ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2015

Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τρίτη  03  Φεβρουαρίου  2015 :

 Νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ  στην Αθήνα
Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ  στην Αθήνα

***  Γιατί οι νέοι Έλληνες υπουργοί δεν φοράνε γραβάτα;   Το σκίτσο
Μια χιουμοριστική απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί το σύνολο της Ευρώπης τόσο όσο και το ελληνικό χρέος: στο γιατί οι νέοι Έλληνες υπουργοί δεν φοράνε γραβάτα, δίνει ο Βέλγος σκιτσογράφος Νικολά Βαντό.
Η γελοιογραφία δημοσιεύεται στη βελγική εφημερίδα L’ Echo.

***  Reuters: €2 δισ. έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από τον ELA
Η ΕΚΤ πρόκειται να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση αύριο Τετάρτη..
Συνολικά 2 δισ. ευρώ ρευστότητας έχουν αντλήσει τρεις από τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.
   Σύμφωνα με το Reuters, οι τράπεζες από τις 21 Ιανουαρίου έως σήμερα έχουν δανειστεί περίπου 2 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς οι αυξημένες εκροές καταθέσεων πιέζουν τα επίπεδα ρευστότητάς τους.
Σημειώνεται πως η ΕΚΤ είχε εγκρίνει την έκτακτη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA προ δύο εβδομάδων και πρόκειται να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση αύριο Τετάρτη.
Με βάση τα ενέχυρα που διαθέτουν, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν μέσω ELA ρευστότητα έως 40 δισ. ευρώ.
Η εμπειρία από άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης - κυρίως δε από την Ιρλανδία και την Κύπρο - υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να κρατήσει μια σχετικά γενναιόδωρη στάση απέναντι στη παροχή ρευστότητας μέσω του ELA εφ όσον συμφωνηθεί ένα ολοκληρωμένο και συλλογικό πρόγραμμα προσαρμογής από τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.
 
*** Νέα ισχυρή άνοδος-Πάνω από τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο την Τρίτη
Στο 10,67% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου-Ανω του 9% ο γενικός δείκτης
Στις 13:12 ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται στις  818,09   μονάδες σημειώνοντας άνοδο 9,01%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται σε 88,62  εκατ. ευρώ. Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου βρίσκεται στα 1,13510 δολάρια.
Αισθητή πτώση καταγράφουν την Τρίτη οι τιμές των ελληνικών ομολόγων με το 10ετές ομόλογο να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως το 9,6%.
Την Τρίτη στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι 10,67% από 11,5% στο άνοιγμα των συναλλαγών, η απόδοση του 3ετους ομολόγου στο 17% από 20% στο άνοιγμα, η δε απόδοση του 5ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 13,5% από 15,4% στο άνοιγμα των συναλλαγών.
Αναλυτικά τα διεθνή Χρηματιστήρια
 Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κινείται ανοδικά κατά 0,91%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο 0,84%.                       Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,27%, και διαμορφώθηκε στις 17.335,85 μονάδες.
 
*** Κάθε 20 δευτερόλεπτα ένας διαβητικός χάνει το πόδι του
Το διαβητικό πόδι, μία από τις συχνότερες και βαρύτερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη, σχετίζεται με τον ακρωτηριασμό των κάτω άκρων κάποιου διαβητικού κάθε 20 δευτερόλεπτα παγκοσμίως.
   Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στον ακρωτηριασμό είναι τα έλκη των κάτω άκρων. Σήμερα, υπολογίζεται ότι το 25% των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσει έλκος στα κάτω άκρα έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
   Στατιστικά, περισσότερα από 1.000.000 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους σε ετήσια βάση.
   Τα παραπάνω επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Συμπόσιό της, που θα πραγματοποιηθεί από 5-8 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη.
   Εκτός από το τεράστιο κοινωνικό κόστος, στα προβλήματα του ποδιού προστίθεται και ένα υπέρογκο οικονομικό κόστος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κόστος αυτό μπορεί να γίνει δυσβάστακτο για κάθε σύστημα υγείας, καθώς αναπαράγεται συνεχώς από τη μακροχρόνια παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο, τα έξοδα αποκατάστασης κ.λπ.
   Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, που αφορούν τις επιπλοκές του διαβητικού ποδιού και την αντιμετώπισή τους, θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του Συμποσίου, το οποίο διοργανώνεται με στόχο την έγκυρη ενημέρωση και την αύξηση της επαγρύπνησης γιατρών και ασθενών.
 
*** Κρούγκμαν: Παράλογη η Γερμανία αν απορρίψει την πρόταση για το χρέος
Εντελώς λογικό το σχέδιο Βαρουφάκη
Κρούγκμαν: Παράλογη η Γερμανία αν απορρίψει την πρόταση για το χρέος
O νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν εξηγεί ότι η Ελλάδα επί της ουσίας ζητά χώρο για ανάκαμψη  
~ Την εκτίμηση ότι η πρόταση Βαρουφάκη -που δεν μιλά πλέον για ονομαστική διαγραφή χρέους, αλλά για ανταλλαγή με δύο ειδών ομόλογα: ένα με ρήτρα ανάπτυξης και ένα χωρίς ημερομηνία λήξης- είναι απολύτως λογική και θα ήταν παράλογη η Γερμανία αν την απορρίψει, εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
Στο άρθρο του, στο blog του στους New York Times, με τίτλο: «Ποιος είναι ο παράλογος τώρα;», ο διάσημος οικονομολόγος αναρωτιέται με ποιο επιχείρημα θα μπορούσε η Γερμανία, χωρίς συζήτηση, να απορρίψει μια τόσο λογική πρόταση.
~ Όπως επισημαίνει, το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι να χαλαρώσει η απαίτηση για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να δημιουργηθεί το περιθώριο για ανάπτυξη.
«O Γιάννης Βαρουφάκης λέει πως δεν ενδιαφέρεται για το τι θα συμβεί με την ονομαστική αξία του χρέους. Αυτό που θέλουν, αντίθετα, είναι μια σημαντική, αλλά όχι τεράστια χαλάρωση της απαίτησης για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 4,5% στο 1 με 1,5% του ΑΕΠ· επιπλέον θέλουν ευελιξία για την επίτευξη αυτών των πλεονασμάτων, με ένα μίγμα που να περιλαμβάνει περισσότερα έσοδα και λιγότερες περικοπές στα έξοδα» γράφει ο κ. Κρούγκμαν.
Σημειώνει ότι και ο ίδιος έχει διατυπώσει την άποψη ότι -δεδομένου πως το χρέος δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί εξ ολοκλήρου κι άρα η συζήτηση αφορά τον τρόπο που θα αποπληρωθεί τμήμα του- θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα κάποια ευελιξία (αλλά όχι απάλειψη) σε ό,τι αφορά τον όρο για την επίτευξη μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για ανάκαμψη.
«Αυτό είναι που ζητά η Ελλάδα τώρα» παρατηρεί ο Κρούγκμαν και σημειώνει: «Δεν μπορώ να φανταστώ σε ποια βάση θα μπορούσε η Γερμανία να αρνηθεί, χωρίς συζήτηση, αυτήν την πρόταση. Εάν η θέση της Γερμανίας είναι ότι το χρέος πρέπει πάντα να αποπληρώνεται εξ ολοκλήρου, χωρίς καμία ουσιαστική ανακούφιση, ακόμα κι αν αποτρέπεται μια διαγραφή, τότε η θέση αυτή είναι βασικά παράλογη τρελή και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία έχει επίγνωση της πραγματικότητας θα αποδειχθούν λανθασμένες».
«Αν η Γερμανία πιστεύει ότι οι Έλληνες απαιτούν πολλά, η απάντηση είναι ότι βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση, ελπίζω σε μια διαπραγμάτευση που δεν βασίζεται στην απειλή ότι η ΕΚΤ θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες» επισημαίνει ο Κρούγκμαν και καταλήγει: «Το θέμα τώρα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια λογική πρόταση. Η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από τους πιστωτές».  Newsroom ΔΟΛ
 
***   Συλλήψεις σε αστυνομική επιχείρηση κατά τζιχαντιστών σε Παρίσι και Λυών
Δίκτυο στρατολόγησης για το συριακό μέτωπο
Συλλήψεις σε αστυνομική επιχείρηση κατά τζιχαντιστών σε Παρίσι και Λυών
Νέα μέτρα κατά της τρομοκρατίας έθεσε σε ισχύ η Γαλλία μετά τον εφιάλτη των τζιχαντιστικών επιθέσεων  
~ Οκτώ υπόπτους για συμμετοχή σε δίκτυο τζιχαντιστών που οργάνωνε τη στρατολόγηση νέων και την αναχώρησή τους για τη Συρία συνελήφθησαν την Τρίτη στα βόρεια προάστια του Παρισιού και στη Λυών, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.
«Τα άτομα που συνελήφθησαν και έχουν τεθεί υπό κράτηση θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε τζιχαντιστική ομάδα που οργάνωνε τη στρατολόγηση και αναχώρηση μελών προς τη Συρία» δήλωσε ο Καζνέβ στους δημοσιογράφους.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη πέντε ανδρών στη νότια Γαλλία που εμπλέκονται σε τζιχαντιστική ομάδα, η οποία επίσης προετοίμαζε την αναχώρηση μελών για τη Συρία.
«Σχεδόν ένα μήνα μετά τις επιθέσεις που έπληξαν το Παρίσι, η επιχείρηση αυτή δείχνει εκ νέου τη μεγάλη αποφασιστικότητα των δυνάμεων ασφαλείας, υπό τη δικαστική αρχή, να πατάξουν την τρομοκρατία» τόνισε.
Οι ύποπτοι μπορούν να μείνουν προφυλακισμένοι έως 96 ώρες χωρίς απαγγελία κατηγορίας.
Στον απόηχο των τζιχαντιστικών επιθέσεων που βύθισαν στο πένθος τη Γαλλία στις αρχές Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία θα έθετε πλέον υπό παρακολούθηση 3.000 άτομα που κινούνται σε κύκλους τζιχαντιστών.
Ο Μπερνάρ Καζνέβ είχε δηλώσει από την πλευρά του στις 22 Ιανουαρίου ότι 73 Γάλλοι έχουν σκοτωθεί «στο πεδίο των τρομοκρατικών επιχειρήσεων» στη Συρία και το Ιράκ, σε σύνολο περίπου 1.400 Γάλλων πολιτών που έχουν διασυνδέσεις με πυρήνες στρατολόγησης για τζιχάντ στη Συρία και το Ιράκ -εκ των οποίων περίπου 400 πολεμούν ήδη στις τάξεις των τζιχαντιστών.  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
 
***  Έβρος: Βρήκαν 4χρονο κοριτσάκι δίπλα στο νεκρό πατέρα της - Το ασύλληπτο δράμα της μικρής από τη Συρία!   Την αγκαλιά της μητέρας της περιμένει τώρα η μικρή Τάλα, το τετράχρονο κοριτσάκι που αναγκάστηκε να παραμείνει επί ώρες δίπλα στον νεκρό πατέρα του, στον Έβρο, μέχρι να την βρει ένας αγρότης και να ειδοποιήσει την αστυνομία.
Ο 32χρονος πατέρας του κοριτσιού την είχε μεταφέρει στους ώμους του, μέσα από τον ποταμό Εβρο, με αποτέλεσμα το παιδί, όταν βρέθηκε, να είναι στεγνό και ο πατέρας του να χάσει, πιθανότατα τη ζωή του από το κρύο, αφού από τη μέση και κάτω το σώμα του ήταν μελανιασμένο.
Το κοριτσάκι βρίσκεται πλέον στο σπίτι του "Χαμόγελου του παιδιού", στον Φοίνικα, και ήδη έχει εντοπισθεί η οικογένειά του στη Δαμασκό. "Επικοινωνήσαμε με την μητέρα της, η οποία γνώριζε για την τραγική κατάληξη του συζύγου της, αλλά δεν ήξερε την τύχη της κόρης της" ανέφερε ο πρόεδρος του "Χαμόγελου του Παιδιού" Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος.
Σημείωσε δε, ότι γίνονται προσπάθειες, σε συνεργασία με τις αρχές αλλά και με διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να έρθει στην Ελλάδα η μητέρα της 4χρονης, μαζί με τον μικρότερο αδερφό της. "Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο δράμα του κοριτσιού και δεχθήκαμε πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ήθελαν να προσφέρουν, είτε μέσω υπηρεσιών είτε με υλική βοήθεια. Εμείς, ούτως ή άλλως, όταν επανενωθεί η οικογένεια θα είμαστε δίπλα τους και θα τους βοηθήσουμε να σταθούν στα πόδια τους" λέει ο κ. Γιαννόπουλος.
Όσο για την Τάλα και τις σκληρές στιγμές που έζησε στην πιο τρυφερή ηλικία, ο πρόεδρος του οργανισμού είναι αφοπλιστικός: "Δείχνει πολύ καλά, αλλά τα παιδιά έχουν έναν τρόπο να απωθούν ό,τι τους πληγώνει...".
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
***  Γιούνκερ:Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα δεν θα ανατρέψει τα πάντα
«Οσοι κερδίζουν πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τούς υπόλοιπους στην ΕΕ
Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η έκφραση της δημοκρατικής θέλησης του ελληνικού λαού, τον οποίο συνεχάρη «για το θάρρος του», εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε παρέμβασή του στον ετήσιο διάλογο μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων σχετικά με το ευρωπαϊκό εξάμηνο ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι όσοι κερδίζουν τις εκλογές στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες θα πρέπει κι αυτοί με τη σειρά τους να λαμβάνουν υπόψη τούς υπόλοιπους στην ΕΕ και τις πεποιθήσεις τους.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε ακόμη την ανάγκη για κάποια διαφοροποίηση στις πολιτικές, διευκρινίζοντας ωστόσο: «Δεν θα ανατρέψουμε τα πάντα επειδή είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα».
Ο κ. Γιούνκερ παρέπεμψε επίσης στα όσα έχει πει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, πρόσφατα στη γερμανική τηλεόραση ότι δηλαδή: «Δεν περιμέναμε τις εκλογές στην Ελλάδα για να αλλάξουμε την πολιτική μας».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες που είχε λάβει ήδη η Κομισιόν πριν από τις ελληνικές εκλογές σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο των 315 δισ. ευρώ, αλλά και τις αποφάσεις για την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας.
«Κατανοώ αυτά, τα οποία έγιναν στην Ελλάδα και σας λέω ότι αυτά που έκανε η Κομισιόν έγιναν πριν από το δίδαγμα, που ορισμένοι λένε ότι πήραμε από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών» ήταν τα λόγια του Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

***  Στη Ρώμη για συνομιλίες και ο Γ. Βαρουφάκης
Μετά τις συναντήσεις που είχε στο Παρίσι με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών
Στη Ρώμη για συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση βρίσκονται την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ματέο Ρέντσι και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης.
Λίγο πριν από τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, στις 15:30 ώρα Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών θα έχει διεξοδική συνομιλία με τον ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

*** Στο ΣτΕ για επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου
 
Στο Ανώτατο Δικαστήριο έφτασαν οι προσφυγές των γιατρών των νοσοκομείων που ζητούν την αποκατάσταση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου.
Την περασμένη Τετάρτη, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επιτρατείας η σχετική προσφυγή και η δικάσιμος αναμένεται να προσδιοριστεί σύντομα. Είχαν προηγηθεί 43 προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια, τις οποίες είχε καταθέσει το φθινόπωρο του 2014 η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος από κοινού με τις ενώσεις γιατρών της χώρας.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η προσφυγή γίνεται ενώπιον της Τριμελούς Επιτροπής του ΣτΕ, προκειμένου να διεξαχθεί πρότυπη ή «πιλοτική δίκη» για ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, το οποίο, λόγω των 43 προσφυγών, ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλο αριθμό διαφορών, με κίνδυνο να εκδοθούν αντιφατικές αποφάσεις και να υπάρξει σημαντική καθυστέρηση για τους διαδίκους ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Οι προσφυγές στρέφονται εναντίον των διατάξεων του νόμου 4093/2012 και των συναφών με αυτές διατάξεων της υπ’ αριθ. οικ. 2/83408/0022/14.11.2012 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες επήλθαν σημαντικότατες μειώσεις των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι απώλειες στις απολαβές τους ανέρχονται στο 40% και είναι οι μεγαλύτερες στο δημόσιο τομέα, αφού το ωρομίσθιο των εφημεριών ορίζεται με βάση το βασικό μισθό.
Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει «πως υπάρχει νομολογία της Ολομέλειας του ΣτΕ επί υποθέσεων που εισήχθησαν προς κρίση και αφορούν σε περικοπές άλλων ειδικών μισθολογίων (μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, «ενστόλων», κ.ά.).
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

*** Το δημοτικό συμβούλιο Πάφου αφαίρεσε το «χρυσό κλειδί» της πόλης από τον Ακη Τσοχατζόπουλο
 
Το δημοτικό συμβούλιο Πάφου αποφάσισε ομόφωνα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, να αφαιρέσει το «χρυσό» κλειδί της πόλης από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Άκη Τσοχατζόπουλο.
Η απόφαση είναι αποτέλεσμα της καταδίκης του κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροληψία και μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Η τιμητική διάκριση του δήμου Πάφου είχε απονεμηθεί στον κ. Τσοχατζόπουλο στις 14 Οκτωβρίου 1997

*** Επόμενος σταθμός η Ρώμη – Ακολουθούν Βρυξέλλες και Παρίσι
 
Μετά τη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί σήμερα στη Ρώμη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο των ταξιδιών του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση από τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού ενόψει της σημερινής συνάντησης των δύο ανδρών.
Ο κ. Ρέντσι δήλωσε ότι «θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις», κάτι που στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμήθηκε ότι «αποτελεί πρόσφορο έδαφος για μια παραγωγική συζήτηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ιταλίας».
Τις πλέον κρίσιμες επαφές αυτού του πρώτου ταξιδιού του στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας θα τις έχει αύριο.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθείτε πρωί της Τετάρτης με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες, ενώ την ίδια μέρα θα έχει τετ α τετ στο Παρίσι με τον Φρανσουά Ολάντ.
Ήδη, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπονόησε ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία που να κάνει περιττή την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, χωρίς πάντως να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Μπαράζ» δηλώσεων και διεθνών δημοσιευμάτων για την ελληνική οικονομία«Η νέα ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη στρατηγική την οποία είχε παρουσιάσει και προεκλογικά σε σχέση με το δημόσιο χρέος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βαρουφάκη που φιλοξένησαν οι «Financial Times», ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι «σκοπός της κυβέρνησης είναι η διαγραφή του χρέους για να καταστεί βιώσιμο και αυτή είναι η δουλειά του υπουργού Οικονομικών του και του κ. Τσακαλώτου που έχουν πάει μαζί στο Λονδίνο και κάνουν και τις άλλες επαφές και με επενδυτές αλλά και με υπουργούς Οικονομικών, να συζητήσουν τα τεχνικά ζητήματα για το πώς μπορεί να γίνει αυτή η διαγραφή του χρέους».
Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την έκφραση της δημοκρατικής θέλησης του ελληνικού λαού, «τον οποίο συγχαίρω για το θάρρος του», εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν.Σε παρέμβασή του στον ετήσιο διάλογο μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων σχετικά με το ευρωπαϊκό εξάμηνο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναγνώρισε ακόμη την ανάγκη για κάποια διαφοροποίηση στις πολιτικές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν θα ανατρέψουμε τα πάντα επειδή είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα».
Την ίδια ώρα, επίθεση στην κυβέρνηση την οποία καλεί να ανακοινώσει άμεσα την επίσημη θέση της, όσον αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.Σε δήλωσή του ο Κώστας Καραγκούνης τονίζει ότι «λίγες μόνο ημέρες μετά τις εκλογές και πριν τις προγραμματικές δηλώσεις, η κυβέρνηση Τσίπρα– Καμμένου, δια του λαλίστατου κ. Βαρουφάκη, ομολογεί απερίφραστα ότι πρώτον, η διαγραφή χρέους δεν είναι πλέον στο τραπέζι, αθετώντας τα όσα έλεγαν μέχρι σήμερα και δεύτερον, ότι δεν θα τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις».
«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, υπάρχει ένα περιφερειακό παιχνίδι εντυπώσεων» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «στον ενικό» και σχολιάζοντας τις μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Διαπραγμάτευση σημαίνει καθόμαστε και συμφωνούμε σε μέτρα, σε αριθμούς και εξελίξεις». Τόνισε ωστόσο ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις βοηθούν «στην καλλιέργεια ενός φρονήματος. Αλλά αυτό βοηθάει να αλλάξουν οι μέσα», σημείωσε.
«Στόχος της κυβέρνησης εθνικού σκοπού είναι να αφαιρέσει το άχθος ενός τεράστιου, μη διαχειρίσιμου χρέους από τις πλάτες του Ελληνικού λαού», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, για να προσθέσει:
«Αν κάποιοι δεν θέλουν να βοηθήσουν, καλά θα κάνουν να κάτσουν στην άκρη που τους έβαλε ο Ελληνικός λαός».
Στοίχημα η 1η Μαρτίου Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την τρόικα των διεθνών δανειστών της Ελλάδας, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Handelsblatt. Η συζήτηση περί αποχώρησης αντανακλά ανησυχίες εντός της ΕΚΤ ότι το ευρείας κλίμακας σχέδιο της τράπεζας για την αγορά κρατικών ομολόγων, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις συμφερόντων, προσθέτει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.
Για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρειάζεται να υπάρξει μια Γαλλογερμανική συμφωνία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, που απέκλεισε νέο κούρεμα.
.Ο Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στο Reuters, προειδοποίησε την Αθήνα να μην επιχειρήσει να φέρει αντιμέτωπο το Παρίσι με το Βερολίνο αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους, λέγοντας πως μια Γαλλογερμανική συμφωνία αποτελεί το «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας που θα βοηθήσει την Ελλάδα και θα διασφαλίσει ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Ο Πωλ Κρούγκμαν τονίζει ότι «αν θέλετε να ισχυρισθείτε» πως στα όσα ανέφερε χθες στους Financial Times ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών «δεν περιλαμβάνει το κούρεμα», τότε «it's ok» , αλλά «το σημαντικό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια λογική πρόταση.
Η επόμενη κίνηση «πρέπει να γίνει από τους πιστωτές» αναφέρει ο διάσημος οικονομολόγος στο άρθρο του στους New York Times.
Υπάρχει μια λέξη που τριγυρνάει στο στόμα όλων αυτό το διάστημα που έχουν ενταθεί οι συζητήσεις στο προσκήνιο και οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο για τη διαγραφή ή μη του χρέους της Ελλάδας, αναφέρει αρθρογράφος του Reuters σε δημοσίευμα του. Και αυτή η λέξη είναι «αφερεγγυότητα».
Είναι προφανές, σημειώνει ο δημοσιογράφος, πως τα επιχειρήματα του Βαρουφάκη είναι ένα τέχνασμα για να φέρουν την άλλη πλευρά στο τραπέζι των συζητήσεων. Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ παρίσταται στην... τελετή, λέγοντας πως τα χέρια της είναι δεμένα ως προς τη χρηματοδότηση των τραπεζών, από τη στιγμή που το υπάρχον πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου. Στο μεταξύ η Ελλάδα και οι εταίροι θα συζητούν πάνω στο θέμα της αφερεγγυότητας δίχως να υπάρχει σαφήνεια επί του θέματος.

***  ¨Οσοι τρώνε αυγά είναι πιο γενναιόδωροι

Η «τρυπτοφάνη»-ουσία που βρίσκεται στα αυγά- αυξάνει την ανθρώπινη επιθυμία για δωρεές
Όταν θέλετε να σας δανείσουν χρήματα, δεν έχετε παρά να ετοιμάσετε ένα γεύμα πλούσιο σε  αυγά, και να το προσφέρετε στους επίδοξους δανειστές σας.  Η ουσία που εμπεριέχεται σε τρόφιμα όπως, αυγά,  σπανάκι και γαλακτοκομικά, κάνει τους ανθρώπους πιο γενναιόδωρους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Λάιντεν της Ολλανδίας, που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph».                                                           
Πρόκειται για την ουσία «τρυπτοφάνη», η οποία, όπως ισχυρίζονται οι Ολλανδοί ερευνητές,  αυξάνει την ανθρώπινη επιθυμία για δωρεές  Το συστατικό αυτό που εντοπίζεται σε βασικές τροφές, όπως τα αυγά, το ψάρι, το τυρί και η σόγια, είναι ένα αμινοξύ το οποίο ενεργοποιεί την παραγωγή της χημικής ουσίας σεροτονίνης, της ορμόνης, δηλαδή, που μας «φτιάχνει» την διάθεση.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι Ολλανδοί επιστήμονες χώρισαν σε δύο ομάδες 32 φοιτητές. Στην πρώτη ομάδα, έβαλαν τους φοιτητές να πιούν ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι έχοντας προσθέσει τρυπτοφάνη, ενώ στην δεύτερη ομάδα των φοιτητών, χορήγησαν ψευδοφάρμακο.
Εν συνεχεία στον κάθε φοιτητή δόθηκε το ποσό των 10 ευρώ για την συμμετοχή του στην έρευνα. Το επόμενο βήμα των Ολλανδών ερευνητών ήταν να αφήσουν  ελεύθερους τους φοιτητές να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα ήθελαν να δωρίσουν το ποσό αυτό σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα. Έτσι, τοποθέτησαν μπροστά τους ένα κουτί για να βάλουν, αν θέλουν, μέσα σε αυτό χρήματα.
Οι εθελοντές που είχαν καταναλώσει τρυπτοφάνη, άφησαν σχεδόν τα διπλάσια χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν καταναλώσει την ουσία αυτή. Για την ψυχολόγο, Λόρα Στίνμπεργκεν, μία από τους επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Σύνορα της Ψυχολογίας»:
«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως, είμαστε πράγματι αυτό που τρώμε. Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορεί να λειτουργήσουν ως κοινωνικός παράγοντας, ο οποίος μπορεί να διαφοροποιήσει τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις». 
 
***     Πώς θα ήταν ένας κόσμος όπου οι γυναίκες θα συμπεριφέρονταν σαν άντρες (nsfw)
Όταν οι στερεοτυπικές συνήθειες των αρσενικών εισβάλλουν στον γυναικείο κόσμο
Mια όμορφη γυναίκα απολαμβάνει ένα αφρόλουτρο και αερίζεται μέσα στην μπανιέρα. Μια κυρία με κομψό ταγέρ φτύνει στον δρόμο και δύο φίλες παρακολουθούν αθλητικό αγώνα στην τηλεόραση βρίζοντας. Αυτός είναι ο κόσμος των γυναικών χωρίς άντρες, χωρίς Gentlemen για την ακρίβεια και όπως τον εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί της παρακάτω διαφήμισης για λογαριασμό της men's style  ιστοσελίδας Parisian Gentleman.
Βίντεο :
Parisian Gentleman – “Ladies”, :  http://youtu.be/YuzxK_U_t0w ,.


*** Το αληθινό πρόγραμμα του Σύριζα
Ο Σύριζα και οι υποστηρικτές του, όταν ερωτώνται ποιο είναι το πρόγραμμα του κόμματος, κατηγορηματικά απαντούν «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», το οποίο διαφήμιζαν αδιάκοπα μέσα από τις τηλεοράσεις, τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα.  Το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έγινε η σημαία των νεομπολσεβίκων ως το πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο (βλέπεεδώ). Χιλιάδες ώρες τηλεοπτικών εκπομπών για να πείσουν ότι «έχουν πρόγραμμα», ότι «είναι κοστολογημένο», ότι «επιστήμονες το μελέτησαν» και «θα κυβερνήσουν με αυτό».
Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες από την εκλογή τους και διαβάσαμε μία ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:  «Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης (σημ. ο ίδιος γράφει το όνομά του με ένα «ν», στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να ξεχωρίσει), ανακοινώνει την ανάθεση στην εταιρία χρηματοοικονομικών συμβούλων LAZARD του ρόλου του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης».
Lazard’s largest office is at 30 Rockefeller Plaza, New York City
H Lazard -η εταιρία του Παπαδήμου και του PSI- αναλαμβάνει σύμβουλος του Βαρουφάκη. Άρα, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν είναι επαρκές και ό,τι έλεγαν το έλεγαν απλώς για κοροϊδέψουν τους ψηφοφόρους τους. Τώρα που πέρασαν οι εκλογές πέταξαν τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης και λένε: Θα συνεργαστούμε και με τη Lazard και με όποιον μας προσφέρει τη βοήθειά του για τη σύνταξη ενός νέου καλύτερου προγράμματος (βλέπε εδώ) .
Επομένως, το πρόγραμμα του Σύριζα είναι το πρόγραμμα της LAZARD! Μιας εβραϊκής εταιρίας που συμβούλευσε και την Αργεντινή και το Ιράκ.
Για την ίδια εταιρεία, όταν ήταν στην αντιπολίτευση ο Τσίπρας  το 2011, ρωτούσε με ποια κριτήρια και διαδικασίες επιλέχθηκε;
Τώρα, με τι κριτήρια επιλέχθηκε η LAZARD; Με τα ίδια που επιλέχθηκε και τότε. Είναι προφανής η σχέση προϊσταμένου και υπαλλήλου. Lazard, Morgan Stanley, Rothchild, Goldman sachs είναι οι αφέντες αυτού του κόσμου. Κουμάντο κάνει πάντα ο εργοδότης, ο υπάλληλος απλώς εκτελεί τις εντολές. Απλά, όταν πρόκειται για βρωμοδουλειές, το αφεντικό δεν θέλει να φαίνεται και βάζει μπροστινούς…
Ο προφήτης της Ευρώπης Richard Wagner το είχε θέσει ως εξής:            Επιτρέψαμε στην Ιερουσαλήμ να έχει την απόλυτη κυριαρχία και ανακαλύψαμε προς δυσαρέσκειά μας ότι ο κύριος φον Ρότσιλντ, πολύ πονηρός για να ανακηρύξει εαυτόν »Βασιλέα των Ιουδαίων», προτίμησε να παραμείνει »ο Εβραίος των Βασιλέων».  RV  

***  «Καλπάζει» το κύμα της γρίπης: 29 οι νεκροί, 36 σε ΜΕΘ
Παράλληλα με τον ιό της γρίπης, οι Έλληνες ταλαιπωρούνται και από τις ιώσεις

Παράλληλα με τους ιούς της γρίπης, κυκλοφορούν και μία σειρά άλλων ιών, οι οποίοι προκαλούν συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα
Καλπάζει το κύμα της γρίπης στην χώρα μας, και ήδη σήμερα- σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ- μετράμε 29 νεκρούς από επιπλοκές.        
Την ίδια ώρα, 36 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ από την ώρα που ξέσπασε το κύμα της γρίπης στην Ελλάδα, σε ΜΕΘ έχουν νοσηλευθεί 88 άνθρωποι.
Παράλληλα με τον ιό της γρίπης, οι Έλληνες ταλαιπωρούνται και από τις ιώσεις.
Την περίοδο αυτή κυκλοφορούν και άλλοι ιοί, οι οποίοι προσβάλλουν το αναπνευστικό και προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με εκείνα της γρίπης.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ρινοϊοί, που είναι η κύρια αιτία του κρυολογήματος και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο οποίος αποτελεί την πιο συχνή αιτία σοβαρής νόσου του αναπνευστικού στα παιδιά και μία από τις κύριες αιτίες βαριάς νόσησης ή και θανάτου σε ηλικιωμένα άτομα.

***Η Κοινωνία δε χτίζεται σε μία παλάμη που ζητιανεύει,
αλλά σε αυτή που σφίγγεται σε μία γροθιά

Σκόπια: Σοκ στην Γερμανία. Τσίπρας – Έχουμε αποδείξεις ότι η Μέρκελ έκρυψε την κλοπή που έκανε …και θα καταλήξει στην Χάγη. Τα ΜΜΕ το κρύβουν. Συγκλονιστική είδηση. Τα ΜΜΕ το κρύβουν. Στην Ελλάδα η είδηση έσκασε σαν ατομική βόμβα
Σκόπια: Σοκ στην Γερμανία. Τσίπρας – Έχουμε αποδείξεις ότι η Μέρκελ έκρυψε την κλοπή που έκανε …και θα καταλήξει στην Χάγη. Τα ΜΜΕ το κρύβουν.    
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Schultz έστειλε αρκετά μηνύματα για την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μερκελ...                                    ...  Και όχι μόνο αυτό. Στην πράξη ζήτησε να επιστραφούν τα χρήματα από όλες της απάτες που έστησαν Έλληνες και γερμανοί βιομήχανοι σε βάρος της Ελληνικής οικονομίας.    
Σκόπια: Σοκ στην Γερμανία. Τσίπρας – Έχουμε αποδείξεις ότι η Μέρκελ έκρυψε την κλοπή που έκανε …και θα καταλήξει στην Χάγη. Τα ΜΜΕ το κρύβουν.    Κατηγόρησε δε την Γερμανία ότι συνεργάστηκε με ολιγαρχες για το συμφέρον Γερμανικών πολυεθνικών.     Σκόπια: Σοκ στην Γερμανία. Τσίπρας – Έχουμε αποδείξεις ότι η Μέρκελ έκρυψε την κλοπή που έκανε …και θα καταλήξει στην Χάγη. Τα ΜΜΕ το κρύβουν.       Η Γερμανία μας έχει οδηγήσει στην χρεοκοπία με τα σκάνδαλα της Siemens, του ΟΤΕ, τα υποβρύχια, της κατασκευαστικές εταιρίες, την φοροδιαφυγή τους και την μόνιμη ανοσία που είχαν για όλα τα εγκλήματα που έκαναν.     Σκόπια: Σοκ στην Γερμανία. Τσίπρας – Έχουμε αποδείξεις ότι η Μέρκελ έκρυψε την κλοπή που έκανε …και θα καταλήξει στην Χάγη. Τα ΜΜΕ το κρύβουν. Δυστυχώς αυτό δεν είναι μια απλή λίστα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.     Σκόπια: Σοκ στην Γερμανία. Τσίπρας – Έχουμε αποδείξεις ότι η Μέρκελ έκρυψε την κλοπή που έκανε …και θα καταλήξει στην Χάγη. Τα ΜΜΕ το κρύβουν.                  Σε ένα άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Schultz …εμείς σκοπεύουμε να στείλουμε την Ανγκελα Μερκελ στο ποινικό δικαστήριο της Χάγης και εκεί θα αποδειχτούν όλα.     Σκόπια: Σοκ στην Γερμανία. Τσίπρας – Έχουμε αποδείξεις ότι η Μέρκελ έκρυψε την κλοπή που έκανε …και θα καταλήξει στην Χάγη. Τα ΜΜΕ το κρύβουν.           Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έμεινε ζαλισμένος και με κομμένη την ανάσα …δεν ήξερε τι να πει … μπροστά στα έγραφα που του κατέθεσε ο Τσίπρας.     Σκόπια: Σοκ στην Γερμανία. Τσίπρας – Έχουμε αποδείξεις ότι η Μέρκελ έκρυψε την κλοπή που έκανε …και θα καταλήξει στην Χάγη. Τα ΜΜΕ το κρύβουν.  

Σκόπια: Σοκ στην Γερμανία. Τσίπρας – Έχουμε αποδείξεις ότι η Μέρκελ έκρυψε την κλοπή που έκανε …και θα καταλήξει στην Χάγη. Τα ΜΜΕ το κρύβουν.                  Σκόπια: Σοκ στην Γερμανία. Τσίπρας – Έχουμε αποδείξεις ότι η Μέρκελ έκρυψε την κλοπή που έκανε …και θα καταλήξει στην Χάγη. Τα ΜΜΕ το κρύβουν.

ΠΗΓΗ
 ***  Στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης…

-Συνεπές στην ώρα έναρξης της συνεδρίασης αποδεικνύεται το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Η δεύτερη συνεδρίασή του ξεκίνησε ακριβώς στις 6.00 το απόγευμα και η τρίτη (η προχθεσινή) στις 6.06. Προφανώς η πρώην μειοψηφία και νυν πλειοψηφία θέλει να δώσει άλλη εικόνα προς τα έξω, καθώς υπήρχαν φορές στο πρόσφατο παρελθόν που η συνεδρίαση αργούσε χαρακτηριστικά να ξεκινήσει και κάποιες φορές οι τότε μειοψηφίες είχαν απειλήσει με αποχώρηση, κάνοντάς την πράξη μία φορά, αν δε με απατά η μνήμη μου. Όμως, αυτή η συνέπεια στην έναρξη έχει και αρνητικό αντίκτυπο σε εμάς (τα Μέσα), καθώς θα πρέπει να τρέχουμε με την ψυχή στο στόμα για να προλάβουμε… -Κατά τη συνεδρίαση έγινε αναφορά στις ζημιές που προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Αφού αναφέρθηκαν επ’ αυτών ο τέως δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, ο τέως αντιδήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Κων. Αποστολόπουλος και ο αντιδήμαρχος Νικ. Ξαρχάκος, άρχισε να τοποθετείται ο δήμαρχος Γ. Τσώνης. Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του, ευχαρίστησε υπαλλήλους και διευθυντές υπηρεσιών που συνέβαλαν στην αποκατάσταση των προβλημάτων. «Να ευχαριστήσουμε και τους αστυνομικούς», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Μένης Αδαμόπουλος, αλλά η προσπάθειά του έπεσε στο κενό, καθώς ο κ. Τσώνης απάντησε: «Σιγά μην τους ευχαριστήσουμε, τη δουλειά τους έκαναν». Υποθέτω πως ο κ. Αδαμόπουλος πρέπει να ένιωσε πολύ άβολα και το κενό της αμηχανίας έσπευσε να καλύψει ο τέως δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, μιλώντας για συντεχνιακό αίτημα. Βασικό ζητούμενο παραμένει το αυτονόητο, εκτός αν υπάρχουν άλλοι λόγοι που εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε … -Εκτός ημερήσιας διάταξης τέθηκε θέμα πρόσληψης δύο εποχικών υπαλλήλων για τις ανάγκες του καρναβαλιού, και ο Γ. Αθανασόπουλος αιφνιδίασε ζητώντας να έχει μερίδιο και η μειοψηφία. Υπήρξε σάστισμα και ο κ. Αθανασόπουλος που το αντιλήφθηκε, επισήμανε πως αυτό είχε αποτελέσει αίτημα του σημερινού δημάρχου. «Ναι, έτσι είναι, αλλά εσείς με γράψατε», απάντησε ετοιμόλογος ο κ. Τσώνης. -Κάποια στιγμή θα πρέπει να λιπανθεί η πόρτα της εισόδου της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, που έτριζε έντονα, προκαλώντας ανατριχίλα σε αρκετούς… -Για το δήμαρχο ξεκίνησε να μιλά ο σύμβουλος της μειοψηφίας Γ. Δαβίλλας, με αφορμή την τοποθέτησή του σχετικά με το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη, οπότε γυρίζει ο Στ. Αναστασόπουλος και τον διορθώνει, λέγοντάς του: «Ο πρώην δήμαρχος, μην παρεξηγηθούμε». -Δευτερόλεπτα αργότερα ο κ. Δαβίλλας, αφού συνεχάρη τη νέα Δημοτική Αρχή, ανέφερε πως, αν αυτή λειτουργήσει προοδευτικά, προς το συμφέρον της κοινωνίας και με συναίνεση, θα συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια και η όποια κριτική του θα είναι με θετικό πρόσημο. -Μια ωραία «μπηχτή» έριξε ο Στάθης Αναστασόπουλος, μιλώντας για την ξαφνική αγάπη του Δήμου Καλαμάτας προς το Δήμο Μεσσήνης… Χ.Χ. -

***  Η μνήμη της πόλης σιγοσβήνει...          
         
 
 
Οι ιδιοκτήτες διατηρητέων στα όρια τους
Τρεις δεκαετίες μετά τους σεισμούς του 1986 και δε βρέθηκε ακόμα πρόγραμμα ένταξης των δημόσιων ή ιδιωτικών κτηρίων της πόλης
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Τα βλέπουμε σε πολλές γωνιές της Καλαμάτας, τα περισσότερα να καταρρέουν και άλλα να ρημάζουν από βραδινές επιδρομές. Κάθε προσπάθεια αποκατάστασης διατηρητέου κτηρίου στη χώρα μας σκοντάφτει σε οικονομικά εμπόδια και απίστευτη γραφειοκρατία. Όπως μια απλή άδεια εκτέλεσης εργασιών συντήρησης, που απαιτεί συνεννόηση υπηρεσιών μεταξύ 5 και 6 υπουργείων, κι αυτό σε διάστημα που φτάνει από 2 έως 6 χρόνια!
Για τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτηρίων το πρόβλημα είναι μεγάλο. Όχι μόνο γιατί δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους, αλλά και γιατί δοκιμάζονται με το συνεχές κόστος της συντήρησης και αποκατάστασης.
Στην Καλαμάτα η πληγή «άνοιξε» με τους φονικούς σεισμούς του 1986. Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες και ακόμα δεν έχει βρεθεί μια λύση, όχι μόνο για τα ιδιωτικά, αλλά και τα κτήρια που ανήκουν στο Δήμο Καλαμάτας ή στο ελληνικό Δημόσιο! Βέβαια, γι’ αυτά που δεν είναι ιδιωτικά τα ερωτήματα που γεννώνται είναι κραυγαλέα. Τόσα χρόνια και δε βρέθηκε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη συντήρηση και την ανακατασκευή τους;
Χθες το πρωί το «Θάρρος» βρέθηκε σε ένα από τα παραδοσιακά διατηρητέα κτήρια της πόλης, στη γωνία των οδών Φαρών και Δημακοπούλου. Ξεναγηθήκαμε στους έρημους πλέον χώρους και μιλήσαμε με τη γυναίκα που έμενε για δεκαετίες εκεί. Πρόκειται για ένα πανέμορφο κτήριο, του οποίου η κατασκευή ανάγεται στα τέλη του 19ου αιώνα και λειτούργησε ως κτήριο της Εφορείας Καλαμάτας.
Όταν λίγο μετά τις πρώτες ημέρες των σεισμών το 1986 βρέθηκαν στους χώρους του η τότε υπουργός Πολιτισμού, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και ο δήμαρχος Καλαμάτας Σταύρος Μπένος, έμειναν έκθαμβοι με την αρχιτεκτονική του. Μάλιστα, όταν η Μελίνα είδε τους ζωγραφιστούς τοίχους, αποφάνθηκε: «Το σπίτι αυτό δεν το πειράζει κανείς».
Οι «πληγές» του κτηρίου από τους σεισμούς δεν ήταν ανεπανόρθωτες. Πιο πολύ ο χρόνος ήταν αυτό που το «έλιωσε».
Βέβαια, τότε προτάθηκε στους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων να τους δοθεί ένα δάνειο αρκετά υψηλό, αλλά του εν λόγω οικήματος δε δέχθηκε, μια και ο χρόνος αποπληρωμής θα βάραινε τα παιδιά του.
Πριν από κάποια χρόνια τα παιδιά της οικογένειας Παναγιώτη και Ισμήνης Κλείδωνα-Φιτσάλου ενδιαφέρθηκαν για την αποκατάστασή του. Το κόστος, όμως, ήταν απαγορευτικό, αφού η γνωμάτευση μιλούσε για παρεμβάσεις άνω των 300.000 ευρώ!
Για την κυρία Ισμήνη, όμως, ο χρόνος δεν μπορεί να γιατρέψει τον πόνο για την κατάσταση που βρίσκεται το σπίτι της: «Έζησα μια ζωή ολόκληρη, μεγάλωσα τέσσερα παιδιά, όλες οι μνήμες μου είναι εκεί. Η ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα το δω και πάλι όπως ήταν πριν, με κρατάει στη ζωή».
Η διάσωση και ανάδειξη του τομέα της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτιστικό, οικολογικό, αισθητικό ή κοινωνικό, αλλά και οικονομικό. Στην παρούσα οικονομική κατάσταση η αποκατάσταση ενός διατηρητέου κτηρίου αποτελεί πράξη ανάπτυξης, που έχει τεράστια ανάγκη η περιοχή μας. Η λύση των προβλημάτων θα δώσει τη δυνατότητα να απασχοληθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι σε 50 τουλάχιστον επαγγέλματα που σήμερα υπολειτουργούν.
Σχετικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτηρίων, Ν. Χαρκιολάκης, σημειώνει ότι πρέπει να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα, μια και η δέσμευση, εν όλω ή εν μέρει, των ακινήτων αυτών από το κράτος σε σχέση με την απουσία κάθε είδους υποχρέωσης του ίδιου του κράτους ή σχετικών κινήτρων, είναι παράνομη, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από τη Διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα δύο τελευταία χρόνια πολλαπλασιάστηκαν τα προβλήματα σε βαθμό που οι μισθοσυντήρητοι, συνταξιούχοι, άνεργοι ή μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες τους να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που τους επιβάλλει η νομοθεσία. Θέτει, επίσης, σειρά ερωτημάτων, όπως: Με ποιον τρόπο θα εφαρμοστεί το άρθρο 24 του Συντάγματος για την αποζημίωση των δεσμευμένων διατηρητέων ακινήτων, αλλά και το άρθρο 6 του Ν. 2039/1992 με τον οποίο επικυρώθηκε η Σύμβαση για την Προστασία της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (Σύμβαση της Γρανάδας);
Πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων είναι και ο ΕΝΦΙΑ, ενώ δε γνωρίζουν τι θα γίνει με την ένταξη των διατηρητέων στο ΣΕΣ 2014-2020. 

*** Βιβλιοδρομίες 2015: «Χάρτινες ταινίες, γυάλινα βιβλία»         
      
Για τις Βιβλιοδρομίες 2015, μια πρωτοβουλία των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά που μετρά αρκετά χρόνια ζωής, με στόχο να κρατηθεί ζωντανή η φιλαναγνωσία και οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με την ανάγνωση από μικρή ηλικία, μας ενημερώνει η υπεύθυνη Γεωργία Πουλοπούλου:
  -Τι είναι οι Βιβλιοδρομίες και πότε ξεκίνησαν;
Οι Βιβλιοδρομίες είναι μια γιορτή αφιερωμένη στο βιβλίο. Ξεκίνησε δειλά δειλά πριν από πολλά χρόνια στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και απευθυνόταν μόνο σε μαθητές του Δημοτικού του σχολείου μας. Με το πέρασμα των χρόνων θέλαμε σ’ αυτή τη γιορτή να συμμετέχουν και μαθητές απ’ όλα τα Δημοτικά Σχολεία του νομού μας.
  -Ποιος είναι ο σκοπός των Βιβλιοδρομιών και για ποιο λόγο να λάβει μέρος ένας μαθητής;
Σκοπός αυτής της γιορτής είναι να κρατηθεί ζωντανή η φιλαναγνωσία. Να δώσουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα στους μαθητές, έτσι ώστε να γίνουν φίλοι της ανάγνωσης από μικρή ηλικία. Να τους καθοδηγήσουμε τροφοδοτώντας τους με κατάλληλα βιβλία, να την αγαπήσουν και να αντιληφθούν την αξία του διαβάσματος. Ιδιαίτερα η φιλαναγνωσία σε μικρή ηλικία ανοίγει δρόμους επικοινωνίας, συναισθημάτων και αξιών. Ο μαθητής να λάβει μέρος σ’ αυτή τη γιορτή για να διαπιστώσει ότι το βιβλίο συνδυάζει τη διασκέδαση, το παιχνίδι, τις δραστηριότητες και τη χαρά.
  -Ποια βήματα, λοιπόν, θα πρέπει να ακολουθήσει ένας Βιβλιοδρόμος για να λάβει μέρος;
Το ενημερωτικό φυλλάδιο των Βιβλιοδρομιών, με θέμα «Χάρτινες ταινίες, γυάλινα βιβλία», έχει σταλεί σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Μεσσηνίας. Επίσης, μπορεί να ενημερωθεί από την ιστοσελίδα των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά (www.bougas-school.gr). Αφού ο μαθητής επιλέξει να διαβάσει τουλάχιστον ένα από τα προτεινόμενα βιβλία που αντιστοιχεί στην τάξη του, θα πρέπει να μας στείλει μέχρι τις 20 Μαρτίου, συμπληρωμένη με τα στοιχεία του, τη φόρμα συμμετοχής.
  -Αναφέρατε παραπάνω τον τίτλο «Χάρτινες ταινίες, γυάλινα βιβλία». Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια γι’ αυτό.
Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι όλα τα βιβλία κατάλληλα για τα παιδιά. Στις Βιβλιοδρομίες επιλέγουμε μια θεματική ενότητα και φροντίζουμε τα βιβλία να είναι ιδανικά για την ηλικία τους. Φέτος επιλέξαμε βιβλία, ελληνικά και ξένα, που στάθηκαν αφορμή για σπουδαίους σκηνοθέτες και τα μετέφεραν στην οθόνη. Βιβλία από κλασική και σύγχρονη λογοτεχνία, που μεταμορφώθηκαν σε «γυάλινα» από μεγάλους ηθοποιούς και σπουδαίους σκηνοθέτες.
  -Πού και πότε θα διεξαχθεί και τι πρόκειται να κάνει εκείνη την ημέρα ο Βιβλιοδρόμος;
Οι Βιβλιοδρομίες θα διεξαχθούν στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στις 28 Μαρτίου στις 10.00 το πρωί. Ο Βιβλιοδρόμος, αφού έχει δηλώσει το βιβλίο που έχει επιλέξει, καλείται να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις που αφορούν σε αυτό. Μετά ακολουθεί μια σειρά από δραστηριότητες και παιχνίδια. Το αναλυτικό πρόγραμμα, καθώς και τα βραβεία, θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του σχολείου μας τις επόμενες μέρες.

***    Το Ισλαμικό Κράτος έκαψε τον Ιορδανό πιλότο που κρατούσε όμηρο
Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους ανάρτησαν στο Twitter φωτογραφίες που φέρεται ότι δείχνουν τον μαρτυρικό θάνατο του Ιορδανού Μάαζ αλ Κασάσμπεχ.
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, με νέο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα, ανακοίνωσαν ότι έκαψαν ζωντανό τον Ιορδανό πιλότο που κρατούσαν και ζητούσαν να τον ανταλλάξουν με μια Ιρακινή κρατούμενη σε ιορδανικές φυλακές.
Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους ανάρτησαν στο Twitter φωτογραφίες που φέρεται ότι δείχνουν τον μαρτυρικό θάνατο του Ιορδανού Μάαζ αλ Κασάσμπεχ.

 *** Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα - Ρέντσι
 
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ιταλού ομολόγου του Ματέο Ρέντσι στη Ρώμη. Αναμένονται δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών.
Στον επίσημο λογαριασμό του πρωθυπουργού στο Twitter (PrimeministerGR) αναρτήθηκε φωτογραφία από τη συνάντηση.
Στο επίκεντρο αναμένετο να βρεθεί το θέμα του ελληνικού χρέους και η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για σύναψη συμφωνίας που δεν θα στραγγαλίζει την οικονομία και θα στρέφεται στην ανάπτυξη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επρόκειτο να θέσει και το θέμα της τρόικας επιμένοντας στην ανάγκη η ΕΕ να εμπιστευτεί τους θεσμούς της, ενώ η Αθήνα δείχνει αποφασισμένη να μην ξαναμιλήσει με τα μέλη της.
Επί της ουσίας, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πείσει την αντίστοιχη ιταλική να συνταχθεί μαζί της στο κομβικό ζήτημα της στροφής προς την ανάπτυξη και την εγκατάλειψη της λιτότητας.
***  Γ. Βαρουφάκης: Ό,τι χρειάζεται για να μειώσουμε το χρέος
 

"Θα χρησιμοποιήσουμε όποια χρηματοπιστωτικά εργαλεία χρειάζεται για να μειώσουμε το χρέος για να γίνει βιώσιμη η οικονομία και να σταματήσει η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντοάν.
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι σημασία έχει η ουσία και όχι το πώς θα ονομαστεί η λύση για την απομείωση του χρέους και την επιστροφή στην ανάπτυξη και είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνομιλητές του είναι αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει αυτή η λύση. Παράλληλα, έκανε λόγο για έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε ένα νέο "συμβόλαιο" με τους εταίρους στις αρχές του Ιουνίου.
"Θα χρησιμοποιήσουμε όποια χρηματοπιστωτικά εργαλεία και ευφημισμούς χρειάζεται για να απομειώσουμε το ελληνικό χρέος, να καταστήσουμε την ελληνική οικονομία βιώσιμη και να θέσουμε τέλος στην αυτοτροφοδοτούμενη σκοτοδίνη η οποία έχει δημιουργήσει όχι μόνο μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και μια κρίση αποπληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.
Και πρόσθεσε: "Σημασία έχει η ουσία. Πώς θα ονομάσουμε, τι ευφημισμούς θα χρησιμοποιήσουμε ώστε να κάνουμε πιο εύπεπτο αυτό το οποίο πρέπει να συμβεί για τους Ευρωπαίους εταίρους μας που έχουν δεσμεύσεις στους ψηφοφόρους τους, οι οποίες βασίζονται σε σημειολογικά μέσα, θα τα χρησιμοποιήσουμε για να πετύχουμε τον στόχο μας. Και ο στόχος μας είναι η απομείωση του χρέους, η επιστροφή στην ανάπτυξη και ο πιο βασικός, όλα αυτά να γίνουν έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να μεταρρυθμιστεί για να πάψουμε να συντηρούμε τις κακοήθειες οι οποίες μας οδήγησαν στο πρόβλημα".
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε "εξαιρετικά χρήσιμη και εποιοκοδομητική" τη συνάντηση με τον κ. Παντοάν, κατά την οποία -όπως είπε- συζητήθηκαν ο "οδικός χάρτης" για τα επόμενα χρόνια, αλλά και θέματα που τέθηκαν σε Παρίσι και Λονδίνο και τα οποία θα εξεταστούν στις συναντήσεις που θα έχει αύριο με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και μεθαύριο στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
"Συζητήσαμε μια ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν την Ευρωζώνη, την Ιταλία, την Ελλάδα και βεβαίως εκθέσαμε προτάσεις μας για τον οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια που θα μας βγάλουν από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων πέντε ετών" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι συζητήσεις που είχε μέχρι τώρα σε Ρώμη, Παρίσι και στο Λονδίνο, με μια σειρά από επενδυτές των οποίων ο ρόλος -όπως είπε- είναι πολύ σημαντικός στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, "επιβεβαίωσαν την κοινή πεποίθηση και την αποφασιστικότητα όλων μας να σταθεροποιηθεί επιτέλους η Ευρωζώνη, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αν η χώρα στην οποία ξεκίνησε αυτό το φαινόμενο ντόμινο δεν αποκτήσει επιτέλους στη σταθερότητα που της αξίζει εντός μιας Ευρώπης η οποία αναπτύσσεται".
Την παρουσία του κ. Βαρουφάκη αύριο στη Φρανκφούρτη επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος ωστόσο δεν αποκάλυψε με ποιους αξιωματούχους πρόκειται να συναντηθεί ο Έλληνας υπουργός.
Αύριο το απόγευμα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για να αποφασίσει εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA), δηλαδή στη χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας.

***  Foreign Policy: Η Ελλάδα διαθέτει το ισχυρό δαιπραγματευτικό χαρτί όχι η Γερμανία
Κάθε αδύναμη χώρα που θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη θα οδηγούσε τώρα στην ισχυροποίηση του ευρώ (...) αλλά θα έπληττε παράλληλα τις εξαγωγές (...) προκαλώντας, βραχυπρόθεσμα, την απόσυρση των επενδυτών από τα γερμανικά ομόλογα.
 
 
 «Η νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας έχει προφανώς συνειδητοποιήσει ότι το ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς η Γερμανία θα έκανε σήμερα τα πάντα για να διατηρήσει την Ευρωζώνη», αναφέρεται σε άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Foreign Policy.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «η Ευρωζώνη βρίσκεται στο όριο του αποπληθωρισμού εδώ και μήνες, καθώς ακόμη και ο πληθωρισμός της Γερμανίας βρίσκεται κάτω από το όριο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι Γερμανοί τραπεζίτες, ωστόσο, ήταν απολύτως αρνητικοί στη χρήση της χαλάρωσης των πιστώσεων ή άλλων μη συμβατικών νομισματικών εργαλείων για τη δημιουργία πληθωρισμού, υποτίμησης του ευρώ και πιθανώς τη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης».
Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι «αντίθετα, αποφάσισαν ότι οι χώρες που χρειάζονται στήριξη, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να συνεχίσουν τις μαζικές περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, εξυπηρετώντας παράλληλα το χρέος, σύμφωνα με τους όρους που θέτουν τα πλουσιότερα κράτη, όπως η Γερμανία. Για την πλειονότητα των οικονομολόγων αυτή ήταν μια αποτυχημένη συνταγή που θα έκανε τον ασθενή να υποφέρει πολύ περισσότερο».
Σύμφωνα με το άρθρο, «οι Γερμανοί, όμως, επέμειναν σε αυτήν, καθώς οι τραπεζίτες του Βερολίνου συνειδητοποίησαν ότι ο πληθωρισμός μείωνε την αξία των καταθέσεων, που διαθέτουν οι πλούσιοι Γερμανοί, ενώ καθιστούσε τις γερμανικές επενδύσεις λιγότερο ελκυστικές στους ξένους. Όσο η Γερμανία συνέχιζε να αναπτύσσεται δεν υπήρχε κανένας λόγος για την άνοδο του πληθωρισμού. Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη με χαμηλό πληθωρισμό - και κατ' επέκταση μικρή αύξηση στους μισθούς- αποτελούσε την τέλεια φόρμουλα, κυρίως για τους κατόχους κεφαλαίων. Οι υπερχρεωμένοι ή οι άνεργοι Γερμανοί θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα πιο αδύναμο ευρώ και από μεγαλύτερο πληθωρισμό, όπως και οι Έλληνες, αλλά σίγουρα δεν αποτελούσαν την προτεραιότητα των τραπεζιτών».
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «η Γερμανία συνέχισε, λοιπόν, να αναπτύσσεται, τουλάχιστον έως τα τέλη του προηγούμενου έτους. Το τρίτο τρίμηνο , ωστόσο, του 2014 η οικονομία της έφτασε στα πρόθυρα της ύφεσης και δεν είναι σύμπτωση ότι όταν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συναντήθηκε τον Ιανουάριο, οι Γερμανοί τραπεζίτες και πολιτικοί υποχώρησαν τελικά ή το λιγότερο απέτυχαν να πείσουν τους συναδέλφους τους για τους κινδύνους του πληθωρισμού. Τώρα, όμως, μία νέα πρόκληση αναδύεται, καθώς η Ελλάδα πιέζει τη Γερμανία να ανοίξει τα χαρτιά της. Πριν από μερικά χρόνια οι Γερμανοί ήθελαν να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη ώστε να εξέλθουν από τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, αλλά το κόστος για τους Έλληνες ήταν η φτωχοποίηση. Η Γερμανία διέθετε τότε την ισχύ στη διαπραγμάτευση. Η νέα αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, ωστόσο, συνειδητοποίησε προφανώς ότι το ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς η Γερμανία θα έκανε σήμερα τα πάντα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Καταλήγοντας, σημειώνεται ότι «οι Γερμανοί έχουν διαβάσει πληθώρα δημοσιευμάτων που ισχυρίζονται ότι η Αθήνα δεν θα έπρεπε ποτέ να ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Οι τραπεζίτες στο Βερολίνο γνωρίζουν, ωστόσο, ότι η κάθε αδύναμη χώρα που θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη θα οδηγούσε τώρα στην ισχυροποίηση του ευρώ. Αυτό θα οδηγούσε στην άνοδο της αξίας των καταθέσεων των Γερμανών, αλλά θα έπληττε παράλληλα τις εξαγωγές, τις οποίες χρειάζεται σήμερα η Γερμανία περισσότερο από ποτέ. Επιπλέον, η αβεβαιότητα σχετικά με το ευρώ θα προκαλούσε, βραχυπρόθεσμα, την απόσυρση των επενδυτών από τα γερμανικά ομόλογα, οδηγώντας στην πτώση της αξίας τους και στην άνοδο των επιτοκίων. Αυτό θα ήταν ένα διπλό χτύπημα για τον πλούτο και την οικονομική ανάπτυξη».

*** Στα 40,9 δισ. ευρώ εκτιμώνται τα κέρδη της Γερμανίας από την κρίση
 
Σημαντικά είναι τα οφέλη τα οποία έχει αποκομίσει η Γερμανία την πενταετία 2010-2014, οπότε και ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, τα οφέλη της χώρας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, ανέρχονται σε 40,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του έγκριτου γερμανικού ερευνητικού ινστιτούτου του Κιέλου, και στον ποσόν αυτό συγκαταλέγονται τα επιπλέον κρατικά έσοδα λόγω χαμηλών επιτοκίων δανεισμού. Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό Δημόσιο δανείστηκε την εν λόγω περίοδο με χαμηλότερα επιτόκια, ενώ και τα γερμανικά ομόλογα, ως σύμβολα ασφάλειας και σταθερότητας, είχαν μεγάλη ζήτηση εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης.
Κατά το Ινστιτούτο του Κιέλου, η αγορά ομολόγων έχει προσφέρει στο Βερολίνο σχεδόν 80 δισ. ευρώ σε έσοδα μεταξύ 2009 και 2013, συμβάλλοντας μαζί με τα φορολογικά έσοδα στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού και τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους της. Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή των εξαγωγών, οι οποίες βοηθήθηκαν από ένα σχετικά αδύναμο ευρώ ως προς το δολάριο. Η κρίση χρέους κλόνισε την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, το ευρώ εξασθένησε και κατέστησε φθηνότερα και ελκυστικότερα τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Επιπλέον, οφέλη από την κρίση είχαν και τα ακίνητα στη Γερμανία.
Προτού να εκδηλωθεί η κρίση χρέους, η αγορά ακινήτων της χώρας δεν φαινόταν να έχει κάποιο ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι τιμές των ακινήτων είχαν μείνει στάσιμες, αλλά η αστάθεια και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους πιο αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία) μετέβαλλαν άρδην το σκηνικό. Υπό τα νέα δεδομένα, οι ξένοι επενδυτές είχαν έναν ακόμα λόγο να στραφούν στη γερμανική αγορά ακινήτων, η οποία θεωρείτο ασφαλής επιλογή.
Συν τοις άλλοις, παρατηρήθηκε ζήτηση και εκ των ένδον. Με το σκεπτικό ότι σε μεγάλο βαθμό οι Γερμανοί και οι Γερμανίδες διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους κατά τη διάρκεια της κρίσης και, επιπλέον, εξασφάλισαν μικρές αυξήσεις, αντιμετώπισαν διαφορετικά την ιδιοκατοίκηση. Ετσι, φάνηκαν πολύ πιο πρόθυμοι να επενδύσουν στην απόκτηση της δικής τους στέγης. Εάν εξετάσει κανείς τα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ, θα διαπιστώσει πως στη Γερμανία, συνολικά, οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν 5,4% το 2011, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα το ποσοστό της αύξησης αποδείχθηκε έτι υψηλότερο. Η συγκεκριμένη τάση, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτυπώνεται και στη δραστηριότητα των κατασκευαστικών ομίλων και του κλάδου εν γένει. Το 2011 και το 2012 υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση στην οικονομική δραστηριότητα κατά 4,4% και 4,2% αντίστοιχα.
Ενα ακόμα κεφάλαιο, το οποίο αφορά τα οφέλη της Γερμανίας από την κρίση στην Ευρωζώνη, έχει να κάνει με τη μαζική εισροή κατηρτισμένου και άρτια εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογολία κατευθύνθηκαν στη Γερμανία προς αναζήτηση εργασίας και προοπτικών. Βέβαια, σε δηλώσεις της, η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος είχε κάνει λόγο για το «αποτυχημένο πείραμα της πολυπολιτισμικότητας», αφήνοντας να εννοηθεί πως στη χώρα δεν είχαν διαμορφωθεί και οι πιο ευνοϊκές συνθήκες για μετανάστες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά, κατά τους αναλυτές: στην πλειονότητά τους όσοι μετανάστευσαν δεν ήταν μουσουλμάνοι, ώστε να υπάρχει άμεση σύνδεση με την πολυπολιτισμικότητα. Το 2012 οι μετανάστες ανήλθαν σε 370.000, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού μετά μία οκταετία συρρίκνωσης. 
~ Από Γερμανικές  αποζημιώσεις ,  τι  μας  χρεωστούν  οι Γερμανοί ; Που θέλουν  ακόμη  και  το μελούδι  μας ,... να  μας  φάνε  ! ;
 
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        4048   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2331    video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =       2 332   video.- 
Σύνολον                                                    8711  βίντεο   .-

~ https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 3385.-   
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258   347
~ https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    839. –   
Arfara Kalamatas Messinias | Facebook  ,
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   300 .-  
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,448/479/31  , 19,5  χιλ./260 / 11 .-  
 *** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-    ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 361 ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ
~*** http://www.newsbeast.gr/   .-

  *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2015  :
~  Επικαιρότητα και ενημέρωση  01  Ιανουαρίου  2015: http://snsarfara.blogspot.gr/2015/01/01-2015.html ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  01  Ιανουαρίου  2014 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/01/01-2014.html .-
~  Επικαιρότητα  ενημέρωση  Παρασκευή  02 Ιανουαρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/01/02-2015.html .- 
~ Επικαιρότητα  ενημέρωση Σάββατο  03  Ιανουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/01/03-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 03 και 04 Ιανουαρίου 2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/03-04-2015.html ,
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  04  Ιανουαρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/01/04-2015.html .-
~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2015   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/01/05-2015.html .-
~Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Τρίτη  6 Ιανουαρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/01/6-2015.html .-
~Επικαιρότητα Ενημέρωση Τετάρτη 07 Ιανουαρίου 2015  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/01/07-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Πολιτικά Ειδησιογραφία  07 και 08/01/2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/07-08012015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή 09  Ιανουαρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/01/09-2015.html .-
~Επικαιρότητα  Ενημέρωση Πολιτική  (οι)   Παρασκευή  09/01/2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/01/09012015.html  ,-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση   Σάββατο  10  Ιανουαρίου  2015   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/01/10-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή   11  Ιανουαρίου  2015  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/11-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 10 και 11 Ιανουαρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/10-11-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης 12 Ιανουαρίου 2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/01/12-2015.html .-
~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/01/12-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  13  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/01/13-2015.html .-
~  Η Εφημερίδα μας Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015 {ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΕΙΟΡΙΤΗΣ } :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/01/13-2015.html .-  
~  Η Εφημερίδα μας Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/01/14-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Πέμπτη  15  Ιανουαρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/01/15-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  , Παρασκευή   16  Ιανουαρίου  2015   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/01/16-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα  μας  Σάββατο  17  Ιανουαρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/17-2015.html .-
~Η  Εφημερίδα  μας  Κυριακή  18  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/01/18-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 17 και 18 Ιανουαρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/17-18-2015.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας  Δευτέρα  19  Ιανουαρίου  2015  : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/01/19-2015.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας  Τρίτη  20  Ιανουαρίου  2015   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/01/20-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη  21  Ιανουαρίου   2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/01/21-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/01/22-2015.html .-
~Δημοσκοπήσεις Βουλευτικών εκλογών 25-01-2015 Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/01/25-01-2015-22-2015.html .-
~Η Εφημερίδα μας Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/01/21-2015.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/01/23-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/24-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 24 και 25 Ιανουαρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/24-25-2015.html .-
~Η  Εφημερίδα  μας  Κυριακή  εκλογών 25  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/01/25-2015.html .-
~ Αποτελέσματα Βουλευτικών  Εκλογών  25  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/01/25-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/01/26-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Τρίτη  27  Ιανουαρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/01/27-2015.html ,.- 
~ Η  Εφημερίδα μας  28  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/01/28-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/01/29-2015.html .-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων Ποικίλου  ενδιαφέροντος  29 Ιανουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/01/29-2015.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας 20 Ιανουαρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/01/20-2015.html .-
Η Εφημερίδα μας Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/01/30-2015.html .-
Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων Ποικίλου  ενδιαφέροντος  29 Ιανουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/01/29-2015.html .-
 ~ Αθλητική Επικαιρότητα Σαββατο-Κύριακο 31/01 και 01/02/2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/3101-01022015.html .-
Εφημερίδα  μας  Σάββατο  31   Ιανουαρίου  2015
 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/31-2015.html  .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/02/01-2015.html .-

**    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2015  : 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  01  Φεβρουαρίου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/02/01-2015.html   .-  
 ~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  02  Φεβρουαρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/02/02-2015_2.html   .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα  02  Φεβρουαρίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/02-2015.html .-
Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/02/03-2015.html .-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τρίτη  03  Φεβρουαρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/02/03-2015.html  .-
~
 Κάλιο αργά  παρά  ποτέ !
Σπεύδε βραδέως !
 
Όταν  παίζουν  τα  όργανα !

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ από τον Βόλο
Ό άγιος αυτός νεομάρτυρας, καταγόταν από ένα χωριό του Βόλου, Άγιος Γεώργιος ονομαζόμενο, της επαρχίας Δημητριάδος. Ήλθε κάποτε σαν πρεσβευτής των συγχωριανών του στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παραπονεθεί για τις άδικίες κάποιου αγά σε βάρος των συμπατριωτών του, κατά την είσπραξη των φόρων. Εκεί όμως, αντί να δικαιώσουν την παρουσία του, τον συνέλαβαν και τον πίεζαν να δεχτεί τη μουσουλμανική θρησκεία. ο Σταμάτιος, αφού απέρριψε όλες τις κολακείες, τις υποσχέσεις και τους φοβερισμούς των Τούρκων, αποκεφαλίστηκε στις 16 Αυγούστου 1680 ήμερα Δευτέρα, μπροστά στο παλάτι, στην Αγία Σοφία. Μαρτύριο του Αγίου, πού συνέγραψε ο μοναχός Ιάκωβος ο Αγιορείτης το 1680, βρίσκεται στον υπ' αριθμ. 805 Κώδικα της Μονής Βατοπεδίου, φ. 12α-14.
 11η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ εορτάζει ο Βλάσιος
Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ επίσκοπος Σεβαστείας
Ό Άγιος αυτός έζησε τον 4ο αιώνα. Σπούδασε την ιατρική και οι γνώσεις πού πήρε άπ' αυτή συνετέλεσαν να ενισχυθεί ή πίστη του. Διότι στη μελέτη του ανθρωπίνου σώματος, του θαυμάσιου αυτού ζωντανού οργανισμού, έβλεπε αναρίθμητα και καταπληκτικά δείγματα σοφίας. Θα ήταν παραφροσύνη να τα αποδώσει στην τύχη. Όλα αυτά μαρτυρούν τον παντοδύναμο και πάνσοφο Δημιουργό. ο Βλάσιος, λοιπόν, ήταν άριστος επιστήμονας και σοφός στο μυαλό. Όμως αυτό δε φθάνει, και ρωτάει ο θεόπνευστος λόγος της Άγιας Γραφής: "Τίς σοφός και επιστήμων εν ύμίν; δειξάτω εκ της καλής αναστροφής τα έργα αυτού εν πραΰτητι σοφίας"1. Δηλαδή, ποιος από σας είναι σοφός και φωτισμένος; Όποιος είναι, ας το δείξει όχι με λόγια, αλλά με τα έργα της καλής του ζωής και με πραότητα, πού δίνει στον άνθρωπο ή αληθινή σοφία. Και ο Βλάσιος το έδειξε. Την επιστήμη του δεν την έκανε επάγγελμα, αλλά αγαθοεργία. Πήγαινε στα σπίτα των φτωχών ασθενών, πού θεράπευε και φρόντιζε με κάθε τρόπο. Συγχρόνως όμως, μελετούσε αδιάκοπα και την Αγία Γραφή. Όλη του ή καλή εργασία έφερε τον Βλάσιο στις τάξεις του κλήρου και τον ανέδειξε επίσκοπο Σεβαστείας. Από τη θέση αυτή, χρησιμοποιεί περισσότερο την επιστήμη του για τη δόξα του Θεού, με έργα και διδασκαλία. Τελικά, βασανίζεται σκληρά από τον έπαρχο Άγρικόλα και αποκεφαλίζεται. Συνδύασε, έτσι, στη ζωή του αρμονικότατα, πίστη και επιστήμη. 1. Επιστολή Ιακώβου, γ' 13.
Απολυτίκιο. Ήχος πλ. α'. Τον συνάναρχον Λόγον.Φερωνύμως βλαστήσας ως δένδρον εϋκαρπον, Ίεράρχα Κυρίου Βλάσιε ένδοξε, μαρτυρίου τους καρπούς κόσμω προήγαγες, και θαυμάτων δωρεάς, αναβλύζεις δαψιλώς, ως θείος Ιερομάρτυς, τοις καταφεύγουσι Πάτερ, τη άντιλήψει της πρεσβείας σου.
3η Φεβρουαρίου επίσης εορτάζει και ο Βλάσιος
Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ ο Βουκόλος
Ήταν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας και οι γονείς του, πλούσιοι σε κοπάδια βοδιών, διακρίνονταν για την ευσέβεια και τις ελεημοσύνες τους. Ακόμα θερμότερος στην πίστη και προθυμότερος στο καλό ο γιος, ήταν ή παρηγοριά πολυάριθμων φτωχών και ορφανών, για τους οποίους διέθετε κάθε χρόνο όλα τα εισοδήματα της δουλειάς του. Κάποτε για επαγγελματικούς λόγους έφυγε από την Καισαρεία. Αυτό συνέβη όταν είχε κινηθεί φονικός διωγμός κατά των χριστιανών, μεταξύ των οποίων πρώτος καταζητήθηκε ο Βλάσιος. Έψαξαν παντού, αλλά δεν τον βρήκαν πουθενά. Όταν επέστρεψε, του ανέφεραν τα γεγονότα.' Η μητέρα του τον προέτρεπε να φύγει για να σωθεί. 'Αλλ' ο Βλάσιος αρνήθηκε, με τη σκέψη ότι θα ήταν λιποτάκτης της πίστης αν έφευγε για να σωθεί. Και ότι ή σωτηρία του αυτή θα ήταν άτιμη, τη στιγμή πού στο βωμό της πίστης θυσιάζονταν οικογενειάρχες. Έμεινε λοιπόν και παρουσιάστηκε στο κριτήριο. Εκεί, μετά την επανειλημμένη ομολογία του και τη σταθερή επιμονή του σ' αυτή, βασανίστηκε φρικτά. Άλλα με τη θαυμαστή υπομονή του, κέρδισε πολλούς από τους εκεί παρευρεθέντες, οι όποιοι μάλιστα ομολόγησαν την αληθινή πίστη. Τέλος το σώμα του υπέκυψε στο θάνατο, ή νικηφόρα όμως άθληση του αξιώθηκε να πάρει το λαμπρό και αμάραντο στεφάνι της αιώνιας ζωής.
  3η Φεβρουαρίου , εορτάζει Συμεών - Άννης -Σταματίου ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ .-
- ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ Νεομάρτυρες εκ Σπετσών . - Μαρτύρησαν για το όνομα του Χριστού στη Χίο το 1822. Άπ' αυτούς, ο Σταμάτιος και ο Ιωάννης ήταν αδέλφια. ο πατέρας τους ονομαζόταν Θεόδωρος Γκίνης ή δε μητέρα τους Άνέζω. Το 1822 οι νέοι αυτοί, μαζί με άλλους πέντε και τον συναθλητή τους Νικόλαο, μπήκαν σ' ένα πλοίο φορτωμένο με λάδι για να το εμπορευτούν σε διάφορα λιμάνια. Λόγω μεγάλης θαλασσοταραχής, προσάραξαν στον Τσεσμέ, Μικρασιατική παραλία απέναντι από τη Χίο. Όταν βγήκαν στην ξηρά, τους φιλοξένησε κάποιος χριστιανός, πού αργότερα τους πρόδωσε στους Τούρκους με αποτέλεσμα αυτοί να θανατώσουν δύο από τους συντρόφους, δυο άλλοι διασώθηκαν αφού έπεσαν στη θάλασσα και συνελήφθηκαν οι Σταμάτιος, Ιωάννης και ο γέροντας πλοίαρχος Νικόλαος. Στίς 26 Ιανουαρίου 1822 τους παρουσίασαν στον πασά της Χίου. ο πασάς αφού τους άνέκρινε, τους μεν Σταμάτιο και Ιωάννη έκλεισε στη φυλακή, τον δε γέροντα Νικόλαο αποκεφάλισε στην εκτός του Κάστρου πεδιάδα. Οι Τούρκοι αφού δεν κατάφεραν να άλλαξοπιστήσουν τα δύο αδέλφια, στον ίδιο τόπο πού αποκεφάλισαν τον Νικόλαο, αποκεφάλισαν και αυτούς στίς 3-2-1822. Προηγουμένως, ο Σταμάτιος, πού τότε ήταν 18 χρονών και ο Ιωάννης, πού ήταν 22 χρονών, έστειλαν έγγραφη εξομολόγηση στον Μητροπολίτη Χίου, πήραν την ευχή του, κατόρθωσαν να κοινωνήσουν των Άχραντων μυστηρίων και έτσι έφυγαν για την αιώνια ζωή καθ' όλα έτοιμοι.
 
Ο Άγιος Σταμάτιος

2 σχόλια:

  1. ~ Φίλος είναι κάποιος που σου δίνει πλήρη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου. Jim Morrison, 1943-1971, Αμερικανός τραγουδιστής (των «Doors»)
    ~ Όποιος έχει δοκιμάσει ένα μεγάλο έρωτα δεν δίνει σημασία στη φιλία. Jean de La Bruyère, 1645-1696, Γάλλος συγγραφέας
    ~ Αν γίνεις φίλος με τον εαυτό σου, δεν θα είσαι ποτέ μόνος. Maxwell Maltz, 1899-1975, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τίποτε δεν είναι πραγματικό , αλλά τα πάντα γίνονται συνεχώς και αλλάζουν .- Τίποτε δεν μένει στάσιμο .- Όλα γεννιούνται αναπτύσσονται και πεθαίνουν .- Τι στιγμή που ένα πράγμα φτάνει στο αποκορύφωμά του , αρχίζει να παρακμάζει .- Ο νόμος του ρυθμού λειτουργεί αδιάκοπα .- Δεν υπάρχει πραγματικότητα .- Σε τίποτε δεν υπάρχει μόνιμη ποιότητα , σταθερότητα ή υλικότητα .- Τίποτε δε μένει σταθερό όλα αλλάζουν .- Ο άνθρωπος πρέπει να δει ότι όλα τα πράγματα πηγαίνουν από άλλα και διαλύονται μέσα σε άλλα .- Είναι μια αδιάκοπη δράση η αντίδραση , εισροή ή εκροή , σύνθεση ή αποσύνθεση , δημιουργία ή καταστροφή , γέννηση , ανάπτυξη , και θάνατος .- Τίποτε δεν είναι πραγματικό , και τίποτε δεν διαρκεί εκτός από την αλλαγή .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή