ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 09-02-2015

Το  αγιάζι  της ενημέρωσης   Δευτέρα  09-02-2015 :

9 Φεβρουαρίου 
Απόδοσις της εορτής της Υπαπαντής. Ιερομαρτύρων Νικηφόρου (1) (†257), Μαρκέλλου επισκόπου Σικελίας, Φιλαγρίου επισκόπου Κουρίου, Παγκρατίου επισκόπου Ταυρομενίας († δ΄ αι.), Πέτρου του Δαμασκηνού. Μαρτύρων Αλεξάνδρου, Άμμωνος και Νικηφόρου. Οσίου Ρωμανού του Κίλικος.

(1) O άγιος Νικηφόρος έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Βαλεριανού και Γαληνού και συνδεόταν στενά με κάποιον ιερέα ονόματι Σαπρίκιο, ο οποίος έτρεφε μεγάλο μίσος κατά του Νικηφόρου γιατί πίστεψε τα λόγια κάποιου συκοφάντη. O Νικηφόρος ζητούσε επανειλημμένα από τον ιερέα να του πει τον λόγο και να τον συγχωρέσει, όμως μάταια. Όταν το 257 ξέσπασε μεγάλος διωγμός κατά των Χριστιανών, συνελήφθησαν πολλοί επίσκοποι και ιερείς μεταξύ των οποίων και ο Σαπρίκιος. Μόλις ο άγιος διέκρινε μεταξύ των συλληφθέντων και τον Σαπρίκιο, έτρεξε και έπεσε στα γόνατά του και τον παρακάλεσε με δάκρυα να τον συγχωρήσει. O Σαπρίκιος αρνήθηκε πεισματικά. Μετά το μαστίγωμα που δέχθηκε, ο Νικηφόρος τον πλησίασε και πάλι, ασπάσθηκε τις πληγές του και του ζήτηθε να του δώσει έστω και την τελευταία στιγμή την ευλογία του. O Σατρίκιος ανένδοτος, τον απομάκρυνε και οδηγήθηκε για αποκεφαλισμό. Η άρνηση και η αδιαλλαξία του Σαπρίκιου, τον κατέστησαν ανάξιο στα μάτια του Θεού. Χωρίς πλέον την δύναμη της θείας χάρης, δεν άντεξε τα βασανιστήρια και την ώρα του αποκεφαλισμού λύγισε και ζήτησε να θυσιάσει στο είδωλα. Μόλις το άκουσε ο Νικηφόρος, έτρεξε και τον παρακάλεσε να ανακαλέσει την άρνησή του. Εκνευρισμένοι τότε οι δήμιοι, αποκεφάλισαν τον Νικηφόρο και έτσι αξιώθηκε εκείνος το στέφανο του μαρτυρίου, ενώ ο Σαπρίκιος το στίγμα της ατιμίας.

09/02/2015 ~** Απολυτίκιο Αγ. Νικηφόρου - 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: http://youtu.be/KsvZPv_33Bc ,


10/02 ~** Απολυτίκιο Αγ. Χαραλάμπους - 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: http://youtu.be/Ch5SMyB_8NE ,

*** Βίντεο από  ημερήσια  εκδρομή Δευτέρα 09-02-2015 :
~   Ν. Φιγαλία Ν. Ηλείας 9-2-2015 : http://youtu.be/BhuAmytHuSc ,
~ Ν .ΦΙΓΑΛΕΙΑ  ΖΑΧΑΡΩ Ν Ηλείας  9/2/2015: http://youtu.be/G8YnqfItcc4 ,
~Διασκέδαση Φιγαλία Ηλείας 9-2-2015 : http://youtu.be/PsoNwjOwbuA ,

~Διασκέδαση  σε εκδρομή 9/ 2/ 2015 : http://youtu.be/XCFvQVMOdLk  ,


~  Ν.Φιγαλεία Ν. Ηλίας  φαγητό διασκέδαση 9-2-2015 : http://youtu.be/SStxZ8tpO4Q ,
~N.ΦΙΓΑΛΕΙΑ Ζαχάρω Ηλείας 9/2/2015: http://youtu.be/jCnL6an6_Rc ,

~Διασκέδαση  σε εκδρομή 9/ 2/ 2015 :  http://youtu.be/XCFvQVMOdLk ,
~ Νέα  Φιγαλεία  στο Πανόραμα  9/2/2015 : http://youtu.be/qo2qEvoLm60 ,
  Φιγαλεία  9/2/2015  Πανόραμα φαγητό  διασκέδαση: http://youtu.be/33le114V6sg ,     
~Διασκέδαση στο Πανόραμα Ν Φιγαλεία  Ν Ηλείας 2015: http://youtu.be/BvZYtaJ0QLw ,
~Διασκέδαση και Χορός στο Πανόραμα 9/2/2015 : http://youtu.be/6Wb1n64iU1o ,
~Ν ΦΙΓΑΛΕΙΑ  αφήγηση 9-2-2015 : http://youtu.be/3qWuDEu9MAs ,
~** ~ Διασκέδαση 9-2-2015 Πανόραμα Ν Φιγαλεία: http://youtu.be/mGQujGoCQv0 ,
~ Διασκέδαση τραγούδι χορός  9/2/2015 Ν Φιγαλία: http://youtu.be/wNDKY7VLKmc ,
~ Τραγούδια  και εκδρομή 9-2-2015 : http://youtu.be/AJ2wMOO6EhE ,
~** Χιόνια στα ψηλά βουνά στο ΑΡΦΑΡΑ  10/ 2/ 2015: http://youtu.be/8kpz-c3u-Ig ,
** http://youtu.be/33le114V6sg  ,

***  Γονιός ξυλοκόπησε διευθυντή δημοτικού         
      
Πρωτοφανές επεισόδιο σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Βέροιας όταν πατέρας μαθητή επιτέθηκε, βιαιοπράγησε και τραυμάτισε σοβαρά τον διευθυντή του σχολείου μέσα στο γραφείο του.
Ο πατέρας του μαθητή που είναι σε διάσταση με την πρώην σύζυγό του είχε απασχολήσει και στο παρελθόν, όταν κατά την τέλεση αγιασμού για την έναρξη σχολικής χρονιάς διαπληκτίστηκε έντονα με την πρώην συμβία του με αποτέλεσμα να καταλήξουν και οι δυο στο αστυνομικό τμήμα.
Το πρωί της Δευτέρας ο συγκεκριμένος, συνοδευόμενος από τη μητέρα του πήγε στο σχολείο όπου φοιτά το παιδί του και επισκέφτηκε τον διευθυντή στο γραφείο του.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο γονιός έθεσε ζήτημα ισότιμης με την εν διαστάσει σύζυγό του, ενημέρωσής του.
Όμως πολύ σύντομα η κατάσταση έφτασε εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα ο πατέρας του μαθητή να προκαλέσει ζημιές στο γραφείο, πετώντας καρέκλες,  ξυλοκόπησε τον διευθυντή και αποχώρησε.
Στο σημείο έφτασε περιπολικό της αστυνομίας που ειδοποιήθηκε σχετικά και τώρα ο οξύθυμος γονιός αναζητείται στα πλαίσια του αυτοφώρου.
Τον διευθυντή του σχολείου τον παρέλαβε ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο νοσοκομείο Βέροιας όπου εισήχθη σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας.
Δ. Καρολίδης - www.Verianet.gr  .-  

***  Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου, οδηγίες της Τροχαίας         
     
Ανακοινώνεται ότι, λόγω χιονοπτώσεων - παγετού, στο παρακάτω οδικό δίκτυο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί ή διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, ως ακολούθως:
Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ:
   -Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων:
     α.Από το 17ο χλμ έως το 20ο  χλμ της Επαρχιακής οδού Άργους- Καρυάς .
     β. Εθνική οδός Σκοτεινής-Κανδήλας.
    -Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
     Από το 22ο χλμ έως το 32ο  χλμ της παλαιάς Εθνικής Οδού Άργους – Τριπόλεως .
 Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ:
    -Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
      α. Από το 124ο χλμ έως το το 198ο χλμ του Αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης-Καλαμάτας (ρεύμα προς Καλαμάτα)
      β. Εθνική Οδός Τρίπολης - Σπάρτης, από 15ο  έως 23ο  χλμ.
      γ. Εθνική Οδός Τρίπολης - Πύργου, από 15ο  έως 45ο  χλμ
      δ. Εθνική Οδός Τρίπολης - Άστρους, από 15ο  έως 20ο  χλμ.(περιοχή Αγ. Δέκα).
      ε. Επαρχιακή οδός Τρίπολης - Καστρίου - Αγ. Πέτρου, από 20ο – 30ο χλμ. (περιοχή Δραγούνι - Καστρί).
      στ. Επαρχιακή οδός Βλαχοκερασιάς - Κολλινών, από 2ο χλμ. έως 19ο χλμ.(περιοχή Άγιος Χριστόφορος )
Γ. ΔΙΕΥΘΥΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ :
   -Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
   α. Επαρχιακή οδός Περαχώρας – Σχοίνου 1ο  χλμ. και άνω .
   β. Επαρχιακή οδός Γκούρας – Κιάτου, από το 5ο έως το 20ο  χλμ.
   γ. Επαρχιακή οδός Γκούρας – Δερβενίου , από το 5ο έως το 18ο  χλμ.
   δ. Επαρχιακή οδός Γκούρας – Λυκουριας  , από το 10ο έως το 18ο  χλμ..
   ε. Επαρχιακή οδός Ξυλοκάστρου – Τρικάλων , από το 16ο  χλμ και άνω .
  στ. Επαρχιακή οδός Τρικάλων - Καρυάς, από το 1ο  χλμ. και άνω .
   ζ. Επαρχιακή οδός Δερβενίου - Γκούρας από το 20ο  χλμ. και άνω.
Δ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ:
    -Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
    Από το 22ο χλμ έως το 44ο χλμ της επαρχιακής οδού Σπάρτης-Λογγανίκου-Μεγαλόπολης
Ε. ΔΙΕΥΘΥΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
   -Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
   Από το 28ο χλμ έως το 42ο  χλμ της Εθνικής Οδού Καλαμάτας – Σπάρτης . 

***  Κολλημένοι με τα smartphones...         
      
Για τους περισσότερους αποτελούν την προέκταση του χεριού μας. Τα smartphones είναι σαν νέοι ελβετικοί σουγιάδες, που περιλαμβάνουν από μεταφραστή και τον προσωπικό μας γιατρό μέχρι τον… γραμματέα που κρατάει τα ραντεβού μας. Μας ενημερώνουν, μας κρατούν συνδεδεμένους με τον κόσμο, μας διασκεδάζουν. Με τον ψυχαναγκασμό ενός τικ τσεκάρουμε μηνύματα, ηλεκτρονική αλληλογραφία και κοινωνικά δίκτυα έως και 32 φορές την ημέρα, και το κάνουμε παντού και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες - ενώ οδηγούμε, δουλεύουμε, πίνουμε ποτό, παρακολουθώντας ταινία, συναυλία ή περπατώντας…
Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι ο μέσος χρήστης βρίσκεται πάνω από τη συσκευή του επί τρεις ώρες και δεκαέξι λεπτά την ημέρα - πάνω από ένα 24ωρο την εβδομάδα! Και παρότι αυτή η συνεχής σύνδεση έχει τη θετική της πλευρά, έρευνες αλλά και η καθημερινή εμπειρία μας αποδεικνύουν πως η υπερβολική χρήση προκαλεί πολλά προβλήματα.
1. Αντίο, συγκέντρωση!
Πότε διαβάσατε για τελευταία φορά ένα μεγάλο άρθρο ή παρακολουθήσατε μια ταινία χωρίς κανέναν περισπασμό; Οπως ανέφερε το Associated Press, η μέση διάρκεια συγκέντρωσης του μέσου ανθρώπου για το 2013 ήταν μόλις 8 δευτερόλεπτα - ένα δευτερόλεπτο μικρότερη από αυτήν ενός χρυσόψαρου! Η συνεχής και γρήγορη πληροφορία που λαμβάνουμε από τα smartphones έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τη μείωση. Το 17% των ανθρώπων επισκέπτονται μια ηλεκτρονική σελίδα για μόλις 4 δευτερόλεπτα, ενώ μόνο το 4% μένει στην ίδια σελίδα για πάνω από 10 λεπτά.
Η κάθε μας δραστηριότητα πλέον, ακόμη και ο ύπνος, διακόπτεται συνεχώς από την ανάγκη μας να μείνουμε συνδεδεμένοι. Το συνεχές τσεκάρισμα του smartphone εξελίσσεται σε κάτι σχεδόν παθολογικό, σαν τικ που δημιουργεί αίσθηση έλλειψης ή απώλειας όταν δεν το έχουμε μαζί μας - σαν αυτή που έχουν οι καπνιστές όταν δεν μπορούν να καπνίσουν. Αίσθηση που αποσπά τη συγκέντρωση και δημιουργεί ένταση. Στατιστικές δείχνουν ότι το 43% των ατόμων κάτω των 25 ετών νιώθουν έντονη ενόχληση και άγχος όταν δεν έχουν τη δυνατότητα να τσεκάρουν το τηλέφωνό τους. Τόσο διαδεδομένο είναι το φαινόμενο, που πλέον υπάρχει και σχετικό σύνδρομο: το nomophobia (no-mobile-phone-phobia). Η φοβία δηλαδή του να είσαι χωρίς κινητό...
2. Υπνε που παίρνεις τα παιδιά
Σύμφωνα με έρευνες -μεταξύ των οποίων και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ-, οι αγαπημένες μας συσκευές μάς ξαγρυπνούν «λούζοντάς» μας στο μπλε φθορίζον φως τους, που μπερδεύει τη μελατονίνη μας, την ορμόνη που εκκρίνεται τη νύχτα και μας προκαλεί νύστα. Το φως τους μοιάζει πολύ με το φως της ημέρας και μπερδεύει τον οργανισμό. Αν ερχόμαστε σε επαφή μαζί του και κατά τη διάρκεια της νύχτας, δημιουργεί υπνικές διαταραχές, οδηγεί σε διακοπτόμενο ύπνο και μας κάνει να σηκωνόμαστε την επόμενη ημέρα κουρασμένοι. Σύμφωνα με έρευνες, το 66% των ανθρώπων κοιμούνται μαζί με τα τηλέφωνά τους και η πλειονότητα αυτών λαγοκοιμούνται ή έχουν διακοπτόμενο ύπνο...
3. Ο θάνατος της κοινωνικότητας
Το έχουμε ζήσει όλοι: μπαίνουμε στο ασανσέρ με καμιά δεκαριά ανθρώπους και όλοι βγάζουμε τα κινητά μας. Το ίδιο συμβαίνει στο μετρό, στην ουρά του σούπερ μάρκετ, στην αίθουσα αναμονής του γιατρού. Ακόμη χειρότερα, συμβαίνει μέχρι και στα ζευγάρια ή στις παρέες που τρώνε ή πίνουν έξω. Ολοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι, αλλά καθένας απορροφημένος στο smartphone του. Υπάρχει μάλιστα και νέος όρος γι’ αυτό, το phubbing: το σνομπάρισμα που κάνει κανείς στον συνομιλητή του, δίνοντας περισσότερη σημασία στο τηλέφωνό του (phone + snubbing). Καθένας από εμάς, πλέον, σε κάθε κοινωνικό τετ-α-τετ αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να φανεί πιο ενδιαφέρων από το smartphone του συνομιλητή του. «Ολοι συντονίζονται με το κινητό τους και κανείς δεν ασχολείται με τους υπολοίπους. Τα smartphones σκοτώνουν την κοινωνία μας», έγραφε πρόσφατα το ηλεκτρονικό περιοδικό Τechrepublic.
4. Μνήμη… χρυσόψαρου
Η αυξημένη χρήση των smartphones φαίνεται να οδηγεί και σε αδύνατη μνήμη. To μυαλό μας παραφορτώνεται με πληροφορίες και δεν μπορεί να συγκρατήσει όλες τις λεπτομέρειες. «Φρακάρει» από την πολλή πληροφορία και παράλληλα «καλομαθαίνει», καθώς το smartphone χρησιμοποιείται και ως εργαλείο υπενθύμισης. Δεν πασχίζουμε πλέον ποτέ να θυμηθούμε τίποτα... Το μυαλό μαθαίνει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίζει τη χρήσιμη πληροφορία από την άχρηστη, με αποτέλεσμα συχνά να ξεχνά τις σημαντικές λεπτομέρειες. Σε πείραμα που διεξήχθη στις ΗΠΑ, άτομα ηλικίας 70 ετών άκουσαν μια ιστορία και μετά τους ζητήθηκε να την ανακαλέσουν όσο πιο πιστά μπορούσαν. Στο ενδιάμεσο, οι μισοί αφέθηκαν να ξεκουραστούν για 10 λεπτά μην κάνοντας τίποτα και οι υπόλοιποι έπαιξαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Εκείνοι που ξεκουράστηκαν θυμούνταν πολύ καλύτερα την ιστορία από εκείνους που έπαιξαν το ηλεκτρονικό παιχνίδι. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του φαινομένου που λέγεται «ενοποίηση» (consolidation) και πρόκειται για μια αυτόματη διαδικασία για τον καθορισμό της μνήμης, που λαμβάνει χώρα σε έναν εγκέφαλο που ξεκουράζεται και όχι σε κάποιον που είναι θαμπωμένος από μια ηλεκτρονική συσκευή.
5. Προβλήματα στην όραση
Η συνεχής χρήση της μικρής οθόνης δεν βοηθάει τα μάτια μας. Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων Βρετανών οφθαλμιάτρων σε πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC, αυτό που τα επιβαρύνει περισσότερο είναι η απουσία βλεφαρίσματος (ανοιγοκλεισίματος του ματιού) σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση από την οποία κοιτάμε τα smartphones - μικρότερη από αυτήν που συνήθως κοιτάμε τα υπόλοιπα αντικείμενα. Οι οφθαλμίατροι δεν μιλούν όμως μόνο για βραχυχρόνιες βλάβες - θόλωμα, ερεθισμό, ξηρότητα. Το μπλε φθορίζον φως που εκπέμπουν τα smartphones είναι δυνητικά επικίνδυνο και τοξικό για το πίσω μέρος των οφθαλμών, λένε. Η μακρόχρονη χρήση μπορεί να βλάψει σοβαρά τα μάτια, ακόμη και να οδηγήσει σε σύνδρομο ωχράς κηλίδας.
6. Εχθρός της παραγωγικότητας
Στα κόκκινα φανάρια, στα μικρά κενά οποιασδήποτε δραστηριότητας. Τότε που παλιότερα απλώς χαζεύαμε, σκεφτόμασταν ή χαλαρώναμε, τώρα συνδεόμαστε στο τηλέφωνό μας. Αντί να «αδειάζουμε» πού και πού το κεφάλι μας, τώρα το φορτώνουμε με λίγη ακόμη πληροφορία - τις περισσότερες φορές άχρηστη. Το να χαζεύει κανείς το smartphone του είναι σαν να τρώει τα νύχια του. Μόνο που η... ενασχόληση με τα νύχια, όσο αντιαισθητική κι αν είναι, δεν απασχολεί παρά ένα ελάχιστο τμήμα του εγκεφάλου, συχνά χαλαρώνει το μυαλό ή βοηθά στη συγκέντρωση σε κάποια άλλη δραστηριότητα, π.χ. το διάβασμα ενός βιβλίου. Το τικ του smartphone, αντίθετα, απασχολεί όλες τις αισθήσεις. Ταυτόχρονα ωθεί τον εγκέφαλο σε multitasking. Περπατάμε και στέλνουμε μήνυμα, τσεκάρουμε τα μέιλ ενώ οδηγούμε, διαβάζουμε νέα την ώρα που μιλάμε με τους φίλους μας. Σύμφωνα με τον δρα Ερλ Μίλερ, νευροεπιστήμονα από το ΜΙΤ, ο εγκέφαλός μας δεν είναι φτιαγμένος για να κάνει παράλληλες δραστηριότητες. Οπως λέει στον Guardian, «όταν οι άνθρωποι νομίζουν ότι κάνουν multitasking, ουσιαστικά απλώς περνούν από δραστηριότητα σε δραστηριότητα πάρα πολύ γρήγορα. Και κάθε φορά που το κάνουν αυτό, υπάρχει μεγάλο γνωστικό κόστος, μας στοιχίζει σε απόδοση». Αυτή η διαδικασία, επίσης, αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης, ορμόνης που δημιουργεί το στρες, αλλά και της αδρεναλίνης, που οδηγεί στην υπερδιέγερση του εγκεφάλου. Το αποτέλεσμα; Μια νοητική θολούρα, πτώση της παραγωγικότητας, μείωση της δημιουργικότητας.
7. Αυχένας, πλάτη, καρποί τα πρώτα θύματα
Οι φανατικοί χρήστες smartphones παρουσιάζουν πόνους στον αυχένα και προβλήματα στην πλάτη -από  το σκύψιμο πάνω από τη συσκευή-, καθώς και πόνους στους καρπούς ή ακόμη και τενοντίτιδες λόγω της χρήσης του πληκτρολογίου. Οπως συνέβη και με τους επιτραπέζιους υπολογιστές στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι παρενέργειες αυτές περνούν σε δεύτερη μοίρα για τους χρήστες.
8. Ρυτίδες και σακούλες
Μια νέα, απρόσμενη παρενέργεια της χρήσης των φορητών ηλεκτρονικών συσκευών είναι το ότι προκαλούν ρυτίδες και σακούλες, φαινόμενο που, όπως φαίνεται, χτυπά κυρίως τις γυναίκες. Σύμφωνα με δηλώσεις του δερματολόγου δρα Κρίστοφερ Ρόουλαντ Πέιν της Κλινικής του Λονδίνου στην εφημερίδα Telegraph, το συνεχές σκύψιμο πάνω από την οθόνη χαλαρώνει το δέρμα, σακουλιάζει τα μάγουλα και δημιουργεί μια χαρακτηριστική ρυτίδα πάνω από την κλείδα. Αυτό παρατηρείται κυρίως σε άτομα μεταξύ 18 και 39 ετών που διαθέτουν κατά μέσο όρο τρεις ψηφιακές συσκευές και σκύβουν πάνω απο την οθόνη τους γύρω στις 150 φορές την ημέρα...  www.kathimerini.gr  .-
 
***  Τσουχτερό κρύο αύριο στην Καλαμάτα  
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 10/2/2015 προβλέπεται άστατος. Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις και αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή. Επίσης υπάρχει μικρή πιθανότητα χιονόνερου. Τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένονται αραιές νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις πρωινές ώρες αναμένεται ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις. Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες αναμένεται ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις πρώτες απογευματινές έως τις πρώτες βραδινές ώρες υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να υπάρξουν κάποια υετοφόρα νέφη, που ενδέχεται να δώσουν ψιλόβροχο ή χιονόνερο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αισθητή θερμοκρασία την ώρα των ισχυρών ανέμων θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη. Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-80%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ισχυροί, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 5-6 μποφόρ, ενώ οι ριπές ενδέχεται να αγγίζουν τα 7-8, ακόμα και τα 9 μποφόρ σε ανοιχτές περιοχές. Το πρωί θα εξασθενίσουν, στα 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές θα αγγίζουν τα 6 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Β, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα διατηρηθούν Β, στα 3-4 μποφόρ. Στα ανοιχτά του Μεσσηνιακού Κόλπου θα πνέουν ΒΑ άνεμοι με ριπές που θα αγγίζουν τα 10 μποφόρ, με αποτέλεσμα τον ισχυρό κυματισμό στα ανοιχτά του Κόλπου. Στον ορεινό όγκο του Ταΰγετου οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το χιόνι που θα πέσει μέχρι εκείνη την ώρα όμως θα είναι αρκετό για να δημιουργήσει προβλήματα. Με αντιολισθητικές αλυσίδες θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που θα κινηθούν στα οδικά δίκτυα Καλαμάτας - Σπάρτης και Καλαμάτας - Κορίνθου. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το www.meteoclub.gr και το http://kalamata.meteoclub.gr/   - 

***  Έκκληση για πληροφορίες από την οικογένεια της 23χρονης Καλαματιανής που σκοτώθηκε σε τροχαίο             
Στις 8 Ιανουαρίου στις 6:55 έχασε τη ζωή της η Καλαματιανή φοιτήτρια Ελένη Δ, το δυστύχημα συνέβη όταν διερχόμενο φορτηγό παρέσυρε και σκότωσε την 23χρονη Ελένη στην παραλιακή λεωφόρο στη Γλυφάδα στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου.
Η οικογένεια της 23χρονης φοιτήτριας κάνει έκκληση σε όποιον έτυχε να βρίσκεται στον τόπο του δυστυχήματος και έχει αντίληψη του συμβάντος να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6931 20 56 71. 

*** Θέλει τόλμη και σχέδιο η χρήση του ποδηλάτου στην Καλαμάτα          
     
Επαναφέρουμε το θέμα χρήσης του ποδηλάτου στην Καλαμάτα, με αφορμή μια είδηση που διαβάσαμε τις προηγούμενες ημέρες. Τρεις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης, Παρίσι, Μιλάνο και Κοπεγχάγη, ανάβουν μόνιμο «κόκκινο» στη χρήση του αυτοκινήτου.
Ο συνειρμός που προκάλεσε η είδηση θεωρούμε ότι είναι εύλογος. Πώς είναι δυνατό οι παραπάνω πόλεις, με πληθυσμό, τουλάχιστον οι δύο πρώτες, που φτάνει σχεδόν αυτόν της Ελλάδος, να αποφασίζουν τέτοια μέτρα και η πόλη της Καλαμάτας, με δεδομένο το ανάγλυφο της περιοχής, να έχει έναν ποδηλατόδρομο και πολλές υποσχέσεις για κάποιον καινούργιο, μη λειτουργικό και περισσότερο τουριστικό; Γιατί οι Δημοτικές Αρχές δεν προχώρησαν με βήματα ρήξης ενάντια στο αυτοκίνητο; Γιατί φοβήθηκαν να σπάσουν αβγά, τη στιγμή, μάλιστα, που τα πρώτα δειλά βήματα που έγιναν στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία;
Σήμερα, η εικόνα στους δρόμους της Καλαμάτας είναι τελείως διαφορετική με αυτό που βλέπαμε πριν από δέκα χρόνια. Ένας «κουτσός» ποδηλατόδρομος ήταν αρκετός για να γεμίσουν οι δρόμοι με ποδήλατα. Και η απορία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, τη στιγμή που οι αποστάσεις στην πόλη είναι μικρές, ικανές για μετακινήσεις με το συγκεκριμένο μέσο
Κι όμως, όλα τα παραπάνω φυσιολογικά είναι σε αναντιστοιχία με τις ανύπαρκτες υποδομές και το όραμα της Δημοτικής Αρχής για μια τέτοια προοπτική.
Έπειτα από τόσο καιρό αναμονής και υποσχέσεων, μπορούμε να γράψουμε ανεπιφύλακτα ότι το ενδιαφέρον των δημοτικών παραγόντων για την ιστορία αυτή έχει σχεδόν μηδενιστεί.
Μοιράστηκαν δεξιά και αριστερά χιλιάδες ευρώ (ανάπλαση πεζοδρομίου Φαρών, διάνοιξη Βασιλέως Γεωργίου), αλλά πρόβλεψη για ποδηλατόδρομο καμία. Χρόνια τώρα μπαίνει το θέμα επέκτασης του ποδηλατόδρομου έως το «Φιλοξένια», αλλά η Δημοτική Αρχή απαξιώνει κάθε τέτοια προοπτική.
Κι όμως, αν η Καλαμάτα αποφάσιζε να δει το θέμα διαφορετικά, πέραν της προσφοράς στην υγεία, στην τσέπη των κατοίκων και στο κυκλοφοριακό, θα μεταβαλλόταν και σε τουριστικό πόλο έλξης.
Βαρεθήκαμε να διαβάζουμε και να γράφουμε για κυκλοφοριακές μελέτες που δε λαμβάνουν υπ’ όψιν τη χάραξη ποδηλατόδρομων.
  Εξάρτηση από το αυτοκίνητο
Οι αντιρρήσεις και από την τοπική κοινωνία, πέρα από την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής, είναι πολλές, γιατί της λείπει η φαντασία, είναι μια κοινωνία συντηρητική γενικά και παρ’ όλο που μπορούμε να πούμε ότι σήμερα πια όλοι ξέρουν, γιατί όλοι έχουν βγει και λίγο στο εξωτερικό και ξέρουν πώς λειτουργούν οι ευρωπαϊκές πόλεις, παρ’ όλα αυτά αισθάνονται, θα έλεγα σε ένα βαθμό δικαιολογημένα, εξαρτημένοι από το αυτοκίνητό τους. Δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν ευκολίες στο παρκάρισμα που σήμερα, αν έχουν, τις θεωρούν πάρα πολύ σημαντικές.
Λοιπόν, αντιδράσεις υπάρχουν, γιατί δεν μπορεί ο κόσμος να φανταστεί και γι’ αυτό ο ρόλος και των Δήμων και της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ σημαντικός και, βεβαίως, των τεχνικών, αλλά και εκείνων των ανθρώπων σε κάθε τοπική κοινωνία οι οποίοι βλέπουν λιγάκι πιο μπροστά. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος τους να εξηγήσουν και να ευαισθητοποιήσουν γύρω από το ίδιο το ποδήλατο, αλλά για όσα αυτό σημαίνει, δηλαδή περιβάλλον, ποιότητα ζωής, ευχαρίστηση στο να μετακινείσαι στο δρόμο, άσκηση, επομένως υγεία, καλύτερη λειτουργία οικονομική της πόλης, γιατί  ο ποδηλάτης, όπως και ο πεζός, είναι οι καλύτεροι πελάτες της αγοράς. Αυτό έχει αποδειχθεί σε πάρα πολλές χώρες από έρευνες. Το εμπόριο ανθεί, όταν υπάρχουν πεζοί και ποδηλάτες, γιατί είναι πολύ απλό να το καταλάβει ο καθένας: όταν είσαι εγκλωβισμένος στο αυτοκίνητό σου, δύσκολα έχεις προσπέλαση στα μαγαζιά.
Ο ποδηλατόδρομος είναι ένα έργο το οποίο- από τη φύση του, τα υλικά που χρησιμοποιούνται, το ότι είναι δίπλα στο πεζοδρόμιο και στην ίδια στάθμη του πεζοδρομίου, το ότι συνήθως συνοδεύεται από κάποιο πράσινο, το ότι περιορίζει την παρουσία του αυτοκινήτου στο δρόμο- αναπλάθει, βελτιώνει γενικά την αισθητική του περιβάλλοντος του δρόμου.
Γενικά, λοιπόν, αν φροντίσουμε να προσεγγίσουμε τις αξίες της πόλης με το ποδήλατο, αναβαθμίζεται έτσι η όλη αισθητική της, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί ποιος θα βγει στην πόλη, ποιος θα βγει με ποδήλατο ή και με τα πόδια, αν το περιβάλλον δεν είναι ελκυστικό;
Η πόλη πρέπει να γίνει πιο όμορφη για να κρατήσει τους κατοίκους της, για να κρατήσει τη ζωντάνια της την κοινωνική, την κοινωνική συνοχή επίσης, να φέρει επισκέπτες και να φέρει και επενδύσεις. Η πόλη είναι μία επιχείρηση. Αν δεν πάει καλά η επιχείρηση, κλείνει η επιχείρηση, φεύγουν οι κάτοικοι, φτωχαίνουν οι κάτοικοι.
Πρέπει, λοιπόν, να κοιτάξουμε με πολλή προσοχή πώς οι ευρωπαϊκές πόλεις αναπτύσσονται, γιατί αν δεν ακολουθήσουμε κάποια παραδείγματα που υπάρχουν, επιτυχημένα παραδείγματα, τότε κυριολεκτικά αυτό που ζούμε σήμερα, αυτή η κατάρρευση η οικονομική, θα γίνει ακόμα πιο έντονη και θα την έχουμε πατήσει εμείς οι ίδιοι, γιατί δε θελήσαμε απλά να ακολουθήσουμε τα καλά παραδείγματα.
Γενικότερα, η Καλαμάτα είναι φτωχή σε πεζοδρόμια, είναι φτωχή σε πράσινο, είναι φτωχή σε ποιότητες που χρειάζεται ο κάτοικος για να βγει στο δρόμο. Αυτά, όμως, όλα μπορούμε να τα αναπτύξουμε, μπορούμε να τα εμπλουτίσουμε, μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη.
  Η αλλαγή παραδείγματος στην Ευρώπη
Η εποχή που το λόμπι των εταιρειών αυτοκινήτων δημιουργούσε την εντύπωση πως ο πρωταγωνιστής στις ταινίες έπρεπε οπωσδήποτε να έχει αυτοκίνητο και να τρέχει σαν τρελός και η «πρωταγωνίστρια» ήταν αρκετά «κουλ» μόνο αν... οδηγούσε σαν άντρας, έχει πια περάσει.
Η εμμονή στο αυτοκίνητο οδήγησε τις σύγχρονες πόλεις σε αδιέξοδα που ούτε καν οι ίδιες αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν φανταστεί. Και, τελικά, μια σπουδαία κατά τ’ άλλα εφεύρεση, ένας θαυμάσιος και πρακτικός τρόπος μετακίνησης και αναψυχής, έγινε ο δυνάστης της σύγχρονης κοινωνίας.
Ευτυχώς, η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει σε μερικές από τις πιο σπουδαίες μεγαλουπόλεις του πλανήτη, οι οποίες έχουν κάτι κοινό: Δημοτική Αρχή με άποψη, τόλμη και αποφασιστικότητα. Εφτά πόλεις ανακοίνωσαν πρόσφατα πως θα κάνουν «ό,τι απαιτείται» προκειμένου να απεξαρτηθεί πλήρως το ιστορικό τους κέντρο από το αυτοκίνητο.
  Ποδηλατόδρομοι η λύση
Ξεκινώντας από την Πόλη του Φωτός και διά στόματος της εμπνευσμένης δημάρχου της –όπως φαίνεται να είναι η κυρία Anne Hidalgo, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση– το Παρίσι ανάβει κόκκινο στο αυτοκίνητο. Διαπιστώνοντας πως περιορίζοντας την κίνηση των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης (με τα μονά - ζυγά) η ρύπανση μειώθηκε αμέσως κατά 30%, η κυρία Hidalgo επιθυμεί, έως το 2020, να έχει διπλασιάσει τον αριθμό των ποδηλατοδρόμων στο Παρίσι, να απαγορεύσει τη χρήση των diesel (σας θυμίζει κάτι;) και να περιορίσει δραματικά τη χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης. Πρακτικά, να αποτρέψει τη χρήση των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης.
Στη Μαδρίτη, όπου ήδη έχει περιοριστεί σημαντικά η πρόσβαση των αυτοκινήτων στο κέντρο, το μέτρο των «car free» περιοχών επεκτείνεται με ένα πλάνο, σύμφωνα με το οποίο 24 από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της πόλης επανασχεδιάζονται για πεζούς και ποδήλατα, αποτρέποντας και ουσιαστικά απαγορεύοντας τη χρήση του αυτοκινήτου.
Στην πρωτεύουσα της μόδας και του στυλ, το Μιλάνο, οι κάτοικοι της χώρας που γέννησε τις Ferrari και τις Lamborghini, αποδέχονται με κατανόηση πως το αυτοκίνητο δεν αποτελεί πια επιλογή για το κέντρο της πόλης.
Ο Δήμος τούς επιβραβεύει μέσα από ένα σύστημα το οποίο αναγνωρίζει αν το αυτοκίνητό σου παραμένει σταθμευμένο και προσφέρει στον ιδιοκτήτη του ένα δωρεάν εισιτήριο για τη δημόσια συγκοινωνία.
Ο παράδεισος του ποδηλάτου, από την άλλη, η Κοπεγχάγη, νιώθει συνεχώς ότι δεν κάνει αρκετά για το θέμα... Τρομάζοντας προφανώς και μόνο στη σκέψη πως μπορεί να επιστρέψουν εκεί όπου βρίσκονταν πριν από 40 χρόνια –στο κυκλοφοριακό χάος και στην απόλυτη εξάρτηση από το αυτοκίνητο–, Δήμος και πολίτες εργάζονται ασταμάτητα για να διευρύνουν το δίκτυο ποδηλατόδρομων, που ήδη ξεπερνά τα περίπου 400 χιλιόμετρα, και να διευκολύνουν τη βιώσιμη κινητικότητα, σε μια πόλη με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις για περίπου 4 μήνες το χρόνο και ήλιο που στη διάρκεια των χειμερινών μηνών τον βλέπουν μόνο σε βιβλία. Παρά τις συνθήκες αυτές, όμως, κάνουν τα πάντα για να μην ξαναβρεθούν εκεί όπου εμείς είμαστε σήμερα και φοβόμαστε να φύγουμε.
Το Αμβούργο, το Ελσίνκι και η μακρινή Γκενγκντού, στην Κίνα, έχουν ανάλογα σχέδια: να περιορίσουν στο ελάχιστο τη χρήση του αυτοκινήτου στα κέντρα των πόλεων, δίνοντας το χώρο σε εκείνους για τους οποίους προορίζεται, δηλαδή τους πολίτες.
  Πρόκειται, άραγε, για έναν πόλεμο εναντίον του αυτοκινήτου;
Μόνο ένας αφελής θα μπορούσε να το δει έτσι. Πρόκειται για την ανάγκη των μεγαλουπόλεων να επιβιώσουν, καθώς τους στερείται το μεγαλύτερο αγαθό: ο ελεύθερος χώρος! Ο χώρος που δικαιωματικά ανήκει στους πολίτες για να περπατήσουν, να ανασάνουν, να αναπτύξουν την κοινωνικότητά τους, να χαρούν, να ερωτευτούν και να απολαύσουν το δικαίωμα απλά να υπάρξουν στις πόλεις τους. Δικαίωμα που σήμερα αφαιρείται από τους γονείς με τα καροτσάκια, από τα παιδιά, από τα άτομα που κινούνται με αμαξίδια, τους τυφλούς, τους εφήβους, όλους εμάς.
Οι πόλεις ανήκουν στους πολίτες και όχι στις κάθε είδους μηχανές. Ο αέρας τους πρέπει να είναι καθαρός από καυσαέρια και ο θόρυβος ανήκει στους αυτοκινητόδρομους και όχι στα στενά των ιστορικών κέντρων.
Έτσι κι αλλιώς, οι αποστάσεις στα κέντρα των πόλεων είναι μικρές. Είπαμε για την Καλαμάτα. Σκεφθείτε πόσο χρόνο θέλουμε για να πάμε από την πλατεία στην παραλία;
Όμως, όχι, δε φταίει το ίδιο το αυτοκίνητο, ως μέσο, για την κατάντια των πόλεων. Φταίει η αλόγιστη χρήση του. Και μια που κανείς δεν μπορεί να βάλει φρένο ή περιορισμό στις συνειδήσεις, ας βάλει στις επιλογές. Και το να χρησιμοποιούμε αλόγιστα το αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης μας είναι μια επιλογή που πρέπει να πάψει να υπάρχει. Ευτυχώς η Ευρώπη έχει αρχίσει να το αντιλαμβάνεται. Εμείς ακόμα το σκεφτόμαστε...
Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  Καθαρά τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα         
      
Κι όμως, τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα είναι βιολογικά. Σε ελέγχους που πραγματοποίησε ο ΕΛΓΟ (Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός) «Δήμητρα» σε βιολογικά φυτικά προϊόντα που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές, μόνο σε δύο δείγματα εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ακόμα και σε αυτά, τα φυτοφάρμακα βρίσκονταν κάτω από τα όρια, αλλά -σύμφωνα με τη νομοθεσία- τα βιολογικά προϊόντα απαγορεύεται να έχουν υπολείμματα.
Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2014 ελήφθησαν δείγματα 28 προϊόντων φυτικής προέλευσης βιολογικής γεωργίας (μήλα, πορτοκάλια, ρόδια, κυδώνια, γκρέιπ-φρουτ, πατάτες, μπρόκολο, τομάτες, πιπεριές, σπανάκι, κρεμμύδια ξερά, πράσινες ελιές, μελιτζάνες, μαρούλι). Οι αναλύσεις των δειγμάτων, όπως σημειώνει η εφημερίδα "Καθημερινή",  έγιναν από το διαπιστευμένο Εργαστήριο Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, προκειμένου να εξετασθούν για την εύρεση υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για 353 ουσίες.
«Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση διαπιστώσαμε ότι από το σύνολο των εξετασθέντων δειγμάτων μόνο σε δύο δείγματα (πατάτα και μπρόκολο) ανιχνεύθηκε η παρουσία ενός και δύο φυτοφαρμάκων αντίστοιχα», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ, Σέρκος Χαρουτουνιάν.
Τα δύο αυτά προϊόντα δεν είχαν υψηλές συγκεντρώσεις υπολειμμάτων, αλλά δε θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται βιολογικά.
Οι έλεγχοι των ελληνικών βιολογικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά πραγματοποιούνται από 15 ιδιωτικούς φορείς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση της διαδικασίας καλλιέργειας
βιολογικών προϊόντων και οι οποίοι παρέχουν και τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Οι οργανισμοί αυτοί οφείλουν να εξετάζουν τουλάχιστον το 5% των βιολογικών προϊόντων που παράγουν - διακινούν οι πελάτες τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και, σε περίπτωση που ανακαλύψουν πρόβλημα, πρέπει να διαγράφουν από τις λίστες τους τον παραβάτη.
Ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» με τη σειρά του έχει την αρμοδιότητα της αδειοδότησης και επίβλεψης των οργανισμών αυτών, πρέπει με λίγα λόγια να ελέγχει ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους και, άρα, τα προϊόντα που φτάνουν στην αγορά είναι πραγματικά αυτό που ισχυρίζονται οι ετικέτες τους. Ωστόσο, εδώ και πολλά χρόνια ο οργανισμός δεν είχε πραγματοποιήσει ελέγχους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κυκλοφορούν φήμες για το ότι εταιρείες πιστοποίησης κάνουν τα στραβά μάτια στους παραβάτες -που προφανώς είναι πελάτες τους και, άρα, δε θέλουν να τους χάσουν-, χωρίς όμως να υπάρχουν δεδομένα.
Οι έλεγχοι του ΕΛΓΟ αποτελούν μια επιπλέον «πιστοποίηση» της αξιοπιστίας των ελληνικών βιολογικών προϊόντων. Ο κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν τονίζει ότι οι έλεγχοι στα βιολογικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά θα πραγματοποιούνται κάθε μήνα και τα αποτελέσματά τους θα δημοσιοποιούνται, έτσι ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν τι ψωνίζουν. Οι έλεγχοι σύντομα θα επεκταθούν και σε άλλα προϊόντα και τα αποτελέσματα θα γνωστοποιούνται άμεσα.
  Μείωση παραγωγής
Την ίδια στιγμή, πάντως, φαίνεται ότι η βιολογική παραγωγή στη χώρα μας περνάει κρίση, καθώς τα στρέμματα που καλλιεργούνται χωρίς χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα τα τελευταία χρόνια μειώνονται. Το 2007, 2.798.950 στρέμματα στην Ελλάδα καλλιεργούνταν βιολογικά, το 2009, 3.262.520 στρέμματα, αλλά το 2011 έπεσαν στα 2.132.760, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
To 2012 σε όλο τον κόσμο καλλιεργούνταν 375 εκατομμύρια στρέμματα βιολογικά. Σχεδόν το 30% από αυτά είναι στην Ευρώπη, στο 5,4% των καλλιεργήσιμων εδαφών της, όπου 230.000 αγροκτήματα καλλιεργούνται με τις αρχές της βιολογικής παραγωγής.
  Εισαγωγές
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επίσης, εισάγει βιολογικά προϊόντα από 11 χώρες (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Αργεντινή, Κόστα Ρίκα, Ινδία, Ισραήλ, Τυνησία, Ελβετία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία) που ακολουθούν κανόνες παραγωγής ανάλογους με τους δικούς της. Επίσης, εισάγει βιολογικά προϊόντα από συνολικά 130 χώρες του κόσμου βάσει της πιστοποίησης από φορείς που έχουν ελεγχθεί και αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εισάγονται, κυρίως, καφές, κακάο, μέλι, αλλά και φρούτα και λαχανικά.
www.kathimerini.gr .-

***  Ας κάνουμε κάτι και εμείς

Γεμάτοι σκουπίδια και φύλλα είναι οι δρόμοι της Καλαμάτας, μετά τους ανέμους των τελευταίων ημερών. Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος δεν μπορεί ως δια μαγείας να καθαρίζει όλη την πόλη, όταν συμβαίνουν έκτακτα γεγονότα. Αν, όμως, ο καθένας από εμάς σκούπιζε και φρόντιζε, έστω, το χώρο ακριβώς έξω από το σπίτι του, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη. Β.Β. -

*** Στόχος της Περιφέρειας να παραδώσει το 2015 και τα αντιδιαβρωτικά έργα έως τις Κιτριές         
      
Η δυνατότητα παρεμβάσεων όπου απαιτηθεί είναι ο λόγος της νέας παράτασης που δόθηκε για το έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας στην περιοχή του Ακρογιαλίου, όπως εξήγησε μιλώντας στο «Θάρρος» η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου.
Παράλληλα, για το υπόλοιπο τμήμα, Αρχοντικό, Παλιόχωρα έως Κιτριές, σημειώνει πως το μεγάλο στοίχημα είναι να ολοκληρωθεί εντός του 2015.
  Διορθωτικές παρεμβάσεις
Σε ό,τι αφορά την α΄ φάση προστασίας που αφορά στην περιοχή του Ακρογιαλίου, η κα Νικολάκου σημείωσε ότι αυτό το έργο των 4 εκατ.  ευρώ ήδη ως φυσικό αντικείμενο έχει ολοκληρωθεί στο 98%: «Έχουν ολοκληρωθεί οι 7 πρόβολοι οι οποίοι θα προστατεύσουν το συγκεκριμένο σημείο, που είχε ιδιαίτερα προβλήματα. Σχετικά με τη νέα παράταση που δόθηκε έως τις 31/5/2015, έχω να πω τα εξής: Πάντα τα λιμενικά είναι έργα που, όπως χαρακτηριστικά τα αποκαλούν οι τεχνικοί, είναι “ζωντανά”. Θέλουμε, λοιπόν, να δούμε πώς ανταποκρίνονται οι παρεμβάσεις στα διάφορα φυσικά φαινόμενα. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, με χρήματα που ήδη υπάρχουν, ύψους 50.000 ευρώ, θα προχωρήσουμε στην ενίσχυση των φατνωμάτων (μάτια) στους προβόλους. Αρχικά θα ενισχυθούν με αμμοχάλικο οι δύο πρώτοι πρόβολοι. Αναζητούμε και επιπλέον χρηματοδότηση, ώστε να ενισχύσουμε και τα υπόλοιπα φατνώματα στα υπόλοιπα σημεία. Όταν ολοκληρωθεί και αυτό, και αφού έχουμε αξιολογήσει τις “αντιδράσεις” του έργου, τότε θα παραδοθεί. Η παράταση μας δίνει το δικαίωμα, όσο η εργολαβία είναι ανοικτή, να γίνονται άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις και να μη χρειαζόμαστε συμπληρωματικές εργολαβίες».
  Έως τέλος 2015 και στις Κιτριές 
Η κα Νικολάκου επισήμανε ακόμη ότι πολύ θετικό για την περιοχή είναι πως έχει δημοπρατηθεί και το έργο προστασίας της ακτογραμμής από την Παλιόχωρα έως το Αρχοντικό, μαζί με τις Κιτριές: «Το έργο είναι προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ και έχει δημοπρατηθεί με 39,30% έκπτωση. Η Οικονομική Επιτροπή έχει ανακηρύξει προσωρινό μειοδότη. Ο ανάδοχος έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης και είναι έτοιμος να ξεκινήσει. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονικά περιθώρια του ΕΣΠΑ. Με δεδομένο ότι ολοκληρώνεται η περίοδος του ΕΣΠΑ, στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα έχω δέσμευση του αναδόχου για ολοκλήρωση κι αυτού του έργου εντός του 2015. Γι’ αυτό ζητάμε από την τοπική κοινωνία ανοχή για τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε το έργο να τελειώσει φέτος.
Έτσι, λοιπόν, και με αυτό το έργο ουσιαστικά έχουμε αντιμετωπίσει όλο το εύρος της ακτογραμμής από το Ακρογιάλι έως τις Κιτριές και λύνεται ένα διαχρονικό πρόβλημα. Βέβαια, είναι αλήθεια ότι, παρά τις παρεμβάσεις, υπάρχουν κάποια προβλήματα στη Μικρά Μαντίνεια και υπάρχει διάβρωση. Είμαστε σε επικοινωνία και με τους κατοίκους των περιοχών και με τη Δημοτική Αρχή, για να δούμε πώς μπορούν να γίνουν όπου απαιτείται παρεμβάσεις, ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα».
Της Βίκυς Βετουλάκη  

*** Στον Εισαγγελέα Καλαμάτας ο Π. Νίκας για τα πυρηνελαιουργεία 

Πριν λίγη ώρα έφθασε στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας ο δήμαρχος της πόλης που ζήτησε την επέμβαση του Εισαγγελέα για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη εξαιτίας των πυρηνελαιουργείων. Αναλυτικό ρεπορτάζ αύριο στο "Θάρρος" 

*** Βολές Δ. Γιαννημάρα κατά Ι. Μαραμπέα          
     
Τις αντιρρήσεις του για τη ριζική αλλαγή του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Δυτικής Μάνης εκφράζει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δ. Γιαννημάρας. Ο κ. Γιαννημάρας επιτίθεται με σφοδρότητα στο δήμαρχο Ι. Μαραμπέα για την αφαίρεση συγκεκριμένων έργων από το τεχνικό πρόγραμμα και παραθέτει τα δικά του επιχειρήματα, τεκμηριώνοντας τη διαφωνία του.    
Στην ανακοίνωσή του ο τέως δήμαρχος αναφέρει: «Στις 24 Ιουλίου 2014, με το αριθμό 7705 έγγραφό μας, ενημερώναμε το δήμαρχο Δυτικής Μάνης, κ. Ι. Μαραμπέα, ο οποίος θα αναλάμβανε καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου, ότι το υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό του από τις 19 Ιουνίου μάς υποχρέωνε να συντάξουμε προϋπολογισμό για το 2015. Παράλληλα, ζητούσαμε τη συνεργασία μαζί του, προκειμένου να συνταχθεί προϋπολογισμός σύμφωνα με το πρόγραμμα της νέας Δημοτικής Αρχής.
Επειδή δεν πήραμε απάντηση, προχωρήσαμε στη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος, που ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, από το οποίο απουσίαζε ο κ. Μαραμπέας με όλους τους τότε συμβούλους του.
Το τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε, ήταν πραγματικό, με εξασφαλισμένες πιστώσεις για όλα τα έργα του, αναπτυξιακό, με παρεμβάσεις στον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά μας και με προσπάθεια επίλυσης βασικών καθημερινών προβλημάτων.
  Όχι τροποποίηση, αλλά αλλαγή
Στις 31 Ιανουαρίου 2015, ο κ. Μαραμπέας έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος. Η εισήγηση που έγινε από τον ίδιο, δεν ήταν για την τροποποίηση, αλλά για αλλαγή, αφού, στην ουσία, γύρω στο 80% των έργων του υπάρχοντος τεχνικού προγράμματος αφαιρέθηκε.
Η αντίδρασή μας ήταν έντονη και στα ερωτήματά μας γιατί αφαιρέθηκαν το έργο της ολοκλήρωσης του ανοιχτού Θεάτρου Μάνης, η μελέτη για το τουριστικό αγκυροβόλιο στον Άγιο Νικόλαο και τι σκοπεύει να κάνει για τη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου, που αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή.
Οι απαντήσεις του είναι άξιες προσοχής και προβληματισμού και τις παραθέτω: “Ποιος σας είπε ότι το Λαογραφικό Μουσείο είναι εργαλείο ανάπτυξης, αυτό είναι δική σας αντίληψη. Όταν φτιάξουμε την επιτροπή πολιτισμού, τότε θα δούμε τι θα κάνουμε” ή “Σιγά να μη γεμίσω την περιοχή με λιμάνια (αναφερόταν στο έργο για το τουριστικό αγκυροβόλιο στον Άγιο Νικόλαο)”.
Όσον αφορά στο τελευταίο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η μελέτη του εν λόγω έργου είχε ανατεθεί με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής σε μηχανικό, το Μάρτιο 2014, αφού πρώτα ολοκληρώθηκε το έργο “Σύνταξη τοπογραφικού και βυθομετρικού διαγράμματος και αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης για τη δημιουργία τουριστικού αγκυροβολίου στην Τ.Κ. Αγίου Νικολάου”, απαραίτητο έργο για να συνταχθεί η μελέτη για το τουριστικό αγκυροβόλιο.
Η απόφαση αυτή έχει εγκριθεί και μπορεί να υλοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή. Κατηγορηθήκαμε πως δεν υπογράψαμε τη σύμβαση, ενώ ο ίδιος αφαίρεσε το έργο. Εμείς του απαντάμε ότι ενημερώσαμε το μηχανικό πως στο διάστημα που θα είμαστε ακόμη Δημοτική Αρχή, όταν είναι ο ίδιος έτοιμος να αρχίσει τη μελέτη, μπορούμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή σύμβασης, κι αυτό προκειμένου να είναι εκείνος συνεπής με τους όρους της σύμβασης.
Όσον αφορά στο ανοιχτό θέατρο Μάνης, η απάντησή του ήταν μια εμπρηστική επίθεσή στο πρόσωπό μου, επειδή τόλμησα να το εγκαινιάσω με εκδηλώσεις.
Δε θα σχολιάσω, τέλος, το γεγονός, ότι το μεγαλύτερο μέρος του τεχνικού προγράμματος που εισηγήθηκε αφορά τσιμεντοστρώσεις δρόμων, χωρίς να ξεχνά το αγαπημένο του –σταμπωτό τσιμέντο – στην παραδοσιακή Μάνη. Αυτό είναι το όραμα της νέας Δημοτικής Αρχής;». 

***  «Μπλόκο» στη Σφακιανάκη (φωτογραφία)           
      
Στην οδό Σφακιανάκη, εδώ και εβδομάδες, κείτεται ένας κάδος. Εκτός από αντιαισθητικός, εμποδίζει και την κίνηση των πεζών. Περιμένουμε κάποιο δημοτικό συνεργείο να φιλοτιμηθεί και να αποκαταστήσει την τάξη...
Α.Π. 

***  Προβληματική η κίνηση στην οδό Μακεδονίας           
     
Αυτές τις ημέρες με τη λασποβροχή έτυχε να κινούμαι με αυτοκίνητο στην οδό Μακεδονίας, όπου, όταν αυξάνεται η κυκλοφορία των τετράτροχων, θα πρέπει κάποιος οδηγός να διαθέτει ιώβεια υπομονή. Αυτοκίνητα σταθμεύουν και στις δύο πλευρές του μεγάλου – σε πλάτος- δρόμου, περιορίζοντάς το σημαντικά. Ας συνυπολογίσουμε και ότι ενώ θα έπρεπε η κυκλοφορία να γίνεται σε δύο ρεύματα, περιορίζεται στο ένα, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές αυτοκινήτων.
Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι, αλλά καλό θα ήταν, προκειμένου να μη χάνεται χρόνος στην αναμονή, να μην αυξάνονται τα επίπεδα ρύπων στην περιοχή με το «σταμάτα- ξεκίνα» των αυτοκινήτων, αλλά και να μειωθούν, στο μέτρο του δυνατού, τα πολλά τροχαία που καταγράφονται στο συγκεκριμένο δρόμο.   Χ.Χ.

***  «Ανατολικά της Εδέμ» αύριο από την Κινηματογραφική Λέσχη 

Την ταινία «Ανατολικά της Εδέμ» του Καζάν θα προβάλει η Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας τη Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου, στις 9.15 το βράδυ, στην Κεντρική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕΚ. Βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Τζον Στάινμπεκ, η υπέροχη και διαχρονική ταινία του Ελία Καζάν διηγείται την ιστορία του Κάιν και του Άβελ, μέσα από τις οδυνηρές συγκρούσεις μιας αγροτικής οικογένειας στην Καλιφόρνια το 1917, ενός δεσποτικού πατέρα, μιας απούσας πόρνης μάνας και των δύο γιων τους. Γυρισμένη σε Cinemascope, το οποίο εύστοχα αναδεικνύει τα εκρηκτικά συναισθήματα και την ψυχολογική ένταση, η ταινία αποτελεί ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα και οδυνηρά πορτρέτα οικογενειακής ασφυξίας στον κινηματογράφο. Παράλληλα, το ηλεκτρισμένο ντεμπούτο του Τζέιμς Ντιν, το οποίο θα σηματοδοτήσει για πάντα το προφίλ του περιθωριακού αλλά κατά βάθος παρεξηγημένου νέου, ταυτίστηκε τόσο αρμονικά με το χαρακτήρα της ταινίας, που δικαιωματικά έμεινε στην ιστορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι o Τζέιμς Ντιν ήταν ο πρώτος μετά θάνατον υποψήφιος για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου ηθοποιός. Στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών το 1955, ο Ηλίας Καζάν απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Δραματικής Ταινίας. Η ταινία έχασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας από το υποδεέστερο «Μάρτι» του Ντέλμπερτ Μαν. Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών. - 

*** Παραδοσιακή & Νεοκλασική Αρχιτεκτονική στην πόλη των Γαργαλιάνων (φωτογραφίες)         
        
  
«Γαργαλιάνοι: η παραδοσιακή-νεοκλασική αισθητική (οικοδομημάτων και γειτονιών) που χάθηκε, και οι οάσεις που επιμένουν ακόμα, στις αρχές του 21ου αιώνα», είναι ο τίτλος της εκδοθείσας ερευνητικής εργασίας μαθητών του Β1 Τμήματος του Γενικού Λυκείου Γαργαλιάνων, όπου τιμάται με τρόπο μοναδικό ο γενέθλιος τόπος των μαθητών!
Στο βιβλίο υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στο οποίο αποτυπώνεται ολόκληρη η αρχιτεκτονική κληρονομιά ενός μεγάλου μέρους της πόλης. Υπάρχουν φωτογραφίες από κτίσματα στο κέντρο, την περιοχή των Αγίων Πάντων, τον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Νικόλαο, τον Ανεμόμυλο, αλλά και άλλων περιοχών. Επίσης, θα δούμε φωτογραφίες από κτίσματα τα οποία δεν υπάρχουν πια στην πόλη, όπως η Δημοτική Αγορά (νυν Κ.Υ. Γαργαλιάνων), το Παλιό Φουγάρο κ.ά.
Σημαντική βοήθεια είχαν οι μαθητές από κατοίκους της περιοχής που μοιράστηκαν μαζί τους φωτογραφικό υλικό, αλλά και πληροφορίες που άντλησαν μέσα από συνεντεύξεις.
Συντονιστής της εργασίας ήταν ο φιλόλογος Πάνος Αναγνωστόπουλος, ενώ οι μαθητές του Β1 τμήματος χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, με γενική εποπτεία των επιμέρους ομάδων από τη Μαρία Αναγνωστοπούλου.
Αξίζει να αναφερθούν όλα τα ονόματα των μαθητών:
  Ομάδα Ι
Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Πέτρος Αντωνόπουλος, Ηλίας Αντωνόπουλος, Δημήτρης Αναστασόπουλος, Δημήτρης Γεωργιόπουλος, Γιάννης Βάγγαλης
 Ομάδα ΙΙ
Λυδία Ανδρικοπούλου, Βασιλική Γιατρά, Μαργιάννα Ανδρινοπούλου, Γιάννης Βαρβατσούλης, Νικήτας Αναγνωστόπουλος
 Ομάδα ΙΙΙ
Έλλη Γεωργακλή, Φαίη Γεωργοπούλου, Δήμητρα Ανδρώνη, Μαρία Βλαχάκη, Αναστασία Βασιλάκη, Μάριος Βασιλάκης.
  Η έρευνα αποτελείται από τρία μέρη, τα οποία αποτελούν και τις βασικές θεματικές ενότητες του βιβλίου. Στο πρώτο μέρος γίνεται καταγραφή της σημερινής κατάστασης της πόλης των Γαργαλιάνων όσον αφορά στη διατήρηση οικοδομημάτων, αρχιτεκτονικών μερών ανάλογου ενδιαφέροντος (μπαλκόνια, θύρες, διακοσμητικά στοιχεία κ.λπ.) ή συνόλου οικοδομημάτων-γειτονιάς, με παραδοσιακή και νεοκλασική αισθητική.
Στο δεύτερο μέρος γίνεται καταγραφή οικοδομημάτων τα οποία καταστράφηκαν, για να δώσουν τη θέση τους σε άλλα οικοδομήματα, αισθητικώς αδιάφορα.
Τέλος, στο τρίτο μέρος γίνεται εντοπισμός και ανάδειξη οικοδομημάτων ή αρχιτεκτονικών στοιχείων της πόλης, που συνιστούν σύγχρονες αναβιώσεις-επεμβάσεις υπό την παραδοσιακή-νεοκλασική αισθητική.
Στόχοι της έρευνας ήταν μέσα από αυτό το βιβλίο, με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, οι μαθητές να αναδείξουν τις πλευρές της σύγχρονης πόλης που αγνοούμε ή παρακάμπτουμε, να γνωρίσουν την όψη της κατά το πρόσφατο παρελθόν, διαπιστώνοντας κατά πόσο έχει επέλθει αλλοίωση και, τέλος, να ενισχύσουν την αγάπη όλων για την πόλη!
Ένα βιβλίο που ειλικρινά δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός!
Η πρώτη έκδοση παρήχθη σε περιορισμένα αντίτυπα, λόγω υψηλού κόστους, και έτσι αυτά έχουν ήδη εξαντληθεί, αφού τα μοιράστηκαν οι μαθητές και οι άνθρωποι που βοήθησαν στην έρευνα.
Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν προς πώληση νέα αντίτυπα του βιβλίου, με τα έσοδα από τις πωλήσεις να ενισχύσουν το ταμείο της τάξης.
Πηγή: www.Gargalianoionline.gr .-
 
***  Τσίπρας: Τήρηση προεκλογικών δεσμεύσεων και αισιοδοξία για συμφωνία με εταίρους         
     
Την αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης να τιμήσει το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί.
Με εξαγγελίες που ελάχιστα αποκλίνουν από το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», δεσμεύσεις για διαλεύκανση όλων των πτυχών της υπαγωγής της χώρας στα Μνημόνια και διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, καθώς και μία φορτισμένη συγκινησιακά κατάληξη κατά την αναφορά στην εφαρμογή του Συντάγματος και την ανάκτηση της αξιοπρέπειας του λαού, επισκόπησε ο Αλέξης Τσίπρας τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καλώντας όλες τις πτέρυγες της Βουλής να στηρίξουν «την εθνική προσπάθεια, τη διαπραγμάτευση, την πατρίδα μας, την Ελλάδα».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η διαπραγμάτευση με τους εταίρους «πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία για την απομείωση του χρέους», καθώς το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την αποεπένδυση και το υφεσιακό σπιράλ, εάν η ελληνική οικονομία «συνεχίσει να πνίγεται στη μέγγενη ενός μη βιώσιμου χρέους και της υποχρέωσης για παράλογα και ανέφικτα, ανεδαφικά πρωτογενή πλεονάσματα, που δεν αφήνουν δημοσιονομικό περιθώριο αναπτυξιακής ανάσας».
Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συμφωνία με τους εταίρους επί ενός μεταβατικού προγράμματος - γέφυρας, που θα δώσει χρονικές ανάσες για τη διαπραγμάτευση του χρέους καθαυτού, εφόσον οι εταίροι παραδεχθούν πως το ζήτημα του χρέους δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό ζήτημα.
Πέραν από το χρέος, ωστόσο, «υπάρχουν θέματα που μπορούμε να συμφωνήσουμε και αύριο το πρωί με τους εταίρους, αν υπάρχει διάθεση. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο και θέσεις -δεν τα φτιάχνει τώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την Ιστορία μας, δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Θα εφαρμόσουμε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας, αυτό το Σύνταγμα θα το υπηρετήσουμε. Θα δικαιώσουμε τα ορμάτα και τις θυσίες του ελληνικού λαού» τόνισε ο πρωθυπουργός και ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στην «κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, για να δώσουμε τη μάχη για την πατρίδα, για τις επόμενες γενιές, για να ξανακερδίσει ο λαός τη χαμένη του αξιοπρέπεια» επισήμανε, εμφανώς συγκινημένος.
Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η παροχή ρεύματος στους πιο αδύναμους.
Επιπλέον, δεσμεύθηκε για: επαναφορά της 13ης σύνταξης από το Δεκέμβριο του 2015, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σταδιακά έως το 2016, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και προστασία από μαζικές απολύσεις, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάστασή του με έναν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, κλιμακωτή φορολογία και αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, νέα ρύθμιση για 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, πρόσβαση όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, των σχολικών φυλάκων και των διοικητικών των ΑΕΙ.
Αναλυτικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:
«Αμετάκλητη απόφαση να τιμήσουμε το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεών μας».
  • «Επιδιώκουμε βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους μας και αισιοδοξώ ότι θα το πετύχουμε».
  • «Πρώτη προτεραιότητα σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρεύμα για τους πιο αδύναμους».
  • Μείωση στρατού συμβούλων, προσωπικού στο Μαξίμου, εκποίηση κυβερνητικών αυτοκινήτων του ενός από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη και με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής κατάργηση των ΙΧ βουλευτών. Περικοπή δαπανών και προνομίων στα υπουργία.
  • Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.
  • Ελεγχος δημοσίων συμβάσεων.
  • Επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση.
  • Αλλάζει τίτλο και δομή η ΕΥΠ: Μετονομάζεται σε Υπηρεσία Εθνικής Κυριαρχίας, με αρμοδιότητα την εξωτερική ασφάλεια.
  • Ιθαγένεια για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα.
  • Κλιμάκια για τη φορολογία, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάσταση με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
  • Νέα ρύθμιση με 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμα σε εφορία και Ταμεία.
  • Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά έως το 2016, θα επιδιώξουμε  συμφωνία των εταίρων μας.
  • Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, προστασία από μαζικές απολύσεις, επαναφορά θεσμού διαιτησίας, όχι διακρίσεις εις βάρος των νέων σε ό,τι αφορά τους μισθούς.
  • Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με εταίρους για το χρέος.
  • Δεν ξεπουλάμε δίκτυα και υποδομές ή τον φυσικό πλούτο της χώρας.
  • Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός α’ κατοικίας και μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη οφειλέτη.
  • Ασφαλιστικό: Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση επικουρικών συντάξεων.
  • Επαναχορήγηση 13ης σύνταξης το Δεκέμβριο του 2015 σε όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.
  • Πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
  • Παιδεία: κατάργηση τράπεζας θεμάτων. Αλλαγή θεσμικού πλαισίου και στις τρεις βαθμίδες με διάλογο στην 4ετία, χωρίς αιφνιδιασμούς.
  • Διεκδίκηση κατοχικού δανείου και επανορθώσεων.
  • «Ευχαριστώ τον Πάνο Καμμένο για τη συγκρότηση κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας».
  • «Δεν θα διαπραγματευτούμε την ιστορία μας, την περηφάνια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Θα εφαρμόσουμε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρα, αυτό το Σύνταγμα θα το υπηρετήσουμε, δικαιώνοντας τα οράματα και τις θυσίες του ελληνικού λαού».
  • «Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτην την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, να δώσουμε τη μάχη για την πατρίδα, για τις επόμενες γενιές, για να ξανακερδίσει ο λαός τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί».
«Ήταν μια σημαντική στιγμή. Εγώ προσωπικά συγκινήθηκα» ήταν το μόνο σχόλιο που έκανε ο υπουργός Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης, αμέσως μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ απέφυγε να πει οποιοδήποτε άλλο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σχετικά με το τι περιμένει από τη διαπραγμάτευση της    Ελλάδας με τους εταίρους. O κ. Βαρουφάκης είχε μεταβεί στη Βουλή, συνοδεία του καθηγητή Γκαλμπρέιθ.
Παρών και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Αλέξη Τσίπρα. «Ήρθα για να ακούσω τον πρωθυπουργό» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για την αιφνιδιαστική άφιξή του στην Βουλή μετά από καιρό.
Η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα αρχίσει τη Δευτέρα στις 11:00 και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία. www.Newsroom ΔΟΛ .-  

***  Βρέθηκε λύση…( φωτογραφία)           
      
Με το χαρτονόμισμα των πενήντα δολαρίων που βλέπετε στη φωτογραφία, ανά χείρας, έφτασε στην εφημερίδα ο «Αμερικάνος». «Αυτό είναι η λύση, αν ξεμείνουμε από χρήματα», είπε και διευκρίνισε πως στις ΗΠΑ, τη Μέκκα του καπιταλισμού, μπορεί εύκολα ο καθένας να δει τυπωμένα οπουδήποτε χαρτονομίσματα. Το συγκεκριμένο, μοιάζει αρκετά με πραγματικό, αν εξαιρέσει κάποιος το μεγάλο μέγεθος και το διαφορετικό χρώμα στο χαρτί, δεδομένου ότι αυτό που βλέπετε είναι κιτρινωπό, ενώ το πραγματικό είναι σε χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα.
Εκτός αυτού, η πίσω πλευρά του συγκεκριμένου, αποτελεί και σημειωματάριο, οπότε, κατά μία άποψη, μπορούμε να μιλήσουμε και για περιφρόνηση του χρήματος…    Χ.Χ. 
 
*** Ασθενείς βγάζουν ακτινογραφίες στο κτηνιατρείο!
Το κτηνιατρείο επισκέπτονται για ακτινογραφίες οι ασθενείς στη Σκόπελο, αφού ο μοναδικός χειριστής του ακτινολογικού μηχανήματος στο κέντρο Υγείας λείπει σε άδεια. Μάλιστα, στο νησί δεν υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα ούτε σε ιδιωτικό ιατρείο και έτσι το κτηνιατρείο είναι η μοναδική λύση. "Πήγα στο Κέντρο Υγείας για δική μου υπόθεση, και έπεσε στην αντίληψή μου ένα παιδάκι, που ήρθε με το πρόβλημα στο χέρι και για να μη φύγουν έκτακτα με ελικόπτερο, προσφέρθηκε ο κτηνίατρος που είναι στο νησί, δωρεάν και του έβγαλε μία ακτινογραφία να δουν σε τι βαθμό ήταν η κακοποίηση του χεριού του", λέει ο blogger Ηλίας Προβιάς. Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, Γιώργος Τριανταφύλλου, μιλώντας στο Mega, λέει πως ποτέ δεν έχει παραπέμψει οποιονδήποτε ασθενή στον κτηνίατρο του νησιού για ακτινογραφία και εξηγεί πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά στο Κέντρο Υγείας είναι συνολικότερα, εξαιτίας της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. "30 είμαι εδώ, σας παίρνω από το Κέντρο Υγείας, όπως διαπιστώσατε. Ένας, μόνο εγώ, εκπαιδευμένος γιατρός, ειδικός γιατρός. Μέχρι πέρυσι δεν είχαμε και αγροτικούς γιατρούς. Δηλαδή από τις έξι θέσεις που δικαιολογούνται, ήταν ένας - δύο κάθε φορά", επεσήμανε. Το προβλημα αναμένεται να ενταθεί τις επομενες ημέρες. Το αγροτικό τεσσάρων γιατρών που υπηρετούν στο νησί, τελειώνει και θα μείνουν μόνο δύο, οι οποίοι μαζί με τον διευθυντή του Κέντρου υγείας, θα κληθούν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων της Σκοπέλου και της Αλονήσου, αλλά και τις εφημερίες. Τις τεράστιες ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας, καταγγέλλει και ο δήμαρχος του νησιού, Χρήστος Βασιλούδης. "Μιλάμε για 5.000 κατοίκους, το καλοκαίρι γινόμαστε 30.000 κάτοικοι - 35.000, να υπάρχει μόνο ένας γιατρός, ειδικός. Αυτό είναι απαράδεκτο, το λιγότερο απαράδεκτο. Δυστυχώς, έτσι καταλήξαμε και εδώ που φτάσαμε. Να πηγαίνουμε σε ένα κτηνιατρείο να βγάζουμε μία ακτινογραφία", υπογραμμίζει. Ο χειριστής του ακτινολογικού μηχανήματος απουσιάζει από το Κέντρο Υγείας και όσοι δεν επιλέξουν τη λύση του κτηνιατρείου, θα πρέπει να μεταβούν για ακτινογραφία στο Βόλο ή στη Σκιάθο. "Φανταστείτε για να πάτε για ακτινογραφία, χρειάζοσαστε 100 ευρώ εισιτήρια, αν είστε και με άλλο άτομο που θα σας συνοδεύσει, 200, που θα μείνει 1 ή 2 μέρες στο Βόλο γιατί δεν έχει πλοίο επιστροφής. Δηλαδή θέλεις 500 ευρώ για να βγάλεις μία ακτινογραφία. Είναι αδύνατο λοιπόν για εμάς", επισημαίνει ο blogger Ηλίας Προβιάς. Πηγή: MEGA -
 
***  Τα τελεσίγραφα, η απάντηση της Αθήνας και τα «στρατόπεδα» 
«Ανάδελφοι» και υπό... βροχή τελεσιγράφων οδεύουν Γιάνης Βαρουφάκης και Αλέξης Τσίπρας στο έκτακτο Eurogroup και τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας – μιας εβδομάδας, που αποκτά πλέον διαστάσεις εθνικού θρίλερ. Στο «παρά πέντε» των προγραμματικών δηλώσεων, εταίροι, αντίπαλοι αλλά και «συμπαθούντες» επιλέγουν να βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο της ελληνικής κυβέρνησης, απορρίπτοντας όλες τις έως τώρα προτάσεις της Αθήνας. Κυβερνητικοί παράγοντες περιέγραφαν ως «ασφυκτικές» τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο EuroWorkingGroup τη νύχτα της Πέμπτης, ενώ το πρώτο πεδίο αναμέτρησης οριοθετείται σαφώς πλέον στην άμεση χρηματοδότηση της χώρας: «Συμφωνία-γέφυρα» είναι η πάγια θέση της Αθήνας – «απορρίπτεται, ζητήστε παράταση του Μνημονίου» απαντούν Βερολίνο και Ντάισελμπλουμ. Αυτό ακριβώς το μπρα ντε φερ αναμένει ο Γιάνης Βαρουφάκης πως θα κορυφωθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που συγκαλείται την επόμενη Τετάρτη, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να διαμηνύει ήδη πως «εμείς δε δίνουμε δάνεια-γέφυρα». Πηγή του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να δήλωσε στο Reuters πως ο κ. Βαρουφάκης αναμένει «σκληρή αντιμετώπιση» στο έκτακτο Eurogroup και ακόμη μεγαλύτερη πίεση προκειμένου να υποβάλει αίτημα παράτασης του Μνημονίου – προοπτική, βεβαίως, που απορρίπτει κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά και διαμηνύει ότι θα έχει εγκαίρως έτοιμη νέα, ολοκληρωμένη πρόταση που θα υποβληθεί στο Eurogroup. Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, δε, αυτή η πρόταση – όπως αποτυπώθηκε και σε χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο - θα βασίζεται στους εξής άξονες: Συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα δώσει χρόνο στη διαπραγμάτευση. Βασικός όρος αυτού του προγράμματος θα είναι ότι δε θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες. Η Ελλάδα δε θα ζητήσει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος – πέραν των 1,9 δισ. που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών από τα κέρδη επί των ομολόγων. Πρόκειται για αμοιβαία επωφελές πρόγραμμα, αφού δε δημιουργεί κόστος στους εταίρους. Μετά τη συμφωνία-γέφυρα θα κατατεθούν οι οριστικές προτάσεις για νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής και εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Σαφής τήρηση της λαϊκής εντολής που ορίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου. Το πώς τώρα μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η λύση ή μέρος της θα το κρίνουν, εν κατακλείδι, οι συμμαχίες και τα στρατόπεδα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη – και όχι μόνον -, καίτοι σ' αυτή τη φάση τουλάχιστον ακόμη και οι πιο ήπιες φωνές δε δείχνουν να συγκρούονται απολύτως με το «γερμανικό δόγμα». Από τους πλέον σκληρούς εμφανίζεται – όπως ανέμενε άλλωστε η ελληνική πλευρά – ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Όχι δάνεια-γέφυρες», δήλωσε χθες, προσθέτοντας: «Το έκτακτο Eurogroup θα είναι ένα πρώτο βήμα για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες, μήνες. Υποθέτω ότι πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές». Από την πλευρά της Κομισιόν και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ οι τόνοι είναι πιο ήπιοι μέχρι στιγμής, ωστόσο και από εκεί το μήνυμα ήρθε με σαφήνεια: «Ζητήστε παράταση», είπε ουσιαστικά και η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, δείχνοντας παράλληλα και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα 10 ημερών: «Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις είναι η παράταση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ανάλογο αίτημα από την Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών και απόφαση από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, το αργότερο». Το Βερολίνο, από την πλευρά του, εξακολουθεί να λέει «όχι» σε όλα και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ζήτησε με επίταση από την Αθήνα να παρουσιάσει το σχέδιό της στο Eurogroup. Καταλυτικός, σε κάθε περίπτωση, θα είναι ο ρόλος των Αμερικανών, εν όψει και της συνάντησης Ομπάμα – Μέρκελ αύριο. Προχθές, σε νέα παρέμβασή του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζον Μπάιντεν κάλεσε αμφότερες τις πλευρές να συμφωνήσουν σε σχέδιο μεταρρυθμίσεων και σταθεροποίησης της ανάκαμψης. ΠΗΓΗ: tvxs.grΚατασχέσεις στις περιουσίες των φοροφυγάδων Σκληρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, που θα φτάνουν ακόμα και στη δέσμευση ή και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που δε θα δηλώνονται στο περιουσιολόγιο, αναμένεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση με στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους και τον περιορισμό της παραοικονομίας. Η υστέρηση εσόδων, η οποία ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ τον πρώτο μήνα του χρόνου, έχει κινητοποιήσει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να υπερκαλυφθούν οι απώλειες στις εισπράξεις. Το βάρος πλέον πέφτει στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, η οποία και λόγω της προεκλογικής περιόδου έχει θεριέψει, με τις αποδείξεις να αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις «δυσεύρετο είδος». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», ένα από τα σχέδια που πρόκειται να βρεθούν στο τραπέζι της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για άμεση αύξηση των εσόδων είναι να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις περιουσίες τους να προσέλθουν οικειοθελώς στις εφορίες να τις δηλώσουν και να πληρώσουν το σύνολο των φόρων που τους αναλογούν, αλλά με πολύ μικρότερο πρόστιμο, ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ενταχθεί και μια γενικότερη ρύθμιση για να έρθουν καταθέσεις από το εξωτερικό ή να δηλωθούν όσες είναι στο εξωτερικό. Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», τα δύο αγκάθια που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα είναι, πρώτον, η στάση αναμονής την οποία τηρούν οι πολίτες για να ενταχθούν σε νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και, δεύτερον, η πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ. - 
 
***  Τι μας χρωστάνε οι Γερμανοί! Απίστευτο το νούμερο για το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις

ImageΟ πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις έκανε σαφές με τρόπο κατηγορηματικό ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια δικαίωσης για την καταβολή του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία.
Τι μας χρωστάνε οι Γερμανοί;
Σύμφωνα με όσα επίσημα έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων από την Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι:
Α) Προς το Δημόσιο: Τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, τις επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ύψους 7.100 δις δολαρίων και το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3.500 δις δολαρίων αγοραστικής αξίας 1938 και για τα 2 ποσά.
Συγκεκριμένα:
1. Η επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών και των έργων Τέχνης, καταγεγραμμένα από τη Δ/νση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων και από το Τμήμα Αρχαιολογίας Παν/μίου Αθηνών.
2. Η Διασυμμαχική Επιτροπή 19 χωρών της Ευρώπης, στο Παρίσι, το 1946 που καταλόγισε να πληρώσει η Γερμανία στην Ελλάδα, για τις καταστροφές στην οικονομία της, το ποσό των 7.100 δις δολ., αγοραστικής αξίας 1938, αντί του ποσού των 14.500 δις δολ. που ζήτησε η Ελλάδα, σημερινή αξία σε ευρώ 108 δις χωρίς τους τόκους.
3. Το αναγκαστικό δάνειο: Το υπόλοιπο (πλήρωσαν στο τέλος της κατοχής 2 δόσεις), ύψους3.500 δις δολ., σημερινής αξίας 54 δις ευρώ χωρίς τους τόκους.
Β) Η καταστροφή της οικονομίας της Ελλάδας: Η πραγμάτωσή της επήλθε:
1. Με την αρπαγή του 51% των μετοχών των ΔΕΚΟ και όλων των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.
2.Με τη διατροφή των στρατευμάτων κατοχής, σύνολο 670.000 στρατός ( Γερμανικός, Ιταλικός, Βουλγαρικός). Ακόμη και με τη διατροφή της στρατιάς του Ρόμελ, του AFRICA CORPS, (κατ’ εξαίρεση, μόνο η Ελλάδα!!!). Η διατροφή ανήλθε σε 8 δις δρχ., το μήνα.
3.Με το πλαστό χαρτονόμισμα Reichs Kredit Kassenschine είχαμε άμεση λεηλασία επιχειρηματιών, άμεση λεηλασία ελληνικού χρήματος. Έγινε εξαγορά του με 530.894 χρυσές λίρες Αγγλίας,τον Αύγουστο του 1941.
4. Με τη ληστεία νομισμάτων: Δεκάρικα, εικοσάρικα, τάλιρα, 37.77 τόνοι = πλήρωσαν μόνο 104 χρυσές λίρες (!!!) και πήραν ασήμι 18μιση τόνους. Από τα 2δραχμα, 1δραχμα, 20λεπτα, 10λεπτα πήραν 64.50 τόνους, πλήρωσαν μόνο 5μιση χρυσές λίρες (!!!) και πήραν συνολικά 73 τόνους χαλκού.
5. Με το αναγκαστικό δάνειο, με ρηματική διακοίνωση στις 23.3.1942, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και είχε αναδρομική ισχύ από 1.1.1942. Υπόλοιπο, 3.5 δις δολ. αγοραστικής αξίας του 1938.
6. Με τις δημεύσεις: Το 10% της αγροτικής παραγωγής. – Επιτάξεις: Σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, οικήματα. – Κατασχέσεις: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς = Σιδηρόδρομοι, πλοία, αυτοκίνητα, ποδήλατα, ακόμη και ζώα, άλογα, μουλάρια, γαϊδουριά.
7. Με τις αμέτρητες αρπαγές και ληστείες οικιών, καταστημάτων, σε όλη την Ελλάδα.
Σημειώνουμε ότι με τους πρόχειρους υπολογισμούς των οικονομολόγων-μελών του Εθνικού Συμβουλίου, το σύνολο των γερμανικών οφειλών, προς το Δημόσιο, ανέρχεται περίπου στο ιλιγγιώδες ποσό των 1 τρις και 200 δις ευρώ!
onalert.gr
 
 
***Αθλητική  ενημέρωση :

***  Αποδοκιμασίες ξανά κατά διοίκησης και νέου προπονητή (φωτογραφίες και βίντεο)         
      
Το σημερινό αποτέλεσμα προκάλεσε ξανά την αγανάκτηση των φιλάθλων της Καλαμάτας που σίγουρα άλλα όνειρα είχαν στην αρχή του πρωταθλήματος για την πορεία της ομάδας.
Πρώτος αποδέκτης αποδοκιμασιών ήταν ο πρόεδρος της ομάδας Γ. Ράλλης στον οποίο οι φίλαθλοι ζήτησαν να φύγει από την ομάδα και να την αναλάβει κάποιος που θα μπορέσει να την ξεκολλήσει από αυτή την κατηγορία.
Ο Γ. Ράλλης φανερά προβληματισμένος μίλησε για την απόδοση κάποιων παικτών, στη συνέχεια όταν ο νέος προπονητής της Καλαμάτας  Κώστας Σταματίου έφθανε στο χώρο της συνέντευξης τύπου φίλαθλοι τον αποδοκίμασαν και του είπαν ότι είναι η πρώτη και η ελευθερία που του δίνουν.
Ερωτώμενος για αυτό ο κ. Σταματίου είπε ότι καταλαβαίνει τον κόσμο που είναι αγανακτισμένο αλλά το θεωρεί άδικο αφού στην ομάδα είναι μόνο 6 ημέρες.
Ακόμα σημείωσε ότι δεν έχει πολλές επιλογές αφού ουσιαστικά παραλαμβάνει μια ομάδα χωρίς να μπορεί να αλλάξει παίκτες, το σημαντικό όμως είναι για τη συνέχει να αλλάξει η ψυχολογία των παικτών, μια ψυχολογία που έχει ταυτιστεί με την ήττα.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις δηλώσεις των δύο προπονητών.
Video:  Καλαμάτα- Μέγαρα , http://youtu.be/dLG-FHxZOnI .-
 
***  “Ψυχρολουσία” στο τέλος για την Καλαμάτα... 1-1 με τον Βύζαντα Μεγάρων          
       
Ούτε η αλλαγή προπονητή στάθηκε ικανή για να επαναφέρει την Καλαμάτα στα νικηφόρα αποτελέσματα. Αν και καλύτερη στην σημερινή αναμέτρηση η τοπική μας ομάδα, και πάλι όμως , δεν κατάφερε να πάρει τους 3 υπερπολύτιμους βαθμούς που θα της εξασφάλιζαν την ηρεμία που χρειάζεται αλλά και θα την κρατούσαν κοντά στο στόχο της ανόδου. Η Μαύρη Θύελλα υπό της οδηγίες για πρώτη φορά του κ. Σταματίου ήταν καλύτερη από τον αντίπαλο της σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Ευτύχησε να προηγηθεί νωρίς σχετικά στο 14ο λεπτό με γκολ του Ηλιόπουλου και σπατάλησε αρκετές σημαντικές ευκαιρίες για να κλειδώσει τη νίκη. Στο 67ο λεπτό έμεινε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Νιφορόπουλου με 2η κίτρινη κάρτα. Χωρις να απειλειθεί νωρίτερα στο 85' λεπτό ο Βύζαντας πάγωσε τους λιγοστούς Καλαματιανούς που βρέθηκαν στο στάδιο της παραλίας, όταν ο Κολιόπουλος με όμορφη ενέργεια έκανε το 1-1. Στο τέλος αποβλήθηκε και ο Μιχαλόπουλος στο 92ο λεπτό για τους φιλοξενούμενους που λίγο έλειψαν κάνουν και το 1-2 στην τελευταία φάση του αγώνα.
Στο τέλος σημειώθηκαν μεμονωμένες αποδοκιμασίες, ενώ έντονα είναι τα παράπονα της ομάδας της Καλαμάτας προς το διαιτητή της αναμέτρησης.
Το αποτέλεσμα έρχεται να βαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα στην ομάδα που δείχνει για ακόμα μια χρονιά να απομακρύνεται πολύ νωρίς απο τον στόχο της ανόδου στην Β' Εθνική.
Κόκκινη και για τα Μέγαρα, ο Μιχαλόπουλος αποβάλλεται με δεύτερη κίτρινη
 1-1 Σοκκκκκ
Και ενώ το παιχνίδι έφθανε στο τέλος ο Βύζαντας καταφέρνει να ισοφαρίσει με τον Κολίοπουλο, το γκολ έχει παγώσει το στάδιο.
78 Ακόμα μια καλή ευκαιρία για την Καλαμάτα με τον Καλαντζή να σουτάρει εκτός περιοχής αλλά η μπάλα να φεύγει λίγο άουτ
 Κόκκινη κάρτα για την Καλαμάτα, ο διαιτητής αποβάλει με δεύτερη κάρτα τον Νιφορόπουλο για καθυστέρηση
 65 Φοβερή εκτέλεση φάουλ από τον Στρατάκη ο Πάππος διώχνει τη μπάλα
 58 Ο Καλαντζής στέλνει τη μπάλα άουτ από το ύψος του πέναλτι
 Το δεύτερο ημίχρονο μόλις άρχισε, ενώ ξεκίνησε η βροχή που είχε σταματήσει για μερικές ώρες.
  Λήξη πρώτου ημιχρόνου με την ομάδα των Μεγάρων να έχει καταφέρει να ισορροπήσει το παιχνίδι
 14 Γκολλλλλλλλλλλλλ για την Καλαμάτα
Μετά από εκτέλεση φάουλ ο Ηλιόπουλος καταφέρνει να πάρει την μπάλα και να τη στείλει στα δίχτυα του Βύζαντα.
  12 Σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή του Τερακανίδη που καταφέρνει να μπλοκάρει
 6 Ευκαιρία για τα Μέγαρα με τον Δημάκο να κάνει ένα δυνατό σουτ και ο Πάππος να βγάζει τη μπάλα σε κόρνερ.
  3 Ευκαιρία για την Καλαμάτα μετά από πολλές κόντρες του Βύζαντα ο Καλάντζης σουτάρει λίγο άουτ.
  Το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε
 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων
Καλαμάτα: ΠΑΠΠΟΣ, ΝΙΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΤΙΝΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑΣ, ΡΟΥΣΣΗΣ, ΤΣΑΤΣΟΣ, ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΟΥΜΠΑΡΔΕΑΣ,, ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ, ΣΚΑΡΟΣ, ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ
 Βύζας: ΤΕΡΕΚΑΝΙΔΗΣ, ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΑΚΟΣ, ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ, ΣΙΔΕΡΗΣ, ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΡΑΤΗΚΗΣ, ΒΛΑΧΟΣ
 Και σήμερα το “Θάρρος” βρίσκεται στο γήπεδο της παραλίας για να σας περιγράψει τον αγώνα της Καλαμάτας με τον Βύζα Μεγάρων
 Με πρωινή προπόνηση- χαλάρωμα στο Δημοτικό Στάδιο ολοκληρώθηκε χθες η προετοιμασία της Καλαμάτας για την αναμέτρηση με τον Βύζαντα Μεγάρων, στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής της Γ΄ Εθνικής που θα γίνει σήμερα στις 3.00 μ.μ. στο γήπεδο της Παραλίας, το οποίο, όπως γράψαμε και χθες, δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Ο Κώστας Σταματίου που θα κάνει το ντεμπούτο του στον «μελανόλευκο» πάγκο, δείχνει να εμπιστεύεται τους ποδοσφαιριστές που αποτελούσαν μέρος του βασικού κορμού επί Κουρμπανά, όμως είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές τακτικής και σίγουρα… ψυχολογίας. Ο Βολιώτης τεχνικός ξέρει ότι ο παράγοντας αυτός μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα, και ευελπιστεί ότι με τις ενέργειες των τελευταίων ημερών όλα θα κυλήσουν ιδανικά. Το πιθανότερο είναι ότι η Καλαμάτα θα παραταχθεί με τους Πάππο, Χριστοφιλέα, Ρούσση, Νιφορόπουλο, Μαρτίνο, Λουμπαρδέα, Ζαχαρόπουλο, Σκάρο, Καλαντζή, Τσάτσο και έναν εκ των Ηλιόπουλου ή Σαλαπάτα, ενώ στην αποστολή συμπεριελήφθησαν ακόμη οι Κεϊτά, Κορκοντζέλος, Κουντάνης, Λαζάρου, Μούζος, Τσιφλίδης και Χαρίτος που ξεπέρασε την ίωση, η οποία τον ταλαιπώρησε τις προηγούμενες ημέρες.
Αντιθέτως αποκλείστηκε ο τιμωρημένος Δημητριάδης, ο Σχοινάς που δεν έχει ακόμη δικαίωμα συμμετοχής και οι Βασιλόπουλος, Γκαρμοίρης, Κακκαλής, Νικολόπουλος.
Τα εκδοτήρια εισιτηρίων στο Δημοτικό στάδιο Καλαμάτας θα ανοίξουν δυο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα ενώ σε λειτουργία θα βρίσκεται και η κινητή μπουτίκ της ομάδας στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου.
 
*** ΚΑΛΟΝΗ-ΞΑΝΘΗ  2-2 .- ^
Τα γκολ : Η ακριτική ομάδα προηγήθηκε με το Σολτάνι στο 32΄, αλλά με δύο γκολ του Χουάνμα (68΄, 72΄) οι γηπεδούχοι ανέκτησαν το προβάδισμα. Στο 78΄ ο Λουσέρο διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.
Διαιτητής: Πρ. Ζαχαριάδης (Μακεδονίας)
Κίτρινες: Χωριανόπουλος - Λισγάρας, Παπαστεριανός, Παπάζογλου, Μπέρτος, Βασιλακάκης
ΚΑΛΛΟΝΗ (Β.Βλάχος): Χογκ, Αναστασιάδης, Αντέγιο, Κεϊτά, Μίνγκας (82΄ Χωριανόπουλος), Άλβες (46΄ Πετρόπουλος), Πιπίνης (59΄ Λεοζίνιο), Τσαμπούρης, Γιορέντε, Μανούσος, Χουάνμα.
ΞΑΝΘΗ (Ρ.Λουτσέσκου): Κυριακίδης, Γκομσί, Μπέρτος, Παπάζογλου, Σολτάνι, Λουσέρο, Βασιλακάκης, Παπαστεριανός (59΄ Ομπόντο), Φλίσκας (79΄ Βάλτερ), Λισγάρας, Μπέλιτς (63΄ Καπετάνος).
***  Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 23ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ:Αστέρας Τρίπολης-Νίκη Βόλου 3-0 (α.α.)

Λεβαδειακός-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2
(68΄ Κατίδης - 38΄ Τζημόπουλος, 73΄ Μανιάς)

Εργοτέλης-ΟΦΗ 3-2
(23΄ Μπόε-Καν, 31΄ Τζίλας, 36΄ Γκορκς - 33΄ Μακρής, 68΄ Μερεμπασβίλι)

Βέροια-Ατρόμητος 1-1
(27΄ Ντουμίτρου - 89΄ Μπρίτο)

Πανιώνιος-Κέρκυρα 0-0

Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός 1-0
(67΄ Πέτριτς)

Πλατανιάς-Πανθρακικός 2-0
(36΄ Κουλιμπαλί, 84΄ Μιλούνοβιτς)

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-0

Καλλονή-Ξάνθη 2-2
(68΄,72΄ Χουάνμα - 32΄ Σολτάνι, 78΄ Λουσέρο)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 23 αγώνες)
1. Ολυμπιακός 55
2. Παναθηναϊκός 49
3. ΠΑΟΚ 47
4. Αστέρας Τρίπολης 41
5. Παναιτωλικός 38
6. ΠΑΣ Γιάννινα 37
7. Ξάνθη 33
8. Ατρόμητος 31 -22αγ.
. Βέροια 31
10. Καλλονή 28
11. Κέρκυρα 27
12. Πλατανιάς 25
13. Πανθρακικός 24
14. Λεβαδειακός 22
15. Εργοτέλης 21 -22αγ.
. Πανιώνιος 21 -22αγ.
17. ΟΦΗ 13 -22αγ.
18. Νίκη Βόλου 7

* Στον ΟΦΗ έχει επιβληθεί ποινή αφαίρεσης 10 βαθμών.
** Η Νίκη Βόλου έχει αποχωρήσει από το πρωτάθλημα.
 
~   Stamatakos B. S.  08/02/2015: http://youtu.be/JhhTVZQM0Ms

~ Stamatakos B. S.  8-2-2015 , :  http://youtu.be/rHEWbgDSyfM


   *** ΑΠΟ ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2015  :  
~ Αποτελέσματα Βουλευτικών  Εκλογών  25  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/01/25-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/01/26-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Τρίτη  27  Ιανουαρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/01/27-2015.html ,.- 
~ Η  Εφημερίδα μας  28  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/01/28-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/01/29-2015.html .-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων Ποικίλου  ενδιαφέροντος  29 Ιανουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/01/29-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας 20 Ιανουαρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/01/20-2015.html .-
~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή 30/01/2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/01/30012015.html .-
~ Εφημερίδα  μας  Σάββατο  31   Ιανουαρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/31-2015.html .-
~ Αθλητική Επικαιρότητα Σαββατο-Κύριακο 31/01 και 01/02/2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/3101-01022015.html .-
~
***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2015  : 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  01  Φεβρουαρίου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/02/01-2015.html .- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  02  Φεβρουαρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/02/02-2015_2.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα  02  Φεβρουαρίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/02-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/02/03-2015.html .-
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τρίτη  03  Φεβρουαρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/02/03-2015.html .-
~Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2015   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/02/04-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη  04  Φεβρουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/02/04-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Τετάρτη  04  Φεβρουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/02/04-2015.html  .- 
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2015   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/02/05-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  05  Φεβρουαρίου  2015   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/02/05-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/02/06-2015.html .-
~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή   06  Φεβρουαρίου  2015: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/02/06-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 07 και 08 Φεβρουαρίου 2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/02/07-08-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  07   Φεβρουαρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/02/07-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/08-2015.html .-
Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 09-02-2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/02/09-02-2015.html .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου