ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΥΓΕΙΑ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα  υγείας Πέμπτη  28  Μαρτίου  2013  :
ΚΑΛΗΜΕΡΑ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ !

Το  ποντικάκι πάντα  δίπλα μας ! :
 


*** ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ !!! :

1.-  «Συγκοινωνούντα δοχεία» περιοδοντική νόσος και οστεοπόρωση :

~* Τόσο η οστεοπόρωση όσο και η περιοδοντίτιδα είναι ασθένειες που προσβάλλουν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, άντρες και γυναίκες, με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης, όσο αυξάνεται η ηλικία.
Η
οστεοπόρωση είναι μία σκελετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ελάττωση της ποιότητας, της πυκνότητας και της αντοχής των οστών, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων. Ένα 30% - 50% των γυναικών προσβάλλεται από τη νόσο και προβλέπεται αύξηση των περιστατικών στο μέλλον. Η νόσος, που όπως είπαμε αφορά και τους άνδρες, ονομάστηκε «σιωπηλή επιδημία» καθώς η διάγνωση της σε αρχικά στάδια είναι πολλές φορές δύσκολη και εξελίσσεται σχετικά αθόρυβα.
Από την άλλη, η
περιοδοντίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονή των στηρικτικών ιστών των δοντιών, δηλαδή των ούλων και του οστού της γνάθου. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η απώλεια οστού γύρω από τα δόντια που οδηγεί αντίστοιχα σε απώλεια των ίδιων των δοντιών, λόγω έλλειψης στήριξης και κινητικότητας. Συνοδεύεται από αιμορραγίες, πρησμένα ούλα ή αποκάλυψη ριζών και δημιουργία θυλάκων στη σχισμή των ούλων γεμάτων μικρόβια.
Ενώ η βασική αιτία της περιοδοντίτιδας είναι η συσσώρευση οδοντικής πλάκας λόγω πλημμελούς στοματικής υγιεινής, υπάρχει μία σειρά παραγόντων που επηρεάζουν καθοριστικά την πορεία της νόσου. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η οστεοπόρωση.
Το φατνιακό οστό είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στην οστεοπόρωση. Καθώς η βασική αιτία της οστεοπόρωσης θεωρείται η εμμηνόπαυση, η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει οιστρογόνα, ασβέστιο και βιταμίνη D. Αυτή η αγωγή οδηγεί αντίστοιχα και σε σημαντική αύξηση της πυκνότητας των οστών των γνάθων, μείωση της αιμορραγίας των ούλων και βελτίωση της εικόνας της περιοδοντίτιδας.
Η συσχέτιση των δύο νόσων καθώς και το γεγονός ότι, σύμφωνα με αρκετούς ερευνητές, το οστό της κάτω γνάθου επηρεάζεται από την οστεοπόρωση σε πολύ αρχικά στάδια, πριν τη σπονδυλική στήλη και τα μακρά οστά, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι
η περιοδοντολογική εξέταση θα μπορούσε να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης. Δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, η οστεοπόρωση μπορεί να εξελίσσεται αθόρυβα, κάνοντας δύσκολη τη διάγνωση σε αρχικά στάδια οι ασθενείς με ιστορικό περιοδοντίτιδας θα πρέπει να συστήνεται να εξετάζονται προληπτικά για οστεοπόρωση.
Η σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης της οστεοπόρωσης οφείλεται στη δυνατότητα έγκαιρης θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου. Όσο η νόσος προχωρά, τόσο περισσότερο απορροφάται το οστό των γνάθων και πολλές φορές είναι αδύνατη ακόμα και η μάσηση με τεχνητή οδοντοστοιχία. Η ποιότητα ζωής του ασθενούς υποβαθμίζεται, το διαιτολόγιο του περιορίζεται σε μαλακές τροφές χωρίς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και συνεπώς η οστεοπόρωση επιδεινώνεται περισσότερο.
Συνοψίζοντας τη συσχέτιση της περιοδοντικής νόσου με την οστεοπόρωση, αξίζει να αναφέρουμε πως οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα τόσο σε επίπεδο πρόληψης αλλά κάποιες φορές και διάγνωσης.
*Η Δρ Θεοδώρα Σκούρα, είναι Αισθητικός Οδοντίατρος*, BchD Eng FRCD London, Research fellow South African Medical Research Council.- health.in.gr
2.-   Θύματα ενδοοικογενειακής βίας πολλές Ελληνίδες :

~* Αθήνα  , Εργαζόμενες, ελληνίδες, έγγαμες, ηλικίας 40 - 54 ετών είναι οι γυναίκες-θύματα βίας που τηλεφωνούν, κυρίως, στη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, αναζητώντας ψυχοκοινωνική στήριξη.
Την τελευταία διετία η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, έχει δεχθεί περισσότερες από 10.000 κλήσεις, στην πλειοψηφία τους (5.968) από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες, ενώ οι 3.683 (62%) δήλωσαν ότι ήταν μητέρες.
Το 79% των κλήσεων (8.040) αφορούσαν καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας, οι 5.968 κλήσεις αφορούσαν καταγγελίες των ίδιων
των κακοποιημένων γυναικών και οι υπόλοιπες καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα.
Από τις 5.968 κλήσεις με καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, οι 4.629 κλήσεις (78%) αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία, οι 82 (1%) σεξουαλική παρενόχληση, οι 88 (1%) περιπτώσεις βιασμού, οι 7 (0,1%) πορνεία, 2 (0,03%) trafficking, και 709 (12%) καταγγελία άλλων μορφών βίας.
Ο λόγος που κάλεσαν την Γραμμή SOS 15900 ήταν κυρίως για ψυχοκοινωνική στήριξη (43%), νομική συμβουλευτική (33%), νομική βοήθεια (12%), αναζήτηση φιλοξενίας (8%) και αναζήτηση εργασίας (3%).
Η πλειοψηφία των γυναικών που είχαν πέσει θύματα κακοποίησης και αναζήτησαν βοήθεια ήταν εργαζόμενες (28%), από τις οποίες το 13% αυτοαπασχολούμενες, ενώ το 31% δήλωσαν άνεργες.
Το 48% ήταν παντρεμένες, το 10% ελεύθερες και το 8% βρίσκονταν σε διάσταση. Όπως προαναφέρθηκε, θύματα βίας πέφτουν κυρίως οι γυναίκες μέσης ηλικίας (40-54 ετών) σε ποσοστό 27% και ακολουθούν με 25% αυτές της ηλικιακής ομάδας 25-39 ετών.
Το 13% των θυμάτων είχε ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το 10% την μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση μη τριτοβάθμιου επιπέδου, ενώ το 9% την πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Τέλος, το 68% ήταν Ελληνίδες, το 8% μετανάστριες ενώ το 1% άνηκες σε μειονότητες.
Ως προς την οικονομική κατάσταση, από τις γυναίκες που απάντησαν στην αντίστοιχη ερώτηση, οι 1.204 (20%) την περιγράφουν ως κακή, οι 1.106 (19%) την αναφέρουν ως μέτρια και οι 679 (11%) ως καλή. 
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
3.-  Κακό στον βρεφικό εγκέφαλο κάνουν οι γονεϊκοί καβγάδες:

~* Νέα Υόρκη  ,  Οι ήχοι δύο φωνών που καβγαδίζουν επηρεάζουν τον τρόπο που ο εγκέφαλος των βρεφών επεξεργάζεται τον συναισθηματικό τόνο μιας φωνής, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science.
Ο εγκέφαλος των βρεφών «αφυπνίζεται» στο άκουσμα του θυμωμένου τόνου της ανθρώπινης φωνής, ακόμη και όταν εκείνα κοιμούνται.
Ο βρεφικός εγκέφαλος είναι εξαιρετικά εύπλαστος. Το περιβάλλον και τα γεγονότα τα οποία βιώνουν συντελούν στη διάπλαση του εγκεφάλου, θετικά και αρνητικά. Το στρες λόγω κακομεταχείρισης ή ανατροφής σε ιδρυματικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την ανάπτυξη του παιδιού. Αλλά η αμερικανική μελέτη δείχνει ότι, ακόμη και το μέτριο στρες μπορεί να επηρεάσει τη βρεφική εγκεφαλική λειτουργία.
«Μας ενδιέφερε να δούμε κατά πόσο μια κοινή πηγή πρώιμου άγχους στη ζωή του παιδιού -όπως ο καβγάς μεταξύ των γονέων- παίζει ρόλο στη βρεφική εγκεφαλική λειτουργία», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Άλις Γκράχαμ, από το
Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.
Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της εξέτασαν τους εγκεφάλους 20 βρεφών (από έξι μηνών έως και ενός έτους) κατά τη διάρκεια του ύπνου, με λειτουργική μαγνητική τομογραφία. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, τα βρέφη άκουγαν ασήμαντες φράσεις από μια ανδρική ενήλικη πολύ θυμωμένη, λίγο θυμωμένη, χαρούμενη ή ουδέτερη φωνή.
Η εγκεφαλική λειτουργία των βρεφών είχε διακριτά πρότυπα ενεργοποίησης σε κάθε διαφορετικό συναισθηματικό τόνο φωνής.
Συγκριτικά με τα βρέφη που μεγάλωναν σε «υγιή» οικογενειακά περιβάλλοντα, εκείνα που αναπτύσσονταν σε συνθήκες έντονων οικογενειακών καβγάδων (σύμφωνα με τις αναφορές των μητέρων) είχαν μεγαλύτερη ανταπόκριση στην πολύ θυμωμένη φωνή σε εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με το στρες και την συναισθηματική ρύθμιση, τον πρόσθιο εγκεφαλικό φλοιό του προσαγωγίου, την ουραία, τον θάλαμο και τον υποθάλαμο. Παλαιότερες μελέτες σε πειραματόζωα είχαν δείξει ότι, οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου επηρεάζονται από το στρες στα πρώιμα στάδια της ζωής και η παρούσα μελέτη αποδεικνύει ότι παρόμοιο φαινόμενο παρουσιάζει και ο βρεφικός εγκέφαλος.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα βρέφη έχουν επίγνωση των γονεϊκών διαφωνιών και οι καβγάδες αυτοί επηρεάζουν τον τρόπο που ο εγκέφαλός τους διαχειρίζεται το στρες και τα συναισθήματα», υπογραμμίζει η Δρ Γκράχαμ.   
health.in.gr
4.-   Τι ρόλο παίζουν τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα στην παιδική διατροφή; :

~* Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι οι διατροφικές συνήθειες των μικρών μας φίλων είναι πολύ φτωχές σε θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό τους. Και φυσικά οι διατροφικές επιλογές των παιδιών είναι άμεσα ελεγχόμενες και ρυθμιζόμενες από τους γονείς τους. Έτσι πολλά παιδιά δυστυχώς δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και προτιμούν να διατρέφονται με πρόχειρο φαγητό και σνακ πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι.
Οι διατροφικές αυτές συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν έλλειψη βιταμινών και μετάλλων και να οδηγήσουν τα παιδιά σε προβλήματα αδυναμίας, υπερκινητικότητας κ.τ.λ.
Οι βιταμίνες είναι ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός σε μικρές ποσότητες για τις διάφορες μεταβολικές του λειτουργίες. Η ιδανική ποσότητα βιταμινών δεν είναι η ίδια σε όλους τους οργανισμούς και επομένως κάθε άνθρωπος χρειάζεται διαφορετική πρόσληψη βιταμινών. Τις βιταμίνες ο οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει μόνος του και τις προσλαμβάνει μέσω της τροφής του.
Πρόσφατη έρευνα σε ότι αφορά στις συνήθειες διατροφής, επιβεβαιώνει την πιθανότητα ανεπαρκούς πρόσληψης των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών. Η μελέτη έγινε σε 6.728 έφηβους καταγράφοντας συνήθειες που μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα σίτισης. Έδειξε ότι το 12-15% εφήβων 15-18 ετών δεν πίνουν γάλα, το 45% των κοριτσιών και το 20% των αγοριών είχαν κάνει δίαιτα σε κάποια περίοδο της ζωής τους και ότι λιγότερο του 50% δεν είχαν φάει φρούτο την προηγουμένη, ενώ μόνο το 15% είχαν φάει 5 μερίδες φρούτων την προηγούμενη ημέρα.
Οι ανάγκες των παιδιών και των εφήβων σε θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες λόγω της συνεχής ανάπτυξης του οργανισμού τους. Παιδιά τα οποία ακολουθούν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, προσλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους και αναπτύσσονται σωστά με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα. Αντίθετα όμως παιδιά τα οποία η διατροφή τους παρουσιάζει διατροφικές ελλείψεις, πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσω των
συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Συνήθως ελλείψεις παρατηρούνται σε ασβέστιο και σε σίδηρο. Το ασβέστιο χρησιμοποιείται από τα παιδιά ως δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών, βοηθάει στην πήξη του αίματος και προλαμβάνει την οστεοπόρωση στην ενήλική τους ζωή. Ο σίδηρος είναι συστατικό της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης και είναι απαραίτητος για την μεταφορά του οξυγόνου. Η έλλειψή του προκαλεί αναιμία με αποτέλεσμα να εμφανίζει το παιδί σωματική αδυναμία και πνευματική κόπωση. Οι έφηβες κοπέλες χρειάζονται περισσότερο σίδηρο λόγω των αυξημένων αναγκών τους εξαιτίας της έμμηνου ρύσης.
Η μειωμένη πρόσληψη των ουσιών αυτών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή ανάπτυξή του παιδιού.
Παιδιά τα οποία ενδεχομένως να χρειάζονται συμπληρώματα είναι αυτά που υποσιτίζονται, που παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και στα οποία δεν μπορεί να γίνει σωστά η απορρόφησή των θρεπτικών συστατικών, από τον γαστρεντερικό τους σωλήνα, που πάσχουν από κάποιο νόσημα που αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό, παιδιά που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες και έχουν αποκλείσει από το καθημερινό τους διαιτολόγιο ομάδες τροφίμων, παιδιά τα οποία ασχολούνται με τον αθλητισμό και οι ανάγκες στους για την αύξηση της μυϊκής μάζας είναι μεγαλύτερες, παιδιά και ιδιαίτερα έφηβοι που καταφεύγουν σε ανορθόδοξες δίαιτες και τέλος παιδιά που διατρέφονται κυρίως με κρέας, που δεν καταναλώνουν φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και παιδιά με πολύ περιορισμένη ποικιλία στη διατροφή τους.
Επιπλέον, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής σε παιδιά μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος βοηθός:
·        Σε συμπτώματα σωματικής κόπωσης ή εξάντλησης
·        Σε μειωμένη αντοχή ή ελαττωμένη ζωτικότητα
·        Σε περιόδους όπου οι απαιτήσεις αυξάνονται
·        Στην περίοδο έντονης ανάπτυξης
·        Στις περιόδους εξετάσεων
·        Σε περιόδους ασθένειας
·        Εάν δεν ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή καθημερινά
Σημαντικό είναι τονίσουμε ότι η παιδική παχυσαρκία ολοένα και αυξάνεται, δηλαδή υπάρχει αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, το οποίο όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει και επαρκής πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών.
Τα συμπληρώματα βιταμινών για παιδιά μπορούν να καταναλωθούν εφόσον είναι απαραίτητα. Τα συμπληρώματα δεν αντικαθιστούν μια πλήρη ισορροπημένη διατροφή αλλά σε συνδυασμό με αυτήν και σε σωστές δόσεις μπορούν να ωφελήσουν την υγεία τους.
Ως «ιδανικό» πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής για παιδιά μπορεί να θεωρηθεί αυτό που:

1.    Είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις παιδικές ιδιαιτερότητες.
2.    Έχει σύσταση με βάση τις επίσημες οδηγίες ημερήσιας πρόσληψης. Θα πρέπει να προτιμώνται συμπληρώματα με χαμηλές δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, Ε, Κ) και τα οποία περιέχουν συστατικά που ενισχύουν την απορρόφηση ασβεστίου, όπως η Λυσίνη, που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.
Η συστηματική λήψη συμπληρωμάτων, ειδικά σχεδιασμένων για παιδιά, θα πρέπει σήμερα να συνιστάται, κατόπιν αξιολόγησης του κάθε παιδιού μεμονωμένα, ώστε να μη χάνεται χρόνος μέχρι την αποτελεσματική εφαρμογή των κατάλληλων για αυτό διαιτητικών μέτρων.
*Η Εύα Καφετζή, BSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, είναι Επιστημονική Διευθύντρια της ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πτολεμαΐδας και αναπληρωτής Υπεύθυνη Βορείου Ελλάδας της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.   health.in.gr

 5.-  Η κοινωνική απομόνωση αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των ηλικιωμένων  :
 
* Οι γηραιότεροι άνθρωποι που έχουν λιγοστές κοινωνικές επαφές είναι πιθανότερο να ζήσουν λιγότερα χρόνια, ακόμα κι αν δεν τους πειράζει η μοναξιά τους, σε σχέση με τους ηλικιωμένους που δεν ζουν απομονωμένοι, αλλά έχουν πλούσια κοινωνική ζωή, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή.
Οι πιο απομονωμένοι κοινωνικά έχουν κατά 26% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τους κοινωνικά δικτυωμένους. Αυτό, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται στο ότι, όταν ένας ηλικιωμένος ζει απομονωμένος, δεν έχει κάποιον να φροντίσει για τη σωστή διατροφή του, για να πάρει το φάρμακό του ή για να τον βοηθήσει σε μια επείγουσα περίπτωση. Γι’ αυτό, όπως συνιστούν οι επιστήμονες, ακόμα και οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους στην τρίτη ηλικία και δεν ενοχλούνται καθόλου από τη μοναξιά τους, αλλά αντιθέτως την ευχαριστιούνται, πρέπει να έχουν περιοδική επαφή με κάποιους ανθρώπους, που θα συμβουλεύουν και θα υποστηρίζουν τον ηλικιωμένο.
Η μελέτη δείχνει ότι η συναισθηματική-υποκειμενική μοναξιά (ένα αίσθημα απογοήτευσης από τις κοινωνικές σχέσεις και μια δυσκολία επικοινωνίας με τους άλλους) αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου για τους ηλικιωμένους, όμως οι συνέπειες της αντικειμενικής κοινωνικής απομόνωσης φαίνεται να είναι ακόμα πιο επικίνδυνες. Το βασικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η κοινωνική απομόνωση δρα ανεξάρτητα από τη μοναξιά ως παράγων κινδύνου, που υποσκάπτει ακόμα πιο πολύ την υγεία και τελικά μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.
Οι ερευνητές συνιστούν πρωτοβουλίες, ώστε να καταπολεμηθούν τόσο η μοναξιά όσο και η κοινωνική απομόνωση. Όπως αναφέρουν, η ενθάρρυνση των κοινωνικών σχέσεων και επαφών, δηλαδή η καταπολέμηση της κοινωνικής απομόνωσης, μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής ακόμα περισσότερο από ό,τι η καταπολέμηση της μοναξιάς ως συναισθήματος.
Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Άντριου Στεπτόου και με τη συμμετοχή του Παναγιώτη Δημακάκου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC και το «Nature», μελέτησαν 6.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 52 ετών. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν, για μια χρονική περίοδο επτά ετών, τον κίνδυνο θανάτου αυτών των ατόμων σε σχέση με την ψυχική κατάστασή τους και τις συνθήκες ζωής τους.
Η περιορισμένη επαφή κάποιου με την οικογένειά του, με φίλους, με τη γειτονιά, με διάφορες οργανώσεις και γενικότερα με την κοινωνία θεωρείται κοινωνική απομόνωση και σχετίζεται, αλλά δεν ταυτίζεται, με τη μοναξιά. Σύμφωνα με τη μελέτη, το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας υπάρχει σε αυτούς που ταυτόχρονα βιώνουν μοναξιά και κοινωνική απομόνωση.
Η έρευνα έδειξε ότι τόσο το πιο υποκειμενικό αίσθημα της μοναξιάς όσο και η πιο αντικειμενική κατάσταση της κοινωνικής απομόνωσης αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Όμως, ενώ η σχέση μεταξύ μοναξιάς και πρόωρου θανάτου αφορά κατά βάση όσους ανθρώπους έχουν σωματικά ή ψυχικά προβλήματα, στην περίπτωση της κοινωνικής απομόνωσης αυξάνει ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ανεξάρτητα από τη σωματική και ψυχική υγεία κάποιου.
Η μελέτη επισημαίνει πως οι κοινωνικές επαφές και η ύπαρξη ενός κοινωνικού δικτύου είναι ζωτικά για την ευημερία ενός ανθρώπου. Η κοινωνική απομόνωση εξελίσσεται σταδιακά σε πρόβλημα κατά τη μέση και ιδίως κατά την τρίτη ηλικία, όταν μπορεί να συνδυαστούν διάφοροι παράγοντες, όπως η μείωση του εισοδήματος, οι κινητικές δυσκολίες και ο θάνατος φίλων και συγγενών, με συνέπεια να περιορίζονται οι δυνατότητες για κοινωνικές επαφές, ακόμα και αν υπάρχει η σχετική επιθυμία εκ μέρους του ηλικιωμένου.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κοινωνικά απομονωμένα και τα μοναχικά άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις, λοιμώδεις νόσους, εκφύλιση εγκεφάλου - νου κ.ά.. Επίσης κινδυνεύουν με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των χρόνιων φλεγμονών, με διαταραχή του μεταβολισμού και με λιγότερη αντοχή στο στρες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης, η μοναξιά πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, ενώ η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει εξίσου και τα δύο φύλα. Τα απομονωμένα άτομα είναι συχνότερα ανύπαντρα, με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και με χειρότερη υγεία γενικά.
Άλλοι ερευνητές, πάντως, κυρίως από τις ΗΠΑ, δήλωσαν την αμφιβολία τους κατά πόσο η κοινωνική απομόνωση από μόνη της συντομεύει τη ζωή, ακόμα και αν δεν συνοδεύεται από το οδυνηρό αίσθημα της μοναξιάς. Οι ερευνητές από τη Βρετανία απάντησαν ότι η μοναξιά δεν πρέπει ασφαλώς να αγνοείται, αλλά η κοινωνική απομόνωση ως αντικειμενική κατάσταση παίζει εξίσου καθοριστικό και ξεχωριστό ρόλο ως παράγων κινδύνου που μειώνει το προσδόκιμο ζωής.  

Πηγή: ΑΠΕ
  
6.-   Στο αμνειακό υγρό η θεραπεία θανατηφόρας βρεφικής ασθένειας;  :

* Ελπίδα για τη θεραπεία μιας επικίνδυνης ασθένειας που προσβάλλει τα βρέφη που έχουν γεννηθεί πρόωρα δίνει νέα έρευνα, η οποία έδειξε ότι μπορεί να θεραπευθεί με βλαστοκύτταρα που προέρχονται από το αμνιακό υγρό.
Η ανακάλυψη έγινε από επιστήμονες του University College London, οι οποίοι πιστεύουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη θεραπεία της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, μιας φλεγμονής που προκαλεί σημαντική βλάβη στον ιστό των εντέρων και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.
Όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Gut», τα βλαστοκύτταρα που υπάρχουν στο αμνιακό υγρό θεραπεύουν μέρος της φλεγμονής στα έντερα του βρέφους, μειώνοντας αρκετά τον κίνδυνο θανάτου.
Η νεκρωτική εντεροκολίτιδα αντιμετωπίζεται κυρίως με χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρείται ο ιστός που έχει υποστεί βλάβη. Ωστόσο, αυτό προκαλεί μείωση του μήκους του εντέρου, με αποτέλεσμα κάποια βρέφη να μην καταφέρνουν να επιζήσουν. Επίσης, το μητρικό γάλα και τα προβιοτικά μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια, όχι όμως σε ασφαλές επίπεδο.
Κατά την έρευνα, οι επιστήμονες αφαίρεσαν βλαστοκύτταρα από το αμνιακό υγρό ποντικιών και τα χορήγησαν σε νεογέννητα ποντίκια που έπασχαν από νεκρωτική εντεροκολίτιδα, ενώ σε ορισμένα άλλα χορήγησαν βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών ή το μηριαίο οστό.
Όπως διαπίστωσαν, τα πρώτα ήταν εκείνα που παρουσίασαν την πιο αξιόλογη βελτίωση, καθώς μία εβδομάδα μετά τη θεραπεία υπήρχαν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με εκείνα που είχαν λάβει τις άλλες θεραπείες. Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών συμβάλλουν στη θεραπεία της εντερικής βλάβης που προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επειδή βοηθούν τον ιστό να αναγεννηθεί, όμως σε ό,τι αφορά στη νεκρωτική εντεροκολίτιδα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, επειδή ο μηχανισμός της είναι διαφορετικός.
«Είναι γνωστό ότι τα βλαστοκύτταρα παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όμως είναι η πρώτη φορά που αποδείχθηκε ότι το αμνιακό υγρό μπορεί να αποκαταστήσει την εντερική βλάβη» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Πάολο ντε Κόππι. «Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε ευρέως τόσο σε θεραπείες όσο και στην έρευνα» προσέθεσε.

7.-  Σαπούνια και λιπαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αφροδίσιων νοσημάτων :
 
* Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αφροντούς, σαπούνια και λιπαντικά εσωτερικά στην ευαίσθητη περιοχή φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από την εμφάνιση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων.
Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι τα σαπούνια και τα λιπαντικά (τα εμπορικά σκευάσματα που δεν έχουν σχεδιαστεί για εσωτερική χρήση) μπορούν να καταστρέψουν τους ευαίσθητους ιστούς της περιοχής και να αυξήσουν τις πιθανότητες μόλυνσης από έρπη, χλαμύδια και HIV.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα, μπορεί να είναι αποτέλεσμα της διατάραξης που προκαλούν τα προϊόντα αυτά στο pH του κόλπου και στην ισορροπία των ωφέλιμων μικροβίων της περιοχής, επιτρέποντας έτσι να διεισδύσουν βλαπτικοί οργανισμοί.
Τα συμπεράσματά τους βασίστηκαν στην παρακολούθηση 141 γυναικών από την Καλιφόρνια που απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τη χρήση σχετικών προϊόντων και έκαναν εξετάσεις για κολπικές λοιμώξεις. Πηγή: vita.gr


8.-  «Η διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας»  :
 
*  Ομιλία με θέμα «Η διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου, στις 18.00, στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών Καρδίας στη Θεσσαλονίκη.
Ομιλήτρια θα είναι η διαιτολόγος - διατροφολόγος Κική Γούτα, η οποία θα αναφερθεί - μεταξύ άλλων - στις διατροφικές αρετές της νηστείας αλλά και στο πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την περίοδο για να βελτιώσουμε την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση!
Πηγή: MediDiatrofi.gr


9.-  Το σεξ ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο  :
 
*  Να χάσει την… αξιοπιστία της κινδυνεύει η χιλιοειπωμένη δικαιολογία «Όχι απόψε, αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο», ύστερα από μία νέα έρευνα που πραγματοποίησαν νευρολόγοι του Πανεπιστημίου του Μίνστερ στη Δυτική Γερμανία.
Γράφοντας στην επιστημονική επιθεώρηση «Cephalalgia» (Κεφαλαλγία), την επίσημη της Διεθνούς Εταιρείας για τους Πονοκεφάλους, η οποία εδρεύει στη Βρετανία, οι επιστήμονες με επικεφαλής την Άνκε Χάμπακ ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με την έρευνά τους η σεξουαλική δραστηριότητα (με ή χωρίς σύντροφο...) μπορεί να ανακουφίσει αρκετούς ασθενείς από τον πονοκέφαλο.
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που υποφέρουν από ημικρανίες ή αθροιστική κεφαλαλγία και συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι δεν είχαν σεξουαλική επαφή όταν πάθαιναν κρίση ημικρανίας. Μεταξύ εκείνων που απάντησαν ότι έκαναν σεξ στη διάρκεια κρίσης ημικρανίας, το 60% ανέφερε βελτίωση μετά την ολοκλήρωση της πράξης και το 33% επιδείνωση.
Μεταξύ των πασχόντων από αθροιστική κεφαλαλγία, μία σπάνια και εξαιρετικά επώδυνη μορφή πονοκεφάλου, μόλις το 37% ανέφερε ότι μειώθηκαν τα συμπτώματα μετά το σεξ, ενώ οι μισοί αισθάνονταν χειρότερα. Οι άνδρες πάσχοντες παρατήρησαν μεγαλύτερη ανακούφιση των συμπτωμάτων μετά το σεξ σε σχέση με τις γυναίκες.  Πηγή: ΑΠΕ


10.-  Νέο τεστ σάλιου υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου  :
 
* Ένα απλό και φθηνό γενετικό τεστ ανάλυσης, πιθανώς μέσω του σάλιου, μπορεί να είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και να δείχνει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να αναπτύξει ορισμένες μορφές καρκίνου (προστάτη, μαστού και ωοθηκών).
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται χάρη στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα παγκόσμια γενετική έρευνα σε σχέση με τον καρκίνο που έγινε σε πάνω από 200.000 ανθρώπους, με τη συμμετοχή άνω των 1.000 επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και Έλληνες ερευνητές. Η μελέτη αποκάλυψε 80 μικρές μεταλλάξεις γονιδίων (49 για τον καρκίνο του μαστού, 23 για τον καρκίνο του προστάτη και οκτώ για τον καρκίνο των ωοθηκών) που αυξάνουν τον σχετικό κίνδυνο.
Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 2,5 εκατ. νέα περιστατικά των τριών ανωτέρω μορφών καρκίνου κάθε χρόνο, το ένα τρίτο από τα οποία καταλήγει στον θάνατο. Η έγκαιρη διάγνωση χάρη στις νέες γενετικές ανακαλύψεις (οι οποίες διπλασιάζουν πλέον τους γνωστούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου για τις συγκεκριμένες τρεις συχνές μορφές καρκίνου) θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική πρόληψή τους, προτού η νόσος προχωρήσει και εξελιχθεί σε μη θεραπεύσιμη.
Οι ερευνητές από 160 ερευνητικά κέντρα, στο πλαίσιο της διεθνούς κοινοπραξίας COGS, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταγκ Ίστον του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics» και σε άλλα περιοδικά, σύμφωνα με το BBC, το «Nature» και το «New Scientist», μελέτησαν το DNA άνω των 100.000 καρκινοπαθών και το συνέκριναν με το DNA άλλων τόσων ανθρώπων χωρίς καρκίνο, εστιάζοντας σε περίπου 200.000 μικρές γενετικές παραλλαγές (γνωστές ως «πολυμορφισμοί ενός νουκλεοτιδίου»).
Από την ανάλυση προέκυψαν πάνω από 80 περιοχές του γενετικού κώδικα που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού έως 49%, του προστάτη έως 23% και των ωοθηκών έως 11%. Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι, ενώ κάθε επιμέρους γενετική παραλλαγή που εντοπίστηκε αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου μόλις κατά περίπου 1%, η επίδρασή τους είναι σωρευτική και έτσι όσους περισσότερους γενετικούς παράγοντες υψηλού κινδύνου έχει ένα άτομο, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο.
Η διάγνωση με ένα μελλοντικό γενετικό τεστ σε νεαρότερη ηλικία, ακόμα και κατά τη γέννηση, θα επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν τους ανθρώπους που κινδυνεύουν πάνω από τον μέσο όρο, παίρνοντας έτσι στη συνέχεια τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα τέτοιο τεστ θα μπορούσε να είναι πιο αξιόπιστο ακόμα και από τις σημερινές μαστογραφίες ή το τεστ αίματος PSA για τον καρκίνο του προστάτη.
Ένα γενετικό τεστ θα μπορούσε να εντοπίσει τον ένα άνδρα στους 100 που λόγω γονιδίων έχει 50% πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη ή τη μία γυναίκα στις 100 που επίσης λόγω γονιδίων αντιμετωπίζει 30% κίνδυνο για καρκίνο του μαστού (πέρα από αυτές που έχουν τα ήδη γνωστά γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου στο 65%).
Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρά και τις νέες ανακαλύψεις, η πλειονότητα (ποσοστό 60%) των γενετικών παραγόντων κινδύνου για τις τρεις αυτές μορφές καρκίνου παραμένει ακόμα άγνωστη. Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές εκτιμούν ότι έχει εξηγηθεί μόνο το 28% του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, το 30% του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και μόλις το 4% του κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών (που είναι και ο πιο θανατηφόρος). Χιλιάδες ακόμα γενετικοί παράγοντες μένει να ανακαλυφθούν και γι’ αυτό θα χρειαστούν ακόμα μεγαλύτερες γενετικές μελέτες.


11.-  Νευρολογικά προβλήματα ίσως έχουν τα παιδιά των υπογόνιμων ζευγαριών :


  Νέα Υόρκη
Τα παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν δυσκολίες ως προς την επίτευξη κύησης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ήπιων νευρολογικών προβλημάτων, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood.
Στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κρόνινγκεν με επικεφαλής την Δρ Μιτζνα Χαντερς-Αλγκα συμπεριλήφθηκαν 206 παιδιά που είχαν γεννηθεί από ζευγάρια που χρειάστηκαν αρκετό χρόνο και προσπάθεια για να τεκνοποιήσουν. Εξ αυτών, τα 122 είχαν συλληφθεί με τη βοήθεια θεραπείας γονιμότητας και 87 φυσιολογικά. Σε ηλικία δύο ετών, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε εξέταση σχεδιασμένη να καταγράψει τη νευρολογική τους ανάπτυξη, περιλαμβανομένων και μετρήσεων για την κινητική λειτουργία, τη στάση του σώματος, τα αντανακλαστικά και τον συντονισμό χεριών-ματιών.
Για τις γυναίκες που είχαν χρειαστεί περισσότερο χρόνο να μείνουν έγκυες, διαπιστωνόταν 30% αύξηση του κινδύνου απόκτησης παιδιού με ήπια νευρολογικά προβλήματα.
Κατά μέσο όρο, οι γονείς των παιδιών με τέτοια προβλήματα είχαν χρειαστεί τέσσερα χρόνια για να κυοφορήσουν, ενώ οι γονείς των παιδιών που δεν είχαν ήπια νευρολογικά προβλήματα είχαν χρειαστεί δύο χρόνια και οκτώ μήνες.
Παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει τις θεραπείες γονιμότητας με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως πρόωρο τοκετό, χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης και γεννητικές ανωμαλίες. Η ολλανδική μελέτη προσθέτει νέα στοιχεία ότι η υπογονιμότητα από μόνη της και όχι η θεραπεία αυτής, ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το δείγμα της μελέτης ήταν μικρό, αφού μόνο 10 παιδιά είχαν ήπια νευρολογικά προβλήματα και έξι είχα σοβαρά.
«Απαιτείται περισσότερη έρευνα του θέματος πριν εκδώσουμε οποιαδήποτε οδηγία προς τα ζευγάρια που έχουν προβλήματα τεκνοποίησης», διευκρινίζει η Δρ Χαντερς-Αλγκα.
Τα παιδιά του δείγματος που είχαν ήπια νευρολογικά προβλήματα δεν σημαίνει ότι είχαν αξιοσημείωτες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Απλά ήταν περισσότερα ευάλωτα σε μαθησιακά και προβλήματα συμπεριφοράς μετέπειτα.  health.in.gr
 
12.- 
 
12.-  Έκανα τα πάντα, αλλά γιατί δεν χάνω βάρος; :

* Εάν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες απ’ ότι συνήθως ή αν δεν γυμνάζεστε αρκετά, τότε είναι λογικό να παίρνετε βάρος. Αλλά τι συμβαίνει όταν κάνετε τα πάντα σωστά και αντί να χάνετε, τελικά τα κιλά αυξάνονται;

***

 

AΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΗΝΟΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2013  :


~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/01-2013.html ,
Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Μαρτίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/2-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σαββάτο 2 Φεβρουαρίου 2013  .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/03/04-2013.html  , , Θέατρο από ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΣΣΗΝΗΣ Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/03/04-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/05-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Μαρτίου 2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/03/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 06 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/03/to-07-2013.html , To αγιάζι της ενημέρωσης Τσικνοπέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2013 .-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/08-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρεωσης Παρασκευή 08 Μαρτίου 2013 .-
 ~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/03/to-09-2013.html  , To αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 09 Μαρτίου 2013.-
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html , Σαββατο κύριακο στο αγιάζι της ενημέρωσης 09καί 10 Μαρτίου 2013 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/03/11-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 11 Μαρτίου 2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/11-3-2013.html , ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 11-3-2013 .-
~**  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/12-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/03/13-2013.html , Η καθημερινή μας ενημέρωση Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013.-
~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/03/14-2013.html  , Η καθημερινή μας ενημέρωση Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/16-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15  Μαρτίου 2013 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/16-2013.html , Ένα Σάββατο στο αγιάζι της ενημέρωσης 16 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/17-2013.html      , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/18-2013.html  ,  Άρωμα Ελλάδα στο αγιάζι της καθαροδευτέρας 18 Μαρτίου 2013.-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/03/2013-18.html , ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2013 Δευτέρα 18 Μαρτίου.-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/03/19-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 19 Μαρτίου 2013 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/03/to-19-2013.html , TO ΜΕΓΑΛΟ "ΟΧΙ" ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Τρίτη 19 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/03/20-2013.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013 .-
~**    http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/21-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013.-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/03/22-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/03/22-2013.html  , Υγεία γιά όλους μας , Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 , ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ  .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/22-23-2013.html  , Εορτασμός Αγίων Θεοδώρων στο Αρφαρά καί Α΄ χαιρετισμοί 22 καί 23 Μαρτίου 2013.-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/03/23-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 23  Μαρτίου  2013.-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/22-23-2013.html  , Εορτασμός Αγίων Θεοδώρων στο Αρφαρά καί Α΄ χαιρετισμοί 22 καί 23 Μαρτίου 2013.-
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/03/24-2013.html , Κυριακή Ορθοδοξίας Αρφαρά 24 Μαρτίου 2013 ενημέρωση  .-
  ~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/25-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013  .-
~**   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/03/26-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 26 Μαρτίου 2013  .-
~**** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ  :
Τετάρτη 27 Μαρτίου  2013 .-
~**   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html  , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 .-
~**


 **

 
*** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ …..
~* * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html , Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html , Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html , Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html , Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html , Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.html ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10 Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html ,  ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις .....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή , Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ  :
Τετάρτη 27 Μαρτίου  2013 .-  (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 (12) .-
~**

**


~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html?spref=fb , Γ΄ Χαιρετισμοί Παρασκευή 05 Απριλίου 2013 στην Ι.Μ. Παναγία Μαλεβή Αγίου Πέτρου Αρκαδίας .-

~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/04/06-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  06 Απριλίου  2013 .-

 


 

 

 

 
 

 

 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου