ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Εφημερίδα Αρφαρά , Τα Νέα μας .
Τρίτη 22 Μαΐου 2018 .



22 Μαΐου: Εορτή του Αγίου Βασιλίσκου
~ Τη μνήμη του Αγίου Βασιλίσκου τιμά σήμερα, 22 Μαΐου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Βασιλίσκος, ανιψιός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, καταγόταν από το χωριό Χουμιαλά της Αμασείας και μαρτύρησε διά ξίφους επί Μαξιμιανού (285 – 305 μ.Χ.) και άρχοντος Αγρίππα.
*   Συνελήφθη από τον ηγεμόνα της Καππαδοκίας Ασκληπιάδη (ή Ασκληπιόδοτο) με τους στρατιώτες του Ευτρόπιο και Κλεόνικο, οι οποίοι, επειδή αρνήθηκαν να θυσιάσουν στα είδωλα, τελειώθηκαν διά μαρτυρικού θανάτου. Ο Άγιος Βασιλίσκος ρίχθηκε στη φυλακή από τους ειδωλολάτρες με την ελπίδα ότι, με την πάροδο του χρόνου και από τις στερήσεις και κακοπαθήσεις, θα αρνιόταν τον Χριστό, οπότε ο αντίκτυπος από την πράξη του αυτή θα ήταν μέγας μεταξύ των Χριστιανών. Αυτός όμως είχε λάβει την αμετάτρεπτη απόφαση να πεθάνει ως Χριστιανός, έχοντας ως φωτεινό παράδειγμα τον Μεγαλομάρτυρα θείο του, ο οποίος παρέμεινε σταθερός στην ομολογία του, αφού απέκρουσε όλες τις υποσχέσεις και τις απειλές.
Μία ημέρα ο Άγιος πέτυχε, χάρη στην εύνοια των στρατιωτών που τον φύλαγαν, να μεταβεί στον οίκο του, να παρηγορήσει τους γονείς και αδελφούς του και να τους συστήσει εμμονή στη Χριστιανική πίστη.
Όταν πληροφορήθηκε τούτο ο ηγεμόνας Αγρίππας διέταξε να του φορέσουν σιδερένια υποδήματα που έφεραν εσωτερικά καρφιά και να τον οδηγήσουν ενώπιόν του στα Κόμανα. Ερχόμενος προς τον ηγεμόνα, όταν έφθασαν στο χωριό των Δακών, οι στρατιώτες που τον συνόδευαν τον έδεσαν σε ξερό πλάτανο, για να γευματίσουν. Τότε ο Βασιλίσκος, διά της προσευχής του, πέτυχε να αναβλαστήσει ο πλάτανος και από την ρίζα του να αναβλύσει μικρή πηγή. Αφού είδαν το θαύμα αυτό οι στρατιώτες, θαύμασαν και πίστεψαν στον Χριστό.
Όταν έφθασε στα Κόμανα, προσήχθη ενώπιον του Αγρίππα, ο οποίος οδήγησε τον Βασιλίσκο στον ειδωλολατρικό ναό, ελπίζοντας ότι το επίσημο περιβάλλον θα τον ωθούσε να θυσιάσει στα είδωλα. Ο Βασιλίσκος όμως με θερμή προσευχή πέτυχε την πτώση και συντριβή των ειδώλων. Τότε ο Αγρίππας διέταξε να αποκεφαλισθεί και τα ιερά λείψανά του να ριχθούν στον ποταμό.
Χριστιανοί των Κομάνων ανέσυραν το τίμιο σκήνωμα κρυφά και το ενταφίασαν με ευλάβεια. Αργότερα, από τον ευσεβέστατο άρχοντα των Κομάνων Μαρίνο ανοικοδομήθηκε ναός προς τιμήν του Μάρτυρος, στον οποίο κατετέθησαν και τα ιερά αυτού λείψανα.
Η μνήμη του Αγίου Βασιλίσκου επαναλαμβάνεται στις 3 Μαρτίου.
Απολυτίκιο:
Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Ως βασίλειον δώρον και θύμα άγιον, τω Βασιλεί των αιώνων και αθλοθέτη Θεώ, δι’ αθλήσεως στερράς προσήχθης ένδοξε· συ γαρ την πλάνην καθελών, στρατιώτης ευκλεής, πανεύφημε Βασιλίσκε, της αληθείας εδείχθης, Χριστώ πρεσβεύων υπέρ πάντων ημών.
~* Απολυτίκιο Αγ. Βασιλίσκου - 22 ΜΑΙΟΥ   : https://youtu.be/eTnnv_oPDbU  .-

***  Το ΒΙΝΤΕΟ με το Γιάννη Μπουτάρη που ΚΑΝΕΝΑ κανάλι δεν έδειξε από την εκδήλωση των Ποντίων
 ~  Από χθες όλα τα συστημικά ΜΜΕ προσπαθούν να εμφανίσουν το Γιάννη Μπουτάρη ως ένα… λαοπρόβλητο ηγέτη της Θεσσαλονίκης…
ο οποίος πέρα από κάποιους «κακούς φασίστες» έχει ευρεία αποδοχή από το μακεδονικό λαό.
Όμως δεν έδειξαν κάποια βίντεο στα οποία φαίνεται ότι ο «λαοπρόβλητος» πολιτικός γιουχάρεται και ακούει όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση να αποχωρήσει από το χώρο. Ο κ. Μπουτάρης τους αγνοεί επιδεικτικά και μόνο όταν τα αίματα ανάβουν αρχίζει να φεύγει.
Όσο κι αν η προπαγάνδα από τα κανάλια προσπαθεί να τον εμφανίσει ως ήρωα, ο Μπουτ(ι)άρης αποδοκιμάζεται πλέον από το λαό της Θεσσαλονίκης και είναι ανεπιθύμητος σε κάθε λαϊκή σύναξη.
* Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το seleo.gr και το οποίο δεν έδειξε κανείς: Ζητούν να φύγει από τον Μπουτάρη - Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντιων  . https://youtu.be/VIelOd4G530 .-
~ Δεν είναι μόνο η σωματική βία , υπάρχει και η λεκτική βία εκ μέρους ΜΠΟΥΤΑΡΗ ...και τα δύο απαράδεκτα και καταδικαστέα  ...!
O σχολιασμός από τον Κ. Βελόπουλο είναι χαρακτηριστικός.
~* Ζητούν να φύγει από τον Μπουτάρη - Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντιων : https://youtu.be/VIelOd4G530 .-
~ Κυριάκος Βελόπουλος Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ @velopky
ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΈΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΘΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΥΤΑΡΗ!Όταν είσαι ανεπιθύμητος επειδή έβριζες τους Πόντιους απαξιώνοντας την γενοκτονία και εσύ καθόσουν προκλητικά στην εκδήλωση πως λέγεσαι ; ΑΝΟΗΤΟΣ Ή ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ; @ellinikilisi https://youtu.be/VIelOd4G530 
 ***  Ο Πούτιν δημιουργεί νέο ΚΑΝΑΛΙ επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος-Ρωσίας
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο κι αν οι Έλληνες πολιτικοί επιλέγουν να τον πολεμούν κάνοντας ό,τι τους ζητήσουν οι Δυτικοί σύμμαχοι, δεν σταματάει με κάθε τρόπο να στήνει γέφυρες διαλόγου και συνεργασίας με τη χώρα μας.
Σε μια εποχή που η Τουρκία έχει ξεφύγει εντελώς, και την κόντρα Ρωσίας-Ηνωμένων Πολιτειών να εντείνεται, η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κανάλι που θα είναι υπό τον άμεσο έλεγχό της στη χώρα μας.
*   Όπως αναφέρουν διάφορα ρεπορτάζ ήδη έχουν νοικιαστεί γραφεία για να στελεχώσουν το νέο κανάλι στην Ελλάδα από το ρωσικό δίκτυο Sputnik, το οποίο ιδρύθηκε το 2014 από φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το Sputnik βρίσκεται ήδη σε πολλές πόλεις της Δύσεως, όπως στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο και την Ουάσιγκτον, και φυσικά στην Κίνα. Πιο διαδεδομένες είναι οι ιστοσελίδες που κυκλοφορούν σε όλες τις σημαντικές γλώσσες του πλανήτη.
Ο Πούτιν αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι δυνατότητες διαλόγου με τη χώρα μας δεν έχουν τελειώσει, και είναι σημαντικό να καταφέρουμε να τον ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή. Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα…

***  «Κόνις Ονείρων 13ον» : Αι Καλάμαι ως πόλις από το 1900 και μετά…
«Κόμμα, ως καλούσι οι συμμορίται τας αθεμίτους εταιρίας των, ουδέν άλλο σημαίνει, παρά ψεύδος, απάτη, διαρπαγή,. Εν ενί λόγω προδοσία καθ’ όλων των δυνάμεων του δυστυχούς ημών έθνους. Δεν είναι γνωστόν τάχα από τίνας εκ περιτροπής συγκροτούνται τα εν ισχυϊ κόμματα παρ’ ημίν, και τίνα σκοπόν επιδιώκουν;… Καλάμαι τη 30η Ιανουαρίου 1900» .
  Από το 1900 και μετά, η πόλις των «Καλαμών», αρχίζει δειλά – δειλά να  «φτιασιδώνεται  και ξαφνικά, για πρώτη φορά, φαίνεται να προσπαθεί  οργανωμένα ν’ αποδιώξει την εξαθλίωση της μορφής της. Προσπαθεί ν’ αποτινάξει εκείνη τη μίζερη «Δωρική σιωπή» που αιώνες τώρα κουβάλαγε μέσα της. 
Μεγάλα έργα υποδομής επιχειρούν να συντηρήσουν, θεμελιώσουν, διασφαλίσουν και αναπτύξουν τον αστικό μετασχηματισμό και την οικονομική ανάπτυξη της πόλης, πολύ αργά όμως και μάταια, γιατί το 1900 θα σηματοδοτήσει την αρχή της παρακμής της. 
Και όμως, το 1901 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου τεχνητού λιμανιού στη πόλη, που έδωσε μια νέα προοπτική στη μίζερη, περιθωριακή, καλαματιανή κοινωνία, ανοίγοντας μια μεγάλη και ασφαλή πόρτα στη θάλασσα από την οποία η πόλη, όπως και οι αρχαίες μεσσηνιακές πόλεις, τρύγαγε τα πλούτη της. 
Το λιμάνι ήτανε τότε και παρέμεινε για πολλά χρόνια μετά, ίσως μέχρι λίγο πριν από τις μέρες μας, το σημαντικότερο έργο υποδομής που έγινε ποτέ στη περιοχή της Μεσσηνίας. 
 Ένα μεγάλο τεχνικό έργο που σηματοδότησε την απαρχή της πρώτης και τελευταίας «σχεδιασμένης» οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, σε μια απέλπιδα προσπάθεια των ντόπιων παραγωγικών δυνάμεων να συντηρηθούν, να διαφύγουν από την απομόνωση και αποφύγουν τη κατάρρευση που προκάλεσε η παρακμή και καταστροφή της οικοτεχνίας της σηροτροφίας, που είχε σα συνέπεια το κλονισμό, τη σταδιακή αποδυνάμωση και τελική καταστροφή της βιομηχανικής παραγωγής και το κλείσιμο των κλωστοϋφαντουργείων της πόλης που είχε σα συνέπεια τη καταστροφή του πρωτογενούς οικονομικού ιστού της.
Γιατί μέχρι το 1900 η πόλη αναπτύσσεται γύρω και με βάση τη κλωστοϋφαντουργία, και έχω γράψει πάλι για το πρώτο στην Ελλάδα κλωστοϋφαντουργικό εργοστάσιο που έγινε αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821 στο Νησί, δημιουργώντας τότε και το πρώτο γυναικείο εργατικό προλεταριάτο σε ολάκερη την Ελλάδα.
Σε κείμενο της εποχής με τίτλο « Τα μεταξουργεία εν Καλάμαις»,  περιέχονται τα ακόλουθα ενδιαφέροντα για τη βιομηχανική δραστηριότητα στη πόλη μέχρι το 1900 στοιχεία: 
«Η βιομηχανία της Μεταξουργίας εν Καλάμαις κατά  τα τελευταία έτη βαίνει οπισθοδρομικώς, έvεκεv του μεγάλου συvαγωvισμoύ, oυχ ήττov διατηρούνται εν τη  ετέρα πόλει, τρία ατμοκίνητα μεταξουργεία των κ.κ.  Αδελφών Στασιvoπoύλωv, Iω.Λαvασή και Αδελφώv  Μαραβά, άτιvα εργάζονται κατά το Ευρωπαικόv σύστημα δια τελειoτάτωv μηχανημάτων. Εv τω εργoστασίω των  αδελφών Στασιvoπoύλωv εργάζονται περί τας 160  εργάτιδας. Το εργoστάσιov τούτο παράγει ετησίως μέταξαv περί τας 6.000 οκάδων. Εν τω εργoστασίω του  κ. Iωαv. Δαvασή εργάζονται περί τας 120 εργάτιδας, παράγει και τούτο ετησίως μέταξαv περί  τας 4.000 οκάδων. Εν τω των Αδελφών Μαραβά εργάζονται περί τας 120  εργάτιδας, και η παραγωγή της μετάξης αυτού ανέρχεται περί τας 4.500 oκάδας.  Η μέταξα των εργοστασίων τούτων αποστέλλεται εις Μασσαλίαv, Λυών, και Iταλίαv εκτός της του κ. Δαvασή  ήτις αποστέλλεται και εις Γερμανίαν, Ελβετίαv και Αγγλίαv. Εκτός των ανωτέρω τριών εργοστασίων λειτoυργoύσιv  και έτερα τρία εργοστάσια μετάξης εργαζόμενα δια του πυρός, τα των κ.κ. αδελφών Στασιvoπoύλωv  Σταματέα και Παπαδoπoύλoυ και Δημ. Μαμαλoύκα.  Εν τω εργoστασίω των αδελφών Στασιvoπoύλωv εργάζονται περί τα 60 κoράσια, η παραγωγή της  μετάξης τούτου ανέρχεται εις 2.000 οκάδων. Εν τω Σταματέα και Παπαδoπoύλoυ εργάζονται περί τα  70 κoράσια, η παραγωγή της μεταξης του εργοστασίου τούτου ανέρχεται εις 2.300 οκάδων ετησίως.  Εν τω Δ. Μαμαλoύκα εργάζονται περί τα 50 κoράσια, η παραγωγή της μετάξης του εργοστασίου τούτου ανέρχεται εις 2.000 οκάδων ετησίως.  Η μέταξα των εργοστασίων τούτων καταναλίσκεται  μέρος μεν εις την επιτόπιov υφαvτoυργίαv, τo  πλείστov δε εν Γαλλία και Ιταλία.  Προς εξαγωγήv δε μετάξης εργάζονται καθ' oλov το θέρος και διάφορα τμηματικά καταστήματα εξάγοντα μέταξαv περί τας 2 3 χιλ. oκάδωv, ήτις καταναλίσκεται εις τε την εγχώριov καταvάλωσιv  απoστελλoμέvoυ και μέρους εις το εσωτερικόv της Ελλάδος».
Αυτή, η αρχική και η συνεχόμενη μέχρι το 1900 συσσώρευση κεφαλαίου, που είχε σαν συνέπεια την πορεία για τον αστικό μετασχηματισμό της πόλης, διαφοροποιούσε παράλληλα και το γεωγραφικό της περίγυρο, με τη συγκεντροποίηση, εμπορευματοποίηση και βιομηχανοποίηση της οικοτεχνίας της σηροτροφίας και της γεωργικής παραγωγής και την άτακτη μαζική σώρευση στη πόλη ανειδίκευτων εργατριών, εργατών και ανέργων. 
Παράλληλα ο «νέος εκβάρβαρος» ο ηλεκτροφωτισμός, το σημαντικότερο αναπτυξιακό οικονομικό (και κοινωνικής ανάπτυξης) έργο, έγινε στη πόλη το 1903 και ολοκληρώθηκε το 1908 με την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από την «Ηλεκτρική Εταιρία». Η πόλη ουσιαστικά εκπολιτίζεται ξεφεύγοντας από την λατρεία της «ασετυλίνης»:
"... Η εγκατάστασις εξετελέσθη παρά της εv Αθήvαις εδρευoύσης " Ελληvικής Ηλεκτρικής Εταιρίας"... Η Εταιρεία δέv εφείσθη δαπάvης όπως καταστήση τo ηλεκτρικόv εργoστάσιov Καλαμώv αvτάξιov της εμπoρικής σπoυδαιότητoς και του μέλλοντος της πόλεως. Τα εγκαίνια του φωτισμού εγέvovτo την 6η Αυγούστου 1903... Η πόλις μετά της παραλίας και των πρoαστείωv, Καλυβίωv και Αβραμιoύ φωτίζεται δια 480  λαμπτήρων πυρακτώσεως των 16 κηρίων και 4 τοξοειδών λαμπτήρων των 500 κηρίων... Κατά την 1η Νοεμβρίου 1907 τo εργoστάσιov παρείχε φωτισμόv εις 180 πελάτας, διαθέτοντας εν συvόλω 20 μεγάλους λαμπτήρες και 1450 μικρούς λαμπτήρες πυρακτώσεως των 16 κηρίων επί τω πλείστov.... Σήμερov  κινούνται δι' ηλεκτροφωτισμού μια καφεκoπτική μηχανή μια υδραντλία, εv λιθoγραφείov και τρία εργοστάσια  καθαρισμού σταφίδων ... πρoσεδόθη vέα όψις πολιτισμού και ευπρεπείας τη πόλει. Τα αρχέγονα μέσα του φωτισμού δι' ασετιλίνης και πετρελαίου κατηργήθησαv, oι δε ηλεκτρικoί λαμπτήρες καταυγάζoυσι κια φωτίζoυσι τηv πόλη μας..."
Μια όψη, περιγραφή της πόλης, εκείνης της εποχής με «καλολογικά» μόνο στοιχεία, αντιγράφω από έντυπο των Αθηνών:
 «Υπό πάσαν έποψιν, αλλ’ ιδίως υπό την εμπορικήν και βιομηχανικήν η πρωτεύουσα αύτη της Μεσσηνίας  δύναται να ονομασθή δευτέρα πόλις της Πελοποννήσου. Προς βορράν τα βουνά της Αλαγονίας, προς ανατολάς το Καλάθι, προς νότον η θάλασσα, γύρω κάμποι απέραντοι κατάφυτοι όλοι από σταφίδας, αμπέλους, δημητριακά συκώνας, εσπεροειδή, ελαιώνας κ.τ.λ. Τοιούτον το θαλάσσιον πλαίσιον των Καλαμών, όπερ διαρρέεται από τον ορμητικόν χείμαρρον Νέδωνα ( Καλαματιανό). Η πόλις απέχουσα της ακτής 20΄, κείται εις τους πρόποδας του φραγκικού   φρουρίου της Καλαμάτας. Εις την αρχαιότητα φαίνεται ότι επί της θέσεως αυτής έκειντο αι ομηρικαί Φεραί, ως «Καλαμάτα» δε αναφέρεται από Χριστού γεννήσεως περίπου΄ επί φραγκοκρατίας   ήτο έδρα ομωνύμου Βαρωνίας, τότε δε εκτίσθη και το ήδη ερειπωμένον φρούριον. Κατόπιν επί Βενετών και Τούρκων, ήτο πρωτεύουσα  επαρχίας απολαύουσα και τινών αυτονομικών προνομίων επί των δευτέρων. Η σημερινή πόλις είναι καλώς εκτισμένη υπό έποψιν οικοδομών, έχουσα και πολλάς οικίας όντως αξίας μεγαλουπόλεως, αλλ’ αι οδοί της είναι στεναί κατά το πλείστον και ακανόνιστοι πλην ολίγων, ελλείψει ρυμοτομίας , και ο φωτισμός ανεπαρκέστατος δια την μεγάλην ανάπτυξιν ην έλαβεν η πόλις κατά τους τελευταίου ιδίως χρόνους, αποτελέσασα το κύριον κέντρον εμπορίου δια την μεσημβρινήν Πελοπόννησον. Τα σύκα, αι σταφίδες, τα έλαια, και η μέταξα, ων έχει άφθονον παραγωγήν. Κατά μεγίστας εξάγονται εντεύθεν ποσοτήτας. Αλλά και η βιομηχανική παραγωγή είναι μεγάλη : μεταξουργεία λαμπρά εν οις εργάζονται μετά ζηλευτής φιλοπονίας και τάξεως περί τα 800 κοράσια, οινοπνευματοποιεία και δη μαστιχοποιεία αναγάγοντα εις το ζενίθ της τελειότητος την κατασκευήν των  περιωνύμων αλκοολικών,  αλευροποιία, σιδηρουργεία, όλα εφοδιασμένα με τα τελειότερα  με τα τελειότερα των μηχανημάτων και άριστα παράγοντα προϊόντα. Μεταξύ άλλων σημειωτέον το λαμπρόν μεταξοϋφαντήριον της «Μονής των καλογραιών» Αγίου Κωνσταντίνου, αίτινες 70 των αριθμόν φιλεργόταται ούσαι έχουν παρ’ εαυταίς 3-4 κοράσια ως μαθητευόμενας, τα δε έργα των φημίζονται επί τελειότητι και λεπτότητι τέχνης. Τόπος εν γένει δράσεως και ζωής, φιλοπονίας ακοράστου και διαρκούς προόδου αι Καλάμαι, έχουν προς τούτοις ναούς ωραίους, ων εις βυζαντινός της 15ης εκατονταετηρίδος, ο οποίος είναι των Αγίων Αποστόλων, και είναι έδρα συντάγματος πεζικού, αρχιεπισκοπής, πρωτοδικείου, υποκαταστήματος Εθνικής Τραπέζης, ένδεκα προξενείων, ταμείου, εφορίας, τελωνείου, γυμνασίου, δύο ελληνικών σχολείων και πρακτορείων όλων των εν Ελλάδι ατμοπλοϊκών εταιριών. Κατοικούνται δε υπό κοινωνίας μεμορφωμένης, διατηρούσης καλλίστην φιλαρμονικήν και οργώσης προς πάσαν πρόοδον και συνδέονται δια σιδηροδρόμου μετά του ΒΔ κειμένου Διαβολιτσίου, όστις διασχίζει εκτάσεις θαυμασίως καταφύτους  από παν είδος φυτειών, διαρρεομένας υπό αφθόνων ρείθρων, της Πιρνάτσας (Παμίσου), του ‘Αριος του Νέδωνος κ.τ.λ. και μετά τινά χρόνον μετά των Αθηνών, δια της εν κατασκευή ενωτικής γραμμής Καλαμών – Τριπόλεως. Αι Καλάμαι αριθμούν σήμερον περί τας 12.000 κατοίκων, έχουν δε και τον λιμένα των 20΄ λεπτά νοτίως, τας «Νέας Καλάμας» μετά λιμεναρχείου, τελωνείου, λαμπρού κρηπιδώματος και θαυμασίας θέας, τόπον αναψυχής, Φάληρον δια τους κατοίκους, όπου παιανίζει η μουσική και ευρίσκει λαμπρόν χώρον περιπάτου και ωραία ξενοδοχεία, θερινά ιδίως, έτι δε και κίνησιν και ζωήν εν τω λιμένι εκ των καταπλεόντων και αποπλεόντων πλοίων μεγάλην. Αριθμεί δε ο λιμήν των «Νέων  καλαμών» περί τους 800 κατοίκους ολονέν αναπτύσσεται».
Η αληθινή όμως όψη της πόλης, περιγράφεται από καλαματιανό «μικροαστό» αρθρογράφο που αναφέρει:
  «Ευρισκόμεθα εν πλήρη αποκλεισμώ από την σκόνην και την βρώμα. Φαντασθείτε πόλιν έχουσαν την ωραιτέραν παραλίαν, τα ωραιoτέρας εξοχάς, δάση πορτοκαλεών, λεμονεών και διαφόρων άλλων αυθαλών δένδρων, κήπους κλπ και όμως αποκεκλεισμένων εντός των στενωπών της από την σκόνην και την βρώμαν. Θέλεις να υπάγεις εις την παραλίαν οφείλεις πρότερον να κάμης ένα λουτρόν εις την κυματοέσσαν θάλασσαν της κόνεως της από της Κάτω Πλατείας εις την παραλίαν οδόν… Θέλεις να υπάγης εις τα Δενδράκια, ίνα αναπνεύσης τον εσπερινόν βορέα, οφείλεις να κάμης ένα λουτρόν της μύτης σου εις τα αρωματώδη ύδατα τα λιμνάζοντα εκεί και εις τας ευωδίας, ας αποπνέει η άκρα των παντοπωλείων και κρεοπωλείων καθαριότης η πηγήν έχουσα όλα τα περιττώματα…Θέλεις να πας εις τα περιβόλια οφείλεις να ζητήσης αερόστατον, διότι δεν υπάρχει άλλο μέσον συγκοινωνίας …και ούτω ο ευτυχής καλαματιανός ενώ ευρίσκεται υπό φυσικήν έποψιν εν παραδείσω πάσχει καταδίκην ταντάλειον μη επιτρεπομένου αυτώ ούτε να περιπατή ούτε να αναπνέη ανέτως….Ω κακομεταχειρισμένη Καλαμάτα, ως πότε θα ανέχεσαι να σε κυλίουν εις την σκόνην και τον βόρβορον;».  του Δημητρίου Ν Ζέρβα, δικηγόρου

***  Ο Διονύσης Σιμόπουλος ταξίδεψε την Καλαμάτα στο διάστημα… 
Σε ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο του σύμπαντος και στις απαρχές της ύπαρξής μας συμπαρέσυρε το βράδυ της Κυριακής 20 Μαΐου ο Διονύσης Σιμόπουλος όσους βρέθηκαν στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η αίθουσα «Νικόλαος Πολίτης» ήταν γεμάτη από ανθρώπους κάθε ηλικίας (ακόμα και μικρά παιδιά, με ενεργή παρουσία!) που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πολιτιστικού Αντιλόγου και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιστημονικά, αλλά επίσης κατανοητή και απολαυστική στην αφήγησή της ομιλία του διακεκριμένου αστροφυσικού και επίτιμου διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανητάριου.
Την αφορμή έδωσε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σιμόπουλου «Είμαστε αστερόσκονη. Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος», που έγινε σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Βιβιλιόπολις και τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Αντιλόγου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ενώ σύντομες παρεμβάσεις έκαναν οι φυσικοί Αντώνης Μαλαπάνης και η Χαρά Κιουρή.
«Από τότε που ο άνθρωπος περπάτησε όρθιος πάνω σε αυτόν τον πλανήτη ξεκίνησε και η ερωτική μας σχέση με τον ουρανό και με το σύμπαν» ακολουθώντας το dnaϊκό μας πεπρωμένο και την αριστοτελική φιλομαθή φύση μας, ξεκίνησε την ομιλία του ο Διονύσης Σιμόπουλος, ο οποίος έδωσε στο κοινό μια ιδέα για τα …αστρονομικά μεγέθη και τις αποστάσεις του σύμπαντος.
Τόνισε ωστόσο ότι η διαρκής και αλματώδης εξέλιξη της διαστημικής επιστήμης (μεταξύ άλλων με τις 3,5 χιλιάδες δορυφόρους) δεν προσφέρει μόνο θεωρητικές γνώσεις, αλλά επηρεάζει και διευκολύνει την καθημερινή μας ζωή, με 50-60 αντικείμενα καθημερινής χρήσης στις τηλεπικοινωνίες και σε κάθε τομέα.
Ο κ. Σιμόπουλος διευκρίνισε εξ αρχής ότι οι αστροφυσικοί είναι «αρχαιολόγοι του σύμπαντος» που μελετούν τελικά αναμνήσεις, αφού οι πληροφορίες από το διάστημα χρειάζονται κάποιο χρόνο για να έρθουν σε εμάς και να γίνουν αντιληπτές από το ανθρώπινο μάτι και γι’ αυτό άλλωστε οι αποστάσεις μετριούνται σε έτη φωτός, δηλαδή την απόσταση που διανύει το φως σε ένα έτος «τρέχοντας» με 300 χλμ. το δευτερόλεπτο. Με πιο γνωστό «μέγεθος» το φως του ήλιου (ο οποίος απέχει 150 εκατομμύρια χλμ. από τη γη) που φτάνει σε εμάς μετά από 8 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα. Ή ο Βέγας στον αστερισμό της Λύρας που απέχει από τη γη 25 έτη φωτός, έτσι τον βλέπουμε σήμερα όπως ήταν πριν από 25 χρόνια, ενώ θα πρέπει να περιμένουμε …2,5 εκατομμύρια χρονιά για να δούμε πώς είναι σήμερα ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας…
Ο κ. Σιμόπουλος μίλησε ακόμα για τις μαύρες τρύπες τον Στίβεν Χόκινγκ και άλλους νομπελίστες αστροφυσικών με κομβικές ανακαλύψεις, για τα Πάλσαρ (αστέρες νετρονίων), το ταξίδι στον Άρη που θα χρειαστεί πολλά χρόνια ακόμα για να γίνει εφικτό, την Μεγάλη Έκρηξη που παραμένει η πιθανότερη εξήγηση για την απαρχή του κόσμου, για την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος και πολλά άλλα.
Αναφερόμενος στην ανθρώπινη ύπαρξη εντυπωσίασε λέγοντας ότι το 62% του σώματός μας είναι ηλικίας 13,82 δισ. χρόνων, αφού σε αυτό το ποσοστό αποτελείται από υδρογόνο, στοιχείο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά σε όλη του την ποσότητα κατά τα τρία πρώτα λεπτά της δημιουργίας της Μεγάλης Έκρηξης.
«Ο θάνατος ενός άστρου είναι ένα τέλος για το άστρο, αλλά και μια νέα αρχή, με τη δημιουργία νέων άστρων, πλανητών και ίσως ζωής» ήταν το αισιόδοξο μήνυμα του κ. Σιμόπουλου, ο οποίος τόνισε επίσης ότι δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί ούτε ο …επικείμενος σε 6 τρισεκατομμύρια χρόνια θάνατος του ήλιου, ούτε η μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας που δεν πρόκειται να μας επηρεάσει πριν περάσουν έξι δις. χρόνια.
«Έχουμε μάθει πάρα πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότερα που δεν γνωρίζουμε. Στο Σύμπαν το 27% αποτελείται από σκοτεινή ύλη, το 68% από σκοτεινή ενέργεια και μόνο το 5 από τα υλικά που αποτελούμαστε όλοι μας και οι γνωστοί γαλαξίες
Ενώ νομίζαμε ότι γνωρίζαμε πάρα πολλά, αποδεικνύεται ότι δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για το σύμπαν» κατέληξε ο διακεκριμένος Έλληνας αστροφυσικός προτείνοντας τη σκυτάλη στις επόμενες γενιές επιστημόνων…  Χ.Ε.

*** Άσκηση ρύπανσης και ατυχήματος στο Λιμάνι της Καλαμάτας 
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου πραγματοποιήθηκε, χθες, άσκηση καταπολέμησης ρύπανσης και αντιμετώπισης ναυτικού ατυχήματος σε πλοίο εντός του Λιμένα Καλαμάτας.
Όπως σημειώνεται, "στην εν λόγω άσκηση συμμετείχαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας ενώ συνέδραμαν ο Δήμος Καλαμάτας και το ΕΚΑΒ.
 Πέραν των ανωτέρω φορέων στην επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης  συνέβαλαν  οι ιδιοκτήτες και τα πληρώματα του  Ε/Γ-Τ/Ρ «ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ ΙΙ» ΝΚ 323 και Ε/Γ- ΛΑΝΤΖΑ «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι» ΝΚ 307, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και ο Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας «ΕΥΚΛΗΣ».
 Από Υπηρεσία μας εκφράζονται ευχαριστίες προς όλους τους προαναφερόμενους καθώς και προς τα τοπικά και περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης για την κάλυψη της άσκησης".

***  "Επιλεκτική" η στήριξη της Μεσσηνίας στη φασιστική επίθεση στον Γ. Μπουτάρη
 
Το πολιτικό προσωπικό -όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, δέσμιο της οικονομικής ταραχής στην οποία βρίσκεται η χώρα και του ιδεολογικού χάους, παρά τις φασιστικές επιθέσεις που σημειώνονται συχνά- πυκνά, ισχυρίζεται ότι όλοι είναι καλά και η δημοκρατία έχει ένα απλό συνάχι. Στη συμπλήρωση, σε λίγες μέρες, πενήντα πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, η Θεσσαλονίκη λίγο έλειψε να ζήσει άλλον έναν ματωμένο Μάη.
Αλήθεια, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που πιστεύουν ότι ο φασισμός είναι μια απλή παθολογία που εκφράστηκε από φρενοβλαβείς δικτάτορες, άρα ανάλογης κοπής είναι τα άτομα που σύρονται πίσω από τα φασιστικά βούκρανα; Τότε, άνετα, όσοι συλληφθούν για την απόπειρα λιντσαρίσματος του Μπουτάρη μπορούν να ισχυριστούν ότι «θόλωσαν». Δεν είναι όμως έτσι και το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από ορισμένες ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις καταδίκης του γεγονότος εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Μεσσηνία, αλλά και η περιφερειακή  έδειξαν αργά έως νωθρά αντανακλαστικά.
Ξεκάθαρη καταδίκη από τον Π. Νίκα
Το περιστατικό βίας εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, καταδίκασε, χθες, με δήλωσή του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Ο κ. Νίκας σημείωσε στη σχετική του δήλωση: «Επιθυμώ να καταδικάσω, με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο, τη βία, η οποία ασκήθηκε από ανόητους και ανεγκέφαλους, κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, του κυρίου Μπουτάρη. Είναι μια ενέργεια βαθύτατα αντιπατριωτική γιατί, μεταξύ των άλλων, εκθέτει τη Χώρα μας διεθνώς.
 Να καταδικάσω, επίσης, την κάθε μορφής βία, από όπου και αν προέρχεται, η οποία γνωρίζει έξαρση τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, (σ.σ. η βία) απειλεί την κοινωνική συνοχή, ακόμα και τη δημοκρατία. Προς το φίλο της Καλαμάτας, το φίλο μας, τον Γιάννη Μπουτάρη εύχομαι καλή ανάρρωση και καλή δύναμη για να ξεπεράσει το σοκ, το ψυχολογικό σοκ, το οποίο χωρίς κανένα λόγο του προκάλεσαν οι ανόητοι. Έχει τη συμπαράστασή μας και τη συμπάθειά μας».
Καταδίκη από την "Πελοπόννησο Πρώτα"
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η περιφερειακή παράταξη "Πελοπόννησος Πρώτα". Σε σχετική της ανακοίνωση σχολιάζει: Η «Πελοπόννησος Πρώτα» καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη φασιστική λεκτική και σωματική επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, που σημειώθηκε το Σάββατο σε εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον Γιάννη Μπουτάρη, καλούμε όλα τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να καταδικάσουν απερίφραστα το γεγονός και ζητούμε από τις αρμόδιες Αρχές την άμεση ολοκλήρωση των ερευνών, τη σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των δραστών.
Ρ.Α.ΚΙ. Τριφυλίας
Την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το Σάββατο 19 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η δημοτική ομάδα της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης (Ρ.Α.ΚΙ.) Τριφυλίας. «Καταδικάζουμε την φασιστική επίθεση εις βάρος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Στεκόμαστε απέναντι στις ακροδεξιές επιθέσεις που σκοπό έχουν να πλήξουν τη Δημοκρατία. Απαιτούμε τη σύλληψη των δραστών και την παραδειγματική τιμωρία τους. Η δημοτική ομάδα της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Τριφυλίας», αναφέρεται.
ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας
Οι απόγονοι του Γκοτζαμάνη εμφανίστηκαν ξανά στην Θεσσαλονίκη, υπό τον μανδύα του αγανακτισμένου σήμερα δήθεν πατριώτη. Καμία ανοχή στα κάθε είδους φασιστοειδή και σε όσους επενδύουν μέσω αυτών στον εθνικό διχασμό και στην κατάλυση της Δημοκρατίας.
Τα βίντεο της επίθεσης στον Δήμαρχο Μπουτάρη είναι στην διάθεση της Αστυνομίας το μόνο που μένει είναι να οδηγηθούν ΑΠΑΝΤΕΣ στην Δικαιοσύνη. Και προστίθεται στην ανακοίνωση με δηκτικό τρόπο: 24 ώρες μετά το φασιστικό χτύπημα στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και ακόμα αναμένουμε την τοποθέτηση των Δημάρχων της Μεσσηνίας και της Περιφερειακής Αρχής απέναντι στο γεγονός.
Κανάκης: Γιατί σιωπά ο Δ. Καφαντάρης (;)
Να καταδικάσει την επίθεση στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, καλεί το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος και αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Καφαντάρη, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Ηλίας Κανάκης. Ο κ. Κανάκης σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook: «Η δημοτική παράταξη 'Κοινωνία σε Κίνηση' καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Καλούμε το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος και αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταδικάσει το απαράδεκτο περιστατικό, το οποίο στρέφεται εναντίον της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατίας». Να σημειώσουμε εδώ ότι μέχρι τις 6.30, χθες το απόγευμα δεν υπήρχε καμία επίσημη ανακοίνωση από το δήμαρχο Πύλου- Νέστορος.
Γ. Πάζιος
Η αποδοχή, η ανοχή, ή εν μέρει ερμηνεία της χρήσης βίας στη λογική του «ναι μεν αλλά» συνιστά άλλοθι στα κάθε πολιτικού χρώματος φασιστοειδή, αλλά και σιγοντάρισμα ενός κλίματος εθνικού διχασμού που καλλιεργείται ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια, από όσους μακροπρόθεσμα (;) ονειρεύονται την κατάλυση της Δημοκρατίας. Η απάντηση της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης απέναντι σε φασιστικές ενέργειες αυτόκλητων δήθεν πατριωτών που ονειρεύονται την περίοδο των Γκοτζαμάνηδων και όσα η ιστορία έχει κλείσει στο χρονοντούλαπο οφείλει να είναι ακαριαία.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Περισσότερες από 11 τηλεφωνικές απόπειρες εξαπατήσεων το Σαββατοκύριακο σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά 
Τουλάχιστον έντεκα τηλεφωνικές απόπειρες εξαπατήσεων καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο σε Κυπαρισσίας και Φιλιατρά από δράστες που προσποιούμενοι τους αστυνομικούς χρησιμοποιούν το ίδιο ψέμα περί τροχαίου ατυχήματος συγγενικού προσώπου του υποψηφίου θύματός τους και λέγοντας ότι απαιτείται σοβαρό χρηματικό ποσό για την υπόθεση.
Οι περισσότερες, εννέα στον αριθμό, έγιναν στην πόλη της Κυπαρισσίας και τουλάχιστον δύο ακόμη στα Φιλιατρά.
Μάλιστα μία ηλικιωμένη στην Κυπαρισσία, το απόγευμα του Σαββάτου, πίστεψε τα λεγόμενά τους, αλλά στην ταραχή και τον πανικό της ακούγοντας πως είχε τροχαίο ατύχημα συγγενικό της πρόσωπο δε κατάλαβε τι ακριβώς να κάνει με τα χρήματα, και έντρομη μετέβη στο Α.Τ. Τριφυλίας με όλες τις οικονομίες της για την υπόθεση με το τροχαίο ατύχημα του συγγενικού της προσώπου.
Τονίζεται ότι σε περίπτωση που κάποιος δεχθεί τηλεφώνημα αγνώστου που με διάφορες προφάσεις και ισχυρισμούς στόχο έχει την καταβολή χρηματικού ποσού, με οιονδήποτε τρόπο, θα πρέπει άμεσα να ειδοποιεί την Αστυνομία, πριν κάνει οτιδήποτε άλλο.
Η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της πρόληψης του φαινομένου εξαπάτησης ατόμων, παρακαλεί τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα τους τηλεφωνούν και με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο ή εμπλοκή του σε τροχαίο ατύχημα) προσπαθούν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού.
Παράλληλα οι πολίτες δεν πρέπει να ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.) μετά άτομα τα οποία τους ζητούν χρήματα και πρέπει να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι, από δική τους τηλεφωνική συσκευή, με το γνωστό-συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Σε κάθε ανάλογη περίπτωση, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με τις κατά τόπο Αστυνομικές Υπηρεσίες.

***  Καλώδια με χαλκό αξίας χιλιάδων ευρώ είχαν κλέψει τσιγγάνοι από επιχειρήσεις 
Τα καλώδια που περιέχουν χαλκό είχε ξεκληρίσει ένας 19χρονος τσιγγάνος από επιχειρήσεις της Μεσσηνίας. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, έχουν ήδη εξιχνιάσει 6 περιπτώσεις κλοπών και απόπειρας κλοπής, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ένας 36χρονος ομόφυλός του, ο οποίος κατηγορείται για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος
Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας εξακριβώθηκε ότι ο 19χρονος μαζί με συνεργούς του, από τις 17.4.2018 έως και 10.5.2018, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, διέπραξαν συνολικά 5 περιπτώσεις κλοπών και μία απόπειρα κλοπής σε επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, από έκθεση επίπλου στο δρόμο Καλαμάτας – Πύλου αφαίρεσαν 300 μ. καλώδιο αξίας 5.200 ευρώ. Από μάντρα οικοδομικών υλικών στον Αντικάλαμο αφαίρεσαν καλώδιο τροφοδοσίας ρεύματος τριών φάσεων 100 μ., αξίας 3.000 ευρώ. Από λεωφορείο που ήταν σταθμευμένο έξω από συνεργείο φρένων στην οδό Αθηνών 30 ευρώ σε κέρματα. Από κατάστημα εμπορίας μπετόν και σιδήρου στην οδό Αθηνών το ποσό των 130 ευρώ από την ταμειακή μηχανή. Τέλος, από χώρο επιχείρησης πώλησης μαρμάρων, την πρώτη φορά που μπήκαν  δεν αφαίρεσε τίποτα. Όμως επέστρεψαν την επομένη και αφαίρεσαν καλώδια χαλκού παροχής ρεύματος απροσδιόριστης αξίας.
Από την εγκληματική τους δράση είχαν αφαιρέσει χρήματα και μεταλλικά- χάλκινα αντικείμενα, που η συνολική τους αξία ξεπερνά τις 8.000 ευρώ. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 19χρονου και στην αυλή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εργαλεία κοπής και  ζυγαριά, ενώ βρέθηκαν  και μεγάλες ποσότητες πλαστικών καλωδίων, διαφόρων διαμετρημάτων και χρωμάτων, από τα οποία είχε αφαιρεθεί ο χαλκός.
Σε έρευνα που ακολούθησε σε επιχείρηση του 36χρονου ομοφύλου του στην Ασπροπουλιά, βρέθηκε μέρος από τα αφαιρεθέντα μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία αφού κατασχέθηκαν, αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί βρήκαν απογυμνωμένα καλώδια βάρους 120 κιλών.
Σε βάρος του19χρονου τσιγγάνου σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής. Β.Β.

*** Παρκάρισμα πρόκληση 
Ο κάτοχος του αυτοκινήτου, χθες το πρωί, δεν έβρισκε, προφανώς, χώρο για να παρκάρει το αυτοκίνητό του και αντί να προσπαθήσει να βρει στους χώρους στάθμευσης του Νέδοντα, προτίμησε τον ποδηλατόδρομο, λίγο πιο κάτω από το Δημαρχείο.
Το παρκάρισμα ήταν πρόκληση για τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία…έτρεξε να πράξει τα δέοντα. Κι έτσι ο κύριος ή η κυρία του αυτοκινήτου πήγαν για…μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι… Α.Π. 

*** Η κρυφή παγίδα του Airbnb: Πως και που δηλώνονται τα έσοδα 
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι φορολογούμενοι κατά την συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης για να μην δουν «φουσκωμένο» το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας.
Η «παγίδα» στο Ε1 φέτος έχει όνομα… Airbnb. Για πρώτη φορά φέτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλωθούν στο έντυπο Ε2 και τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων.
Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία έως το τέλος Ιουνίου για να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση. Ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Πώς θα δηλωθούν
Οι φορολογούμενοι που το 2017 απέκτησαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb που πρέπει να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στο έντυπο Ε2 και στη στήλη 7.
Επιλέγοντας τον κωδικό 60 της στήλης αυτής θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες.
Επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες κατά το φορολογικό έτος 2017. Τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται από 15% έως 45%.
Οι συντελεστές αυτοί ισχύουν εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
Η παγίδα
Προσοχή! Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν μέχρι 45%. Εάν το συνολικό εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κλιμακούμενους συντελεστές 2,2% έως 10%.   in.gr

***   Ελιά, λάδι, φως …«Η παράδοση της Μεσογείου» 
Την διαχρονική οικονομική και πολιτισμική σημασία της ενασχόλησης με το λάδι, με το βλέμμα στραμμένο στη νέα εποχή του επιχείρησε να αναδείξει η εγκατάσταση που δημιούργησε η Έλενα Σταυροπούλου με θέμα Κατασκευάζοντας τα Κοινά: Ελιά| Λάδι|Φως, και η οποία αναπαρήχθη στο Ζάππειο Μέγαρο στα πλαίσια του "Athena International Olive Oil Competition".
Tα Κοινά (the Commons) είναι αγαθά που κληρονομήθηκαν από τις προηγούμενες γενιές, δημιουργήθηκαν συλλογικά ή αποτελούν φυσική κληρονομιά. Το λάδι, εγγράφεται υλικά αλλά και συμβολικά στην παράδοση του τόπου της Μεσογείου. Η γη, η ελιά, το λάδι, η παραγωγή του λαδιού στο εργοστάσιο, η τυποποίησή του, η πώλησή του, η απόλαυσή του, συμμετέχουν και αυτά με τη σειρά τους στη συζήτηση για τα Κοινά.
Οι καθημερινές αυτές πρακτικές που σχετίζονται με το λάδι (την παραγωγή και τις χρήσεις του) ρυθμίζουν τις κοινωνίες, δομούν τον ενδιάμεσο χρόνο, το πριν και το μετά του μαζέματος της ελιάς. Καθορίζουν τον τρόπο συγκρότησης των τοπικών κοινοτήτων, δημιουργούν «κατώφλια» μοιράσματος, συμμετέχοντας στο παιχνίδι της οικοδόμησης του φαντασιακού εντός τους : οι εποχές, η σοδειά, η ζωή στο ελαιοτριβείοκαι η οικονομία γύρω του, το τραπέζι, το φως.
Η εγκατάσταση εξιστορεί στον χώρο τον κύκλο του λαδιού: Από το χειροπιαστό χώμα στο άυλο φως του λύχνου. Από τη συμπαγή ακανόνιστη ρίζα στην τυποποιημένη συσκευασία. Συνδιαλέγεται με το λάδι ως υλικό προϊόν και ως σύμβολο, ριζωμένο στην κουλτούρα και την παράδοση, αλλά και την ποιότητα ζωής και τη φροντίδα στη σύγχρονη μητρόπολη.
Αναπτύσσεται στον χώρο η πορεία του λαδιού σαν ένα δίπτυχο: η ανάπτυξή του καρπού, η συγκομιδή και η χρήση του. Καλώντας τη μνήμη να ενεργοποιήσει ιστορίες κοινές, από τα μέρη καταγωγής, επανεγγράφει στο παρόν ιστορίες και εικόνες, με τα πιο «ταπεινά» υλικά: το χώμα, τη ρίζα, το πανί, τα σακιά, τον τενεκέ, το λυχνάρι.
  Χώμα - Ρίζες- Καρπός
 
Η αφήγηση της εγκατάστασης ξεκινά από το χώμα, που υποδέχεται και θρέφει το φυτό. Όπου η ελιά απλώνει τις ρίζες, ριζώνει στο έδαφος, ακανόνιστα, και μαγικά. Για να καλέσει σε δεύτερο χρόνο τους ανθρώπους να τη φροντίσουν, και να μαζέψουν τους καρπούς της.
Σακιά - Τενεκές - Λύχνος
 Το ελαιόπανο στρώνεται. Το μάζεμα ξεκινά. Οι καρποί συλλέγονται, απαιτείται μαεστρία, συνεργατικότητα, και επίπονη δουλειά. Τα μεταλλικά πλαίσια στην εγκατάσταση, ορίζονται από τις ακμές τους, και μοιάζει να ταξινομούν μια εποχή που ολοκληρώνεται. Τα σακιά περιμένουν. Γεμίζονται, μεταφέρονται. Αγωνία για τη σοδειά.
Ο τενεκές θα ταξιδέψει. Γεμάτος με τους κόπους της χρονιάς, κουβαλά μέσα του μνήμες: τις εργασίες, τα ευτράπελα, τις καιρικές αναποδιές, το μεράκι του ελαιοπαραγωγού. Ο τενεκές λειτουργεί ως μνημοσύνη. Στην εγκατάσταση, οι τενεκέδες ανοίγουν, γίνονται κέλυφος γεμάτο φως, όπου τοποθετούνται φωτογραφικά στιγμιότυπα της ζωής που καθορίζεται από το μάζεμα της ελιάς, ενισχύοντας το παιχνίδι με τη μνήμη.
Τα κεραμικά λυχνάρια φτιαγμένα από την ίδια την αρχιτέκτονα Έλενα Σταυροπούλου, με πηλό -ύλη συνδεδεμένη τόσο άμεσα με το χώμα-υποδέχονται και αυτά με τη σειρά τους το λάδι, για να το μετατρέψουν σε φως. Όπως το χώμα φτιάχνει από τον σπόρο το δένδρο. Τα λυχνάρια, με τις καμπύλες γραμμές τους, παραπέμπουν στη μητρική μορφή, στη μητέρα γη, που υποδέχεται, φροντίζει, θρέφει.
Είναι ένα Δώρο το λάδι, συντελώντας σε πράξεις φροντίδας: Η Φροντίδα της γης. Του χωραφιού, του ελαιώνα, του λαδιού. Του ανθρώπου, της διατροφής, της ζωής.  Προσφέρεται ως δώρο, σε τενεκέ ή σε φιάλη. Ζεσταίνει, θρέφει, δίνει το φως του στο καντήλι, πλάθει ατμόσφαιρες, φωτίζει τις πορείες. Ο κύκλος της φύσης και της παραγωγής διαμορφώνει τις τελετουργίες (και) της νέας εποχής. Από το χώμα στο φως. Ο κύκλος κλείνει. Μέχρι να ξαναρχίσει.
  Έλενα Σταυροπούλου - Αρχιτέκτων, www.stavrooulou.archi, εφημερίδα "Καθημερινή"

*** Ο καιρός στην Καλαμάτα αύριο Τρίτη 
 O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 22/5/2018 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 2-3 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 1-2 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός θα είναι καθαρός, θα βρίσκεται στο 8.6 (Πολύ Υψηλός).
Θα υπάρξει συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης σε μέτριες ποσότητες, με αποτέλεσμα να επικρατεί κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

*** 18χρονος έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ για το λάδι της Καλαμάτας και μας καλεί να το δούμε 
Ο Βασίλης Μαρλαντής γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Καλαμάτα και πλέον ζει στο Μιλάνο όπου σπουδάζει αρχιτεκτονική. Από μικρός είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τέχνη του βίντεο η οποία έχει εξελιχθεί σε μία από τις βασικότερες του ασχολίες. Πέρα από αυτό, του αρέσει και η φωτογραφία η οποία του έχει ανοίξει πόρτες για μεγάλα project στο Μιλάνο και φυσικά λατρεύει αρχιτεκτονική η οποία θεωρεί πώς δίνει τα απαραίτητα εφόδια για την καλύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω μας.
Ο ίδιος, πριν από περίπου τρία χρόνια, είχε συνειδητοποιήσει ότι στο εξωτερικό το ελαιόλαδο της Καλαμάτας – Μεσσηνίας θεωρείται ένα εκλεπτυσμένο προϊόν και από τα καλύτερα ελαιόλαδα παγκοσμίως. Παρατήρησε όμως ότι οι φίλοι του, όπως και ο ίδιος, που ζούσαν στην περιοχή της Καλαμάτας από μικροί καθώς και άλλοι άνθρωποι γύρω τους θεωρούσαν αυτό το προϊόν δεδομένο, έχοντας ταυτόχρονα ελλιπείς πληροφορίες για τον τρόπο παραγωγής του.
Η ιδέα
Κάπως έτσι σκέφτηκε πως θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον αν δημιουργούσε ένα ντοκιμαντέρ που θα προέβαλλε όλη αυτή διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου αλλά και αναλυτικά τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό. Ο Βασίλης ήθελε να δώσει έμφαση στην δυσκολία που έχει το συγκεκριμένο αντικείμενο, ένα αντικείμενο που θεωρείται δεδομένο για όλους μας. Κάπως έτσι, σκέφτηκα πως με τις ικανότητες του στον τομέα του video και το πάθος του γι’ αυτό, θα μπορούσε να βοηθήσει τον καθένα να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις για το ελαιόλαδο, μαθαίνοντας καλύτερα τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτού του προϊόντος, προωθώντας το στο εξωτερικό.
Τα γυρίσματα διήρκεσαν περίπου δύο βδομάδες, αλλά αυτό που χρειάστηκε τον περισσότερο χρόνο ήταν η έρευνα του Βασίλη για χορηγούς, συνεργάτες και ανθρώπους οι οποίοι ξέρουν από λάδι και θέλουν να λάβουν μέρος στο ντοκιμαντέρ. Έτσι ανακάλυψε έναν κόσμο ο οποίος για τον ίδιο δεν υπήρχε μέχρι τότε. Μέχρι πριν δύο μήνες ασχολιόταν με το όλο project μόνος του με μόνη βοήθεια αυτή του φίλου του Χρήστου Λόντου. Έπειτα όμως παρατήρησε ότι τα πράγματα γινόντουσαν λίγο πιο περίπλοκα και πως δεν μπορούσε να καλύψει όλες τις ανάγκες του project μόνος γιατί έτσι θα έμεναν πίσω άλλοι τομείς στη ζωή του. Γι’ αυτό ζήτησε τη βοήθεια μερικών κοντινών του ανθρώπων και δημιουργώντας μία μικρή ομάδα για να μπορέσουν να γράψουν καλούς αγγλικούς υπότιτλους που χρειάστηκαν για το ντοκιμαντέρ, να σχεδιάσουν πιο εύκολα τα γραφικά του και να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα η δουλειά τους.
Στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των ανθρώπων με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή και μπορούν να προβάλουν το ντοκιμαντέρ, είναι αρκετά θετικοί με την ιδέα. Συνήθως, ενθουσιάζονται με το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ έχει δημιουργηθεί από άτομα που μεγάλωσαν στη Μεσσηνία, έχουν άμεση σχέση με το προϊόν και είναι τόσο νεαρά σε ηλικία. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται. Το ντοκιμαντέρ δεν είναι ακριβώς μικρού μήκους ταινία αλλά ούτε μία 2ωρη παραγωγή και γι’ αυτό αρκετοί χώροι δεν έχουν την δυνατότητα να το προβάλουν σύμφωνα το πρόγραμμα τους ή με συμβόλαια που έχουν υπογράψει με μεγάλες εταιρίες ταινιών. Οι προσδοκίες που έχει ο Βασίλης  για το ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα είναι να προβληθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη, έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία να το δουν και περισσότεροι άνθρωποι. Ο στόχος του είναι να προβληθεί σίγουρα στην περιοχή της Μεσσηνίας, αλλά και στην Αθήνα, όπου ήδη έχουν κανονίσει το πρώτο μέρος προβολής. Ακόμα, η ομάδα θα ήθελε να πάρει μέρος σε όσο το δυνατόν περισσότερα φεστιβάλ ταινιών και ντοκιμαντέρ για να μπορέσουν περισσότεροι άνθρωποι να μάθουν για την αξία αυτού του εξαιρετικού προϊόντος.«
Το 2015, στην πρώτη του συνέντευξη, ο Άρης είχε ρωτήσει τον Βασίλη πως φαντάζεται τον εαυτό του σε πέντε χρόνια από τώρα. Τότε είχε απαντήσει:
«Στην Ελλάδα η τέχνη του video δεν έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ γι’ αυτό μάλλον και εγώ θα αναγκαστώ να μεταναστεύσω. Θα ήθελα να γίνω διευθυντής φωτογραφίας και να μπορώ να ζω μέσα από αυτό, αυτό που αγαπάω, φτιάχνοντας και βοηθώντας σε μικρά και μεγάλα projects ή ακόμα και ταινίες. Ήδη έχω αργήσει να φτιάχνω πορτοφόλιο. Η τελευταία μικρή μήκους ταινία μου τραβηγμένη σε 3h και μονταρισμένη την επόμενη μέρα και είναι αυτή: «STILL»»
Την ίδια ερώτηση του έκανα και εγώ φέτος. Να τι μου απάντησε:
«Σε πέντε χρόνια από τώρα θα ήθελα πολύ να συνεχίσω να θεωρούμαι «A Millennial Renaissance Man». Ο όρος αυτός σημαίνει πως ουσιαστικά ο άνθρωπος που τον κατέχει έχει ταυτόχρονα πολλές ασχολίες. Όπως και οι άνθρωποι της αναγέννησης ήταν γνώστες πολλών τεχνών, έτσι και εγώ θα ήθελα σε μερικά χρόνια να μην έχω ένα συγκεκριμένο τίτλο αλλά να ασχολούμαι την ίδια στιγμή με το βίντεο, την αρχιτεκτονική, την φωτογραφία, το design, τη μουσική, τη μόδα κ.ά.»
Σήμερα
Mετά από 2 χρόνια προσπάθειας και με την βοήθεια του Ιδρύματος Καρέλια και τις ομάδας του, ο Βασίλης βγάζει αυτό το 27λεπτό ντοκιμαντέρ/φιλμ για το ελαιόλαδο από την Καλαμάτα, το οποίο θα προβληθεί στο www.mindsofnow.com για μια φορά αυτήν την Κυριακή 20 Μαΐου με Αγγλικούς υποτίτλους. Στη συνέχεια όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να το δουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας από τον Ιούνιο!
 lifo.gr

*** Α.Τ.: «Θεματική εβδομάδα» κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας σε μαθητές 
Στα πλαίσια της «θεματικής εβδομάδας» που πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας και στην οποία εντάχθηκαν και δράσεις κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας, την Πέμπτη κλιμάκιο του Α.Τ. Τριφυλίας με επικεφαλής τον υποδιοικητή, Αστυνόμο Β’ Βασίλειο Παρασκευόπουλο, επισκέφθηκε το παραπάνω σχολείο και πραγματοποίησε ενημέρωση των μαθητών. Η ενημέρωση, την οποία παρακολούθησαν 270 μαθητές, ήταν σε θέματα που αφορούν στους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας, την οδική συμπεριφορά πεζών, οδηγών και επιβατών και τη διαμόρφωση της κυκλοφοριακής συνείδησης και συμπεριφοράς, με την προβολή κατάλληλου οπτικού υλικού. Επιπλέον, τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, δεκαπενταμελής ομάδα μαθητών του Γυμνασίου, από κοινού με κλιμάκιο του Α.Τ. Τριφυλίας, με επικεφαλής τον κ. υποδιοικητή, μετέβησαν σε ασφαλές σημείο της Ε.Ο. Πύργου-Μεθώνης, στην Πανηγυρίστρα Κυπαρισσίας (πλατεία Αποδήμων), όπου πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές έρευνα σε δείγμα περίπου 150 διερχόμενων οδηγών, σχετικά με την εφαρμογή του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, τα αποτελέσματα της οποίας θα επεξεργαστούν από τους μαθητές και θα ανακοινωθούν. Ένας εκ των ερωτηθέντων οδηγών ήταν και ο Υποδιευθυντής της Δ.Α. Μεσσηνίας, Αστυνομικός Διευθυντής, Παναγιώτης Μάνδαλος, ο οποίος κατευθυνόταν στη Χριστιανούπολη ως εκπρόσωπος της Δ.Α. Μεσσηνίας για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Αγίου Αθανασίου. Η ανταπόκριση των οδηγών ήταν ιδιαιτέρως θετική και οι μαθητές έζησαν μια βιωματική εμπειρία επί του θέματος. Σημειώνεται ότι, την Τρίτη, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί όμοια επίσκεψη του κλιμακίου του Α.Τ. Τριφυλίας στο Γυμνάσιο Φιλιατρών.
 Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** 19χρονος είχε «ρημάξει» επιχειρήσεις στην Καλαμάτα 
Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, έξι (6) περιπτώσεις κλοπών και απόπειρα κλοπής σε επιχειρήσεις ημεδαπών, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας.
Για τις υποθέσεις αυτές, κατηγορείται ένας (1) 19χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς του.
Στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνεται και ακόμη ένας (1) 36χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της μεθοδικής και εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης που διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εξακριβώθηκε ότι ο 19χρονος μαζί με άγνωστους συνεργούς του, κατά το χρονικό διάστημα από την 17.4.2018 έως και την 10.5.2018, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, διέπραξαν συνολικά πέντε (5) περιπτώσεις κλοπών και μία (1) περίπτωση απόπειρας κλοπής σε επιχειρήσεις ημεδαπών.
Από την εγκληματική τους δράση είχαν αφαιρέσει χρήματα και μεταλλικά- χάλκινα αντικείμενα, που η συνολική τους αξία ξεπερνά τις -8.000- ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 19χρονου, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο αυτής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εργαλεία κοπής και  ζυγαριά, ενώ βρέθηκε και μέρος από τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, τα οποία αφού κατασχέθηκαν αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.
Όπως επιπλέον προέκυψε, ο 36χρονος προμηθεύτηκε από τον 19χρονο μέρος των αφαιρεθέντων μεταλλικών- χάλκινων αντικειμένων, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε επιχείρηση του 36χρονου, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, βρέθηκε μέρος από τα αφαιρεθέντα μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία αφού κατασχέθηκαν, αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για την ταυτοποίηση των συνεργών του 19χρονου, καθώς και για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

***  ΠΟΛΕΜΟΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ-ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ! Το σχίσμα μεγαλώνει! Νικητής ο Πουτιν;..
~ Ρωσία και Κίνα είναι περισσότερο αξιόπιστοι σύμμαχοι από τις ΗΠΑ, τόνισε ο Ούβε Κάρστεν Χάγιε, πρώην εκπρόσωπος του Γκέρχαρντ Σρέντερ και παλαιότερα πρόξενος της Γερμανίας στη Νέα Υόρκη.
Ο Γερμανός αναλυτής, σε συνέντευξη του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «αισθάνεται κάτι σαν ανώτατος διοικητής του δυτικού κόσμου και εμείς οφείλουμε να τον ακολουθήσουμε».
Αφορμή για τον σχόλιο στάθηκε η έκκληση του νέου αμερικανού πρεσβευτή στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρανέλ, ο οποίος κάλεσε μέσω twitter τις γερμανικές επιχειρήσεις να σταματήσουν τις συναλλαγές με το Ιράν, απειλώντας με αντίμετρα, κάτι που προκάλεσεα αίσθηση και αντιδράσεις στη Γερμανία: «Αν πάρουμε στα σοβαρά τον νέο πρεσβευτή Ρίτσαρντ Γκρενέλ, αυτό που λέει είναι ότι οι Γερμανοί πρέπει να σταματήσουν τις συναλλαγές με το Ιράν, διαφορετικά θα τους τιμωρήσουμε στις εμπορικές σχέσεις τους με τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Χάγιε.
* Κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από το πυρηνικό πρόγραμμα, ο Χάγιε υπογραμμίζει ότι άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, μπορούν να στηρίξουν ενεργά την ευρωπαϊκή διαμεσολαβητική προσπάθεια.
«Το Ιράν λέει ότι αν εσείς οι Ευρωπαίοι, μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία, είστε σε θέση να αντισταθμίσετε αυτό που συνεπάγεται η αποχώρηση των Αμερικανών, τότε εμείς θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη συμφωνία. Έχουμε λοιπόν μπροστά μας δύο μήνες για να αναζητήσουμε λύση με Ρωσία και Κίνα», είπε χαρακτηριστικά.
Είναι φανερό ότι στη Γερμανία παρατηρείται μια στροφή προς τη Ρωσία, μετά τις πρόσφατες πολιτικές που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Εκτός από τη στήριξη στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η Ευρώπη εξαρτάται και ενεργειακά από τη Ρωσία.
Πρόσφατα, η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και η συνάντησε έκλεισε με θετικό πρόσημο.
«Σήμερα η Μόσχα έχει πιο νηφάλια ματιά στη διεθνή πολιτική από την Ουάσιγκτον», κατέληξε ο Χάγιε.

*** Είναι επικίνδυνα ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ στην κυβέρνηση: Εξαιρετική η πρόταση για Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν’… (ΒΙΝΤΕΟ)
Ή αδαής ή …βαλτός μπορεί να θεωρηθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας, ο οποίος χαρακτήρισε «εξαιρετική ιδέα» το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν’ για τα Σκόπια.
Σε εμφάνιση του στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, ο κος Δουζίνας- ο οποίος είναι και αι πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, είπε χαρακτηριστικά: «Το συγκεκριμένο όνομα νομίζω δεν είναι πολύ της μόδας σήμερα από αυτά έχω ακούσει αλλά νομίζω ήταν μια εξαιρετικά καλή συμφωνία» ενώ λίγο αργότερα παραδέχτηκε ότι δεν ήξερε τίποτα για την εξέγερση του Ίλιντεν αλλά και αφού έμαθε, συνεχίζει να πιστεύει το ίδιο.
* Δείτε το βίντεο μετά το 21ο λεπτό:
~*  Πρωϊνή Ανάγνωση (21/05/2018)   : https://youtu.be/d8kXFQqW0CI .-
Όσο για την αλήθεια; Ακούστε την από το στόμα του Κυριάκου Βελόπουλου στο 4:40:
~* https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/1151934144954733/?t=1 .-

*** Όλα τα είχαμε, οι… οικολογικές ανησυχίες του Τσίπρα μας έλειπαν… (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)


Τα χούγια του πρίγκιπα Καρόλου φαίνεται πως απέκτησε ο Αλέξης Τσίπρας και ποιος να περίμενε ένας … δηλωμένος αριστερός να μιμείται ένα μέλος βασιλικής οικογένειας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε προ ημερών στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να πιει τον φρέντο εσπρέσσο του χωρίς καλαμάκι, κάτι που το ξεσήκωσε από τον Κάρολο.
* Υπενθυμίζουμε ότι ο πρίγκιπας Κάρολος στη βόλτα του στην Αγ. Ειρήνη, στο Μοναστηράκι, μόλις πριν από λίγες ημέρες που επισκεπτόταν μαζί με την Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, είχε αρνηθεί να καταναλώσει τον καφέ με καλαμάκι.
~ Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες είχε αναφέρει στο σερβιτόρο πως δεν χρησιμοποιεί πλαστικά σεβόμενος το περιβάλλον.
Άραγε να σέβεται το περιβάλλον και ο Αλέξης Τσίπρας;

***  Γι αυτό ΔΙΑΦΕΡΕΙ ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ! ΞΕΦΤΙΛΙΣΕ τον Μπουτάρη και το ΣΥΣΤΗΜΑ… (ΒΙΝΤΕΟ)
~ Καλεσμένος στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά ήταν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος…
ο οποίος σχολίασε την χθεσινή επίθεση αγνώστων στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, όταν εμφανίστηκε στην εκδήλωση μνήμης των Ποντίων.
Ο κ. Βελόπουλος σημείωσε ότι η παρουσία του κυρίου Μπουτάρη στην εκδήλωση μετά από τα όσα έχει και πράξει εναντίον των Ποντίων μόνο ως προβοκάτσια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ενώ θύμισε στον κ. Αυτιά και παλιότερες δηλώσεις του δημάρχου υπέρ του Μουσταφά Κεμάλ, του σφαγέα των Ελλήνων (βλ. ΕΔΩ σχετικό θέμα).
`~  Από την πλευρά του ο Γιώργος Αυτιάς έκανε άψογα τη δουλειά του και ως δημοσιογράφος κράτησε μια ουδέτερη στάση, ως οφείλει κι από τη θέση που βρίσκεται.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στον ΣΚΑΪ:
* https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/1153032554844892/?t=1 .-

~*** ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!Ο επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΟΝ ΑΡΑΞΟ
Εύλογες απορίες δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ στην 116 ΠΜ στον Άραξο.Στις 17 Μαίου ο Φρεντ Φρεντέρικσον επισκέφτηκε τον Άραξο και συνοδευόταν από αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.
Θυμίζουμε πως στον Άραξο υπάρχουν εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν πυρηνικά. Βέβαια οφείλουμε να τονίσουμε πως, διαχρονικά, οι ελληνικές κυβερνήσεις (και η τωρινή) διατείνονται πως πυρηνικά στην 116 ΠΜ δεν υπάρχουν.
~  Η συζήτηση και οι πληροφορίες ξεκίνησαν να διακινούνται μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. Όταν η πρόσβαση στο Ιντσιρλίκ έγινε δύσκολη, άρχισε η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και παράλληλα άρχισαν οι πληροφορίες περί μεταφοράς πυρηνικών. Μάλιστα ορισμένες πληροφορίες θέλουν η μεταφορά ήδη να έχει γίνει.
Στο πλαίσιο αυτό η επίσκεψη του ΝΑΤΟικού επικεφαλής δημιουργεί τις απορίες.
Θυμίζουμε πως ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είχε αναδείξει το θέμα από βήματος ΔΕΘ όταν είχε υποστηρίξει πως : «η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη, πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Και στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Αραξου. Μάλιστα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Άραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».

*** Αποκάλυψη: Πώς βλέπουν οι Σκοπιανοί τη συμφωνία με την Ελλάδα και το «Ilidenska» Το σκηνικό χάους και πλήρους διάστασης απόψεων που επικρατεί στη γειτονική χώρα δείχνει κι ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει μια συμφωνία και ακόμη πιο δύσκολα να περάσει από τον λαό της ΠΓΔΜ 
~  Διχοστασία επικρατεί στην ΠΓΔΜ σχετικά με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. Λίγες ώρες πριν από τα κρίσιμα ραντεβού Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, τα ΜΜΕ των Σκοπίων αποτυπώνουν και την κατάσταση που επικρατεί, την απαισιοδοξία για λύση στο πρόβλημα που θα «ξεκλείδωνε» την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Το ναυάγιο της πρότασης για «Republika Ilidenska Makedonija» από πολλούς στα Σκόπια αντιμετωπίζεται με οργή και επίρριψη ευθυνών στην Αθήνα. Υπάρχουν και οι ακραίοι που δεν δέχονται επ’ ουδενί αυτό το όνομα, ούτε την αποδοχή του erga omnes. Και που ζητούν μεταξύ άλλων να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση στην οποία καταλογίζουν σοβαρά λάθη.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει άρθρο της εφημερίδας SLOBODEN PECHAT η οποία ουσιαστικά λέει ότι θα μπορούσε να υιοθετηθεί μια από τις πέντε προτάσεις Νίμιτς με μια διαφορά. Ο προσδιορισμός να βρίσκεται στο τέλος και σε παρένθεση, π.χ. «Republika Makedonija (Gorna)». Αυτό το σκηνικό χάους και πλήρους διάστασης απόψεων που επικρατεί στη γειτονική χώρα δείχνει κι ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει μια συμφωνία και ακόμη πιο δύσκολα να περάσει από τον λαό της ΠΓΔΜ.Αναλυτικά τα δημοσιεύματα των σκοπιανών ΜΜΕ έχουν ως εξής:Το πρακτορείο ειδήσεων MIA αναφέρει ότι το θέμα του ονόματος συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε χθες στην Ουάσιγκτον ο έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, με τον βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, W. Mitchell.Προσθέτει ότι σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, Michael Pompeo, ο έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε την ανάγκη να υιοθετηθεί μία από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Matthew Nimetz. Το πρακτορείο σχολιάζει ότι με τη δήλωση αυτή ο έλληνας ΥΠΕΞ απέρριψε εμμέσως το όνομα «Republika Ilidenska Makedonija», όπως είχε απορρίψει παλαιότερα και μία από τις προτάσεις Nimetz, δηλαδή το όνομα «Republika Makedonija (Skopje)». Το τηλεγράφημα του MIA αναπαράγεται από αρκετά ηλεκτρονικά ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, με σχεδόν πανομοιότυπους τίτλους – «Ο Κοτζιάς ζητά να γίνει αποδεκτή μία από τις προτάσεις του Nimetz”. Δηλώσεις αντιπροέδρου κυβέρνησης ΠΓΔΜ, Μπουγιάρ ΟσμάνιΜιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή «Top Tema» του τ/σ «TELMA», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μπουγιάρ Οσμάνι, ανέφερε ότι η πρόταση για «Republika IlidenskaMakedonija» είναι «μαγική φόρμουλα που ενσωματώνει όλες τις ψηφίδες ενός επιτυχούς μωσαϊκού», επειδή, όπως είπε, δίνει τη δυνατότητα συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των εθνοτικών κοινοτήτων στην ΠΓΔΜ και, την ίδια στιγμή, δίνει τη δυνατότητα να ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματα της Ελλάδας, δηλαδή ένα όνομα για όλες τις χρήσεις, που θα κάνει σαφή διαχωρισμό με την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας.Ανέφερε, ακόμα, ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στη βάση της αρχής πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα» και πρόσθεσε ότι η πρόταση για «Ilidenska Republika Makedonija» συνιστά ένα πακέτο, από το οποίο δεν μπορεί να αφαιρεθεί ένα στοιχείο, γιατί, όπως είπε, «αν αλλάξει ένα στοιχείο του πακέτου, αλλάζει όλο το πακέτο».«Αν αποδεχθούμε άλλη πρόταση για το όνομα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις για το όλο πακέτο» είπε ο Οσμάνι. «Με αυτήν την πρόταση οι Αλβανοί κάνουν συμβιβασμό και αναμένουμε και οι Έλληνες να κάνουν συμβιβασμό» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι αν χρειάζεται να δοθούν πρόσθετες εγγυήσεις, αυτό μπορεί να συζητηθεί.Επίσης, ο Οσμάνι είπε ότι οι δύο πλευρές έφτασαν στο πιο μακρινό σημείο της διαδικασίας και πρόσθεσε ότι η επιστροφή προς τα πίσω από το σημείο αυτό θα προκαλέσει ζημιά. «Η επιστροφή προς τα πίσω δεν σημαίνει επιστροφή στο μηδέν, αλλά επιστροφή κάπου κάτω από το μηδέν. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτήν την ιστορική ευκαιρία» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.Με κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο  «Η Ilidenska στη Νέα Υόρκη», η φιλοκυβερνητική ε/φ «SLOBODEN PECHAT» αναφέρει ότι η πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ για το όνομα «Republika Ilidenska Makedonija» θα βρεθεί εκ των πραγμάτων στην ατζέντα της συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με τον προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Matthew Nimetz, στη Νέα Υόρκη στις 24 και 25 Μαΐου.Στο κύριο άρθρο του ο αρχισυντάκτης της ε/φ, Μπράνκο Γκέροσκι, αναφέρει ότι μετά την απόρριψη «της άριστης πρότασης Ζάεφ για «Republika Ilidenska Makedonija» από την Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα μπορούσε να προτείνει στην Ελλάδα να επιλέξει η ίδια τον γεωγραφικό προσδιορισμό που της αρέσει από τις προτάσεις Nimetz και αυτός να ισχύει για όλες τις χρήσεις, ακόμα και με τροποποίηση του συντάγματος, όπως ζητάει, υπό τον όρο ότι θα τοποθετηθεί στο τέλος του ονόματος και εντός παρένθεσης – π.χ. «Republika Makedonija (Gorna)».Ο αρθρογράφος δηλώνει βέβαιος ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα θα απέρριπτε μία τέτοια λύση» παρά το γεγονός ότι καλύπτει όλες τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς: όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, erga omnes, αλλαγή συντάγματος. «Και θα την απέρριπτε επειδή η Ελλάδα θέλει τον επιθετικό προσδιορισμό πριν το ουσιαστικό «Μακεδονία», διότι έτσι ο επιθετικός προσδιορισμός θα αλλάζει τη σημασία του ουσιαστικού», υποστηρίζει ο Γκέροσκι και προσθέτει: «Ας μην είμαστε αφελείς. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι προφανές ότι υπαναχωρεί από την πολιτική συναίνεση που επιτεύχθηκε στην Αθήνα το 2005, ότι στη βάση του σύνθετου ονόματος θα είναι ο όρος «Μακεδονία».«Η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει βήμα προς τα πίσω, βήμα προς την κατεύθυνση του τορπιλισμού των διαπραγματεύσεων. Αυτό που προσπαθεί να κάνει τώρα είναι να αλλάξει το όνομα «Μακεδονία», η χώρα μας να αποκτήσει νέο όνομα και στο εσωτερικό και εμείς να γίνουμε «Νεομακεδόνες», «Βορειομακεδόνες» ή «Ανωμακεδόνες». Ας αντιληφθούμε, επιτέλους, ότι έχουμε μία νέα κατάσταση στις διαπραγματεύσεις: αυτή τη στιγμή οι Αθηναίοι ζητούν να αλλάξουν την εθνική μας ταυτότητα. Την οποία εμείς δεν θέλουμε και δεν πρέπει να αποποιηθούμε. Και ήρθε η στιγμή αυτό να ειπωθεί με σαφήνεια και ηχηρά» αναφέρει ο Γκέροσκι.Σε άρθρο γνώμης στην ίδια ε/φ ο αναλυτής Σάσο Ορντάνοφσκι εκτιμά πως η πρόταση για «Republika Ilidenska Makedonija» φαίνεται να υπέστη μερική κατάρρευση μετά την απόρριψή της από τους Έλληνες, «αλλά και από το VMRO-DPMNE, τα εδώ φιλορωσικά σχήματα, την «τουρκική» φράξια του BESA του Κασάμι και την εθνικιστική «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα» – «μία απροσδόκητη ετερόκλητη παρέα» σχολιάζει ο αρθρογράφος.
Σημειώνει, ακόμα, πως η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί κριτική ο Ζάεφ από όλα εκείνα τα τμήματα της κοινής γνώμης στην ΠΓΔΜ που, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, είναι δυσαρεστημένα από την κυβέρνησή του, περιλαμβανομένων διαφόρων πρώην αξιωματούχων του κυβερνώντος SDSM «και των διαχρονικών γκρινιάρηδων αναλυτών». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αυτό ήταν το πρώτο ισχυρό χτύπημα που δέχθηκε ο Ζάεφ από τη στιγμή που εισήλθε φουριόζος ως επικεφαλής των προσπαθειών για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, «εξοργίζοντας διάφορα κέντρα στην χώρα και στο εξωτερικό».
Κατάρρευση
«Δεν ήταν δύσκολο να προβλέψει κανείς ότι αυτά τα κέντρα θα προσπαθούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ μέσω των επιρροών που διαθέτουν στην Ελλάδα, επειδή στην «Μακεδονία» δεν διαθέτουν ισχυρές προσβάσεις. Και έτσι φαίνεται πως συνέβη.Οι προοδευτικές δυνάμεις και εδώ και εκεί βρίσκονται σε σκληρή σύγκρουση με τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, οι οποίες από προχθές πανηγυρίζουν» υποστηρίζει ο Ορντάνοφσκι και εκτιμά ότι μετά τη διαφαινόμενη προσωρινή, έστω, εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος, θα πρέπει να αναμένεται μία ισχυρή επανάκαμψη των αντιδυτικών πολιτικών κύκλων στην ΠΓΔΜ, όπως συνέβη και σε άλλες βαλκανικές χώρες, με στόχο να εμποδιστεί η πορεία προς το ΝΑΤΟ, κάτι που δεν περιλαμβάνει μόνο την αναμενόμενη «σκληροπυρηνική ρητορική», «αλλά και τον κίνδυνο για προβοκάτσιες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες».Σε αυτό το πλαίσιο, καταλήγει ο αρθρογράφος, το ερώτημα είναι αν οι δυτικές χώρες θα σταματήσουν να ενθαρρύνουν απλώς την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ και θα προβούν σε πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις, προκειμένου να αξιοποιηθεί η εναπομένουσα θετική ενέργεια από την ιστορική προσέγγιση των θέσεων των δύο χωρών στο θέμα του ονόματος. Τι θέλει η ΕλλάδαΗ ε/φ «NEZAVISEN VESNIK» επισημαίνει ότι παρά την έμμεση απόρριψη της πρότασης από την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Ζάεφ με χθεσινές δηλώσεις του επέμεινε ότι το «Republika Ilidenska Makedonija» μπορεί να αποτελέσει τη βάση μίας λύσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές. Σε κύριο άρθρο της υπό τον τίτλο «Τι θέλει η Ελλάδα;», η αρχισυντάκτης της ε/φ, Σλομποντάνκα Γιοβάνοφσκα, αναφέρει ότι για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η αυτοπεποίθηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ έχει εμφανώς δεχθεί πλήγμα, καθώς η πρότασή του για «Republika Ilidenska Makedonija» δεν απορρίφθηκε μόνο από την Ελλάδα, αλλά συνάντησε ισχυρή αντίδραση και από μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης στην ΠΓΔΜ.Η αρθρογράφος ασκεί κριτική σε όλους εκείνους στην ΠΓΔΜ που, όπως γράφει, ζουν σε έναν φανταστικό κόσμο, πιστεύουν ότι το θέμα του ονόματος μπορεί να λυθεί χωρίς η χώρα να κάνει υποχωρήσεις και θεωρούν προδοσία την αλλαγή του συντάγματος, που έτσι και αλλιώς έχει αλλάξει πολλές φορές. Ακόμα, σημειώνει ότι σε όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση της πΓΔΜ έχει κάνει σειρά υποχωρήσεων, «αλλά αυτή τη φορά πήρε και μερικές υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά».Η αρθρογράφος εκτιμά ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φτάσει στο τέλος, αλλά απ’ ότι φαίνεται βρίσκονται μόλις στην αρχή» και σημειώνει πως το ερώτημα που τίθεται είναι τι θέλει η Ελλάδα και τι είναι διατεθειμένη να δώσει η ΠΓΔΜ για να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Επίσης, αναρωτιέται αν το «τελευταίο επεισόδιο» με τη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών στη Σόφια ήταν απλά ένας τρόπος για να περάσει στην κοινή γνώμη η αρχή erga omnes, «επειδή με τις απορρίψεις του νέου ονόματος τις τελευταίες δύο ημέρες, σε μεγάλο βαθμό και με δική μας ευθύνη, το όνομα αυτό «κάηκε», ενώ η αρχή erga omnes έμεινε».«Με δεδομένο τον τρόπο που εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα, η κοινή γνώμη της χώρας θα πρέπει να προετοιμαστεί για μία δύσκολη «πτήση». Το δύσκολο μέρος της διαπραγμάτευσης τώρα ξεκινά και όσο περισσότερο διαρκέσει, τόσο θα δημιουργεί χώρο για μεγαλύτερες υποχωρήσεις από «μακεδονικής» πλευράς, επειδή σκοπός της Ελλάδας είναι προφανώς να πάρει τα πάντα και όχι η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του ονόματος της χώρας μας. Ο τελικός σκοπός της είναι ο ίδιος που ήταν και στην αρχή, όσο και αν αλλάζουν οι όροι και η ρητορική της διαπραγμάτευσης.Σκοπός της είναι ο «μακεδονικός» λαός και η γλώσσα να είναι όσο το δυνατόν πιο μη-«μακεδονικά», με ψευτο-προσδιορισμούς, με σλαβικές αναγραφές, με αμετάφραστα ονόματα και άλλες ήδη γνωστές μορφές εμπαιγμού του τελικού συμβιβασμού. Κανένας γεωγραφικός, ιδεολογικός, χρονικός ή πολιτικός προσδιορισμός δεν θα ικανοποιήσει την όρεξη των πολιτικών κομμάτων στην Αθήνα αν δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη «μακεδονική» ταυτότητα κάθε πολίτη της χώρας» σημειώνει η αρθρογράφος.«Γι’ αυτό, όσο περισσότερο επιβαρύνεται η θέση του Ζάεφ από κάποιες πατριωτικές φαντασιώσεις και από ψευτοεπιχειρήματα του τύπου «δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τόσο περισσότερο διευκολύνονται οι εξτρεμιστές στην Αθήνα να ζητούν πράγματα, που δεν έχουν καμία λογική σύνδεση με τον πολιτικό συμβιβασμό.Η «Μακεδονία» δεν θα νικήσει αν τα παρατήσει από αυτές τις διαπραγματεύσεις, αν τα παρατήσει από την διατύπωση προτάσεων, αν τα παρατήσει από τους στρατηγικούς της στόχους», προσθέτει η αρθρογράφος.ΕθνικιστέςΗ εθνικιστική ε/φ «NOVA MAKEDONIJA» κάνει λόγο για «πλήθος αντιδράσεων μετά τη δημοσιοποίηση του προσδιορισμού «Ilidenska» και καταγγέλλει ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος είναι «άνευ αντικειμένου» και «δεν συνάδουν με τις αρχές του διεθνούς δικαίου».Σε δηλώσεις του στην ε/φ ο πρώην πρέσβης Ρίστο Νίκοφσκι κατηγορεί την κυβέρνηση Ζάεφ ότι έχει κάνει «σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη που δεν διορθώνονται» στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, αποδεχόμενη πλήρη και ουσιαστική αλλαγή του συντάγματος.Ο Νίκοφσκι δηλώνει βέβαιος πως ο έλληνας πρωθυπουργός «αποδέχθηκε να μεταφέρει στην Αθήνα την αδιανόητη πρόταση για «Ilidenska Republika Makedonija» με μοναδικό σκοπό να δείξει ότι η όποια λύση πρέπει να είναι erga omnes, δηλαδή και για εσωτερική χρήση». «Ας μην κοροϊδευόμαστε, την επόμενη περίοδο η Αθήνα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποποιηθεί αυτό αυτό το εξαιρετικό για την ίδια επίτευγμα» προσθέτει ο Νίκοφσκι.

***  Καμμένος: Δεν δέχομαι τον όρο «Μακεδονία» – Δεν θα βρεθεί λύση Ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε εκ νέου ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν καμία λύση που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει τελικά κάποια λύση. Παράλληλα, καταδίκασε εκ νέου τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο στρατιωτικών, ενώ αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά
~  Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, επιμένοντας στη γραμμή για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια και υπογραμμίζοντας πως δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς συνταγματικές αλλαγές.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει εάν θα υπάρχει το «Ίλιντεν» ή το «Άνω» στην ονομασία των Σκοπίων. Εφόσον υπάρχει ο όρος Μακεδονία, όπως είπε, η λύση δεν είναι αποδεκτή για τους Ανεξάρτητους Έλληνες. «Εγώ και όλοι οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίζουμε ποτέ κανένα όνομα που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» τόνισε, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι δεν θα βρεθεί λύση στο Σκοπιανό, διότι οι ίδιοι οι Σκοπιανοί έχουν πείσει τον εαυτό τους με έναν μύθο που περιστρέφεται περί του ονόματος Μακεδονία.Παράλληλα, μιλώντας στον Alpha 9.89, ανέφερε ότι θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν θα έρθει στην Βουλή καμία συμφωνία προς κύρωση αν προηγουμένως δεν έχουν γίνει αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔM. Ενδεχόμενο κλιμάκωση ως τις τουρκικές εκλογέςΣχετικά με την Τουρκία ανέφερε ότι έχει συμπεριφορά η οποία προκαλεί την διεθνή κοινή γνώμη και τους συμμάχους της, σημειώνοντας πως οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η ομηρεία των δύο ελλήνων στρατιωτικών, η ομηρία και καταδίκη του πάστορα Μπράνσον παραβιάζουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και κοινής λογικής.Σημείωσε, ακόμη, πως η μετάθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στη διπλωματική αποστολή της Ελλάδας καταρρίπτει τα «τελευταία οχυρά» και όσα επικαλείται η τουρκική κυβέρνηση, η οποία τους κρατά παράνομα στην Τουρκία.
Εκτίμησε, επίσης, το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης ως τις εκλογές της Τουρκίας, προσθέτοντας όμως η Τουρκία δεν θα τολμήσει να κλιμακώσει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ ειδικότερα. Υπενθύμισε ότι τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και η Ελλάδα είναι θωρακισμένες και με ισχυρότατες διεθνείς συμμαχίες.
Η στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ έχει αποδώσει πολλούς καρπούςΑναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, ο κ. Καμμένος είπε καταρχήν ότι το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται φρεγάτες, επισημαίνοντας ότι, μέσω των χρημάτων που πρέπει να επιστρέψουν κάποιες χώρες, λόγω των αποδόσεων των ομολόγων, φροντίζουμε να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα φρεγατών.Τα εξοπλιστικά προγράμματα προγραμματίζονται βάσει του προϋπολογισμού, κατέστησε σαφές ο υπουργός Άμυνας, ενώ είπε ότι η στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ έχει αποδώσει πολλούς καρπούς, αναφέροντας ότι θα υπάρξουν προγράμματα τα οποία θα βοηθήσουν και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, καθώς και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

***  Τα 10 δημοφιλέστερα μνημεία της Ελλάδας Σύμφωνα με τα «Βραβεία Ταξιδιωτών» του Trip Advisor
~  Η Ακρόπολη ψηφίστηκε ως το πιο δημοφιλές μνημείο της Ελλάδας, στα «Βραβεία Ταξιδιωτών» (Travellers’ Choice Awards) του Trip Advisor.
Η Ακρόπολη που κατακτά την πρωτιά στη χώρα μας, βρίσκεται στη 10η θέση της Ευρώπης, ενώ αποτελεί και το 16ο πιο δημοφιλές μνημείο του κόσμου!Στην Ελληνική λίστα με τα πιο δημοφιλή μνημεία στην Ελλάδα, βρίσκονται οι Δελφοί και ο Ναός του Ηφαίστου στην Αθήνα. Επίσης συναντάνε το θέατρο της Επιδαύρου, αλλά και τη Σπιναλόγκα. Αναλυτικά η λίστα:Ακρόπολη

Δελφοί


Ο ναός του Ηφαίστου στην Αθήνα


Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου


Σπιναλόγκα


Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο


Το μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισας στην Αμοργό


Το κάστρο της Μονεμβασιάς


Η Ακρόπολη της Λίνδου


Η μονή Μεγάλου Μετέωρου στην Καλαμπάκα



***  Κουφονήσια, φιλόξενες ακτές με κρυστάλλινα νερά Ανάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό
~  Δε χρειάζεται να φθάσει κανείς μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου, όταν λαχταρά για τις διακοπές του ήλιο, θάλασσα, γαλήνιο περιβάλλον και εξωτικές παραλίες.
Αρκεί, ασφαλώς, να επιλέξει σωστά: Κυκλάδες, Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες, Κουφονήσια.Όποιος έχει γνωρίσει αυτόν τον ξεχωριστό τόπο ανάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό, όπου το μεταφορικό μέσο για τις μετακινήσεις δεν είναι απαραίτητο (οι αποστάσεις είναι μικρές και καλύπτονται εύκολα με τα πόδια), όπου οι παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά προκαλούν τους παραθεριστές για βουτιές και για χαλαρωτική ηλιοθεραπεία, σίγουρα θέλει να επιστρέψει ξανά και ξανά. Το Πάνω Κουφονήσι έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια σημαντική τουριστική ανάπτυξη χάρη στο ήπιο φυσικό ανάγλυφο, τις φιλόξενες ακτές, τις εξωτικές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά και το γοητευτικό οικισμό του.

Ο οικισμός, με το έντονο κυκλαδίτικο χρώμα του, τα κάτασπρα σπίτια του, τα γραφικά σοκάκια και τις ψαροταβέρνες του (ο αλιευτικός στόλος του νησιού προμηθεύει τις ψαροταβέρνες με άφθονα ψάρια και θαλασσινά), προσφέρεται για ένα ρομαντικό περίπατο.Εκδρομικά σκάφη συνδέουν το Πάνω με το Κάτω Κουφονήσι, το οποίο με τη σειρά του προσφέρεται για κολύμπι στις ερημικές παραλίες του.


*** Σίκινος, το εκτυφλωτικό λευκό και το βαθύ μπλε Ένα φιλόξενο Κυκλαδονήσι
 ~  Τόπος ιδανικός για ήρεμες διακοπές, παρέα με απλούς και ζεστούς ανθρώπους, η Σίκινος, ανάμεσα στη Φολέγανδρο και την Ίο, είναι ένα αυθεντικό και φιλόξενο Κυκλαδονήσι.
Το εκτυφλωτικό λευκό και το βαθύ μπλε, η πέτρα και το φως, το απλό και το γνήσιο δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στη Σίκινο, που διατηρεί ζωντανή την παραδοσιακή κληρονομιά της.Τους πιστούς φίλους του νησιού προσελκύουν ο οικισμός της Χώρας με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, τα αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία, οι όμορφες ακρογιαλιές με τα γαλαζοπράσινα νερά. Η Χώρα, μια από τις ωραιότερες πρωτεύουσες των Κυκλάδων, απλώνεται σε δύο υψώματα και αγναντεύει από ψηλά το πέλαγος. Παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά, πλακόστρωτα στενά με ασβεστωμένα πεζούλια και σκαλοπάτια, γραφικά καφενεία και ταβέρνες, παλαιές εκκλησίες και μύλοι συνθέτουν την εικόνα του Κάστρου, του παλαιότερου συνοικισμού της Χώρας. Στο Χωριό, το νεότερο συνοικισμό, ενδιαφέρον παρουσιάζει το Λαογραφικό Μουσείο, που μεταφέρει νοερά τους επισκέπτες στη Σίκινο τού χθες.Το δεύτερο οικιστικό σύνολο της Σικίνου είναι η Αλοπρόνοια, το γραφικό λιμάνι, που απλώνεται αμφιθεατρικά γύρω από αμμουδερή παραλία, στο μέσο περίπου της ανατολικής ακτογραμμής του νησιού.
Η εκκλησία της Παντάνασσας, προστάτιδα του νησιού, η μονή της Ζωοδόχου Πηγής με την ωραία θέα στο ηλιοβασίλεμα, το μοναστηριακό συγκρότημα της Επισκοπής, τα εκκλησάκια του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Μαρίνας, καθώς και η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Συκιάς, είναι τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Σικίνου, όπου αναπτύχθηκε αξιόλογη δραστηριότητα στον τομέα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής κατά τους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς Χρόνους.Για κολύμπι σάς προτείνουμε τις παραλίες Αλοπρόνοια, Διαλισκάρι, Άγιο Γεώργιο, Μάλτα, Άγιο Παντελεήμονα, Σαντοριναίικα, Άγιο Ιωάννη και Καρά.

***  Τήλος, η γαλήνη και η αγριάδα του Νότιου Αιγαίου Ένας τόπος που δεν χαρίζεται, δεν κατακτιέται 
~ Ελίνα Τερζάκη
Αχνοφέγγει και ασημίζει ο γιαλός στο ξημέρωμα. Το πλοίο κόβει ταχύτητα για να μπει στο κρυμμένο μέσα στους άγονους ορεινούς όγκους λιμανάκι του νησιού, που έκλεψε την καρδιά μου και την κάνει τώρα να χτυπά δυνατά προσμένοντας την εικόνα των λίγων σπιτιών πάνω στην άγρια πέτρα, καθώς κροταλίζει ο ήχος της αλυσίδας της άγκυρας.Δέκα χρόνια τώρα γυρίζω εδώ, στην κόκκινη γη του ανελέητου ήλιου, των βοτσάλων, των ζεστών γαλάζιων νερών και των άγριων βράχων που ενώνουν τον ουρανό με τ’ απύθμενα βάθη του μυστηρίου της θάλασσας. Γυρίζω στην πριγκίπισσα του Αιγαίου, χορεύω μέσα στις ερημιές, στ’ ακρογιάλια, στα γκρέμια, στα στενά περάσματα των βράχων. Ακούω το σφύριγμα του αέρα, τα βήματα των κατσικιών, τον παφλασμό της θάλασσας. Με το σακίδιο στην πλάτη ξεκινώ περπατώντας, προχωρώ κολυμπώντας, βραδιάζομαι τραγουδώντας. Μόνη, ελεύθερη, ευτυχισμένη που βλέπω τα χώματα –τα χρώματα–, τη θάλασσα και τον ουρανό της Τήλου. Το χώμα της Τήλου είναι κόκκινο. Η άμμος κι αυτή κόκκινη, εκτυφλωτική κάτω απ’ το φως του καλοκαιρινού ήλιου. Ο αέρας ζεστός και πηχτός, όλα γύρω ακίνητα, απόλυτα σιωπηλά, εικόνες χωρίς ήχο. Πιτσιλωτά κατσίκια περνούν, κοιτούν από ψηλά, απ’ τις κορυφές των βράχων. Περήφανα σαν ελάφια, γρήγορα σαν τον αέρα – που δεν υπάρχει. Πράσινη αντίθεση το φασκόμηλο, μοσχομυρίζει το νησί. Η θάλασσα, ζεστή και ρηχή, τυλίγει σαν πέπλο τα πολύχρωμα βότσαλά της. Η θάλασσα της Τήλου είναι γαλάζια σ’ όλους τους τόνους: σιελ, τυρκουάζ, ανοιχτό μπλε, σκούρο μπλε. Έπειτα ασημόροζη στο ηλιοβασίλεμα, μαύρη βελούδινη το βράδυ, στα φώτα των αστεριών και του φάρου. Μαύρος βελούδινος κι ο ουρανός της ο γεμάτος άστρα και σχηματισμούς νεφελωμάτων πάμφωτους μέσα στη νύχτα, ως κάτω ακουμπισμένους στις ράχες των βουνών και των κάστρων.Στην ερημιά, τη γαλήνη και την αγριάδα του Νότιου Αιγαίου, νομίζω, γεννήθηκαν η ομορφιά, το δέος και η ποίηση.Φοίνικες υψώνονται βόρεια, στον Άγιο Αντώνιο, το λιμανάκι των μικρών σκαφών, με το φάρο, τα λίγα σπίτια και τα δυο ταβερνάκια πάνω στο κύμα. Πέτρινες μάντρες και ξερολιθιές προφυλάσσουν τα λιγοστά λουλούδια των νοικοκυρών απ’ τις επιδρομές των κατσικιών και τις αυλές απ’ το αλάτι των πιτσιλιών των κυμάτων.«Τα παλιά τα χρόνια, ο κάμπος ήταν γεμάτος αμυγδαλιές», μου διηγείται η κ. Σοφία, «πιο ψηλά, στην πλαγιά του βουνού, βάζαμε το στάρι. Την άνοιξη άνθιζε όλο το νησί, μετά μαζεύαμε τ’ αμύγδαλα, τα ξεχωρίζαμε, τα πιο μεγάλα για μας, την οικογένεια, τα μικρά τα πουλούσαμε στα ζαχαροπλαστεία. Όταν άλλαζε η εποχή, σπέρναμε το στάρι. Αλλά κάποτε η γη στέρεψε, σταμάτησε να βγάζει…» Φτώχια, αγωνία, εγκατάλειψη, μετανάστευση, νοσταλγία… Αναστενάζει η κ. Σοφία «Λένε, η γη, κάποια στιγμή, ίσως τώρα, είναι πάλι έτοιμη να βγάλει…»Το χαμηλό εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου με τον άσπρο σταυρό και το φρεσκοκλαδεμένο αρμυρίκι βρέχεται απ΄ το κύμα. Οι παραλίες του Αγίου Αντωνίου είναι μικρά κολπάκια με βότσαλο και νερά ζεστά, ακόμα και σε βοριά. Δυτικά βρίσκεται το νεκροταφείο των Ελληνιστικών Χρόνων με τάφους και λείψανα ανθρώπινων σκελετών στα πετρώματα, στην ξηρά και στη θάλασσα – «…λείψανα ψηφιδοπαγών αιγιαλών», όπως λένε οι τουριστικοί οδηγοί, «η βυθισμένη πόλη», όπως λένε οι ντόπιοι.Οδηγώ βορειοδυτικά μέχρι το τέρμα του δρόμου, στις στροφές που αιωρούνται φιδωτά ανάμεσα στις κοφτερές κορυφές του Κριάλου προς το φρουριακό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Ο στενός δρόμος παλιά μονοδρομούνταν ανάλογα με τις ώρες τις ημέρας, για να πάει ο κόσμος στο πανηγύρι. Δυο αυτοκίνητα δε χωρούσαν.Έξω μυρίζει το φασκόμηλο. Περνώ την πύλη, την αυλίτσα με το ψηφιδωτό πλακόστρωτο και τις τενεκεδένιες γλάστρες με τους βασιλικούς στην πέτρινη βρύση. Το νερό της πηγής έρχεται κρύο απ’ την κορυφή, οι κυρές γεμίζουν τα μπουκάλια τους. Σπρώχνω την ξύλινη πόρτα, ανάμικτη τώρα με τη μυρωδιά του βασιλικού, των κεριών και της κλεισούρας της εκκλησίας. Τα πρόσωπα των αγίων με κοιτούν απ’ το ξύλινο βυζαντινό τέμπλο. Πατώ το βοτσαλωτό ψηφιδωτό πάτωμα, κοιτώ τους γαλάζιους ζωγραφιστούς τοίχους με τα λουλούδια και τ’ αστέρια. Πάνω, απ’ το βαθύ μπλε τρούλο, ο θεός κοιτά εμένα που σκύβω πάνω απ’ τις εικόνες με τα κρεμασμένα τάματα των ανθρώπων, με κοιτά που γράφω στο μεγάλο βιβλίο με τις εκμυστηρεύσεις των επισκεπτών: «Στην Τήλο βρίσκω πάντα την ψυχή μου, τη θάλασσα, τα βουνά, το χώμα, το θυμάρι. Τις μυρωδιές του θεού και την ανάσα του, κι όλο το μεγαλείο της Γένεσης του κόσμου».Άναψα το κερί μου, βγαίνω πάλι στο φως. Τα κελιά των μοναχών άδεια πάνω απ’ τη σκαλίτσα, κρεμαστά στον γκρεμό πίσω απ’ το αιωνόβιο κυπαρίσσι. Μετά τη μάντρα αρχίζει το μονοπάτι προς την Έρυστο, στενό, απότομο, σημαδεμένο με κούκους, περνά την πλαγιά, τη σάρα, την κόψη, από ψηλά τόσο δα φαίνεται το μοναστήρι, απέναντι η θάλασσα, οι απόκρημνες ακτές, ο ορίζοντας, μετά τη στροφή η παραλία της Ερύστου…Νοτιοδυτικά, η Έρυστος είναι η κοσμική παραλία της Τήλου. Ελεύθερη κατασκήνωση σε ένα χιλιόμετρο αμμουδιάς, τα νερά ζεστά, ανοιχτή θέα στο πέλαγος στο νότο, κλειστή στα πλάγια με γκριζοκόκκινους βράχους θεόρατους. Τα βότσαλα, πολύχρωμα πετράδια, χρυσίζουν στον ήλιο που τα φωτίζει για τελευταία φορά καθώς κρύβεται πίσω απ’το βράχο Γραμμίθι του Αγίου Πέτρου.Η δεύτερη –και τελευταία με αυτοκίνητο προσπελάσιμη παραλία– είναι η Πλάκα, βόρεια, μέσα στο μεγάλο ολοστρόγγυλο όρμο του Αγίου Αντωνίου. Κι εδώ η κατασκήνωση είναι ελεύθερη, κάτω απ’ τη σκιά των ευκαλύπτων. Παγόνια τριγυρνούν και τσιμπολογούν τα φύκια ανάμεσα στα βότσαλα. Το κρώξιμό τους ακούγεται μέχρι την πούντα με τις πλάκες και τις σπηλίτσες – ο βυθός εκεί κάνει σκαλοπάτια, τα νερά είναι απ’ τα πιο διάφανα γαλάζια του Αιγαίου. Όλο και κάποια ψαρόβαρκα ρίχνει δίχτυα. Στο βάθος μια υδάτινη πάχνη ενώνει τον ουρανό με τη θάλασσα τις μέρες που έχει υγρασία, ενώ τις άλλες διακρίνονται καθαρά η Νίσυρος, η Κως και τα παράλια της Τουρκίας. Πίσω, οι κορυφές του Κριάλου πορτοκαλίζουν στον ήλιο, που δύει ροδοκόκκινος μέσα στη θάλασσα. Τον παρακολουθώ από το ταβερνάκι «Ελπίδα» του Αγίου Αντωνίου – μόνο αφού βυθιστεί εντελώς, στρέφω τα μάτια στην ψητή σκορπίνα. Απ’ την άλλη πλευρά έχει ήδη ξεπροβάλει το φεγγάρι. Στις 9:00 στην κορυφή με το σύννεφο θ’ ανάψουν τα φώτα του κάστρου του Μεγάλου Χωριού.Σ’ όλες τις άλλες παραλίες πηγαίνουμε από τα μονοπάτια. Το μαγευτικό κόκκινο μονοπάτι για Κόκκινη Παραλία (Αμμοχώστη) και Λεθρά ξεκινά από τα Λιβάδια αριστερά, μετά τα τελευταία ξενοδοχεία στην πλαγιά με την ωραία θέα. Χωματόδρομος, συρμάτινη πόρτα για τα κατσίκια, κι αρχίζει η πεζοπορία στο καλοφτιαγμένο φαρδύ μονοπάτι με τους γαλάζιους κολπίσκους από κάτω δαντελωτά να διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Ο πιο κοντινός, το Χοχλακάρι, είναι πιο πολύ μια βοτσαλένια γραμμή, μισή κάτασπρη, μισή κοκκινοπράσινη, με σκόρπιους βράχους εδώ κι εκεί, το βράχο Ελέφαντα μέσα στο νερό, γεμάτο πετρόψαρα στις τρύπες του. Τα νερά, γαλανά και γαλανοπράσινα, είναι ζεστά και μεταξένια. Η κατάβαση γίνεται από την γκρεμισμένη σάρα (5-10’) – η ακρογιαλίτσα βρίσκεται στη βάση κάθετων βράχων, και γι’ αυτό η σκιά πέφτει εδώ νωρίς, στις 4:30 μ.μ.Η Κόκκινη Παραλία βρίσκεται αρκετές στροφές πιο πέρα (3 χλμ), μετά το βράχο της Ρουθ, με τα αναμνηστικά βοτσαλάκια που της αφήνουμε οι τουρίστες, στο σημείο που η ακτή σχεδόν ενώνεται με την ξέρα Γάιδαρος. Ένας μεγάλος κούκος δείχνει σε ποιο σημείο αφήνουμε το μεγάλο μονοπάτι και ακολουθούμε το κατηφορικό παρακλάδι προς τη θάλασσα. Πατώντας την άμμο της Κόκκινης Παραλίας αρχίζει ένας κόσμος διαφορετικών χρωμάτων: το φλογερό ηφαιστειακό κόκκινο της άμμου και των βοτσάλων δροσίζεται από το γαλάζιο του νερού και απ’ το καταπράσινο των πουρναριών και των βάτων που φυτρώνουν τούφες τούφες στις τρύπες των κόκκινων βράχων. Νερά διάφανα, ζεστά. Στο βυθό, χρωματιστά βότσαλα, κόκκινα, πράσινα, άσπρα, πορτοκαλιά. Σχηματισμοί βράχων και τρύπες που προσελκύουν τα ψάρια. Αριστερά βαθαίνει με τοίχο που χάνεται κάθετος στον πυθμένα – όλα γαλάζια μέχρι ν’ απορροφηθεί το φως του ήλιου και να χαθεί βαθιά στο άπειρο. Κολυμπώ ώρες και ώρες σ’ αυτό το σημείο – θαυμάζοντας αχόρταγα μέσα από τη μάσκα μου. Στις 7:00 μ.μ. αρχίζει να πέφτει η σκιά, οι κολυμβητές σιγά-σιγά ανεβαίνουν προς τα πάνω, προς το μονοπάτι, εκείνη την ώρα κατεβαίνουν και τα κατσίκια απ’ τα υψώματα. Γκριζόμαυρα, δίχρωμα άσπρα-μαύρα, καφετιά με άσπρα μπαλώματα: καθώς ζουν ελεύθερα και διασταυρώνονται μεταξύ τους, τα ζωγραφίζει η φαντασία της φύσης. Χοροπηδούν στους βράχους, ρίχνοντας τάχα αδιάφορες ματιές στους ιδρωμένους πεζοπόρους.
Το μονοπάτι τελειώνει στα Λεθρά. Ένα λιβαδάκι με λίγα χορτάρια και δέντρα, ξερολιθιές, άμμο και βότσαλα και μπροστά ήρεμη η θάλασσα, όλο βότσαλο μέσα, καθαρά νερά και το στρογγυλό κόκκινο βράχο στολίδι στη μέση του κόλπου. Στα Λεθρά έρχεται μονοπάτι επίσης απ’ την ενδοχώρα, απ’ τον αυτοκινητόδρομο απέναντι απ’ το βενζινάδικο – στην αρχή του υπάρχει πηγή με νερό, η διαδρομή ακολουθεί το ξερό ρέμα που κάποια στιγμή ενώνεται με το κόκκινο μονοπάτι.Κολυμπώντας, η διαδρομή Χοχλακάρι – Κόκκινη Παραλία – Λεθρά διαρκεί όσο και πεζοπορώντας (περίπου 1 ώρα), περνάει από πανέμορφους σχηματισμούς βράχων και όλος ο βυθός φαίνεται από πάνω με τη μάσκα, μόνο σε λίγα σημεία βαθαίνει και χάνεται. Εναλλακτικά, στα Λιβάδια νοικιάζονται κανό.Το δεύτερο μεγάλο πανοραμικό μονοπάτι πηγαίνει ανατολικά, από τα Λιβάδια δεξιά μετά το λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες, την πανσιόν του Στεφανάκη και το εκκλησάκι του Άη Γιάννη. Περνάει του Δεσπότη το νερό, φτάνει στον όρμο του Αγίου Ζαχαριά και τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Γερά. Η πιο απομακρυσμένη περιοχή –αληθινά έρημο το τοπίο, το πέτρινο-χωμάτινο καλοφτιαγμένο μονοπάτι ξετυλίγεται ανάμεσα σε χαλάσματα πέτρινων καλυβιών και άγριων βράχων που βρέχονται από ειρηνική μπλε θάλασσα–, ο αέρας δεν μπαίνει μέσα στο βαθύ κλειστό κόλπο. Μέρος της εκπληκτικής θέας, τα ελεύθερα κατσίκια χαίρονται τη βοσκή τους. Το μονοπάτι διακλαδίζεται πάνω απ’ τον κόλπο του Αγ. Ζαχαριά. Δεξιά συνεχίζει προς Γερά, αριστερά κάτω στη θάλασσα. Σημαδεμένο με κούκους, στενεύει ολοένα μέχρι να καταλήξει σε μια μύτη στεριάς από βότσαλα που ακουμπούν σχεδόν στο μικροσκοπικό νησάκι απέναντι, χωρίζοντας τα νερά σε δυο διαφορετικές παραλίες, τις πιο απάνεμες και ζεστές του νησιού. Τα νερά σχεδόν καίνε! Οι κολυμβητικές εξερευνήσεις είναι απόλαυση μέσα στην ασφάλεια του ευρύτερου κλειστού όρμου. Στις 5:30 μ.μ. ο ήλιος κρύβεται πίσω απ’ τα υψώματα, δροσίζει. Συνέχεια της διαδρομής στα Γερά. Τα πέτρινα χαλάσματα χαμηλών –για ζεστασιά– σπιτιών με το τζάκι ξεσκέπαστο τώρα που η στέγη από κλαδιά και λάσπη λείπει. Τα δρομάκια κι οι αυλίτσες τους ανάμεσα ηρεμούν τον πρωτόγονο τόπο – τον κλεισμένο μέσα στους βράχους. Ένα μοναδικό δέντρο στολίζει το γυμνό βουνό που κρύβει τον ήλιο. Άλλο ένα μονοπάτι ξεκινά από δω, βγάζει στο δρόμο προς την παραλία του Θολού.Η κατάβαση στην παραλία του Θολού, νότια, γίνεται από μονοπατάκι σημαδεμένο με κούκους. Η εντυπωσιακή, άγρια παραλία χωρίζεται στη μέση από τον μεγαλύτερο από τους γκρεμισμένους βράχους – εδώ κι εκεί υπάρχουν μικρότεροι. Τα νερά είναι δροσερά, τα κατσίκια καταρριχώνται και έρχονται στην παραλία, ως εκεί που σκάει το κύμα.Δεξιότερα, πάλι νότια, λίγο δυσκολότερη η κατάβαση στο Σταυρό. Άλλες φορές κατεβαίνω απ’ το στενό μονοπάτι, άλλες φορές απ’ το ξερό ρέμα. Προτιμώ το ρέμα. Με αντιστήριξη ανάμεσα στους μεγάλους τετράγωνους βράχους στην είσοδό του, συνεχίζω κάθετα από μια διαδρομή καθαρής πέτρας, με στενώματα που έχουν πάντα σκιά ακόμα και τις ώρες του μεσημεριού. Στις στροφές, άλλες φορές βλέπω κι άλλες φορές μαντεύω κάτω τη θάλασσα. Υπάρχουν τρία δύσκολα σημεία, αλλά το ρίσκο είναι μια μικρή πτώση 1-2 μέτρων – ενώ το επίσημο μονοπάτι πιο δεξιά, σε κάποια σημεία, αιωρείται στον γκρεμό! Καθ’ όλη την κάθοδο με παρακολουθούν από ψηλά κεφάλια κατσικιών μισοκρυμμένα στα πατάρια των βράχων. Φτάνοντας στο επίπεδο της θάλασσας, σ’ ένα ακόμα στένωμα, κάτω απ’ τα κλαδιά της μυρωδάτης λουίζας, στη ρίζα, ταχτοποιημένα σαν από επαγγελματία κηπουρό, βρίσκονται όλα τα κομμένα ξεράδια. Χαμογελώ, γιατί αυτό είναι δικό μου έργο: τα κλάδεψα την προηγούμενη χρονιά, κι είναι ακόμα εκεί, όπως τ’ άφησα – ούτε άνθρωπος, ούτε ζώο, ούτε βροχή τα έχει πειράξει. Μ’ αρέσει αυτό στην Τήλο, εξαφανίζει την ιδέα του χρόνου.Η παραλία του Σταυρού φλέγεται στον ήλιο. Κατακόκκινα βότσαλα και άμμος, κλειστή ως βαθιά με κάθετους βράχους, η μάζα των νερών κινείται απαλά με την εσωτερική δύναμή της, αλλά στην επιφάνεια το μελτέμι δε φτάνει ποτέ – αποκόπτεται από τους γύρω βράχινους όγκους. Συχνά αφήνω το σακίδιο εδώ και κολυμπώ για μισή ώρα προς τη μύτη του κόλπου. Περνώ την ξέρα με τα ψάρια, φτάνω στο παρθένο κολπάκι με τα κάτασπρα βότσαλα που το κύμα έχει σμιλέψει σε βουναλάκια. Απέναντί μου, η άλλη μύτη της χερσονήσου που κλείνει τον κόλπο, κόντρα στον ήλιο που σκιάζει τα μπλε νερά. Πάνω της ασημίζει το χρώμα του απείρου. Την πρώτη φορά που έφτασα εδώ, δάκρυσα μπρος στο μεγαλείο του Αιγαίου.Η πιο μακρινή απ’ τις παραλίες της νότιας πλευράς είναι ο Άγιος Σέργιος. Εκεί είναι πια το τέρμα του νησιού: μια φιδωτή γαλάζια δαντέλα, ξηρά, θάλασσα, μονόπετροι βράχοι, αφρισμένο το πέλαγος στο βάθος. Πιο κρύα τα νερά εδώ, αλλά και πιο γαλάζια (1,5 χλμ μονοπάτι).Αντίθετα, στην απομακρυσμένη παραλία του βορρά, τη Σκάφη, τα νερά είναι ζεστά, ακόμη και στο κύμα. Στη Σκάφη πηγαίνει χωματόδρομος, που συνεχίζει σε μονοπάτι 10 λεπτών. Έχει χαμηλή βλάστηση και λαγούς που πετάγονται γύρω και είναι η μόνη σχεδόν ευθεία και ισόπεδη διαδρομή του νησιού. Η Τήλος θέλει γερά παπούτσια, γερά πόδια και γεμάτο το παγούρι του νερού. Δεν χαρίζεται, δεν κατακτιέται… Χαρίζει, αφού πρώτα κατακτά.Στην ενδοχώρα το Μεγάλο Χωριό, κάθε άλλο παρά μεγάλο, στολίζει με τα παραδοσιακά άσπρα σπιτάκια του και το μεσαιωνικό του κάστρο τον βράχο του Αγίου Στεφάνου. Τα γραφικά σοκάκια με τις γλάστρες στις άκρες των σκαλοπατιών διαδέχονται τα πέτρινα σκαλοπάτια που ανηφορίζουν στην ακρόπολη του αρχαίου οικισμού. Από την ερειπωμένη εκκλησία του Ταξιάρχη, που χτίστηκε πάνω στο ναό του Διός και της Αθηνάς Πολιάδος, φαίνεται κάτω η Έρυστος, ο Άγιος Αντώνιος, απέναντι η Νίσυρος – από δω ήλεγχαν τα λιμάνια οι Ιωαννίτες Ιππότες το 14ο αιώνα. Απ’ το νησί έχουν περάσει Σαρακηνοί, Ενετοί, Τούρκοι, Ιταλοί – το 1948 ξανάγινε ελληνικό, όπως ήταν από την αρχαιότητα, τον καιρό που η τρυφερή λυρική ποιήτρια Ήριννα έγραφε την «Ηλακάτη». Ηλακάτη στο Μεγάλο Χωριό λέγεται το μπαράκι με την πέτρινη βεράντα, όπου μαζεύονται οι τουρίστες στην πανσέληνο και κοιτούν το φεγγάρι.Ξεκινώντας απ’ το Μεγάλο Χωριό για κάτω στο λιμάνι, τα Λιβάδια, περνάμε πρώτα από την περιοχή του σπηλαίου Χαρκαδιού, όπου βρέθηκαν οστά πυγμαίων ελεφάντων 50.000-4.000 ετών, οστά ελαφιών 140.000 ετών και λίθινα εργαλεία της νεολιθικής περιόδου (8000-7000 π.Χ.) Το σπήλαιο Χαρκαδιό είναι κλειστό από τους αρχαιολόγους – ετοιμάζεται το μουσείο, όπου θα μεταφερθεί η έκθεση των ευρημάτων από το Μεγάλο Χωριό, δίπλα στο αμφιθέατρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Από περιέργεια ένα απόγευμα σκαρφάλωσα πάνω απ’ την ψηλή σιδερένια πόρτα κι έριξα μια ματιά μέσα: ένας πορτοκαλίζων μεγάλος θόλος που φωτίζεται μέχρι μέσα από τη δύση και μυρίζει χώμα και παλαιότητα.Ο δρόμος συνεχίζει προς το εγκαταλειμμένο Μικρό Χωριό – πέτρινα χαλάσματα σπιτιών, ένα απ’ αυτά έχει γίνει μπαρ και ζωντανεύει το βράδυ το λόφο με τα φώτα και τη μουσική του. Θα κατηφορίσει προς τα Λιβάδια, ένα απ’ τα πιο ζεστά και προστατευμένα λιμάνια του Αιγαίου. Στο σημείο με τα αμμώδη νεροφαγωμένα πετρώματα που αποκαλώ Κολοράντο, συνάντησα πρώτη φορά τον αγαπημένο όλου του νησιού δήμαρχο-γιατρό Τάσο Αλιφέρη. Είχε κλείσει το δρόμο με το αυτοκίνητό του, κατέβηκα να δω, κρατούσε μισολιπόθυμο ένα γεράκι. «Είναι άρρωστο» μου λέει. «Να το δω, γιατρέ μου» κάνω να πλησιάσω – πιο όμορφα κίτρινα μάτια δεν είχα δει ούτε σε πουλί, ούτε σε άνθρωπο. «Ούτε παγόνι, λοιπόν, δε φτάνει τη γοητεία του άγριου πουλιού» σκέφτηκα. «Πρόσεχε», μου φωνάζει, «είναι αρπακτικό, δεν μπορείς να τ’ αγγίξεις…» Ολόκληρο το νησί είναι ζώνη ειδικής προστασίας για τα πτηνά, περιοχή του δικτύου Natura. Μαυροπετρίτες, σπιζαετοί, αετογερακίνες, αιγαιόγλαροι, θαλασσοκόρακες, χαλκοκουρούνες, καθώς και πέρδικες –100 είδη πτηνών– ζουν εδώ. Όλα τα φρόντισε ο γιατρός, καθώς και τους ανθρώπους του – που δεν τον άφησαν ποτέ να φύγει. Είχε έρθει νέος για το αγροτικό του, μαζεύτηκαν όλοι στο λιμάνι τη μέρα που αναχωρούσε και τον κράτησαν για πάντα στο νησί. Μια άλλη φορά τον είδα που τραβούσε το φορείο με τον άρρωστό του. Ψηλός και δυνατός καθώς ήταν, μόνος του το ανέβασε στο ασθενοφόρο, μόνος του οδήγησε το ασθενοφόρο στο λιμάνι, για το καταμαράν που ο ίδιος πάλεψε να συνδέσει με τη Ρόδο. Γιατρέ, σε θρήνησε όλη η Τήλος, θα σε θυμόμαστε όλοι και θα μας λείπεις…Κάτω στα Λιβάδια κάθε χρόνο ξεφυτρώνει ένα καινούριο μαγαζάκι, ένα καινούριο καφενεδάκι, ένα καινούριο γεφυράκι στον πλακόστρωτο πεζόδρομο με τα φανάρια όπου γίνεται ο περίπατος της παραλίας. Γραφικές ταβέρνες, η Τράτα, ο Ναυτίλος, η Ηρίννα, ο Μιχάλης, το Άρμενο στην παραλία, ο Φάρος κι η Μαρίνα στο βάθος του κόλπου, ετοιμάζουν ψάρια και κατσικάκι, ζαχαροπλαστεία και παγωτατζίδικα χρωματιστές λιχουδιές, το κλασικό καφενείο της πλατείας τα καφεδάκια του και τα παιδιά παίζουν στο πάρκο με τις πεζούλες μπροστά στο αρχοντικό κτίριο της Αστυνομίας. Ξύλινα ταμπλό με φωτογραφίες διαφημίζουν τις ημερήσιες εκδρομές στη Σύμη, τη Χάλκη, τη Νίσυρο, τη Ρόδο, το γύρο του νησιού. Οι ξαπλώστρες στα βότσαλα δείχνουν ότι το λιμάνι έχει ακόμα καθαρά νερά, κολυμπιέται. Πριν προχωρήσω στα σκαλάκια για τα μπακάλικα, πριν πλησιάσω ως εκεί όπου ακούγονται οι μιλιές των ανθρώπων, κάθομαι λίγο ακόμα ακίνητη στη ζώνη της σιωπής. Συλλογίζομαι πόσο αγάπησα αυτό το νησί, αν και τυχαία με πρωτοέβγαλε εδώ το πλοίο. Πόσο ένιωσα το κάθε όμορφο καλοκαίρι να μεγαλώνει σαν αιωνιότητα – την αιωνιότητα να μικραίνει και να χωρά σ’ ένα μόνο όνειρο: την Τήλο, το Αιγαίο.

 
*** Αθλητικά Νέα :

 ***   Με επιτυχία και πάνω από 300 συμμετοχές το Finikounta Run 
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την περασμένη Κυριακή 20 Μαΐου ο 1ος αγώνας δρόμου της Φοινικούντας, που διοργάνωσαν ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος με τη στήριξη του Δήμου Πύλου Νέστορος. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 300 σε όλες τις κατηγορίες που ήταν 10 και 5,5 χλμ., 1 χλμ. και 100 μ. για μικρά παιδιά.
«Ένα μεγάλο “μπράβο” στους εθελοντές της διοργάνωσης αλλά και στον πολιτιστικό σύλλογο Φοινικούντας που μαζί με το Δήμο διοργάνωσαν αυτή την σημαντική αθλητική εκδήλωση” σημείωσε σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, που είναι έτοιμο να στηρίξει την καθιέρωση της δρομικής συνάντησης στην όμορφη Φοινικούντα.
Αποτελέσματα
10 χλμ.
1. Γαβριήλ Μακριδάκης (37’42’’), 2. Δημήτρης Πασσιάς (1ος στην κατηγορία 40-49 ετών), 3. Αθανάσιος Κλάδης (1ος στην 50-59), 4. Γιώργος Παπανικολάου, 5. Νίκος Οικονομόπουλος, 6. Άγγελος Οικονομόπουλος, 7. Σταύρος Παπαδόπουλος (1ος στην 16-39), 8. Γιώργος Κοτσίρης, 9. Διονύσης Μπαρτζελιώτης, 10. Γιάννης Δημητρόπουλος, 11. Κώστας Τσώνης, 12. Παναγιώτης Πανταζής.
1ος στην κατηγορία 60+ ήταν Πέτρος Νικολόπουλος (18ος γενικής).
Γυναίκες
1η Μανταλίνα Δημητροπούλου, 2η Δήμητρα Κολαμπά, 3η Jan Edwards.
1η στην κατηγορία 16-39 ήταν η Αθανασία Μητροπούλου (48η) και 1η στην 40-49 η Ηλιάννα Τομαρά.
5,5 χλμ.
1ος Γιώργος Κανελλόπουλος (20’08’’), 2η Runa Ulvang (και νικήτρια στις γυναίκες), 3ος Αλέξανδρος Μιχαλάκης, 4η Nora Ulvang (2η γυναίκα), 5ος Γιάννης Καλογερόπουλος, 6ος Δημήτρης Μπιλάλης, 7ος Γιάννης Τσατάς, 8ος Γιώργος Γάλλος, 9ος Σταύρος Φουρτούνης, 10ος Γιώργος Τσέρτος, 11ος Ηλίας Δημητρόπουλος, 12ος Κώστας Τζωρτζάκος, 13ος Γιώργος Γιαννίκος, 14ος Γιώργος Ορφανός, 15ος Florian Shlegel, 16ος Παναγιώτης Παπαχριστοφίλου, 17ος Παναγιώτης Δημητρόπουλος, 18ος Γιώργος Ανδριανόπουλος.
Η Τόνια Τραμποσινη ήταν 3ης στις γυναίκες.
1 χλμ.
1. Κέβιν Τσανε, 2. Αντρέα Βρέτο, 3. Μαρία Ολυμπία Σκιαδοπούλου (1ο κορίτσι), 4. Συμεών Σουλι, 5. Δημήτρης Πετρουλάκης, 6. Μαρσίλντ Ντανάι (2ο κορίτσι), 7. Γιώργος Σκιαδόπουλος, 8. Μάθιου Μίλικεν, 9. Γκλέριο Βρέτο, 10. Νίκος Σαρδέλης, 11. Τόσκα Ερμπιολα (3ο κορίτσι), 12. Δήμητρα Τζανετάκη, 13. Αθανάσιος Τσώνης, 14. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, 15. Σωτήρης Νούσης, 16. Κατερίνα Τσώνη, 17. Δημήτρης Πετρουλάκης, 18. Ηλίας Κυριακόπουλος.

*** Έναρξη εργασιών ανακαίνισης της «Τέντας» 
Ξεκίνησαν, χθες  οι εργασίες για την αλλαγή του καλύμματος του κλειστού γυμναστηρίου Τέντα, με δημοτική δαπάνη, η οποία ενδέχεται να φτάσει και στις 500.000 ευρώ.
Επίσης, θα πραγματοποιηθούν και εργασίες συνολικής ανακαίνισης όπως εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων LED και νέων διατάξεων  εξαερισμού, που επίσης θα καλυφθούν από το Δημοτικό Προϋπολογισμό.
 
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΊΟΥ  2018 :
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 1  Μαΐου  2018 . ~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους μας !ΟΜΟΡΦΗ και χαρούμενη Πρωτομαγιά ! :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_30.html  .-                                  

~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 02  Μαΐου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html  .-                      

~ * Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .-                                                                                                            
~** Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή  04  Μαΐου 2018   
http://snsarfara.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html .   -
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .-Σάββατο 05  Μαΐου  2018    
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/news.html .-   
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  06  Μαΐου  2018 
  

 http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/05/news.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 07 Μαΐου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html   -            

1~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη  08  Μαΐου  2018 :
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html  .-                                                                                                                     
2~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τετάρτη  09 Μαΐου 2018   :    http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/05/news.html .-
3 ~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας , Τετάρτη 09 Μαΐου 2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018-09-2018.html .- 
4~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας ,
Πέμπτη  10  Μαΐου  2018  :

 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018-10-2018.html  .-
5 ~*  Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας . Παρασκευή  11Μαϊου 2018 :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018.html  .-    
6~~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 
Σάββατο 12 Μαΐου 2018     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_11.html .

7~ Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 Κυριακή  13  Μαΐου  2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018.html .-  

8~ Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_14.html .-
9~  Εφημερίδα Αρφαρά  2018  , Τα  Νέα μας .Τετάρτη  16 Μαΐου 2018   :     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_16.html .-
10~  Εφημερίδα μας Αρφαρα , Τα  Νέα μας .Πέμπτη 17 Μαΐου  2018  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/blog-post.html .-  
11~  Εφημερίδα Αρφαρά  Τα  Νέα μας .Παρασκευή 18 Μαϊου 2018 :
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post.html .- 
12~   Εφημερίδα Αρφαρά , Τα Νέα μας .
Κυριακή 20  Μαΐου 2018
:

 http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post_20.html  .-  
13~  Εφημερίδα Αρφαρά , Τα  Νέα μας .
Δευτέρα 21  Μαΐου  2018
 :

http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/blog-post_21.html .-   
14~ Εφημερίδα Αρφαρά , Τα Νέα μας .
Τρίτη 22 Μαΐου 2018   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post_21.html

15~

1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6415  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3917   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3987  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14. 319   βίντεο   .-  
 

1~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ 
2~  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-
3~ https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS     https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων   
4~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.
5~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .-                                                                                                        
 



Τα  σημερινά μας βίντεο :
~*Ακροδεξιοί και Φασίστες για τον Τσίπρα Έλληνες 2018:
https://youtu.be/Eoq-mgHTMVA  .-
~*Λεκτική βία Μπουτάρη 2018:
https://youtu.be/pnLP_kASmyQ .-
~*Ο  Τσίπρας χωρίς καρέκλα  2018:

https://youtu.be/UHJRpjXFBIs .-
~*Φύγε  φύγε φωναζαν στο Μπουτάρη  2018:

https://youtu.be/Y3YP4zumCp0   .-
~*ΣΥΡΙΖΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ μόνοι στη Βουλή  2018:
https://youtu.be/S52bRW41V7Q  .-
~*ΤΟ 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΙΛΙΝΤΕΝ  2018:
https://youtu.be/rLGPVRQ5o2Q  .-
~*POLAS LEMIRDEN  Πόντος πόντιοι   2018:
 https://youtu.be/T_iuZi4WzFw .-
~*ΠΟΝΤΟΣ   ΙΣΤΟΡΙΑ   ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ  19/05/2018:  

https://youtu.be/OhpgV_NcqFw    .-   
~* Πόντος , Γενοκτονία Ιστορία  19/05/2018:
https://youtu.be/AwTMhhLQ-tM  .-
~*Εισβολή ΡΟΥΒΙΚΟΝΑ σε συμβολαιογραφείο Αθήνα 05/2018:
https://youtu.be/FhOAew7YA_g  .- 
~* Ο πατερούλης- παππούλης Εβελίνας Νο4   του Λυκαβηττού Άγιοι Σίδηροι 2018 ομολογία: https://youtu.be/Dc9j04UFCVE .-
~*Ομολογία Εβελίνας Νο5   21/05/2018:

https://youtu.be/-LQ5LZ56pl8 .-
~*ΟΜΟΛΟΓΙΑ Εβελίνας  21/05/2018 Νο3  για τροχαίο:

https://youtu.be/bNA4TWLIckE .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου