ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΘΩΣ-Αθωνική  Πολιτεία- Άγιον Όρος -Τι  Περιβόλι της Παναγιάς  μας :
Δευτέρα 18  Σεπτεμβρίου 2017 :
Όλα  όσα πρέπει να γνωρίζουμε , προσκυνητές -επισκέπτες .....
"...γιατί συγγραφή είναι να ξαγρυπνάς όλο το βράδυ για να γράψεις μία πρόταση και το επόμενο πρωί να μην σου αρέσει." stamos01 Arfara 2017
 
ΑΓΙΟ  ΟΡΟΣ -ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Σάββατο  04  Ιουνίου  2016 :
~ΑΓΙΟ  ΟΡΟΣ -ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Σάββατο  04  Ιουνίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/04-2016.html  .-   

 
 
 
 ΄Διαδρομές-επισκέψεις στο Άγιο Όρος Περιβόλι της Παναγίας Τρίτη 09 Ιουλίου 2013

~ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και  ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά  Μεσσηνίας  Πέμπτη 24  Ιουλίου  2014 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/24-2014.html .-

~ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ -ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ -ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  -ΑΘΩΣ Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ !  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/30-2016.html  .-   

Άγιο Όρος,- Άθως-  Αθωνική Πολιτεία :

Εσωτερικές απόψεις ενός φαινόμενου

Walter Bachsteffel, Karvopunari/Paramythia

Μεταφρασμένο από: δρ. Παναγιώτη Θ. Λαμπρούση


Το βορειοανατολικό πόδι της Χαλκιδικής είναι η χερσόνησος του Άθω. Είναι περίπου 50km μακρύ, ανάμεσα σε 5 και 10km πλάτος και επεκτείνεται νοτιοανατολικά. Στο νότιο άκρο του υψώνεται από την θάλασσα 2033m το όρος Άθως. Πολλές φορές επισκέφθηκα το άγιο Όρος, όπου γνώρισα πολλούς φίλους, αμέτρητες συζητήσεις με πλούτισαν το ίδιο όπως και η ομαδική σιωπηρή περισυλλογή κοιτώντας τον φωτεινό νυχτερινό κώνο του Άθω. Το όρος Άθως είναι χερσόνησος , και η πατρίδα πολλών ανδρών. Μόνο ανδρών! Εδώ στον Άθω τελειώνει ο κόσμος των γυναικών. Έχει απαγορευθεί η είσοδος πάνω από 1200 χρόνια. Εδώ είναι το βασίλειο της Παναγίας και των υπηρετών της, των μοναχών του Αγίου Όρους. Πολλοί αιώνες πέρασαν, αμέτρητες ατυχίες και ερημώσεις κατάφεραν να ξεπεραστούν, και ακόμα οι μοναχοί επιζητούν να αντικρύσουν το θεϊκό φως. Ακόμα και σήμερα προσπαθούν ενάντια στις κάθε προκλήσεις να ανέβουν σκαλί σκαλί την σκάλα του Ιωάννη της Κλίμακος που οδηγεί στον θεό.
MountAthosInfos.grMountAthosInfos.grΟι μονές του Αγίου Όρους δεν είναι μόνο η ακλόνητη σταθερή έκφραση της πίστης αμέτρητων γενεών πιστών, αλλά είναι μνημεία πολιτισμού και τέχνης για όλο τον κόσμο. Παρόλ’ αυτά δεν είναι μόνο οι μονές το Άγιο Όρος. Ένας φίλος ερημίτης τα περιγράφει χαρακτηριστικά:« Τα μοναστήρια με τους αμέτρητους προσκυνητές είναι το σύνορο με τον έξω κόσμο, η καρδιά του Άθως χτυπά στα κελλιά και στις καλύβες». Μόνο όταν γνωρίσει κάποιος την σκληρή ζωή του ερημίτη, τότε θα καταλάβει την ζωή του Αγίου Όρους. Συνάμα συνυπάρχουν το μοντέρνο και η παράδοση μαζί. Ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) από ένα ασκητήριο δεν είναι ασυνήθιστο σήμερα. 


~**  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/02/25022011.html : AGIO OROS ATHOS!
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/08/blog-post.html :  ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ …!
~**http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/06/2011_29.html , Σκήτες του Αγίου Όρους 2011 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/08/2011.html  , ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2011 , Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011 .-
 ~** http://snsarfara.blogspot.com/2010/08/2010.html : Καλοκαιρινές διαδρομές Αύγουστος 2010 , Κωνσταντινούπολη - Προύσσα - Άγιον Όρος  







~** Ιστορία του Αγίου Όρους.

  • Από τον 6ο αι πΧ εποικούν Έλληνες στον Άθω.
  • Το 492 πΧ καταστρέφεται ο στόλος του Πέρση βασιλιά Δαρείου με 300 πλοία και 20000 άνδρες στο ακρωτήρι του Άθω, και η Ελλάδα γλιτώνει από την επίθεση.
  • Οι πρώτοι χριστιανοί έποικοι αποτραβιούνται το 600 μΧ στην ερημιά.
  • Από το 726 και μετά κορυφώνεται η διαφωνία για την απεικόνιση του θεού και των αγίων, η εικονομαχία . Κατά την διάρκεια του καυγά και της διαμάχης εγκαταλείπουν πολλοί μοναχοί το Βυζάντιο όπου καταστράφηκαν πολλές εικόνες και καταφεύγουν στο Άγιο Όρος όπου και σώθηκαν αρκετές από αυτές. Για αυτές τις διασώσεις ειπώθηκαν αμέτρητοι μύθοι και γραφές για θαύματα. Το 843 τελικά τελειώνει αυτήν την διαμάχη η αυτοκράτειρα Θεοδώρα .
  • Την ίδια εποχή ονομάζονται στο όρος αρκετοί άνδρες ως άγιοι.
  • Το 840 διαμένει ο Πέτρος ο Αθωνίτης 53 χρόνια σε μια σπηλιά στον γκρεμό της ερήμου, και ο Ευθύμιος ο νεότερος ακολουθεί ως θαυματοποιός το 860 μΧ.
  • To 874 o Βασίλειος ο 1ος καταργεί με χρυσόβουλο την φορολόγηση των μοναχών του Αγίου Όρους.
  • Άβατον, η απαγόρευση της εισόδου για τις γυναίκες, αναφέρεται για πρώτη φορά το 883 μΧ.
  • Ο Αθανάσιος ο Αθωνίτης ιδρύει την Μέγιστη Λαύρα ως πρώτο μοναστήρι, και το 972 ακολουθεί η ίδρυση της μονής Βατοπεδίου.
  • Το 972 υπό την αιγίδα του αυτοκράτορα Ιωάννη του Τσιμισκή γράφεται το πρώτο σύνταγμα του Αγίου Όρους πάνω σε δέρμα τράγου.
  • Ιδρύεται το Ιβήρων ως γεωργιανό μοναστήρι.
  • 1045 μΧ. Ένα χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του 9ου του μονομάχου επιβεβαιώνει τον όρο « Άγιον Όρος».
  • Το 1922 στην συνθήκη της Λοζάνης συμφωνείται η ανεξαρτησία της δημοκρατίας των μοναχών του Άθω.
~** Ανάβαση 
Είτε από το ασκητήριο της Αγίας Άννας, του Αρσανά στα Καρούλια, είτε από το ασκητήριο Καυσοκαλύβια υπάρχει πάντα ένα μονοπάτι όμορφο και απότομο. Πολύ απότομο! 2033 μ υψώνεται το όρος Άθως από την θάλασσα. Πλήρης απόλαυση της φύσης περπατώντας μέσα από ηλιοκαμένα στενά και σκιερά δάση. Πολλά φυτά τα συναντάμε αποκλειστικά στο Άγιο Όρος. Ένα ευάρεστο διάλειμμα στον Σταυρό του Άθω σε ύψος 800 μέτρων επιβάλλεται ώστε να απολαύσουμε την θέα και να ξεκουραστούμε. Πάντα ανεβαίνοντας δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουμε το μονοπάτι. Φθάνουμε στο ξωκλήσι της Παναγίας στα 1500 μ. και το προσπερνούμε. Μια τελευταία προσπάθεια. Αμέσως μετά βρισκόμαστε στην κορυφή του Αγίου Όρους της Ορθοδοξίας μπροστά από τον Σταυρό και το εκκλησάκι της Μεταμόρφωση του Σωτήρως και θαυμάζουμε στο φως του απογεύματος την σκιά του Όρους που εκτείνεται μακριά στην θάλασσα.

~**  Η Μυθολογία ενός Αγίου Όρους

    MountAthosInfos.grMountAthosInfos.gr
  • Η χερσόνησος του Άθω δείχνει στην Ιερουσαλήμ. Η γραμμή αυτή κόβει την Έφεσο, την πόλη όπου ζούσε η Παναγία.
  • Ο απόστολος Παύλος αναφέρεται στο Ευαγγέλιο σε τέσσερις πόλεις: Φίλλιποι, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και την Τροία . Εάν ενωθούν αυτές οι τέσσερις πόλεις με έναν σταυρό στην ένωση βρίσκεται το Άγιο Όρος.
  • Η σκιά του Όρους δείχνει την Κωνσταντινούπολη. Από την κορυφή του μπορεί κανείς όταν έχει ωραίες μέρες να δει αυτήν την πόλη.
  • Η Κορυφή του δείχνει στον ουρανό.



 ***  Το Άγιον Όρος σήμερα

Το Άγιον Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού κράτους και υπάγεται πνευματικά στην δικαιοδοσία του οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Πρωτεύουσά του είναι οι Καρυές όπου έχει την έδρα ο πολιτικός διοικητής, ο οποίος με τη σειρά του υπάγεται στο υπουργείο εξωτερικών. Είναι υπεύθυνος για την τάξη και την ασφάλεια καθώς και για την πιστή εφαρμογή του καταστατικού χάρτη του Αγίου Όρους. 

Το περιβόλι της Παναγιάς

Σύμφωνα με την παράδοση, η Θεοτόκος παραπλέοντας τον Άθω μαζί με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, όταν πήγαιναν να επισκεφθούν τον Λάζαρο στην Κύπρο και εν μέσω μιας φοβερής θαλασσοταραχής, αποβιβάστηκαν στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται η Μονή Ιβήρων. Η Παναγία θαυμάζοντας το τοπίο ζήτησε από τον Χριστό να της παραχωρήσει το όρος για δώρο. Έτσι και έγινε. Από τότε ο τόπος αυτός ονομάζεται Άγιον Όρος ή Περιβόλι Της Παναγίας 
ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Της Παναγίας Περιβόλι μυρωμένο και ιερό, ένα είναι στον κόσμο άγιο και ξακουστό. Το λέμε Άγιον Όρος και καμαρώνουμε γι’αυτό, στολίδι είναι της Ελλάδας πολύτιμο, μοναδικό.
Κάστρο της ορθοδοξίας, θησαυροφυλάκιο πνευματικό, ένα θαύμα είναι μεγάλο, εξαίσιο και διαχρονικό. Πώς να το παρουσιάσω, τι ο φτωχός εγώ να πω, τόλμημα είναι για μένα μα το επιχειρώ.
Με την ευλογιά της Κυρίας Θεοτόκου αρχινώ, μ’όλη τη δύναμη της ψυχής μου ένα διαλαλώ. Η αγιότητα αυτού του τόπου με αφήνει εκστατικό, ας με ανεχθούν οι Όσιοι του τον ανάξιο κι αμαρτωλό.
Στους πολλούς αιώνες που περάσανε και ως εδώ, γέννησε πολλούς Αγίους, που ευαρέστησαν τον Θεό. Τα θαυματουργά σκηνώματα τους μαρτυρούν γι’αυτό, νοιώθεις δέος και διερωτάσαι άραγε τι κάνω εγώ;
Και σήμερα ακόμη στον αιώνα τον απατεώνα αυτό, οι οικήτορες του Αγίου Όρους έναν έχουνε σκοπό. Τον αγώνα τους να συνεχίσουν τον αγιοπνευματικό, να φτάσουν υψηλοπετώντας επάνω εκεί στον ουρανό.
Απέραντη γαλήνη και απόλυτη ησυχία επικρατούν εδώ, του Παραδείσου ένα επίγειο κομμάτι είναι για τον Μοναχό. Αφού ο τρόπος της ζωής του είναι βίωμα αγγελικό, με το νου και τη καρδιά του το κάνει αυτό αληθινό.
Νύχτα και ημέρα συνομιλεί με τον Χριστό, προσεύχεται και ψάλλει, εργάζεται για το καλό. Αντιστέκεται και πολεμάει τον προαιώνιο εχθρό, προ πολλού έχει πεθάνει για το γήινο και φθαρτό.
Στον Άθωνα ψηλά επάνω φαντασθείτε ένα θρόνο υψηλό, εκεί κάθεται η Παναγία και ευλογεί τον κάθε Μοναχό. Τα δάκρυα και τις προσευχές του μεταφέρει στο Χριστό, το Περιβόλι που μου έδωσες λέει, αυτά έχει για καρπό.
Εργαστήριο της αγιότητας το είπαν και είναι πάντα ενεργό, στην οικουμένη όλη στέλνει ένα μήνυμα συγκλονιστικό. Άνθρωποι λέει, «τα άνω φρονείτε» και αγαπάτε τον Θεό, μη ξεχνάτε της ζωής σας το νόημα και τον μοναδικό σκοπό.
Αδελφοί μου, όσοι θα διαβάσετε το φτωχό κείμενο αυτό, αγιορείτες και φιλοαγιορείτες να θυμάστε ένα μυστικό. Το Άγιον Όρος πάντα εκπληρώνει έναν άγιο προορισμό, οι προσευχές των Μοναχών του στηρίζουνε τον κόσμο, «ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ».
Του Αρχιμανδρίτη κ. Ιωακείμ Καραχρήστου, Δικαίου της ιεράς Σκήτης του Προφήτη Ηλία, από τα βιβλία του.   

*** Ουρανούπολη
Στην αρχή της χερσονήσου του Αγίου Όρους και απόσταση 120χλμ. από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκη βρίσκεται η Ουρανούπολη, η Πύλη του Αγίου Όρους. Γραφικό μέρος που διατηρεί ακόμη το παραδοσιακό ελληνικό στυλ. Αργοί ρυθμοί και ησυχία ακόμα σε ώρες αιχμής. Η Ουρανούπολη είναι ένα πανέμορφο χωριό που συνδυάζει άριστα το βουνό με τη θάλασσα και προϊδεάζει για όμορφες διακοπές, ειδικά γι' αυτούς που θέλουν να χαλαρώσουν από τους ρυθμούς της πόλης. Γαλήνιο πορτρέτο που προετοιμάζει πνευματικά τον προσκυνητή πριν την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος. Άλλωστε το όνομα και μόνο σε "ανεβάζει", Ουρανούπολη (πόλη του ουρανού). Τον επισκέπτη καλωσορίζει ο Πύργος του Ανδρονίκου, ο επί αιώνες άγρυπνος φρουρός μπροστά από το "Περιβόλι της Παναγίας". Πραγματικός φρουρός, αφού χτίστηκε το 1344 από την Μονή Βατοπεδίου για προστασία της από τους πειρατές. Μπροστά από τον πύργο βρίσκεται το λιμάνι της Ουρανούπολης, η πύλη του Αγίου Όρους. Από εδώ ξεκινούν τα ferryboat γι' αυτούς που θέλουν να επισκεφθούν τις Μονές του Αγίου Όρους καθώς και αυτά που κάνουν την κρουαζιέρα σε απόσταση 500μ. από την ακτή. Στην Ουρανούπολη ο επισκέπτης εκτός από την φιλοξενία και τη φιλική διάθεση των ντόπιων, μπορεί ν' απολαύσει γραφικές ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι του κόλπου του Αγίου Όρους, συμπαθητικά cafe στην παραλία απ' όπου μπορεί ν' απολαύσει το υπέροχο ηλιοβασίλεμα καθώς και μερικά μπαρ για ποτό και χαλάρωση το βράδυ, κολύμπι ή ψάρεμα στο Γαϊδουρονήσι με τις εξωτικές παραλίες και στα άλλα νησάκια απέναντι από την Ουρανούπολη τα οποία μπορεί κάποιος να επισκεφθεί είτε με καϊκάκια είτε με κάποιο ενοικιαζόμενο ταχύπλοο. Καθημερινά ξεκινούν από το λιμάνι της Ουρανούπολης ferryboat για την κρουαζιέρα στο Άγιο Όρος.
Καταδύσεις, θαλάσσια σπορ, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μηχανάκια είναι στη διάθεση του επισκέπτη. Επίσης η Ουρανούπολη περιτριγυρίζεται από ένα υπέροχο δάσος το οποίο προσφέρεται για περίπατους και εξερεύνηση με φόντο τη μαγευτική θέα του χωριού από ψηλά και του Άθωνα. Αναπόφευκτα η Ουρανούπολη είναι η τελευταία στάση των προσκυνητών του Αγίου Όρους καθώς νωρίς το πρωί πρέπει να παραλάβουν το διαμονητήριο από το γραφείο προσκυνητών και το εισιτήριο για το ferryboat. 
 ~
***  Σημαντικές πληροφορίες και ΚΤΕΛ
Στην Ουρανούπολη υπάρχει Αγροτική τράπεζα η οποία λειτουργεί μόνο κάθε Τετάρτη, αλλά υπάρχει μηχάνημα Α.Τ.Μ. Υπάρχουν επίσης: Φαρμακείο το οποίο είναι ανοικτό καθημερινά από τις 08.30 έως 14.00 και από 18.00 έως 21.30, Δημοτικό parking με φύλακα το οποίο χρεώνεται, αλλά και ελεύθερο χωρίς χρέωση, πρατήριο βενζίνης, ενοικιαζόμενες βάρκες (6974 953 878), ενοικιάσεις αυτοκινήτων , Λιμεναρχείο (23770 71248), Αστυνομικό Τμήμα στην Ιερισσό (23770 22236), Ε.Λ.Τ.Α. στην Ιερισσό, κατάστημα «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» στην Ιερισσό (23770 21002).
Στο Άγιον Όρος υπάρχει Αγροτική τράπεζα στις Καρυές και Α.Τ.Μ., Ε.Λ.Τ.Α. στις Καρυές (23770 23214) και στη Δάφνη (23770 23297), Ιατρείο στις Καρυές (23770 23217). 
~**  ΚΤΕΛ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ο σταθμός του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής στην Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στον δρόμο για Νέα Μουδανιά (κόμβος PRAKTIKER), 10 περίπου λεπτά με ΤΑΞΙ από το Αεροδρόμιο. ΤΗΛ. 2310 316 555. Το απλό εισιτήριο για Ουρανούπολη κοστίζει € 10.70 και με επιστροφή €18.50 (ισχύει για 1 μήνα). 
 
~** ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΚΤΕΛ
ΗμέρεςΘεσ/νικη προς ΟυρανούποληΟυρανούπολη προς Θεσ/νικη
Δευτέρα - Παρασκευή06:1505:30
08:3008:00
10:4509:30
12:4513:00
14:3014:15
16:3016:15
18:3018:15
 
Σάββατο06:1505:30
08:3008:00
10:4509:30
12:4513:00
14:3014:15
16:3016:15
18:3018:15
 
Κυριακή - Αργίες06:1508:00
08:3009:30
10:4513:00
12:4514:15
14:3016:15
16:3018:15
18:30 

ΤΑΞΙ

TAΞI από και προς το αεροδρόμιο:
ΓΡΗΓΟΡΗΣ: 0030 6944 454 318
ΚΩΣΤΑΣ: 0030 6944 277 477
Τα ΤΑΞΙ είναι MERCEDES και μεταφέρουν έως 4 άτομα.
 ~Hotel Makedonia
Ξενοδοχείο Μακεδονία
Στέλιος Λαγέρης
630 75 Ουρανούπολη Χαλκιδικής
Τηλέφωνο: 23770 71085
Φαξ: 23770 71395
e-mail: info@hotel-makedonia.gr
Για οποιαδήποτε πληροφορία:
Logo
MountAthosInfos.gr
Στέλιος Λαγέρης
630 75 Ουρανούπολη Χαλκιδικής
Ξενοδοχείο Μακεδονία Τηλέφωνο: 23770 71085
Φαξ: 23770 71395
e-mail: info@mountathosinfos.gr
~
Χάρτης της Χαλκιδικής. Στα ανατολικά διακρίνεται η χερσόνησος του
Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Περιλαμβάνει είκοσι Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα και ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία».
Από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.[1]      https://el.wikipedia.org  ,  Πηγή Βικιπαίδεια .-
 ~
Η χερσόνησος του Άθω είναι η ανατολικότερη και τραχύτερη των τριών επιμέρους παράλληλων χερσονήσων (Κασσάνδρας ή Παλλήνης, Λόγκου ή Σιθωνίας -κεντρική, και Άθω ή Αγίου Όρους) που απαρτίζουν την χερσόνησο της Χαλκιδικής. Η χερσόνησος αυτή καλύπτεται από το όρος Άθω, ύψους 2033μ., εξ ου και το όνομά της, καταλήγει δε στο ακρωτήριο Νυμφαίο ή Ακρόθωον. Στερείται ποταμών και λιμνών. Συνδέεται με τη Χαλκιδική με τον στενό ισθμό του Ξέρξη, χαμηλή λωρίδα γης, μήκους 2 χλμ., ιστορικό από τους Περσικούς πολέμους το 480 π.Χ.. Μεταξύ της χερσονήσου του Άθω και της Σιθωνίας ή Λόγκου σχηματίζεται ο Σιγγιτικός ή κόλπος Αγίου Όρους, ενώ ΒΑ ο κόλπος της Ιερισσού.
Λίγα μίλια ΝΑ του Άθω βρίσκεται το μεγαλύτερο βάραθρο του Αιγαίου που από τα 80μ βάθος, απότομα φθάνει τα 1070μ
~**Την πρώτη ονομασία και μετονομασία τη συναντούμε στον βίο των μαρτύρων της Τιβεριούπολις του Θεοφύλακτου Αχρίδος, όπου διαβάζουμε [...]το πάλαι μεν ιερόν,νυν δε άγιον όρος καταλαμβάνει[...].[2] Κατά το θεωρούμενο πρώτο Τυπικό που επικύρωσε ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής, ο Άθως καλείται απλώς «Όρος». Ίίσως αυτή να ήταν η συνήθης τότε ονομασία του χώρου.
Η επικράτηση όμως του ονόματος «Άγιον Όρος» φαίνεται να έγινε κατά το πρώτο μισό του 12ου αιώνα, συγκεκριμένα σε χρυσόβουλο έγγραφο του Αυτοκράτορα Αλέξιου Α' Κομνηνού προς την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας το 1144, η οποία αναγνωρίζεται οριστικά και επίσημα και επιβάλλεται το νέο όνομα όπως αναγράφεται σ΄ αυτό: «Εφεξής το όνομα του Άθω καλείσθαι Άγιον Όρος παρά πάντων». Σε μεταγενέστερα αυτοκρατορικά και άλλα έγγραφα αναφέρεται ως «Το Αγιώνυμον Όρος του Άθω». Πηγή :  ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ .-
 ~
***  Μύθοι και αρχαϊκή περίοδος
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το όρος Άθως συνδέεται με τη γιγαντομαχία μεταξύ των Γιγάντων και των ολύμπιων θεών, ηγέτης των πρώτων ήταν ο Άθως. Ο Άθως πέταξε από τη Θράκη έναν τεράστιο βράχο εναντίον του Ποσειδώνα, αλλά αστόχησε και ο βράχος έπεσε στη θάλασσα, δημιουργώντας το όρος, στο οποίο δόθηκε το όνομά του.[3]
Σύμφωνα με άλλο μύθο, ο θεός Απόλλωνας ερωτεύτηκε τη Δάφνη, κόρη του βασιλιά της Αρκαδίας. Η Δάφνη, προκειμένου να κρατηθεί αγνή, βρήκε καταφύγιο στον κύριο λιμένα του Άθωνα, δίνοντας έτσι το όνομά της σε αυτόν. Από αυτόν το μύθο φαίνεται ότι από τους αρχαίους χρόνους η περιοχή συνδέθηκε με τον αγώνα κατά της σάρκας[εκκρεμεί παραπομπή].
Οι αρχαίοι γεωγράφοι αναφέρουν δέκα πόλεις στη χερσόνησο: Δίον, Θύσσος, Κλεωναί, Ακρόθωοι, Χαράδρια, Παλαιώριον, Σάνη, Ολόφυξος, Απολλωνία, Ουρανούπολις[4]. Κατά τον 5ο π.Χ. αι. υπήρχαν διάφορα προελληνικά φύλα στην περιοχή.[5] Σημαντικά ιστορικά γεγονότα συνδέονται με την περιοχή: Κατά τη διάρκεια των ιστορικών χρόνων ο Άθως αναφέρεται για πρώτη φορά σχετικά με την περσική εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας υπό την ηγεσία του Μαρδόνιου το 493 π.Χ.. Πλέοντας γύρω από τη χερσόνησο, ο περσικός στόλος συνάντησε κακοκαιρία και υπέστη φοβερή καταστροφή. Κατ´αυτό τον τρόπο η αποπειραθείσα εισβολή ματαιώθηκε.[6]
Δέκα έτη αργότερα ο Ξέρξης επανέλαβε την αποστολή, αλλά προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέας καταστροφής έσκαψε κανάλι στον στενό λαιμό της χερσονήσου: η διώρυγα ανοίχθηκε στο βόρρειο μέρος της χερσονήσου, στη σημερινή θέση Πρόβλακα, κοντά στο χωριό Νέα Ρόδα, με μήκος 1,5 μίλι, πλάτος 65-100 πόδια και βάθος 6-10 πόδια.[7] Επίσης ο κόλπος του Αγίου Όρους συνδέεται και με την απώλεια του στόλου του Σπαρτιάτη Επικλέους στα 411 π.Χ..[
~

*** Το 368 π.Χ. η χερσόνησος και οι πόλεις της έγιναν μέρος του κράτους του Φιλίππου Β΄. Μερικά έτη αργότερα ο γιος του Αλέξανδρος ο Μέγας έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας. Λέγεται ότι εκείνη την περίοδο ένας αρχιτέκτονας, ο Δεινοκράτης, πρότεινε στον Αλέξανδρο να μετασχηματίσει το βουνό και όλη τη χερσόνησο σε τεράστιο άγαλμα, που θα απεικόνιζε τον Αλέξανδρο να κρατά μια πυκνοκατοικημένη πόλη στο χέρι του. Ο Αλέξανδρος απάντησε ότι ήταν αρκετή για το Όρος η ανάμνηση της αλαζονείας του Πέρση βασιλιά.




*** Το πότε ακριβώς διαδόθηκε ο Χριστιανισμός στον Άθω δεν είναι γνωστό. Κατά μία ρωσική παράδοση φέρεται η ίδια η Θεοτόκος να εμφανίζεται στην περιοχή και οι κάτοικοι να ασπάζονται τον Χριστιανισμό[εκκρεμεί παραπομπή]. Συγκεκριμένα η Θεοτόκος μαζί με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη παραπλέοντας τον Άθω, πηγαίνοντας στην Κύπρο για να επισκεφθούν τον Λάζαρο, λόγω φοβερής θαλασσοταραχής αποβιβάστηκαν στην ακτή όπου βρίσκεται σήμερα η Ιερά Μονή των Ιβήρων. Εκεί η Θεοτόκος θαυμάζοντας το χώρο ακούσθηκε φωνή εξ ουρανού που έλεγε: "Έστω ο τόπος ούτος κλήρος σός και περιβόλαιον σόν καί παράδεισος, έτι δε και λιμήν σωτήριος των θελόντων σωθήναι".
Έτσι το Άγιο Όρος καθιερώθηκε να λέγεται ως "κλήρος και περιβόλι της Παναγιάς".
[9] Επίσης παραδίδεται παράδοση κατά την οποία ο Μέγας Κωνσταντίνος έκτισε στον Άθω πλείστους ναούς. Από την έρευνα όμως ουδέν θετικό επ΄ αυτής μαρτυρείται. Βέβαιο όμως είναι από κείμενα ότι κατά τον Δ' αιώνα υπήρχαν χριστιανοί, τα ίχνη και η τύχη των οποίων όμως παραμένουν άγνωστα. Είναι πιθανό ότι μεμονωμένοι ερημίτες ασκήτεψαν στον Άθωνα κατά τη διάρκεια του τέταρτου και πέμπτου αιώνα[εκκρεμεί παραπομπή], ενώ ήταν πολυάριθμοι κατά τον ένατο αιώνα, όταν έγιναν οι πρώτες προσπάθειες για οργάνωση σε μοναστηριακές κοινότητες.
Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι μοναχοί από τον Άθωνα παρευρέθηκαν στη Σύνοδο που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη για την αποκατάσταση των εικόνων το 843. Επίσης κατά το 2ο ήμισυ του Θ' αιώνα ο Ιωάννης Κολοβός έκτισε, στο βόρειο τμήμα, τη λεγόμενη Μεγάλη Βίγλα, το πρώτο Μοναστήρι. Τότε και ορίσθηκαν τα σύνορα του Άθω και απαγορεύτηκε η είσοδος σε αυτόν των λαϊκών, μη εξαιρουμένων και των ποιμένων. Έτσι ο Άθως άρχισε να αποτελεί αποκλειστικό τόπο ασκητών και «οικητήριο βίου Αγίου».
Ανεξάρτητα όμως των παραπάνω, από ιστορικής άποψης, τρεις υπήρξαν οι κύριοι λόγοι της ανάπτυξης του μοναχισμού του Αγίου Όρους.

1~  Η προηγούμενη διάλυση των αρχαίων πόλεων, με συνέπεια όλος ο χώρος να είναι κενός και επομένως κατάλληλος για ασκητές.
2~ Η εξάπλωση των εχθρών των Βυζαντινών στις ανατολικές περιοχές, όπου και κατέστρεψαν τα παλαιότερα εκεί μοναστήρια.
3~ Η εικονομαχία που ξέσπασε στην Κωνσταντινούπολη, ένεκα της οποίας πολλοί μοναχοί αναζήτησαν κάποιο νέο χώρο ως "καταφύγιο".
Με δεδομένα αυτά συμπεραίνεται πλέον ασφαλώς ότι ο μοναχισμός του Αγίου Όρους άρχισε περί τον 8ο αιώνα, ενώ από τον επόμενο αιώνα το Άγιο Όρος αποτελεί πλέον και ιστορικά το σημαντικότερο μοναστικό κέντρο της εποχής και όλων των μετέπειτα εποχών.
Ιστορικά η αρχή της αθωνικής μοναστικής ζωής συμπίπτει με τη Σύνοδο του 843 που συγκάλεσε η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα για την αναστήλωση των ιερών εικόνων επί Πατριάρχου Μεθοδίου Α΄, και ειδικότερα με την άφιξη στον Άθωνα δύο μεγάλων προσωπικοτήτων. Πρώτος ησυχαστής αναφέρεται ο Πέτρος ο Αθωνίτης, του οποίου η άφιξη μπορεί να τοποθετηθεί στο τέλος του Ζ' αιώνα, ενώ ο δεύτερος είναι ο Ευθύμιος ο Νέος, ο οποίος ήρθε στο Όρος από τη Θεσσαλονίκη περί το 860. Οι δύο αυτοί άνδρες, αν και περίπου σύγχρονοι, εκπροσωπούσαν διαφορετικές ασκητικές τάσεις μοναχισμού: ο μεν πρώτος του λεγόμενου "ερημιστισμού" και ο δεύτερος του λεγόμενου "λαυριωτισμού". Τέλος με χρυσόβουλο του Αυτοκράτορα Βασιλείου Α΄ το 885 ο Άθως ορίσθηκε ως αποκλειστικός τόπος διαμονής ασκητών αποκλειομένων οποιονδήποτε άλλων κοσμικών, ακόμα και ποιμένων ή γεωργών.
Έτσι ο αγιορείτικος μοναχισμός άρχισε να αναπτύσσεται όπως και στα παλαιότερα κέντρα του στην Ανατολή περνώντας από τρια στάδια: του ασκητικού, του κοινοτικού και του κοινοβιακού μέσα σε σύντομο διάστημα. Οι πρώτοι ερημίτες μοναχοί εγκαταστάθηκαν στην αρχή της χερσονήσου όπου το έδαφος ήταν ομαλό, λόγω όμως των επιδρομών των Σαρακηνών πειρατών άρχισαν σιγά σιγά να μεταφέρονται σε τελείως απρόσιτες περιοχές μέσα στη χερσόνησο. Στη συνέχεια οι μοναχοί εκείνοι συγκεντρώθηκαν στις λεγόμενες "λαύρες" (οργανωμένες ομάδες), όπως εκείνες παλαιότερα της Παλαιστίνης. Από αυτές δύο έμειναν γνωστές, εκείνη του Κλήμεντος, κοντά στη σημερινή Μονή Ιβήρων, και η λεγόμενη "Καθέδρα των Γερόντων" επί του υψώματος "Ζυγός" που ήταν και η σπουδαιότερη. Επίσης πολλών παλαιών ασκητικών συνοικισμών και ασκητηρίων διατηρήθηκε η μνήμη όπως και το «Αθωνικόν Πρωτάτον» (αρχαιότατος μοναστικός οικισμός του Αγίου Όρους).

 
 ***  Οργάνωση των Μονών
Η πλησιέστερη επισκοπική έδρα ήταν αυτή της Ιερισσού και ο οικείος Επίσκοπος απαίτησε να έχει στη δικαιοδοσία του τους μοναχούς της χερσονήσου. Στα 985 ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β' Βουλγαροκτόνος με χρυσόβουλλο απάλλαξε τους ερημίτες από τη δικαιοδοσία της Μονής Αγίου Ιωάννου του Κολοβού, που βρισκόταν κοντά στην Ιερισσό, και παραχώρησε τον Άθωνα ως ιδιοκτησία τους.
Σύντομα, το παλαιότερο των κυρίαρχων μοναστηριών, η Ιερά Μονή του Ξηροποτάμου, χτίστηκε και εισήλθε υπό το μοναχικό τυπικό του Αγίου Βασιλείου. Σαρακηνοί πειρατές παρενοχλούσαν τους μοναχούς τον ένατο και δέκατο αιώνα, αλλά η αυτοκρατορική γενναιοδωρία ήρθε πάντα στην ενίσχυση αυτών των εσωτερικών «Αγίων Τόπων» των Ελλήνων.
~

***  Αθανάσιος ο Αθωνίτης
 
Ο Άγιος Αθανάσιος ο ΑθωνίτηςΠερί το 960, εισήχθη εκτεταμένη μεταρρύθμιση από τον Πόντιο μοναχό Αθανάσιο τον Τραπεζούντιο, που αργότερα έγινε γνωστός ως Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης. Με συντρόφους του από τη Μικρά Ασία και με τη βοήθεια του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, του οποίου ήταν φίλος και εξομολογητής, ίδρυσε τη Μονή Μεγίστης Λαύρας, όπου επέτυχε να φθάσει τη μοναστική ζωή σε υψηλό βαθμό τελειότητας. Η μεταρρύθμιση που απέληξε στο μοναστικό τυπικό του Αγίου Αθανασίου έγινε αποδεκτή ως πρότυπο. Οι οπαδοί του αυστηρού μοναστικού βίου με επικεφαλής τον Παύλο τον Ξηροποταμίτη αντέδρασαν στις καινοτομίες του Αθανασίου και ζήτησαν παρέμβαση του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή.
Τη σύγκρουση των δύο αντιθέτων ρευμάτων ρύθμισε ο πρώτος Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους, που συνέταξε ο Αθανάσιος και επικύρωσε με την υπογραφή του ο Τσιμισκής. Είναι ο λεγόμενος «Τράγος» (δηλαδή περγαμηνή από δέρμα τράγου), που φυλάσσεται στις Καρυές και αποτελεί το σημαντικότερο κειμήλιο της Αθωνικής Πολιτείας. Με τη βοήθεια της αυτοκρατορικής αρχής του Ιωάννη Τσιμισκή (969 - 976) οι αντιθέσεις μεταξύ των μοναχών τέθηκαν κατά μέρος και η κοινοβιακή ή κοινοτική ζωή διαδόθηκε στους ερημίτες που ζούσαν διασκορπισμένοι στις κοιλάδες και τα δάση.
Ο Αθανάσιος έγινε γενικός αββάς ή Πρώτος των πενήντα οκτώ μοναστικών κοινοτήτων του Όρους και δίκαια χαρακτηρίστηκε ως ο κύριος ιδρυτής του "κοινοβιακού μοναχισμού" του Αγίου Όρους. Από αυτήν την περίοδο χρονολογούνται οι Μονές των Ιβήρων, Βατοπεδίου, Εσφιγμένου και Ζυγού.
~
***  Βυζαντινή περίοδος ακμής
 Με τη βοήθεια του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, το 1046, ο Κωνσταντίνος ο Μονομάχος (10421054) ρύθμισε την εσωτερική διακυβέρνηση των μοναστηριών, τη διαχείριση των ακινήτων τους και την εμπορική δραστηριότητά τους. Από το αυτοκρατορικό έγγραφο (Δεύτερο Τυπικόν) που εξέδωσε, απαγορεύεται η είσοδος γυναικών στη χερσόνησο, απαγόρευση τόσο αυστηρή, ώστε από τότε ακόμη και ο Τούρκος αγάς ή ο ανώτερος υπάλληλος, που κατοικούσαν στις Καρυές, δεν έπαιρναν μαζί τους το χαρέμι τους.
Γύρω στο 1100 η Μεγίστη Λαύρα είχε 800 μοναχούς και σε όλο τον Άθωνα υπήρχαν 180 μοναστήρια. Αυτή την περίοδο μπήκε σε γενική χρήση ο όρος «Άγιον Όρος». Ο Αλέξιος Κομνηνός απάλλαξε τα μοναστήρια από τη φορολογία, τα ελευθέρωσε από την υποταγή στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και τα τοποθέτησε κάτω από την άμεση προστασία του. Εξαρτήθηκαν, εντούτοις, από το γειτονικό επίσκοπο Ιερισσού για τη χειροτονία των ιερέων και των διακόνων τους.
Οι Σλάβοι επεδίωξαν να γίνουν αποδεκτοί στις νέες μονές και σε λίγο οι πρίγκιπές τους στη βαλκανική χερσόνησο ίδρυσαν ανεξάρτητα «καθίσματα» για τους Σλάβους μοναχούς. Κατ' αυτό τον τρόπο προέκυψαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αλεξίου Α' (1081 - 1118) τα καθαρά σλαβικά μοναστήρια του Χιλιανδαρίου και του Ζωγράφου. Οι βυζαντινοί αυτοκράτορες δεν έπαψαν ποτέ να φανερώνουν το ενδιαφέρον τους για τη μικρή μοναστική πολιτεία και ωφελήθηκαν ακόμη και πολιτικά από την καθολική εκτίμηση που η θρησκευτική αδελφότητα απολάμβανε σε όλο το Χριστιανικό κόσμο.
~
*** Το Άγιον Όρος και η κοινωνικοοικονομική κατάστασή του
Οι συνεχείς δωρεές,οι κρατικές επιχορηγήσεις και τα έσοδά τους συνεβαλαν στην απόκτηση εδαφικών εκτάσεων στην κεντρική και την υπόλοιπη Μακεδονία. Με το σύστημα των εκμισθώσεων οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης καλλιεργούνταν από παροίκους-ελεύθερους καλλιεργητές. Η ανάπτυξη όμως ιδιοκτησίας «προσέδωσε σ' αυτές χαρακτηριστικά γνωρίσματα μεγαλοϊδιοκτητών δηλαδή απληστία και τάση αυξήσεως της περιουσίας τους σε βάρος ασθενέστερων».[10] Σημαντικές ήταν οι κτήσεις των μονών της Λαύρας, του Χιλανδαρίου, Εσφιγμένου, Ξηροποτάμου, Αγίου Παύλου, Ιβήρων, Κουτλουμουσίου, Ξενοφώντος, Διονυσίου. Έτσι εκτός από υπολογίσιμη οικονομική δύναμη μεταβαλλόταν και σε υπολογίσιμη κοινωνική: τα πολυάριθμα άτομα-εκμισθωτές που χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια των κτημάτων τους ήταν σε κατάσταση εξάρτησης από αυτές και επομένως έστω και έμμεσα κοινωνικοποιούνταν η μεγάλη αθωνική μοναστική περιουσία.[11]
~
*** Έναν αιώνα αργότερα, μετά την πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1204), οι Λατίνοι Σταυροφόροι βασάνισαν, έκαψαν, έπνιξαν αλλά και κρέμασαν τους μοναχούς και προέβησαν σε καταστροφές των Μονών. Οι μοναχοί απευθύνθηκαν στον Πάπα Ιννοκέντιο Γ’, ο οποίος τους πήρε υπό την προστασία του και στις επιστολές του (ΧΙΙΙ, 40 XVI, 168) αποτίει φόρο τιμής στις μοναστικές αρετές τους. Εντούτοις, με την αποκατάσταση της βυζαντινής πολιτικής κυριαρχίας οι μοναχοί επέστρεψαν (1313) στην κανονική εξάρτησή τους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
~
*** Το 14ο αιώνα η Καταλανική Εταιρεία επέδραμε εναντίον του Άθωνα για δύο έτη (13071309), καταστρέφοντας ριζικά πολλά μοναστήρια, λεηλατώντας τους θησαυρούς τους και τρομοκρατώντας τους μοναχούς. Από τα 300 μοναστήρια που υπήρχαν στην αρχή του 14ου αιώνα, μόνο 35 αφέθηκαν.
Στα μέσα του αιώνα η Μακεδονία περιήλθε στα χέρια του Σέρβου ηγεμόνα Στεφάνου Δουσάν, ο οποίος επισκέφτηκε τη χερσόνησο και έδωσε σε πολλά από τα μοναστήρια την οικονομική ενίσχυσή του. Κατά το δέκατο τέταρτο αιώνα παρατηρούνται και οι μεγάλες ησυχαστικές έριδες, με κύριους πρωταγωνιστές τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης και το Βαρλαάμ τον Καλαβρό, οι οποίες έφεραν αναταραχή στη μοναστική πολιτεία.
~
***  Οι μοναχοί του Αγίου Όρους είχαν αποδεχτεί τον Ησυχασμό. Σύμφωνα με τον Γρηγόριο το Σιναΐτη, ιδρυτή του ησυχαστικού κινήματος, οι μοναχοί θα μπορούσαν να δουν το «άκτιστο φως» του Θεού, το φως που έλαμψε στη Μεταμόρφωσή του Ιησού στο όρος Θαβώρ, εάν ήταν ενάρετοι και αφιερωμένοι αποκλειστικά στην προσευχή. Η πρακτική των ησυχαστών ήταν να επαναλαμβάνουν συνεχώς την επίκληση, τη λεγόμενη ευχή, «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλόν».
Το ζήτημα του Ησυχασμού διαίρεσε τη βυζαντινή κοινωνία. Μερικοί τον αγκάλιασαν με θέρμη ενώ άλλοι τον απέρριψαν βίαια, κυρίως λόγω των υπερβολών μερικών φανατικών. Ο Ησυχασμός υποστηρίχθηκε επίσης από τους βυζαντινούς αριστοκράτες και επικράτησε τελικά σε τρεις Συνόδους (1341, 1347, 1351).
Οι προσπάθειες που έγιναν από το Βαρλαάμ και τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Γ’ για να καταπολεμήσουν την κίνηση των Ησυχαστών και να περιορίσουν τη διάδοσή της ήταν ανεπιτυχείς. Τελικά μετά από τις αποφάσεις των Συνόδων που συνεκλήθησαν για αυτό το θέμα κατέπαυσαν οι ταραχές.[12]
~
*** Ιερές Σκήτες Αγίου Όρους
 *** Ιερές Μονές Αγίου Όρους
Υπάρχουν 20 μονές στο Άγιο Όρος που απαγορεύεται να αυξομειωθούν. Είναι μεγάλα πολύπλοκα κτίρια που περιβάλλονται από δυνατό τείχος με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα τον Πύργο με τις επάλξεις και τις πολεμίστρες που βοηθούσαν στην απομάκρυνση των πειρατών και των κατακτητών στα παραθαλάσσια κυρίως μοναστήρια. Έχουμε δύο ειδών μονές: ί) Τις Βασιλικές που λέγονται έτσι είτε γιατί η ίδρυση τους έγινε με εντολή και συνδρομή των Βυζαντινών αυτοκρατόρων ή γιατί επικυρώθηκε με αυτοκρατορικό χρυσόβουλο, β) Τις Πατριαρχικές και Σταυροπηγιακές γιατί συνδέθηκαν με το Πατριαρχείο Κων/πόλεως που ανέλαβε την πνευματική περισσότερο εποπτεία τους (Πατριαρχικές) και από το σταυρό που τοποθετούσε ο Πατριάρχης ή ένας επίσκοπος στα θεμέλια πριν από την Ίδρυση τους (Σταυροπηγιακές).
~  
1.- Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας
Είναι η μεγαλύτερη και η πρώτη στην ιεραρχία Μονή του Αγίου Όρους. Κτίστηκε το 963 από τον Όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη με χρήματα που προσέφεραν οι αυτοκράτορες Νικηφόρος Φωκάς και Ιωάννης Τσιμισκής. Για δέκα περίπου αιώνες, διατηρούσε την πρώτη θέση μεταξύ των άλλων Μονών του Αγίου Όρους, λόγω του πλούτου και των κειμηλίων που είχε στην κατοχή της (χειρόγραφα, ιστορικά έγγραφα, χρυσόβουλα, φορητές εικόνες κ.λπ.).
Το Καθολικό της Μονής είναι το πρώτο που κτίστηκε στο Άγιο Όρος και συμφωνά με αυτό κατασκευάστηκαν τα Καθολικά και των άλλων Μονών. Αρχικά τιμοταν στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αλλά σήμερα τιμάται στη μνήμη του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτη στις 5 Ιουλίου. Εκεί υπάρχουν σπάνιες τοιχογραφίες του Κρητικού ζωγράφου Θεοφάνη(1535). Το Καθολικό συμπεριλαμβάνει δύο μεγάλα παρεκκλήσια, των Αγίων Σαράντα μαρτύρων (οπού βρίσκεται ο τάφος του Μ. Αθανασίου) και του Αγίου Νικολάου. Στα κειμήλια της Μονής συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων λείψανα καθώς και το ραβδί του Αγίου Αθανασίου, ο σακκος και το στέμμα του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, διάφορες πολύτιμες εικόνες, ευαγγέλια, λείψανα πολλών αγίων κ.α. στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται 2.200 κώδικες (470 περγαμηνοι), 50 ειληταρια από μεμβράνη και 10.000 έντυπα.
 2.-  Ιερά Μονή Βατοπεδίου
Η Μονή κτίσθηκε στο β΄ μισό του 10ου αιώνα από τρεις μοναχούς τον Αθανάσιο, τον Νικόλαο και τον Αντώνιο από την Αδριανούπολη. Πρόκειται για μεγάλο μνημειακό σύνολο που περικλείεται από υψηλό τείχος και κτίρια οργανωμένα σε σχήμα τριγώνου. Μέσα στην ευρύχωρη αυλή βρίσκεται ο κεντρικός ναός, η τράπεζα σε σχήμα σταυρού και πολλά παρεκκλήσια. Στον κεντρικό ναό σώζονται τα μοναδικά εντοίχεια ψηφιδωτά που υπάρχουν στο ΄Αγιον Όρος, ενώ οι τοιχογραφίες του είναι ζωγραφισμένες στα 1312 από τον Εμμανουήλ Πανσέληνο. Εντύπωση προκαλεί το μαρμάρινο δάπεδο καθώς και ο πολυέλαιος που κρέμεται από τον τρούλο ο οποίος είναι κατασκευασμένος στη Βιέννη το 1822. Εκτός από τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά, η Μονή διαθέτει μεγάλο αριθμό φορητών εικόνων , χειρογράφων και ιερών σκευών μοναδικής αξίας. Από τα κειμήλια ξεχωρίζουν οι θαυματουργές εικόνες: ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΡΙΑΣ, ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΗΣ ΕΣΦΑΓΜΕΝΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΤΙΤΟΡΙΣΣΑΣ ή ΒΗΜΑΤΑΡΙΣΣΑΣ. Εδώ επίσης φυλάσσεται η ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, τεμάχια Τίμιου Ξύλου κ.α. η βιβλιοθήκη διαθέτει 1.700 χειρόγραφα και 10.000 έντυπα βιβλία. 

3.-  Ιερά Μονή Ιβήρων
Είναι μια από τις μεγαλύτερες Μονές του Αγίου Όρους και τρίτη σε ιεραρχία. Κτίστηκε το 980 από τον Ιωάννη Τορνικιο τον Ιβηρα - αυλικό του ηγεμόνα της Ιβηρίας (Γεωργία) και στρατηγό του Βυζαντίου - στην θέση όπου παλαιότερα υπήρχε η Μονή του Κλήμεντος. Το Καθολικό κτίσθηκε από τον Ιβηρα Γεώργιο Βαρασβατζε το 1030. Το 1357 με Πατριαρχικό σιγίλιο η Μονή έγινε Ελληνική και γνώρισε μεγάλη άνθηση κατά τον 16ο αιώνα όπου μεγάλα ζωγραφικά έργα εκτελέστηκαν την εποχή αυτή. Στο κέντρο βρίσκεται ο κεντρικός ναός, που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα καθώς και τα δυο σημαντικά για την ιστορία τους παρεκκλήσια, της Παναγίας Πορταΐτισσας και του Προδρόμου. Ο τελευταίος Ιβηρας μοναχός κοιμήθηκε το 1955. σήμερα στη Μονή Ιβήρων, ο υπολογισμός της ώρας γίνεται με το Χαλδαϊκό σύστημα που έχει σαν βάση την ανατολή του ηλίου ενώ στις υπόλοιπες Μονές του Αγίου Ορούς, χρησιμοποιείται το Βυζαντινό σύστημα που έχει σαν βάση την δύση του ηλίου. Δηλαδή όταν ο ήλιος ανατέλλει η ώρα για τη Μονή Ιβήρων είναι 00:00. Η Μονή εορτάζει την 15η Αυγούστου - Κοίμηση της Θεοτόκου - (28η Αυγούστου με το Νέο Ημερολόγιο). Η βιβλιοθήκη της Μονής έχει 2.000 χειρόγραφα και 15 ειληταρια καθώς και 15.000 έντυπα. Σημαντικότερο κειμήλιο είναι η θαυματουργή εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ.
 


4.- Ιερά Μονή Χιλανδαρίου ή Χελανδαριου (Σέρβικη)
Η ιστορία της Μονής αρχίζει τον 10ο αιώνα, αλλά μετά την ερήμωσή της παραχωρήθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Γ΄το 1198 στους Σέρβους ηγεμόνες Στέφανο Νεμάνια και τον γιό του Ράστκο, οι οποίοι έγιναν μοναχοί και προέβησαν στην ανοικοδόμηση νέων κτιρίων. Τόσο κατά τον 14ο αιώνα όσο και τους επόμενους, η Μονή γνώρισε μεγάλη ακμή και συγκέντρωσε πλούτο και κειμήλια τόσο από αυτοκρατορικές όσο και από ιδιωτικές δωρεές.
Από τις μεγαλύτερες σε έκταση και πλουσιότερες σε κειμήλια Μονές του Αγίου Όρους . Η Μονή Χελανδαρίου αποτελεί το κύριο πνευματικό κέντρο των Σέρβων από τον 12ο αιώνα μέχρι σήμερα. Εκτός από τον κεντρικό Ναό ( Καθολικό) που τιμάται στη μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου, υπάρχουν πλήθος παρεκκλησιών, η τράπεζα και οι πτέρυγες με τα κελλιά των μοναχών και τα άλλα βοηθητικά κτίρια (Ξενώνας, Βιβλιοθήκη κ.λπ.).
Εκτός από τον πλούτο των τοιχογραφιών (πύργος Αγίου Γεωργίου, καθολικό, παλαιά και νέα τράπεζα κ.λπ.) η Μονή διατηρεί μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες σλαβικών αλλά και ελληνικών χειρογράφων καθώς και17.000 σλαβικών και 3,000 ελληνικών εντύπων βιβλίων. Επίσης έχει στην κατοχή της πλήθος κειμηλίων από τα οποία ξεχωρίζουν οι θαυματουργές εικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑΣ, της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ και της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΗΣ. Πρόσφατα μεγάλο μέρος της Μονής καταστράφηκε από πυρκαγιά και σήμερα ανοικοδομείται με την συμβολή του ελληνικού κράτους και της Ε.Ε



 
 5.- Ιερά Μονή Διονυσίου
Κτίσθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τον μοναχό Διονύσιο με οικονομική ενίσχυση του αυτοκράτορα Αλεξίου Γ΄ Κομνηνού από την Τραπεζούντα. Αρχικά ονομαζόταν «Νέα Πέτρα». Το 1535 καταστράφηκε από πυρκαγιά και ανοικοδομήθηκε εκ νέου. Πρόκειται για ένα από τα πιο τολμηρά μοναστηριακά κτίρια, στηριγμένο σε ένα βράχο που υψώνεται κατακόρυφα 80 μέτρα πάνω από την θάλασσα. Μέσα στη Μονή βρίσκεται και ο αμυντικός πύργος κτισμένος το 1520 και χρησιμοποιείται κατά εποχές για την φύλαξη της πολύτιμης βιβλιοθήκης της. Έχει επίσης 15 παρεκκλήσια. Το καθολικό της Μονής τιμά το Γενέθλιο του Ιωάννη του Προδρόμου. Κτίστηκε το 1537-1547 και τοιχογραφήθηκε από τον ζωγράφο Τζώρτζη, έναν από τους κύριους εκπροσώπους της Κρητικής Σχολής των μέσων του 16ου αιώνα. Η τράπεζα έχει τοιχογραφηθεί στα μέσα του 16ου αιώνα. Η Μονή διαθέτει μια από τις πιο αξιόλογες συλλογές έργων τέχνης (κυρίως φορητών εικόνων) και χειρογράφων εικονογραφημένων. Ξεχωρίζει η εικόνα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ», η οποία είναι κατασκευασμένη από το Ευαγγελιστή Λουκά με κερί. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 804 χειρόγραφα, 27 περγαμινά ειλητάρια και 5.000 έντυπα βιβλία.




 
6.- Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου
Η Μονή βρίσκεται σε απόσταση 500μ από τις Καρυες. Ιδρύθηκε τον 13ο αι. από τον Κωνσταντίνο, εκχριστιανισμένο γιο του Αζζεδίν Β’. της οικογένειας Κουτλουμούς. Αργότερα καταστράφηκε και ξανά αναπτύχθηκε στα χρόνια του ηγουμένου Χαρίτωνος από την Ίμβρο. Αργότερα προσαρτηθήκαν στη Μονή Κουτλουμουσιου οι Μονές Αλυπίου, Φιλαδέλφου και Καλιαγρας. Μεγάλες πυρκαγιές αλλά και κατολισθήσεις δημιούργησαν πολλές καταστροφές σε όλη την διάρκεια της ζωής της Μονής. Το καθολικό κτίστηκε τον 16ο αι. και τιμάται στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου. Περιέχει πολλά κειμήλια (φορητές εικόνες, ιερά άμφια κ.α.) καθώς και την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας που ονομάζεται ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Η τράπεζα κτίσθηκε πρόσφατα (1995). Η βιβλιοθήκη διαθέτει 103 χειρόγραφα σε περγαμηνή, 650 χάρτινα και 3.500 έντυπα. Η Μονή κατοικείται από πολυάριθμη αδελφότητα που αγωνίζεται να αποκαταστήσει την σωστή λειτουργία, μετά την πυρκαγιά του 1981, παράλληλα με την φιλοξενία και την εξυπηρέτηση των προσκυνητών.


 

7.-  Ιερά Μονή Παντοκράτορος
Η Μονή είναι κτισμένη πάνω στη θάλασσα, στη Β.Α. πλευρά του Αγίου Όρους. Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αι. από τον μέγα στρατοπεδάρχη Αλέξιο και τον αδελφό μέγα πριμικηριο Ιωαννη. Το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήριος (6 Αυγούστου) και έχει τοιχογραφηθεί από τον Ναουσαιο αγιογράφο Ματθαίο Ιωαννη το 1854. Εκεί είναι θαμμένοι και οι δυο κτήτορες της Μονής. Μετά την πτώση της αυτοκρατορίας, η Μονή ενισχύεται οικονομικά από ηγεμόνες παραδουνάβιων χωρών. Το 1773 και πρόσφατα στα 1948, έγιναν δυο μεγάλες καταστρεπτικές πυρκαγιές Η Μονή Παντοκράτορος έχει συνολικά 15 παρεκκλήσια με σπουδαιότατο εκείνο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Από τα Κελλιά της Μονής ξεχωρίζουν του Ραβδούχου, πιθανώς του 10ου αι. και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που ονομάζεται 'Αξιον Εστι, απ' όπου και η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα. Στη Μονή ανήκει και η Σκήτη του Προφήτη Ηλία. Το Καθολικό διαθέτει μια μεγάλη συλλογή φορητών εικόνων, εκκλησιαστικών σκευών και κειμηλίων. Από τα κειμήλια ξεχωρίζουν, ένας επιτάφιος, τμήμα της ασπίδας του Αγ. Μερκούριου και τεμάχια Τίμιου Ξύλου. Εκεί βρίσκετε η θαυματουργή εικόνα ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ. Στη βιβλιοθήκη της Μονής φυλάσσονται 350 χειρόγραφα και πάνω από 3.500 βιβλία.
 
8.-Ιερά Μονή Ξηροποτάμου
Συμφωνά με την παράδοση ιδρύθηκε γύρω στο 450 από την αυτοκράτειρα Πουλχερία. Σύμφωνα όμως με άλλες πηγές, ιδρύθηκε από τον μοναχό Παύλο Ξηροποταμηνό. Το Καθολικό της Μονής το οποίο κτίστηκε το 1761 και τοιχογραφήθηκε το 1783 είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 40 Μαρτύρων. Στην υστεροβυζαντινή περίοδο ενισχύεται οικονομικά από την δυναστεία των Παλαιολόγων καθώς και από Σέρβους ηγεμόνες. Μετά την πτώση του Βυζαντίου, οι τουρκικές επιδρομές καθώς και δυο μεγάλες πυρκαγιές στα 1507 και 1609, επιφέρουν βαρύτατα πλήγματα στη Μονή. Από την πλούσια συλλογή κειμηλίων ξεχωρίζουν το μεγαλύτερο στον κόσμο τεμάχιο Τίμιου Ξύλου καθώς και ο δίσκος της Πουλχερία από στεατίτη. Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει γύρω στα 409 χειρόγραφα και περίπου 4.000 έντυπα βιβλία.
 
9.- Ιερά Μονή Ζωγράφου (Βουλγάρικη)
Η Μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 160 μέτρων, σε μια πλαγιά του Ν.Δ. μέρους της χερσονήσου και είναι αφιερωμένη στον 'Άγιο Γεώργιο. Ιδρύεται, σύμφωνα με την παράδοση, τον 10ο αι.στα χρόνια του Λέοντος Σοφού από τρία αδέλφια, τον Μωυσή, τον Ααρών και τον Ιωάννη από την Αχρίδα. Αρχικά ονομαζόταν Μονή Αγίου Γεωργίου του Ζωγράφου. Τον 14ο αι. η Μονή καταστρέφεται από Καταλανούς πειρατές, αλλά ανοικοδομείται χάρη στην ενίσχυση των Παλαιολόγων, καθώς και ηγεμόνων Παραδουνάβιων χωρών. Το 1502, αφού είχε ερημωθεί, ανακαινίστηκε από τον ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Στέφανο τον ΣΤ΄τον Καλό. Παρότι στην Μονή αρχικά μόναζαν, εκτός από Βούλγαροι, 'Έλληνες και Σέρβοι, από το 1845 μένουν μόνον Βούλγαροι μοναχοί. Το Καθολικό κτίστηκε το 1801 και τοιχογραφήθηκε το 1817. Τιμά τη μνήμη του Αγ. Γεωργίου. Εκτός από δυο θαυματουργές εικόνες του Αγίου Γεωργίου και άλλες δυο της Θεοτόκου του Ακαθίστου και της Επακούουσας, η Μονή κατέχει και άλλα κειμήλια και εκκλησιαστικά σκεύη. Η βιβλιοθήκη περιέχει 126 ελληνικά και 388 σλαβικά χειρόγραφα, καθώς και πάνω από 8.000 βιβλία. Διαθέτει οκτώ παρεκκλήσια μέσα και οκτώ έξω απ' αυτήν. Στην Μονή ανήκουν επίσης δυο εργαστήρια στις Καρυές και το κελλί της Μεταμορφώσεως.
 
10.- Ιερά Μονή Δοχειαρίου
Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στο 10ο αιώνα και ιδρυτής της είναι ο Ευθύμιος, μαθητής και συνασκητής του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτη, ο οποίος είχε την υπηρεσία του "Δοχειάρη" στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας, εξού και η ονομασία Δοχειαρίου. Στην αρχή κτίστηκε στο όνομα του Αγίου Νικολάου. Αργότερα από διάφορα θαύματα των Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, πανηγυρίζει κάθε 8 Νοεμβρίου στη Σύναξη των Αρχαγγέλων. Στα μέσα του 16ου αιώνα (1568) κτίστηκε και εικονογραφήθηκε ο καθολικός Ναός και η τράπεζα. Οι τοιχογραφίες του Καθολικού αποδίδονται στον Κρητικό ζωγράφο Τζώρτζη. Η τοιχογράφηση της τράπεζας χρονολογείται στα 1676 και 1700. Επίσης αξιοσημείωτη είναι και η βιβλιοθήκη της Μονής, όπου εκτός από τα πολύ σημαντικά ιστορικά έγγραφα, φυλάσσονται 441 χειρόγραφα και 3.000 έντυπα βιβλία. Σε μικρό ναό δίπλα στην τράπεζα βρίσκεται σε τοιχογραφία η θαυματουργή εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΟΡΓΟΫΠΗΚΟΟΥ.
 
11.- Ιερά Μονή Καρακάλλου
Η Μονή βρίσκεται ανάμεσα στις Μονές Μεγίστης Λαύρας και Ιβήρων, σε υψόμετρο 200μ. από την θάλασσα. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα της Ρώμης Καρακάλλα, υπάρχουν όμως και άλλες εκδοχές. Το Καθολικό, το οποίο κτίσθηκε από το 1548 ως το 1563 και τοιχογραφήθηκε το 1716, τιμάται στο όνομα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου. Η Μονή διαθέτει επτά παρεκκλήσια, τέσσερα κελλιά στις Καρυές και δέκα τέσσερα στο δάσος Β.Δ. από αυτήν. Τον 13ο αι. ερημώνεται εντελώς, αλλά ανακαινίζεται από τους αυτοκράτορες Ανδρόνικο Β' και Ιωάννη Ε' Παλαιολόγο. Στη συνέχεια δέχεται επιθέσεις πειρατών και Λατίνων. Τον 16ο αι. καταστρέφεται εντελώς και ξανακτίζεται χάρη στην ενίσχυση των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας. Στη Μονή φυλλάσονται πολλές φορητές εικόνες, ιερά κειμήλια και εκκλησιαστικά σκεύη. Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει 279 χειρόγραφα και 2.500 περίπου βιβλία.

12 .- Ιερά Μονή Φιλοθέου
Ιδρύθηκε τον 10ο αι. από τον Όσιο Φιλόθεο. Η μονή παλιότερα λεγόταν Μονή Φτέρης. Το Καθολικό χτίστηκε το 1746 πάνω στο παλιό που είχε πέσει και τιμάται στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η τοιχογράφηση του αποπερατώθηκε το 1752 και του εξωνάρθηκα το 1765. Σε αυτήν την μονή υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑΣ, που την ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και η εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ. Μέσα στην μονή υπάρχουν 6 παρεκκλήσια και έχει ως εξαρτήματα 12 κελλιά. Στην βιβλιοθήκη της μονής υπάρχουν 250 χειρόγραφοι κώδικες (οι 54 είναι περγαμηνοί), 2 περγαμηνά ειλητάρια που περιέχουν τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου κ.α. εδώ μόνασε το 1728- 1760 ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.-




  13.- Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα
Η επταόροφη Μονή της Σιμώνος Πέτρας είναι το τολμηρότερο οικοδόμημα του Αγίου Όρους. Είναι κτισμένη πάνω σε ένα απόκρημνο και απότομο βράχο στη Ν.Δ. πλευρά της χερσονήσου και είναι αφιερωμένη στην Γέννηση του Χριστού. Ο ιδρυτής της, ο όσιος Σίμωνας, έζησε στο Αγιον Όρος στα μέσα του 14ου αι. Ο Όσιος Σιμων ονόμασε αρχικά τη Μονή «Νέα Βηθλεεμ», αργότερα όμως πήρε το σημερινό της όνομα, από τον ιδρυτή της και από την πέτρα πάνω στην οποία είναι κτισμένη. Τα χρόνια 1580, 1626 καταστράφηκε από πυρκαγιές και ανακαινίσθηκε με τη συνδρομή διαφόρων αυτοκρατόρων και Πατριαρχών. Στα τέλη του περασμένου αιώνα (1891) η Μονή καίγεται ολοσχερώς και ξανακτίζεται με εράνους από την Ρωσία. Το Καθολικό της Μονής κτίστηκε μετά την τελευταία πυρκαγιά και δεν είναι τοιχογραφημένο. Η Μονή διαθέτει 15 παρεκκλήσια και πέντε κελλιά στις Καρυές. Από άποψη κειμηλίων, διαθέτει ένα τεμάχιο Τίμιου Ξύλου, λείψανα αγίων και διάφορα άλλα κειμήλια. Η βιβλιοθήκη ήταν αξιόλογη μέχρι την τελευταία πυρκαγιά, τώρα έχει μόνο λίγα νεότερα χειρόγραφα και λίγα βιβλία. Στη μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 60 μοναχών.
 
14 .-  Ιερά Μονή Αγίου Παύλου
Βρίσκεται σε υψόμετρο 140 μέτρων από την θάλασσα και είναι αφιερωμένη στην Υπαπαντή του Χριστού (2 Φεβρουαρίου). Ιδρύθηκε στα τέλη του 9ου με αρχές του 10ου αι., από τον Παύλο Ξεροποταμηνό ή Ξεροποταμίτη επάνω στα ερείπια ενός μικρού κελλιού των Εισοδίων της Θεοτόκου, το οποίο είχε ιδρυθεί το 377. Η Μονή καταστράφηκε πολλές φορές από διάφορες αιτίες, γι' αυτό και τα κτίριά της χτίστηκαν σε διάφορες χρονικές περιόδους. Το Καθολικό άρχισε να κτίζεται το 1839 και τελείωσε το 1844(την ημέρα του Αγ. Γεωργίου). Μετά τις επιδρομές των Καταλανών υποβιβάζεται σε κελλί για να ξαναγίνει οριστικά Μονή στο γ' τέταρτο του 14ου αι. Τον 15ο αι. ενισχύεται οικονομικά από Σέρβους ηγεμόνες και στα Μεταβυζαντινά χρόνια από ηγεμόνες παραδουνάβιων χωρών. Στην Μονή φυλάσσονται φορητές εικόνες, κειμήλια, ιερά λείψανα και ιερά σκεύη. Η βιβλιοθήκη περιέχει 494 χειρόγραφα και περίπου 12.500 έντυπα βιβλία. Ανάμεσα στα κειμήλια ξεχωρίζουν μέρος των Τίμιων Δώρων των Μάγων στο νεογέννητο Χριστό. Σήμερα διαθέτει δώδεκα παρεκκλήσια, με πιο αξιόλογο εκείνο του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες Κρητικής τέχνης (1555). Στη Μονή υπάγονται δυο Σκήτες: η Νέα Σκήτη και του Αγίου Δημητρίου του Λάκκου. Είναι κοινόβια από το 1840 και υπάρχει εγκατεστημένη αδελφότητα 30 μοναχών.
 
15.-  Ιερά Μονή Σταυρονικήτα
Είναι η μικρότερη σε κτιριακές εγκαταστάσεις και η φτωχότερη Μονή του Αγίου Όρους. Πήρε το όνομα της συμφώνα με μια μαρτυρία από δυο μοναχούς τον Σταύρο και το Νικήτα οι οποίοι είχαν Κελλια εκεί κοντά. Μια άλλη μαρτυρία αναφέρει ότι ιδρύθηκε από τον Νικηφόρο Σταυρονικητα, αξιωματικό του αυτοκράτορα Ιωαννη Τσιμισκη πιθανώς τον 10ο αι. Το 1533 πουλήθηκε σαν Κελλι από την Μονή Φιλόθεου στον Ηγούμενο Γρηγοριο με φροντίδες του οποίου και με την συνδρομή του Πατριάρχη Ιερεμία του Α’ (1537-1545) ανοικοδομήθηκε και πάλι και ανακυριχθηκε σε σταυροπηγιακή. Το Καθολικό κτίστηκε το 1536 και τιμάται στο όνομα του Αγίου Νικολάου. Είναι το μικρότερο από όλα τα Καθολικά των Μονών του Αγίου Όρους. Τοιχογραφήθηκε από τον αγιογράφο Θεοφάνη τον Κρητικό και τον γιο του Συμεών το 1546. από τα κειμήλια της Μονής ξεχωρίζει η εικόνα του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΕΙΔΑ. Η βιβλιοθήκη περιέχει 171 χειρόγραφα (τα 58 περγαμηνά), 3 ειλητάρια περγαμηνά και χιλιάδες έντυπα βιβλία.
   
16.-  Ιερά Μονή Ξενοφώντος
Η μονή είναι κτισμένη πάνω στη θάλασσα, ανάμεσα στις Μονές Δοχειαρίου και Αγ. Παντελεήμονος. Ιδρύθηκε το 998 από τον Όσιο Ξενοφώντα από όπου και πήρε το όνομα της και είναι αφιερωμένη στον Αγ. Γεώργιο. Έχει δυο Καθολικά. Το νέο Καθολικό της Μονής κτίστηκε στις αρχές του 19ου αι. και εκεί βρίσκονται δυο ψηφιδωτές εικόνες του Αγ. Δημητρίου και του Αγ. Γεωργίου. Στο παλιό Καθολικό σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες του Κρητικού ζωγράφου Αντωνίου (1544) καθώς και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αι. Η Μονή έχει14 παρεκκλήσια, από τα οποία τα 8 είναι μέσα στο χώρο της Μονής. Πρώτη μνεία της Μονής έχουμε στο τελευταίο τέταρτο του 11ου αι. Η περίοδος ακμής της διακόπτεται με την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και στη συνέχεια τις αλλεπάλληλες καταστροφές διαδέχονται ανακαινίσεις και δωρεές από ηγεμόνες παραδουνάβιων χωρών. Ανάμεσα στα αξιόλογα κειμήλια της Μονής συγκαταλέγονται ένα εικονίδιο από κηρομαστίχα με παράσταση Μεταμόρφωσης, εκκλησιαστικά σκεύη καθώς και οι θαυματουργές εικόνες του Αγ. Γεωργίου και της Παναγίας της Οδηγήτριας. Στην βιβλιοθήκη της Μονής φυλάσσονται 300 περίπου χειρόγραφα, διάφορα έγγραφα και πάνω από 4.000 βιβλία.




 
17.-  Ιερά Μονή Γρηγορίου
Η Μονή είναι κτισμένη πάνω στη θάλασσα, τον 14ο αιώνα, στη Ν.Δ. πλευρά της χερσονήσου, ανάμεσα στις Μονές Διονύσου και Σίμωνος Πέτρα και είναι αφιερωμένη στον 'Αγ. Νικόλαο. Σύμφωνα με χειρόγραφο κώδικα, ιδρύθηκε από τον Όσιο Γρηγόριο τον Σιναϊτη. Το Καθολικό τοιχογραφήθηκε το 1779 από τους ζωγράφους Γαβριήλ και Γρηγόριο από την Καστοριά. Η Μονή διαθέτει δέκα παρεκκλήσια και τέσσερα κελλιά στις Καρυές. Ο Ρώσος περιηγητής του 18ου αι. Μπάρσκυ αναφέρει ότι η μονή ανακαινίζεται το 1500, και ότι στην μεγάλη πυρκαγιά του 1761 χάθηκαν σχεδόν όλα τα κειμήλια και τα έγγραφα που υπήρχαν εκεί. Μετά ακολουθεί μία περίοδος παρακμής, όταν με την βοήθεια ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας, η Μονή ανοικοδομείται. Μέσα στο Καθολικό της Μονής φυλάσσονται πολλά κειμήλια και εικόνες, από τις οποίες ξεχωρίζουν εκείνες του Αγ. Νικολάου, της Θεοτόκου Γαλακτοτροφούσας και της Θεοτόκου Παντάνασσας. Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται 297 χειρόγραφα, περίπου 4.000 βιβλία και πολλά έγγραφα.






 
18.- Ιερά Μονή Εσφιγμένου
Ιδρύθηκε στα μέσα του 10ου αι., ενώ κατά την παράδοση κτίστηκε τον 5ο αι., από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β’ και την αδελφή του Πουλχερία. Λεηλατήθηκε από τους Αγαρηνούς πειρατές πολλές φορές, αλλά στις επιθέσεις του 1533 και 1634 καταστράφηκε ολοσχερώς. Το Καθολικό της Μονής, το οποίο τιμά την Ανάληψη Του Κυρίου, κτίσθηκε από τον ηγούμενο Θεοδώρητο το1806-1810. από τα κειμήλια της Μονής ξεχωρίζουν ένα μεγάλο κομμάτι από την σκηνή του Μεγάλου Ναπολέοντα, δώρο του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ καθώς και ο λεγόμενος σταυρός της Πουλχερίας. Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται 372 χειρόγραφα και πάνω από 6.000 βιβλία.









 
19- Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσική)



Ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αι. στην θέση του σημερινού Παλαιομοναστηρου ή Σκήτη Βογοροδιτσα. Παλαιότερα ονομαζόταν Μονή Θασσαλονικεως και αργότερα Μονή Ξυλουργού. Τον 13ο αι. η Μονή καίγεται και την ανακατασκευή της ενισχύουν οικονομικά ο Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος και Σέρβοι ηγεμόνες. Περίοδοι ακμής εναλλάσσονται με περιόδους ανέχειας για τη Μονή. Οι μοναχοί είναι κυρίως Έλληνες αλλά και Ρώσοι, οι οποίοι υπερτερούν αριθμητικά μετά τα 1497. Στη σημερινή της θέση κοντά στη θάλασσα, μεταφέρθηκε το 1765 με την ονομασία Ρούσικο. Το Καθολικό που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεημονα, άρχισε να κτίζεται το 1812 και τελείωσε το 1821. Τον 18ο αι. η Μονή επανέρχεται σε ελληνικά χέρια για να επικρατήσουν ξανά οι Ρώσοι το 1875 οπότε και ορίστηκε, οι ακολουθίες να γίνονται και στην Ελληνική και στην Ρωσική γλώσσα. Τα χρόνια εκείνα η αδελφότητα έχε 1.000 μοναχούς και στις αρχές το 20ου αι. περίπου 2.000. Η τράπεζα κτίστηκε το 1890 και είναι χωριτηκοτητας 1.000 μοναχών. Στη Μονή φυλάσσονται πολλές φορητές εικόνες και ένα πλήθος κειμηλίων και αμφίων. Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει 1320 ελληνικά χειρόγραφα, 600 σλάβικα και πάνω από 20.000 βιβλία ελληνικά και ρωσικά. Από τους θησαυρούς της Μονής ξεχωρίζουν οι εικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΟΣΥΛΥΜΙΤΙΔΑΣ, ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ, ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ και η ψηφιδωτή εικόνα του Αλεξάνδρου Νευσκυ. Εδώ υπάρχει και η δεύτερη μεγαλύτερη καμπάνα στον κόσμο, βάρους 13 τόνων.
 
 20.- Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου
Η μονή ιδρύθηκε περίπου τον 11ο αι. και βρίσκεται σε υψόμετρο 200μ από την θάλασσα. Κατά την παράδοση ιδρύθηκε από τον γιο του Μεγάλου Κωνσταντίνου Κώνστα ή από κάποιον ασκητή που καταγόταν από την Κασταμονή της Μικρας Ασίας. Το 1278 καηκε από Λατινοφρονες και ανοικοδομήθηκε με τη συνδρομή του αυτοκράτορα Ανδρόνικου του Β’. Το 1428 ξανακαηκε και ερήμωσε και το 1433 ανακαινίσθηκε από τον Αρχιστράτηγο της Σερβίας Ράδιτς ο οποίος αργότερα έγινε μοναχός με το όνομα Ρωμανός. Το 1717 καηκε ξανά και τότε βοήθησαν στην ανέγερση του πολλοί ηγεμόνες καθώς και η σύζυγος του Αλη Πασά, Κυρά Βασιλική. Το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Αγίου Στεφάνου (27 Δεκεμβρίου). Από τα κειμήλια της Μονής ξεχωρίζουν οι θαυματουργές εικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ και της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΡΙΑΣ καθώς και η εικόνα του ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΡΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ. Η Βιβλιοθήκη έχει 110 χειρόγραφα, δύο Ευαγγέλια του 11ου αι. και πολλά έντυπα βιβλία.

 

~*** Το Άγιον Όρος έχει σήμερα μοναστικά ιδρύματα που χωρίζονται σε έξι (6) κατηγορίες: τις μονές, τις σκήτες, τα κελιά, τις καλύβες, τα καθίσματα και τα ησυχαστήρια.
α) Μονές:
Υπάρχουν 20 μονές στο Άγιο Όρος που απαγορεύεται να αυξομειωθούν. Είναι μεγάλα πολύπλοκα κτίρια που περιβάλλονται από δυνατό τείχος με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα τον Πύργο με τις επάλξεις και τις πολεμίστρες που βοηθούσαν στην απομάκρυνση των πειρατών στα παραθαλάσσια κυρίως μοναστήρια. Έχουμε δύο ειδών μονές: ί) Τις Βασιλικές που λέγονται έτσι είτε γιατί η ίδρυση τους έγινε με εντολή και συνδρομή των Βυζαντινών αυτοκρατόρων ή γιατί επικυρώθηκε με αυτοκρατορικό χρυσόβουλο, π) Τις Πατριαρχικές και Σταυροπηγιακές γιατί συνδέθηκαν με το Πατριαρχείο Κων/πόλεως που ανέλαβε την πνευματική περισσότερο εποπτεία τους (Πατριαρχικές) και από το σταυρό που τοποθετούσε ο Πατριάρχης ή ένας επίσκοπος στα θεμέλια πριν από την Ίδρυση τους (Σταυροπηγιακές).
β) Σκήτες:
Μοναστικά ιδρύματα που βρίσκονται στο έδαφος των κυρίαρχων μονών, στις οποίες και ανήκουν. Είναι οργανωμένες κοινότητες που ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας τους εγκρίνεται από τη μονή. Έχουμε σκήτες ιδιόρρυθμες ή κοινόβιες. Ιδιόρρυθμες είναι πολλές καλύβες (σπίτια) γύρω από ένα κεντρικό ναό, τον Κυριάκο. Επικεφαλής της σκήτης είναι ο Δι-καίος που εκλέγεται για ένα χρόνο. Κάθε Κυριακή και στις γιορτές οι μοναχοί πραγματοποιούν τις ακολουθίες τους στο Κυριάκο. Τις άλλες μέρες στους ναΐσκους των κελιών τους. Στις κοινοβιακές σκήτες ο Δίκαιος λέγεται Ηγούμενος και είναι ισόβιος. Τα κτίρια είναι σαν των μοναστηριών αλλά δεν μπορούν ποτέ να γίνουν μοναστήρια. Έχουμε 12 σκήτες τις εξής: ί) Της Αγίας Άννας π) Νέα Σκήτη πι) Σκήτη Καυσοκαλυ-βίων ίν) Τιμίου Προδρόμου (ανήκει στη μονή Μεγίστης Λαύρας ν) Αγίου Δημητρίου νί) Αγίου Ανδρέα (Βατοπεδίου) νϋ) Αγίου Ιωάννου Προδρόμου (Ιβήρων) νίπ) Αγίου Δημητρίου του Λάκκου (Αγίου Παύλου) ίχ) Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ξενοφώντος) χ) Αγίου Παντελεήμονος (Κουτλουμουσίου) χι) Προφήτη Ηλία (Παντοκράτορα) χπ) Αγίου Παντελεήμονος ή "Βογοροδίτσα
γ) Κελλιά:
Είναι ευρύχωρα οικοδομήματα σαν αγροτικές κατοικίες, έχουν ενσωματωμένο ναό και παραχωρούνται από την κυρίαρχη μονή σε ομάδα τριών προσώπων κατά το σύστημα της διαδοχής. Πάνω από εννιά οι μοναχοί των κελλιών δεν μπορούν να αυξηθούν. Επικεφαλής είναι ο Γέροντας και οι άλλοι είναι οι υποτακτικοί του.
ό) Καλύβες:
Μικρότερα κτίρια που μοιάζουν με κελλιά με δική τους εδαφική περιοχή. Παραχωρούνται από την μονή σε ένα άτομο ή σε ομάδα δύο - τριών ατόμων.
ε) Καθίσματα:
Είναι μικρές καλύβες μ' ένα μόνο μοναχό. Σε αυτά οι μοναχοί διακρίνονται για την υψηλή τους πνευματικότητα .
στ)Ησυχαστήρια:
Λέγονται αλλιώς και ασκητήρια ή ασκηταριά Είναι μικρά καθίσματα μακριά από τις μονές σε έρημους και άνοιους τόπους, σε βράχους, σε απάτητες κορφές, σε ρωγμές βράχων όπου οι μοναχοί ζουν με πολύ σκληρή άσκηση , ατέλειωτες προσευχές και νηστείες, με μεγάλες αγρυπνίες κάνοντας έτσι μια παρά πολύ αυστηρή άσκηση χωρίς εμπόδια φτάνοντας στα ανώτερα και υψηλότερα στάδια του μοναχισμού
 
 ~ Η ιστορία του Αγίου Όρους
Η αρχή της μοναστικής ζωής ξεκινάει με την άφιξη δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων αλλά και από τους πρώτες ησυχαστές, ο Πέτρος ο Αθωνίτης και ο Ευθύμιος ο Νέος. Και οι δύο συνέβαλαν σημαντικά στην πρώτη οργάνωση της μοναχικής ζωής και άλλαξαν τα μέχρι τότε δεδομένα.
Το 985, ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β’ Βουλγαροκτόνος με χρυσόβουλο απάλλαξε τους μοναχούς από τις ενοχλήσεις που προκαλούσαν οι κοσμικοί και έτσι αφιερώθηκαν με περισσότερο ζήλο στον μοναχισμό.
Ο Αθανάσιος Αθωνίτης ήταν αυτός που έφερε τις μεγαλύτερες αλλαγές στη ιερή χερσόνησο, με ανοικοδομήσεις μεγάλων μοναστηριών, έχοντας την εύνοια και την υποστήριξη του Ιωάννη Τσιμισκή, ο οποίος με το Τυπικό Α’, γραμμένο πάνω σε δέρμα τράγου, υποστηρίζει κάθε κίνηση του Αγίου Αθανασίου.
Κατά την Βυζαντινή Περίοδο, το Άγιο Όρος γνώρισε μεγάλη ακμή, ο ησυχασμός υποστηρίχτηκε από τους βυζαντινούς αυτοκράτορες και ο αριθμός των μοναχών αυξήθηκε κατά πολύ , ενώ απαγορεύεται πια η είσοδος των γυναικών στην μοναστική πολιτεία, κάτι που τηρείται μέχρι και σήμερα.
Κατά την Οθωμανική κυριαρχία η οικονομική κατάσταση των μονών χειροτέρεψε λόγω της βαριάς φορολογίας που επιβλήθηκε από τους Οθωμανούς. Έτσι λοιπόν τα μοναστήρια αδειάζουν και οι μοναχοί αποχωρούν.
Παρόλα αυτά, η ιδέα για την διάδοση της παιδείας χτίζει την Αθωνιάδα Ακαδημία, στην οποία διδάσκονται θεολογία, φιλοσοφία και λογική. Εκεί δίδαξαν μεγάλοι διδάσκαλοι όπως ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Κοσμάς Αιτωλός και πολλοί άλλοι.
Η Επανάσταση της Χαλκιδικής ήταν πραγματικά μία μεγάλη καταστροφή για το Άγιο Όρος. Γυναίκες και παιδιά βρήκαν καταφύγιο στο Άγιο Όρος, όμως τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις σφαγίασαν μοναχούς, γυναικόπαιδα και καταστρέψανε πολύτιμους θησαυρούς.
Στις 2 Νοεμβρίου 1912, το Ελληνικό Ναυτικό απελευθερώνει το Άγιο Όρος με το θωρηκτό «Αβέρωφ» και εντάσσεται πάλι στο ελληνικό κράτος.
Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιερά Επιστασία ζήτησε από τον Χίτλερ να λάβει το Άγιο Όρος υπό την προστασία του και έτσι οι Γερμανοί κατακτητές δεν ενόχλησαν τις μονές.
Από την δεκαετία του 1970 και μετά παρατηρήθηκε μία νέα αναγέννηση στην χερσόνησο. Πολλοί μοναχοί αναζητούν την ασκητική ζωή στο μοναδικό ζωντανό μνημείο του κόσμου.
 
*** ΚΑΡΥΕΣ
Πρωτεύουσα του Αγίου Όρους είναι οι Καρυές. Πρόκειται για έναν οικισμό που αποτελείται από σπίτια, κονάκια και ναούς. Στην αρχή ονομάστηκε «Μέση», κατά τον 11ο αι. καλείται «Λαύρα των Καρυων» και τον 14ο αι. συναντάται ως Σκήτη των Καρυών. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται το κτήριο της Ιεράς Κοινότητας όπου συνεδριάζουν οι αντιπρόσωποι των 20 Μονών του Αγίου Όρους. Καθεδρικός Ναός των Καρυων είναι το Πρωτάτο όπου πραγματοποιούνται οι ακολουθίες του εικοσιτετραώρου με επικεφαλείς τον Πρωτεπιστατη, τους Επιστάτες και τους αντιπροσώπους των Μονών. Στο ιερό Βήμα φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ. Απέναντι από το Πρωτάτο ορθώνεται ο αρχαίος Πύργος, όπου βρίσκεται η βιβλιοθήκη της Ιεράς Κοινότητας. Περιέχει 82 χειρογράφους κώδικες, χιλιάδες έντυπα βιβλία καθώς και το πρώτο τυπικό του Αγίου Όρους γραμμένο σε δέρμα τράγου γι’αυτό και ονομάζεται «Τράγος».
 ~~*** ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
Επίσκεψη στο Άγιο Όρος επιτρέπεται, σύμφωνα με το Τυπικό της μοναστικής πολιτείας, μόνο στους άντρες. Οι επισκέπτες οφείλουν, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη τους να τηλεφωνήσουν στα γραφεία του Άγιου Όρους, στη Θεσσαλονίκη για να κλείσουν θέση και να πάρουν έναν κωδικό αριθμό. Ο αριθμός αυτός είναι απαραίτητος μιας και είναι περιορισμένος ο αριθμός των επισκεπτών (120) που επιτρέπονται ανά ημέρα.
Το γραφείο του Αγίου Όρους στην θεσσαλονίκη είναι ανοικτό από τις 8:30 ως τις 14:00, και το Σάββατο από τις 10:00 ως τις 12:00. Το τηλέφωνο για να προμηθευτείτε διαμονητήριο είναι 2310 252578, και το φαχ: 2310 222424.
Οι επισκέπτες μπορούν να πάνε οδικώς (με το αυτοκίνητο τους ή με λεωφορείο) από τη Θεσσαλονίκη ως την Ιερισσό, τα Νέα Ρόδα ή την Ουρανούπολη. Η διαδρομή είναι περίπου 140 χιλιόμετρα. Υπάρχουν και απευθείας συνδέσεις λεωφορείων ΚΤΕΛ από τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας με την Ουρανούπολη για να μπείτε στο Άγιο Όρος.    
Οι πόλεις είναι τουριστικές, που σημαίνει ότι υπάρχουν όλων των ειδών τα καταστήματα, ξενοδοχεία αλλά και πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα. (Τα μόνα αυτοκίνητα που επιτρέπονται στο Άγιο Όρος είναι αυτά των μονών και των εργατών που δουλεύουν σ΄ αυτές). Ετσι οι επισκέπτες θα πρέπει να αφήσουν τα αυτοκίνητα τους στην πόλη.

Πριν αναχωρήσουν οι επισκέπτες για το Άγιο Όρος πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτούν τα Διαμονητήρια τους. Αυτό γίνεται στην Ουρανούπολη, στα εκεί γραφεία του Άγιου Όρους (δεξιά από το λιμάνι). Εδώ πρέπει να βρίσκονται οι επισκέπτες τουλάχιστον μία ώρα πριν από την αναχώρηση. Απαραίτητα για το διαμονητήριο χρειάζεται η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και 3.000 δρχ. Ειδικά για τους αλλοδαπούς επισκέπτες χρειάζονται επίσης: 
 Συστατική επιστολή από την πρεσβεία της χώρας τους στην Αθήνα ή από το αντίστοιχο προξενείο της Θεσσαλονίκης. 
 Άδεια εισόδου στο Όρος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αθήνας (Διεύθυνση Εκκλησιαστικών Υποθέσεων) ή από το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος της Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων). 
 Διαβατήριο.

Πάνω στο διαμονητήριο αναγράφονται τα στοιχεία του επισκέπτη, ο κωδικός του αριθμός, η ημερομηνία και οι ημέρες παραμονής. Συνήθως ορίζονται 4 ημέρες αλλά σε περίπτωση που ο επισκέπτης θελήσει να μείνει περισσότερες μπορεί να ζητήσει παράταση από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές. Από την Ιερισσό οι επισκέπτες παίρνουν το καίκι που τους πηγαίνει στην αριστερή πλευρά του Αγίου Όρους. 
Από εκεί μπορούν να επισκεφθούν τις μονές: Χιλανδαρίου, Εσφιγμένου, Βατοπεδίου, Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα, Ιβήρων, Μεγίστης Λαύρας. Για τις άλλες μονές θα πρέπει να κατέβουν στη μονή Ιβήρων (3 ώρες με το καίκι), από εκεί να πάνε στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο) και από εκεί στις μονές που επιθυμούν. Το δρομολόγιο της Ιερισσού γίνεται μόνο το καλοκαίρι.

Από την Ουρανούπολη ξεκινάει άλλο καραβάκι που πηγαίνει στην δεξιά πλευρά και κάνει στάση στις μονές: Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Παντελεήμονος, Γρηγορίου, Διονυσίου, Αγίου Παύλου. Για τις άλλες μονές οι επισκέπτες θα πρέπει να κατέβουν στο λιμάνι της Δάφνης (2 ώρες με το καραβάκι) και από εκεί στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο).
Η συγκοινωνία στο Άγιο Όρος, βέβαια, δεν είναι επαρκής. Έτσι, εκτός από τα καίκια και τα λεωφορεία μπορούν όποιοι θέλουν να μισθώσουν αυτοκίνητο για να τους πάει στον προορισμό τους. Πάντως οι επισκέπτες πρέπει να είναι και προετοιμασμένοι για αρκετό περπάτημα.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ δείτε και την σελίδα με τα links.
~** ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΜΟΝΗ
Πλησιάζοντας σε κάθε μονή, το πρώτο πράγμα που παρατηρούν οι επισκέπτες είναι ότι κτηριακά οι μονές μοιάζουν με μεγάλα κάστρα, σαν οχυρωμένες μεσαιωνικές πολιτείες. Ένα επιβλητικό και πανύψηλο τείχος ενισχυμένο κατά διαστήματα με πυργίσκους, πολεμίστρες, ζεματίστρες, καθώς και ένα μεγάλο και επιβλητικό πύργο στο υψηλότερο ή το πιο αδύνατο σημείο της μονής. Ο λόγος που υπαγόρευσε στους μοναχούς τέτοιου είδους κατασκευές, ήταν η ανάγκη που είχαν να αμυνθούν απέναντι στους πολλούς και διάφορους εχθρούς που επιχείρησαν να κατακτήσουν και να λεηλατήσουν το Όρος ανά τους αιώνες (πειρατές, Φράγκοι, Καταλανοί κ.α.).

Στη μέση περίπου του τείχους βρίσκεται η μία και μοναδική είσοδος της μονής, με δύο πύλες σε μικρή απόσταση η μία από την άλλη. Οι πύλες κλείνουν με βαριές ξύλινες πόρτες επενδυμένες εσωτερικά με μακριές σιδερένιες λάμες και εξωτερικά με μεγάλες μεταλλικές πλάκες. Ανάμεσα στις δύο πύλες βρίσκεται ένα μικρό κελί όπου οι επισκέπτες συναντούν τον Πυλωρό. Δουλειά του Πυλωρού είναι να ασφαλίζει τις πόρτες μετά την δύση του ηλίου και να τις ανοίγει με την ανατολή. Ακόμη, ελέγχει τα διαμονητήρια των επισκεπτών και τους οδηγεί στο αρχονταρίκι.

Εκεί οι επισκέπτες συναντούν τον Αρχοντάρη, ο οποίος θα τους προσφέρει νερό, καφέ, τσίπουρο και λουκούμι. Αργότερα, και αφού οι επισκέπτες υπογράψουν στο βιβλίο των επισκεπτών, ο βοηθός του αρχοντάρη, ο παραρχοντάρης, τους οδηγεί στα δωμάτια τους για να ξεκουραστούν.
Το απόγευμα (γύρω στις 16.00) οι επισκέπτες κατεβαίνουν στην μεγάλη αυλή όπου βρίσκεται το καθολικό. Είναι ο κεντρικός ναός της κάθε μονής και συνήθως η θέση του είναι στο κέντρο της αυλής. Δίπλα από αυτό είναι η φιάλη που χρησιμεύει για την τέλεση του αγιασμού των υδάτων. Γύρω από τον ναό υπάρχουν άλλα παρεκκλήσια, διάφορα κτίρια, και πολλά δέντρα. Σε κάποιο σημείο στην αυλή και πάντα κοντά στο καθολικό υψώνονται οι πύργοι των κωδωνοστασίων, όπου κρέμονται ένα πλήθος από καμπάνες διαφόρων σχημάτων και μεγεθών.
Μπαίνοντας στο καθολικό οι επισκέπτες για να παρακολουθήσουν τον Εσπερινό, παρατηρούν ότι σε όλα τα μέρη του ναού υπάρχει μία κλίμακα ανόδου και τελειώσεως, που ξεκινάει από τον έναν χώρο στον άλλο, από παρεκκλήσι σε παρεκκλήσι, από το τέμπλο, τις εικονογραφήσεις στους τοίχους και καταλήγει στον κυρίως ναό, στο Ιερό Βήμα, με αποκορύφωση του τεντώματος της ψυχής στον τρούλλο, όπου ο Παντοκράτορας Χριστός εποπτεύει τον κόσμο.

Αμέσως μετά τον Εσπερινό ακούγεται το σήμαντρο που ειδοποιεί τον κόσμο ότι πρέπει να πάει στην Τράπεζα γιατί ήρθε η ώρα για φαγητό. Η τράπεζα κατασκευασμένη για να χωράει πολλούς πιστούς, είναι ένα μεγάλο και ευρύχωρο κτίριο, συνήθως απέναντι από το καθολικό. Πρώτα στην αίθουσα μπαίνει ο Ηγούμενος, ακολουθούν οι υπόλοιποι μοναχοί και τέλος οι επισκέπτες. Γενικά η τροφή των αγιορειτών μοναχών είναι λιτή. Το κρέας λείπει εντελώς και συνήθως το δείπνο αποτελείται από όσπρια, ζυμαρικά, λαχανικά, ελιές, ορισμένες φορές λάδι, ψαρικά και φρούτα. Αξιόλογο είναι το παραδοσιακό ψωμί τους ενώ το κρασί τους που συνοδεύει κάθε γεύμα είναι θεσπέσιο. Στην μέση περίπου της αριστερής πλευράς της τράπεζας υπάρχει ένα άμβωνας όπου ο Αναγνώστης διαβάζει διάφορα αναγνώσματα και κηρύγματα κατά την διάρκεια του φαγητού.

Με το πέρας της τράπεζας οι επισκέπτες επιστρέφουν στο καθολικό. Εκεί τους περιμένει ο Βηματάρης η οποίος βγάζει τα Άγια Λείψανα του αρχείου της μονής στο Ιερό Βήμα για να τα προσκυνήσει ο κόσμος.
Από κει και πέρα η υπόλοιπη ημέρα είναι ελεύθερη. Αυτές είναι και οι σπουδαιότερες ίσως στιγμές όπου οι επισκέπτες τριγυρνούν στην αυλή, πηγαίνουν και ξεκουράζονται ή βρίσκουν κάποιους μοναχούς, συζητάνε μαζί τους, ακούνε τις απόψεις τους, οι μοναχοί με υπομονή και καλοσύνη προσφέρουν τις εμπειρίες και τις συμβουλές τους, και το κυριότερο δίνουν τις ευχές τους.
Το πρωί (γύρω στις 04.00) οι επισκέπτες πηγαίνουν πάλι στο καθολικό για να παρακολουθήσουν τον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία. Ακολουθεί η τράπεζα (γύρω στις 08.00) και κατόπιν οι επισκέπτες αποχωρούν από τη μονή και συνεχίζουν το ταξίδι τους.



***  ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
(πρόθεμα: 23770)
 TEL.FAX
Ι. Μ. ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ 22-586 & 23-76123-013
Ι. Μ. ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ41-488 23-509
Ι. Μ. ΙΒΗΡΩΝ23-643 & 23-64423-248
Ι. Μ. ΦΙΛΟΘΕΟΥ23-256 & 23-67523-674
Ι. Μ. ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ23-25123-733
Ι. Μ. ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ23-796 & 23-938
Ι. Μ. ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ23-245
Ι. Μ. ΚΑΡΑΚΑΛΟΥ23-22523-746
Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ23-250 & 23-60923-355
Ι. Μ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ23-249 & 23-63223-631
Ι. Μ. ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ23-228
Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ23-252 & 23-682
Ι. Μ. ΧΙΛΙΑΝΔΑΡΙΟΥ23-79723-494
Ι. Μ. ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ23-253 & 23-79223-685
Ι. Μ. ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑ23-25423-707
Ι. Μ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ23-687 & 23-68823-686
Ι. Μ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ23-218 & 23-670 & 23-66823-671
Ι. Μ. ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΙΤΑ23-255
Ι. Μ. ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ23-226 & 23-73223-731
Ι. Μ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ23-247
ΣΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ -ΤΗΛΕΦΩΝΑ
ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ23770-23351 / 23629 / 23259
ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ# # 23320 / 23922
ΜΙΚΡΑ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ# # 23321
ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ—ΔΑΝΙΗΛΑΙΟΙ# # 23316
ΚΑΡΟΥΛΙΑ# # 23342
ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΑ—ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ# # 23319
ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ)# # 23294 / 23788
ΛΑΚΚΟΣΚΗΤΗ (ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)# # 23636 / 23629
ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ# # 23774 / 23931
ΠΡΟΒΑΤΑ# # 23745
ΣΚΗΤΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΑ# # 23304 / 23627
ΣΚΗΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ (ΣΕΡΑ`Ι`)# # 23810
ΚΕΛΛΙ ΜΠΟΥΡΑΖΕΡΗ (ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)# # 23202
ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ# # 23317
ΚΕΡΑΣΙΑ# # 23318
ΒΙΓΛΑ# # 23923
ΜΟΡΦΟΝΟΥ# # 23904
ΣΚΗΤΗ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ# # 23303
ΣΚΗΤΗ ΑΓΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΙΜΟΝΟΣ# # 23259
ΣΚΗΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ# # 23301
ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
ΠΡΩΤΟΕΠΙΣΤΑΤΗΣ23-221
ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ23-711 - 3
ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ23-710
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ23-224 fax: 23-315
ΑΘΩΝΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ23-220 fax: 23-341
Αρχονταρίκι (Ξενώνας)23-714
Τεχνικός Σύμβουλος Γεράσ. 23-853
 
 
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ23-230
-//- Γραμματεία23-314 & fax:23-290
Αστυνομικό Τμήμα Καρυών23-260
-//- Γραμματεία 23-212
Πυροσβεστική υπηρεσία23-199
Κέντρο23-217
10η24-015
ACS Courier23-773
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΥΩΝ23-598 & fax: 23-874
ΕΛ.ΤΑ.23-214
Ο.Τ.Ε. Προϊστάμενος23-209 & 23-399
-//- Τεχν. Υπηρεσία/βλάβες23-799
 
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΡΥΩΝ
Βιβλιοπωλείο Κύριλλος 23-648 
Βιβλιοπωλείο«Πανσέληνος», Ιερόθεος μοναχός.23-285 
Βιβλιοπωλείο «Παντάνασσα» Κατσικλης 23-283 
Δανιήλ Ιερομόναχος 23-236 
Μάξιμος23-702
Νεόφυτος24-166
Στέφανος Ιερομόναχος23-227
Ευστρατίου24-074
Αρτοποιείο23-258
Εστιατόριο Νικ.24-114
-//- Ιλαρίων23-243
 
ΙΔΙΩΤΕΣ
Βλάχος Αστέριος24-139
Καρτσιωτης Νικόλαος, Υλικά Οικοδ.23-397 & 23-626
Μπλες Αστέριος, ιχθυοπωλείο23-613
Πολυζος23-231
Παντοπωλείο, Ταλεας23-211
-//- Τσουβαλτζης23-223
Τσολακης Ιωαννης23-791
Χαλκιάς24-067
ΔΟΜΗΤΩΡ 23-460
ΕΔΡΑΣΗ23-654
 
ΟΔΗΓΟΙ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΙΝΗΣΕΩΣ23-266, fax: 23-879, Κινητό: 6944302451
ΑΒΕΡΚΙΟΣ μον.23-745, Κινητό: 6945738336
ΓΑΒΡΙΗΛ Ιεροδ. 23-634
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Ιεροδ. 23-240
ΕΥΘΥΜΙΟΣ μον.23-798, Κινητό: 6977661497
ΙΛΑΡΙΩΝ μον.23-305, Κινητό: 6977801151
ΜΑΚΑΡΙΟΣ μον.23-267, 23-789, Κινητό: 6977938300
ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ιερομ.23-680, 23-681
 
ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ (ΣΕΡΑΪ) (βατοπεδινη)23-810, 23-824
ΚΕΛΛΙΑ ΚΑΡΥΩΝ
Αγαθάγγελος Ιερομ.- Τίμ. Σταυρός23-386
Αθανάσιος Ιερομ.- Άγ. Γεώργιος23-207
Αθανάσιος μοναχος- Άγ. Κλήμης-Καψάλα23-275
Αθανάσιος μοναχός - Άγ. Σάββας-Καψάλα23-649
Αθανάσιος μον.- Προφήτης Ηλίας23-936
Ακάκιος μον.- Γενέσιον της Θεοτόκου23-364
Αναστασιος Ιερομ.- Τιμ. Προδρ. Φουρνα23-371
Αντιπας Ιερομ. - Αγ΄Άννα23-374
Αρσενιος Ιερομ.- Άγ. Νικόλαος Τυπογράφων23-486
Αρτεμιος Ιερομον.- Άγ. Νικόλαος23-264
Βαρθολομαιος Ιερομον.- Ανάληψις23-934
Βαρλααμ μον.- Κοίμησις της Θεοτόκου23-262
Γαβριηλ Ιερομον.- Άγ. Νικόλαος Μπαρμπεράς23-292
Γενναδιος μοναχος.- Αγ. Τριδα23-907, 23-725
Γερασιμος Ιερομ.- Άγ. Πάντες23-391
Γερασιμος Ιεροδ.- Υπαπαντής23-240
Γρηγοριος Προηγ.- Καλιάγρα23-263, 23-927
Δαμασκηνος ιερομ.- Αγ. Νικόλαος23-239
Δαμασκηνος μον.- Τιμίου Προδρόμου23-361
Δαμιανος μον.- Εισόδια της Θεοτόκου23-268
Δανιηλ ιερομ.- Αγ. Γεώργιος23-365
Δαυϊδ ιερομ.- Αγ. Αρχαγγέλων23-480
Δημητριος ιερομ.- Αγ. Αρχάγγελοι23-697
Δημητριος ιερομ.- Τρυγωνάς Αγ. Δημητ.23-363
Δημητριος μον.- Τρεις Ιεράρχες23-779
Ειρηναιος ιερομ.- Εσταυρωμένου23-263
Ερμολαος μον.- Χασαπιά Καρυών23-989
Ευγενιος μον.- Αγ. Ανάργυροι-Καψάλα23-716
Ευθυμιος ιεροδ.- Ρεπανάς Ι. Θεολογου23-234
Ευσεβιος ιερομ.- Τιμίου Προδρόμου23-381
Ζωσιμας μον.- Αγ. Νικόλαος23-600
Θεοδωρος ιερομ.- Μεταμορφώσεως του Σωτήρος23-737
Ιεροθεος μον.- Αγ. Νικόλαος Χαλκιάς23-652
Ιλαριων μον.- Κοίμ. Θεοτόκου23-608
Ιουστος μον.- Αγ. Νικόλαος23-926
Ιωακειμ ιερομ.- Αγ. Νικόλαος Βραχνιώτη23-291
Ιωαννης μον.- Αξιον Εστίν-Καψάλα23-917
Ιωαννικιος μον.- Εισ. της Θεοτόκου Ραβδουχου23-394
Ιωασαφαιοι Υπαπαντής23-215
Ιωσηφ μον.- Αγ. Θεόδωροι23-244
Κελλι Αγ. Βασίλειος-Καψάλα24-047
Κελλι. Αγ. Φιλόθεος Κόκκινος23-672
Καλλιστος μον.- Αγ. Μητροφάνης 23-384
Κοσμας ιερομ.- Αγ. Ιωαννης Θεολόγος23-693
Κοσμας μον.- Προφιτη Ηλια 23-235
Κοσμας μον.- Ευαγγελισμός της Θεοτόκου23-233
Κυριλλος ιερομ.- Αγ. Νικόλαος Μπουραζέρη23-202
Κυριλλος μον.- Κοίμησις της Θεοτόκου-Καψάλα23-749
Μαξιμος ιερομ.- Αγ. Νικόλαος23-383
Μαξιμος μον.- Αγ. Μηνάς23-570
Μελετιος μον.- Γενέσιον της Θεοτόκου-Καψάλα23-385
Μιχαηλ μον.- Αγ. Αρχάγγελοι23-392
Μιχαηλ μον. Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστ.-Καζάκου23-882
Νεκταριος μον.- Αγ. Τριάδα23-232
Νεοφυτος ιερομ.- Αγ. Νικόλαος Καπρούλη23-651
Νικοδημος μον.- Αγ. Γεώργιος-σκουρταίων23-390
Νικοδημος μον.- Υπαπαντή-Καψάλα23-776
Νικολαος μον.- Αγ. Αθανάσιος24-159
Ονουφριος μον.- Γενέσιον της Θεοτόκου23-376, 23-580
Παϊσιος μον. (Κρητικος)- Αγ. Χαράλαμπος6977181081
Παϊσιος μον.- Αγ. Βαρβάρα24-041
Παυλος μον.- Αγ. Γοβδελάς23-382
Παυλος μον.- Μπουραζερη23-369
Παχωμαιοι (αγιογραφοι)- Αγ. Ανάργυροι23-213
Παχωμιος ιερομ.- Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος23-769
Προδρομος μον.- Κοίμησις της Θεοτοκου24-092
Ραφαηλ μον.- Αγ. Αρχάγγελοι23-276
Ραφαηλ μον.- Τιμίου Προδρόμου24-130
Σαββας μον.- Πατερίτσα Μεταμορφωση του Σωτήρος23-388
Στεφανος μον.- Καλιάγρα23-310
Συμεων μον.- Αγ. Νικόλαος23-246
Σωφρονιος μον.- Αγ. Ευθύμιος-(Κουτλουμουσιου)23-261
Φωτιος Ιερομ.- Αγ. Τριαδα23-692
Χαριτων Ιερομ.- Θεία Ανάληψις23-635
Χριστοδουλος ιερομ. Αγ. Πέτρος και Ονούφριος22-234
Χρυσανθος ιερομ.- Αγ. Θεόφιλος-Καψάλα23-696
Χρυσοστομος ιερομ.- Ευαγγελισμος της Θεοτόκου23-229, 23-653
Χρυσοστομος ιερομ. -Αγ. Σπυρίδων23-375
Χρυσοστομος μον.-Αγ. Αποστόλων23-740
Χρυσοστομος μον.- Μολυβδοκκλησιά23-238
 
ΠΕΡΙΟΧΗ Ι. ΜΟΝΗΣ ΜΕΓ. ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ
Αστυνομικος σταθμος23-910 
ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ
Επιφανιος μον.- Αγιος Ευστάθιος23-774, 23-932 
ΜΟΡΦΟΝΟΥ
Σκαλα Μορφονους23-326 
Αγαθαγγελος ιερομ.- Αγ. Αρχαγγελοι 23-904 
Ευθυμιος μον.- Αγ. Τριαδα 23-798 
ΠΡΟΒΑΤΑ
Αβερκιος μον.- Αγ. Δημήτριος23-745 
Γρηγοριος ιερομ.- Κοιμησις Θεοτόκου-Κρανιά 23-372 
Ευγενιος ιερομ.- Κοιμησις Θεοτόκου-Καστανιά 23-634 
Ευθυμιος μον.- Αγ. Αρτέμιος 23-785 
Ιωακειμ μον. Αγ. Αρχάγγελοι 22-798 
Καλλινικος μον.- Αγ. Γεώργιος 23-216 
Νικολαος μον.- Αγ. Θεόδωροι 23-614 
Στεφανος ιερομ.- Αγ. Τριάς 23-680 -1 
Σιλουανος ιεροδ.- Αγ. Ιωαννης Θεολόγος 23-777
Χριστοφορος ιερομ.-Αγ. Ανδρέας 23-623, 23-723 
 
ΒΙΓΛΑ
Αρσενιος μον.- Αγ. Φανούριος 22-858 
Παταπιος μον.- Αγ. Σκέπη 23-941 
 
ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ
Αστυνομικο φυλακιο23-360 
Παραλια 23-922 
Ιατρείο23-337
Κυριακό 23-320, 23-921
Αγωγιάτης 23-554 
Αθανασιος μον.- Γεν. Θεοτόκου 24-104 
Αλυπιος μον.- Ευαγγ. Θεοτόκου 24-046 
Αναναιοι -Υψωσις Τιμίου Σταυρού 23-335 
Ανδρεας μον.- Αγιοι Απόστολοι 23-661 
Βολιωται-Αγιοι Πάντες 23-327, 23-913 
Γρηγοριος μον.- Αγια Τριάς 23-334 
Δανιηλ μον.- Αγιος Αρτέμιος 23-348 
Ελευθεριος ιερομ.- Μεταμ. Σωτήρος23-181
Θεοληπτος μον.- Αποτ. Τιμ. Προδρ.23-333, fax: 23-637
Θεοφιλαιοι - Εισόδ. Θεοτόκου23-344
Ιακωβος μον.- Αγία Τριάδα23-345
Ιωαννης ιερομ.- Κοίμησις Θεοτόκου23-694
Ιωαννης ιερομ.-Πατριάρχου23-873, fax: 23893
Καρτσωναιοι -Αγιος Γεώργιος23-338
Κοσμας μον.- Αγιος Δημήτριος23-324
Μακαριος ιερομ. Κοιμ. Θεοτόκου23-339
Ματθαιος ιερομ. Θεία Ανάληψις23-330
Παϊσιος μον.- Αγ. Τριάς22-988
Σιλας μον.- Εισόδια Θεοτόκου23-326
Συμεων ιερομ.-Υπαπαντή23-357
 
ΜΙΚΡΑ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ
Θωμαδες -Απόστολος Θωμάς 23-336 
Νικηφορος ιερομ.- Αγ. Αρχάγγελοι 23-331 
Σπυριδων μον.- Κοιμ. Θεοτόκου 23-321, 23-739 
Αθανασιος μον.-Αγ. Αθανάσιος 23-658 
Γεωργιος μον.- Γενέσιον Του Κυρίου 23-783 
Ευθυμιος μον.-Οσιοι Πατέρες Κρήτης 23-606 
Παϊσιος μον. Λιβανάς- Ευαγ. Θεοτόκου -Παραλια23-332 
Μωυσης μον.- Ησυχ. του Παϊσίου 23-340 
Κελλι Αγ. Ελευθεριος-Βουλευτήρια 23-347, 23-379 
Μαξιμος ιερομ.- Αγ. Βασιλειος 23-317 
 
ΚΑΡΟΥΛΙΑ - ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ
Παραλία 23-368
Γερασιμος μον.- Αγ. Γεράσιμος23-342
Βησσαριων μον.- Αγιος Αγάθων23-620
Δανιηλαιοι - Αγιοι Πατέρες (αγιογραφοι)23-316
Ιωσηφ ιερομ.- Αγιος Εφραίμ ο Σύρος23-358
Ιωσηφ μον. - Αγ. Αικατερίνη23-683
Κυριλλος μον.- Ευαγγελισμός Θεοτόκου23-624
Μερκουριος μον.- Γεν. Θεοτόκου23-618
χρυσοστομος ιερομ.- Γέν. Χριστού 23-619 
 
ΚΕΡΑΣΙΑ
Θεολογος ιερομ. Αγ. Ιωαννη Θεολόγος 22-843 
Καλλινικος μον. 23-775 
Μαξιμος ιερομ.- Εισόδια Θεοτόκου 23-318 
Φωτιος ιερομ.- Αγ. Δημήτριος 23-768 
 
ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΑ
Κυριακό 23-319 
Ροδοστολου σεβ. -Αγ. Πάντες 24-133 
Αθανασιος ιερομ.- Ζωοδόχος Πηγή 23-915 
Αντωνιος μον.- Αγ. Πατέρες 23-368 
Βασιλειος μον.- Εισόδια Θεοτόκου 23-916 
Γαβριηλ μον.- Ευαγγελισμός Θεοτόκου 23-718 
Γρηγοριος μον.- Αγ. Μεθόδιος 23-095 
Εφραιμ μον.- Αγιος Νείλος 23-784 
Ιωακειμ μον.- Αγιοι Αρχάγγελοι 23-914 
Ιωαννικιος ιερομ.- Αγιος Γεώργιος 23-308 
Κοσμας ιερομ.- Αγ. Ιωάσαφ 23-309 
Ματθαιος μον.- Αγ. Απόστολοι23-422
Νεκταριος μον.- Αγ. Δημήτριος23-058
Πολυκαρπος μον.- Θεία Μεταμόρφωσις24-054
Παντελεημων μον.- Αγ. Παντελεήμων23-719
Παταπιος μον.- Αγιος Ακάκιος23-717
Παυλος μον.- Κοίμησις Αγίας Αννης23-728
Φιλαρετος μον.- Αγ. Παχώμιος23-673
Χαραλαμπος μον.- Αγ. Χαράλαμπος23-772
Χριστοφορος ιερομ. Αγ. Γεώργιος23-727
Σκήτη Τιμιου Προδρόμου (Ρουμάνικη)23-294, 23-788
 
Ι. Μ. ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ
Αρσανάς Βατοπεδίου23-789 
Λιμενικος σταθμος 23-925 
Αστυνομια 23-257 
Τελωνειο 23-311 
Αθανασιος μον. 22-194 
Γεωργιος μον.- Αγ. Θεολόγος 23-827 
Δημητριος μον.- Κοίμ. Θεοτόκου 23-795 
Ειρηναιος ιερομ. Αγ. Προκόπιος 23-303 
Ιωαννικιος μον.- Αγ. Ανάργ. Κολιτσού 23-302 
Μακαριος μον.- Αγ. Νικόλαος 23-267 
Μοδεστος μον.- Αγ. Αρχάγγελοι 24-073 
Νεκταριος μον.- Γεν. Θεοτόκου 23-691 
Παχωμιος μον.- Αγ. Νικόλαος-τροχαλά 23-794 
ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 24-089 
 
Ι. Μ. ΙΒΗΡΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ
Κάθισμα Αγ. Γρηγοριου Ε΄23-778
 -//- Παναγίας Πορταϊτισσας23-210
Τελωνειο23-288
Σκήτη Τιμίου Προδρόμου23-296
 
Ι. Μ. ΧΙΛΙΑΝΔΑΡΙΟΥ
Αστυνομικο Φυλάκιο23-912 
 -//- Καραουλίου 31-598 
 
Ι. Μ. ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ
Μελιτων ιερομ.- Αγ. Σάββας (ΚΥΡΙΑΚΟ) 23-259 
Αβρααμ ιερομ.- Αγιος Γεράσιμος 23-393 
Ανθιμος μον.- Εισόδια Θεοτόκου 23-389 
Αρσενιος μον.- Οσιομ. Γεράσιμος 23-864 
Διονυσιος ιερομ.- Αγ. Αθ. Αλεξανδρ. 23-403 
Κυπριανος ιερομ.- Ζωοδόχος Πηγή 23-615 
Μωυσης μον.- Αγ. Ιωάν. Χρυσόστομος 23-370 
Παϊσιος μον.- Αγιοι Πάντες 23-367 
Παλαμας ιερομ.- Αγ. Αρχάγγελοι 22-252 
Παλλαδιος μον.- Κοίμησις Θεοτόκου23-640 
Χρυσοστομος ιεροδ.- Αγ. Αρχάγγελοι23-577
 
Ι. Μ. ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ
Πλιουκας Αστέριος ιδιώτης 23-698 
Συκιώτης Γεώργιος ιδιώτης 23-792 
Σκήτη Προφήτη Ηλια 23-304, 23-665, fax: 23-627 
 
Ι. Μ. ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ
Κυριλλος μον.- Θεία Ανάληψις23-663
Σπυριδων μον.- Κοίμ. Θεοτόκου23-664
 
Ι. Μ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Αστυνομικος Σταθμός23-911
Τελωνειο 23-312
 
Ι. Μ. ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ
Αλεξανδρου Βασίλειος ιδιώτης23-790
Βασιλειος ιερομ.- Αγ. Νικόλαος23-903
Θεοφανης ιερομ.- Τρεις Ιεράρχες23-748
 Νικολαος μον.- Τιμιος Σταυρος23-770 
Ι. Μ. ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ
Αντωνιος ιερομ.- Αγία Τριάς 23-306 
Δωροθεος μον.-Κελλι Αγιος Γεώργιος 23-724 
Κοσμας ιερομ.- Αγ. Κωνσταντίνος & Ελένη 23-305 
Παντελεημων μον.- Αγ. Δημήτριος 23-307 
 
Ι. Μ. ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ
Σαββας ιερομ.-Κάθισμα Αγιου Σίμωνος23-706
Καθισμα Παναγίτσα23-708
Καθισμα Αγ. Ιωάν. Θεολόγος23-709
 
Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Αρσανάς 23-349
Δασονομείο23-610
Κάθισμα Ἀγιος Σπυρίδων23-905

ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ
Κυριακό23-351
Αβραμαιοι - Αγιος Ανδρέας23-322
Αλυπιος μον.- Εισόδια Θεοτόκου23-656
Βενεδικτος ιερομ.- Αγ. Σπυρίδων23-354
Γαβριηλ ιερομ.- Ευαγ. Θεοτόκου23-617
Γεωργιος μον.- Τίμιος Πρόδρομος23-325
Δαμασκηνος μον.- Αγ. Ανάργυροι23-949
Θεοκτιστος μον.- Ησυχαστ. του Ιωσήφ23-942
Θεοφιλος μον.- Τιμ. Πρόδρομος23-346, 23-616
Ιλαριων μον.- Αγιος Χαράλαμπος 23-629 
Ιωακειμ ιερομ.- Ησυχαστ. του Δανιήλ 23-551 
Νικοδημος ιερομ.- Αγ. Γεώργιος 23-284 
Νικοδημος μον.- Ευαγ. Θεοτόκου 23-655 
Νικων μον.- Αγιος Σπυρίδων 23-329 
Παλαμας μον.- Αγιος Γρηγόριος23-738
Παπακυριλλαιοι -Κοίμ. Θεοτόκου23-328
Προδρομος ιερομ.- Αγ. Ανάργυροι23-628
Θεοφιλος μον.- Αγιος Σάββας23-647
Τρυφων μον.- Λιβανάς23-356
Χερουβειμ μον.- Ζωοδόχος Πηγή23-902
Χρυσοστομος μον. Τίμ. Πρόδρομος23-353
Σκητη Αγίου Δημητρίου του Λακκου ή Λακκοσκήτη (Ρουμάνικη)23-636
 
Ι. Μ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ
Σκήτη Ευαγ. Θεοτόκου Κυριακό23-301
Βονιφατιος μον.23-946
Ευθυμιος μον.- Εισόδια Θεοτόκου23-650
Γερασιμος μον.- Κοιμ. Θεοτοκου-Μπούραντα23-378
Παυλος μον.- Αγιοι Απόστολοι23-928
Παχωμιος μον.- Τίμιος Πρόδρομος23-929
Χριστοφορος ιερομ. Αγ. αρχαγγελοι 23-930 & 23-665
 
Ι. Μ. ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ (ΡΩΣΣΙΚΟ)
Αστυνομικο φυλάκιο23-350

ΔΑΦΝΗ
Σερδαρης23-715
Αστυνομικος σταθμός23-222
Λιμεναρχείο23-300
Τελωνείο 23-269, fax: 22-383
ΕΛΤΑ 23-297
Γραφείο εκδόσεως εισιτηρίων (Αγιορειτικες Γραμμες) για επιστροφη.24-100, 24-148
ΚΕΔΑΚ23-395
Αρσανας Ι. Μονης Ξηροποτάμου23-734
Αρσανας Ι. Μονης Σίμωνος Πέτρας23-289
Εστιατόριο & Ξενοδοχειο Ιωάννης Ψαρράς (Τχυπλοο TAXI)23-603
Καϊμακης Στυλιανός (εμποριο ξυλειας) 23-612
Καρτσιωτης Βασίλειος (παντοπωλειο)23-662
Δημητριαδης & Κασιμιδης23-293
Χριστοδουλου Στέφανος (παντοπωλειο)23-295

***  ΒΙΝΤΕΟ  από προσκύνημα στο Άγιο Όρος  το  2015 ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ  :        Άλμπουμ φωτογραφιών από επίσκεψη προσκύνημα στο Άγιο Όρος το  2015 :
https://youtu.be/wkUyxf17Kik .- 
Φώτο άλμπου ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 2015:                                   https://youtu.be/SWOnIdwjwIY   .-
Σκήτη Αγίου Ανδρέα ¨Σαράϊ  Καρυές Άγιο Όρος  28/07/2015 : https://youtu.be/TS5YsPmahWI  .- 
Σκήτη Αγίας Άννης Άγιο Όρος Οστεοφυλάκιο  25/07/2015 : https://youtu.be/cesuAhhew5E  .-                                                                           Πηγαίνοντας για Άγιο Όρος  24/07/2015  τρείς φίλοι : https://youtu.be/A5sEywhYgkI .
ΚΑΡΤΣΩΝΑΙΪΚΟ  Σκήτης Αγίας Άννης  25/07/2015  Γέροντας Γαβριήλ :
https://youtu.be/UxYGD17or-k  .-
ΔΑΦΝΗ  Ι Μ Αγίου Παντελεήμονα και Ξηροποτάμου  27/07/2015 : https://youtu.be/86bUKG0FIdk .-  
ΔΑΦΝΗ  Άγιο Όρος 27/07/2015 :                                   https://youtu.be/VXMAB7fS2lI  .-              
 Καλύβα Αγίου Γεωργίου  Καρτσωναίϊκο ανεβαίνοντας 25/07/2015 : https://youtu.be/U7oAzeNW05E  .-                                                                                    Ι Μ  Γρηγορίου 26/07/2015 :
https://youtu.be/RZBSGe634c4  
Σκήτη Αγίας Άννης από Καρτσωναίϊκο  25/07/2015 : https://youtu.be/wucim3C9F-w  .-                                                                               ΑΡΣΑΝΑΣ Αγίου Διονυσίου Άγιο Όρος 28/07/2015 : https://youtu.be/V1xpQj7MY-E .-
  Ι Κ Αγίου Γεωργίου Σκήτης Αγίας Άννης Καρτσωναίων ανεβαίνοντας με τα μουλάρια  25/07/2015 : https://youtu.be/m0OCb6mvD0U .-                                                                               Ι Κ  Καρτσωναίων Αγίου Γεωργίου  Ι Σ  Αγίας Άννης  25/07/2015  : https://youtu.be/Xd6WXpEW4Pk .-                                                                            Ι Μ Αγίου Διονυσίου  λιμάνι  αρσανάς 27/07/2015  : https://youtu.be/ugDkpG7ANiY  .-                            
 ΔΑΦΝΗ και  Ι Μ  ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ  Άγιο Όρος 27/07/2015: https://youtu.be/mxWQbcQUNWc  .-                                                                      Ι Μ  ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ 26/07/2015  πηγαίνοντας : https://youtu.be/bEPYdIv9A0o .- 
Ι Μ  Αγίου  Γρηγορίου Άγιο Όρος  26/07/2015 : https://youtu.be/ONV7dtxVdi0 .- 
Ι Σ  Αγίας Άννης καθολικός Ι Ν   ομιλία ενημέρωση από ιερομόναχο Διονύσιο 25/07/2015:
 https://youtu.be/-F2k9bR1C1M   .-
Ι Κ Αγίου Γεωργίου Καρτσωναίϊκο Εσπερινός  25/07 2015 : https://youtu.be/9WkoBr0C7l8   .-
Αρσανάς μονής ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ  Άγιο Όρος 27/07/2015 :
https://youtu.be/H1Z3etmOea8 .-                                                                              Ι Μ  Διονυσίου  και Ι Μ   Γρηγορίου  2015 : https://youtu.be/24tB9kWqy24 .-                                                                             Σκήτη Αγίου Ανδρέα ¨Σαράϊ  Καρυές Άγιο Όρος  28/07/2015 : https://youtu.be/7FGkXBi2CXA  .-                                                                                 Σκήτη Αγίας Άννης Άγιο Όρος Οστεοφυλάκιο  25/07/2015 : https://youtu.be/Q-Zb9FUNUnM .-                                                                   Πηγαίνοντας για Άγιο Όρος  24/07/2015  τρείς φίλοι : https://youtu.be/VhahAPkgETM  .- 
Καλύβα Αγίου Γεωργίου Καρτσωναίϊκο  φτάνοντας 25/07/2015 : https://youtu.be/4Mpnck6eSgA  .-
   Ι Ν  Αγίου Γεωργίου εντός ¨Καρτσωναίϊκο'' Αγίας Άννης Άγιο Όρος  26/07/2015 :
https://youtu.be/KhW8G7mCcE4 .- 
Ι Μ  Βατοπεδίου στην τράπεζα  μετά Θεία Λειτουργία  28/07/2015 : https://youtu.be/tIcwnps62jU .-                                                                                     Ι Μ Διονυσίου  Καθολικό  Ι Ν  Άγιον Όρος  27/07/2015 απόδειπνο : https://youtu.be/4m09c_E0gxE .-                                                                             Ι Μ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Άγιον Όρος  το καραβάκι φτάνει στον αρσανά  27/07/2015:
https://youtu.be/zTjrmDBv64c .- 
Άγιον Όρος  ανεβαίνοντας για Καρτσωναίϊκα Αγίας Άννης 25/07/2015 :
https://youtu.be/WVp-IkNcrvA   .-
ΨΑΛΛΕΙ Ο ΟΣΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ στο Άγιο Όρος  1974-78 :
Προσκύνημα στον τάφο Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη  :   https://youtu.be/V2TlfZfd-HY  .-
Ι Μ  Ιωάννη Θεολόγου Ταγαράδες Σουρωτής Θεσσαλονίκη 5-9-2015 : https://youtu.be/Mf0QRKN-ZPU   .-
Προσκύνημα στον τάφο Οσίου Παϊσιου Αγιορείτου μοναχού στη Σουρωτή 5/9/2015 :
https://youtu.be/V2TlfZfd-HY  .-
Ι Μ  Ιωάννου Θεολόγου Ταγαράδες Σουρωτή ενημέρωση 5/9/2015 : https://youtu.be/sSVFcqQYM9M  .-
Μονή Ιωάννη Θεολόγου φεύγοντας 5/9/2015 :

 ~ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-16-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-17-2017.html .-
~* ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ .. :
Κυριακή 17  Σεπτεμβρίου  2017 
 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 16  και 17  Σεπτεμβρίου  2017 :
Μια αθλητική ενημέρωση ..για την βδομάδα που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/16-17-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-18-2017.html .-
~*  ΑΘΩΣ-Αθωνική  Πολιτεία- Άγιον Όρος -Τι  Περιβόλι της Παναγιάς  μας :Δευτέρα 18  Σεπτεμβρίου 2017 :
Όλα  όσα πρέπει να γνωρίζουμε ,προσκυνητές -επισκέπτες :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/18-2017.html .- 
~*

 

 










 ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
ΕΔΩ  ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ και Παρακολουθούμε τα δικά μας ΒΙΝΤΕΟ :
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5804   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas       
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3710   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3708  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.222   βίντεο   .-  

~** Οι  Σελίδες στο Facebook ....:
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
arfara1947news stamos
arfara1947news stamos    σαλίγκαρος
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-
 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-
Σταμάτιος Σκούλικας  .-   
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
~*

~*












** ΚΑΡΥΕΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ :http://youtu.be/aWnAmjE20r8  ,
 ** Καλύβα Αναστασίου Καψάλα Ευθύμιος : http://youtu.be/6F-K6aFHzOA  ,
 ** Στο γυναικείο Μοναστήρι στη Σουρωτή 2011 : http://youtu.be/hRNHvwlo_AY
 ** Καρυές - Ι. Μ. Κουτλουμουσίου : http://youtu.be/1-BPaMQhCbM  , 
 ** Τάφος μοναχού Παϊσιου Σουρωτή 5-8-2011 : http://youtu.be/vGgHoXHBbSw  , 
 ** Αρσανάς Κωνσταμονίτου και Δοχειαρίου : http://youtu.be/PvUg_SvjnkE ,  
 ** Ιερά Σκήτη Προφήτη Ηλία : http://youtu.be/o6UJ5k5VC3g
 ** Στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου – Σέρβικο:  http://youtu.be/YGN1-qkBrsA ,
 ** Γέροντας Ευθύμιος Καψάλα : http://youtu.be/X3Aq296RXnk ,
 ** Ι. Μ. ΙΒΗΡΩΝ : http://youtu.be/7o4wMrXWQnM ,
 ** Από το πλοίο ΙΕΡΙΣΣΟΣ- ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2011 : http://youtu.be/YcKfXAVonrg ,
 ** ΑΡΣΑΝΑΣ - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ 2011 : http://youtu.be/a7J8OAL539U ,
 ** ΣΟΥΡΩΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Τάφος Μοναχου Παϊσιου 5-8-2011 : http://youtu.be/4Lxq2kE4P8c ,
 ** ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ Σέρβικο Μοναστήρι : http://youtu.be/6r3smNxL3sU ,
 ** ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 2010 : http://youtu.be/B1twiTSFJp8 ,
 ** ΚΑΡΥΕΣ - ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ:  http://youtu.be/4IpS7h3qX0s ,
 ** ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΗΓΜΕΝΟΥ: http://youtu.be/y8qZof6j0mg ,
 ** ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ Γενικό Νοσοκομείο : http://youtu.be/w08ScAnud6c ,
 ** ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 2011 , 2010 : http://youtu.be/5Rxd2CnC6oQ ,
 ** Ι.Μ. Παντοκράτορα ( Σταυρονικήτα , Προφ. Ηλίας ) : http://youtu.be/ne3uhgUgV8E ,
 ** ΑΡΣΑΝΑΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ 2011 : http://youtu.be/1VQlHfSzyp4  ,
 ** Ι.Μ. Βατοπεδίου 2011 : http://youtu.be/nzscAiUxTHk ,
 ** Ι. Μ. Κουτλουμουσίου : http://youtu.be/ayI_V3Osigg ,
 ** Ι.Μ. ΦΙΛΟΘΕΟΥ : http://youtu.be/tMxuCFZk0sA ,
 ** ΙΕΡΙΣΣΟΣ προς Άγιο ΄Ορος 5-8-2011  :   http://youtu.be/2aeX96Qvt1Y ,
 ** Στην Παναγούδα του Γέροντα Παϊσιου : http://youtu.be/ZMeIytGC0go ,
 ** Αρσανάς Ι.Μ.Βατοπεδίου : http://youtu.be/dUnD6q_LxYc .
 ** ΚΑΡΥΕΣ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ : http://youtu.be/KUNGZ7GBXgo ,
 ** Στον Αρσανά Ι. Μ. Κωνσταμονίτου : http://youtu.be/6UQPWyp6r8Y ,
 ** ΑΡΣΑΝΑΣ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ 2011 : http://youtu.be/5rzHdUFEWA4 ,
 * Φεύγοντας από Αρσανά Γιοβάνιτσας Σέρβικο : http://youtu.be/Pu8FkvT55O4 ,
 ** Στον Αρσανά του Βατοπεδίου 2011 : http://youtu.be/uf8ulGRPPns ,
** ΚΑΨΑΛΑ -Σκήτη Αναστασίου μοναχός Ευθύμιος : http://youtu.be/cjAE-xYZVkI ,
 ** Από Προφήτη Ηλία στην Ι. Μ. Παντοκράτωρα  :  http://youtu.be/VYQnplRKVr0 ,
 ** ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑ –ΡΩΣΙΚΟ : http://youtu.be/TyXiTgQVBI8 ,
 ** Αρσανάς Χιλανδαρίου Σέρβικο : http://youtu.be/grmVzbL5e1c ,
 ** Ι. Μ. Χιλανδαρίου : http://youtu.be/cSrIjpuI21U ,
 ** Ιερά Μονή   Χιλαβδαρίου  6-8-2011 : http://youtu.be/dKcRzeG7XZE ,
** Αρσανάς Ιεράς Μονής Εσφηγμένου : http://youtu.be/n8Rmxqn0ubE ,
 ** Αρσανάς - Ι. Μονή Εσφηγμένου : http://youtu.be/IGflYW5Oncg ,
 ** Στην καλύβα Παναγούδας του μοναχού Παϊσιου : http://youtu.be/jonX-VBwiV4 ,
 ** Άγιον Όρος - Στον Αράπη : http://youtu.be/eGhdWd4qrE0 ,
 ** Στο Περιβόλι της Παναγίας 5-8-2011 : http://youtu.be/h0tPHJ28m20 ,
 ** ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ : http://youtu.be/5dE_KM8Uipk ,
 ** Ι.Μ. ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ : http://youtu.be/zG2k9uOYFwg ,
  ** Στο Άγιο Όρος 5-8-2011 : http://youtu.be/iFx1WR7igW0 ,
 ** ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 2011 : http://youtu.be/x-r2NhjdTPo ,
 ** Αγιον Όρος : http://youtu.be/kyMQ-5ywEAs ,
 ** Στην Ιερά Μονή Εσφηγμένου 5-8-2011 : http://youtu.be/n4M1sFR6ezI ,
** Στην Ι.Μ. Βατοπεδίου : http://youtu.be/d75XrtftHJo  ,
** Με το πλοίο προς Ι. Μονή Εσφηγμένου 5-8-2011 : http://youtu.be/WQrgIwwuvWw .-  ,
 ** Το περιβόλι της Παναγιάς : http://youtu.be/UqtMKeTW3Tc ,
ΒΙΝΤΕΟ  από προσκύνημα στο Άγιο Όρος  το  2015 ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ  :        
Άλμπουμ φωτογραφιών από επίσκεψη προσκύνημα στο Άγιο Όρος το  2015 :
https://youtu.be/wkUyxf17Kik .-
Φώτο άλμπουμ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 2015:
https://youtu.be/SWOnIdwjwIY   .-
 Σκήτη Αγίου Ανδρέα ¨Σαράϊ  Καρυές Άγιο Όρος  28/07/2015 :
https://youtu.be/TS5YsPmahWI .-
Σκήτη Αγίας Άννης Άγιο Όρος Οστεοφυλάκιο  25/07/2015 :
https://youtu.be/cesuAhhew5E .-
Πηγαίνοντας για Άγιο Όρος  24/07/2015  τρείς φίλοι :
https://youtu.be/A5sEywhYgkI . - 
ΚΑΡΤΣΩΝΑΙΪΚΟ  Σκήτης Αγίας Άννης  25/07/2015  Γέροντας Γαβριήλ :
 https://youtu.be/UxYGD17or-k .-
ΔΑΦΝΗ  Ι Μ Αγίου Παντελεήμονα και Ξηροποτάμου  27/07/2015 :
https://youtu.be/86bUKG0FIdk .- 
ΔΑΦΝΗ  Άγιο Όρος 27/07/2015 :
 https://youtu.be/VXMAB7fS2lI .-
Καλύβα Αγίου Γεωργίου  Καρτσωναίϊκο ανεβαίνοντας 25/07/2015 :
https://youtu.be/U7oAzeNW05E .-  
 Ι Μ  Γρηγορίου 26/07/2015 :
https://youtu.be/RZBSGe634c4 .-  
Σκήτη Αγίας Άννης από Καρτσωναίϊκο  25/07/2015 :
https://youtu.be/wucim3C9F-w .-
ΑΡΣΑΝΑΣ Αγίου Διονυσίου Άγιο Όρος 28/07/2015 :
 https://youtu.be/V1xpQj7MY-E .-
Ι Κ Αγίου Γεωργίου Σκήτης Αγίας Άννης Καρτσωναίων ανεβαίνοντας με τα μουλάρια  25/07/2015 : https://youtu.be/m0OCb6mvD0U .-
Ι Κ  Καρτσωναίων Αγίου Γεωργίου  Ι Σ  Αγίας Άννης  25/07/2015  :
 https://youtu.be/Xd6WXpEW4Pk .-
Ι Μ Αγίου Διονυσίου  λιμάνι  Αρσανάς 27/07/2015  :
 https://youtu.be/ugDkpG7ANiY  .-
ΔΑΦΝΗ και  Ι Μ  ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ  Άγιο Όρος 27/07/2015:
 https://youtu.be/mxWQbcQUNWc   .-
Ι Μ  ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ 26/07/2015  πηγαίνοντας :
https://youtu.be/bEPYdIv9A0o .-
Ι Μ  Αγίου  Γρηγορίου Άγιο Όρος  26/07/2015 :
 https://youtu.be/ONV7dtxVdi0 .- 
Ι Σ  Αγίας Άννης καθολικός Ι Ν   ομιλία ενημέρωση από ιερομόναχο Διονύσιο 25/07/2015: https://youtu.be/-F2k9bR1C1M  .- 
Ι Κ Αγίου Γεωργίου Καρτσωναίϊκο Εσπερινός  25/07 2015 : 
https://youtu.be/9WkoBr0C7l8  .- 
Αρσανάς μονής ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ  Άγιο Όρος 27/07/2015 : 
 https://youtu.be/H1Z3etmOea8 .-
Ι Μ  Διονυσίου  και Ι Μ   Γρηγορίου  2015 :
https://youtu.be/24tB9kWqy24 .- 
Σκήτη Αγίου Ανδρέα ¨Σαράϊ  Καρυές Άγιο Όρος  28/07/2015 :
 https://youtu.be/7FGkXBi2CXA  .-
Σκήτη Αγίας Άννης Άγιο Όρος Οστεοφυλάκιο  25/07/2015 :
https://youtu.be/Q-Zb9FUNUnM .-  
Πηγαίνοντας για Άγιο Όρος  24/07/2015  τρείς φίλοι :
https://youtu.be/VhahAPkgETM   .-
Καλύβα Αγίου Γεωργίου Καρτσωναίϊκο  φτάνοντας 25/07/2015 :
https://youtu.be/4Mpnck6eSgA  .-
Ι Ν  Αγίου Γεωργίου εντός ¨Καρτσωναίϊκο'' Αγίας Άννης Άγιο Όρος  26/07/2015 :  https://youtu.be/KhW8G7mCcE4 .-
Ι Μ  Βατοπεδίου στην τράπεζα  μετά Θεία Λειτουργία  28/07/2015 :
 https://youtu.be/tIcwnps62jU .- 
 Ι Μ Διονυσίου  Καθολικό  Ι Ν  Άγιον Όρος  27/07/2015 απόδειπνο :
 https://youtu.be/4m09c_E0gxE .-
Ι Μ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Άγιον Όρος  το καραβάκι φτάνει στον Αρσανά  27/07/2015: https://youtu.be/zTjrmDBv64c .- 
Άγιον Όρος  ανεβαίνοντας για Καρτσωναίϊκο Αγίας Άννης 25/07/2015 : 
 https://youtu.be/WVp-IkNcrvA .-  
 ΨΑΛΛΕΙ Ο ΟΣΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ στο Άγιο Όρος  1974-78 :
 https://youtu.be/ZmtmFccINrE .-
Προσκύνημα στον τάφο Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη  : 
https://youtu.be/V2TlfZfd-HY  .- 
 Ι Μ  Ιωάννη Θεολόγου Ταγαράδες Σουρωτής Θεσσαλονίκη 5-9-2015 :
https://youtu.be/Mf0QRKN-ZPU  .- 
Προσκύνημα στον τάφο Οσίου Παϊσιου Αγιορείτου μοναχού στη Σουρωτή 5/9/2015 : https://youtu.be/V2TlfZfd-HY .-                                                                                                                                              
Ι Μ  Ιωάννου Θεολόγου Ταγαράδες Σουρωτή ενημέρωση 5/9/2015 :
 https://youtu.be/sSVFcqQYM9M .-
Μονή Ιωάννη Θεολόγου φεύγοντας 5/9/2015 :
  https://youtu.be/H64KTMA0SQ8 .-  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου