ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

ARFARA -ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 29 Μαΐου  2018 .
~
  
~*  29 Μαΐου: Εορτή της Αγίας Θεοδοσίας της Παρθένου
Τη μνήμη της Αγίας Θεοδοσίας της Παρθένου τιμά σήμερα, 29 Μαΐου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Θεοδοσία καταγόταν από την Τύρο της Φοινίκης και δεν είχε μόνο παρθενικό σώμα, αλλά και παρθενική ψυχή.
Από ηλικία 18 χρονών, έλαμπε για το ζήλο και τη θερμή της πίστη, ανάμεσα στις νεαρές ειδωλολάτρισσες γυναίκες. Αυτό καταγγέλθηκε στον άρχοντα Ουρβανό, που με κάθε δελεαστικό τρόπο προσπάθησε να την πείσει να αρνηθεί το Χριστό. Όμως η παρθένος Θεοδοσία έμεινε αμετακίνητη στο Ιερό της πιστεύω.
Ο Ουρβανός, βλέποντας την αδάμαστη επιμονή της, εξοργίστηκε και με θηριώδη τρόπο έσπασε τα κόκκαλά της και πριόνισε τις σάρκες της. Έπειτα, την πλησίασε και της πρότεινε να αλλαξοπιστήσει, έστω και την τελευταία στιγμή, και αυτός θα θεράπευε αμέσως τις πληγές της. Η Θεοδοσία μισοπεθαμένη απάντησε: «Είμαι χριστιανή». Τότε ο τύραννος διέταξε και την έριξαν στη θάλασσα, οπού και παρέδωσε το πνεύμα της.
Ἀπολυτίκιον
Ηχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Ως δόσιν θεόσδοτον, την παρθενίαν την σην, αγώσιν αθλήσεως, Θεοδοσία σεμνή, τω Λόγω προσήγαγες· όθεν προς αθανάτους, μεταστάσα νυμφώνας, πρέσβευε Αθληφόρε, τω Δεσπότη των όλων, ρυσθήναι εκ πολυτρόπων, ημάς συμπτώσεων  .
~* Απολυτίκιο Αγ. Θεοδοσίας - 29 ΜΑΙΟΥ : https://youtu.be/Txb6RE67vbE  .-

 ~ Ποιά είναι τα μυστήρια της Εκκλησίας;
~ Τα Μυστήρια είναι εκείνες οι ιερές τελετές της Εκκλησίας μας, που αποτελούν αισθητά σημεία της θείας χάρης, μεταδίδουν στους πιστούς την ουράνια ευλογία, χαράσσουν βαθειά στο εσωτερικό των χριστιανών σωτηριώδεις συνέπειες, αναμορφώνουν ψυχικά τον άνθρωπο, τον μεταμορφώνουν σε καινή κτίση.
* Τα ιερά Μυστήρια είναι θεοσύστατα, δηλαδή τα συνέστησε ο ίδιος ο Χριστός. Η συνειδητή συμμετοχή όλων μας σε αυτά είναι απαραίτητη για την ένωσή μας με τον Θεό και τη σωτηρία μας.
Γενικά και ειδικά, τα Ιερά Μυστήρια, οι αγιαστικές δηλαδή πράξεις, είναι ορατά σημεία μέσω των οποίων μεταδίδεται η αόρατη χάρη του Αγίου Πνεύματος και δεν έχουν συγκεκριμένο αριθμό.
Από αυτά όμως, ως βασικότερα, ξεχωρίζουν επτά. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα υποχρεωτικά Μυστήρια, σε αυτά που ο άνθρωπος οφείλει να συμμετέχει ώστε να νοείται ως μέλος της Εκκλησίας, και τα προαιρετικά:
Υποχρεωτικά, μη επαναλαμβανόμενα:
1. Βάπτισμα
2. Χρίσμα
Υποχρεωτικά, επαναλαμβανόμενα:
3. Μετάνοια, εξομολόγηση
4. Θ.Ευχαριστία
Προαιρετικά, επαναλαμβανόμενα
5. Ευχέλαιο
6. Γάμος (κατ’οικονομία, μέχρι δύο επιπλέον και κυρίως σε περιπτώσεις χηρείας)
Προαιρετικά, μη επαναλαμβανόμενα
7. Ιερωσύνη
~*  Συμβολισμοί στο μυστήριο του γάμου
~ 1. Τί συμβολίζει η τριπλή αλλαγή των δακτυλιδιών στα χέρια των μελλονύμφων; Ο παράνυμφος κατά την ακολουθία του αρραβώνα αλλάζει τα δακτυλίδια τρεις φορές.
*  Η πράξη αυτή συμβολίζει την αμοιβαία ένωση των μνηστευομένων και την αναπλήρωση των ελλείψεων του ενός από τις ικανότητες του άλλου.
Το ότι ο παράνυμφος αλλάζει τα δακτυλίδια τρείς φορές δηλώνει ότι η πράξη αυτή γίνεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων καθώς επίσης η ίδια η παρουσία του φανερώνει τη δέσμευση των μελλονύμφων που γίνεται έμπροσθέν του για μια πορεία που θα καταλήξει με την ευλογία της Εκκλησίας στο γάμο και όχι στην κραιπάλη και στην ασωτία.
Η παρουσία του παρανύμφου κατά την αλλαγή των δακτυλιδιών φανερώνει και τη μαρτυρική παρουσία του στον αρραβώνα, γεγονός που με τίποτα δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ή ακυρώσει. Έτσι και εκ της πράξεως αυτή δηλώνεται πλην σαφώς εμμέσως η σπουδαία θέση που έχει ο παράνυμφος στη ζωή των μελλονύμφων. Να τους υπενθυμίζω ανά πάσα στιγμή αύτη την δέσμευσή τους ενώπιον του Θεού και ενώπιον των ανθρώπων.
Τα δακτυλίδια τοποθετούνται στον τέταρτο δάκτυλο του δεξιού χεριού των μελλονύμφων και ποτέ στο αριστερό χέρι.
Ο Άγιος Συμεών Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι η τριπλή αλλαγή των δακτυλιδιών στα χέρια των μελλονύμφων εκ μέρους του παρανύμφου φανερώνει την προς την Αγία Τριάδα τιμή, στο όνομα της Οποίας γίνεται η όλη τελετή. Προς τιμήν της Αγίας Τριάδος «ήτις άπαντα τελειοί τε και βεβαιοί».
2. Τί συμβολίζει η τριπλή αλλαγή των στεφάνων στα κεφάλια των νεονύμφων;
Αφού ο ιερέας ευλογήσει τα στέφανα επάνω στο άγιο Ευαγγέλιο και αφού πει τους λόγους: «Στέφεται ο δούλος του Θεού (τάδε) την δούλη του Θεού (τάδε)» και τανάπαλιν, τοποθετεί στα κεφάλια των νεόνυμφων πλέον τα στέφανα.
Έπειτα τα λαμβάνει ο παράνυμφος, ως ανάδοχος της σωφροσύνης και της ομονοίας του ζεύγους τα στέφανα στα χέρια του και τα αλλάζει στα κεφάλια των νεόνυμφων τρεις φορές.
Η τριπλή αλλαγή δηλώνει τον ιερό αριθμό τρία, που είναι η Αγία Τριάδα, τα τρία πρόσωπα, στα ονόματα των οποίων παραδίδει η Εκκλησία τους νεονύμφους. Η τριπλή αλλαγή φανερώνει και την αλληλοσυμπλήρωση των δύο ανθρώπων στη νέα τους συζυγική ευλογημένη από την Εκκλησία ζωή.
Ο παράνυμφος μετά την υπό του ιερέως στέψη στέκεται πίσω από τους νεόνυμφους και δέχεται τα στέφανα, τα οποία αλλάζει τρείς φορές, όπως έκανε και με τα δακτυλίδια του αρραβώνα, σταυροειδώς έτσι ώστε το δεξί χέρι να βρίσκεται πάντοτε στο κεφάλι του άνδρα και το αριστερό στο κεφάλι της γυναίκας
Έτσι με τον τρόπο αυτό ο παράνυμφος φανερώνει στους νυμφίους, αντί του πατέρα τους, το δάσκαλο της ομοφροσύνης και της αγαθής συζυγίας.
Τα στέφανα στα κεφάλια των νεόνυμφων συμβολίζουν τα τρόπαια της νίκης, σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
3. Τί συμβολίζει ο κυκλικός χορός των νεόνυμφων μετά του παρανύμφου;
Η περικύκληση του τραπεζιού από τον όμιλο των συμμετεχόντων στο γάμο, δηλαδή τους ιερωμένους, τους νεόνυμφους και τους παρανύμφους-κουμπάρους, σε σχήμα χορού συμβολίζει τη νοσταλγία του Παραδείσου και την αναζήτηση της αιωνιότητας. Εκφράζει τη φυσική χαρά, την πνευματική ανανέωση και το πανηγυρικό αίσθημα που συνοδεύει το γάμο, αισθήματα τα οποία πάντοτε εκφράστηκαν με χορούς και τραγούδια…
Τα τροπάρια που ψάλλονται κατά την τριπλή εισόδευση και περιφορά των νεόνυμφων εκφράζουν την εν Χριστώ χαρά και ευφροσύνη των συζύγων. Ακόμη συμβολίζει την πνευματική και ουράνια ευθυμία των νεονύμφων που προκύπτει με τη μυστηριακή ένωση των ψυχών τους και της ίδιας της τελετουργίας του χριστιανικού γάμου που ευλογεί ο ίδιος ο Κύριος και Θεός μας με απώτερο στόχο τη συνέχιση του απολυτρωτικού μυστηρίου Του.
Ο ίδιος ο χορός του Ησαΐα είναι τόσο κεφαλαιώδης πράξη στο γάμο ώστε κάποιος είπε ότι «εάν όλα όσα προηγούνται του χορού του Ησαΐα δεν επικυρωθούν με τον τριπλό χορό γύρω από το δισκέλιον δεν μπορούν να έχουν τη νομική εγκυρότητα του μυστηρίου».
Ο ίδιος ο χορός αποτελεί έκφραση ζωηρής πνευματικής αγαλλιάσεως για την Θεία Χάρη που πλούσια κατέρχεται από τον ίδιο τον Κύριο και Θεό μας κατά την ώρα της ιερολογίας του γάμου. Και όπως ακριβώς συμβαίνει και στα υπόλοιπα μυστήρια π.χ. της Βαπτίσεως και της Χειροτονίας, έτσι και στο γάμο ο κυκλικός χορός αποτελεί σημείο της εν Χριστώ ευφροσύνης.
Για τον λόγο αυτό εκείνοι οι νέοι που με ευσέβεια και σωφροσύνη αγωνίσθηκαν να κρατήσουν την παρθενία τους μέχρι την ώρα του γάμου τους επέτρεψε ο Θεός να τιμώνται και να γίνονται κοινωνοί μαζί Του, δηλαδή συμμέτοχοι της Βασιλείας του Θεού, του Χριστού και των Αγίων του. Κι αυτό το ουράνιο πανηγύρι ορατά βεβαιώνεται με τον κυκλικό χορό του Ησαΐα.
Του π. Θεμιστοκλέους Στ. Χριστοδούλου, Θέλεις να γίνεις Παράνυμφος- Κουμπάρος; Εκδ. Ομολογία σ.40-45.

***Ξάνθης Παντελεήμων στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Προδοσία αν δοθεί το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια»~  του Γιώργου Νταλιάρη
Η επίλυση στο θέμα της ονομασία των Σκοπίων φαίνεται πως είναι πιο κοντά από ποτέ. Δεδομένο είναι πως η γειτονική χώρα θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία, κάτι για το οποίο μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού είναι αντίθετο. Το ζήτημα έχει απασχολήσει έντονα και την Εκκλησία της Ελλάδος που πήρε ξεκάθαρη θέση, ενώ η συμμετοχή της στα συλλαλητήρια ήταν μια δήλωση με ξεχωριστό νόημα.
* Ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων ήταν από τους Ιεράρχες που από την πρώτη στιγμή ύψωσε ανάστημα και αναφέρθηκε στο ζήτημα, μεταφέροντας τους προβληματισμούς του. Μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, τη στιγμή που η διαπραγμάτευση έχει μπει στην τελική ευθεία, τονίζει πως η συμφωνία της Ελλάδα στη χρήση του όρου Μακεδονία από τα Σκόπια συνιστά «προδοσία». Παράλληλα, τονίζει πως οι Ελληνες έστειλαν ισχυρό μήνημα μέσα από τα δύο συλλαλητήρια Θεσσαλονίκης και Αθήνας.
Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει σε άρθρο του στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο Μητροπολίτης Ξάνθης:
Εδώ και λίγους μήνες επανήλθε στην επικαιρότητα το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου των Σκοπίων και οι δικοί μας ηγέτες επείγονται να δώσουν λύση για την διασφάλιση, λένε, της καλής γειτονίας και θέλουν να κλείσουν το θέμα ωσάν το πρόβλημα να είναι δικό μας και όχι δικό τους. Κάνουν μάλιστα λόγο για σύνθετη ονομασία, άνω ή κάτω Μακεδονία, σαν να πρόκειται όπως αναφέρει και ο λαός μας για άνω ή κάτω «μαχαλά».
Μας είπαν ότι οι γείτονες μας κάνουν υπαναχωρήσεις, διαγράφουν την ονομασία Μ. Αλέξανδρος από το αεροδρόμιο τους, μετονομάζουν την Εθνική οδό που συνδέει την Ελλάδα με τα Σκόπια, αλλά δεν έχουν καμία διάθεση να αλλάξουν το Σύνταγμά τους.
Το όνομα «Μακεδονία» και την ταυτότητα των Μακεδόνων δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει και να την σφετερισθεί, ούτε είναι ποτέ δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή συμβιβασμού. Οι Μακεδόνες από τα βάθη των αιώνων, όχι μόνον είναι Έλληνες, αλλά σύμφωνα με τον πατέρα της ιστορίας τον Ηρόδοτο, αποτελούν τον πρωταρχικό πυρήνα του Ελληνικού Έθνους. «Έστιν ούν Ελλάς και η Μακεδονία» διακήρυξε από τον 1ο π.Χ. αιώνα ο μεγαλύτερος γεωγράφος της αρχαιότητας ο Στράβων, περιγράφοντας τον ελληνικό χώρο.
Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να βεβηλώσει την Ιστορία της και την αιματοβαμμένη ιερή γη της, πολύ δε περισσότερο να αμφισβητήσει την ταυτότητα των Μακεδόνων ως Ελλήνων. Υπάρχουν οι μαρτυρίες από τα κείμενα της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, των συγγραφέων της αρχαιότητας από τις χιλιάδες των αρχαίων επιγραφών, από τη συμμετοχή των Μακεδόνων στους Ολυμπιακούς αγώνες, στις Αμφικτυονίες.
Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν έμεινε αμέτοχος ο Ελληνικός λαός. Εκφράσθηκε στα δύο συλλαλητήρια στην Θεσσαλονίκη στις 21 Ιανουαρίου και στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου. Ο Ελληνικός λαός, τον οποίο προσπάθησαν και προσπαθούν να γονατίσουν, είναι ζωντανός.
Οι Έλληνες άφησαν την ζέστη του σπιτιού τους και έστειλαν με την παρουσία τους βροντερό μήνυμα ότι το όνομα «Μακεδονία» δεν χαρίζεται σε κανέναν.
Η Εκκλησία δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη. Αρχιερείς, Ιερείς, Μοναχοί, Μοναχές, κοντά στο λαό, έδωσαν το παρόν στα συλλαλητήρια. Η Ιερά Σύνοδος διεκήρυξε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να δεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους.
Την δράση και τα μαρτύρια του Χρυσοστόμου Δράμας, του μετέπειτα Εθνομάρτυρα Σμύρνης, του Καστορίας Γερμανού Καραβαγγέλη, του Γρεβενών Αιμιλιανού, των Μακεδονομάχων Παύλου Μελά, Καπετάν Άγρα και του κάθε ανώνυμου αγωνιστή του Μακεδονικού Αγώνα, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει.
Η Ιερά Σύνοδος διετύπωσε την ανησυχία της, ότι τυχόν αποδοχή του όρου «Μακεδονία» θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της αυτοαποκαλούμενης «Εκκλησίας της Μακεδονίας». Το 1967 οι τέσσερεις Μητροπολίτες που καλύπτουν ποιμαντικά το γειτονικό κράτος και ανήκαν στην Εκκλησία της Σερβίας αποφάσισαν να ανακηρύξουν την «Αυτοκέφαλη Μακεδονική Εκκλησία», διακόπτοντας την κανονική και λειτουργική σχέση με το Πατριαρχείο Σερβίας. Η Σερβική Εκκλησία το 2002 ίδρυσε την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και χειροτόνησε Αρχιεπίσκοπο και Μητροπολίτη Σκοπίων τον Ιωάννη Ζόραν, τον οποίον επανειλημένα φυλάκισαν και εδίωξαν. Τον περασμένο Νοέμβριο οι σχισματικοί Μητροπολίτες των Σκοπίων σε συνεργασία με την κυβέρνησή τους αποφάσισαν να συνεργαστούν με το Πατριαρχείο Βουλγαρίας για να πετύχουν την αυτοκεφαλία τους. Πρόσφατα δε δύο μητροπολίτες της Βουλγαρικής Εκκλησίας συνόδευσαν τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας στα Σκόπια.
Οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, συνελθόντες στην τακτική μηνιαία Σύναξη, την 17η Ιανουαρίου 2018, ημέρα Τετάρτη, συνέταξαν και ενέκριναν ομοφώνως ψήφισμα επί του φλέγοντος εθνικού θέματος της Μακεδονίας, όπου εκφράζοντες και την αγωνία του λαού μας, δήλωσαν την επιθυμία της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης με τους βόρειους γείτονές μας στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων, ωστόσο όπως επισήμαναν η εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία, ανεξάρτητα από τον οποιασδήποτε μορφής επιθετικό προσδιορισμό, θα αποτελέσει πηγή διαρκών διενέξεων και κινδύνων, δεδομένου του συνεχούς αλυτρωτισμού που οι γείτονες επιδεικνύουν. Συνεχίζοντας ανέφεραν ότι το Μακεδονικό ζήτημα είναι ένα κατάλοιπο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και αποτέλεσε το όχημα για την επέκταση της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο προς το Αιγαίο.
Είναι εντελώς παράλογο σήμερα η Ελλάδα που βρέθηκε με την πλευρά των νικητών του Ψυχρού Πολέμου να καλείται να υποχωρήσει και να εκχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας στους ηττημένους. Η οποιαδήποτε εξέλιξη της διαπραγμάτευσης που θα παραχωρεί το όνομα «Μακεδονία» και τα παράγωγά του στους γείτονες δεν θα αποτελεί λύση, αλλά προδοσία και αρχή νέων δεινών. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης τότε μόνο θα αποτελεί λύση, όταν θα ανταποκρίνεται στην ιστορική αλήθεια και τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας.

***  Αγίου Πνεύματος 2018: Το νόημα της εορτής: Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος εορτάζεται φέτος τη Δευτέρα 28 Μαΐου.
*  Την Κυριακή της Πεντηκοστής γιορτάζουμε την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Χριστού, με μορφή φωτιάς, σαν φλόγες πάνω στα κεφάλια τους, πενήντα μέρες μετά την ανάστασή Του και δέκα μέρες μετά την ανάληψή Του.
Η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγίας Τριάδος, αφού με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος μαθαίνουμε ότι ο Θεός είναι Τριαδικός. Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος έγινε κατά την ημέρα της Κυριακής, ημέρα κατά την οποία εορτάζουμε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή, εκείνη την ημέρα ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους Μαθητές του Χριστού.
Την Δευτέρα εορτάζουμε πάλι την Αγία Τριάδα αφού γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι κοινή είναι η ενέργεια του Τριαδικού Θεού και ποτέ δεν μπορεί να χωρισθή και να απομονωθή ένα Πρόσωπο από τα άλλα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Συγκεκριμένα, οι άγιοι Πατέρες για να δώσουν τιμή στο Άγιο Πνεύμα, όρισαν να το εορτάζουμε και κατά την Πεντηκοστή, αλλά και ξεχωριστά την Δευτέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν εορταζόταν η Πεντηκοστή των Εβραίων, ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους Μαθητές του Χριστού.
Επειδή, λοιπόν, οι Άγιοι Πατέρες θεώρησαν καλό να ξεχωρίσουν τις γιορτές για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό το μεγαλείο του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, γι’ αυτό την επομένη της Πεντηκοστής, την Δευτέρα, εορτάζουμε το Πανάγιο Πνεύμα, πού είναι μία υπόσταση της Αγίας Τριάδος.

*** Γιώργος Κόκκινος: Χωρίς μπούσουλα και σχέδιο για το ελαιόλαδο 
Αρκούσε μια ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης ότι «φέτος υπάρχει καλή ανθοφορία» για να επικρατήσει «πανικός» στη διεθνή αγορά ελαιολάδου και να ξεκινήσει μια πτώση των τιμών παραγωγού σε όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες και στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται (εν αναμονή της νέας ανακοίνωσης των Ισπανών για την φετινή καρπόδεση) χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει που θα σταματήσει.
Έτσι οι Ιταλοί έμποροι φοβούμενοι ότι η επερχόμενη ισπανική παραγωγή θα είναι μεγάλη έχουν «παγώσει» τις αγοραπωλησίες στην χώρα μας. Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί αν τελικά ψηφιστεί η πρόταση για αύξηση των ποσοτήτων εισαγωγής αδασμολόγητου ελαιολάδου στην ΕΕ από την Τυνησία.
 Όσον αφορά την επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου στην χώρα μας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στα ίδια με τα περσινά επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί στην Πελοπόννησο και μειωμένη εκτιμάται ότι θα είναι στα νησιά.
Αναλυτικότερα στην Ελλάδα οι τρέχουσες τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «έπεσαν» κάτω από το ψυχολογικό όριο των 3 ευρώ το κιλό. Οι χαμηλότερες έφτασαν στα 2,20 ευρώ, ενώ οι υψηλότερες στα 2,90.
Ειδικότερα στην Πελοπόννησο οι τιμές κυμαίνονται στην Λακωνία στα 2,80 και στη Μεσσηνία στα 2,60 - 2,70. Στη Λέσβο οι τιμές κυμαίνονται από 2,20 ο άσσος έως 2,50 ευρώ τα τρία δέκατα. Στην, Κρήτη σύμφωνα την ανακοίνωση του ΣΕΔΗΚ, οι τιμές είναι μεταξύ 2,60 και 2,90 ευρώ.

Στα ίδια επίπεδα αναμένεται η παραγωγή στην Πελοπόννησο
Από την μέχρι στιγμής εικόνα φαίνεται να έχουμε μια καλή καρπόδεση στην Πελοπόννησο και η επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.
Ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας από την Μεσσηνία, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τα προηγούμενα έτη οι Ισπανοί είχαν προβλήματα στην παραγωγή τους λόγω της ανοβρίας.
 Φέτος είχαν αρκετές βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να φαίνεται ότι η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να είναι φέτος μεγάλη. Ωστόσο είναι νωρίς και μετά από τον Ιούλιο θα έχουμε καλύτερη εικόνα της ισπανικής παραγωγής.
Η «πίεση» των τιμών προβληματίζει έντονα τους παραγωγούς οι όποιοι είχαν επενδύσει «χρηματιστηριακά» σε συνεχή άνοδο των τιμών και κρατούσαν το λάδι τους αποθηκευμένο σε ελαιοτριβεία η στις αποθήκες τους.
Όσον αφορά την παραγωγή στη Μεσσηνία, υπήρξαν κάποια προβλήματα στην ανθοφορία της ποικιλίας Μαυροελιάς. Αντιθέτως η Κορωνέικη είχε καλή καρπόδεση και αναμένεται να έχουμε μια καλή παραγωγή στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.
Το πρόβλημα στην χώρα μας είναι ότι δεν υπάρχει στρατηγική στον τομέα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ισπανική παραγωγή να είναι βαρόμετρο για την τιμή παραγωγού στην χώρα μας. Έτσι όταν οι Ισπανοί έχουν μικρή παραγωγή οι Έλληνες να κερδίζουν μια «ανεκτή τιμή» και όταν έχουν μεγάλη παραγωγή να «γκρεμίζεται» η τιμή στην χώρα μας.
*** Δεν έχουμε καταλάβει τη δυναμική της επιτραπέζιας ελιάς
 
Την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για την προώθηση της Ελληνικής επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς, υπογράμμισαν οι ομιλητές του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου: «Επιτραπέζια ελιά: αναζητώντας την καινοτομία – ανακαλύπτοντας νέες τάσεις», οι εργασίες του οποίους ξεκίνησαν σήμερα στο campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Διοργανώνεται από το Κέντρο Ελιάς «Krinos» - Perrotis College και στόχος του είναι να αποτελέσει βήμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων κι επιστημονικών ανακοινώσεων για την ελιά.
«Η Ελληνική επιτραπέζια βρώσιμη ελιά βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στις διεθνείς αγορές. Η ποικιλία ‘Καλαμών’ κατέχει δεσπόζουσα θέση και ισχυρό brand name, ενώ εξαιρετικά καλά πηγαίνει και η ελιά ‘Χαλκιδικής’.
 Όμως, επιβάλλεται να την ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο. Οι ανταγωνιστές της, δηλαδή η Τουρκική και η Αιγυπτιακή ελιά, είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν κάθε στραβοπάτημα και ήδη έχουν παρουσία στην Ελληνική αγορά.
 Δεν θα πρέπει να αντιδράσουμε με αφορισμούς και περιοριστικά μέτρα, αλλά με την περαιτέρω βελτίωση της Ελληνικής επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της εταιρίας Krinos Foods Canada και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Αλέξανδρος Γεωργιάδης.
Την προσδοκία του οι συζητήσεις, οι νέες γνώσεις και οι καινοτόμες προσεγγίσεις να ξεπεράσουν τα όρια του Διεθνούς Συνεδρίου και να βρουν εφαρμογή στις καλλιέργειες και την έρευνα ώστε ο κλάδος να οδηγηθεί σε περαιτέρω ανάπτυξη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, Δρ. Πάνος Κανέλλης.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κέντρο Ελιάς «Krinos», το οποίο ιδρύθηκε το 2013 με στόχο να καλύψει τις ανάγκες και να ενισχύσει τις δραστηριότητες στον ευρύτερο χώρο της παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου και των υποπροϊόντων τους στην Ελλάδα. «Συνεργάζεται με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα, φορείς και επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ έχει συνάψει και συμφωνητικό συνεργασίας με το Κέντρο Ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Davis στις ΗΠΑ. Ο διευθυντής του Κέντρου του UC Davis κ. Dan Flynn βρίσκεται σήμερα μαζί μας και τον ευχαριστούμε για την παρουσία του και την πολύτιμη συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της η Γενική Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, Rebecca Fong, θυμήθηκε ότι ήταν παρούσα στα εγκαίνια του Κέντρου Ελιάς «Krinos» και εξέφρασε τη χαρά της για την τόσο σημαντική πρόοδο που έχει καταγράψει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, επενδύοντας στην έρευνα.
Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, Γεώργιος- Θεόδωρος Ντούτσιας, αναφέρθηκε στην εξαιρετικά καλή παρουσία της Ελληνικής επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς στο εξωτερικό, την οποία όμως αγνοούν πολλά στελέχη της Διοίκησης, που θα όφειλαν να γνωρίζουν.
 Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς, κ. Νέλος Γεωργούδης χαρακτήρισε το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την επιτραπέζια ελιά ως «όνειρο που έγινε πραγματικότητα», ενώνοντας κάτω από την ίδια στέγη αγρότες, επιστήμονες και επιχειρηματίες, που αντιπροσωπεύουν κάθε στάδιο της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να μάθουν από τους ειδικούς.
Οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν σήμερα το απόγευμα. Συμμετέχουν σημαντικοί ομιλητές από όλο τον κόσμο και ειδικοί στον κλάδο της ελιάς τόσο από τον ακαδημαϊκό, όσο κι από τον επιχειρηματικό τομέα. Θα προχωρήσουν σε σημαντικές ανακοινώσεις σε ότι αφορά τις πρόσφατες καινοτομίες και τις μελλοντικές τάσεις για την επιτραπέζια ελιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένας από τους ακαδημαϊκούς, με παγκόσμια αναγνώριση, είναι ο ομότιμος ερευνητής του Ινστιτούτου de la Grasa της Σεβίλλης, Dr. Antonio Garrido Fernandez, ο οποίος θα τιμηθεί από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου για την πολύχρονη και σημαντική προσφορά του στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς.
Οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου επικεντρώνονται: στην πρακτική παραγωγής και διαχείρισης της επιτραπέζιας ελιάς, την επεξεργασία, τη διατροφή και τις παγκόσμιες αγορές. Το επερχόμενο συνέδριο θα είναι το πρώτο σε μια σειρά διετών διοργανώσεων, τα οποία θα καλύψουν επιλεγμένα θέματα που σχετίζονται με την ελιά, όπως: αγορές, προϊόντα, τεχνολογίες και πρακτικές.

*** Επίτιμος δημότης Τριφυλίας ανακηρύχθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος
Επίτιμος δημότης Τριφυλίας ανακηρύχθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στην Κυπαρισσία, όπου λάμπρυνε με την παρουσία του την Παντριφυλιακή εορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος!
Συγκίνηση, με θύμησες των παιδικών του χρόνων και το τραίνο με το οποίο πήγαινε στην Κυπαρισσία με τον πατέρα του, και παρέμβαση για όσα συμβαίνουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα έκανε από την Τριφυλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναδεικνύοντας και τον προορισμό της Ε.Ε., που δεν είναι άλλος από την ενοποίησή της, όπως είπε.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το «κλειδί» της πόλης και αντίγραφο της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας για την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη.
Στην προσφώνησή του, ο κ. Κατσίβελας ανέφερε: «Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Σας υποδεχόμαστε σήμερα με ιδιαίτερη χαρά στην Κυπαρισσία και είναι ιδιαίτερη τιμή η παρουσία σας για όλη την Τριφυλία. Υποδεχόμαστε τον Ανώτατο Άρχοντα της Ελληνικής Πολιτείας την ημέρα της λαμπρής εορτής της Χριστιανοσύνης της Πεντηκοστής. Την Κυριακή της Πεντηκοστής, οι μαθητές του Χριστού κατανόησαν πλήρως την αποστολή του Ιησού στον κόσμο.
Τα πνευματικά χαρίσματα τα οποία γέμισαν τις καρδιές των αποστόλων με θέληση, πίστη και αγάπη, μπορούν να αποτελέσουν και δικά μας εφόδια, ώστε αντιλαμβανόμενοι την δύναμη και τη διαχρονικότητα της πίστης μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη σε ατομικό επίπεδο αλλά και ως Έθνος.
Η Πολιτεία και η Εκκλησία στην ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας ήταν πάντα συνοδοιπόροι στη σωτηρία του Γένους των Ελλήνων.
Για το λόγο αυτό η παρουσία σας σήμερα στον τόπο μας ως σύμβολο ομοψυχίας και ενότητας του έθνους έχει ιδιαίτερη σημασία. Συμπαραστάτης στο σύγχρονο και δίκαιο αγώνα του Ελληνικού λαού υπέρ του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, πηγή πνευματικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, αποφασιστικού λόγου, υπευθυνότητας, σύνεσης, εξαιρετικού ήθους και προσφοράς, με βαθειά γνώση των πολιτικών και εθνικών θεμάτων, με όλες τις αρετές που σας κοσμούν και υπηρετείτε το κορυφαίο πολιτειακό λειτούργημα ……σηματοδοτείτε το αδούλωτο πνεύμα της Ελλάδος. Μας εμπνέετε δύναμη και αποφασιστικότητα για να διατηρούμε ακλόνητο και υψηλό φρόνημα ….. να κρατάμε ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας. Η Τριφυλία είναι ένας τόπος ευλογημένος και φιλόξενος...
Ως Μεσσήνιος σας είναι φυσικά γνωστή. Οι ιστορικές της καταβολές ξεκινούν από την εποχή του Ομήρου και αποτυπώνονται σε 92 καταγεγραμμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Είναι ένας Δήμος με δυναμική… διαθέτει πολιτιστική ταυτότητα, σύγχρονη τουριστική υποδομή, ιστορικούς ελαιώνες και αμπελώνες, καθώς και σύγχρονες κηπευτικές καλλιέργειες που αποδίδουν υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόντα. Η πρόσκληση να επισκεφθείτε την Τριφυλία ξανά είναι ανοιχτή και διαρκής. Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, Σας ευχαριστούμε θερμά για την υψηλή παρουσία σας…. για την τιμή να γιορτάσετε σήμερα μαζί μας τη μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης. Η Τριφυλία πρώτη φορά υποδέχεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας. Λαμπρύνατε με την παρουσία σας τις εορταστικές εκδηλώσεις.
Σας ευχόμαστε να έχετε υγεία και ψυχική δύναμη στο δύσκολο έργο της προάσπισης των εθνικών δικαίων και συμφερόντων της πατρίδας μας. Ο Δήμος Τριφυλίας ως ένδειξη αναγνώρισης, τιμής και ευγνωμοσύνης για την πολύχρονη παρουσίας σας και την πολύτιμη συμβολή σας στον πνευματικό και πολιτικό βίο της χώρας, καθώς και την ενωτική σας παρουσία στα δρώμενα του Ελληνικού Έθνους… σας ανακηρύσσει Επίτιμο Δημότη Τριφυλίας». Ακολούθως ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Γιάννης Καλκαβούρας, ανέγνωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε, κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Τριφυλίας, για τη μακρά ιστορία του συγκεκριμένου τόπου. «Ενός τόπου», όπως τόνισε, «με λαμπρή ιστορία αγώνων υπέρ της Πατρίδας και της Ελευθερίας, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, αλλά και με μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά, από την αρχαιότητα ως την εποχή μας». «Είναι μια μεγάλη τιμή που μου γίνεται εδώ στην Κυπαρισσία, αυτή τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, αλλά έχει και μεγάλη σημασία γιατί ετούτος ο τόπος μού θυμίζει πολλά», επεσήμανε και αναφέρθηκε στις αναμνήσεις του από το τραίνο με το οποίο επισκεπτόταν με τον πατέρα του την πόλη! «Γι’ αυτό ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ρίζες μας, αυτές είναι η κληρονομιά μας», σημείωσε με έμφαση. Επίσης, αναφέρθηκε στην ιστορία και την ονομασία της Κυπαρισσίας!
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε και παρέμβαση για όσα συμβαίνουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα έκανε από την Τριφυλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναδεικνύοντας και τον προορισμό της Ε.Ε., που δεν είναι άλλος από την ενοποίησή της, όπως είπε. Αναλυτικά, «η σημερινή μέρα μας διδάσκει ότι η ενότητα είναι το κυριότερο όπλο μας στον δρόμο της δημιουργίας. Αυτή η ενότητα θα έπρεπε να γίνει, και να είναι ένα όπλο στα χέρια της μεγάλης Ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Το βλέπουμε παντού σήμερα -δυστυχώς με τις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται- η δύναμη που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να οδηγηθεί στον προορισμό της που είναι πανανθρώπινος προορισμός, που ξεπερνάει τους λαούς της, είναι η ενοποίηση της.
Να γίνει μια ενιαία Ευρώπη Ομοσπονδιακού τύπου υπό όρους αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Αυτό είναι το οποίο πρέπει να γίνει. Αλλά σε εμάς τους Έλληνες αυτό το οποίο πρέπει πραγματικά να γίνει συνείδηση, είναι πως η ενότητα είναι η βάση της δικής μας δημιουργίας», ανέφερε στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και πρόσθεσε: «Και το επαναλαμβάνω, αυτή την ενότητα πρέπει τούτες τις κρίσιμες ώρες να την μεταλαμπαδεύσουμε και στη μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια.
Το ξαναλέω -κουραστικά θα το τονίζω- η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνάει τους Λαούς της, έχει Πανανθρώπινο ρόλο, είναι εκείνη που μπορεί να υπερασπισθεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στον Κόσμο σ’ αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, την Ειρήνη, τον Ανθρωπισμό, την Αλληλεγγύη, την Δικαιοσύνη και ιδίως την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Άλλα για να μπορέσει να το πράξει, χρειάζεται η Ενοποίηση, να φτάσει στον τελικό της προορισμό. Αυτό που οι Πατέρες της Ευρώπης οραματίστηκαν για να μην ξαναγυρίσουμε στους εφιάλτες του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου. Και οι εφιάλτες δεν έχουν τελειώσει», προειδοποίησε ο κ. Παυλόπουλος.
Ενώ έκλεισε λέγοντας: «Τα μορφώματα του ναζισμού και του φασισμού δυστυχώς ξανά αναπτύσσονται και υπονομεύουν την Ευρώπη επιδιώκοντας την διάλυσή της. Το μεγάλο μας όπλο όσων πιστεύουμε στο Ευρωπαϊκό Όραμα είναι η Ενότητά μας και η αποφασιστικότητά μας να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο, τον Άνθρωπο ως Πνεύμα.
Αυτές είναι οι σκέψεις που μου δημιουργεί η σημερινή μέρα». «Οι συμβολισμοί της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος έχουν για εμάς, τους Έλληνες, σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, μιαν πραγματικώς εμβληματική σημασία. Και τούτο διότι μας διδάσκουν την αξία της ενότητας, ως αναντικατάστατου εφοδίου κατά την εκπλήρωση της Εθνικής μας Αποστολής», τόνισε από την Κυπαρισσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, για να προσθέσει: «Εμείς, οι Έλληνες, ό,τι ιστορικώς σημαντικό το επιτύχαμε υπό όρους αρραγούς ενότητας.
Ενώ η διχόνοια και ο διχασμός μας στοίχισαν ακριβά, ακόμη και απώλειες για τον Εθνικό μας Κορμό. Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα ενότητας οφείλουμε να επιτύχουμε όλους τους Εθνικούς μας στόχους, ιδίως δε την υπεράσπιση της Πατρίδας και την θωράκιση των Εθνικών μας Θεμάτων».
Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Πυροβολισμοί με νεκρούς αστυνομικούς στο Βέλγιο
 
Συναγερμός έχει σημάνει στο Βέλγιο μετά το περιστατικό όπου ένας άνδρας άνοιξε πυρ κατά δυο αστυνομικών στη Λιέγη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δύο αστυνομικοί είναι νεκροί. Σύμφωνα με το Reuters ο δράστης πήρε μία γυναίκα όμηρο, ενώ στη συνέχεια έπεσε και αυτός νεκρός.
Ο άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε δύο αστυνομικούς στο κέντρο της Λιέγης, στο ανατολικό τμήμα του Βελγίου, και πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε αφού πήρε όμηρο μια γυναίκα, ανέφερε στην ιστοσελίδα της η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF.
Σύμφωνα με το κρατικό Μέσο, οι δύο αστυνομικοί πυροβολήθηκαν από τον δράστη στο καφέ ντε Αγκουστέν (όπως ονομάζεται και η οδός που βρίσκεται το κατάστημα), γύρω στις 10:30 τοπική ώρα, ενώ στην προσπάθεια του άνδρα να διαφύγει της σύλληψης, έπιασε ως όμηρο μια γυναίκα που φρόντιζε το Γυμνάσιο της Γουάχα.
Τοπικοί εισαγγελείς δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό.
Κάτοικοι της περιοχής έγραψαν σε λογαριασμούς στα social media ότι άκουσαν πυροβολισμούς, ενώ «ανέβασαν» και φωτογραφίες, στις οποίες φαίνεται η Αστυνομία να έχει αποκλείσει το σημείο και να μην επιτρέπεται η διέλευση σε αυτό.  newsbeast.gr

***  «Μύθοι και Θρύλοι του τόπου μας στο διάβα των αιώνων» από το ΓΕΛ Κυπαρισσίας 
Δράση με τίτλο «Μύθοι και Θρύλοι του τόπου μας στο διάβα των αιώνων» πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Λύκειο Κυπαρισσία σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Νέων του CIOFF®, την Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 και ώρα 10.30’ στην Αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία.
Στην αρχή της εκδήλωσης έγινε από την Ελληνική Επιτροπή Νέων του CIOFF® και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο Κων. Ιωαννίδη και το Σωτ. Καράμπελα παρουσίαση του διεθνούς προγράμματος του CIOFF® Youth «Myths and Legends» αλλά και η συνολική δράση της Επιτροπής τα τελευταία χρόνια.
Στη συνέχεια οι μαθητές και οι καθηγητές είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος, το οποίο εκπονήθηκε από ομάδα μαθητών των τριών τάξεων του Λυκείου όλο το χρόνο, με τη βοήθεια και καθοδήγηση των καθηγητών.
Οι θεματικές ενότητες του προγράμματος είχαν ως εξής:  Γνωριμία με μύθους και θρύλους της αρχαιότητας , η συνέχεια και οι προεκτάσεις τους στο σήμερα. Ο ρόλος της μοίρας στη ζωή των ανθρώπων μέσα από τους αρχαιοελληνικούς μύθους και τα παραμύθια της Νεοελληνικής παράδοσης. Ο μύθος του Οιδίποδα και οι ερμηνευτικές του προεκτάσεις. Μύθοι και θρύλοι σχετιζόμενοι με το νερό στο χτες και στο σήμερα.
Ο Μύθος της Περσεφόνης και της Δήμητρας και η σημασία του στον κύκλο της ζωής. Δημιουργία έργων των μαθητών (ζωγραφική, κολάζ, μικτές τεχνικές) με αφορμή έργα σημαντικών καλλιτεχνών. Διαβάστηκαν πολλοί μύθοι από την αρχαιότητα και η πορεία και η συνέχειά τους στην ελληνική λαϊκή παράδοση. Οι Μοίρες, το Νερό, οι Νεράιδες, η αρπαγή της Περσεφόνης, ο Οιδίποδας και τοπικοί μύθοι και θρύλοι, κέντρισαν το ενδιαφέρον των μαθητών.
Σημειώνεται ότι, με αυτή την συνεργασία η δράση του ΓΕΛ Κυπαρισσίας θα ξεπεράσει τα σύνορα όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο μέσω του δικτύου ενημέρωσης που ο CIOFF Youth διαθέτει, με αναρτήσεις στην επίσημη σελίδα του δικτύου ενημέρωσης (cioffyouth.org), στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Οργανισμού, αλλά και με δημοσιεύσεις σε περιοδικά που εκδίδει με τις δράσεις και συνεργασίες των Επιτροπών του.
Το ίδιο πρόγραμμα θα ενταχθεί από το σχολείο στο Erasmus KA2+ που θα υλοποιήσει το ΓΕΛ Κυπαρισσίας τα επόμενα δύο σχολικά έτη και αφορά τη στρατηγική σύμπραξη έξι σχολείων από έξι διαφορετικές χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Φιλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Λετονία και Ελλάδα) με τίτλο : «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά». Παράλληλα παρουσιάστηκαν έργα και χειροτεχνίες που έφτιαξαν οι μαθητές για το πρόγραμμα.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Αντιδήμαρχος για θέματα παιδεία του Δήμου Τριφυλίας κ. Ιωάννης Μερκούρης, ο Διευθυντής κ. Αντωνόπουλος και οι καθηγητές του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας, ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου καθώς και γονείς των μαθητών. Με μήνυμα της χαιρέτησε την εκδήλωση η σχολική σύμβουλος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Μεσσηνίας Δρ. Βασιλική Σακκά. Το συνολικό υλικό με μύθους και θρύλους από τις έρευνες και τις εργασίες των μαθητών, παραχωρήθηκε και στην Ελληνική Επιτροπή Νέων του CIOFF® και θα παρουσιαστεί τμηματικά.
Επιμέλεια: Ηλίας Γιαννόπουλος

***  Συμμετέχουν στην Ημέρα Δράσης της Κοινωνικής Συμμαχίας και οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Μεσσηνίας
 
Το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μεσσηνίας, συμπαραστέκεται και συμμετέχει στην Ημέρα Δράσης της Κοινωνικής Συμμαχίας, ενάντια στη λιτότητα, στην ανεργία, στην υπερφορολόγηση και τη μείωση των συντάξεων και καλεί τους συνταξιούχους και το λαό να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις, την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 στις 9.30 π.μ. κάτω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας στον πεζόδρομο (Χρ. Κουμάντου 6).

***  Στη θέση του Π. Μαντά η Αντ. Μπούζα 
Στη θέση του παραιτηθέντος θεματικού αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά όρισε την Αντωνία Μπούζα, τελικά, με απόφασή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.
Στην απόφαση που υπέγραψε ο κ. Τατούλης στις 21 Μαΐου και αναρτήθηκε χθες στη «Διαύγεια», γίνεται αναφορά στην αποδοχή παραίτησης του μέλους του Περιφερειακού Συμβουλίου, Μαντά Περικλή του Παντελή, από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ακολούθως ορίζεται ως νέα αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, για το υπόλοιπο της θητείας της περιφερειακής περιόδου και έως τη λήξη αυτής, η κα Αντωνία Μπούζα– Κωνσταντέλου.
Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν θα αλλάξει κάτι με τις αρμοδιότητες των αντιπεριφερειαρχών.
Μέχρι και την παραίτησή του ο κ. Μαντάς είχε τις αρμοδιότητες της Έρευνας, της Τεχνολογίας, της Ενέργειας, της Βιομηχανίας και των Θερμοκοιτίδων Επιχειρηματικότητας. Β.Β.

***Άνδρας βρέθηκε αναίσθητος στα σκαλιά της Υπαπαντής 
Αναστάτωση σημειώθηκε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα όταν το ΕΚΑΒ κλήθηκε να παραλάβει έναν αναίσθητο άνδρα μπροστά στο ναό της Υπαπαντής.
Αφού το ασθενοφόρο παρέλαβε τον λιπόθυμο άνδρα, αστυνομικοί βρέθηκαν στο σημείο προσπαθώντας να μάθουν τι συνέβη.

*** Λίντα Καπετανέα: «Δεν έχω μάθει να κάνω πουθενά εκπτώσεις!» 
Η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι αποφασισμένη να κάνει τη διαφορά
Ξεκίνησε σαν αθλήτρια της ενόργανης, πέρασε στον χορό που τον σπούδασε σε Αθήνα και Νέα Υόρκη και κατάφερε να εξελιχθεί σε μια από τις σπουδαιότερες χορεύτριες και χορογράφους μας, κάνοντας διεθνή καριέρα με το σχήμα RootlessRoot και το εκπαιδευτικό πρότζεκτ Fighting Monkey που ξεκίνησαν με τον σύζυγό της Γιόζεφ Φρούτσεκ το 2006.
Φέτος τον Ιούλιο δίνει το πρώτο «δείγμα γραφής» ως καλλιτεχνική διευθύντρια, πλέον, του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, για το οποίο έχει σχέδια και όραμα. Η δε μανιάτικη καταγωγή της, εμφανής όχι μόνο στην «κοψιά», την αρχοντιά αλλά και στην αποφασιστικότητα, το πείσμα και τον δυναμισμό που τη διακρίνουν, της δίνει ένα επιπλέον «αβαντάζ»!
Μιλήσαμε για το Φεστιβάλ, για τη δική της δουλειά που συνεχίζει να εξελίσσει παράλληλα με αυτό, για τον σύγχρονο χορό γενικότερα καθώς και για το προσωπικό της καλλιτεχνικό αισθητήριο που έγκειται στο «να διαθέτεις ως ερμηνευτής τέτοια ροή, ρυθμό και δυναμική ώστε να με σαγηνεύσεις, να με συνεπάρεις, ανεξάρτητα αν είσαι επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, αν χορεύεις στην Όπερα του Παρισιού είτε σε κάποιο πανηγύρι, σε πάρτι, ακόμα κι έξω, στον δρόμο».
Όσο για τους πολλούς «μπελάδες» που έχει πλέον φορτωθεί, καθόλου δεν τη σκιάζουν: «Έχω μάθει από μικρή να κυνηγάω τις προκλήσεις και να τολμώ πάντα αυτό που θέλω, δεν με φοβίζει επομένως κανένα εγχείρημα, καμία ευθύνη που αναλαμβάνω. Άπαξ και αγαπήσω κάτι ορμάω μέσα, μπαίνω με τα χίλια ώσπου να το φέρω σε πέρας, όσο κόπο κι αν χρειαστεί. Δεν εγκαταλείπω, ό,τι και να γίνει εγώ τη δουλειά μου θα την κάνω!», καταλήγει, δίνοντας για άλλη μια φορά το προσωπικό της «στίγμα».
   — Πώς βρέθηκες στο τιμόνι του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;
Σκεφτόμουν από καιρό ότι ήθελα να αναλάβω μια τέτοια θέση γιατί έχω πολλά σχέδια που θέλω να υλοποιήσω σχετικά με τον χορό. Όταν λοιπόν διάβασα για την παραίτηση της Κατερίνας Κασιούμη, σκέφτηκα να θέσω υποψηφιότητα. Δεν είναι κάτι που είχα ξανακάνει και με εξίταρε η καινούργια αυτή προοπτική, πόσο μάλλον όταν αφορά ένα θεσμό που εκτιμώ ιδιαίτερα.
Έκανα οπότε αίτηση, έστειλα βιογραφικό, συζήτησα με τον δήμαρχο την προσέγγισή μου κι εντέλει επιλέχθηκα. Με εμπιστεύθηκαν απόλυτα εξαρχής και με αγκάλιασαν σαν οικογένεια, οι προϋποθέσεις να ξεκινήσω ήταν οπότε άριστες! Το ίδιο το Φεστιβάλ το αντιμετωπίζω σαν ένα τεράστιο έργο τέχνης αλλά και «σχολείο», κατ' αρχήν. Θα διεξαχθεί μεν τον Ιούλιο αλλά η σκληρή, πολυεπίπεδη δουλειά που απαιτεί μια τέτοια διοργάνωση ξεκίνησε ήδη από τον περσινό Οκτώβριο. Έπρεπε να ενημερωθώ, να συγκεντρώσω καλές παραστάσεις, να δω, να διαλέξω, να προγραμματίσω...
   — Τι διαφορετικό θα δούμε φέτος εκεί;
 Όλο το φετινό πρόγραμμα στηρίζεται σε πολύπλευρους ερμηνευτές και δασκάλους, ανθρώπους που δοκιμάζουν τα όρια της τέχνης, του σώματος και των αντοχών τους. Περιλαμβάνει σόλο, ντουέτα, ομαδικά έργα, ακροβατικά, street dance... φιλοδοξώ ότι θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και πιο ενημερωμένο από ποτέ όσον αφορά τις νέες τάσεις.
Επιχείρησα κατ' αρχάς να εστιάσω σε νέους δημιουργούς που ξεχωρίζουν ώστε να κεντρίσω περισσότερο το ενδιαφέρον του νεότερου κοινού. Θα υπάρχει φυσικά και ελληνική παρουσία, τρεις παραγωγές σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
 Έχουμε επίσης προγραμματίσει μια σύγχρονη παιδική παράσταση, το Cartoon ώστε να μεταδώσουμε στους μικρούς μας φίλους το πνεύμα και την ενέργεια του σύγχρονου χορού.
Ένας ακόμα στόχος είναι να κάνω τους Καλαματιανούς να αγκαλιάσουν θερμότερα το Φεστιβάλ της πόλης τους, ακόμα κι όσους από άγνοια είτε προκατάληψη «φοβούνται» ή διστάζουν να έρθουν να δουν τέτοιες παραστάσεις πιστεύοντας ότι δεν τους αφορούν ή ότι δεν θα τους αρέσουν.
Είμαι σίγουρη ότι θα τους μεταπείσω! Για τον σκοπό αυτό άλλωστε θα στηθεί φέτος μια κεντρική σκηνή στην πλατεία 25ης Μαρτίου στο κέντρο της πόλης όπου καθημερινά για όλο το διάστημα του Φεστιβάλ θα δίνεται μια ζωντανή ημίωρη παράσταση ανοικτή για όλους.
  — Τρεις δεκαετίες μετά το μεγάλο «μπαμ», σε τι κατάσταση βρίσκεται ο σύγχρονος χορός στην Ελλάδα;
Πηγαίνει νομίζω πολύ καλά. Εννοώ ότι έχουμε άξιους καλλιτέχνες. Το επίπεδο είναι υψηλό, διαθέτουμε εξαιρετικούς χορευτές και χορογράφους, νέους και παλιότερους, που διακρίνονται και στο εξωτερικό.
Το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη πόρων σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά – είναι πολλές πια οι ομάδες και ο ανταγωνισμός μεγάλος, πρέπει να κάνεις κάτι πολύ ιδιαίτερο για να έχεις μια μικρή οικονομική επιτυχία αλλά και πάλι χρειάζεσαι σοβαρούς παραγωγούς.
Αρκετές παραγωγές γίνονται εκ των ενόντων, υπάρχουν δε χορευτές που εργάζονται απλήρωτοι επί μακρόν. Κι εγώ νεότερη χόρεψα πολλές φορές χωρίς αμοιβή, πόσο καιρό όμως μπορεί να αντέξει κάποιος περιμένοντας την αναγνώριση δίχως ένα στοιχειώδες εισόδημα από αυτό που κάνει; Κακά τα ψέματα, ο χορός ανθεί όπου υπάρχουν πόροι να τον στηρίξουν και σοβαρή υποστηρικτική κρατική πολιτική όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο...
 Αξιόλογη σκηνή έχουν επίσης χώρες όπως η Ιταλία, η Ολλανδία, η Τσεχία και η Πολωνία. Δεν αρκεί, ξέρεις, μόνο το ταλέντο για να επιβιώσεις – χρειάζεται επίσης να σε γνωρίσουν άνθρωποι που βρίσκονται από την πλευρά της παραγωγής για να έχεις εκτός από το ηθικό πλεονέκτημα και επαφή με την πρακτική πλευρά των πραγμάτων. Και οπωσδήποτε χρειάζεται ένα ολόκληρο πλαίσιο μακροχρόνιας πολιτικής που να επενδύει συνειδητά στον σύγχρονο πολιτισμό, τις τέχνες και τον χορό. Δεν μπορώ να με φανταστώ αλλιώς, ούτε νιώθω πως στερήθηκα πράγματα εξαιτίας αυτού του τρόπου ζωής – αντιθέτως, κέρδισα.
  — Ποιους σύγχρονους ομότεχνούς σου θα ξεχώριζες;
Τους Josef Nadj, Olivier de Sagazan, Akram Khan, Marlen Monteiro Freitas, Peter Jasko και πολλούς άλλους. Με τους περισσότερους είμαστε κιόλας φίλοι - ξέρουμε ο ένας τη δουλειά του άλλου, έχουμε ανταλλάξει επισκέψεις, υπάρχει αμοιβαία αγάπη και εκτίμηση, σέβομαι τη δουλειά τους ακόμα κι αν δεν μου αρέσει πάντα.
   — Εξακολουθεί η Ευρώπη να συγκεντρώνει την πρωτοπορία του σύγχρονου χορού;
Σίγουρα. Υπάρχει πραγματικός οργασμός που δεν εξαντλείται στα «τρανταχτά» ονόματα, ανακαλύπτεις ψάχνοντας πολύ αξιόλογους χορευτές και σχήματα άγνωστα στο ευρύ κοινό ακόμα και σε μας που ασχολούμαστε επαγγελματικά και σε καθημερινή βάση.
   — Πώς μπορεί ένας ερμηνευτής να σε «κερδίσει»;
Τι βαραίνει περισσότερο στο ζύγι σου, η τεχνική κατάρτιση, η θεματολογία, το στιλ, η παρουσίαση; Κοίτα, θεμελιώδες κριτήριό μου είναι να μου αρέσει κατ' αρχήν αισθητικά αυτό που βλέπω στη σκηνή. Να διαθέτει ο ερμηνευτής τέτοια ροή, ρυθμό και δυναμική ώστε να με σαγηνεύσει, να με συνεπάρει, να μην πλήξω ούτε στιγμή. Αν το πετύχεις αυτό με έχεις κερδίσει, είτε είσαι επαγγελματίας χορευτής είτε ερασιτέχνης, είτε χορεύεις στην Όπερα του Παρισιού είτε σε κάποιο πανηγύρι, σε πάρτι, ακόμα κι έξω, στον δρόμο. Το καλό ξέρεις με τον χορό είναι πως, αντίθετα από το θέατρο, σου επιτρέπει να φτιάξεις και να αφηγηθείς ελεύθερα τη δική σου ιστορία ανάλογα με την εμπειρία σου. Γι' αυτό και δύο άνθρωποι μπορεί να αντιληφθούν πολύ διαφορετικά την ίδια παράσταση.
   — Συνεχίζετε στο μεταξύ με τον σύζυγό σου τον Γιόζεφ Φρούτσεκ με τον οποίο φτιάξατε την ομάδα RootlessRoot να τρέχετε το πρότζεκτ Fighting Monkey.
Πρόκειται για δύο διαφορετικά οχήματα. Η Rootlessroot είναι το καλλιτεχνικό όχημα και το Fighting Monkey το εκπαιδευτικό. Και τα δύο μεγαλώνουν διαρκώς κερδίζοντας νέα ακροατήρια ανά τον κόσμο, μαθητών και θεατών, με μαθήματα και παραστάσεις να είναι sold out. Συνεργαζόμαστε με χορευτές αλλά και αθλητές από πάρα πολλά και διαφορετικά πεδία, φυσιοθεραπευτές και ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων που ασχολούνται με την ανθρώπινη κίνηση. Παρά, ξέρετε, την διαρκή καθημερινή εξάσκηση, διαπιστώσαμε ότι κάτι «έλειπε», και από εμάς και από τους άλλους χορευτές, ώστε να απελευθερώσουμε ακόμα περισσότερο το σώμα και τις δυνατότητές του.
Ξεκινώντας από την μακρά ενασχόληση του μοναδικού μου Γιόζεφ με τις πολεμικές τέχνες, οι αρχές των οποίων παρουσιάζουν πολλά κοινά με τον χορό, και χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως το ξύλο, ο πηλός, οι αριθμοί, το χαρτί είδαμε ότι μπορούμε να δουλεύουμε μέσα από παιχνίδια πολύ πιο αποτελεσματικά και πιο διασκεδαστικά, αποκτώντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη ετοιμότητα, ταχύτητα κι ευελιξία. «Παντρέψαμε» δηλαδή το αισθητικό κομμάτι με το πρακτικό και λειτουργικό.
    — Είναι αναμφίβολα ενδιαφέρων ο συνδυασμός που προέκυψε... Έχεις αλήθεια κάνει κι εσύ πολεμικές τέχνες;
Όχι, δεν είχα ασχοληθεί πριν από την αρχή της έρευνάς μας με τις πολεμικές τέχνες, αθλούμαι όμως συστηματικά από τότε που με θυμάμαι. Έκανα πολλά χρόνια ενόργανη κι ο λόγος που γύρω στα δεκαέξι στράφηκα στον χορό, ήταν ότι είχα ψηλώσει πολύ για τα δεδομένα του αθλήματος. Μιλάμε για καθημερινή, πολύωρη, εξαντλητική άσκηση, κάτι που βέβαια απαιτεί επίσης και ο χορός...
   — Αναρωτιέσαι καμιά φορά αν αξίζουν όλες αυτές οι θυσίες που απαιτεί η καριέρα ενός επαγγελματία χορευτή ή αθλητή;
Δεν ένιωσα ποτέ να «καταπιέζομαι» γιατί μου άρεσε και μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω. Είμαι εθισμένη κανονικά! Δεν μπορώ να με φανταστώ αλλιώς, ούτε νιώθω πως στερήθηκα πράγματα εξαιτίας αυτού του τρόπου ζωής – αντιθέτως, κέρδισα. Σίγουρα πρέπει να φροντίζω το σώμα μου αλλά είμαι άνθρωπος και θα πιω το ποτό μου ή θα ξεγελάσω τη δίαιτα μου αν έτσι νιώσω. Αν κάτι μου λείπει πραγματικά είναι περισσότερος χρόνος με τα παιδιά μου κι ένας λίγο πιο χορταστικός ύπνος, ειδικά τώρα με τις απαιτήσεις του Φεστιβάλ.
  — Σωστά, έχεις και δύο παιδιά να φροντίσεις!
Ως προς αυτό έχουμε ευτυχώς αρκετή βοήθεια από τους γονείς μου διαφορετικά, δύσκολα θα τα καταφέρναμε. Δεν είναι όμως μόνο η βοήθεια – βρίσκω σημαντικό να διατηρούν επαφή τα παιδιά με τους παππούδες τους, κι αυτά ωφελούνται από τη στοργή και την εμπειρία τους κι εκείνοι ξανανιώνουν κοντά τους.
  — Ο χορός είναι και μια τέχνη εκστατική. Πόσο το βιώνεις αυτό στην πράξη;
Κοίτα, υπάρχει αυτό που λέμε έκσταση αλλά είναι ελεγχόμενη. Δεν «ξεφεύγουμε», ούτε μεταφερόμαστε σε άλλα επίπεδα συνείδησης όταν είμαστε επί σκηνής. Δεν μπορείς να είσαι στον κόσμο σου όντας πάνω στη σκηνή γιατί πάντα δουλεύεις με άλλους, όχι μόνο χορευτές αλλά και τεχνικούς, άρα χρειάζεται να είσαι σε εγρήγορση γιατί πρέπει να έχεις το νου σου σε εκατό διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα: αν είναι σωστό το μουσικό queue και ο ήχος, αν είναι σωστός ο φωτισμός και οι χρόνοι, μην τυχόν κάποιος τραυματιστεί στη διάρκεια της παράστασης – κάτι όχι σπάνιο – ή συμβεί κάποιο άλλο απρόοπτο που θα πρέπει, εννοείται, να αντιμετωπιστεί οργανικά δίχως να διακοπεί η περφόρμανς. Η πραγματική ευχαρίστηση έρχεται στο τέλος, ανάλογα με το πόσο θερμά είναι τα χειροκροτήματα και οι επιδοκιμασίες - τότε μόνο χαλαρώνεις και το απολαμβάνεις.
  — Φαντάζομαι ότι η ενασχόληση με το Φεστιβάλ θα περιορίσει τις άλλες σου δραστηριότητες...
 Όχι, πουθενά δεν σκοπεύω να κάνω εκπτώσεις. Παραμένω ενεργή χορεύτρια και χορογράφος κι εξακολουθώ να διδάσκω, τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό.
   — Αλλά δεν φοβάσαι μήπως το «τερματίσεις» με τόσα που έχεις καταπιαστεί;
Σε καμία περίπτωση. Έχω μάθει από μικρή να κυνηγάω τις προκλήσεις και να τολμώ πάντα αυτό που θέλω, δεν με φοβίζει επομένως κανένα εγχείρημα, καμία ευθύνη που αναλαμβάνω. Άπαξ και αγαπήσω κάτι ορμάω μέσα, μπαίνω με τα χίλια ώσπου να το φέρω σε πέρας, όσο κόπο κι αν χρειαστεί. Δεν εγκαταλείπω, ό,τι και να γίνει εγώ τη δουλειά μου θα την κάνω. Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, τις δυνάμεις μου και τους ανθρώπους που έχω γύρω μου.
  ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ,  πηγή:lifo.gr, Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν

***  Αι Καλάμαι ως πόλις από το 1900 και μετά 
«Δος μου πανί μεταξωτό, δος μου ψιλό μετάξι
για vα κεντήσω πάνω τoυ με υπομονή και τάξη
ελιές, αμπέλια και συκιές, μoυρόδενδρα  και βάτα
και το δικό σου τ’ όνoμα στη μέση Καλαμάτα»
( Σάσα Γιαλoύρη )
  Από το 1900 και μετά αρχίζει η παρακμή της πόλης των Καλαμών. Μια σταδιακή πολύχρονη σε διάρκεια  αρχική αποδυνάμωση που οδήγησε στη τελική καταστροφή της βιομηχανίας της μεταξουργίας και μεταξοποιϊας  πάνω  στην οποία η πόλη στήριζε τη βιομηχανική της ανάπτυξη. Μια αργόσυρτη βασανιστική αποβιομηχανοποίηση που ακολούθησε τα στάδια των προβλημάτων της οικοτεχνίας της σηροτροφίας μέχρι τη τελική καταστροφή της.
Για τη οικοτεχνία της σηροτροφίας καθώς και τη μεταξoπoιϊα και μεταξουργία έχω δημοσιεύσει παλιότερη μελέτη μου στις τοπικές εφημερίδες «Ελευθερία» και «Φωνή» και θεωρώ αναγκαίο να αναφέρω και στη παρούσα παρουσίαση μερικά στοιχεία.
  Η ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΤΗΣ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ
Η σηροτροφία, η μεταξoπoιϊα και μεταξουργία αποτελούσαν τη κύρια απασχόληση σε ολάκερη τη Μεσσηνία και Μάνη. Το ίδιο η βαφική, η υφαντική και νηματουργία. Ήσαν ο κύριος εισοδηματικός πόρος της Οικογένειας μέχρι και πριν την έκρηξη της Επανάστασης του 1821.
Πάνω σε αυτές τις παραγωγικές δραστηριότητες και παράλληλα πάνω στο λάδι, το πρινοκόκκι και χρυσόξυλο, είχε στεριωθεί η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής,  που μαζί με τη πειρατεία, το εμπόριο και το πλούτο που φέρνανε οι μισθοφόροι όταν γυρίζανε άνεργοι στα χωριά τους, γινόταν συσσώρευση κεφαλαίων, στηνόντουσαν εμπορικές εταιρίες  και τρυπώνανε νέες ιδέες από τη Φραγκιά πoυ διείσδυαν μέσα στην αγροτιά και τα πολεμοχώρια της Μάνης και Μεσσηνίας.
Τρυπώνανε από τα καράβια που πηγαινορχόντουσαν σε Μεθώνη, Πύλο, Κορώνη, Καλαμάτα  και Κιτριές φέρνοντας μαζί με τα ναυτικά μπουλούκια, τους τυχοδιώκτες και φυγόδικους, καινούργιες ιδέες, πληροφορίες, σχέσεις και νέα πρότυπα δένοντας κορδόνι με την Ευρώπη.
Σε αυτό τo παραγωγικό και εμπορικό πλαίσιο οικονομικής λειτουργίας, η σηροτροφία, και η οικοτεχνία της μεταξoπoιϊας και μεταξουργίας, ήσαν βασική παραδοσιακή απασχόληση για το πορισμό εισοδήματος της  οικογένειας σε Μάνη και Μεσσηνία.
 Και  όπως γράφεται,  στην Ελλάδα από τoν 10o κυρίως αιώνα η καλλιέργεια τoυ μεταξοσκώληκα και η κατεργασία τoυ μεταξιού είχε προοδεύσει και φθάσει σε τόσο μεγάλη ακμή που οι  Έλληνες τεχνίτες ήταν φημισμένοι ως επιδέξιοι αναπηνιστές, βαφείς, υφαντές και κεντητές μετάξης. Λένε δε ότι μεγάλα και φημισμένα εργαστήρια  υπήρχαν τότε στην Αθήνα, τη Θήβα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Μάλιστα λένε ότι ένας σταυροφόρος, o Ρογήρος o 1oς, βασιλιάς της Σικελίας, όταν κατάκτησε τη  Πελοπόννησο, μετέφερε κατά τo ετoς 1417 στη Σικελία τη μουριά και την εκτροφή τoυ μεταξοσκώληκα και βίαια μετέφερε και πολλούς επιτήδειους εργάτες σηροτρόφους, κλώστες, υφαντές κλπ. και ερήμωσε τα  εργοστάσια της Αθήνας και των Θηβών. Και λένε ότι τότε «άρχισε η κατάπτωσις της βιομηχανίας της μετάξης εις την Ελλάδα και η πρόοδός της εις την Iταλία, όπου μεταδόθηκε εκ της Σικελίας δια της Καλαβρίας, προηγηθείσα της Αναγεννήσεως…».
Ο Τoύρκoς περιηγητής Eβλιγιά Tσελεμπή o oπoίoς γύρω στα 1668 περιηγήθηκε τη Πελoπόννησo περιγράφoντας τη Καλαμάτα αναφέρει ότι:  «Φρoύριo της Καλαμάτας.  Είναι νέo κτίσμα, είναι κτίσμα των Βενετών. Ελληνικά σημαίνει «τo μάτι μoυ τo καλό». Τoυρκικά λέγεται Kalamata και είναι ξακουστή. Την είχε κατακτήσει και γκρεμίσει o κατακτητής. Για να σώσουν την πόλη από τα χέρια των απίστων της Μάνης την εποχή τoυ Μωάμεθ Δ`, o Κιoυπρoυλoύ Μεχμέτ πασάς την επισκεύασε.
 Βρίσκεται στη γη τoυ στζακιoύ τoυ Μυστρά, είναι χάσι των ναυάρχων. Ο καϊμακάμης της την εξουσιάζει με εκατό στρατιώτες τoυ. Είναι καζάς με πληρωμή εκατό ακτσέδων. Εκτός από τoν έπαρχο, o επιστάτης των φόρων για τo μετάξι, o φύλακας τoυ φρουρίου και τριακόσιoι υπερασπιστές τoυ φρoυρίoυ. Πρόκειται για φρoύριo πoυ βρίσκεται στo τέλος τoυ κόλπoυ της Κoρώνης, σε απόσταση βoλής κανoνιoύ και πάνω σ' ένα βράχο μυτερό και μακρύ, με περίγυρo 600 βημάτων στo ΒΑ μέρoς. Μέσα στo φρoύριo υπάρχoυν 24 σπίτια, τζαμί τoυ σoυλτάνoυ Μεχμέτ Δ`, δεκαπέντε kolomporne, βασιλικά κανόνια και μια πόρτα σιδερένια στην ανατολική πλευρά. Περιγραφή τoυ μεγάλου φρoυρίoυ. Βρίσκεται έξω από τo εσωτερικό φρoύριo,πoυ είναι επίσης νέo κτίσμα και είναι αρκετά μακρύ φρoύριo. Εχει τριάντα σπίτια για τoυς στρατιώτες και στη δυτική πλευρά σιδερένια πόρτα. Τo εξω πρoάστιo.  Κείται στη δυτική πλευρά τoυ φρoυρίoυ. Εχει 800 σπίτια με τoίχoυς από τoύβλα και πέτρα και κεραμιδoσκέπαστα, με αμπέλια και μπoστάνια. Πάνω σε δρόμo αστρωτoν, από τα ανατoλικά στα δυτικά, υπάρχoυν διακόσια καταστατα. Μπρoστά στo δικαστήριo υπάρχει ενα μικρό τζαμί κεραμιδoσκέπαστo. Οι κάτoικoι είναι Ρωμιoί, oι Μωαμεθανoί είναι λίγoι. Έχει εννιά εκκλησίες. Έχoυν λoγής μεταξωτά και εμπριμέ καλύπτρες, καλύτερες από τις αλγερινές καλύπτρες. Τυλίγoυν μ' αυτές τα κεφάλια τoυς και δένoυν τη μέση  τoυς αντί ζώνης. Έχoυν oλoμέταξα πoκάμισα. Αυτά τα μεταξωτά υφάσματα τα βάζoυν σε μικρό καλάμι και τα στέλνoυν στo σoυλτάνo και στoυς βεζίρηδες. Ένα πoκάμισo ζυγίζει 7 8 δράμια, τόσo λεπτό είναι. Εχoυν 9.000 αμπέλια και μέσα στ' αμπέλια εχoυν μπoστάνια και μoυριές. Τo κλίμα της είναι ωραίo. Οι νέoι Ρωμιoί και Ρωμιές κυράτσες είναι αγαπητoί και ασχoλoύνται με τo μετάξι και με τα μεταξωτά. Στην Ευρώπη απoδώ εξάγoυν χιλιάδες δέματα μετάξι. Απo τη κoρυφή τoυ βoυνoύ ,πoυ βρίσκεται πρός την κατεύθυνση της Μέκκας (:νότια ),φαινόταν τo φρoύριo Ζαράντα της χώρας των απίστων της Μάνης…» .
Επίσης τo 1691 σε έκθεση τoυ «Σύνδικoυ  Καταστιχωτή» Μαρίνoυ Μικιέλ από την Κoρώνη, που βρήκε στα βενετσιάνικα αρχεία και μετέφρασε ο Αγαμ. Α Τσέλικας αναφέρoνται τα παρακάτω:
«Τo Βασίλειo λoιπόν τoυ Μoρέως είναι μια χώρα μεγάλη και εκτεταμένη, με περιφέρεια 600 μίλια... χωρισμένη κάπoτε σε εξι επαρχίες: Την Αχαία την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Αργoλίδα ή Μικρή Ρωμανία και την Αρκαδία... Στην περιοχή της Γλαρέτζας ή την επαρχία της ΄Ηλιδας γειτονεύει η Μεσσηνία, στην oπoία συστάθηκαν δύο διοικητήρια ένα στη Μεθώνη και άλλο στη Κoρώνη. Στη διoίκηση της Μεθώνης υπάγoνται τα εδάφη τoυ Φαναρίoυ, της Αρκαδιάς (Κυπαρισσίας), των δύo Ναυαρίνων – τoυ νέoυ και τoυ Παλιoύ, και της ίδιας της Μεθώνης. Εδώ υπάρχουν  252 χωριά με 11.202 κατoίκoυς...Οι κάτoικoι όμως τoυ κάστρoυ της Αρκαδιάς  ντύνoνται  και συμπεριφέρoνται με περισσότερoι κoσμιότητα... Στην Αρκαδιά  έχει την έδρα τoυ o  Έλληνας αρχιεπίσκoπoς με τo τίτλo τoυ μητροπoλίτη Χριστιανoυπόλεως...
 Οι κάτoικoι τoυ Νέoυ Ναυαρίνoυ και της Μεθώνης είναι έμπειρoι ναυτικoί και είναι oι μόνoι πoυ είναι στρεψόδικoι και πανoύργoι. Είναι καλoί έμπoρoι και συχνά κάνoυν εμπόριo με κoυρσάρoυς της Μπαρμαριάς. Φoρoύν τα φoρέματα πoυ συνηθίζoυν να φoρoύν oι Έλληνες ναυτικoί... Κoντά στη Μεθώνη επίσης εκτείνεται μια μικρή και εύφoρη πεδιάδα  πoυ καλλιεργείται, γεμάτη όμoρφoυς κήπoυς, αμπέλια και ελαιώνες, σκεπάζoντας και τoυς γύρω λόφoυς.
Κoντά στη θάλασσα υπάρχoυν μικρές σε έκταση και σχεδόν άχρηστες αλυκές. Τα πρoϊόντα των παραπάνω περιoχών πoυ υπάγoνται στη διoίκηση της Μεθώνης συνίστανται σε σιτηρά, κρασί και κάπoια πoσότητα ζωoτρoφών για επιτόπια χρήση. Η διoίκηση της Κoρώνης περιλαμβάνει της περιoχές Καρύταινας, τoυ Λεoνταρίoυ, της Καλαμάτας, της Ανδρoύσης και αυτής της ίδιας της Κoρώνης. Εχει 429 χωριά με 17.122 κατoίκoυς... η έκταση τoυ τόπoυ και η απoσταση από τη Κoρώνη είναι σoβαρoί λόγoι για να ζητηθή δημόσιoς αντιπρόσωπoς, με σκoπό να απoνέμεται με περισσότερη ευκoλία η Δικαιoσύνη... και να κατευνάζεται τo ανήσυχo πνεύμα μερικών, όπως είναι των πoλυπληθών πόλεων της Βυτίνας, της Στεμνίτσας και της Δημητσάνας, πoυ εχoυν επιδoθή στις έριδες και στις διχόνoιες. Είναι πάντως κόσμoς ικανός και εμπειρoς στo εμπόριo...
Οι περιoχές της Ανδρoύσης και της Καλαμάτας έχoυν κάπoιo μέρoς oρεινό, αλλα τo υπόλoιπo υψώνεται σε χαριτωμένoυς και εύφoρoυς λόφoυς, κατα μέγα μέρoς ακαλλιέργητoυς. Επεκτείνεται επίσης και σε δύo μεγάλες πεδιάδες η μία oνoμάζεται Λάκκoι και η άλλη Νησί.... Η πεδιάδα τoυ Νησιoύ εκτείνεται από τo λιμάνι τoυ κόλπoυ της Κoρώνης σε 15 μίλια μήκoς και φτάνει στo πλάτoς τα 8.
 Είναι όλη εύφoρη ... και παράγει κάθε είδoυς ζωoτρoφής σε μεγάλη αφθoνία. Πoτίζεται από ένα πoταμό πoυ oνoμαζεται Πήδημα και από ένα άλλoν... τoν Ρoύδα ή Εωσφόρo άλλoτε Πάμισo, κoντα στις εκβoλές τoυ oπoίoυ πιάνει κανείς πoλλά ψάρια και υπάρχει και ιχθυoτρoφείo πoυ νoικιάζεται...
 Στη περιoχή της Ανδρoύσης φαίνoνται εκτεταμένα σε  περιφέρεια 6 μιλίων τα ερείπια της Μεσσήνης... o πληθυσμός των περιoχών αυτών, ως συνήθως, είναι αγρoίκoς και απoλίτιστoς εκτός από τoυς κατoίκoυς της Καλαμάτας, πoυ είναι ανθρωπoι με καλή συμπεριφoρά και ντύνoνται αρκετά πoλιτισμένα με μακριά φoρέματα. Οι περισσότερoι ασχoλoύνται με τo εμπόριo και είναι πρόθυμoι να διoικoύνται από ενα δημόσιo αντιπρόσωπo, για να μην πηγαίνoυν να ζητoύν δικαιoσύνη ως την Ζαρνάτα. Η περιoχή της Κoρώνης είναι γεμάτη βoυνά και λόφoυς...με ωραία αμπέλια, χωριά και ατέλιωτo αριθμό ελαιώνων. Διασχίζεται από ρυάκια και μικρoύς πoταμoύς με άγνωστα oνόματα και καταλήγει σε μια απέραντη ακτή πoυ βρέχεται από τη θάλασσα σχηματίζoντας τo κόλπo της Κoρώνης. Τo πνεύμα των κατoίκων είναι δόλιo και γεμάτo απάτες..
 Οι κάτoικoι της Κoρώνης κάτω από την εξoυσία των Τoύρκων ασχoλoύνταν με τις μεταφoρές και με ναυτικές εργασίες... Στα όρια της περιoχής αυτής και της Ανδρoύσης, εκτείνεται ένα δάσoς από πoυρνάρια αραιoφυτεμένα σε μήκoς 5 μίλια. Τα πρoϊόντα των περιoχών αυτών... συνίστανται σε λάδι εξαιρετικής ποιότητος, όπως της Κoρώνης, σε κρασί αρίστης ποιότητος, όπως της Ανδρoύσης και τoυ Νησίoυ, σε μεγάλη πoσότητα σιτηρών, κάθε είδoυς ζωoτρoφών, μπαμπάκι στη πεδιάδα τoυ Νησίoυ, λινάρι, τυρί, μέλι, κερί, σιτηρά, πρoβιές, μικρά και μεγάλα ζώα, μετάξι, σύκα και καπνό... ….» .
του Δημητρίου Ν Ζέρβα, δικηγόρου.

*** Εγκαίνια παρεκκλησίου Αγίων Γρηγορίου του Θεολόγου και Κοσμά του Αιτωλού 
Εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου των Αγίων Γρηγορίου του Θεολόγου και Κοσμά του Αιτωλού θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018. Το Ναΰδριο αυτό είναι Παρεκκλήσιο του Ενοριακού Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία της Μικρής Μαντίνειας και βρίσκεται στο δρόμο προς Μάνη.
Την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018 και ώρα 19.00 θα γίνει η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων και εν συνεχεία Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου.
Το Σάββατο 2 Ιουνίου και ώρα 6:30 το πρωί, θα ξεκινήσει ο Όρθρος και ώρα 7.00 η Αρχιερατική Χοροστασία από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Αργολίδος κ. Νεκτάριο και Μάνης κ. Χρυσόστομο. Θα ακολουθήσει η τελετή των Εγκαινίων και εν συνεχεία Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

***  Ειδική εκδήλωση για επαγγελματίες του Tουρισμού στο ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ
Μία υπέροχη βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν προσωπικότητες, ειδικοί και επαγγελματίες της περιοχής μας από το χώρο του τουρισμού στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ. Οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν, σ’ ένα φιλόξενο και άρτιο ακαδημαϊκά περιβάλλον, ένα μεσσηνιακό μενού τεσσάρων πιάτων.
Το παραδοσιακό Μεσσηνιακό μενού με γεύσεις και τοπικά προϊόντα από τον Ταΰγετο, τη Μάνη και άλλες περιοχές, προετοίμασαν και σέρβιραν πρωτοετείς σπουδαστές με την βοήθεια των καθηγητών τους .
Στο δείπνο παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Ξυγκώρος, η Αντιπεριφεριάρχης κ. Αλειφέρη, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ.κ. Καραλής και Ματζουνέας, η Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Χριστοπούλου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μπούζα,ο Αερολιμενάρχης Καλαμάτας κ. Μανδηλάρης  καθώς και διευθυντές και στελέχη από ξενοδοχεία και φορείς της ευρύτερης περιοχής, όπως Costa Navarino και Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη, Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, Σπίνος, Agrovim, Elite, Horizon Blu, Pharae Palace, Rex, Ακτή Ταΰγετος, Buca Beach Club, Comfy Boutique Hotel.
Σπουδαστές και καθηγητές δέχθηκαν τα θερμά συγχαρητήρια των παρευρισκόμενων τόσο για το γευστικότατο μενού, όσο και για την άρτια οργάνωση και τον επαγγελματισμό των σπουδαστών. Οι ιδιοκτήτες του ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ, κ.κ. Μπουγάς και  Χριστοφιλοπούλου ευχήθηκαν «Καλή τουριστική περίοδο» και  τόνισαν στους παρευρισκόμενους ότι το ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ, πρωτοπόρο στην τουριστική και όχι  μόνο εκπαίδευση στην περιοχή μας, είναι πάντα δίπλα τους και ανοικτό σε συνεργασίες, όπως τόσα χρόνια, με στόχο πάντα την αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών της Μεσσηνίας και την επαγγελματική αποκατάσταση του συνόλου των αποφοίτων του.
«Παραμένουμε πιστοί στις αξίες και αρχές της εκπαιδευτικής μας αποστολής συνεισφέροντας επιτυχώς εδώ και χρόνια στην επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση των αποφοίτων μας που εργάζονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης. Από την πόλη μας, το νόμο μας και τα νησιά μας, μέχρι το Λονδίνο και τις Γαλλικές Άλπεις » δήλωσε η Διευθύντρια του ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ Ελιάνα Χριστοφιλόπουλου.

***  Το άχθος των Πανελληνίων 
Οι Πανελλήνιες εξετάσεις, που αρχίζουν σε λίγες ημέρες, αποτελούν ένα από τα πλέον συζητημένα ζητήματα στον ελληνικό δημόσιο διάλογο. Το γεγονός δεν εκπλήσσει. Η διαχρονική σημασία της εκπαίδευσης στην κοινωνική αναπαραγωγή του ελληνικού σχηματισμού εντείνεται έτι περαιτέρω από το γεγονός ότι η εκπαίδευση αποτέλεσε στην Ελλάδα τον κύριο μοχλό για την επίτευξη μιας ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας. Την ίδια στιγμή, το κόστος των Πανελληνίων, οικονομικό και ψυχολογικό, ταλανίζει τον Προϋπολογισμό και τον σχεδιασμό του μέσου νοικοκυριού με παιδιά, που ουσιαστικά κινείται και σκέφτεται γύρω από το συμβάν των εξετάσεων.
Το μέσο νοικοκυριό οργανώνεται επί σειρά ετών προσβλέποντας στην εξέλιξη μερικών εβδομάδων - όσο διαρκεί η εξεταστική διαδικασία. Από τους γονείς, που καλούνται να στερηθούν πόρους, έως τα ίδια τα παιδιά, που μεγαλώνουν με τη συνεχή πίεση της υπεραπόδοσης, και το οικογενειακό περιβάλλον, που πιέζει και πιέζεται κι αυτό.
Ο πολυχώρος πολιτισμού «Μπουκαδούρα» οργανώνει εκδήλωση την Δευτέρα 28 Μαΐου στις 8 μ.μ. με θέμα : «To άχθος των Πανελληνίων Εξετάσεων»
Θα μιλήσουν οι : Xαριέττα Λιακάκη, ψυχολόγος, Θεόδωρος Σταυριανόπουλος, διευθυντής 2ου ΓΕΛ Καλαμάτας

***  Έγινε η φορολοταρία για τις αποδείξεις του Απριλίου- Δείτε αν κερδίσατε 
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η φορολοταρία με έπαθλο 1.000 ευρώ για ισάριθμους νκιητές.
Αν για κάποιο λόγο ο νικητής δεν έχει ήδη δηλώσει κάποιο λογαριασμό, θα δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την αποστολή του προσωποιημένου μηνύματος προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του Taxisnet.
Oι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στη διεύθυνση http://www.aade.gr/menoy/meniaies-synallages-kai-lachnoi, για να δουν αν είναι ανάμεσα στους τυχερούς.
Η πίστωση του ποσού που αντιστοιχεί στο χρηματικό έπαθλο θα γίνεται ατόκως, μετά τη δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού. Το έπαθλο είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός εντός της ως άνω προθεσμίας, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κ.ο.κ. αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης.
Αν πάλι, για οποιοδήποτε λόγο ένα χρηματικό έπαθλο δεν αποδοθεί σε κανέναν από τους δικαιούχους συμπεριλαμβανομένων και των αναπληρωματικών, το μη καταβαλλόμενο ποσό παραμένει ως αδιάθετο στο λογαριασμό του Δημοσίου 200 «Ελληνικό Δημόσιο - Συγκέντρωση Εισπράξεων - Πληρωμών». Δείτε εδώ εάν κερδίσατε.
protothema.gr

***  «Το άγχος των εξετάσεων» -Συμβουλές και οδηγίες προς τους υποψηφίους και τους οικείους τους 
Μια εξαιρετικά χρήσιμη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς είχε να κάνει με το άγχος των μαθητών κατά την περίοδο των εξετάσεων.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Επιτροπή Εθελοντισμού του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Μεσσηνίας, την ΕΛΜΕ και την ΕΛΤΕΕ, την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας, το Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν. Μεσσηνίας και τον Ιατρικό Σύλλογο Ν. Μεσσηνίας.

Η ψυχολόγος Γιώτα Παπαγεωργίου, η διαιτολόγος - διατροφολόγος Αφροδίτη Λουκάκου και η γενική ιατρός Ρένα Σακκά, που ήταν οι ομιλήτριες, προσέγγισαν το ζήτημα της επίδρασης των εξετάσεων και από τις τρεις πλευρές, κι έτσι οι παρευρισκόμενοι αποκόμισαν σημαντικά πράγματα.
Αρχικά ανέφεραν ότι το σώμα όλων μας αντιδρά το ίδιο όταν μας παρουσιαστεί  μια τέτοια αγχωτική κατάσταση. Απλώς οι άνθρωποι που εμφανίζουν προβλήματα και ασθένειες σχετιζόμενες με το άγχος, είναι γιατί δυσκολεύονται να ελέγξουν και να "σταματήσουν" την αντίδραση αυτή του οργανισμού τους.
Αντιδρώντας στο άγχος, το σώμα μας αυξάνει τη συγκέντρωση κάποιων ορμονών στο αίμα – αυτές είναι η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεταβολισμού, της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού, όπως και την όξυνση των αισθήσεων.
Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με τη φόρτιση μιας μπαταρίας, όπου το σώμα μας φορτίζει και είναι έτοιμο για αποφόρτιση. Αν η τελευταία δεν ακολουθήσει και το σώμα μας συνεχίσει να "φορτίζει", αυτό πιθανώς να έχει αντίκτυπο αυτόματα ή μακροχρόνια. Το σώμα μας θα αυξάνει συνεχώς τη συγκέντρωση της αδρεναλίνης στο αίμα, κρατώντας ψηλά τον καρδιακό ρυθμό και επιβαρύνοντας την καρδιά.
Το άγχος, όταν υπάρχει ως βιολογική αντίδραση σ’ ένα ερέθισμα, μας βοηθά να προστατευτούμε και να εξελιχθούμε ως άνθρωποι. Μέσα από τη διαδικασία της μάθησης, γνωρίζουμε από πολύ νωρίς ποια ερεθίσματα είναι ή θεωρούνται επικίνδυνα για τη σωματική μας ακεραιότητα.
Τα βιολογικά σημάδια/συμπτώματα του αρνητικού άγχους είναι τα ακόλουθα:
•Διαταραχή στον ύπνο
•Συνεχής κόπωση
•Άλγος στην περιοχή της πλάτης, του ώμου και του αυχένα
•Δερματικά
•Μυαλγίες, ένταση στο μυϊκό σύστημα  
•Άσθμα, δύσπνοια
•Ημικρανίες, κεφαλαλγίες   
•Εφίδρωση
•Ενοχλήσεις στην γαστρεντερική περιοχή
•Υψηλή πίεση
•Απώλεια ή αύξηση βάρους
•Ταχυπαλμίες
•Χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. 
  Αντιμετώπιση
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι το άγχος έχει πολλές επιδράσεις στον άνθρωπο και πρέπει να τις "αποκωδικοποιήσουμε", προκειμένου να αντιληφθούμε πως αυτά τα σημάδια είναι λόγω άγχους.
•Διαχείριση άγχους με αναπνοές (τεχνικές όπως yoga)
•Διαχείριση άγχους με τη βοήθεια ψυχολόγου
•Ήπια σωματική άσκηση
•Διατροφικές συνήθειες.
  Tips για την καλύτερη διαχείριση του άγχους για τις εξετάσεις
•Οργάνωσε καλύτερα την ύλη σου, ώστε να διαχειριστείς όσο το δυνατόν καλύτερα το χρόνο σου
•Ζήτα βοήθεια όπου νομίζεις ότι χρειάζεσαι
•Να έχεις ρεαλιστικούς στόχους για το τι μπορείς να επιτύχεις στις εξετάσεις σε σχέση με το χρόνο που έχεις
•Αντικατέστησε αρνητικές σκέψεις με θετικές. Για παράδειγμα, το "δε θα τα καταφέρω" αντικατέστησέ το με το "θα κάνω το καλύτερο που μπορώ"
•Συναναστρέψου με θετικούς ανθρώπους που δε θα σε φορτώσουν με το έξτρα άγχος τους
•Φρόντισε τον εαυτό σου. Ξεκούρασε με το μυαλό σου με έναν καλό ύπνο κάθε βράδυ. Φάε ισορροπημένα γεύματα
•Κάνε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μελέτης. Επίλεξε να βγεις μια βόλτα με τους φίλους σου ή να πας για έναν περίπατο
•Η ήπια σωματική άσκηση θα σε βοηθήσει να αποφορτίσεις το άγχος σου και θα σε αναζωογονήσει
•Μίλα για τα συναισθήματα που σου προκαλεί το άγχος σου σε έναν άνθρωπο που σε στηρίζει, που εμπιστεύεσαι, που δε θα κρίνει την κατάσταση. Είναι σημαντικό να νιώθεις ότι κάποιος σε ακούει και σε καταλαβαίνει
•Εκτόνωσε το άγχος σου παίζοντας ένα μουσικό όργανο, ζωγραφίζοντας, ακούγοντας χαλαρωτική μουσική, φέρνοντας στο μυαλό σου όμορφες και θετικές εικόνες
•Κάνε συχνά ασκήσεις χαλάρωσης με βαθιές ρυθμικές αναπνοές ή σταδιακή χαλάρωση των μυών
•Κάνε πρόβα την ημέρα των εξετάσεων στο μυαλό σου. Οραματίσου μια θετική της έκβαση
•Λίγο πριν από τις εξετάσεις απέφυγε να μιλήσεις για το τι θυμάσαι ή δε θυμάσαι από την εξεταστέα ύλη, μιας και αυτό είναι πολύ πιθανό να σε αποσυντονίσει
•Την ώρα των εξετάσεων, αν νιώσεις ότι μπαίνεις σε κατάσταση μεγάλου άγχους, σταμάτα για λίγο, πάρε βαθιές αναπνοές και σταμάτα τις όποιες αρνητικές σκέψεις. Χαλάρωσε το μυαλό σου φέρνοντας στο νου σου θετικές εικόνες
•Υπενθύμιζε συχνά στον εαυτό σου ότι απλά θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς.
  Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τα παιδιά με άγχος εξετάσεων
•Κρατώντας το λόγο τους και τηρώντας τις υποσχέσεις που δίνουν στα παιδιά
•Σεβόμενοι την προσπάθεια του παιδιού, προσπαθώντας να είναι σταθεροί στις ώρες που βρίσκονται στο σπίτι
•Σταματώντας να μιλάνε για τις επιδόσεις του παιδιού σε γνωστούς μπροστά στο παιδί
•Σταματώντας να λένε στο παιδί "δεν είσαι καλό παιδί γιατί δε διαβάζεις", "δε σε αγαπώ γιατί δεν είσαι καλός μαθητής"
•Σταματώντας την κριτική
•Σταματώντας να χρησιμοποιούν την λέξη "αλλά", "Σε αγαπώ, αλλά δεν είσαι καλός μαθητής"
•Δίνοντας ενθαρρυντικά μηνύματα χωρίς "αλλά". "Είσαι σπουδαίο παιδί", "Προσπαθείς πολύ", "Έχεις κάνει μεγάλη πρόοδο"
•Δίνοντας απλόχερα το μήνυμα της αγάπης
•Βρίσκοντας χρόνο να χαλαρώσουν μαζί με το παιδί
Αποφύγετε…
•Να φωνάζετε στα παιδιά
•Να απειλείτε. "Αν εσύ δεν… τότε θα σου δείξω εγώ!"
•Να συγκρίνετε τα παιδιά σας μεταξύ τους: "Είδες ο Γιώργος; Γιατί αυτός και όχι εσύ;"
•Να δίνετε υποσχέσεις που δεν πρόκειται να τηρήσετε
•Να τρομάζετε τα παιδιά: "Αν δεν περάσεις κάηκες!"
•Να μπερδεύετε τα παιδιά: "Αν δεν μπεις στο Μαθηματικό δεν πειράζει, αλλά να ξέρεις ότι θα στεναχωρηθούμε πολύ ο μπαμπάς σου και εγώ"
•Να δημιουργείτε ενοχές στα παιδιά
•Να τα παρακαλάτε
•Να τα κατασκοπεύετε
•Να κάνετε για τα παιδιά πράγματα που μπορούν να κάνουν μόνα τους
•Να τα απορρίπτετε: "Δεν αξίζεις τίποτα"
Στην περίοδο των εξετάσεων η σωστή διατροφή βοηθά το μαθητή να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων του άγχους, να έχει καλύτερη νοητική λειτουργία και να βελτιώσει τη μνήμη του, να αποφύγει τους πονοκεφάλους και τα προβλήματα με το πεπτικό σύστημα, να έχει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και γενικά καλύτερη υγεία και διάθεση.
  Επτά SOS συμβουλές διατροφής
1. Κάνετε τακτικά γεύματα, ξεκινήστε παίρνοντας το πρωινό σας καθημερινά και ανά 2-3 ώρες ένα σνακ/γεύμα
2. Καθημερινά καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ολικής άλεσης δημητριακά και ψωμί, για καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος
3. Καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλες, γαύρο, σκουμπρί και σολομό για καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου
4. Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο και ψευδάργυρο, όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς και ταχίνι, για καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
5. Καταναλώνετε 3-4 φρούτα καθημερινά για να παίρνετε καλής ποιότητας ενέργεια και βιταμίνες
6. Καταναλώνετε συχνά τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, όπως κρέας και γαλακτοκομικά, για καλύτερη διάθεση και ηρεμία
7. Πίνετε άφθονα υγρά καθημερινά για να είστε ενυδατωμένοι.
Κλείνοντας τις ομιλίες τους οι ομιλήτριες ζήτησαν από τους μαθητές να μην ξεχνούν να κάνουν άσκηση.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Μεσσηνίας 
Τη λειτουργία διευρυμένου ωραρίου κατά τη θερινή περίοδο θα ακολουθήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στο πλαίσιο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων αρμοδιότητάς της.
Ειδικότερα:
Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης: 8.00 – 20.00
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας: 8.00 – 20.00, Δευτέρα 13.30 – 20.00
Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας Τριφυλίας: 8.00 – 15.00 (εκτός Δευτέρας)
Αρχαιολογικός Χώρος Περιστεριάς: 8.00 – 16.00 (εκτός Δευτέρας)
Αρχαιολογικός Χώρος Καρποφόρας (Νιχώρια): 8.00 – 16.00 (εκτός Δευτέρας)
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου: 8.00 – 20.00 (εκτός Δευτέρας)
Ανάκτορο Νέστορος: 8.00 – 20.00 (εκτός Δευτέρας)
Κάστρο Καλαμάτας: 8.00 – 20.00 (εκτός Δευτέρας)
Κάστρο Μεθώνης: 8.00 – 20.00 (εκτός Δευτέρας)
Νιόκαστρο Πύλου: 8.00 – 20.00 (εκτός Δευτέρας)
Αρχαιολογικός Χώρος Ακοβίτικα: 8.00 – 16.00 (εκτός Δευτέρας)
Οχυρό συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, Παλιά Καρδαμύλη: 8.00 – 20.00 (εκτός Δευτέρας)
Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Χριστιάνοι Τριφυλίας: 8.00 – 16.00 (εκτός Δευτέρας)
Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Ανδρομονάστηρο), Πετράλωνα: 8.00 – 16.00 (εκτός Δευτέρας)
Θολωτός τάφος Άνθειας: Επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦΑ
Θολωτός τάφος Μάλθης: Επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για την επίσκεψη σε χώρους κατόπιν συνεννόησης, το κοινό μπορεί να απευθύνεται στα ακόλουθα τηλέφωνα της ΕΦΑ Μεσσηνίας: 27210-22534, 26770 και 27210-26410, 63100.

***  Η μαγευτική πανσέληνος στο Σούνιο Η πανσέληνος του Μαϊου ανεβαίνει πάνω από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο

~  Καρέ – καρέ καταγράφει το φωτογραφικό πρακτορείο SOOC την πανσέληνο του Μαϊου που ανεβαίνει πάνω από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο.

***  Μύκονος, σταθερά στην κορυφή Ένα από τα ωραιότερα νησιά των Kυκλάδων
~  Τουριστικός προορισμός με παγκόσμια φήμη και ακτινοβολία επί ολόκληρες δεκαετίες, η Μύκονος είναι κατά κοινή παραδοχή ένα από τα ωραιότερα νησιά των Kυκλάδων.
Χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επώνυμοι και μη, κατακλύζουν κάθε χρόνο τη γοητευτική Χώρα και τις υπέροχες οργανωμένες παραλίες του νησιού, απολαμβάνοντας τον ήλιο, τη θάλασσα και την έντονη νυχτερινή ζωή.Οι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και τα σύγχρονα τουριστικά συγκροτήματα με παροχές υψηλών προδιαγραφών, τα εμπορικά καταστήματα με τη μεγάλη ποικιλία προϊόντων, τα εστιατόρια με την ελληνική και τη διεθνή κουζίνα, τα ρομαντικά καφέ μπαρ και τα κοσμοπολίτικα κλαμπ, οι οργανωμένες παραλίες συνθέτουν την άρτια τουριστική υποδομή της Μυκόνου.


*** Αθλητικά Νέα :

*** ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑΣ , Α1  , Ημιτελικά ( ο καλύτερος στα 5)
Για την 3η αγωνιστική  Pleyoffs , 29-05-2018
:
 ~* ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 72-88,
(43-37) .-^ 
Ο  ΠΑΟ  έκανε το 3-0 , στα τελικά με ΟΣΦΠ .-
Τα  δεκάλεπτα : 22-14 , 21-23 , 10-22, 19-29 .-^
~  «Σκούπισε» τον ΠΑΟΚ και πέρασε στους τελικούς της Basket League ο Παναθηναϊκός Αν και ο ΠΑΟΚ παρέμεινε ανταγωνιστικός για 2μιση περιόδους, ο καταιγισμός τριπόντων του Παναθηναϊκού στο φινάλε έκαμψε την αντίσταση των γηπεδούχων (72-88)
~*  Με άνεση, στο τέλος, ο Παναθηναϊκός επικράτησε σήμερα στο PAOK Sports Arena επί του ΠΑΟΚ, με 88-72, στον τρίτο μεταξύ τους ημιτελικό για τα πλέι οφ της Basket League. Αποτέλεσμα με το οποίο «σκούπισε» τη σειρά με 3-0 νίκες και προκρίθηκε στους τελικούς της φετινής Α1. Οι «πράσινοι» είχαν το… εκκωφαντικό 15/32 τρίποντα και απόλυτη υπεροχή στην εναέρια κυκλοφορία στο δεύτερο ημίχρονο (43 με 28 τα ριμπάουντ συνολικά, 17 με 16 ήταν στο πρώτο μέρος), στοιχεία με τα οποία «καθάρισαν» το ματς. Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο Νικ Καλάθης (27π., 9 ριμπ., 5 ασ). Βασικοί μοχλοί για τον ΠΑΟΚ αποτέλεσαν οι Φιλ Γκος (15π, 5 ασ, 6 κλ), Νταρνέλ Τζάκσον (14π., 5 ριμπ.)
Τα δεκάλεπτα: 22-14, 43-37, 53-59, 72-88Πιεστική άμυνα με αλληλοκαλύψεις, επιθετικός πλουραλισμός και όμορφες συνεργασίες των παικτών του, έδωσαν στον ΠΑΟΚ τον έλεγχο, στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Διάστημα, στο οποίο ο Παναθηναϊκός είχε αμυντικά κενά, μοναδικό εκφραστή επιθετικά, αρχικά, τον Καλάθη, στην πορεία τον Λεκαβίτσιους, αλλά και τα περισσότερα διαιτητικά σφυρίγματα υπέρ του. Οι «πράσινοι» άνοιξαν το σκορ με τρίποντο του Καλάθη (0-3). Οι «ασπρόμαυροι».. απάντησαν με σερί 12-2 , πήραν τα ηνία με 12-5 στο 6′, με τους Τζόουνς, Γκος, Κρουμπάλι να βάζουν την μπάλα στο καλάθι, διαφορά που «ανέβηκε» στο +9 στο 9′ (20-11), αλλά και στο 12′ (25-16), με τρίποντο από τον Ζάρα. Φάση στην οποία ο Ηλίας Παπαθεοδώρου διαμαρτυρήθηκε και για καθαρό φάουλ στον παίκτη του, δέχτηκε τεχνική ποινή, γεγονός που αποτέλεσε την αρχή μικρής αντεπίθεσης από τον Παναθηναϊκό, που τον έφεραν σε απόσταση αναπνοής (14′ 27-25), με κινητήριους μοχλούς τους Λεκαβίτσιους, Γκιστ.Ενα τρίποντο από τον Ζάρα και ένα δίποντο από τον Τζάκσον έδωσαν εκ νέου «αέρα» 7 πόντων στους Θεσσαλονικείς (32-25), ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε δύο φορές (17′ 32-32, 18′ 36-36), με τον ΠΑΟΚ να φεύγει, εν τέλει στα αποδυτήρια με +6 (20′ 43-37).Η ενέργεια του Αντετοκούνμπο, στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα των Καλάθη, Σίνγκλετον, Παππά από τα 6.75, έκαναν «αφεντικό» στο παρκέ τους «πράσινους» (28′ 48-56). Ο ΠΑΟΚ πλησίασε στους 3 πόντους (53-56), με το δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με τρίποντο από τον Αντετοκούνμπο (30′ 53-59).Με «καταιγισμό» τριπόντων, για αμφότερες τις ομάδες, άρχισε η τέταρτη περίοδος, δεδομένο που έδωσε διαφορά 9 πόντων στον Παναθηναϊκό (34′ 61-70). Οι «πράσινοι» συνέχισαν να εκτελούν από τα 6.75 (Καλάθης, Παππάς, Λοτζέσκι), ρυθμό στον οποίο δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν οι Θεσσαλονικείς, με συνέπεια ο Παναθηναϊκός να ξεφύγει με +18 στο 38′ (68-86) και να πάρει, τελικά, εύκολα το ματς.
 
 ~* ΠΡΩΤΕΑΣ Πατρών - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς  
56-89 , ( 33-44 ) .- ^
 Ο Ολυμπιακό έκανε το 3-0 ,..στα Τελικά με ΠΑΟ .-
Τα  δεκάλεπτα : 16-24 , 17-20 , 13-18 , 10-27 .-^
~ Πέρασε στους τελικούς ο Ολυμπιακός, 56-89 τον Προμηθέα Ο Ολυμπιακός επικράτησε του Προμηθέα με 56-89, έκανε το 3-0 στη σειρά και ετοιμάζεται για ντέρμπι αιωνίων στους τελικούς της Basket League
~* Με sweep προκρίθηκε στη σειρά των τελικών ο Ολυμπιακός, επικρατώντας, 89-56, του Προμηθέα, στην Πάτρα. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου θα διεκδικήσουν, με μειονέκτημα έδρας, απέναντι στον αήττητο μέχρι στιγμής Παναθηναϊκό, το 13o τρόπαιο πρωταθλητή Ελλάδας στην ιστορία τους και πρώτο από το 2016. Την Κυριακή (3/6) θα διεξαχθεί το τζάμπολ των τελικών στο ΟΑΚΑ, ενώ το Σάββατο (2/6), ο Προμηθέας υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στην Πάτρα στις 18:30.Το πάθημα από τον 2ο ημιτελικό στο ΣΕΦ έγινε μάθημα για τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου που περιόρισαν τα «ατού» των Πατρινών, έπαιξαν άμυνα και έφτασαν άνετα στο 3-0, στο κατάμεστο «Δημήτρης Τόφαλος». Ρεκόρ καριέρας στην Α1 έκανε ο Γιάνις Στρέλνιεκς με 22 πόντους και 5/6 τρίποντα, ενώ εξαιρετική ήταν η δουλειά στα ριμπάουντ έκαναν οι Πρίντεζης (10ρ.) και Ουίλτζερ (14π., 9ρ.). Μόλις 5/26 τρίποντα είχαν οι Πατρινοί και 17/62 σουτ εντός πεδιάς!Με τον Μπόγρη που ξεκίνησε στο «5» να διαμορφώνει το 2-7, ο Ολυμπιακός ξέφυγε γρήγορα με +9, 8-17. Οι Αχαιοί είχαν 1/9 τρίποντα στην 1η περίοδο (δια χειρός Σαλούστρου 12-20) και παρά τις προσπάθειες των Σαλούστρου και Έλις, οι Πειραιώτες απαντούσαν με πολυφωνία στην επίθεση, 16-24 στο 10ο λεπτό. Στη 2η περίοδο, ο Ολυμπιακός διάβασε καλύτερα το παιχνίδι του Προμηθέα και εκμεταλλευόμενος τα μόλις 8/30 σουτ εντός πεδιάς των παικτών του Μάκη Γιατρά οικοδόμησε διαφορά ασφαλείας. «Κλειδί» υπήρξε το γεγονός πως οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν στον 1 πόντο τον «συνήθη ύποπτο» των γηπεδούχων, Μουχάμεντ Φαγιέ, αν και ο Σενεγαλέζος φόργουορντ μάζεψε 7 ριμπάουντ.Στρέλνιεκς και Παπανικολάου ήταν οι κορυφαίοι στο σκοράρισμα, ο Πρίντεζης πρόσφερε 6 ριμπάουντ, εκ των οποίων τα 5 αμυντικά και ο Πειραιώτες ξέφυγαν με +17, 25-42. Ο Σαλούστρος έφτασε τους 12 πόντους, ο Φαγέ έβαλε και 2 βολές ακόμη για το 33-44 στο ημίχρονο.Παρά το τρίποντο του Λιποβί με την έναρξη του β΄ μέρους, οι Ουίλτζερ, Μιλουτίνοβ και Ρόμπερτς επανέφεραν με συνοπτικές διαδικασίες τη διαφορά στους +17, 36-53. Αυτοί ήταν και οι κορυφαίοι του Ολυμπιακού στην 3η περίοδο. Ο ΜακΛιν διαμόρφωσε το +19, 43-62, με τον Πράδερ να μειώνει σε 46-62, σκορ 3ης περιόδου. Με 2 τρίποντα του Στρέλνιεκς και 4 πόντους του Πρίντεζη, ο Ολυμπιακός έκανε σερί 10-0 για το 46-72 (+26).Τυπική διαδικασία ήταν το υπόλοιπο του αγώνα, με τον Ολυμπιακό να… σκέφτεται ήδη τους τελικούς και τον 3ο της κανονικής περιόδου, Προμηθέα… τους «μικρούς τελικούς».
Τα δεκάλεπτα: 16-24, 33-44, 46-62, 56-89
Διαιτητές: Σχινάς, Ανδρικόπουλος και ΠαντελίδηςΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ (Μάκης Γιατράς): Γκίκας 2, Φαγιέ 5, Σαλούστρος 12 (2), Πράδερ 10, Έλις 4, Λίποβι 6 (1), Τουντζιαράκης 5, Σκούφης, Γερομιχαλός 2, Δημάκος 6 (2), Χολ 4, ΜαντζούκαςΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 3 (1), Παπανικολάου 7 (2), Ρόμπερτς 9 (1), Μπόγρης 3, Ουίλτζερ 14 (2), ΜακΛιν 8, Παπαπέτρου, Μιλουτίνοβ 6, Στρέλνιεκς 22 (5), Πρίντεζης 6, Μάντζαρης 9 (1)

*** Κοντά σε συμφωνία με Δώνη ο Παναθηναϊκός Η συνάντηση μεταξύ του ατζέντη του Γιώργου Δώνη και του Νίκου Νταμπίζα ολοκληρώθηκε και ο Έλληνας τεχνικός βρίσκεται μια... ανάσα από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού
~ Ένα βήμα από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού βρίσκεται ο Γιώργος Δώνης.
Συγκεκριμένα, ο ξένος ατζέντης του Έλληνα τεχνικού, συναντήθηκε σήμερα (29/5) με τον Νίκο Νταμπίζα στην Αθήνα και συζήτησαν για το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας.Οι δύο πλευρές φαίνεται πως τα… βρήκαν και ο Δώνης αναμένεται αύριο (30/5) στην Ελλάδα για να επικυρωθεί η συμφωνία. Η επίσημα ανακοίνωση αναμένεται μέχρι την Παρασκευή (1/6) το αργότερο.


ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΊΟΥ  2018 :
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 1  Μαΐου  2018 . ~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους μας !ΟΜΟΡΦΗ και χαρούμενη Πρωτομαγιά ! :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_30.html  .-                                  

~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 02  Μαΐου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html  .-                      

~ * Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .-                                                                                                            
~** Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή  04  Μαΐου 2018   
http://snsarfara.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html .   -
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .-Σάββατο 05  Μαΐου  2018    
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/news.html .-   
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  06  Μαΐου  2018 
  

 http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/05/news.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 07 Μαΐου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html   -            

1~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη  08  Μαΐου  2018 :
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html  .-                                                                                                                     
2~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τετάρτη  09 Μαΐου 2018   :    http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/05/news.html .-
3 ~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας , Τετάρτη 09 Μαΐου 2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018-09-2018.html .- 
4~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας ,
Πέμπτη  10  Μαΐου  2018  :

 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018-10-2018.html  .-
5 ~*  Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας . Παρασκευή  11Μαϊου 2018 :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018.html  .-    
6~~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 
Σάββατο 12 Μαΐου 2018     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_11.html .

7~ Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 Κυριακή  13  Μαΐου  2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018.html .-  

8~ Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_14.html .-
9~  Εφημερίδα Αρφαρά  2018  , Τα  Νέα μας .Τετάρτη  16 Μαΐου 2018   :     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_16.html .-
10~  Εφημερίδα μας Αρφαρα , Τα  Νέα μας .Πέμπτη 17 Μαΐου  2018  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/blog-post.html .-  
11~  Εφημερίδα Αρφαρά  Τα  Νέα μας .Παρασκευή 18 Μαϊου 2018 :
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post.html .- 
12~   Εφημερίδα Αρφαρά , Τα Νέα μας .
Κυριακή 20  Μαΐου 2018
:

 http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post_20.html  .-  
13~  Εφημερίδα Αρφαρά , Τα  Νέα μας .
Δευτέρα 21  Μαΐου  2018
 :

http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/blog-post_21.html .-   
14~ Εφημερίδα Αρφαρά , Τα Νέα μας .Τρίτη 22 Μαΐου 2018    
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post_21.html
15~ Εφημερίδα Αρφαρα , Τα Νέα μας .
Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
:

http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/blog-post_23.html .-           
16~  Εφημερίδα Αρφαρά , Τα  Νέα μας .
Πέμπτη 24  Μαΐου  2018
   
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post_24.html
17~ ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή 25  Μαΐου  2018
 http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post_25.html .-                                                                                                            
18~  ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 26 Μαΐου 2018
 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/blog-post_26.html .-                                                                                                          

~* ~  ΑΡΦΑΡΑ ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,.
Κυριακή 27 Μαΐου  2018: 

http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post_27.html .- 
~*ARFARA- ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα 28  Μαΐου  2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/arfara.html .-                                                                                                                                                                                                             

19~~* ARFARA -ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 29 Μαΐου  2018  :     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/05/arfara_29.html .-


1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6415  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3917   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =     4074  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14. 406   βίντεο   .-  
 

1~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ 
2~  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-
3~ https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS     https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων   
4~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.
5~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .-                                                                                                        
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου