ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Μεσσηνιακά

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης :
Παρασκευή  05 Οκτωβρίου  2012 ,

ΤΡΕΜΠΕΝΙΕ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ 23/08/2011


Το  ποντικάκι  κοντά μας όπως πάντα !



*** Συνελήφθησαν 27 μικροπωλητές για οικονομικά αδικήματα :
Image
* ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΦΟΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

Πάμπολλες οικονομικές παραβάσεις διαπίστωσε, ενώ έκανε 27 συλλήψεις, πολυπληθές κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας από την Αθήνα, το οποίο χθες με τη συνδρομή της τοπικής Αστυνομίας «σάρωσε» με ελέγχους τη Λαϊκή αγορά ειδών ελαφράς βιοτεχνίας η οποία λειτουργεί κάθε Πέμπτη στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα.
Σε μια πρωτοφανή επιχείρηση για τα δεδομένα της Καλαμάτας (ποτέ άλλοτε δεν έχει ξαναγίνει), λίγο πριν από τις 11.00 το πρωί έφθασαν στο χώρο διεξαγωγής της αγοράς φορτηγάκια με δεκάδες στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, τζιπάκια και περιπολικά με αστυνομικούς της ΟΕΠΤΑ και των ΟΠΚΕ Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας και της Ασφάλειας. Παρούσα και η Δημοτική Αστυνομία.
Χιλιάδες δε τα είδη που κατασχέθηκαν ως παράνομα και οδηγήθηκαν στην καταστροφή.

 Έλεγχοι
Με το που έφθασαν στο σημείο οι αστυνομικοί έβγαλαν από το Δυτικό Εμπορικό Κέντρο τον κόσμο που ψώνιζε και έκλεισαν περιμετρικά το χώρο με κόκκινες κορδέλες. Απαγόρευσαν την είσοδο σε όλους, ενώ ξεκίνησαν έλεγχοι τόσο στα καταστήματα όσο και στους υπαίθριους πάγκους.
Μάλιστα, μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων δεν επιτράπηκε σε κανέναν από τους πωλητές να απομακρυνθεί. Αυτοί κρατήθηκαν είτε σε χώρο καταστήματος είτε στο σημείο που είχαν τον πάγκο τους.
Οι ελεγκτές της Οικονομικής Αστυνομίας άρχισαν να ελέγχουν πάγκο προς πάγκο όλα τα είδη και να κάνουν καταμέτρηση. Ζήτησαν παραστατικά, ενώ γινόταν έλεγχος και για «μαϊμού» - φίρμες σε πωλούμενα προϊόντα.
Αρχικά, σαστισμένοι οι μικροπωλητές προσπαθούσαν να καταλάβουν τι γίνεται, όμως στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκαν που ο έλεγχος ξεκίνησε την πιο κρίσιμη ώρα γι’ αυτούς και, μάλιστα, σταματώντας την λειτουργία της αγοράς και διώχνοντας τον κόσμο.

Συλλήψεις
Έντονη ήταν και η αντίδραση του κόσμου, ο οποίος μάταια περίμενε να τελειώσει ο έλεγχος για να ψωνίσει, ο οποίος ωστόσο συνεχίσθηκε όλο το μεσημέρι και μέχρι πολύ αργά το απόγευμα.
Από νωρίς το μεσημέρι στο χώρο του Δυτικού Εμπορικού Κέντρου είχε φτάσει απορριμματοφόρο του Δήμου Καλαμάτας, στο οποίο φορτώνονταν τα κατασχεμένα είδη. Σε οτιδήποτε γινόταν κατάσχεση, πρώτα καταστρεφόταν με ειδικό σπρέι βαφής και στη συνέχεια πεταγόταν στο απορριμματοφόρο.
Παράλληλα, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 27 συλλήψεις για διάφορα οικονομικά αδικήματα και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.

Παν. Νίκας
Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκαν οι μικροπωλητές στη Λαϊκή Αγορά της Αγίας Τριάδας τη χθεσινή ευρεία αστυνομική επιχείρηση για την πάταξη του παρεμπορίου.
Κάποιοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κινητοποίηση της Οικονομικής Αστυνομίας, τονίζοντας ότι πράγματι κάποιοι δραστηριοποιούνται χωρίς να τηρούν τη νομοθεσία, σε βάρος των ίδιων που διαθέτουν όλα τα νόμιμα παραστατικά, ενώ ορισμένοι άλλοι τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε ο έλεγχος δεν μπόρεσαν να δουλέψουν.
Πάντως, από την πλευρά του ο δήμαρχος Παν. Νίκας κάλυψε απόλυτα την επιχείρηση. Σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να είναι παρά μόνο με τη νομιμότητα. Και από τη στιγμή που αυτός ήταν ο σκοπός της επιχείρησης, τη στηρίζουμε. Βέβαια, αν συνέβησαν και κάποιες παρεκτροπές, τις καταδικάζουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν ένα θετικό γεγονός.
Θεωρώ ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε για το ξεπέρασμα της κρίσης. Υπό αυτό το πρίσμα δεν είμαστε εναντίον των ελέγχων που διεξάγονται. Τουναντίον θα έλεγα».
Σε ερώτηση που του τέθηκε γιατί η Δημοτική Αστυνομία δεν είχε προχωρήσει σε τέτοιου είδους ελέγχους στο παρελθόν, απάντησε: «Ο ρόλος της δεν είναι να υποκαθιστά τις λειτουργίες του κράτους. Οι φορολογικοί έλεγχοι γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και από κανέναν άλλο», τόνισε και διευκρίνισε: «Ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας είναι τελείως διαφορετικός».

Των Βίκυς Βετουλάκη
Αντώνη Πετρόγιαννη
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

*** Το «Θάρρος» στα “Social Media”  :

Image


* Το «Θάρρος» μπαίνει δυνατά στην ηλεκτρονική ενημέρωση με τη νέα δυναμική ιστοσελίδα που κατασκευάζεται, αλλά και με το εκπληκτικό και μοναδικό ιστορικό αρχείο της, που διασώζεται από το 1899, διαθέσιμο on-line... σύντομα στις «οθόνες» σας. Παράλληλα, μπορείτε να μας βρείτε και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media).
Κάντε Like στην σελίδα μας στο Facebook (https://www.facebook.com/TharrosNews) και ακολουθήστε μας στο Twitter (https://twitter.com/TharrosNews) για την άμεσή σας ενημέρωση.


*** Παρέμβαση Βουδούρη για το Ίδρυμα “Palis Foundations” :
 Image
* Η συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι ανενεργή εδώ και μήνες

Η αποκάλυψη περί συμμετοχής του Μεσσήνιου βουλευτή της «Δημοκρατικής Αριστεράς», Οδυσσέα Βουδούρη, στο Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα “Palis Foundations”, στο οποίο συμμετέχουν οι κ.κ. Αναστάσιος Πάλλης και Βίκτωρ Ρέστης, μαζί με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, έδωσαν αφορμή για διάφορα σχόλια.
Σήμερα, μέσω του «Θ», ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης δίνει τη δική του εξήγηση για την εμπλοκή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή, η σχέση του με την οικογένεια του Αναστάσιου Πάλλη ξεκίνησε από ένα ιατρικό γεγονός, αφού ήταν αυτός που χειρούργησε τον πατέρα του. Όπως είναι φυσικό, αναπτύχθηκαν κάποιες φιλικές σχέσεις. Κατά τη διάρκεια της γνωριμίας τους, λοιπόν, ο κ. Πάλλης είπε στο Μεσσήνιο βουλευτή ότι, επειδή διαθέτει μια πλούσια συλλογή στρατιωτικής φύσεως, σκέπτεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός μουσείου στρατιωτικής ιστορίας. Αυτό θα ήταν στο πρότυπο ενός ανάλογου γαλλικού κτηρίου, το οποίο είναι μοναδικό στην Ευρώπη.

 Γι’ αυτό το λόγο τού ζήτησε, λόγω των σπουδών του στη Γαλλία, να τον φέρει σε επαφή με Γάλλους. Ο κ. Βουδούρης δέχτηκε την πρόταση και του είπε ότι μπορεί να το κάνει μέσω του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα, τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά. Στη συζήτηση που έγινε, και προκειμένου η παρέμβαση του κ. Βουδούρη να έχει κάποια παραπάνω βαρύτητα, ο κ. Πάλλης πρότεινε να γίνει μέλος του περιβόητου Ιδρύματος. Αυτό έγινε αποδεκτό από την πλευρά του βουλευτή κι έτσι ο κ. Βουδούρης βρέθηκε να είναι μέλος για κάποιο διάστημα.
Στη συνέχεια υπήρξαν οι απαραίτητες επαφές με τον πρέσβη της Γαλλίας, αντάλλαξαν απόψεις και, μάλιστα, στο όλο θέμα παρενέβη ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος και έδειξε ενδιαφέρον για το εγχείρημα του κ. Πάλλη, γιατί θεώρησε ότι είναι κρίμα μια τόσο σπουδαία συλλογή να μένει σε μια αποθήκη.
Σ’ αυτό το σημείο σταματά και η εμπλοκή του κ. Βουδούρη με το Ίδρυμα. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από αυτό. Από εκεί και πέρα, γιατί κάποιοι «θυμήθηκαν» σήμερα την παρουσία του βουλευτή στο Ίδρυμα, η οποία έχει «παγώσει» εδώ και μήνες, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα… Του Αντώνη Πετρόγιαννη   , Ε

φημ.  "Θάρρος" Καλαμάτας 2012   ,

*** Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ :
Image
«Παλιοροβούνι» προτείνει το ΥΠΕΚΑ για την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων  


Το «Παλιοροβούνι», τη γνωστή πλέον περιοχή του Δήμου Οιχαλίας, «δείχνει» με έγγραφό της προς τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μεσσηνίας, δήμαρχο Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλο, η γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μ. Ευαγγελίδου, ως χώρο για τη μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων της Μεσσηνίας έως ότου ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η απάντηση δόθηκε σχεδόν δύο μήνες μετά την ανάλογη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, ο οποίος είχε μεν καταλήξει στην ύπαρξη τέτοιου χώρου στο Δήμο Πύλου – Νέστορος για την επεξεργασία των απορριμμάτων της περιοχής, αλλά είχε ζητηθεί η άποψη του υπουργείου για την εξεύρεση ενός ακόμη, για την υπόλοιπη Μεσσηνία.

 Η απάντηση
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απάντηση της κας Ευαγγελίδου, «η δημιουργία Σταθμών Μεταβατικής Διαχείρισης έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων με την επίτευξη ορθολογικής και κατά το δυνατόν ολοκληρωμένης διαχείρισης κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο.
Στο πλαίσιο αυτό, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των προτεινόμενων λύσεων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σφικτό, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης διάθεσης στην περιοχή σας και η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των αντίστοιχων ΧΑΔΑ με τους δεσμευμένους πόρους του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α». Ακολούθως, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία που απέστειλε ο ΦΟΔΣΑ, «η πρόταση που φαίνεται να παρουσιάζει σχετική ωριμότητα και να αφορά την εξυπηρέτηση του συνόλου του νομού, είναι αυτή στην περιοχή Παλιοροβούνι του Δήμου Οιχαλίας».
Συστήνεται, όμως, «ως αρμόδιοι προς τούτο φορείς, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες, να διερευνήσετε τις επιμέρους τεχνικές απαιτήσεις και διαδικασίες για την υλοποίηση των προτεινόμενων λύσεων εντός στενού χρονοδιαγράμματος, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν άμεσα οι περαιτέρω απαιτούμενες ενέργειες».        

Δευτέρα το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ
Υπό αυτές τις συνθήκες, θα συνεδριάσει εκτάκτως, στις 7.00 το απόγευμα στα γραφεία του, το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Μεσσηνίας, με μοναδικό θέμα τη «Διαμόρφωση πρότασης για τη δημιουργία σταθμών μεταβατικής διαχείρισης των απορριμμάτων του Νομού Μεσσηνίας». 
Σε σχετικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η προσωρινή διαχείριση, που αποτελεί το μεταβατικό στάδιο πριν από την υλοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης που προωθεί η Περιφέρεια, περιλαμβάνει μονάδα κομποστοποίησης οργανικού κλάσματος, κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) και δεματοποίηση των αδρανών υπολειμμάτων.
Μετά την παραλαβή του εγγράφου από το υπουργείο, θα συνεδριάσει τη Δευτέρα το συμβούλιο του ΕΣΔΙΣΑ για να λάβει την οριστική απόφαση της προσωρινής λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νομού, που θα αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ανοίγει, λοιπόν, ο δρόμος για το οριστικό κλείσιμο όλων των ενεργών ΧΑΔΑ του νομού και την εφαρμογή της προσωρινής λύσης διαχείρισης.
Στόχος της όλης προσπάθειας είναι να εξαλειφθεί η ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων με άμεση βλαπτική συνέπεια στο περιβάλλον και να εφαρμοστεί ορθολογική μέθοδος διαχείρισης με τεχνικούς κανόνες και προδιαγραφές που να διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος».
Νωρίτερα, ο κ. Αναστασόπουλος είχε αναφερθεί στην κινητικότητα που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και στην παρουσία του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαν. Αγγελάκα στη Μεσσηνία. Όπως είπε, «οι θέσεις και οι παρεμβάσεις του ήταν καταλυτικές, με αποτέλεσμα σήμερα (σ.σ. χθες) να έχουμε την εδώ και δύο μήνες αναμενόμενη απάντηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο ερώτημα του ΦΟΔΣΑ».

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 


* * * Ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή όλων των πολιτών :
Image
* ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ – ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς, ευαισθητοποιημένους  και με ανθρωπιά πολίτες της πόλης μας να στηρίξουν με την παρουσία τους το πρώτο αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας, που θα γίνει στο Πάρκο του Λιμενικού, 6 και 7 Οκτωβρίου, μ.μ.
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει συζητήσεις, προβολές και συναυλίες με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, πανεπιστημιακών, πνευματικών  και ευρύτερα ενεργών πολιτών που βλέπουν την απειλή του Φασισμού να αιωρείται πάνω στην ελληνική κοινωνία και συνδιοργανώνεται από πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης μας.

 Το κυνήγι που έχει ξεκινήσει με θύματα μετανάστες σε όλη την Ελλάδα (και την πόλη μας!) μας βάζει μπροστά στις ευθύνες μας. Μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης τους κατηγορεί για όλα τα κακά που βασανίζουν τον τόπο μας και προσπαθεί να πείσει ότι χωρίς αυτούς όλα τα προβλήματά μας θα λυθούν. Ξεχνάνε να πουν, βέβαια, ότι χωρίς τους μετανάστες η ύπαιθρος θα είχε ερημώσει, τα περισσότερα χωράφια θα ήταν ακαλλιέργητα και πολλοί ηλικιωμένοι συμπολίτες μας θα είχαν μείνει χωρίς φροντίδα.
Οι μετανάστες για κάποιους ήταν χρήσιμοι όταν τους είχαν να δουλεύουν ανασφάλιστοι για ένα κομμάτι ψωμί. Τώρα που η ανεργία χτύπησε κόκκινο, έγιναν άχρηστοι και επικίνδυνοι και πρέπει να τους κλείσουμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης;
Στο φασισμό και το ρατσισμό δε χωράει ανεκτικότητα. Η ανοχή είναι συνενοχή, η ιστορία μάς έχει διδάξει και πλέον ξέρουμε πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όταν οι ισχυροί είδαν τα δύσκολα, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το φασισμό για να βγουν από το αδιέξοδο της οικονομικής κρίσης που αυτοί δημιούργησαν.
Η λύση δεν είναι η ξενοφοβία και τα τάγματα εφόδου. Πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες, τα άτομα με αναπηρίες, τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους και όλους όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη ρατσιστική βία.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα διεξαχθεί και το 7ο Ανταλλακτικό Παζάρι του Δικτύου Ελιά.
Πληροφορίες για το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://antiratsistikokalamatas.wordpress.com/


** * Ενισχύει τις κοινωνικές του δομές o Δήμος Καλαμάτας :
Image
* Μπροστά στα συνεχώς αυξανόμενα φαινόμενα φτώχειας
Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα εδώ και τρία χρόνια περίπου έχει φτάσει εδώ και καιρό και στην Καλαμάτα. Καθημερινά αυξάνονται τα φαινόμενα ατόμων αλλά και οικογενειών που έχουν ανάγκη από φαγητό και διάφορα άλλα είδη, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
~ Από την πλευρά του, ο Δήμος Καλαμάτας, όπως σημείωσε χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας, δεν μπορεί να στέκεται απλός παρατηρητής. Για το λόγο αυτό το επόμενο διάστημα προγραμματίζει να ενισχύσει τη δράση του Δημοτικού Παντοπωλείου, αλλά και να προχωρήσει σε αύξηση του αριθμού των συσσιτίων που μοιράζει καθημερινά στα άτομα που έχουν ανάγκη από ένα πιάτο φαΐ για να επιβιώσουν.  Α.Π.


*** Μεσσήνη: "Η Δημοτική Αρχή θα στηρίξει τη Φιλαρμονική"   : Image
* ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΠΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Αναφερόμενος στη Φιλαρμονική Μεσσήνης, η οποία διατηρήθηκε ως ανεξάρτητο ΝΠΔΔ με τον καλλικράτειο Δήμο λόγω του ότι συστάθηκε το 1892, ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι έχει μεταφερθεί προσωρινά στην ΚΕΑΔΗΜ, όπου γίνονται εργασίες βελτίωσης του κτηρίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, μέχρι να φτιαχτεί το καινούριο κτήριο, στο οποίο θα στεγάζεται μαζί με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. «Η Δημοτική Αρχή έχει αγκαλιάσει τη Φιλαρμονική και θα τη στηρίξει οικονομικά. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν από φέτος και τα παραρτήματα, ένα στο Πεταλίδι, που ξεκινά την Κυριακή, και ένα στο βόρειο τμήμα του Δήμου Μεσσήνης. Επίσης, από φέτος θα λειτουργήσει το χορευτικό τμήμα του Νομικού Προσώπου, ξεκινώντας με παραρτήματα στη Μεσσήνη και σε διάφορα τμήματα του Δήμου», ανέφερε.
~ Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Φιλαρμονική Μεσσήνης», Λίνα Καμαρινοπούλου είπε: «Η Φιλαρμονική συστάθηκε το 1892 ως “Φιλαρμονική Εταιρεία Μεσσήνης” και αργότερα πέρασε στο Δήμο κι έγινε “Δημοτική Φιλαρμονική”. Λόγω της παλαιότητάς της και της μεγάλης της προσφοράς στα πολιτιστικά του Δήμου και του νομού, είναι από τα ελάχιστα Νομικά Πρόσωπα που διατηρήθηκαν. Ενδιαφερόμαστε για την ανασυγκρότηση και την αναβάθμιση της Φιλαρμονικής. Ήδη έχουμε παραγγείλει καινούριες στολές, οι οποίες θα είναι σύντομα έτοιμες, και κάνουμε τις διεργασίες που χρειάζονται, ώστε να ενταχθούμε σε προγράμματα χρηματοδότησης και να μπορέσουμε να ανανεώσουμε τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό μας. Κύριο μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες για τους μαθητές και διδάσκοντες της Φιλαρμονικής. Την Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι έχουμε συνάντηση στο Πεταλίδι, στο Δημαρχείο, και καλούμε όποιον ενδιαφέρεται να έρθει να εγγραφεί στο δημοτικό παράρτημα. Δε θα είναι ξεχωριστό τμήμα, αλλά γίνεται για να διευκολυνθούν τα παιδιά που κατοικούν μακριά από την έδρα. Στη συνέχεια, οι μαθητές θα ενσωματώνονται στο κύριο τμήμα της Φιλαρμονικής της Μεσσήνης. Η επωνυμία μας είναι “Δημοτική Φιλαρμονική και Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης” και ακολουθώντας το καταστατικό, λειτουργούμε και χορευτικά τμήματα παραδοσιακών χορών. Κάνοντας αρχή από τη ΔΕ Μεσσήνης, καλούμε αύριο Σάββατο, 11.00-13.00, στο Δασκαρόλειο, όποιον ενδιαφέρεται να εγγραφεί στα τμήματα παραδοσιακών χορών».
Ολοκληρώνοντας, η πρόεδρος τόνισε ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην πνευματική καλλιέργεια των πολιτών και, κυρίως, των παιδιών, κάτι στο οποίο συμβάλλει καταλυτικά η μουσική και ο χορός.
 


*** «Ναυμαχία» δηλώσεων για τη μαρίνα της Καλαμάτας  :
Image
* ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ «ΔΙΚΤΥΟΥ»

Οι τελευταίες εξελίξεις και τα διάφορα σενάρια για αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της μαρίνας προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, τόσο από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής όσο και από την πλευρά των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Η μεν πρώτη προχώρησε σε δηλώσεις προχθές δια στόματος τόσο του δημάρχου Παν. Νίκα όσο και του προέδρου στο «Διοκλή», υπεύθυνη εταιρεία για τη λειτουργία της μαρίνας, Δ. Δημόπουλου. Αμφότεροι ξεκαθάρισαν κατηγορηματικά ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα που διαθέτει για να μην προχωρήσουν οι όποιες αλλαγές σχεδιάζονται.

 ~ Χθες, επί του θέματος, επανήλθαν τόσο ο δήμαρχος όσο και ο επικεφαλής του «Δικτύου» Σταμάτης Μπεχράκης. Από την πλευρά του ο κ. Νίκας σημείωσε ότι το ενοίκιο «με τη ματιά του 2012 είναι αρκετά χαμηλό. Από εκεί και πέρα, το θέμα ανέκυψε με την κατάθεση του αιτήματος περί αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης. Ο Δήμος πρέπει να εκφράσει άποψη επί του συγκεκριμένου θέματος και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί το ζήτημα άπτεται άμεσα των συμφερόντων του. Έπειτα, δεν κρύβουμε ότι πρέπει να υπολογίζουμε σοβαρά και την εθνική παράμετρο».

Δηλώσεις Σταμ. Μπεχράκη
Στον αντίποδα, ο κ. Μπεχράκης υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή στο συγκεκριμένο θέμα. Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Η εποπτεία των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του Δήμου Καλαμάτας, στα οποία ανήκει και η μαρίνα της πόλης, έχει ανατεθεί στο “Διοκλή”, εταιρεία η οποία δρα με κριτήρια ελεύθερης αγοράς.
Η Δημοτική Αρχή, μέσω του δημάρχου και δύο έμμισθων αιρετών, του προέδρου και του αντιπροέδρου, ασκεί ουσιαστικά και πολιτικά τη διοίκησή της.
Είναι δυνατόν, λοιπόν, έξι χρόνια μέχρι σήμερα η σημερινή Δημοτική Αρχή να μην έχει βγάλει στην επιφάνεια μια τόσο άδικη σύμβαση για τους Καλαματιανούς και να έρχεται τώρα στη δημοσιότητα το θέμα; Σημειώνουμε ότι το ετήσιο ποσό για την ενοικίαση των υποδομών της μαρίνας είναι 70.000 ευρώ. Άραγε, γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο να ανακαινίσει το θέμα; Λόγω των αναταράξεων για το τουρκικό ενδιαφέρον που ακούγεται ότι υπάρχει στη μαρίνα;
Είναι δυνατό να μην μπορεί να κάνει ο δήμαρχος έναν απλό πολλαπλασιασμό: 250 θέσεις ελλιμενισμού επί 80 ευρώ το μήνα για κάθε μία θέση σημαίνει 420.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς τα μισθώματα στο χώρο της μαρίνας.
Μήπως πρέπει η οικονομική διαχείριση της μαρίνας να περάσει απευθείας στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου, για να υπάρχει άμεσος και αποτελεσματικός έλεγχος; Δεν είναι δυνατό να δεχτούμε την επικοινωνιακή πολιτική της Δημοτικής Αρχής». 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Σύσκεψη κλιμακίου ΕΛΓΑ και Παπαγεωργίου :
Image
* Για την αποζημίωση των συκοπαραγωγών


Σύσκεψη μεταξύ κλιμακίου του ΕΛΓΑ υποκαταστήματος της Τρίπολης και του προέδρου της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτη Παπαγεωργίου, πραγματοποιήθηκε χθες, με θέμα την επικείμενη αποζημίωση των συκοπαραγωγών από τον καύσωνα και τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Στη σύσκεψη παρευρέθησαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γεώργιος Αθανασόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΣΥΚΙΚΗΣ.
Στο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ συμμετείχαν ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος Ηλίας Αγγελόπουλος, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εκτιμήσεων Σοφία Βαρδάκα, καθώς και οι επόπτες Μεσσηνίας και Λακωνίας, Μανώλης Ηλιόπουλος και Σωτήρης Κυριακόπουλος.
 * Το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ συνέλεξε στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν στη στήριξη του πορίσματος, το οποίο, όπως ενημέρωσαν, θα προκύψει μέσα από τις συνολικές εκτιμήσεις με ενεργοποίηση του άρθρου 18 του κανονισμού ασφάλισης φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ.
Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, καθώς και ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης, ευχαρίστησαν τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος Τρίπολης και τους συνεργάτες του για την επίσκεψη. Τους διαβεβαίωσαν δε, ότι από μέρους της ΣΥΚΙΚΗΣ θα υπάρξει άψογη συνεργασία και η παροχή όποιων στοιχείων ζητηθούν, ενώ παράλληλα τους ζήτησαν να επισπευστούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να αποζημιωθούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι πληγέντες συκοπαραγωγοί.

*** Συνεχίζονται οι συναντήσεις για το μέλλον της "Φάρις"  : 
Συνάντηση με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών των Σχολών της «Φάρις» είχε χθες ο πρόεδρος της επιχείρησης  Νίκος Μπασακίδης, με σκοπό την εξέταση του θέματος των προσλήψεων των συμβασιούχων καθηγητών στο Ωδείο, τη Σχολή Χορού και το Εικαστικό Εργαστήρι.
Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Βύρων Χαρίτσης, έγινε ενημέρωση για το περιεχόμενο της πρότασης του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Καλλιθέας κ. Ασκούνη, η οποία αφορά στη συνεργασία με τους συμβασιούχους καθηγητές μέσω προγραμματικής σύμβασης. Κατά τη συνάντηση αποτυπώθηκε η βούληση όλων των πλευρών για άμεση επίλυση του ζητήματος των συμβασιούχων.
Σήμερα στις 9.30 το βράδυ έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο Ωδείο, για την ανταλλαγή απόψεων και αξιολόγηση της πρότασης, στην οποία έχει κληθεί να συμμετάσχει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των σπουδαστών της «Φάρις».
Από την άλλη πλευρά, προχθές βράδυ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Σπουδαστών των σχολών της επιχείρησης, σε γενική του συνέλευση, ζήτησε άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και συζήτηση του προβλήματος με τη λειτουργία της «Φάρις» αλλά και με την πολιτική της Δημοτικής Αρχής στο θέμα, με την οποία διαφωνούν σε κάποια σημεία.
Ως γνωστόν, ο Σύλλογος έχει εκφράσει την αντίδρασή του στην απόφαση της διοίκησης για «τακτοποίηση του συστήματος των εγγραφών» και για περικοπές στις εκπτώσεις ειδικών κατηγοριών, τονίζοντας ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο δεν μπορεί να αυξάνεται το κόστος σπουδών στις σχολές της «Φάρις».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Έφτασε στα μισά το έργο στην κεντρική πλατεία
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Με αφορμή την παρέμβαση που συνεχίζεται στην κεντρική πλατεία Βασιλέως Γεωργίου στην Καλαμάτα, ο δήμαρχος Παν. Νίκας ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 50% των προβλεπόμενων εργασιών, ενώ έχει πληρωθεί το 37% του έργου.
Για τις επόμενες ημέρες ανακοίνωσε ολοκλήρωση των εργασιών μπροστά από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ τόνισε ότι η πλατεία θα τσιμεντοστρωθεί, θα κατασκευαστούν διάδρομοι για να περνά ο κόσμος και θα απομακρυνθούν σύντομα τα βαρέα οχήματα στο χώρο του εργοταξίου.
Παραδέχτηκε δε, ότι οι επαγγελματίες που διατηρούσαν καταστήματα έχουν υποστεί οικονομική επιβάρυνση, γι’ αυτό ισχυρίστηκε πως, εδώ και καιρό, ο Δήμος Καλαμάτας έχει σταματήσει να εισπράττει δημοτικά τέλη από αυτούς. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τις προηγούμενες ημέρες πληροφόρησε και εγγράφως τους καταστηματάρχες για το καθεστώς που θα ισχύει με τα τραπεζοκαθίσματα και τη σκίασή τους.
«Οι περίκλειστοι χώροι τελείωσαν» ξεκαθάρισε ο δήμαρχος, ενώ σχολίασε ότι η έκταση των τραπεζοκαθισμάτων θα καλύπτει το χώρο που προβλέπεται από τη μελέτη του έργου και τίποτα περισσότερο.
Για τυχόν οικονομικές απώλειες με το νέο καθεστώς λειτουργίας, ο κ. Νίκας είπε ότι η καινούργια πλατεία θα λειτουργήσει ακόμα περισσότερο ως πόλος έλξης για τους Καλαματιανούς, γεγονός που θα έχει και οικονομικό όφελος για τους επαγγελματίες.
Τέλος, στην κριτική που ακούγεται, ότι λόγω των έργων στην πλατεία έχει επηρεαστεί η εμπορική κίνηση σε ορισμένους γειτονικούς οδούς της Αριστομένους, ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύει. «Η οικονομική κρίση είναι η αιτία της πτώσης του τζίρου τους και όχι τα έργα στην πλατεία», συμπλήρωσε.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Ο δρόμος «Βελόνα – Λαγκάδια» στη Δυτική Μάνη
ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Στις 30 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η δημοπρασία για την ανάδειξη αναδόχου ο οποίος θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου «Βελτίωση – ασφαλτόστρωση δρόμου πρόσβασης αγροτικών περιοχών Βελόνα – Λαγκάδια» στο Δήμο Δυτικής Μάνης.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 494.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, ο δρόμος προς Λαγκάδια βρίσκεται στο Σταυροπήγιο. Ξεκινά αμέσως μετά την έξοδο του Σταυροπηγίου και μετά από 5 χλμ. καταλήγει στα Λαγκάδια, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα ένα μεγάλο τμήμα αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Είναι ασφαλτοστρωμένος από την αρχή του και σε μήκος 2,3 χλμ., με πλάτος ασφαλτόστρωσης από 4 έως 4,5 μέτρα.
Τα υπόλοιπα 1.950 μέτρα έχουν τσιμεντοστρωθεί κατά τμήματα στο παρελθόν και σε διάφορες χρονικές περιόδους, ενώ 365 μέτρα δεν έχουν καν τάπητα. Τα πλάτη των τσιμεντοστρώσεων είναι περί τα 3 μέτρα, τη στιγμή που το πραγματικό πλάτος του δρόμου είναι μεγαλύτερο από 4 μέτρα. Οι τσιμεντοστρώσεις παρουσιάζουν σημαντικές φθορές με ρηγματώσεις και πολλές λακκούβες, ενώ η επιφάνειά τους είναι εξαιρετικά ακανόνιστη, σε σημείο να καθίσταται δυσχερής η κυκλοφορία τροχοφόρων.
Σε αυτά τα τμήματα θα γίνει διαπλάτυνση της τσιμεντόστρωσης κατά 1 μέτρο, αλλά και εξομάλυνση της τσιμεντοστρωμένης επιφάνειας με κατασκευή ισοπεδωτικής ασφαλτικής στρώσης. Στο τμήμα που δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις, θα κατασκευαστεί ασφαλτοτάπητας πλάτους 4 μέτρων.
Ανάμεσα στις υπόλοιπες εργασίες, θα γίνει και διάνοιξη τάφρου απορροής των ομβρίων σε μήκος 420 μέτρων.
Δρόμος προς Βελόνα
Ο δρόμος προς Βελόνα ξεκινά από την οδό Σταυροπήγιο – Λαγκάδια, 100 μέτρα περίπου από τη διασταύρωση με το δρόμο Καλαμάτας – Αρεόπολης κι έχει συνολικό μήκος 5 χλμ. περίπου. 
Η οδός είναι τσιμεντοστρωμένη στα πρώτα 2,2 χλμ. και σε διάφορες θέσεις, συνολικού μήκους 700 μέτρων, περίπου. Μετά τα 2,2 χιλιόμετρα, και στα τμήματα που δεν υπάρχει τσιμεντόστρωση, θα γίνει εξομάλυνση της επιφάνειας και ασφαλτόστρωση πλάτους 4,25 μέτρων.
Προβλέπεται, επίσης, η διάνοιξη τάφρου απορροής ομβρίων σε μήκος 420 μέτρων.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

***  Ταχυδακτυλουργικές απατεωνιές από πλανόδιο
~ Μπορεί ο ίδιος να χρειαζόταν κόλπα για να αποσπά χρήματα από ηλικιωμένους, όμως οι αστυνομικοί χωρίς ταχυδακτυλουργικές περιστροφές τού φόρεσαν χειροπέδες και χθες κάθισε στο εδώλιο του Αυτόφωρου Μονομελούς.
Ο λόγος για έναν 60χρονο, ο οποίος κατηγορείται ότι εξαπατούσε ηλικιωμένους με… ταχυδακτυλουργίες.
Ειδικότερα, ο 60χρονος από το Βόλο πήγε σε ηλικιωμένη στην περιοχή της Βαλύρας πουλώντας σεντόνια. Έπεισε τη γυναίκα να αγοράσει και της ζήτησε 50 ευρώ, κάνοντάς της, μάλιστα, συμφέρουσες και δελεαστικές προσφορές.
Η γυναίκα τού έδωσε το πρώτο 50εύρω, όμως αυτός με μια γρήγορη κίνηση άλλαξε τα χέρια και είπε στη γυναίκα ότι έκανε λάθος, υποστηρίζοντας πως του έδωσε 10 ευρώ.
Η γυναίκα θεώρησε ότι πράγματι έκανε λάθος και του έδωσε ένα δεύτερο 50ευρω. Τότε εκείνος επανέλαβε την κίνηση, λέγοντάς της ότι πάλι του έδωσε 10 ευρώ. Η γυναίκα έδωσε και τρίτο 50ευρω. Αυτή τη φορά ο 60χρονος αναγνώρισε το χαρτονόμισμα και έφυγε.
Το κόλπο έκανε στη συνέχεια και σε έναν ηλικιωμένο στη Βαλύρα, όμως γείτονας που βρισκόταν εκεί αντιλήφθηκε την απάτη και κάλεσε την Αστυνομία, η οποία και συνέλαβε τον πλανόδιο πωλητή.
Χθες οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο, όπου τον παρέπεμψε ο εισαγγελέας, αλλά η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για την επόμενη Παρασκευή, καθώς απουσίαζαν τα δύο θύματα, που είναι βασικοί μάρτυρες.  Β.Β.

***  Εργασίες «λίφτινγκ» σε διάφορες περιοχές της πόλης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Οι διαμαρτυρίες των γονέων του 8ου Δημοτικού Σχολείου για τα προβλήματα στη στέγη του κτηρίου φαίνεται ότι έπιασαν εν μέρει τόπο. Κι έτσι, όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας, μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει κάποιο ατύχημα από τις σκαλωσιές που έχουν απλωθεί, πρόκειται σήμερα να ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής.
Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή, μέσω έργων αυτεπιστασίας, προγραμματίζει να επέμβει το επόμενο διάστημα σε μια σειρά από συνοικίες της πόλης. Έτσι, πρόκειται να τοποθετήσει κουπαστές στα σκαλιά στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και να επεκτείνει το φωτισμό στη μαρίνα, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στον πεζόδρομο.
Επίσης, θα αλλάξει τις σκάλες στο χώρο του δημοτικού πάρκινγκ, ενώ θα γίνουν αλλαγές των ξυλοκατασκευών στο δημοτικό πάρκο του ΟΣΕ και θα ετοιμαστεί το βαγόνι που έχει καεί.
Επιπλέον, θα γίνουν εργασίες χρωματισμού στο χώρο του Δημοτικού Ωδείου, στο 4ο Λύκειο Καλαμάτας, στην περιοχή του Κορδία, στο κτήριο του κεντρικού Δημαρχείου, αλλά και στο Πνευματικό Κέντρο.
Σύμφωνα με τον κ. Νίκα, θα γίνουν ακόμη παρεμβάσεις σε διάφορες περιοχές της πόλης και συγκεκριμένα σε τοίχους που έχουν αναγραφεί συνθήματα. Διευκρίνισε, πάντως, ότι δε θα γίνει καμία παρέμβαση στα «γκράφιτι» που υπάρχουν σε ορισμένα μέρη.
Τέλος, υποστήριξε ότι θα γίνουν έργα πολιτικού μηχανικού στο 5ο Γυμνάσιο, στη διασταύρωση Β. Γεωργίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ θα ολοκληρωθεί με πλακόστρωση το πεζοδρόμιο στις οδούς Κεφάλα και Κρήτης. Του Αντώνη Πετρόγιαννη  , Πηγή  εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας  2012 .-

***  Πριν 94 χρόνια
ΤΟ απόγευμα της προχθές συνεπλάκησαν εις την πλατείαν της Υπαπαντής οι επιστάται των φυλακών Γ. Σκοπέτος και Ανδρ. Καλαρίτης. Εκ τούτων ο πρώτος ετραυματίσθη δια μαγκούρας, ο δε δεύτερος δια σουγιά εις την πλάτην. Αμφότεροι συνελήφθησαν.

Ο Γεώργιος Σταματόπουλος ετραυμάτισε δι’ εγχειριδίου σοβαρώς οπωσδήποτε εις τον λαιμόν τον Σπύρον Πουλακίδαν. Ο δράστης συνελήφθη.

ΕΞΩΘΙ του χωρίου Αλητσελεπή της Σκυλλούντος εφονεύθησαν οι δεκαπενταετείς Θεόδωρος Φιλιππόπουλος και Πέτρος Λαμπρόπουλος, ως αναφέρει ο οικείος αστυνομικός Σταθμάρχης. Τα αίτια του φόνου είναι άγνωστα.

Ο Ευστάθιος Χρονόπουλος ετραυμάτισε δια μαχαίρας εις την κοιλιακήν χώραν τον Γεώργιον Γκουντούμην εν τω χωρίω Κόκλα της Τριφυλίας.

Ο Διευθυντής της υπομοιραρχίας Μεσσήνης τηλεγραφεί προς την Νομαρχίαν, ότι εξ επισυμβάσεως το εσπέρας της προχθές πλημμύρας εις το Νησίον εκ καταπεσούσης ραγδαίας βροχής, παρεσύρθη υπό των υδάτων η οικία του Ιωάννου Λαμπρινοπούλου. Αι ζημίαι υπολογίζονται περίπου εις 15.000 δραχμάς.

***  Στα ίσια
Άνεργος… ελεύθερος επαγγελματίας

Της Βίκυς Βετουλάκη

Τα ποσοστά ανεργίας δόθηκαν για άλλη μια φορά στη δημοσιότητα. Όσον αφορά στα ευρωπαϊκά, παραμένουμε ως χώρα δεύτερη στο 24%, με την Ισπανία να κρατά τα θλιβερά σκήπτρα και να μας περνά κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Ένας στους τέσσερις, λοιπόν, άνεργος.
Ποιος, αλήθεια, πιστεύει τα εν λόγω ποσοστά; Πλασματικά κατά το μεγαλύτερο μέρος τους. Τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν την ανεργία που δηλώνεται στον ΟΑΕΔ. Αυτή, όμως, που δε δηλώνεται είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ικανή να μας εκτοξεύσει στην πρώτη θέση της εν λόγω λίστας, αλλά και να καταγράψουμε και ποσοστά - ρεκόρ.
Στα εν λόγω ποσοστά δεν υπάρχουν οι «εργαζόμενοι – φαντάσματα» που χάνουν τη δουλειά τους και δεν καταγράφεται, γιατί ποτέ δε δηλώθηκαν από τους εργοδότες τους και δέχτηκαν αυτούς τους όρους εργασίας, διότι είχαν ανάγκη έστω και ελάχιστα ευρώ.
Επίσης, δε «φαίνονται» οι άνθρωποι που μένουν χωρίς δουλειά και δε βγάζουν κάρτα ανεργίας, γιατί θεωρούν ότι μπορεί να μην τους φανεί σε τίποτα χρήσιμη.
Και μια άλλη κατηγορία, ακόμα χειρότερη. Αυτή πολλών ανθρώπων που ανήκουν στους ελεύθερους επαγγελματίες. Όλες οι υπηρεσίες μπορεί να τους έχουν στις λίστες τους ως ενεργούς, αλλά στην ουσία παραμένουν εδώ και πολλούς μήνες άνεργοι.
Με μια μικρή έρευνα στους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε καθημερινά, οι οποίοι ανήκουν σε διάφορους κλάδους, διαπιστώνεις πως έχουν μήνες ολόκληρους να δουλέψουν. Διατηρούν  τη δραστηριότητά τους, φορολογούνται, καταβάλλουν κάθε είδους εισφορά που τους επιβάλλουν, αλλά έσοδα… μηδέν.
Πολλοί από τους ελεύθερους επαγγελματίες αισθάνονται ότι στην ουσία είναι άνεργοι και μόλις προχθές άκουσαν ότι η φορολογία πλέον γι’ αυτούς θα είναι 35%!
«Ποιο 35%;» μου είπε ειρωνικά προχθές ένας ελεύθερος επαγγελματίας. «35% η φορολογία, συν την προκαταβολή για το επόμενο έτος, συν 23% ο ΦΠΑ, σύνολο πάνω από 75%», συνέχισε.
Κι εμείς ακόμα απλώς μετράμε την ανεργία…

***  Έρκος οδόντων
Πες μου πώς γίνεται…

Του Δημήτρη Γιατράκου
«Μερικές φορές ένα τραγούδι εκφράζει περισσότερα από 10 πολιτικές δηλώσεις...» έγραφε πριν από δύο ημέρες ο Οδυσσέας Βουδούρης, σε δήλωσή του για την εμπλοκή του ονόματός του με την ιδιότητα του μέλους στο Δ.Σ. του Ιδρύματος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Palis Foundation» του επιχειρηματία Πάλλη και του εφοπλιστή Ρέστη.
Ο τελευταίος, για όσους δε γνωρίζουν, εμπλέκεται στο σκάνδαλο Καρούζου, που ζημίωσε από φοροδιαφυγή το Ελληνικό Δημόσιο 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με πόρισμα του ΣΔΟΕ, ο ισραηλινής καταγωγής εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης κατηγορείται για αγοραπωλησίες ακινήτων σε εικονικές τιμές μέσω υπεράκτιων και αλλοδαπών εταιρειών του.
Για να μην πλατειάσουμε, ο Οδυσσέας Βουδούρης στη συνέχεια της δήλωσής του στο «Θάρρος», προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, έκανε αναφορά και στο γνωστό τραγούδι του Leonard Coen «Everybody knows». Αυτό, ανάμεσα στα άλλα, λέει ότι «οι φτωχοί παραμένουν φτωχοί και οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι». Μάλιστα…
Ο κ. Βουδούρης, χθες, αφού διαπίστωσε πως ο Leonard Coen δε βρήκε ευήκοα ώτα στην εφημερίδα μας, προσπάθησε, μέσω… πεζού λόγου αυτή τη φορά, να δικαιολογήσει την έμμεση αναφορά του ονόματός του στην υπόθεση.
Κάνοντας, ωστόσο, rewind, στις τελευταίες ημέρες της πολιτικής Πομπηίας του ΠΑΣΟΚ, ο Οδυσσέας Βουδούρης με αριστερή και δίχως φλας ρητορική, για να αποφύγει τη λάβα, πρόλαβε να βρει ασφαλές καταφύγιο στη ΔΗΜΑΡ. Εδώ και καιρό, δίπλα από τα αποκαΐδια, συνεχίζει το ίδιο βιολί και βγαίνει πάλι από τα αριστερά, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς να αποχωρήσει και από το κόμμα του κ. Κουβέλη.
Εκείνο που δεν καταλαβαίνει, ή μάλλον καμώνεται, είναι πως δεν μπορεί να καλλιεργεί με συνέπεια το προφίλ ενός άκαμπτου αριστερού, υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων και, από την άλλη, να έχει νταραβέρια, καθ’ οιονδήποτε τρόπο και λόγο, με τους πιο ακραιφνείς εκπροσώπους του καπιταλισμού στην Ελλάδα.
Και για να ολοκληρώσω, μ’ ένα πολύ γνωστό ελληνικό τραγούδι, «πες μου πώς γίνεται», κε Βουδούρη…

***

 
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2012 :
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/09/25-2012.html , Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 , Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  άλλα
~**  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/09/26-2012-1092012-binteo.html , ΜΕΝΟΥΜΕ  ΚΑΙ  ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ :Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου  2012 , ΔΙΑΚΟΠΕΣ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ !!
~**  Διαβαίνοντας  στις χαμένες πατρίδες Πέμπτη  27  Σεπτεμβρίου  2012 (Video ) , ΜΕΝΟΥΜΕ  ΚΑΙ  ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/09/27-2012-video-2012-p1010810.html ,.-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/09/28-2012-2012.html  , Στο  αγιάζι  της ενημέρωσης ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και  Άλλα  Παρασκευή  28  Σεπτεμβρίου  2012 .-
~**  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/09/29-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012.-
~**  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/30-2012-5-29092012-0-1.html  , Στο  αγιάζι  της  Κυριακάτικης  ενημέρωσης Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου  2012 .-

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2012 :
~**  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/10/01-2012-blogger-10-2012-1830.html  , Στο  αγιάζι  της  καθημερινότητας  Δευτέρα  01  Οκτωβρίου  2012 .-
~*** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/2012-01-2012-1912-2012-p-1030004.html  , Ιστρορία  μας (μέρος της ) μέσα  από Βιντεοπαρουσιάσεις  2012 , Δευτέρα  01  Οκτωβρίου  2012 .-
~*** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/10/02-2012-2012.html , ΜΕΝΟΥΜΕ  ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ   , Τρίτη  02  Ο τωβρίου  2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/02-2012-2012.html  , Στο  αγιάζι  της  Ενημέρωσης Τρίτη  02  Οκτωβρίου  2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα .-
~*** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Αθλητική  Τετάρτη  03 Οκτωβρίου  2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/10/video-2012.html , ΠΟΛΙΤΙΚΑ  ΔΡΩΜΕΝΑ σε  VIDEO  2012 , Πέμπτη  04 Οκτωβρίου  2012 .-

~*** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ,  Στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  04 Οκτωβρίου  2012 .-

~*** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html ,H ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ μέσα από Βίντεο , ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΟΥΜΕ , Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html ,  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  , Παρασκευή  05 Οκτωβρίου  2012  .-
~**

***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~ http://www.youtube.com/stamos01 , =2004  video.-
~ http://www.youtube.com/stamatios01 , =335video.-
~
http://www.youtube.com/vlasiskal , = 360 video.-

*** ΒΙΝΤΕΟ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ ΜΑΣ  2012 :


~** ΣΥΡΑΓΓΑ ΜΑΛΙΑΚΟΥ 2012 P1010316.MP4 : http://youtu.be/xcwycl9_HAY  ,



~** ΤΕΜΠΗ Ε.Ο. P1010334.MP4 : http://youtu.be/r-6iz9RnhjQ  ,



  **

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου