ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής Ενημέρωσης 15 Μαϊου 2012

Στο  αγιάζι της Μεσσηνιακής  Ενημέρωσης 15  Μαϊου  2012  :
******  Όταν  ο  ήλιο  Δύει  στο  Αρφαρά Καλαμάτας ! 
Το ποντικάι μας  στην ενημέρωση της καθημερινότητας ! :
Η ΖΩΗ ΜΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΕΤΑΓΜΑ !!!


Photobucket*** Η  ΖΩΗ  ΔΕΝ  ΕΙΝΑΙ  ΑΝΟΙΞΗ  ,  Η ΑΝΟΙΞΗ ΕΙΝΑΙ  ΖΩΗ  !!

Οι ληστές της Εμπορικής Τράπεζας...
...οι «κηπουροί» και τα εκλογικά αποτελέσματα
«Δύο πράγματα είναι άπειρα: Το σύμπαν και η ανθρώπινη
βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος...»
έχει πει ο Αϊνστάιν, που για άλλη μια φορά δικαιώθηκε
τη Δευτέρα, την αμέσως επομένη των εκλογών.

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες μας, οι ληστές, που άρπαξαν τη Δευτέρα μετά τις εκλογές 90.000 ευρώ από την Εμπορική Τράπεζα της οδού Αριστομένους, εντοπίστηκαν το ίδιο απόγευμα από τους αστυνομικούς χάρη στην… άπειρη βλακεία που διέκρινε έναν από αυτούς. Ο συγκεκριμένος, μετά τη ληστεία, πήγε έξω από την «κλεμμένη» τράπεζα και έκανε, δήθεν, τον περίεργο! Κίνησε, όμως, τις υποψίες των αστυνομικών, οι οποίοι τον προσήγαγαν στην Αστυνομία, χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν εκ της συμμορίας των ληστών. Αμέσως κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά με το συγκεκριμένο τύπο, γι’ αυτό και αποφάσισαν να κάνουν έρευνα στο διαμέρισμα όπου έμενε.
Κάπως έτσι έπεσαν οι αστυνομικοί πάνω στους ληστές και ακολούθησε η πρωτόγνωρη για τα χρονικά της Καλαμάτας συμπλοκή, στη διάρκεια της οποίας πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί και ένας ληστής, ενώ από θαύμα δεν είχαμε νεκρούς. Καταστροφικό και επικίνδυνο πράγμα, λοιπόν, η αλαζονεία του ληστή. Καταστροφική, όμως, ήταν και η αλαζονεία που επέδειξε όλο το διάστημα πριν από τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία ή, μάλλον, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βέβαια υπέστη σοβαρό πλήγμα και στη Μεσσηνία. Δείτε ποιοι κέρδισαν από το γαλάζιο ψηφοδέλτιο: ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, που επανεξελέγη και ο επιλαχών Δημήτρης Σαμπαζιώτης. Αντίθετα, ψάξτε να βρείτε πόσο χαμηλά έμειναν οι λεγόμενοι «Σαμαρικοί» υποψήφιοι, ο Γιάννης Αδαμόπουλος, που ήρθε τελευταίος και ο προτελευταίος Άγγελος Κωτσιόπουλος. «Μην το ψάχνεις, ο κόσμος στη Μεσσηνία ψήφισε Νέα Δημοκρατία, όχι Αντώνη Σαμαρά. Προτίμησε τον Λαμπρόπουλο και τον Σαμπαζιώτη από τους… κηπουρούς του προέδρου», είναι ένα από τα καυστικά σχόλια που ακούστηκαν στην πλατεία της Καλαμάτας αυτή τη μετεκλογική εβδομάδα.
Όσο και αν θέλει να είναι κανείς ευγενικός και μετρημένος, δεν μπορεί να μη σχολιάσει ότι το αποτέλεσμα ήταν ένα χαστούκι για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα πήγαινε σε μια δύσκολη εκλογική μάχη, ζητούσε την… ισχυρή εντολή του έθνους για να σώσει την πατρίδα, όμως το ψηφοδέλτιο που παρουσίασε στους ψηφοφόρους ήταν κατώτερο των περιστάσεων. Ποιος φωτεινός εγκέφαλος αποφάσισε να μην υπάρχει γυναίκα στο ψηφοδέλτιο; Ποιος «έκοψε» ενδιαφερόμενους υποψήφιους που είχαν να παρουσιάσουν ένα άλλο πρόσωπο στο εκλογικό σώμα και όχι απλά φωτογραφίες με την αφεντιά τους δίπλα από τον πρόεδρο; Δεν ξέρουμε ποιος μπορεί να εισηγήθηκε αυτές τις αποφάσεις, ωστόσο η ευθύνη βαραίνει προσωπικά και αποκλειστικά τον Αντώνη Σαμαρά, γιατί μιλάμε για το ψηφοδέλτιο της περιοχής στην οποία εκλέγεται και από την οποία κατάγεται. Φυσικά και στις υπόλοιπες περιοχές τα ψηφοδέλτια δεν ήταν καλύτερα. Να μιλήσουμε για τον Συμπιλίδη;
Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία (33,60%) είναι το υψηλότερο σε όλη τη χώρα… Απομείναμε, λοιπόν, το μοναδικό γαλάζιο κάστρο που έμεινε όρθιο στην Ελλάδα. Ένα κάστρο, όμως, με τείχη που φθάρηκαν έντονα.
Για το ΠΑΣΟΚ δε χρειάζεται καμία ανάλυση, τα λέει όλα το ποσοστό. Από 39,06% πήρε 13,74%, μόλις 400 ψήφους περισσότερους από το ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 13,32%. Επειδή αναμένονται εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, ενδεχομένως και μια στάση της όποιας βάσης έχει απομείνει εναντίον της ηγεσίας, θέλουμε να δούμε τι θα κάνει η επανεκλεγείσα Νάντια Γιαννακοπούλου, που από «Παπανδρεϊκή» έγινε ακραιφνώς «Βενιζελική» και που προεκλογικά είχε την αποκλειστικότητα της στήριξης των «Βενιζελικών» στελεχών. Μέχρι και ο Ανδρέας Λοβέρδος ήρθε για να τη στηρίξει.
Η ήττα του Δημήτρη Κουσελά ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι τον είχε εγκαταλείψει σύσσωμος σχεδόν ο κομματικός μηχανισμός. Ας μην του κακοφαίνεται, όμως. Άλλωστε, τόσα χρόνια εκείνος έλεγχε τα πράγματα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην περιφερειακή κομματική οργάνωση. Δεν το ξέρει ότι στην πολιτική ο τροχός γυρίζει; Δεν είναι υποκριτικό να βγαίνει τώρα και να μιλάει για ποικιλώνυμα συμφέροντα που στράφηκαν εναντίον του;
Θεωρούμε ότι αποτυχία ήταν το αποτέλεσμα της κάλπης για τον Λεωνίδα Φιλιππόπουλο. Κατέβηκε υποψήφιος δεύτερη φορά, είναι αναγνωρίσιμος, κουβαλάει ένα όνομα που μιλάει στην καρδιά των ΠΑΣΟΚατζήδων, ωστόσο στις εκλογές ήρθε τρίτος και καταϊδρωμένος. Μάλλον δεν του ταιριάζει η πολιτική, γιατί, αν δεν μπόρεσε τώρα να ανέβει ψηλά, πότε θα τα καταφέρει;
Εκείνος, όμως, που «πάτωσε» κανονικά είναι ο στοχαστής που λέγαμε και την περασμένη εβδομάδα, ο Στράτης Καλογερέας. Πήρε μόλις 500 ψήφους, όσες δηλαδή παίρνει ένας μέτριος σε επιδόσεις δημοτικός σύμβουλος στην Καλαμάτα. Και τα δημοτικά ψηφοδέλτια δεν έχουν μόνο επτά υποψηφίους, αλλά καμιά 40αριά.
Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία είναι πραγματικά εντυπωσιακή, όπως εντυπωσιακή, αλλά και πικρή, είναι και η επιτυχία της «Χρυσής Αυγής». Το ΚΚΕ τα πήγε καλά. Εκείνοι που δεν τα πήγαν πολύ καλά, λόγω του υψηλού ποσοστού της Ν.Δ., ήταν οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», αλλά και η «Δημοκρατική Αριστερά». Ιδιαίτερα για τη ΔΗΜΑΡ το αποτέλεσμα στη Μεσσηνία είναι κακό. Είχε ένα πολύ καλό ψηφοδέλτιο, το οποίο ωστόσο δε «μίλησε» στον κόσμο. Το αν φταίει ο κόσμος ή το ίδιο το κόμμα και οι υποψήφιοί του, κρίνετέ το εσείς. Πάντως, υποψήφιοι σαν τον Γιάννη Καούνη, τον Νίκο Τσώνη, ενδεχομένως τον Μπάμπη Πατσούρη και τον Δημήτρη Τροχάτο, είναι εξαιρετικά δυσεύρετοι. Ωστόσο, ο λαός δεν τους τίμησε όσο άξιζαν. Κάτι μας λέει, πάντως, ότι το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο για το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ στη Μεσσηνία, εάν συμπεριλαμβάνονταν σε αυτό οι Παναγιώτης Μπασάκος και Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος. Οι πληροφορίες μας λένε ότι οι ίδιοι δεν έβλεπαν αρνητικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ, ωστόσο φέρεται να τους «έκοψαν» κάποια φιλόδοξα τοπικά κομματικά στελέχη.
Αυτό που έδειξαν, εν κατακλείδι, τα αποτελέσματα των εκλογών στη Μεσσηνία, είναι ότι η παράταξη της Δεξιάς παραμένει ισχυρή στην περιοχή μας, ότι η Ακροδεξιά βρήκε την κομματική της έκφραση στη «Χρυσή Αυγή» και ότι στη θέση του διαλυμένου ΠΑΣΟΚ ανέρχεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ.

** ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/05/12-2012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης  Σάββατο 12 Μαϊου  2012.-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/05/13-2012.html , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 13 Μαΐου 2012 .-
 
~* «Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Οι ηγέτες σκέφτονται τις επόμενες γεννιές>> Général De Gaulle

**O  ΣΟΚΡΑΤΗΣ  436πχ. -438πχ  έλεγε  : " Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ  , ΔΙΟΤΙ  , ΚΑΤΕΧΡΑΣΘΗ  ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ  ΙΣΟΤΗΤΑΣ , ΔΙΟΤΙ  ΕΜΑΘΕ  ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ , ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ  ΤΗΝ ΑΥΘΑΔΙΑ  ΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ , ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , ΤΗΝ ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ , ΩΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ , ΩΣ ΕΥΔΑΙΜΩΝΙΑ " .-

**  «Όταν αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζω κι εγώ την άποψή μου» John Maynard Keynes
**
Σύλληψη (;) των δύο δραστών της συμπλοκής που διέφυγαν
~ ImageΔύο από τους τρεις δράστες που διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο, μετά τη συμπλοκή στην οδό Ευριπίδου, φέρεται να έχουν συλληφθεί.
* Αυτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, έγινε στην περιοχή της Ευρυτανίας, απ’ όπου και κατάγονται. Η είδηση έχει δημοσιευτεί σε «ιντερνετικές» εφημερίδες της Ευρυτανίας και στο «Agrinionews.gr», ωστόσο ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Αστυνομία, όπως μας ενημέρωσε συνεργάτης του «Agrinionews.gr». Πάντως, κρίνουν έγκυρη την πληροφόρηση που έχουν.
* Από τις έρευνες της Αστυνομίας στην Καλαμάτα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι οι τρεις δράστες που συνελήφθησαν τη Δευτέρα το απόγευμα στη συμπλοκή στην οδό Ευριπίδου δεν είναι οι ληστές της Εμπορικής Τράπεζας.
* Υπενθυμίζεται ότι το της Δευτέρας δύο ένοπλοι με κράνη μπήκαν στην τράπεζα σπάζοντας τη γυάλινη πόρτα με βαριοπούλα και πήραν 90.000 ευρώ.
* Τουλάχιστον οι δύο που έχουν ανακριθεί και απολογηθεί (διότι ο τρίτος εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, μετά το σοβαρό χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκε για αφαίρεση βλημάτων από το σώμα του) φαίνεται πως ήταν περιφερειακά μέλη της οργάνωσης που είχαν συστήσει και όχι αυτοί που διέπραξαν τη ληστεία.
* Μάλιστα, φαίνεται, επίσης, να υπάρχουν ενδείξεις από την έρευνα ότι οι δύο ληστές της Εμπορικής Τράπεζας είναι ανάμεσα στους τρεις που κατάφεραν κατά τη συμπλοκή στην Καλαμάτα να κλέψουν αυτοκίνητο πολίτη και να διαφύγουν προς Πάτρα, όπου και το έκαψαν πριν το εγκαταλείψουν.
~* Σύλληψη
* Σύμφωνα με δημοσίευμα του «agrinionews.gr», οι δύο από τους δράστες που διέφυγαν είναι Eυρυτάνες και έχουν συλληφθεί. Χαρακτηριστικά, αναφέρει: «Η Αστυνομία συνέλαβε τους ληστές, ενώ η επιχείρηση της σύλληψης του ενός, σύμφωνα με πληροφορίες του agrinionews.gr,  έγινε στα όρια του ορεινού Βάλτου της Αιτωλοακαρνανίας με την Ευρυτανία. Η ληστεία είχε γίνει το πρωί, ωστόσο το απόγευμα τρεις αστυνομικοί που βρέθηκαν στο κέντρο της Καλαμάτας αναγνώρισαν τους ληστές να εισέρχονται σε διαμέρισμα πολυκατοικίας. Οι ληστές αντελήφθησαν τους αστυνομικούς και έτσι άρχισαν να πυροβολούν με  καλάσνικοφ. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όπως και  τρεις ληστές. Τρεις επιπλέον ληστές αρχικά κατάφεραν να ξεφύγουν με ξένο αυτοκίνητο. Οι έρευνες της Αστυνομίας εντόπισαν τον έναν, Ευρυτάνα, στην Πάτρα και τον άλλο στην Ευρυτανία, κοντά στα όρια με τον Βάλτο».
* Όλα τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από την Αστυνομία δείχνουν ότι οι έξι δράστες ήταν σεσημασμένοι και μέλη ομάδας που διέπραττε ληστείες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
* Μάλιστα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πρέπει να είναι αυτοί που τον Ιούλιο του 2011, ακριβώς με την ίδια μέθοδο, έσπασαν με βαριοπούλα την τζαμαρία στην τράπεζα «Alpha Bank» στην πλατεία 23ης Μαρτίου και όταν αυτή είχε ολοκληρώσει τις συναλλαγές με το κοινό και είχε κλειδώσει τις πόρτες. Ωστόσο, δεν κατάφεραν τότε να πάρουν κάτι, αφού οι υπάλληλοι είχαν προλάβει να βάλουν τα χρήματα στο χρηματοκιβώτιο.


Με κόκκινη μελάνη
~ Το μήνυμα της κάλπηςΤου Αντώνη ΠετρόγιαννηΨηφίσαμε, λοιπόν. Ο καθένας με τα διλήμματά του, με τις προσωπικές του αγωνίες, αλλά και με τους φόβους του. Με τα ζόρια που τραβά για να σώσει το μεροκάματο, αλλά και με τις λιγοστές ελπίδες που παλεύει να διασώσει. Και βγήκε αυτό που βγήκε.
~ Ζητήσαμε να κυβερνηθεί η Ελλάδα χωρίς δικομματισμό. Με λιγότερο ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., γιατί τους τα έχουμε μαζεμένα. Δηλαδή, με λιγότερη οικογενειοκρατία και διαφθορά, με λιγότερη αλαζονεία και με περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
~ Με λιγότερο από το Δημόσιο που μας κληροδότησαν και περισσότερη αξιοκρατία. Με περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο μνημόνιο. Δηλαδή, με λιγότερη λιτότητα και περισσότερο τσαμπουκά απέναντι στους δανειστές μας.
Παρένθεση. Δύο παραπάνω λόγια για το κόμμα του Αλέξη. Ειδικά οι νέοι ψηφοφόροι δε θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει επεξεργασμένο, ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο για να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Επέλεξαν, κατά κύριο λόγο, όμως, αυτό το κόμμα για να στείλουν και στην εγχώρια άρχουσα τάξη και στο ευρωιερατείο, με τον πιο καθαρό και οξύ τρόπο, το μήνυμα ότι δεν πάει άλλο, ότι η ασκούμενη πολιτική καταστρέφει και την οικονομία και την κοινωνία. Το ίδιο μήνυμα έστειλε πέρυσι και το κίνημα των «Αγανακτισμένων», αλλά δεν υπήρχαν παραλήπτες στα έδρανα της εξουσίας.
~ Συνεχίζουμε. Ζητήσαμε να κυβερνηθεί ο τόπος χωρίς την αυτοδυναμία που ζήτησε επίμονα ο Σαμαράς. Να έχουν λόγο περισσότεροι. Όσοι ενδιαφέρονται.
~ Ζητήσαμε άλλη πρακτική στη διακυβέρνηση, που μεταφράζεται σε άλλου είδους συμπεριφορές από τα κόμματα και τους πολιτικούς μας.
~ Δεν προκρίθηκε καμία από τις προτάσεις με διαφορά που να επιτρέπει την πλήρη εφαρμογή της, όπως ακριβώς την είχαν στο μυαλό τους οι εμπνευστές της.
~ Εν ολίγοις. Γράφτηκε ότι δεν είναι υπερβολική η εκτίμηση ότι το μήνυμα της κάλπης είναι η τελευταία προσπάθεια των απεγνωσμένων και καταστρεφόμενων μικρομεσαίων στρωμάτων να σπάσουν με ειρηνικό τρόπο το φαύλο κύκλο της βύθισης στην ύφεση. Εάν ούτε αυτό καταστεί δυνατόν, θα πολλαπλασιαστούν οι πιθανότητες καταφυγής σε δυναμικές αντιδράσεις, οι οποίες σχεδόν αναπόφευκτα θα πυροδοτήσουν τυφλή κοινωνική έκρηξη. Συμφωνούμε.
~ Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουμε, με όποιο εκλογικό σύστημα και αν μετρήσουμε το αποτέλεσμα, με όποιον τρόπο και αν μοιράσουμε τις βουλευτικές έδρες.

Έρκος οδόντων
Ενότητα ή παρακμή;Του Δημήτρη Γιατράκου
~ Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου εμφανίζει μία ακόμη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της Metron Analysis, με ποσοστό άνω του 20%. Με την αναγωγή, μάλιστα, το ποσοστό του ανεβαίνει στο 25,5%, έναντι 21,7% της Ν.Δ., 14,6% του ΠΑΣΟΚ και 5,3% του ΚΚΕ.
Τουτέστιν, αν ξαναγίνουν εκλογές παίρνει το μπόνους των 50 εδρών και φτάνει τις 120 και με την ανοχή των υπολοίπων κυβερνά. Μπορεί όμως να σηκώσει ένα τόσο δυσβάσταχτο φορτίο μόνος; Απίθανο μου φαίνεται αλλά και αν συμβεί θα είναι θνησιγενής μια τέτοια κυβέρνηση. Οπότε στο σταυροδρόμι που είμαστε, επειδή η πολιτική ορίζεται σαν η τέχνη του εφικτού, μόνο με τη σύμπραξη φιλοευρωπαϊκών, όπως είθισται να λέγεται, δυνάμεων μπορεί να προκύψει κυβέρνηση. Μέσα κι ο Τσίπρας, αφού λέει σε αμερικάνικα δίκτυα πως η έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφική για τη χώρα.
Και το να προκύψει κυβέρνηση είναι επιτακτική ανάγκη, όχι εδώ και τώρα, αλλά εδώ και μια εβδομάδα. Πόσω μάλλον μετά από κανένα δίμηνο, τρίμηνο.
Τότε θα έχουμε σκάσει σαν καρπούζι από τον 70ό όροφο πολυκατοικίας, όπως έλεγε χθες στο πρωινό MEGA Σαββατοκύριακο ένας εξέχων Έλληνας, ο φιλόσοφος, διανοητής και συγγραφέας, Στέλιος Ράμφος, ο οποίος, αφού επεσήμανε πως έχουμε μπερδέψει τις επιθυμίες και την ιδεολογία μας με την πραγματικότητα, έβαλε με τον πιο σαφή τρόπο το δίλημμα των καιρών: Ευρώπη ή Αφρική;
Ερμηνεύοντας, μάλιστα, το μήνυμα της κάλπης, υπογράμμισε πως αυτό είναι τιμωρία και ενότητα. Τιμωρία για το παρελθόν και ενότητα για το μέλλον. Αυτό δείχνουν τα ποσοστά των κομμάτων. Να μη δύναται κανένα ή ακόμη και δυο- τρία να σχηματίσουν κυβέρνηση, παρά όλα μαζί.
Τόνισε, δε, πως το μνημόνιο δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί είναι εσωτερική μας υπόθεση. Κάθονται κάτω τεχνοκράτες και οικονομολόγοι απ’ όλα τα κόμματα, παίρνουν μολύβι και χαρτί και οι αρχηγοί των κομμάτων λένε στους δανειστές: Αυτά μπορούμε. Μόνο έτσι θα βγούμε απ’ το αδιέξοδο, αλλά τούτο απαιτεί να  ξεπεράσουμε τους εγωισμούς, τις φοβίες, τις φιλοδοξίες και τον προαιώνιο διχασμό μας.
Λαϊκισμός (κολακευτικός καθησυχασμός ότι στα δίνω όλα) τούτη την ώρα δε χωρεί, γιατί, όπως είπε πάλι ο κ. Ράμφος, εκεί που είχαμε δύο γραφεία κηδειών (ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία), αποκτήσαμε κι ένα τρίτο. Τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μπροστά, λοιπόν, στη μοίρα μας, ας αποφασίσουμε. Παραμύθια και χωρίς πάτο παρακμή ή αλήθειες και επώδυνη πρόοδος;

Πριν 94 χρόνια
- ΛΑΜΠΡΑ σχολική εορτή μέλλει να διεξαχθή εις το Γυμναστήριον της πόλεώς μας την προσεχή Κυριακήν 20ήν Μαΐου υπό των μαθητών του Γυμνασίου προπονουμένων από ημερών μετά σπουδής δι’ αυτήν υπό του ρέκτου γυμναστού μας Αναγνωστοπούλου. Η εορτή αύτη ήτις θα περιλαμβάνη εκλεκτόν αληθώς πρόγραμμα εξ ασκήσεως της σουηδικής γυμναστικής, εξ αθλητικών αγώνων, ξιφασκίας, παιδικού χορού, παρελάσεως, απονομή βραβείων και διπλωμάτων εις τους νικητάς της, συνοδεύεται πάντοτε της μουσικής ορχήστρας του Μήτσα, και ήτις θα διατεθή υπέρ ευγενεστάτου σκοπού της ενισχύσεως του από ετών στερουμένων των απαραιτήτων οργάνων γυμναστηρίου μας δι’ εισόδου δρχ. 1 κατ’ άτομον, θα στεφθή ως φαίνεται  υπό πλήρους επιτυχίας και θα προκαλέση την συρροήν όλου του κοινού.
ΣΗΜΕΡΟΝ θα γίνη διανομή αλεύρων εκ 560 δραμίων κατ’ άτομον δια 8 ημέρας προς 1,61 κατ’ οκάν και 200 δραμίων άρτου κατ’ άτομον δια δύο ημέρας προς 1,32 κατ’ οκάν.
Ο Παν. Κουλούρης εργολάβος της μεταφοράς του ενταύθα Σιδ. Σταθμού, ηρραβωνίσθη την εκ Κολίνεσι της Μαντινείας Δα Βασιλικήν Πέτρου. Ευχόμεθα ταχείαν την στέψιν.

*** Ο  ΕΓΕΡΘΗΤΙ ΤΗΣ  ΧΡΥΣΗΣ  ΑΥΓΗΣ  ....ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  6/5/2012 ; ?? ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ;
* Ο Γιώργος Γερμενής, γνωστός και ως Kaiadas, που πήρε περισσότερες από 6.000 ψήφους με το κόμμα της Χρυσής Αυγής στη Β’ Αθηνών, είναι ο μπασίστας του σκληροπυρηνικού black & death metal συγκροτήματος «Naer Mataron» με διεθνή καριέρα. Είναι ο άνθρωπος που ούρλιαξε το πασίγνωστο.... πλέον «εγέρθητι», απαιτώντας από τους δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου του Ν. Μιχαλολιάκου, να σηκωθούν όρθιοι ως ένδειξη σεβασμού κατά την είσοδο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, διαφορετικά να αποχωρήσουν από την αίθουσα.-
 ~ Είναι, επίσης, ο τρίτος πιο δημοφιλής υποψήφιος, μετά τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο, και τη σύζυγό του Ελένη Ζαρούλια.
~ Και τέλος, όπως αναφέρεται στο διαδίκτυο, είναι ιδρυτικό μέλος των «Naer Mataron» (μια μπάντα, που σχηματίστηκε το 1994 με μέλη Έλληνες και Νορβηγούς), που η μουσική τους εμπνέεται από τον παγανισμό (με ιδιαίτερες αναφορές στην Ελληνική Μυθολογία) και τα μηνύματά τους είναι φανατικά προσανατολισμένα εναντίον του χριστιανισμού. Δεν το λέμε εμείς. Το δήλωσε ο ίδιος ο Γιώργος Γερμενής (aka Kaiadas) το 2009 στο rockap.gr.
~ Διαβάστε παρακάτω το επίμαχο απόσπασμα από τη συνέντευξη και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.
-Πιστεύετε ότι οι πολιτικές απόψεις έχουν θέση στο black metal;
~ Ας είμαστε ρεαλιστές. Τίποτε δεν μένει αγνό όταν “μολύνεται’’ από το ανθρώπινο μυαλό. Όπου και να κοιτάξεις πολιτικές απόψεις θα δεις ακόμα και αν ακούς Madonna, Elton John, Ministry, Napalm Death, Kreator ή Bob Marley. Όλοι οι παραπάνω στέλνουν πολιτικά μηνύματα μέσω της μουσικής τους.
~ Το black metal είναι αντιχριστιανικό και παγανιστικό όσον αναφορά στην μουσική, και αναζητά την κατάργηση του χριστιανικού συστήματος και την δημιουργία ενός καινούργιου. O Euronymous (mayhem) έκανε πολιτική προπαγάνδα όπως και ο Varg.
~ Η μουσική είναι η έκφραση κάθε άρρωστου ανθρώπινου μυαλού που θέλει να εκφράσει ό,τι μήνυμα θέλει. Αν κάποιος το σταματήσει αυτό οδηγούμαστε σε μία κατάσταση μη ομαλή, διότι σταματά το ανθρώπινο μυαλό και το σκλαβώνει. Μπορεί να μας λοβοτομήσουν κιόλας.
-Συμφωνείς με την ετικέτα του εθνικιστικού black metal;
~ Ποιος είμαι εγώ να κρίνω τους άλλους; Οποιοσδήποτε μπορεί να λέει την μουσική του όπως θέλει. Μόνο οι Έλληνες πιστεύουν αυτές τις ηλίθιες ταμπέλες, κανένας άλλος!
~
Ποτέ δεν ήμασταν πολιτική μπάντα. Πάντα μας γοήτευαν το αντιχριστιανικό πνεύμα και η αρχαιότητα, όπως το καταλαβαίνεις και από το όνομά μας.
-Στη Σκανδιναβία υπάρχει έντονα το θέμα του Σατανισμού ως πρακτική. Σας έχει δυσκολέψει η κατάσταση αυτή;
~
Μην νομίζεις! Μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν με τις αυτοκτονίες. Όσον αναφορά στα προβλήματα, πήγα να χάσω τον φίλο μου τον Carl σε αυτοκινητιστικό, αλλά ευτυχώς όλα καλά. Τις προάλλες πέθανε το παιδί από τους Celestial Bloodshed. nooz.gr / trelokouneli


*** Ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ για το μη σχηματισμό κυβέρνησης
 Image* Έκδηλη είναι η ανησυχία των Καλαματιανών για τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας. Αυτό προκύπτει απ’ όσα είπαν στο «Θάρρος».
* Οι περισσότεροι τάσσονται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης, αφού, όπως αναφέρουν, η ακυβερνησία είναι επιζήμια για τη χώρα. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι καταλόγισαν ευθύνες για την κατάσταση που υπάρχει, είτε ονομαστικά, υποδεικνύοντας το ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο, είτε περιφραστικά.
Ως υπεύθυνος για την κατάσταση που προκλήθηκε χαρακτηρίστηκε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, λόγω της επιμονής του για προσφυγή στις κάλπες, ενώ επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της ακυβερνησίας στην καθημερινότητα.
Όσοι τάσσονταν υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης, παρατήρησαν πως οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να συμφωνήσουν, για να βγάλουν, κατά συνέπεια, τη χώρα από το αδιέξοδο.
Τάσος Καγκαράκης
Ο Τάσος Καγκαράκης ζήτησε να σχηματιστεί κυβέρνηση: «Είμαστε ακυβέρνητοι και είναι σε βάρος μας. Θα πρέπει να συμφωνήσουν κάπου οι πολιτικοί αρχηγοί, με κάποιον τρόπο, αλλιώς θα ξαναπάμε σε εκλογές. Ίσως να έχουμε ξανά την ίδια κατάσταση, που το πιθανότερο θα διαιωνίζεται».      
~ Παν. Μαρκόπουλος
«Πάμε ολοταχώς για εκλογές», παρατήρησε ο Παν. Μαρκόπουλος: «Στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα κι αν λάβει περισσότερες από 125 έδρες, θα σχηματίσει κυβέρνηση με άλλο ένα κόμμα, που πιθανόν να είναι το ΚΚΕ». Κατά την εκτίμησή του, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά θα ζητηθεί να παγώσει το μνημόνιο για τρία χρόνια. Τα χρήματα που θα έπρεπε να δοθούν στους δανειστές δε θα δοθούν, αλλά θα διατεθούν στην Ελλάδα, προκειμένου να δημιουργήσει η χώρα μας συνθήκες ανάπτυξης.
~ Σωσώ Καραμπάτσου
Υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης, με όποιον τρόπο, τάχθηκε η Σωσώ Καραμπάτσου: «Θα πρέπει οπωσδήποτε να σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεν πρέπει να πάμε σε άλλες εκλογές, καθώς δεν έχουμε περιθώρια για άλλες περιπέτειες».
Παρατήρησε, όμως, πως θα πρέπει να τιμωρηθούν τα «μεγάλα» κόμματα και να μειωθούν περαιτέρω τα ποσοστά τους, έτσι ώστε απλώς να καταφέρνουν να συμμετέχουν στη Βουλή.
Η κα Καραμπάτσου θεώρησε ως υπεύθυνο για την κατάσταση της ακυβερνησίας που επικρατεί στη χώρα τον Αντώνη Σαμαρά: «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι ο υπαίτιος που οδήγησε τη χώρα στις εκλογές, επιμένοντας και πιέζοντας. Περίμενε και αυτοδυναμία, που όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά το ποσοστό που συγκέντρωσε, δεν ξεπέρασε το 20%».
~ Ελένη Σκούλικα                
«Άφησαν το καράβι (τη χώρα) ακυβέρνητο, χωρίς καπετάνιο και πάμε του σκοτωμού στα βράχια», ήταν η άποψη που εξέφρασε αλληγορικά η Ελένη Σκούλικα, η οποία πρόσθεσε: «Το καράβι έχει μόνο γκάζι, που πάει ολοταχώς στην καταστροφή και πουθενά φρένο», τασσόμενη με τον τρόπο αυτό υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης, που θα αναλάβει να γλιτώσει τη χώρα από το ναυάγιο, αν το καράβι πέσει στα βράχια.
~ Ιωάννα Κορδελάκου
«Να φροντίσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση και να μην κοιτούν μόνο το πορτοφόλι τους», είναι το μήνυμα που έδωσε η Ιωάννα Κορδελάκου, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί αρχηγοί αδιαφορούν για το λαό: «Όπως φαίνεται, μόνο για τον εαυτό τους νοιάζονται κι όχι για το πώς περνά ο κόσμος με την ακρίβεια, τη μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις, την ανεργία. Θα πρέπει να είναι αυτοί που θα δώσουν το καλό παράδειγμα, με γενναιότατη μείωση των αποδοχών τους, ώστε ο λαός να μη δυσανασχετεί».          
~ Δημ. Πουλόπουλος
«Έπρεπε να έχουμε ήδη κυβέρνηση», σχολίασε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Δημ. Πουλόπουλος, σημειώνοντας: «Έχουμε ήδη καθυστερήσει και κάθε μέρα που περνά είναι επιζήμια για τη χώρα μας». Ο κ. Πουλόπουλος δε δίστασε να χαρακτηρίσει το ΣΥΡΙΖΑ ως έχοντα τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ακυβερνησία που στη χώρα.
~ Νικ. Πετρέας
«Είμαι υπέρ του σπασίματος του δικομματισμού», παρατήρησε από την πλευρά του ο Νικ. Πετρέας, ο οποίος σημείωσε ακόμη: «Για το ότι δεν έχουμε κυβέρνηση, είναι λάθος αυτού που δε δέχεται». Όπως ανέφερε, «δεν υπάρχει πατριωτικός εγωισμός, αλλά μόνο κομματικός εγωισμός, που ευθύνεται για πολλά απ’ όσα έχουν συμβεί στη χώρα».   
~ Ανδ. Ζαγάκος
«Να βρεθεί η σωστότερη δυνατή πολιτική και όχι εξωθεσμική λύση από την παρούσα Βουλή, με το όποιο κόστος για τον όποιο πολιτικό αρχηγό», ζήτησε ο Ανδ. Ζαγάκος. Ως επαγγελματίας, παρατήρησε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί περισσότερο για την αγορά η κατάσταση που επικρατεί, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως τα εργασιακά ή τα εθνικά θέματα, στα οποία η ακυβερνησία προκαλεί προβλήματα. «Αυτό που ενδιαφέρει, κυρίως, τον πολίτη, στην παρούσα φάση, είναι να προχωρήσει η καθημερινότητα. Αν χρειαστεί να αλλάξουμε και επίπεδο προχωρώντας σε ιδεολογικές αναζητήσεις, θα πρέπει να το κάνουμε στη συνέχεια», είπε χαρακτηριστικά.  
 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου


 *** Το μεσημέρι της Κυριακής
Image~ Μαροκινός εμφύλιος μπροστά στα μάτια λουομένων στη Ναυαρίνου
* Με χειροπέδες και τραύμα στο αυτί, αλλά και με βαθύ τραύμα στον ώμο από σπασμένο γυαλί, έφυγαν από την παραλία της Καλαμάτας, το μεσημέρι της Κυριακής, δύο Μαροκινοί, οι οποίοι τσακώθηκαν, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να κυνηγιούνται στην οδό Ναυαρίνου με σπασμένα ποτήρια στα χέρια και… πριόνια!
Ξαφνικά και χωρίς οι θαμώνες στα καταστήματα της παραλίας να καταλάβουν τι γίνεται, είδαν δύο ανθρώπους τραυματισμένους να κυνηγιούνται. Ευτυχώς, εκείνη τη στιγμή τυχαία περνούσε από την περιοχή συμβατικό αυτοκίνητο της Ασφάλειας Καλαμάτας. Έτσι οι αστυνομικοί επενέβησαν άμεσα και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Συνελήφθησαν
Ήταν λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι της Κυριακής, στην οδό Ναυαρίνου, στο ύψος της διασταύρωσης με την οδό Εθνικής Σταδίου, και στην περιοχή υπήρχαν αρκετοί θαμώνες στα καταστήματα αλλά και λουόμενοι.
Ξαφνικά από την παραλία ξεκίνησε καυγάς δύο 29χρονων Μαροκινών. Οι μαρτυρίες λένε ότι ο καυγάς άρχισε από το παιχνίδι με ρακέτες. Τελικά, ο ένας τραυμάτισε τον άλλον στον ώμο με ένα σπασμένο ποτήρι, και αυτός τραυμάτισε τον πρώτο ελαφρά στο αυτί με ένα μαχαίρι.
Κυνήγι στο κυνήγι, βγήκαν στο δρόμο και έφτασαν μέχρι το βόρειο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου, με τον έναν μάλιστα να κρατά δύο πριόνια. Εκείνη τη στιγμή περνούσε από την παραλιακή αυτοκίνητο της Ασφάλειας. Βλέποντας τους δύο Μαροκινούς με αίματα να τρέχουν στο δρόμο, σταμάτησε και οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν.Αρχικά διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, απ’ όπου, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, οδηγήθηκαν στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας, το οποίο έχει αναλάβει και την προανάκριση.
Της Βίκυς Βετουλάκη  Πηγή : Εφημερίδα  "Θάρρος" Καλαμάτας  Ν. Μεσσηνίας .


 *** Περιφέρεια
Image~ Σύσκεψη στην Καλαμάτα για τις μονάδες ΒΙΠΕ Μελιγαλά
* Με συζήτηση επί περιβαλλοντικών μελετών για έργα σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου διεξήχθη χθες η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν ερωτήσεις που είχαν κατατεθεί για τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας στην περιοχή του Ακρογιαλίου και της Μ. Μαντίνειας, αλλά και τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη Βιομηχανική Περιοχή Μελιγαλά. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί στο Διοικητήριο στη Μεσσηνία σύσκεψη για τη λειτουργία των μονάδων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά.

* Στο μεταξύ, έκλεισε το «καυτό» θέμα της μονάδας βιοαερίου στη Μαντινεία Αρκαδίας, που ήταν η αφορμή για τα μεγάλα επεισόδια που σημειώθηκαν στις αρχές Απριλίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού τελικά αποσύρθηκε.
Στην αρχή της συνεδρίασης, το Σώμα συνεχάρη για την εκλογή τους στο βουλευτικό αξίωμα τους περιφερειακούς συμβούλους Νίκο Ταγαρά και Θανάση Πετράκο, με τον κ. Τατούλη να τους προτείνει να μην αφήσουν τη θέση τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
~* Ακρογιάλι - Μαντίνεια
Για τα αντιδιαβρωτικά έργα προστασίας και ανάπλασης σε Ακρογιάλι και Μ. Μαντίνεια, ο κ. Θανάσης Πετράκος, που είχε καταθέσει την ερώτηση, δήλωσε ότι έχει περάσει αρκετός καιρός από την ημερομηνία κατάθεσής της και πως πλέον έχει συμφωνηθεί με το Δήμο Δυτικής Μάνης να προχωρήσει και το έργο στην περιοχή Μ. Μαντίνειας
Απαντώντας η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, είπε πως η ερώτηση δίνει την ευκαιρία να διαλευκανθούν ζητήματα για το έργο, το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά. Όπως σημείωσε, η μελέτη δεν ήταν ολοκληρωμένη και για τις δύο περιοχές, ενώ σε κωδικό του ΕΣΠΑ, «λίμναζε» 1,5 εκατ. ευρώ. Η Περιφέρεια, όπως είπε, προχώρησε σε overbooking και έκανε τη δημοπράτηση. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει συμβασιοποίηση του έργου και εκτελείται.
Για το έργο στην περιοχή της Μαντίνειας, η κα Νικολάκου διευκρίνισε ότι υπήρχαν κάποια προβλήματα που, αν δε λύνονταν, δε θα μπορούσε να δημοπρατηθεί. Στις 21/2 το ζήτημα λύθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αναμένεται η δημοπράτηση του έργου.
«Μπορεί ο λαϊκισμός προς στιγμή να νικάει ή να θεωρεί ότι νικάει, αλλά τα πράγματα στη χώρα μας είναι πολύ δύσκολα και οφείλουμε, όταν απευθυνόμαστε στους πολίτες, να λέμε την αλήθεια», σχολίασε η κα Νικολάκου.
Απαντώντας ο κ. Πετράκος σημείωσε ότι από τον πρώην Δήμο Αβίας η μελέτη ήταν ώριμη και είχε πάρει εγκρίσεις, ενώ θα μπορούσε να εκτελεστεί ένα ενιαίο έργο για τις δύο περιοχές.
Η κα Νικολάκου τον ενημέρωσε ότι θα του στείλει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν γιατί η Περιφέρεια επέλεξε να μην περιμένει να ξεμπλοκάρουν και τα δύο έργα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν περιμέναμε, μπορεί τώρα να μην είχε δημοπρατηθεί κανένα».
Από την πλευρά του, ο κ. Τατούλης τόνισε, επίσης, πως ήταν επιλογή της Περιφέρειας να προχωρήσουν έτσι τα έργα και πως «το έργο έπρεπε να εποπτευθεί και να διοικηθεί υπό την ευθύνη της Περιφέρειας».
~* ΒΙΠΕ Μελιγαλά
Μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκε επερώτηση που είχε καταθέσει ο περιφερειακός σύμβουλος Αριστείδης Σταθόπουλος για τις μονάδες που εγκαθίστανται ή λειτουργούν ήδη στη Βιομηχανική Περιοχή Μελιγαλά. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη λήψη μέτρων για την εγκατάσταση και λειτουργία βιομηχανικών μονάδων μηδενικής έως χαμηλής όχλησης και στην εκπόνηση μελέτης για μετρήσεις τυχόν επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη λειτουργία βιομηχανιών επεξεργασίας ελαιοπυρήνα στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά.Απαντώντας ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι σύντομα στην Καλαμάτα, στο Διοικητήριο, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Παράλληλα, είπε ότι ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς έχει ήδη συναντηθεί με όλους τους υπεύθυνους, τους οποίους και ενημέρωσε να ετοιμάζονται για την αλλαγή και προσαρμογή τους στους νέους περιβαλλοντικούς όρους.
Της Βίκυς Βετουλάκη


*** Εξετάζει ο Δήμος
 Image ~ Κυκλοφοριακές "ανάσες" για το κέντρο της πόλης

* Τα καθημερινά κυκλοφοριακά προβλήματα σε διάφορους δρόμους της Καλαμάτας εξετάστηκαν χθες σε ευρεία σύσκεψη στην Τεχνική Υπηρεσία, παρουσία του δημάρχου Παν. Νίκα, των αρμόδιων αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Καλαμάτας.
Ο δήμαρχος κάλεσε τα στελέχη του Δήμου να μελετήσουν και να κάνουν τις προτάσεις τους για σειρά ρυθμίσεων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ροή της κυκλοφορίας. Ειδικότερα, για να μην «μπουκώνει» η κυκλοφορία στην Αρτέμιδος, στο τμήμα από τον κόμβο των Λεΐκων μέχρι τα φανάρια του παλιού ΚΤΕΛ, προτείνεται να τοποθετηθούν κολωνάκια ανάμεσα στις δύο λωρίδες, ώστε να αποτραπεί η παράνομη στάθμευση.
Το ίδιο ζήτησε να εξεταστεί και για την καλύτερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην περιοχή της πλατείας 23ης Μαρτίου.
Επίσης, θα εξεταστεί κατά πόσο ωφελεί να γίνει διπλής κατεύθυνσης το τμήμα της Βασιλέως Γεωργίου από την Αριστομένους μέχρι τη Φαρών, να μπορούν, δηλαδή, να στρίβουν αριστερά όσοι κατεβαίνουν την Αριστομένους. Επιπλέον, θα εξεταστεί αν δίνει λύσεις στο κυκλοφοριακό η δεξιά στροφή από τη Βασιλέως Γεωργίου στην Ακρίτα.
Παράλληλα, ο κ. Νίκας είπε ότι θα δοθούν επιπλέον χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων στην περιοχή της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, ενώ ζήτησε να εξεταστεί η ελεγχόμενη στάθμευση στην οδό Σπάρτης και στο βόρειο πάρκινγκ της αγοράς. Όπως ξεκαθάρισε, όμως, η στάθμευση για την πρώτη ώρα θα είναι δωρεάν και μόνο στην περίπτωση που κάποιος επισκέπτης της Αγοράς την ξεπερνάει θα επιβάλλεται πρόστιμο.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα μεταξύ πεζών και ποδηλατιστών στο νότιο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου, μετά το «Βυθό» και έως το «Φιλοξένια», ζητήθηκε να εξεταστεί η απαγόρευση κίνησης των ποδηλάτων από τις 8.00 έως τις 11.00 το βράδυ.
Θέμα της σύσκεψης αποτέλεσε και η εξέταση της προτεραιότητας των αυτοκινήτων που κατεβαίνουν την Αριστομένους έναντι των καθέτων, σε αντίθεση με όσα ισχύουν σήμερα.Τέλος, ο κ. Νίκας σημείωσε ότι ξεκινά κυκλοφοριακή μελέτη για τη Φαρών, στην οποία η διαπλάτυνση του δυτικού πεζοδρομίου θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και πιθανόν δε θα μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος που εξυπηρετείται σήμερα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη


*** Δυτική Μάνη
 Image~ Το Δ.Σ. απέρριψε την ένσταση για το Ακρογιάλι* Απορρίφθηκε την Κυριακή από το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης η ένσταση των μελετητικών γραφείων για τη μελέτη έργων παράκτιας προστασίας και ανάπλασης των ακτών Δήμου Αβίας και Μ. Μαντίνειας και τις συμπληρωματικές μελέτες. Όπως μας εξήγησε ο δήμαρχος Δημ. Γιαννημάρας, προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ είχαν ολοκληρωθεί οι μελέτες. Όμως, για να αποκτούσε προτεραιότητα το τμήμα των παρεμβάσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν στην περιοχή του Ακρογιαλίου, έπρεπε να εκπονηθούν ξεχωριστά τεχνικά δελτία, για τα οποία ζητήθηκαν επιπλέον χρήματα.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει εκκρεμότητα ως προς την πληρωμή της μελέτης, επειδή είχε ενταχθεί στο «Θησέα», αλλά σταμάτησε η χρηματοδότησή του και πλέον θα πρέπει να τα καταβάλει η νέα Δημοτική Αρχή. «Δεν αρνούμαστε να πληρώσουμε, αν κάνει κάποιος έναν κόπο. Κρίθηκε, όμως, σκόπιμο (από πλευράς μελετητών) να ζητηθεί ποσό 52.000 ευρώ περίπου για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης στο Ακρογιάλι. Δεδομένης και της κατάστασης, έγινε σύσκεψη στην πρώην ΤΥΔΚ. Μετά από πρότασή της, το ποσό μειώθηκε περίπου στο μισό, με ταυτόχρονη αφαίρεση κάποιων αντικειμένων. Όμως, οι μελετητές δεν το δέχθηκαν και προσέφυγαν σε ένδικα μέσα, προκειμένου να μη διεξαχθεί η δημοπρασία για την ανάθεση του έργου. Καταφέραμε και απορρίψαμε την προσφυγή αυτή και πλέον στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε η ένσταση των μελετητών επί της πρότασης της πρώην ΤΥΔΚ, που προέβλεπε τη μείωση του ποσού», είπε χαρακτηριστικά. -  Χ.Χ.


*** Στο ΤΕΙ Καλαμάτας από το ΕΣΠΑ
 Image~ 3.386.000 ευρώ για ανάπτυξη μεταπτυχιακών σπουδών
* Ύστερα από τη θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης υπέγραψε την απόφαση ένταξης για χρηματοδότηση του έργου «Υποδομές εξοπλισμών στο ΤΕΙ Καλαμάτας» στο ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013, συνολικού προϋπολογισμού 3.386.000 ευρώ.
Αντικείμενο της πράξης είναι η ανάπτυξη των εργαστηρίων του ΤΕΙ Καλαμάτας με προμήθεια ή/και συμπλήρωση του εξοπλισμού τους, με σκοπό την ανάπτυξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.  
Με το προτεινόμενο έργο παρέχεται η δυνατότητα σύζευξης της βασικής με την εφαρμοσμένη έρευνα μέσω δημιουργίας μιας ερευνητικής πλατφόρμας, η οποία θα βασίζεται σε καινοτόμες υπολογιστικές και πειραματικές προσεγγίσεις, αξιοποιώντας υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό. Επίσης, προβλέπεται η προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού, με σκοπό την αναβάθμιση και συμπλήρωση του εξοπλισμού του Τμήματος Εκδόσεων και Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ, έτσι ώστε να υποστηριχθούν οι ερευνητικές δραστηριότητες των μελών του ΤΕΙ, να προσφερθούν υπηρεσίες σε άτομα με ειδικές ανάγκες και να υποβοηθηθεί η πρόσβασή τους στις πηγές πληροφόρησης και επιστημονικής γνώσης και, τέλος, να αναβαθμισθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες του συγκεκριμένου Τμήματος στην κοινότητα του ΤΕΙ.
Τα εργαστήρια και οι μονάδες που θα εξοπλιστούν είναι:
α) Εργαστήριο ηλεκτρονικής μικροσκοπίας
β) Εργαστήριο διαχωρισμών και χημικής ανάλυσης
γ) Εργαστήρια βελτίωσης φυτών, εντομολογίας και μικροβιολογίας τροφίμων
δ) Εργαστήριο μηχανικής τροφίμων
ε) Εργαστήριο μετασυλλεκτικών – μετασυγκομιστικών χειρισμών - τυποποίησης
στ) Εργαστήριο πληροφορικής και ανάλυσης υγειονομικών- προνοιακών δεδομένων
ζ) Εργαστήριο-παρατηρητήριο τοπικής αυτοδιοίκησης
η) Εργαστήριο χρηματοοικονομικής μηχανικής και ποσοτικών μεθόδων
θ) Εργαστήριο τηλεπικοινωνιών
ι) Εργαστήριο πληροφορικής-προηγμένα θέματα αλγορίθμων (Ε.Π.Π.Θ.Α.)
ια) Τμήμα εκδόσεων και βιβλιοθήκης
ιβ) Εργαστήριο κατάποσης και φωνής.


*** Σιδηρόκαστρο
~ ImageΑντίδραση για το γιατρό του Περιφερειακού Ιατρείου
* Την αντίδραση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Σιδηροκάστρου Τριφυλίας προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, σύμφωνα με την οποία δε θα επισκέπτεται το Σιδηρόκαστρο ο γιατρός κάθε Δευτέρα.
Χθες, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σιδηροκάστρου, Πάνος Μητρόπουλος, επισκέφθηκε τον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Πάνο Μπόζο, στον οποίο εξέφρασε τη διαφωνία και τη διαμαρτυρία του για αυτή την απόφαση, σε μια περίοδο μάλιστα, όπως η θερινή, που ο κόσμος στην ορεινή Τριφυλία και Αυλώνα αυξάνει, λόγω και των επισκέψεων στη Νέδα!
 
Όπως μας είπε ο πρόεδρος, μέχρι τώρα ο γιατρός πήγαινε στο Περιφερειακό Ιατρείο Σιδηροκάστρου κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ενώ τις άλλες μέρες επισκεπτόταν άλλα χωριά της Δ.Ε. Αυλώνας και περνούσε και από το Σιδηρόκαστρο. Τώρα, με απόφαση της διοίκησης ο γιατρός δε θα πηγαίνει στο Σιδηρόκαστρο κάθε Δευτέρα. Ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε πως οι ανάγκες για παρουσία του γιατρού αυτή την περίοδο είναι αυξημένες, ενώ το Π.Ι. είναι εξοπλισμένο και για τις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις. Ζήτησε, δε, από τον αναπληρωτή διοικητή να συνεχίσει ο γιατρός να επισκέπτεται το Σιδηρόκαστρο, όπως μέχρι τώρα, και να βρεθεί τρόπος να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και των άλλων χωριών.
Ωστόσο, ο κ. Μπόζος τού είπε πως επειδή δεν υπάρχει προσωπικό, η λύση αυτή είναι προσωρινή, αλλά, όπως σημείωσε ο πρόεδρος, μπορεί να τραβήξει σε βάθος χρόνου και έτσι υπάρχει πρόβλημα στο Σιδηρόκαστρο και την περιοχή.
Η.Γ.


*** Aπό Κροντήρη μέχρι Φραντζή
 ~ ImageΚαμία σκέψη για πεζοδρόμηση της Αριστομένους
* Ούτε… 48 ώρες δε σκέφτηκε ο δήμαρχος Παν. Νίκας την πρόταση του επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμάτη Μπεχράκη, για πεζοδρόμηση και του υπόλοιπου τμήματος της οδού Αριστομένους, από την οδό Κροντήρη έως τα φανάρια της οδού Φραντζή.
Σε δηλώσεις του χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέρριψε την πρόταση πεζοδρόμησης. Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, η πεζοδρόμηση του συγκεκριμένου τμήματος θα επηρεάσει την εμπορική κίνηση σε δεκάδες καταστήματα, ενώ κάλεσε, όποιον άλλον πιστεύει ότι πρέπει να πεζοδρομηθεί η Αριστομένους, να επισκεφθεί τώρα, που έχει κλείσει ο δρόμος για τα έργα, τα μαγαζιά και να δει ότι η κίνηση έχει ατονήσει ουσιαστικά.
Ο κ. Μπεχράκης είχε προτείνει να πεζοδρομηθεί τώρα, στο πλαίσιο των έργων για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, η οδός Αριστομένους. Σε δηλώσεις τις προηγούμενες ημέρες, τόνισε ότι η πεζοδρόμηση της Αριστομένους δεν είναι απλά μια ιδέα και πρόταση, αλλά κάτι που προβλέπεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο αποτελεί νόμο του κράτους.Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η πεζοδρόμηση θα έδινε άλλη ώθηση στην εμπορική κίνηση και θα τόνωνε την κοινωνική δραστηριότητα, όπως υπογράμμισε ότι συνέβη με την πεζοδρόμηση του τμήματος από την 23ης Μαρτίου μέχρι την Τράπεζα της Ελλάδος. Του Αντώνη Πετρόγιαννη


** Πριν 94 χρόνια
- Ο Γεώργιος Κ. Λαγόγιαννης, κάτοικος Aρφαρών, ηυτοκτόνησε, βληθείς δια δικάννου όπλου εις την κροταφικήν χώρα. Οι λόγοι παραμένουν άγνωστοι.
-ΤΟ απόγευμα της παρελθούσης Κυριακής ο παρεπιδημών εις την πόλιν μας δημοσιογράφος Πλαταρίδης εποιήσατο την προαγγελθείσαν διάλεξίν του εις την αίθουσαν της Λαϊκής Σχολής. Ο Πλαταρίδης ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου παρουσίασε επί πολλήν ώραν διαφόρους εικόνας εκ του μετώπου εις τας οποίας κατωπτρίζετο η πολεμική ζωή εις τα χαρακώματα και εξήρετο η ανδρεία και η αυτοθυσία των Ελλήνων στρατιωτών. Το τέλος της διαλέξεως του Πλαταρίδου εστέφθη υπό τα ζωηρά χειροκροτήματα και τας επευφημίας του ακροατηρίου.
-ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ προχθές και προεφυλακίσθη ο Παν. Κλαπέας, δικηγόρος, κατηγορούμενος δια τα Νοεμβριανά γεγονότα.
-ΑΠΟ προχθές ανέλαβε την διεύθυνσιν της Νομαρχίας ο τοποθετηθείς παρ’ αυτής νέος Διευθυντής Σκαρπέτης.

*** Ανοικτή Επιστολή
~ Να συντηρηθεί και να διασωθεί το πλακόστρωτο της κεντρικής πλατείας
Κυρία διευθύντρια,

ο Δήμος Καλαμάτας απεφάσισε ν’ «αναπλάσει» την Κεντρικήν Πλατείαν (Βασιλέως Γεωργίου) της Καλαμάτας και εις την ανάπλασιν περιλαμβάνεται και έχει συντελεστεί η κοπή, πλην ενός, όλων των δένδρων τα οποία υπήρχαν εις το Βόρειον μέρος της Πλατείας.
Εκτός του ότι ο Δήμος είναι χρεωμένος, εκτός του ότι το περιφραγμένο δια την ανάπλασιν κομμάτι της πλατείας ήτο αρκετά όμορφο και με τα παγκάκια του, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, στη σκιά των κομμένων δένδρων, αποτελούσε χώρον συναντήσεως κυρίως ηλικιωμένων, υπάρχει και ένας άλλος σοβαρότατος λόγος να μη συνεχισθή προς νότον η ανάπλασις.
Εις το τμήμα απ’ όπου τελειώνει η περίφραξις έως σχεδόν την οδόν Ιατροπούλου υπάρχει «ένα… μοναδικό έργο μοντέρνας τέχνης…», το οποίο «… έχει μεγάλη καλλιτεχνική αξία και κανείς δεν δικαιούται να το καταστρέψει…» κατά το Επιμελητήριον Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, το οποίον ΑΠΑΙΤΕΙ «… να μην καταστραφεί το συγκεκριμένο και αντιπροσωπευτικό έργο του 1970 της Καλαμάτας, που ίσως είναι και το μοναδικό επιδαπέδιο έργο op art στην Ελλάδα…» και «… δεν είναι κτήμα του Δήμου Καλαμάτας, αλλά ανήκει στο λαό της… ανήκει σε όλους μας…».
Και καταλήγει το Επιμελητήριον Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος εις την με αριθμό πρωτοκόλλου 403/2-3-2012 Διαμαρτυρίαν του: «Σε μία τόσο δύσκολη περίοδο κρίσης και ανέχειας, τα συγκεκριμένα χρήματα θα μπορούσαν να καλύψουν άλλες απαραίτητες ανάγκες της πόλης και όχι να καταστρέψουν ένα μοναδικό έργο τέχνης…», δια να κατασκευαστεί, μία συνηθισμένη, με τετράγωνες ισομεγέθεις πλάκες – πλην κάποιων διαφορετικών εις τα άκρα κατά μίαν προαπεικόνισιν, την οποίαν είδα. Εξάλλου, κατά μίαν πληροφορίαν αυτά τα χρήματα αρχικώς ορίζοντο δια έργα εις τας ακραίας γειτονιάς της Καλαμάτας, όπου πράγματι υπάρχουν ανάγκες.
Παρουσιάζεται μίαν από ψηλά φωτογραφίαν της πλατείας, όπως είναι σήμερα, δια να ιδούν οι Καλαματιανοί ολόκληρον, περίπου, το μοναδικόν αυτό έργο τέχνης, το οποίον δύσκολα από το έδαφος μπορούν να «συλλάβουν».
Αντί να καταστραφεί αυτό το μοναδικόν έργον τέχνης, πρέπει να συντηρηθεί, ν’ αντικατασταθούν οι σπασμένες πλάκες (είναι πολλές) με άλλες εντελώς όμοιες και στο σχήμα και στο χρώμα, ν’ απαγορευθή αυστηρότατα ν’ ανέρχονται εις το τμήμα αυτό αυτοκίνητα δι’ οιονδήποτε λόγον και να τοποθετηθούν εις τα δύο άκρα, βόρειον – νότιον, του τμήματος αυτού δύο μεγάλες φωτογραφίες του, με επεξήγησιν του τι απεικονίζουν, ώστε να δίνουν προσοχήν και να θαυμάζουν το έργον οι διερχόμενοι.
Έλαχεν εις την Καλαμάταν να έχει ένα μοναδικόν επιδαπέδιο έργο op art στην Ελλάδα και η Δημοτική Αρχή θέλει να το καταστρέψει.- Καλαματιανοί, μην το επιτρέψετε.  - Κύριε υπουργέ Πολιτισμού (όποιος είναι), μην το επιτρέψεις.
Οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν προ ετών τα αγάλματα του Βούδα…
Ευχαριστώ δια την φιλοξενίαν.   Μετά τιμής, Βασίλειος Ε. Βασιλόπουλος  Δικηγόρος
 
*** 1η Ανθοκομική Έκθεση Δήμου Καλαμάτας
ΑΠΟ 23 ΕΩΣ 27 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Από τις 23 έως και τις 27 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η 1η Ανθοκομική Έκθεση, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και συγκεκριμένα στο χώρο που βρίσκεται μπροστά από τη μεγάλη λίμνη. Οι εκθέτες που θα λάβουν μέρος θα είναι: φυτωριούχοι, παραγωγοί ανθοκομικών και λαχανοκομικών ειδών, ανθοπωλεία, γεωπονικά καταστήματα και καταστήματα αρδευτικών ειδών κήπου. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 9.00 το πρωί έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι και από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το βράδυ.
 
Εν τω μεταξύ, με την ευκαιρία της ανθοκομικής έκθεσης προγραμματίζονται παράλληλες εκδηλώσεις, όπως: έκθεση φωτογραφίας της Φωτογραφικής Λέσχης και με θέμα ανάλογο. Έκθεση εικαστικών έργων μαθητών της «Φάρις» στο χώρο των τρένων. Εργαστήρι ζωγραφικής παιδιών Δημοτικών Σχολείων. Διάφορες εκδηλώσεις συλλόγων χρηστών βαγονιών και συλλόγων εθελοντών. Μουσικές παραστάσεις από τη Φιλαρμονική και το Δημοτικό Ωδείο. Χορευτικές εκδηλώσεις από συλλόγους παραδοσιακών χορών, εκδηλώσεις χορωδιών.
Επίσης, θα υπάρχει περίπτερο της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Καλαμάτας για θέματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, καθώς και περίπτερο της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών με έκθεση φυτών από το φυτώριο και επίδειξη φυτέματος. Τέλος, θα γίνουν μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων, ένα δίωρο κάθε ημέρα (9.00 με 11.00 το πρωί).
Α.Π.


*** Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος
* Στις περιοχές των πρώην Δήμων Πεταλιδίου, Αίπειας και Κορώνης, προκειμένου να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες της ΔΕΔΔΗΕ, θα γίνει διακοπή του  ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη, από 8.30 έως 9.30.
Επίσης, στις περιοχές των δ.δ. Αρτεμισίας, Αλαγονίας, Καρβελίου, Λαδά, Νέδουσας και Πηγών θα γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος την ίδια ημέρα, από 9.00 έως 13.00, ενώ στην Καλαμάτα, στις περιοχές Φραγκοπήγαδο, Ελαιοτριβείο «Δημητρόπουλου», βόρεια «ΟΑΕΔ», Λέικα και Κάρτσωνα, από 14.00 έως 15.00.
 
*** Σχολικές Μονάδες
~ Ενημέρωση – ανακοίνωση για υποβιβασμούς, συγχωνεύσεις και καταργήσεις
* Το υπουργείο Παιδείας με την αριθμ’ 41643/Δ4 / 11-4-2012 απόφαση, και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις και οι θέσεις των εκπαιδευτικών και γενικότερα των αρμοδίων φορέων του νομού μας για το θέμα, προέβη στη μείωση 15 οργανικών θέσεων των σχολείων του νομού μας, αφού αποφάσισε τον υποβιβασμό, τη συγχώνευση και την κατάργηση σχολικών μονάδων, όπως παρακάτω:
α) Υποβιβασμός 6 σχολικών μονάδων της Καλαμάτας, των 3ου, 6ου, 14ου, 16ου, 18ου Δημοτικών Σχολείων, από 12θέσια σε 11θέσια και του 2ου Δημοτικού Σχολείου από 12/θ σε 10/θ.
β) Υποβιβασμός των περιφερειακών σχολείων: 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης και Δημοτικού Σχολείου Μελιγαλά από 12θέσια σε 11/θ. Του Δημοτικού Σχολείου Βλαχόπουλου από 4/θ σε 3/θ και του Δημοτικού Σχολείου Φοινικούντας από 3/θ σε 2/θ.
γ) Συγχώνευση των Δημοτικών Σχολείων: 2/θ Δημοτικού Σχολείου Βελίκας με το 2ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης.
δ) Κατάργηση του 2/θ Δημοτικού Σχολείου Αυλώνας.
Αγαπητοί συνάδελφοι, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και οφείλω να σας ενημερώσω καταθέτοντας τις απόψεις μου και επισημαίνοντας τα εξής:
α) Η εν λόγω απόφαση ελήφθη στις 11/4/2012, την ημέρα προκήρυξης των εθνικών εκλογών, και ενημερωθήκαμε γι’ αυτήν από το διαδίκτυο στις 03-5-2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ άλλα γνώριζε για αυτό το θέμα η εκπαιδευτική κοινότητα του νομού μας βάσει της τελικής πρότασης της Α/βάθμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας και των ανακοινώσεων που είχαν γίνει, άλλα τελικά αποφασίστηκαν από το υπουργείο Παιδείας. Εύλογα πλέον τα ερωτήματα που προκύπτουν και ζητούν απάντηση: «Ποια τελικά εισήγηση έγινε προς το υπουργείο από την Περιφερειακή Διοίκηση; Το υπουργείο Παιδείας έλαβε υπόψη του την εισήγηση της Περιφέρειας ή αποφάσισε χωρίς να τη λάβει υπόψη του;».
Ό,τι, όμως, και να ισχύει, πιστεύουμε ότι η εντύπωση που δημιουργείται παραπέμπει σε τακτικές τις οποίες τόσο ο κλάδος μας όσο και ο ελληνικός λαός έχουν καταδικάσει.
β) Τι θα γίνει με τις οργανικές θέσεις των υπεράριθμων συναδέλφων; Θα υπάρξουν άλλες οργανικές θέσεις εντός της πόλης της Καλαμάτας, για να τοποθετηθούν οι υπεράριθμοι συνάδελφοι που θα προκύψουν από τις οργανικές θέσεις που χάνονται ή θα βρεθούν σε σχολεία όμορων περιοχών;
Επίσης, είναι βέβαιο ότι η μείωση των οργανικών θέσεων θα συμβάλει στη μη ικανοποίηση μεταθέσεων.
γ) Η μείωση των οργανικών θέσεων θα δημιουργήσει δυσλειτουργία στις σχολικές μονάδες του νομού μας λόγω της έλλειψης των εκπαιδευτικών, αφού υπάρχει πρόβλεψη για ελάχιστους έως μηδενικούς διορισμούς και προσλήψεις μικρού αριθμού αναπληρωτών, με αποτέλεσμα τη λειτουργία υπεράριθμων τμημάτων.
~* Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
εκτιμώ ότι η εκπαιδευτική κοινότητα του νομού μας δια των θεσμοθετημένων οργάνων της, αλλά και το Δ.Σ. της ΔΟΕ, θα πρέπει να απαιτήσουν από τους αρμοδίους τη μη εφαρμογή και την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης.
Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι το μέλλον των μαθητών και, συνεπώς, το μέλλον της χώρας μας έχει άμεση σχέση με την αναβάθμιση της Δωρεάν Δημόσιας Εκπαίδευσης, η οποία δεν επιτυγχάνεται με υποβιβασμούς σχολείων και με τις δυσβάσταχτες περικοπές στο χώρο της εκπαίδευσης.
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος  .,   Δάσκαλος, αιρετός  , στο ΠΥΣΠΕ Μεσσηνίας

*** Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας
~ Επίσκεψη στο Balikesir της Τουρκίας
* Στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ευρωπαϊκού προγράμματος
~ Αντιπροσωπεία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας, αποτελούμενη από τη διευθύντρια Γεωργία Γάλλου, τους εκπαιδευτικούς Ελένη Λιανού, Γεώργιο Παπασταθόπουλο, Παναγιώτη Αντριανόπουλο και 17 εκπαιδευόμενους, επισκέφτηκαν το χρονικό διάστημα 7-12 Μαΐου το Balikesir της Τουρκίας, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθησης Grundtving, με θέμα: «Χτίζοντας μια ευρωπαϊκή γυναικεία ταυτότητα», στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος. Συντονίστρια χώρα είναι η Ισπανία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό Escola oficial de idiomas de Ourense και υπεύθυνη την κα Nansy Cassieles, ενώ συμμετέχουν εκπαιδευτικοί οργανισμοί από Balikesir Τουρκίας, Piipola Φιλανδίας και Κoudekerke-Ζeeland της Ολλανδίας.
Κατά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις των εκπαιδευτικών οργανισμών των συμμετεχόντων εταίρων και των πόλεών τους, καθώς και θεμάτων που αφορούν στη γυναικεία ταυτότητα σε κάθε χώρα και τη γυναίκα στον κινηματογράφο.
Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τον εκπαιδευτικό οργανισμό Balikesir Provincial Directorate of Νational Education, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Αθλητισμού Balikesir Genclik Hizmetleri Ve Spor il Mudurlugu και τον Παιδικό Σταθμό Naclye Kabakci Kindergarten, όπου και έγιναν οι προγραμματισμένες παρουσιάσεις του προγράμματος.
Επίσης, περιηγήθηκαν στην πόλη, επισκέφτηκαν το μουσείο και έκθεση ζωγραφικής, όπως και την Έφεσο, το γνωστό τουριστικό Sirince και το Κουσάντασι. Τέλος, βρέθηκαν στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, όπου με πατριαρχική εντολή τούς υποδέχτηκε ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας, στην Αγία Σοφία και σε άλλα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης.

*** Ένταξη ποδηλατόδρομου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα
~ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΝΕΔΟΝΤΑ - ΜΑΡΙΝΑΣ
 Στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας πρόκειται να συζητηθεί και το θέμα συμμετοχής του Δήμου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αστική αναζωογόνηση 2012-2015», στους άξονες προτεραιότητας: αναβάθμιση αστικών υποδομών, προστασία και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος, ενίσχυση ελκυστικότητας πόλεων.
Ειδικότερα, ο άξονας 2 αφορά στην αναβάθμιση αστικών υποδομών μέσω παρεμβάσεων για την αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος των πόλεων, τη βελτίωση του αστικού εξοπλισμού και των αστικών υποδομών για τη βιώσιμη κινητικότητα, τη διαμόρφωση ελεύθερων χώρων και την ενίσχυση της επισκεψιμότητάς τους, καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση των αστικών υποδομών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με σχετική απόφασή του έχει εγκρίνει τη μελέτη του έργου «Κατασκευή ποδηλατόδρομου ζώνης Νέδοντα – Μαρίνας», έργο που εκπληρώνει, σύμφωνα και με την εισήγηση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Καλαμάτας, τους ειδικούς στόχους του άξονα 2. Έτσι, προτείνεται η ένταξή του στο παραπάνω πρόγραμμα.- Α.Π.

*** Ψηφίζουν αύριο στα τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας
 ~ Οι ήσυχες εκλογές…
* Τι λένε εκπρόσωποι και υποψήφιοι των παρατάξεων σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο στην Καλαμάτα
* Αύριο Τετάρτη 16 Μαΐου θα διεξαχθούν οι φοιτητικές εκλογές σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Ως εκ τούτου, κάλπες θα στηθούν και στις σχολές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ στην Καλαμάτα.
Το «Θάρρος» βρέθηκε στα δύο ιδρύματα και μίλησε με εκπροσώπους και υποψηφίους όλων των παρατάξεων.
Όσο για το κλίμα που επικρατούσε, σε καμία περίπτωση δε θύμιζε παραμονή εκλογών ή αντίστοιχη περίοδο παλαιότερων ετών, κάτι στο οποίο συμφώνησαν και όσοι μίλησαν στην εφημερίδα, αποδίδοντάς το στα όσα συμβαίνουν γενικότερα στη χώρα.
~* ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
~ Κατερίνα Χάνη (ΠΑΣΠ)
«Το κλίμα είναι κάπως περίεργο, αφού είναι επηρεασμένο από την κατάσταση της χώρας. Τουλάχιστον, στην παράταξή μας είναι καλό. Στα ψηφοδέλτια υπάρχει συμμετοχή, αλλά η προσέλευση και η ανταπόκριση των φοιτητών θα φανεί την Τετάρτη. Πρέπει οι φοιτητές να έρθουν να ψηφίσουν, γιατί μέσα από τις παρατάξεις έχουν δημιουργηθεί κάποια όργανα στο ίδρυμα για διάφορα ζητήματα που αφορούν το σπουδαστή».
~ Κίμωνας Σινέσιος (ΔΑΠ ΝΔΦΚ)
«Το φετινό κλίμα των εκλογών μέχρι στιγμής είναι πιο ήπιο σε σχέση με άλλες χρονιές. Είναι και λογικό σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, σε συνάρτηση με την αβεβαιότητα για το μέλλον τόσο των σπουδών όλων των φοιτητών όσο και των οικογενειών τους. Ρόλο σε αυτό έχει παίξει και η πιθανότητα επανάληψης των εκλογών. Καλούμε τους φοιτητές να έρθουν να ψηφίσουν, ώστε να εκφράσουν τη θέλησή τους και να δείξουν τι αντιπροσωπεύει ο καθένας, ποιες είναι οι ανάγκες τους και ποιος μπορεί να τις υποστηρίξει».
 ~ Παναγιώτης Λιμπριτάκης (ΠΣΚ)
«Οι φοιτητικές αυτές εκλογές αποτελούν συνέχεια των βουλευτικών. Καλούμε τους φοιτητές να έρθουν να ψηφίσουν και να καταλάβουν ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι οι φίλοι τους. Πρέπει να καταλάβουν ποιοι είναι αυτοί που θα τους βοηθήσουν σε προβλήματα, όπως η στέγαση, η σίτιση και η μετακίνηση. Εμείς καλούμε τους φοιτητές να έρθουν στις εκλογές, γιατί οι ίδιοι δε συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις».
~* ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
~ Ελένη Τσιγκάρη (ΠΚΣ)
«Εμείς θέλουμε οι φοιτητικές εκλογές να έχουν αγωνιστικό χαρακτήρα. Ειδικά τώρα, με το συγκεκριμένο πολιτικό κλίμα, θέλουμε να βγούμε μπροστά για τα περισσότερα κακά που έρχονται. Γενικότερα, όμως, δεν υπάρχει ιδιαίτερη συμμετοχή. Αντίθετα, στους υποψηφίους υπάρχει αρκετή συμμετοχή. Τους περιμένω όλους την Τετάρτη».
~ Γκέρος Παναγιώτης - Ρομίνα Λαπέα (ΔΑΠ)
«Υπάρχει συμμετοχή και στο Τμήμα του Ιστορικού και στο Τμήμα της Φιλολογίας. Να έρθουν οι φοιτητές να ψηφίσουν, ώστε να διεκδικήσουμε κι εμείς τα δικαιώματά τους. Θέλουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για το Πανεπιστήμιο. Δε μας ενδιαφέρουν τα κομματικά, αφού όλοι βλέπουμε τι γίνεται έξω. Γι’ αυτό ζητάμε τη στήριξή τους. Το κλίμα είναι ψυχρό, γιατί ο κόσμος έχει “παγώσει” με τα κόμματα και θεωρεί τις παρατάξεις μέρος αυτών. Πάντως, πιστεύουμε ότι θα υπάρχει λιγότερη προσέλευση των φοιτητών».
~ Βασίλης Παπαρούπας- Γιάννης Πανταζόπουλος  (ΠΑΣΠ)
«Οι φοιτητές φέτος φαίνονται λιγότερο ενεργοποιημένοι και ευαισθητοποιημένοι. Τα πράγματα είναι πολύ ήρεμα, ενώ εμείς, προσωπικά, δεν υποκινούμε το κλίμα, γιατί με τα έργα μας έχουμε αποδείξει ποιοι είμαστε. Βασιζόμαστε στην εμπιστοσύνη του φοιτητικού συλλόγου. Οι φοιτητές να έρθουν να ψηφίσουν, γιατί θεωρούμε ότι η αποχή δε θα φέρει αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα. Με την ιδιότητα του φοιτητή που έχουμε, πρέπει ο καθένας με την ψήφο του να μας δείξει και να μας υποδείξει τι είναι το καλύτερο για το Πανεπιστήμιο».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

** 4ος Διαγωνισμός Πιάνου "Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα"
~ Διπλή καλαματιανή επιτυχία!
* Εξαιρετικές εμφανίσεις και νέες επιτυχίες για την πόλη της Καλαμάτας, αυτή τη φορά στην πρόσφατη διοργάνωση του 4ου Διαγωνισμού Πιάνου «Μαρία Χαιρογιώργου -Σιγάρα», του οποίου ο τελικός γύρος έλαβε χώρα στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 8 Απριλίου.
Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς σε πανελλήνιο επίπεδο, με δεκάδες συμμετοχές από ολόκληρη τη χώρα, με προγραμματισμένο προκριματικό και τελικό κύκλο, ο οποίος φέρει το όνομα μιας από τις πιο γνωστές διεθνώς πιανιστικές προσωπικότητες, της Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα, η οποία υπήρξε σπουδαία σολίστ και παιδαγωγός (μεταξύ των άλλων μαθητών της στο Ωδείο Αθηνών ήταν ο Δημήτρης Σγούρος).
 
Η Καλαμάτα πανηγύρισε στη διαγωνιστική αυτή διοργάνωση δύο επιτυχίες:
-Β’ Βραβείο στην Ομάδα Δ (ηλικίες 19 – 23 ετών) με τον 20χρονο Χρήστο Ντανάκα, επί χρόνια σπουδαστή της τάξης πιάνου της Νέλλης Σεμιτέκολο στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και μετά στο Ατενέουμ, απ’ όπου και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2011 με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί». Ο Χρήστος Ντανάκας παρουσιάστηκε από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας σε ρεσιτάλ πιάνου, στην Αίθουσα του Ωδείου, στις 9 Φεβρουαρίου, και
-Γ’ Βραβείο στην Ομάδα Β (ηλικίες 11-14 ετών) με τη 13χρονη Μαρίνια Κουτσούκου, σπουδάστρια της Ανωτέρας στις τάξεις πιάνου της Νέλλης Σεμιτέκολο και του Στάθη Γυφτάκη στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.
 
*** Βιβλιοπωλεία "Παπασωτηρίου" Καλαμάτας
~ Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη
* Εκδήλωση - αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη οργανώνουν τα βιβλιοπωλεία «Παπασωτηρίου» Καλαμάτας, με καλεσμένη τη σκηνοθέτιδα Λυδία Καρρά.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πέρα από την παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του παγκοσμίως καταξιωμένου σκηνοθέτη, θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ της Λυδίας Καρρά «Μια ζωή, μια εποχή» (διάρκεια 87’, 2008). Στο ντοκιμαντέρ ο Μιχάλης Κακογιάννης αφηγείται τη ζωή και την εποχή του. Με οξυδέρκεια και χιούμορ σχολιάζει σε αποσπάσματα ταινιών του τους διεθνείς αστέρες που συνεργάστηκαν μαζί του. 

***  Έρκος οδόντων
~ Σ(φ)ύριζα και ψείριζαΤου Δημήτρη ΓιατράκουΚαι τώρα, πάνσοφε λαέ μου, έλα, λύσε τον κύβο ΣΥΡΙΖΑ. Πιο εύκολος είναι ο Ρούμπικ, παρά αυτός που δημιούργησε με τις συνιστώσες του ο Αλέξης.
Κατά Μπαμπινιώτη, συνιστώσα σημαίνει «καθεμιά από τις επιμέρους δυνάμεις που ασκούνται σ’ ένα σώμα και με τη σύνθεση των οποίων προκύπτει η συνισταμένη». Ε; Σας ψιλομπέρδεψε η ερμηνεία; Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να δείτε πόσο μπερδεμένες είναι μεταξύ τους. Γι’ αυτό ο ένας (Σταθάκης) λέει σέβομαι τον Μανώλη Γλέζο αλλά δεν τον ερμηνεύω στις θέσεις του για τη φορολόγηση των εισοδημάτων, ο έτερος - έχει «σκάσει» και πλήθος καινούργιων, όπερ αδύνατον να συγκρατήσεις όλα τα ονόματα- δε γνώριζε επακριβώς τι είπε ο Στρατούλης για τις καταθέσεις στις τράπεζες και ένας τρίτος τσίτωνε με όσα είπε ο Δραγασάκης για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Πλήθος οι δεξαμενές σκέψης σ’ αυτό τον κομματικό συνασπισμό. Υποκλίνομαι, αλλά και μπερδεύομαι ταυτόχρονα.
Μέχρι, λοιπόν, να συνεννοηθούν μεταξύ τους μπορεί να τραγουδήσουμε «ήταν ένα μικρό καράβι, που έγινε αταξίδευτο».
Κι αυτό, επειδή ο Αλέξης όλο τούτο τον καιρό συμπεριφέρεται ως Πόντιος Πιλάτος. Νίπτω τας χείρας μου, λέει. Ούτε συμμετοχή θέλει στην καθαρή εντολή των πολιτών για συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, ούτε ψήφο ανοχής δίνει, μήτε ο ίδιος θέλει να κυβερνήσει με την ανοχή των υπολοίπων. Μονά-ζυγά δικά του. Οπότε, αποτελεί ή όχι μετενσάρκωση του Πόντιου Πιλάτου; Και σαν να μην έφθανε αυτό, προβοκάρει τον Κουβέλη, αλλά σνομπάρει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο τρισμέγιστος!!!
Τι θέλουν, λοιπόν, ο Αλέξης και οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ; Εκλογές, αφού βλέπουν ότι οι δημοσκοπήσεις τούς φέρνουν πρώτο κόμμα. Κοντός ψαλμός αλληλούια, λοιπόν. Να τις ορίσουν μόνο, όχι για τις 17 Ιουνίου, όπως πιθανολογείται, αλλά για τις 4 του ίδιου μήνα, οπότε και η γιορτή του Αγίου Πνεύματος, μπας και φωτιστεί ο ελληνικός λαός. Κι αυτό, γιατί ο Αλέξης πρέπει να πάρει μια απάντηση για τη θέση του σ(φ)ύριζα αδιάφορα (για την κατάσταση της χώρας), επειδή ψείριζα… ψήφους.

**


** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2012 :
*** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/05/1-2012.html , 1η   του  ΜΑΪ  2012 Τρίτη , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-                                                                            ~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/05/2-2012.html , * Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 2 Μαϊου 2012 ,.-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/05/blog-post.html ,  Στο    αγιάζι  της ενημέρωσης Πέμπτη  3 Μαρτίου  2012 ,-                                              ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/05/4-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 4 Μαϊου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/05/5-2012.html , Στο αγιάζι της  Σαββατιάτικης  ενημέρωσης 5  Μαϊου  2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/05/6-2012.html  , Κυριακή  6  Μαϊου 2012 Ώρα  ψήφου , ώρα αποτελεσμάτων .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/05/7-2012.html  , Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  7 Μαϊου  2012  .-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/05/blog-post.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 8 Μαϊου 2012  .-

~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/05/8-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Τρίτη 8 Μαϊου 2012 .-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2012/05/9-2012.html , Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  9  Μαϊου  2012 .-
 ~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/05/10-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 10 Μαϊου 2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/05/11-2012.html , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Παρασκευή 11 Μαϊου 2012 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/05/12-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12 Μαϊου 2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/05/12-2012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης  Σάββατο 12 Μαϊου  2012.-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/05/13-2012.html , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 13 Μαΐου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/05/15-2012.html  , Στο  αγιάζι της Μεσσηνιακής  Ενημέρωσης 15  Μαϊου  2012 .-
~**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου