ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Εφημερίδα Αρφαρά  2018  , Τα  Νέα μας .
Τετάρτη  16 Μαΐου 2018 .
Τρία 3 πράγματα είναι ατελείωτα : Το σύμπαν , Η ανθρώπινη βλακεία , και Τα ασιδέρωτα .-  
~*  Ο άνθρωπος είναι το μόνον ζώο που είναι φίλος των
 ζώων που πρόκειται να φάει ..

`~** Όλα είναι σχετικά .- Για παράδειγμα μπορεί εδώ να είσαι αγελάδα , αλλά στην Ινδία θα είσαι Θεά  .-
Όπου αποφασίζει ο Θεός , υποχωρεί η φυσική τάξη , γιατί εφόσον αποφάσισε , μπόρεσε και το έκανε « {Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος } .-
16 Μαΐου: Εορτή του Οσίου Θεοδώρου του Ηγιασμένου
~ Τη μνήμη του Οσίου Θεοδώρου του Ηγιασμένου τιμά σήμερα, 16 Μαΐου, η Εκκλησία μας. Τα πλούτη των γονέων του δε στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν τον Ιερό πόθο του Θεοδώρου να γίνει μαθητής του μεγάλου αθλητή της ερήμου Παχωμίου.
*  Αν και νεαρός στην ηλικία, είχε αξιοθαύμαστη εγκράτεια και φρόνηση, ώστε ο Παχώμιος να τον έχει σε μεγάλη υπόληψη. Εκείνο, όμως, που διέκρινε κανείς ιδιαίτερα στο Θεόδωρο, ήταν οι πολλές του γνώσεις στα Ιερά γράμματα.
Ήταν δεινός μελετητής της Αγίας Γραφής, καθώς και παλαιοτέρων συγγραμμάτων σοφών Πατέρων. Ο Παχώμιος, βλέποντας την ικανότητα του Θεοδώρου, ότι ήταν «δυνατός εν ταις γραφαίς»» (Πράξεις των Αποστόλων,ιη’ 24) δηλαδή, δυνατός στή γνώση και την ερμηνεία των Γραφών, όρισε να διδάσκει τους υπόλοιπους αδελφούς του μοναστηριού.
Στην αρχή μερικοί από αυτούς αντέδρασαν, διότι δεν ήθελαν να τους μορφώνει ένα παιδί, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν. Η ικανότητα, όμως, του Θεοδώρου, θεμελιωμένη σε ταπεινό φρόνημα, κατάφερε να πείσει όλη την αδελφότητα να τον ακούει πρόθυμα.
Μάλιστα, μετά από χρόνια, ομόφωνα τον εξέλεξαν ηγούμενο της Μονής, και πάντα τους υπενθύμιζε το θεόπνευστο λόγο της Αγίας Γραφής, «ταις έντολάς αυτού μελέτα δια παντός. Και ή επιθυμία της σοφίας σου δοθήσεταί σοι» (Σοφία Σειράχ, στ’ 37).
Δηλαδή, τις εντολές του Κυρίου να μελετάς πάντοτε και η σοφία που επιθυμείς, θα σου δοθεί. Το Μάϊο του 367 πέθανε, και δίκαια του δόθηκε ο τιμητικός τίτλος του ηγιασμένου.
Απολυτίκιο:
Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Δώρον πέφηνας, αγιωσύνης, τον πανάγιον, δοξάσας Λόγον, ηγιασμένε θεόφρον Θεόδωρε, όθεν βλυστάνεις εκ θείας χρηστότητας, αγιασμόν αληθή τοις βοώσι σοι. Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
 
*** Οταν πικραίνεσαι και αγανακτείς
~  Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης
Όλοι γνωρίζουμε τον πόλεμο των λογισμών, τον οποίο μας κάμνει ο διάβολος.
Όταν, λοιπόν, κάποια φορά ρωτήσαμε για το πρόβλημα αυτό τον Γέροντα Πορφύριο, μας είπε:
~ “Εσείς προχωράτε στο δρόμο σας. Ο διάβολος έρχεται με τους λογισμούς και σας τραβά από το μανικί, για να σας αποπροσανατολίσει. Εσείς να μη γυρίζετε να πιάνετε κουβέντα μαζί του η ν’ αντιδικείτε μαζί του.
Εσείς να προχωράτε στο δρόμο σας. Αυτός θα σας τραβά από το μανίκι, αλλά εσείς να προχωράτε στο δρόμο σας και κάπου θα βαρεθεί και θα σας αφήσει”.
Μια μέρα, που σκέψεις πικρίας με κατέκλυζαν για κάποιους ανθρώπους, που με κατέκριναν αδίκως, ο Γέροντας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιθετική μου, όπως είπε, στάση.
Του αντέτεινα, ότι ούτε είπα, ούτε έκανα οτιδήποτε εναντίον των επικριτών μου, αλλά μόνο σκεπτόμουν αρνητικά, χωρίς να εξωτερικεύομαι και, γι’ αυτό, χωρίς να θίγω κανέναν.
Τότε ο Γέροντας μου φανέρωσε ακόμη ένα μυστικό του πνευματικού αγώνος, λέγοντάς μου:
“Για οποιαδήποτε άδικη κατηγορία εις βάρος σου να μην αγανακτείς, ούτε από μέσα σου. Είναι κακό! Το κακό αρχίζει από τις κακές σκέψεις.
Όταν πικραίνεσαι και αγανακτείς, έστω μόνο με τη σκέψη, χαλάς την πνευματική ατμόσφαιρα.
Εμποδίζεις το Άγιο Πνεύμα να ενεργήσει και επιτρέπεις στο διάβολο να μεγαλώσει το κακό. Εσύ πάντοτε να προσεύχεσαι, να αγαπάς και να συγχωρείς, διώχνοντας από μέσα σου κάθε κακό λογισμό”.
* Δίδασκε δηλαδή ο Γέροντας Πορφύριος ότι η κακή σκέψη μας για κάποιο συνάνθρωπό μας από τη μια μεριά μολύνει την ψυχή μας ως αμαρτία, από την άλλη μεριά κάνει η μπορεί να κάνει κακό σ’ αυτόν.
Η κακή σκέψη εκπέμπει μία κακή δύναμη, που επηρεάζει τον άλλον, όπως η προσευχή τον βοηθά.
Βέβαια όλα αυτά πρέπει να κατανοηθούν σωστά μέσα στη διδασκαλία της Εκκλησίας για την ύπαρξη πονηρών και αγαθών πνευμάτων και το έργο τους, που είναι για τα πονηρά μεν η διαβολή, το ψεύδος, η ταραχή, η διχόνοια κ.λπ., για τα αγαθά δε η διακονία εκείνων που μέλλουν να κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού.
Η κακή σκέψη δεν κρύβεται. Επηρεάζει δυσμενώς για μας εκείνον για τον οποίον σκεπτόμαστε άσχημα, ακόμη και από μακριά, ακόμη και όταν δεν συνειδητοποιεί αυτός τα λόγο για τον οποίο έρχεται σε αντίθεση μαζί μας.
Οφείλουμε, λοιπόν, να είμεθα “καθαροί τη καρδία”, καθαροί όχι μόνο από κακά έργα, αλλά και από κακές σκέψεις, ιδιαίτερα δε από τη μνησικακία η την πίκρα.

***  Όλο το παρασκήνιο για το όνομα των Σκοπίων – Οι δύο λέξεις που κρίνουν τη συμφωνία To σενάριο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες είναι ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα υποχωρήσει στο erga omnes, αλλά θα ζητήσει χρόνο και θα αποδεχθεί έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη ~  Το τέλος της διαπραγμάτευσης για την ονομασία των Σκοπίων ή ακόμη ένα ναυάγιο που απλά θα παρατείνει την «παζάρια» με τη γειτονική χώρα; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα βγάλει η αυριανή συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στη Σόφια αν και οι περισσότερες αναλύσεις αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται τελικές αποφάσεις.
Ενδεχομένως, λένε καλά γνωρίζοντες τα διπλωματικά ζητήματα, να υπάρξει επιβεβαίωση των καλών προθέσεων και του κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά οι αποφάσεις να μετατεθούν για αργότερα.Μείζον θέμα, αυτό που θα κρίνει τα πάντα στην τελική ευθεία δεν είναι το όνομα. Αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι τα Gorna Makedonjia ή Nova Makedonjia. Αυτό που θα κρίνει τη συμφωνία ή το ναυάγιο είναι αν θα δεχθούν οι γείτονες το όνομα για μία χρήση έναντι όλων, το γνωστό πλέον erga omnes.
Ένα άλλο σενάριο που κυκλοφορεί είναι να επιμείνουν στη χρησιμοποίηση από τους ίδιους στο εσωτερικό της χώρας το σκέτο Macedonia. Κάτι που σημαίνει «διπλή ονομασία» την οποία δεν αποδέχεται σε καμιά περίπτωση η Ελλάδα. Το δήλωσε χθες σε όλους τους τόνους ο Δ. Τζανακόπουλος επιμένοντας στη σύνθετη ονομασία ergaomnes. To σενάριο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες είναι ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα υποχωρήσει στο erga omnes, αλλά θα ζητήσει χρόνο και θα αποδεχθεί έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη. Ένα σενάριο που θα μπορούσε να περάσει ο Ζ. Ζάεφ από το κοινοβούλιό του.Παράλληλα, εκτιμούν αναλυτές, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή η σύναψη μιας διεθνούς συνθήκης που θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα προβλέπει την κύρωση της σχετικής συμφωνίας από τα κοινοβούλια και στη δεύτερη φάση, τα Σκόπια να προχωρήσουν σε συμφωνημένες συνταγματικές αλλαγές ώστε η Ελλάδα να άρει το βέτο και να ανοίξει και ο δρόμος για την τελική ένταξη στο ΝΑΤΟ.Ένα «αγκάθι» που υπάρχει είναι ότι τρίτες χώρες θα μπορούσαν να αρνηθούν να αποδεχθούν μια συμφωνία. Η Τουρκία π.χ. να θέλει να ονομάζει την γειτονική χώρα Μακεδονία. Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο είναι υποχρεωτικές οι συνταγματικές αλλαγές και να δηλώσουν τα Σκόπια ότι το συμφωνημένο όνομα είναι αυτό και θα πρέπει να χρησιμοποιείται απ’ όλους και χωρίς εξαίρεση.  Τα σκοπιανά ΜΜΕΙδιαίτερο ενδιαφέρον πάνω στο θέμα αυτό έχουν οι τοποθετήσεις των σκοπιανών μέσων ενημέρωσης.Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας “SLOBODEN PECHAT”, Μπράνκο Γκέροσκι, σχετικά με το εύρος χρήσης του νέου ονόματος και για το erga omnes σημειώνει ότι αυτή η φόρμουλα, δηλαδή ένα όνομα για όλες τις διεθνείς χρήσεις, είναι σήμερα «η μοναδική δυνατή και ρεαλιστική λύση», αν και, όπως ισχυρίζεται, συνιστά «τεράστια υποχώρηση της “μακεδονικής” πλευράς και παραβίαση της λογικής των διεθνών σχέσεων που λέει ότι μία διμερής συμφωνία (inter partes) δεν μπορεί να δεσμεύει τρίτες πλευρές».«Τι σημαίνει αυτό; Ότι η συμφωνία μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας για το νέο όνομα δεν μπορεί να δεσμεύει την Τουρκία, για παράδειγμα, η οποία θα μπορούσε και στο εξής να αποκαλεί την χώρα μας όπως προβλέπεται στη διμερή συμφωνία που έχει υπογράψει με αυτήν. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, η “Μακεδονία” θα πρέπει, ενδεχομένως, να υιοθετήσει συνταγματική τροπολογία που θα αναφέρει ποιο είναι το νέο διεθνές όνομα της χώρας και να ενημερώσει όλη τη διεθνή κοινότητα. Και, να το επαναλάβω, αυτό συνιστά τεράστια, δραματική υποχώρηση εκ μέρους μας και μεγάλη νίκη για την Αθήνα», αναφέρει ο αρθρογράφος. Σημειώνει, ακόμα, πως ουδέποτε κάποιος στην πΓΔΜ διαπραγματεύτηκε στα σοβαρά το νέο όνομα να ισχύει και για εσωτερική χρήση.
«Τολμώ μάλιστα να πω ότι ουδέποτε κάτι τέτοιο ζητήθηκε στα σοβαρά από την ελληνική πλευρά. Γιατί; Διότι η χρήση του νέου ονόματος στο εσωτερικό της χώρας μας… δεν προσφέρει κανένα όφελος για την Ελλάδα. Τι κέρδος θα έχουν οι Έλληνες από αυτό; Κανένα! Αλλά για αυτήν τη γενιά “Μακεδόνων” πολιτικών μία τέτοια “λύση” θα αποτελούσε μεγάλη, ιστορική ταπείνωση», προσθέτει ο αρθρογράφος και εκφράζει την εμπιστοσύνη του προς τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ και την Υπουργό Άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα ότι δεν θα δεχθούν «όσα ζητά η Ελλάδα»..
-Η “VEZAVISEN VESNIK”, με κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο «Το όνομα δεν θα λυθεί στις 17 Μαΐου», εκτιμά ότι με τις χθεσινές δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ ουσιαστικά επιχείρησε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών ότι στη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Σόφια στις 17 Μαΐου μπορεί να επιτευχθεί λύση στο θέμα του ονόματος.Η “SLOBODEN PECHAT” σημειώνε ότι, παρά τις προχθεσινές δηλώσεις Ζάεφ, αναλυτές και πολιτικοί στα Σκόπια εξακολουθούν να έχουν υψηλές προσδοκίες από τη συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ στη Σόφια.Η “NOVA MAKEDONIJA” σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της διερωτάται αν στη συνάντησή τους στη Σόφια οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ θα έχουν «άσους στα μανίκια».Η “VECER” στον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο της χθες αναφέρει ότι: «Η Ελλάδα δεν θέλει “erga omnes” σε στάδια».Σε δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου που μετέδωσε η Deutsche Welle τονίζεται ότι οι συζητήσεις για το ονοματολογικό μεταξύ των δύο χωρών προχωρούν και καταγράφουν πρόοδο, ωστόσο δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην ευτυχή κατάληξη, ούτε αναμένεται να συμβεί αυτό μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο είναι εφικτή μια κοινά αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό μέχρι τον επόμενο μήνα, ώστε να δοθεί ώθηση στην ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ και ενδεχομένως να υπάρξει μια θετική απόφαση για τη γειτονική χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου  Προς υπουργικό συμβούλιοΚάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις συνομιλίες με τον Σκοπιανό ομόλογό του θα ενημερώσει την επόμενη εβδομάδα το υπουργικό Συμβούλιο για όλες τις εξελίξεις. Αλλά προηγουμένως στη συζήτηση για τη Novartis θα αναφερθεί στις εξελίξεις.

*** Με αλυσοπρίονο έκοψαν οι αστυνομικοί τα χασισόδεντρα 
Αλυσοπρίονο έψαχναν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, όταν μετά από καταγγελία πήγαν σε χωράφι στο χωριό Μαργέλι, όπου καλλιεργούνταν ντομάτες για να ελέγξουν την ύπαρξη 5 χασισόδεντρων, τον Αύγουστο του 2014.
Όπως κατέθεσε χθες αστυνομικός της Δίωξης, αυτά είχαν γίνει κανονικά δέντρα και όχι μόνο δεν μπόρεσαν να τα ξεριζώσουν, αλλά ούτε και με πριόνι δεν μπόρεσαν να τα κόψουν και τελικά χρησιμοποίησαν αλυσοπρίονο!
Ο αστυνομικός έδωσε την εξήγηση ότι επειδή οι ντομάτες ποτίζονταν συνεχώς και ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος τους έριχνε και λίπασμα, τα χασισόδεντρα… «θέριεψαν».
Μάλιστα, είπε ότι πρώτη φορά είδαν τα χασισόδεντρα να μην έχουν «φούντα» μόνο στην κορφή, αλλά και σε πλαϊνούς κλάδους.
Εκτίμησε δε ότι θα μπορούσαν να αποδώσουν και ένα κιλό χασίς το κάθε δέντρο.
Σε έρευνα που έκαναν σε χώρο που υπήρχε στο αγρόκτημα βρήκαν ένα τσιγαριλίκι και ποσότητα χασίς 2,7 γραμμαρίων.
Τέλος, είπε ότι ο συγκεκριμένος δεν τους έχει απασχολήσει άλλη φορά και πως ήταν απόλυτα συνεργάσιμος.
Ο 57χρονος κατηγορούμενος από τη Μεσσήνη, είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που προσπάθησε να καλλιεργήσει και δεν γνώριζε πολλά.
Σημείωσε ότι είναι πολλά χρόνια χρήστης και το ήθελε για δική του χρήση.
Πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος για καλλιέργεια και του είχε επιβληθεί φυλάκιση 3 ετών με 3ετή αναστολή.
Χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, τον έκρινε ένοχο, αλλά με τις διατάξεις για ιδία χρήση και διέταξε την οριστική παύση της δίωξης. Β.Β.

***  ΕΠΑΛ: Ένα σχολείο συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας
 
Με μεγάλο ενδιαφέρον και προσέλευση γονέων και μαθητών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 14 Μαΐου στις  εγκαταστάσεις του συγκροτήματος τεχνικών και επαγγελματικών λυκείων στην Καλαμάτα (Ρ. Φεραίου & Κρήτης) η ενημερωτική ημερίδα για τη λειτουργία των ΕΠΑΛ και το  Μεταλυκειακό έτος μαθητείας.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Πετρόπουλος, αναφέρθηκε στη διαρκή επέκταση των ΕΠΑΛ, των τμημάτων και του αριθμού των μαθητών που φοιτούν εκεί, καθώς και στη σημαντική καινοτομία της μεταλυκειακής τάξης μαθητείας και παράλληλα της κατοχύρωσης εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, τόνισε ότι  από το Δήμο Καλαμάτας εξασφαλίστηκαν 40 θέσεις μαθητείας για απόφοιτους ΕΠΑΛ και υπάρχει συνεργασία με άλλους Δήμους και ιδιώτες για περισσότερες. Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε άλλες θεσμικές βελτιώσεις στα Επαγγελματικά Λύκεια, όπως είναι η συνεργασία των σχολείων με διορισμένο ψυχολόγο, η ενισχυτική διδασκαλία που ξεκίνησε πιλοτικά και αναμένεται να επεκταθεί.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργος Σταματόπουλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι εκτός από το απολυτήριο Λυκείου οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ εξασφαλίζουν πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4 (και  επιπέδου 5 με την προεραιτική Τάξη Μαθητείας και εξετάσεις) και διευκολύνονται στην εξεύρεση δουλειάς, αφού προέρχονται από σχολεία που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας.
Η Ελένη Θεοδωρακάκου, διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας, ανέλαβε την αναλυτική ενημέρωση για την λειτουργία των Επαγγελματικών Λυκείων. Επεσήμανε ότι οι απόφοιτοι γίνονται δεκτοί σε διαγωνισμούς του Δημοσίου (το πτυχίο τους είναι ισάξιο των ΙΕΚ, σχολίασε), ενώ αναφέρθηκε στην δυνατότητα για συμμετοχή σε ξεχωριστές Πανελλαδικές εξετάσεις, με 20% εισακτέων στα ΤΕΙ, 10% φέτος στο νεοϊδρυθέν ΤΕΙ Δυτικής Αττικής και 5% στα ΑΕΙ και πρόσβαση σε στρατιωτικές σχολές. «Σε τίποτα δεν υστερούν τα ΕΠΑΛ από τους άλλους τύπους Λυκείων» υπογράμμισε η κα Θεοδωρακάκου, προσθέτοντας ότι προβλέπονται για τους μαθητές τους όλα τα προγράμματα της εκπαιδευτικής βαθμίδας, όπως πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, διαγωνισμοί, καθώς και ERASMUS+ 15 ημερών για εκπαίδευση και εργασία στο εξωτερικό.
Οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ (όπως και στα Γενικά Λύκεια) υποβάλλονται ηλεκτρονικά από 14 έως 31 Μαΐου στη διεύθυνση: https://e-eggrafes.minedu.gov.gr.
Στην Καλαμάτα λειτουργούν το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ (Κρήτης και Ρήγα Φεραίου), το Εσπερινό ΕΠΑΛ στον ίδιο χώρο και το  4ο ΕΠΑΛ (Αθηνών 170).
Κατά την Α’ Τάξη στα ΕΠΑΛ διδάσκονται 23 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας και 35ειδικότητας (θεωρητικά/πρακτικά). Στο 1ο ΕΠΑΛ λειτουργούν ειδικότητες: Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, Τεχνικός Οχημάτων, Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, Αισθητικής Τέχνης, Βοηθός Νοσηλευτή, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμου. Στο 2ο ΕΠΑΛ οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν ειδικότητες Ηλεκτρολογία-Ηλεκτρονική, Οικονομία-Διοίκηση, Πληροφορική, Τουριστικά Επαγγέλματα, Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Στο 4ο ΕΠΑΛ διδάσκονται Πληροφορική, Μηχανολογία, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, Διοίκησης και Οικονομίας. Χ.Ε.

*** Στόχος η ενότητα της Ν.Δ. στη Μεσσηνία - Με τη Νατάσα Κυριακοπούλου στο «τιμόνι» στο δρόμο για τις εκλογές!
 
 «Νικητής » η μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. στη Μεσσηνία
-Η Μεσσήνη «έκλεψε» τις εντυπώσεις και στα αποτελέσματα
-Η Άντζελα Σκλήκα και ο Πέτρος Σκιαδάς πρόεδροι στις τοπικές Καλαμάτας και Μεσσήνης
Η πολύ μεγάλη συμμετοχή των μελών της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ο μεγάλος νικητής των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής. Στη Μεσσηνία , περίπου 2.200 ψηφοφόροι (σε σύνολο 2.600) προσήλθαν στις κάλπες και των 6 Δήμων για να εκλέξουν τα κομματικά τους όργανα. Η επόμενη ημέρα, «επιτάσσει» να κλείσουν το συντομότερο οι «πληγές» και οι πικρίες που είναι λογικό να αφήνουν πάντοτε οι εσωκομματικές διαδικασίες και η Νέα Δημοκρατία, από την πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας μέχρι το τελευταίο μέλος, να συνεχίσει ενωμένη στο δρόμο προς τις πολλαπλές εκλογικές «μάχες» που έρχονται στο «άμεσο» μέλλον.
  --Μήνυμα ενότητας από τη Νατάσα Κυριακοπούλου – Η Μεσσήνη της έδωσε ξεκάθαρη νίκη!

Η Νατάσα Κυριακοπούλου συνεχίζει για δεύτερη θητεία στο «τιμόνι» της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας, με μεγαλύτερο «βάρος» στις πλάτες της, καθώς η «βάση» του κόμματος ήταν αυτή που της έδωσε το «χρίσμα» αυτή τη φορά. Η «μάχη» με τον Παναγιώτη Τζαβάρα, είχε στοιχεία «θρίλερ» και ξεκαθάρισε λίγο μετά τη 1 το πρωί της Δευτέρας με τη πόλη της Μεσσήνης, να παίζει καθοριστικό ρόλο και να δίνει τελικά, την ξεκάθαρη νίκη στη Νατάσα Κυριακοπούλου με συνολική διαφορά 215 ψήφους. Στις πρώτες της δηλώσεις, έστειλε  μήνυμα ενότητας, ευχαριστώντας θερμά τόσο τα χιλιάδες μέλη που περίμεναν ακόμα και σε «ουρές» να ψηφίσουν και να συμμετέχουν σ’ αυτή τη γιορτή δημοκρατίας όσο και τον συνυποψήφιο της Παναγιώτη Τζαβάρα για το αγώνα που έκανε, ξεκαθάρισε δε, ότι τίποτα δε τους χωρίζει και ο κοινός στόχος είναι να απαλλαγή η χώρα το συντομότερο από την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ, αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο Παναγιώτης Τζαβάρας, όταν ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση μας εξέφρασε ευγενικά την επιθυμία του να μην κάνει δηλώσεις. Όπως είναι φυσικό, οι δυο υποψήφιοι είχαν διαμορφώσει και τα δικά τους «στρατόπεδα» που έκριναν τελικά και το αποτέλεσμα. Η Νατάσα Κυριακοπούλου είχε στήριξη από στελέχη και πολιτευτές της Ν.Δ. που τάσσονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, όπως ο Μίλτος Χρυσομάλλης που εξ αρχής στήριξε την υποψηφιότητα της και ο Περικλής Μαντάς που τα «αντανακλαστικά» του λειτούργησαν αποτελεσματικά, ειδικά την τελευταία εβδομάδα. Από την άλλη πλευρά ο Παναγιώτης Τζαβάρας που συγκέντρωσε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό , είχε τη στήριξη, πιο «ετερόκλητων» δυνάμεων. Στο πλευρό του τάχθηκαν, εξαρχής, ένα σημαντικό μέρος της δημοτικής ομάδας του Παναγιώτη Νίκα, οι περισσότεροι πρώην βουλευτές της Ν.Δ. στο νομό, αρκετοί που έχουν εκφράσει «έντονο» ενδιαφέρον να πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο της ΝΔ την επόμενη ημέρα, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Ν.Δ. που στηρίζουν τον Πέτρο Τατούλη, τον πρώην Δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο, αλλά και στελέχη του κόμματος που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αντώνη Σαμαρά με «τρανταχτό» παράδειγμα την Πιπίνα Κουμάντου, που εξ αρχής στήριξε δημόσια την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Τζαβάρα. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, είχε εκφράσει την άποψη, προ αρκετών μηνών, «ότι οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ πρέπει να κρίνονται έχοντας περάσει εξετάσεις σε εκλογικές διαδικασίες» ,δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την προτίμηση του στη Νατάσα Κυριακοπούλου.

  -- «Θρίλερ» η ΝΟΔΕ στην Καλαμάτα – Επανεκλογή της Άντζελας Σκλήκα στην τοπική οργάνωση
 
  Με 38 ψήφους διαφορά υπέρ της Νατάσας Κυριακοπούλου «έκλεισαν» οι κάλπες της μεγαλύτερης δημοτικής τοπικής οργάνωσης στη Μεσσηνία, αυτής της Καλαμάτας. Είναι εντυπωσιακό, δε, το στοιχείο, ότι από το άνοιγμα της κάλπης λίγο μετά τις 7 το βράδυ έως και λίγα λεπτά μετά τη 1 το πρωί , που ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση η «εικόνα» ήταν σταθερά η ίδια με την Νατάσα Κυριακοπούλου να έχει ένα προβάδισμα που αυξομειωνόταν μεταξύ 20 και 30 ψήφων διαφορά, με το τελικό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 549 για τη Νατάσα Κυριακοπούλου και 511 για τον Παναγιώτη Τζαβάρα. Στην εκλογική διαδικασία για τη ΔΗΜ.ΤΟ. Καλαμάτας η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε στις …6 το πρωί, με την κατάσταση εκεί να ξεκαθαρίζει νωρίτερα και την Άντζελα Σκλήκα να επανεξελέγεται πρόεδρος συγκεντρώνοντας 567 ψήφους έναντι 437 της Μαίρης Τσίχλη, που κατέγραψε μια πολύ σημαντική «δυναμική» στην πρώτη της μόλις παρουσία στα «κοινά». Στις πρώτες της δηλώσεις η Άντζελα Σκλήκα τόνισε ότι η μεγάλη προσέλευση των χιλιάδων μελών της Νέας Δημοκρατίας στην Καλαμάτα αλλά και όλη τη Μεσσηνία, απέδειξαν περίτρανα, ότι η περιοχή παραμένει «γαλάζιο» κάστρο, ευχαριστώντας παράλληλα και τους 1.126 περίπου ψηφοφόρους που ψήφισαν για τη ΔΗΜ.ΤΟ. Καλαμάτας. Συμπλήρωσε, ότι επόμενη μέρα, βρίσκει όλους τους συνυποψηφίους ενωμένους, έτοιμους να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες «προκλήσεις» που έρχονται , με μοναδικό στόχο να φέρουν τη μεγάλη «φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη» στα ηνία της χώρας.

  --Η Μεσσήνη έβγαλε …Κυριακοπούλου στη ΝΟΔΕ , Σκιαδά στην τοπική και έστειλε αληθινό μήνυμα «ενότητας» με την αγκαλιά του νέου προέδρου με το Ν. Φύκιρη.

Αν θα ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δει μια εικόνα από τις χθεσινές εσωκομματικές διαδικασίες σ’ όλη τη χώρα, είναι σίγουρα αυτή που έστειλαν από το πρωί οι δυο διεκδικητές για την προεδρία της ΔΗΜ.ΤΟ. Μεσσήνης Πέτρος Σκιαδάς και Νίκος Φύκιρης. Αγκαλιασμένοι, έκαναν από κοινού δηλώσεις μπροστά στις «κάμερες» ευχαριστώντας τις εκατοντάδες μελών της Νέας Δημοκρατίας που έκαναν την τοπική της Μεσσήνης, δεύτερη «δύναμη» μετά την Καλαμάτα στο νομό, και δίνοντας την υπόσχεση ότι και την «επόμενη μέρα» θα βρίσκονται ενωμένοι με μόνο γνώμονα το καλό της παράταξης. Το βράδυ, αμέσως μετά το τελικό αποτέλεσμα που κρίθηκε σε διαφορά μόλις 15 (264 Σκιαδάς – 249 Φύκιρης) ψήφων, ο Νίκος Φύκιρης, παρά την όποια δικαιολογημένη πικρία του, έσπευσε αμέσως να συγχαρεί το νέο πρόεδρο της ΔΗΜ. ΤΟ. Μεσσήνης Πέτρο Σκιαδά, δίνοντας ένα παράδειγμα άξιο συγχαρητηρίων. Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος της ΔΗΜ.ΤΟ. Μεσσήνης Πέτρος Σκιαδάς στις πρώτες του δηλώσεις, ευχαρίστησε όσους από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν δίπλα του και στήριξαν την υποψηφιότητα του καθώς και όλους τους συνδημότες του, που συμμετείχαν σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία και βοήθησαν να διεξαχθεί σ’ ένα πολύ καλό κλίμα. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον συνυποψήφιο του Νίκο Φύκιρη για τον έντιμο αγώνα που έκανε και για τη στάση του σ’ όλη αυτή την εκλογική διαδικασία. Τέλος, ευχαρίστησε και την εφορευτική επιτροπή και όλους τους «εθελοντές» του κόμματος που συνέβαλαν τα μέγιστα για να πραγματοποιηθεί χωρίς απρόοπτα, η εκλογική διαδικασία. «Από σήμερα κιόλας, όλοι οι συνυποψήφιοι και τα μέλη της Ν.Δ. ενωμένοι , είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις του τόπου μας, με τις αρχές της φιλελεύθερης παράταξης» υπογράμμισε κλείνοντας, τη δήλωση του, ο κ. Σκιαδάς. Αν η υπόθεση ΔΗΜ.ΤΟ. στη Μεσσήνη ήταν «θρίλερ» αντιθέτως οι κάλπες για τη «ΝΟΔΕ» ήταν αυτές που ξεκαθάρισαν το τοπίο σ’ όλη τη Μεσσηνία, δίνοντας στη Νατάσα Κυριακοπούλου το καθοριστικό προβάδισμα που της χάρισε ουσιαστική τη νίκη. Η νέα πρόεδρος της ΝΟΔΕ πήρε 303 ψήφους έναντι 194 του Παναγιώτη Τζαβάρα, διαφορά 119 ψήφων, μεγαλύτερη από τη διαφορά που είχε συνολικά και στις 5 υπόλοιπες δημοτικές ενότητες! Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι η «συνολική» εικόνα του αποτελέσματος σε ΔΗΜ.ΤΟ. και ΝΟΔΕ, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλύτερα πρόσωπα και καταστάσεις στην περιοχή, πρόκειται να «πυροδοτήσει» αλυσιδωτές αντιδράσεις, στην δημοτική ομάδα του Στάθη Αναστασόπουλου κάτι που θα φανεί αν θα επαληθευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα…

 --«Καθαρό» προβάδισμα σε Πύλο, Οιχαλία και Μάνη για Κυριακοπούλου…
Τα πρώτα αποτελέσματα για τη ΝΟΔΕ ΝΔ Μεσσηνία ήρθαν από την περιοχή της Οιχαλίας όπου φάνηκε το «κλίμα» να διαμορφώνεται υπέρ της Νατάσας Κυριακοπούλου, καθώς επικράτησε με 75 ψήφους έναντι 36 του Παναγιώτη Τζαβάρα. Για τη ΔΗΜ. ΤΟ. Οιχαλίας, μοναδικός υποψήφιος ήταν ο Λεωνίδας Φίλος, που «συνεχίζει» την θητεία του. Στη Μάνη η Νατάσα Κυριακοπούλου επικράτησε «κατά κράτος» στους 51 ψηφίσαντες καθώς πήρε 47 ψήφους έναντι 4 του Παναγιώτη Τζαβάρα. Νέος πρόεδρος της ΔΗΜ. ΤΟ. Δυτικής Μάνης εξελέγη ο μοναδικός υποψήφιος Παναγιώτης Μιχαλάκας. Τέλος, στο δήμο Πύλου Νέστορος η Νάτασα Κυριακοπούλου επικράτησε με 89 ψήφους έναντι 44 του Παναγιώτη Τζαβάρα. Νέος πρόεδρος της ΔΗΜ.ΤΟ. Πύλου εξελέγη ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, μοναδικός υποψήφιος και σ’ αυτή την τοπική οργάνωση.
  --Η μάχη του «σταυρού» στη ΝΟΔΕ ΝΔ Μεσσηνίας

 Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, καθώς μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές η ΝΕΦΕ δεν είχε ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα, στη μάχη για την εκλογή στο συμβούλιο της νομαρχιακής επιτροπής τα αποτελέσματα έχουν:
1. Μπετιχαβά Μαρία 607
2. Μαστοράκης Ανάργυρος 545
3. Κουτραφούρης Βασίλειος 440
4. Δρούγας Παντελής 433
5. Κοσμά Αγγέλα 426
6. Αδαμόπουλος Αναστάσιος 424
7. Καμαρινοπούλου Φιλάνθη-Λίνα 341
8. Καραμπά Μαρίκα 310

9. Δημητροπούλου Πολυτίμη 286
10. Μανιάτης Δημήτρης 240
11. Στούπας Σταύρος 224
12. Φωτόπουλος Θεόδωρος 215
13. Αναστασοπούλου Ιωάννα 186
14. Μανωλόπουλος Παναγιώτης 81
* Εκλέγονται ο κ. Τζαβάρας και οι πρώτοι 8!
  Του Κώστα Γαζούλη

Με ηχηρά «μηνύματα» σε πολλαπλούς αποδέκτες η κάλπη της ΝΔ στην Τριφυλία

 Με συμμετοχή που κινήθηκε αρκετά ικανοποιητικά και στο ίδιο περίπου επίπεδο με αυτό σε όλη τη Μεσσηνία, διεξήχθησαν την Κυριακή οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ στην Τριφυλία για τη ΝΟ.Δ.Ε., τη ΔΗΜ.Τ.Ο. και Συνέδρους. Οι εκλογές διεξήχθησαν στη βάση του Νέου Καταστατικού που ψηφίστηκε στο 10ο Συνέδριο του κόμματος τον Απρίλιο του 2016, στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες Μεσσήνιοι και προφανώς το ψήφισαν, και του Κανονισμού Πανελλαδικής Οργάνωσης που εγκρίθηκε από την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ κατά την 6η Σύνοδό της στις 24 Ιανουαρίου 2018. «Περαστικοί» δεν ψήφιζαν, παρά μόνο τα ενεργά μέλη του κόμματος. Όσοι είχαν φροντίσει να ανανεώσουν την κάρτα τους ή όσοι έγκαιρα ενδιαφέρθηκαν να εγγραφούν ως μέλη της ΝΔ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εντύπωση προκαλεί στην Τριφυλία ότι έξι δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι Τριφυλίας, από τη δημοτική παράταξη του κ. Κατσίβελα, απουσίαζαν από τον εκλογικό κατάλογο καθώς δεν είχαν εγγραφεί ως μέλη της ΝΔ στη ΔΗΜ.Τ.Ο. Τριφυλίας όπως επίσης ένας πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας και οι περισσότεροι εκ των Εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων και μελών Τοπικών Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων.
 Τονίζεται ότι, η μοναδική κάλπη των εκλογών της ΝΔ στη Μεσσηνία στην οποία δεν πήγε μπροστά η επανεκλεγείσα πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Νατάσσα Κυριακοπούλου, είναι αυτή της Τριφυλίας. Στην κάλπη της Τριφυλίας πρώτος ήρθε ο έτερος διεκδικητής της προεδρίας της ΝΟΔΕ, Παναγιώτης Τζαβάρας, με 151 σταυρούς έναντι 99 της Νατάσσας Κυριακοπούλου. Πρώτο και ηχηρό «μήνυμα» είναι από μόνο του το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα των σταυρών προτίμησης που έλαβαν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι. Πολλά είναι τα «μηνύματα» από τη σταυροδοσία στα υποψήφια μέλη της ΝΟ.Δ.Ε. καθώς όπως λέγεται, από γνωρίζοντες την κομματική ανθρωπογεωγραφία, η καταμέτρηση έβγαλε πολιτικά συμπεράσματα καθώς «κάποιοι» και «επώνυμοι» δε βρέθηκαν μέσα στην κάλπη, που σημαίνει ότι τα λόγια τους, από το ψηφοδέλτιο που έριξαν στην κάλπη, απέχουν παρασάγγας! Όμως το αποτέλεσμα της καταμέτρησης είναι συγκεκριμένο και, επίσης, συγκεκριμένη και η σταυροδοσία ενός εκάστου ψηφοδελτίου!

Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Πρόταση για θεατρικό εργαστήρι στη "Φάρις"
 
Για την τύχη της πρότασης του μέλους της "Φάρις" και τοπικού σύμβούλου στο Ασπρόχωμα Νίκου Χριστόπουλου, την οποία παρουσίασε  στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, ρώτησε, χθες, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Ειδικότερα, τη δημιουργία θεατρικού εργαστηρίου από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας πρότεινε, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, ο Νίκος Χριστόπουλος, αναπληρωματικό μέλος του συμβουλίου και τοπικός σύμβουλος στο Ασπρόχωμα.
 Σημείωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού δείχνει πως έχει τη διάθεση να υποστηρίξει τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα που θα δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση της θεατρικής επιμόρφωσης, ανέφερε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα έδινε ώθηση ώστε η ερασιτεχνική θεατρική δραστηριότητα να φτάσει σε άλλο επίπεδο, ενώ πρότεινε ως ιδανικό χώρο για τη στέγαση του θεατρικού εργαστηρίου το κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας, δίπλα στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ, που στο παρελθόν και αυτό ήταν κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής…
Ειδικότερα ο κ. Χριστόπουλος σημείωσε ότι, δεδομένου του ενδιαφέροντος που φαίνεται ότι έχει το υπουργείο Πολιτισμού για την υποστήριξη του επιμορφωτικού ρόλου και χαρακτήρα των ΔΗΠΕΘΕ, είναι ιδιαίτερα κατάλληλη συγκυρία ώστε ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω της Φάρις και του ΔΗΠΕΘΕΚ, να προχωρήσει στη δημιουργία θεατρικού εργαστηρίου, θεατρικής σχολής ουσιαστικά, που σε συνδυασμό με το πλήθος των ερασιτεχνικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, θα βελτίωνε το καλλιτεχνικό επίπεδο της θεατρικής δημιουργίας.
Πρόσθεσε ότι θα ήταν θαυμάσιο το θεατρικό εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕΚ και της Φάρις να στεγαστεί στο ερειπωμένο εδώ και πολλά χρόνια κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας, γιατί είναι σημαντικό ένα τέτοιο εργαστήριο να βρίσκεται δίπλα από την κεντρική σκηνή του δημοτικού θεάτρου.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας σχολίασε ότι, για να προχωρήσει μια τέτοια πρόταση, απαιτείται γενναία χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού, την οποία ο δήμος Καλαμάτας δεν έχει. "Με 35.000 ευρώ χρηματοδότηση δεν μπορείς να κάνεις σχεδόν τίποτα", υπογράμμισε. Πρόσθεσε, δε, ότι η κατάσταση είναι τόσο τραγική ώστε "εύχεται" ο καλλιτεχνικός διευθυντής που θα επιλεγεί να είναι σκηνοθέτης ή ηθοποιός ώστε να μειωθούν ακόμα περισσότερο το κόστος μιας παραγωγής που θα ανεβάσει το ΔΗΠΕΘΕΚ.  Α.Π.

***   Μεγαλώνει η ζήτηση στο εξωτερικό της ελιάς Καλαμών
 
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η εμπορική περίoδος στην επιτραπέζια ελιά ποικιλίας Καλαμών. Ακόμα υπάρχουν αποθέματα στις αποθήκες, ωστόσο όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, οι εμπορικές πράξεις αυξάνονται.
 Η τιμή παραγωγού στη βασική κατηγορία τεμαχισμού έχει πλέον σταθεροποιηθεί στα 2 ευρώ το κιλό σε όλη τη χώρα, ενώ ιδιαίτερη ζήτηση παρατηρείται από το εξωτερικό σε νέα προϊόντα ελιάς Καλαμών, όπως η πάστα ελιάς και η ροδέλα. Σε σχέση με τη νέα χρονιά, οι περισσότεροι παραγωγοί και παράγοντες της αγοράς περιμένουν, καλή χρονιά από άποψη όγκου παραγωγής, εκτός κι αν ο καιρός δεν ευνοήσει και δεν πέσουν αρκετές βροχές.
 «Το προϊόν φεύγει κανονικά στο εξωτερικό, χωρίς προβλήματα και δυσχέρειες αυτή την περίοδο», τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Ντούτσιας, πρόεδρος της Διεπαγγεματικής Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).
Σε σχέση με τις τιμές που παραδίδει ο παραγωγός, ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, επισημαίνει ότι «έχουν σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 2, 2 και κάτι ευρώ το κιλό, η βασική κατηγορία τεμαχισμού των 200 κομματιών σε όλη την χώρα, ενώ έχουν εκλείψει φέτος φαινόμενα μαζικών αγορών, ανεξαρτήτως μεγέθους («σκούπα»)».
Ο κ. Ντούτσιας περιμένει φέτος, ότι η περσινή μικροκαρπία δεν θα επαναληφθεί, καθώς, όπως αναφέρει «κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά».
«Συνήθως τις χρονιές μετά την μικροκαρπία, όπως συνέβη πέρσι, έρχονται σοδειές μικρότερες, αλλά με πιο χοντρά μεγέθη», μας εξηγεί.
«Η τιμή έχει κάτσει στα 2 ευρώ το 200άρι για όλη την Ελλάδα, αλλά το πρόβλημα είναι πως ένα μεγάλο μέρος της σοδειάς φέτος είναι μικρά μεγέθη. Για τα μεγέθη πάνω από 380 κομμάτια ελιάς ανά κιλό υπάρχει μια δυστοκία στην αγορά, από την άποψη ότι δεν είναι εμπορικά. Για τη νέα χρονιά, η εικόνα της ανθοφορίας δείχνει πολύ καλή», μας επεσήμανε ο κ. Παναγιώτης Δρούσιας, έμπορος ελιάς από τη Λακωνία.
«Η νέα χρονιά προβλέπεται καλή σε σχέση με την ανθοφορία αυτή τη περίοδο», μας ανέφερε η κα Ακριβή Κούκη, υπεύθυνη στο εργοστάσιο ελιάς της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου. «Τώρα παρατηρείται ροή στο εμπόριο και μία στασιμότητα στις παρτίδες που έχουν πολύ ψιλούς τεμαχισμούς. Η εκτίμησή μας είναι ότι το 1/3 της εγχώριας παραγωγής είναι από 300 και πιο ψιλά κομμάτια στο κιλό», πρόσθεσε.

***  Τελευταίος γύρος για τα 49 στρέμματα στη Δ. Παραλία- Σήμερα συνάντηση Νίκα με Βερναρδάκη
 
Στην Αθήνα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας,  για την πραγματοποίηση προγραμματισμένης συνάντησης με το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Αθανάσιο Δημάκη, σχετικά με την παραχώρηση, κατά χρήση, στο Δήμο Καλαμάτας έκτασης 49 στρεμμάτων στη Δυτική Παραλία.
Σε δηλώσεις του, χθες, ο κ. Νίκας σημείωσε ότι για δέκα και πλέον χρόνια "ανοίγει και κλείνει" υπουργικά γραφεία με σκοπό την ευδοκίμηση του αιτήματος. Πρόσθεσε, δε, ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι πλήρως ενημερωμένη για το θέμα, και, σύμφωνα με όσα εισπράττει ο Δήμαρχος, πολύ σύντομα το αίτημα θα έχει ευτυχή κατάληξη για το δήμο Καλαμάτας.
 Μάλιστα, σήμερα θα βρεθεί στην Αθήνα και πάλι για το ίδιο θέμα, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη. Όπως σχολίασε, "μετά και τη συνάντηση αυτή θεωρώ ότι το θέμα θα ολοκληρωθεί υπέρ του Δήμου".
Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στην τελευταία επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο ίδιος τόνισε, μεταξύ άλλων, σε χαιρετισμό του σε ημερίδα, ότι ενόσω η πατρίδα μας διέρχεται μια βάσανο, «οφείλουμε να βρίσκουμε κοινούς τόπους», καθώς «μόνον έτσι υπηρετούμε τον καλώς νοούμενο πατριωτισμό».
Επεσήμανε, ακόμη, τα εξής: «Ξέρει ο Δήμαρχος ότι δεν περιοριζόμαστε σε ζητήματα αρμοδιότητάς μας», προσθέτοντας πως πιστεύει ότι η έκταση για την οποίαν ο Δήμος παλεύει (49 στρέμματα στη Δυτική Παραλία) - και με τη δική του παρέμβαση - θα δοθεί κατά χρήση στο Δήμο προς όφελος της πόλης και της κοινωνίας.  Α.Π.

*** Φόρος σε smartphones, tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές
 
Οι χειρότεροι φόβοι της αγοράς τεχνολογικών προϊόντων επιβεβαιώθηκαν χθες. Η κυβέρνηση έφερε τροπολογία με την οποία επιβεβαιώνει την επιβολή εφάπαξ «εύλογης αμοιβής» 2% στις συσκευές υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων, σε όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones).
Ο ίδιο φόρος υπέρ τρίτων επιβάλλεται και στα tablets και στους φορητούς και επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Μάλιστα η φορολογία γίνεται βαρύτερη αφού η τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ προβλέπει την επιβολή του τέλους του 2% σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανεξαιρέτως.
Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα με κεντρική μνήμη άνω των 4 Gigabytes.
Η συνολική επιβάρυνση του κλάδου εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ και είναι 24 φορές υψηλότερη (αναλογικά) από τα αντίστοιχα που έχουν θεσπιστεί στην Ισπανία.
Το κόστος αυτό αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η «εύλογη αμοιβή» των δικαιούχων ορίζεται στο 4% της αξίας των συστημάτων φωτοαντιγραφής και τους εκτυπωτές, ενώ στο 6% έχει οριστεί η ίδια αμοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχους και εικόνας, όπως επίσης και σε κάθε μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης (δίσκοι, κ.λπ.).
enikos.gr

*** Ο Δημήτρης Ανδριανόπουλος Γραμματέας της Ν.Ε Μεσσηνίας του Κινήματος Αλλαγής
 
Χθες Τρίτη 15 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση και η πρώτη συνεδρίαση της νέας νομαρχιακής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής στη Μεσσηνία με την παρουσία των μελών της κεντρικής πολιτικής επιτροπής Τάσου Αποστολόπουλου, Τάκη Παπαδόπουλου και Μενέλαου Γερονικολού.
Το όργανο εξέλεξε ομόφωνα κατά τη συνεδρίασή του Γραμματέα της Ν.Ε τον Δημήτρη Ανδριανόπουλο με αναπληρωτή του τον Αντώνη Τσώνη.
Εκπρόσωπος τύπου επικοινωνίας και ΜΜΕ εξελέγη επίσης ομόφωνα ο Γιάννης Λαμπίρης, ενώ έγινε η κατανομή των αρμοδιοτήτων και τέθηκε επί τάπητος ο προσεχής πολιτικός σχεδιασμός.

*** Από 18 έως 28 Μαΐου 2018 η 7η Ανθοκομική Έκθεση στο πάρκο του ΟΣΕ
 
Από την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 μέχρι τη Δευτέρα 28 του μήνα θα διεξαχθεί η 7η Ανθοκομική Έκθεση Δήμου Καλαμάτας, που θα δώσει στο κοινό τη δυνατότητα να θαυμάσει και να αγοράσει ανθόφυτα, θάμνους και δένδρα, αλλά και εργαλεία και εφόδια, να λάβει πληροφορίες από ειδικούς για τη φροντίδα του κήπου, να συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα, να παρακολουθήσει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να χαρεί στιγμές ξεγνοιασιάς στο θαυμάσιο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.
Μεταξύ άλλων, από το ΤΕΙ Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο ανθοδετικής, ενώ επί διήμερο οι εκπαιδευόμενοι του Σεμιναρίου Ανθοδετικής, που διενεργείται στο ΤΕΙ, θα πραγματοποιούν ανθοκατασκευές.
Επίσης, την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 και μεταξύ των ωρών 18.00 και 21.00, μαθητές από τάξεις του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας με τους καθηγητές τους θα «γεμίσουν» με μουσική το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, δημιουργώντας μία «μουσική διαδρομή» από την είσοδο του Πάρκου μέχρι την Ανθοκομική Έκθεση.
Το Σάββατο 26 Μαΐου και από 20.00 έως 21.00, θα δοθεί συναυλία της Παιδικής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και του Παιδικού Μελίφωνου. Η Παιδική Ορχήστρα αποτελείται από 14 μαθητές του Ωδείου, από τις τάξεις βιολιού, βιολοντσέλου, φλάουτου, κλαρινέτου, κρουστών και πιάνου και θα τη διευθύνει ο μαέστρος Ιβάν Μάντζαρης. Το Παιδικό Μελίφωνο είναι μία χορωδία που αποτελείται από 30 και πλέον μικρούς μαθητές, υπό την καθοδήγηση της Αλεξάνδρας Μάτζαρη, η οποία επιμελείται την κινησιολογία, αλλά και συνθέτει τραγούδια για τη χορωδία, καθώς και του μαέστρου Ιβάν Μάτζαρη. Στο πιάνο θα συνοδεύσει ο Λούκας Γεώργας.
Η 7η Ανθοκομική Έκθεση Δήμου Καλαμάτας θα έχει ελεύθερη είσοδο και θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: 09.00 - 14.00 και 18.00 - 23.00, καθημερινά.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 20 Μαΐου 2018 και ώρα 20.00, στο χώρο μπροστά από το Αναψυκτήριο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων Καλαμάτας.
*** Διπλάσιες οι αποποιήσεις κληρονομιάς φέτος στην Καλαμάτα
 
Ακόμα και οι κληρονομιές αποτελούν πλέον πονοκέφαλο για τους φορολογούμενους, αφού τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευθεί ο αριθμός αυτών που δεν αποδέχονται τις κληρονομιές, από συγγενείς τους.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Περικλής Ξηρογιάννης ανέφερε πως τους πέντε πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς έχουν κατατεθεί 301 αποποιήσεις με τον αντίστοιχο περσυνό αριθμό να φτάνει τις 130.
Χαρακτηριστικά για το μέγεθος του φαινομένου είναι τα στοιχεία για ολόκληρη τη χώρα που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, το 2017 οι αποποιήσεις έφθασαν τις 130.000 με το νούμερο αυτό να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, καθώς είναι περίπου τριπλάσιο συγκριτικά με τις αποποιήσεις του 2016 (54.422) και αυξημένο κατά 333% συγκριτικά με το 2013.
Κυριότερη αιτία των αποποιήσεων είναι πως οι περισσότερες πλέον κληρονομιές περιλαμβάνουν χρέη προς δημόσιο και τράπεζες στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι κληρονόμοι.
 Έχει παρατηρηθεί πως ακόμα και όταν τα χρέη δεν είναι μεγάλα ποσά οι κληρονόμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και προτιμούν να αποποιηθούν ακίνητα όπως τα πατρικά τους σπίτια σε χωριά ή χωράφια και οικόπεδα μικρής σχετικά αξίας. Βλέπουμε να αλλάζει το status quo της ιδιοκτησίας στη χώρα λόγω των χρεών και της υψηλής φορολογίας.
 Κάποτε οι γονική περιουσία ήταν δεδομένο πως θα περάσει στα παιδιά, ενώ τώρα βλέπουμε πως το κράτος τείνει να γίνει ο μεγαλύτερος κληρονόμος. Επίσης όλα αυτά τα ακίνητα που περνούν με αυτόν τον τρόπο στην κυριότητα του Δημοσίου μένουν στην ουσία στα αζήτητα διότι δεν επαρκεί ο μηχανισμός για να ασχοληθεί και με αυτά.
Ως εξίσου σημαντική αιτία για το φαινόμενο περιγράφεται η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων και η δυσκολία αντιμετώπισης της καθημερινότητας. Πλέον, όπως αναφέρουν νομικοί, έχουμε ξεφύγει από την αποποίηση κληρονομιών λόγω χρεών του κληροδότη και παγιώνεται μία κατάσταση αποποιήσεων ακινήτων για να ξεφύγουν οι κληρονόμοι από τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο κληρονομιάς, τα τεκμήρια και τη συντήρησή τους.
Το φαινόμενο περιγράφεται γενικότερα, ως«τσουνάμι» αποποιήσεων κληρονομιάς, κυρίως όταν αυτή συνδέεται με ακίνητα, καταγράφουν τα στοιχεία του 2017 που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή». Η νέα πραγματικότητα της κρίσης δημιουργεί ουρές στα Ειρηνοδικεία που σοκάρουν με την αυξητική τάση που εμφανίζουν. Το 2017 οι αποποιήσεις έφθασαν τις 130.000, τριπλάσιες  συγκριτικά με τις αποποιήσεις του 2016 (54.422) και αυξημένες κατά 333% σε σχέση με το 2013.
Το 2013 καταγράφηκαν 29.199 αποποιήσεις κληρονομίας και από τότε η άνοδος ήταν συνεχής. Το 2014 καταγράφηκαν 41.388 αποποιήσεις. Το 2015 έφτασαν τις 45.628.  Το 2016 καταγράφηκαν 54.422 και το 2017 ο αριθμός εκτοξεύτηκε στις 130.000.  Α.Π.

*** Η κάμερα τον κατέγραφε να σπάζει αυτοκίνητα και να κλέβει
 
Τα δύο αυτοκίνητα μιας εταιρίας στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου διέρρηξε χθες  τα ξημερώματα, ένας 22χρονος τσιγγάνος. Ο δράστης έσπασε και στα δύο αυτοκίνητα τα τζάμια του συνοδηγού και από το ένα αφαίρεσε ένα ράδιο- cd, αξίας 200 ευρώ.
Ωστόσο, η κάμερα ασφαλείας της εταιρίας, είχε καταγράψει τη δράση του και έτσι χθες το μεσημέρι, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τον συνέλαβαν.Στην κατοχή του βρέθηκε η ηλεκτρονική συσκευή και παραδόθηκε σε εκπρόσωπο της εταιρίας των αυτοκινήτων.

***  Παραχωρήσεις από το Δήμο Καλαμάτας
 
Για τη στέγασή του και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του, ο Δήμος Καλαμάτας παραχώρησε στο Σύλλογο «Ελληνομνήμονες» τη χρήση ισογείου κτηρίου, εμβαδού 46 τετραγωνικών μέτρων, στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό Καλαμάτας. Η παραχώρηση, για την οποία ο Δήμαρχος και ο νόμιμος εκπρόσωπος του Συλλόγου υπέγραψαν συμφωνητικό, την περασμένη Παρασκευή, έγινε άνευ ανταλλάγματος και θα διαρκέσει 10 έτη.
Επίσης, ο Δήμαρχος και ο νόμιμος εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης - Παράρτημα Μεσσηνίας υπέγραψαν σύμβαση χρησιδανείου, με την οποία παραχωρείται στο σύλλογο αυτό, χωρίς αντάλλαγμα, στεγασμένος χώρος στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Καλαμάτας. Ο χώρος αυτός θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση του Παραρτήματος Μεσσηνίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και την αποθήκευση του εξοπλισμού του μέχρι 26/4/2026.
Μετά την τακτοποίηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται να κατεδαφισθεί από το Δήμο, στις προσεχείς ημέρες, το αυθαίρετο κτίσμα που υπάρχει νοτιοανατολικά του Πανελληνίου, το οποίο εξυπηρετούσε τις ανάγκες της Ομάδας.
Με τον τρόπο αυτό θα αναβαθμισθεί καίρια μια περιοχή κρίσιμη για την αναψυχή των πολιτών. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την Ελληνική Ομάδας Διάσωσης - Παράρτημα Μεσσηνίας για τη συνεργασία και σ’ αυτόν τον τομέα, που πρόκειται να αποβεί ευεργετική για την πόλη της Καλαμάτας.
 Α.Π.
 
***  Ο καιρός  σήμερα  Τετάρτη στην Καλαμάτα
 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα Τετάρτη 16/5/2018 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις πρωινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 8.6 (Πολύ Υψηλός).
Θα υπάρξει συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης σε μέτριες ποσότητες, με αποτέλεσμα να επικρατεί κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Λιγότερα τροχαία, περισσότεροι νεκροί τον Απρίλιο στην Πελοπόννησο
 
Λιγότερα τροχαία ατυχήματα σημειώθηκαν φέτος τον Απρίλιο στην περιφέρεια Πελοποννήσου με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, όμως δυστυχώς, οι νεκροί ήταν πολλοί περισσότεροι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, τον Απρίλιο σημειώθηκαν 45 τροχαία ατυχήματα με παθόντες (νεκροί, σοβαρά και ελαφρά τραυματίες), έναντι 48 που σημειώθηκαν το 2017.
  Περισσότερα θανατηφόρα
Ειδικότερα σημειώθηκαν:
  • 5 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, έναντι 2 τον Απρίλιο του 2017.
  • 4 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό, έναντι 6 πέρυσι τον Απρίλιο.
  • 36 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό, έναντι 40 τον Απρίλιο του 2017.
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των 5 Νομών, καταγράφηκαν συνολικά 64 παθόντες (έναντι 73 τον Απρίλιο του 2017). Ειδικότερα καταγράφηκαν:
  • 5 νεκροί, έναντι 2 τον Απρίλιο του 2017.
  • 5 σοβαροί τραυματίες, έναντι 7 πέρυσι τον Απρίλιο.
  • 54 ελαφρά τραυματίες, έναντι 64 τον Απρίλιο του 2017.
 Αιτίες τροχαίων
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ήταν:  Παραβιάσεις σήμανσης, παραβίαση προτεραιότητας, μη τήρηση κανόνων κυκλοφορίας πεζών, μη τήρηση απόστασης ασφαλείας, υπερβολική ταχύτητα και κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
Στο πλαίσιο των τροχονομικών ελέγχων, φέτος τον Απρίλιο, συγκροτήθηκαν 532 συνεργεία ελέγχων μέθης, ενώ πραγματοποιήθηκαν 14.635 έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν 220 παραβάσεις.
Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν, εκτός των άλλων και 2.388 επικίνδυνες παραβάσεις.
Ειδικότερα βεβαιώθηκαν: 1.870 για υπερβολική ταχύτητα, 66 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση, 191 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, 37 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, 92 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, 35 για παραβίαση σηματοδότη, 74 για Κ.Τ.Ε.Ο., 11 για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά, 3 για αντικανονικούς ελιγμούς και 9 για αντικανονικό προσπέρασμα.
Της Βίκυς Βετουλάκη 
 
***  18 μαθητές θα διεκδικήσουν 9 υποτροφίες στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας
 
Διαγωνισμός για υποτρόφους στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας
 Ο Δήμος Καλαμάτας και η Κοινωφελής Επιχείρησή «ΦΑΡΙΣ» προσφέρουν κάθε χρόνο υποτροφίες σε ταλαντούχους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Δεκάδες ταλαντούχοι μαθητές έχουν τύχει υποτροφιών τα τελευταία 20 χρόνια και πολλοί από αυτούς έχουν δικαιώσει τους καθηγητές τους, καθώς συνεχίζουν την καριέρα τους με μεγάλη επιτυχία ως επαγγελματίες μουσικοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό .
Φέτος, 18 ταλαντούχοι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, ύστερα από τον προκριματικό γύρο που ολοκληρώθηκε στο τέλος Απριλίου, θα διεκδικήσουν τις 9 υποτροφίες που δίδονται από την ΚΕ «Φάρις» για το σχολικό έτος 2018-2019. Ο τελικός γύρος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και ώρα 19:30,με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και με επιτροπή που θα αποτελείται από διαπρεπείς μουσικούς.
Ο Διονύσης Μαλλούχος (πιανίστας-μουσικός παραγωγός και πρώην Διευθυντής του Δ.Ω.Κ.), ο μαέστρος της Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων Ανδρέας Τσελίκας, καθώς και ο μαέστρος του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Ιβάν Μάτζαρης θα αποφασίσουν για τις υποτροφίες που θα δοθούν την επόμενη σχολική χρονιά.
  ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟ ΩΔΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ 2018-2019
  •ΤΑΞΗ ΚΙΘΑΡΑΣ:
Γεωργιόπουλος Ιάσονας, Κοτσομύτης Αναστάσιος, Μαλαπάνη Κωνσταντίνα, Κουδούνη Κωνσταντίνα
 •ΤΑΞΗ ΠΙΑΝΟΥ:
Γιαννούκος Ερμής, Μανδηλάρη Κατερίνα, Μάρκου Κωνσταντίνος, Πελεκούδα Παναγιώτα
 •ΤΑΞΗ ΒΙΟΛΙΟΥ:
Μαυροειδής Παναγιώτης
 •ΤΑΞΗ ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟΥ:
Κωνσταντινίδου Μελίντα
 •ΤΑΞΗ ΦΛΑΟΥΤΟΥ:
Πετρίδου Εβίτα
 •ΤΑΞΗ ΦΛΑΟΥΤΟΥ ΜΕ ΡΑΜΦΟΣ:
Φουσέκης Απόστολος
 •ΤΑΞΗ ΚΡΟΥΣΤΩΝ:
Πετρούλιας Γρηγόρης
Μηλιαρέση Κατερίνα
 •ΤΑΞΗ ΣΑΞΟΦΩΝΟΥ:
Γεωργιόπουλος Χρήστος
Κάτσιου Ινώ
 •ΤΑΞΗ ΤΡΟΜΠΕΤΑΣ:
Πετρούλιας Αριστόδημος
 •ΤΑΞΗ ΜΟΝΩΔΙΑΣ:
Όλγα Γραμματικοπούλου.
 
***  «Νέες Τεχνολογίες στην προστασία, ανάδειξη και προβολή της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στο Νιόκαστρο Πύλου 
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων διοργανώνεται σε όλο τον κόσμο κάθε Μάϊο από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), καθώς και από το Ελληνικό Τμήμα του Συμβουλίου. Τα μουσεία-μέλη του ICOM και τα κρατικά μουσεία συμμετέχουν στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων οργανώνοντας εκδηλώσεις και δράσεις.
  Στο πλαίσιο, λοιπόν, του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό.», η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκδήλωση στο Φρούριο Πύλου (Νιόκαστρο) το Σάββατο 19.5.2018,  με τίτλο «Νέες Τεχνολογίες στην προστασία, ανάδειξη και προβολή της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
  Θα πραγματοποιηθούν σχετικές επιστημονικές ομιλίες και προβολές οπτικοακουστικού υλικού, καθώς και ξεναγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους αρμοδιότητας της Ε.Ε.Α. Επίσης, στην Ακρόπολη θα υπάρχουν απτικά εκθέματα για ομάδες με προβλήματα όρασης.
  Οι ομιλίες και οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα της Θόλου από τις 11:00 – 13:00, ενώ οι ξεναγήσεις από τις 13:00 – 15:00.  Την εκδήλωση στηρίζουν ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
  Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες:
210 9235105, 210 9247249, 210 9239038 / 2723 0 22010.

***  Ραγδαία ΕΞΕΛΙΞΗ με το Mirage 2000-5! Τι δείχνει το μαύρο κουτί
Τα αίτια της τραγωδίας με την πτώση του Mirage 2000-5 και τον Γιώργο Μπαλταδώρο στη Σκύρο στις 12 Απριλίου αποκαλύπτει το πόρισμα των Γάλλων εμπειρογνωμόνων της κατασκευάστριας εταιρείας, που ανέλυσαν τα δεδομένα του καταγραφέα πτήσης.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τον καταγραφέα, οι εκτιμήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας συνάδουν με τα πρώτα συμπεράσματα των Γάλλων ειδικών. Ως εκ τούτου, φαίνεται να επιβεβαιώνεται πως η πτώση προήλθε από παραίσθηση του χειριστή.
Παράλληλα, σύμφωνα με το millitaire.gr, φαίνεται πως απομακρύνεται το σενάριο της τεχνικής βλάβης στο πολεμικό αεροσκάφος. Το μαύρο κουτί του μοιραίου Mirage 2000-5 εντοπίστηκε και ανασύρθηκε στα τέλη Απριλίου από το ερευνητικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ».
Το πόρισμα αναμένεται σύντομα και θα είναι απόρρητο. Η μόνη που μπορεί να ΄χει πρόσβαση στα στοιχεία της διερεύνησης θα είναι η χήρα του Γιώργου Μπαλταδώρου. Τουλάχιστον αυτή ήταν η δέσμευση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, στην συνάντηση που είχε μαζί της αμέσως μετά από την κηδεία του Σμηναγού.
~  Το Mirage 2000-5 είχε πέσει την Πέμπτη 12 Απριλίου στις 12.15 το μεσημέρι κατά την επιστροφή σχηματισμού δύο ελληνικών αεροσκαφών που είχαν απογειωθεί για να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία ωστόσο δεν βρήκαν στην τοποθεσία που τους υπεδείχθη. Ειδικότερα, τα δύο Mirage απογειώθηκαν από το 135 Σμηναρχία Μάχης Σκύρου για να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά που είχαν παραβιάσει τον FIR Αθηνών.
Λίγη ώρα αργότερα, στις 12:15, το 2ο αεροσκάφος ανέφερε ότι ο επικεφαλής του έπεσε στο νερό περίπου εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου και δόθηκαν εντολές να αλλάξει πορεία. Ειδικότερα, καθώς τα δύο αεροσκάφη επέστρεφαν στη Σκύρο, ο Νο.2 του σχηματισμού ενημέρωσε ότι ο Νο.1 είχε καταπέσει.
Στην έρευνα για το περιστατικό συμμετείχε η Φρεγάτα ΨΑΡΑ, καθώς και δύο ελικότερα Σινούκ Sikorsky S-70 ενώ από τη βάση στο Κοτρώνι απογειώθηκε και ένα ακόμη Sikorsky S-70. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν από την ομάδα διάσωσης ορισμένα συντρίμμια και η κάσκα του πιλότου. Άμεση ήταν η ενημέρωση του έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την πτώση.
Ελεύθερος Τύπος

***  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ… Η ΠΑΙΔΕΙΑ
 Περίπου 3,3 δισ. ευρώ πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά για την εκπαίδευση. «Βαριά» στην τσέπη του οικογενειακού προϋπολογισμού πέφτει η δημόσια δωρεάν Παιδεία, καθώς οι γονείς καλούνται να πληρώσουν μια σειρά υπηρεσιών εκπαίδευσης για τα παιδιά τους.
Αν και τα ποσά που διαθέτει η ελληνική οικογένεια έχουν μειωθεί σημαντικά στα χρόνια της κρίσης, οι υπέρογκοι αριθμοί υποδηλώνουν ότι ακόμα οι Ελληνες επενδύουν όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και στις δεξιότητες, όπως ξένες γλώσσες, μαθήματα τέχνης και υπολογιστών. Tα στοιχεία αυτά καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ για την εκπαίδευση.
Μια ματιά στον πίνακα των δαπανών είναι ενδεικτική για το πού στρέφονται τα χρήματα των γονέων, καθώς ακριβά κοστίζουν στους γονείς τα φροντιστήρια, οι ξένες γλώσσες αλλά και η φοίτηση των φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ εκτός του τόπου διαμονής τους.
Τα δίδακτρα στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελούν το μεγαλύτερο ποσό που διαθέτουν οι Ελληνες φτάνοντας για το 2015 τα 792.331.939 ευρώ, ενώ ακολουθούν οι ξένες γλώσσες με 621.164.425 ευρώ και στην τρίτη θέση οι οικονομικές μεταβιβάσεις για σπουδές στο εσωτερικό με 554.681.971 ευρώ. Εντύπωση πάντως προκαλεί το ότι οι οικονομικές μεταβιβάσεις στο εξωτερικό κοστίζουν, βάσει των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ., λιγότερο με 155.787.244 ευρώ.
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ξοδεύουν οι γονείς στην εξωσχολική ενισχυτική διδασκαλία, δηλαδή σε φροντιστήρια εκπαίδευσης και ιδιαίτερα μαθήματα. Συνολικά, το ποσό που δίνουν τα ελληνικά νοικοκυριά γι’ αυτές τις δύο παροχές εκπαίδευσης αγγίζει τα 753.633.197 ευρώ. Πάντως, οι περικοπές στις παροχές δεν επηρέασαν σε μεγάλο ποσοστό τα χρήματα που δίνει η ελληνική οικογένεια σε αυτόν το χώρο. Αντίθετα, οι γονείς μείωσαν σχεδόν κατά 50% τα έξοδα για παιδαγωγούς, μπέιμπι σίτερς και παιδοκόμους, κατά 35% για αγορά βιβλίων και γραφικής ύλης και κατά 33% για τις οικονομικές μεταβιβάσεις στο εσωτερικό.
~  Στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα οι περικοπές εντός μίας τριετίας (2013-2015) ήταν μόλις κατά 1,1% και 0,7% αντίστοιχα.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά υψηλά είναι τα χρήματα που δαπανούν οι γονείς σε αγορά βιβλίων αλλά και μαθήματα τέχνης και υπολογιστών, με τα ποσά να αγγίζουν το 2015 τα 176 εκατ. ευρώ και τα 184 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
* Συνολικές δαπάνες
Τα 8,8 δισ. ευρώ αγγίζουν οι συνολικές δαπάνες για την εκπαίδευση το 2015. Το 62,8%, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ, αγγίζουν οι δημόσιες δαπάνες, ενώ το 37,2%, δηλαδή 3,3 δισ. ευρώ, είναι οι ιδιωτικές δαπάνες.
Ειδική υποκατηγορία στη συνολική δαπάνη (δημόσια και ιδιωτική) αποτελεί η σκιώδης εκπαίδευση. Αναλυτικότερα, από τη σειρά υπηρεσιών και αγαθών, στη σκιώδη εκπαίδευση περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες φροντιστηρίων, τα ιδιαίτερα μαθήματα, η εκμάθηση ξένων γλωσσών καθώς και οι υπηρεσίες παιδαγωγών, παιδοκόμων και μπέιμπι-σίτερς. Η σκιώδης εκπαίδευση καταλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό της συνολικής δαπάνης, καθώς το 2015 έφτασε το 1,3 δισ. ευρώ.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση απορροφάται το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, με 1 εκατ. ευρώ να δίνεται το 2015. Μάλιστα, σε περιόδους όπου η κρίση δεν είχε χτυπήσει τα ελληνικά νοικοκυριά το ποσό άγγιζε το 1,4 δισ. ευρώ, όπως το 2009. Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η σκιώδης εκπαίδευση αφορά μόλις 11,9 εκατ. ευρώ, ενώ για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση 256,5 εκατ. ευρώ.
Πάντως, όπως φαίνεται, κατά τη δεκαετία 2005-2015 οι γονείς περιορίζουν τις δαπάνες στη σκιώδη εκπαίδευση σε πολύ μικρότερο ποσοστό απ’ ό,τι άλλες δαπάνες. Το υψηλότερο ποσοστό ετήσιας αύξησης του συγκεκριμένου οικονομικού δείκτη καταγράφεται το 2008 (κατά 16,7% έναντι του προηγούμενου έτους), ενώ το υψηλότερο ποσοστό ετήσιας μείωσης του δείκτη καταγράφεται το 2013 (κατά -11,1% έναντι του προηγούμενου έτους).
Ελπίδα Οικονομίδη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

***  Από πού ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ οι ΑΛΒΑΝΟΙ; Τι σημαίνει Σκιπερία
Οι Αλβανοί ονομάζουν τον εαυτό τους Σκιπτάρ και τη χώρα τους Σκιπερία, δηλαδή χώρα των αετών. Από πού όμως προέρχεται η λέξη «Αλβανία»;
Σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας η μεσαιωνική λέξη Αλβανός παράγεται από τον λατινικό όρο «Albanus mons», δηλαδή το «Αλβανόν Όρος», ένα βουνό του Λάτιου, της ιστορικής περιοχής στην κεντρική Ιταλία, εξαιτίας των Ιλλυρικών πληθυσμών που είχαν κατοικήσει εκεί, γύρω από αυτό το Αλβανόν Όρος.
Οι Βυζαντινοί χρησιμοποιούσαν τον όρο Αλβανοί, όταν οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ονόμαζαν την περιοχή της σημερινής Αλβανίας, Ιλλυρία. Στη μία από τις δύο σημαντικές διαλέκτους της αλβανικής γλώσσας, στη γκέγκικη, η Αλβανία λεγόταν Άρμπεν και οι κάτοικοί της Άρμπενες, ή Αρμπιναίοι και Αρμπανέοι. Τώρα, από πού κρατά η σκούφια των ίδιων των Αλβανών, αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα.
~ Η επικρατέστερη επιστημονική γνώμη θέλει τους σύγχρονους Αλβανούς απογόνους των γηγενών αρχαίων Ιλλυριών, αλλά και ως ένα βαθμό, και άλλων αρχαίων βαλκανικών λαών, όπως οι Θράκες και οι Δάκες. Τώρα, οι Αρβανίτες, είναι εκείνα τα φύλα που κατέβηκαν μαζικά στη κεντρική και νότια Ελλάδα από τον 13ο μέχρι και τον 16ο αιώνα.
* Η λέξη Αρβανίτης δεν έχει ετυμολογική σχέση με τον Αλβανό, καθώς παράγεται από τα Άρβανα, μια οροσειρά δυτικά της Αχρίδας, που ανήκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Να πούμε πως πολλοί ήρωες της Επανάστασης του 1821 ήταν Αρβανίτες, όπως ο Μιαούλης, ο Κουντουριώτης, ο Κριεζώτης, ο Κορυζής, ο Βούλγαρης κι η Μπουμπουλίνα.
Από πού κρατάει η σκούφια μας
Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.
Παύλος Μεθενίτης για το news247

*** ΣΤΟΥΣ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ο Κ. Βελόπουλος έχει έτοιμη την ΕΚΠΛΗΞΗ…
~   Αποκαλυπτικός θα είναι ο Κ. Βελόπουλος στην εκπομπή του ΣΚΑΙ οι ‘ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ’
O πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα παρευρεθεί στο πάνελ τΟ μεσημέρι της Παρασκευής  18/05 και θα μιλήσει για τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας, ενώ, θα προχωρήσει και σε αποκαλύψεις που θα συζητηθούν. Συντονιζόμαστε όλοι στο Κανάλι του ΣΚΑΙ.Δείτε τι είπε στην τελευταία του εμφάνιση στην εκπομπή.
~* https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/1139019326246215/ .-

***  ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΘΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ….ΤΟ 4.320 Μ.Χ… (ΒΙΝΤΕΟ)
Eντάξει. Το βίντεο είναι απίστευτο. ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΘΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ….ΤΟ 4.320 Μ.Χ;;;
~* ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-Γ.Ντάσκας "Δήμος θα αποπληρώσει χρέος το 4.320μΧ-Εξαφάνιση νεαρής γιατρού και συζύγου της"  : https://youtu.be/ox8bBOwQWas  .-

***  ΤΡΙΓΜΟΙ στον ΣΥΡΙΖΑ! Κόμμα μέσα στο κόμμα έφτιαξε ο Παππάς;…
Σενάρια αυτονόμησης της τάσης που δημιουργήθηκε μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, της Ενωτικής Κίνησης, κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες…
με αφορμή και τη νέα κινητικότητα που υπάρχει στην συγκεκριμένη τάση.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στους πρωταγωνιστές της τάσης αυτής, εμφανίζονται ονόματα πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησης, όπως αυτό του κ. Παππά, και του συνεργάτη του και διευθυντή του, Παναγιώτη Σκούτα.
~   Η Ενωτική Κίνηση, είναι μια τάση που οργανώθηκε μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, και όπως φαίνεται ακολουθεί την δική της πορεία.
Άλλωστε η Ενωτική Κίνηση επιχειρεί ανά αραιά διαστήματα να διαμορφώσει το δικό της στίγμα εντός της Κουμουνδούρου. Στις τάξεις της έχουν δραστηριοποιηθεί ή περάσει στελέχη εκτός από το Νίκο Παππά, οι Νάσος Ηλιόπουλος, Γιάννης Μπουρνούς, Πέτρος Καραγεώργος και Νίκος Σκορίνης από την Πολιτική Γραμματεία, καθώς και οι Στέλιος Παππάς, Κώστας Πουλάκης και Παναγιώτης Σκούτας. parapolitika.gr

***  ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΗΜΕΡΑ!Από τις 7 το πρωί οι φοιτητές αποφασίζουν! ΑΡΙΣΤΕΡΑ ή ΔΕΞΙΑ θα πάνε;..
Μπορούν να ψηφίζουν στις σχολές τους από τις 7 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμαΣτις κάλπες θα προσέλθουν σήμερα Τετάρτη οι φοιτητές της χώρας για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο πλαίσιο των Φοιτητικών Εκλογών που πραγματοποιούνται στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.
Οι φοιτητές μπορούν να ψηφίζουν στις σχολές τους από τις 7 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμα. Για να μπορέσει να συμμετάσχει κάποιος φοιτητής στις Φοιτητικές Εκλογές πρέπει να επιδείξει στην εφορευτική επιτροπή στο τμήμα στο οποίο έχει εγγραφεί τη φοιτητική του ταυτότητα και την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του. Το κλίμα είναι υποτονικό, ενώ συνήθως- το πρωί η προσέλευση των φοιτητών είναι μικρότερη.
Στην ταυτότητα των φοιτητικών εκλογών τα τελευταία χρόνια αναγράφεται νικητής η αποχή ενώ πρώτη δύναμη πανελλαδικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εκδίδουν ξεχωριστά οι παρατάξεις, αναδεικνύεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
«Δυστυχώς, άλλο ένα ακαδημαϊκό έτος σημαδεύτηκε από την αδυναμία θεσμικής κεντρικής εκπροσώπησης των φοιτητών την οποία προκάλεσαν οι υπόλοιπες παρατάξεις. Η στάση τους αυτή δικαιώνει για άλλη μια φορά τις θέσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και καθιστά ακόμα πιο αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις που ζητάμε επίμονα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η φοιτητική παράταξη .
«Για άλλη μια χρονιά συμμετέχουμε στις φοιτητικές εκλογές με στόχο να εκπροσωπήσουμε με υπευθυνότητα τους φοιτητές που έχουν όραμα ένα πανεπιστήμιο σύγχρονο, ανοιχτό, παραγωγικό και ασφαλές. Με ώθηση και ανανεωμένο πολιτικό κεφάλαιο μετά την πρόσφατη Εθνική Συνδιάσκεψη, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διεκδικεί για 32 η συνεχόμενη χρονιά την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των φοιτητών, εκείνων που πιστεύουν στις ιδέες της ελευθερίας, της προόδου και της αξιοσύνης», προσθέτει.
~  Για πρώτη φορά στη Νομική σχολή συζητείται το ενδεχόμενο να διεξαχθούν οι εκλογές εκτός της σχολής, σε ξενοδοχείο ή άλλο χώρο για λόγους ασφαλείας.
Χθες πάντως σημειώθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους σε στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλει με ανάρτησή του στο Twitter, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με ανακοίνωσης της ΔΑΠ: «Για άλλη μια χρονιά, οι φασίστες που θεωρούν τσιφλίκι τους τα ελληνικά πανεπιστήμια απέδειξαν την αλλεργία που τους προκαλούν οι εκλογές και κάθε δημοκρατική διαδικασία. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις επιθέσεις σε βάρος φοιτητών και στελεχών της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ που έλαβαν χώρα πριν από λίγο στη Σχολή Θετικών Επιστημών, την Πολυτεχνική και τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τους γνωστούς – καθόλου αγνώστους εγκληματίες με το μανδύα του αντιεξουσιαστή, που οδήγησαν στον τραυματισμό τριών στελεχών μας και τη διακομιδή στο νοσοκομείο ενός εξ αυτών.Δυστυχώς για αυτούς, την απάντηση προς τους θρασύδειλους κουκουλοφόρους τη δίνουν κάθε χρόνο και θα τη δώσουν και αύριο οι φοιτητές προσερχόμενοι μαζικά στις κάλπες των φοιτητικών εκλογών σε όλη την Ελλάδα. Καλούμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα να αναλογιστεί και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του προστατεύοντας τόσο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών, όσο και τις αρχαιρεσίες για την εκπροσώπησή τους».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παντείου για το αν θα γίνουν σήμερα μαθήματα επισημάνθηκε ότι «Την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, ημέρα διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών, δεν θα πραγματοποιηθεί η διδασκαλία των προπτυχιακών μαθημάτων. Όσον αφορά δε στη διδασκαλία των μαθημάτων των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και τις διοικητικές λειτουργίες των Τμημάτων (συνεδριάσεις Τομέων και Τμημάτων), αυτές θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Σε περίπτωση που κάποια από τις αίθουσες διδασκαλίας των μαθημάτων των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, διατίθεται για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, η διδασκαλία αυτών θα γίνει σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Γραμματείες και τη Μηχανοργάνωση του Παν/μίου, σε άλλη διαθέσιμη αίθουσα».
protothema

***  Ποιοι ΚΙΝΔΥΝΟΙ κρύβονται για την Ελλάδα από το σκηνικό ρήξης ΔΝΤ- Γερμανίας…
Παιχνίδι για χρέος, μέτρα και έξοδο στις αγορές στο τρίγωνο Αθήνα-Ουάσινγκτον-Βερολίνο
«Τρελό γαϊτανάκι» γύρω από το ελληνικό χρέος έχουν στήσει κυβέρνηση και δανειστές, για δικούς τους λόγους κάθε πλευρά: η Αθήνα από την μια επιδίδεται σε «ασκήσεις θάρρους» και καλλιεργεί ελπίδες για το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, αν αποχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα. Το Βερολίνο από την άλλη, απορρίπτει τον «αυτόματο μηχανισμό» που ζητά το ΔΝΤ και απαιτεί ελάφρυνση χρέους προς την Ελλάδα μόνον υπό όρους και με έγκριση από το Γερμανικό Κοινοβούλιο, την ώρα όμως που ο Πόουλ Τόμσεν λέει πως «χρειαζόμαστε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup» για το χρέος, αλλιώς δεν προλαβαίνει το Ταμείο να ενεγοποιήσει την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις έλεγε ότι «θα χρειαστούν μήνες» για λύση στο ελληνικό χρέος, αφήνοντας περιθώριο να μετάσχει το ΔΝΤ απλά ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς να βάλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Δείχνουν την έξοδο στο ΔΝΤ» λένε τώρα στην Αθήνα, αλλά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο «μπλόφας». Και κάνουν σχέδια πάνω σε αυτό, αν και παραδέχονται πως «όλα αλλάζουν εβδομάδα με εβδομάδα» ή, ακόμα χειρότερα, ότι «η Ελλάδα παίρνει πάντα το χειρότερο» όταν επέρχεται ο συμβιβασμός των δύο σκληρών παικτών -όπως πάντα γίνεται ως τώρα όποτε διαφωνούν Βερολίνο και ΔΝΤ. Που στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να σημαίνει ότι ούτε «αυτόματη» ελάφρυνση χρέους θα πάρει η χώρα (όπως θέλει η Γερμανία) ούτε θα αποφύγει τις περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου (όπως ζητά το ΔΝΤ).
«Ασκήσεις θάρρους» αντί για ελάφρυνση
Τι σχέδια κάνει τώρα όμως η κυβέρνηση και πώς διαμορφώνει το αφήγημά της;
1. «Απενεργοποιείται» το αφήγημα για ελάφρυνση χρέους:
Σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ η Αθήνα χάνει τον μόνο σύμμαχό της στο θέμα αυτό. «Αν δεν ενεργοποιήσει την συμμετοχή του το ΔΝΤ, τότε θα δούμε ποια άλλα μέτρα ελάφρυνσης μπορεί να ενεργοποιηθούν για το χρέος» λένε στην κυβέρνηση. Και μιλούν για «άλλα νέα μέτρα» ελάφρυνσης (που στην πραγματικότητα είναι ήδη παλιά ή που τα είχε αλλά τα έχει χάσει πια η χώρα) όπως:
~  – τα ANFA’s και τα SNP’s (που τα έδιναν ως το 2014 οι δανειστές στην χώρα αλλά σταμάτησαν το 2015 λόγω Βαρουφάκη),
– η συμφωνία να μην ξεπερνάνε οι πληρωμές χρέους το 15% του ΑΕΠ (έως 25 δισ. ευρώ το χρόνο!) όπως συμφωνήθηκε το καλοκαίρι πέρυσι,
– επιμήκυνση περίπου 10 ετών (να μετακινηθούν πχ πληρωμές χρέους του 2024 στο 2034).
«Αυτή τη στιγμή, το πιο πιθανό είναι να φύγει το ΔΝΤ», λένε στην Αθήνα, γιατί «η Γερμανία θέλει κάθε «δόση» ελάφρυνσης του χρέους να περνάει πρώτα αναγκαστικά από την γερμανική Βουλή, αλλά χωρίς «αυτόματη» ελάφρυνση το Ταμείο δεν μπορεί να ετοιμάσει μελέτη βιωσιμότητας του χρέους (DSA) που είναι αναγκαία για να μπει στο πρόγραμμα».
Η Αθήνα επιθυμεί διακαώς επίσης «αυτόματη ελάφρυνση», γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα η βοήθεια που της υποσχέθηκε πέρυσι το Eurogroup «για να σταθεί μόνη της η χώρα στα πόδια της».
Ωστόσο ευελπιστούν ότι η κόντρα ΔΝΤ- Βερολίνου δεν θα αποβεί τελικά σε βάρος της χώρας μας. «Το να ροκανίζουν τον χρόνο δεν πιέζει εμάς, ούτε βοηθά τον Πόουλ Τόμσεν να πάει με άδεια χέρια στους ανωτέρους του στο ΔΝΤ» συμπληρώνουν «οδηγεί όμως το Ταμείο έξω από το πρόγραμμα» γιατί ο χρόνος πια τελειώνει.
2. Στήνουν «μπλόφα» και νέο αφήγημα: πάνω στην «αναμπουμπούλα» και για να αλλάξουν το κλίμα ως τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο τουλάχιστον, στην κυβέρνηση αφήνουν να αιωρείται ότι χωρίς το ΔΝΤ που απαιτούσε τις περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, τα ψηφισμένα αυτά μέτρα μπορεί και να ανακληθούν, από τους ίδιους που τα ψήφισαν!
«Αν αλλάξει η συμφωνία, αλλάζουν και οι όροι» λένε ήδη και προσθέτουν: «Ο ίδιος ο Σόιμπλε έλεγε πως χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ, πρόγραμμα δεν υπάρχει».
Καθώς όμως -και χωρίς καν να μπει ως τώρα το ΔΝΤ στο 3ο Μνημόνιο- υπήρξαν τόσα και τόσα μέτρα λιτότητας, το πιθανότερο ίσως που δεν θα υπάρξει είναι να ανασταλούν οι περικοπές και μειώσεις. Μπορεί όμως κάλλιστα να υπάρξουν «ελπίδες» στο εσωτερικό της χώρας -αλλά ίσως και αυτές ακόμα δεν θα έχουν σημασία τελικά εάν οι εκλογές γίνουν μετά την 1.1.2019.
Έτσι η κυβέρνηση, αντί να παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις που δεν μπορεί να επηρεάσει, λανσάρει για εσωτερική κατανάλωση το σενάριο πως βγαίνει σε κάθε περίπτωση κερδισμένη («win-win») ή, στην χειρότερη περίπτωση, απλώς ότι «κάθε εμπόδιο, για καλό», έχοντας πάντα κατά νου πότε θα πρέπει να βρει διέξοδο σε εκλογές. protothema

***  ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ της Γερμανίας προαναγγέλει η Deutsche Welle: «Ελάφρυνση του χρέους σημαίνει ΣΚΛΗΡΗ εποπτεία»…
Η χρονική συγκυρία της συνέντευξης του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη FAZ δεν είναι φυσικά τυχαία, γράφει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
Όπως σημειώνει, στο παρά πέντε της εκπνοής του τρίτου προγράμματος στήριξης και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το χρέος έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να καθησυχάσει τη γερμανική κοινή γνώμη αλλά και τους γερμανούς βουλευτές, διαβεβαιώνοντας ότι η οκτάχρονη περιπέτεια της Ελλάδας οδεύει προς ένα αίσιο τέλος και πως η χώρα δεν θα χρειαστεί την περαιτέρω στήριξη των εταίρων. Την ίδια ώρα εκφράζει την επιθυμία να έχει η Ελλάδα την ίδια αντιμετώπιση που είχε μεταπολεμικά και η Γερμανία για τη διευθέτηση του δικού της χρέους.
Οι διαβεβαιώσεις και εκκλήσεις αυτές όμως δεν φαίνεται να βρίσκουν την επιδιωκόμενη ανταπόκριση στη γερμανική πρωτεύουσα. Βέβαια, μέχρι στιγμής το Βερολίνο δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως επί των διαφόρων σεναρίων που κυοφορούνται. Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και συνεχίζει να κρατά τα χαρτιά του κλειστά. Εδώ και εβδομάδες και ενώ οι σχετικές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι εκπρόσωποί του απαντούν πάντα με τον ίδιο τρόπο σε σχετικές ερωτήσεις της DW: η Γερμανία βρίσκεται σε διαβούλευση με τους εταίρους της και οι όποιες αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.  Σκληρή μεταμνημονιακή εποπτεία
~  Πάντως, όσοι ήλπιζαν ή και πίστευαν ότι ο διάδοχος του Β. Σόιμπλε θα είναι πιο διαλλακτικός στο ελληνικό ζήτημα δεν φαίνεται να δικαιώνονται μέχρι στιγμής. Αντιθέτως, ο Σοσιαλδημοκράτης διάδοχός του φαίνεται να κινείται προς το παρόν στην ίδια σκληρή γραμμή. Αυτό αφορά καταρχήν τη μεταμνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδας στο πεδίο της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Όπως σημειώνουν αναλυτές, λόγω του συχνά «αμαρτωλού» παρελθόντος όλων των ελληνικών κυβερνήσεων της κρίσης -με μη τήρηση των συμφωνηθέντων αλλά και μονομερείς ενέργειες όπως το κοινωνικό μέρισμα- η εποπτεία αναμένεται να είναι πολύ πιο αυστηρή απ’ ό,τι υπήρξε στις υπόλοιπες χώρες που είχαν υπαχθεί σε παρόμοια προγράμματα στήριξης.
Η σκληρή αυτή γραμμή αφορά όμως επίσης -αν όχι περισσότερο- και το θέμα του χρέους. Όπως εκτιμάται στο Βερολίνο, η ρύθμιση του χρέους καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη αυστηρής εποπτείας, ενός «στενού κορσέ» που θα διασφαλίζει τη μεταμνημονιακή επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό το Βερολίνο φαίνεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιος αυτοματισμός στον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους. Και όχι μόνον: σε αντίθεση με το ΔΝΤ που αξιώνει έναν αυτόματο μηχανισμό ενεργοποίησης μέτρων ελάφρυνσης, η Γερμανία φέρεται να προτείνει έναν αυτόματο μηχανισμό «αναστολής» των μέτρων ελάφρυνσης, κάθε φορά που η Ελλάδα θα αποκλίνει από το συμπεφωνημένο δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό πλαίσιο. Κοινώς, όταν δεν θα προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις ή όταν δεν θα επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε θα μπαίνει αυτομάτως φρένο και στις ελαφρύνσεις.
Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση φαίνεται να κινούνται και οι πιέσεις που δέχεται ο Όλαφ Σολτς στο εσωτερικό. Όχι μόνον από την αντιπολίτευση, τους εθνολαϊκιστές του AfD και τους Φιλελεύθερους του Λίντνερ αλλά και από μερίδα των χριστιανικών κομμάτων της Μέρκελ.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι τα όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα στην επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, στο «παρά πέντε» του Eurogroup της Σόφιας όπου επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα του χρέους. Εκεί οι Φιλελεύθεροι εισηγήθηκαν να απαιτηθεί η σύμφωνη γνώμη της γερμανικής Βουλής σε περίπτωση νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μια πρόταση που απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.
newsbeast.gr

***  Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για την 11χρονη και τον ιερέα στο Βόλο
~  Στη γιαγιά της στη Βουλγαρία θα φιλοξενηθεί η ανήλικη, η οποία στην ηλικία των 11 ετών φέρεται να βίωσε την τραυματική εμπειρία, με τον 80χρονο ιερέα να ασελγεί σε βάρος της με τη συγκατάθεση και της ίδιας της μητέρας της -της 30χρονης Βουλγάρας- για να ενισχύεται εκείνη με οικονομικά ή άλλα ανταλλάγματα.
    Η Εισαγγελία Βόλου έκρινε ότι η ανήλικη θα πρέπει να ταξιδέψει στη Βουλγαρία και να μείνει με τη γιαγιά της. Κινώντας τις σχετικές διαδικασίες, καθώς η μητέρα του κοριτσιού κρίνεται ακατάλληλη για την ανατροφή της ανήλικης, η Εισαγγελία Βόλου διαπίστωσε ότι η γιαγιά είναι ούτως ή άλλως εκείνη που έχει την επιμέλεια.
Μετά τη διαπίστωση αυτή, η ανήλικη, η οποία προς το παρόν φιλοξενείται σε προστατευόμενο περιβάλλον, θα επιστρέψει στην πατρίδα της, όπως γράφει το taxydromos.gr.
Στο μεταξύ, ο 80χρονος ιερέας κατηγορείται για ασέλγεια σε ανήλικη που έχει συμπληρώσει τα 10 έτη όχι όμως και τα 15 έτη, έναντι ανταλλάγματος και αμοιβής, τετελεσμένη και σε απόπειρα κατ’ εξακολούθηση.
Στην ανακρίτρια οδηγήθηκε και η 30χρονη μητέρα, η οποία κατηγορείται για συνέργεια στην ασέλγεια, και ζήτησε και έλαβε επίσης 24ωρη προθεσμία. Αμφότεροι κρατούνται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας.
Η σοκαριστική υπόθεση αποκαλύφτηκε το περασμένο Σάββατο μετά από επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, έπειτα από πληροφορίες ότι ο 80χρονος ιερέας ενδέχεται να ενεργεί ασελγείς πράξεις σε ανήλικο κορίτσι.
Έτσι, αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας άρχισε να παρακολουθεί διακριτικά τον 80χρονο, τον οποίο είδε να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης με μία 30χρονη Βουλγάρα και το ανήλικο παιδί της.
Η εξέλιξη της παρακολούθησης σήμανε συναγερμό στην Αστυνομία όταν ο ηλικιωμένος ρασοφόρος επισκέφτηκε με τη μονογονεϊκή οικογένεια ένα κατάστημα pet shop. Ο ηλικιωμένος ρασοφόρος λίγο αργότερα αποχωρούσε από το κατάστημα με την ανήλικη και επιβιβαζόταν σε λεωφορείο, ενώ η μητέρα του παιδιού έφευγε προς άλλη κατεύθυνση.
Από την παρακολούθηση προέκυψε ότι ο ιερέας, επιβιβάστηκε με το κοριτσάκι σε λεωφορείο (η μητέρα έφυγε προς άλλη κατεύθυνση) και την οδήγησε στον Άναυρο. Ανάμεσα σε φυλλωσιές αποπειράθηκε να ασελγήσει σε βάρος της ανήλικης. Από την περαιτέρω έρευνα και την εξέταση της ανήλικης από παιδοψυχολόγο, σύμφωνα με την Αστυνομία προέκυψε ότι αυτό έχει ξανασυμβεί άλλες πέντε φορές.
Ο ιερέας πάντως, φέρεται να υποστήριξε στην Εισαγγελία Βόλου το Σάββατο ότι είναι αθώος και ότι θέλουν να τον μπλέξουν. Αντίθετα, η Βουλγάρα αναγνώρισε τις πράξεις της και ζήτησε συγγνώμη.
Η 30χρονη φέρεται να σύναψε ερωτικές σχέσεις με τον ιερέα προ διμήνου. Εντούτοις εκείνος φέρεται να της ζητούσε να προχωρήσει σε ασελγείς πράξεις στην ανήλικη έναντι αμοιβής, κάτι που η 30χρονη δέχτηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων.

***  Νέο κάλεσμα Νίκα για Καλαμάτα - Ριζόμυλος: Οι δρόμοι της Μεσσηνίας φρενάρουν την κρουαζιέρα (βίντεο)
~ Το κακό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας βλάπτει σοβαρά τον τουρισμό κρουαζιέρας, αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξή του.
    Αυτό σημείωσε χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με Ελληνες ιδιοκτήτες κρουαζιερόπλοιων. Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι “δεν πρόκειται να αναπτυχθεί η κρουαζιέρα στην Καλαμάτα, αν δεν αναβαθμιστεί το οδικό δίκτυο του νομού”.
Αρχικά, ο κ. Νίκας εξέφρασε την πίστη ότι η Καλαμάτα θα έχει καλύτερο πρόγραμμα κρουαζιέρας το 2019 και το 2020. Ωστόσο, αφού ανέφερε πως “οι επιβάτες δεν έχουν κανένα ζήτημα με την πόλη, τους αρέσει πάρα πολύ και περνάνε όμορφα”, διευκρίνισε ότι "δεν έρχονται όλοι για την πόλη, θέλουν να πάνε κι εκδρομές”. Εκανε λόγο για “απαράδεκτο οδικό δίκτυο” και παρατήρησε πως “δεν γίνεται να κάνεις 3 ώρες για να πας και να έρθεις στην Κορώνη και στην Αρχαία Μεσσήνη”.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι “το πρώτο ζήτημα για τη Μεσσηνία είναι η αναβάθμιση του εσωτερικού οδικού δικτύου. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την ανάπτυξή της". Και εκτίμησε πως “δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε το Κατάκολο, αν δεν γίνει ο δρόμος Καλό Νερό - Τσακώνα και η συνέχειά του προς τον Πύργο”. Στο πλαίσιο αυτό έθεσε ξανά το ζήτημα της παραλιακής χάραξης του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, λέγοντας ότι “δεν μπορούμε να κουβεντιάζουμε 10 χρόνια για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, όταν έχουμε έτοιμη τη μελέτη και τη σύμφωνη γνώμη των Δημοτικών Συμβουλίων”.
Τέλος, ο κ. Νίκας κάλεσε και τους άλλους φορείς της Καλαμάτας και του νομού, “να ενώσουν τη φωνή τους σε αυτόν τον αγώνα, να αποκτήσει η Μεσσηνία αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο, διότι συνδέεται με την ανάπτυξη και την πορεία της”.  Γ.Σ.

***

***  Αθλητικά Νέα  :

***  Φιλική ήττα για την Εθνική με 2-0 από τη Σαουδική Αραβία
~Κίτρινες: Αλ Τζασίμ, Κάνου, Αλ Μουαλάμπ
Κόκκινες: 43' Γιαννούλης
ΕΛΛΑΔΑ (Σκίμπε): Μπάρκας (46΄ Γιαννιώτης), Μπακάκης, Ρισβάνης, Νικολάου, Γιαννούλης, Τζιόλης (71΄ Ανδρούτσος), Ταχτσίδης, Λημνιός (46΄ Λαμπρόπουλος), Πέλκας (60΄ Μάνταλος), Μπακασέτας (90΄+2 Γαλανόπουλος), Μανιάς (60΄ Κουλούρης).
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ (Πίτσι): Αλ Μοσαϊλέμ, Αλ Μπρέικ, Ομ. Χαουσλάουι (62΄ Αλ Μπουλαϊχί), Χαουσλάουι, Σαχράνι, Αλ Φαράζ, Οταΐφ (82΄ Καϊμπρί), Αλ Τζασίμ (62΄ Κανού), Αλ Σέχρι, Αλ Νταουσάρι, Αλ Σαλάουι (72΄ Αλ Μουαλάτ).

***  Πρεμιέρα στα μπαράζ ανόδου στην Α2 κατηγορία με τη συμμετοχή του Απόλλωνα Καλαμάτας
 
Αρχίζουν σήμερα στο Ηράκλειο Κρήτης οι αγώνες μπαράζ για άνοδο στην Α2 Εθνική κατηγορία βόλεϊ γυναικών. Στον όμιλο νότου, συμμετάσχουν ο Απόλλων Καλαμάτας (αναδείχθηκε πρωταθλητής της ΕΣΠΕΠ), ο ΟΦΑ Απολλώνιος, ο Αστέρας Αγίου Δημητρίου, ο Νηρέας Καρδαμύλων Χίου και η Άθλεσις Ηρακλείου Κρήτης.
Σύμφωνα με την προκήρυξη  οι 4 πρώτες ομάδες της τελικής κατάταξης θα πανηγυρίσουν την άνοδο στην Α2 κατηγορία. Ο Απόλλων Καλαμάτας σήμερα έχει ρεπό, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο συναντήσεις που είναι οι εξής:
Γυμναστήριο «Λίντο» Ηρακλείου – 5.00 μ.μ.
Αστέρας Αγίου Δημητρίου – Νηρέας Καρδαμύλων Χίου
Γυμναστήριο «Λίντο» Ηρακλείου – 7.30 μ.μ.
Άθλεσις Ηρακλείου – ΟΦΑ Απολλώνιος
 
*** Ολυμπιακός: Ανακοινώθηκε ο Χριστοδουλόπουλος Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου για τα επόμενα δύο χρόνια
~ Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε επισήμως το απόγευμα της Τρίτης την απόκτηση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου.
Ο διεθνής επιθετικός, μετά από μια απόλυτα επιτυχημένη σεζόν με τη φανέλα της ΑΕΚ, συμφώνησε με τους Ερυθρόλευκους, υπογράφοντας συμβόλαιο διετούς διάρκειας.Μετά την εξέλιξη αυτή ο Χριστοδουλόπουλος γίνεται ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα φορέσει τις φανέλες και των τεσσάρων «μεγάλων» του ποδοσφαίρου, καθώς ξεκίνησε από τον ΠΑΟΚ, στη συνέχεια πήγε στον Παναθηναϊκό και πριν από 2 χρόνια εντάχθηκε στο δυναμικό της ΑΕΚ. Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός:«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την συμφωνία της με τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο.
Ο διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Σύλλογο, με έναρξη την 1/7/2018».
Αξίζει να επισημανθεί ότι η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ απάντησε το πρωί της Τρίτης (15/05) στο εξώδικο του Ολυμπιακού με νέο εξώδικο, με το οποίο ενημερώνει τους Πειραιώτες ότι δεν έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε συζητήσεις με τον ποδοσφαιριστή, καθώς ο τελευταίος δεσμεύεται με συμβόλαιο με την Ένωση έως το καλοκαίρι του 2019.

***  Ο Ολυμπιακός πρωταθλητής Ελλάδος και στο πόλο γυναικών Οι Ερυθρόλευκες έφτασαν στο νταμπλ επικρατώντας με 9-6 της Βουλιαγμένης, σκουπίζοντας με 3-0 τη σειρά των τελικών ~  Ο Ολυμπιακός κατέκτησε και το φετινό πρωτάθλημα στην Α1 υδατοσφαίρισης γυναικών, καθώς επικράτησε απόψε στον Πειραιά 9-6 της Βουλιαγμένης και έκανε το 3-0 στη σειρά των τελικών.
Ο τίτλος αυτός είναι ιστορικός για τις “ερυθρόλευκες” του Χάρη Παυλίδη, καθώς γίνονται η πρώτη ομάδα που στέφεται πρωταθλήτρια για πέμπτη σερί χρονιά, ενώ ολοκληρώνουν και το ιστορικό νταμπλ, καθώς νωρίτερα μέσα στη χρονιά κατέκτησαν και το παρθενικό κύπελλο Ελλάδας.Ο τρίτος τελικός σημαδεύτηκε από μεγάλη ένταση, με την Αλεξία Καμμένου να αποβάλλεται λίγο πριν τη λήξη του τρίτου οκταλέπτου, να απαντά στα υβριστικά συνθήματα της εξέδρας με άσεμνη χειρονομία. Αν κάποιος δεν το είχε… καταλάβει μετά τα δύο πρώτα παιχνίδια, ο Ολυμπιακός φρόντισε από το ξεκίνημα να υπενθυμίσει ποιος είναι το «αφεντικό», σκοράροντας στις δύο πρώτες επιθέσεις του με τις Τσουκαλά και Εμολο.Η Βουλιαγμένη ξεκίνησε το ματς με δύο φουνταριστές, με τη Μαυρωτά στα 2μ. και την Ξενάκη να τραβιέται στην περιφέρεια και να ψάχνει το μπάσιμο, αλλά και πάλι είχε πρόβλημα απέναντι στην κλειστή ζώνη του Χάρη Παυλίδη.Η Βασιλική Διαμαντοπούλου έδωσε μία λύση, αλλά οι διαιτητές ακύρωσαν το γκολ ως εκπρόθεσμο (αν και αρχικά το είχαν μετρήσει), σε μία φάση που προκάλεσε μεγάλη ένταση και κόστισε από μία κίτρινη κάρτα στους δύο προπονητές. Οι φιλοξενούμενες βρήκαν στη συνέχεια κάποιες λύσεις από την περιφέρεια, αλλά οι «ερυθρόλευκες» είχαν τις απαντήσεις και ολοκλήρωσαν την πρώτη περίοδο προηγούμενες 4-2.Ο ΝΟΒ βελτίωσε πολύ την άμυνά του στο δεύτερο οκτάλεπτο, με την Κούβδου να κάνει κάποιες καλές αποκρούσεις και τον Ολυμπιακό να είναι πολύ κακός στην παίκτρια παραπάνω (1/6 στο πρώτο ημίχρονο), αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει με γκολ της 16χρονης Ειρήνης Νίνου, ενώ έχασε δύο ευκαιρίες με παίκτρια παραπάνω να ισοφαρίσει πριν το τέλος του ημιχρόνου. Τα κατάφερε τελικά στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, με τη Χυδηριώτη να νικάει στα ίσια τη Χρυσή Διαμαντοπούλου, και το ματς έγινε ντέρμπι… από τα παλιά.Δυστυχώς, αυτό έφερε μεγάλη ένταση και στα 33» πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου (σκορ 6-6), η Αλεξία Καμμένου αποβλήθηκε, επειδή διαμαρτυρήθηκε για μία αποβολή που δόθηκε στην Ειρήνη Νίνου. Καθώς αποχωρούσε η προπονήτρια της Βουλιαγμένης, απάντησε στα υβριστικά συνθήματα της εξέδρας με άσεμνη χειρονομία, προκαλώντας γενική έκρηξη.Το παιχνίδι διακόπηκε για περίπου δέκα λεπτά, μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Η Βουλιαγμένη δια στόματος του τεχνικού διευθυντή του συλλόγου, Αρτίν Ελμισιάν, ζήτησε από τους διαιτητές να διακόψουν οριστικά τον αγώνα, κάτι που δεν έγινε, χωρίς πάντως η φιλοξενούμενη ομάδα να θέσει ζήτημα αποχώρησής της.Με την επανέναρξη του ματς, η Ελευθερία Πλευρίτου αξιοποίησε τον παραπάνω και έδωσε ξανά προβάδισμα στον Ολυμπιακό, για να ανεβάσει η Εγκενς τη διαφορά στα δύο γκολ (8-6), στις αρχές του τελευταίου οκταλέπτου.Η Βουλιαγμένη, που είχε χάσει πλέον την αυτοσυγκέντρωσή της, έχασε επίθεση με δύο παίκτριες παραπάνω και κάπου εκεί τα πάντα τελείωσαν. Η Τσουκαλά στα 35΄΄ διαμόρφωσε το τελικό 9-6 και έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει το πάρτι στο κολυμβητήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ».Τα οκτάλεπτα: 4-2, 0-1, 3-3, 2-0Διαιτητές: Μπιράκης, ΚουρτίδηςΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χάρης Παυλίδης): Χρ. Διαμαντοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου 2, Εγκενς 1, Ελευθεριάδου, Μανωλιουδάκη, Αβραμίδου 1, Ασημάκη, Μαργ. Πλευρίτου, Εμολο 2, Β. Πλευρίτου, Τσουκαλά 3, Μυριοκεφαλιτάκη, Σταματοπούλου, Κωνσταντοπούλου, ΦουντωτούΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ (Αλεξία Καμμένου): Κούβδου, Νιχάους, Χυδηριώτη 1, Τζελέπη, Κότσια, Ξενάκη 1, Μαυρωτά, Πάτρα, Κούλχαας 1, Β. Διαμαντοπούλου 2, Λούδη, Αντωνιάδη, Κοτσιώνη, Π. Νίνου, Ειρ. Νίνου 1Η ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣΑ΄ Εθνική Κατηγορία:
1988: Εθνικός
1989: Γλυφάδα
1990: Εθνικός
1991: Βουλιαγμένη
1992: Εθνικός
1993: Βουλιαγμένη
1994: Βουλιαγμένη
1995: Ολυμπιακός
1996: Γλυφάδα
1997: Βουλιαγμένη
1998: ΟλυμπιακόςΑ1 Κατηγορία:
1999: Γλυφάδα
2000: Γλυφάδα
2001: Γλυφάδα
2002: Γλυφάδα
2003: Βουλιαγμένη
2004: Γλυφάδα
2005: Βουλιαγμένη
2006: Βουλιαγμένη
2007: Βουλιαγμένη
2008: Γλυφάδα
2009: Ολυμπιακός
2010: Βουλιαγμένη
2011: Ολυμπιακός
2012: Βουλιαγμένη
2013: Βουλιαγμένη
2014: Ολυμπιακός
2015: Ολυμπιακός
2016: Ολυμπιακός
2017: Ολυμπιακός
2018: Ολυμπιακός
ΣΥΝΟΛΟ (ΣΕ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ Α1):
Βουλιαγμένη 11 (7)
Ολυμπιακός 9 (7)
Γλυφάδα 8 (6)
Εθνικός 3 (-)

***  Χάλκινο μετάλλιο τα αδέλφια Κορακάκη στο μικτό με αεροβόλο πιστόλι Ακόμη ένα μετάλλιο για την Άννα Κορακάκη, αυτή τη φορά μαζί με τον αδελφό της, Διονύση
 ~ Η Άννα Κορακάκη και ο αδελφός της Διονύσης κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο μικτό αγώνισμα του αεροβόλου πιστολιού Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής στις ΗΠΑ (Φορτ Μπένινγκ). Στον προκριματικό, με σκορ 767/800, οι Έλληνες σκοπευτές κατέλαβαν την τέταρτη θέση, ένα μόλις βαθμό πίσω από την ομάδα των ΗΠΑ (768).
Έτσι ανάμεσα σε είκοσι δύο (22) ομάδες προκρίθηκαν στους πέντε πρώτους που κέρδισαν το δικαίωμα να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Ο τελικός έμελλε να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκή υπόθεση, καθώς από τις πέντε ομάδες μόνο η ομάδα των ΗΠΑ, που αγωνίζονταν στην έδρα της, προκρίθηκε από χώρα εκτός της Γηραιάς Ηπείρου.
~ Η δυναμική των ομάδων φάνηκε από την αρχή. Το έμπειρο ισπανικό δίδυμο Σόνια Φρανκέτ και Πάμπλο Καρέρα (38 και 32 ετών αντίστοιχα) τέθηκε επικεφαλής από την πρώτη σειρά και παρέμεινε εκεί μέχρι και την κατάκτηση του Χρυσού μεταλλίου. Οι Έλληνες αθλητές με ψυχραιμία αγωνίζονταν με στόχο το βάθρο των νικητών. Το κατάφεραν μένοντας στον αγώνα μέχρι και την έκτη σειρά που τους οδήγησε στο χάλκινο μετάλλιο.
Για την Άννα είναι το τρίτο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά το χρυσό στα 10μ με αεροβόλο πιστόλι και το χάλκινο στα 25 με αεροβόλο πιστόλι, ενώ ο Διονύσης ανεβαίνει για πρώτη φορά στο βάθρο διεθνούς διοργάνωσης με παγκόσμιο χαρακτήρα.
~ Στο συγκεκριμένο αγώνισμα (μικτό) είναι το δεύτερο μετάλλιο σε Διεθνή Αγώνα, αν θυμηθούμε το ασημένιο που είχαν κερδίσει Κορακάκη και Μαλγαρινός στους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, στις 23 Ιουνίου 2015 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Όμως τρία (3) μετάλλια σε Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής είναι πρωτοφανής συγκομιδή για Ελληνική αποστολή.
Μετά το μικτό του αεροβόλου πιστολιού, Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στον πίνακα μεταλλίων των Αγώνων, πίσω από την Κίνα που έχει κατακτήσει δέκα.

 *** Εύκολο 1-0 του Ολυμπιακού επί του Υδραϊκού με 17-6 Άνετο το 1-0 του Ολυμπιακού επί του Υδραϊκού στα ημιτελικά με 17-6 στον Πειραιά
Η δεύτερη αναμέτρηση των δύο ομάδων θα γίνει την Πέμπτη (17/5) στον Αλιμο.
Τα οκτάλεπτα: 5-2, 3-1, 5-2, 4-1Τα γκολ:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γενηδουνιάς 3, Νικολαϊδης 3, Φουντούλης 3, Γούνας 3, Δερβίσης 2, Μυλωνάκης 2, Μουρίκης
ΥΔΡΑΪΚΟΣ: Χαραλαμπόπουλος 3, Στελλάτος 2, Σολεϊμάνιπακ 
~* «Βούλιαξε» τη Χίο η Βουλιαγμένη με 10-3 Χωρίς να δυσκολευτεί, η Βουλιαγμένη έκανε το 1-0 στην ημιτελική σειρά με τη Χίο, επικρατώντας εντός έδρας των «νησιωτών» με 10-3
~Τα οκτάλεπτα: 5-1, 1-2, 3-0, 1-0
Οι σκόρερ:
ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ: Σολανάκης (3), Βάσιτς (2), Σαρτζετάκης, Κοπελιάδης, Γούβης, Καπετανάκης, ΞανθόπουλοςΧΙΟΣ: Μιμίδης, Ρουστάμοφ, Καζάζης
~*  Πήρε την 3η θέση και το ευρωπαϊκό εισιτήριο ο Εθνικός Ο Εθνικός νίκησε με 12-8 το Ρέθυμνο και κατέκτησε στην 3η θέση στο πόλο γυναικών που δίνει και το ευρωπαϊκό εισιτήριο
~ Στον πρώτο αγώνα στον Πειραιά είχε νικήσει 14-12.
Πρώτη σκόρερ του αγώνα ήταν η Κοντογιάννη με 4 γκολ. Τα οκτάλεπτα: 1-1, 1-3, 2-3, 4-5
ΝΟ Ρεθύμνου (Κώστας Φιτσανάκης): Κυριακάκη Φ., Καρυπίδου Σ. 3, Κυριακάκη Κ., Φαρμάκη Μ., Γαβαλά 1, Λιμπιτάκη, Στρατιδάκη 1, Πέττα, Φαρμάκη Ε. 2, Ευθυμίου, Μαλλιαρού, Καραγιάννη, Καρυπίδου Η. 1, Παναγιωτάκη
Εθνικός (Κώστας Βαμβακάρης): Δουρέκα, Καλαργυρού, Βάσιλα 1, Μουταφιάν 1, Μπίσμπα, Κούβδου 1, Λογοθέτη 1, Νιαρχάκου 2, Φραγκιουδάκη, Αποστολίδου 2, Κοντογιάννη 4, Τζούρκα, Κατσίμπρη, Χατζηκυριακάκη

***  Το Χρυσό Επετειακό Λογότυπο του Μεσσηνιακού- Στις 9 Ιουνίου τα Παπαφλέσσεια 
Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος συμπληρώνει την τρέχουσα περίοδο 130 χρόνια ζωής. Στο χρονικό αυτό διάστημα που ουσιαστικά εκτείνεται σε τρεις αιώνες, ο Μεσσηνιακός Γ.Σ. «γεννήθηκε», αναπτύχθηκε, εξελίχτηκε και σε αρκετές περιπτώσεις μεγαλούργησε, μέσω της ποικιλόμορφης και πολυσύνθετης αθλητικής και πολιτιστικής του δράσης.
Στο πλαίσιο της σημαντικής αυτής επετειακής χρονιάς ο Μεσσηνιακός Γ.Σ. έχει συμπεριλάβει στην ετήσια ατζέντα των δραστηριοτήτων του πολυάριθμες δραστηριότητες ποικίλης υφής με σπουδαιότερες όλων την Διεθνή Συνάντηση Στίβου «Παπαφλέσσεια» που θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018, και την εξαιρετικής ποιότητας εκδήλωση  «Μεσσηνιακός Γ.Σ. – 130 Χρόνια – Ιστορία με Μέλλον», που θα πραγματοποιηθεί στο Elite City Resort, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Στο κλίμα των επετειακών δράσεων, ο Μεσσηνιακός Γ.Σ. είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει το επετειακό του λογότυπο. Ο αρχαίος Μεσσήνιος  Δαϊκλής, νικητής του ενός σταδίου στην 7η Ολυμπιάδα το 752 π.Χ., ήταν ο πρώτος Ολυμπιονίκης που επιβραβεύτηκε με κότινο (κλαδί αγριελιάς). Η μορφή του Δαϊκλή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ιστορικότερο αθλητικό σύλλογο της Ελλάδας, καθώς αποτέλεσε και αποτελεί το επίσημο λογότυπο του Μεσσηνιακού. Στο επετειακό λογότυπο, το περίγραμμα του Ολυμπιονίκη περικλείεται από χρυσά φύλλα αγριελιάς, τονίζοντας την διαρκή και αδιάκοπη παρουσία- συνεισφορά του συλλόγου στην Ελλάδα, στον τομέα του  αθλητισμού και του πολιτισμού, ενώ επικεφαλής υπάρχει ο αριθμός των ετών ζωής του.
Εμπνευστής και δημιουργός του επετειακού λογότυπου, είναι ο εξαιρετικός άνθρωπος, άριστος επαγγελματίας και εκλεκτός συνεργάτης του Μεσσηνιακού  Ηλίας Ευτυχιάκος. Ο κύριος Ευτυχιάκος, με τις γνώσεις και την αισθητική του θα συνοδεύσει τον Μεσσηνιακό Γ.Σ. 1888 στην συντριπτική πλειοψηφία των δράσεων του.
   Τα Παπαφλέσσεια το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018
Ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου / Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τον ΣΕΓΑΣ, τους αγώνες στίβου Παπαφλέσσεια. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018, με ώρα ενάρξεως 18.00.
Τα αγωνίσματα που θα πραγματοποιηθούν, είναι τα εξής:
Άνδρες: δρόμοι 100, 200, 400, 800, 1500 μέτρων, 400 με Εμπόδια, Άλμα σε Μήκος, Ακοντισμός
Γυναίκες: δρόμοι 100, 400, 800 μέτρων, 400 με εμπόδια, Άλμα σε Μήκος, Ακοντισμός.

***  Τα ματς της Τετάρτης - Τι δείχνει η τηλεόραση
Ο τελικός του Europa League και οι αγώνες για τα πλέι οφ της Α1 μπάσκετ των ανδρών ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας.
Αναλυτικά οι επιλογές:  03:30 COSMOTE SPORT 4 HD Μπόστον Σέλτικς - Κλίβελαντ Καβαλίερς NBA Playoffs
 17:00 COSMOTE SPORT 4 HD Παναθηναϊκός – Κολοσσός Basket League - Playoffs
 17:00 Ert.gr Σπάρτη – Άρης Football League
 17:00 ΕΡΤ3 Αναγέννηση Καρδίτσας – Εργοτέλης Football League
 18:00 ΕΡΤ1 ΠΑΟΚ – ΑΕΚ Basket League - Playoffs
 19:00 COSMOTE SPORT 7 HD Ολυμπιακός – Κύμη Basket League - Playoffs
 19:00 Ert.gr Ηρακλής - Απόλλων Πάτρας Α2 ανδρών - Playoffs
 20:15 ΕΡΤ2 Προμηθέας – Λαύριο Basket League - Playoffs
 21:45 COSMOTE SPORT 8 HD Καντού - Αρμάνι Μιλάνο Serie A - Playoffs
 21:45 ΕΡΤ1-COSMOTE SPORT 1 Μαρσέιγ - Ατλέτικο Μαδρίτης Europa League - Τελικός


~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΊΟΥ  2018 :
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 1  Μαΐου  2018 . ~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους μας !ΟΜΟΡΦΗ και χαρούμενη Πρωτομαγιά ! :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_30.html  .-                                  

~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 02  Μαΐου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html  .-                      

~ * Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .-                                                                                                            
~** Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή  04  Μαΐου 2018   
http://snsarfara.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html .   -
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .-Σάββατο 05  Μαΐου  2018    
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/news.html .-   
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  06  Μαΐου  2018 
  

 http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/05/news.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 07 Μαΐου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html   -            

1~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη  08  Μαΐου  2018 :
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html  .-                                                                                                                     
2~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τετάρτη  09 Μαΐου 2018   :    http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/05/news.html .-
3 ~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας , Τετάρτη 09 Μαΐου 2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018-09-2018.html .- 
4~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας ,
Πέμπτη  10  Μαΐου  2018  :

 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018-10-2018.html  .-
5 ~*  Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας . Παρασκευή  11Μαϊου 2018 :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018.html  .-    
6~~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 
Σάββατο 12 Μαΐου 2018     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_11.html .

7~ Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 Κυριακή  13  Μαΐου  2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018.html .-  

8~ Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_14.html .-
9~~* Εφημερίδα Αρφαρά  2018  , Τα  Νέα μας .
Τετάρτη  16 Μαΐου 2018   :     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_16.html .-

10~
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6415  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3931   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3946  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14. 292   βίντεο   .-  
 

1~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ 
2~  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-
3~ https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS     https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων   
4~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.
5~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .-                                                                                                        
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου