ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 19-Νοεμβρίου-2016

  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 19-Νοεμβρίου-2016  :
 
 
ΑΥΤΗ την ΕΥΡΩΠΗ ΘΈΛΟΥΜΕ  ;  Βίντεο
Ο ΠΟΥΤΙΝ για τον βιασμό παιδιών από πρόσφυγες μετανάστες 2016    19/11/2016:   https://youtu.be/RZ5hDsQd8gM .-

*** Αναμάρτητοι απατεώνες!

Επισημαίνει ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος. 
Μαθαίνουμε πως ένας μοναχός μπορεί να είναι αμαρτωλός, δεν μπορεί, ωστόσο, να είναι απατεώνας, καθώς είναι ακτήμονας. Σωστό, σε καθεστώς ακτημοσύνης δεν υπάρχει η έννοια της απατεωνιάς. Εντός αυτού ασφαλώς και όχι έξω από αυτό! Έξω από αυτό δεν υπάρχει ακτημοσύνη, ούτε καν κοινοκτημοσύνη. Άρα, αν δεν είσαι απατεώνας δεν μπορείς να κάνεις μπίζνες! Και χωρίς επιτυχημένες μπίζνες πώς θα επιτελέσεις θεάρεστο έργο; Επειδή, δηλαδή, οι παρεπιδημούντες εν Παραδείσω είναι αντικειμενικά ακτήμονες, θα πρέπει και οι παροικούντες εκεί να συμπεριφέρονται σαν ακτήμονες; Να θεωρήσουμε πως ο Παράδεισος δεν έχει - και δεν είναι - περιουσία; Αυτό θα ήταν αμαρτία ασυχώρετη από τον Θεό και τους Ανθρώπους!
Το κτήμα αυτό καθ’ εαυτό είναι μια αμαρτωλή σχέση και η ανταλλαγή του, αν δεν περιέχει απατεωνιά, αποσκοπώντας στο κέρδος φυσικά, μια σκέτη αμαρτία, που ασφαλώς θα σε ζημιώσει. Και όμως υπάρχει σωτηρία και αυτή βρίσκεται στον πολιτικό χώρο της μεσολάβησης. Εάν μεσολαβείς σε μια συναλλαγή που αφορά σε κτήματα - οποιασδήποτε μορφής και νομικής υπόστασης - τότε δύσκολα θα μπορούσες να ισχυριστείς πως δεν συμμετέχεις ή οργανώνεις μια απατεωνιά, αλλά πολύ εύκολα πως είσαι αναμάρτητος: ένας αναμάρτητος απατεώνας.
Η εποχή μας, αγαπητέ αναγνώστη, είναι η εποχή των αναμάρτητων απατεώνων και όχι των αμαρτωλών, που ωστόσο δεν είναι απατεώνες ή δεν έχουν συνείδηση απατεώνα. Αυτά είναι σοσιαλιστικά πράγματα. Και ο σοσιαλισμός, όπως ίσως ξέρεις, κατέρρευσε εξαιτίας του μεσάζοντα (: μεσάζων για τη διευκόλυνση /ανάπτυξη εμπορικών, ή θρησκευτικών, ή κοινωνικών, ή κομματικών, ή διεθνών, ή υπερεθνικών, ή εν ολίγοις πολιτικών σχέσεων – με αποτελεσματικότερο όλων για τον διαμεσολαβητή ένα ισχυρό μείγμα εξ αυτών).
Και σε τι διαφέρει ο σημερινός μεσάζων από εκείνον του 19ου ή του 20ου αιώνα; Περάσαμε από τον «go-between» στον «mediator» για να καταλήξουμε τον 21ο αιώνα στον «fixer» (: στον μάλλον αυταρχικό διακανονιστή) που είναι παράλληλα και μεσίτης. Αυτός ο fixer είναι ο αυθεντικός αναμάρτητος απατεώνας στις μέρες μας… και να τον αποφεύγεις, αν δεν είσαι ένας από αυτούς. Αυτός είναι στο επίπεδο διάρθρωσης της ισχύος και νομιμοποίησης των εξουσιαστικών σχέσεων και των κοινωνικών αποτελεσμάτων αυτών ο πραγματικός ηγέτης. Ένας ηγέτης χωρίς λαϊκά νομιμοποιημένη ηγεσία. Ένας ύπουλος, άδηλος, συνήθως ασυνείδητος ηγέτης που θα προκαλέσει κρίση για να την επιλύσει ο ίδιος, χωρίς συνεκτική θεωρία, ιδεολογία ή πολιτική συμμετοχή – πέραν της χρήσης ψυχολογιστικών ή/και οικονομιστικών μεθόδων και στατιστικών. Ο fixer μας εξειδικεύεται στο λεγόμενο «problem solving» και μπορεί να είναι εταιρεία συμβούλων, χρηματοπιστωτικός αναλυτής, πολιτικός αναλυτής υψηλού κύρους, διορισμένος εξ επί τούτω δικαστής ή διπλωμάτης. Μια τρόικα, ένα κουαρτέτο, ένας τεχνοκρατικός οργανισμός, μια συμμαχία, ένα δικαστήριο ή μια διπλωματική δομή, που συστήνονται ad hoc.
Αυτό είναι το πολιτικό τέχνασμα του σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Ο fixer είναι η έκφραση της καταστατικής ολοκλήρωσης των αγορών και των πολιτκών. Πρόκειται για τη μεταμοντέρνα διάσταση της «γραφειοκρατίας» των ολοκληρωτικών καθεστώτων που γνωρίσαμε τον προηγούμενο αιώνα. Αυτός είναι η πραγματική, σύγχρονη απειλή καί για την ελευθερία καί για την ισότητα στον κόσμο μας, όπως ασφαλώς και για τη κυριαρχία κρατών ή οποιασδήποτε άλλης κυβερνητικής, κοινωνικής ή διοικητικής δομής. Αυτός ο αναμάρτητος απατεώνας ασκεί τα τελευταία χρόνια τη διακυβέρνηση στην Ελλάδα, επειδή ολόκληρο το πολιτικό σύστημα επεδίωξε να εμφανιστεί και να πολιτευτεί ως «αμαρτωλός, αλλά όχι απατεώνας» - κάτι σαν τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ κατά την απολογία του.
Τους αναμάρτητους απατεώνες έφεραν στα πράγματα διεθνώς αυτοί που πέτυχαν να εκπαιδεύσουν το κοινό στην αντίληψη πως η επίγνωση της αμαρτωλής «φύσης» μας και της αμαρτωλής πολιτικής μας οντολογίας -στο βαθμό μάλιστα που ομολογείται - περιορίζει την πιθανότητα να είμαστε απατεώνες. Και αν η «εξομολόγηση» αποτελεί η ίδια απατεωνιά (κόλπο διαφυγής από τις συνέπειες); Εδώ πλέον δυσκολεύονται και ο Ομπάμα και η Μέρκελ! Σηκώνουν τα χέρια ψηλά και σε στέλνουν στους αναμάρτητους απατεώνες του Σόϊμπλε…
Αυτοί δεν θεωρούν την απατεωνιά αμαρτία, αλλά πολύ φυσιολογική κατάσταση και γιατί όχι αρετή αν συνδυάζεται με την αρχή «μεταξύ απατεώνων ειλικρίνεια». Τι νομίζεις αναγνώστη μου, μια πολιτικοοικονομική απάτη είναι και η ευρωζώνη μας, που για να συντηρηθεί έχει ανάγκη αναμάρτητους απατεώνες στην ουσιαστική ηγεσία της. Εδώ οι Fixers κάνουν πλέον πολιτική, ενώ ο Σόϊμπλε τους περιβάλλει προς το παρόν με την εμπιστοσύνη του, μέχρι να βρεθεί και ο ίδιος σε αδιέξοδο εξαιτίας αυτών.

***   Αξιος ο μισθός του!!! "απλό πανί" η Ελληνική σημαία που τα Κ(α)λόπαιδα του...... συστήματος έκαψαν σε απευθείας μετάδοση. ΑΙΣΧΟΣ..

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEja18TIEYzf-Z4fzpvgUhcO8Go2pDwzDpVSAVJXictcRDds3VdZFpM3hyphenhyphenxf8eAqQj_k1oyflK09FQQr2sKxG5Ko7PL9PnIDh5EYgubu-2nKiOkbeT504Ndy1wB_QP_yvNNkIbCBwg5rJ_Qf/s320/212.jpg
Γράφει ο Γιάννης Δ. Πρεβενιός
Προχθές βράδυ έτυχε να δω το δελτίο ειδήσεων με το κ. Νίκο Ευαγγελάτο και λυπήθηκα πολύ για την παρουσία και τα λεγόμενα του σχολιαστή της Αυγής του δημοσιογράφου κ. Ανδρέα Πετρόπουλου.
Ο εν λόγω κύριος από ότι ...
φαίνεται έχει αναλάβει εργολαβικά στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ την υπεράσπιση της μνημονιακής μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α
Στο συγκεκριμένο λοιπόν δελτίο προσπάθησε να υποβαθμίσει τις πρόσφατες καταστροφές στην επέτειο της 17ης Νοέμβρη γύρω και μέσα στο Πολυτεχνείο των κουκουλοφόρων και παρακρατικών Τσογλανιών τα οποία εδώ και χρόνια υποστηρίζουν και υποθάλπουν όλες οι κυβερνήσεις προκειμένου να αποπροσανατολίζουν αλλά και να.......
φοβίζουν τους Έλληνες πολίτες που στενάζουν από τις φορομπηχτικές τους πολιτικές.
Η ξεφτίλα του βέβαια χτύπησε “Βυσσινί” όταν χαρακτήρισε "απλό πανί" την Ελληνική σημαία που τα Κ(α)λόπαιδα του...... συστήματος έκαψαν σε απευθείας μετάδοση μπροστά στα μάτια εκατοντάδων χιλιάδων εμβρόντητων συμπατριωτών μας!
κ. Πετρόπουλε όπως γνωρίζεται η Σημαία μας μαζί με τον Εθνικό μας ύμνος είναι η παγκόσμια ταυτότητα της πατρίδας μας δηλ. είναι τα Εθνικά μας Σύμβολα και μάλιστα υπάρχει και νόμος ο οποίος τιμωρεί όσους τα καταστρέφουν ή τα προσβάλλουν και δεν επιτρεπόταν να προσπαθήσετε να υποβαθμίσετε με γελοία επιχειρήματα αυτό το απεχθές και κατάπτυστο γεγονός το οποίο να είστε σίγουρος ότι πρόσβαλε και λύπησε πιο πολλούς από όσους φαντάζεστε.
Ναι πολλούς που πιθανόν παλαιότερα σας θεωρούσαν σοβαρό δημοσιογράφο και με το τωρινό σας κατάντημα σίγουρα θα σας τοποθετήσουν δίπλα σε όλους τους γνωστούς δημοσιοκάφρους που εδώ και χρόνια προσπαθούσαν και προσπαθούν να μας πείσουν ότι το μαύρο είναι άσπρο και ότι τα μνημόνια που και εσείς υπηρετείτε τώρα (με περίσσια προθυμία και αποτελεσματικότητα) … Ευλογία!
Άξιος λοιπόν ο μισθός σας!!!  e-mail: prevejohn@yahoo.gr
Υν. : Μια λέξη ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ! Ανθέλληνα κουλτουριάρη .- Αν τολμάς πήγαινε να το πεις αυτό στις Η.Π.Α. ή στη Γερμανία .- Είσαι βλάκας και μισέλληνας για μένα  ! ..

*** Η Χρυσή Αυγή καταγγέλει :
 ΕΚΤΑΚΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Άνανδρη δολοφονική επίθεση από 30 παρακρατικούς του Σύριζα στον βουλευτή μας Γιώργο Γερμενή με σιδηρολοστό!
Δολοφονική επίθεση δέχθηκε πριν από λίγο στο Μαρούσι ο βουλευτής μας Γιώργος Γερμενής. Ομάδα 30 παρακρατικών του Σύριζα με ακάλυπτα πρόσωπα του επιτέθηκε σε κεντρικό σημείο του Αμαρουσίου (εμπορικό κέντρο Αίθριο).
Πρόκειται για την ίδια ομάδα παρακρατικών συριζαίων, που είχε επιτεθεί στα γραφεία μας στο Μαρούσι προ μηνών, οπότε συνελήφθη και καταδικάστηκε μεταξύ άλλων και ο γιος του Σκουρλέτη (είδηση που θάφτηκε από όλα τα ΜΜΕ).
Οι προθέσεις της εγκληματικής συμμορίας ήταν ξεκάθαρα δολοφονικές. Πρόκειται για καραμπινάτη απόπειρα ανθρωποκτονίας, καθώς οι συμμορίτες κρατούσαν σιδηρολοστούς, με τους οποίους χτύπησαν στο κεφάλι τον βουλευτή μας, ενώ έριξαν μεγάλη ποσότητα δακρυγόνου αερίου εναντίον του, καθώς και εναντίον του Αστυνομικού και της κοπέλας που τον συνόδευαν.
Ο Συναγωνιστής αμύνθηκε και η επίθεση αποκρούστηκε με αποτέλεσμα οι άνανδροι παρακρατικοί τελικά να τραπούν σε φυγή. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η αστυνομία προέβη σε προσαγωγές μετά το συμβάν, μέχρι τώρα όμως δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση. Προφανώς έχουν πέσει τηλέφωνα από τους υψηλά ιστάμενους προστάτες των αναρχοκομμουνιστών.
Ο βουλευτής μας μετέβη για όλες τις προληπτικές εξετάσεις σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι με σιδηρολοστό. Καλούμε τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» να καταδικάσουν την άνανδρη δολοφονική επίθεση. Η μη καταδίκη της, όπως έγινε και στο παρελθόν σε ανάλογες επιθέσεις, αλλά και οι πανηγυρισμοί στα μισθωμένα από αυτούς μέσα ενημέρωσης, αποδεικνύουν την συνενοχή τους στα εγκλήματα κατά του Λαϊκού Συνδέσμου.
Οι θρασύδειλες δολοφονικές επιθέσεις του παρακράτος του Σύριζα, στις οποίες πρωτοστατούν τα παιδιά των Σκουρλέτηδων, δεν πρόκειται να σταματήσουν τον δίκαιο Εθνικό Αγώνα της Χρυσής Αυγής. Υν. :  ΝΤΡΟΠΗ !!  Να μην ξεχνάμε ότι η Βία Παράγει Βία ! Δράση ...Αντίδραση .-

*** 
 
Για τέταρτη μέρα νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ο Θάνος Πλεύρης, υπό μηχανική υποστήριξη με την κατάσταση της υγείας του να παραμένι κρίσιμη αλλά σταθερή.
Στον νεαρό δικήγόρο έχει χορηγηθεί ισχυρότατη φαρμακευτική αγωγή και το θετικό είναι ότι ο οργανισμός του δείχνει σημάδια ανταπόκρισης ενώ ο πυρετός έχει πέσει.  Σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε ώρα που περνάει χωρίς να επιδεινώνεται η κατάσταση δίνει πολλές ελπίδες ότι ο Θάνος Πλεύρης θα κερδίσει τη μεγάλη μάχη.
Οι γιατροί ποντάρουν στο νεαρό της ηλικίας του και στο δυνατό οργανισμό του.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο 39χρονος πρώην βουλευτής της ΝΔ είχε εισαχθεί εκτάκτως στο Ιατρικό Κέντρο το πρωί της περασμένης Κυριακής σε κατάσταση σήψης και από τότε παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση.   
Όλα φαίνεται να έχουν προέλθει από ενδοσοκομειακή λοίμωξη καθώς ο κ.Πλεύρης είχε υποβληθεί σε αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα το προηγούμενο διάστημα, όμως η έκβασή τους δεν ήταν η αναμενόμενη. 
Πιθανολογείται πως συνεπεία αυτών των επεμβάσεων εισέβαλε στον οργανισμό του το δυνατό μικρόβιο (σταφυλόκοκκος) που προσπαθούν να καταπολεμήσουν οι γιατροί.
Η πρώτη αγγειοχειρουργική επέμβαση έγινε στην ιδιωτική κλινική «Mediterraneo» και ακολούθησε άλλη στο Λαϊκό νοσοκομείο. Στην ιδιωτική κλινική ο κ. Πλεύρης εισήχθη για την αφαίρεση κιρσού στο αριστερό κάτω άκρο και δέκα ημέρες αργότερα υποβλήθηκε στο Λαϊκό για παρακέντηση στο ίδιο πόδι.
 ~ Τι απαντά η κλινική «Mediterraneo»
Η κλινική «Mediterraneo» στην οποία ο Θάνος Πλεύρης είχε κάνει την αρχική αγγειοχειρουργική επέμβαση εξέδωσε ανακοίνωση απάντηση στα όσα έχουν ακουστεί στην οποία αναφέρει:
«Ο κ. Αθανάσιος Πλεύρης υπεβλήθη σε μία προγραμματισμένη από τον θεράποντα ιατρό του μικρή αγγειοχειρουργική επέμβαση στο αριστερό κάτω άκρο, πριν από 4 εβδομάδες περίπου.
Ο ασθενής, μετά από ολιγόωρη παραμονή εξήλθε από το νοσηλευτήριο σε άριστη κατάσταση, διατυπώνοντας και εγγράφως τις ευχαριστίες του, καθώς και την απόλυτη ικανοποίησή του από το επίπεδο των παρασχεθεισών υπηρεσιών μας. Η παρακολούθηση της πορείας της υγείας του στη συνέχεια δεν πραγματοποιήθηκε στο Mediterraneo Hospital. Για την άσχημη εξέλιξη της ενημερωθήκαμε αιφνιδιαστικά μέσα από δημοσιεύματα»
«Δεν έχουμε πληροφορίες για το τι μεσολάβησε από την έξοδο του κ. Πλεύρη έως την εισαγωγή του σε άλλη ιδιωτική κλινική 22 ημέρες αργότερα. Συνεπώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι είδους πράξεις έγιναν σε Δημόσιο ή άλλο ιδιωτικό Νοσοκομείο και από ποιον, που να προκάλεσαν αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη. Λυπούμαστε ειλικρινά για την εξέλιξη της υγείας του κ. Πλεύρη, συμπάσχουμε με την αγωνία των οικείων του και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση».

***  Σε σοβαρή κατάσταση ο Κωστής Στεφανόπουλος

~ Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, Ερρίκος Ντυνάν, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.
Ο 90χρονος πολιτικός εισήχθη με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.
Η κατάστασή του κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη με δεδομένη την ηλικία του αλλά και την επιβαρυμένη υγεία του. 

***  Σόιμπλε: Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους
~ «Η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της τα επόμενα δέκα χρόνια», είπε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών στο 26ο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο της Φρανκφούρτης χτες το βράδυ. «Αυτό το οποίο δεν γίνεται είναι το ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στα εργασιακά και τoυς κανόνες οι οποίοι διέπουν την αγορά της, όλες όσες (μεταρρυθμίσεις) δηλαδή συμβάλουν στην ανάπτυξη (της ελληνικής οικονομίας) και για τις οποίες έχει δεσμευτεί για ίδιο το συμφέρον της», όπως είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί επίσης ότι οι Έλληνες «ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Έχουν σε σχέση με το ΑΕΠ τους σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές παροχές και συντάξεις από ό,τι για παράδειγμα οι Γερμανοί πολίτες». Πρόσθεσε δε ότι «αυτό δε το επίπεδο ζωής δεν θα μπορούσε να το εξασφαλίσει η Ελλάδα με τις δικές της δυνάμεις στο ορατό μέλλον».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε και πάλι κατά μιας διαγραφής του ελληνικού χρέους, όπως τη ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διότι κατά την άποψή του δεν θα συμβάλλει στην ανάπτυξη: «Ιδίως με διαγραφή χρέους δεν θα επιτευχθεί. Θα συμβεί το αντίθετο από το επιθυμητό», είπε στο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν και οι επικεφαλής της Deutsche Bank και της Commerzbank. Έχει δε την άποψη ότι «αν γίνει διαγραφή χρέους τότε (ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών) δεν θα κάνει πλέον τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Με αυτό τον τρόπο δεν προσφέρουμε στην Ελλάδα αυτό που λέμε εμείς (στη Γερμανία) καλή υπηρεσία».

*** H ΡΩΣΙΑ γίνεται ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΗ!Συμφωνία που ΑΛΛΑΖΕΙ το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ σύστημα...

~   Σύμφωνα με τον ισραηλινό τύπο η Ρωσία και το Ισραήλ σύντομα θα υπογράψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Τελικά χθες αργά το βράδυ ήρθε και η επιβεβαίωση από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, Σεργκέι Λεβίν.
«έχουμε συζητήσει την προοπτική της δημιουργίας μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα σχεδιαστεί και θα εφαρμοστεί» είπε ο κος Λεβίν και τόνισε πως το έχει συζητήσει και με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό Αρκάντυ Ντβόρκοβιτς.
Οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την κοινή ανάπτυξη νέων αγροτικών προϊόντων και την ελεύθερη διακίνηση της υφιστάμενης παραγωγής μεταξύ των.
Η Ρωσία στοχεύει στην αύξηση της εξαγωγής σιτηρών, βοδινού και αυγών προς το Ισραήλ ενώ το δεύτερο την εξαγωγή τεχνογνωσίας στον τομέα της αγροτικής τεχνολογίας.
Win-win δηλαδή. Η Ελλάδα πού βρίσκεται;
Σωστά, στην αγκαλιά των Δυτικών…

*** Σας ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ! Γι αυτό το ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕ θέλει τον ΤΡΑΜΠ...

~   H δεύτερη τροπολογία (2nd amendment)  του Αμερικανικού Συντάγματος δίνει το δικαίωμα οπλοκατοχής στους αμερικανούς πολίτες, για να προστατευθούν σε περίπτωση που το ομοσπονδιακό κράτος διολισθήσει σε φασιστικές καταστάσεις. Τους δίνει δηλαδή τα εργαλεία για να προστατέψουν τη Δημοκρατία και τις πολιτικές τους ελευθερίες.
Ο Μάικ Πομπέο  είναι αντιπρόσωπος του Κάνσας στο αμερικανικό Κονγκρέσο, ανήκει στο Tea Party και είναι ισόβιο μέλος της National Riffle Association, δηλαδή της Εθνικής Ένωσης Όπλων. Ο κος Πομπέο θα είναι ο νέος διευθυντής της CIA, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Για υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζεφ Σέσσιονς, άνθρωπο που τηρεί γενικά σκληρή στάση απέναντι στην έννοια κράτος. Επιθυμεί μικρό σχήμα, μικρή επέμβαση στη ζωή των πολιτών.
Οι δύο αυτές επιλογές δεν είναι επιθυμητές από το Σύστημα Διακυβέρνησης. Θυμίζουμε τον τεράστιο αγώνα που έκανε ο Ομπάμα κατά της οπλοκατοχής.
Το σύστημα δεν επιθυμεί οι πολίτες να έχουν όπλα. Επιθυμεί, πάντα, ο οπλισμός να είναι συγκεντρωμένος στα χέρια μίας ομάδας (στρατός συνήθως) ανθρώπων του απολύτου ελέγχου τους.
Όταν οι λαοί έχουν όπλα, έχουν και τη δύναμη να αντισταθούν.
Για να δούμε τι θα γίνει στις ΗΠΑ;

***  Οι ΔΥΤΙΚΟΙ 'ΠΟΥΛΗΣΑΝ' την ΚΥΠΡΟ μας! Τι 'ΕΝΤΟΛΕΣ' έδωσαν οι ΗΠΑ...

~  Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Είπατε, κατ’ επανάληψη, κύριε Πρόεδρε, ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν την οικονομία, την οικονομική κρίση οι Ευρωπαίοι είχε το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα και πολλές φορές μιλήσατε φερόμενος κατά της λιτότητας και πιστεύω ότι έχετε δίκιο, γιατί δεν καταφέρνουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν τη δική σας οδό, παρά τα όσα κάνατε τους τελευταίους δύο μήνες για να βοηθήσετε την Ελλάδα. Και για την Κύπρο κάτι, που είναι ένα προσφιλές μου θέμα, γιατί γεννήθηκα στην Κύπρο. Πώς θα μπορούσατε να πείσετε τον Πρόεδρο της Τουρκίας να θέσει τέλος στην κατοχή της Κύπρου;
Μ. ΟΜΠΑΜΑ: Να ξεκινήσω από το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. Πρόκειται για μία διαπραγμάτευση μεταξύ Κυπρίων. Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Τα καλά νέα, όπως λέμε, είναι ότι έχουμε δύο ηγέτες οι οποίοι είναι ειλικρινά προσηλωμένοι στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, για να επωφεληθούν και οι δύο λαοί. Εάν τα μυαλά των δύο ηγετών κάπου συναντηθούν, τότε, θα μπορούσαμε όλοι μας, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς κοινότητας, της Ελλάδας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ, να υποστηρίξουμε αυτή τη Συμφωνία με τρόπο ώστε να είναι δυνατόν η Συμφωνία αυτή να επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές. Επενδύσαμε πολύ χρόνο. Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχει προσπαθήσει πάρα πολύ και πρέπει να πω ότι έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες μας από την πρόσφατη πρόοδο. Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες βλέπουμε μια ευκαιρία να γίνει κάτι, να λυθεί το πρόβλημα. Εάν βρούμε μια λύση που εξασφαλίζει ισοτιμία –είναι βέβαιο φυσικά ότι δεν θα ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές εκατό τοις εκατό. Εάν, πάντως, βρεθεί ένας μηχανισμός για μία μεταβατική κατάσταση από το σημερινό status quo προς μία μελλοντική κατάσταση, αυτό το οποίο φαντάζονται και επιθυμούν και οι δύο πλευρές, θα το υποστηρίξουμε και εμείς. Εμείς, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να υποστηρίξουμε τη διαδικασία αυτή.
Aυτή ήταν η απάντηση του Μπάρακ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της μίνι-συνέντευξης τύπου του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα, στον εξαιρετικό δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου.
Τι μας λέει ο κος Ομπάμα. Δεν έχει σημασία αν το κυπριακό έδαφος είναι ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ. Πρέπει, λέει να βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή. Κοινώς να αποδεχτεί ο Ελληνισμός πως το κατεχόμενο έδαφος δεν είναι πια ελληνικό.
Διζωνική λύση επιθυμούν, ίσα δικαιώματα για τουρκοκύπριους (και τούρκους εποίκους;), νόμιμοι και παράνομοι γίναμε ίδιοι.
Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου, Αναστασιάδης θα επισκεφτεί την Ελλάδα μήπως δεν είναι τυχαία; μήπως ο Τσίπρας θα μεταβιβάσει τις ‘εντολές’ στον Ελληνοκύπριο Πρόεδρο;

***  Το ΣΥΣΤΗΜΑ έδωσε την ΕΝΤΟΛΗ!«Τσίπρα ΦΥΓΕ, Μητσοτάκη ΕΛΑ»...

~   Η ‘σκαιώδης’ κυβέρνηση που ανακοίνωσε χθες η Νέα Δημοκρατία, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος και οι ραγδαίες εξελίξεις στις ΗΠΑ, με τον τερματισμό της Ομπαμικής διακυβέρνησης ένα πράγμα δείχνουν.
Ο Τσίπρας τελείωσε, έρχεται ο Μητσοτάκης.
Το ζεύγος Κλίντον, ο ίδιος ο Ομπάμα και η Γιάννα Αγγελοπούλου παύουν πια να παίζουν πρωταρχικό ρόλο στα πράγματα. Από τη στιγμή που ο Τραμπ, έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί εμπλοκή των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά ζητήματα, μόνος και απόλυτος κυρίαρχος μένει ο Σόιμπλε. Ένας Γερμανός που δεν επιθυμεί με καμία δύναμη κούρεμα χρέους. Αντίθετα επιθυμεί συγκεκριμένες πολιτικές, ακόμα και αν αυτές ρίχνουν τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Η χθεσινή ‘κυβέρνηση’ του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημαίνει πως έλαβε την εντολή.
«έσω έτοιμος» του είπαν και αυτός υπάκουσε…

***  ΑΙΣΧΟΣ! «Η σημαία είναι ένα πανί. Δε σημαίνει τίποτε το κάψιμό της»! ΕΚΦΡΑΖΕΙ το ΣΥΡΙΖΑ;..

~ Είναι αδιανόητη η δήλωση που έγινε ΔΗΜΟΣΙΩΣ από το δημοσιογράφο Αντρέα Πετρόπουλο, που εργάζεται στην εφημερίδα ‘ΑΥΓΗ’.

Θυμίζουμε και τονίζουμε πως η εφημερίδα ‘ΑΥΓΗ’ είναι το δημοσιογραφικό-πολιτικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκφράζουν άραγε αυτές οι απόψεις το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ;
Πάντως μία κουβέντα από την Κουμουνδούρου δεν ακούσαμε.
Βίντεο : Α.Πετρόπουλος: Το κάψιμο της Σημαίας δεν σημαίνει τίποτα ! 18.11.2016 Live News , https://youtu.be/irrUgzXKmxY  .- {Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 Live News EpsilonTV  , .- ~ Σοβαρά επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων, 17 Νοεμβρίου 2016 καθώς οι νεαροί που λίγο μετά τις έξι το απόγευμα είχαν αρχίσει να στήνουν οδοφράγματα με θρανία, καρέκλες και άλλα αντικείμενα που έβγαλαν έξω από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου, πλέον εκσφενδονίζουν πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που έσπευσαν στην περιοχή. Μετά από λίγα λεπτά νεαροί βεβήλωσαν με συνθήματα, έσκισαν, ποδοπάτησαν και εν τέλει έκαψαν μια Ελληνική Σημαία. Ήδη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ.Ηλίας Ζαγοραίος έχει δώσει άδεια στην ΕΛΑΣ για επέμβαση στο Πολυτεχνείο εφόσον διαπιστωθεί η διάπραξη κακουργηματικών πράξεων.} .-

***  To BΕΡΟΛΙΝΟ 'μίλησε'! 4ο μνημόνιο Προ των Πυλών...

~  «Είτε μια μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους είτε ένα τέταρτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα» αυτές είναι οι δύο επιλογες για τους δανειστές της Ελλάδας από το 2018 και μετά,όπως ισχυρίζεται ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Brugel Ζολτ Νταρβάς.
Και συνεχίζει λέγοντας: «Ακόμη κι αν η Ελλάδα έχει, όπως αναμένω, ανάπτυξη την περίοδο 2017-2018, άρα και συνεπακόλουθη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, αυτό θα παραμείνει σε αρκετά μεγάλο ύψος, ενώ ένα 80% του χρέους θα οφείλεται στον επίσημο τομέα. Την ίδια στιγμή, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα. Κάτω από τέτοιους όρους, για μένα παραμένει απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο. Οι επιλογές είναι λοιπόν δύο: είτε μια μεγάλη αναδιάρθρωση είτε ένα τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό που περιμένω ότι θα συμβεί είναι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους με χρονικές επεκτάσεις στην ωρίμανση των ομολόγων, μαζί με χαμήλωμα ή πάγωμα των επιτοκίων, χωρίς πάντως αυτά να είναι αρκετά «για να αποφύγει η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα»

***  'ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ' η ΧΙΟΣ!ΑΓΝΑΚΤΗΣΗ και ΟΡΓΗ των κατοίκων...

~ ‘’Κανείς δεν τολμάει να πατήσει εδώ μέσα. Παντού υπάρχουν σκουπίδια, κουβέρτες, εκατοντάδες μπουκάλια και περιττώματα’’.
Aυτά είναι τα συγκλονιστικά λόγια,κατοίκων της Χίου που βρίσκεται το επίκεντρο της τελευταίες μέρες λόγω των γεγονότων.Οι κάτοικοι πλεον έχουν αγανακτήσει καθώς τα χωράφια τους γύρω από το περιβόητο hotspot της ΒΙ.ΑΛ μοιάζουν ‘’βομβαρδισμένα’’ σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι προσεγμένα για τη νέα σοδειά.Σκουπίδια, λεηλατημένες αγροικίες και ξηλωμένα συρματοπλέγματα είναι η θλιβερή εικόνα που βλέπει κάποιος.
 
Ενώ οι κάτοικοι τονίζουν: «Βάλαμε και πατάτες και ζαρζαβατικά και διάφορα άλλα. Ομως ερχόταν και τα ξεφύτρωναν. Όχι όμως για να τα φάνε. Τα πετούσαν στον δρόμο. Προσπαθήσαμε πολλές φορές, όμως η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που πλέον δεν αξίζει τον κόπο».
Βίντεο : Politischios.gr: Νεκρή ζώνη τα χωράφια στη ΒΙ.ΑΛ. , https://youtu.be/0jMA1FX1Wg8  .-

***  Έπειτα από 10 χρόνια κατηγορείται ότι έκαψε τη μάνα του ζωντανή 
Για μία από τις πιο φρικτές και αποτρόπαιες πράξεις, αυτή της δολοφονίας της μητέρας του και, μάλιστα, με εμπρησμό, κατηγορείται ένας νεαρός από τη Λακωνία, ακριβώς δέκα χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό.
Η άτυχη 60χρονη γυναίκα, με πολλά προβλήματα υγείας και μανιοκατάθλιψη, βρέθηκε πυρπολημένη στην είσοδο του σπιτιού της στον Κάμπο Λακωνίας στις 18 Νοεμβρίου 2006. Αρχικά το περιστατικό είχε χαρακτηρισθεί αυτοκτονία. Από πέρυσι, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν και σχηματίσθηκε δικογραφία κατά του γιου της, που επίσης αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και νοσηλευόταν στο Δρομοκαΐτειο.
Χθες, ακριβώς την ίδια ημερομηνία με το φρικτό περιστατικό, ο γιος κάθισε στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο πατέρας και η αδελφή του επιμένουν πως ήταν αυτοκτονία και ο κατηγορούμενος δεν έχει κάνει κάτι, ο οποίος είναι προφυλακισμένος και κρατείται στις ψυχιατρικές φυλακές Κορυδαλλού.
Η δίκη χθες το μεσημέρι διεκόπη λόγω του προχωρημένου της ώρας και θα συνεχισθεί το πρωί της Τετάρτης.
  Ήταν στο κτήμα
Ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας κατέθεσε χθες ότι κατοικούν μόνιμα στην Αθήνα, αλλά κατεβαίνουν και στο χωριό τους στη Λακωνία. Το Νοέμβριο του 2006, μαζί με τη γυναίκα και το γιο του, κατέβηκαν στο χωριό, προκειμένου να μαζέψουν τις ελιές από το χωράφι τους. Η δε κόρη έμεινε στην Αθήνα.
Όπως είπε, τη μία ημέρα έφτασαν στο χωριό και την άλλη μέρα το πρωί πήρε το γιο του και πήγαν στο χωράφι, το οποίο από το σπίτι απείχε 5 λεπτά με το αυτοκίνητο.
Η γυναίκα έμεινε στο σπίτι, καθώς είχε προβλήματα υγείας. Το καλοκαίρι που είχε περάσει, είχε πέσει από το μπαλκόνι του σπιτιού τους στην Αθήνα και είχε αποκτήσει κινητικά προβλήματα.
Ο μάρτυρας ανέφερε ότι το πρωί βοήθησε τη γυναίκα να πάει στην τουαλέτα, της έδωσε πρωινό και τη φαρμακευτική της αγωγή και πήγαν με το γιο του στο χωράφι. Ενδιάμεσα επέστρεψε στο σπίτι, για να της δώσει κάποια άλλα χάπια που έπαιρνε, ενώ ξαναγύρισε το μεσημέρι για τα υπόλοιπα. Το μεσημέρι, όταν έφτασε στο σπίτι, σε έναν εξωτερικό διάδρομο άκουσε κάτι σαν «νιανούρισμα» και τότε, όπως είπε, είδε τη γυναίκα του πεσμένη στο έδαφος, καμένη και να βγάζει καπνούς. Δίπλα της ήταν ένα μπουκάλι με οινόπνευμα, ένας αναπτήρας και μια χαρτοταινία.
Η γυναίκα διακομίσθηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου έπειτα από 2,5 μήνες έχασε τη μάχη για τη ζωή της.
  Σοβαρές αντιφάσεις
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο μάρτυρας είπε ότι σιγά σιγά μπορούσε να κινηθεί και μόνη της η γυναίκα, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι ο γιος του δεν έφυγε από το χωράφι όπου μάζευαν ελιές. Είπε πως έλειψε μόνο 5-10 λεπτά, όταν πήγε τουαλέτα σε χώρο που έχουν φτιάξει εκεί. Τόνισε πως δεν οδηγεί και πως με τα πόδια δε θα μπορούσε μέσα σε αυτό το χρόνο να πάει στο σπίτι τους και να κάνει κακό στη μητέρα του. Δήλωσε δε τη βεβαιότητά του ότι η γυναίκα αυτοπυρπολήθηκε, ενώ πρόσθεσε ότι και στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει.
Στην κατάθεσή της η κόρη είπε πως, όταν συνέβη το περιστατικό, ήταν 14 ετών και εκείνο το Νοέμβριο αυτή έμεινε στην Αθήνα, της τηλεφώνησαν και έμαθε τι συνέβη.
Ακολούθως δέχτηκε βροχή ερωτήσεων για τις προανακριτικές της καταθέσεις. Σε αυτές είχε περιγράψει ότι μία ημέρα πριν πέσει από το μπαλκόνι του σπιτιού της στην Αθήνα, ο αδελφός της είχε χτυπήσει άσχημα τη μητέρα τους, ενώ χτύπησε και την ίδια, όταν προσπάθησε να τη βοηθήσει. Επίσης, είχε καταθέσει ότι ο αδελφός της κακοποιούσε τη μητέρα τους γύρω στα 6-7 χρόνια, καθώς και ότι επειδή τους χτυπούσε, πήγαν με τον πατέρα της στον εισαγγελέα και πήραν εντολή να τον κλείσουν στο Δρομοκαΐτειο.
Χθες, κατά την κατάθεσή της, αρνήθηκε ότι είχε πει τα παραπάνω και πως δε γνωρίζει πώς γράφτηκαν στις καταθέσεις της, για να της επισημάνει ο εισαγγελέας Έδρας Δημ. Σταύρου ότι πέφτει σε σοβαρές αντιφάσεις και πως η ψευδορκία είναι αδίκημα. Και αυτή δήλωσε πεπεισμένη πως πρόκειται για αυτοκτονία.
Η δίκη διεκόπη και θα συνεχισθεί την Τετάρτη, ενώ απορρίφθηκαν αιτήματα της υπεράσπισης για αναβολή, ώστε να καταθέσουν κι άλλοι μάρτυρες ή να κληθεί ειδικός ψυχίατρος. Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Μαθητές έκλεψαν μηχανάκια για να κάνουν βόλτες στην Καλαμάτα 
Κατηγορούμενοι για κλοπή βρέθηκαν τέσσερις μαθητές, καθώς το 2014 πήραν δύο μοτοποδήλατα που βρήκαν στο κέντρο της πόλης, για να κάνουν βόλτα, όπως είπαν.
Χθες, στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κάθισε ένας Ρουμάνος, ο οποίος ήταν και ο μόνος ενήλικας, ενώ οι άλλοι τρεις έχουν παραπεμφθεί στο Δικαστήριο Ανηλίκων. Οι κατηγορίες που αντιμετώπισε ήταν διακεκριμένη κλοπή από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Στις 18 και στις 19 Μαΐου του 2014 οι τέσσερις μαθητές αφαίρεσαν πρώτα ένα μηχανάκι από την οδό Δημοσθένους, το οποίο έφερε μπαγκαζιέρα και μέσα σε αυτή βρίσκονταν τα χαρτιά του οχήματος και το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη. Την άλλη μέρα αφαίρεσαν άλλο ένα μηχανάκι, το οποίο ήταν παρκαρισμένο στην οδό Ομήρου στην Καλαμάτα.
Οι αστυνομικοί τούς έπιασαν εντός της πόλης να κάνουν βόλτες με τα κλεμμένα μηχανάκια.
Ο ίδιος ισχυρίσθηκε ότι δεν είχαν πρόθεση να τα κλέψουν, αλλά απερίσκεπτα τα πήραν για να κάνουν βόλτα και θα τα επέστρεφαν στους ιδιοκτήτες τους.  Το δικαστήριο τον έκρινε ατιμώρητο.

*** Στ. Μπένος: Αρχαία Θουρία και Μεσσήνη, τα δύο κορυφαία μνημεία της περιοχής 
 
 
Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στους χώρους της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας το σεμινάριο για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, το οποίο διοργανώνεται από το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το σεμινάριο άνοιξε χθες με ομιλία του ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα», Σταύρος Μπένος, με θέμα «Αξία και μαγεία των συνεργειών». Μαζί του ήταν ο Ευδόκιμος – Νίκων Φρέγκογλου, υπεύθυνος Πολυμεσικών Εφαρμογών του «Διαζώματος», ο οποίος μίλησε για την «τεχνολογία στην υπηρεσία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
  Συνέργεια και Καλαμάτα
Το κορυφαίο θέμα που απασχολεί τη χώρα, αλλά και η μεγάλη παθογένειά της, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, είναι οι συνέργειες, αφού, όπως εξήγησε, «είναι πολύ ωραίο πράγμα να καθόμαστε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι και να συνεργαζόμαστε για μεγάλα οραματικά σχέδια».
Όπως υποστήριξε, «τη συνέργεια οι Καλαματιανοί την έχουμε ζήσει και, μάλιστα, σε δραματική στιγμή, αυτή των σεισμών του 1986, αφού τότε καθίσαμε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι και προέκυψε το θαύμα που βλέπουμε σήμερα».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι αυτόν τον τρόπο δουλειάς χρησιμοποιεί το «Διάζωμα», ώστε να φέρει τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα που προκύπτουν θεαματικά σε όλη τη χώρα.
Μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια για τα σχέδια που έχουν οραματιστεί οι άνθρωποι του «Διαζώματος» για την Αρχαία Θουρία και την Αρχαία Μεσσήνη, ανάφερε ότι υπάρχουν προγράμματα γι’ αυτά τα δύο κορυφαία μνημεία. Ειδικότερα για την Αρχαία Μεσσήνη, είπε ότι υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα για την ιστορική εξέλιξή της. Θα περιλαμβάνει δε έναν περιβαλλοντικό μανδύα από νέα παιδιά της Μεσσήνης, ώστε να δημιουργηθεί το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και όχι μόνο το αρχαιολογικό. Όλο αυτό εντάσσεται σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που είναι η Τοπική Ανάπτυξη μέσω Τοπικών Κοινοτήτων. Όπως επισήμανε, έχει γίνει πολλή δουλειά με το Δήμο Μεσσήνης, ώστε να δημιουργηθεί αυτό το πρότυπο πρόγραμμα συνεργειών της Αρχαίας και Νέας Μεσσήνης, καθώς και όλων των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής, αξιοποιώντας όλο το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα.
Σχετικά με την Αρχαία Θουρία, είπε: «Και στο συγκεκριμένο χώρο πρέπει όλοι να συνεργαστούμε, προκειμένου το μνημείο αυτό να πάρει την εξαιρετική πορεία στην οποία μας οδήγησε ο Πέτρος Θέμελης για την Αρχαία Μεσσήνη».
Η Αρχαία Θουρία, όπως είπε, είναι ένα εκπληκτικό μνημείο, που τώρα έρχεται στο φως και «είμαστε μόνο στα πρώτα βήματα της αποκάλυψης. Πρέπει όλοι να φροντίσουμε να αναδειχθεί».
  Η «ήττα» της Καλαμάτας
Ερωτώμενος ο κ. Μπένος για το αποτέλεσμα όσον αφορά στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021, δήλωσε ότι η πόλη δούλεψε εξαιρετικά, κάτι που φαίνεται από την πρόκρισή της στην τελική τριάδα. Αυτό οφείλεται σε όλους, από το δήμαρχο μέχρι όσους στρατεύτηκαν να βοηθήσουν.
Κατά την άποψή του, δεν πρέπει να στενοχωριόμαστε για τη μη νίκη, αφού δεν ήταν αυτοσκοπός, καθώς η πόλη έχει δυνάμεις πολιτιστικές, ενώ ο ίδιος δε θεωρεί αποτυχία το αποτέλεσμα, λέγοντας πως δεν πρέπει να γίνει καμιάς μορφής εκμετάλλευση.
Το μήνυμα του Σταύρου Μπένου είναι ότι η πόλη θα πρέπει το φάκελο που έκανε να τον αξιοποιήσει, ανεξαρτήτως του αν κέρδισε ή όχι αυτό το συμβολικό στοίχημα. Το ουσιαστικό για αυτόν στοίχημα η πόλη το έχει κερδίσει και «θα πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε τώρα και πάνω στις ιδέες που συγκροτούν το φάκελο, σαν να κερδίσαμε τον τίτλο.  Σημασία σε αυτό έχει εμείς τι κάνουμε και όχι τι κάνουν οι άλλοι, αν θέλουμε ένα λαμπρό μέλλον για την πόλη».
Σύμφωνα με τον κ. Μπένο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ελευσίνα μεγάλη σημασία έπαιξε η υπανάπτυξη που επικρατεί, «ήταν η πόλη που είχε δημιουργηθεί ο πρώτος βιομηχανικός πυρήνας της χώρας. Αυτό είναι που αξιοποίησε η Ελευσίνα και αποτέλεσε το δυνατό της χαρτί. Το χαρτί της Καλαμάτας ήταν ότι η πόλη είχε προχωρήσει πολύ πολιτιστικά, αλλά της Ελευσίνας το χαρτί είναι πιο ανθρώπινο και βαραίνει πιο πολύ».
  Η συνεχόμενη αναφορά στο 1821
Τέλος, σχετικά με τη συνεχόμενη αναφορά του 1821 στο φάκελο της Καλαμάτας και τη μη μεγάλη αναφορά στους προαναφερθέντες αρχαιολογικούς χώρους, ο πρώην υπουργός απάντησε ότι θεωρεί ότι όλα έγιναν πετυχημένα, ότι η επιλογή να «πατήσουν» πάνω στο 1821 ήταν επιτυχία και ότι το «ξαναγεννιέται», όπως ξαναγεννήθηκε η πόλη μετά το σεισμό, ήταν μια πολύ επιτυχής επικοινωνιακή καμπάνια, «και το τονίζω απερίφραστα».
  Βοήθεια και πολιτικές παρεμβάσεις
Αναφορικά με τη μη «βοήθειά του» στο έργο της συγκρότησης του φακέλου υποψηφιότητας, δήλωσε ότι είναι ψέμα, κι αυτό γιατί πολλές φορές μέλη του Γραφείο Υποψηφιότητας τον επισκέφθηκαν, ο ίδιος είπε τις ιδέες του και, μάλιστα, συμπεριλήφθηκαν στο φάκελο.
«Η πόλη γι’ αυτό τον τίτλο δούλεψε όμορφα, δούλεψε αποφασιστικά και είναι λάθος να έχουμε μεμψιμοιρία και κριτική» σχολίασε.
Σχετικά με το σενάριο περί πολιτικών παρεμβάσεων που ακούγεται για την επιλογή, ο κ. Μπένος είπε ότι δεν πιστεύει ότι υπήρξαν τέτοια πράγματα και τόνισε ξανά ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αναδιπλώσεις στην Καλαμάτα. «Στην Καλαμάτα έχουμε δείξει ότι θριαμβεύουμε, όταν σκεπτόμαστε θετικά, αυτό πρέπει να γίνει και τώρα».
  Άλλοι ομιλητές
Το λόγο στη συνέχεια πήραν η επίκουρος καθηγήτρια Αρχαιογνωσίας και Ιστορίας του Πολιτισμού Ιωάννα Σπηλιοπούλου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Βυζαντινής Νομισματικής και Σιγιλλογραφίας Βασιλική Πέννα και ο αναπληρωτής καθηγητής Αρχαιομετρίας, πρόεδρος Τμήματος ΙΑΔΠΑ Νικόλαος Ζαχαριάς, ενώ στο τέλος πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας που λειτουργεί στο χώρο του Πανεπιστημίου.   Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Ελπίδες για επαναλειτουργία του προαστιακού στην Καλαμάτα 
ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΧΡ. ΣΠΙΡΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
 «Θα υπάρχουν και τοπικά δρομολόγια…»
 Η επαναλειτουργία του τρένου στην Πελοπόννησο, έστω και από την πλευρά της Δυτικής Ελλάδος, έχει καταστεί… μπαλάκι υποσχέσεων, μέχρι σήμερα, στα χείλη των αρμόδιων υπουργών. Μελέτες, βέβαια, υπάρχουν, έργα έχουν γίνει, αλλά για κάποιον λόγο η ιστορία "χάνεται" μόλις περνάμε από τα λόγια στα έργα.
Πρόσφατα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα υποδομών και συνδυασμένων μεταφορών που έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης το υπουργείο. Από τις δηλώσεις του φάνηκε ότι η ιστορία - έστω και της μερικής - επαναλειτουργίας του τρένου έχει μεγάλη πιθανότητα να περάσει από το… μύθο στην πραγματικότητα.
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε: «Αυτό που παλεύουμε, που τρέχουμε, είναι με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων να υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα δημόσιων υποδομών, ώστε να μπορέσει ο τομέας των δημοσίων έργων να βοηθήσει στους στόχους που έχουν μπει και το 2018 να έχουμε συμβασιοποιήσει πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ έργα.
Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν οι εισηγήσεις και εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική των Μεγάλων Έργων. Μια σειρά από έργα και ένα πρόγραμμα που θα τρέξουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, επιμένουμε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτούς τους στόχους, αλλά και δημόσιες υποδομές, που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη ο ελληνικός λαός και η χώρα μας. Είναι και το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου".
Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος σχολίασε τα εξής: «Εκεί για να κάνουμε μια μικρή στάση, να βάλουμε μια άνω τελεία. Τι γίνεται με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου; Είναι γνωστό ότι ουσιαστικά είναι εκτός λειτουργίας εδώ και πολλά χρόνια. Σκοπεύετε να φτιάξετε νέες υποδομές και να ξαναλειτουργήσει; Τι ακριβώς;».
Η απάντηση του υπουργού ήταν η εξής: "Κατ’ αρχάς θέλω να ολοκληρώσουμε το δίκτυο σιδηροδρομικής υποδομής, που θα καλύψει τις ανάγκες της Πελοποννήσου. Το παλιό δίκτυο που δε χρησιμοποιούνταν έχει καλυφθεί αυτό το κομμάτι, από τη νέα νομοθεσία που έχουμε ψηφίσει. Δεν μπορεί, δηλαδή, όχι μόνο στην Πελοπόννησο, και σε άλλες περιοχές της χώρας, η υπάρχουσα σιδηροδρομική υποδομή, που έχει άλλες προδιαγραφές λόγω της παλαιότητας.
Η γραμμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουριστικούς λόγους. Αυτό δεν είναι, όμως, στο πλαίσιο των έργων προφανώς που αποφασίσαμε. Είναι ένα άλλο θέμα, αλλά δεν μπορεί αυτή η σιδηροδρομική υποδομή να μη χρησιμοποιείται. Η απόφαση είναι να γίνονται και τοπικά δρομολόγια. Έχουμε ένα αρκετά μεγάλο δίκτυο σιδηροδρομικής υποδομής.
Για την αρχαία Ολυμπία, για παράδειγμα, αυτό που έχουμε ως νέο έργο είναι το ταυτόχρονο τρέξιμο και η προετοιμασία του έργου από την αρχαία Ολυμπία μέχρι το Κατάκολο και η προετοιμασία για να μπορέσουμε να κάνουμε και άλλα σιδηροδρομικά έργα για την ολοκλήρωση της γραμμής.
Υπάρχουν, όμως, κι άλλες περιοχές που μπορεί να χρησιμοποιήσουν το τρένο ως μέσο μεταφοράς. Σύντομα θα υπάρξουν ειδικότερες ανακοινώσεις".  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Ευρωπαϊκή… καθοδήγηση για τη διαχείριση κινδύνων από τις πλημμύρες 
Σε διαφορετική περίπτωση μας περιμένει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
 Μέχρι πρότινος οι Ευρωπαίοι μάς «έβαζαν χέρι» για τις παραλείψεις στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος από τα σκουπίδια και διαχείρισης επικίνδυνων απόβλητων. Από τις προηγούμενες μέρες βρήκαν κι άλλον λόγο. Ζητούν μέτρα για την καλύτερη διαχείριση των κινδύνων από τις πλημμύρες, με επιστολή της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις ελληνικές Αρχές.
Στην επιστολή, η οποία είναι με τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης (δεύτερο στάδιο προδικαστικής διαδικασίας), η Επιτροπή ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές να ευθυγραμμίσουν την εθνική νομοθεσία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων από τις πλημμύρες με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
Όπως τονίζει η Επιτροπή, στόχος της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις πλημμύρες είναι η μείωση και η διαχείριση των κινδύνων που ενέχουν για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και την οικονομική δραστηριότητα.
Βάσει της εν λόγω οδηγίας, τα κράτη μέλη έπρεπε να έχουν υποβάλει στην Επιτροπή χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και χάρτες κινδύνων έως τις 22 Μαρτίου 2014. Η Ελλάδα αθέτησε την αρχική προθεσμία και η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή το Νοέμβριο του 2015.
Με τη νέα επιστολή αιτιολογημένης γνώμης, η Επιτροπή δίνει στην Ελλάδα διορία δύο μηνών για να απαντήσει. Εάν η Ελλάδα δεν εγκρίνει τα απαιτούμενα έγγραφα για την πρόληψη των πλημμυρών και δεν τα υποβάλλει στην Επιτροπή, μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

***  Παρουσία 3 Υπουργών στην κυκλοφορία ένα κομμάτι του περιμετρικού - Με Τσίπρα το υπόλοιπο το Δεκέμβριο (φωτογραφίες & βίντεο) 
 
Το… τσεκ της υπουργικής επιθεώρησης πέρασε πριν από λίγο ο περιμετρικός δρόμος της Καλαμάτας, η κορδέλα του οποίου όμως δεν μπορεί να κοπεί από υπουργικά χέρια, αλλά από πρωθυπουργικά.
Σήμερα, νωρίς το μεσημέρι, το έργο επιθεώρησαν οι υπουργοί Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, Επικρατείας Χριστόφορος Βερναδάκης και Οικονομίας - Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης, μαζί με τεχνικούς, αλλά και παρουσία του πρόεδρου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Λεωνίδα Μπόμπολα.
Ανακοινώθηκε, δε, ότι τα επίσημα εγκαίνια του έργου θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μέσα στο Δεκέμβριο. Να σημειωθεί ότι από τις 3:30 το μεσημέρι του Σαββάτου δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα του δρόμου από την Θουρία έως την οδό Αρτέμιδος.
Σε δηλώσεις τους οι υπουργοί αναφέρθηκαν και στα μεγάλα οδικά έργα Καλαμάτα – Ριζόμυλος και Καλό Νερό – Τσακώνα, καθώς και στο σιδηρόδρομο.
Μετά τον περιμετρικό της Καλαμάτας, οι υπουργοί  επισκέφθηκαν το έργο του Δήμου Καλαμάτας, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιπλημμυρική προστασία της εθνικής οδού και του Νοσοκομείου Καλαμάτας, από τη Θουρία μέχρι τον κόμβο του Ασπροχώματος.
Δείτε αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί τις δηλώσεις τον κ. Σπίρτζη και Χαρίτση.  *Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο του Θάρρους
Video: Σπίρτζης Χαρίτσης περιμετρικός Καλαμάτας , https://youtu.be/UmaULMOyB34  .-

***  Τα… ψηλά καπέλα μάς μάραναν… 
Εδώ και μέρες η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας ψάχνει δικαιολογίες για να μας εξηγήσει πώς χάθηκε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Αν σήκωνε, όμως, λίγο το κεφάλι της, μπορεί και να έβλεπε άλλες ελληνικές πόλεις που προχωρούν μπροστά, δίχως να χρειάζεται να γίνουν πολιτιστικές πρωτεύουσες, για να αποκτήσουν ευρωπαϊκά… χαρακτηριστικά.
Η Χαλκίδα τα τελευταία χρόνια «ομόρφυνε» σε πολλά σημεία της, αφού η Δημοτική Αρχή αξιοποίησε με επιτυχία χρήματα που προέρχονται από ΕΣΠΑ προς το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της.
Ένα από τα προβλήματα που συνεχίζουν, ωστόσο, να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι είναι το κυκλοφοριακό, ειδικά σε ώρες αιχμής, αλλά και η εύρεση πάρκινγκ, όταν κάποιος κατέβει στο κέντρο με το αυτοκίνητο.
Για το λόγο αυτό προχώρησαν πιο πέρα. Μέχρι τις αρχές του 2017 θα γίνει ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που θα αποκτήσει πιλοτικά «έξυπνα» συστήματα στάθμευσης και φωτισμού, στο όραμα μιας έξυπνης και δικτυωμένης πόλης.
Τα δυο πρωτοποριακά συστήματα Smart Parking και Smart Lighting στοχεύουν στη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος στους δρόμους και στην εξοικονόμηση της απαιτούμενης ενέργειας για τη φωταγώγηση της πόλης. Tην υλοποίηση του έργου έχουν αναλάβει ο Όμιλος ΟΤΕ, η Cisco και οι εταιρείες ΚΑΥΚΑΣ και ΟΤS.
«Στόχος μας είναι η Χαλκίδα να αποτελέσει πρότυπο “πράσινης” και “έξυπνης” πόλης για όλη τη χώρα» δήλωσε ο δήμαρχος Χαλκιδέων, Χρήστος Παγώνης.   Αυτά…   Α.Π. 

***  Στ. Μπένος: Αρχαία Θουρία και Μεσσήνη, τα δύο κορυφαία μνημεία της περιοχής 
 
 
Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στους χώρους της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας το σεμινάριο για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, το οποίο διοργανώνεται από το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το σεμινάριο άνοιξε χθες με ομιλία του ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα», Σταύρος Μπένος, με θέμα «Αξία και μαγεία των συνεργειών». Μαζί του ήταν ο Ευδόκιμος – Νίκων Φρέγκογλου, υπεύθυνος Πολυμεσικών Εφαρμογών του «Διαζώματος», ο οποίος μίλησε για την «τεχνολογία στην υπηρεσία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
  Συνέργεια και Καλαμάτα
Το κορυφαίο θέμα που απασχολεί τη χώρα, αλλά και η μεγάλη παθογένειά της, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, είναι οι συνέργειες, αφού, όπως εξήγησε, «είναι πολύ ωραίο πράγμα να καθόμαστε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι και να συνεργαζόμαστε για μεγάλα οραματικά σχέδια».
Όπως υποστήριξε, «τη συνέργεια οι Καλαματιανοί την έχουμε ζήσει και, μάλιστα, σε δραματική στιγμή, αυτή των σεισμών του 1986, αφού τότε καθίσαμε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι και προέκυψε το θαύμα που βλέπουμε σήμερα».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι αυτόν τον τρόπο δουλειάς χρησιμοποιεί το «Διάζωμα», ώστε να φέρει τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα που προκύπτουν θεαματικά σε όλη τη χώρα.
Μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια για τα σχέδια που έχουν οραματιστεί οι άνθρωποι του «Διαζώματος» για την Αρχαία Θουρία και την Αρχαία Μεσσήνη, ανάφερε ότι υπάρχουν προγράμματα γι’ αυτά τα δύο κορυφαία μνημεία. Ειδικότερα για την Αρχαία Μεσσήνη, είπε ότι υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα για την ιστορική εξέλιξή της. Θα περιλαμβάνει δε έναν περιβαλλοντικό μανδύα από νέα παιδιά της Μεσσήνης, ώστε να δημιουργηθεί το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και όχι μόνο το αρχαιολογικό. Όλο αυτό εντάσσεται σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που είναι η Τοπική Ανάπτυξη μέσω Τοπικών Κοινοτήτων. Όπως επισήμανε, έχει γίνει πολλή δουλειά με το Δήμο Μεσσήνης, ώστε να δημιουργηθεί αυτό το πρότυπο πρόγραμμα συνεργειών της Αρχαίας και Νέας Μεσσήνης, καθώς και όλων των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής, αξιοποιώντας όλο το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα.
Σχετικά με την Αρχαία Θουρία, είπε: «Και στο συγκεκριμένο χώρο πρέπει όλοι να συνεργαστούμε, προκειμένου το μνημείο αυτό να πάρει την εξαιρετική πορεία στην οποία μας οδήγησε ο Πέτρος Θέμελης για την Αρχαία Μεσσήνη».
Η Αρχαία Θουρία, όπως είπε, είναι ένα εκπληκτικό μνημείο, που τώρα έρχεται στο φως και «είμαστε μόνο στα πρώτα βήματα της αποκάλυψης. Πρέπει όλοι να φροντίσουμε να αναδειχθεί».
  Η «ήττα» της Καλαμάτας
Ερωτώμενος ο κ. Μπένος για το αποτέλεσμα όσον αφορά στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021, δήλωσε ότι η πόλη δούλεψε εξαιρετικά, κάτι που φαίνεται από την πρόκρισή της στην τελική τριάδα. Αυτό οφείλεται σε όλους, από το δήμαρχο μέχρι όσους στρατεύτηκαν να βοηθήσουν.
Κατά την άποψή του, δεν πρέπει να στενοχωριόμαστε για τη μη νίκη, αφού δεν ήταν αυτοσκοπός, καθώς η πόλη έχει δυνάμεις πολιτιστικές, ενώ ο ίδιος δε θεωρεί αποτυχία το αποτέλεσμα, λέγοντας πως δεν πρέπει να γίνει καμιάς μορφής εκμετάλλευση.
Το μήνυμα του Σταύρου Μπένου είναι ότι η πόλη θα πρέπει το φάκελο που έκανε να τον αξιοποιήσει, ανεξαρτήτως του αν κέρδισε ή όχι αυτό το συμβολικό στοίχημα. Το ουσιαστικό για αυτόν στοίχημα η πόλη το έχει κερδίσει και «θα πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε τώρα και πάνω στις ιδέες που συγκροτούν το φάκελο, σαν να κερδίσαμε τον τίτλο.  Σημασία σε αυτό έχει εμείς τι κάνουμε και όχι τι κάνουν οι άλλοι, αν θέλουμε ένα λαμπρό μέλλον για την πόλη».
Σύμφωνα με τον κ. Μπένο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ελευσίνα μεγάλη σημασία έπαιξε η υπανάπτυξη που επικρατεί, «ήταν η πόλη που είχε δημιουργηθεί ο πρώτος βιομηχανικός πυρήνας της χώρας. Αυτό είναι που αξιοποίησε η Ελευσίνα και αποτέλεσε το δυνατό της χαρτί. Το χαρτί της Καλαμάτας ήταν ότι η πόλη είχε προχωρήσει πολύ πολιτιστικά, αλλά της Ελευσίνας το χαρτί είναι πιο ανθρώπινο και βαραίνει πιο πολύ».
  Η συνεχόμενη αναφορά στο 1821
Τέλος, σχετικά με τη συνεχόμενη αναφορά του 1821 στο φάκελο της Καλαμάτας και τη μη μεγάλη αναφορά στους προαναφερθέντες αρχαιολογικούς χώρους, ο πρώην υπουργός απάντησε ότι θεωρεί ότι όλα έγιναν πετυχημένα, ότι η επιλογή να «πατήσουν» πάνω στο 1821 ήταν επιτυχία και ότι το «ξαναγεννιέται», όπως ξαναγεννήθηκε η πόλη μετά το σεισμό, ήταν μια πολύ επιτυχής επικοινωνιακή καμπάνια, «και το τονίζω απερίφραστα».
  Βοήθεια και πολιτικές παρεμβάσεις
Αναφορικά με τη μη «βοήθειά του» στο έργο της συγκρότησης του φακέλου υποψηφιότητας, δήλωσε ότι είναι ψέμα, κι αυτό γιατί πολλές φορές μέλη του Γραφείο Υποψηφιότητας τον επισκέφθηκαν, ο ίδιος είπε τις ιδέες του και, μάλιστα, συμπεριλήφθηκαν στο φάκελο.
«Η πόλη γι’ αυτό τον τίτλο δούλεψε όμορφα, δούλεψε αποφασιστικά και είναι λάθος να έχουμε μεμψιμοιρία και κριτική» σχολίασε.
Σχετικά με το σενάριο περί πολιτικών παρεμβάσεων που ακούγεται για την επιλογή, ο κ. Μπένος είπε ότι δεν πιστεύει ότι υπήρξαν τέτοια πράγματα και τόνισε ξανά ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αναδιπλώσεις στην Καλαμάτα. «Στην Καλαμάτα έχουμε δείξει ότι θριαμβεύουμε, όταν σκεπτόμαστε θετικά, αυτό πρέπει να γίνει και τώρα».
  Άλλοι ομιλητές
Το λόγο στη συνέχεια πήραν η επίκουρος καθηγήτρια Αρχαιογνωσίας και Ιστορίας του Πολιτισμού Ιωάννα Σπηλιοπούλου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Βυζαντινής Νομισματικής και Σιγιλλογραφίας Βασιλική Πέννα και ο αναπληρωτής καθηγητής Αρχαιομετρίας, πρόεδρος Τμήματος ΙΑΔΠΑ Νικόλαος Ζαχαριάς, ενώ στο τέλος πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας που λειτουργεί στο χώρο του Πανεπιστημίου.
  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Καλύτερο golf resort στην Ευρώπη ανακηρύχτηκε η Costa Navarino 
Την εξαιρετικά σημαντική διάκριση European Golf Resort of the Year 2017 έλαβε η Costa Navarino στα βραβεία που απονεμήθηκαν από τη Διεθνή Ένωση Golf Tour Operators (IAGTO), σε ειδική τελετή προχθές στην Πάλμα της Ισπανίας.
Για την ανάδειξη του νικητή του βραβείου European Golf Resort of the Year ψήφισαν πάνω από 640 ειδικευμένοι στον γκολφικό τουρισμό Tour Operators, μέλη της IAGTO από 61 χώρες.
Να σημειωθεί πως η Ένωση ιδρύθηκε το 1997 και αριθμεί 2.516 διαπιστευμένα μέλη από τον ευρύτερο χώρο του τουρισμού – ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, αεροπορικές εταιρείες κ.ά. -  σε 96 χώρες.
Τα δύο signature γήπεδα γκολφ 18 οπών της Costa Navarino βρίσκονται σε ένα εκπληκτικό τοπίο, ανάμεσα σε ελαιώνες, με θέα το γαλάζιο του Ιονίου. Το The Dunes Course, σχεδιασμένο από το Bernhard Langer, πρώην πρωταθλητή του US Masters και αρχηγό της ομάδας Ryder Cup, σε συνεργασία με την European Golf Design, βρίσκεται σε ένα ποικιλόμορφο φυσικό περιβάλλον, με εκπληκτική θέα στον ποταμό Σελλά και το Ιόνιο πέλαγος, ανάμεσα σε ελαιόδεντρα εκατοντάδων ετών.
Στο The Bay Course, σχεδιασμένο από τον Robert Trent Jones Jr., οι λάτρεις του γκολφ όλων των επιπέδων δοκιμάζουν τις ικανότητές τους, ακολουθώντας μια διαδρομή ανάμεσα στους λόφους και τους ελαιώνες με θέα στη θάλασσα και στον ιστορικό κόλπο του Ναυαρίνου.
Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Στέφανος Θεοδωρίδης, διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. – Costa Navarino, ανακοίνωσε: «Είμαστε χαρούμενοι και μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα μέλη της Διεθνούς Ένωσης tour operators μας απένειμαν την πιο σημαντική διάκριση για γήπεδα γκολφ στην Ευρώπη. Η τοποθεσία, ο σχεδιασμός των γηπέδων γκολφ και οι κλιματολογικές συνθήκες καθιστούν την Costa Navarino ένα κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις του γκολφ. Παράλληλα, η Costa Navarino αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές προσφέροντας, πέρα από το εξαιρετικό γκολφ, μια πληθώρα από αυθεντικές εμπειρίες που αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής».
Και τα δύο γήπεδα έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις ως “Best Newcomers” το 2014 και “Best Service” το 2015 στο πλαίσιο του θεσμού “World of Leading Golf”.
Με εύκολη πρόσβαση και ήπιο κλίμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (μέσος όρος θερμοκρασίας 25°C), η Costa Navarino αποτελεί ευκαιρία απόδρασης για διακοπές όλες τις εποχές, ενώ εκτός από τα δύο signature γήπεδα γκολφ, προσφέρει μια ευρεία ποικιλία δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων πέντε αστέρων, The Romanos, a Luxury Collection Resort και The Westin Resort Costa Navarino.
Διαθέτει επιπλέον, το βραβευμένο Anazoe Spa, spa & κέντρο θαλασσοθεραπείας έκτασης 4.000 τ.μ., δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για τα παιδιά, όπως και μια ποικιλία χώρων γαστρονομίας, άθλησης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
*Δείτε εδώ παλαιότερη συνέντευξη στο "Θάρρος" , σου σχεδιαστή των γηπέδων golf της Costa Navarino Erwin Langer

*** Εγκαίνια, «εφαλτήριο» αισιοδοξίας στα νέα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Καλαμάτα (φωτογραφίες) 
Παρουσία Σαμαρά, Αυγενάκη και Σπυράκη τα εγκαίνια στη ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας ενώ …δεν έλειψαν τα απρόοπτα
 -Σαμαράς: Η χώρα έχει ανάγκη τη Νέα Δημοκρατία πιο πολύ από ποτέ
STM_7078.jpg
 -Αυγενάκης: Τα ποσοστά της Ν.Δ. στη Μεσσηνία θα δώσουν το μήνυμα της μεγάλης νίκης 
   Με εκατοντάδες πολίτες και παρουσία πλήθους στελεχών πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας. Ο συνωστισμός, λόγω και της στενότητας του χώρου, είχε ως αποτέλεσμα να μη λείψουν και τα απρόοπτα, καθώς η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη κλείστηκε στο ασανσέρ κατά την προσέλευσή της μαζί με το δήμαρχο Τριφυλίας, Π. Κατσίβελα...
Τα εγκαίνια τέλεσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ενώ από νωρίς στο χώρο βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ευχήθηκε τα νέα γραφεία να αποτελέσουν εφαλτήριο μιας νέας μεγάλης νίκης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η χώρα την έχει σήμερα πιο πολύ ανάγκη από ποτέ.
STM_7060.jpg
Από την πλευρά του ο γραμματέας Πολιτικού, Λευτέρης Αυγενάκης, που βρέθηκε επίσης στην Καλαμάτα, τόνισε ότι τα ποσοστά της Ν.Δ. στη Μεσσηνία θα είναι για ακόμα μια φορά ο οδηγός της νίκης στις επόμενες εκλογές, που πρέπει να γίνουν σύντομα. Επίσης, πρόσθεσε τη συνεισφορά στη χώρα του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος την άφησε με πρόσημο θετικό.
Εκτός του Αντώνη Σαμαρά, του Λευτέρη Αυγενάκη και της Μαρίας Σπυράκη, που έκοψε την κορδέλα των νέων γραφείων μαζί με την πρόεδρο της ΝΟΔΕ, Νατάσσα Κυριακοπούλου, το «παρών» έδωσαν ο γραμματέας Οργανωτικού κ. Σπανάκης, ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, στην πρώτη του επίσημη παρουσία, κ. Δέρβος, ο πρώην υπουργός κ. Λαμπρόπουλος, ο πρώην βουλευτής κ. Σαμπαζιώτης, ο πολιτευτής του κόμματος κ. Χρυσομάλλης, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Μαντάς, καθώς και οι δήμαρχοι Καλαμάτας κ. Νίκας και Τριφυλίας κ. Κατσίβελας.

Μ. Σπυράκη: «Η γενιά μας χρωστάει ένα ευχαριστώ στον Αντώνη Σαμαρά που κράτησε τη χώρα όρθια» 
STM_7209.jpg
  Επίθεση στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ - Θέμα χρόνου να κυβερνήσει ο Κ. Μητσοτάκης 
 Πολιτική - θύμιζε προεκλογική - ήταν η ομιλία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., Μαρίας Σπυράκη, στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, αμέσως μετά τα εγκαίνια των γραφείων της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας.
Η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας κα Νατάσα Κυριακοπούλου στο σύντομο χαιρετισμό της,  τόνισε ότι τα νέα γραφεία αποτελούν ένα χώρο πολιτικής έκφρασης και εφαλτήριο αγώνων. Επιτέθηκε στην κυβερνητική πολιτική , κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι εξαπάτησε τον κόσμο, και οδήγησε τη χώρα ξανά σε ύφεση, προσθέτοντας ότι καθήκον της Νέας Δημοκρατίας είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους πολίτες, ως προϋπόθεση, για να επιτευχθεί και η «Συμφωνία Αλήθειας» προς τον ελληνικό λαού ,του Κυριάκου Μητσοτάκη που σύντομα θα κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα. Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό της και πριν καλέσει στο «βήμα» την Μαρία Σπυράκη, η Νατάσα Κυριακοπούλου απεύθυνε κάλεσμα νίκης, για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, στις αυριανές εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου. ( 8π.μ. - 7 μ.μ. στην αίθουσα Αλέξανδρος Κουμουνδούρος της Νομαρχίας)
Η κα Σπυράκη, αφού εξήρε το έργο του Αντώνη Σαμαρά και την προσφορά του στη χώρα, επιτέθηκε στην κυβερνητική πολιτική, ενώ κλείνοντας μίλησε για τη συμφωνία αλήθειας του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα κληθεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο που την έφερε ο κ. Τσίπρας.
  -Αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της Κυριακής 
 Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας 

***  Ο καιρός αύριο Κυριακή στην Καλαμάτα

~  Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Κυριακή 20/11/2016 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες. Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***

*** Αθλητική ενημέρωση  :
 










***  Παναθηναϊκός - Καλλιθέα 4-0 (ΦΙΛΙΚΟ).
  ~ Ο Παναθηναϊκός νίκησε 4-0 την Καλλιθέα σε φιλικό παιχνίδι, με τη συμμετοχή του Τελάντερ και τα δύο γκολ του Ρινάλντι να ξεχωρίζουν. Έπαιξαν οι μικροί και όσοι δεν θεωρούνται βασικοί από τον Στραματσόνι. Με το ευρύ 4-0 επικράτησε ο Παναθηναϊκός της Καλλιθέας, στο φιλικό παιχνίδι που έδωσαν οι δύο ομάδες στο "Γεώργιος Καλαφάτης", κεκλεισμένων των θυρών. Δύο γκολ πέτυχε ο Ρινάλντι και από ένα οι Βιγιαφάνιες και Πίσπας.
 Το παιχνίδι δεν προσφέρεται για πολλά συμπεράσματα, λόγω της δυναμικότητας του αντιπάλου, ωστόσο ο Αντρέα Στραματσόνι είχε την ευκαιρία να τσεκάρει ορισμένους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν διαφορετικά ζητήματα.
Το πιο σημαντικό ήταν η πρώτη συμμετοχή του Ράσμους Τελάντερ, με τον Δανό να αγωνίζεται για 45 λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο. Ασφαλώς, ακόμα χρειάζεται χρόνο για την επανένταξη του σε κανονικές συνθήκες αγώνα, αλλά η επιστροφή του ήταν σημαντική. Ο Τελάντερ είχε να αγωνιστεί από τις 17 Απριλίου του 2016, όταν ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει 6-1 τον Πανθρακικό, δηλαδή μετά από 7 μήνες περίπου.
Επίσης, χρόνο συμμετοχής πήρε ο Κρίστοφερ Σάμπα μετά τον τραυματισμό του, καθώς και οι νεαροί Μίγγος, Χατζηγιοβάννης, Πίσπας και Αγγελόπουλος, καθώς και οι Ρινάλντι, Χουχούμης, Ρέις, Μαρινάκης και Οδυσσέας Βλαχοδήμος, που δεν αγωνίζονται πολύ.
Στο 9’ ο Βιγιαφάνιες εκμεταλλεύτηκε λάθος του Τοπάλι και άνοιξε το σκορ. Στο 19’ ο συνδυασμός Πίσπα, Λουντ έφερε τον Χουλτ σε θέση βολής και μετά την απόκρουση του τερματοφύλακα της Καλλιθέας ο Ρινάλντι έγραψε προ κενής εστίας το 2-0. 10 λεπτά αργότερα και πάλι ο Ρινάλντι συνδυάστηκε πολύ όμορφα με τον Πίσπα, ο οποίος δέχτηκε την πάσα του Αργεντίνου στο πρώτο δοκάρι και με τακουνάκι τριπλασίασε τα τέρματα του Παναθηναϊκού. Στο 54’, έπειτα από λάθος γύρισμα του Τσώνη, ο Ρινάλντι σημείωσε το δεύτερο προσωπικό του τέρμα για να διαμορφώσει το τελικό 4-0.
Στο 75’ ο Βλαχοδήμος απέκρουσε πέναλτι του Μπέλη.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Παναθηναϊκός (Α’ ημίχρονο): Κοτσόλης, Μέστο, Χουλτ, Ιβανόφ, Σάμπα, Ρέις, Λουντ, Βιγιαφάνιες (32’ Μίγγος), Χατζηγιοβάννης, Πίσπας, Ρινάλντι
Παναθηναϊκός (Β’ ημίχρονο): Βλαχοδήμος Ο., Κουλιμπαλί, Χουχούμης, Ιβανόφ (66’ Μαρινάκης), Μολέντο, Τελάντερ, Μίγγος, Ρέις, Λεντέσμα, Πίσπας (73’ Αγγελόπουλος), Ρινάλντι
Καλλιθέα: Μιχέλης, Λεβέντης, Ηλιάδης, Σταμόπουλος (41’ Συριόπουλος), Τοπάλι, Γκίνης, Κατσικογιάννης, Πάτας, Τσώνης, Σμυρλής, Βάρντεν.
Για τους φιλοξενούμενους στο β΄ημίχρονο αγωνίστηκαν και οι: Σταυριανός, Σταματάκος, Μπέλης, Κόττας, Κρεββατάς, Τουρούκης, Μουκτάρης, Μάκο και Τσίπρας.
Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού που δεν αγωνίστηκαν (Μπεργκ, Λέτο, Μπουμάλ, Κουτρουμπής, Ζέκα, Ιμπάρμπο, Γουακάσο, Εμποκού, Παναγιώτης Βλαχοδήμος, Στιλ) ακολούθησαν πρόγραμμα αποφόρτισης.
***  Πανσερραϊκός - ΠAOK 0-3 (ΦΙΛΙΚΟ).
Ο ΠΑΟΚ επικράτησε 3-0 του Πανσερραϊκού σε φιλικό αγώνα το Σάββατο (19/11), λίγες μέρες πριν από τον αγώνα με αντίπαλο τη Φιορεντίνα.
Ο ΠΑΟΚ επικράτησε του Πανσερραϊκού με 0-3 σε φιλικό που έγινε στο γήπεδο των Σερρών. Ο Βλάνταν Ίβιτς ξεκίνησε το παιχνίδι με μια ενδεκάδα που δεν θα απέχει και πολύ από αυτή που θα παρατάξει την Πέμπτη στην Φλωρεντίνα, με τον Δικέφαλο του Βορρά να ανοίγει το σκορ στο 31’ με τον Πέλκα (με κεφαλιά μετά από σέντρα του Μάτος).
Ο Πανσερραϊκός είχε δοκάρι στο 11’ με τον (δανεικό από τον ΠΑΟΚ) Κάκκο. Οι ασπρόμαυροι βρήκαν για δεύτερη φορά το δρόμο προς τα δίκτυα στο 54’, με τον Περέιρα να πιάνει εξαιρετικό σουτ μέσα από το ημικύκλιο της περιοχής, και ο Τιάμ, μετά από ασίστ του Κίτσιου έκανε το 0-3 στο 70’ .
Ο προπονητής του Δικεφάλου του βορρά άφησε το 4-3-3 και χρησιμοποίησε ένα 4-2-3-1 με τους Πέλκα και Μπίσεσβαρ να αγωνίζονται στη θέση του επιτελικού μέσου, ο καθένας για ένα ημίχρονο. Οι ασπρόμαυροι βρήκαν το δρόμο προς τα δίχτυα κάτι που... τους είχε λείψει, και το είχαν ανάγκη περισσότερο για λόγους ψυχολογίας, στην προετοιμασία τους ενόψει της αναμέτρησης με την Φιορεντίνα, το βράδυ της Πέμπτης στην Ιταλία.
Συνθέσεις:
Πανσερραϊκός : Μέλκα (46΄Ντούπρε), Τσελεπίδης (70’ Ανδρέου), Καψάλης (65’ Παπατζίκος), Βοσκόπουλος, Ιωαννίδης, Λάντο (46’ Παναγιωτίδης), Σιάκκας (60’ Ρούτσης), Κάκκο (70’ Τάντιτς), Χατζηδημητρίου (60’ Κτιστόπουλος) Τσούτσης (55’ Τσομαχασβίλι), Μαφουτά.
ΠΑΟΚ : Μπρκίτς, Μάτος (60’ Κίτσιου), Τζαβέλλας (60’ Πούγγουρας), Βαρέλα (60’ Μαλεζάς), Γιαννούλης (60’ Κοροβέσης), Κάνιας (46’ Σάχοφ), Τσίμιροτ (60’ Χαρίσης), Τζάλμα (60’ Τιάμ), Πέλκας (46’ Μπίσεσβαρ), Ροντρίγκες (60’ Μυστακίδης), Κουλούρης (46’ Περέιρα).
***  ΑΕΚ - Ατρόμητος 0-1 (ΦΙΛΙΚΟ).
Χωρίς σχεδόν καμία βελτίωση, η ΑΕΚ ήταν μέτρια και έχασε με 1-0 από τον Ατρόμητο σε προπονητικό φιλικό που έγινε το Σάββατο (19/10) στο ΟΑΚΑ. Ο Τόνσο στο 7ο λεπτό το γκολ για τους Περιστεριώτες.
Δύο εβδομάδες επισταμένης δουλειάς πάνω στο κομμάτι της τακτικής μεσολάβησαν από το τελευταίο ματς πρωταθλήματος της ΑΕΚ και το σημερινό (19/11) φιλικό με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ. Όμως η αλήθεια είναι πως αυτή η δουλειά, δεν βγήκε στο γήπεδο.
Και το ζήτημα για το Ζοσέ Μοράις δεν είναι πως η ΑΕΚ έχασε με 1-0 από τον Ατρόμητο στο φιλικό. Αυτό είναι ίσως το τελευταίο που απασχολεί τον Πορτογάλο τεχνικό. Το ζήτημα για τον Μοράις είναι πως τα δομικά προβλήματα που υπήρχαν στο παιχνίδι της ΑΕΚ και δουλεύτηκαν στις προπονήσεις στα Σπάτα, δεν φάνηκε να έχουν διορθωθεί. Ούτε καν περιοριστεί.
Η ΑΕΚ έπαιξε μ’ ένα σχήμα 4-1-4-1. Με τον Σιμόες ως κόφτη στη μεσαία γραμμή και τους Γιόχανσον και Μάνταλο να παίζουν ως εσωτερικά χαφ, πίσω από τον Αλμέιδα που ήταν στην κορυφή, ενώ στα δυο άκρα έπαιζαν ο Ροντρίγκες με τον Αραβίδη. Με δεδομένες τις απουσίες λόγω τραυματισμών, αυτό θα ήταν το σχήμα που θα είχε παρατάξει ο Μοράις στην Λεωφόρο, αν διεξαγόταν κανονικά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ενώ αυτό πιθανότατα θα είναι και το σχήμα στην επανέναρξη του πρωταθλήματος το επόμενο Σαββατοκύριακο. Όμως η ΑΕΚ παρουσιάστηκε και πάλι προβληματική στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, χωρίς ταχύτητα και κυρίως χωρίς τρόπους να απειλήσει την αντίπαλη εστία. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως η ΑΕΚ δεν έκανε ούτε μια ευκαιρία, με την «καλή» της ενδεκάδα στο πρώτο 45άλεπτο.
Από την άλλη μεριά ο Ατρόμητος προηγήθηκε στο 6 λεπτο με γκολ του Τόνσο μετά από όμορφη ενέργεια του Βασιλείου. Ενώ γενικώς διαχειρίστηκε σ’ όλο το πρώτο ημίχρονο πολύ καλά, την αδυναμία της ΑΕΚ να αποκτήσει ρυθμό στο παιχνίδι της. Και παράλληλα επιχείρησε με κάποιες αντεπιθέσεις, να φτάσει ακόμα και σε δεύτερο γκολ.
Κεφάτοι πιτσιρικάδες αλλά…
Στο δεύτερο ημίχρονο τόσο ο Μοράις, όσο και ο Κορακάκης, άλλαξαν ολόκληρη την ενδεκάδα τους. Η είσοδος του Γαλανόπουλου και του Τσέλιου στην μεσαία γραμμή της ΑΕΚ, έδωσε λίγη πνοή στην επιθετική λειτουργία. Αλλά και πάλι σωστή ανάπτυξη του παιχνιδιού δεν υπήρχε. Ούτε καν ρυθμός. Με εξαίρεση ένα γκολ του Πέκχαρτ που σωστά ακυρώθηκε ως οφσαιντ, η ΑΕΚ δεν έκανε ούτε μια ευκαιρία, ούτε και στο δεύτερο ημίχρονο. Αντίθετα ο Ατρόμητος ήταν και πάλι κινητικός, είχε δοκάρι με τον Γκουγκούδη και γενικώς πατούσε καλύτερα από την ΑΕΚ και πάλι στο γήπεδο. Και εκτός από τα παράπονα που δεδομένα θα έχει ο Μοράις από τους παίκτες του για την είκονα, ήρθε  και η αποχώρηση του Ντίας με ενοχλήσεις για να…δέσει η κακή εικόνα.
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
 
ΑΕΚ (Μοράις): Ανέστης, Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος, Ντίντακ , Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος, Ροντρίγκες, Αραβίδης, Αλμέιδα. Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ ξεκίνησε με Μπάρκα, Ντίας, Λαμπρόπουλο, Τζανετόπουλο, Μπακάκη, Μανωλά, Γαλανόπουλο, Τσέλιο, Ζόριτς, Πλατέλλα ,Πέκχαρτ. Ενώ όταν ο Ντίας αποχώρησε με πρόβλημα στον προσαγωγό, την θέση του πήρε ο Γιούσης.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Κορακάκης): Παπαδόπουλος, Κοντοές, Μπιτόλο, Μπράγκα, Μπρίτο, Ούμπιντες, Λε Ταλέκ, Τόνσο, Κιβρακίδης, Βασιλείου, Λαζαρίδης. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ατρόμητος ξεκίνησε με τους Θεοδωράκη, Φυτανίδη, Ζησόπουλο, Κεϊτά, Στόϊτσεφ, Μπαστάκο, Λημνιό, Γροντή, Γκουγκούδη, Κοντοέ, Τσατσόπουλο.

*** Για το Κύπελλο ΕΠΣ Μεσσηνίας :
 Τετάρτη 16-11-2016 , 1ος αγώνας :
Α.Σ.ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ-Π.Σ ΚΑΛΑΜΑΤΑ   1-1 .- ^
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας -Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ  2-1 .- ^

*** Α  Τοπικό ΕΠΣ Μεσσηνίας , 9η αγωνιστική :
Σάββατο 19-11-2016 :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας-ΠΑΜΙΣΣΟΣ Μεσσήνης   1-1 .- ^
Κυριακή 20 Νοεμβρίου  2016:
Π.Σ. Η Καλαμάτα – Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας
Αστέρας Αρφαρών – Αναγέννηση Παραλίας
Εράνη Φιλιατρών – ΑΟ Φαραί
Εθνικός Μελιγαλά – ΑΟ Διαβολιτσίου
Πανθουριακός – ΑΕ Αβίας
ΑΣ Ανδρούσας – Απόλλων Καλαμάτας
Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων – ΑΟ Κυπαρισσίας

*** Α1  Κατηγορία ΕΠΣ Μεσσηνίας 8η αγωνιστική :
Σάββατο 19-11-2016 :
Α.Ο .ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ανάληψης  1-1 .- ^
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΩΓΕΙΑΣ-Α[ΠΛΛΩΝ Πεταλιδίου  2-1 .- ^
ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης-Α.Ο.ΔΩΡΙΟΥ   0-2 .- ^
ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας -ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Χώρας
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. -ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ.
Κυριακή 20 Νοεμβρίου  2016 :
Ακρίτας Κορώνης – Νέος Άρις
Ομόνοια – Ηρακλής Καλαμάτας

*** Β΄ Κατηγορίας ΕΠΣΜ 7η  αγωνιστική  1ος όμιλος :
Σάββατο 19-11-2016 :
Α.Ο. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ-ΔΙΑΓΟΡΑΣ Κοπανακίου  0-5 .- ^
ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ-ΔΟΞΑ Καλαμάτας   1-0 .- ^
ΑΣΤΕΡΑΣ Βαλύρας -Α.Σ. ΘΥΕΛΛΑ Μερόπης   2-1 .- ^
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Πλατύ-Α.Ε. ΜΑΝΗΣ   2-0 .- ^
Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 :
Παπαφλέσσας Άμφειας – ΑΕΚ Καλαμάτας
Κεραυνός Καλαμάτας – Ηρακλής Κυπαρισσίας
Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης – Πανιώνιος
Ρεπό: ΑΕ Γαργαλιάνων.

*** Β΄ Κατηγορία τοπικό ΕΠΣ Μεσσηνίας 2ος όμιλος :
Α.Σ. ΦΥΤΕΙΑ-Ακαδημία ΠΑΜΙΣΟΣ  5-1 ( 5η αγων. Τετάρτη 16/11/2016)
Σάββατο 19-11-2016 , 6η αγωνιστική :
ΘΥΕΛΛΑ Χαροκοπιού-ΠΑΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ  0-0 .- ^
Α.Ο.ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ-ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ   1-0 .- ^
Α.Ε.ΛΟΓΓΑΣ-Α.ΟΦΥΤΕΙΑΣ   1-1 .- ^
Α.Ο.ΠΑΤΙΣΤΑΣ-ΑΠΣ ΔΗΜΟΥ Παπαφλέσσα  3-1 .- ^
Α.Ο.ΜΕΘΩΝΗΣ-Α.Σ. ΦΥΤΕΙΑΣ   3-0 .- ^

*** ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΣΜ Γ΄ κατηγορία :
ΝΕΔΟΥΣΑ Αλαγονίας-ΝΕΣΤΩΡ Πύλου 6-1 (Δευτέρα 14/11/2016 5η αγων.)
Σάββατο 19/11/2016: 6η αγωνιστική
Α.Σ.ΔΑΝΑΟΣ-ΑΠΣ ΑΡΙΣ  1-1 .- ^
ΝΕΣΤΩΡ Πύλου-ΑΠΟ ΙΚΑΡΟΣ Καλαμάτας   2-2 .- ^
Κυριακή 20 Νοεμβρίου  2016:
Θύελλα Παραλίας – ΑΟ Νέδουσα
ΑΟ Βέργας – ΑΟ Λεΐκων
  Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016 :
Παναθηναϊκός Καλαμάτας – Ερμής Καλαμάτας:
Ρεπό: Θησέας Καλαμάτας.
 ~** Με την 5η αγωνιστική στους τέσσερις πρώτους ομίλους και με την 4η αγωνιστική στον 5ο όμιλο θα συνεχιστεί σήμερα Σάββατο το παιδικό πρωτάθλημα.:
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
 1ος ΟΜΙΛΟΣ
5η αγωνιστική
Δόξα - Πράσινα Πουλιά
 Καλαμάτα - Ολυμπιακός Καλ. 
 Αίας - Δαναός   5-1 .- ^
  2ος ΟΜΙΛΟΣ
5η αγωνιστική
Μεσσηνιακός - Φαραί 
 ΑΕ Μάνης - Ηρακλής Καλ. 
  3ος ΟΜΙΛΟΣ
5η αγωνιστική
Ασπρόχωμα - Σπερχογεία  0-1 .- ^
 Ανδρούσα - Εθνικός   1-2 .- ^
 Αρφαρά - Μικρομάνη
  4ος ΟΜΙΛΟΣ
5η αγωνιστική
Τσικλητήρας Πύλου  - Κορώνη   4-3 .- ^
 Πεταλίδι - Χανδριναϊκός
 5ος ΟΜΙΛΟΣ
4η αγωνιστική
Μιλτιάδης - Τέλλος Άγρας
 Κυπαρισσία - Εράνη 

***  Το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής της Α1 ανδρών έχει ως εξής:
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου
 

 Απόλλων Π.-Κόροιβος    92-66  .-^
  Σχινάς-Ψαριανός-Θεονάς (Θεοδοσόπουλος)
Βενετόκλειο 17.00
Τα δεκάλεπτα: 15-22, 42-40, 68-55, 92-66. 
Απόλλων Πατρών (Μέξας): Κόμπινς 11, Χίκι 9(1), Ράσελ 8 (1), Κουζέλογλου 2, Καλινόσκι 20 (2), Βεργίνης 5 (1), Ντούβνιακ, Σλαφτάκης 2, Μπάβσιτς 21 (4), Τσιάρας 14 (3).
Κόροιβος Αμαλιάδας (Καλαμπάκος): Μπράουν 19 (4), Μιλουτίνοβιτς 6, Γκότσερ 10 (1), Σπυριδωνίδης 3, Χολ 6, Μιχάλογλου 9 (3), Βαν Όοστρουμ 6 (1), Σαχπατζίδης 6, Χατζηνικόλας 1, Αποστολίδης.

  Κολοσσός-Δόξα Λευκάδας   77-60 .-^
   Πουρσανίδης Γ.-Τζαφλέρης-Καλδίρης (Τανατζής)
Τα δεκάλεπτα: 26-19, 43-30, 56-40, 77-60
Κολοσσός Ρόδου (Λυκογιάννης): Ρέντικ 7, Τσούκου 17 (3), Ρέλεφορντ 11 (2), Βασιλόπουλος 7 (1), Χολ 14 (2), Λιάπης, Γεωργαλλής 3 (1), Αγγελάκος, Άχονεν 10 (2), Παπαδάκης 3 (1), Γουάτσον 5.
Δόξα Λευκάδας (Χ. Μαρκόπουλος): Σκοτ 5, Μπασάμπε 5, Ντόμπλας 4, Τσαλδάρης 5, Γουέλς 19 (3), Πεταλωτής, Κάρτερ 2, Δεμερτζής 3 (1), Γεωργάκης, Ψαθάς 6, Ρόμπινσον 11 (3).

  
  ΑΕΚ-Προμηθέας   76-60.  .-^
Δεκάλεπτα: 17-23, 38-40, 57-48, 76-60. 
ΑΕΚ (Ζντοβτς): Ούκιτς (2 ασίστ), Σάκοτα 3, Βασιλειάδης 19 (5 ριμπ.), Μιλόσεβιτς 13 (7 ριμπ.), Χαριτόπουλος, Ντίξον 9 (5 ασίστ), Λαρεντζάκης 2, Ιβάνοβιτς 5 (9 ασίστ), Μαυροειδής 15 (5 ριμπ.), Σκουλίδας, Γουίλιαμς 10 (6 ριμπ.), Τσαλμπούρης. 
Προμηθέας (Βετούλας): Κλαρκ 11 (6 ριμπ.), Γιαννικόπουλος, Γκίκας 6 (4 ασίστ), Πέττας 9, Γερομιχαλός, Φαγέ, Γράβας, Τσάμης 3, Γκάτζιος 1, Τζόνσον 6 (6 ριμπ.), Σαρικόπουλος 10 (4 ριμπ.), Μουρ 2 (4 ριμπ.). 
Διαιτητές: Μάνος, Παγώνης, Συμεωνίδης. 


ΔΚΓ Τρικάλων 19.15
 Τρίκαλα-ΠΑΟΚ
 Πηλοϊδης-Πουρσανίδης Κ.-Τσώνος Β. (Μιναρετζόπουλος)


Κυριακή, 20 Νοεμβρίου
Γήπεδο Ώρα Αγώνας Διαιτητές

ΚΓ Χαλκίδας 17.00
  Κύμη-Ρέθυμνο
  Σώμος-Διαμαντής-Ανδρικόπουλος (Σταμάτης)

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου
Γήπεδο Ώρα Αγώνας Διαιτητές

ΚΓ Λαυρίου 17.00
  Λαύριο-Ολυμπιακός
 Μαγκλογιάννης-Τσαρούχα-Μπίκας (Καρούσης)
Αλεξάνδρειο 19.00
  Άρης-Παναθηναϊκός
 Αναστόπουλος Π.-Καρακατσούνης-Δεσλής (Σιμητόπουλος)

***  Γ΄ Εθνική 3ος όμιλος :
Κυριακή 20-11-2016 :
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου -ΠΑΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ-ΕΝΩΣΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ-ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
ΑΙΟΛΙΚΟΣ-ΧΑΛΚΙΔΑ
ΑΣΤΕΡΑΣ Αμαλιάδας-ΠΑΜΒΟΥΠΡΑΣΙΑΚΟΣ
ΑΧΑΪΚΗ-ΦΩΣΤΗΡΑΣ
ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ-ΘΗΒΑ

 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2016  :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  01 Νοέμβριος 2016  : 
 http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τρίτη 01  Νοεμβρίου  2016 :
 http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-01-2016.html .-  
~Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/2112016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2016 :
 http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-03-2016.html .- 
~Εφημερίδα μας στο αγιάζι της ενημέρωσης ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2016    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-04-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-05-2016.html .- 
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες  : Σάββατο 05  Νοεμβρίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/blog-post.html .- 
~ Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 05 και 06 Νοεμβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2016/11/05-06-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή  06  Νοεμβρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-06-2016.html .-   
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  07  Νοεμβρίου  2016 : 
 http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-07-2016.html  .-  
 ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες   Δευτέρα 07  Νοεμβρίου  2016   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2016/11/103.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  08  Νοεμβρίου  2016:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-08-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 09 Νοεμβρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-09-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι ενημέρωσης  ARFARA NEWS  Πέμπτη 10 Νοεμβρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-10-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 11 Νοεμβρίου  2016
 http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-11-2016.html .
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 12  Νοεμβρίου  2016 : 
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-12-2016.html .-
~ Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο 12 και 13  Νοεμβρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/12-13-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 13  Νοεμβρίου  2016  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-13-2016.html .-
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 14 Νοεμβρίου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-14-2016.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 15  Νοεμβρίου  2016 :
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-15-2016.html .-  
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 16 Νοεμβρίου  2016  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-16-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA ΝWES 2  Τετάρτη 16 Νοεμβρίου  2016  :
 http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-wes-2-16-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-17-2016.html .-
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-18-2016.html .- 
~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  19 Νοεμβρίου 2016  : 
 http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-19-2016.html .- 
~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 19  και 20 Νοεμβρίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/19-20-2016.html .- 

~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 19-Νοεμβρίου-2016 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-19-2016.html .-   
~


  ***   Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , ^  Arfara-Messinias 2  ,


***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5063 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3217   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3185 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου