ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου 2016

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου 2016 :
~



 ~ Η εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου στην Καλαμάτα
Η εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου στην Καλαμάτα
 ~ Στον πανηγυρίζοντα ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου, της συνοικίας Γιαννιτσανίκων Καλαμάτας, λειτούργησε χθες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. 
Ο μητροπολίτης  απευθυνόμενος στους πιστούς, ευχήθηκε η Παναγία να είναι αρωγός στη ζωή μας και ιδιαίτερα στους αδελφούς μας οι οποίοι επλήγησαν από τη χθεσινή κακοκαιρία. Τόνισε δε την ανάγκη να βρεθεί ο ένας δίπλα στον άλλον με πνεύμα αγάπης και συνοχής. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η βοήθειά μας δεν πρέπει να παραμείνει σε λόγια και ευχολόγια, αλλά εμπράκτως να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον». Κλείνοντας τόνισε ότι η ζωή δεν πρέπει να οριοθετείται στο «εγώ» μας αλλά στο «εμείς».  

***   Τα αποτελέσματα της θεομηνίας στο Ν. Ηλείας : .
Ο δρόμος μπροστά απο το οινοποιείο Παναγιωτόπουλος.
Πρωτόγνωρη για τον τόπο μας ήταν η πρόσφατη θεομηνία. Χαρακτηριστικό της έντασης και του μεγέθους της είναι η έκπληξη πολλών ηλικιωμένων του χωριού μας που ομολογούσαν πως τέτοια νεροποντή δεν έχουν ξαναδεί.
Πράγματι! ότι άφησε πίσω της αυτή η νεροποντή μαρτυρά τη μανία της. Κατεστραμμένοι αγροτικοί δρόμοι, πλημμυρισμένα υπόγεια είναι μόνο ένα μέρος από τα αποτελέσματα της μανίας της. Η φυσική εδαφική κλίση του χωριού μας συνέβαλε ώστε να εκτονώνεται η ένταση του φαινομένου και έτσι να μην έχουμε μεγαλύτερη πλημμύρα μέσα στο χωριό.
Η επόμενη μέρα όμως δείχνει και μία άλλη καταστροφή.......
 Στις περισσότερες αγροτικές περιοχές έχει παρατηρηθεί μεγάλη πτώση ελαιοκάρπου που αγγίζει μέχρι και το 40% της παραγωγής. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει γιατί σε συνδυασμό με την έξαρση του δάκου μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για την φετινή ελαιοσυγκομιδή.
Όσον αφορά τον κομμάτι των αγροτικών δρόμων που προαναφέραμε θα θέλαμε να τονίσουμε πως είναι ένα θέμα που ταλανίζει το χωριό μας πολλά χρόνια. Φέτος όμως δεν έχει προηγούμενο. Ας αναλάβει ο δήμος αυτά που του αναλογούν και να είναι συνεπής σε ένα τόσο σημαντικό θέμα γιατί έχουμε φτάσει στα όρια μας. Με το καλό παρακαλάμε και δεν μας ακούνε. Τι άλλο θα πρέπει να κάνουμε;

*** ΠΟΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – Είναι η δεύτερη φορά που προσπαθούν να…συνεννοηθούν με το ελληνικό κράτος

Ακόμα μία μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη, θέλει να δημιουργήσει η Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η μεγάλη ζήτηση των αυτοκινήτων της, η οποία έχει κορυφωθεί με το νέο πιο οικονομικό αυτοκίνητό της το Model 3, αλλά και η έλευση του νέου SUV, έχει αυξήσει τις ανάγκες παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη η εταιρεία έχει λάβει 325.000 παραγγελίες για το Model 3.
Πέρσι η Tesla εγκαινίασε στην πόλη Tilburg της Ολλανδίας τη δεύτερη γραμμή παραγωγής στην Ευρώπη. Με αυτή την τεράστια μονάδα η παραγωγή στην Ευρώπη έφτασε τα 450 αυτοκίνητα την εβδομάδα, από τα 200. Όμως δεν φτάνουν…
Το τρίτο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων, αλλά και μπαταριών (δεύτερη ανεξάρτητη μονάδα) είναι μονόδρομος, με τους Αμερικανούς να αναζητούν την κατάλληλη τοποθεσία. Μέσα στις υποψήφιες χώρες λοιπόν είναι και η Ελλάδα, η οποία γεωπολιτικά μειώνει κατά πολύ τα κόστη μεταφοράς.
Σημειώστε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Tesla κοιτάει προς Ελλάδα. Σε ομιλία του σε επενδυτικό συνέδριο ο δικηγόρος Σωτήρης Μπρέγιαννος, αποκάλυψε πως είχαν έρθει επαφή με την εταιρεία του στελέχη της Tesla για να διερευνήσουν την προϋπόθεση να φτιαχτεί η δεύτερη μονάδα στη χώρα μας. Μάλιστα αποκάλυψε πως άνθρωποι της Tesla είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα για τα σχετικά, το 2012.
Οι Αμερικανοί τότε, συνάντησαν μία ιδιαίτερα απρόθυμη συμπεριφορά από τους Κρατικούς λειτουργούς, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν άπραγοι και στη συνέχεια να επιλεγεί η Ολλανδία.
Κυρίως η γραφειοκρατία (περιβαλλοντικές εγκρίσεις κλπ) αλλά και η απροθυμία των τότε ιθυνόντων να συζητήσουν μία σειρά από κινήσεις για να καταστεί η επένδυση πιο συμφέρουσα για την εταιρεία, γκρέμισε την όποια διάθεση είχαν οι της Tesla για εν Ελλάδι επενδύσεις.
Κάτι ανάλογο συναντούν και σήμερα, που έβαλαν ξανά στο επενδυτικό τους κάδρο τη χώρα μας, με τον κίνδυνο να χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία να είναι κάτι από περισσότερο ορατός.
Και όλα αυτά ενώ Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας, που πρόσφατα διεκδίκησε και τηλεοπτική άδεια, ετοιμάζεται να φέρει τα αυτοκίνητα της Tesla στην Ελλάδα…  crashonline.gr

 ***  Ανεύθυνες ανακοινώσεις για το νερό 
«Λόγω της κακοκαιρίας και των βροχοπτώσεων, αλλά και της μη λειτουργίας των αντλιών του Πηδήματος εξαιτίας διακοπής ρεύματος, παρουσιάζεται θολότητα στο νερό, αλλά αυτό δε συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία».
Με κάθε ανευθυνότητα, την ίδια ημέρα της καταστροφής, την Τετάρτη, ο Δήμος ανακοίνωνε στην επίσημη σελίδα του ότι παρόλο που το νερό που βγαίνει από τις βρύσες σε όλη την Καλαμάτα είναι κόκκινο, μπορεί να καταναλωθεί.
Με ποια κριτήρια; Με ποιες εξετάσεις; Κι αν έγιναν εξετάσεις στο νερό, γιατί τα αποτελέσματα δε δόθηκαν στη δημοσιότητα; Από όσα γνωρίζουμε, χθες Πέμπτη η ΔΕΥΑΚ πήρε και έστειλε δείγματα νερού σε εργαστήριο για εξέταση και σε ένα 48ωρο θα έχει τα αποτελέσματα.
Χθες η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας κάλεσε τον κόσμο να μη χρησιμοποιεί το νερό αυτό, καθώς ακόμα οι βρύσες δεν έβγαζαν καθαρό.
Αν, λοιπόν, κύριοι του Δήμου Καλαμάτας, αυτό δεν είναι ανευθυνότητα προς τους δημότες σας, αλλά και τα ίδια τα παιδιά σας (που είμαστε σίγουροι ότι δεν τους δώσατε να πιούν από αυτό το νερό), τότε τι είναι; Σκεφτείτε απλώς ότι μπορεί να θέτετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, κι αν δεν υπάρχει ευσυνειδησία για κάτι τέτοιο, φοβηθείτε τουλάχιστον ότι πρόκειται για ποινικό αδίκημα! Β.Β. 

*** Ερωτηματικά για τις προηγούμενες διοικήσεις και τους ορκωτούς λογιστές στο νοσοκομείο Καλαμάτας 
Γιατί κανείς δεν ανακάλυψε την υπεξαίρεση τόσων χρόνων; 
  Όχι μόνο οι προηγούμενες διοικήσεις του Νοσοκομείου Καλαμάτας δεν είχαν προχωρήσει σε έλεγχο του ταμείου του ιδρύματος και της ανεξέλεγκτης δράσης του υπαλλήλου που υπεξαίρεσε κοντά μισό εκατομμύριο ευρώ, αλλά ούτε οι ορκωτοί λογιστές που είχαν εγκατασταθεί στο νοσοκομείο το 2005 και το 2006 έκαναν.
Αναλυτική συνέντευξη για τα αποτελέσματα του ελέγχου των επιθεωρητών, αλλά και τις ενέργειες από πέρυσι που αποκαλύφθηκε η υπεξαίρεση έως φέτος, έδωσε χθες ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος, ενώ έπειτα από επανειλημμένες ερωτήσεις παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως τα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει έλεγχος από οποιονδήποτε στο ταμείο.
  Μισό εκατομμύριο
Ο κ. Μπέζος, διευκρίνισε ότι ο έλεγχος των Ειδικών Ελεγκτών του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αφορά στη λειτουργία του ταμείου στη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας κατά τη 17ετία 1995-2012. Ο κ. Μπέζος ανέλαβε καθήκοντα το 2011.
Αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στα παραπτώματα της υπεξαιρέσεως, απιστίας και παράβασης καθήκοντος, που αναφέρονται στο πόρισμα και στα οποία υπέπεσε ο τότε ταμίας Ι.Μ., με συνέπεια να «ζημιωθεί» το νοσηλευτικό ίδρυμα κατά 462.375,83 ευρώ κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα.
Το ποσό προέρχεται κατά 425.726 ευρώ από νοσήλια που απέδωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, εισπράχθηκαν από τον υπόλογο ταμία, αλλά ποτέ δεν κατέθεσε στο ταμείο του νοσοκομείου και δεν εξέδωσε γραμμάτια είσπραξης. Το δε υπόλοιπο ποσό των 36.589,41 ευρώ αφορά ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις υπαλλήλων από δικαστικές αποφάσεις που δικαιώθηκαν  και δεν αποδόθηκαν από την πλευρά του ταμία.
Ο διοικητής του νοσοκομείου τόνισε χαρακτηριστικά ότι το κουβάρι της υπεξαίρεσης άρχισε ουσιαστικά να ξετυλίγεται αρκετό καιρό πριν επιβάλει στον ταμία το μέτρο της αναστολής άσκησης καθηκόντων, όταν μαζί με τα στελέχη του Λογιστηρίου μεθοδικά και συντονισμένα ξεκίνησαν τη διαδικασία συμφωνίας ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείου.
Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας και εφόσον είχαν παρουσιαστεί οι πρώτες αποχρώσες ενδείξεις ατασθαλιών, ο κ. Μπέζος είπε πως ζήτησε από τον ταμία και υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση με το εξής περιεχόμενο: «Δηλώνω ότι για κάθε επιταγή προς το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας-Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας που αφορούσε είσπραξη απαιτήσεων του νοσοκομείου και παρέλαβα μέχρι 31/12/2013 στο διάστημα της θητείας μου ως ταμίας, έχω εκδώσει και καταχωρήσει στα λογιστικά βιβλία του ταμείου το αντίστοιχο γραμμάτιο είσπραξης».
  Ιστορικό
Παρουσιάζοντας το ιστορικό, είπε ότι στις 5/5/2014 του παραδίδεται από το Λογιστήριο έκθεση συμφωνίας ελέγχου με το ασφαλιστικό ταμείο ΤΥΠΕΤ (Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας), στο οποίο αναφέρεται ότι για το χρονικό διάστημα 2007-2010 προέκυψαν 7 περιπτώσεις στις οποίες για εισπραχθέντα ποσά δεν είχε εκδοθεί γραμμάτιο είσπραξης και δεν είχε καταχωρηθεί είσπραξη στο νοσοκομείο, ύψους περίπου 53.000 ευρώ.
Ακολούθησαν από τη Διοίκηση του νοσοκομείου οι εξής ενέργειες:
-Στις 5/5/2014 με απόφαση του διοικητή συγκροτείται τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τη διοικητική διευθύντρια Γ. Λιακέα, την υποδιευθύντρια Διοικητικού Ε. Πουλογιαννοπούλου και την προϊσταμένη Οικονομικού Β. Κωνσταντοπούλου, με έργο τη διερεύνηση των αναφερομένων στην έκθεση για τις περιπτώσεις του ΤΥΠΕΤ.
-Δύο ημέρες αργότερα η επιτροπή υπέβαλε το πόρισμά της, στο οποίο επιβεβαιώθηκε η είσπραξη και η μη έκδοση γραμματίων είσπραξης για 7  περιπτώσεις πληρωμών προς το νοσοκομείο, συνολικού ποσού 53.139,29 ευρώ.
-O διοικητής του νοσοκομείου κάλεσε σε απολογία τον ταμία για πειθαρχικά παραπτώματα  και ακολούθως του επέβαλε το μέτρο της αναστολής άσκησης των καθηκόντων του, μέχρις ότου αποφανθεί το υπηρεσιακό συμβούλιο για τη θέση αυτού σε δυνητική αργία.
-Την ίδια ημέρα, ο κ. Μπέζος με έγγραφό του ενημέρωσε σχετικά τον υπουργό Υγείας και το διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.  Παράλληλα ενημέρωσε και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας για τον υπηρεσιακό χειρισμό της υπόθεσης και ζήτησε ενημέρωση για τυχόν συμπληρωματικές ενέργειες.
-Στις 16/5/2014 κλήθηκε ο ταμίας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, στη συζήτηση του θέματος που αφορούσε στον πειθαρχικό του έλεγχο. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου παραπέμφθηκε ο ταμίας στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας και Εποπτευόμενων Ν.Π.Δ.Δ. και διαβιβάσθηκε ο φάκελος στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.
-Στις 14/7/2014 με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου επιβλήθηκε στον ταμία το μέτρο θέσεως αυτού σε αυτοδίκαιη αργία από την άσκηση των καθηκόντων του, αρχομένης από της κοινοποιήσεως της απόφασης και μέχρις ότου αποφανθεί σχετικώς το Πειθαρχικό Συμβούλιο.
-Λίγες ημέρες αργότερα συγκροτείται μεικτό κλιμάκιο ελέγχου και ένορκης διοικητικής εξέτασης, το οποίο συντάσσει το τελικό πόρισμα, το οποίο, όπως είπε ο κ. Μπέζος, έχει ήδη αποστείλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας.
  Κανείς έλεγχος
τα προηγούμενα χρόνια
Κλείνοντας ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γεώργιος Μπέζος, τόνισε: «Έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου ότι δεσμεύομαι να υπηρετήσω το ύψιστο αγαθό της Υγείας μέσα από μια Διοίκηση που θα διαπνέεται από τις βασικές αρχές της διαφάνειας, της δικαιοσύνης, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και μόνον αυτό. Ο σεβασμός και στο τελευταίο ευρώ του κάθε Έλληνα πολίτη είναι αυτονόητος και επιβεβλημένος.
Όσοι δεν το έχουν καταλάβει αυτό, δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Πολύ περισσότερο δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ.
Το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί μια μελανή σελίδα στην ιστορία του νοσοκομείου μας και πολύ περισσότερο στη δημιουργική και συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται την τελευταία 5ετία. Δεν πτοούμαστε όμως. Προχωράμε και προχωράμε δυνατά.
Για αυτό και είμαστε εδώ, για να διορθώνουμε τα τρωτά του παρελθόντος. Είμαστε αποφασισμένοι το Νοσοκομείο Καλαμάτας να το φτάσουμε ψηλά. Θα γίνει το Υγειονομικό Κέντρο όλης της Περιφέρειας, το νοσοκομείο όλων των Πελοποννησίων».
Σε ό,τι αφορά το εύρος του ελέγχου, καθώς ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπηρετούσε στη θέση του ταμία για πολλά χρόνια, ο κ. Μπέζος διευκρίνισε ότι επικεντρώθηκε, κυρίως, στις εισφορές από τα ασφαλιστικά ταμεία. Διευκρίνισε, δε, πως ούτε κι αυτό ήταν εύκολο, καθώς τα ταμεία δεν ήταν εύκολο να ελέγξουν τα αρχεία τους για τα παλιότερα χρόνια.
Στο αν έχουν επιστραφεί χρήματα στο ίδρυμα από τον υπόλογο υπάλληλο, ο κ. Μπέζος είπε πως όταν διαπιστώθηκαν οι πρώτες 7 περιπτώσεις με το ποσό των 53.000 ευρώ, ο ταμίας μέσω δικηγόρου προθυμοποιήθηκε για την επιστροφή τους, αλλά η Διοίκηση του νοσοκομείου αρνήθηκε.
Όσο για το τι γινόταν με τις προηγούμενες διοικήσεις τόσα χρόνια και τον έλεγχο του ταμείου, ο κ. Μπέζος είπε ότι ο έλεγχος της συμφωνίας του νοσοκομείου με τους πελάτες του (ασφαλιστικά ταμεία, κ.λπ.) πρέπει να είναι κυρίαρχη προτεραιότητα, ενώ ύστερα από επίμονες ερωτήσεις, απάντησε ότι τα έτη 2005-2006 στο νοσοκομείο υπήρχαν και ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι προφανώς δεν έκαναν κανέναν έλεγχο.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Μεγάλη πυρκαγιά σε νυχτερινό κατάστημα στο λιμάνι της Καλαμάτας (βίντεο & φωτογραφίες) 
 
 
 
Νωρίς το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά σε  κλαμπ στο λιμάνι της Καλαμάτας από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Αυτή την ώρα επιχειρούν στο σημείο περισσότερα από 5 οχήματα της πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, δίνοντας κυριολεκτικά μάχη με τις φλόγες.
Video :Φωτιά σε νυχτερινό μαγαζί , https://youtu.be/KhezoRxcRI8 .-
Βίντεο : Φωτιά νυχτερινό κέντρο Καλαμάτα , https://youtu.be/H7oeqzbeDbo .-

*** Οι τοπικές ευθύνες, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η ανθρώπινη μοναξιά 
Μετρώντας τις… πληγές της «Μαύρης» Τετάρτης
   Εδώ και χρόνια ακούμε από το δήμαρχο Καλαμάτας να κάνει λόγο για «ακραία καιρικά φαινόμενα» και… τόνους βροχής ανά στρέμμα που έπεσαν ξαφνικά στην πόλη, και είναι η αιτία που πνίγονται άτομα, που πλημμυρίζει το νοσοκομείο και οι εργατικές κατοικίες, που το ΚΤΕΛ σταματά τα δρομολόγιά του, που καταστρέφονται επιχειρήσεις, σπίτια, δρόμοι, που κλείνουν το αεροδρόμιο και ο εθνικός αυτοκινητόδρομος.
Αναρωτιόμαστε, όμως, πότε άραγε οι αρμόδιοι του Δήμου Καλαμάτας καθάρισαν τα φρεάτια, τα ρέματα και τους χείμαρρους της πόλης εν όψει χειμώνα και… ακραίων καιρικών φαινομένων; Πού είναι οι σχετικές δράσεις και τα κονδύλια; Υπάρχουν μπαζωμένα και καταπατημένα ρέματα στην πόλη της Καλαμάτας και από ποιους; Υπάρχουν κακοτεχνίες στα αποστραγγιστικά έργα και γιατί αυτές δεν εντοπίστηκαν έγκαιρα από τους αρμοδίους; Υπάρχει υλοποίηση αντιπλημμυρικού έργου στον Νέδοντα;
Πίσω από τις απαντήσεις των ανωτέρω (και άλλων πολλών ερωτημάτων) θα πρέπει να αναζητήσουν οι δικαστικές Αρχές της Μεσσηνίας τις αιτίες της πρόσφατης καταστροφής, που είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες υλικές ζημιές και το θάνατο τριών συμπολιτών μας.
Για να ξαναγυρίσουμε στις καταστροφές που προκαλούν πλέον πολύ συχνά τα λεγόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, αυτές οφείλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην παραβίαση όλων των κανόνων από τους πολίτες, ιδιαίτερα με την αυθαίρετη δόμηση και, φυσικά, στην ανεπάρκεια των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας.
Παντού ξεφυτρώνουν οικοδομές, παντού μπαζώνονται ρέματα, παντού υπάρχουν παράνομες και επικίνδυνες χωματερές, παντού ο καθένας κάνει κυριολεκτικά ό,τι του καπνίσει, παντού οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αποφεύγουν να καθαρίσουν δρόμους και φρεάτια, αρνούνται ακόμη και να παρέμβουν για να εφαρμοστούν οι νόμοι, παντού τα τοπικά κυκλώματα επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες, παντού τα μικρά έργα ανατίθενται σε ντόπιους εργολάβους και είναι ελαττωματικά, πουθενά δεν υπάρχει αίσθηση κοινωνικής ευθύνης.
Κάποια στιγμή, βέβαια, έρχεται η ώρα της καταστροφής και τότε η δικαιολογία είναι έτοιμη. Φωνάζουν, κλαίνε, οδύρονται και καταριούνται οι αυθαιρετούχοι και από δίπλα οι δήμαρχοι με σκοτεινιασμένα πρόσωπα ρίχνουν τις ευθύνες από πάνω τους.
Με όλα αυτά είναι φανερό ότι οι υποδομές στους Δήμους που συνήθως πλήττονται από βροχές και πυρκαγιές δεν πρόκειται να βελτιωθούν, ό,τι και να κάνει το κράτος. Δε θα βελτιωθούν γιατί δεν το επιτρέπουν οι πολίτες, οι δήμαρχοι. Αρκούνται στα κλάματα και στις κατάρες, κάθε φορά που τους έρχεται στο κεφάλι κάποιο έντονο φυσικό φαινόμενο, που φυσικά μετατρέπεται σε θεομηνία εξαιτίας των δικών τους παρεμβάσεων στη φύση και παραλείψεων στις πόλεις, ακόμη και στα σπίτια τους.
09KATASTROFES-3.JPG
  Ευστ. Σαμπαζιώτης
Πριν από περίπου δύο χρόνια το "Θάρρος" είχε δημοσιεύσει συνέντευξη του γεωλόγου – υδρογεωλόγου με μάστερ στην εφαρμοσμένη Περιβαλλοντική Γεωλογία, Ευστ. Σαμπαζιώτη.
Μιλώντας στην εφημερίδα, είχε τονίσει την αναγκαιότητα εκτίμησης του πλημμυρικού κινδύνου για την πολεοδομική ζώνη του Δήμου Καλαμάτας, μέσω εκπόνησης ειδικής μελέτης, που θα περιλαμβάνει και τη γεωλογική μελέτη των ρεμάτων που υπάρχουν, με τη χαρτογράφησή τους.
Ο κ. Σαμπαζιώτης είχε αναφέρει πως η πλημμύρα οφείλεται τόσο στη φύση όσο και στον άνθρωπο. Ο τελευταίος, όμως, διογκώνει το μέγεθος και τις συνέπειές της τόσο για τον ίδιο όσο και για το περιβάλλον. Το γεγονός αυτό συμβαίνει γιατί ο άνθρωπος με τα έργα του παρεμβαίνει στις λειτουργίες του φυσικού περιβάλλοντος.
Όπως είχε πει χαρακτηριστικά, «ο Δήμος Καλαμάτας κινδυνεύει τα μέγιστα από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, λόγω της διάσχισης των πολεοδομημένων περιοχών από πάμπολλα παραταϋγέτεια ρέματα. Το πρόβλημα προέρχεται από το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά ξεκινούν από μεγάλα υψόμετρα, αποφορτίζοντας μεγάλους όγκους βροχής και η κλίση της κοίτης τους μεταβάλλεται απότομα λόγω της υψομετρικής διαφοράς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η λεγόμενη ενέργεια των χειμάρρων και δυνητικά κατά θέσεις να μπορούν να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως αστραπιαίας και βίαιης μορφής flash floods.
Ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται σε περιπτώσεις που τα ρέματα ή έχουν μπαζωθεί ή η κοίτη τους έχει αντικατασταθεί από οδικό δίκτυο. Η πρόσφατη ενασχόλησή μου με τις γεωλογικές μελέτες καταλληλότητας του Ασπροχώματος και της Μικρής Μαντίνειας για λογαριασμό του Δήμου Καλαμάτας, μου έδωσε τη δυνατότητα να μελετήσω πολλά από αυτά τα ρέματα και να διαπιστώσω ιδίοις όμμασιν ότι τα περισσότερα είτε είναι μπαζωμένα είτε η κοίτη τους έχει αλλοιωθεί από ανθρώπινες επεμβάσεις, πολλά από αυτά, δε, έχουν αντικατασταθεί από οδικό δίκτυο (π.χ. ρέμα Λαγκάδας Ασπρόχωμα, ρέματα Μικρής Μαντίνειας).
Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, η εκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου για την πολεοδομημένη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας με ειδική μελέτη, που θα πρέπει να εκπονηθεί και θα περιλαμβάνει απαραιτήτως και γεωλογική μελέτη των ρεμάτων αυτών με χαρτογράφησή  τους».
09NEDODAS-3.JPG
  Γιώργος Μιγκίρος
Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στη Μεσσηνία, εκτιμά ο κ. Γιώργος Μιγκίρος, καθηγητής Γεωλογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ερμηνεύονται ως εξής:. «Σε ό,τι αφορά τον αστικό ιστό, το μπάζωμα ή η εγκατάλειψη των αστικών ρεμάτων, σε συνδυασμό με την άναρχη δόμηση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τέτοιου είδους προβλήματα.
Έξω από τις πόλεις, τόσο οι περιφερειακές οδοποιίες όσο και τα όποια τεχνικά έργα στα ρέματα, δεν έχουν σχεδιαστεί ώστε να αντέχουν τόσο μεγάλο όγκο νερού μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Τα περισσότερα έργα σχεδιάζονται με τις μέσες τιμές βροχόπτωσης και όχι με τις ανώτερες 50ετίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντέξουν ένα πλημμυρικό κύμα.
Τέλος, στις παραλιακές αστικές περιοχές που πλημμύρισαν, η αιτία είναι πάντα η ίδια: το οδικό σύστημα αναπτύσσεται παράλληλα με την ακτή, σε μεγαλύτερο ύψος, με πεζοδρόμια, κράσπεδα και έργα πρασίνου, δημιουργώντας ένα “τείχος” που δεν επιτρέπει στο νερό να καταλήξει γρήγορα στη θάλασσα».
  Aκραία φαινόμενα μοναξιάς
Εντάξει, με την εξουσία καθαρίσαμε. Τα είπαμε παραπάνω. Τρεις άνθρωποι, όμως,  βρήκαν το θάνατο λόγω της έντονης κακοκαιρίας που έπληξε τη Μεσσηνία. Tα ακραία φαινόμενα που ξέσπασαν, σε μήνα με γλυκό κλίμα, όπως είναι συνήθως ο Σεπτέμβριος, τα είχε προβλέψει και αναγγείλει η μετεωρολογική υπηρεσία μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια και το διαδίκτυο.
Eκείνο που δεν είχε έγκαιρα επισημάνει, όπως σημειώνει η Ελένη Μπίστικα στη χθεσινή "Καθημερινή", «είναι η αδυναμία των μοναχικών ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες στα ισόγεια ή υπόγεια καταλύματα στα σπίτια που είχαν γεννηθεί, μεγαλώσει, παντρευτεί, μεγαλώσει παιδιά και φροντίσει τους γέρους γονείς τους σε άλλα χρόνια, όταν η απομόνωση και η μοναξιά δεν είχαν ακόμη επισημανθεί από καμιά κοινωνική υπηρεσία, πόσο μάλλον παίρνοντας ανάλογα μέτρα.
Ξεκινώντας την ημέρα μας ακούσαμε για τις τραγικές αυτές περιπτώσεις, και τις περιοχές όπου συνέβησαν, αλλά όχι ονόματα ή εάν είχαν συγγενείς που τους φρόντιζαν. Mόνον ότι η βοηθός ενός 91χρονου υπερήλικα είχε εξαφανιστεί, αφήνοντάς τον να αντιμετωπίσει την οργή της φύσης, και του καιρού, αβοήθητο ως το τέλος. Όχι ότι θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε περίοικος να σπεύσει να βοηθήσει.
Στις καιρικές καταστροφές ο καθένας φροντίζει τη ζωή του και της οικογενείας του. Πέρα από τη μήνιν της φθινοπωρινής αυτής κακοκαιρίας, η μοναξιά είναι η μεγάλη αιτία για τους μεγάλους στα χρόνια, άνδρες και γυναίκες, που αδυνατούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους, αυτοί που φρόντισαν τους δικούς τους με κάθε τρόπο, όταν μπορούσαν. Και δεν είναι φαινόμενο μόνον της υπαίθρου οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν όσοι είναι μόνοι τους σε περασμένη ηλικία και με αναπηρίες...
Και οι παραπάνω τραγικές ειδήσεις δεν είναι περιστασιακές. Συμβαίνουν δίπλα μας, ολόγυρά μας, μέσα στην πόλη, καθημερινά, μόνον που δεν τις παίρνουμε είδηση, ή προτιμάμε “να μην ανακατευόμαστε”».
Πολλοί υπέργηροι ζουν μόνοι τους, για να μη φέρουν βάρος στα παιδιά τους που κάνουν αγώνα για τα δικά τους παιδιά. Και προσφέρουν και από την πενιχρή σύνταξή τους στον οικογενειακό «κουμπαρά». Στην πόλη οι συνθήκες ευνοούν κάπως τους μοναχικούς που μπορούν να ειδοποιήσουν σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης ή κάποιον δικό τους, με ένα φίλο τους, ή μια κοινωνική υπηρεσία.
Στα χωριά, όταν ανοίγουν οι ουρανοί και πλημμυρίζουν δρόμοι, ξεχειλίζουν ποτάμια, η βοήθεια δεν είναι εύκολη. Aπομένει η προσευχή, αλλά αυτή δε δίνει ειδήσεις…  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας στις πληγείσες περιοχές του Νομού Μεσσηνίας
Αντώνης Σαμαράς: «Αντίκρισα ίδιες σκηνές μ’ αυτές του 1986»
 Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με τους Κώστα Αχ. Καραμανλή και Γιώργο Κασαπίδη στη Μεσσηνία… 
   Για δεύτερη μέρα χθες συνέχισε την περιοδεία του σε πληγείσες περιοχές της Μεσσηνίας ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Παράλληλα, κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, με τους βουλευτές Κώστα Αχ. Καραμανλή και Γιώργο Κασαπίδη, επισκέφτηκε το νομό για να δει από κοντά τις μεγάλες καταστροφές που άφησε πίσω της η φονική καταιγίδα.
IMG_1314.JPG
  Σύσκεψη στη Νομαρχία
IMG_1338.jpg
Λίγο μετά τις 10.00 το πρωί της Πέμπτης ο Αντώνης Σαμαράς, συνοδεία και των βουλευτών του κλιμακίου του κόμματος, Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Κασαπίδη, επισκέφτηκε την Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας. Μαζί τους ήταν και ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο πολιτευτής του νομού της Νέας Δημοκρατίας Μίλτος Χρυσομάλλης, η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Νατάσσα Κυριακοπούλου και η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα.
Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, αφού καλωσόρισε το κλιμάκιο, ευχαρίστησε θερμά τον πρώην πρωθυπουργό για το πολύ έντονο ενδιαφέρον που έδειξε από την πρώτη στιγμή αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας. Στη συνέχεια, μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες  Ντίνα Νικολάκου και Περικλή Μαντά, καθώς και τους διευθυντές των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, ενημέρωσαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για την κατάσταση στο Νομό Μεσσηνίας.
IMG_1360.jpg
Ο Αντώνης Σαμαράς, αφού ευχαρίστησε την κα Αλειφέρη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους διευθυντές για την ενημέρωση, τόνισε ότι οι εικόνες που αντίκρισε το βράδυ της Τετάρτης, όταν και περπάτησε από την οδό Αθηνών ως και το Φραγκοπήγαδο, του έφεραν στο μυαλό σκηνές από το 1986… Πρόσθεσε δε, ότι άμεσα πρέπει να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και να δοθεί πραγματική βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν πληγεί…
Στη συνέχεια επισήμανε ότι πρέπει, όταν ξεπεραστούν τα άμεσα προβλήματα, να δουν και τα αίτια, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες καταστροφές…
Επίσης, επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών, ώστε να «ανοίξει» και η πόρτα χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία, χρήματα που προβλέπονται για ανάλογες καταστροφές.
Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Καλαμάτα και η Μεσσηνία έχουν ζήσει και περάσει πολύ δυσκολότερες τραγωδίες, και το ίδιο θα κάνουν και τώρα.

***  Η… μονταζιέρα επέστρεψε από την Καλαμάτα 
Ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη του Κυβερνητικού Κλίμακίου
 Υπάρχει η προπαγάνδα της διπλής γλώσσας - άρα και της διαστρέβλωσης των γεγονότων μέσω του γλωσσικού ιδιώματος το οποίο χρησιμοποιείται και εμφανίζει μια ψευδεπίγραφη εικόνα της πραγματικότητας. Γιατί η γλώσσα μαζί με την εικόνα δεν είναι απλώς όργανο επικοινωνίας, αλλά επιδρά και στον τρόπο που σκεπτόμαστε.
Όταν κατέβηκε, προχθές το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Καλαμάτα για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής, επισκέφτηκε και την οδό Αθηνών και ειδικότερα τη δοκιμασμένη οδό Γλαύκου. Εκεί άκουσε διαμαρτυρίες κατοίκων που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Οι διαμαρτυρίες απευθύνονταν κυρίως στη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, αλλά στο έργο της περιμετρικής οδού, καθώς ενοχοποιείται, από ορισμένους κατοίκους, ότι προκάλεσε τόσο έντονο πλημμυρικό φαινόμενο.
Η όλη κατάσταση και η κατευθυνόμενη πληροφόρηση ανάγκασαν την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών να προβεί σε αναλυτική ανακοίνωση. Σε αυτή μιλά για εκμετάλλευση της απόγνωσης των πολιτών που επλήγησαν από τη θεομηνία από «τα γνωστά κανάλια “της αλήθειας να λέγεται”, που δίνουν την ύστατη μάχη για την επιβίωσή τους».
Όπως τονίζει το ΥΠΟΜΕΔΙ, «παρότι οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών υποδέχτηκαν στην πλειοψηφία τους με ανακούφιση το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Καλαμάτα, το οποίο έθεσε άμεσα σε εφαρμογή σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή νεροποντή και ανακοίνωσε μέτρα για  την αποκατάσταση των ιδιωτικών περιουσιών και των δημόσιων υποδομών, ορισμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα».
Συνεχίζοντας αναφέρει: «Και όχι μόνο: Οι πληγέντες κάτοικοι της Καλαμάτας έλεγαν και ξανάλεγαν σε όλους τους τόνους, ότι μόνο το κυβερνητικό κλιμάκιο τους επισκέφθηκε, άκουσε και κατέγραψε τις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα, ήταν έκδηλη η δυσαρέσκειά τους για την πλήρη απουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει την κύρια αρμοδιότητα. Κάποια, όμως, κανάλια της Αθήνας, θέλοντας για πολλοστή φορά να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, έλεγαν για “γιουχάισμα της κυβερνητικής αντιπροσωπείας από τον κόσμο”».
Η πλήρης ανακοίνωση έχει ως εξής: "Την απόγνωση των κατοίκων που επλήγησαν από τη θεομηνία του τελευταίου 24ωρου εκμεταλλεύτηκαν τα γνωστά κανάλια “της αλήθειας να λέγεται”, που δίνουν την ύστατη μάχη για την επιβίωσή τους. Παρότι οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών υποδέχτηκαν στην πλειοψηφία τους με ανακούφιση το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Καλαμάτα, το οποίο έθεσε άμεσα σε εφαρμογή σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή νεροποντή και ανακοίνωσε μέτρα για  την αποκατάσταση των ιδιωτικών περιουσιών και των δημόσιων υποδομών, ορισμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί  δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα…
Και όχι μόνο: Οι πληγέντες κάτοικοι της Καλαμάτας έλεγαν και ξανάλεγαν σε όλους τους τόνους, ότι μόνο το κυβερνητικό κλιμάκιο τους επισκέφθηκε, άκουσε και κατέγραψε τις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα, ήταν έκδηλη η δυσαρέσκειά τους για την πλήρη απουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει την κύρια αρμοδιότητα.
Στα κανάλια όμως “της αλήθειας να λέγεται”, οι εικόνες αυτές εξαφανίστηκαν. Αντίθετα, έθεσαν σε πλήρη λειτουργία τη γνωστή μονταζιέρα. Απομόνωσαν το δέντρο από το δάσος, παραποιώντας την αλήθεια:  Παρουσίασαν ένα μεμονωμένο περιστατικό, όπου κάτοικοι εκδήλωναν την εύλογη οργή και αγανάκτησή τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις δύσκολες ώρες που ζουν.
Στη συνέχεια, με ψέματα και μισές αλήθειες, η μονταζιέρα της παραπληροφόρησης πήρε μπρος. Τα φρένα της δεοντολογίας, της ενημέρωσης και της αλήθειας έσπασαν: “Οργή των κατοίκων της Καλαμάτας για Σπίρτζη- Τόσκα”, ο ψεύτικος  τίτλος του ρεπορτάζ. Ένα μεμονωμένο και παραποιημένο περιστατικό έγινε η μεγάλη εικόνα της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στην ευρύτερη περιοχή.  Δεν ορρωδούν προ ουδενός!
Για “ντεκόρ” έβαλαν τις αντιδράσεις απόγνωσης των πολιτών, που είδαν να χάνονται ανθρώπινες ζωές και να καταστρέφονται οι περιουσίες της από τα ορμητικά νερά της νεροποντής. Των πολιτών που τα αφεντικά της ενημέρωσης, τόσα χρόνια τους ξεζούμιζαν, σε αγαστή συνεργασία με το κατεστημένο του παλαιοκομματισμού. Δηλαδή, όλων αυτών που έχουν την κύρια ευθύνη, τόσο για την εγκατάλειψη και την κακοδιαχείριση των έργων, που ενέτειναν τις συνέπειες της πρωτοφανούς κακοκαιρίας, όσο και για την καταιγίδα της προπαγάνδας και της ψεύτικης ενημέρωσης. Και επειδή η αλήθεια πρέπει να λέγεται, ενημερώνουμε, ότι τα ψέματα τελείωσαν…».\  Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Π. Νίκας: «Μείζον ζήτημα για την Καλαμάτα να ανοίξει το συντομότερο το αεροδρόμιο» 
«Η Καλαμάτα δεν είναι ένας δρόμος…- Η πόλη δεν καταστράφηκε ούτε βομβαρδίστηκε»
   Έκτακτη συνέντευξη Τύπου  - ενημέρωση εφ’  όλης της ύλης παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, μια μέρα μετά τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή.
Ο κ. Νίκας τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, με συχνές συσκέψεις, και μέχρι την Τετάρτη θα έχουν καταγραφεί όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, ώστε τότε να μεταβεί στην Αθήνα και να ζητήσει βοήθεια από την Πολιτεία.
Πρωτεύον αυτή τη στιγμή για το Δήμο, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος, είναι και τα 100 σχολεία να ανοίξουν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα τη Δευτέρα, όπως και ευελπιστεί ότι θα γίνει, καθώς ήδη ξεκίνησαν οι επισκευές σε όσα αντιμετωπίζουν μικροπροβλήματα.
Ο κ. Νίκας τόνισε ότι είναι ανάγκη να δώσουμε προς τα έξω την ακριβή διάσταση της κατάστασης στην πόλη, η οποία ούτε βομβαρδισμένη είναι ούτε κατεστραμμένη. Συνεχίζει να λειτουργεί και περιμένει τους επισκέπτες ομαλά στην περιοχή, επουλώνοντας παράλληλα τα τραύματα που άφησε πίσω της η θεομηνία. Επισήμανε δε, ότι μείζον ζήτημα αποτελεί η λειτουργία του αεροδρομίου, καθώς αναμένονται αυτές τις ημέρες 7.000 επισκέπτες, και η Πολεμική Αεροπορία, με τη συμβολή της Περιφέρειας, εργάζονται ώστε να γίνει το συντομότερο δυνατό.
Επίσης σημαντικό πρόβλημα χαρακτήρισε τον αυτοκινητόδρομο, που έκλεισε, αλλά ξεπεράστηκε, λέγοντας όμως ότι ήταν πρωτοφανής η ποσότητα νερού που έπεσε στο σημείο.
Αναφορικά με την κατάσταση στο νερό, ο κ. Νίκας εξήγησε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη διακοπή ρεύματος, ελέγχθηκε το νερό και δε διαπιστώθηκε μόλυνση, ενώ ήδη έχει ξεπεραστεί και η θολότητα και από σήμερα (σ.σ. χθες) έχει επανέλθει κανονικά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους πολίτες.
Στη συνέχεια δήλωσε ευχαριστημένος σε γενικές γραμμές με την κατάσταση που βρίσκεται η πόλη σήμερα, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή τα συνεργεία του Δήμου βρίσκονται στο δρόμο και εργάζονται, ώστε να επανέλθει στους ρυθμούς της το συντομότερο.
Αναφορικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης, δήλωσε ότι είναι ευχάριστο που αμέσως τρεις υπουργοί βρέθηκαν στην περιοχή, αλλά θα περιμένει να δει τη βοήθεια και στην πράξη, και τότε θα είναι πραγματικά ευχαριστημένος, ενώ επισήμανε ότι η πόλη προσδοκά αρκετά από τη βοήθεια του συντοπίτη μας υπουργού κ. Χαρίτση. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κατασκευή του περιμετρικού έχει ευθύνες για την καταστροφή σε γειτονιές της Καλαμάτας, ο δήμαρχος απάντησε ότι προφανώς υλικά ήρθαν καθώς ο δρόμος είναι ακόμα εργοτάξιο, αλλά εξήρε και την εταιρεία που κατασκευάζει το έργο και από την πρώτη στιγμή διέθεσε στο Δήμο δεκάδες μηχανήματα για την αποκατάσταση των ζημιών. Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Νίκας χαρακτήρισε ως σημαντικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Καλαμάτας και τα οποία επηρεάζουν άμεσα την τοπική οικονομία.
Ερωτώμενος για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχει ως προτεραιότητα ο Δήμος, ανέφερε το έργο του αγωγού Θουρία – Ασπρόχωμα, κόστους 3 εκ., που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υποδομών και ξεκινά μέσα στο Σεπτέμβριο, ενώ η Περιφέρεια ξεκινά έργο αξίας 800 χιλ. για την αντιπλημμυρική προστασία στη Ν. Είσοδο. Όπως είπε ακόμη ο δήμαρχος, ο Δήμος θα χρηματοδοτήσει αντιπλημμυρικά έργα σε Ευριπίδου – Ακρίτα και Φαρών. Πρόκειται, μάλιστα, να ζητήσει για διάφορα έργα χρηματοδότηση 5 εκ. ευρώ.
Σ’ αυτό το σημείο και ερωτώμενος για το γεγονός ότι και το 2013 είχε αντιμετωπίσει η περιοχή της Αθηνών ανάλογα προβλήματα, ο κ. Νίκας άφησε υπαινιγμούς για την πρώην κυβέρνηση, λέγοντας ότι τότε, όταν τα προβλήματα στην περιοχή ήταν ηπιότερα, είχε ζητήσει με υπόμνημα χρήματα για αντιπλημμυρικά από την τότε κυβέρνηση χωρίς να λάβει…
Ερωτήθηκε σ’ αυτό το σημείο αν είχε υποβληθεί κάποια μελέτη, αλλά απάντησε ότι είχε γίνει καταγραφή των προβλημάτων και ζητήθηκε ενίσχυση, η οποία δε δόθηκε ποτέ… λέγοντας, επίσης, ότι κατανοεί τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα.
Κλείνοντας αυτή την ενημέρωση επισήμανε την ανάγκη να τονιστεί το ακριβές μέγεθος της καταστροφής που υπέστη η πόλη και να δοθεί προς τα έξω η πραγματική εικόνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «Καλαμάτα δεν είναι ένας δρόμος…». Πρόσθεσε δε και «εγκλήματα» που έγιναν κατά το παρελθόν, καθώς ποτάμια και ρέματα 3 και 4 μέτρων καταλήγουν στην παραλία σε 30 εκ., και «όταν τα σπίτια που χτίστηκαν επάνω “πνιγούν”, τότε οι πολίτες θα ζητούν ευθύνες από τους δημάρχους…».
  Του Κώστα Γαζούλη

***  Μήνυση Μαργέλη κατά παντός υπευθύνου για τους θανάτους και τις καταστροφές από τις πλημμύρες 
Την ποινική δίωξη όλων των υπευθύνων, για τους 3 θανάτους και τις ανυπολόγιστες καταστροφές, ζητά με μήνυση που κατέθεσε σήμερα το πρωί, ενώπιον του Εισαγγελέως Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Σώματος Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης.
  Αναλυτικά
 ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
Κωνσταντίνου Αλεξ. Μαργέλη, Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, κατοίκου Καλαμάτας, οδός Φραντζή 11.
  ΚΑΤΑ
Παντός υπευθύνου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και των Καποδιστριακών Δήμων καθώς και εργολάβων δημοσίων έργων, στα διοικητικά όρια των οποίων σημειώθηκαν οι  «φονικές» και καταστροφικές πλημμύρες της 7ης-9-2016, για τις αξιόποινες κακουργηματικές πράξεις:
α/ ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή
β/ πλημμύρα από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή
γ/ έκθεση η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή
δ/ της παραβίασης οικοδομικών κανόνων, εξαιτίας των οποίων προήλθε ο θάνατος ανθρώπων και προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και άλλους ανθρώπους
 **************************
Α. κ. Εισαγγελέα,
Όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα υπάρχουν τρεις άτυχοι νεκροί, συμπολίτες μας, δεκάδες άστεγοι, σοβαρότατες ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα, τεράστιες απώλειες στην αγροτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, προβλήματα στους οδικούς άξονες, ζημιές σε σχολεία, προβλήματα στην ύδρευση και στη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα καταστροφής που έχει υποστεί η Καλαμάτα καθώς και άλλοι Καποδιστριακοί Δήμοι από τη καταιγίδα που συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης, 7 Σεπτεμβρίου 2016.
Αξίζει να σημειωθεί ότι διακόπηκε η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο του «Μορέα» γιατί είχε πλημμυρίσει το οδόστρωμα στο ύψος του Αγίου Φλώρου. Επίσης σταμάτησε η κυκλοφορία στο δρόμο Ασπρόχωμα – Μεσσήνη επειδή έχει καταστραφεί το οδόστρωμα κοντά στον Άρη και γιατί ξεχείλισε ο Πάμισος δίπλα στη Μεσσήνη. Τα νερά του Παμίσου πλημμύρισαν και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, με συνέπεια να ακυρωθούν όλες οι πτήσεις.
Δυστυχώς περιμένοντας μέχρι σήμερα την αναγνώριση μιας ευθύνης για τη βιβλική αυτή καταστροφή και κυρίως για τις άδικες απώλειες των τριών ανθρώπινων ζωών από οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο, όλων των βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του τόπου μας ή υπηρεσιακών παραγόντων των αρμοδίων τοπικών τεχνικών υπηρεσιών ή έστω την έκφραση τουλάχιστον μίας συγνώμης για το «κακό» που συνέβη στον τόπο μας και επειδή πολύ φοβούμαι ότι θα αρχίσει η γνωστή μετατόπιση ευθυνών, με σκοπό να συγκαλυφθούν οι εγκληματικές παραλείψεις που συνετέλεσαν στη βιβλική αυτή καταστροφή και τελικά να «πέσει το βάρος» αποκλειστικά στο φυσικό φαινόμενο της καταιγίδας, αναγκάζομαι να προσφύγω ενώπιόν Σας, με σκοπό να διερευνηθεί η τέλεση καθώς και οι υπαίτιοι των παραπάνω καταγγελλόμενων κακουργηματικών πράξεων.
Είναι γεγονός ότι κινήθηκε ο κρατικός μηχανισμός, δίχως να γνωρίζω την αποτελεσματικότητα της κινήσεως αυτής, αλλά δυστυχώς περιορίστηκε σε αποφάσεις για λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, αποφεύγοντας να δηλώσουν οι «αρμόδιοι» στους συμπολίτες μας για το ποιος ευθύνεται ή είναι συνυπεύθυνος για τη βιβλική αυτή καταστροφή και να του ζητήσουν την άμεση παραίτησή του. Η οργή των συμπολιτών μας είναι έκδηλη και ήδη παρατηρείται ο συχνά επαναλαμβανόμενος κύκλος, μετά από κάποια καταστροφή: λαϊκή αγανάκτηση, λαϊκά δικαστήρια, μετατόπιση ευθυνών κλπ.
Β. κ. Εισαγγελέα,
Η πρόσφατη πλημμύρα δυστυχώς δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για έναν επιστήμονα μηχανικό αλλά και για τον οποιονδήποτε συμπολίτη μας, που γνωρίζει το θέμα και το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής μας. Αντίθετα, μάλιστα, η πλημμύρα θα πρέπει να θεωρείται ως αναμενόμενο συμβάν σε περιπτώσεις παρόμοιων, ακραίων ομολογουμένως, καιρικών συνθηκών.
Είναι βέβαιο ότι εάν ζητηθεί εκ μέρους Σας η άμεση επίδειξη των χαρτογραφημένων ρεμάτων της περιοχής μας και δοθεί ταυτόχρονα εντολή σε ειδικούς, εντός τριών (3) ημερών (λόγω του κατεπείγοντος και της σοβαρότητας του θέματος), να σας βεβαιώσουν ποια από τα γνωστά και χαρτογραφημένα ρέματα υφίστανται και λειτουργούν ως ρέματα, θα διαπιστωθεί ανυπαρξία ή η προβληματική λειτουργία τουλάχιστον, κατά την εκτίμησή μου, ποσοστού 80% εξ αυτών.
Θα διαπιστωθούν επίσης και τα εξής:
α/ το μικρό μέγεθος των υδρολογικών λεκανών, σε συνδυασμό με τη σημερινή ευρεία δόμηση των περιοχών, που συνεπάγονται σύντομο χρόνο συρροής των υδάτων και απότομες υψηλές πλημμυρικές απορροές.
β/ η ανεπάρκεια του φυσικού δικτύου απορροής με τη διαχρονική μείωση των διατομών των ρεμάτων (στένεμα της κοίτης) από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις
γ/ η ανεπάρκεια παροχέτευσης των παλαιών τεχνικών, αντιπλημμυρικών έργων και δικτύου απορροής (σκεπαστές κοίτες, οχετοί)
δ/ η πολύχρονη ελλιπής συντήρηση – καθαρισμός των δικτύων απορροής (οχετοί, φρεάτια συλλογής, σχάρες) καθώς και των ρεμάτων από χλωρή και ξερή βλάστηση ή άλλα αντικείμενα
ε/ η έλλειψη έργων διευθέτησης των κοιτών των ρεμάτων, με αποτέλεσμα, όσο καθαρισμένο και να είναι ένα ρέμα, σε έντονες βροχές η χειμαρρώδης ροή παρασύρει από τις όχθες βλάστηση (κυρίως καλάμια – κλαδιά) και φερτά υλικά αντικείμενα
Επιπλέον από καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στον τοπικό Τύπο (βλ. εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ της 8ης-9-2016 και αρθρογραφία του κ. Δημήτρη Γιατράκου), στην Ανατολική πλευρά της Καλαμάτας το ρέμα της «Κερεζένιας» είναι μπαζωμένο, ενώ το ρέμα «Πολιτέικο» δεν έχει καθαριστεί και στη Δυτική πλευρά, όπου είχαμε και νεκρούς και έγινε και η μεγαλύτερη καταστροφή, αιτία είναι η περιμετρική οδός της πόλης. Για τη κατασκευή αυτής κόπηκαν 2.000 ελαιόδενδρα που μαζί με τους θάμνους και τα χορτάρια συγκρατούσαν την ορμή του νερού, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα «λούκια» απορροής. Θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί, καθώς καταγράφονται έντονες ανησυχίες πως ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων δημιουργήθηκε από τις εργασίες στον περιμετρικό δρόμο, εάν υπάρχει, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, η σωστή υδραυλική μελέτη, εάν έχει τηρηθεί αυτή ή υπάρχουν αστοχίες.
Θα πρέπει να ελεγχθεί, εκτός των άλλων, άμεσα, εάν είναι ορθά κατασκευασμένα τα τεχνικά έργα στα ρέματα στη θέση «Φραγκοπήγαδο» (εκκλησία Αγία Σωτήρα), στη θέση «Λαγκάδα» και στην οδό Κρήτης στην Καλαμάτα καθώς και γιατί έχουν κλείσει τα δύο ρέματα που υπάρχουν στο πεδίο βολής.
 Είναι βέβαιο ότι εάν οι πληγέντες Δήμοι και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είχαν χρηματοδοτήσει, ως όφειλαν, έργα υποδομής που θα προστάτευαν τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας, δεν θα συνέβαινε αυτή η βιβλική καταστροφή.
Γ. Το τραγικότερο απ’ όλα είναι ότι η «φονική» κακοκαιρία που έπληξε τη Μεσσηνία βρήκε τη κρατική μηχανή εντελώς απροετοίμαστη, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την εκδήλωση επικίνδυνων καταιγίδων. Ουδείς ενημέρωσε έγκαιρα και αποτελεσματικά τους συμπολίτες μας, ουδεμία ουσιαστική εργασία προετοιμασίας, εξ όσων γνωρίζω δεν έγινε.
κ. Εισαγγελέα,
Αν ανατρέξετε στα αρχεία των Καποδιστριακών Δήμων και ιδίως στις υπηρεσίες αποχέτευσης και υδρεύσεως, είναι βέβαιο ότι θα δείτε πολλές καταγγελίες συμπολιτών μας για έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων καθώς και για ατέλειες που παρουσιάστηκαν στην κατασκευή τέτοιων έργων.
Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι όλοι σχεδόν οι δημοσιογράφοι της πόλης μας, κατά καιρούς, ανέφεραν το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με τους εγκιβωτισμούς των ρεμάτων, το κλείσιμο των ρεμάτων και τη γενικότερη έλλειψη και αδιαφορία για τη δημιουργία ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων, τοποθετώντας οι υπεύθυνοι τα ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα, εκτός προτεραιοτήτων. Όλως τυχαίως έχω στο αρχείο μου ένα προφητικό δημοσίευμα του αρθρογράφου της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, Ηλία Μπιτσάνη, της 29ης-6-2016, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
«Η ανάγκη να δουν οι δημοτικοί παράγοντες τη σχέση της πόλης με το... υγρό στοιχείο, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Οι βροχές κάθε χρόνο προκαλούν τεράστιες καταστροφές σε όλη την Ελλάδα και ακόμη χειρότερα, στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές. Στην Καλαμάτα οι νεότεροι δεν έχουμε ζήσει τραγικές καταστάσεις, είναι όμως αμέτρητες οι φορές που πλημμυρίζουν διάφορες περιοχές φέρνοντας ανθρώπους σε απόγνωση. Κάθε φορά φυσικά κάτι φταίει και όχι γενικώς ο καιρός, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πολυαπασχολεί τους τοπικούς άρχοντες. Κάποια στιγμή -και σύντομα μάλιστα- η υπόθεση αυτή θα πρέπει να πάρει τη θέση υψηλής προτεραιότητας γιατί ο δήμος δεν έχει κάνει... συμβόλαιο με τον καιρό για ήπιες καιρικές συνθήκες. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να εντοπιστούν τα προβλήματα, να γίνουν οι σχετικές μελέτες και να αναζητηθούν χρηματοδοτικοί πόροι. Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι πρόκειται για μια απλή ιστορία, αν ήταν κάτι τέτοιο θα είχε αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Η απαίτηση να ιεραρχηθεί ψηλά η υπόθεση προστασίας της πόλης από την οργή της φύσης, έχει να κάνει με τη δυσκολία που παρουσιάζει ένα τέτοιο δαπανηρό κατά τα άλλα εγχείρημα. Είναι όμως κοινωνικά πολύ πιο δαπανηρές οι καταστροφές που συντελούνται κάθε τόσο και το κόστος αποκατάστασης το οποίο βαρύνει κατά ένα μέρος -τουλάχιστον μέχρι τώρα- και το κράτος που θα πρέπει να παίρνει μέτρα ανακούφισης εκείνων που υφίστανται τις συνέπειες. Καλοκαιρινές επισημάνσεις με αφορμή ένα σπάνιο φαινόμενο που προειδοποιεί ότι πλέον και το... σπάνιο είναι πιθανό και πέρα από τις λογικές "άστο για αργότερα και βλέπουμε". Η φύση δεν παίζει, προίκισε την Καλαμάτα αλλά μπορεί και να την τραυματίσει αν εκείνοι που διαχειρίζονται τις τύχες της δεν προλάβουν την οργή της....»
Επειδή από όλα τα ανωτέρω που παραθέτω, προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι δια Νόμου να αποτρέψουν ή να μειώσουν τους ανωτέρω κινδύνους, ενώ αναμφισβήτητα γνώριζαν το πρόβλημα, αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα, αδρανώντας ή παραλείποντας ή εκτελώντας εσφαλμένα τεχνικά έργα και αποδέχθηκαν έτσι το αποτέλεσμα και δη τον ορατό κίνδυνο πλημμυρών και τον από αυτές κίνδυνο πνιγμού ανθρώπων.
Επειδή συντρέχει περίπτωση για διερεύνηση της τέλεσης των κακουργηματικών αδικημάτων:
α/ της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή
β/ της πλημμύρας από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή
γ/  της έκθεσης η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή
δ/ της παραβίασης οικοδομικών κανόνων, εξαιτίας των οποίων προήλθε ο θάνατος ανθρώπων και προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και άλλους ανθρώπους,
απαιτείται να διερευνήσετε αποκλειστικά Εσείς κ. Εισαγγελέα, εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος, έρευνα προς τιμωρία των υπευθύνων και παραδειγματισμό, καθόσον έχει αποδειχθεί η λειτουργική πηγή κινδύνου, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να κατευθυνθεί και πάλι στα έννομα αγαθά
 ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΜΑΙ
Τη κατά Νόμο τιμωρία παντός υπευθύνου και παρακαλώ για τις περαιτέρω ενέργειές σας.
  Καλαμάτα  9 Σεπτεμβρίου 2016
Ο Αναφέρων
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας
  (Κωνσταντίνος Αλεξ. Μαργέλης)
e-mail: margeliskon@yahoo.gr

***  Η τουριστική περίοδος συνεχίζεται λέει η δημοτική αρχή 
Επικοινωνιακά παιχνίδια της Δημοτικής Αρχής
 Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, προσπαθώντας να αλλάξει ατζέντα στην επικαιρότητα ή και να αποποιηθεί των όποιων ευθυνών της για τις φονικές πλημμύρες της Τρίτης, ξεκίνησε ένα επικοινωνιακό μπαράζ ωραιοποίησης της εικόνας, ζητώντας απ’ όλους να ξεχάσουμε τους νεκρούς αλλά και τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, αφού έχουν καταστραφεί τα σπίτια και οι επιχειρήσεις τους.
Έτσι, σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει: "Στις φωτογραφίες που παρατίθενται και οι οποίες ελήφθησαν σήμερα (σ.σ. χθες), Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016 το πρωί και ώρα 09.00, μπορεί κανείς να δει τουριστικό λεωφορείο από άλλη περιοχή της χώρας στην Καλαμάτα, με Έλληνες τουρίστες, οι οποίοι προφανώς δεν πείσθηκαν από φωτογραφίες και τηλεοπτικές εκπομπές περί ολικής καταστροφής της πόλης και της περιοχής της.
Ασφαλώς, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά η Καλαμάτα λειτουργεί με τις υποδομές της, τα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρόθυμα να εξυπηρετήσουν τους πελάτες.
Ο δήμαρχος από χθες καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, σε πανελλήνιο επίπεδο, με συνεχείς συνεντεύξεις σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, για να παρουσιάσει την πραγματική εικόνα της πόλης και να υπάρξει συνέχεια στην τουριστική περίοδο και οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων».

*** Video από καταιγίδες βροχοπτώσεις πλημμύρες και καταστροφές στο Ν. Μεσσηνίας 07-09-2016 : Καταστροφές ανθρώπινες απώλειες ,σε οικίες , σε οικοσκευές , σε  καλλιέργειες , σε δένδρα ελιές , συκιές , αμπέλια κ.λ.π. σε έργα υποδομών , σε στήλους ΔΕΗ , σε δρόμους , σε θερμοκήπια , .... καλλιεργήσιμες εκτάσεις ...
1~ Κακοκαιρία καταιγίδα στη Μεσσηνία  07/09/2016:
 https://youtu.be/0swGDEbthrk .-
~  Ακραία καιρικά φαινόμενα στη Μεσσηνία  07/09/2016:
https://youtu.be/eQKe_M3KduA .-
~**Ακραία  καιρικά  ο Νέος Εθνικός  δρόμος στις πηγές του Παμίσου 07 09 2016 :  https://youtu.be/nUdaQ0FvAV0 .-
~**  Κακοκαιρία στη Μεσσηνία Πάμισος Άγιος Φλώρος 07/09/2016  : https://youtu.be/E5uBxX_IKWs .-
5~** Μεσσηνία  πλημμύρες 07/09/2016  Ε.Ο  και Πάμισος Άγιος Φλώρος :   https://youtu.be/Ea54sIrnIgQ .- 
~* Πλημμύρες καταστροφές Μπελογιανέϊκο ταβέρνα Μένη 08/09/2016 :   https://youtu.be/AOfxL0LzAKU .-
~* Μπελογιανέϊκο καταστροφή πλημμύρες ελαιώνας Η. N. Σκούλικα 08/09/2016: https://youtu.be/kW5J7xPVnWY .-
~*Αρφαρά Πήδημα πλημμύρες 08/09/2016 Ε.Ο  παράδρομος :
 https://youtu.be/n3QzQYiKcqc  .-  
~* Πλημμύρισε ο Πάμισος 07/09/2016 :
 https://youtu.be/QtU_oLFHT6Y .-
10~* Πλημμύρες καταστροφές Μπελογιανέϊκο ταβέρνα Μένη 08/09/2016 :  https://youtu.be/KNdrsc2eXag  .-   
~* Πάμισος Άγιος Φλώρος πηγές πλημμύρες 08/09/2016:
~* Πήδημα πλημμύρες καταστροφές  08/09/2016:
 https://youtu.be/Hlr071SyrHk
~* ΠΗΔΗΜΑ πλημμύρες καταστροφές 08/09/2016 :
 https://youtu.be/2roFE58Nn8A
~* Πήδημα πλημμύρες καταστροφές 08/09/2016:
 https://youtu.be/CluFpEeC2f8
15~** Γέφυρα Διοδίων πρός Πήδημα καταστροφές 08/09/2016:
 https://youtu.be/x1r-QIRqZNk
~**Πλημμύρες καταστροφές 07/09/2016 Πάμισος :
 https://youtu.be/uX4iEQe5WvQ
~** Πλημμύρες Αρφαρά  παράδρομος Ε Ο  08/09/2016:
https://youtu.be/5sRQ0lA8INs
~ Πλημμύρα χάθηκε  η Ε Ο  Πάμισος 07/09/2016:
https://youtu.be/7FEFTYo7yD8 .-
~ Πλημμύρες από γέφυρα διοδίων Πηδήματος 08/09/2016  παράδρομος:
20~ Πλημμύρες παράδρομος Ε Ο   Μπελογιανέϊκο στα διόδια 08/09/2016: https://youtu.be/mbKmRrJ7s3E .-
~ Κακοκαιρία στην Μεσσηνία 07/09/2016:
https://youtu.be/bimbzmGAuIM  .-  
~ Καταιγίδες στην Καλαμάτα 07/09/2016 :
https://youtu.be/KFjDm8-moO4 .-
~ Καταστροφές από ακραία καιρικά στη Μεσσηνίας  07/09/2016: https://youtu.be/d4KtCQACvgM .-
~ Καταστροφές από Διόδια Πηδήματος γέφυρα 08/9/2016:
 https://youtu.be/Y9DTIDzvr0w .-
25~ Καταστροφές Μεσσηνία από ΣΚΑΥ ΤV   07/09/2016:
 https://youtu.be/P9yZA7aMRys .-
~ Καταστροφές παράδρομος Ε Ο  Αρφαρά 08/09/2016:
 https://youtu.be/G_Y_bEWyY8w .-
~ Π. Πήδημα καταστροφές πλημμύρες 08/09/2016:
 https://youtu.be/QF3tcAr11f0 .-
~ Πάμισος Ε Ο  μετά 2  μέρες 9-9-2016 :
https://youtu.be/cnBijpoy0gM .-
~ Πάμισος μετά 2 μέρες Άγιος Φλώρος  9-9-2016:
https://youtu.be/1Pq5dmWyNHE .-
30~ Πλημμύρισε  ο Πάμισος μετά από 2 μέρες  9/09/2016:
 https://youtu.be/rYkKvR3RikI .-

*** Δημητσάνα: Το μουσείο Υδροκίνησης γιορτάζει 19 χρόνια λειτουργίας
Δημητσάνα: Το μουσείο Υδροκίνησης γιορτάζει 19 χρόνια λειτουργίας
~ Το υπαίθριο μουσείο Υδροκίνησης του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, γιορτάζει την προσεχή Κυριακή, από τις 12.00 έως τις 2.00 το μεσημέρι, τα 19 χρόνια λειτουργίας του, με δύο ξεχωριστά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, με παραδοσιακές και πρωτότυπες τεχνικές κατεργασίας μαλλιού.
Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την καθημερινότητα των νοικοκυριών του παρελθόντος και τη στενή σχέση που είχε ο άνθρωπος με τη φύση.
Στο ένα εργαστήρι που απευθύνεται σε ενήλικες, με την καθοδήγηση της Ελένης Σχίζας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βάψουν νήματα με αγνά υλικά από την αρκαδική φύση, ενώ στο δεύτερο εργαστήριο, οι μικροί φίλοι του μουσείου θα μυηθούν στη τεχνική της συμπίλησης και με τη βοήθεια της Ντιάνας Ηλιακοπούλου, θα φτιάξουν ένα αγνό σαπούνι ελαιολάδου τυλιγμένο με μαλλί, το οποίο θα στολίσουν και θα πάρουν μαζί τους φεύγοντας.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Μαρινόπουλος: Εξοφλήθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων για Ιούλιο και Αύγουστο
Μαρινόπουλος: Εξοφλήθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων για Ιούλιο και Αύγουστο
~ Εξοφλήθηκαν σήμερα οι μισθοί των εργαζομένων της Μαρινόπουλος ΑΕ για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο από την προχρηματοδότηση που έλαβε η εταιρεία ύψους 10 εκατ. ευρώ και πρόκειται να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Το επόμενο στάδιο θα είναι η εκδίκαση της αίτησης αναδιάρθρωσης με βάση το άρθρο 106β και θ που θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η λήψη και της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Χρυσομάλλης: "Ελεος, κύριε Κατρούγκαλε, με την υποκρισία σας"
Χρυσομάλλης: "Ελεος, κύριε Κατρούγκαλε, με την υποκρισία σας"
~  Απάντηση στην σημερινή δήλωση του υπουργού Εργασίας και βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου εξέδωσε ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Μίλτος Χρυσομάλλης.
Αναλυτικά:
"Αποτελεί απαύγασμα υποκρισίας και εμπαιγμού προς τους Μεσσήνιους η σημερινή ανακοίνωση του υπουργού και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας κ. Κατρούγκαλου. Τρεις μέρες μετά το θάνατο τριών συμπολιτών μας και τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν εκατοντάδες άλλοι, στα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους και το βιος τους, είναι εμπαιγμός από την πλευρά του κ. Κατρούγκαλου να κάνει μικροπολιτική πάνω στην καταστροφή, υποβοηθούμενος από δεξιά εξαπτέρυγα. 
Εχουν περάσει τρεις μέρες και ο κ. Κατρούγκαλος δεν έχει έρθει ακόμα στη Μεσσηνία να δει τις πληγές της από τη θεομηνία. Οσο και αν προσπαθούμε να τον κατανοήσουμε γι’ αυτό, καθώς δεν του είναι εύκολο να επισκεφτεί έναν άγνωστο για τον ίδιο τόπο, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη «μαυρογυαλούρικη» ανακοίνωσή του, τύπου: «κατόπιν εισηγήσεως μου στον κ. Κουρουμπλή την άλλη Τετάρτη θα γίνει σύσκεψη - κτλ». Πάλι καλά που δεν θα γίνει η σύσκεψη τον άλλο μήνα! Προφανώς προηγείται η φιέστα ψεμάτων του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, και μετά οι καταστροφές στη Μεσσηνία.
Αυτά τα 24ωρα δεν έχω σταματήσει να επισκέπτομαι όλες τις πληγείσες περιοχές του νομού προσπαθώντας να βοηθήσω και να φανώ χρήσιμος σε συνανθρώπους που βρεθήκανε σε τραγική κατάσταση. Μέσα σε λίγες ώρες, τρεις  συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, σπίτια διαλύθηκαν, αμέτρητες καλλιέργειες καταστράφηκαν, άνθρωποι έχασαν τα αυτοκίνητά τους, επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές εκατομμυρίων, χωριά αποκλείστηκαν από την καταστροφή του οδικού δικτύου εκεί. Συνάντησα σύσσωμο το δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας, από τη πρώτη στιγμή, να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να σώσει ανθρώπινες ζωές αλλά και το βιος των ανθρώπων, και θέλω να τους συγχαρώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Εκεί είδα βιοπαλαιστές να μάχονται κυριολεκτικά μέσα στις λάσπες προσπαθώντας να σώσουν ό,τι σώζεται. Μέσα στις λάσπες είδα τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του από την πρώτη στιγμή αυτής της τραγωδίας, για να δώσει κουράγιο στους ανθρώπους στις φτωχογειτονιές της Καλαμάτας, αλλά και να συμμετάσχει σε συσκέψεις στην Περιφέρεια για να ενημερωθεί από τους  αρμόδιους. Είδα επίσης, τον μητροπολίτη Μεσσηνίας μέσα στις λάσπες να δίνει κουράγιο στους συνανθρώπους μας, να καταγράφει τους έχοντες ανάγκη ώστε να προσφέρει τα μέγιστα που μπορεί. 
Εκεί δεν σας είδα πουθενά, κ. Κατρούγκαλε. Ούτε εσάς ούτε και κάποιους άλλους που σίγουρα θα έπρεπε να ήταν εκεί, αλλά προτίμησαν το ρόλο του δεξιού σας εξαπτέρυγου.
Αυτή τη στιγμή πρέπει η Πολιτεία να στηρίξει το συντομότερο όλους αυτούς που είδαν τη ζωή τους να καταστρέφεται μέσα σε 3 ώρες. Οι υπηρεσίες να κινηθούν άμεσα, να γίνει σύντομα η καταγραφή των καταστροφών, ώστε να «ανοίξουν» και οι κοινοτικοί πόροι, από τα «ευρωπαϊκά ταμεία», που προβλέπονται γι’ αυτές τις καταστάσεις. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενήργησαν προς αυτή την κατεύθυνση. Το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με τον Τομεάρχη Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή και τον Τομεάρχη Αγροτικής Παραγωγής Γιώργο Κασαπίδη, που έσπευσαν με εντολή του προέδρου του κόμματος κ. Μητσοτάκη, διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι» τις τεράστιες καταστροφές και πρόκειται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου να συνδράμει τα μέγιστα, ώστε σύντομα οι πληγέντες να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους.
Ευθύνες όμως υπάρχουν, και αφού γίνουν όλα τα παραπάνω αυτές θα αναζητηθούν. Πρώτον, για να μην ξαναζήσουμε μια ανάλογη τραγωδία, δεύτερον για να γνωρίζει όλος ο κόσμος ποιοι είναι υπεύθυνοι για τα αντιπλημμυρικά έργα και ποια κυβέρνηση έδωσε τα ποσά για να γίνουν όλα αυτά, ποιοι τα «παγώσανε» και ποιοι τα «ξεπαγώσανε» με μεγάλη καθυστέρηση. 
Ο κόσμος πολύ σύντομα θα ενημερωθεί για όλα αυτά. Μέχρι τότε,  καλό θα είναι κάποιοι να αφήσουν την μικροπολιτική στην άκρη".
 Μίλτος Χρυσομάλλης  Δρ. Πολιτικός Μηχανικός  Πολιτευτής Ν.Δ. 

*** Το δώρο-έκπληξη που περίμενε τον Τσακαλώτο στο Eurogroup
Το δώρο-έκπληξη που περίμενε τον Τσακαλώτο στο Eurogroup
~ Μια πρωτότυπη έκπληξη περίμενε τους υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup της Μπρατισλάβας, στη Σλοβακία.
Όταν πήγαν να καθίσουν στο τραπέζι για το γεύμα εργασίας βρήκαν στο κάθισμά τους το... σκίτσο τους! Η κορνίζα είχε τα χρώματα της Σλοβακίας, ενώ ο σκιτσογράφος ήταν, προφανώς, πολύ καλά ενημερωμένος για το ακαδημαϊκό προφίλ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.
Στο t - shirt του ξεχώριζαν τα γράμματα "ΟXF", παραπέμποντας στην Οξφόρδη όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σπούδασε!
Αποτέλεσμα εικόνας για Έκπληξη για τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup της Μπρατισλάβας. Βρήκαν στο κάθισμά τους το... σκίτσο τους
APE-MPE

*** Οι προκλήσεις της Ευρώπης στο επίκεντρο της συνάντησης Παυλόπουλου - Ολάντ
Οι προκλήσεις της Ευρώπης στο επίκεντρο της συνάντησης Παυλόπουλου - Ολάντ
~  Το άριστο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδος-Γαλλίας επιβεβαιώθηκε κατά την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη τόσο στον τομέα της Οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, όσο και στον τομέα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης του Προσφυγικού ζητήματος.
Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα και οι ελληνικές Αρχές έχουν καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση, εκτίμησε, βεβαίως, ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και επισήμανε ότι η Γαλλία , εάν τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, προκειμένου να καταβληθούν οι δόσεις για να μπορέσει η χώρα να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον, την ολοκλήρωση και ενοποίηση της Ευρώπης.
Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει στις μέρες μας η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας πρώτον την οικονομική κρίση και τα προβλήματα, που προκαλεί στην κοινωνική συνοχή-διευρύνοντας τις ανισότητες και δεύτερον στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη καλείται να υπερασπιστεί την ασφάλειά της και να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, αλλά συνάμα οφείλει να συμπεριφερθεί με όρους ανθρωπισμού απέναντι στους Πρόσφυγες, υπενθυμίζοντας ότι στον πυρήνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού βρίσκεται ο άνθρωπος.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος στην ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να την υποτιμάμε και να την υποβαθμίζουμε, καθώς πρόκειται για αρχή που περιλαμβάνεται στις Συνθήκες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει διαχρονικά η Ευρώπη στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και της Δημοκρατίας και εκτίμησε ότι η ΕΕ θα ξεπεράσει τις παροδικές της δυσκολίες και θα φθάσει στην τελική ολοκλήρωσή της.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ, υπενθύμισε ότι επισκέπτεται την χώρα μας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, και τόνισε ότι η Γαλλία και η Ελλάδα συνδέονται διαχρονικά με στενούς δεσμούς, σημειώνοντας ότι θα ήταν αδιανόητο για την Γαλλία να αποκλειστεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη.
Ο κ. Ολάντ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ασφάλειας της Ευρώπης από τους εξτρεμιστές, αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη φύλαξης των συνόρων και υπογράμμισε την προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Όπως υποστήριξε οι εξτρεμιστές λειτουργούν με σκοπό να καταλύσουν την Δημοκρατία και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο οι ευρωπαίοι πολίτες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και ο Έλληνας Πρόεδρος κ. Παυλόπουλος-τον οποίο αποκάλεσε και φίλο της Γαλλίας- στάθηκαν στον πλευρό του γαλλικού λαού, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Παυλόπουλο ότι οι Έλληνες γνωρίζουν πως οι Γάλλοι έχουν κάνει πολλές θυσίες και αποτελούν σύμβολο, ενώ υπογράμμισε ότι μαζί θα συνεχίσουμε από κοινού τον αγώνα μας για την ολοκλήρωση της ΕΕ και θα είμαστε πάντα στο πλευρό της Γαλλίας.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Πλημμύρα στον Πάμισο πριν από 60 χρόνια
Πλημμύρα στον Πάμισο πριν από 60 χρόνια
~ Ο Πάμισος πλημμυρισμένος κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1950, τρακτέρ και "κούρσα" μισοβυθισμένα στα νερά του ποταμού.
Οπως φαίνεται όμως από τη στάση και τις κινήσεις των παρισταμένων, το τρακτέρ έχει μπει στα νερά για να τραβήξει το αυτοκίνητο.
[Φωτό από το λεύκωμα των ΓΑΚ Μεσσηνίας "Ηταν μια φορά το Νησί... ένα φωτογραφικό ταξίδι 1910-1974" σελ. 139]

*** Συγκλονιστικό: Διάσωση παιδιού με κανό στον Πάμισο από την Ελληνική ομάδα Διάσωσης (βίντεο)
Συγκλονιστικό: Διάσωση παιδιού με κανό στον Πάμισο από την Ελληνική ομάδα Διάσωσης (βίντεο)
~ Πολλές ήταν οι συγκλονιστικές στιγμές, που ζήσαμε στη Μεσσηνία τα τελευταία 24ωρα κατά τις πρωτοφανούς μεγέθους πλημμύρες με τα καταστροφικά αποτελέσματα.
Μία από αυτές και η διάσωση ενός μικρού παιδιού από τον Πάμισο με κανό από μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
Video : Απεγκλωβισμός με κανό στον Πάμισο από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης  , https://youtu.be/sY9tDYMBSlE  .-
Στη διάσωση συμμετείχαν οι Θανάσης Μπάλτας Θανάσης, Χρήστος Κεής, Δημήτρης Μυστριώτης και Θανάσης Θωμόπουλος.

*** Πνιγμένο αγριογούρουνο στην Παραλία της Καλαμάτας
Πνιγμένο αγριογούρουνο στην Παραλία της Καλαμάτας
~ Μέχρι και αγριογούρουνο ξεβράστηκε στην Παραλία της Καλαμάτας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.
Προφανώς το άτυχο ζώο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στα ορεινά και... κατέληξε στην Παραλία της Καλαμάτας πιθανόν μέσω κάποιου αγωγού, καθώς υπάρχει ένας πολύ κοντά στο σημείο, που βρέθηκε.

***

*** Αθλητική ενημέρωση :
 
*** Το ελληνικό πρόγραμμα των Παρά-ολυμπιακών 
Στην πρεμιέρα του ΡίοΤο ελληνικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών                        
Το νέο πρόγραμμα της 1ης ημέρας, εφόσον δεν υπάρξουν νέες τροποποινήσεις (!) έχει ως εξής:ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ16:41 100 ελεύθερο γυναικών S4 σειρές - ΡΙΖΑΟΓΛΟΥ ΣΕΜΙΧΑ, ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
17:43 200μ. ελεύθερο γυανικών S5 σειρές - ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
00:44 100 ελεύθερο γυναικών S4 τελικός
01:59 200μ. ελεύθερο γυναικών S5 τελικός
ΣΤΙΒΟΣ
16:05 Σφαίρα ανδρών F32 τελικός - ΓΟΝΙΟΣ ΝΙΚΟΣ,ΖΗΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
23:42100μ ανδρών Τ44 σειρές - ΣΕΪΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
00:08 Μήκος Γυναικών Τ47 τελικός - ΣΜΑΡΑΓΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΠΙΣΤΑΣ
17:57 Ατομική καταδίωξη ανδρών προκριματικοί - ΜΠΑΡΑΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ -ΤΡΟΥΛΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
23:38 Ατομική καταδίωξη ανδρών τελικός

*** Οι σημερινές συμμετοχές των Ελλήνων στους Παραολυμπιακούς
Η πρώτη μέρα για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες ολοκληρώθηκε, με την Ελλάδα να πανηγυρίζει ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο.              
Μετά το χρυσό μετάλλιο του Θανάση Κωνσταντινίδη και το χάλκινο του Δημήτρη Ζησίδη, με τα οποία η Ελλάδα έκανε ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα, ελπίζοντας και για ακόμα περισσότερες επιτυχίες, συνεχίζεται το πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων.
Στην δεύτερη μέρα των αγώνων, υπάρχουν ακόμα περισσότερες ελληνικές συμμετοχές, όχι μόνο στον στίβο αλλά και στην κολύμβηση, την ποδηλασία, την άρση βαρών καθώς και στο τένις.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας, Παρασκευή 9/9 με τις ελληνικές συμμετοχές έχει ως εξής:
Στην κολύμβηση, είναι πολλοί οι αθλητές μας που ρίχνονται στην μάχη. Στο ύπτιο ανδρών S2 και ώρα 15:30, έχουμε τις συμμετοχές του Μακροδημήτρη Αριστείδη και του Καπελλάκη Γεωργίου. Στις 16:04, ο Χριστάκης Παναγιώτης θα αγωνιστεί στα 50 μέτρα πεταλούδα S6. Στις 17:31, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την Εθνική μας ομάδα με τους Σταματοπούλου Αλεξάνδρα, Αντωνιάδου Χρυσούλα, Τσαπατάκη Αντώνης και Σφάλτο Αντώνη, οι οποίοι θα αγωνιστούν στα 4x50 ελεύθερο μεικτής. 
Οι μάχες στην κολύμβηση συνεχίζονται, με πολλές συμμετοχές μάλιστα στο ύπτιο. Έτσι, στις 23:30, θα πραγματοποιηθεί ο τελικός στα 100 μέτρα ύπτιο ανδρών S1, με δύο αθλητές μας, τον Ταμπαξή Χρήστο και τον Καρυπίδη Δημήτριο, ενώ στις 23:49, θα ακολουθήσει και ο τελικός στα 100 μέτρα ύπτιο γυναικών S2, με την Καλπακίδου Μαρία που θα προσπαθήσει να διεκδικήσει την καλύτερη δυνατή θέση. 
Στον στίβο, θα έχουμε μόνο την συμμετοχή του Στεφανουδάκη Μανώλη, ο οποίος θα αγωνιστεί στις 16:05 στο ακόντιο ανδρών F54, προσπαθώντας να διεκδικήσει ένα μετάλλιο.
Εκπροσώπηση όμως έχουμε και στο τένις με αμαξίδιο στις 18:00, με τον Στέφανο Διαμαντή να λαμβάνει μέρος στον 1ο γύρο στο μονό ανδρών.
Όσον αφορά την άρση βαρών σε πάγκο, ο Μπακοχρήστος Δημήτριος θα αγωνιστεί στις 19:00 στα 54 κιλά, ενώ στις 22:00 έχουμε και την συμμετοχή του Κουλουμόγλου Πασχάλη, στα 59 κιλά.
Η δεύτερη ημέρα θα ολοκληρωθεί με τις ελληνικές παρουσίες, στην ποδηλασία της πίστας. Συγκεκριμένα, η Χαλκιδάκη Αδαμαντία - Μηλάκη Αργυρώ και η Κάντζα Παρασκευή – Βουτζαλή Παρασκευή θα συμμετάσχουν στις 16:00 στα 1000 μέτρα ατομική χρονομέτρηση.

~**  Θη-ρίο ο Κωνσταντινίδης με χρυσό και τρία παγκόσμια ρεκόρΧάλκινο ο ΖησίδηςΘη-ρίο ο Κωνσταντινίδης με χρυσό και τρία παγκόσμια ρεκόρ!
~ Ιδανικότερο ξεκίνημα στους 15ους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο δεν θα μπορούσε να φανταστεί η ελληνική αποστολή. Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης με φοβερά παγκόσμια ρεκόρ (το κατέρριψε συνολικά τρεις φορές!) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σφαίρα κατηγορίας F32, την ίδια στιγμή που ο Δημήτρης Ζησίδης ήταν «χάλκινος» στην ίδια κατηγορία.
Οι αθλητές του Λάζαρου Στεφανίδη χάρισαν έτσι στην Ελλάδα τα πρώτα της μετάλλια στη διοργάνωση του Ρίο, τα οποία θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην ψυχολογία ολόκληρης της ελληνικής ομάδας που ήρθε εδώ στην Βραζιλία με στόχο να βρεθεί όσο το δυνατόν πιο ψηλά στη γενική κατάταξη.
~** Τα πρώτα μετάλλια για την Εθνική ομάδα: O Αθανάσιος Κωνσταντινίδης με παγκόσμιο ρεκόρ (10,39) και ο Δημήτρης Ζησίδης έκαναν το αδύνατο δυνατό και κατέκτησαν το χρυσό και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα στη σφαίρα (F32)!
Με τον ιδανικότερο τρόπο ξεκίνησαν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες για την Ελλάδα στο Ρίο με δύο μετάλλια.
Η Ελλάδα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με τον Θανάση Κωνσταντινίδη στον τελικό της σφαιροβολίας κατηγορίας F32, με τον Ελληνα αθλητή να κάνει μάλιστα και παγκόσμιο ρεκόρ! Το ρεκόρ ήταν στα 9.86 και ο Κωνσταντινίδης το... διέλυσε έχοντας διαδοχικά βολές στα 10.09, 10.15 και τελικά 10.39.
Το βάθρο όμως θα έχει κι άλλο «γαλανόλευκο» χρώμα, αφού στον ίδιο τελικό του αγωνίσματος ο Δημήτρης Ζησίδης κατέλαβε την τρίτη θέση με βολή στα 9.24 μέτρα και πήρε το χάλκινο μετάλλιο.
Συγχαρητήρια στους Παραολυμπιονίκες μας, Αθ. Κωνσταντινίδη και Δ. Ζησίδη! Μας έκαναν υπερήφανους!

***  Δεύτερο χρυσό για την Ελλάδα στο Ρίο!
Μια ακόμα επιτυχία προστέθηκε στο ελληνικό σύνολο, στη δεύτερη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο! Ο Μανώλης Στεφανουδάκης με ρεκόρ αγώνων στην κατηγορία F45 του ακοντισμού κρέμασε το χρυσό στο στήθος .-
Είναι ο καλύτερος και το απέδειξε ξανά
Ο Μανώλης Στεφανουδάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία F54 του ακοντισμού των Παραολυμπιακών αγώνων του Ρίο, διαλύοντας, μάλιστα, το ρεκόρ αγώνων με βολή στα 29.45μ. 
Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος πρωταθλητής σχεδόν δεν είχε... αντίπαλο, αφού με την πρώτη του βολή έθεσε πολύ ψηλά των πήχη. Μάλιστα, χρυσό θα έπαιρνε και με την δεύτερη καλύτερη βολή του, που ήταν 29.42μ
Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Μεξικανός Λουίς Αλμπέρτο Φέλιξ Σεπέδα με 25.92μ. και στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Λευκορώσος Αλιακσάντρ Τρίπουτς με 23.56μ.

***  Και τέταρτο μετάλλιο στο Ρίο!
Η συλλογή μεταλλίων αυξάνεται στους Παραολυμπιακούς!Στη δεύτερη μέρα των αγώνων ο Δημήτρης Μπακοχρήστος κατέκτησε την 3η θέση στον τελικό των 54κ άρσης βαρών και χάρισε το τέταρτο μετάλλιο στην Ελλάδα               ~Με τεράστια επιτυχία συνεχίζεται η παρουσία της Ελλάδας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. 
Ο Δημήτρης Μπακοχρήστος χάρισε στην Ελλάδα το τέταρτο μετάλλιο, κατακτώντας την τρίτη θέση στον τελικό των 54κ. άρσης βαρών σε πάγκο.
Ο Έλληνας πρωταθλητής τον τελευταίο καιρό αντιμετώπισε πρόβλημα με το χέρι του, όμως αυτό δεν τον σταμάτησε να σηκώσει 162 κιλά στην πρώτη του προσπάθεια και να πάρει την τρίτη θέση
Μάλιστα, είχε άλλες δύο προσπάθειες στα 170 κιλά, όμως το πρόβλημα στο χέρι δεν τον άφησε να πλησιάσει τον καλύτερό του εαυτό.
Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Νιγηριανός Ρολάντ Εζουρούκε με παραολυμπιακό ρεκόρ στα 200κ. και δεύτερος αναδείχτηκε ο Κινέζος Γιαν Γουάνγκ με 170κ.


~**   Αποκλείστηκε νωρίς ο Διαμαντής
Στον πρώτο γύρο του τένις με αμαξίδιο αποχαιρέτησε τους Παραολυμπιακούς του Ρίο ο Στέφανος Διαμαντής, ο οποίος ηττήθηκε 6-0, 6-3 από τον Γάλλο Μισέλ Ζερεμιάζ.              
Νωρίς αποχαιρέτισε τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ο Στέφανος Διαμαντής. 
Ο 29χρονος τενίστας δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση στην μεγαλύτερη διοργάνωση. 
Αποκλείστηκε από το Νο16 της παγκόσμιας κατάταξης, Μισέλ Ζερεμιάζ, γνωρίζοντας την ήττα με 6-0, 6-3, σε αγώνα διάρκειας 47 λεπτών.


*** Προκρίθηκε στον τελικό η σκυταλοδρομία
Με εκπληκτική εμφάνιση οι τέσσερις Έλληνες αθλητές πήραν με άνεση την πρόκριση στον τελικό των 4Χ50 ελεύθερο μεικτό, στους Παραολυπιακούς Αγώνες του Ρίο.   
Η Ελληνική σκυταλοδρομία που αποτελείται από τους: Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, Χρυσούλα Αντωνιάδου, Παναγιώτη Χριστάκη και Γεώργιο Σφαλτό εξασφάλισαν την είσοδό τους στον τελικό της κολύμβησης στα 4x50 ελεύθερο μεικτό, με χρόνο 2:43:43.
Η επίδοσή τους αυτή τους έφερε στην πέμπτη θέση της γενικής κατάταξης, με τους οκτώ καλύτερους χρόνους να δίνουν το εισιτήριο για τον τελικό, που θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα του Σαββάτου (10/9/2016) στις 2:40, ώρα Ελλάδος. 

*** Στη δέκατη και 14η θέση οι Ελληνίδες ποδηλάτριες
Την δέκατη θέση κατέλαβε η Αδαμαντία Χαλκιαδάκη, ενώ τέσσερις θέσεις παρακάτω βρέθηκε η Παρασκευή Καντζά, στον τελικό της ποδηλασίας πίστας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.  Τον καλύτερό τους εαυτό έδωσαν οι Ελληνίδες, ωστόσο δεν κατάφεραν να πετύχουν τον μεγάλο στόχο ενός Παραολυμπιακού μεταλλίου.
Η Αδαμαντία Χαλκιαδάκη, με βοηθό την Αργυρώ Μηλάκη στην κατηγορία Β των 1000 μέτρων στην ποδηλασία πίστας πήρε την δέκατη θέση με χρόνο 1:13:431.
Ενώ στην ίδια κατηγορία η Παρασκευή Καντζά, με βοηθό την Βασιλική Βουτσαλή και με χρόνο 1:23:748 βρέθηκε στην 14η θέση.            


  *** Πάει τελικό ο Μακροδημήτρης
Στον τελικό των 100 μέτρων στο ύπτιο των Παραολυμπιακών αγώνων του Ρίο προκρίθηκε ο Αριστείδης Μακροδημήτρης, ενώ δεν κατάφεραν να προκριθούν ο Καπελλάκης και ο Χρηστάκης.              
~ Σε δύσκολο προκριματικό γύρο στην κατηγορία S2 - 100μ ύπτιο αγωνίστηκαν οι δύο Έλληνες κολυμβητές, Αριστείδης Μακροδημήτρης και Γεώργιος Καπελλάνης, με τον Κινέζο συναθλητή τους, Liu Benying, να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ, με χρόνο 1:50:67.
Αυτό όμως δεν κόστισε στον Μακροδημήτρη, ο οποίος με χρόνο 2:19:25 κατέλαβε την έβδομη θέση κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να βρεθεί στον τελικό που θα γίνει σήμερα στις 23:40, ώρα Ελλάδος.
Αντίθετα ο Καπελλάκης δεν τα κάταφερε καθώς με χρόνο 2:45:85 έμεινε εκτός οκτάδας.
Εκτός τελικού έμεινε και ο Παναγιώτης Χρηστάκης στην κατηγορία S6 – 50 μέτρα πεταλούδα, με χρόνο 35:46. Στην σειρά που αγωνίστηκε τερμάτισε στην έβδομη θέση, ενώ στην γενική κατάταξη ήταν ενδέκατος.

***  Στην έκτη θέση η Σταματοπούλου, δέκατοι Σμαραγδή-Σεΐτης
Εκτός μεταλλίων έμεινε η Αλ. Σταματοπούλου που βγήκε στον τελικό των 100 μέτρων ελεύθερο της κατηγορίας S3 γυναικών, αλλά και οι Στέλλα Σμαραγδή (τελικό μήκους), Μιχάλης Σεΐτης (100 μέτρα-Τ43/44).              
Με χρόνο 1:47.16 η ελληνίδα κολυμβήτρια, Αλεξάνδρα Σταματόπουλου, κατετάγη έκτη στον τελικό ων 100 μέτρων ελεύθερο της κατηγορίας S3 γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Στη συγκεκριμένη κούρσα έγινε παγκόσμιο ρεκόρ από τη Ζούλφια Γκαμπιντούλινα από το Καζακστάν με 1:30.07. Δεύτερη ήταν η Κινέζα Πενγκ και τρίτη η Ουκρανή Σβιντέρσκα. 
Τη δέκατη στον τελικό του μήκους των κατηγοριών Τ45/46/47 πήρε η Στέλλα Σμαραγδή με καλύτερο άλμα στα 4.87 και τα άλλα δύο έγκυρα ήταν στα 4.83 και 4.84. Στα προκριματικά των 100 μέτρων των κατηγοριών Τ43/44 ο Μιχάλης Σεΐτης βγήκε δέκατος, κάνοντας ατομικό ρεκόρ και για τέσσερα εκατοστά του δευτερολέπτου έχασε το εισιτήριο για τον τελικό.


***Με αλλαγές στο πρόγραμμα η πρώτη μέρα των Παραολυμπιακών
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ξεκινάνε σήμερα, μετά από μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης. Η πρώτη μέρα έχει αρκετές ελληνικές συμμετοχές, στο πρόγραμμα των οποίων έχουν σημειωθεί ορισμένες αλλαγές. Η πρώτη μέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων έφτασε λοιπόν και θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αρκετούς Έλληνες αθλητές. Το σημερινό πρόγραμμα παρουσιάζει κάποιες αλλαγές.
Στην κολύμβηση και στα 200 μέτρα ελεύθερο S5 των προκριματικών, θα αγωνιστεί η Χρυσούλα Αντωνιάδου στις 17:43 ώρα Ελλάδος.
Η Σεμίχα Ριζάογλου και η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου θα συμμετέχουν με την σειρά τους στα 100 μέτρα ελεύθερο προκριματικά στην κατηγορία S3, στις 16:41 ώρα Ελλάδος. Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 00:44.
Όσον αφορά τον στίβο, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην σφαίρα ανδρών F32, τον Νίκο Γονιό, τον Δημήτρη Ζησίδη και τον Θανάση Κωνσταντινίδη. 
Οι τρείς αθλητές θα αγωνιστούν στις 16:05 με τον Κωνσταντινίδη να είναι αυτός που έχει και το πανελλήνιο ρεκόρ. Στα προκριματικά των 100 μέτρων θα έχουμε την συμμετοχή του Μιχάλη Σείτη, ο οποίος έχει πανελλήνιο ρεκόρ με 11:43. Οι συμμετοχές στον στίβο για την πρώτη μέρα ολοκληρώνονται με την Στέλλα Σμαραγδή, η οποία θα λάβει μέρος στον τελικό του μήκους στην κατηγορία Τ47 στις 00:08 και η οποία κατέχει και το πανελλήνιο ρεκόρ με 5,32 μέτρα.
Τέλος, στην ποδηλασία πίστας, θα δώσουν την δική τους μάχη οι Θανάσης Μπαράκας και Κωνσταντίνος Τρουλινός, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στα προκριματικά της ατομικής καταδίωξης ανδρών στις 17:57. Οι δύο ποδηλάτες κατέχουν και το πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 4:54.911.


*** Τέλος και επίσημα ο Γκιρτζίκης - Οι αντικαταστάτες των μελών του ΔΣ της ΕΠΟ
Παρελθόν και με τη βούλα από την ΕΠΟ είναι ο Γιώργος Γκιρτζίκης. Η ομοσπονδία ανακοίνωσε επίσημα την παραίτησή του, όπως και των άλλων πέντε υποδίκων. Δείτε τους αντικαταστάτες τους στο Δ.Σ.              
Την αποχώρηση του Γιώργου Γκιρτζίκη από την προεδρία σφράγισε η ΕΠΟ. 
Η ομοσπονδία ανακοίνωσε και επίσημα την παραίτηση του πρώην επικεφαλής, όπως και των πέντε μελών που επίσης είναι υπόδικοι για την κάρτα υγείας. 
Παράλληλα, γνωστοποίησε τους αντικαταστάτες τους στο Δ.Σ., ενώ την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει με αντικείμενο, εκτός των άλλων, και τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης που θα αναδείξει την Εκλογική Επιτροπή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας υπέβαλε σήμερα ο κ. Γεώργιος Γκιρτζίκης. 
Ο κ. Γκιρτζίκης γνωστοποίησε την απόφασή του με επιστολή προς τα μέλη της Ε.Ε./Ε.Π.Ο., τους προέδρους και τα μέλη των Ε.Π.Σ./Ε.Π.Ο., μετά την έκδοση του βουλεύματος 1445/2016 του Συμβουλίου Εφετών.
Τις παραιτήσεις τους, επίσης, υπέβαλαν οι κύριοι Ευάγγελος Τοπολιάτης, Ευάγγελος Μαζαράκης, Γεώργιος Καραμελίδης, Νικόλαος Προύντζος και Ιωάννης Οικονομίδης.
Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της Ε.Π.Ο. προχώρησε στην διαπιστωτική πράξη της παραίτησης-παύσης των ανωτέρω με βάση το εκδοθέν βούλευμα.
Τις θέσεις των πέντε παραιτηθέντων μελών της Ε.Ε./Ε.Π.Ο. καταλαμβάνουν οι κύριοι Νικόλαος Βακάλης, Μιχαήλ Τσιχριτζής, Αντώνιος Παπαπετρίδης, Γεώργιος Σταράκης και Κωνσταντίνος Μαρίνος.
Τη Δευτέρα 12/9/2016 και ώρα 13:00 θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. με τη νέα της σύνθεση και με θέματα προς συζήτηση, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα

1.Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των Ενώσεων-μελών της Ε.Π.Ο. για την εκλογή της Εκλογικής Επιτροπής του άρθρου 58 του Καταστατικού.
2.Σύγκληση της Ειδικής Εκλογικής Γενικής Συνέλευσης των Ενώσεων-μελών της Ε.Π.Ο. για την εκλογή προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ε.Ε.) της Ε.Π.Ο., τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. και προέδρου, αναπληρωτή προέδρου και τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Επιτροπής Ελέγχου και Συμμόρφωσης».

     
 
*** Αναβλήθηκαν οριστικά οι εκλογές στην ΕΠΟ 
Ατελείωτο σίριαλ

Αναβλήθηκαν οριστικά οι εκλογές στην ΕΠΟ

 ~ Αναβλήθηκαν οι εκλογές της ΕΠΟ, που ήταν προγραμματισμένες για την 1η Οκτωβρίου στα Χανιά. Οι ποδοσφαιρικές ενώσεις της Μακεδονίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλίας, Σάμου και Γρεβενών ζήτησαν, μέσω προσφυγής, την αναβολή των εκλογών της ομοσπονδίας, όπως και έγινε.
Ο ορισμός των εκλογών σε νέα ημερομηνία, με πιθανότερη την 25η Οκτωβρίου σημαίνει ότι μέχρι τότε, στο πόστο του επιδιαιτητή θα παραμείνει ο Κύρος Βασσάρας και θα παραμείνουν ίδιοι και οι πίνακες διαιτησίας.

***  Σέντρα με την 3η αγωνιστική στη Σούπερ Λιγκ  Αναμένεται το πρόγραμμα...
Σέντρα με την 3η αγωνιστική στη Σούπερ Λιγκ
~ Σε ακόμη μια… παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία, το εφετινό πρωτάθλημα της Super League δεν θα ξεκινήσει κανονικά με πρεμιέρα από την πρώτη αλλά από την τρίτη αγωνιστική.
Εξήγηση πάντως υπάρχει και είναι η πίεση που άσκησε η NOVA στις ΠΑΕ προκειμένου να συμβεί αυτό, καθώς στην αντίθετη περίπτωση η συνδρομητική πλατφόρμα που έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης απειλούσε με ενεργοποίηση των ρητρών κι αυτό σήμαινε μεγάλη οικονομική απώλεια για το συνεταιρισμό.
Η πρώτη σέντρα, λοιπόν, θα γίνει το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου κι εκείνο που απομένει είναι να καθοριστεί επακριβώς το πρόγραμμα. Στη σχετική ψηφοφορία που διενεργήθηκε το αποτέλεσμα ήταν 9-6 υπέρ της πρότασης για εκκίνηση από την 3η αγωνιστική.
Ολυμπιακός, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος, Λάρισα, Κέρκυρα, Πλατανιάς, Πανιώνιος, Ξάνθη και Λεβαδειακός ψήφισαν υπέρ, ΑΕΚ, Βέροια, Ηρακλής, Παναιτωλικός, ΠΑΟΚ, ΠΑΣ Γιάννινα κατά και ο Παναθηναϊκός «λευκό».
Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής:
Σάββατο
16:00 Κέρκυρα-Πλατανιάς
18:15 ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός
20:30 Λεβαδειακός-Παναθηναϊκός
Κυριακή
16:00 ΑΕΚ-Ξάνθη
18:15 Πανιώνιος-Αστέρας Τρίπολης
18:15 ΠΑΣ Γιάννινα-Ατρόμητος
20:30 Ολυμπιακός-Βέροια
Δευτέρα
19:30 Ηρακλής-Λάρισα

***Αύριο Κυπέλλου ΕΠΣ Μεσσηνίας 3η Φάση 10  και 11/09/2016:
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών
ΔΩΡΙΟ -Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Καλαμάτας
ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας -ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας
Α.Ο.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ -ΠΑΠΑΦΛΕΣΙΑΣ Χώρας
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ-ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών
ΑΝΔΡΟΥΣΑ-ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης
και Α.Ο. ΦΑΡΑΙ -Α.Ο. ΔΙΑΒΙΛΙΤΣΙ

***

 ~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ  2015  : 
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 01  Σεπτεμβρίου  2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-01-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  01  Σεπτεμβρίου  2016   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-01-2016.html .-
~ ΑΡΦΑΡΑ  -ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ  για το χωριό μας ΑΡΦΑΡΑ -ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πέμπτη 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/09/01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-02-2016.html .-
~Εφημερίδα μας  Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-02-2016.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03  και 04  Σεπτεμβρίου  2016  :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2016   ~  ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-03-2016.html .-
~Διήμερη  βόλτα -εκδρομή στη ΕΥΒΟΙΑ Σ/Κ  03 και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας    ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο-κύριακο 03  και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-03-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου  2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-05-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου 2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-06-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2016:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-07-2016.html .-
~    Η Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2016: http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/09/arfara-nwes-08-2016.html .-

  ~ Η Εφημερίδα μας Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-08-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-09-2016.html ,-.-  

~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11 Σεπτεμβρίου  2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/09/10-11-2016.html .-  
Η Εφημερίδα μας  ARFARA News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου 2016  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-09-2016.html .-
~
~
 
~ ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4970  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3084 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3090  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11. 144     βίντεο   .-  
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 29 Αυγούστου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-29-2016.html .-
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 27  και 28  Αυγούστου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/27-28-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  Arfara  News  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  29  Αυγούστου  2016: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-29-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 30  Αυγούστου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-30-2016.html .-
~ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ -ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ -ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  -ΑΘΩΣ Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 ΟΛΑ ΟΣΑ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ !  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/30-2016.html  .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο Αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  31 Αυγούστου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-31-2016.html .-
~ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά Μεσσηνίας Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/…/24-2014.html .-
~~Διήμερη  βόλτα -εκδρομή στη ΕΥΒΟΙΑ Σ/Κ  03 και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         

*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου