολ για τον ΠΑΣ με τον Νικολιά!   79' Γκολ για τον Απόλλωνα με τον Ελ-Χέλβε! , 
Κάρτες : 14' Κίτρινη κάρτα στον Ντ' Ούρσο για "θέατρο" στη μεγάλη περιοχή του ΠΑΣ. , ,25' Κίτρινη κάρτα στον Τσικάρσκι. , 34΄ κίτρινη στο Ναδάλες , 45' Κίτρινη κάρτα στον Κάστρο. , 82' Κίτρινη κάρτα στον Νικολιά. , 84' Δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Κάστρο, =κόκκινη που θα αποβληθεί. ,88' Κίτρινη κάρτα στον Βελλίδη για καθυστέρηση. , 89' Κίτρινη κάρτα στον Σικαμπάλα για διαμαρτυρία. .-
Διαιτητές :Διαιτητής: Λάμπρου , Βοηθοί: Κωνστάντιος, Γιαννίκος.
Η ενδεκάδα του Απόλλωνα Σμύρνης (4-3-3): Χουάντερσον - Στάθης, Τζανετόπουλος, Κύργιας, Ναδάλες - Γκονζάλες, Ντ' Ούρσο, Πέδρο – Τριάδης, Μπεντινέλι, Μάντζιος.-
Η ενδεκάδα του ΠΑΣ Γιάννινα (4-3-3): Βελλίδης - Μπουκουβάλας, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Τσικάρσκι - Κάστρο, Λίλα, Νικολιάς - Βιντάλ, Μυστακίδης, Μπατίστ-Λεό.-
Οι πάγκοι:
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ: Βάσιτς, Κοντοές, Ελ - Χέλβε, Λούκιτς, Βαφέας, Σικαμπάλα, Γκίνο.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Μιχαήλ, Αθανασιάδης, Αποστολόπουλος, Κρίζμαν, Σκόνδρας, Γιάκος, 
~* 59' Πρώτη αλλαγή για τον Απόλλωνα. Ο Σικαμπάλα παίρνει τη θέση του Γκονσάλες. , 69' Πρώτη αλλαγή για τον ΠΑΣ. Ο Κρίζμαν παίρνει τη θέση του Λεό. ,73' Δύο αλλαγές για τον Απόλλωνα. Ελ-Χέλβε και Γκίνο αντικαθιστούν Ντ' Ούρσο και Τζανετόπουλο αντίστοιχα., 80' Δεύτερη αλλαγή για τον ΠΑΣ. Ο Αθανασιάδης (που κάνει ντεμπούτο) παίρνει τη θέση του Μυστακίδη., ,  86' Τρίτη και τελευταία αλλαγή για τον ΠΑΣ. Ο Σκόνδρας παίρνει τη θέση του Βιντάλ. .-



ΑΕΚ Αθηνών -ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  4-0 , (1-0).- ^ 
Τα γκολ :45'+1' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ! ΣΚΟΡΕΡ Ο ΠΟΝΣΕ ΓΙΑ ΤΟ 1-0! Το κόρνερ εκτελέστηκε πλασαριστά, ο Μάνταλος πήρε την μπάλα από τον Μπακασέτα και με γλυκιά σέντρα βρήκε τον Πόνσε που με κοντινή προβολή δεν είχε πρόβλημα να ανοίξει το πρόβλημα , 58΄ Τάσος Μπακασέτας [ 58' ΓΚΟΛ Η ΑΕΚ! 2-0 ΜΕ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑ ! Σέντρα του Μπακάκη, με το κεφάλι ο Μάνταλος κατεβάζει στον Μπακασέτα και αυτός αφού έφερε την μπάλα στο αριστερό, με δυνατό σουτ βρήκε δίχτυα. Δεν το πανηγύρισε ο πρώην παίκτης του Πανιωνίου ] .,   Βίκτωρ Κλωναρίδης , [84' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ! 3-0 ΜΕ ΔΥΝΑΤΟ ΣΟΥΤ ΤΟΥ ΚΛΩΝΑΡΙΔΗ ! Εξαιρετική ενέργεια του επιθετικού της ΑΕΚ, που άφησε άγαλμα τον Ντομίνγκες που ήταν στην πλάτη του και με δεξί σουτ νίκησε τον Μανοΐλοβιτς ] , 92΄ Βίκτωρ Κλωναρίδης [ 92' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ! 4-0 Ο ΚΛΩΝΑΡΙΔΗΣ! Δεύτερο γκολ για τον Κλωναρίδη που ολοκληρώνει με ιδανικό πλασέ την ασίστ του Λιβάγια] .- 
Κάρτες : 65' Κίτρινη κάρτα στον Ντομίνγκες για σκληρό φάουλ στον Σιμόες , 
Διαιτητές :Διαιτητής: Άγγελος Ευαγγέλου Α’ βοηθός: Ανδρέας Φωτόπουλος Β’ βοηθός: Μιχαήλ Καρσιώτης  4ος: Γεώργιος Τζοβάρας .-
ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης , 4-4-1-1): Μπάρκας – Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Τσιγκρινσκι, Λόπες – Σιμόες, Άλεφ, Μπακασέτας, Μάνταλος – Λιβάγια – Πόνσε .- 
Πάγκος: Τσιντώτας, Τσόσιτς, Χουλτ, Μοράν, Γιαννιώτας, Κλωναρίδης, Γιακουμάκης .-
Η ενδεκάδα του Πανιωνίου: Μανοΐλοβιτς, Παπαγεωργίου, Μπανανά, Ντομίνγκες, Κούρντι, Κεϊτά, Κόρμπος, Οικονομίδης, Καμαρά, Σπιριντόνοβιτς, Μασούρας .-
Πάγκος: Κότνικ, Σταυρόπουλος, Τσιλούλης, Μανθάτης, Ντουρμισάι, Πίρις, Σαραμαντάς .-
~*46' Αλλαγή για τον Πανιώνιο. Εκτός ο Κεϊτά, μέσα ο Πίρις  , 53' Αλλαγή για τον Πανιώνιο. Εκτός ο Οικονομίδης, μέσα ο Ντουρμισάι 64' Αλλαγή για τον Πανιώνιο. Εκτός ο Καμαρά, μέσα ο Τσιλούλης , 68' Αλλαγή για την ΑΕΚ. Εκτός ο Πόνσε, μέσα ο Γιαννιώτας για το ντεμπούτο του , 77' Αλλαγή για την ΑΕΚ. Εκτός ο Σιμόες, μέσα ο Τσόσιτς81' Αλλαγή για την ΑΕΚ. Εκτός ο Μάνταλος, μέσα ο Κλωναρίδης , 

Κυριακή 16 -09 -2018 :

ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

ΑΕΛ ΛΑΡΙΣΣΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Με τρεις απουσίες ταξιδεύει ο Παναθηναϊκός για τη Λάρισα εν όψει του αυριανού αγώνα με την ΑΕΛ (18:15) για την τρίτη αγωνιστική. 
Εκτός αποστολής έμεινε ο Φεντερίκο Μακέντα, που ακόμη δεν είναι στην επιθυμητή κατάσταση, ενώ ο Γιώργος Δώνης άφησε εκτός του τραυματία Κουλιμπαλί και τον ανέτοιμο Οικονόμου. Υπενθυμίζεται πως τραυματίας είναι ο Αντονί Μουνιέ.
Αναλυτικά, την 21μελή αποστολή αποτελούν οι: Κότσαρης, Διούδης, Χριστογεώργος, Κολοβέτσιος, Μαυρομμάτης, Κουρμπέλης, Πούγγουρας, Γιόχανσον, Ινσούα, Θεοχάρης, Χατζηθεοδωρίδης, Τζανδάρης, Στάικος, Δώνης, Κάτσε, Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης, Εμμανουηλίδης, Βέργος, Αποστολάκης, Καμπετσής. 


ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών - ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς -ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης

Δευτέρα 17/09/2018 :

ΑΡΙΣ Θεσσαλονίκης -ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ


*** «Βόμβα» του Ματσιούλις ξέρανε τον Παναθηναϊκό! (video)
Ο Ματσιούλις έκρινε το… φιλικό ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ, χαρίζοντας τη νίκη στην «Ένωση» (81-82) με τρίποντο στα 3 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Αστόχησε σε buzzer beater στο φινάλε ο Λάνγκφορντ
Η ΑΕΚ επικράτησε 82-81 του Παναθηναϊκού στο φιλικό παιχνίδι των δύο ομάδων στην Κύπρο για το τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης», με τον Ματσιούλις να σκοτώνει την πρώην ομάδα του πετυχαίνοντας το νικητήριο τρίποντα στα 3 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της αναμέτρησης κι ενώ σημείωσε συνολικά 22 πόντους (και 7 ριμπάουντ). 
Κορυφαίοι για τους «πράσινους» οι Λοτζέσκι (20 πόντοι με 6/7 τρίποντα), Λάνγκφορντ (17 πόντοι, 9 ασίστ, 6 ριμπάουντ), ενώ από την «Ένωση» ξεχώρισαν -πέραν του Λιθουανού φόργουορντ- οι Γιαννόπουλος (14 πόντοι), Χάντερ (14 πόντοι).  Από το «τριφύλλι» έλειψαν οι 6 διεθνείς (Καλάθης, Λεκαβίτσιους, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου, Παπαγιάννης), ενώ για τους «κιτρινόμαυρους» απουσίασαν οι τραυματίες Ρατάν-Μέις, Σαντ-Ρος, Καββαδάς και ο διεθνής Λαρεντζάκης.

***   «Λύγισε» στο τέλος ο Ολυμπιακός από τη Ρεάλ
Από δυνάμεις και λύσεις έμεινε στο τέλος ο Ολυμπιακός, με αποτέλεσμα να ηττηθεί 80-69 από τη Ρεάλ Μαδρίτης, στη δεύτερη ημέρα του τουρνουά «Costa del Sol».  
~Αρκετά καλή εικόνα είχε ο Ολυμπιακός για περίπου 35 λεπτά στο φιλικό με τη πιο «γεμάτη» Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά στο τέλος «λύγισε» από κούραση και λύσεις, με αποτέλεσμα να ηττηθεί 80-69, στη δεύτερη ημέρα του «Costa del Sol». 
Ο Βασίλης Σπανούλης δεν αγωνίστηκε καθόλου σε όλο το δεύτερο ημίχρονο για λόγους ξεκούρασης, ενώ ο Ζακ ΛεΝτέι αποχώρησε τραυματίας λίγο πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, την ώρα που οι Πειραιώτες δεν είχαν τους Πρίντεζη, Παπανικολάου, Μάντζαρη, Αγραβάνη, Βεζένκοφ, Μιλουτίνοφ, Στρέλνιεκς, Τίμα και Γουίλιαμς-Γκος. Πολύ καλή εμφάνιση από τον Αξέλ Τουπάν με 17 πόντους. 
Από τη «βασίλισσα» έλειπαν οι δύο Αργεντινοί Καμπάτσο και Ντεκ, Αγιόν και Γιούστα. 

***  Π. Νίκας: «Τις αθλητικές υποδομές της Καλαμάτας τις έχουν πληρώσει οι δημότες και σε αυτούς λέμε ευχαριστώ» 
«Καμία κυβέρνηση τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά
 Απαντήσεις… στις «αιχμές» που άφησε σε προχθεσινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, σχετικά με το ενδιαφέρον του Δήμου για τις αθλητικές υποδομές, έδωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Χωρίς να κατονομάσει το βουλευτή, ο κ. Νίκας τόνισε ότι έχει μάθει να λέει «ευχαριστώ» στις χρηματοδοτήσεις που παίρνει κατά καιρούς ο Δήμος από το κράτος, κάτι που έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές.
Αναφορικά με την προχθεσινή συνάντησή του με τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη, σημείωσε ότι το έργο που υπογράφηκε αφορά στην ανακαίνιση στους χώρους W.C. στο Εθνικό Στάδιο, προϋπολογισμού 74.000 ευρώ, που με την έκπτωση αναμένεται να κοστίσει 35.000 ευρώ.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή σύμβασης για την ανακαίνιση του «ταρτάν» του στίβου στο Εθνικό Στάδιο, έργο αξίας 240.000 ευρώ, που πρόκειται να κοστίσει γύρω στα 135.000 ευρώ περίπου για το κράτος, καθώς θα υπάρχει συμμετοχή κατά 30% και του Δήμου Καλαμάτας.
Υπογράμμισε, δε, ότι ασφαλώς και ευχαριστεί τον υπουργό γι’ αυτά τα χρήματα, αλλά για μια πόλη 100.000 κατοίκων με 105 αθλητικούς συλλόγους και 25.000 περίπου αθλητές, τα ποσά αυτά είναι μικρά όταν προέρχονται από το κράτος, ειδικά για μια πόλη που έχει αθλητικές υποδομές άθλιες, που φτιάχτηκαν τη δεκαετία του ’70, ενώ σημείωσε ότι τα τελευταία 10 χρόνια δεν χρηματοδοτήθηκε από καμία κυβέρνηση κάποιο έργο για τον αθλητισμό.
Ο κ. Νίκας τόνισε ότι οι αθλητικές υποδομές στην Καλαμάτα παραμένουν «ζωντανές» χάρις στη συνεισφορά των δημοτών, των παραγόντων και των αθλητών της πόλης, και σε αυτούς ο Δήμος χρωστάει ένα μεγάλο «ευχαριστώ».
Συνολικά υπολόγισε πως τα χρήματα που έχει «δαπανήσει» ο Δήμος όλο αυτό το διάστημα ανέρχονται στα 2 εκ. ευρώ περίπου και αφορούν μια σειρά από ανακαινίσεις σε γήπεδα ποδοσφαίρου και το κυριότερο, την «ανακαίνιση» της Τέντας.
nikas ypodomes.jpg
Σ’ αυτό το σημείο, παρουσία και του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού, Νίκου Μπασακίδη, ο δήμαρχος, αφού εξήρε το έργο του συνεργάτη του, έκανε γνωστό ότι την προσεχή Δευτέρα, στις 7.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια στο «ανακαινισμένο» γήπεδο της Τέντας, που προφανώς δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα σύγχρονο κλειστό που έχει ανάγκη η πόλη, αλλά αντεπεξέρχεται στις ανάγκες κατά 80%.
Τέλος, ο κ. Νίκας επανέλαβε ότι είναι ειλημμένη η απόφαση να προχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας σε κατασκευή προπονητηρίου στο Εθνικό Στάδιο και για το λόγο αυτό έχει καλέσει σύσκεψη τη Δευτέρα με παράγοντες από το χώρο του αθλητισμού. Περισσότερα, δε, νέα επ’ αυτού αναμένονται την προσεχή εβδομάδα.
Μετά το τέλος της τοποθέτησής του ο κ. Νίκας δέχθηκε ερώτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε χρηματοδοτήσει κάποιο έργο στον τομέα του αθλητισμού στην Καλαμάτα.
Απαντώντας, επανέλαβε ότι καμία κυβέρνηση όσο είναι δήμαρχος δεν είχε χρηματοδοτήσει κάποιο έργο, εκτός από τα 35.000 ευρώ που έδωσε προχθές ο κ. Βασιλειάδης, ωστόσο τόνισε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις υλοποίησαν πολύ σημαντικά έργα, με κυριότερο τον Περιμετρικό της Καλαμάτας, όπως και πολλά άλλα που κατά καιρούς έχει αναφέρει.  Του Κώστα Γαζούλη

*** Εμφάνιση… Ευρωλίγκας από την ΑΕΚ, «καθάρισε» και τη Χίμκι!
Μεγάλες υποσχέσεις άφησε η ΑΕΚ που παίζοντας εξαιρετικά κέρδισε στη Λευκωσία μετά τον Παναθηναϊκό ΚΑΙ τη Χίμκι. με 71-64 .-Δεκάλεπτα: 17-15, 33-29, 55-55, 64-71.-
***Κορυφαίος ο Μάλκολμ Γκρίφιν (14π., 3 ασίστ) που διακρίθηκε σε σκορ, δημιουργία και άμυνα, εξαιρετικός και ο Βινς Χάντερ (16π., 7 ριμπ.). Σπουδαία δουλειά από τον Βασίλη Ξανθόπουλο με 6 κλεψίματα, 4 ασίστ και 2 πόντους, ξανά πολύτιμη βοήθεια από τους πιτσιρικάδες Μωραΐτη και Αγραβάνη. Άστοχος ο Ματσιούλις, που έμεινε στους 6 πόντους με 0/6 σουτ. Κι όλα αυτά χωρίς Σαντ-Ροος, Ρατάν-Μέις, Λαρεντζάκη και Καββαδά .- 

*** ΦιλικόΠρομηθέας Πατρών - ΟΥΝΙΞ Καζάν 69-85 .- ^ 
Τα δεκάλεπτα : 20-22 , 35-38 , 49-62 , 69-85 .-^ 
~** Φιλικό : ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης -Ήφαιστος Λήμνου
 68-71 ,(53-48) .- ^
~** Φιλικό: ΧΟΛΑΡΓΟΣ-ΚΥΜΗ  77-63 .- ^ 
Χολαργός (Λυκογιάννης): Αγκμπελέζε 6, Χόκινς 24 (3 τριπ.), Οκερεαφόρ 3 (1 τριπ.), Λοβ 16 (1 τριπ.), Φιτζπάτρικ 7 (1 τριπ.), Καμπερίδης 9 (2 τριπ.), Σπυριδωνίδης 4, Σκουλίδας 5 (1 τριπ.), Καλαϊτζάκης 3 (1 τριπ.), Κώττας.΄
~** Φιλικό : Περιστέρι -Λαύριο  89-88 .- ^ 

~** Φιλικό :ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 87-81 ,(41-49) .-  

~** Στο Πόλο : Ελλάς -Γαλλία  17-3 .-

*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018:                         
 ~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας . Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 01 Σεπτεμβρίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ    http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-                                                                                    ~** ARFARA  NEWS  Η  Εφημερίδα μας Αρφαρά τα Νέα μας . Κυριακή  02 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης    http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-      
 ~** ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας : Κυριακή 02  Σεπτεμβρίου 2018 .....  από το Α ---έως και το Ω   ...  :http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/09/02-2018.html  .-   
~** ARFARA  NEWS   Η Εφημερίδα ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας  Δευτέρα  03  Σεπτεμβρίου  2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/09/arfara-news-03-2018.html.-
~** ARFARA NEWS  η  Εφημερίδα μας τα ΝΕΑ των ΑΡΦΑΡΩΝ . Τρίτη  04 Σεπτεμβρίου  2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html  .- 
~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας .  Στο αγιάζι της ενημέρωσης ., Τετάρτη 05 Σεπτεμβρίου 2018 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .- ~**ARFARA  NEWS  Η Εφημερίδα μας τα ΝΕΑ των Αρφαρών . Παρασκευή  07 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsarfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .- 
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα τα ΝΕΑ των Αρφαρών . Σάββατο 08 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .- 
~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Αρφαρά τα Νέα μας . Κυριακή  09 Σεπτεμβρίου  2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-
~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας τα ΝΕΑ των ΑΡΦΑΡΩΝ . Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-
~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας τα  Νέα των Αρφαρών . Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-
~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα  των Αρφαρών .Τετάρτη  12 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/09/arfara-news_11.html  .-              ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας  τα Νέα των Αρφαρών . Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018 ,Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  :  http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news_13.html .-    
~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας τα Νέα  των Αρφαρών .Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης    http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .- 
~**~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας τα Νέα των  Αρφαρών . Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-    
~**
~**   

***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:    
 ~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,   http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -    Σταματης Σκουλικας 
 2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .-    http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.   http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας 
  Σύνολο  14.444   βίντεο   .- 
ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ    =      http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh   .-          
http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako  .-              http://www.arfara1964athens.gr/    ARFARA ATHENS ..  www.arfara1964athens.gr   https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   
  ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .\
*** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .- 
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου