ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Μεσσηνιακά και Άλλα

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα στο αγιάζι της Ενημέρωσης 
Κυριακή 07 Οκτωβρίου  2012 ,

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  2012
Α.Π.Σ. ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ

Το ποντικάκι πάντα κοντά μας !


*** 2 συλλήψεις στη Μεσσήνη για 46 χασισόδεντρα και ένα πιστόλι :
2 συλλήψεις στη Μεσσήνη για 46 χασισόδεντρα και ένα πιστόλι
* Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας: Συνελήφθησαν, χθες (6-10-2012) το μεσημέρι, στην Μεσσήνη Μεσσηνίας, από Αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 51 και 60 ετών αντίστοιχα, για παράβαση του Νόμου Περί Ναρκωτικών, ενώ ο 51χρονος κατηγορείται επιπλέον και για παράβαση του Νόμου Περί όπλων.
 Ειδικότερα, οι Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 51χρονου, όπου βρισκόταν και ο 60χρονος.
 Κατά την έρευνα στην οικία, σε προαύλιο χώρο και σε αποθήκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
          Σαράντα ένα (41) καλλιεργούμενα δενδρύλλια κάνναβης.
·         Πέντε (5) αποξηραμένα δενδρύλλια κάνναβης.
·         Ένα (1) πιστόλι με γεμιστήρα και 7 φυσίγγια.
·         Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους -47,5- γραμμαρίων.
·      Ποσότητα κοκαΐνης, βάρους -0,5- γραμμαρίων.
·         Μία (1) ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
·         Ένας (1) μεταλλικός τρίφτης.
 Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
 Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.”

*** 12 κινηματογράφους είχε η Καλαμάτα πριν 50 χρόνια :
12 κινηματογράφους είχε η Καλαμάτα πριν 50 χρόνια
* Με "Ηλέκτρα" άνοιξε η "Ηλέκτρα"
"Σαν παλιό σινεμά…" έρχονται στο μυαλό οι στίχοι του Αρη Δαβαράκη όταν ψάξει κανείς τα στοιχεία για την ιστορία των κινηματογραφικών αιθουσών που λειτούργησαν στην Καλαμάτα τα τελευταία εκατό χρόνια.
Αφορμή μας έδωσε η 50η επέτειος από τότε που άνοιξε η (πρωτοποριακή για την εποχή της) "Ηλέκτρα" ως κινηματοθέατρο.
Η "Ηλέκτρα" ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 4 Οκτωβρίου 1962 και σταμάτησε να λειτουργεί ως σινεμά στις 9 Νοεμβρίου 1992, ακολουθώντας μια πορεία ως νυχτερινό κέντρο, κατόπιν ως θεατρική αίθουσα για να καταλήξει ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που καταρρέει λίγο λίγο.
Στο διάστημα των τριών δεκαετιών (’62-’92) πάντως γνώρισε στιγμές δόξας που όποιος δεν τις έζησε εκείνη την εποχή, δύσκολα μπορεί να τις φανταστεί σήμερα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η έναρξη έγινε με την "Ηλέκτρα" του Ευριπίδη στην θρυλική πλέον κινηματογραφική της απόδοση από τον Μιχάλη Κακογιάννη.
Η "Ηλέκτρα" (ως κινηματοθέατρο) οφείλει το όνομά της όχι στην κόρη του Αγαμέμνονα αλλά στην κόρη του Νίκου Στασινόπουλου που ήταν ο επιχειρηματίας που δημιούργησε και λειτούργησε το συγκεκριμένο χώρο.
Συνέχισε για χρόνια να προβάλλει ότι κλασικό ή και πρωτοποριακό υπήρχε στο χώρο του σινεμά, ενώ φιλοξενούσε και θεατρικές παραστάσεις με σταρ της εποχής αλλά και συναυλίες με τα πρώτα ονόματα της ελληνικής (κυρίως ποπ) μουσικής.
Οι σαραντάρηδες και... κάτι του σήμερα, προφανώς θα θυμούνται τον χαλασμό που έγινε το 1983 όταν "Η Στροφή" του Γιάννη Δαλιανίδη παιζόταν για μια εβδομάδα και στο "Βακαλοπούλειο" και στην "Ηλέκτρα" παρουσία του πρωταγωνιστή της Πάνου Μιχαλόπουλου, που κατάγεται από την Μικρομάνη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι εκείνη την εβδομάδα, κόπηκαν 9.478 εισιτήρια (τα 6.473 από 10 έως 16 Ιανουαρίου 1983 στο Βακαλοπούλειο και τα 3005 μόνο για το τριήμερο 10, 11, 12 Ιανουαρίου στην Ηλέκτρα)
 ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Η Μεσσηνιακή πρωτεύουσα είχε παράδοση και στο σινεμά, αφού από τις αρχές του 1900 μέχρι και το 1968 (όπου και σταμάτησε η δημιουργία νέων αιθουσών στην πόλη) λειτούργησαν στην Καλαμάτα 12 συνολικά χειμερινοί και θερινοί κινηματογράφοι.
Το "Τριανόν", ο "Εσπερος" (στην κεντρική πλατεία), η "Ηλέκτρα" (στην Αναγνωσταρά), το "Σινέ Κάστρο" (στη σιδ. Σταθμού όπου σήμερα είναι η Αγροτική Τράπεζα), η "Οασις" (στην Καλλιπατείρας) λειτουργούσαν και ως χειμερινοί και ως θερινοί, ενώ στους χειμερινούς προστίθεται και το "Βακαλοπούλειον". Στα θερινά σινεμά συμπεριλαμβάνονταν επίσης, τα "Αστέρια" (Ακρίτα και Σανταρόζα), η "Αργώ" (που μετέπειτα έγινε "Μέλλα" στην Αθηνών κοντά στο καφενείο Κανάρη), το σινέ "Ακρίτα" (απέναντι από το 3ο δημοτικό), η "Ακτή" ήταν στο ξενοδοχείο Βαλάση στην παραλία, ο "Απόλλων" (Ιατροπούλου πάνω από το Βακαλοπούλειον) και ο "Κήπος της Εδέμ".
Μάλιστα στον "Κήπο της Εδέμ" ακόμα υπάρχουν τα μηχανήματα, τα καθίσματα και όλος ο εξοπλισμός και όπως μας είπε ο Δημήτρης Κεφάλας (που είναι ο άνθρωπος που λειτούργησε τους πιο πολλούς από τους κινηματογράφους της Καλαμάτας για πάνω από σαράντα χρόνια) αν κάποιος θελήσει να τον λειτουργήσει και πάλι είναι ζήτημα 2-3 ημερών.
Ο πιο παλιός μάλιστα από τους κινηματογράφους ήταν ο "Κήπος της Εδέμ" καθώς είναι καταγεγραμμένο πως είχε παίξει αμερικάνικο φιλμ το 1905.
Η Καλαμάτα ήταν από τις πρώτες πόλεις που είχαν σινεμά καθώς είχε πολλούς ξένους κατοίκους με εμπορικές δραστηριότητες που είχαν αναπτύξει στην περιοχή λόγω του λιμανιού.
Το επόμενο κτίριο που δημιουργήθηκε ήταν το "Σινέ Τριανόν" το 1933 και την ίδια χρονιά ο "Εσπερος", ενώ ακολούθησε η "Ηλέκτρα" το 1962, το "Σινέ Κάστρο" το 1963, η "Όαση" το 1965, ο "Απόλλων" το 1967 και το "Βακαλοπούλειο" το 1968.
Η επαφή του κόσμου με τον κινηματογράφο τις δεκαετίες του ’60 - ’70 αλλά και ’80 (πριν την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης δηλαδή) ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα ή και με τα δεδομένα λίγων χρόνων πριν. 
Για παράδειγμα μόνο για το έτος 1968 έχουν καταγραφεί πανελλαδικά 140 εκατομμύρια εισιτήρια εκ των οποίων στην Καλαμάτα εκείνη τη χρονιά κόβονται 3,5 εκατομμύρια εισιτήρια.
 ΜΙΑ  ΖΩΗ ΣΙΝΕΜΑ...
Η ζωντανή ιστορία του κινηματογράφου στην Καλαμάτα είναι ο Δημήτρης Κεφάλας που άρχισε να δουλεύει στο σινεμά από μικρό παιδί, αμέσως μόλις έκλεισε τα 14. Νωρίτερα, ήταν αδύνατον να πάρει κάποιος άδεια να εργαστεί σε κινηματογραφική αίθουσα, αφού προβάλλονταν και ακατάλληλες σκηνές. Υπόψιν ότι τότε "ακατάλληλο" θεωρείτο ακόμα και το φιλί στα χείλη πόσο μάλλον η θέα του γυναικείου στήθους.
«Στο σινεμά με έφερε η ανάγκη του βιοπορισμού, έψαχνα για το μεροκάματο εκείνα τα δύσκολα χρόνια και βρήκα εκεί. Η τυχαία αυτή ενασχόληση όμως δεν άργησε να γίνει αγάπη, μεράκι κι έτσι έμεινα και μάλιστα έγινα και μηχανικός προβολής. Το πρώτο πτυχίο του βοηθού μηχανικού το πήρα το 1964 και το πτυχίου του χειριστή το 1967» μας λέει ο κ. Δημήτρης.
Τον χώρο του κινηματογράφου τον άφησε το 2005 όταν στις 31/12 εκείνης της χρονιάς έγινε η τελευταία προβολή στο "Βακαλοπούλειο" του οποίου είχε την επιχειρηματική εκμετάλλευση κι όπως μας εξομολογείται το μεράκι του έχει μείνει ακόμα κι αν ήταν τότε πιο ευνοϊκές οι συνθήκες μπορεί και να μην εγκατέλειπε το σινεμά.
«Η αλήθεια είναι ότι ο κινηματογράφος θέλει χέρια, είναι σκλαβιά γιατί απαιτεί πολύ από το χρόνο σου. Δεν είναι μόνο οι πολλές ώρες των προβολών αλλά και οι ώρες που πρέπει να διαθέσεις για τη συντήρηση του χώρου. Φανταστείτε ότι τις Κυριακές παίζαμε στο Σινεάκ από τις 10 το πρωί και στις γιορτές από τις 2 το μεσημέρι. Και πάλι δεν θα το έκλεινα αν πέρναγε ο νόμος το 1986 για προσωρινή κατάργησης του φόρου των δημοσίων θεαμάτων στις σεισμόπληκτες περιοχές. Τα χρήματα που μας αναλογούσαν δεν ήταν σπουδαία γιατί ο κόσμος είχε μειωθεί αρκετά αλλά και από το εισιτήριο το 40% το έπαιρναν για τα διάφορα τέλη. Στο μεταξύ ήταν και η εποχή που είχαν σταματήσει οι εμπορικές ταινίες που τράβαγαν κόσμο. Ειδικά μετά το 1977 που πέθανε ο Φίνος άρχισε σιγά σιγά η φθορά» μας λέει νοσταλγώντας εκείνα τα χρόνια ο Δημήτρης Κεφάλας.
Πάντως από τότε που άφησε τη μηχανή, δεν μπαίνει πια ούτε σε κινηματογραφική αίθουσα, αφού όπως λέει «ξέρω ότι δεν θα δω αυτό που θέλω από άποψη ποιότητας. Μην νομίζετε ότι τα σύγχρονα μηχανήματα και η τεχνολογία έχουν την ίδια απόδοση με το φιλμ που παίζαμε εμείς. Προτιμώ να κάθομαι σπίτι μου και να βλέπω ταινίες στην τηλεόραση και να μην έχω απαίτηση ποιότητας» καταλήγει.

*** Ο Νέδοντας δεμένος με την ιστορία της Καλαμάτας :
Ο Νέδοντας δεμένος με  την ιστορία της Καλαμάτας
* Ταυτισμένος με την πόλη και την εξέλιξή της, ο Νέδοντας σήμερα είναι απλώς ένας τσιμεντένιος αγωγός και δεν θυμίζει τίποτε από τα παλιά. Μένουν μόνον τα πλατάνια στην οδό Νέδοντος και οι ευκάλυπτοι στην Αρτέμιδος για να θυμίζουν ότι κάποτε από εκεί περνούσε ποτάμι. Η οριστική διευθέτηση της κοίτης τη δεκαετία του 1960 άλλαξε τελείως τη μορφή του, ολοκλήρωσε μια διαδικασία που είχε αρχίσει από τη δεκαετία του 1870 με στόχο την προστασία της πόλης από τις πλημμύρες και τη δημιουργία ζωτικού χώρου για οικόπεδα, δρόμους και πλατείες. Ο κίνδυνος όμως της πλημμύρας παραμονεύει ακόμη και σήμερα, κάτι το οποίο όχι μόνον γνωρίζουν οι δημοτικοί άρχοντες, αλλά έχουν στα χέρια τους και μελέτες που τεκμηριώνουν επιστημονικά αυτό το ενδεχόμενο.
Μια αναδρομή στην ιστορία διευθέτησης της κοίτης του και τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην πόλη, είναι αναγκαία προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν δήμος και πολίτες για ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα που έχει ξεχαστεί με τη βοήθεια των φαινομένων ξηρασίας.
Τα κείμενα που ακολουθούν είναι αποσπάσματα από το εξαιρετικό λεύκωμα των ΓΑΚ Μεσσηνίας που υπογράφουν με την εργασία τους η Αναστασία Μηλίτση-Νίκα και η Χριστίνα Θεοφιλοπούλου-Στεφανούρη.
 ~ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1860
Τη δεκαετία του 1860 ο ρους του Νέδοντα ήταν εντελώς διαφορετικός σε σύγκριση με σήμερα. Καθώς κατέβαινε από βορράν, σχεδόν εφαπτόταν στην ανατολική του πλευρά με τα οικοδομικά τετράγωνα της πόλης. Στο ύψος των σημερινών οδών Θουρίας (δυτικά) και Αναπλιώτη (ανατολικά) στρεφόταν προς ανατολάς και ξεχυνόταν με δύο βραχίονες. Ο κύριος βραχίονας είχε ανατολικό όριο την οδό Αναγνωσταρά και δυτικό τη θέση Μπουκουβαλέα (περιοχή μετέπειτα Τριανόν και Γαλαξία), ενώ προς τα κάτω απλωνόταν μέχρι την Παραλία. Γι' αυτό ολόκληρη αυτή η περιοχή, που αποτελούσε τον ανατολικό βραχίονα του όλου ποταμού, ήταν γνωστή ως Ποταμιά ή Χαλικούρα. Δυτικότερα της θέσης Μπουκουβαλέα ο χείμαρρος έρρεε σχηματίζοντας κι έναν άλλο μικρότερο βραχίονα. Μεταξύ των υδάτινων αυτών βραχιόνων και της θάλασσας σχηματιζόταν μια νησίδα γης, το λεγόμενο Νησάκι, γνωστό τοπωνύμιο μέχρι τις μέρες μας. Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή την εποχή, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, τα νερά του ποταμού ξεχείλιζαν, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν πολλές περιοχές της πόλης και να παρασύρονται οι καλλιέργειες. Γι' αυτό ο Τύπος της εποχής σχολίαζε ότι «είναι λυπηρόν να βλέπη τις την πόλιν των Καλαμών επαπειλουμένην και οπισθοδρομούσαν εξ αυτού του ποταμού». Και ασφαλώς, δεν είναι τυχαίο ότι το Σχέδιο Πόλης του 1867 προέβλεπε νέα διευθέτηση της κοίτης του ποταμού.
 ~ Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1870
Λίγο πριν το 1870, λόγω της υπερανάβασης των υδάτων του χειμάρρου, το Ελληνικό Δημόσιο, για να προστατεύσει τα κτήματα της πόλης, κατασκεύασε μέσα στην κοίτη του Νέδοντα το ανατολικό προφυλακτήριο τείχος, περιορίζοντας έτσι τα χειμαρρώδη νερά του δυτικότερα. Το τείχος αυτό συνέχιζε τη θωράκιση της πόλης από το ύψος της οικίας Τσαρμποπούλου (Αριστομένους 14-16) και έφθανε μέχρι την Παραλία. Αποτέλεσε μάλιστα το δυτικό όριο της εθνικής λεωφόρου Καλαμών - Παραλίας (σημερινής Αριστομένους). 
Η νέα αυτή οδός διαμορφώθηκε με επίχωση που έγινε στα ανατολικά του ποταμού, ήταν αμαξιτή και συνέδεσε την Καλαμάτα (επάνω πόλη) με την Παραλία. Ο χώρος ανατολικότερα της λεωφόρου και μέχρι τη σημερινή οδό Αναγνωσταρά διαιρέθηκε σε οικόπεδα που άρχισαν να οικοδομούνται. Δυστυχώς, όμως, η απειλή των πλημμυρών συνεχιζόταν για την πόλη. Το 1879 ο Εμπορικός Σύλλογος «Βελτίωσις» διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν είχε ακόμα διευθετηθεί όπως έπρεπε η κοίτη του Δαφνώνα (σ.σ. άλλη ονομασία του Νέδοντα) και δεν είχαν κατασκευαστεί οι εκατέρωθεν προστατευτικοί τοίχοι.
 ~ ΝΕΑ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1880
Το 1882, χρονιά που άρχισε να κατασκευάζεται το λιμάνι της Καλαμάτας, κρίθηκε αναγκαίο για την ασφάλεια τόσο του λιμανιού όσο και των εκατέρωθεν της πεδινής κοίτης του Νέδοντα κτημάτων να διευθετηθεί πιο σωστά ο ρους του χειμάρρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια μεγάλη πλημμύρα της εποχής «ο ποταμός εξεχείλισεν και εισήλθεν εις την πόλιν από τας παρά τον Αγιον Ιωάννην και τροφοπωλεία παρόδους. Το ύδωρ εισήλθεν σχεδόν εις όλα τα εμπορικά και λοιπά καταστήματα και αποθήκας, έν μέρος της Ανω και ολόκληρος η Κάτω πλατεία εστρώθησαν με γούλισμα, εις το Φαρμακείον Κουρμαλίδου σχεδόν μέχρις του ύψους του πάγκου έφθασεν το ύδωρ. Του Πανταζόπουλου το γραφείον εγέμισε και εις την αποθήκην του ανετράπησαν οι πίθοι με το έλαιόν του». 
Τέτοιου είδους καταστροφές αντιμετωπίστηκαν τελικά με την εκτροπή και διάνοιξη νέας κοίτης ακόμα δυτικότερα, με δαπάνη του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας. Ο Νέδοντας κλείστηκε στον «παλιό» δυτικό βραχίονα, αφού κατασκευάστηκαν δύο προφυλακτήριοι τοίχοι (μάντρες), ο ανατολικός και ο δυτικός (μεταξύ των σημερινών οδών Νέδοντος και Αρτέμιδος αντίστοιχα), οι οποίοι άρχιζαν από τη μεγάλη γέφυρα της Κάτω πλατείας, που είχε ήδη κατασκευαστεί, και έφθαναν μέχρι την Παραλία. 
Παρατηρούμε δηλαδή ότι τη δεκαετία του 1880 εφαρμόστηκαν πιο ολοκληρωμένα όσα προέβλεπε το Σχέδιο του 1867. Τότε λοιπόν ρυθμίστηκε η κοίτη του Νέδοντα στο χώρο που βρίσκεται σήμερα. Ας σημειωθεί ότι το Σχέδιο του 1867 πρόβλεπε «παρόχθια πλατεία» στη θέση, όπου σήμερα βρίσκονται η τράπεζα Alpha Bank, το ξενοδοχείο «Rex» και το δημαρχείο, κάτι όμως που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η νέα πλατεία έγινε αργότερα, νοτιότερα, στα δυτικά της λεωφόρου Καλαμών-Παραλίας, στο χώρο που ελευθερώθηκε από τα νερά του Νέδοντα. 
Τον Αύγουστο του 1904 άρχισε η επίχωση της πλατείας, η οποία αποτέλεσε τη μετέπειτα κεντρική πλατεία της πόλης (πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β').
 ~ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΤΗΣ
Το πρόβλημα της διευθέτησης της κοίτης του Νέδοντα -χρόνιος πονοκέφαλος των δημοτικών αρχόντων- απασχόλησε για άλλη μια φορά, στις αρχές του 20ού αιώνα, το Δήμο Καλαμάτας, ο οποίος προέβη σε κάποια έργα, με συνηθέστερο την ανύψωση των προφυλακτήριων παρόχθιων τοίχων του χειμάρρου, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Απόδειξη, οι καταστροφές που προκλήθηκαν στην πόλη μετά την πρωτοφανή πλημμύρα του 1924. 
Το 1937 άρχισε η εκβάθυνση της κοίτης. Το 1940, η εκβάθυνση είχε φθάσει μέχρι το 5ο  Δημοτικό Σχολείο, του Μπενάκη. Στη βορειοανατολική του πλευρά, κοντά στο δρόμο, είχε παραμείνει η γνωστή «φαγάνα», η οποία διαλύθηκε μετά την Κατοχή.
 ~ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
1839: «Γράφουν εκ Καλαμών την 11 τρέχοντος μηνός ότι προ δύο ημερών επικρατεί ραγδαιοτάτη βροχή, εις τρόπον ώστε ο παρά την πόλιν ποταμός έγινεν δι' ολόκληρον την ημέραν αδιάβατος, ένεκα τούτου δε σήμερον δεν έγινεν η συνήθης αγορά της εβδομάδος» (Εφ. "Ταχύπτερος φήμη", 18-11-1839. Η πληροφορία αντλείται από τη Συλλογή Μ. Φερέτου).
1860: «Η ενταύθα γέφυρα του ποταμού Δαφνώνος εκόπη εις το μέσον ένεκα της μεγάλης ροής και ορμής του ύδατος» (Εφ. "Πελοπόννησος", 10-12-1860). 
1892: «Ο χείμαρρος Νέδων ορμητικώς καταρρέων μετά ταχύτητος 3,50 μέτρων κατά δευτερόλεπτον συμπαρέσυρε την ξυλίνην γέφυραν, την ενούσαν την πόλιν μετά των Καλυβίων» (Εφ. "Η Μεσσηνία", 26-1-1892). 1924: «Την μοιραίαν και τραγικήν πλημμύραν της 16ης Οκτωβρίου 1924 τα κύματα του ποταμού εξεχύθησαν εις την πόλιν και την συνεκλόνισαν εκ θεμελίων εις τα κεντρικά σημεία της». Στο σημείο όπου βρίσκεται το σχολείο Μπενάκη υποχώρησαν οι μάντρες του ποταμού και τα νερά ξεχύθηκαν προς την πλατεία της Καλαμάτας και του Αγιώργη. Πλημμύρισαν καταστήματα και υπόγεια, πνίγηκαν άνθρωποι, καταστράφηκαν περιουσίες. Ο τότε δήμαρχος Παναγιώτης Σάλμας είχε καλέσει σε συλλαλητήριο τους Καλαματιανούς, προκειμένου να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να βοηθήσει τους πλημμυροπαθείς, και επιπλέον να λάβει μέτρα προστασίας του Νέδοντα. Πράγματι, η τότε κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου «διέταξε την λήψιν μέτρων, έργων προσωρινών, απέστειλε μηχανικούς και υδραυλικούς, διέθεσε πιστώσεις προς διοχέτευσιν της
κοίτης του Νέδοντος» (Μιχαήλ Ροδάς, "Πώς βλέπω την Ελλάδα", 1925, ό.π., σελ. 104. Εφ. "Μεσσηνιακός κήρυξ", 21-11-1924). 
1935: «Τα νερά ανεβαίνουν εις τα πεζοδρόμια και εισέρχονται μέσα εις τα καταστήματα, των οποίων το δάπεδον είναι ίσον με την επιφάνειαν των πεζοδρομίων. Εκτός αυτού τα νερά αφήνουν κάθε φοράν αρκετήν ιλύν εις την πλατείαν, διά να ευρίσκουν δουλειάν τα κάρρα της καθαριότητας και ζημίαν ο Δήμος. Θέλω να ελπίζω ότι ο Δήμαρχος θα σπεύση να διατάξη την διάνοιξιν του παρά το καπνοπωλείον Δαμηλάτη φυσικού μέρους της ροής των υδάτων, που κατέρχονται εκ του ναού των Αγίων Αποστόλων. Δεν θ' απαιτηθή άλλως τε μεγάλη δαπάνη» (Εφ. "Σημαία", 16-1-1935).
 Επιμέλεια     Ηλ. Μπιτσάνης

***  Κίνδυνος εμπλοκής στον κόμβο της Αγιάννας :
 Κίνδυνος εμπλοκής στον κόμβο της Αγιάννας
* Σοβαρή εμπλοκή στην υπόθεση του περιφερειακού δρόμου Καλαμάτας δημιουργεί η υπόθεση του κόμβου στην Αγιάννα και όπως όλα δείχνουν η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια μετά από προσφυγές. Αιτία η αλλαγή της θέσης του κόμβου παρά το γεγονός ότι ήδη είχε εγκριθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Καλαμάτας που τον προσδιόριζε σε διαφορετική θέση. Εκ των υστέρων και όταν υπουργείο Υποδομών και Δήμος Καλαμάτας αντιλήφθηκαν το μεγάλο πρόβλημα από τις αντιδράσεις ενδιαφερομένων, έσπευσαν να τροποποιήσουν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο επικαλούμενοι ειδικές διατάξεις. Απόφαση κατά της οποίας ασκήθηκε προσφυγή ενώ κινείται παράλληλα και η δικαστική διαδικασία.
Η υπόθεση αυτή ενδεχομένως να πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς η θέση του κόμβου επηρεάζει το σύνολο των έργων στην περιοχή. Εφόσον κινηθούν νομικές διαδικασίες θα πρέπει να τελεσιδικήσει η υπόθεση για να προχωρήσει το έργο, διαφορετικά θα δημιουργηθούν τετελεσμένα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Πέρα από την καταστροφή του ελαιώνα τον οποίο προστατεύει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στις προβλέψεις του, από την άποψη των οικονομικών μεγεθών το βέβαιο είναι ότι το Δημόσιο θα χρειαστεί να καταβάλει ένα σημαντικό ποσό για την καινούργια διέλευση του δρόμου καθώς η παλιά κατά ένα μέρος γινόταν μέσα από δημόσιες εκτάσεις. Το ερώτημα είναι αν θα κερδίσει ή θα χάσει ο "Μορέας" και αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί παρά μόνον με την ακριβή κοστολόγηση των δύο λύσεων. Και το υπουργείο Υποδομών οφείλει να δώσει τεκμηριωμένη απάντηση σε αυτό.
Η προθυμία του δήμου να σπεύσει για την τροποποίηση χωρίς ουσιαστική συζήτηση των επιχειρημάτων που προβλήθηκαν και σε συναντήσεις και δημοσίως, δημιουργεί επιπλέον ερωτηματικά. Και βεβαίως δεν μπορεί να διαλάθει της προσοχής το γεγονός ότι έγιναν ολόκληρες μάχες με το Γενικό Πολεοδομικό, κανένας δεν ενημέρωσε ότι ήδη έχει αλλάξει η θέση του και απομένουν οι υπογραφές και φυσικά οι πολίτες ξεγελάστηκαν και δεν άσκησαν τις κατά νόμο προσφυγές.
Η εξέλιξη της υπόθεσης έχει ως εξής:
Από τις 14 Δεκεμβρίου του 2011 έχουν απαλλοτριωθεί τα ακίνητα για την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου του Νέδοντα δυτικά της κοίτης του χειμάρρου, στην αρχή της οδού Αρτέμιδος. Είχε προηγηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2011 η δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας (40/2011).
Αυτό προκύπτει από το έγγραφο της 15ης Δεκεμβρίου 2011 της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων (ΕΥΔΕ) προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας και την κοινοπραξία κατασκευής του έργου, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο Δικαστικό Γραφείο Καλαμάτας και την Κτηματική Υπηρεσία του Νομού Μεσσηνίας.
Με το έγγραφό της αυτό η ΕΥΔΕ τους πληροφορεί ότι "παρακατατέθηκε η προσωρινή αποζημίωση βάσει της υπ' αριθ. 40/2011 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας..." επισυνάπτοντας και τον "πίνακα υπολογισμού της παρακατάθεσης αποζημίωσης των απαλλοτριωθέντων ακινήτων..." με την παράκληση (sic) ο μεν δήμος να τα αναρτήσει στο τοπικό κατάστημα και να τα δημοσιεύσει στον τοπικό Τύπο "ώστε οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες από την απαλλοτρίωση νομείς ή κάτοχοι των ακινήτων να λάβουν γνώση", η δε κοινοπραξία κατασκευής του έργου "να ενεργήσει για την κατάληψη των ακινήτων αυτών".
Τέλος, στο ίδιο έγγραφο της ΕΥΔΕ αναφέρεται "ότι στους ιδιοκτήτες, νομείς και κατόχους των απαλλοτριωθέντων ακινήτων τίθεται μια δεκαήμερη προθεσμία, εντός της οποίας υποχρεούνται αυτοί να παραδώσουν στο Δημόσιο ελεύθερη τη χρήση των ακινήτων τους", και η διαδικασία για την αντιμετώπιση των δυστροπούντων ιδιοκτητών.
Μεταξύ των απαλλοτριωθέντων ακινήτων συμπεριλαμβάνονται και εκείνα τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου του Νέδοντα στην δυτική κοίτη του χειμάρρου, ιδιοκτησίας του Δήμου Καλαμάτας, και στην αρχή της οδού Αρτέμιδος.
Εν τούτοις η κεντρική διοίκηση επικαλούμενη το από 04.12.2007 αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ότι "πρέπει η πρόσβαση στην οδό Αρτέμιδος να επανεξετασθεί με τρόπο τεχνικά ηπιότερο και να χωροθετηθεί, όπου τεχνικά είναι ορθό (περιοχές Αγιάννα ή Νέδοντα), με την προϋπόθεση ότι δε θα τροποποιήσει το Σχέδιο Πόλης και δε θα γίνει αιτία καθυστέρησης του έργου", προχώρησε στις 18.02.2009 στη χωροθέτηση της σύνδεσης της περιμετρικής οδού από το ύψος του Αγίου Φανουρίου μέχρι τη γέφυρα της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας διά μέσου του ρέματος "Ανδριανού" στην Αγιάννα, με απόφαση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά.
Ακολούθησε η τροποποιητική κοινή υπουργική απόφαση περιβαλλοντικών όρων, της 11ης Ιανουαρίου 2011, με την οποία η συνδετήρια οδός της περιμετρικής οδού με τη γέφυρα της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας μετακινήθηκε ανατολικότερα, στον Ελαιώνα της Αγιάννας.
Είχε προηγηθεί το 2006, η κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των ακινήτων για την κατασκευή και του ανισόπεδου κόμβου του Νέδοντα στη δυτική πλευρά της κοίτης του χειμάρρου και στην αρχή της οδού Αρτέμιδος. 
Ομως, η "χωροθέτηση" του κόμβου και της συνδετήριας οδού, αρχικά στο ρέμα του "Ανδριανού" και στη συνέχεια στον Ελαιώνα της Αγιάννας δεν ήταν αρκετή για να δώσει υπόσταση στη λύση της Αγιάννας. Και τούτο διότι το έργο αυτό των δύο διαδοχικών "χωροθετήσεων" δεν είχε ενταχθεί στα πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού του οδικού δικτύου της περιοχής. 
Για 20 μήνες τώρα η κεντρική διοίκηση, ενώ έχει απαλλοτριωμένη γη με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας, αλλά και τη νομιμοποίηση από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Καλαμάτας της 03.05.2011 του ανισόπεδου κόμβου στη δυτική πλευρά της κοίτης του χειμάρρου Νέδοντα και στην αρχή της οδού Αρτέμιδος, συνεχίζει τα έργα στην περιμετρική οδό, με βάση τη χωροθέτηση της Αγιάννας. Ετσι η κεντρική διοίκηση, εδώ και δύο χρόνια, με ευθύνη της, αφήνει να προχωρούν τα έργα, αγνοώντας το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη σωστή κατασκευή του έργου

***
*** ΑΘΛΗΤΙΚΑ :
~** Στην  6η  αγωνιστική  της Σούπερ Λίγκα  στο Ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου : Κυριακή 07/10/2012

ΠΑΣ Γιάννενα – Πανιώνιος  1-2  , (1-1) .-  ^
Τα γκόλ : 2΄ Ίλιτς , 36΄ πεν. Γουνδουλάκης ,

ΞΑΝΘΗ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  1-2   ,  (1-2) .- ^
Τα γκόλ :  7΄Μαρκόβτσι , 12΄πεν . Τοτσέ  αποκρούεται , 26΄και 28΄ Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος  , .- ^

Άρης Θεσσαλονίκης – Πλατανιάς Χανίων 0-2  , (0-1) .- ^
γκόλ : 37΄Κάλατζιτς , 66΄ Ουντότζη , .- ^

Ολυμπιακός Πειραιώς – Αστέρας Τρίπολης   1-0   , (1-0) .-  ^

Τα γκόλ : 43΄ Χοσέ Χολέμπας , .- ^

Στο Κυπριακό πρωτάθλημα  ποδοσφαίρου 1η  ΚΑΤΗΓΟΡΊΑ Κυριακή 07/10/2012 :





ΟΜΟΝΟΙΑ - ΑΠΟΕΛ   0-0  , (0-0) .- ^
Απόλλων Λεμεσού - Ανόρθωση  0-2 , (0-1) .- ^
Δόξα Κτοκοπιάς ω- Πάφος  1-0 , (1-0) .- ^
Αλκή - Παραλίμνη  1-1 , (0-1) .- ^
Αγία Νάπα - Εθνικός Άχνας 1-0 , (1-0) .- ^ 
Νέα Σαλαμίνα - Α.Ε. Κίτιον  0-0  .- ^  

Χθές Σάββατο 06/10/2012 :
ΟΦΗ – ΠΑΟΚ  Θεσσαλονίκης  1-1  .- ^
Τα γκόλ : 8΄ Στέφ. Παπάζογλου , 18΄ Φωτάκης ,
ΑΕΚ Αθηνών – Κέρκυρα  1-1 .- ^
Τα γκόλ : 31΄Βενέτης ,  74΄ Παυλής .-
Βέροια – Ατρόμητος Αθηνών  2-2 , (0-2) .- ^
Τα γκόλ : 30΄αυτογκόλ Ν. Γεωργέα , 91΄ Μπάρκογλου ,13΄Καραμάνος 88΄Καφές .-^
 
Την Δευτέρα 08/10/2012 :
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ   --

~** Για  την  Foot ball League Β΄ ΕΘΝΙΚΉ ΣΤΟ  ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΠΟΔΌΣΦΑΙΡΟ ¨ :




** http://www.greek-football-league.com/index.php?id=apotelesmata_b_ethnikis Β΄ Εθνικής Αποτελέσματα στο ποδόσφαιρο .-

 Χθες  Σάββατο 06/09/2012 ¨
ΗΡΑΚΛΗΣ  Ψαχνών  ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ  0-1 .- ^
Κυριακή  07/09/2012 :
Εθνικός Γαζώρου Σερρών -  Καβάλα  0-1  , (0-1) .-  ^
Παναιτωλικός -  Βύζας Μεγάρων  3-0 , (0-0) .-  ^
Ηρακλής Θεσσαλονίκης – Θρασύβουλος  2-1 , (0-1) .- ^
Ολυμπιακός Βόλου – Φωκικός   0-0    . -  ^
Καλλονή Μυτιλήνης – Παναχαϊκή  2-0 , (0-0) .-  ^
Πιερικός – Νίκη  Βόλου   2-0 , (1-0) .-  ^
Αναγέννηση Επανωμής - Καλλιθέας  2-1 (1-1) .- ^
Αναγέννηση  Γιαννιτσών – ΑΕΛ  Λάρισα  2-0 , (0-0) .- ^
Την Δεύτερα 08/10/2012  :
Δόξα  Δράμας  - Πανσερραϊκός  -- 

Φιλικό : ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΣ -ΕΠΙΣΚΟΠΗ  4-1 .- ^


Στο  Σούπερ κάπ στην Ελλάδα  στο  βόλεϊ  γυναικών :
ΑΕΚ  Αθηνών  - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς  3-1  σετ .- ^

  ~**   http://www.epsmes.gr/  , : ΕΠΣΜεσσηνίας .-
Στην Α΄ΤΟΠΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΠΔΌΣΦΑΙΡΟ ΕΠΣΜεσσηνίας
2η αγωνιστική  , Κυριακή 07/10/2012 :  
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ – Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ  2-2  .- ^
ΤΕΛΟΣ  ΑΓΡΑΣ Φιλιατρών – Α.Ο. ΦΑΡΡΑΙ  1-1 .- ^
ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Καλαμάτας 3-2 .- ^
Στην Β΄ κατηγορία  στο ποδόσφαιρο της ΕΠΣΜεσσηνίας
Κυριακή  07/10/2012 :
1ος  Όμιλος :
Πανιώνιος Καλαμάτας  - Νίκη Πλάτης  3-1 .- ^
Α.Ε. Κυπαρισσίας Ηρακλής -  Παναθηναϊκός Καλαμάτας 1-1 .- ^
Αστέρας Βαλύρας – Α.Σ. Πανθουριακός 0-3 .- ^
2ος  Όμιλος :
Α.Ο. Χατντζή – Α.Ο. Μιλτιάδης  2-1 .- ^
Δόξα Καλαμάτας -  Ολυμπιακός  Ανάληψης  1-3 .- ^
Ακρίτας Κορώνης – ΠΑΟ Καλλιθέας  4-0 .- ^
Τσικλητήρας Πύλου – Ηρακλής Καλαμάτας 2-0 .- ^

***




~**  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/30-2012-5-29092012-0-1.html  , Στο  αγιάζι  της  Κυριακάτικης  ενημέρωσης Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου  2012 .-

~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΤΩΒΡΙΟΥ  2012 :
~**  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/10/01-2012-blogger-10-2012-1830.html  , Στο  αγιάζι  της  καθημερινότητας  Δευτέρα  01  Οκτωβρίου  2012 .-
~*** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/2012-01-2012-1912-2012-p-1030004.html  , Ιστρορία  μας (μέρος της ) μέσα  από Βιντεοπαρουσιάσεις  2012 , Δευτέρα  01  Οκτωβρίου  2012 .-
~*** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/10/02-2012-2012.html , ΜΕΝΟΥΜΕ  ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ   , Τρίτη  02  Ο τωβρίου  2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/02-2012-2012.html  , Στο  αγιάζι  της  Ενημέρωσης Τρίτη  02  Οκτωβρίου  2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα .-
~*** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Αθλητική  Τετάρτη  03 Οκτωβρίου  2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/10/video-2012.html , ΠΟΛΙΤΙΚΑ  ΔΡΩΜΕΝΑ σε  VIDEO  2012 , Πέμπτη  04 Οκτωβρίου  2012 .-

~*** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ,  Στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  04 Οκτωβρίου  2012 .- 

~*** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html ,H ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ μέσα από Βίντεο , ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΟΥΜΕ , Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html ,  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  , Παρασκευή  05 Οκτωβρίου  2012  .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/06102012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ Σάββατο 06/ Οκτωβρίου  2012 .-
 ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post_7.html ,  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα στο αγιάζι της Ενημέρωσης 
Κυριακή 07 Οκτωβρίου  2012 .-

~**



ΤΑ  ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ ΜΑΣ :

**
~** Κ.Υ. ΜΕΛΙΓΑΛΑ 2012 P1030132.MP4 :: http://youtu.be/5dYvPYVuy8w ,


 

~** ΔΕΣΥΛΛΑ 2012 :
 http://youtu.be/QPQBD73F8pY  ,



~** ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΙΟΝ Μεσσήνης 2012 :
 http://youtu.be/QLlNpFwYm8Y  ,



~** ΒΑΛΥΡΑ Μεσσηνίας 2012 P1030147.MP4 :
 http://youtu.be/MaAUEJlf-Ds ,


~** Δεσύλλα Μελιγαλα 2012 P1030141.MP4 ¨ http://youtu.be/wVKOMZ5Ehlo   ,



~** ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ  Μελιγαλά  2012 P1030144.MP4 ¨


~** ΚΕΝΤΡΙΚΟ  2012 P1030143.MP4 :P


 
~** Μελιγαλά  2012 P1030145.MP4 :


~** ΜΕΛΙΓΑΛΑ  Προφήτης  Ηλίας  2012 P1030136.MP4 :

 

***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :


  ,   = 2005 video


***


Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2012


Και ξανά προς τη δόξα τραβούν;

~ Το σημερινό ποστ είναι αφιερωμένο στις κινητοποίησες υποδοχής που θα γίνουν για την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην Ελλάδα.Όπως θα γνωρίζετε οι περισσότεροι η Γερμανία παίζει τον ρόλο του «σατανά» για πολλούς Έλληνες και είναι μία θέση που την υποστηρίζουν αρκετά κοινοβουλευτικά κόμματα, συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑνΕλ, και η Χ.Α.. Ο κύριος Δήμου έχει γράψει ένα πολύ εύστοχο άρθρο σχετικά με αυτή την αντίληψη: http://www.lifo.gr/mag/columns/5165, όσον αφορά τα μέλη του τελευταίου κόμματος τα έχουν ικανά να κατηγορούν τη κυρία Μέρκελ για ναζισμό…Για αύριο Δευτέρα 8-10-2012 η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κανονίσει ένα Πανεργατικό Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας, πρέπει να παραδεχτώ ότι αγνοώ πόσοι εργάτες είναι μέλη σε αυτά τα σωμάτια. Το πρώτο, που θεωρητικά εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα στη πράξη εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στις Τράπεζες. Όσον αφορά την ΑΔΕΔΥ η Ελλάδα δεν είναι, ευτυχώς, 100% Κουμουνιστική χώρα άρα δεν υπάρχουν κρατικά εργοστάσια. Είμαι σίγουρος ότι θα ακούσαμε τα συνηθισμένα συνθήματα, το πλέον κραυγαλέο πρέπει να είναι αυτό που λέει: απεργούμε για να βρούμε την αξιοπρέπεια μας, πως μπορεί να έχει αξιοπρέπεια κάποιος που είναι καταχρεωμένος με ξεπερνάει.Ο πρώτος που ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις ήταν ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νίκος Φωτόπουλος ο οποίος την έχει δει τσιφλικάς της ΔΕΗ, σχετικό άρθρο: http://www.pheme.gr/article.aspx?id=5485. Είναι ανούσιο να γράψω στο κείμενο τα αιτήματα των απεργών. Ο λόγος είναι απλός μιας και είναι ουτοπικά για να το θέσω ευγενικά, το σίγουρο είναι ότι δεν θα κάνουν μία τρύπα στο νερό αλλά θα χειροτερεύσουν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.Λυπάμαι όσους εργαζόμενους θα πρέπει να πάνε στο κέντρο της Αθήνας για να δουλέψουν.Είμαι περίεργος να μάθω πόσο κοστίζουν στην Ελληνική οικονομία οι απεργίες.-
***
~**Στην έρημο του Αγίου Όρους συναντούμε τα Κατουνάκια, τα Καυσοκαλύβια και τα Φρικαλέα Καρούλια, όπου ζουν με πολύ αυστηρό τρόπο οι ασκητές και οι ερημίτες, οι πιο αυστηροί μοναχοί του Αγίου Όρους! πιο αυστηροί και από τους ζηλωτές!


~**  ΒΙΝΤΕΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ από επισκέψεις στο  Άγιο  Όρος στο περιβόλι της ΠΑΝΑΓΙΑΣ  2010  ΚΑΙ  2011 .- :

1.~ 022 ΑΘΩΣ 2010 : http://youtu.be/8gmDyY1M-mk/ ,

2.- ~ 021 Άγιο Όρος 2010 : http://youtu.be/5dUZDkkW5r4/ ,

3.- ~ 020 ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΘΩΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010 Καρούλια –Καντούνια – Κερασιά : http://youtu.be/1vWVkE8fWjE/ ,

4.- ~ 019 ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 23 ΕΩΣ 30 -08-2010: http://youtu.be/1UXueBOGGus/ ,

5.- ~ 018 Άγιον Όρος 2010: http://youtu.be/jTLjZ5fJveA/ ,

6.- ~ 017 ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2010: http://youtu.be/T2LamLTkOO4/ ,

7.- ~ 016 Άγιο Όρος Σκήτη Αγίας Άννης 23 εως30 -08-2010 : http://youtu.be/3fjRrVJ4NdQ/ ,

8/.- ~  2154 -  Ιερά Μονή Καρακάλου : http://youtu.be/6ou4ffypE8E/ ,

9.- ~ 1887.-  Τάφος μοναχού Παϊσιου Σουρωτή 5-8-2011 : http://youtu.be/vGgHoXHBbSw/ ,

1`0.- ~ 1885.-  ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΟΥΡΩΤΗΣ ΤΑΦΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΪΣΙΟΥ: http://youtu.be/ittiSBqYheI/ ,

11.- ~ 2101.- ΙΕΡΑ ΣΚΗΤΗ  ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ Γέροντας Ευθύμιος Καψάλα : http://youtu.be/X3Aq296RXnk/ ,

12.- ~ 1884.avi Στο γυναικείο Μοναστήρι ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ στη Σουρωτή 2011: http://youtu.be/hRNHvwlo_AY/ ,

13.- ~ 2105.-  Καλύβα Αναστασίου Καψάλα Ευθύμιος: http://youtu.be/6F-K6aFHzOA   ,

14.- ~ 2169.-  ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ : http://youtu.be/zXtrNaeElk4  ,

15.- ~ 2119.-  Ιερά Σκήτη Προφήτη Ηλία : http://youtu.be/o6UJ5k5VC3g  ,

16.- ~ 2049.-  ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ 2011 : http://youtu.be/IS6XLJnSOpo  ,

17.- ~ 1879.-  ΣΟΥΡΩΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Τάφος Μοναχού Παϊσιου 5-8-2011: http://youtu.be/4Lxq2kE4P8c  , ?

18.- ~ 2144.-  Καρυές - Ι. Μ. Καρακάλου : http://youtu.be/1-BPaMQhCbM  , ?

19.- ~ 2164.-  ΚΑΡΥΕΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ : http://youtu.be/aWnAmjE20r8  ,

20.- ~ 2023.-   Αρσανάς Κωνσταμονίτου και Δοχειαρίου : http://youtu.be/PvUg_SvjnkE  ,

21.- ~ 2111.-  Σκήτη Προφήτου Ηλία: http://youtu.be/_t5pSbKHvdY / ,

22.- ~ 2194.- ΑΡΣΑΝΑΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ : http://youtu.be/FSclzefUano   , ?

23.- ~ 2121 Ι.Ν. στην ΣΚΗΤΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ : http://youtu.be/472Q3gvEPQA   ,

24.- ~ 2090.-  Ι. Μ. ΙΒΗΡΩΝ : http://youtu.be/7o4wMrXWQnM   , ?

25.- ~ 1893. -  ΙΕΡΙΣΣΟΣ προς Άγιο όρος 5-8-2011 : http://youtu.be/2aeX96Qvt1Y   ,

26.- ~ 2076.-  Το περιβόλι της Παναγιάς : http://youtu.be/UqtMKeTW3Tc    ,  

27 .- 1921.-  Με το πλοίο προς Ι.Μονή Εσφηγμένου 5-8-2011 : http://youtu.be/WQrgIwwuvWw   , http://youtu.be/WQrgIwwuvWw  ?

28.- ~ 1956.-  Στην Ιερά Μονή Εσφηγμένου 5-8-2011: http://youtu.be/n4M1sFR6ezI   ,

29.- ~ 2168.- Στην Ι.Μ. Βατοπεδίου : http://youtu.be/d75XrtftHJo   ,

30.- ~ 1986.- Στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου – Σέρβικο : http://youtu.be/YGN1-qkBrsA   ,

31.- ~ 2057.-  ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 2010 : http://youtu.be/B1twiTSFJp8   ,

32.- ~ 2143. - Ι.Μ. Παντοκράτορα ( Σταυρονηκίτα , Προφ. Ηλίας ) : http://youtu.be/ne3uhgUgV8E   ,

33.- ~ 2145.-  Ι. Μ. Καρακάλου  : http://youtu.be/ayI_V3Osigg   ,

34.- ~ 2055. - ΑΡΣΑΝΑΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ 2011 : http://youtu.be/1VQlHfSzyp4   ,

35.- ~ 2094.- Ι.Μ. ΦΙΛΟΘΕΟΥ :  http://youtu.be/tMxuCFZk0sA   , http://youtu.be/tMxuCFZk0sA ,   http://youtu.be/tMxuCFZk0sA  , ?

36.  2096.- ΚΑΨΑΛΑ -Σκήτη Αναστασίου μοναχός Ευθύμιος : http://youtu.be/cjAE-xYZVkI   ,

37.- ~  1922.- Από το πλοίο ΙΕΡΙΣΣΟΣ- ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2011 : http://youtu.be/YcKfXAVonrg   ,

38 .- ~ 2166.- Ι.Μ. Βατοπεδίου 2011 : http://youtu.be/nzscAiUxTHk  ,

39.- ~ 1985.- ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ Σέρβικο Μοναστήρι : http://youtu.be/6r3smNxL3sU   ,

40.- ~ 2153.- Στην Παναγούδα του Γέροντα Παϊσιου : http://youtu.be/ZMeIytGC0go    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου