ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2016

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 01  Σεπτεμβρίου  2016   :

 
 
 ~  1 Σεπτεμβρίου
Μνήμη συνάξεως της υπεραγίας Θεοτόκου των Μιασηνών. Του αγίου Ιησού του Ναυή (1). Μαρτύρων Αειθαλά και Αγαθοκλείας. Των αδελφών Ευόδου, Καλλίστης και Ερμογένους. Αμμούν του διακόνου και των συν αυτώ 40 γυναικών παρθένων (2) και ασκητριών. Μάρτυρος Αγγελή του χρυσοχόου (†1680) • Συμεών του Στυλίτου (3) (†459) και Μάρθας της μητρός αυτού. Μελετίου του νέου και Ευανθίας. Νικολάου του «Κουρταλιώτου» (†1670) και Αντωνίου του εν Αγυιά.
(1) Ήταν Εβραίος γιος του Ναυή και διάδοχος του Μωϋσή του προφήτη, μετά τον θάνατο του οποίου ανέλαβε την αρχηγία του λαού και τον οδήγησε μαζί με την κιβωτό στην Παλαιστίνη. Αφού την κατέλαβε, την μοίρασε στους Ισραηλίτες, τους οποίους κυβέρνησε για 27 χρόνια. Απεβίωσε 110 χρονών.
(2) Οι άγιες 40 παρθένες και ασκήτριες: Αδαμαντινή, Καλλιρόη, Χαρίκλεια, Πηνελόπη, Κλειώ , Θάλεια, Μαριάνθη, Ευτέρπη, Τερψιχόρη, Ουρανία, Κλεονίκη, Σαπφώ, Ερατώ, Πολύμνια, Δωδώνη, Αθηνά, Τρωάδα, Κλεοπάτρα, Κοραλία, Θεονόη, Θεανώ, Ασπασία, Πολυνίκη, Διόνη, Θεοφάνη, Ερασμία, Ερμηνεία, Αφροδίτη, Μαργαρίτα, Αντιγόνη, Πανδώρα, Χάιδω, Λάμπρω, Μόσχω, Αρηβοΐα, Θεονύμφη, Ακριβή, Μελπομένη, Ελπινίκη, και Αμμούν ο διδάσκαλος αυτών.
(3) Καταγόταν από ένα χωριό της Κιλικίας το Σισάν. Έζησε επί βασιλείας Λέοντος του Α` και πατριαρχίας Μαρτυρίου στην Αντιόχεια. Από νεαρή ηλικία αφοσιώθηκε στο Θεό και θέλησε να ασκητεύσει κοντά στον όσιο Ηλιόδωρο για δέκα χρόνια. Όμως η ανάγκη του για εντονότερες ασκητικές δοκιμασίες ήταν έντονη και έτσι πήρε την απόφαση να ζήσει πάνω σ` ένα στύλο για σαράντα ολόκληρα χρόνια.   ~ 
Στις 01/09/2016 εορτάζουν:
Αρχή της Ινδίκτου, Αγίες Τεσσαράκοντα Παρθένες και Ασκήτριες και Αμμούν ο διδάσκαλος αυτών, Όσιος Συμεών ο Στυλίτης, Όσιος Μελέτιος ο νέος που ασκήτευσε στο όρος της Μυουπόλεως
 
 ~  Ἦχος β’.
~   Ὁ πάσης δημιουργὸς τῆς κτίσεως, ὁ καιροὺς καὶ χρόνους ἐν τῇ ἰδίᾳ ἐξουσία θέμενος, εὐλόγησον τὸν στέφανον τοῦ ἐνιαυτοῦ τῆς χρηστότητός σου Κύριε, φυλάττων ἐν εἰρήνῃ τοὺς Βασιλεῖς καὶ τὴν πόλιν σου, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, καὶ σῶσον ἡμᾶς.
~* Απολυτίκιο Αρχής της Ινδίκτου (αρχή του νέου Εκκλησιαστικού έτους) - 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   :   https://youtu.be/YPpmzWVoFQ8 .-

~
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργόςΠολλοί λένε ότι η χριστιανική ζωή είναι δυσάρεστη και δύσκολη, εγώ λέω ότι είναι ευχάριστη και εύκολη, αλλά απαιτεί δύο προϋποθέσεις: Ταπείνωση και αγάπη.
~ Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου Άγιος Aidan  Σύναξη της Παναγίας της Λυκουρισιώτισσας στην Σκουτερά Αγρινίου Αρχή της Ινδίκτου, Αγίες Τεσσαράκοντα Παρθένες και Ασκήτριες και Αμμούν ο διδάσκαλος αυτών, Όσιος Συμεών ο Στυλίτης, Όσιος Μελέτιος ο νέος που ασκήτευσε στο όρος της Μυουπόλεως
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
 
Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ι....
 
Σύναξη των Ευρυτάνων Αγίων

Σύναξη των Ευρυτάνων Αγίων
 
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
 
Εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας στην Ξυνιάδα Δομοκού

Εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας τη....
 
Σύναξη της Παναγίας της Τριχερούσας στο Άγιο Όρος

Σύναξη της Παναγίας της Τριχερούσας στο ....
 
Σύναξη της Παναγίας Θεομάνας στην Νέα Κίο Αργολίδας

Σύναξη της Παναγίας Θεομάνας στην Νέα Κί....
 
Σύναξη της Παναγίας της Φανερωμένης στην Νέα Αρτάκη Χαλκίδας

Σύναξη της Παναγίας της Φανερωμένης στην....
 
Σύναξη της Παναγίας της Βαρκού στην Ηλεία

Σύναξη της Παναγίας της Βαρκού στην Ηλεία
 
Σύναξη της Παναγίας της Αγιογαλούσαινας στην Χιο

Σύναξη της Παναγίας της Αγιογαλούσαινας ....
 
~
*** BINTEO: ΟΛΟΚΛΗΡΗ η "απολογία" Λεβέντη για το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ!
 
«Εγώ με τον ΣΥΡΙΖΑ συνέκλινα μόνο στο θέμα της απλής αναλογικής» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης από το βήμα της Βουλής. «Το θέμα αυτό είναι ουσιώδες διότι είναι το πάγιο αίτημα του κόμματός μου» πρόσθεσε.
Ο κ. Λεβέντης επεσήμανε ότι η απλή αναλογική δεν ήταν στόχος του Πρωθυπουργού όσο δική του. «Κάποια στιγμή τον είδα και μου είπε ότι αντιλήφθηκε πως το να κυβερνά μια κυβέρνηση με 153 είναι λίγο αναποτελεσματικό και θα ήταν καλύτερο να υπάρχει μια κυβέρνηση 3-4 κομμάτων. Γι' αυτό βγήκα και είπα ότι έγινε ώριμος ο Πρωθυπουργός».
«Εγώ είμαι ευθύς, όποιος σ’ αυτό τον τόπο ωριμάζει και τολμάει και λέει δημόσια τις απόψεις του εγώ θα τον επιβραβεύω» τόνισε.
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε:
«Κάνω μια σύσταση στον κ. Μητσοτάκη. Νομίζει ότι παίρνοντας ένα στέλεχος από εδώ και ένα στέλεχος από εκεί θα αυξήσει το ποσοστό του. Ο κόσμος δεν εκτιμά τέτοιες συμπεριφορές» προσθέτοντας:
«Και μιας και διαψεύδουν κάποιοι ότι παίρνουν κάποιους, το μέλλον δεν θα δείξει; Το μέλλον θα είναι αδιάψευστο, αν παίρνετε ή όχι.»
Δείτε το βίντεοhttps://youtu.be/0TZ0XQ2xfTU .-

*** 
 
~ Με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα ξεκίνησε τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τη νομιμότητα τραπεζικής δανειοδότησης σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης όπως διαβάζουμε στο pontiki.gr.
Από νωρίς καταθέτει ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, Παναγιώτης Ψυχάρης.
Τον ισχυρισμό ότι το Mega θα συνεχίσει να λειτουργεί παρά το γεγονός ότι δεν συμμετέχει στη δημοπρασία για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας προέβαλε o κ.Ψυχάρης. «Μην έχετε ονειρώξεις. Το Mega δεν πρόκειται να κλείσει» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπή και ανέφερε ότι οι καταστάσεις «μπορεί να αλλάξουν…».
Μάλιστα, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν αναγνωρίζει τη δημοπρασία αδειοδότησης και μίλησε επανειλημμένως για «λεγόμενες άδειες» οι οποίες «δεν έχουν δοθεί ακόμη». ενώ ερωτηθείς, από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν το Mega σκοπεύει «να βγει στο αντάρτικο» και να εκπέμψει παράνομα ο κ. Ψυχάρης δήλωσε: "Η άδεια που λέτε που τη βάζω σε εισαγωγικά ακόμα δεν υπάρχει, το MEGA θα συνεχίσει να λειτουργεί. Στη φαντασία σας είναι ότι θα κλείσει. Μέχρι να βγουν οι άδειες θα είναι λεγόμενες άδειες για να λειτορυγεί κάποιος μέσω κάποιου φορέα ή της Digea. To Mega μπορεί να εκπέμπει μέσω δορυφόρου, Nova, Ιντερνετ, είναι μαι εταιρεία που παράγει πρόγραμμα και θα συνεχίσει να παράγει πρόγραμμα, όχι μέσω των λεγόμενων αδειών".
«Το Mega είναι μια εταιρεία που θα συνεχίσει να παράγει πρόγραμμα» ανέφερε.
Ο κ. Ψυχάρης προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση όταν ισχυρίστηκε ότι το Mega αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά του, σε αντίθεση με ό,τι είχαν καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής οι εκπρόσωποι των τραπεζικών ιδρυμάτων. «Το Mega δεν είναι Μαρινόπουλος. Πληρώνουμε κανονικά τα δάνειά μας» είπε και δήλωσε, μάλιστα, ότι ήταν προτιμότερο να δίνουν οι τράπεζες δάνεια στο Mega και όχι στους πολίτες. «Η εταιρεία Τηλέτυπος (Mega) έχει αποπληρώσει σε τόκους 130 εκ. ευρώ» είπε και υποστήριξε ότι «αν δεν είχαν δοθεί τα δάνεια στο Mega μπορεί να είχαν δοθεί σε πολίτες να αγοράσουν σπίτια και να μην μπορούσαν τώρα να αποπληρώσουν».
Κληθείς πάντως να σχολιάσει τις δηλώσεις του συνιδιοκτήτη του Mega Φ. Μπόμπολα κατά του ΔΟΛ για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το κανάλι ο κ. Ψυχάρης ανέφερε ότι ο κ. Μπόμπολας είναι «ένας από τους χιλιάδες μετόχους του Mega». Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι τα θαλασσοδάνεια του Mega «δεν θα πρέπει να απασχολούν τον ελληνικό λαό».
"Σας το λέω μεταξύ μας... Το Mega μπορεί να μεταβληθεί σε πάροχο υπηρεσίας, σε Βήμα TV", πρόσθεσε ο κ. Ψυχάρης.
Την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου στην Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει ο Θεμιστοκλής Αλαφούζος.

*** Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ για τα αστυνομικά τμήματα: "Ακροδεξιές κραυγές και τερατολογίες"
Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ για τα αστυνομικά τμήματα: "Ακροδεξιές κραυγές  και τερατολογίες"
~ «Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών δεν καλύπτεται με ακροδεξιές κραυγές και τερατολογίες» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, ανταπαντώντας στη ΝΟΔΕ της Ν.Δ., για το θέμα της αναδιάρθρωσης και της κατάργησης αστυνομικών τμημάτων του νομού. Και αναφέρει πως «αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο».
Στην ανταπάντησή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας σημειώνει:
«Επισημαίναμε στην απάντησή μας στην προκλητική ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. για το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών, πως "ο πολιτικός πολιτισμός είναι ζητούμενο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης". 
 Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε την επόμενη μέρα από τη νέα ανακοίνωση-λιβελογράφημα της ΝΟΔΕ. Τονίζουμε λοιπόν για μία ακόμη φορά πως το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών δεν καλύπτεται με ακροδεξιές κραυγές και τερατολογίες. Στην περίπτωση που η Ν.Δ. δεν κατανόησε, επαναλαμβάνουμε πως με το σχέδιο της αναδιάρθρωσης δεν μιλάμε για μείωση του αστυνομικού προσωπικού, μιλάμε για μείωση κτηρίων και μια εξοικονόμηση σε αστυνομικό προσωπικό (απ' όσους αστυνομικούς μας άφησε η Ν.Δ.) που θα διατεθεί στην άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση των περιστατικών, για να γίνει η Ελληνική Αστυνομία αποτελεσματική. Σε αυτή την κατεύθυνση ουσιαστικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν και στο νομό μας οι κινητές αστυνομικές δυνάμεις. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, ότι μέσα στο Σεπτέμβριο ξεκινά η αποδέσμευση αστυνομικών από τη φύλαξη υψηλών προσώπων (σε πρώτη φάση αποδεσμεύονται 700 αστυνομικοί και ταυτόχρονα 67 αυτοκίνητα και 20 μοτοσυκλέτες και έπεται και συνέχεια), δίνοντας τέλος σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που είχαν δημιουργήσει οι πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο. Ολα τα υπόλοιπα αποτελούν φθηνή προπαγάνδα».

*** Εχει περιοριστεί η φωτιά στο εργοστάσιο χυμοποιίας στην Νέα Κίο
Εχει περιοριστεί η φωτιά στο εργοστάσιο χυμοποιίας στην Νέα Κίο
~ Έχει οριοθετηθεί και περιοριστεί η φωτιά στο συνεταιριστικό εργοστάσιο χυμοποιίας στη Νέα Κίο Αργολίδας, που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.
Οι πυροσβέστες κάνουν αποκάθαρση αυτή την ώρα και συνεχίζουν να επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση, ενώ κάποιες δυνάμεις σταδιακά θα αρχίσουν να αποχωρούν. Η φωτιά που πρόλαβε να πάρει έκταση σε όλο το εργοστάσιο επεξεργασίας φρούτων, έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες ζημιές, που δεν μπορούν να προσδιοριστούν αυτή την στιγμή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  ΣΟΚ: 16χρονος βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του πατέρα του!
ΣΟΚ: 16χρονος βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του πατέρα του!
~ Ένας ανήλικος, 16 χρονών, έβαλε τέλος στη ζωή του, στην περιοχή της Χερσονήσου Ηρακλείου, σήμερα το απόγευμα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 16χρονος, με καταγωγή από την Ρουμανία, βρέθηκε κρεμασμένος με ένα σεντόνι μέσα στο σπίτι του, από τον πατέρα του. Η είδηση της αυτοκτονίας του ανήλικου, έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία, ενώ την υπόθεση διερευνά η αστυνομία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Είμαστε πολύ τυχεροί που υπάρχει ο κουρκουμάς! Διαβάστε γιατί ...
Είναι μια βόμβα υγείας, ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που αντικαθιστά την κορτιζόνη!
Γι αυτό απο πολλούς βοτανολόγους συστήνεται στα άτομα που πάσχουν απο ρευματοειδή αρθρίτιδα πριν καταφύγουν στην κορτιζόνη, να αποφύγουν τους πόνους με κουρκουμά!
Μπορεί να μην χρειαστούν ποτέ ξανά κορτιζόνη! Μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε στο τσάι μας. Δίνει έναν αέρα ανατολής. Κάτι μυστηριώδες με γεύση και επίγευση.
Γίνεται δε ακόμη απολαυστικότερο, όταν ξέρουμε ότι τα οφέλη που εισπράττουμε για την υγεία μας, είναι ασύγκριτα! Βάλτε τον κουρκουμά σας όπου επιθυμείτε και κάντε μερακλήδικα φαγητά για όλους, παρέχοντας υγεία και δύναμη.
Που θα το βρείτε;
Σε όλα τα καταστήματα υγιεινής διατροφής και βοτάνων.
Κουρκουμάς ιδιότητες:
Καρύκευμα με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Το κύριο συστατικό του είναι η κουρκουμίνη, η οποία του προσδίδει το χαρακτηριστικό, βαθύ κίτρινο χρώμα του.
Μελέτες απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης.
Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων φλεγμονής σε πειραματόζωα και ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους.
Από άλλες μελέτες προέκυψε ότι μειώνει τη χοληστερόλη, εμποδίζει τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων (που οδηγεί σε θρόμβους), προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες, ενισχύει την άμυνα του στομάχου κατά των οξέων, ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς κι εξουδετερώνει αρκετούς καρκινογόνους παράγοντες.
Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση.

***
 
~  Ο Γιώργος Καρατζαφέρης πριν από λίγο στην εκπομπή που έχει στο κανάλι του το ART TV "μάντεψε" ποιοι είναι οι 4 νικητές της διαδικασίας των τηλεοπτικών αδειών.
Το ART δεν συμμετέχει στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι τώρα έχουν κλειδώσει οι 3 άδειες και "παίζεται" η 4η.
Σύμφωνα με το βετεράνο πολιτικό οι πάντως τις άδειες παίρνουν οι: Βαγγέλης Μαρινάκης, Ιβάν Σαββίδης, Γιάννης Αλαφούζος και η κυπριακή εταιρία στην οποία μετέχει ο Β. Βαρδινογιάννης.
Για να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί...

*** Τούρκος εισαγγελέας υποδυόμενος τον πρόσφυγα ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Χίο
Ένας 50χρονος τούρκος δικαστικός έφτασε στη Χίο και δηλώνει πως διώκεται από το καθεστώς Ερντογάν, ζητώντας πολιτικό άσυλο από τις λιμενικές Αρχές
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τούρκος δικαστικός εντοπίστηκε στην περιοχή της Αγίας Ελένης της Χίου, στις 6:00, σε μικρή πλαστική βάρκα, στην οποία επέβαιναν άλλοι έξι πρόσφυγες από τη Συρία.
Στους λιμενικούς που τον συνέλαβαν δήλωσε αμέσως την ταυτότητά του και ανέφερε ότι ανέβηκε στη βάρκα από ακτή νότια του Τσεσμέ στην τουρκική χερσόνησο της Ερυθραίας. Επίσης, τους έδειξε όλα τα προσωπικά έγγραφά του που πιστοποιούν την ιδιότητά του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ζήτησε πολιτικό άσυλο, δηλώνοντας ότι διώκεται για τις ιδέες του από το καθεστώς Ερντογάν.
Ο 50χρονος συνελήφθη για παράνομη είσοδο στη χώρα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα μεταφερθεί σύντομα στην Αθήνα όπου και θα εξεταστεί το αίτημά του. Οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές στη Χίο αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση για το γεγονός, περιοριζόμενες πως θα υπάρξει στη συνέχεια επίσημη ανακοίνωση. 
thepressproject.gr
 

*** Ο Κικίλιας για τις τηλεοπτικές άδειες: Ο νόμος θα καταργηθεί την πρώτη μέρα διακυβέρνησης της ΝΔ
\ Την πρώτη μέρα που θα γίνουμε κυβέρνηση αυτής της χώρας θα καταργήσουμε τον νόμο του κ. Παππά υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.
"Η διαδικασία είναι διάτρητη και μπάζει από παντού" τόνισε ο κ. Κικίλιας υποστηρίζοντας ότι εάν το Σύνταγμα το επιβάλλει, όταν η ΝΔ θα γίνει κυβέρνηση "η διαδικασία θα γίνει από το μηδέν" .

*** ΤΑ  ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ :

Αττική : ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 20161-7
Οι υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου συνεχίζονται.Θερμοκρασία ( 28-36 οC).  Παροδικές συννεφιές με τοπικά φαινόμενα.
8-14 
Μερική πτώση της θερμοκρασίας ( 26-32 οC), χωρίς ιδιαίτερα δροσερές μέρες.  Παροδικές συννεφιές .
15- 21 
Ένα ελαφρύ νοτιαδάκι θα δροσίζει σχετικά .Θερμοκρασία ( 25-30 οC)
22- 26 
Πτώση της θερμοκρασίας ( 24-30) οC .
Πιθανές βροχές και καταιγίδες.  Νοτιοδυτικοί άνεμοι , θα ρίχνουν της θερμοκρασία
27 - 30 
Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίας ( 26-31) οC .
Θα δροσίζει τις βραδινές ώρες

*** Πνιγμός 66χρονης στην Πύλο
Σε πνιγμό αποδίδεται μάλλον ο θάνατος μίας 66χρονης το μεσημέρι της Δευτέρας στην Λαϊκή Πλαζ της Πύλου. Η άτυχη γυναίκα, που σύμφωνα με πληροφορίες παραθέριζε στην περιοχή φιλοξενούμενη από συγγενικό της πρόσωπο, ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από τη θάλασσα. Διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Πύλου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πύλου, ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής για την διαπίστωση των ακριβών αιτιών θανάτου.

***“Eucrasia Μessinia” στην Costa Navarino ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ
 
Τη συνεργασία της με το Διεθνές Κέντρο "Eucrasia" για ευεξία και προληπτικές θεραπείες (βραβευμένο στα 2015 Spa Awards του Conde Nast Traveler ως “Most Progressive Detox”) ανακοινώνει η Costa Navarino, και παρουσιάζει το πρόγραμμα «Eucrasia Messinia». 
Το «Eucrasia Messinia» βασίζεται στην ολιστική θεωρία του Ιπποκράτη για την ρύθμιση του μεταβολισμού με φυσικό τρόπο. Το πρόγραμμα ελέγχει και ρυθμίζει σε βάθος τη μεταβολική και ψυχοσυναισθηματική ισορροπία στοχεύοντας στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού, την εξουδετέρωση του άγχους, την αύξηση της αντοχής, την ενίσχυση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητα του δέρματος, καθώς και την απώλεια βάρους. Τα εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα που θα παρέχονται στην Costa Navarino θα αποτελούνται από ιατρικές εξετάσεις, διατροφικά προγράμματα, θεραπείες χαλάρωσης, φυσικής αποκατάστασης, άσκησης ενώ θα υπάρχει σταθερή παρακολούθηση μετά την ολοκλήρωσή τους. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από ειδικευμένα Ελληνικά κέντρα για μεταβολική ιατρική, άσκηση και διατροφή και από τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων ερευνητών, ακαδημαϊκών και επιστημόνων από τον κλάδο της προληπτικής ιατρικής ενώ οι ιατρικές εξετάσεις γίνονται σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ελλάδος και του Εξωτερικού. 
Το πρόγραμμα «Eucrasia Messinia» εντάσσεται αρμονικά στο βραβευμένο Anazoe Spa. Η φιλοσοφία του Anazoe Spa που βασίζεται στο συνδυασμό αρχαίων πρακτικών φυσιοθεραπείας, αρχαίας ελληνικής μουσικής και προϊόντων που παράγονται με φυσικό τρόπο, ταυτίζεται και συμπληρώνει την προσέγγιση του προγράμματος «Eucrasia Messinia», διάρκειας 7 ή 14 ημερών με στόχο την ενίσχυση της αναζωογόνησης των κυττάρων (ίασης) μέσω θεραπευτικής διατροφής που βασίζεται στην Μεσογειακή κουζίνα της Μεσσηνίας. 
Το πρόγραμμα «Eucrasia Messinia» εφαρμόζεται από μια ομάδα 3 ειδικευμένων γιατρών, διατροφολόγων, εργοθεραπευτών και προπονητών και δημιουργήθηκαν ύστερα από επιστημονική έρευνα 20 ετών, με επικεφαλής τον Γιώργο Λέοντα ειδικό στη Φυσική και Διατροφική Βιοχημεία και στη Μοριακή Διατροφή (μεταβολισμός), και επιστημονικό συνεργάτη αθλητικών ενώσεων και συλλόγων διεθνώς, ως προς τη διατροφή και την από- δοση των αθλητών. 
Ο Γιώργος Λέων δήλωσε: «Καθώς ζούμε σε μια περίοδο περιβαλλοντικής, συναισθηματικής, φυσικής και πνευματικής πίεσης, το κλειδί για να διατηρήσουμε την ισορροπία στη ζωή και την υγεία μας είναι να ανατρέξουμε στους αρχαίους προγόνους μας, να ρυθμίσουμε εκ νέου το βιολογικό μας ρολόι και να εξαλείψουμε αυτή την πίεση μέσω μοναδικών θεραπευτικών εργαλείων και του συνδυασμού φαγητού – άσκησης – χαλάρωσης – ύπνου». 
Ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Στέφανος Θεοδωρίδης επεσήμανε: "Το πρόγραμμα Εucrasia Messinia αποτελεί μια καινοτόμα πρόταση. Ο Γιώργος Λέων και η επιστημονική του ομάδα μετά από πολύχρονη έρευνα έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό για την Ευρώπη πρόγραμμα που συνδυάζει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση με την αρχαία σοφία. Είμαστε σίγουροι ότι τα οφέλη αυτού του προγράμματος στο νου και στο σώμα θα το κάνουν σημείο αναφοράς σε θέματα ευεξίας". 
Για το 2016, το πρόγραμμα θα λειτουργήσει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Για περισσότερες πληροφορίες: www.eucrasia.com ή http://www.costanavarino.com/news/ events/eucrasia. 
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 31/08/2016 

*** Διήμερο λογοτεχνίας στην Κορώνη
Διήμερο λογοτεχνίας διοργάνωσε στην Κορώνη το βιβλιοπωλείο "Χαρτί & μολύβι", το οποίο έχει 16 χρόνια παρουσίας στην περιοχή. Σαν σε παραμύθι, με την Κοκκινοσκουφίτσα να καλωσορίζει τα παιδιά ξεκίνησε η πρώτη βραδιά, γνωριμίας με τους μικρούς αναγνώστες, οι οποίοι έφυγαν με ένα ξεχωριστό δώρο στα χέρια, ένα βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη. Την επομένη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση στο κάστρο της Κορώνης, με την παρουσίαση του βιβλίου "Ουρανόεσσα" του Κώστα Κρομμύδα. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 31/08/2016

*** Πιστώσεις για δακοκτονία ζητεί ο Αγροτικός Χανδρινού
«Αμεσα να δοθούν οι απαραίτητες πιστώσεις, ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας, αλλά και να ενισχυθεί με εξειδικευμένο προσωπικό η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας», ζητεί ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού, με επιστολή του, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. 
Επίσης, ζητεί από τον υπουργό να εγγυηθεί δημόσια πως «από την επόμενη σεζόν θα εξεταστεί ένα διαφορετικό πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος -και όχι με την καταστροφική λογική των στατιστικών και του μέσου όρου-, ώστε να μην παρουσιαστεί ξανά το ίδιο πρόβλημα». 
Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού προειδοποιεί ότι «αν δεν επιλυθεί άμεσα το αίτημά μας, θα αναγκαστούμε να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ώστε να υλοποιηθούν τα αυτονόητα». Διευκρινίζει πως «σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν συνεχιστεί και ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας, θα διεκδικήσουμε αποζημίωση για την κατεστραμμένη παραγωγή και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει παρακράτηση για τον δάκο σε κανέναν ελαιοπαραγωγό της περιοχής μας». 
Με την επιστολή του ο σύλλογος, ενόψει της διαφαινόμενης καταστροφής στον ελαιοκομικό τομέα, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και αντίδρασή του για το σχεδιασμό του προγράμματος δακοκτονίας και παρατηρεί ότι «ως αποτέλεσμα αυτών των χειρισμών σήμερα κινδυνεύει με υποβάθμιση, ποσοτικά και ποιοτικά, η παραγωγή ελαιολάδου του Νομού Μεσσηνίας».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 31/08/2016

*** Απίστευτο: Συνελήφθη η μάνα γιατί έκλεψε από την κόρη της 5.000 ευρώ
Συνελήφθη, αργά χθες βράδυ, στον Πύργο, από αστυνομικούς της Ασφάλειας, μία 49χρονη κάτοικος της περιοχής, γιατί έκλεψε το σπίτι της κόρης της.
Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι, η 49χρονη διέρρηξε το σπίτι της κόρης της στον Πύργο και πήρε από το συρτάρι κούνιας το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, καθώς και ένα ζευγάρι παπούτσια.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

*** Καταργείται η οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
Καταργείται η οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
~  Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, καταργείται η οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια των τομέων του κλάδου κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
Σύμφωνα με την τροπολογία, ο κλάδος ανεργίας και δώρου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ εντάσσεται στον κλάδο κύριας ασφάλισης του εν λόγω Ταμείου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η ρύθμιση αυτή κρίνεται επιβεβλημένη, ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματική και ομαλή λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ)». Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τροπολογία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που ψηφίστηκε απόψε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Στις 29 Οκτωβρίου η πρεμιέρα της "Αστροφεγγιάς" με τη Γιούλικα 
Στις 29 Οκτωβρίου η πρεμιέρα της "Αστροφεγγιάς" με τη Γιούλικα 
~  Πρεμιέρα θα κάνει το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στις 9 μ.μ. η θεατρική μεταφορά της "Αστροφεγγιάς" του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, σε μια φιλόδοξη παραγωγή, στο Θέατρο "Χώρα". Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Ζούλια και πρωταγωνιστεί η Καλαματιανή Γιούλικα Σκαφιδά.
Οι παραστάσεις θα δίνονται: Τετάρτη στις 8 μ.μ., Πέμπτη, Παρασκευή,
Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 8 μ.μ. Η τελευταία παράσταση θα δοθεί την Κυριακή 9 Απριλίου 2017. Το εισιτήριο κοστίζει έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 15 ευρώ και η προπώληση γίνεται στο: https://www.ticketservices.gr

*** Θρήνος για το θάνατο του αγροτοσυνδικαλιστή Νίκου Αγγέλου
Θρήνος για το θάνατο του αγροτοσυνδικαλιστή Νίκου Αγγέλου
~ Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, ύστερα από ολιγοήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο της Αθήνας, ο αγροτοσυνδικαλιστής της ΠΑΣΥ στην Αργολίδα, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ Νίκος Αγγέλου.
Ο Νίκος Αγγέλου υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) και ήταν μπροστάρης στα αγροτικά μπλόκα της Πελοποννήσου τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ακόμη, υπήρξε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αργολίδας με την «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις τελευταίες ευρωεκλογές.
Η κηδεία του Νίκου Αγγέλου θα γίνει αύριο στις 4.00 το απόγευμα στην Αμυγδαλίτσα Αργολίδας. Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματο Ελλάδος, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αρκαδίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού.
Αναλυτικά:
ΚΚΕ
"Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την πρόωρη απώλεια του σ. Νίκου Αγγέλου, που έφυγε σήμερα σε ηλικία 56 ετών. Ο σ. Ν. Αγγέλου, κτηνοτρόφος στο επάγγελμα, υπήρξε δραστήριο στέλεχος του Κόμματος στο αγροτικό κίνημα, αναδείχθηκε πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ενώ υπήρξε και υποψήφιος βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του".
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αρκαδίας
"Ο Αγροτοκτηνοτροφικός  Σύλλογος Αρκαδίας εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναγωνιστές του Αγγέλου Νικόλα που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή.. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να τιμήσουν με την παρουσία τους τον πρωτοπόρο αγωνιστή του αγροτικού κινήματος που έδωσε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του τον αγώνα προάσπισης των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ο Νικόλας με τον τρόπο δράσης του αλλά και με τον τρόπο που έζησε σε όλη του τη ζωή αφήνει παρακαταθήκη και αποτελεί παράδειγμα αγώνα για όλους μας. Μας δείχνει τον τρόπο που πρέπει να δρούμε όλοι εμείς που πορευτήκαμε μαζί του σε όλες τις μάχες το προηγούμενο διάστημα. Δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα δίκαια συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αύριο 1η Σεπτέμβρη 2016 στο χωριο Αμυγδαλίτσα της Αργολίδας θα γίνει η κηδεία στις 4 το απόγευμα". 
Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας
"Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στον πρωτοπόρο αγωνιστή του αγροτικού κινήματος Νίκου Αγγέλου, που μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του βρισκόταν πλάι μας στους  αγώνες προάσπισης των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Κτηνοτρόφος, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη, στις 4 μ.μ., στο χωριό Αμυγδαλίτσα της Αργολίδας.
Νικόλα, σου υποσχόμαστε  ότι θα τιμάμε τη μνήμη σου στους νέους αγώνες που έρχονται, "μέχρι ο αγρότης να γένει αφέντης του μόχθου του".

***  Ρέκβιεμ για την Κηπούπολη Ι Στέφανος Κουνιάδος
Ρέκβιεμ για την Κηπούπολη Ι Στέφανος Κουνιάδος
~   Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, που αναρτήθηκε στις 24 Αυγούστου στην ιστοσελίδα του δήμου, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την πολεοδόμηση της Κηπούπολης.
Με τα πιο κάτω λόγια της ανακοίνωσης του Δήμου Καλαμάτας, που περιέχουν μια «βαθιά ικανοποίηση» της Δημοτικής Αρχής, εξαφανίζεται ένα σημαντικό, το σημαντικότερο, κομμάτι πρασίνου της Καλαμάτας στην καρδιά της πόλης και μοναδικός εναπομείναν πνεύμονας, και αυτό ικανοποίησε και χαροποίησε τη σημερινή Δημοτική Αρχή που το επιδίωξε και φυσικά σε όσες προηγούμενες Δημοτικές Αρχές που το ξεκίνησαν και το προώθησαν:
“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Διάταγμα για την Κηπούπολη στις 24 Αυγούστου 2016. Χθες, Τρίτη 23 Αυγούστου 2016, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο εγκρίνεται η πολεοδομική μελέτη της Κηπούπολης Καλαμάτας. Για την πράξη εφαρμογής υπάρχει μελετητής και πολύ γρήγορα θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία”.
Ενα – ένα τα πράσινα εναπομείναντα σημεία της πόλης γίνονται μπετά, αλλάζοντας χρήση εσαεί στους αιώνες. Επομένως το νέο όνομα της Κηπούπολης θα πρέπει να είναι Μπετούπολη ή Μπετονένια Κηπούπολη ή όπως αλλιώς θα θέλατε να ονομάζεται.
Με ποια στρατηγική μελέτη επιπτώσεων προχώρησε αυτή η καταστροφή; Πώς δέχτηκε το αρμόδιο όργανο του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας αυτήν την καταστροφή;
Οταν πρόεδρος του ΣτΕ ήταν ο αγωνιστής για τη σωτηρία του περιβάλλοντος κ. Μιχάλης Δεκλερής, ακόμη και για την αλλαγή χρήσης για ένα δρομάκι μέσα σε μια πόλη απαιτούνταν μια συνολική Μελέτη Επιπτώσεων, πώς σήμερα χωρίς ενοχές καταστρέφεται ένας πνεύμονας της πόλης χωρίς να μιλήσει κανένας;
Ετοιμάζεται, λοιπόν, η κηδεία μιας περιοχής που ως χθες άντεξε στο πέρασμα του χρόνου, χωρίς κόσμο. Το μνημόσυνο θα γίνει όταν θα έχει χτιστεί και παρόντες τότε θα είναι όλοι οι Καλαματιανοί και όσοι την αγάπησαν, γιατί θα καταλάβουν τι έχασαν, βέβαια «χωρίς συγγνώμη και άφεση αμαρτιών».
Τι πρέπει να κάνουμε, έστω και την τελευταία στιγμή:
1. Να αποσυρθεί το ΠΔ λόγω αλλαγής των κλιματικών δεδομένων της Καλαμάτας.
2. Να αποζημιώσουμε αδρά όλοι οι Καλαματιανοί τους ιδιοκτήτες για τις περιουσίες τους.
Αν δεν γίνουν δεκτές αυτές οι δύο προτάσεις. Που δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα λόγω της καταστροφικής αναπτυξιακής μανίας των κρατούντων αλλά και της αδιαφορίας, τουλάχιστον, των περιοίκων.
Να ζητήσουμε από το δήμο να καταγράψει τις σημερινές θερμοκρασίες της περιοχής πριν γίνει μπετόν για να τις συγκρίνουν, αυτή και η επόμενη και επόμενες γενιές, με τις τότε θερμοκρασίες, για να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής, «κατόπιν εορτής» βέβαια.
Η ανθρώπινη «αρπακτικότητα» δυστυχώς καταστρέφει και με Προεδρικό Διάταγμα, τον τελευταίο πράσινο πνεύμονα της πόλης, που επέζησε ακόμη και μετά την επιδρομή του Ιμπραήμ.
2016 έτος «αναπτυξιακής καταστροφής» εν μέσω μιάς καταστροφικής οικονομικής κρίσης, ενός πράσινου πνεύμονα, που όλοι θα έπρεπε να έχουμε συμβάλει να εξαγοραστεί για διασωθεί με χρηματική συμμετοχή όλων των Καλαματιανών, από το υστέρημα τους /μας, αποζημιώνοντας τους ιδιοκτήτες και με το πάρα πάνω για την απόκτηση αυτού του ανεκτίμητου θησαυρού της πόλης.
Ολες οι Δημοτικές Αρχές που συνέργησαν σε αυτήν την καταστροφή θα είναι υπόλογες σε όλες τις υπόλοιπες γενιές της πόλης της Καλαμάτας.
Επίσης υπόλογος είναι η Περιφερειακή Διοίκηση και φυσικά το ίδιο το κράτος με τις Υπηρεσίες του, που «φροντίζουν» για το καλό των κοινωνιών και την ευζωία των κατοίκων τους!
Εξ ίσου υπόλογοι θα είναι και όσοι σιώπησαν σε αυτήν την καταστροφή.
Η κλιματική αλλαγή επελαύνει και η Καλαμάτα θα είναι από τις πρώτες, κυριολεκτικά η πρώτη, μεγάλη αστική πόλη της Ελλάδας, που θα αναστενάζει και από αυτήν την ανεπανόρθωτη καταστροφή που επέρχεται.
Τη μεγαλύτερη ευθύνη βέβαια την έχει και θα την έχει εσαεί η παρούσα Δημοτική Αρχή και όσοι από το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισαν αυτήν την καταστροφή, ενώ γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε στον αστερισμό της καταστροφικής Κλιματικής Αλλαγής.
 Στέφανος Λεων. Κουνιάδος
Ενας μη Καλαματιανός, ήδη δημότης αυτής της πόλης, που πονά και θλίβεται για την καταστροφική μανία όσων κυβερνούν αυτήν την όμορφη, ακόμα, πόλη, θεωρώντας την καταστροφή «ανάπτυξη» και τη Γη ως εργαλείο «ανάπτυξης», ενώ τα εργαλεία τους οδηγούν την πόλη στην «κατάντια».

***  Νεμέα: Ρητή δέσμευση Μητσοτάκη για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί
Νεμέα: Ρητή δέσμευση Μητσοτάκη για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί
~  Τη δέσμευσή του για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την Νεμέα, την οποία χαρακτήρισε «ναυαρχίδα» της ελληνικής οινοποιίας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την επίσκεψή του σε βιολογικό αμπελώνα κοντά στο χωριό Κούτσι δήλωσε ότι «ο τρύγος είναι συνυφασμένος με την ιστορία αυτού του ευλογημένου τόπου. Επισκέπτομαι σήμερα τη Νεμέα για να τονίσω την έμφαση που θέλει να δώσει η ΝΔ στην ποιοτική πρωτογενή παραγωγή».
Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε ότι «το κρασί είναι ένα προϊόν στο οποίο η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, πρέπει όμως αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα να υποστηρίζεται κι από τις κατάλληλες δημόσιες πολιτικές. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένα τραγικό λάθος, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα και πρόσθεσε σημαντική γραφειοκρατία, ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς. Αποτελεί ρητή δέσμευση της ΝΔ ότι αυτός ο άδικος και αναποτελεσματικός φόρος θα καταργηθεί το συντομότερο δυνατό».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, συνοδευόμενος από το βουλευτή Χρήστο Δήμα, πρώην βουλευτές και στελέχη του κόμματος, συναντήθηκε το πρωί με αγρότες και κατοίκους σε καφενείο της Νεμέας και στη συνέχεια επισκέφθηκε διαδοχικά την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Νεμέας, όπου έδωσε τα συγχαρητήριά του για την προσπάθεια που κάνει η Ένωση για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των προϊόντων της. Δήλωσε δε στον πρόεδρο της Ένωσης ότι είναι χαρούμενος γιατί υπάρχει στροφή στην ποιότητα και την εξωστρέφεια. Παράλληλα σημείωσε ότι η ΝΔ θα στηρίξει τις προσπάθειες για καλύτερα ποιοτικά επώνυμα προϊόντα, που συσκευάζονται και απευθύνονται στο εξωτερικό.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό, έναν από τους μεγαλύτερους της χώρας, με 800 συνεταίρους μέλη και παραγωγή κατά μέσο όρο να ξεπερνά τους δέκα χιλιάδες τόνους ετησίων, παραγωγή που τυποποιείται και εμφιαλώνεται στο σύνολό της με 15 κωδικούς και εξάγεται κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά.
Στον Συνεταιρισμό ο πρόεδρος της ΝΔ ενημερώθηκε για την παραγωγή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οινοπαραγωγοί και τους επανέλαβε τη δέσμευσή του για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
Μετέπειτα επισκέφθηκε βιολογικό αμπελώνα και συνομίλησε με αμπελουργούς, ενώ αυτή την ώρα συναντάται με κατοίκους στο αναψυκτήριο του χωριού Κούτσι.
Ο κ. Μητσοτάκης θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στη Νεμέα επισκεπτόμενος τον αρχαιολογικό χώρο στην Αρχαία Νεμέα.

***  Τόσκας: "Οι αστυνομικοί είναι υπηρέτες του κοινωνικού συνόλου και όχι ορντινάτσες κάποιων"
Τόσκας: "Οι αστυνομικοί είναι υπηρέτες του κοινωνικού συνόλου και όχι ορντινάτσες κάποιων"
~ «Οι αστυνομικοί δεν είναι ούτε υπηρέτες, ούτε ορντινάτσες κάποιων. Είναι υπηρέτες του κοινωνικού συνόλου. Η αποδέσμευση των αστυνομικών από τη φύλαξη υψηλών προσώπων θα ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο.
Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο». Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τσόσκας, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις, σχετικά με το πολύκροτο θέμα της αποδέσμευσης αστυνομικών από υψηλά πρόσωπα, που ξεκινά άμεσα να υλοποιείται.
«Διαχρονικά είχε δημιουργηθεί μία ανεξέλεγκτη κατάσταση. Με μεγάλο βαθμό αυθαιρεσίας διατίθεντο οι αστυνομικοί για την ασφάλεια υψηλών, εντός εισαγωγικών, προσώπων, τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είχαν ανάγκη φύλαξης από αστυνομικούς», τόνισε ο κ.Τόσκας και πρόσθεσε: «Συγκροτήθηκε μία επιτροπή, τον Απρίλιο, η οποία εξέτασε όλες τις περιπτώσεις. Εξετάστηκαν συνολικά 702 περιπτώσεις, σε διάφορες κατηγορίες. Από βουλευτές, μέλη της κυβέρνησης, πρώην βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες, αστυνομικούς εν αποστρατεία, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και δικαστικούς, οι οποίοι είχαν αστυνομικούς στην ασφάλειά τους. Ο συνολικός αριθμός των αστυνομικών που απασχολούνται στα υψηλά πρόσωπα υπερβαίνει τις 2.500, ενώ παράλληλα έχουν διατεθεί συνολικά 290 αυτοκίνητα και 114 μοτοσυκλέτες».
Όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε πρώτη φάση αποδεσμεύονται 700 αστυνομικοί και ταυτόχρονα 67 αυτοκίνητα και 20 μοτοσυκλέτες, με απόφαση της επιτροπής, η οποία εξέτασε εάν πραγματικά υπάρχει κίνδυνος ή όχι. «Και η αποδέσμευση αρχίζει από αυτές τις ημέρες. Άσχετα ποια είναι η οργανωτική τους θέση - γιατί κακά τα ψέματα κάποιοι είχαν μεθοδεύσει να έχουν οργανικές θέσεις «πολυτελείας»- θα πάνε εκεί που υπάρχει ανάγκη», σημείωσε ο κ. Τόσκας. «Και ανάγκη υπάρχει αυτήν τη στιγμή για την Αττική. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στη Δυτική Αττική, στο κέντρο, στη ΔΙΑΣ, στην Άμεση Δράση. Είναι γνωστές οι ανάγκες. Δηλαδή, στο πεζοδρόμιο, στον δρόμο, κοντά στον πολίτη. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια του απλού πολίτη, που κυκλοφορεί και εργάζεται στους δρόμους. Αυτό θα γίνει πάρα πολύ γρήγορα. Δηλαδή, μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», συμπλήρωσε.
Αυτή η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένα υψηλά πρόσωπα. «Περιμένω μεγάλες αντιδράσεις», επεσήμανε ο ίδιος και τόνισε: «Ένας συνάδελφός σας μου τηλεφώνησε χθες στη Βουλγαρία όπου βρισκόμουν και έμμεσα με απείλησε λέγοντας "καλά - καλά θα δεις". Στη συνέχεια βγήκε στο ραδιόφωνο, στο οποίο εργάζεται και άρχισε να με κατηγορεί για άλλα θέματα, όχι για αυτό. Έκανε πικρόχολα σχόλια και στημένη κριτική για άλλα θέματα. Κάποιοι, είτε από μεγαλομανία, είτε επειδή χάνουν τους υπηρέτες τους, εντός εισαγωγικών, θα αντιδράσουν. Όμως, οι αστυνομικοί δεν είναι ούτε υπηρέτες, ούτε ορντινάτσες κάποιων. Είναι υπηρέτες του κοινωνικού συνόλου και όχι υπηρέτες ατόμων».
Όπως σημείωσε ο κ. Τόσκας, η ανάγκη εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου επιτάσσει ακριβώς αυτές τις ενέργειες: «Οι αστυνομικοί βγάζουν με σκληρό τρόπο και σε δύσκολες συνθήκες το μεροκάματό τους. Επομένως, είναι απαξιωτικό να χρησιμοποιείται ο αστυνομικός για να κουβαλάει ψώνια ή για να εργάζεται στο γραφείο κάποιου. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα ασφάλειας. Περιμένω όχι μόνο αντιδράσεις, αλλά και αστείες ενέργειες. Παλιά είχαν βάλει γκαζάκια κάποιοι, για να δείξουν ότι υπάρχει ανάγκη για ασφάλεια σε ένα πρόσωπο. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο. Ας δούμε τι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου είναι αδιανόητες αυτές οι καταστάσεις. Είναι αδιανόητο αστυνομικοί να φυλάνε τόσο μεγάλο αριθμό προσώπων. Υπάρχει ανάγκη για ασφάλεια σε όλη την κοινωνία, αλλά αυτή μπορεί να διασφαλιστεί με τον τρόπο που ενεργούμε τώρα. Κατεβάζοντας τους αστυνομικούς στους δρόμους».
Ο κ. Τόσκας, αμέσως μετά την επιστροφή του χθες, από τη Βουλγαρία, επισκέφθηκε, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, τον διοικητή της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους, στο κέντρο της Αθήνας.
«Απαράδεκτη και καταδικαστέα η ενέργεια αυτή απέναντι στον αστυνομικό», ανέφερε. «Είδα έναν άνθρωπο καλοσυνάτο και ευγενή, ο οποίος δεν μιλούσε με μίσος για αυτούς που τον χτύπησαν. Έναν άνθρωπο, που όχι απλά έβγαζε το μεροκάματό του, αλλά που εξυπηρετούσε το κοινωνικό σύνολο και τους ίδιους τους διαδηλωτές. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συλληφθούν οι ένοχοι», πρόσθεσε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Η χορωδία της Υπαπαντής το 1965
Η χορωδία της Υπαπαντής το 1965
~ Η χορωδία της Υπαπαντής το 1965
Από αριστερά προς τα δεξιά: Στην πρώτη σειρά (καθιστοί): επίτροπος Παν. Μπουφέας, επίτροπος Γεώργιος Ζουζανέας, ο ιερέας Γεωργαράκης, ο μικρός γιος του Σπύρου Μαυρά, Κώστας, ο μαέστρος της χορωδίας Θεόδωρος Μουτεβελής, ο ιερέας Καίσαρης, ο διάκος Ξανθάκης, ο επίτροπος Γεώργιος Βασιλάκης.
Τέταρτη σειρά όρθιος δεξιά ο Σπύρος Μαυρέας.
[Φωτό και πληροφορίες από το αρχείο Σπύρου Μαυρέα στα ΓΑΚ Μεσσηνίας]

***  Κόκκινα πιράνχας εντοπίστηκαν στη λίμνη Δοϊράνη
Κόκκινα πιράνχας εντοπίστηκαν στη λίμνη Δοϊράνη
~  Θρίλερ επικρατεί στη λίμνη Δοϊράνη με κόκκινο πιράνχας το οποίο εντοπίστηκε στην πλευρά της ΠΓΔΜ και φέρεται να δάγκωσε και τον ψαρά το οποίο προσπάθησε να βγάλει από τα δίχτυα του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», το Ινστιτούτο Επιστήμης των Ζώων του Πανεπιστημίου των Σκοπίων ανέλυσε το περίεργο ψάρι και αποφάνθηκε ότι πρόκειται για έναν τύπο του… κόκκινου πιράνχας από τον Αμαζόνιο, που όμως δεν επιτίθεται στον άνθρωπο. Παρά το μικρό του μέγεθος, έχει κοφτερά δόντια και η όψη του προκαλεί τρόμο, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι βρέθηκε στο νερό όταν αφέθηκε ελεύθερο από κάποιον ιδιοκτήτη ενυδρείου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εμφάνιση… πιράνχας στη Δοϊράνη προκάλεσε θόρυβο στην ΠΓΔΜ, καθώς η λίμνη αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, μετά την Οχρίδα, και αποτελεί αγαπημένο θέρετρο για τους κατοίκους της γειτονικής χώρας αλλά και για τους Σέρβους, ενώ υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες, εστιατόρια.
Ο Μίτκο Γιάνεφ, ιδιοκτήτης εστιατορίου δίπλα στη λίμνη Δοϊράνη στην πλευρά της ΠΓΔΜ , ήταν από τους πρώτους που είδε το περίεργο ψάρι αλλά και τον ψαρά που το αλίευσε. Έσπευσε μάλιστα να το φωτογραφήσει, ενώ προσπάθησε και να του… ανοίξει το στόμα, αλλά δεν τα κατάφερε, αφού το ψάρι είχε αρχίσει να εκπνέει. «Ήταν μικρό, αλλά είχε όψη που σε... αγρίευε. Τέτοια ψάρια έχουν αλιευτεί σε πολλές σερβικές λίμνες.
Όπως έγινε γνωστό, στο Ινστιτούτο Επιστήμης των Ζώων παραδόθηκαν δύο τέτοια ψάρια (άλλοι κάνουν λόγο για τέσσερα) και η μελέτη τους συνεχίζεται. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το είδος αυτό έχει την ικανότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, συχνά μάλιστα παίρνει ένα κόκκινο χρώμα στην κοιλιά του, ενώ δεν αποκλείεται «για την αξιοπιστία των συμπερασμάτων μας», όπως αναφέρεται, να σταλεί σχετικό υλικό σε αντίστοιχα ινστιτούτα του Περού ή της Βραζιλίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του του Υδροβιολογικού Ινστιτούτου Ζόραν Σπιρκόβσκι, το είδος «είναι συγγενές του πιράχνας, είδος αυτού δεν ζει στο φυσικό της Ευρώπης παρά μόνο σε ενυδρεία και τρέφεται με φυτά και έντομα».
Από την πλευρά του ο βιολόγος-ιχθυολόγος, Μ. Κουτράκης υπογράμμισε πάντως πως «δεν υπάρχει κίνδυνος για τους τουρίστες και τους ψαράδες».
«Παρόμοιο είδος πιράνχας αλιεύτηκε στον Εβρο πριν ακριβώς από τέσσερα χρόνια, τον Αύγουστο του 2012. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ασυνείδητοι ή και θρασύτατοι που απελευθερώνουν τροπικά είδη από ενυδρεία», τόνισε στην εφημερίδα.  Πηγή: www.huffingtonpost.gr

*** Κομματισμός σε κάθε δομή του κράτους. Ακόμη και στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου;
Κομματισμός σε κάθε δομή του κράτους. Ακόμη και στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου;
~  Η σήψη και ο κομματισμός που τελευταία εγκαθιδρύεται στην πατρίδα μας, λαμβάνει διαστάσεις και δεν ξέρουμε μέχρι και σε ποιο βαθμό θα εξελιχθεί.
Για να γίνω σαφής.
Στην πατρίδα μας, λειτουργούν ως ΝΠΔΔ οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες που είναι φορείς γνώσης και ενισχυτικές της παιδείας και της πληροφόρησης.
Στη Μεσσηνία λειτουργούν δύο Δημόσιες Βιβλιοθήκες, της Καλαμάτας και του Πεταλιδίου.
Για τη λειτουργία όλων των βιβλιοθηκών υπάρχουν διατάξεις και νόμοι, προκειμένου να διαφυλαχθεί η άριστη λειτουργία τους και να υπάρχει πλουραλισμός και αντιπροσώπευση θεσμών, Εκκλησίας και κοινωνίας. Φυσικά ο νομοθέτης, όταν καθόριζε τις προϋποθέσεις για την εποπτεία των δομών αυτών, δεν είχε στο νου του αποκλεισμούς και τη στρεβλή κομματική λογική που βλέπουμε να υπερισχύει σήμερα.
Στο Πεταλίδι όπου είχα την τιμή να έχω την ευθύνη του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης που υφίσταται από το 1972 χάριν της δωρεάς του αειμνήστου Χριστ. Κουμεντάκου, είδαμε μια επανάληψη της καταδικαστέας πρακτικής που εφαρμόσθηκε και σε άλλες περιοχές όπου υφίστανται Δημόσιες Βιβλιοθήκες (όρα Καλαμάτα).
Ως φαίνεται, ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φίλης, έχοντας δεύτερες σκέψεις ακόμη και για τα αθώα και μη κομίζοντα κάποιο όφελος είτε κομματικό, είτε οικονομικό ΝΠΔΔ, επέτρεψε σε τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, να ενσπείρουν τον κομματισμό, θέλοντας να επιβεβαιωθούν και να αμαυρώσουν ακόμη και τις αγνές προθέσεις δωρεών, όπως εν προκειμένω του αειμνήστου διαθέτη στο Πεταλίδι.
Ετσι είδαμε, πως κυριάρχησε ο κομματισμός ακόμη και στην άδολη και εθελοντική προσφορά, υποβαθμίζοντας και ρίχνοντας ρετσινιά στην αξιοσύνη και στο παραχθέν έργο.
Αν το Εφορευτικό Συμβούλιο του οποίου είχα την τιμή να προεδρεύω, δεν είχε διεκδικήσει εκ νέου τον ορισμό του για να ολοκληρώσει το έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως έγινε με το απερχόμενο συμβούλιο πριν την ανάληψη των δικών μας καθηκόντων, ουδείς θα ασχολείτο και ο εμπλουτισμός και η αλλαγή θα ήταν υγιής πράξη.
Αλλά παρά την εκ νέου διεκδίκηση, η επιλογή της ριζικής αλλαγής και μάλιστα με πρόσωπα συγκεκριμένων κομματικών αποχρώσεων που δεν εξεδήλωσαν τις προθέσεις τους σύμφωνα με όσα ορίζονται στο σχετικό νόμο, καθώς και η απαξίωση της σοβαρής προσπάθειας που είχε καταβάλει το απερχόμενο Εφορευτικό Συμβούλιο, είναι τραγικό για μια τέτοια δομή.
Ελπίζω οι συνεχείς και σεμνές προσπάθειες μας για καλυτέρευση της εικόνας, της λειτουργικότητας και των παρεχομένων υπηρεσιών, να μην εγκαταλειφθούν και τα 20.000 ευρώ από το Π.Δ.Ε, που καταφέραμε εν μέσω κρίσης να δεσμεύσουμε για να αλλάξουμε την εικόνα της Βιβλιοθήκης Πεταλιδίου, έχοντας έτοιμη και σχετική μελέτη προς τούτο, να τα αξιοποιήσουν κατάλληλα και φυσικά να μην τα οικειοποιηθούν ως δικό τους έργο οι κομματικοί επερχόμενοι.
Επιβάλλεται, ακόμη, η συνέχιση και διεύρυνση της αναβάθμισης του κέντρου πληροφόρησης, με την αξιοποίηση των καινούργιων υπολογιστών που καταφέραμε και αλλάξαμε.
Ευχαριστώ τα μέλη του Συμβουλίου και τους εργαζόμενους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου για την άψογη συνεργασία και τη συμπόρευση σε κάθε καλό που κερδίσαμε για τη μικρή, αλλά σημαντική δομή του τόπου μας, αλλά και τον ίδιο τον τόπο μας.
Φαίνεται πως στην Ελλάδα του 2016, ακολουθείται εκτός άλλων και η πρακτική των τυράννων της αρχαιότητας.
Ετσι οι θέσεις του Κριτία ενός εκ των τριάκοντα τυράννων, ταιριάζουν απόλυτα στις παράξενες πολιτικά μέρες μας.
Ελεγε, πως «όποιος θέλει να κυριαρχεί, πρέπει να βγάζει απ' τη μέση όσους θα μπορούσαν να του σταθούν εμπόδιο».
Ας κρατήσουμε όμως τη γνώση, πως οι τυραννίες ποτέ δεν είχαν αίσιο τέλος!
 Αντωνία Μπούζα
Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου
Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού

*** Πιστώσεις για δακοκτονία ζητεί ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού 
Πιστώσεις για δακοκτονία ζητεί ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού 
~  «Αμεσα να δοθούν οι απαραίτητες πιστώσεις, ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας, αλλά και να ενισχυθεί με εξειδικευμένο προσωπικό η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας», ζητεί ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού, με επιστολή του, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επίσης, ζητεί από τον υπουργό να εγγυηθεί δημόσια πως «από την επόμενη σεζόν θα εξεταστεί ένα διαφορετικό πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος -και όχι με την καταστροφική λογική των στατιστικών και του μέσου όρου-, ώστε να μην παρουσιαστεί ξανά το ίδιο πρόβλημα».
Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού προειδοποιεί ότι «αν δεν επιλυθεί άμεσα το αίτημά μας, θα αναγκαστούμε να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ώστε να υλοποιηθούν τα αυτονόητα». Διευκρινίζει πως «σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν συνεχιστεί και ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας, θα διεκδικήσουμε αποζημίωση για την κατεστραμμένη παραγωγή και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει παρακράτηση για τον δάκο σε κανέναν ελαιοπαραγωγό της περιοχής μας».
Με την επιστολή του ο σύλλογος, ενόψει της διαφαινόμενης καταστροφής στον ελαιοκομικό τομέα, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και αντίδρασή του για το σχεδιασμό του προγράμματος δακοκτονίας και παρατηρεί ότι «ως αποτέλεσμα αυτών των χειρισμών σήμερα κινδυνεύει με υποβάθμιση, ποσοτικά και ποιοτικά, η παραγωγή ελαιολάδου του Νομού Μεσσηνίας».

*** Η έρευνα για το “σταφιδικά”
Τον Οκτώβρη του 2015 με τους ερευνητές Κ. Καπετανάκη και Δ. Αβαρλή στο σπίτι του αγροτοσυνδικαλιστή μπαρμπα-Λια Αποστολόπουλου, αδελφού του μπάρμπα Νιόνιου
~Τον Οκτώβρη του 2015 με τους ερευνητές Κ. Καπετανάκη και Δ. Αβαρλή στο σπίτι του αγροτοσυνδικαλιστή μπαρμπα-Λια Αποστολόπουλου, αδελφού του μπάρμπα Νιόνιου
Το Σταφιδικό στο Μεσοπόλεμο και οι ερευνητικές εργασίες
Απευθείας επί του περιεχομένου:
Οπως αναφέρω στην σελίδα 73 του βιβλίου μου, το ΚΚΕ με βάση τις θέσεις (εισήγηση Κορδάτου), τόσο στο Εκτακτο Συνέδριο του 1924, όσο, όπως και στο τακτικό του 1927 έχει σαφή προσανατολισμό α) Στη δημιουργία και στήριξη Αγροτικών Ενώσεων και παραγωγικών Συνεταιρισμών β) Στη σύσταση αγροτικών ομίλων γ) στην κατάρτιση “ειδικών” αγροτικών θεωρητικών παραγόντων προώθησης του προπαγανδιστικού του υλικού δ) Στην αναγνώριση δυσκολιών πρόσβασης στους αγρότες λόγω της ανομοιομορφίας των ποικιλιών καλλιέργειας, του διασκορπισμένου αγροτικού πληθυσμού και του υψηλού ποσοστού αναλφαβητισμού του και ε) στη συμμαχία της πλειοψηφούσας αγροτιάς με την εργατική τάξη κλπ.
Στο 3ο δε έκτακτο Συνέδριο του ΚΚΕ (26-11 ως 03-12-1924) στο κλίμα της προσωρινής υποχώρησης του επαναστατικού κινήματος και της δημιουργίας ενός Ενιαίου Μετώπου, λαμβάνοντας υπόψη του τις θέσεις του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Παλαιών Πολεμιστών και Θυμάτων (ΠΠΘΣ) αποφάσισε: “…Οι Ενώσεις ΠΠΘΣ, που θα παίξουν ενεργό ρόλο στην ίδρυση αγροτικών οργανισμών, έχουν μιαν επαναστατικήν ιστορίαν που δεν έχουν οι αγροτικοί οργανισμοί, αποτελούμενοι από το σύνολον των φτωχών αγροτών. Οι Ενώσεις ΠΠθΣ συνυπάρχουσες με τις συνιδρυσόμενες μαζί τους, θα αποτελέσουν, ούτως ειπείν, μιαν επαναστατικήν ομάδαν (Φράξια) μέσα στις Αγροτικές Ενώσεις και θα φροντίζουν για τη συνειδητοποίησή τους επί τη βάσει επαναστατικών αρχών για την κατάχτηση των συμβουλίων…”.
Οι “επαναστατικές αρχές” τις οποίες ενστερνίστηκαν οι πρώην πολεμιστές και η αποφασιστικότητά τους για δράση το 1923, δεν προέκυψαν από “παρθενογένεση”, αλλά από την 10χρονη μακάβρια εμπειρία τους στα πεδία των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Στον “Ριζοσπάστη” διαβάζουμε επίσης ότι «ο Γραμματέας της Παμμεσηνιακής Πολεμιστών και Θυμάτων Στρατού, καλεσμένος από τους εφέδρους των χωριών Σκάλας και Κατσαρού πήγε στις 5 Ιούνη του 1924 να αναπτύξει σε αυτούς τους σκοπούς της οργάνωσης και να ιδρύσει εκεί τοπικά τμήματα με βάση το καταστατικό…»! Συνεπώς στις αρχές του 1924 υπάρχει Παμμεσηνιακή Ενωση, υπάρχει Γραμματέας, υπάρχει καταστατικό, υπάρχει δράση! Και όλα αυτά μόλις μερικούς μήνες μετά τις εκλογές τις 23 Δεκέμβρη του 1923, όπου ο Κουλαμπάς (που είναι μέλος του ΚΚΕ από το 1923), ο Κουρέτας (που θα 'ναι κουνιάδος του Χανδριναίου Κατσούλη- συμπολεμιστή και ομοϊδεάτη του Κουλαμπά) και ο Τσικλητήρας, κατεβαίνουν μαζί σε μια πρώτη Αγροτική Κίνηση Συνεργασίας (“Κόμμα”) στην Πυλία. Στα τοπικά τμήματα φτιάχνουν βιβλιοθήκες με προοδευτικά βιβλία και μοιράζουν “Ριζοσπάστη”! Τον Ιούνιο ιδρύεται επίσημα και στα Φιλιατρά, Ενωση Παλαιών Πολεμιστών Τριφυλίας, σύμβουλος της οποίας εκλέγεται και ο Διονύσης Ξυνοστάθης (σελ. 235 του βιβλίου μου).
Στα Φιλιατρά μένει για ένα μικρό διάστημα περιστασιακά μαζί του το 1926 ο “φυτευτός” στη Μεσσηνία συμπολεμιστής του από την Προποντίδα Πολύδωρας Δανιηλίδης (1899-1989) μέλος του ΚΚΕ, μετέπειτα στέλεχος του ΚΚΕ (μ-λ). Η Ενωση Παλαιών Πολεμιστών τον κατεβάζει ως «λαγό» στις εκλογές του 1926 και απολύτως φυσιολογικά οι λίγοι τότε ψήφοι των κομμουνιστών της Πυλίας θα κατευθυνθούν στο ΑΚΕ. Το γεγονός ότι ο Δανιηλίδης συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στην Σκόπελο, αποδεικνύει τον κίνδυνο που διέτρεχαν να πάθουν το ίδιο άλλοι αγωνιστές, πολύτιμοι για την οργάνωση του Κινήματος. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και το 1928, όπου η Ενωση Παλαιών Πολεμιστών κατεβάζει για το ΚΚΕ στην Καλαμάτα ως υποψήφιο τον “δευτεροκλασάτο” Ξυνοστάθη και στην Πυλία, χωρίς υποψήφιο, οι ψήφοι των κομμουνιστών κατευθύνονται στον έμπιστο φίλο των Κουρέτα -Κουβελιώτη, τον “ανυστερόβουλο” Τσικλητήρα. Πλάι στον Τσικλητήρα “προστατεύεται” και ο Κουλαμπάς αλλά και ο πρωτοξάδερφος του Κουρέτα, ο απόφοιτος του Οικονομικού της Νομικής, Χρ. Κουβελιώτης που μονίμως κατηγορείται -όχι αβάσιμα- ότι κάνει κομμουνιστική προπαγάνδα, μιλώντας περί… Μαρξ, Λένιν και Ρωσικής Επανάστασης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Κουλαμπάς και Κουρέτας πλαισιωμένοι στον δημοφιλή Τσικλητήρα, ενισχύει την άποψη ότι αποτελούν επί της ουσίας, αυτό ακριβώς που προστάζει η Ενωση ΠΠΘΣ: Μια "Φράξια" μέσα στις Αγροτικές Ενώσεις που θα φροντίζει διακριτικά για τη σταδιακή “συνειδητοποίησή” τους επί τη βάση των “επαναστατικών” αρχών για την κατάκτηση των συμβουλίων.
ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟΝ ΠΗΔΑΣΟ ΤΟ 1928
Το ψήφισμα στο δημοσίευμα της συντηρητικής εφημερίδας "Σημαίας" 17-02-1928 δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση και αποκλείεται να αφορά το πρώτο αγροτικό συνέδριο της επαρχίας Πυλίας όπως ισχυρίζεται ο κ. Μπιτσάνης! Και αυτό αποδεικνύεται και εξαιτίας μέρους του περιεχομένου του και εξαιτίας της γλώσσας στην οποία είναι γραμμένο. Κατά το περιεχόμενο: Xαιρετίζει πατριωτικά τους Κρήτες που ξεσηκώνονται κατά των φορολογιών και θεωρεί “Παγκαλοσωτήρες… επίσης καταντήματος”! Δηλαδή ακόμα και αυτοί οι κάποτε “ελπιδοφόροι” άνθρωποι είναι επίσης υπεύθυνοι για το κατάντημα. Μιλάει γενικά εναντίον των φόρων, αλλά μιλάει για φορολογία εφαρμοζόμενη σε αυτές που θεωρούνται …"πραγματικά" πλούσιες τάξεις! Επικεντρώνεται βασικά σε θέματα που προβληματίζουν τον αστικό (ημιαστικό) πληθυσμό των κωμοπόλεων, όπως oi συγκοινωνίες Πύλου- Κορώνης, Πύλου- Νησίου, Πύλου- Κυπαρισσίας, χωρίς όμως να απαιτεί από το Κράτος να πάψουν να κατασκευάζονται με προσωπική εργασία αγροτών και να τις κατασκευάζει αυτό (όπως για παράδειγμα απαιτούσαν οι Κοινότητες Μεθώνης ). Μιλάει επίσης για την κατασκευή νέων υποκαταστημάτων Τραπέζης αλλά με άμεση προτεραιότητα αυτού της… Κορώνης (Για να επιτευχθεί αποσυμφόρηση δηλαδή της Πύλου)! Απαιτεί επίσης… αυστηρό αριθμό υπαλλήλων οι οποίοι θα μισθοδοτούνται ανάλογα με τον τιμάριθμο! Επίσης ενδιαφέρονται για τη δημόσια ασφάλεια “πολιτισμένων” μεθόδων από… "αγνώστα χωρία μέχρι τούδε"! Ποια είναι τα άγνωστα γύρω από τον «Πήδασο» χωριά; Δηλαδή κάνει κουβέντα για δημόσια ασφάλεια από εκεί -αυτά που αποκαλεί “άγνωστα” (;) μακρινά δηλαδή χωριά- μέχρι εδώ, δηλαδή το αστικό κέντρο! Την ίδια εντύπωση δίνει η αναφορά για… Διοικητική και Δικαστική αποκέντρωση (μεταφορά δηλαδή υπηρεσιών πού αλλού; εκεί στην Πύλο)! Ταυτόχρονα εντύπωση κάνει η μη αναφορά σε κανενός είδους ανάγκης αγροτικής ασφάλειας (αγροφυλακή) ή ανάγκης αγροτικών δρόμων ή ανάγκης αγροτικού σχολείου! Και το σημαντικότερο: Δεν γίνεται κανένας λόγος για αυτό το βασικότερο που αναφέρουν οι σημειώσεις του Πηδάσου, δηλ. “ότι γίνεται πρώτη φορά συζήτηση για τα προβλήματα που βασανίζουν τον αγροτικό κόσμο”, “τo φόρο της δεκάτης” που συνεχίζει να απασχολεί από το 1927, το θέμα των χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα κλπ. Αυτά δεν έχουν λοιπόν προτεραιότητα για τον “βασανισμένο” κόσμο της αγροτιάς, αλλά ο… σιδηρόδρομος; Για τα χωριά αναφέρει μόνο ότι η κατάσταση είναι προϊστορική και η αγανάκτηση των χωρικών προκαλεί ρεύμα… "Ουρμπανισμού"! Αυτή τη λέξη ακόμα μέχρι σήμερα την γνωρίζουν ελάχιστοι αγρότες στα χωριά μας. Οσον αφορά λοιπόν τη γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με τη γλώσσα που κατανοεί και μιλάει ο κόσμος της υπαίθρου, ούτε, με τη δημοτική γλώσσα που επιθυμεί να τονώσει ένα χρόνο αργότερα μέσα από την “Ελεύθερη Σκέψη” το αποκαλούμενο “αηδόνι της αγροτιάς”!!!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1: Το παραπάνω ψήφισμα αφορά μια αμιγώς αγροτιστική συνέλευση (όχι συνέδριο) οργανώσεων με αντικεφαλαιοκρατικό, αντιεργατουπαλληλικό και αντικομμουνιστικό χαρακτήρα και όχι κάποιο προοδευτικό στη μνήμη των αγωνιστών της Πυλίας αγροτοσταφιδικό συνέδριο. Μια “Ομοσπονδία” τέτοιων Σωματείων είχε γίνει και στην Πυλία στα τέλη του 1927, όπως αναφέρω λίγο πιο πάνω στο βιβλίο μου στη σελίδα 102. Δεν αναφέρεται πουθενά το όνομά του και είναι αδιανόητο σε αυτό το ψήφισμα να συμμετείχε ο ιδεολόγος Τσικλητήρας! Είναι πασιφανέστατο πως η συνέλευση έγινε στην Πύλο και το ψήφισμα στάλθηκε διαμέσου του τηλεγραφείου της πόλεως.
ΣXΟΛΙΟ: Σε ένα τέτοιο συνέδριο (όσοι γνωρίζουν από την περιοχή) άνετα θα υποθέσουν ότι θα συμμετείχαν τέτοιου είδους “αγρότες” σαν αυτούς που αναφέρονται ως… “αντιπρόσωποι του λαού” σε κάποιο δημοσίευμα της εφημερίδας ”Εμπρός” του 1926 που ανάφερε ο κ. Μπιτσάνης: Ο Κοτσιροκώτσιος που πήρε με το ζόρι τη σφραγίδα του Κοινοτάρχη Χανδρινού, Κώστα Αποστολόπουλου επί δικτατορίας Πάγκαλου, οι Θ. Χαραμαράς και Αθ. Τσάκωνας, καθώς και ο μεγαλύτερος τοκογλύφος της Πυλίας, Τσιριγώτης!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2: Το πραγματικά πρώτο προοδευτικό αγροτικό συνέδριο της επαρχίας Πυλίας έγινε στον Πήδασο πιθανότατα την Κυριακή 28 φεβρουαρίου του 1928 (όπως αναφέρω στο βιβλίο μου στη σελίδα 103), διότι σύμφωνα με τις σημειώσεις του αρχείου Πηδάσου τις οποίες και σέβομαι απόλυτα και τις ακολουθώ, στο συνέδριο συνελήφθη ο ιδεολόγος Τσικλητήρας θεωρούμενος ως κομμουνιστής και δεν εξεδόθη στο τέλος ψήφισμα!
 ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣ ΤΟ 1930
Το 1929 είναι ιστορικά πρωτοφανής χρονιά κατά την οποία πλήγεται όλη η Πυλία μαζί με ολόκληρη τη Δυτ. Πελοπόννησο (μέχρι κάτω κάτω, την Μεθώνη) από πάγο! Η μπάλα βέβαια έχει πρωτοπάρει την ευάλωτη περιοχή του Βελή. Στο ψήφισμα στο οποίο υπογράφουν οι πληγέντες μετά την συγκέντρωση και την ομιλία του Τσικλητήρα (έμπιστου φίλου του Κουβελιώτη) είναι σαφέστατο ότι ζητούν αποζημιώσεις σε χρήμα και όχι δάνεια ή ομολογίες! Αυτή είναι η κύρια απαίτηση- διεκδίκηση των Πυλίων αγωνιστών που δεν φαίνεται από την αλληλουχία των γεγονότων ότι εκπληρώνεται (στην περιοχή τουλάχιστον των χωριών Μεθώνης) μέχρι τις κινητοποιήσεις του επόμενου έτους. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του επόμενου έτους (που πάντα συνέβαινε πριν την έναρξη του τρύγου) για τη χαμηλή τιμή του προϊόντος που εξαγγέλλει ο ΑΣΟ, τυγχάνει να συμπίπτουν με την εποχή κατά την οποία επιτέλους φτάνουν οι αποζημιώσεις στα χωριά της Μεθώνης. Αυτό το γεγονός ικανοποιεί τους αγρότες της περιοχής και ανεβάζει στη συνείδησή τους τον πρωταγωνιστή των κινητοποιήσεων Κουβελιώτη! Είθισται μέχρι την εξόχως δύσκολη εποχή μας (εποχή των μνημονίων) οι ζημιωμένοι παραγωγοί να λαμβάνουν τις αποζημιώσεις όχι την χρονιά της ζημίας, αλλά την επομένη! Το ίδιο γινόταν και τότε (εποχή των κλήριγκς). Και αυτό αποτελεί μια ακόμη από τις πάμπολλες ομοιότητες των δύο εποχών αυτών, στις οποίες αναφέρεται το βιβλίο μου!
Γιατί όμως το συλλαλητήριο της Μεθώνης δεν αφορά τα γεγονότα του 1931 όπως ισχυρίζεται ο κ. Μπιτσάνης; Διότι απλούστατα η Πυλία θίχτηκε λιγότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Μεσσηνίας. Συγκροτούνται μεν κάποια συλλαλητήρια παγόπληκτων, αλλά αυτά δεν αφορούν τις γύρω της Μεθώνης κοινότητες. Εκεί δεν ξανάπεσε όπως το 1929 και πολύ σπάνια όπως γνωρίζουμε πέφτει εκεί πάγος! Τα χωριά της Πυλίας στα οποία έπεσε πάγος και το 1931, ήταν πάλι του Βελή και λιγότερο τα Κρεμμύδια και το Κορυφάσιο. Και γι’ αυτά δεν υπήρχε κανένας λόγος να διοργανωθεί συλλαλητήριο στην “μακρινή” Μεθώνη! Οι καταστροφές του 1931 ήταν τρομερές, διότι αφορούσαν και τα σύκα πέραν της σταφίδας, περισσότερο στις περιοχές της Οιχαλοανδανείας και της Μεσσήνης. Η συκοπαραγωγή της Πυλίας ήταν πολύ μικρή. Το γεγονός ότι δεν έλαβαν αποζημιώσεις οι πληγέντες παραγωγοί το 1931 (όπως αναφέρω στο βιβλίο μου για αυτούς της Ηλείας, σελ. 126), και οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και το 1932, είναι ένα ακόμη αποδεικτικό στοιχείο για το γεγονός ότι το συλλαλητήριο Μεθώνης δεν αφορά τα γεγονότα του 1931, αλλά αυτά του 1930.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το συλλαλητήριο Μεθώνης που αναφέρεται στα “λειψά” αλλά υπερπολύτιμα αρχεία Πηδάσου, αφορά τις κινητοποιήσεις του 1930 και όχι αυτές του 1931 όπως ισχυρίζεται ο κ. Μπιτσάνης.
ΤΟ 2ο ΣΤΑΦΙΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟ 1933 ΣΤΟ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ 
Γραπτές μαρτυρίες για το προοδευτικό για την εποχή αυτό συνέδριο (που το μνημονεύουν μέχρι σήμερα κομμουνιστές παππούδες στο Χανδρινού) έχουμε ελάχιστες. Στις σημειώσεις του Πηδάσου αναφέρονται μόνον η ημερομηνία και οι ομιλητές: 1933 και ομιλητές οι Κορμάς, Διακουμογιαννόπουλος, Πέππας κ.ά. Οι πάμπολλες μέχρι τις ημέρες μας προφορικές μνήμες, θέτουν ως κύριο θέμα τις τεράστιες καταστροφές από τις βροχές και τον περονόσπορο της χρονιάς του 1933. (Φαίνονται ποια χωριά μας έχουν πληχθεί και σε τι ποσοστό, στο απόκομμα της εφημ. “Θαρρος” που δημοσιεύω στην σελ. 130). Στην Καλλιθέα, Χωματάδα, Κυνηγού η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική! Επίσης όλοι μνημόνευαν τον «ανεβάσταγο» Πέππα να ρητορεύει υπέρ της συμμαχίας αγροτών-εργατών. Για το “προοδευτικό” αυτό για το Κίνημα, συνέδριο, μιλούσαν συνέχεια οι Χανδριναίοι συνεξόριστοι την εποχή της δικτατορίας με τον αδελφό του Θοδ. Κορμά, τον Αστρίνη! Κάποιες διηγήσεις έχει ακούσει σίγουρα και ο Ιατρός εγγονός του Κορμά, Θοδωρής ο οποίος έχει κάνει το αγροτικό του στο Χανδρινού το 1986, και έχει συζητήσει με τον οργανωτή του συνεδρίου, μπάρμπα Νιόνιο Αποστολόπουλο τον οποίο είχε και ως ασθενή. Οι μνήμες που υπάρχουν θέλουν το συνέδριο αυτό λίγο πριν τον Δεκαπεντάυγουστο. Και δεδομένου ότι στις 13 Αυγούστου υπήρχε μεγάλο αγροτιστικό συνέδριο στο Διαβολίτσι, στο οποίο δεν συμμετέχει ο Κορμάς, τότε αυτός μάλλον είναι καλεσμένος του Αποστολόπουλου στο Χανδρινού. Κορμάς και Αποστολόπουλος γνωρίζονταν ήδη από τη Νομική Αθηνών και πιθανώς και η συμβολή του ενωτικού και καλοσυνάτου μπάρμπα Νιόνιου να έπαιξε κάποιο ρόλο στη “μεταστροφή” Κορμά (ενός ανθρώπου που και τον Τσικλητήρα τον θεωρούσε πραγματικό κομμουνιστή και κατά συνέπεια ήταν αρχικά εναντίον του). Από το 1933, ο δικηγόρος Κορμάς αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση φιλίας με το Χανδρινού και μετά το σπάσιμο του γεφυριού από τους εξεγερμένους νεαρούς το 1935, τους υπερασπίζεται στη δίκη! Ο “Ριζοσπάστης” δεν έγραψε κάτι για το Συνέδριο του 1933 για τον απλούστατο λόγο ότι οι ίδιοι δεν έστειλαν κάτι! Ο "Ριζοσπάστης" δεν…“προβάλει με κάθε ευκαιρία” όπως ισχυρίζεται ο κ. Μπιτσάνης γεγονότα από την δυσπρόσιτη Πυλία, παρά μόνον ό,τι του στέλνουν! Δημοσιογράφος του “Ριζοσπάστη”, πατάει δε, για πρώτη φορά το πόδι του στην Πυλία, ο Κώστας Αυγήτας, το 1935.
ΣΧΟΛΙΟ: Η μη επιδίωξη δημοσίευσης των διεργασιών ενός συνεδρίου δίνει στην έρευνα υπόνοιες για μια ενδεχομένως “εσωτερική” διαδικασία “παραγόντων” του Κινήματος. Αυτό όμως μπορεί να τεκμηριωθεί μόνον όταν ολοκληρωθεί η συγγραφή του Α'ν τόμου του Ιστορικού Δοκιμίου του ΚΚΕ, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του αρχειακού υλικού του Πηδάσου (γράμματα κρατουμένων, αλληλογραφίες κλπ) έχει δοθεί εκεί -όχι τυχαία- από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Και η έρευνα δεν τελειώνει ποτέ… Αναμένουμε και τα “αρχεία χωροφυλακής” για να δούμε εάν έγιναν εκείνη την ημέρα συλλήψεις!
Οσον αφορά τώρα ένα συνέδριο του 1934, το οποίο απλά… «διατείνεται» ο κ. Μπιτσάνης ότι είναι αυτό που… «λανθασμένα» αναφέρεται στα αρχεία Πηδάσου ως γενόμενο το 1933, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτό που μνημονεύεται “προοδευτικό” 2ο σταφιδικό συνέδριο της Πυλίας του 1933. Και αυτό διότι το συνέδριο του 1934 είναι συνέδριο Κοινοτήτων και όχι σταφιδικό συνέδριο! Εχει άλλη διάσταση και άλλη υπόσταση! Τα κοινοτικά συνέδρια γίνονταν πάντοτε την άνοιξη και αφορούσαν πρωτίστως θέματα των κοινοτήτων. Θέματα δηλαδή ίδια που συζητιούνται 80 και πλέον χρόνια στα χωριά μας και παρά ταύτα “όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν”! Οταν άνοιγε ο καιρός, σταματούσαν οι βροχές και τα κρύα, καθόριζαν τι έργα επιβάλλονταν να γίνουν καιρού επιτρέποντος και με ποιο τρόπο (κύριες οδικές αρτηρίες, σκυρόστρωση δρόμων, επισκευές κτηρίων, αποθηκών συνεταιρισμών κλπ) και έπειτα συζητούσαν γενικά αγροτικά (χρέη, τραπεζική λειτουργία, γεοπόνοι εκτιμητές κλπ.)! Αν κρίνουμε από τα ονόματα που υπογράφουν το ψήφισμα, το συνέδριο αφορά όλη την Δυτική Πυλία (Κουκουνάρα, Καραμανώλι, Βελή, Γκρούστασι κ.α.) και αποτελεί μια διεύρυνση του προηγούμενου, προ πενταετίας, κοινοτικού συνεδρίου του πρώην Δήμου Μεθώνης! Συνεπώς δικαίως τον πρώτο λόγο τον έχει μετά τον μπάρμπα Νιόνιο, ο Χρήστος Κουβελιώτης, θεμελιωτής των Συνδέσμων Κοινοτήτων και του θεσμού των κοινοτικών συνεδρίων! Δεν είναι τυχαίο ότι οι μπάρμπα Νιόνιος Αποστολόπουλος, Χρήστος Κουβελιώτης και Νίκος Κουρέτας υπογράφουν και στο προ πενταετίας κοινοτικό συνέδριο!!! (Λείπουν από το προηγούμενο συνέδριο τα ονόματα του Χαρ. Καλομοίρη και του ξάδελφου της γιαγιάς μου Νίκου Καραμπάτσου). Το καινούργιο πρόσωπο είναι ο Ζαχ. Κουρέτας, ο οποίος και πήρε το «χρίσμα» του κοινοτάρχη από τα τέλη του 1933 και απ’ τις αρχές του 1934 θα «οδηγεί» αυτός σε όλα τα επίπεδα τον Πήδασο, αντί του ξαδέλφου του Κουβελιώτη, ο οποίος ετοιμάζεται να βγάλει εφημερίδα και να κατέβει υποψήφιος με το Παλλαϊκό Μέτωπο. (Η μεθοδικότητα και εργατικότητα των Πηδασαίων αγωνιστών είναι παροιμιώδης και γι’ αυτό και κυνηγήθηκαν ανελέητα από τις δυνάμεις της αποκαλούμενης “Αντίδρασης”)! Συγκρίνοντας επίσης τις σημειώσεις των αρχείων Πηδάσου με τα ονόματα αυτών που μίλησαν στο κοινοτικό συνέδριο του 1934 παρατηρούμε ότι πουθενά δεν αναφέρονται ως ομιλητές στο προοδευτικό 2ο σταφιδικό συνέδριο Πυλίας του 1933, ούτε ο Κουβελιώτης, ούτε ο Κουρέτας! Αντιθέτως αναφέρονται τα ονόματα του Κορμά και του Πέππα, τα οποία συνάδουν και με τις κάποτε πολλές προφορικές μνήμες.
Τέλος, ακριβώς επειδή οι εκλογές έγιναν στις αρχές του 1934 και ο Κουρέτας αυτή τη χρονιά αναλαμβάνει επίσημα κοινοτάρχης, ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο ο οργανωτικός και “σταράτος” αυτός άνθρωπος, αποκλείεται να έκανε λάθος στις ημερομηνίες των δυο θεωρούμενων από εκείνον προοδευτικών συνεδρίων που… «σπάρθηκαν σπόροι και αργότερα έφεραν τους καρπούς τους»! Αποκλείεται μόλις 8 χρόνια μετά, που έγραψε κάποιες σημειώσεις, να μην θυμόταν ότι την χρονιά κατά την οποία ανέλαβε Κοινοτάρχης επίσημα έγινε και το σταφιδικό συνέδριο… μπερδεύοντας τις ημερομηνίες, όπως έμμεσα ισχυρίζεται ο κ. Μπιτσάνης!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Από τις λίγες γραπτές μαρτυρίες για τα δυο προοδευτικά -κατά τον Κουρέτα- σταφιδικά συνέδρια της Πυλίας και με βάση και τις υπάρχουσες προφορικές μαρτυρίες, με γνώμονα το ιστορικό, γεωγραφικό και κοινωνικό πλαίσιο της επαρχίας Πυλίας και πορευόμενοι με βάση την διαλεκτική, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το πρώτο έγινε στις 28 Φεβρουαρίου του 1928 και το δεύτερο στις 13 Αυγούστου 1933, όπως ακριβώς αναφέρω στο βιβλίο μου!

ΠΕΡΙ … “ΑΓΡΟΤΟΠΑΤΕΡΩΝ” , “ΑΓΡΟΤΟΦΑΣΙΣΤΩΝ” ΚΑΙ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑ
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στις 30 Αυγούστου 1932 η διοίκηση Χωροφυλακής Μεσσηνίας ενημερώνει την ανώτερη διοίκηση Χωροφυλακής Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα για τη διαδήλωση συκοπαραγωγών στη περιοχή Φραγκοπήγαδο Καλαμάτας. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν 500 άτομα εκ των οποίων οι 100 -σύμφωνα με την Χωροφυλακή- ήταν Κομμουνιστές από τα χωριά του Αρη και της Μικρομάνης που στο επάγγελμα ήταν οικοδόμοι, υποδηματεργάτες, τυπογράφοι κτλ., ενώ συμμετείχαν και 50 γυναίκες που δεν είχαν σχέση με την συκοπαραγωγή. Μίλησε ο Σταύρος Τσιμπίδης, πρόεδρος της Παμμεσηνιακής Ενωσης Συκοπαραγωγών, εναντίον της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών Γεωργίας και Εθνικής Οικονομίας- όσο και κατά του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καλαμών. Ετσι διαμορφώνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις μεταξύ των συκοπαραγωγών και των εμπόρων στην περιοχή. (Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου-Φάκελος 112-39-40, «Το εργατικό κίνημα στην Μεσοπολεμική Καλαμάτα (1929-1934)» Κ. Καπετανάκης 2013). Ο “Ριζοσπάστης” στις 28-08-1932, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο συλλαλητήριο «το οργανώνουν οι αγροτοπατέρες μόνο και μόνο για να συγκρατήσουν την αγανάκτηση των αγροτών κατά των εκμεταλλευτών τους, να την περιορίσουν σε ένα ψήφισμα με αριστερή φρασεολογία, να τροφοδοτήσουν τους φτωχούς συκοπαραγωγούς κάτω από την δική τους επιρροή…». Παρά λοιπόν το καταγγελτικό του λόγο απέναντι στην κινητοποίηση που καλούν οι αγροτιστές, το ΚΚΕ συμμετείχε δυναμικά σε αυτήν! Η τακτική αυτή ήταν αποτέλεσμα του 8ου Συνεδρίου της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας του 1928. Η αντίληψη αυτή του επαναστατικού μετώπου προϋπέθετε την παρέμβαση των κομμουνιστών μέσα σε κάθε αγροτική κινητοποίηση (ακόμα και με εργάτες που πρόσκεινται στο Κόμμα εάν αυτό ήταν αναγκαίο), ώστε να θίξουν την ενιαία ανάγκη του ταξικού αγώνα! (Βάση αυτής της λενινιστικής αντίληψης η Εργατική Βοήθεια Καλαμών προέβλεψε στο πρόγραμμά της την ίδρυση αγροτικών και εργοστασιακών ομίλων).
Εδωσα αυτό το παράδειγμα για να γίνει αντιληπτό ότι και στη συνέλευση που πραγματοποιούν στην Πύλο οι οργανώσεις Πυλίας - Τριφυλίας τον Απρίλη του 1931, που αναφέρει ο κ Μπιτσάνης στην “Ελευθερία”, καθώς και σε πολλά άλλα συνέδρια, παρότι το ΚΚΕ έχει καταγγελτικό λόγο (“αγροτοφασίστας” Τσικλητήρας κλπ), αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι συμμετέχει μεθοδικά “εκ των έσω” στην πορεία ριζοσπαστικοποίησης μιας όλο και μεγαλύτερης μερίδας αγροτών. Ειδικά η περίπτωση Τσικλητήρα που την θεωρώ “κλειδί”, χρήζει πολυδιάστατης μελέτης και την βαθύτερη διερεύνηση της προσωπικότητας αυτής την έχει κάνει πρώτος ο αξιότιμος Δημήτρης Ζέρβας, ο οποίος στην παρουσίαση του βιβλίου μου στην Καλαμάτα αναφέρεται χαρακτηριστικά στον κοινωνικό σκοπό της τέχνης σύμφωνα με τον Τσικλητήρα: “Να εξυψωθεί ολόκληρη η τάξη των μικρών, ταπεινών και καταφρονεμένων αδιακρίτως φυλής και θρησκεύματος, στη θέση που της ανήκει από τον κύριο οικονομικό ρόλο που παίζει στην κοινωνία;” (σελ. 98 του βιβλίου) ! Στις πλάτες ποιανού λοιπόν άλλου τέτοιου αγνού ιδεολόγου μπορεί να “ακουμπίσει” το Κίνημα την εποχή των διώξεων εξαιτίας του Ιδιωνύμου; Και ποιος μέσα στο ΑΚΕ αποδεδειγμένος κομμουνιστής (σαν τον μπάρμπα Λιά τον Ντρε, ή τον μπάρμπα Μήτσο τον Ανεστόπουλο), δεν αντιλαμβανόταν ότι ο καταγγελτικός ρόλος του κόμματος στο πρόσωπο του πανελλαδικής εμβέλειας Τσικλητήρα έχει “προστατευτικό” για αυτούς χαρακτήρα; Και ποιος άλλος πλην αυτού του σπουδαίου φιλήσυχου ανδρός, επηρεαζόμενος βαθιά από τους μαρξιστές φίλους του, θα επιχειρήσει με κάθε μέσο να προστατέψει το κόμμα του το ΑΚΕ το 1932 από τη “φασιστοποίηση”; (σελ. 247). Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις δυο τάσεις στο ΑΚΕ, μετά το 1930 οι μεσσηνιακές εφημερίδες χαρακτήριζαν ως κομμουνιστές τα στελέχη της τάσης εκείνων των αγροτιστών που επέμεναν στον ταξικό χαρακτήρα του κόμματος και στη συνεργασία με τους εργάτες. Στο Θάρρος στις 12-9-1931 διαβάζουμε: “Το αγροτικό κόμμα της Ελλάδος δεν εκπροσωπείται από τους Κομμουνιστές τους οποίους αποδοκίμασεν το Δ’ Αγροτικόν Συνέδριον Θεσσαλονίκης…”! Είναι κάποιοι από αυτούς που δείχνει να “αποσπούσε” με την εκ των έσω αποτελεσματική προπαγάνδα του το ΚΚΕ και τους προετοίμαζε για το μεγάλο Παλλαϊκό Μέτωπο, ενώ παράλληλα αργά αλλά σταθερά το ίδιο το ΚΚΕ αύξανε την δύναμη του! Ενας από αυτούς ήταν ο, -συντηρητικών καταβολών- δικηγόρος Θοδωρής Κορμάς, που προέρχεται από τα σπλάχνα του πρώτου ΑΚΕ και το 1931 έχει θέση «Γενικού Συμβούλου του ΑΚΕ και Γραμματέας του τμήματος Μεσσηνίας».( Βλπ. "Θάρρος" 12-09-1931). Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει για τους Κουρέτα και Κουβελιώτη! Εάν πράγματι ο Κουρέτας ήταν αναγνωρισμένο ηγετικό στέλεχος του πρώτου ανομοιόμορφης πολιτικής σύνθεσης ΑΚΕ, τότε θα είχε αξιοποιηθεί και αυτός αναλόγως σε κάποια θέση τοπικού συμβούλου ή γραμματέα. Αντ’ αυτού βοηθούσε όποιον είχε ανάγκη και προσπαθώντας να υποστηρίξει με κάθε μέσο την συνεταιριστική ιδέα, παρείχε υπερβολικές πιστώσεις στους γύρω συνεταιρισμούς και η επιχείρησή του, -πώλησης λιπασμάτων- έπεσε έξω! Από τα τέλη του 1933 έχει σπουδαίο ρόλο στην οργάνωση του Κινήματος στον Πήδασο, παίρνει το «χρίσμα» και το 1934 είναι ο Κοινοτάρχης του χωριού που αποκαλείται “κομμουνιστοχώρι”! Δεν είναι τυχαίο ότι ο δημοσιογράφος Κώστας Αυγήτας που έρχεται το 1935 στον Πήδασο και είναι αγροτικό στέλεχος του ΚΚΕ, αποκαλεί τον Πήδασο «κόκκινο χωριό» και σπεύδει πρώτα να συναντηθεί με τον «σύντροφο» Κουρέτα (σελ. 157)! Το γεγονός επίσης ότι δεν τον αναφέρει ανάμεσα στους «ιδρυτές» του ΑΚΕ στον επικήδειο του Κουλαμπά το 1963 ο αστός Μερλόπουλος (παρότι μαζί με τους Κουλαμπά και Τσικλητήρα αποτελούσαν την «τριπλέτα» δημιουργίας της κίνησης ΑΚΕ της Πυλίας το 1923), υποδηλώνει, όχι ότι δεν ήταν ένα ηγετικό στέλεχος του Αγροτικού Κινήματος, αλλά προφανώς ότι στη συνείδηση του κόσμου την δεκαετία του ‘60 είχε μείνει ένας καθαρόαιμος “Κουκουές”! Και ο αποθανών βέβαια Κουλαμπάς είχε μείνει από τότε δικαίως στη συνείδηση του κόσμου ως “Κουκουές”, αλλά δεδομένου ότι το ΚΚΕ ήταν τότε στην παρανομία, ο βουλευτής της ΕΔΑ Κουλαμπάς, θάφτηκε ως «ο αγωνιστής της δημοκρατίας» και ο “Κουκουές” Κουρέτας δεν μνημονεύθηκε διόλου στον επικήδειο! Με την ίδια λογική ο πρωτοξάδερφος του Κουρέτα, ο “δαιμόνιος” Κουβελιώτης, δεν επιδίωξε ποτέ να κατεβεί υποψήφιος με το ΑΚΕ αλλά κατέβηκε με το Παλλαϊκό Μέτωπο.
ΣΧΟΛΙΟ: Οσον αφορά την τοποθέτηση του κ. Μπιτσάνη στο γράμμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς για αλλαγή γραμμής και συγκρότηση μετώπων, που έφτασε αργότερα, στις 11 Ιουλίου 1934 και τότε δήθεν άλλαξε (“μαλάκωσε”) η στάση του ΚΚΕ απέναντι σε αυτούς που αποκαλούσε στο συνέδριο του 1934 “αγροτοφασίστες”, με αποτέλεσμα τότε αυτοί να… “δώσουν τόπο στην οργή” και να συμμετάσχουν στο Παλλαϊκό Μέτωπο, χρήζει πολλών περαιτέρω εξηγήσεων που αφορούν το ιστορικό πλαίσιο και δεν είναι του παρόντος. Ενδεικτικά οφείλω να αναφέρω ότι η στροφή του ΚΚΕ προς την υιοθέτηση λαϊκού μετώπου είχε ήδη γίνει από τον Μάρτη του 1934! Οπως τονίζει ο Αντώνης Λιάκος στο βιβλίο του «Εργασία και Πολιτική στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου»: «Μέσω της αντιφασιστικής δράσης άνοιξε ένας δρόμος συνεργασίας και ενοποίησης των συνδικαλιστικών δυνάμεων, αρχικά στην περιφέρεια»! Στην Καλαμάτα αυτό εκφράστηκε με την διεξαγωγή κοινής συγκέντρωσης μεταξύ των 2 Εργατικών κέντρων την Πρωτομαγιά του 1934.
O Κουβελιώτης που κινείται στην Καλαμάτα ετοιμάζοντας εφημερίδα, αποκλείεται να μην το γνωρίζει. Το κλίμα της ενότητας πιθανώς επηρέασε και το -και για αυτό το λόγο διευρυμένο προς τα λίγο “συντηρητικότερα” Βουφραδοχώρια- κοινοτικό συνέδριο του πρώην Δήμου Μεθώνης, με αποτέλεσμα το “κράξιμο” του “Ριζοσπάστη” στο πρόσωπο του… Τσικλητήρα (που είναι εκεί δημοφιλής) να επέλθει με τη δύναμη της… συνήθειας!
Συνεπώς η λογική «σύγχυση» που επικρατεί και αποτυπώνεται στο δημοσίευμα αυτό του “Ριζοσπάστη” το 1934 στο «μεταίχμιο» της αλλαγής της Κομμουνιστικής Διεθνούς έχει σημασία, όχι άμεσα για το δικό μου πόνημα, αλλά για μια άλλη συζήτηση που θα αφορά τους λόγους που το ΚΚΕ δεν βρέθηκε τόσο μέσα όσο επιθυμούσε, και στα λιμενεργατικά και στα αγροτικά γεγονότα του 1934! Το γιατί δηλαδή κατά την προσφιλή φράση του αξιότιμου Παναγή Κουμάντου… «δεν έδεσε τ’ ατσάλι», με πολλά διδάγματα για το σήμερα! Αυτή η μελέτη-συζήτηση έχει κανονιστεί με τον φίλο Κ. Καπετανάκη, απόφοιτου Παντείου με την μεταπτυχιακή εργασία «Το εργατικό κίνημα στην μεσοπολεμική Καλαμάτα», από τον Οκτώβρη του 2014. Τότε όταν εγώ οδήγησα τον Κώστα και τον Δημήτρη Αβαρλή (που ετοιμάζει και αυτός με το καλό εργασία για το “σταφιδικό”), σε Χανδρινού και Πήδασο για τα αρχεία τους, και μαζί πήραμε συνεντεύξεις από παλιούς αγωνιστές και απογόνους τους!
Τον Οκτώβρη του 2015 με τους ερευνητές Κ. Καπετανάκη και Δ. Αβαρλή στο σπίτι του αγροτοσυνδικαλιστή μπάρμπα-Λια Αποστολόπουλου, αδελφού του μπάρμπα Νιόνιου.
Αποσπάσματα από αυτές, καθώς και άλλα πολύτιμα ντοκουμέντα του τόπου μου και φωτογραφίες, που θα μπαίνουν σταδιακά, θα βρείτε στο link που παραθέτω στο βιβλίο μου στη σελ. 272:
http://www.chandrinou-politistikos-syllogos.gr/stafidiki-eksegersh-tou-1935/
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ισχυρισμοί του τύπου ότι ο ακάματος αγωνιστής Κουρέτας ήταν ένα ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕ μέχρι το 1931 που απλά… περιμένει μέχρι το 1934 να αλλάξει γραμμή το “σκληρό” ΚΚΕ και μόνο τότε να “συνεργαστεί” μαζί του είναι πέραν από ανούσιες είναι και ατεκμηρίωτες! Το να επιχειρείς να αποδείξεις πως έναν μόλις χρόνο πριν από την μεγάλη εξέγερση του 1935 δεν υπάρχουν στον Πήδασο μέλη του ΚΚΕ, είναι σαν να επιχειρείς να αποδείξεις ότι στην Αυστραλία δεν υπάρχουν… κοάλα! Οσον αφορά και πολλούς από τους άλλους αγωνιστές σαν τον Νιόνιο Αποστολόπουλο, το Μήτσο Ανεστόπουλο, το Γιώργο Κατσούλη, τον Ηλία Ντρέ, τον Νίκο Κουρέτα κ.ά., η συλλογική μνήμη του τόπου που θυμάται αυτούς τους αγνούς ανθρώπους να πεθαίνουν πιστοί και περήφανοι στο ΚΚΕ, και να συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο τα παιδιά και τα εγγόνια τους, είναι αδιάψευστη!
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΥΣΙΑ: Με το τέλος των “λιμενεργατικών” του 1934, επέρχεται και το τέλος του “καθαρόαιμου” Εργατικού Κινήματος της Καλαμάτας. Τη σκυτάλη τότε παίρνει η Εργατική τάξη της γης (η φτωχομεσαία αγροτιά) και μετατρέπει τον εαυτό της σε ένα επαναστατικό υποκείμενο μέσω των αγώνων της! Στη διαδικασία της πάλης με το Κεφάλαιο οικοδομήθηκε στην πορεία μια ενότητα που οδήγησε στη δημιουργία του “Ενιαίου Μετώπου”. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι οι προσωπικότητες του αγροτικού χώρου που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κλιμάκωση του Σταφιδικού Κινήματος να είναι αυτές που εντάχθηκαν εγκαίρως στο «Ενιαίο Μέτωπο», είτε προέρχονται από το πρώτο ΑΚΕ (π.χ. Κορμάς) είτε προέρχονται απευθείας από το ΚΚΕ (π.χ. Κουλαμπάς κ.ά.) (σελ. 234 του βιβλίου μου).
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Δεν στέκομαι σε μομφές διότι οι ερευνητές συγγραφείς κατανοούν ότι δεν έχουν βάση. Οφειλα όμως να απαντήσω επί της ουσίας, δεδομένου ότι δέχτηκα μια πρόκληση εν μέσω “ολυμπιακής εκεχειρίας” αλλά και εν μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων -κληροδότημα και παρακαταθήκη- εκείνων των σπουδαίων αγωνιστών του τόπου μου! Η εμπάθεια δεν είναι επαρκής μέθοδος ιστορικής ανάλυσης! Εγινε κατανοητό μέσα από την επεξήγηση του τρόπου της χρόνιας και επίπονης (“πόρτα- πόρτα”) έρευνάς μου επί γεγονότων του βιβλίου μου, ότι πέρα από κάθε αυτάρεσκη παρελθοντολογία, στο πόνημά μου προτίμησα να επικεντρωθώ στις πολύτιμες αναφορές στο σήμερα που ενδιαφέρουν τον αναγνώστη. Η δική μου παραγωγική γενιά είναι αυτή που πλήττεται από τον «ατέρμονο Μεσοπόλεμο» που βιώνουμε, και όχι εκείνη η γενιά του κ. Μπιτσάνη που φέρει βαρύτατες ευθύνες για τη «συγκρουσιακή» κουλτούρα της μεταπολίτευσης. Του εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο του.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Ηλίας Ε. Καραμπάτσος

***   Χωρίς βοήθεια και Κοινωνικό Εισόδημα στην Καλαμάτα
Χωρίς βοήθεια και Κοινωνικό Εισόδημα στην Καλαμάτα
~  Η ενεργοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στο Δήμο Καλαμάτας προκάλεσε τον αποκλεισμό δικαιούχων της περιοχής από άλλες σημαντικές ενισχύσεις προηγούμενων κοινωνικών προγραμμάτων. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης έχει περισσότερα ευεργετήματα, όμως, σε αυτό δεν εντάχθηκαν για άγνωστους λόγους όλοι οι προηγούμενοι δικαιούχοι.
Υπενθυμίζεται ότι στους 3 δήμους που εφαρμόζεται το πρόγραμμα Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σταματούν αυτόματα όλες οι υπόλοιπες ενισχύσεις όπως η κάρτα σίτισης, το επίδομα ρεύματος και ενοικίου κ.λπ. Οπως φαίνεται όμως, κάποιοι δικαιούχοι άλλων ενισχύσεων είτε δεν υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, είτε αποκλείστηκαν εξαιτίας των αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων και έτσι έμειναν χωρίς βοήθεια. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης παρέχει ποσό 200 ευρώ το μήνα ανά περίπτωση, προσαυξημένο με βάση τα τέκνα και την οικογενειακή κατάσταση, σύμφωνα με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Για το πρόβλημα που έχει προκύψει, αναγνώστης μας επικοινώνησε μαζί μας και διαμαρτυρήθηκε ότι με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αυτός και άλλοι δικαιούχοι, οικονομικά αδύναμοι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, κόπηκαν αυτόματα από την κάρτα σίτισης και από το επίδομα ρεύματος και ενοικίου, στα οποία ήταν ενταγμένοι. Μάλιστα, ο αποκλεισμός τους, όπως μας επεσήμανε, έγινε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, καθώς έρχεται ο Σεπτέμβριος όπου οι ανάγκες μεγαλώνουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Το πρόβλημα αυτό μας επιβεβαίωσαν στελέχη της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, που όμως δεν ήταν σε θέση να μας προσδιορίσουν πόσοι ακριβώς είναι οι χαμένοι. Μας σημείωσαν, ωστόσο, ότι το πρόβλημα έχει εντοπιστεί στο υπουργείο και αναζητείται η λύση του, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι οικονομικά αδύναμοι να τύχουν στήριξης κι ενίσχυσης.
Τα στελέχη της Πρόνοιας παρατήρησαν ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης έχει πιο πολλές και μεγάλες παροχές, όταν αυτές ενεργοποιηθούν στο σύνολό τους και αρκετοί από τα προηγούμενα προγράμματα (και της κάρτας σίτισης) εντάχθηκαν σε αυτό. Για τους υπόλοιπους που αποκλείστηκαν, το υπουργείο ψάχνει λύση για την επανένταξή τους.
Οι 30 δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι οι ακόλουθοι: Νέα Ιωνία, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Φυλή, Αγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Αιγάλεω, Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Νίκαια – Αγιος Ιωάννης Ρέντη, Πέραμα, Λαμία, Βέροια, Παύλος Μελάς, Κιλκίς, Κατερίνη, Ρέθυμνο, Γόρτυνα, Ορεστιάδα, Καβάλα, Αρτα, Ζάκυνθος, Λέσβος, Καλαμάτα, Σικυώνα, Κάλυμνος, Λέρος, Τρίκαλα, Ελασσόνα, Πύργος, Αιγιαλεία και Καστοριά.  Γ.Σ.

***  4 προσφορές για τους 95 τόνους λαδιού στο Κορυφάσιο
4 προσφορές για τους 95 τόνους λαδιού στο Κορυφάσιο
~  Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για την αγορά ελαιολάδου στη δημοπρασία που έγινε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορυφασίου, καθώς κατατέθηκαν 4 προσφορές.
Οπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Λάζαρος Σύρνος, οι προσφορές ήταν: Της εταιρείας ΑΓΡΟΒΙΜ (ιδιοκτησίας Γυφτέα) που αναδείχθηκε πλειοδότης με 3,22 ευρώ. Της εταιρείας Αφοί Φούφα (από τα Δολιανά Κυνουρίας) με 3,21, της εταιρείας Κωνσταντόπουλου (Ενωση Μεσσηνίας) με 3,18 και του Εμμανουήλ Κοκονοζάκη (από την Κρήτη) με 3,17 ευρώ.
Πουλήθηκαν 95 τόνοι ελαιολάδου, οξύτητας 0,4.

***  Παλιά Μάνη: «Ένα φωτογραφικό ταξίδι γεμάτο όμορφες αναμνήσεις» 
Αλύπα
~ Το μέλλον είναι εκατοντάδες χιλιάδες νήματα. Το παρελθόν όμως είναι ένα ύφασμα που δεν μπορεί να ξηλωθεί.
Orson Scott Card, 1951-, Αμερικανός συγγραφέας επιστ. φαντασίας
Σε αυτό μας το άρθρο κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν το οποίο όσο κι αν οι καιροί αλλάζουν, όσες αλλαγές συμβαίνουν, στην μνήμη τουλάχιστον των παλαιότερων, παραμένει χαραγμένο με ανεξίτηλα χρώματα μαζί με τις όμορφες αναμνήσεις του.
Φωτογραφίες ασπρόμαυρες , ξεθωριασμένες μεν από τον χρόνο , αλλά όχι και από την καρδιά μας, χάρις την επιμονή ορισμένων ρομαντικών εραστών της παλιάς Μάνης , έχουν αποτυπωθεί και υπάρχουν σήμερα ώστε να φέρνουν πιο κοντά μας το χτες.
140Ένας τέτοιος εραστής της παλιάς Μάνης είναι ο Γιάννης Βουρλίτης ο οποίος με τον φωτογραφικό φακό του, κάτω από δύσκολες καταστάσεις  τον καιρό εκείνον, περιηγήθηκε στα χωριά όλης της Μάνης και αποτύπωσε την εικόνα τους, έτσι ώστε να μας δίνει την ευκαιρία σήμερα, βλέποντας τες, να ταξιδεύουμε στον όχι και πολύ μακρινό χρόνο.
Το πλούσιο φωτογραφικό του υλικό έχει συγκεντρωθεί και βρίσκεται στην «Εικονοβίβλο της Μάνης» σε εκδόσεις της  Αδούλωτη Μάνη  του Γιώργου Δημακόγιαννη.
Μαζί ας πάρουμε μια γεύση από κάποιες φωτογραφίες που ζωντανεύουν στην μνήμη κάποιων από εμάς , τα παιδικά μας χρόνια στην Παλιά, φτωχή μεν, αλλά πλούσια σε καρδιά και περηφάνια , Μάνη.

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Ξανά πρόεδρος ο Στράτος στη Σούπερ Λίγκα

~ Μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Θοδωρή Γιαννίκου, ο Γιώργος Στράτος ήταν ο μοναδικός υποψήφιος στις εκλογές της Σούπερ Λίγκας που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης.
Και η εκλογή του έγινε με 12 ψήφους και την υποστήριξη της συμμαχίας ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ.
Τον νέο πρόεδρο δεν ψήφισαν ο Ολυμπιακός, ο Λεβαδειακός και η Λάρισα ενώ απουσίαζε ο Ηρακλής.
Πρόκειται σαφώς για ένα σημαντικό πλήγμα για την πολιτική που χάραξε ο Ολυμπιακός στην υπόθεση του προέδρου της Λίγκας. Αφενός επειδή «άδειασε» τον Στράτο, τον εξώθησε σε παραίτηση και εν τέλει αυτός επανεξελέγη, λαμβάνοντας και πάλι την ψήφο εμπιστοσύνης των ΠΑΕ.
Και αφετέρου διότι ο Γιαννίκος δεν κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του έναν ικανό αριθμό ομάδων ώστε να πετύχει την εκλογή του.
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια που ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας δεν προέρχεται ή δεν υποστηρίζεται από τον Ολυμπιακό.
Στην παρούσα συγκυρία διαφαίνεται ότι οι συσχετισμοί εντός της λίγκας έχουν ανατραπεί και ο Ολυμπιακός δεν συγκεντρώνει τις συντριπτικές πλειοψηφίες που είχε σε κάθε σημαντική απόφαση της Λίγκας τα προηγούμενα χρόνια.   Πηγή: sport-fm.gr 

***  Ανακοίνωσε τον Κουλιμπαλί ο Παναθηναϊκός
~  Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ουσμάν Κουλιμπαλί. Οι πράσινοι συμφώνησαν με τον παίκτη ο οποίος υπέγραψε μέχρι το 2019.
Αναλυτικά:
Η Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του Ουσμάν Κουλιμπαλί. Ο αμυντικός από το Μάλι υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και τον καλωσορίζουμε στην «πράσινη» οικογένεια μας. Διαβάστε περισσότερα στο pamesports.gr.

***  Ανακοίνωσε Σάμπα ο Παναθηναϊκός!
Τέλος καλό, όλα καλά! Ο θηριώδης κεντρικός αμυντικός, Κρίστοφερ Σάμπα ντύθηκε και επίσημα στα πράσινα, αποτελώντας το δέκατο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού.              
Ο Κρίστοφερ Σάμπα είναι το δέκατο φετινό απόκτημα του Παναθηναϊκού!
Έστω με μια μικρή… καθυστέρηση (μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή στα μπόνους του συμβολαίου), ο θηριώδης κεντρικός αμυντικός ντύθηκε και επίσημα στα πράσινα.
Ο Κονγκολέζος στόπερ υπέγραψε για ένα χρόνο, με προοπτική ανανέωσης για ακόμη ένα και ουσιαστικά… έκλεισε τον μεταγραφικό «χορό» του τριφυλλιού. Σήμερα είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις για Κουλιμπαλί και Εμποκού.
Κάπως έτσι, ο Αντρέα Στραματσόνι βάζει ένα πολύτιμο εργαλείο στα μετόπισθεν και παρέα με τον Μολέδο συνθέτουν ένα «αχτύπητο» δίδυμο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του Κρίστοφερ Σάμπα. Ο Κογκολέζος αμυντικός υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα μας μέχρι το καλοκαίρι του 2017 και τον καλωσορίζουμε στην «οικογένεια» του «τριφυλλιού».
Το who is who
Ο Βεϊζενί Κρίστοφερ Σάμπα -όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμό του- γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου του 1984 στο Κρετέιγ της Γαλλίας. Είναι διεθνής με την Εθνική του Κογκό, από το 2004, μετρώντας 26 εμφανίσεις και ένα γκολ έκτοτε, ενώ φέρει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του.
Ο Σάμπα ξεκίνησε την καριέρα του σε επαγγελματικό επίπεδο στην Σεντάν, αρχικά στην δεύτερη ομάδα -το 2002- κι έπειτα στην πρώτη. Μετά από τρεις μόλις εμφανίσεις εκεί, «μετακόμισε» στο Βερολίνο και τη Χέρτα, το καλοκαίρι του 2004.
Στην διάρκεια της τριετούς παρουσίας του στη γερμανική ομάδα, ο 32χρονος -σήμερα- στόπερ έκανε 28 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων έξι στο Κύπελλο UEFA και άλλων δύο στο Κύπελλο Intertoto.
Στις 25 Ιανουαρίου του 2007, πήρε μεταγραφή για τη Μπλάκμπερν, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο για τρεισήμισι χρόνια, ενώ έκανε ντεμπούτο σε ένα ματς με αντίπαλο την Λούτον, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου του αγγλικού Κυπέλλου, αντικαθιστώντας τον Ράιαν Νέλσεν, στο 69ο λεπτό. Στην Πρέμιερ Λιγκ αγωνίστηκε για πρώτη φορά κόντρα στην Τσέλσι, στην ήττα με 3-0, στις 31 Ιανουαρίου του ίδιου έτους.
Ο Σάμπα πέτυχε το πρώτο του γκολ στην «μεγάλη» κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου στις 17 Μαρτίου 2007, στην εκτός έδρας ήττα της Μπλάκμπερν με 2-1 από την Γουέστ Χαμ, με κεφαλιά στο 47’.
Την επόμενη σεζόν, λογίζονταν ως βασικός και στις 22 Οκτωβρίου υπέγραψε καινούργιο συμβόλαιο -μέχρι το καλοκαίρι του 2012- για να ακολουθήσει νέα συμφωνία του με τα «ρόδα», το Νοέμβριο του 2009, πενταετούς διάρκειας. Την σεζόν 2010-11 πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ομάδας, στις 2 Φεβρουαρίου 2011 έβαλε την υπογραφή του στο συμβόλαιο που του πρόσφερε η Μπλάκμπερν για τα επόμενα τεσσεράμισι χρόνια και στις 24 Φεβρουαρίου 2012 αποχώρησε με προορισμό την Ανζί, έχοντας συνολικά 161 συμμετοχές και 16 τέρματα με την αγγλική ομάδα.
Στη Ρωσία, ο Σάμπα υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο, όμως έμεινε μόνο μια χρονιά, στην διάρκεια της οποίας έκανε 32 εμφανίσεις και πέτυχε τέσσερα γκολ. Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, της οποίας τη φανέλα συμφώνησε να φορέσει στις 31 Ιανουαρίου 2013.
Ωστόσο, μετά από 10 παιχνίδια και έξι μόλις μήνες, με την ΚΠΡ να υποβιβάζεται, το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού επέστρεψε στην Ανζί. Αφού έπαιξε σε πέντε ματς, σκοράροντας μια φορά, μετακινήθηκε μαζί με άλλους δυο συμπαίκτες του στη Ντινάμο Μόσχας, στις 29 Αυγούστου 2013. Συνολικά, είχε 51 συμμετοχές και οκτώ τέρματα στα τρία χρόνια της παραμονής του στην ρωσική πρωτεύουσα


***  Μένει ο Μπουμάλ, δεν πάει για Σιμάο ο Παναθηναϊκός
Με την φανέλα του Παναθηναϊκού θα συνεχίσει να αγωνίζεται ο Ολιβιέ Μπουμάλ, ενώ δεν υπάρχει θέμα επιστροφής του Σιμάο Μάτε Τζούνιορ, ο οποίος προτάθηκε, αλλά δεν απασχόλησε
Το τι μέλλει γενέσθαι με τις περιπτώσεις των Μπουμάλ και Σιμάο Μάτε Τζούνιορ, που απασχόλησαν έντονα τις τελευταίες ώρες, ξεκαθάρισε ο Παναθηναϊκός.
Οι πράσινοι, λοιπόν, έκαναν σαφές πως ο Καμερουνέζος εξτρέμ παραμένει κανονικά στο σύλλογο. Όπως «βγαίνει» από το ρεπορτάζ, δεν υπήρξε ποτέ πρόταση της Τραμπζονσπόρ για τον ποδοσφαιριστή και ουσιαστικά έγινε απλώς μια –άκαρπη- προσπάθεια του μάνατζέρ του να τον… σπρώξει προς Τουρκία μεριά.
Παράλληλα, από το τριφύλλι υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχει κανένα θέμα επιστροφής του άλλοτε πράσινου στην ομάδα. Παραδέχονται πως ο Σιμάο όντως προτάθηκε, όμως ουσιαστικά η περίπτωσή του δεν απασχόλησε ποτέ και δεν τέθηκε στο… τραπέζι ενδεχόμενη απόκτησή του.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως ο Αμπέντ έφυγε και επίσημα, αφού η Ντιζόν τον ανακοίνωσε για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια στο… νήμα για να αποχωρήσει ο Κλωναρίδης, που όλα δείχνουν πως οδεύει ολοταχώς για Γαλλία.

*** Τόσα έδωσε ο Ολυμπιακός στην Κρουζέιρο για τον Βιάνα
Στα 2 εκατ. ευρώ έφτασε η μεταγραφή του Μπρούνο Βιάνα από την Κρουζέιρο στον Ολυμπιακό, ενώ η «Ραπόσα» διατηρεί και ποσοστό μεταπώλησης, σύμφωνα με τους Βραζιλιάνους.               Λεπτομέρειες από τη μεταγραφή του Μπρούνο Βιάνα στον Ολυμπιακό αποκάλυψαν οι Βραζιλιάνοι. 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «superesportes.com.br», οι «ερυθρόλευκοι» πλήρωσαν 2 εκατ. ευρώ για να κάνουν δικό τους τον νεαρό αμυντικό, ωστόσο η «Ραπόσα», που έχει ανακοινώσει ήδη την παραχώρησή του, δεν θα εισπράξει όλο το ποσό.
Η Κρουζέιρο, λοιπόν, θα βάλει στα ταμεία της 1,4 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα να πηγαίνουν στην εταιρία μάνατζερ που έχει τα δικαιώματα του παίκτη. Επίσης, η βραζιλιάνικη ομάδα θα εισπράξει άλλες 500.000 ευρώ, εφόσον ο Βιάνα συμπληρώσει 40 παιχνίδια με την ερυθρόλευκη φανέλα.
Τέλος, στη συμφωνία των δύο πλευρών έχει μπει και ποσοστό μεταπώλησης του 21χρονου σέντερ μπακ, με τη «Ραπόσα» να καρπώνεται το 25%, από το ποσό της μεταγραφής.

*** Ερυθρόλευκοι και με τη βούλα Καντόσο και Βιάνα 
Ανακοινώθηκαν από την ΠΑΕΕρυθρόλευκοι και με τη βούλα Καντόσο και Βιάνα 

~
Ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός η απόκτηση του Όσκαρ Καρντόσο. Ο διεθνής Παραγουανός επιθετικός αφού υπέγραψε το συμβόλαιό του με τους Ερυθρόλευκους, φωτογραφήθηκε με τη φανέλα της ομάδας και στη συνέχεια πήγε στο «Γ.Καραϊσκάκης» για να παρακολουθήσει το φιλικό ματς με τον Λεβαδειακό που έληξε με 2-0.
Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός:
«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του διεθνούς Παραγουανού στράικερ, Όσκαρ Καρντόσο».
Το who is who του Όσκαρ Καρντόσο
 Ο Όσκαρ Ρενέ Καρντόσο Μαρίν (1.93μ.) γεννήθηκε στις 20/5/1983 στην Juan Eulogio Estigarribia της Παραγουάης. Αγωνίζεται στην κορυφή της επίθεσης και στην σπουδαία του καριέρα έχει αναγκάσει άπαντες να υποκλιθούν στο ταλέντο του και να του δώσουν αρκετά προσωνύμια όπως «βομβιστής» ή «μηχανή των γκολ». Μεταξύ πολλών άλλων, φημίζεται για την ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι, το δυνατό αριστερό του σουτ και τις εκτελέσεις στις στημένες μπάλες.
Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο, σε πολύ μικρή ηλικία, στην CA 3 de Febrero Jugend. Αφού απέκτησε εμπειρίες και παράλληλα αγωνίστηκε και στη μεγαλύτερη ηλικιακά ομάδα (3 de Febrero) του μικρού αυτού συλλόγου τη σεζόν 2004/05 έπαιξε στο υψηλότερο ποδοσφαιρικό επίπεδο της πατρίδας του με τη φανέλα της Nacional. Αρκούσε ένας χρόνος για να πείσει πόσο σπουδαίος είναι (σ.σ.: με 17 γκολ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας) και να μεταγραφεί στα μισά της σεζόν 2006/07 στη Newell's Old Boys της Αργεντινής. Το ξεκίνημά του ήταν πολλά υποσχόμενο. Έβαλε 11 γκολ σε 16 ματς και ταυτόχρονα πήρε τον τίτλο του κορυφαίου Παραγουανού ποδοσφαιριστή της χρονιάς (2006).
«Μιλούσαν» τόσο πολύ και δυνατά τα κατορθώματά του για 'κείνον που... ακούγονταν μέχρι την Ευρώπη. Κάπως έτσι τον Ιούνιο του 2007 πέρασε τον Ατλαντικό για να γίνει ποδοσφαιριστής της S.L. Benfica στην Πορτογαλία και ν' αποτελέσει, τουλάχιστον ως εκείνη την στιγμή, τη 2η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου της Λισσαβόνας.
Με τους «αετούς», όπως είναι το προσωνύμιο της S.L. Benfica, ο Όσκαρ εντυπωσίασε από το ξεκίνημα. Στο φινάλε της σεζόν ο απολογισμός του ήταν 40 ματς σε Liga NOS, UEFA Champions League και UEFA Cup, 17 γκολ και 5 ασίστ. Εξίσου παραγωγική ήταν και η επόμενη (2008/09) σεζόν του στη Λισσαβόνα. Σε 35 ματς σημείωσε 17 γκολ (όλα στο πρωτάθλημα) και έδωσε 3 ασίστ.
Οι αριθμοί του εκτοξεύθηκαν την 3η του χρονιά (2009/10) στην Πορτογαλία όπου σε 47 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις είχε 38 γκολ και 6 ασίστ. Τα 26 από τα γκολ του ήταν για το πρωτάθλημα και του χάρισαν τον τίτλο του 1ου σκόρερ μπροστά από τον εξίσου σπουδαίο επιθετικό και αντίπαλό του σ' αυτή τη «μάχη», Ραδαμέλ Φαλκάο, που αγωνιζόταν εκείνη την περίοδο στην FC Porto. Παράλληλα πανηγύρισε την κατάκτηση του 1ου πρωταθλήματός του με την ομάδα.
Ο Παραγουανός συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς και την επόμενη (2010/11) χρονιά στέλνοντας 23 φορές την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα σε 42 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Επιπρόσθετα έδωσε και 7 ασίστ. Με την ομάδα του εκείνη τη σεζόν έφτασε ως και τα ημιτελικά του UEFA Europa League. Η σεζόν 2011/12 δεν αποτέλεσε εξαίρεση αλλά τον... κανόνα των εμφανίσεων του. Σε 45 ματς σε πρωτάθλημα, κύπελλο και UEFA Champions League (σ.σ.: έφτασε ως και τα προημιτελικά) έβαλε 28 γκολ και μοίρασε 7 ασίστ.
Ο Όσκαρ «έσπασε» τα κοντέρ την περίοδο 2012/13 καθώς σε 46 αγώνες σημείωσε 31 γκολ και μοίρασε 7 ασίστ έχοντας μάλιστα τη χαρά να φτάσει ως και τον τελικό του UEFA Europa League όπου ηττήθηκε από την FC Chelsea. Η τελευταία του, αλλά εξίσου εντυπωσιακή, σεζόν στους «αετούς» της Λισσαβόνας ήταν η 2013/14 όπου, μάλιστα, στον όμιλο του UEFA Champions League αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό. Ο Θρύλος ήταν εκείνος που, μαζί με την γαλλική, Paris SG, πήραν το εισιτήριο για τους 16 της διοργάνωσης με συνέπεια η 3η SL Benfica να συνεχίσει στο UEFA Europa League. Για μία ακόμη φορά η διαδρομή των «αετών» και του Καρντόσο ήταν μακρινή αφού έφτασαν ως και τον τελικό όπου ηττήθηκαν από την Σεβίλλη στα πέναλτι. Εντός συνόρων πάντως ο Καρντόζο πανηγύρισε την κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος.
Το καλοκαίρι του 2014, μετά από πολλές εξαιρετικές και «γεμάτες» σε συμμετοχές και γκολ στην Πορτογαλία μετακόμισε στην Τουρκία και την Trabzonspor. Και αυτή η χρονιά του ήταν «γεμάτη» αφού στο φινάλε της ο απολογισμός του ήταν 42 ματς σε πρωτάθλημα, κύπελλο και UEFA Europa League, 20 γκολ και 4 ασίστ. Πέρυσι (2015/16) σε 24 αγώνες είχε 8 γκολ και 2 ασίστ και από σήμερα είναι παίκτης του Θρύλου και καλείται να συνεχίσει να σκοράρει με την ερυθρόλευκη και ριγωτή.
Συνοπτικά ο Παραγουανός έχει κατακτήσει 2 πρωταθλήματα Πορτογαλίας, 1 κύπελλο Πορτογαλίας και ήταν φιναλίστ σε 2 τελικούς UEFA Europa League. Σε προσωπικό επίπεδο αναδείχθηκε δύο χρονιές (2006 και 2009) κορυφαίος Παραγουανός παίκτης, δύο φορές πρώτος σκόρερ στο πορτογαλικό πρωτάθλημα (2009/10 και 2011/12) και τρεις φορές πρώτος σκόρερ στο πορτογαλικό κύπελλο (2007/08, 2010/11 και 2012/13). Ήταν και πρώτος σκόρερ του UEFA Europa League τη σεζόν 2009/10.
Όσον αφορά στα στατιστικά του, ο Όσκαρ μετράει κάτι λιγότερο από 500 ματς με όλους τους συλλόγους που έχει αγωνιστεί (σ.σ.: ακόμα και στην εφηβική του ηλικία αν και η ακρίβεια των αριθμών για τα πρώτα του χρόνια ελέγχεται) και 261 τέρματα.
Σε επίπεδο Εθνικής ομάδας, έχει 49 ματς και 9 γκολ παίρνοντας μέρος στα Κόπα Αμέρικα του 2007 και του 2011 αλλά και στο Μουντιάλ του 2010 όπου έφτασε ως και τα προημιτελικά».
Ανακοινώθηκε και ο Βιάνα
 Λίγο μετά το τέλος του φιλικού, οι Ερυθρόλευκοι ανακοίνωσαν και την απόκτηση του Μπρούνο Βιάνα από την Κρουζέιρο.
«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, Μπρούνο Βιάνα».
«Ο Μπρούνο Βιάνα Βιλέμεν Ντα Σίλβα (1.87μ.) γεννήθηκε στις 5/2/1995 στη Βραζιλία. Αγωνίζεται στη θέση του κεντρικού αμυντικού και από πολύ μικρή ηλικία ξεχώρισε για το ταλέντο του.
Είναι ένας αμυντικός που ξέρει να «διαβάζει» το παιχνίδι και να επεμβαίνει έγκαιρα και έγκυρα για να απομακρύνει τους κινδύνους για την άμυνα. Είναι αρκετά δυναμικός και παρά το ύψος του χαρακτηρίζεται αρκετά γρήγορος.
Άρχισε να μαθαίνει ποδόσφαιρο στις Ακαδημίες της Cruzeiro το 2010 όταν και εντάχθηκε εκεί. Τους τελευταίους μήνες του δόθηκε η ευκαιρία ν' αγωνιστεί και στη μεγάλη ομάδα του βραζιλιάνικου συλλόγου για ν' αποδείξει τι μπορεί να κάνει.
Σε 20 ματς σε όλες τις διοργανώσεις (σ.σ.: 13 στο Brasileirao, 4 Copa do Brasil, 2 στο Mineiro και 1 στην Primeria Liga) και συνολικά 1.751 λεπτά συμμετοχής, κατάφερε να επιβεβαιώσει ότι αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Γι' αυτό και ο Ολυμπιακός αποφάσισε να τον κάνει δικό του».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016:
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 01 Αυγούστου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  Arfara  News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  01 Αυγούστου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02  Αυγούστου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-02-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03  Αυγούστου  2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-03-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Αυγούστου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Αυγούστου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-05-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Αυγούστου 2016  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-06-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07  Αυγούστου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-07-2016.html  .-
~Αθλητικό Σάββατο-κύριακο  06 και 07 Αυγούστου 2016  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ αγώνες ΡΙΟ  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/06-07-2016.html .- 
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 08 Αυγούστου  2016  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-08-2016.html .- 
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΝΩΝΕΣ  2016 ΡΙΟ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ Δευτέρα  08  Αυγούστου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/2016-08-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 09 Αυγούστου 2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-09-2016.html .- ~  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΡΙΟ ΒΡΑΖΗΛΙΑΣ Αποτελέσματα 3ης  ΗΜΕΡΑΣ Κληρώσεις -πρόγραμμα ΕΠΣΜεσσηνίας   Τρίτη 09 Αυγούστου  2016: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/3-09-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  10  Αυγούστου  2016: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-10-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  11 Αυγούστου  2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-11-2016.html .- 
~ ΟΛΥΜΠΙΑΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΙΟ 4η  και 5η  Ημέρα Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/4-5-11-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-12-2016.html  
 ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  13 Αυγούστου 2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-13-2016.html .-  
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  13 Αυγούστου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-13-2016.html .-
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 14  Αυγούστου 2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-14-2016.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 13  και  14  Αυγούστου 2016 Ολυμπιακοί Ρίο 7η, 8η και 9η Ημέρα   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/13-14-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-15-2016.html .-
* ~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΡΙΟ 2016  9η  Ημέρα Δευτέρα  15 Αυγούστου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/2016-9-15-2016.html .- 

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  16 Αυγούστου 2016:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-16-2016.html .-
~ 31η  Ολυμπιακοί Ρίο Βραζιλίας 10η  και  11η  Ημέρα Τρίτη 16  Αυγούστου 2016
 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-10-11-16-2016.html .- 

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 17 Αυγούστου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-17-2016.html .-
~ 31η   Ολυμπιακοί αγώνες Ρίο 2016  12η Ημέρα αγώνων Τετάρτη 17  Αυγούστου  2016   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31.html  .- 
   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  18 Αυγούστου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-18-2016.html .- 

~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  18 Αυγούστου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-18-2016.html  .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 19 Αυγούστου  2016:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-19-2016.html .-
31η Ολυμπιακοί Αγώνες ΡΙΟ  Βραζιλία 2016 Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 13η Ημέρα αγώνων : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-2016-19-2016-13.html  .-
~  Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   :   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  20  Αυγούστου  2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-20-2016.html .-
~  31οι Ολυμπιακοί Αγώνες ΡΙΟ Βραζιλίας  14η και 15η  Ημέρα Σάββατο 20 Αυγούστου 2016 :    http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-14-15-20-2016.html .-   
~   ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  20  και  21  Αυγούστου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/20-21-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 20  Αυγούστου  2016 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-20-2016.html .- 

~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 22  Αυγούστου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-22-2016.html .- 
~ ΒΙΟΙ  ΑΓΙΩΝ  ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 9ο  Κεφάλαιο Παναγιές της Ελλάδας  μας Τρίτη 23  Αυγούστου 2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/9-23-2016.html .-
 ~   Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-24-2016.html  .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  24 Αυγούστου 2016:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-24-2016.html .-
~ ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 25  Αυγούστου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-25-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28 Αυγούστου  2016  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-28-2016.html .-  
ΤΗΝΟΣ Το  νησί της Παναγίας 26   και 27  Αυγούστου 2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/08/26-27-2016.html  .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 29 Αυγούστου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-29-2016.html  .- 
   ~  Η Εφημερίδα μας  Arfara  News  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  29  Αυγούστου  2016: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-29-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 30  Αυγούστου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-30-2016.html .- 

~ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ -ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ -ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  -ΑΘΩΣ Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/30-2016.html  .-  
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο Αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  31 Αυγούστου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-31-2016.html .-
~
 ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2016  :
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 01  Σεπτεμβρίου  2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-01-2016.html .-


~   ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4932 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3069 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      3068  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                 11.0 69          βίντεο   .-  
~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
καί


1 σχόλιο:

  1. Γεια σου
    Χρειάζεστε ένα δάνειο, αλλά που απορρίπτονται από την Τράπεζα ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ότι έχετε συμβατό συνθήκες να σας μηνιαία έσοδα, υπέρογκα επιτόκια. Χρειάζεστε ένα δάνειο για να καλύψει τις ανάγκες σας. Κανένα πρόβλημα. Ό, τι την οικονομική σας κατάσταση, θα προσφέρουν ενυπόθηκα δάνεια, διεθνή δάνεια, εμπορικά δάνεια, δάνεια προσωπικά, αποκλειστική και εκπαιδευτικά δάνεια. Προσφέρω δάνεια διαθέσιμα σε ανθρώπους, και πολλές εταιρείες. σας είναι πραγματικά ανάγκη έτσι επικοινωνήσετε μαζί μου: leferfrancisjean@gmail.com
    Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή