ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Εφημερίδα Αρφαρά , Τα  Νέα μας .
Πέμπτη 24  Μαΐου  2018 .
~




24 Μαΐου: Εορτή του Οσίου Συμεών του Θαυμαστορείτου
 ~ Τη μνήμη του Οσίου Συμεών του Θαυμαστορείτου τιμά σήμερα, 24 Μαΐου, η Εκκλησία μας.
*  Ο Όσιος Συμεών, έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστίνου Β’ (574 μ.Χ.). Καταγόταν από την Έδεσσα, αλλά γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας.
Όταν ευρίσκετο στην ηλικία των πέντε ετών ένας τρομερός σεισμός κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Αντιόχειας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο πατέρας του Ιωάννης, ο οποίος σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού του. Η μητέρα του Μάρθα όμως, διασώθηκε διότι απουσίαζε από την πόλη όπως και ο Συμεών ο οποίος είχε πάει να προσκυνήσει το ναό του Αγίου Στεφάνου. Έκτοτε με φόβο θεού η Μάρθα ανέτρεφε και μεγάλωνε το γιο της.
Σε πολύ νεαρή ηλικία, πλήρης χάριτος και πνεύματος, ο Συμεών μετέβη στη Σελεύκεια, κοντά στο όρος του χωριού Πίλασα, σε κάποιο φημισμένο μοναστήρι όπου μόναζε ένας περίφημος ασκητής, ο Ιωάννης. Κοντά του ο Συμεών μελέτησε συστηματικότερα τις άγιες Γραφές και ασκήθηκε στην προσευχή και την ταπεινοφροσύνη. Γρήγορα έγινε παράδειγμα μίμησης και για τούς άλλους αδελφούς της Μονής.
Όμως ο διάβολος ο οποίος μισεί το καλό και την πνευματική πρόοδο των ανθρώπων έβαλε κάποιο φθονερό συμμοναστή του να τον σκοτώσει με μαχαίρι, αλλά από θαύμα το χέρι του ξεράθηκε επί τόπου. Όμως ο αμνησίκακος Συμεών όχι μόνον δε θύμωσε αλλά και προσευχήθηκε θερμά στον πανσθενουργό Κύριο να θεραπεύσει τον αδελφό του όπως και έγινε.
Αργότερα ο όσιος αποσύρθηκε στο Θαυμαστό Όρος σ’ ένα τόπο όπου υπήρχαν μόνο ξερόλιθοι. Εκεί έζησε σκληρά ασκητική ζωή επί σαράντα πέντε έτη. Εκοιμήθη ειρηνικά και αξιώθηκε της αιωνίου μακαριότητας το 590 μ.Χ., σε ηλικία ογδόντα πέντε ετών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Όσιος Συμεών αξιώθηκε του χαρίσματος της προοράσεως και της θεραπείας κάθε ασθένειας. Έτσι προανήγγειλε την κοίμηση του διδασκάλου του, την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Εφραίμ (545 μ.Χ.), τους σεισμούς της Αντιόχειας και Κωνσταντινουπόλεως (557 μ.Χ.) και άλλα γεγονότα.
Απολυτίκιο:
Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης.
Ως αείφωτος λύχνος δωρεών της ασκήσεως, εν τω Θαυμαστώ Πάτερ Όρει, διαπρέψας ανέλαμψας, και κλίμακα εκ γης, προς ουρανόν, τον στύλόν σου υπέθου αληθώς, Συμεών θαυματοφόρε τοις ευσεβώς, προστρέχουσι τη Μάνδρα σου. Δόξα τω δεδωκότι σου ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι διά σού, πάσιν ιάματα.
~* Απολυτίκιο Αγ. Συμεών του Στυλίτου - 24 ΜΑΙΟΥ : https://youtu.be/sL8NpNPbG1U .-
 
*** ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠ.ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ 
Προς τον Εξοχότατο Πρόεδρον της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Εξοχότατε και σεβαστέ κε Πρόεδρε ,
ως διατελέσας πρόεδρος του Αρείου Πάγου , του αρχαιότερου οργανωμένου δικαστηρίου ολόκληρης της Ευρώπης , ως Ελληνας δικαστής με υπερτεσσαρακονταετή υπηρεσία και συνακολουθούσα με την από αυτήν πείρα ,αλλά και ως απλός Ελληνας πολίτης με πλήρη συναίσθηση των δικα...ιωμάτων και υποχρεώσεών μου, απευθύνομαι τούτη την κρίσιμη ώρα , κατά την οποίαν διέρχεται άμεσον κίνδυνον η ίδια η εθνική μας υπόσταση λόγω της διαφαινομένης ενδοτικής στάσης της Ελληνικής Κυβέρνησης στην επίλυση του προβλήματος της ονοματοδοσίας του κρατιδίου των Σκοπίων το οποίο σφετερίζεται προκλητικότατα και εξοφθάλμως ανιστόρητα το όνομα Μακεδονία ,προς την εξοχότητά σας και τολμώ να σας παρακαλέσω και ως παλαιός σας γνώριμος και περιστασιακός συνεργάτης σας ,όταν εσείς κατά την δική μου θητεία στον ΄’Αρειο Πάγο ήσασταν υπουργός Δημοσίας διοίκησης ,περιβαλλόμενοι τότε αμοιβαίως με ιδιαίτερη εκτίμηση , όχι μόνο λόγω των αξιωμάτων μας αλλά κυρίως λόγω των εντίμων και ειλικρινών προσωπικοτήτων μας για τα εξής :
Εξοχότατε κε Πρόεδρε ,
διερχόμεθα κρισιμότατες εθνικές στιγμές κατα τις οποίες διακυβεύεται η ίδια η εθνική μας υπόσταση .Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παραχωρήσει το όνομα Μακεδονία με ή χωρίς προσδιορισμούς στο γειτονικό κρατίδιο.
Η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται πως συμφωνεί με την λύση αυτή του προβλήματος. Αυτό εάν παρ’ ελπίδα συμβεί θα είναι ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ η οποία μπορεί να μην εμπίπτει στη νομοτυπική μορφή του γνωστού εγκλήματος που προβλέπει ο ποινικός κώδικας πλήν όμως εμπίπτει εξ ολοκλήρου στην Εθνική και Ηθική υπόσταση της επαίσχυντης και αξιοκατάκριτης αυτής Εθνικοπροδοτικής πράξης.
Ο μόνος που θα μπορούσε να αποτρέψει το επερχόμενο αυτό Εθνικό κακό είστε εσείς Εξοχότατε κε Πρόεδρε.
Με ποιόν τρόπο θα κάνετε τούτο το γνωρίζετε εσείς καλύτερα από εμένα .
Θα ήταν δε αναίδεια εκ μέρους μου να σας υποδείκνυε η ελαχιστότητά μου τον τρόπο.
Εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω δίχως να παρεξηγηθώ εκ μέρους σας είναι να σας υπενθυμίσω το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι:
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα Εθνικά θέματα . Ομιλώ ώς δικαστής πρός καθηγητή του Δημοσίου Δικαίου και ερωτώ κε Πρόεδρε .
Κρισιμότερο Εθνικό Θέμα από αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα υπάρχει ;
Ζητήστε να γίνει δημοψήφισμα για το τεράστιο αυτό και κρισιμότατο εθνικό ζήτημα και άν η Κυβέρνηση αρνηθεί , ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ κε Πρόεδρε.Θα προσφέρετε έτσι την μεγαλύτερη υπηρεσία στο Έθνος και την Πατρίδα. Φανείτε αντάξιος των Μεγάλων Ανδρών του Γένους μας και του πρώτου κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και τέλος ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.
Σας ευχαριστώ, με ιδιαίτερη εκτίμηση
Βασίλειος Νικόπουλος πρόεδρος Αρείου Πάγου εν τιμή.



***  Ποιά τα σπουδαιότερα πνευματικά προβλήματα;
~ του Καλλίστου Γουέαρ (Επισκόπου Διοκλείας)
Κατά την άποψή μου, το σοβαρότερο πνευματικό πρόβλημα του σύγχρονου Ευρωπαίου είναι η απώλεια νοήματος και σκοπού.
* Στη σύγχρονη Δυτική Ευρώπη οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν μεγάλο βαθμό υλικής ευμάρειας, σαφώς μεγαλύτερης απ’ ότι στο παρελθόν, αλλά όπως είπε ο Κύριος «ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος», καθώς το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σήμερα είναι πως δεν βρίσκουν λόγο ύπαρξης, δεν βρίσκουν κανένα σκοπό η κατεύθυνση στη ζωή τους, και αυτό συμβαίνει όχι μόνο μ’ εκείνους που έχουν απωλέσει την πίστη τους, μεγάλος αριθμός χριστιανών αισθάνεται το ίδιο. Ως ένα βαθμό αυτό συνδέεται με μία μεγάλη μεγαλύτερη αποδόμηση της κοινωνίας.
Στο παρελθόν, στη Δυτική Ευρώπη, όπως συμβαίνει ακόμη σε άλλα μέρη της γης, οι άνθρωποι γεννιόντουσαν σε μια ζώσα κοινότητα, σε μια ευρύτερη οικογένεια, εντός πολλών δικτύων, εκείνων του χωριού η της κωμόπολης, και ένοιωθαν ότι κατείχαν μία θέση στην κοινωνία. Σήμερα, ο σύγχρονος Ευρωπαίος νοιώθει μόνος, είτε –συχνότατα-, ακόμη και εάν δύο άνθρωποι συζευχθούν, πρόκειται απλώς περί δύο προσώπων, δεν υφίσταται η ευρύτερη οικογένεια, θείοι, θείες, εξαδέλφια, φίλοι, να τους στηρίξουν.
– Ο,τι αποκαλούμε πυρηνική οικογένεια.
Ακριβώς, πυρηνική οικογένεια. Νομίζω δε ότι αυτή [η κατάσταση] υποβάλλει το γάμο σε μεγάλη πίεση και εξάλλου, στη σύγχρονη δυτική κοινωνία μας, ως ένα βαθμό άγνωστο στο παρελθόν, έχουμε ανθρώπους που δεν έχουν συζευχθεί, που πιθανόν να είχαν περιστασιακές σχέσεις με άλλους, αλλ’ όχι σταθερές με την έννοια της μακρόχρονης δέσμευσης, καθώς επίσης έχουμε γύρω μας τόσους ανθρώπους των οποίων οι γάμοι είναι διαλυμένοι. Όταν κοιτώ στην εκκλησία μου, εδώ στην Οξφόρδη, εννοώ στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αναλογίζομαι πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν πραγματική οικογένεια. Φυσικά, υπάρχουν άλλοι στους οποίους τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, υφίστανται μητέρα, πατέρας καθώς και οικογένειες με παιδιά, αλλά ακόμη βλέπω τόσους ανθρώπους απομονωμένους.
Όταν δέχομαι τις εξομολογήσεις τους, αντιλαμβάνομαι ότι συνήθως οι άνθρωποι δεν έχουν διαπράξει ασυνήθιστα είτε υπερβολικά μεγάλα αμαρτήματα, και εάν αφουγκραστώ όχι τόσο αυτά που λένε όσο τη σιωπή τους, αυτά που δεν λένε, εκείνο που πραγματικά εξαγορεύουν στην εξομολόγηση είναι το εξής: «Δεν βρίσκω κανένα νόημα στη ζωή μου» . Και κατά συνέπεια, ένας από τους πρώτιστους σκοπούς του πνευματικού πατρός, σήμερα, είναι όχι να επιπλήττει τους ανθρώπους για την κακία τους, όχι να συντρίβει την υπερηφάνειά τους. Πολύ συχνά δεν έχουν ικανή αίσθηση της προσωπικής τους αξίας και νοήματος.
~ Οφείλουμε να προσπαθήσουμε να δώσουμε στους ανθρώπους την αίσθηση ότι ο Θεός τους αγαπά, ότι κάθε ανθρώπινο πρόσωπο είναι μοναδικό, ότι ο Θεός έχει ένα ειδικό σκοπό για κάθε ένα μας και ότι δεν είμαστε απλά πιόνια επιτραπέζιου παιχνιδιού, που μπορούν να αντικατασταθούν. Σε κάθε ανθρώπινο πρόσωπο υπάρχει ένας θησαυρός, ο οποίος δεν ανευρίσκεται σε κανέναν άλλο. Όμως, για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο πνευματικό πρόβλημα. Φέρνω στη μνήμη μου κάποιον, ο οποίος μου εκμυστηρεύτηκε εδώ και λίγες εβδομάδες: «Εάν πέθαινα αύριο, δεν θα το έπαιρνε είδηση κανείς». Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την αίσθηση της μοναξιάς, της απομόνωσης, η οποία συχνά είναι δυνατόν να αποτελεί ένα είδος απόγνωσης.
Κατά συνέπεια, εάν θα μπορούσα να προσθέσω δυό λέξεις ακόμη, σύμφωνα με την ορθόδοξη διδασκαλία για το ανθρώπινο πρόσωπο, είμαστε πλασμένοι κατ’ εικόνα Θεού, τουθ’ όπερ σημαίνει, πρωτίστως κατ’ εικόνα Χριστού. Αυτό όμως ενέχει επίσης την έννοια κατ’ εικόνα της Αγίας Τριάδος. Και αν αναρωτηθούμε ποιο είναι το βασικό νόημα της Τριάδος, σαφώς πρόκειται περί του ότι ο Θεός είναι αγάπη, όχι απλά αυταγάπη. Ο Θεός είναι αμοιβαία αγάπη. Δεν είναι ο Θεός απλά η ενδοστρεφής αγάπη του ενός, είναι η συνενωτική και συμμετοχική αγάπη των τριών, του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αυτό που οι Έλληνες Πατέρες καλούν «περιχώρηση». Ώστε, εάν εμείς, τα ανθρώπινα πλάσματα, είμαστε κατ’ εικόνα του Τριαδικού Θεού, αυτό σημαίνει ότι είμαστε πλασμένοι να αγαπάμε ο ένας τον άλλο και ότι αδυνατούμε να είμαστε πλήρως ανθρώπινοι εάν είμαστε απομονωμένοι, εάν είμαστε μόνοι. Μέσω των σχέσεών μας με τα άλλα ανθρώπινα πλάσματα φτάνουμε στην ολοκλήρωσή μας.
– Διαφορετικά παραμένουμε απλά σαρκικοί.
Ακριβώς. Και θα συμφωνούσα με τον Γάλλο συγγραφέα Bernanos, που γράφει ότι «Κόλαση είναι να μην μπορείς να αγαπήσεις πλέον». Αυτό όμως είναι το πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας μας. Υπάρχει ασίγαστη δίψα μεταξύ των ανθρώπων, ασίγαστη δίψα για αγάπη. Ίσως δεν το έχουν αντιληφθεί, ίσως θεωρούν ότι υπάρχει δυστυχία, αλλά εάν μπορούσαμε να βρούμε τρόπους στη σύγχρονη κοινωνία μας να πληρώσουμε τη δίψα τους, ώστε οι άνθρωποι να γίνονται πραγματικές Τριαδικές εικόνες…

*** Π. Νίκας: «Περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων το στρατόπεδο» 
Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκαν χθες, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου από τη Δημοτική Αρχή, ο αποχωρών διοικητής του 9ου Συντάγματος Πεζικού, συνταγματάρχης Αναστάσιος Κολέζας και ο παραλαμβάνων, συνταγματάρχης Σταύρος Φωτεινάκης.
Οι επισκέπτες συναντήθηκαν με το δήμαρχο και, στη συνέχεια, ο Π. Νίκας προσέφερε στον κ. Κολέζα ένα γλυπτό, που αναπαριστά λεπτομέρεια της σφραγίδας της Μεσσηνιακής Γερουσίας με το «ριζωμένο σταυρό», ευχόμενος καλή συνέχιση της σταδιοδρομίας του και ευχαριστώντας τον για τη συνεργασία.
Ο κ. Κολέζας προσέφερε στο δήμαρχο πλακέτα με το θυρεό του 9ου Συντάγματος Πεζικού, καθώς και CD με φωτογραφικό υλικό που σχετίζεται με τη Μονάδα. Επίσης, ο δήμαρχος προσέφερε τοπικά προϊόντα και εκδόσεις του Δήμου Καλαμάτας στον κ. Φωτεινάκη και του ευχήθηκε επιτυχή επιτέλεση των καθηκόντων του.
Ο Π. Νίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την επίσκεψη: «Αποχαιρετήσαμε το διοικητή του 9ου Συντάγματος κ. Κολέζα και από αύριο αναλαμβάνει νέος διοικητής ο κ. Φωτεινάκης. Η επίσκεψη ήταν εθιμοτυπική.
Επαναλαμβάνω τις θέσεις και τις απόψεις του Δήμου Καλαμάτας, όσον αφορά στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα: το στρατόπεδο, ο Δήμος Καλαμάτας το έχει στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει. Την περίοδο που ήταν κλειστό - υπενθυμίζω ότι είχε κλείσει για πρώτη φορά επί υπουργίας του κ. Μπεγλίτη - για αρκετό χρονικό διάστημα ο Δήμος Καλαμάτας ικανοποιούσε όλες τις ανάγκες του στρατοπέδου σε επίπεδο συντήρησης.
Σήμερα, μετά τις ανακοινώσεις για αναδιάρθρωση των στρατοπέδων και την ουσιαστική κατάργηση του 9ου Συντάγματος Πεζικού, οι απόψεις μας είναι οι εξής: το στρατόπεδο πρέπει να παραμείνει για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε κάθετοι και απόλυτοι σε αυτό.
Πρέπει να αποτελεί περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων και να χρησιμοποιείται είτε για τις ανάγκες της επιστράτευσης είτε για τις ανάγκες της 120 ΠΕΑ. Εάν η 120 ΠΕΑ αναβαθμιστεί, εάν γίνει ένα διεθνές αεροπορικό κέντρο όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, προφανώς θα έχει ανάγκες πάρα πολύ μεγάλες.
Επίσης, σε μία περίοδο κατά την οποία στην Καλαμάτα είναι σπάνια τα διαμερίσματα προς ενοικίαση, είναι δυνατόν τα οικήματα στο στρατόπεδο να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των αξιωματικών, οι οποίοι έρχονται στην πόλη της Καλαμάτας, κυρίως οι υπηρετούντες στην 120 ΠΕΑ.
Δεν πρόκειται να αλλάξει η άποψή μας. Αυτός ο χώρος ήταν για στρατόπεδο. Έγινε πολύ μεγάλος αγώνας γι' αυτό από το μακαρίτη τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος είναι και ο κτίτωρ ουσιαστικά του στρατοπέδου. Πρέπει να παραμείνει για την ικανοποίηση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες διαρκώς πολλαπλασιάζονται».

*** Φοροκαταιγίδα για τους αγρότες από το 2019
 
Σφίγγει η θηλιά από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες από το 2019. Έτσι, επιπλέον φόρο αναμένεται να πληρώσουν οι περισσότεροι αγρότες με την εφαρμογή του νέου μειωμένου αφορολόγητου ορίου (έκπτωση φόρου) που θα τεθεί, όπως όλα δείχνουν, από τις αρχές του 2019 (αντί για το 2020 που έχει ψηφιστεί), καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Επίσης, η «έκπτωση» 15% για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, που ισχύει φέτος, καταργείται από το επόμενο έτος. Δηλαδή, θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές του προηγούμενου έτους.
Την ίδια στιγμή, από την Πρωτοχρονιά του 2019 έχει προγραμματιστεί το δεύτερο «κύμα» αυξήσεων στις εισφορές σύνταξης των αγροτών που θα διαμορφωθούν στο 18% (από 16% που είναι σήμερα), στο 19%, στο 19,5% και στο 20% για τα έτη 2020, 2021 και 2022 αντίστοιχα.
Ως καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που είχε υποχρέωση να καταβάλλει ο ασφαλισμένος αγρότης κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, όπως προκύπτουν μετά τη διενέργεια της ετήσιας εκκαθάρισης, ανεξάρτητα εάν αυτές τελικά καταβλήθηκαν ή όχι από τον ασφαλισμένο.
Για παράδειγμα, για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019, εάν το ετήσιο εισόδημα από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας κατά το έτος 2018 είναι 20.000 ευρώ και το έτος αυτό οι ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να καταβάλει ο ασφαλισμένος είναι ύψους 2.075,40 ευρώ (όπως έχουν καθοριστεί μετά την εκκαθάριση), το ετήσιο εισόδημα για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019 ανέρχεται σε 22.075,40 ευρώ.
Από την άλλη, όσον αφορά Στην έκπτωση φόρου (ή έμμεσο αφορολόγητο) διαμορφώνεται, από το 2019 κατά πάσα πιθανότητα, ως εξής:
Για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα σε 1.250 ευρώ.
Για φορολογούμενο με ένα προστατευόμενο τέκνο, η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ.
Για οικογένεια με δύο προστατευόμενα τέκνα, η έκπτωση φόρου από 2.000 ευρώ θα υποχωρήσει σε 1.350 ευρώ.
Για φορολογουμένους με τρία παιδιά και άνω, η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ.
Γίνεται πλέον κατανοητό ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος ακόμη και αγρότες με χαμηλά εισοδήματα (κάτω των 500 ευρώ). Βέβαια η κυβέρνηση σαν αντιστάθμισμα αυτής της επιβάρυνσης έχει υποσχεθεί μείωση των χαμηλών συντελεστών φορολόγησης.

*** Με μπλοκάκι προσλήψεις 20 νοσηλευτών στο νοσοκομείο
 
Μπορεί στην πρόσφατη γιορτή των νοσηλευτών ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας να ανακοίνωσε την πρόσληψη 20 νοσηλευτών κατά το προσεχές διάστημα, ωστόσο δεν έκανε γνωστή στους παρευρισκομένους τη σχέση εργασίας που θα έχουν με το Δημόσιο.
Χθες, λοιπόν, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Μπάμπης Λυμπεράς, που επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενημερώθηκε ότι αυτές οι 20 πρώτες προσλήψεις νοσηλευτών θα γίνουν με μπλοκάκι. Από την πλευρά του, θέλησε να καταγγείλει την όλη διαδικασία, αφού- όπως είπε- η ΑΔΕΔΥ έχει πάγια θέση για τη μία και μοναδική σχέση εργασίας στο Δημόσιο: την κατάργηση κάθε ελαστικής μορφή εργασίας. Χαρακτήρισε, μάλιστα, απαράδεκτο σε τόσο νευραλγικές θέσεις, όπως αυτές των νοσηλευτών, να γίνονται προσλήψεις με αυτή τη μέθοδο.
Εκείνο, δε, που ζήτησε από το διοικητή του νοσοκομείου, αλλά και την κυβέρνηση, είναι να ανακληθεί η απόφαση πρόσληψης, ενώ θέλησε να κάνει γνωστό ότι σε καμία περίπτωση δε θα γίνει αποδεκτή και δε θα επιτραπεί να προχωρήσει στην πράξη.  Π.Μπ.

*** Συνελήφθη στη Σπερχογεία 55χρονος με απόφαση για αρπαγή
 
Απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών για αρπαγή εκκρεμούσε σε βάρος ενός 55χρονου ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Τρίτης στη Σπερχογεία του Δήμου Καλαμάτας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας. Ο 55χρονος έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 8 ετών.

*** Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την «Εορτή Μαθητικής Δημιουργίας 2018»
 
Εκδηλώσεις της «Εορτής Μαθητικής Δημιουργίας 2018» πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας.
Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας και ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας και θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο 26 Μαΐου, στο πλαίσιο της προβολής και διάχυσης των αποτελεσμάτων των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν στα σχολεία της Μεσσηνίας. Το πρόγραμμα θα έχει ως εξής: Μέχρι χθες οι κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Κυπαρισσίας.
Στις 26 Μαΐου θα παρουσιασθεί η θεατρική παράσταση «Την πατρίδα μ’ έχασα» στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας από το Γενικό Λύκειο Πεταλιδίου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι περιφερειακές εκδηλώσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια της Μεσσηνίας.

*** Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η επέκταση της αστικής συγκοινωνίας σε Βέργα και Μ. Μαντίνεια
 
Μια απόφαση που περίμεναν εδώ και καιρό αρκετοί και αφορούσε την επέκταση του Αστικού ΚΤΕΛ μέχρι τη Μαντίνεια πάρθηκε ομόφωνα χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Έτσι είναι θέμα χρόνου το Αστικό ΚΤΕΛ να ξεκινήσει τα δρομολόγια προς το σημείο.

*** Επίτιμος δημότης Καλαμάτας ο Απόστολος Γεωργιάδης
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το Δήμο Καλαμάτας, η τελετή αναγόρευσης σε επίτιμου δημότη του καθηγητή Νομικής και ακαδημαϊκού Απόστολου Γεωργιάδη, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 28 Μαΐου, στις 11.30 το πρωί.
Ο χώρος της εκδήλωσης θα είναι στον πρώτο όροφο του ιστορικού Δημαρχείου Καλαμάτας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Απόστολος Γεωργιάδης γεννήθηκε το 1935 στην Καλαμάτα. Αποφοίτησε το 1952 με «άριστα» από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1956 έλαβε το πτυχίο της Νομικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου με τον ίδιο βαθμό.
Η Νομική Σχολή του Μονάχου τον ανακήρυξε το 1962 διδάκτορα, το 1967 υφηγητή και το 1970 καθηγητή του Αστικού Δικαίου, της Πολιτικής Δικονομίας, του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου και της Συγκριτικής των Δικαίων. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου μέχρι το 1973, οπότε εξελέγη καθηγητής Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε μέχρι το 2002, οπότε και αποχώρησε ως ομότιμος καθηγητής.
Το 2000 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος το 2011. Επίσης, δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο) και στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.  Α.Π.

*** Αυτοκίνητο έπεσε σε στάση λεωφορείου στη Μεταμόρφωση - Ένας νεκρός, δύο τραυματίες 
Τραγωδία με ένα ηλικιωμένο άτομο νεκρό σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Μεταμόρφωση όταν ΙΧ έπεσε - κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμή συνθήκες - πάνω σε στάση λεωφορείου
Κατά τις πρώτες πληροφορίες το νεκρό άτομο περίμενε στη στάση στην οδό Παπανδρέου 119 μαζί με ένα άλλο ηλικιωμένο όταν έπεσε το ΙΧ πάνω τους στις 8:20 το πρωί.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ελαφρύτερα έχει τραυματιστεί ο οδηγός του ΙΧ καθώς και η μικρή κόρη του που ήταν μαζί του στο αυτοκίνητο.  protothema.gr

*** Βρέθηκε κρεμασμένος σε ψυγείο κρεοπώλης της Σπάρτης
 
Σοκ στην τοπική κοινωνία της Σπάρτης, καθώς πριν λίγη ώρα βρέθηκε κρεμασμένος ο κρεοπώλης, X.K. .
Το άψυχο σώμα του 55χρονου εντοπίστηκε σήμερα πρωινές ώρες εντός του ψυγείου της επιχείρησης που βρίσκεται δίπλα στη λαχαναγορά Σπάρτης, επί της οδού Βρασίδου.
Ο εν λόγω άνδρας δεν είχε δώσει σημεία ζωής από το απόγευμα της Τετάρτης.
Φιλικό του πρόσωπο ξεκίνησε τις διαδικασίες αναζήτησής του, με αποτέλεσμα στο σημείο να κληθεί κλειδαράς, ο οποίος μαζί με την Αστυνομία, ξημερώματα Πέμπτης, 24.5.2018, μπήκε στον τόπο του συμβάντος και αντίκρυσε την τραγική εικόνα.
Επιπλέον, οι άνδρες της Αστυνομίας εντόπισαν ένα σημείωμα, στο οποίο εικάζεται ότι εξηγούνται οι λόγοι που τον οδήγησαν στο απονεννοημένο διάβημα.  Οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. flynews.gr

*** Ηλικιωμένο να επιπλέει νεκρό στον Κορδία βρήκε το Λιμεναρχείο
 
Το ενδεχόμενο να έκανε μπάνιο στη θάλασσα και να έχασε τις αισθήσεις του εξετάζουν οι Αρχές για τον άτυχο 73χρονο που εντοπίσθηκε χθες το πρωί  στη θαλάσσια περιοχή του Κορδία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, χθες το πρωί στις 9.45 εντοπίσθηκε από στελέχη του Λιμεναρχείου να επιπλέει στη θάλασσα, κοντά στην ακτή, άνδρας χωρίς να έχει τις αισθήσεις του.
Μετά την ανάσυρσή του διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Μεσσηνίας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Όπως διαπιστώθηκε πρόκειται για άνδρα, ηλικίας 73 ετών, ενώ από το Λιμεναρχείο διενεργείται προανάκριση για τα αίτια.

*** Αναγκαία η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση για την παράταξη «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες»
 
Ανοιχτή εκδήλωση για τη μεταρρύθμιση «Κλεισθένης 1» διοργάνωσε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Καλαμάτας «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» χθες το απόγευμα στην αίθουσα «Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη» στο ιστορικό Δημαρχείο. Ειδικότερα, το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Μεταρρύθμιση Κλεισθένης 1. Αναπτυξιακά εργαλεία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.).
Να σημειώσουμε ότι, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής σχολίασε ότι το να υποστηρίζει κάποιος ότι αποκεντρώνεις αρμοδιότητες χωρίς να έχεις ισχυρούς Δήμους και Περιφέρειες, οδηγεί στο χάος. Αποκέντρωση σημαίνει ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η δουλειά που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. Δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη.
Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή η δραστηριότητα παίρνει "σάρκα και οστά" με τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και είναι γνωστή ως "Κλεισθένης 1". Για το εκλογικό σύστημα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, αφού, εκτός όλων των άλλων, βοηθά στις συνέργειες μεταξύ των παρατάξεων, κάτι που μόνο προς όφελος του εκάστοτε Δήμου μπορεί να αποβεί.
Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατη παρέμβασή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Μανώλης Μάκαρης είχε ταχθεί υπέρ του συστήματος της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, αφού η καθιέρωσή της αποτελεί μια σημαντική αλλαγή, που έχει ως στόχο να υπάρξει ακριβής αποτύπωση της βούλησης του λαού στην κατανομή των εδρών στα αντίστοιχα συμβούλια.
Επιχειρηματολογώντας για τη θέση του, είχε σχολιάσει ότι με το νέο σύστημα ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης δε θα έχουν το «αλάθητο» και θα πρέπει να αναζητούν συναίνεση, όχι μόνο στην πλειοψηφία, αλλά και στη μειοψηφία. Από την άλλη μεριά, πρέπει να υπάρξουν και  κάποιες αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα.
Γενικώς, είχε σχολιάσει ο κ. Μάκαρης, η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό βήμα για να λύνονται τα προβλήματα με βάση τη συναίνεση, τη σύγκλιση των απόψεων και τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Βέβαια η απλή αναλογική δεν είναι πανάκεια, καθώς χρειάζεται να γίνουν κι άλλες τομές που θα επιτρέψουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει όλους τους απαιτούμενους πόρους για την επιτέλεση της αποστολής της, έτσι ώστε να πάψει να είναι ο «φτωχός» συγγενής του κράτους. Α.Π.

***  Εμβολιασμοί παιδιών αθιγγάνων
 
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία για Όλους» της Εταιρείας Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, θα πραγματοποιηθεί ιατρική παρέμβαση στη Μεσσηνία, από αύριο 25 έως τις 27 Μαΐου, σε συνεργασία με διαφόρους φορείς, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Καλαμάτας.
Μεταξύ άλλων, αύριο θα γίνει παιδιατρικός έλεγχος και εμβολιασμός παιδιών αθιγγάνων σε καταυλισμούς στην Καλαμάτα, στην Αγία Τριάδα και στο Ασπρόχωμα, σε συνεργασία με τον Ε.Ε.Σ. - Περιφερειακό Παράρτημα Καλαμάτας, την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας και το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Καλαμάτας (στήσιμο σκηνών στους καταυλισμούς – συμμετοχή εθελοντών Ε.Ε.Σ.).

***  Μήνυση σε διευθυντή Λυκείου στην Καλαμάτα για χαστούκι σε μαθητή
 
Εδώ και αρκετά χρόνια, όλο και πιο συχνά, το σχολείο έρχεται στο προσκήνιο της δημοσιότητας με αφορμή προστριβές, εντάσεις και συγκρούσεις ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους.
Είναι αλήθεια ότι η σχέση εκπαιδευτικού - μαθητή, στους βασικούς της πυλώνες, είναι μια σχέση θεσμική, όσο κι αν πολλές φορές γίνεται αντιληπτή από τους μαθητές και τους γονείς τους ως προσωπική.
Αυτό σημαίνει ότι το «πατρόν» της υφαίνεται  σε γενικές γραμμές με νόμους και διατάξεις, ανεξάρτητα από προσωπικές διαθέσεις, καθώς κάθε εκπαιδευτικός είναι «θεσμικά» υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει προς τους μαθητές του ένα minimum από την εξουσία που του παρέχει η θέση του στο σχολείο (διδασκαλία ορισμένης ύλης, εξέταση, βαθμολογία, απουσίες, ποινές, κ.λπ.), πρακτική που δημιουργεί «αυτεπαγγέλτως» αντιθέσεις, σε κάποιες περιπτώσεις εκρηκτικές.
Οι εκπαιδευτικοί λειτουργούν οι ίδιοι σ' ένα ασφυκτικό πλαίσιο, κάτω από ολοένα εντεινόμενο έλεγχο, αδύναμοι να επέμβουν με καθοριστικό τρόπο στο αναλυτικό πρόγραμμα, στον τρόπο διδασκαλίας κ.λπ. Υφίστανται τον κρατικό καταναγκασμό, αλλά είναι αντικειμενικά και οι βασικοί ιμάντες διοχέτευσής του στο μαθητικό πληθυσμό.
Σε σχετικό πίνακα που δημοσιεύτηκε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" χαρτογραφούνται ενδεικτικά κάποια συγκεκριμένα περιστατικά βίας, κοντολογίς, μια σειρά «επεισοδίων» ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, που σύμφωνα με την «κοινή» γνώμη, συνθέτουν το παζλ της «κρίσης της σχολικής αίθουσας». Ένα από αυτά είναι και η κατάθεση μήνυσης εναντίον διευθυντή Λυκείου στην Καλαμάτα, επειδή χαστούκισε μαθητή.
*** Φωτιά σε παράγκα στη Δυτική Παραλία
 
 
Μια παράγκα στον Κορδία τυλίχθηκε στις φλόγες το βράδυ της Τετάρτης.
Στο σημείο έφθασαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής που άμεσα κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά, πριν αυτή επεκταθεί.
 
***  5η Λευκή Νύχτα και τερματισμός Hellas Rally Raid στην Κυπαρισσία
«Οι άνθρωποι κάνουμε τη διαφορά» και ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του που αναλαμβάνει και υλοποιεί, αποδεικνύει και αναδεικνύει ότι αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα, με την Κυπαρισσία ν’ «απογειώνεται» αυτό το Σαββατοκύριακο με την 5η Λευκή Νύχτα και τον τερματισμό του Hellas Rally Raid!
Η Λευκή Νύχτα αποτελεί πλέον θεσμό στην Κυπαρισσία και κάθε χρόνο γίνεται καλύτερη, ομορφότερη, μαζικότερη, ενώ το Hellas Rally Raid αποτελεί πραγματική κατάκτηση του Εμπορικού Συλλόγου!
Για την 5η Λευκή Νύχτα και τον τερματισμό του Hellas Rally Raid στην Κυπαρισσία, το Σάββατο και την Κυριακή αντίστοιχα, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης, στο Εν Πλω στην παραλία Κυπαρισσίας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Δημήτρης Τερζής και το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, Άρης Παναγιωτόπουλος.
Ο Δημήτρης Τερζής, τόνισε με έμφαση ότι, «5η Λευκή Νύχτα Κυπαρισσίας το Σάββατο 26 Μαΐου, μια μεγάλη διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Κυπαρισσίας! Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 8:30 το βράδυ έως τα ξημερώματα. Θα έχουν μεγάλες εκπτώσεις και πρόσφορές. Αναμένουμε πλήθος κόσμου σε μια πολύ σημαντική βραδιά για την πόλη μας. Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε κανονίσει να βρίσκονται διάσπαρτα την αγορά οκτώ μουσικά σχήματα και από εκεί και πέρα θα υπάρχουν άλλες μικρές και μεγάλες εκπλήξεις. Καλούμε όλους τους καταναλωτές να προσέλθουνε στην όμορφη Κυπαρισσία μας, να την περπατήσουν, να συνδυάσουν το Σάββατό τους με ψώνια και με μια όμορφη βόλτα.
Η Κυπαρισσία θα βάλει τα γιορτινά της και ευελπιστούμε να έχουμε μια πολύ όμορφη διοργάνωση».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, «Κι έτσι, αισίως, έχουμε φτάσει στην 5η Λευκή Νύχτα! Μετά την επιτυχία των προηγούμενων χρόνων, κάθε χρόνο μπαίνει και μια καινούργια πινελιά. Φέτος θα υπάρχει διαγωνισμός καλύτερης βιτρίνας όπου οι καταναλωτές θα ψηφίζουν την καλύτερη βιτρίνα! Θα υπάρχει  και έκθεση τοπικών προϊόντων ώστε να δείξουμε τι παράγει ο τόπος μας. Στη Λευκή Νύχτα συμμετέχουν πάνω από 130 επιχειρήσεις! Το μεγαλύτερο μέρος αυτής  είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, με πόρους του ιδίου του Εμπορικού Συλλόγου! Είναι μια κοινή προσπάθεια που κάνει η πόλη μας! είμαστε πολύ περήφανοι στην Κυπαρισσία για τη Λευκή μας Νύχτα και, πιστεύουμε ότι, είναι η μεγαλύτερη Λευκή Νύχτα της Πελοποννήσου!».
Με τη σειρά του, ο Άρης Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στον τερματισμό του Hellas Rally Raid στην Κυπαρισσία και συγκεκριμένα στην παραλία του Άι-Λαγούδη! «Την επομένη της Λευκής Νύχτας, 27 Μαΐου, Κυριακή, ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας κατάφερε και θα φέρει στην παραλία του Άι-Λαγούδη το Hellas Rally Raid που αποτελείται από 283 μηχανοκίνητα οχήματα, τα οποία μετά από μια μεγάλη ειδική διαδρομή η οποία θα ξεκινήσει από την Κρέστενα, θα πάει στο Κοπανάκι, στα βουνά της Μάλης, στους Χριστιάνους, θα καταλήξει και θα τερματίσει στην παραλία του Άι-Λαγούδη.
Θα γίνει η τελετή λήξης με απονομή μεταλλίων, θα υπάρχουν 14 ειδησεογραφικά κανάλια.
Περιμένουμε πληθώρα προσέλευσης κόσμου και καλό θα ήταν όλος ο κόσμος της Κυπαρισσίας και από τη γύρω περιοχή, όποιος μπορεί, να έρθει να δει την εκδήλωση. Η εκδήλωση αυτή θα προβάλει γενικώς την πόλη μας, θα προβάλλει τις ομορφιές από τις γύρω περιοχές και καλό θα κάνει, γενικότερα, σ’ όλο τον τόπο μας!».  Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
*** Εκδρομή στο Ηρώδειο για την όπερα «Ναμπούκο» με τον Δημήτρη Πλατανιά
 
Εκδρομή στο Ηρώδειο για την όπερα «Ναμπούκο» του Τζουζέππε Βέρντι, με τον Δημήτρη Πλατανιά να ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο, διοργανώνει για την Παρασκευή, 1η Ιουνίου, το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση "ΝΑΡΤΟΥΡΑ".
Μουσική διεύθυνση: Φιλίπ Ογκέν
Σκηνοθεσία: Λέο Μουσκάτο
Ώρα έναρξης: 21:00
Αναχώρηση στις 15:00 από Στούπα και επιστροφή από Αθήνα, αμέσως μετά το τέλος της παράστασης. Αναλυτικότερα τα σημεία και οι ώρες αναχώρησης:
15.00 Στούπα: έξω από το φούρνο Μπαλαχτάρη
15.10 Καρδαμύλη: Πλατεία Καρδαμύλης
16.00 Καλαμάτα: έξω από το 4ο Γυμνάσιο, στο ποτάμι
Τιμή συμμετοχής 45 ευρώ το άτομο. Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται η τιμή του εισιτηρίου της παράστασης, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και η συμμετοχή θα ισχύει με την καταβολή του αντίτιμου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταβάλλουν το αντίτιμο κατοχυρώνοντας τη θέση, ως εξής:
Στούπα: HannaShop - Άννα Ραπτέα | Παραλία Στούπας
Καλαμάτα: MEDIA STROM -Λένα Παπαδοπούλου | Αναγνωσταρά 29
Επικοινωνία: 6946096502 | v.kateri@hotmail.com

***  Εκδήλωση για τη μαυρομάτα, την κυρά των αμπελιών
 
Σημαντικές προοπτικές για την ανάδειξη της ιστορίας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και των μεθόδων καλλιέργειάς της, αλλά και τη διατήρηση και τόνωση της παραγωγής της από τη νέα γενιά, προσφέρει η ένταξή της στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Με την αξιοποίηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και θα τονωθεί ο αειφόρος αγροτουρισμός, καθώς και ο πολιτιστικός και γαστρονομικός τουρισμός. Παράλληλα, η ένταξη αναμένεται να συμβάλει στην οργανωμένη εφαρμογή παγκόσμιας καμπάνιας για την προώθηση και την καθιέρωση της σταφίδας ως ελληνικής υπερτροφής και ως σημαντικού στοιχείου της Μεσογειακής Διατροφής.
Μάλιστα, η Εταιρεία Ανάδειξης Μεσσηνιακών Προϊόντων οργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 25 Μαΐου, στις 8.30 μ.μ., στην «μπουκαδούρα» (Πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας) για τον κάποτε «μαύρο χρυσό» της Ελλάδας.
Θα μιλήσουν οι:
-Παύλος Γκραίκης, γενικός γραμματέας Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, «Τοπικά προϊόντα-ανάπτυξη μεσσηνιακής οικονομίας»
-Θεοδώρα Καλογεράκου, πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΑΠΘ με ειδίκευση στη Θεραπευτική Γυμναστική και στην οστεοπόρωση, μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ανθρώπινη Απόδοση και Υγεία (ΑΠΘ) με ειδίκευση στη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, μετεκπαίδευση στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Karolinska University (Στοκχόλμη) σε προγράμματα θεραπευτικής γυμναστικής και εκτίμησης θρέψης σε χρόνιες παθήσεις, σε γηριατρικούς ασθενείς και στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, επισκέπτρια ερευνήτρια σε προγράμματα εφαρμογής της Μεσογειακής Διατροφής στη ζωή των εργαζομένων (Harvard T.H. Chan School of Public Health, Βοστόνη), μετεκπαίδευση σε προγράμματα Υγιεινής Κουζίνας-Υγιεινής Ζωής, Harvard T.H. Chan School of Public Health at the Culinary Institute of America, Napa Valley California, μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης, «H διατροφική αξία της σταφίδας»
-Παναγιώτης Παπανικολόπουλος (κατά κόσμον γαστροναύτης), τροφογράφος, «Η σταφίδα στην μεσσηνιακή κουζίνα»
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Hλίας Καραμπάτσος.
 
***  Το ένθετο του «Θάρρους» για το γάμο 
Ο γάμος, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μεγάλο πάρτυ που σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα. Χορέψτε, Διασκεδάστε, Αγκαλιαστείτε, Χαρείτε τη μαγεία αυτή της ιδιαίτερης ημέρας!
Για εσάς που σχεδιάζετε το γάμο σας, μια καλή συμβουλή είναι την "ΜΕΓΑΛΗ ΗΜΕΡΑ" να κάνετε ο,τι πραγματικά σας αρέσει και ταιριάζει στην προσωπικότητά σας.
Για την επιτυχία η σίγουρη βοήθεια είναι να εμπιστευθείτε επαγγελματίες του χώρου που θα σας δώσουν απαντήσεις και θα σας βοηθήσουν να ετοιμαστείτε με τον καλύτερο τρόπο ώστε να απολαύσετε κάθε στιγμή της προετοιμασίας, χωρίς άγχος.
Από το προσκλητήριο μέχρι το νυφικό και από τη γαμήλια τούρτα έως το ταξίδι του μέλιτος.
Μέχρι να φτάσετε στα σκαλιά της εκκλησίας χρειάζεται καλή διάθεση, που σίγουρα την έχετε, σωστή οργάνωση, κομψές επιλογές, αισθητική και φυσικά ΕΣΑΣ, τους πρωταγωνιστές,  για να σύρετε το χορό.
Η ώρα η καλή!!!
Δείτε εδώ το ένθετο του «Θάρρους» και θα ανακαλύψετε όλα όσα χρειάζεστε για να πραγματοποιήσετε ένα τέλειο γάμο.
 
*** ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ στην ΕΛΛΑΔΑ!Αύξησε 15 δις Ευρώ το χρέος στο 1ο τρίμηνο του 2018
 ~ Με αφορμή τα περί εξόδου από το Μνημόνιο και τα περί βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, που είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τίθενται κάποια ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν.
Στο 1ο τρίμηνο η μισθοδοτική δαπάνη της κεντρικής διοίκησης είναι €152 εκατ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, όπως η έκθεση του ΥΠ.ΟΙΚ αναφέρει. Τώρα αν, λόγω πρόωρων εκλογών αρχίσουν και προσλήψεις τότε όπως καταλαβαίνετε το κόστος θα εκτοξευτεί.
ΕΔΩ ΤΟ ΛΙΝΚ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Πάμε τώρα στο χρέος όπου βάσει των στοιχείων του ΟΔΔΗΧ στο πρώτο τρίμηνο του έτους υπήρξε αύξηση από €329 δισ. σε €344 δισ.
Η κυβέρνηση κινείται με γοργό ρυθμό στην αύξηση του δανεισμού τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.
Για να χτίσει το περίφημο “μαξιλάρι” ασφαλείας, η κυβέρνηση σκουπίζει κυριολεκτικά τα αποθεματικά περιφερειών, δήμων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ενώ από τις αρχές του 2017 έχει δανειστεί επιπλέον €12 δισ. σε μορφή repos, τα οποία στο σύνολό τους αγγίζουν τα €23 δισ.
Ο εξωτερικός δανεισμός της χώρας εμφανίζεται εξίσου αυξημένος κατά €7 δισ. σε σχέση με το τέλος του 2016 με τα περισσότερα χρήματα να έχουν ληφθεί για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και επιστροφές φόρων.
~ Η εύλογη απορία που προκύπτει είναι πώς αυξήθηκε ο δανεισμός όταν είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα. Τα χρήματα του πλεονάσματος πήγαν στα εξής:
1. Πληρωμή τόκων (θυμίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αφορά πληρωμές τόκων)
2. Μοίρασμα επιδόματος στο τέλος του έτους
3. Προσλήψεις στο δημόσιο. 60.000 προσλήψεις έχουν γίνει την τελευταία 3ετία, οι περισσότερες εκτός ΑΣΕΠ με 210 νέους δημόσιους οργανισμούς να έχουν δημιουργηθεί.
4. Μαξιλάρι-ασφαλείας σε περίπτωση που η επικείμενη έξοδος στις αγορές αντιμετωπίσει δυσκολίες.
Το μεγάλο πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει η όποια κυβέρνηση βρίσκεται τους επόμενους μήνες στην εξουσία, είναι το διεθνές περιβάλλον που δεν είναι ευνοϊκό.
Το πετρέλαιο ήδη αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, τα επιτόκια της Ε.Ε λογικά θα αυξηθούν, μάλλον θα υπάρξει και ανατίμηση του ευρώ ενώ τα Εθνικά Θέματα δεν είναι σε καλή κατάσταση, κυρίως τα ελληνοτουρκικά, που επηρεάζουν φυσικά και τις αμυντικές δαπάνες.
Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, όποτε κι αν έρθει, καλό είναι οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι πραγματικές πολιτικές των κομμάτων. Μόνο έτσι θα μπορούν να κρίνουν σωστά.

*** ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ με την Deutche Bank! Tι συμβαίνει με τον Γερμανικό Τιτάνα;..
Αίσθηση προκαλεί η είδηση για την Deutche Bank. Βλέπετε η μεγαλύτερη, γερμανική τράπεζα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και καλείται να αναδομηθεί.
Σήμερα ανακοίνωσε πως θα μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων της σε όλο τον κόσμο αρκετά κάτω από τις 90.000 από τις 97.000 που είναι σήμερα. Είναι η πρώτη σημαντική κίνηση από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο με στόχο τη μείωση του κόστους και την αποκατάσταση της κερδοφορίας της.
Ύστερα από την ξαφνική διοικητική ανακατάταξη τον περασμένο μήνα, η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής και θα επικεντρωθεί εκ νέου στην Ευρώπη και στην εγχώρια αγορά της ύστερα από τρία συνεχή έτη ζημιών.
Η τράπεζα δεν έδωσε συγκεκριμένο νούμερο για τις περικοπές, αλλά πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε στο Reuters ότι στόχος είναι η περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας.
Οι αλλαγές που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στα ‘τοξικά’ προϊόντα που χρησιμοποιούσαν οι τράπεζες για να δημιουργούν υπερ-κέρδη έχουν πλήξει τη γερμανική τράπεζα. Αυτό δε σημαίνει πως η Deutche Bank έχει πρόβλημα με την αυστηρή έννοια. Εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη του μέσου Γερμανού και φυσικά να έχει καταθετικό χρήμα. Το πρόβλημα όμως που δημιουργήθηκε στο επενδυτικό σκέλος της Τράπεζας είναι που οδήγησε στην απόφαση για αναδιάρθρωση ώστε να βρεθούν νέοι τρόπου διατήρησης κι εκ νέου αύξησης της κερδοφορίας.
~
***  ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ! Το αποφάσισε ο Τσίπρας;..
To έχουμε γράψει αρκετές φορές αλλά φαίνεται πως κάθε μέρα, με τα νέα στοιχεία που προκύπτουν, τα δεδομένα των εκλογών γίνονται όλο και πιο σταθερά, όλο και πιο ευδιάκριτα.
Ας ξεκινήσουμε με την πρωτολογία του Πρωθυποργού στην Βουλή όπου είπε το κλασικό «τον Αύγουστο βγαίνουμε από τα Μνημόνια» και μάλιστα υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών… κάποια στιγμή
~*  Πρωτολογία στη συζήτηση για την ελληνική οικονομία : https://youtu.be/_viz_9g-7So .-
~ Την ίδια στιγμή κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως «ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να λύσει το Σκοπιανό». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε στο πρακτορείο υπό το καθεστώς ανωνυμίας «αν υπάρξει μια συμφωνία θα είναι μπόνους. Ο Τσίπρας θα πει «σας έβγαλα από το Μνημόνιο, έλυσα το ζήτημα των Σκοπίων». Με αυτό τον τρόπο ίσως να μπορέσει να καλύψει άλλες απώλειες».
Όπως παρατηρεί το πρακτορείο ειδήσεων αν υπάρξει λύση στο γρίφο με τη «Μακεδονία» αυτό θα εξασφαλίσει στον Τσίπρα τους επαίνους της ΕΕ και των ΗΠΑ «που είναι ανυπόμονες με αυτό που αντιλαμβάνονται ως ισχυρογνωμοσύνη των Ελλήνων για την ονομασία (σ.σ. της ΠΓΔΜ), για την οποία πιστεύουν ότι λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για τα Βαλκάνια. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι αν ανοίξει ο δρόμος για την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αυτό θα βοηθήσει στον έλεγχο της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων».

***  Νέα ΕΠΙΘΕΣΗ του Τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. στην Ελλάδα: «Η Ελλάδα προστατεύει και δίνει άσυλο σε πραξικοπηματίες»…
Έντονη είναι η αντίδραση της Άγκυρας στην απόφαση του ΣτΕ να δοθεί άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
«Το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, σε παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, έδωσε άσυλο σε έναν πραξικοπηματία», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση.
«Έχει λοιπόν επιβεβαιωθεί από την διεθνή κοινότητα πως η Ελλάδα είναι μία χώρα που προστατεύσει και δίνει άσυλο σε πραξικοπηματίες», συμπληρώνει, σε οξύ τόνο, η ανακοίνωση και προσθέτει: «Καταδικάζουμε εντόνως αυτή την απόφαση που προσβάλει τη συνείδηση του τουρκικού έθνους. Ελπίζουμε πως το ελληνικό δικαστικό σύστημα δεν κάνει τα ίδια λάθη επαναλαμβάνοντας παρόμοιες αποφάσεις στο μέλλον».
*  Η απόφαση του ΣτΕ
Ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδούπολη, Suleyman Ozkaynakcim, θα αφεθεί ελεύθερος μόλις δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του τότε υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφύγων με την οποία είχε χορηγηθεί άσυλο στον εν λόγω Τούρκο αξιωματικό.
Η Ολομέλεια Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο, και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, το απόγευμα της Τετάρτης σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, με ισχυρή πλειοψηφία, απέρριψε το αίτημα του κ. Μουζάλα.
Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θεωρείται πιλοτική και για τους υπόλοιπους επτά Τούρκους στρατιωτικούς. newsbomb.gr

*** Καταδικάστηκαν κι οι τρεις της επίθεσης στον Μπουτάρη-Τι ανέφερε ο πατέρας Ιερέας
-Ένοχους έκρινε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τους τρεις κατηγορούμενους για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.Το δικαστήριο τιμώρησε με ποινή φυλάκισης 14 μηνών τον έναν από τους δύο 20χρονους και τον 36χρονο ομογενή ενώ ο δεύτερος 20χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών.
* Το δικαστήριο ανέβαλε την επιβληθείσα ποινή για τους δύο 20χρονους επί τριετία ενώ για τον 36χρονο τη μετέτρεψε προς 5 ευρώ τη μέρα καθώς δεν συνέντρεχαν οι προϋποθέσεις για την αναστολή της ποινής.
Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, κατά την αναγγελία της απόφασης, δέχθηκε ότι επρόκειτο «περί οργανωμένης επίθεσης σε βάρος του δημάχου», θέση την οποία διατύπωσε η εισαγγελέας της έδρας κατά την εισήγησή της.Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγη ώρα οι απολογίες των τριών συλληφθέντων που κατηγορούνται για την επίθεση σε βάρος του
Νωρίτερα, οι τρεις κατηγορούμενοι, εμφανίστηκαν μετανιωμένοι ενώπιον του δικαστηρίου και υπεστήριξαν ότι παρασύρθηκαν από το πλήθος και ζήτησαν συγγνώμη για τις πράξεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 36χρονος, ομογενής από τη Γεωργία, ανέφερε ότι δεν γνώριζε καν ποιον χτυπούσε.
Ο πρώτος εκ των δύο 20χρονων είπε ότι έκανε λάθος και μίλησε για απρεπή συμπεριφορά. «Είμαι Πόντιος και κατέβηκα να τιμήσω τη μνήμη των Ποντίων. Είδα κόσμο να αποδοκιμάζει ένα πρόσωπο και πλησίασα να δω ποιο ήταν αυτό. Παρασύρθηκα από ανοησία και λόγω της μετεφηβικής μου ηλικίας», απολογήθηκε και ομολόγησε τις ενέργειές του.
Επιβεβαίωσε, δε, ότι είναι γνωστής πολεμικών τεχνών και ζήτησε συγγνώμη από το δήμαρχο προσωπικά και τον πατέρα του, που κατέθεσε προηγουμένως στο δικαστήριο.
Ο πατέρας του νεαρού, ο οποίος είναι ιερέας, ανέφερε κατά την κατάθεσή του ότι ο γιος του έκανε λάθος.
Από την πλευρά του, ο 36χρονος απολογήθηκε ότι δεν γνώριζε το πρόσωπο εναντίον του οποίου επιτίθετο το πλήθος. «Δεν γνώριζα ποιος ήταν. Έκανα μεγάλο λάθος και ζήτω συγγνώμη. Παρασύρθηκα από το πλήθος. Είχα ακούσει ότι είχε αφήσει ο δήμαρχος τους γκέι να κάνουν παρέλαση» είπε και κατέθεσε ότι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.
Ο τρίτος κατηγορούμενος επικαλέστηκε το νεαρό της ηλικίας του, για να δικαιολογήσει τις ενέργειές του, προσθέτοντας ότι παρασύρθηκε από το πλήθος, ενώ ομολόγησε ότι χτύπησε το τζάμι με τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου του δημάρχου.
 Προηγουμένως, καταθέτοντας ως μάρτυρας κατηγορίας, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, περιέγραψε καρέ καρέ τα όσα διαδραματίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου.
«Ξαφνικά, εκεί που καθόμαστε, γίνεται ένα ντου, σαν να δόθηκε σύνθημα από κάπου, κι άρχισαν να μας κυκλώνουν. Σε κλάσματα δευτερολέπτων κατευθυνθήκαμε προς το Βασιλικό Θέατρο για να φύγουμε. Όταν έπεσε κάτω ο δήμαρχος και συνέχισαν να τον χτυπούν, εκεί φοβήθηκα», σημείωσε η κ. Γούλα.
Από το βήμα του μάρτυρα κατέθεσε επίσης ο φρουρός του δημάρχου. Ήταν «σαν να δόθηκε ένα έναυσμα να μας περικυκλώσουν κι άρχισαν να τον ρίχνουν κλωτσιές στα πόδια» κατέθεσε και περιέγραψε τη συμμετοχή καθενός εκ των κατηγορουμένων στην επίθεση. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
~
***  Έτσι θα αποτρέψετε τα τσιμπήματα κουνουπιών στο παιδί σας Ξεκινά αυτή η περίοδος του χρόνου που οι βροχές μας δροσίζουν λίγο από τις πολλές ζέστες, αλλά αυτή η υγρασία είναι πόλος έλξης για τα κουνούπια
~  Ο πιο εύκολος στόχος των κουνουπιών είναι το εκτεθειμένο δέρμα του μωρού και είναι πολύ σύνηθες να βρίσκετε πολλά τσιμπήματα πάνω του. Εφόσον τα κουνούπια κουβαλούν διάφορες ασθένειες και δεν υπάρχει εμβολιασμός που να προστατεύει τα παιδιά, η μόνη θεραπεία είναι η πρόληψη.
Τι χρειάζεται να ξέρετε για την πρόληψηΤα κουνούπια είναι πιο ενεργά νωρίς το πρωί και το απόγευμα. Εκείνες τις ώρες είναι προτιμότερο να μην βγάζετε τα παιδιά έξω και να τα απασχολείτε στο σπίτι με παιχνίδια, πάντα με κλειστές πόρτες και παράθυρα. Τα κουνούπια έλκονται από σκούρα χρώματα, όπως το μαύρο και το γκρι. Επιλέξτε ανοιχτόχρωμα ρούχα για το παιδί αλλά και για εσάς. Φορέστε του μακρυμάνικες μπλούζες και παντελόνια ώστε να εκτίθεται όσο λιγότερο γίνεται το δέρμα στα κουνούπια.Τα κουνούπια μεγαλώνουν κυρίως σε βρώμικο ή στάσιμο νερό. Αν το νερό της βρύσης από την περιοχή σας είναι επίφοβο, προμηθευτείτε φίλτρα νερού ή προτιμήστε το εμφιαλωμένο.Είναι γνωστό ότι το έντονο κίτρινο φως έλκει τα κουνούπια σε μεγάλο αριθμό. Όσο είναι στο χέρι σας, σβήστε τα φώτα όταν δεν χρειάζεται να είναι αναμμένα.Αποφύγετε την παραλία κατά τη διάρκεια βροχερών περιόδων γιατί εκεί τριγυρνούν περισσότερο τα κουνούπια. Αν προκύψει, οπλιστείτε από πριν με αντικουνουπικό σπρέι ή κρέμα για όλη την οικογένεια. Εφαρμόστε κάτι επίσης πριν τον ύπνο για να κρατήσετε μακριά τα έντομα.Τα 5 πιο κοινά μέρη που πρέπει να προσέξετε πολύΣχολείο. Το δεύτερο ‘σπίτι’ του παιδιού σας κρύβει κινδύνους σε κάθε χώρο οπότε πρέπει να είστε προετοιμασμένη με τα κατάλληλα προϊόντα.Πάρκα. Η αγαπημένη κρυψώνα των παιδιών σας είναι και η αγαπημένη των κουνουπιών. Οι θάμνοι και οι φυλλωσιές γοητεύουν τα κουνούπια, καθώς και τα σημεία με χώμα και λάσπη. Εφαρμόστε ειδικά παιδικά αυτοκόλλητα που κρατούν τα κουνούπια μακριά.
Εξωτερικές δραστηριότητες, όπως τα μαθήματα χορού ή αθλήματα που γίνονται σε ανοιχτούς χώρους, είναι πάντα ένας κίνδυνος. Και σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να βάλει το αυτοκόλλητό του για να προστατευτεί κατάλληλα.
Γάμοι. Το καλοκαίρι ενδείκνυται για γάμους και δεξιώσεις σε ανοιχτούς χώρους και μπορεί να έχετε να πάτε σε πολλούς φέτος. Αν πάρετε το παιδί μαζί σας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Γιατί τσιμπάνε τα μωρά τόσο πολύ; Γιατί τους έλκει η μυρωδιά των μωρουδιακών προϊόντων, όπως οι πούδρες, οι κρέμες και οι λοσιόν. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιείτε προϊόντα χωρίς μυρωδιά. Όπως ήδη είπαμε, το εκτεθειμένο δέρμα είναι ο ευκολότερος στόχος τους ενώ ο ιδρώτας στα ρούχα είναι η υγρή περιοχή όπου μπορούν να αναπαραχθούν. Φροντίστε να είναι πάντα στεγνό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να του αλλάζετε ρουχαλάκια όταν ιδρώνει.Σπιτικοί τρόποι να εξουδετερώσετε τα τσιμπήματα: ο χυμός λεμονιού στην περιοχή βοηθά πολύ. Μετά από 15 λεπτά, ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Αν δείτε ότι ενοχλείται και τρώγεται με το λεμόνι, καθαρίστε το αμέσως. Η αλόη βέρα έχει ευεργετική επίδραση και δροσίζει την περιοχή.

***  Ανοια: Πως να την προλάβετε
 ~  Η άνοια θεωρείται από πολλούς αναπόφευκτο επακόλουθο της γήρανσης, όμως αυτή η άποψη είναι εσφαλμένη.
* Εκτός του ότι υπάρχουν ορισμένοι –λιγοστοί ομολογουμένως– άνθρωποι, οι λεγόμενοι Super Agers, που καταφέρνουν να διατηρήσουν τον εγκέφαλό τους νέο μεγαλώνοντας, υπάρχουν και μέτρα που μπορούμε να λάβουμε όλοι εμείς για να θωρακίσουμε τη μνήμη και τις λοιπές πνευματικές μας δεξιότητες όσο περνούν τα χρόνια.
Ο Δρ Sharad P. Paul, οικογενειακός γιατρός και χειρουργός δερματολόγος, δίνει 6 συμβουλές-κλειδιά που όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας.
1. Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
«Ιδανικά, δεν πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από 1-2 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα, καθώς από τα 3 ποτήρια και πάνω αυξάνεται ο κίνδυνος υπέρτασης [η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την άνοια]» αναφέρει ο Δρ Paul.
2. Σωστή διατροφή
Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει σε κάθε πτυχή της υγείας μας και η υγεία του εγκεφάλου δεν αποτελεί εξαίρεση. Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης, αποδεδειγμένα βοηθά στη διατήρηση του όγκου και της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου με την πάροδο των ετών.
3. Σωματική δραστηριότητα
Κάθε μορφή σωματικής άσκησης είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου, ωστόσο ο Δρ Paul συνιστά κυρίως όσες συνδυάζουν ισορροπία, κίνηση και άσκηση δύναμης, όπως το τανγκό ή η ποδηλασία. Επίσης, σημαντικά είναι τα οφέλη και από τη γιόγκα, καθώς μειώνει το στρες και την αρτηριακή πίεση, ενώ το τάι τσι βελτιώνει την ισορροπία.
4. Επαρκής και ποιοτικός ύπνος
Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο τείνουν να παρουσιάζουν στον εγκέφαλό τους μεγαλύτερη συσσώρευση βήτα αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που παίζει καταλυτικό ρόλο στην εκδήλωση του Αλτσχάιμερ, της πιο κοινής αιτίας εμφάνισης άνοιας. Βέβαια δεν είναι πάντα επιλογή μας το αν θα απολαύσουμε επαρκή και ποιοτικό ύπνο. «Ιδιαίτερα βοηθητικές είναι μορφές άσκησης που στοχεύουν στο στρες, όπως η γιόγκα» αναφέρει ο Δρ Paul, συμπληρώνοντας πως «τεχνικές όπως η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία βοηθούν επίσης στη βελτίωση του μοτίβου του ύπνου». Φυσικά ρόλο στον ύπνο παίζουν και οι διατροφικές συνήθειες, επομένως ο γιατρός συνιστά να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, επεξεργασμένων τροφίμων και προϊόντων με πολλή ζάχαρη τις βραδινές ώρες.
5. Διακοπή καπνίσματος
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του οργανισμού Alzheimer’s Disease International, οι καπνιστές είναι κατά 45% πιο πιθανό να εκδηλώσουν άνοια σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.
6. Εκμάθηση ξένης γλώσσας
Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι μία από τις καλύτερες μορφές «γυμναστικής» για τον εγκέφαλο κι αυτό επειδή, σύμφωνα με τον Δρ Paul, η διαδικασία εξερεύνησης μιας άλλης γλώσσας ενεργοποιεί νέες γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των νεύρων στον εγκέφαλο. Περίπου την ίδια επίδραση έχουν και άλλες πνευματικές δραστηριότητες, όπως τα σταυρόλεξα και το σουντόκου.
~ ~* ΜΝΗΜΟΝΙΚΟΝ Ελληνικό προϊόν  2018:  https://youtu.be/WRcUG6VvE44  .-

 *** Της Σαμαριάς το πέρασμα
 Ένας επίγειος παράδεισος
~  Σημείο αναφοράς για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη, το εντυπωσιακό φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένας επίγειος παράδεισος, που προσελκύει κάθε χρόνο ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις χώρες του εξωτερικού.
Το ξακουστό φαράγγι, που έχει μήκος 16 περίπου χιλιομέτρων και πλάτος που κυμαίνεται από 3 έως 300 μέτρα, ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός το 1962, προκειμένου να προστατευτούν η χλωρίδα (πάνω από 450 είδη του φυτικού βασιλείου, 70 από τα οποία είναι ενδημικά είδη και υποείδη της Kρήτης) και η πανίδα (κυρίως, ο κρητικός αίγαγρος).Oι ψηλές κορυφές, οι άφθονες ορθοπλαγιές, οι επιβλητικές χαράδρες, οι ρεματιές, οι πηγές και τα πυκνά δάση αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Πέραν της αυτονόητης και ανεκτίμητης οικολογικής αξίας του, το φαράγγι διαδραμάτισε στο διάβα του χρόνου και ένα σημαντικό ιστορικό ρόλο, καθώς αποτέλεσε καταφύγιο για τους επαναστατημένους Κρητικούς σε δύσκολες στιγμές, επί Τουρκοκρατίας.H είσοδος στο φαράγγι της Σαμαριάς γίνεται από ένα στενό κατηφορικό μονοπάτι που ξεκινά από τη θέση «Ξυλόσκαλο» (υψόμετρο 1.200), στη νότια πλευρά του Οροπεδίου Oμαλού. H πεζοπορία έως την έξοδο, κοντά στο χωριό Aγία Pουμέλη, στο Λιβυκό πέλαγος, διαρκεί γύρω στις 6 ώρες.Tο φαράγγι στενεύει ιδιαίτερα σε τρία σημεία (κοντά στην έξοδο, σε υψόμετρο 600, το πλάτος του αγγίζει μόλις τα 3 μέτρα). Στο μέσον της διαδρομής βρίσκεται ο παλαιός οικισμός της Σαμαριάς, εγκαταλειμμένος σήμερα, με δασοφυλάκιο, σταθμό πρώτων βοηθειών, ελικοδρόμιο, τηλέφωνο και ζώα για έκτακτες περιστάσεις.Στο φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκονται οι εκκλησίες του Αφέντη Χριστού, της Οσίας Μαρίας (1379), στην οποία οφείλει πιθανώς την ονομασία του το φαράγγι, του Αγίου Νικολάου (χτισμένη ίσως πάνω σε ερείπια ναού του Aπόλλωνα), του Αγίου Γεωργίου και του Χριστού.Tο πέρασμα της Σαμαριάς επιτρέπεται από τις αρχές Mαΐου έως τα τέλη Oκτωβρίου. Tο χειμώνα η είσοδος κλείνει, διότι τα νερά στο βάθος είναι πολύ ορμητικά και οι κατολισθήσεις συχνές.
Στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς απαγορεύονται η διανυκτέρευση, το άναμμα φωτιάς, το κάπνισμα, το κυνήγι και η κοπή φυτών, η πρόκληση θορύβου, η φθορά αβγών και φωλιών, η κυκλοφορία ζώων που συνοδεύουν τους επισκέπτες, το ψάρεμα, το κολύμπι, η ρύπανση και η χρήση οινοπνευματωδών.
Σε συγκεκριμένες θέσεις του εθνικού δρυμού υπάρχουν φυλάκια με εργαλεία πυρόσβεσης, βρύσες με τρεχούμενο νερό και τουαλέτες.H πιο κατάλληλη ώρα για να ξεκινήσετε τη διαδρομή είναι με την ανατολή του ήλιου. Φορέστε ελαφρά ρούχα και, απαραιτήτως, ορειβατικά παπούτσια.Στην είσοδο και την έξοδο του φαραγγιού υπάρχουν γραφικά τουριστικά περίπτερα και καφέ – εστιατόρια.H είσοδος της Σαμαριάς απέχει 43 χλμ N από την πόλη των Xανίων. Φθάνοντας στην Aγία Pουμέλη μπορείτε να πάρετε το καραβάκι για τη Xώρα Σφακίων, τη Σούγια ή την Παλαιοχώρα.Όσοι ενδιαφέρονται να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το φαράγγι και τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς μπορούν να επισκεφθούν το διαδικτυακό τόπο του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, www.samaria.gr

***  Χαιρώνεια, η μάχη και ο λέων
 Η γενέτειρα του σπουδαίου Πλουτάρχου
 ~ Γενέτειρα του σπουδαίου βιογράφου, λαογράφου και φιλοσόφου Πλουτάρχου (46-125 μ.Χ.), η Χαιρώνεια Βοιωτίας καταλαμβάνει μια ξεχωριστή θέση στις δέλτους της ελληνικής ιστορίας, καθώς αποτέλεσε το πεδίο καθοριστικής στρατιωτικής αναμέτρησης μεταξύ Ελλήνων το 338 π.Χ.
Η περιοχή της Χαιρώνειας κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Χρόνους (θέση «Μαγούλα Μπαλωμένου»). Υποτελής στον Ορχομενό έως τα τέλη σχεδόν του 5ου αιώνα π.Χ., η Χαιρώνεια αυτονομήθηκε στη συνέχεια και αποτέλεσε μέλος της Βοιωτικής Ομοσπονδίας έως τη διάλυσή της, το 338 π.Χ., μετά την περιώνυμη μάχη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μεταξύ των Μακεδόνων και των συνασπισμένων Αθηναίων, Θηβαίων, Κορινθίων, Μεγαρέων κ.ά. Η νίκη των πρώτων σηματοδότησε μια νέα εποχή στην ελληνική ιστορία, με την ανάδειξη του Φιλίππου Β’ σε ηγέτη της Ελλάδας.Επί Ρωμαιοκρατίας η Χαιρώνεια απέλαυε δικαιωμάτων αυτονομίας. Αναφέρεται ότι καταστράφηκε από σεισμό το 551 μ.Χ. Τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής είναι ο λέων της Χαιρώνειας, αναστηλωμένο μαρμάρινο επιτύμβιο μνημείο, σήμα του κοινού τάφου πεσόντων (σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, των θηβαίων Ιερολοχιτών) στην ομώνυμη μάχη του 338 π.Χ., το θέατρο και η ακρόπολη, με τείχος Ελληνιστικών Χρόνων.Ο λέων της Χαιρώνειας, που έχει ύψος 5,30 μ. και αναπαρίσταται καθιστός στα πίσω πόδια, αποκαλύφθηκε έπειτα από ανασκαφές το 1818.
Στο ύψωμα πάνω από το σύγχρονο οικισμό της Χαιρώνειας σώζεται ο οχυρωματικός περίβολος της ακρόπολης. Στα ριζά του εν λόγω υψώματος διακρίνονται λαξευμένα στο βράχο τα εδώλια του αρχαίου θεάτρου.
Τα εκθέματα του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου της Χαιρώνειας χρονολογούνται από τους Προϊστορικούς έως τους Πρώιμους Χριστιανικούς Χρόνους. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται ομοίωμα οικίσκου Νεολιθικών Χρόνων, αντικείμενα καθημερινής χρήσης του προϊστορικού ανθρώπου, συλλογή χάλκινων αγγείων από την περιοχή του Ορχομενού, όπλα, αγγεία και μικροαντικείμενα πεσόντων στη μάχη της Χαιρώνειας, αγγεία και αντικείμενα από την άσκηση λατρείας προς τους θεούς, νομίσματα και γλυπτά.

***  Άγιος Δημήτριος Αλοννήσου, αξεπέραστη αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας Το στενό μεταξύ Αλοννήσου και Περιστέρας
~ Στην ανατολική ακτογραμμή της Αλοννήσου, του νησιού των Βορείων Σποράδων που προσφέρεται όσο λίγοι άλλοι ταξιδιωτικοί προορισμοί της χώρας μας για περιπατητικές διαδρομές και θαλάσσιες περιηγήσεις, βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος.
Ο μικρός οικισμός απλώνεται στην περιοχή της ομώνυμης παραλίας με τα χαρακτηριστικά λευκά βότσαλα, που σχηματίζεται στο στενό μεταξύ της Αλοννήσου και του αντικρινού νησιού, της Περιστέρας.Το τοπίο είναι ιδιαίτερο, με μια γλώσσα στεριάς να εισχωρεί στη θάλασσα, τα νερά διαυγή και πεντακάθαρα, η αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας αξεπέραστη. Η οργανωμένη παραλία, η καντίνα και η ταβέρνα προσφέρουν στους παραθεριστές όλα όσα τους είναι απαραίτητα για την πολύωρη απόλαυση του υπέροχου φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο στολίζει και μια λιμνούλα-υγρότοπος με οικολογικό ενδιαφέρον. Η Περιστέρα (γνωστή και ως Άσπρο ή Ξερό), ανατολικά της Αλοννήσου, αποτελείται από δύο τμήματα, που ενώνονται μεταξύ τους με ένα στενό λαιμό. Το νησί, στο οποίο έχουν εντοπιστεί προϊστορικά λείψανα και αρχαίοι τάφοι, αποτελεί ιδανικό τόπο για θαλάσσιες εκδρομές χάρη στις δαντελωτές ακρογιαλιές του και το δίαυλο που σχηματίζεται στον εκεί θαλάσσιο χώρο. Για ελλιμενισμό προσφέρονται οι όρμοι Βασιλικό, Κοκκαλιάς και Περιστέρι.
Βορειοανατολικά της Περιστέρας βρίσκεται η βραχονησίδα Λεχούσα (Λυκόρεμα), νότια δε οι Αδελφοί, συστάδα βραχονησίδων – μεγαλύτερες είναι το Αδέλφι (Μεγάλο Αδέλφι) και το Αδελφόπουλο (Μικρό Αδέλφι).
 
 ***  Ο Αϊ-Γιάννης Σκοπέλου, η Μέριλ Στριπ και ο Πιρς Μπρόσναν Η μεγάλη χολιγουντιανή επιτυχία "Mamma Mia!"
~  Στην ανατολική ακτογραμμή της Σκοπέλου, στο βόρειο τμήμα του νησιού και σε απόσταση 7 χιλιομέτρων ανατολικά της γοητευτικής κωμόπολης της Γλώσσας, οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν μια πραγματικά ξεχωριστή τοποθεσία: στην κορυφή ενός επιβλητικού, απόκρημνου βράχου, με φόντο το βαθύ μπλε της θάλασσας και το πράσινο των πεύκων, δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, άλλοτε καθολικό μονής.
Το μαγευτικό σκοπελίτικο τοπίο στη θέση «Καστρί» απέκτησε πριν από λίγα χρόνια παγκόσμια ακτινοβολία, καθώς στο ναό του Αϊ-Γιάννη γυρίστηκε η σκηνή του γάμου στο πλαίσιο της μεγάλης χολιγουντιανής επιτυχίας «Mamma Mia!», με τη Μέριλ Στριπ και τον Πιρς Μπρόσναν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Φυσικά, η επίσκεψη στην εκκλησία του Αϊ-Γιάννη πρέπει δίχως αμφιβολία να συνδυαστεί με μια ακόμη θαυμάσια ταξιδιωτική εμπειρία, την περιήγηση στη Γλώσσα.
Τα σφιχταγκαλιασμένα κατάλευκα σπίτια της με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα, χτισμένα κλιμακωτά, τα σοκάκια, τα λιθόστρωτα και πλακόστρωτα καλντερίμια, η εξαίρετη θέα και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα συναρπάζουν τους επισκέπτες.
 ***
 
*** Αθλητική ενημέρωση :

***  1η Αγωνιστική (24/5/2018)
=========================
Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018 :
Ολυμπιακός-Προμηθέας Π. 108-71 (1-0)
Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 92-79 (1-0)
* H πρόκριση κρίνεται στις 3 νίκες.

*** Κοντά σε συμφωνία με Ουζουνίδη για τα δεδουλευμένα ο ΠΑΟ Στα γραφεία της ΠΑΕ βρέθηκε ο 50χρονος τεχνικός και οι Κόλα, Γιάγκου
~  Ο Μαρίνος Ουζουνίδης βρέθηκε στα γραφεία του Παναθηναϊκού το μεσημέρι της Τετάρτης. Μαζί του ήταν και οι δύο συνεργάτες του, ο Χριστόφορος Κόλα και ο γυμναστής Νίκος Γιάγκου.
Ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού συζήτησε εμ τον οικονομικό διευθυντή Γιώργο Στάμο για την καταβολή των δεδουλευμένων και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι κοντά σε συμφωνία, αλλά θα γίνει μία τελευταία συνάντηση.Ο Ουζουνίδης θα εξοφληθεί ένα ποσό που ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ σε αρκετές δόσεις. Με τους Κόλα, Γιάγκου, αντίθετα, επιτεύχθηκε από χθες συμφωνία. Πήραν μπροστά ένα μέρος και το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε λίγες δόσεις.

***  Σούπερ Λιγκ: Πισωγύρισμα… 60 χρόνων! Νέο σχέδιο βίαιης αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, με 20 ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους, προωθεί ο Βασιλειάδης με καρότο και μαστίγιο τα λεφτά της ΕΡΤ (τους). ~  “Ράβε ξήλωνε” δουλειά να μην σου λείπει! Η βίαιη (και παράνομη, αφού χρειάζεται τόσο για κανονιστικούς όσο και για προφανείς λόγους, μια σεζόν περιθώριο από την απόφαση ως την εφαρμογή της) αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών του ποδοσφαίρου μας έχει γίνει έμμονη ιδέα στον υφυπουργό… ποδοσφαίρου, ο οποίος ετοιμάζει το έδαφος (με “άροτρο” τα χρήματα της ΕΡΤ) για να επιστρέψουμε στο 1958! Τότε, πριν από 60 χρόνια, όταν ήταν η τελευταία χρονιά που δεν υπήρχε ενιαία κατηγορία, αλλά όμιλοι…
Διαβάστε περισσότερα εδώ

***  Αγώνας ταχύτητας από 280 μοτοσικλέτες σε προστατευόμενη παραλία του Κυπαρισσιακού κόλπου 
Οι κάτοικοι και οι λουόμενοι στις περιοχές Γιαννιτσοχώρι Ηλείας και Ελαία Μεσσηνίας και οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ έκπληκτοι βρέθηκαν, τις πρωινές ώρες της Τρίτης 22/05/2018, αντιμέτωποι με 280 μηχανοκίνητα οχήματα (δίτροχες και τετράτροχες μοτοσικλέτες) που επί 5 ώρες διέσχιζαν την παραλία και καταπατούσαν τη βλάστηση, ισοπεδώνοντας τους αμμόλοφους. Οι διοργανωτές βρισκόντουσαν σε σημεία επί της διαδρομής, όπου υπεδείκνυαν στους διαγωνιζόμενους την πορεία τους ακριβώς επί της προστατευόμενης παραλίας και της ζώνης των αμμοθινών.
Είναι γνωστό ότι η παράκτια περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου αποτελεί ένα πολύτιμο παράκτιο οικοσύστημα με αμμόλοφους και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι πάνω από 1000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα. Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και όροι για την προστασία της περιλαμβάνονται σε ειδικές αλλά και γενικές διατάξεις της νομοθεσίας.
Ο αγώνας ταχύτητας διοργανώθηκε από την εταιρεία Hellas Rally, η οποία στην ιστοσελίδα της διαφημίζει ότι η φετεινή διοργάνωση για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει την παραλία και τους αμμόλοφους. Παρά τα μέτρα προστασίας που ισχύουν βάσει της νομοθεσίας, οι διοργανωτές επικαλέστηκαν ότι έχουν λάβει σχετική έγκριση από την αρμόδια περιφέρεια, το αρμόδιο δασαρχείο και την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας.
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί απειλή για τις παρακείμενες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και τα προστατευόμενα οικοσυστήματα των αμμολόφων, ενέχει όμως επίσης ενόχληση και κίνδυνο για τους λουόμενους και τους επισκέπτες της παραλίας. Οι αρμόδιες αρχές αστυνόμευσης, αν και ενημερώθηκαν άμεσα από κατοίκους και στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ, αρνήθηκαν να συνδράμουν στην προστασία της περιοχής.
Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες, ο αγώνας ταχύτητας θα επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες στην ίδια διαδρομή, πιθανά την Παρασκευή 25/5. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητάει κατεπειγόντως να εξαιρεθεί το τμήμα της προστατευόμενης παραλίας και των αμμολόφων από τη διαδρομή αυτή για λόγους προστασίας της φύσης βάσει της νομοθεσίας για την προστασία του αιγιαλού και την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, του άρθρο 13 του νόμου της βιοποικιλότητας, και των μέτρων της Υπουργικής Απόφασης που ισχύει από τον Μάιο του 2016 για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου.  archelon.gr

***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΊΟΥ  2018 :
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 1  Μαΐου  2018 . ~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους μας !ΟΜΟΡΦΗ και χαρούμενη Πρωτομαγιά ! :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_30.html  .-                                  

~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 02  Μαΐου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html  .-                      

~ * Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .-                                                                                                            
~** Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή  04  Μαΐου 2018   
http://snsarfara.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html .   -
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .-Σάββατο 05  Μαΐου  2018    
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/news.html .-   
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  06  Μαΐου  2018 
  

 http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/05/news.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 07 Μαΐου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html   -            

1~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη  08  Μαΐου  2018 :
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html  .-                                                                                                                     
2~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τετάρτη  09 Μαΐου 2018   :    http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/05/news.html .-
3 ~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας , Τετάρτη 09 Μαΐου 2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018-09-2018.html .- 
4~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας ,
Πέμπτη  10  Μαΐου  2018  :

 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018-10-2018.html  .-
5 ~*  Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας . Παρασκευή  11Μαϊου 2018 :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018.html  .-    
6~~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 
Σάββατο 12 Μαΐου 2018     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_11.html .

7~ Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 Κυριακή  13  Μαΐου  2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018.html .-  

8~ Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_14.html .-
9~  Εφημερίδα Αρφαρά  2018  , Τα  Νέα μας .Τετάρτη  16 Μαΐου 2018   :     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_16.html .-
10~  Εφημερίδα μας Αρφαρα , Τα  Νέα μας .Πέμπτη 17 Μαΐου  2018  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/blog-post.html .-  
11~  Εφημερίδα Αρφαρά  Τα  Νέα μας .Παρασκευή 18 Μαϊου 2018 :
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post.html .- 
12~   Εφημερίδα Αρφαρά , Τα Νέα μας .
Κυριακή 20  Μαΐου 2018
:

 http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post_20.html  .-  
13~  Εφημερίδα Αρφαρά , Τα  Νέα μας .
Δευτέρα 21  Μαΐου  2018
 :

http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/blog-post_21.html .-   
14~ Εφημερίδα Αρφαρά , Τα Νέα μας .Τρίτη 22 Μαΐου 2018    
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post_21.html
15~ Εφημερίδα Αρφαρα , Τα Νέα μας .
Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
:

http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/blog-post_23.html .-           
16~  Εφημερίδα Αρφαρά , Τα  Νέα μας .
Πέμπτη 24  Μαΐου  2018
   
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post_24.html
17~

1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6415  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3917   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =     4013  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14. 345   βίντεο   .-  
 

1~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ 
2~  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-
3~ https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS     https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων   
4~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.
5~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .-                                                                                                        
 




***  Τα βίντεο μας για σήμερα :
~*ΣΥΡΙΖΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ μόνοι στη Βουλή  2018:
 https://youtu.be/S52bRW41V7Q .-
~*ΤΟ 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΙΛΙΝΤΕΝ  2018:
https://youtu.be/rLGPVRQ5o2Q  .-
~*POLAS LEMIRDEN  Πόντος πόντιοι   2018:
 https://youtu.be/T_iuZi4WzFw .-
~*ΠΟΝΤΟΣ   ΙΣΤΟΡΙΑ   ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ  19/05/2018:

~* Πόντος , Γενοκτονία Ιστορία  19/05/2018:
https://youtu.be/AwTMhhLQ-tM .-
~*Εισβολή ΡΟΥΒΙΚΟΝΑ σε συμβολαιογραφείο Αθήνα 05/2018: https://youtu.be/FhOAew7YA_g  .- 
~*Λαθρεμπόριο τσιγάρων στη Θεσσαλονίκη 2018:
https://youtu.be/C18AzRF2cKs .-
~* Τούρκοι ξυλοκόπησαν αδερφό μας Μπουτάρη  2018:
https://youtu.be/tqweDyOKVMQ  .-
~* Μακεδόνας πρωθυπουργός ο ΖΑΕΦ  για ΗΠΑ  2018:
https://youtu.be/6BSxfsoC22I  .-
~* ΜΝΗΜΟΝΙΚΟΝ Ελληνικό προϊόν  2018:
 https://youtu.be/WRcUG6VvE44 .-
~* ΡΟΥΒΙΚΟΝΑΣ διασυρμός Τόσκα  2018:
 https://youtu.be/OiKSQZNj9p4 .-
~*Ακροδεξιοί και Φασίστες για τον Τσίπρα Έλληνες 2018:
https://youtu.be/Eoq-mgHTMVA .-
~*Λεκτική βία Μπουτάρη 2018:
 https://youtu.be/pnLP_kASmyQ .-
~*Ο  Τσίπρας χωρίς καρέκλα  2018:

https://youtu.be/UHJRpjXFBIs .-
~*Φύγε  φύγε φωναζαν στο Μπουτάρη  2018:

https://youtu.be/Y3YP4zumCp0  .-
~* Στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων  2018 :
 https://youtu.be/FVtZNfVOtVY .-
~* Έτσι φυλάνε τα σύνορα στη θάλασσα οι Ρουμάνοι  2018:
~*Ναοί σατανιστών στις ΗΠΑ   2018:
https://youtu.be/gigxiET3Mbo .-
~* ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΤΕΥΝΑΣΤΙΚΟ 2018:
https://youtu.be/zkM68sTHEus .-
~* Ραβίνος Φρίζης  2018:
https://youtu.be/H0Kmc6MISTM .-
~*
Συμπαράσταση για Μπουτάρη  2018:
 https://youtu.be/9zjxi1oJxp4 .-
~* Βόμβες Ραβίνου Φρίτζη για Ι  Μπουτάρη  2018:
 https://youtu.be/cNy6FJBWLuQ .-
~*Στα ΤΟΎΡΚΙΚΑ ΚΕΛΙΆ Έλληνες Αξιωματικοί  90  ημέρες  2018: https://youtu.be/y8vljvUuXwQ  .-

*

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου