ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Άρωμα ενημέρωσης Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Άρωμα  ενημέρωσης  Δευτέρα  17  Νοεμβρίου  2014  :


~**ΕΤΣΙ ΓΛΕΝΤΟΥΝ ΣΤΟ  ΑΡΦΑΡΑ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  08/2010 : http://youtu.be/Rj1tKiRVmFk 
~** ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟ  ΑΡΦΑΡΑ  2010 : http://youtu.be/UtiYYBwQbUg ,
~***Πηδημα-Αρφαρα (Καλαματα) Pidima -Arfara (Kalamata) : http://youtu.be/lvRijaoRLlo .-

*** Κλέβουν ελιές και εξοπλισμό στο Δήμο Μεσσήνης          
         
Φαινόμενα κλοπής σε σακιασμένες ελιές και εξοπλισμό για το λιομάζωμα καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο Δήμο Μεσσήνης, σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε προχθές, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος.
Ο κ. Αναστασόπουλος αφού εξέφρασε την ελπίδα να είναι τοπικό το φαινόμενο, πρότεινε στο συμβούλιο και έγινε αποδεκτό, να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία, καθώς τα κρούσματα είναι πολλά.  

***  Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος έκανε μεταφορά μοσχεύματος          
           
Aπογειώθηκε  από την 112ΠΜ/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, με ενδιάμεσο σταθμό τη Θεσσαλονίκη για την παραλαβή ιατρικής ομάδος και προορισμό τη Λάρνακα για την παραλαβή μοσχεύματος
Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος Embraer επιστρατεύτηκε για την αερομεταφορά μοσχεύματος από τη Λάρνακα στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη.
Είχε προηγηθεί αίτημα, του ΕΚΑΒ και οτυ Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και σχετική επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Το κυβερνητικό αεροσκάφος απογειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από την 112ΠΜ/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, με ενδιάμεσο σταθμό τη Θεσσαλονίκη για την παραλαβή ιατρικής ομάδος και προορισμό τη Λάρνακα για την παραλαβή μοσχεύματος.
Στη συνέχεια, μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου και προσγειώθηκε στις 17:27, προκειμένου να παραδοθεί το μόσχευμα στον ασθενή – λήπτη. Στη συνέχεια, το Embraer επέστρεψε στη βάση του. Τα έξοδα της πτήσης του αεροσκάφους καλύπτονται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.
www.protothema.gr  ,.-
 
***   Λιγότερα κρούσματα λαθροϋλοτομίας φέτος στη Μεσσηνία          
           
ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΥΛΟΤΟΜΙΑ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΤΟΥΣ
 Μείωση στις περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας στη Μεσσηνία καταγράφει για φέτος το Δασαρχείο Καλαμάτας. Όπως τόνισε μιλώντας στο «Θ» ο δασάρχης Σπύρος Κατσίποδας, σε σχέση με πέρυσι τα κρούσματα είναι λιγότερα, αλλά και οι έλεγχοι πιο αυστηροί.
Τον τελευταίο μήνα έχουν διαπιστωθεί τρεις περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας και έχουν κατασχεθεί από περιοχή της Κεντρικής Μεσσηνίας 15 χωρικά μέτρα ξύλων. Αυτά θα οδηγούνταν για εμπόριο, κατασχέθηκαν και την εβδομάδα αυτή θα βγουν σε πλειστηριασμό.
  Αιτήσεις
Παράλληλα, συνεχίζεται η λήψη ξυλείας από πολίτες βάσει των αιτήσεων που χορηγήθηκαν από το Δασαρχείο. Για την περιοχή του Ταϋγέτου διατέθηκαν πάνω από 600 αιτήσεις, κυρίως σε κατοίκους της Καλαμάτας και των  εκεί χωριών. Στο μεταξύ, μέχρι τις 20 του μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συλλογή από τα καμένα σημεία που υποδεικνύει το Δασαρχείο.
Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Κατσίποδας, φέτος έχει αυξηθεί η κατάθεση αιτήσεων από πολίτες που θέλουν να κόψουν ξύλα από τα κτήματά τους. Μάλιστα, ο κ. Κατσίποδας συνέστησε στους ιδιοκτήτες κτημάτων που θέλουν να τα καθαρίσουν να ζητούν την έγκριση του Δασαρχείου και να λαμβάνουν την απαιτούμενη άδεια, ώστε να είναι κατοχυρωμένοι.
  Κυρώσεις και για τους μεταφορείς
Κατά το δασάρχη, η λαθραία υλοτομία έχει περιορισθεί, αλλά οι έλεγχοι είναι συνεχείς και με ιδιαίτερη ένταση τη χειμερινή περίοδο. Οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί και σε περιοχές εκτός Ταϋγέτου, καθώς έχουν εντοπισθεί περισσότερα φαινόμενα λαθροϋλοτομίας.
Να σημειωθεί πως το Δασαρχείο έχει αρμοδιότητα και διενεργεί ελέγχους σε χώρους αλλά και οχήματα που διακινούν ξύλα. Μπορεί να κατασχέσει ακόμα και το όχημα σε περίπτωση λαθροϋλοτομίας, ενώ γίνονται έλεγχοι και στις μάντρες που πωλούν ξύλα.
Ο κ. Κατσίποδας ζήτησε τη συνεργασία του κόσμου και να ειδοποιούν το Δασαρχείο, όταν διαπιστώνουν παρανομίες. Πρόσθεσε δε ότι η υπηρεσία λειτουργεί κάθε μέρα μέχρι και τις 10.00 το βράδυ.
«Τα πρόστιμα είναι αυστηρά πλέον. Έχουμε κατασχέσεις και πενταπλάσιο του μισθώματος. Και φέτος, με νομοθετική διάταξη του καλοκαιριού, τις ίδιες ποινές έχει και ο μεταφορέας. Ο μεταφορέας, όταν του ζητούν να μεταφέρει δασικά ξύλα, πρέπει να ζητά από τον πολίτη τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να μη βρεθεί μπλεγμένος», κατέληξε ο κ. Κατσίποδας.
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
***  Δική του Πολεοδομία θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ο Δήμος Μεσσήνης, με βολές κατά του Δήμου Καλαμάτας            
           
Προσπάθεια να λειτουργήσει δικό του Πολεοδομικό Τμήμα, που θα μετεξελιχθεί σε Διεύθυνση, θα κάνει ο Δήμος Μεσσήνης, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος χαρακτηρίστηκε αδιανόητη και άδικη η πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. Καλαμάτας που σταματά την παροχή διοικητικής υποστήριξης στους Δήμους Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος από την 1η Ιανουαρίου 2015 και επισημάνθηκε πως δε θα νομιμοποιηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ταυτόχρονα, θα ζητηθεί και η συνδρομή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Σπ. Κοντοθανάσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την παροχή υποστήριξης από το Δήμο της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας και στο γεγονός ότι ο Δήμος Μεσσήνης δεν μπορεί να στελεχώσει την αντίστοιχη υπηρεσία Πολεοδομίας, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Επίσης, είπε ότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Καλαμάτας κατατέθηκε και υπόμνημα με τις θέσεις του Δήμου Μεσσήνης, ενώ με το που ξεκίνησε η εφαρμογή του «Καλλικράτη», ο Δήμος Καλαμάτας πήρε 35 υπαλλήλους από την ΤΥΔΚ και την Πολεοδομία, εκ των οποίων οι 15 αποχώρησαν με σύνταξη. Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να λαμβάνει από την Πολιτεία 1 εκατ. ευρώ το χρόνο και δήλωσε πως, εκτός από την άμεση σύσταση Διεύθυνσης Πολεοδομίας, θα ζητηθεί από το αρμόδιο υπουργείο η διασφάλιση με προσωπικό, υποδομή και πόρους.
  Συμφώνησαν οι μειοψηφίες
Υπέρ του να λειτουργήσει στη Μεσσήνη Τμήμα Πολεοδομίας με τους ανάλογους πόρους, που θα αφαιρεθούν από αυτούς της Καλαμάτας, τάχθηκε ο Γ. Τσώνης, ενώ να λειτουργήσει Τμήμα, σε πρώτη φάση, για την έκδοση οικοδομικών αδειών υποστήριξε ο Δημ. Σαμπαζιώτης.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος αναφέρθηκε σε επισημάνσεις που είχε κάνει από το Δεκέμβριο του 2010 σε σεμινάριο στην Πάτρα, παρουσία του τότε υφυπουργού Εσωτερικών Γ. Ντόλιου, όπου είχε προτείνει να κατανεμηθούν στους Δήμους οι μηχανικοί, αντί να συγκεντρώνονται όλοι στην έδρα του νομού. Ο κ. Ντόλιος χαρακτήρισε λογικό το αίτημα, χωρίς ωστόσο να γίνει κάτι μέχρι σήμερα.
  «Θα προσβάλλουμε την απόφαση»
Ο κ. Αναστασόπουλος είπε, επίσης, πως με αγωνία κατάφεραν να πειστούν δύο μηχανικοί να μεταταγούν στο Δήμο και να τους πληρώνει το ταμείο του, την ίδια ώρα που η Καλαμάτα πληρώνεται για τις 35 θέσεις, προκειμένου να τους εξυπηρετεί όλους.
Στη συνέχεια, χαρακτήρισε απαράδεκτο ό,τι ψηφίστηκε (από το Δ.Σ. Καλαμάτας), λέγοντας πως μπορεί να γίνει Τμήμα Πολεοδομίας, χωρίς να απεμπολείται το δικαίωμα να ενισχυθεί με 10 άτομα, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει Πολεοδομία στη Μεσσήνη και ανακοίνωσε πως θα προσβληθεί η απόφαση του Δ.Σ. Καλαμάτας και δε θα εγκριθεί, καθώς δεν είναι σύμφωνη με τον «Καλλικράτη» και τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση.
«Αν η Καλαμάτα θεωρεί ότι έχει 20 άτομα, ας μας δώσει τις πιστώσεις που λαμβάνει για τους 35 και θα αναλάβουμε να εξυπηρετούμε εμείς όλους τους Δήμους», πρόσθεσε στη συνέχεια και δήλωσε πως θα απευθυνθεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Η Πολιτεία να αποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη και να λειτουργήσει η περιφέρεια όπως έπρεπε από τις αρχές του 2011», είπε καταλήγοντας.
  Ι. Τσούσης: «Έωλη η απόφαση του Δ.Σ. Καλαμάτας»
Ιστορική αναδρομή έκανε ο Ι. Τσούσης, λέγοντας πως από το 2007 αναζητούσε τρόπο για τη λειτουργία Πολεοδομίας και στο Δήμο Μεσσήνης. Τότε είχε διατυπωθεί αντίθετη άποψη τόσο από το ΤΕΕ όσο και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς υπήρχε η άποψη πως θα έπρεπε να καταργηθούν οι κατά τόπους Πολεοδομίες και να δημιουργηθεί μια κεντρική υπηρεσία στην Καλαμάτα, που θα παρείχε υποχρεωτικά κάλυψη σε όλους.
Στη συνέχεια, ανέφερε πως οι αποφάσεις του Δ.Σ. Καλαμάτας ελήφθησαν για κάποιον άλλο λόγο, αφού είναι έωλες και πρόσθεσε πως το 2011 ο δήμαρχος Καλαμάτας είχε ζητήσει την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης 10.000 ευρώ, προκειμένου να καλύπτονται οι αυτοψίες των υπαλλήλων στη Μεσσήνη, χωρίς αυτή να εγκριθεί.
Επίσης, πως ενώ η Πολεοδομία εξέδιδε την περίοδο των σεισμών έως και 2.500 άδειες, τώρα εκδίδει 300. «Αν λείψει από την Πολεοδομία της Καλαμάτας η περιοχή ελέγχου της Μεσσήνης, θα μειωθεί ο φόρτος εργασίας των υπαλλήλων κατά το 1/3 και είναι λογικό να ζητάμε και το 1/3 των υπαλλήλων», είπε χαρακτηριστικά, και κατέληξε λέγοντας πως δεν επαρκούν δύο άτομα, αλλά απαιτούνται περί τα 6-7 για μια σωστή λειτουργία υπηρεσίας.   Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

*** Κανένας θάνατος από τροχαίο δεν είναι αποδεκτός         
           
Οι Δήμοι της Μεσσηνίας... σιωπούν για τη σημασία της σημερινής ημέρας
 Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα πολιτιστικά. Είναι κάθε πτυχή της κοινωνίας. Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων. «Θα συναντηθούμε ξανά για να  τιμήσουμε τη ζωή τους που τόσο βίαια και αιφνίδια διέκοψαν. Για να θυμίσουμε και να θυμηθούμε το πέρασμά τους απ’ αυτόν τον κόσμο της βίας και της ταχύτητας, πέρασμα που οι υποστηρικτές του φρόντισαν να συντομεύσουν», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.
«Η ημέρα αυτή, όπως και κάθε μέρα, είναι για να μιλήσουμε για ανθρώπους, όχι για αριθμούς. Φέτος είναι επικεντρωμένη σ’ ένα από τα σημαντικότερα αίτια της φρίκης. Η Ταχύτητα Σκοτώνει. Ας σχεδιάσουμε ένα μέλλον χωρίς αυτή, είναι παγκόσμια το σύνθημα.
Θα συναντηθούμε φέρνοντας μαζί μας ένα ζευγάρι παπούτσια. Τα δικά τους παπούτσια. Τα φθαρμένα παπούτσια των ανθρώπων που τους κλείσανε το δρόμο βίαια. Ταξίδευαν στους δαιδαλώδεις δρόμους της ζωής.
Σκέψεις, μελλοντικά σχέδια, συναισθήματα, συντρόφευαν την ψυχή τους σ’ αυτό το ταξίδι της καθημερινότητας. Μια ανεπαίσθητη στιγμή άφησε το τελευταίο τους βήμα μετέωρο.
Στο σπίτι έμεινε ένα ζευγάρι άδεια παπούτσια να θυμίζει τον ταξιδευτή με τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες του. Κανένας θάνατος από τροχαίο δεν είναι αποδεκτός!».
Στην Καλαμάτα, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, δεν έχει προβλεφθεί καμία εκδήλωση. Κανένας φορέας, πολιτικός ή κοινωνικός, δεν ένιωσε την ανάγκη να θυμηθεί τα δικά μας θύματα στους δρόμους της Καλαμάτας και του νομού. Κι όμως, δεν είναι μικρός ο αριθμός, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους έπειτα από ένα τροχαίο. Και το τραγικότερο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά συμβαίνει μέσα στις πόλεις μας.
Έρευνα του ΟΟΣΑ, η οποία εξέτασε μεγάλο εύρος τροχαίων περιστατικών, κατέληξε πως η υπερβολική ταχύτητα ευθύνεται για το 1/3 του συνόλου των ατυχημάτων ή δυστυχημάτων που σημειώνονται στους δρόμους. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αύξηση της ταχύτητας κίνησης ενός οχήματος κατά 5% οδηγεί σε άνοδο των τροχαίων ατυχημάτων κατά 10% και των δυστυχημάτων κατά 20%.
Όταν ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, η πιθανότητα θανάσιμου τραυματισμού πεζού τον οποίο θα χτυπήσει, είναι 10%. Εάν το αυτοκίνητο κινείται με 50 χλμ./ώρα, η πιθανότητα θανάσιμου τραυματισμού του πεζού απογειώνεται στο ποσοστό του 80%!
Και όμως, οι δρόμοι μας, που βρίσκονται εντός των κατοικημένων περιοχών, έχουν όριο ταχύτητας τα 50 χλμ./ώρα! Με αυτήν την ταχύτητα η σύγκρουση με πεζό μπορεί να αποδειχθεί , όπως προείπαμε, θανατηφόρα.
«Η σύγχρονη πόλη πρέπει να μετατραπεί σε μια γενική ζώνη ήπιας κυκλοφορίας, με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. Τα σημερινά όρια σκοτώνουν, εξάλλου στην Ελλάδα έχουμε την τάση να τα ξεπερνάμε, ενώ δεν υπάρχει συστηματικός έλεγχος από την αστυνομία και τις αρχές», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Γιώργος Κουβίδης, πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου «SOS τροχαία εγκλήματα».
Ο κ. Κουβίδης αναφέρεται σε διεθνείς τάσεις μείωσης και ελέγχου της ταχύτητας μέσα στις πόλεις, όπως στη Σουηδία («χώρα που κατασκευάζει αυτοκίνητα» μας λέει με νόημα) όπου το γενικό αστικό όριο ταχύτητας έχει πέσει στα 40 χλμ./ώρα, την πρωτεύουσα της Σλοβενίας Λουμπλιάνα (που έχει γεμίσει πεζόδρομους και δρόμους περιορισμένης ταχύτητας) ή τη Νέα Υόρκη, όπου ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο έχει εξαγγείλει την πολιτική «Όραμα Μηδέν», δηλαδή το στόχο μηδενισμού των τροχαίων μέσα στη μεγαλούπολη.
«Οι πόλεις έχουν σχεδιαστεί για τα αυτοκίνητα και όχι για τους ανθρώπους. Αυτό πρέπει να αλλάξει», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου «SOS τροχαία εγκλήματα».
Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων σημειώνει ότι οι Δήμοι πρέπει να ορίσουν, μέσα στις περιοχές γενικής κατοικίας, ζώνες με όριο 20-30 χλμ./ώρα και να προχωρήσουν σε σωστή ενημέρωση των κατοίκων.
«Εμείς δε μιλάμε για τροχαία ατυχήματα. Πρόκειται για δυστυχήματα, εγκλήματα ενός ολόκληρου τρόπου ανάπτυξης των πόλεων, των υποδομών, της κοινωνίας. Όταν οι κυβερνήσεις ανησυχούν περισσότερο για τις πωλήσεις αυτοκινήτων, παρά για τους νεκρούς και τους τραυματίες των τροχαίων, τι να πει κανείς;», αναρωτιέται ο κ. Κουβίδης.
Τα σημαντικότερα τροχαία αφορούν πεζούς, ποδηλάτες και δικυκλιστές. Όταν η εκπαίδευση -που δε φτάνει να λέγεται παιδεία- δεν παρέχεται από μικρές ηλικίες, τι να περιμένουμε; Και η παιδεία, φυσικά, δε λύνει τίποτα. Αλλά δεν είναι καιρός να αποκτήσουμε σχετικά διδακτικά αντικείμενα στο σχολείο;
Και γιατί το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να αφήσει τους ΟΤΑ έξω από την οδική ασφάλεια; Να αναλάβουν και οι ΟΤΑ το ρόλο που τους αναλογεί -με ποινές αν χρειαστεί- για το χώρο ευθύνης τους. Να αναπτυχθούν και στηριχθούν -οικονομικά και θεσμικά- πρωτοβουλίες που αφορούν στην εκπαίδευση των νέων σε θέματα οδικής ασφάλειας. Να αναλάβουν, επιτέλους, Δήμοι και Τροχαία τις ευθύνες τους σχετικά με την κατάσταση των πεζοδρομίων (κακή συντήρηση, μετατροπή τους σε ζώνες στάθμευσης, τραπεζοκαθίσματα κ.λπ.), ώστε να μην απειλούν τη ζωή των πεζών.
Όσον αφορά στο παρόν, ας βάλουμε στο παιχνίδι τα μέσα ενημέρωσης. Καμπάνιες ολοκληρωμένες, καμπάνιες συνεχείς -βίαιες κι επιθετικές ίσως- και όχι σπασμωδικές κι ευκαιριακές θα λογικεύουν κάθε ανεγκέφαλο μπαμπά που σκοτώνει το γιο και την κόρη του, κάθε μάνα που χρησιμοποιεί ως αερόσακο το παιδί της, κάθε νέο που αποφασίζει να μετοικίσει στις γειτονιές του Αγίου Πέτρου, επειδή στη ζωή του μόνο μετράει η κοινωνική επίδειξη. Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

***Από αύριο οι αιτήσεις για τις 2.500 θέσεις ανέργων του προγράμματος επιχορήγησης Επιχειρήσεων (αναλυτικά οι δικαιούχοι) 

Την συνέχιση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-66 ετών» αποφάσισε η Διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), προκειμένου να καλυφθούν οι 2.500 θέσεις ανέργων, που δεν καλύφθηκαν κατά την προηγούμενη αρχική δημόσια πρόσκληση του προγράμματος.Οι υπολειπόμενες θέσεις κατανέμονται ως εξής: Για την Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά, το Β. Αιγαίο, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησος, 1.420 θέσεις. Οι υπόλοιπες 1.080 θέσεις κατανέμονται στην Αττική, την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία): 1.080 θέσεις. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, από αύριο, 18 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, έως και τις 28 Νοεμβρίου, στις 3 μετά το μεσημέρι. Η υποβολή των αιτήσεων θα μπορεί να γίνεται στο ειδικό πεδίο του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση www.oaed.gr. Η επιχορήγηση για τους ωφελούμενους ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ, ενώ θα μπορούν να ασφαλιστούν για 25 ημέρες το μήνα. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους δώδεκα μήνες. Πηγή: www.news247.gr  - 

*** «Συγχαρητήρια, κύριε διοικητά, που κάνετε ό,τι μπορείτε για την αποδυνάμωσή του!» του ΚΕΦΙΑΠ         
            
  Στην τραγικότητα της κατάστασης που επικρατεί στο Κέντρο Φυσικής - Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚεΦΙΑπ) Φιλιατρών, όπως πλέον έχει μετονομαστεί το ΚΑΦΚΑ, αναφέρεται σε επιστολή του προς το διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας πολίτης – κάτοικος των Φιλιατρών, αναδεικνύοντας τα προβλήματα και θέτοντας τον κ. Μπέζο προ των ιστορικών ευθυνών του για την αποδυνάμωση ή και τελικά κατάργηση του Κέντρου!
Ο Κωνσταντίνος Τσούτσιας, χωρίς ίχνος υπερβολής και δίχως καμία διάθεση προσβολής της τιμής και της προσωπικότητας του διοικητή του Γ.Ν. Μεσσηνίας, με αφετηρία και μόνο κίνητρο την άδολη αγάπη για τον τόπο του, κοινοποίησε την επιστολή του, «για να ευαισθητοποιηθούν και άλλοι συμπολίτες μου και ιδιαίτερα η Δημοτική Αρχή, της οποίας προΐσταται και ιατρός», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.
Στην επιστολή του τονίζει την αξία και τη σημασία της ύπαρξης και λειτουργίας του ΚεΦΙΑπ στα Φιλιατρά και ευθέως ρωτά τον κ. διοικητή εάν είναι υπερήφανος για το έργο που επιτελεί στο Κέντρο, στο οποίο και προΐσταται.
Αφού αναφέρεται στην πραγματικότητα του Κέντρου, όπως διαμορφώνεται με αποφάσεις του διοικητή του, στιγματίζει μια πράξη του (σ.σ. του διοικητή), η οποία και ερέθισε τη λογική του, την παύση από τα οργανικά του καθήκοντα ενός και μόνου ειδικού στην αντιμετώπιση των κινητικών προβλημάτων, του εργοθεραπευτή, τον οποίο, όπως αναφέρει, ο κ. Μπέζος τοποθέτησε ως υπάλληλο της Γραμματείας, δηλαδή να πρωτοκολλεί έγγραφα!
Με εμφανή, δε, την ενόχληση και δυσφορία του για αυτή την πράξη, τονίζει: «Συγχαρητήρια, κύριε διοικητά, που κάνετε ό,τι μπορείτε για την αποδυνάμωση και, τελικά, κατάργηση του ΚΑΦΚΑ».
Θυμίζουμε πως, ένα χρόνο πριν, είχε πάρει την πρωτοβουλία και είχε επισκεφθεί το Κέντρο ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, Δημήτρης Μπασδάνης, για να δει ο ίδιος την κατάσταση που επικρατεί και να συζητήσει με τους εργαζομένους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία του, καθώς και για τις υπηρεσίες που παρέχει, αλλά και αυτές που μπορεί και θα έπρεπε να παρέχει στα άτομα που φιλοξενεί, δείχνοντας έμπρακτη ευαισθησία για αυτή την κοινωνική δομή. Ο ίδιος δε φανταζόταν καν ότι το Κέντρο αντιμετωπίζει τόσα πολλά προβλήματα και λειτουργεί όπως όπως, χάρη στη στήριξη απλών πολιτών, αφού από την Πολιτεία και το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου έχει υπαχθεί και διοικητικά ανήκει (τώρα πια στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας), έχει πλήρως εγκαταλειφθεί και δεν έχει γίνει τίποτα όλα τα τελευταία χρόνια για τη λειτουργία του και τη βελτίωση των συνθηκών για τους έχοντες ανάγκη των υπηρεσιών του συνανθρώπους μας!
Μάλιστα, τότε, είχαν προκαλέσει αίσθηση οι δηλώσεις του στο «Θ» για την εικόνα που αντίκρισε, τονίζοντας χαρακτηριστικά:  «Εγκαταλελειμμένο. Είναι η δική μας ντροπή! Μια ανθρώπινη χωματερή. Η εικόνα που αντίκρισα, συνδυασμένη με την εγκατάλειψη από πλευράς του οργανωμένου κράτους, είναι σοκαριστική. Θα πρέπει ο Δήμος και όλη η κοινωνία να πιέσει, σε πρώτη φάση, να επανέλθουν όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν αποσπαστεί και έχουν οργανικές θέσεις σ’ αυτή τη δομή. Και σε δεύτερη φάση, να επαναλειτουργήσει το άρτια οργανωμένο φυσιοθεραπείο που διαθέτει το ΚΑΦΚΑ».
Μάλιστα, έθεσε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, ενημερώνοντάς το σχετικά, με πολλούς δημοτικούς συμβούλους από τα Φιλιατρά αλλά και τον ίδιο τον τότε δήμαρχο, να μην κρύβουν την ενόχλησή τους που ο κ. Μπασδάνης πήρε την πρωτοβουλία και πήγε να δει από κοντά την κατάσταση στο ΚΑΦΚΑ. Επιχειρώντας να «υποβαθμίσουν» το θέμα, προφανώς επειδή οι ευθύνες διατρέχουν και διαπερνούν από τη διοίκηση του Γ.Ν. Μεσσηνίας, την 6η ΥΠΕ και το ίδιο το υπουργείο Υγείας, ο κ. Κόλλιας είπε ότι επαναβεβαιώνεται η θέση του Δήμου για στήριξη κι ενίσχυση των δομών υγείας, όπως είχε «πει» το Δ.Σ. Τριφυλίας σε προηγούμενη συνεδρίασή του για τις Μονάδες Υγείας στην Τριφυλία.
Ένα χρόνο μετά, η επιστολή του κ. Τσούτσια έρχεται να αναδείξει πως καμία βελτίωση της κατάστασης του ΚΑΦΚΑ δεν έγινε και κανένα έμπρακτο ενδιαφέρον από τη διοίκηση του Γ.Ν. Μεσσηνίας, την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας δεν επεδείχθη.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του προς το διοικητή του Γ.Ν. Μεσσηνίας, Γιώργο Μπέζο, έχει ως εξής:
«Κύριε διοικητά, ως γνωστόν η Πολιτεία, εκτός των άλλων, σας έχει επιφορτίσει και με τη διοίκηση του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών. Σας ερωτώ, κύριε διοικητά, είστε υπερήφανος για το έργο που επιτελείτε στο ΚΑΦΚΑ; Εμείς οι Φιλιατρινοί έχουμε πονέσει πολύ από τις κατά καιρούς απώλειες δημοσίων υπηρεσιών. Το ΚΑΦΚΑ, όμως, δεν είναι μία απλή δημόσια υπηρεσία, αλλά μια πρότυπη υγειονομική μονάδα περίθαλψης στον τομέα της αποκατάστασης. Σε όλη δε τη χώρα είναι ελαχιστότατες τέτοιου είδους μονάδες στον τομέα της αποκατάστασης των κινητικών προβλημάτων, ενώ, αντιθέτως, ανθούν και ευημερούν οι ιδιωτικές κλινικές. Έτσι εμείς οι Φιλιατρινοί είμαστε υποχρεωμένοι να προασπιζόμαστε τη διαχείριση της δημόσιας αυτής υγειονομικής μονάδας που παρέχει, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να παρέχει, περίθαλψη στα άτομα που χρήζουν ανάγκης. Γνωρίζουμε δε ότι στο εν λόγω θεραπευτήριό μας συρρέουν ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, αλλά και από άλλους νομούς. Έχουμε δε και μία ιδιαίτερη ευαισθησία, διότι το ΚΑΦΚΑ, όπως και το Κέντρο Υγείας, αποτελούν τη διάδοχο κατάσταση του καταργηθέντος, αδίκως, δικού μας νοσοκομείου. Εγώ, κύριε διοικητά, δεν είμαι προϊσταμένη σας αρχή για να σας ζητήσω να λογοδοτήσετε για τα έργα σας, αλλά νομίζω ότι έχετε ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη διάσωση του μεγάλου αυτού ιδρύματος. Και εάν, πράγμα που πολύ φοβάμαι ότι κάποια στιγμή θα επισυμβεί, σταματήσει η λειτουργία του ΚΑΦΚΑ προς δόξαν των ιδιωτικών κλινικών, τότε είμαι σίγουρος ότι κι εσείς θα επιρρίψετε τις ευθύνες στην κεντρική κυβέρνηση, ενώ κυβερνήτης είστε εσείς και έχετε ακέραιη την ευθύνη. Εάν, δε, αγωνίζεστε και εσείς για τη διατήρηση και ανάπτυξη του ΚΑΦΚΑ, σύμφωνα με τον οργανισμό του και παρά ταύτα συναντήσετε εμπόδια, υπάρχει και η έντιμη πράξη της παραίτησης. Διότι νομίζω ότι η κυβέρνηση σας παρέχει πλούσια ανταμοιβή για να εκτελείτε το καθήκον σας ως διοικητής του ΚΑΦΚΑ. Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να στιγματίσω μία πράξη σας που, εκτός των άλλων, ερέθισε τη λογική μου.
Συγκεκριμένα, στο ΚΑΦΚΑ υπηρετούν ένας φυσικοθεραπευτής και ένας εργοθεραπευτής, δηλαδή άτομα εξειδικευμένα για την αποκατάσταση των κινητικών προβλημάτων των ασθενών. Δυστυχώς, ο φυσικοθεραπευτής μετατίθεται από το ΚΑΦΚΑ στο Νοσοκομείο Δράμας. Και ενώ παραμένει ένας μονάχα ειδικός στην αντιμετώπιση των κινητικών προβλημάτων, δηλαδή ο εργοθεραπευτής, εσείς με μία δυσερμήνευτη απόφασή σας τον παύετε απ’ τα οργανικά του καθήκοντα που έχουν σχέση με την αποκατάσταση των ασθενών και τον τοποθετείτε ως υπάλληλο της Γραμματείας, δηλαδή να πρωτοκολλεί έγγραφα. Συγχαρητήρια, κύριε διοικητά, που κάνετε ό,τι μπορείτε για την αποδυνάμωση και, τελικά, κατάργηση του ΚΑΦΚΑ.
Κύριε Μπέζο, η παρούσα επιστολή μου δεν έχει καμία διάθεση προσβολής της τιμής σας και της προσωπικότητός σας, αλλά έχει ως αφετηρία και κίνητρο την άδολη αγάπη και ενδιαφέρον μου για τον τόπο μου, κοινοποιώ δε την επιστολή μου αυτή για να ευαισθητοποιηθούν και άλλοι συμπολίτες μου και ιδιαίτερα η Δημοτική Αρχή, της οποίας προΐσταται και ιατρός»!
Αλήθεια, ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας για την κατάσταση που επικρατεί στο ΚεΦΙΑπ (ΚΑΦΚΑ); Με δεδομένο ότι ο δήμαρχος είναι ιατρός και πρώην διοικητής της 6ης ΥΠΕ και δύο δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαθεοδοσίου και ο πρόεδρος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας, Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, από τις 6 Μαΐου 2014 με απόφαση του τότε υπουργού υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, είναι στη διοίκηση του Γ.Ν. Μεσσηνίας, αναπληρωματικά μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας ευχαριστημένη, ικανοποιημένη, την τιμά η κατάσταση που επικρατεί; Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει και ποιες παρεμβάσεις προτίθεται να κάνει άμεσα για τη στήριξη και ενίσχυση της ύπαρξης του Κέντρου και τη βελτίωση της λειτουργίας του και των υπηρεσιών που παρέχει; Η, δε, διοίκηση του Γ.Ν. Μεσσηνίας με ποιες αποφάσεις και πράξεις προτίθεται να στηρίξει, επιτέλους, το ΚεΦΙΑπ στα Φιλιατρά;   Του Ηλία Γιαννόπουλου 

*** Λύση για το Δικαστικό Μέγαρο          
           
Λύση για τη στεγανοποίηση τμημάτων του Δικαστικού Μεγάρου αναζητά, όπως μαθαίνουμε, η αρμόδια επιτροπή που ασχολείται με ζητήματα του κτηρίου.
Καιρός είναι να βρεθεί οριστική λύση, διότι με τόση υγρασία που εισχωρεί στο κτήριο, σίγουρα αυτό καταπονείται και τμήματά του καταστρέφονται.
Το βασικό, πάντως, πρόβλημα εντοπίζεται στα μεταλλικά σημεία.   Β.Β. 
 
*** Ορκωμοσίες και παρουσίαση πτυχιακών εργασιών στο ΤΕΙ Πελοποννήσου         
           
Σύμφωνα με ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από τις γραμματείες του ΤΕΙ Πελοποννήσου, θα πραγματοποιηθούν ορκωμοσίες σε τμήματά του. Αναλυτικά:
-Καλούνται οι σπουδαστές του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων (πρώην ΦΠ και ΒΙΟΘΕΚΑ), προκειμένου να λάβουν μέρος στην ορκωμοσία που θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.00, στο ΤΕΙ Πελοποννήσου, να καταθέσουν τις πτυχιακές τους εργασίες στη Γραμματεία του Τμήματος το αργότερο μέχρι τις 28 Νοεμβρίου και να τις παρουσιάσουν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.
-Καλούνται οι σπουδαστές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, προκειμένου να λάβουν μέρος στην ορκωμοσία που θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.00, στο ΤΕΙ Πελοποννήσου, να καταθέσουν τις πτυχιακές τους εργασίες στη Γραμματεία του Τμήματος το αργότερο μέχρι τις 28 Νοεμβρίου και να τις παρουσιάσουν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.
Σχετικά με τις παρουσιάσεις των πτυχιακών εργασιών ανακοινώθηκαν τα εξής:
  Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Οι παρουσιάσεις πτυχιακών εργασιών για το χειμερινό εξάμηνο 2014-2015 θα πραγματοποιούνται από 24/11 έως και 5/12/2014.
  Τμήμα Λογοθεραπείας
Παρακαλούνται οι φοιτητές/τριες του Τμήματος που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την πτυχιακή τους εργασία να την αποστείλουν ταχυδρομικώς σε πέντε (5) αντίγραφα του βιβλίου, συνοδευόμενα με CD, μέχρι και τις 20/11/2014.
Απαραίτητες προϋποθέσεις παρουσίασης της πτυχιακής εργασίας είναι:
1. Να έχουν περάσει επιτυχώς όλα τα μαθήματα και να έχουν πραγματοποιήσει την πρακτική τους άσκηση και
2. Να έχουν καταθέσει το βιβλίο πρακτικής άσκησης, συνοδευόμενο από τη βεβαίωση περάτωσης της πρακτικής άσκησης.  Π.Μπ.
 
*** Βίντεο  από  ημερήσια  εκδρομή  -διαδρομή στον  ιστορικό Ι.Ν. Μεταμόρφωση  του Σωτήρος  στους Χριστιανούς  ή Χριστιανούπολη Φιλιατρών Ν. Μεσσηνίας Κυριακή  16 /11 /2014 :
  ~** Η κ   Μέλπω στο μικρόφωνο 16/11/2014 : http://youtu.be/mgYF_CNx3Mk ,
~**Φιλιατρά  Χριστιάνοι  διαδρομή 16/11/2014 : http://youtu.be/w-yKJCdLNVM ,
~** Χριστιανούπολη  Φιλιατρά  16/11/2014 : http://youtu.be/s6tb-Xu-kns ,
~**Χριστιάνοι  ενημέρωση  από Μέλπω  16/11/2014:  http://youtu.be/8vE07kIXMgM
~**Χριστιάνοι  φαγητό  16/11/2014 : http://youtu.be/y20vlO1IGG8 ,
 
~**Χριστιανούπολη στις πηγές  16/11/2014 : http://youtu.be/0IQuUND2FUo ,

~**Φιλιατρά Χριστιάνοι  διαδρομή 16/11/2014 : http://youtu.be/ZLu3XMDAXok ,
~** Φιλιατρά Μεσσηνίας  ποιήμα  16/11/2014 : http://youtu.be/_MPbITLcddc ,
~** Ι Ν  Μεταμόρφωσης Χριστιάνοι  16/11/2014 : http://youtu.be/RJjS_2Zi0S4 ,

~**ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ παραλία  διαδρομή 16/11/2014 : http://youtu.be/uBAj2zvLzdM .-
~** ΦΙΛΙΑΤΡΑ διαδρομή τραγούδι Χ. Δαβίλλα  16/11/2014: http://youtu.be/8uNM1JGU1dM ,
~** Τσακώνα  Καλό Νερό  διαδρομή  αφήγησης 16/11/2014 : http://youtu.be/fkQ2eiGTwKc ,

 ***   Σε κλίμα συναίνεσης υπερψήφισαν οι 2 από τις 3 παρατάξεις της μειοψηφίας το τεχνικό πρόγραμμα         
           
Μόνο συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών, καθώς τα μεγάλα έργα εκτελούνται από το ΕΣΠΑ, επιτρέπουν τα χρήματα με τα οποία θα υλοποιηθεί το τεχνικό πρόγραμμα του 2015 στο Δήμο Μεσσήνης.
Στην ουσία, ο Δήμος καλείται να προβεί σε διαχείριση της φτώχειας που υπάρχει, καθώς από τα σχεδόν 29 εκατ. ευρώ του προγράμματος μόνο το 1,303 εκατ. ευρώ προβλέπεται για νέα έργα και προμήθειες.
  Βολές κατά Πτωχού από Τσώνη
Την εισήγηση επί του προγράμματος έκανε ο αντιδήμαρχος Σπ. Κοντοθανάσης και αμέσως μετά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γ. Τσώνης, ανέφερε πως είναι πολύ μικρό το ποσό για νέα έργα και προμήθειες. «Αν σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα καύσιμα, τότε δεν περισσεύουν χρήματα», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «όποιος κι αν θα είναι δήμαρχος, θα πρέπει να κάνει βουντού και μαγικά για να ανταπεξέλθει».
Πρόσθεσε δε, πως αν αφαιρεθούν οι προμήθειες, σε κάθε Δημοτική Ενότητα αντιστοιχούν 186.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης. «Καταλαβαίνουμε τι έχουν να δουν τα μάτια μας. Θα στηρίξω τη Δημοτική Αρχή, αν και περίμενα ότι η φιλική σε εσάς κυβέρνηση θα έκανε κάτι για να εκτελέσουμε περισσότερα έργα», συνέχισε και αμέσως μετά κατήγγειλε το συντονιστή της κυβέρνησης, Δ. Πτωχό, πως δεν έχει βοηθήσει τη Δημοτική Αρχή. «Αν το έχει κάνει και δεν το γνωρίζω, τότε ανακαλώ», είπε.
  Αποκατάσταση Πτωχού από Αναστασόπουλο
Να δώσει εξηγήσεις, αλλά και να αποκαταστήσει την αλήθεια, ανέλαβε ο δήμαρχος Μεσσήνης. Ο κ. Αναστασόπουλος, αφού μίλησε για σημαντική περικοπή των πόρων, ανέφερε πως ήταν σημαντική η υποστήριξη του Δ. Πτωχού σε ό,τι αφορά στην αποχέτευση του Πεταλιδίου. Παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια τι έχει συμβεί με το συγκεκριμένο έργο και κατέληξε λέγοντας πως υπάρχει η δέσμευση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Π. Τατούλη, πως θα είναι από τα πρώτα που θα ενταχθεί στο ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) για δημοπράτηση.
Είπε, επίσης, πως ο κ. Πτωχός συνέβαλε στην ολοκλήρωση των μελετών αποχέτευσης της Αίπειας, με προϋπολογισμό 434.000 ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Αυτό που κάνει ο κ. Πτωχός για την περιοχή είναι πολύ σημαντικό», τόνισε ο δήμαρχος Μεσσήνης, καθώς έτσι και θα ωφεληθεί το περιβάλλον, αφού τα λύματα δε θα καταλήγουν στη θάλασσα, και θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα «θωρακιστεί» το παραλιακό μέτωπο του Δήμου.
Ο κ. Αναστασόπουλος κατέληξε λέγοντας πως η κινητοποίηση που έγινε με την παρέμβαση του Μεσσήνιου συντονιστή της κυβέρνησης, αποσκοπεί στο να έχουν τελειώσει οι μελέτες αποχέτευσης της Αίπειας στις αρχές της χρονιάς, προκειμένου να δημοπρατηθούν από πιστώσεις του ΣΕΣ.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Γ. Τσώνης, δηλώνοντας πως «αν γίνουν όλα αυτά, θα είμαι ο πρώτος που θα στήσω τον ανδριάντα του κ. Πτωχού».
  Βολές από Κ. Αποστολόπουλο και άλλες απόψεις 
«Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε κανένα έργο, μας έχουν δέσει πισθάγκωνα και για να κάνουμε το οτιδήποτε πρέπει να το εντάξουμε σε πρόγραμμα», επισήμανε από την πλευρά του ο Κων. Αποστολόπουλος, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στις άλλες παρατάξεις του Συμβουλίου, που ψήφισαν την κυβέρνηση και κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κυβέρνηση δε θα είναι η ίδια έπειτα από έξι μήνες.
Ο κ. Τσώνης παρατήρησε πως, αν δεν υπάρξουν πλάγιες χρηματοδοτήσεις, η κατάσταση θα είναι τραγική και δήλωσε πως θα στηρίξει τη Δημοτική Αρχή και τις προσπάθειες που καταβάλλει να σταθεί ο Δήμος στα πόδια του.
Για ένδεια των πόρων, αλλά και για τα συνεχιζόμενα έργα που δεν μπορούν να μην ψηφιστούν, μίλησε ο Δημ. Σαμπαζιώτης, δηλώνοντας πως ο ίδιος και οι σύμβουλοί του στηρίζουν τη Δημοτική Αρχή και είναι αρωγοί και συμπαραστάτες σε όποια προσπάθεια εξεύρεσης επιπλέον πόρων.
Καλύτερη συνεργασία όλων των παρατάξεων προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα, πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος, Κ. Μαλιώτης, ενώ στη συνέχεια ο δήμαρχος Μεσσήνης ευχαρίστησε τις μειοψηφίες για τις τοποθετήσεις τους, και χαρακτήρισε ψίχουλα τα όσα θα πάρει από την Πολιτεία ο Δήμος Μεσσήνης.     Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
 
*** Τι θα γίνει με τα Δημοτικά Τέλη στην Τριφυλία;         
   
Θα συνεχίσει η δημοτική Αρχή Κατσίβελα την κατάφωρη αδικία ανισοκατανομής των τελών;
  Ένα σοβαρότατο ζήτημα για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει στο δήμο Τριφυλίας είναι τα δημοτικά τέλη! Δημοτικά τέλη τα οποία είναι διαφορετικά ανά Δημοτική Ενότητα, με την ανισοκατανομή αυτών να βαρύνει μόνο κάποιους εκ των δημοτών οι οποίοι και χαρατσώνονται άγρια χωρίς καν να τους ανταποδίδονται, από το δήμο, οι υπηρεσίες για τις οποίες εκείνοι πληρώνουν αδρά! Η νέα δημοτική Αρχή Κατσίβελα, άραγε, θα συνεχίσει την κατάφωρη αδικία της ανισοκατανομής των τελών; Με τις ευλογίες της, δηλαδή, θα συνεχίσουν να στενάζουν και γονατίζουν οικονομικά και να πληρώνουν, από το υστέρημά τους, για παράδειγμα, οι κάτοικοι των ορεινών Κοινοτήτων της Δ.Ε. Τριπύλης ή της Δ.Ε. Αετού ή της Δ.Ε. Αυλώνος περισσότερα χρήματα για δημοτικά τέλη, απ’ ό,τι συνδημότες τους άλλων, πεδινών, ακόμη και παραλιακών Τοπικών Κοινοτήτων οι οποίοι απολαμβάνουν περισσότερων και σε καθημερινή βάση υπηρεσιών του δήμου; Θα συνεχίσουν να πληρώνουν αδρά, για φωτισμό και καθαριότητα, για παράδειγμα, οι κάτοικοι του Καλογερεσίου, του Λαντζουνάτου, του Λυκουδεσίου, της Τριπύλας, του Ραφτόπουλου, της Λεντεκάδας, της Αυλώνας, της Καλίτσαινας, της Καημένης Γυναίκας, του Αετού, του Μαλικίου, της Σαρακινάδας, που έχουν δυο, τρεις λάμπες όλες κι όλες δημοτικού φωτισμού και τα λιγότερα σκουπίδια, τα οποία μία φορά στο τόσο μαζεύονται από το δήμο, απ’ όσα πληρώνουν συνδημότες τους άλλων Τοπικών Κοινοτήτων που «φωτομανάει» και λάμπει ο τόπος και τα σκουπίδια τους μαζεύονται 3, 4 και 5 φορές την εβδομάδα; Σημειώνεται πως, μέχρι αύριο, (15 Νοεμβρίου) ο δήμος Τριφυλίας, όπως και ο κάθε δήμος, έπρεπε και όφειλε να έχει συζητήσει, καταρτίσει και ψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα, το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης και τον προϋπολογισμό. Ακόμα, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και, εκ των πραγμάτων, θα καθυστερήσει. Πριν ψηφιστεί, ωστόσο το τεχνικό πρόγραμμα και ακολούθως το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης και προϋπολογισμός, η δημοτική Αρχή Τριφυλίας, οφείλει να θέσει το θέμα της αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών τόσο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και στο δημοτικό συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις και εν συνεχεία να γίνει η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού! Πώς, άλλωστε, μπορεί να καταρτιστεί τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός όταν το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει τί θα κάνει, ακριβώς, με τα δημοτικά τέλη, δηλαδή με τα ίδια έσοδα του δήμου, που είναι και για ανταποδοτικές υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με καθημερινά προβλήματα των κατοίκων; Το θέμα της αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών, έχει απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας, από το 2011, όπου ελήφθη και συγκεκριμένη απόφαση! Από τότε, δε, επειδή για το 2013, μέχρι τα τέλη του 2012, δεν ελήφθη καμία απόφαση προς υλοποίηση της απόφασης του 2011, δημοτικοί σύμβουλοι της τότε Συμπολίτευσης (που με τη νέα δημοτική Αρχή κατέλαβαν αξιώματα αντιδημάρχων) μετ’ επιτάσεως έθεταν το συγκεκριμένο ζήτημα πολλάκις, με βολές, μάλιστα, προς τον ίδιο το απελθόντα δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια. Θυμίζουμε ότι, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 29 Δεκεμβρίου 2011, το δημοτικό συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη από 40 μέχρι και 145%, εγκρίνοντας τη σχετική απόφαση αναπροσαρμογής των τιμών των δημοτικών τελών που είχε λάβει και εισηγήθηκε η Οικονομική Επιτροπή! Μάλιστα, τόσο ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας όσο και συνεργάτες του έκαναν λόγο, ουσιαστικά, για εξορθολογισμό των δημοτικών τελών και κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Κόλλιας πρότεινε να ψηφιστεί ως έχει η Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής και όπου υπάρχουν μειώσεις των τελών να γίνουν άμεσα, ενώ όπου υπάρχουν αυξήσεις να γίνουν σταδιακά σε δύο χρόνια, για το 2012 και για το 2013. Το 2012 υλοποιήθηκε, κατά το ήμισυ η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως άλλωστε είχε αποφασισθεί! Για το 2013, η Οικονομική Επιτροπή στη συνεδρίασή της στις 15 Νοεμβρίου 2012 έλαβε απόφαση με την οποία καλούσε το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας να εφαρμόσει την απόφαση που είχε ήδη πάρει από το Δεκέμβριο του 2011 για τις αυξήσεις των δημοτικών τελών και του έτους 2013. Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο τότε, δε συζήτησε καν το θέμα για τα δημοτική τέλη! Όπως είχε ειπωθεί στη συνεδρίαση του 2012 δεν είχε κάποιο νόημα να πάρει νέα απόφαση η Οικονομική Επιτροπή για τις αυξήσεις των δημοτικών τελών, από τη στιγμή που το Δεκέμβριο του 2011 με την υπ’ αριθμ 403/2011 απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την υπ’ αριθμ. 201/2011 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την επιβολή και αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών του δήμου Τριφυλίας, με την παρατήρηση ότι όπου προβλέπονταν μειώσεις, αυτές να γίνονταν από το 2012 ενώ οι αυξήσεις των συντελεστών που προβλέπονταν, να γίνονταν κατά 50% το 2012 και 50% το 2012. Αναπροσαρμογή για εξορθολογισμό των δημοτικών τελών, όμως, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το έτος 2013, σύμφωνα και με την απόφαση του 2011, ποτέ δεν έγινε, όπως δεν έγινε και για το έτος 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη, από το Μάρτιο του 2013, ο τότε δημοτικός σύμβουλος της Συμπολίτευσης (και νυν αντιδήμαρχος και πρώτος αναπληρωτής δήμαρχος) Γιάννης Μερκούρης έχει θέσει το θέμα της αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκε η απόφαση του Δ.Σ. του 2011, και απευθυνόμενος στον κ. Κόλλια του είχε πει πως «Με δική σας εισήγηση, τροποποιήθηκε η εισήγηση να μη γίνει η αύξηση εφάπαξ για τις δύο Ενότητες, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, αλλά να αυξηθούν για το 2012 κατά το ήμισυ, της προβλεπόμενης αύξησης, και η επόμενη αύξηση να γινότανε από 1ης/1ου/2013. Για το 2013, δυστυχώς, δεν ήρθε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα αυτό. Ρωτώ, λοιπόν: Μετά από αυτό, τί έσοδα ευελπιστούμε σαν δήμος, όταν αυτό δεν καταφέραμε;».  Στη συνεδρίασης της 23ης Οκτωβρίου 2013, η τότε δημοτική σύμβουλος της Συμπολίτευσης (και νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής) Μαρία Πανουσιοπούλου, είχε θυμίσει στον κ. Κόλλια και το Σώμα την απόφαση που είχαν πάρει από το 2011 για αναπροσαρμογή – εξομοίωση των δημοτικών τελών στο δήμο και μάλιστα είχαν αποφασίσει να ισχύσει  σταδιακά ανά έτος, το 50% αυτής το 2012 και το υπόλοιπο 50% το 2013, κάτι που δεν έγινε για το 2013 και αναρωτήθηκε γιατι το θέμα δεν πηγαίνει στο δημοτικό συμβούλιο! Γιάννης Μερκούρης και Μαρία Πανουσιοπούλου, αντιδήμαρχοι και οι δύο της νέας δημοτική Αρχής, θα θέσουν άραγε τώρα το μείζον ζήτημα των δημοτικών τελών, για το οποίο τα προηγούμενα χρόνια και μέμφονταν των απελθόντα δήμαρχο και, εκ των θεσμικών του αρμοδιοτήτων μιας και συμμετέχουν και οι δύο στην Οικονομική Επιτροπή, θα πάρουν θεσμικές πρωτοβουλίες, ενημερώνοντας αναλυτικά για το “ιστορικό” και το δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα, ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση για αναπροσαρμογή – εξομοίωση των δημοτικών τελών στο δήμο; Ή δεν θα κάνουν τίποτα και μονίμως θα πληρώνουν ακριβά το χαράτσωμα οι ίδιοι δημότες; Πάντως, όπως και πριν ένα χρόνο περίπου μέσα από το «Θ» είχαμε επισημάνει σχετικά, επειδή, όντως, η οικονομική κατάσταση των πολιτών τα τελευταία χρόνια έχει χειροτερεύσει, και όντως μια αύξηση είναι επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και μπορεί να προκαλέσει το κοινό αίσθημα, γιατι δεν παίρνει πρωτοβουλία η δημοτική Αρχή Τριφυλίας να κάνουν το αντίστροφο; Αντί για αύξηση στις Δημοτικές Ενότητες που πληρώνουν (ακόμα) λιγότερα, να μειώσουν τα δημοτικά τέλη στις Δημοτικές Ενότητες που τα χρυσοπληρώνουν, και δεν απολαμβάνουν κιόλας ανταποδοτικές υπηρεσίες για αυτά που χρυσοπληρώνουν! Δηλαδή, ναι, να μην αυξηθούν και εξομοιωθούν με τα «ακριβά» τέλη και όσοι πληρώνουν (ακόμη) χαμηλότερα, αλλά να μειωθούν τα «ακριβά» τέλη που χρυσοπληρώνουν οι πολίτες σε χαμηλότερες τιμές! Χρόνος υπάρχει για να ληφθούν γενναίες αποφάσεις! Διάθεση και βούληση έχει η δημοτική Αρχή Τριφυλίας για αποκατάσταση της κατάφωρης αδικίας της ανισοκατανομής των τελών;  Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
*** Εγκρίθηκε με πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Μεσσήνης για το 2015          
   
ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ 43,06 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης το βράδυ της Παρασκευής ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2015, που ξεπερνά ελαφρώς τα 43 εκατ. ευρώ περίπου. Εισηγούμενος το θέμα ο αντιδήμαρχος Ι. Μπρατσιάκος αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση των επιχορηγήσεων από πλευράς κράτους προς τους Δήμους, που δεν επιτρέπουν την εκτέλεση μεγάλων έργων, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένονται 688.242 ευρώ βάσει του νόμου 3756/2009, που αφορούν στις οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς τους Δήμους, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η προτελευταία δόση.
Ο κ. Μπρατσιάκος γνωστοποίησε, επίσης, πως στις αρχές Ιανουαρίου (2015) θα γίνει μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού με βάση τα υπόλοιπα των εκτελούμενων έργων και το χρηματικό υπόλοιπο που θα υπάρχει στις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει δυνατότητα προς ένταξη νέων έργων ή περικοπή ορισμένων ήδη ενταγμένων και χρηματοδοτούμενων από ίδιους πόρους έργων, για να προσθέσει πως, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, ο προϋπολογισμός εξασφαλίζει τη λειτουργικότητα του Δήμου και ανταποκρίνεται, κατά το καλύτερο δυνατό, στα προβλήματα της καθημερινότητας. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε πως το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε είναι απόλυτα σύννομο, αφού στάλθηκε προς έγκριση και διορθώσεις στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και επέστρεψε εγκεκριμένο, αφού έγιναν οι απαιτούμενες διορθώσεις.
Στοιχεία
Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και το ακριβές του ύψος είναι 43.065.260,87 ευρώ. Τα τακτικά έσοδα έχουν προϋπολογιστεί σε 6.787.189,16 ευρώ, τα έκτακτα έσοδα σε 27.327338,18 ευρώ, τα τακτικά έσοδα προηγούμενων οικονομικών ετών σε 727.347,27 ευρώ, τα εισπρακτέα υπόλοιπα από βεβαιωθέντα έσοδα κατά τα παρελθόντα έτη σε 1.436.260,05 ευρώ, οι εισπράξεις υπέρ του Δημοσίου και τρίτων σε 2.657.100 ευρώ, ενώ το χρηματικό υπόλοιπο προηγούμενης χρήσης έχει προϋπολογιστεί σε 4.130.026,21 ευρώ.
Όσον αφορά στα έξοδα, τα έξοδα χρήσης έχουν υπολογιστεί σε 9.487.879,29 ευρώ, οι επενδύσεις σε 28.083.963,26 ευρώ, οι πληρωμές προηγούμενων οικονομικών ετών και λοιπές αποδόσεις σε 5.255.259,45 ευρώ και το αποθεματικό σε 238.158,87 ευρώ.
Το τεχνικό πρόγραμμα, που αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού, ανέρχεται σε 28.991.795,62 ευρώ και επιμερίζεται ως εξής: Γενικές υπηρεσίες 12.054 ευρώ, Οικονομικές – Διοικητικές υπηρεσίες 23.900 ευρώ, Υπηρεσίες πολιτισμού- αθλητισμού- κοινωνικής πολιτικής 2.244.461,69 ευρώ, Υπηρεσίες καθαριότητας- ηλεκτροφωτισμού 566.488,82 ευρώ, Υπηρεσίες ύδρευσης – άρδευσης- αποχέτευσης 18.909.249,74 ευρώ, Υπηρεσίες τεχνικών έργων 7.141.599,79 ευρώ, Υπηρεσίες πρασίνου 82.560 ευρώ και Υπηρεσίες νεκροταφείου 11.481,58 ευρώ.
Αντικρουόμενες απόψεις
«Δεν έχουμε πολλά περιθώρια, κατανοούμε τις δυσκολίες και θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό», δήλωσε ο Γ. Τσώνης, προσθέτοντας πως έχει σημασία και η άποψη του Παρατηρητηρίου, που συνιστά νοικοκύρεμα. «Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο κριτήριο για όλους μας, αλλιώς, αν δεν το καταφέρουμε, η κατάσταση δε θα είναι εύκολη», είπε χαρακτηριστικά.
Για τεχνικούς λόγους (δεν είχε γίνει σωστή εκτύπωση στο αντίγραφο που είχε παραλάβει), αλλά και λόγους αρχής, ο κ. Σαμπαζιώτης με τους συμβούλους του ψήφισαν λευκό. Δήλωσε πως μετέχει στην αγωνία πώς θα τα βγάλει πέρα ο Δήμος.
Την άποψη ότι ο προϋπολογισμός κινείται σε μνημονιακά πλαίσια, εξέφρασε ο Κων. Αποστολόπουλος, ο οποίος μέμφθηκε τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις πως έχουν παραδοθεί. Ανέφερε ότι τα λεφτά από το νοικοκύρεμα πηγαίνουν στους δανειστές και τα λεφτά των θυσιών του λαού καταλήγουν στα χέρια των τραπεζιτών. Χαρακτήρισε το Παρατηρητήριο ως το μαντρόσκυλο τήρησης των μνημονιακών δεσμεύσεων και καταψήφισε.       Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
 
***  Ελεύθερος επαγγελματίας στη Μεσσηνία απέκρυψε εισόδημα 1.105.000 ευρώ, νέες αποκαλύψεις του ΣΔΟΕ που σοκάρουν         
           
Πρώην δήμαρχο του Μαραθώνα που απέκρυψε εισοδήματα ύψους 3,42 εκατ.  ευρώ, επιχειρήσεις με εικονικές συναλλαγές συνολικού ύψους 22 εκατ. ευρώ, αλλά και «ατασθαλίες» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με αδήλωτα εισοδήματα καθηγητών από προγράμματα της ΕΕ ύψους 3 εκατ. ευρώ, αποκάλυψαν μεταξύ άλλων έλεγχοι που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ εντός του Οκτωβρίου.
~ Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έχει δώσει εντολές στον Γενικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο για αυστηρούς, ενδελεχείς και τεκμηριωμένους ελέγχους και στη βάση αυτή κινούνται οι υπηρεσίες του Σώματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλήματος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος πραγματοποίησε εκτεταμένες έρευνες κατά το μήνα Οκτώβριο 2014, στις οποίες αποκάλυψε σημαντικές περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος απάτης και διαφθοράς και βεβαίωσε φόρους ύψους άνω των 25 εκατ. ευρώ. Παρατίθενται χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανά Διεύθυνση:
Η Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής ανακάλυψε:
1. Έξι επιχειρήσεις, έλαβαν 1.068 εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές συνολικού ύψους 22.000.000 ευρώ, και δεν απέδωσαν ΦΠΑ ύψους 5.060.000 ευρώ.
2. Τέσσερις επιχειρήσεις εξέδωσαν 580 εικονικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές 20.490.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι λήπτες αυτών να συμψηφίσουν παράνομα ΦΠΑ  4.712.000 ευρώ και να μην καταβληθούν οι αναλογούντες φόροι.
3. Επιχείρηση εκμίσθωσης και διαχείρισης ακινήτων στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, δεν εξέδωσε 239 φορολογικά στοιχεία ύψους 518.000 ευρώ και απέκρυψε τα ανωτέρω έσοδα από την Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.
4. Ιατρός-καρδιολόγος στον Πειραιά, Δημόσιος υπάλληλος, από το 2004 έως το 2010 απέκρυψε εισοδήματα ύψους 1.474.000 ευρώ, δεν δήλωσε ενοίκια ύψους 36.000 ευρώ και υπέβαλε ανακριβή δήλωση φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων κατά 836.000 ευρώ.
5. Αγρότης ειδικού καθεστώτος στην Λακωνία, δεν δήλωσε εισόδημα 525.000 ευρώ.
6.Συνταξιούχος Δημόσιος υπάλληλος στο Χαλάνδρι , δεν δήλωσε εισοδήματα ύψους 240.000 ευρώ.
7. Τέσσερα φυσικά πρόσωπα απέκρυψαν εισοδήματα ύψους 300.000 ευρώ, όπως προέκυψε από τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεών του.
8. Σε έλεγχο αξιοποίησης ακινήτων στην Γλυφάδα Αττικής, προέκυψε ανακριβής δήλωση του τιμήματος επί συμβολαίου ύψους 4.601.000 ευρώ.
9. Τρεις οδοντίατροι και ένα νομικό πρόσωπο στην Γλυφάδα Αττικής, υπέβαλαν ανακριβή δήλωση φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων ύψους 4.601.000 ευρώ, ως αντισυμβαλλόμενοι της ανωτέρω επιχείρησης αξιοποίησης ακινήτων. 
~ Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αθηνών αποκάλυψε ότι, πρώην Δήμαρχος Δήμου της Αττικής απέκρυψε εισοδήματα από το 2004 έως το 2009 ύψους 3.427.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προέκυψε μετά από άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών.
  • Η Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Πελοποννήσου διαπίστωσε ότι φυσικό πρόσωπο, ελεύθερος επαγγελματίας στην Μεσσηνία, απέκρυψε εισόδημα 1.105.000 ευρώ, όπως προέκυψε από το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών. Ακομη, ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Ζάκυνθο, έλαβε 58 εικονικά τιμολόγια προκειμένου να δικαιολογήσει χρηματοδότηση προγράμματος. ΄Υψος τιμολογίων 336.000 ευρώ.
  • Η Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Θράκης, αποκάλυψε ότι, επιχείρηση κατασκευών στον Έβρο, εξέδωσε εικονικά τιμολόγια ύψους 3.381.000 ευρώ από το 2002 έως το 2004, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο από συμψηφισμό ΦΠΑ ύψους 777.630 ευρώ.
  • Στην Πάτρα το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας αποκάλυψε ότι, επιχείρηση η οποία είχε ενταχθεί σε αναπτυξιακό πρόγραμμα, έλαβε εικονικά τιμολόγια, προκειμένου να δικαιολογήσει την επένδυση και ζητήθηκε η επιστροφή 1.200.000 ευρώ στο Δημόσιο, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
  • Στην Κρήτη το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία κατά της απάτης (OLAF), πραγματοποίησε έλεγχο  σε  Αγρο-Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό στην Κρήτη, σχετικά με την διανομή Γραβιέρας Κρήτης σε απόρους. Κατά τον φορολογικό έλεγχο διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 2.620.000 ευρώ.
  • Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης, συνεχίζει την έρευνα για τα αδήλωτα πρόσθετα εισοδήματα από προγράμματα της Ε.Ε. στο Α.Π.Θ. Προέκυψε ότι δεν είχαν δηλωθεί 3.080.000 ευρώ από καθηγητές  του Ιδρύματος. Επίσης, αποκάλυψε ότι 3 επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά τιμολόγια από Αθλητικά σωματεία ύψους 845.000 ευρώ.        
    Θανάσης Κουκάκης      Newsroom ΔΟΛ
***  Η νεολαία της Καλαμάτας δίνει το διεθνές της στίγμα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΦΥΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ Επιχειρηματικότητα και νεολαία είχαν το Σαββατοκύριακο την «τιμητική» τους, καθώς η Αθήνα γιορτάζει την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας με μια εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τον ευφάνταστο τίτλο «Disrupt Startup ScaleUP». Ο Οργανισμός Ιndustry Disruptors – Game Changers προσκάλεσε για δεύτερη χρονιά κάθε ενδιαφερόμενο στη μεγαλύτερη εκδήλωση νεανικής και νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Πρωτοπόροι φερέλπιδες επιχειρηματίες από τους τομείς της αγροτικής επιχειρηματικότητας, υγείας, δημιουργικής βιομηχανίας, καθαρής ενέργειας και τεχνολογίας παρουσίασαν στο κοινό τις επιχειρηματικές τους προτάσεις, θα κριθούν και θα βαθμολογηθούν. Συγκεκριμένα, 50 νεοφυείς επιχειρήσεις διαγωνίστηκαν ζωντανά πάνω στη σκηνή του Μεγάρου, προσπαθώντας να πείσουν για τις ιδέες τους. Στη σημαντική αυτή εκδήλωση υπάρχει επάξια εκπροσώπηση της Καλαμάτας από την εταιρεία του Γιώργου Καραμανώλη και από την ιδρύτρια του "Edosafakelaki", Χριστίνα Τρεμόντι, της οποίας η μητέρα είναι από την πόλη μας (το γένος Χατζηαγγελή).Γιώργος Καραμανώλης Ο Γιώργος Καραμανώλης έχει συντονίσει μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις ανοικτής διακυβέρνησης και καινοτομίας, όπως είναι η Διαύγεια και το Opengov. Από το 2012 είναι συντονιστής τεχνολογίας και καινοτομίας της εταιρείας Crowdpolicy. Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες και ηλεκτρονικές πλατφόρμες που βελτιώνουν τις διαδικασίες και τα προϊόντα των οργανισμών και βασίζονται στην ενεργή συμμετοχή των stakeholders. Ο Γιώργος Καραμανώλης θα παρουσιάσει σήμερα την ελληνική εμπειρία από την υλοποίηση δράσεων ανοικτής διακυβέρνησης, καθώς και την ευκαιρία και το όφελος των διοικήσεων, των οργανισμών και εταιρειών, όταν διασυνδέονται ενεργά με τις κοινότητες που απευθύνονται. Βασικό σημείο της ομιλίας του είναι η αξιοποίηση των λύσεων που παράγονται από το πλήθος (crowd). Οι λύσεις για τα προβλήματα του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα παρουσιάζονται συνεχώς μπροστά μας και παρέχονται από ανθρώπους που ξέρουν τα προβλήματα. Στις πόλεις υπάρχει σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο και γνώστες των προβλημάτων καθώς και των λύσεων. Οι λύσεις παρουσιάζονται μπροστά μας και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μάθουμε από αυτές, το οποίο σημαίνει να τις καταγράφουμε συστηματικά, να τις μοντελοποιήσουμε, να τις σχεδιάσουμε σε μια μορφή, ώστε η βελτίωση να γίνεται σε διαδικασίες και δομές του δημόσιου τομέα και να προκύπτει όφελος στον πολίτη. Τέλος, ο Γ. Καραμανώλης θα ανακοινώσει την έναρξη της πανελλήνιας πρωτοβουλίας citylabs.gr (τοπικά εργαστήρια πόλεων). Το city_labs θα αποτελεί μια δομή καινοτομίας τοπικού επιπέδου, η οποία αξιοποιεί τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις εμπειρίες που διαθέτει το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο των πόλεων με στόχο την τοπική αειφόρο ανάπτυξη. To Citylabs βασίζεται στη διάθεση υποστηρικτικών ψηφιακών εργαλείων. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία Crowdpolicy θα υποστηρίξει τις τοπικές κοινότητες στη δημιουργία συστημάτων που υποστηρίζουν την τοπική ανάπτυξη, κινητοποιώντας δημιουργικούς πολίτες.Χριστίνα Τρεμόντι Από την άλλη πλευρά, η Χριστίνα Τρεμόντι αναφέρθηκε στον ευρηματικό τρόπο τον οποίο δημιούργησε για να διαμαρτυρηθεί και να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Στην ιστοσελίδα με την ονομασία Εdosafakelaki.org, χιλιάδες Έλληνες έχουν καταγράψει τις εμπειρίες τους, δηλώνοντας, μάλιστα, και τα ποσά που αναγκάστηκαν να δαπανήσουν σε τέτοιου είδους «συναλλαγές». Το ΕΔΩΣΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙ πρόκειται για μία μη-κερδοσκοπική, ψηφιακή δημοκρατική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά στην Ελλάδα, τιθασεύοντας τη συλλογική ενέργεια των πολιτών. Η Χριστίνα πιστεύει ότι η πίεση για αλλαγή σε μία δημοκρατία μπορεί να προέρθει μόνο από το λαό και η τεχνολογία μάς προσφέρει για πρώτη φορά στην ιστορία τα κατάλληλα εργαλεία για να συμμετέχουμε ουσιαστικά στην επίτευξη των αναγκών και απαιτήσεών μας. Οι πέντε διαγωνισμοί προβλέπεται να είναι εξίσου συγκινητικοί για κριτές και κρινόμενους. Οι νικητές θα αποσπάσουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα και παγκόσμια προβολή, καθώς η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά σε 150 χώρες και υπολογίζεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός εκατομμυρίου θεατών. Για τη στήριξη όλων των νεοφυών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως τελικών αποτελεσμάτων, διεξάγεται από τους διοργανωτές καμπάνια χρηματοδότησης από ιδιώτες, το περίφημο crowd- funding. Το μέγεθος της εκδήλωσης οφείλεται αναμφισβήτητα στην ισχύ που προκύπτει από τη συνεργασία πολλών φορέων, καθώς διεξάγεται υπό την αιγίδα της UNESCO, του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων), του Δήμου Αθηναίων και του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), ενώ υποστηρίζεται από τον ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας), την Αμερικανική Πρεσβεία, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Orange Grove της ολλανδικής πρεσβείας. Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 
 
 ***  Προσφυγή στο ΣτΕ για τη σύμβαση της Π. Πελοποννήσου με την ΤΕΡΝΑ         
           
Η απόφαση της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα» να προσφύγει στο ΣτΕ κατά του υπουργού Περιβάλλοντος είναι ο μοναδικός τρόπος, όπως εξηγεί, «αυτή τη στιγμή να αποφευχθεί το μεγάλο σκάνδαλο που κυοφορείται στην Πελοπόννησο για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων».
Με έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη, ο επικεφαλής της «Πελοπόννησος Πρώτα», Οδυσσέας Βουδούρης, με τους περιφερειακούς συμβούλους Νίκο Πατσαρίνο, Τάκη Γατσόπουλο, Σταύρο Χρυσαδάκο, Γιώτα Κοζομπόλη και Παναγιώτη Γκανά, εξήγησαν τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την παρέμβαση, ώστε να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου που έχει αναλάβει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα, απηύθυναν πρόσκληση σε όλους τους δημάρχους της Πελοποννήσου να προχωρήσουν σε δικούς τους σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση του οξυμμένου προβλήματος, καθώς είναι προφανές ότι η σκανδαλώδης σύμβαση που έχει υπογράψει η Περιφερειακή Αρχή με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.
Στα βασικά προβληματικά σημεία της σύμβασης, που οδήγησαν στην απόφαση για προσφυγή στο ΣτΕ, αναφέρθηκε ο Οδυσσέας Βουδούρης, επισημαίνοντας το αδιανόητο ολίσθημα της «ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας των 150.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις και από τα ευρωπαϊκά όργανα», αλλά και τις «ελλιπείς Μελέτες Περιβαλλοντικών Όρων, όπου η Περιφερειακή Αρχή έχει αποκρύψει κρίσιμα στοιχεία τους».
Ο Τάκης Γατσόπουλος αναφέρθηκε στη δραματική εικόνα που παρουσιάζουν οι πόλεις της Πελοποννήσου και στην ανάγκη άμεσων μέτρων , ενώ ο Νίκος Πατσαρίνος εξήγησε το σκεπτικό της προσφυγής στο ΣτΕ.
Ο επικεφαλής της «Πελοπόννησος Πρώτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2012 σύμφωνα, με τα επίσημα στοιχεία, στην Πελοπόννησο παρήχθησαν 120.000 τόνοι σκουπιδιών. Βάσει της προτεινόμενης σύμβασης, οι πολίτες της Πελοποννήσου θα έπρεπε να πληρώσουν στην «ΤΕΡΝΑ» περίπου 2 εκατ. ευρώ επιπλέον, για 30.000 τόνους ανύπαρκτων σκουπιδιών, λόγω του όρου «εγγυημένης ποσότητας».
Στη συνέντευξη έγινε, επίσης, επίκληση του παραδείγματος της Περιφέρειας Κρήτης, όπου και εκεί ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η κατασκευή μιας μαμούθ μονάδας καύσης των απορριμμάτων. Το καλοκαίρι του 2013 ανατράπηκε αυτή η επιλογή και εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης  νέος περιφερειακός σχεδιασμός με μικρές μονάδες σύγχρονης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, με ανακύκλωση, κομποστοποίηση, ενεργειακή ανάκτηση (παραγωγή, π.χ., καύσιμης ύλης για τσιμεντοβιομηχανίες). Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας βασίζεται σε ομάδες Δήμων ανά νομό. Και φυσικά, στην περίπτωση της Κρήτης η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. 

***  Ένας μοναδικός πολυχώρος για τη μεσογειακή γαστρονομία στην Καλαμάτα         
            
Έναν πολυχώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης για την αγροτική παράδοση, τη γαστρονομική τέχνη  και την πράσινη ανάπτυξη θα δημιουργήσει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, αξιοποιώντας με ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, που ήδη έχει ξεκινήσει, το κτήριο των πρώην Σχολών Παπαφλέσσα.
Έπειτα από καιρό αδράνειας, το ιστορικό αυτό κτήριο θα αποκτήσει και πάλι ζωή, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ του Επιμελητηρίου, Παύλος Κρανιώτης.
Τίτλος του σχεδίου είναι «Μεσογειακή Πόλη» και αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες βρίσκονται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων, με την υλοποίηση να έχει αναλάβει το τεχνικό γραφείο Δ. Πάστρα.
Η συγκεκριμένη ιδέα και πρωτοβουλία ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση του Επιμελητηρίου και πλέον το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός του είναι 8,2 εκατομμύρια ευρώ.
  Γαστρονομική παράδοση
«Η δημιουργία της Μεσογειακής Πόλης εντάσσεται στην προσπάθεια του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για προβολή της περιοχής, των αγροτικών της προϊόντων και της γαστρονομικής της παράδοσης, καθώς και για καθιέρωση τακτικών πράσινης ανάπτυξης στον αγροτικό, βιομηχανικό, εμπορικό και αστικό τομέα. Θα αποτελεί χώρο γνώσης και προβολής βασικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής, όπως τα αγροτικά προϊόντα και η γαστρονομική της παράδοση, χάρη σε καινοτόμες μουσειακές και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες πολιτιστικές δραστηριότητες της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Θα είναι μια δομή η οποία θα εξασφαλίσει προβολή της περιοχής και θα δώσει σημαντική ώθηση σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας.
Απόλυτα ενταγμένη στο πνεύμα και τις ανάγκες των καιρών, η Μεσογειακή Πόλη θα είναι και ένα ζωντανό παράδειγμα οικολογικών εφαρμογών, το οποίο θα συμπληρώνεται από την ανάλογη θεωρητική κατάρτιση και θα απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές κατηγορίες. Η Μεσογειακή Πόλη θα εισάγει μια βαθιά και καινοτόμο αντίληψη για το χρυσό τρίπτυχο: πολιτισμός - περιβάλλον – ανάπτυξη», είναι το πρώτο στίγμα του προγράμματος που έδωσε ο κ. Κρανιώτης.
Εξηγώντας περαιτέρω, είπε ότι προτείνεται η εφαρμογή οικολογικών πρακτικών στο σύνολο του κτηριακού συγκροτήματος, συνδυάζοντας τη θεωρητική κατάρτιση με την εφαρμογή στον ίδιο το χώρο, όπως μόνωση της οροφής μέσω της δημιουργίας βοτανικού κήπου με σπάνια φυτά του Ταϋγέτου, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, εγκατάσταση συλλεκτών ακτινοβολίας, ζεστό νερό για τη χρήση της κουζίνας και τη θέρμανση των αιθουσών γεωθερμική ενέργεια, εγκαταστάσεις συλλογής και ανακύκλωσης νερού κ.ά., με τρόπο αισθητικό και προσβάσιμο από καταρτιζόμενους και επισκέπτες.
  Τριπλός σκοπός
Η Μεσογειακή Πόλη θα προβάλλει τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και τα προϊόντα ΠΟΠ, βιολογικά και ολοκληρωμένης διαχείρισης. Θα είναι ένας τόπος διατήρησης των διατροφικών παραδόσεων όπως κληρονομήθηκαν από τις προηγούμενες γενιές, ενώ θα είναι και ένας χώρος διατήρησης της τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας σε εποχές παγκοσμιοποίησης και διεθνούς ομογενοποίησης των γευστικών προτιμήσεων.
Η Μεσογειακή Πόλη θα έχει τριπλό σκοπό:
-Τη μόνιμη παρουσίαση εκθεμάτων και όλων των σχετικών με τις θεματικές αυτές διαθέσιμων στοιχείων, πληροφοριών ή αναφορών, που θα συνδυάζεται με περιοδικές εκθέσεις, οι οποίες θα ερευνούν και θα αναδεικνύουν την πολυμορφία των γαστρονομικών παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής αλλά και τη δυνατότητα οικολογικών εφαρμογών. Η περιοδικότητα των δραστηριοτήτων θα εξασφαλίσει τακτική ανανέωση επισκεπτών.
-Την πραγματοποίηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που θα συμβάλουν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση τόσο της θεματικής γευσιγνωσίας και εστίασης όσο και αυτής της οικολογίας. Ένας πόλος διάδοσης μέσω του Διαδικτύου με βάση δεδομένων τακτικά εμπλουτιζόμενη θα συμπληρώνει την επιτόπια επίσκεψη.
-Την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα εκπαίδευσης και μάθησης, τη δημιουργία θεματικής ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης και τη σύνδεσή της με εξειδικευμένες τράπεζες δεδομένων.
  Διαμόρφωση κτηρίου
Σε ό,τι αφορά την επιλογή του κτηρίου, ο κ. Κρανιώτης σημείωσε ότι οι χώροι του με τις κατάλληλες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις μπορούν να διαμορφωθούν, ώστε να καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες. Η ανακαίνιση θα περιλαμβάνει ένα μέγιστο αριθμό οικολογικών εξοπλισμών, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η περιβαλλοντική επίπτωση στον περιβάλλοντα χώρο.
Σύμφωνα με τη σχετική αρχιτεκτονική μελέτη, το κτήριο προτείνεται να επεκταθεί και να μετατραπεί σε  πολυχώρο με σύγχρονες εκπαιδευτικές και  πολιτιστικές λειτουργίες. Η συνύπαρξη πολλαπλών λειτουργιών εξασφαλίζει προσέλκυση μεγάλου αριθμού κοινωνικών ομάδων (ηλικιακά, πολιτισμικά κ.λπ.) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και σε όλες τις εποχές, αλλά και την προσέλκυση τουριστών. Παράλληλα, προωθεί την ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και διατροφής, ενισχύοντας ένα άλλο καταναλωτικό πρότυπο.
Το κτήριο «Παπαφλέσσα» ως Μεσογειακή Πόλη θα διαθέτει τους εξής χώρους :
Υποδοχή: Χωλ, Βεστιάριο, Γραφείο τουριστικής πληροφόρησης KCVB (Γραφείο Υποδοχής Επισκεπτών)
Εκθεσιακοί χώροι: Μόνιμος εκθεσιακός χώρος – Μουσείο  Αγροτικής τεχνολογίας, διατροφής και γαστρονομίας. Παρουσίαση οικολογικών  πρακτικών και εφαρμογών στο κτήριο. Εκθεσιακός χώρος για περιοδικές εκθέσεις. Χώρος υπαίθριων θεματικών Εκθέσεων
Εκπαίδευση: Κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης σε περιβαλλοντικά θέματα και τακτικές, σε θέματα γαστρονομίας και στα επαγγέλματα εστίασης. Εργαστήριο οικολογικής συμβουλευτικής
Μάθηση: Χώροι και εργαστήρια γευσιγνωσίας ελαιολάδου, οίνων και άλλων αγροτικών προϊόντων. Εργαστήρια επίδειξης και γευσιγνωσίας παραδοσιακών προϊόντων. Εργαστήρια μαγειρικής και γαστρονομίας. Τράπεζα Οίνων (WINE BANK) Πελοποννήσου
Ενημέρωση: Αίθουσα εκδηλώσεων για συνέδρια, επιστημονικές συναντήσεις, συζητήσεις, ταινίες, προβολές, συναυλίες. INFO KIOSK για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές
Γνώση: Βιβλιοθήκη- Αναγνωστήριο. Ψηφιακή Βιβλιοθήκη. Βοτανικός κήπος σπανίων βοτάνων και φυτών Ταϋγέτου κ.λπ.
Αναψυχή και εκπαίδευση: Θερινό σινεμά, εστιατόριο, καφέ, υπαίθριο αμφιθέατρο, «Πράσινος» παιδότοπος.
Γραφεία διοίκησης και Πωλητήριο.
  Μοναδικό στο είδος του
Επίσης, ένας από τους στόχους είναι να επιδιωχθεί συνεργασία με το Δήμο, για ανάπλαση δρόμων με απλές επεμβάσεις και σύνδεση με το Πάρκο Σιδηροδρόμων και το λιμάνι της πόλης. Επιδίωξη είναι η δημιουργία μας πράσινης διαδρομής, που θα συνδέσει τη Μεσογειακή Πόλη με δύο χαρακτηριστικά σημεία της Καλαμάτας, έτσι ώστε να διαμορφωθεί  ένα μεγάλο  αστικό πάρκο, ένας συνεχής γραμμικός υπαίθριος χώρος περιπάτου.
Κλείνοντας ο κ. Κρανιώτης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει καταρτισθεί από την προηγούμενη διοίκηση του Επιμελητηρίου: «Πρόκειται για μια δομή μοναδική στο είδος της δεδομένου ότι σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχει κτήριο αποκλειστικά αφιερωμένο στη μεσογειακή γαστρονομία. Η ανατολική Μεσόγειος στερείται παντελώς ανάλογου εξοπλισμού και στις άλλες χώρες (π.χ. Ιταλία, Γαλλία) αντίστοιχα έργα αξιοποίησης της μεσογειακής γαστρονομίας είναι  εταιρικά.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας είναι ο ιδανικός φορέας υλοποίησης ενός τέτοιου είδους έργου που συνδυάζει ενίσχυση ενός σημαντικού μέρους της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας, καινοτομία και προώθηση προϊόντων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Είναι, επίσης, ιδιοκτήτης του προτεινόμενου κτηρίου, το οποίο  παρεχωρήθη το 1948 από το Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να  αξιοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση των επαγγελματιών της περιοχής, μια  απόλυτα επωφελής χρήση η οποία ασκείται έκτοτε υπεύθυνα από το Επιμελητήριο και συνεχίζεται επιτυχώς μέχρι σήμερα».   Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Ζητείται η «Μακαρία» για την εγκατάσταση της προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων         
           
Την παύση λειτουργίας του ενεργού ΧΑΔΑ «Πίσω Βρύση» Αριστομένους, αλλά και να ζητηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η παραχώρηση του χώρου στη «Μακαρία», που είχε αγοραστεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση των αθίγγανων, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, στη συνέχεια της προσπάθειας να αποφευχθούν τα πρόστιμα από την Ε.Ε.
Με βάση την απόφαση που ελήφθη, μετά την εισήγηση του δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου, στον ενεργό ΧΑΔΑ «Πίσω Βρύση», η λειτουργία του οποίου θα σταματήσει στα τέλη Νοεμβρίου, θα γίνουν έργα, ώστε να είναι αδύνατη η προσπέλαση και η ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων.
Το Δ.Σ. δεσμεύθηκε, επίσης, ότι με νεώτερη απόφασή του θα παύσει και τη λειτουργία του τελευταίου ενεργού ΧΑΔΑ στα «Λιμενικά», με την έναρξη του προγράμματος ενδιάμεσης διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα τελειώσει όταν ξεκινήσει η λειτουργία της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Όπως ακόμη αποφασίστηκε, θα ζητηθεί η χωροθέτηση της θέσης εγκατάστασης της προσωρινής διαχείρισης, θα προωθηθεί ο φάκελος αδειοδότησης της εγκατάστασης της προσωρινής διαχείρισης, θα ληφθεί απόφαση για την υποβολή φακέλου χρηματοδότησης της προμήθειας του εξοπλισμού της εγκατάστασης, καθώς και της προμήθειας απορριμματοφόρων και κάδων, τόσο για την ανακύκλωση όσο και για τα απορρίμματα, θα παρακολουθούνται οι διαδικασίες αποκατάστασης των ΧΑΔΑ μέσω του αρμόδιου φορέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ θα συγκροτηθεί και διαπαραταξιακή επιτροπή για την αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και φωτισμού για την κάλυψη του επιπλέον κόστους που θα προκύψει από τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Τέλος, θα υποβληθεί αίτημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου ιδιοκτησίας της στη «Μακαρία», που προκρίθηκε ως το πλέον κατάλληλο για τη λειτουργία της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων.
  Οι απόψεις της μειοψηφίας
Ο Δ. Σαμπαζιώτης ζήτησε να γίνουν γρήγορα οι όποιες ενέργειες απαιτούνται, προκειμένου να μην πληρώσουν τα πρόστιμα οι δημότες, προτείνοντας να γίνει ήδη από την Παρασκευή η υποβολή του αιτήματος προς την Περιφέρεια για τη χωροθέτηση της μονάδας προσωρινής διαχείρισης στη «Μακαρία».
«Είναι μια από τις πιο σοβαρές αποφάσεις που πρόκειται να λάβει το Δ.Σ», υπογράμμισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Τσώνης, προσθέτοντας πως υπάρχει συναίνεση από πλευράς του στην προσπάθεια του Δήμου να σταθεί στα πόδια του. «Είμαστε πρόθυμοι να είναι ομόφωνη η απόφαση και θα στηρίξουμε την προσπάθεια έως εκεί που θα χρειαστεί. Όλοι μαζί για το καλό του Δήμου», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Κων. Αποστολόπουλος είπε πως συμφωνεί με την εισήγηση του δημάρχου Μεσσήνης να ζητηθεί η παραχώρηση της «Μακαρίας» από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «οι άρχοντες των σκουπιδιών επέλεξαν τη “λύση” που αποκλείει για τουλάχιστον 25 χρόνια την ουσιαστική ανακύκλωση χρήσιμων υλικών και την παραγωγή καλής ποιότητας κομπόστ, υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια για την προώθηση τέτοιων διαδικασιών, επειδή πρόκειται για λύση που, για να αποφέρει κέρδη, απαιτεί πολύ μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών, ακόμη και με εισαγωγή από το εξωτερικό, αν χρειαστεί.
Με την υιοθέτηση παρωχημένων σχεδιασμών προωθείται σε εθνικό επίπεδο η υλοποίησή τους με διαδικασίες ΣΔΙΤ, που ευνοούν σκανδαλωδώς τους εργολάβους – αναδόχους σε βάρος του Δημοσίου. Στόχος, η εγκατάσταση εισαγόμενης τεχνολογίας μονάδων μεγάλης κλίμακας για επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων με τελικό σκοπό την παραγωγή ενέργειας μέσω καύσης και βιολογικής επεξεργασίας, που όχι μόνο θα επιφέρει σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά θα απορροφήσει τεράστια κεφάλαια για τις εγκαταστάσεις, οπότε θα αυξήσει υπέρμετρα το κόστος διαχείρισης, που θα μετακυλιστεί στους δημότες».
Αφού επέστησε την προσοχή των δημοτικών παραγόντων επειδή δρομολογούνται, όπως είπε, διαδικασίες που θα είναι μη αναστρέψιμες για τις επόμενες δεκαετίες, πρόσθεσε πως οι τεχνολογίες που εφαρμόζονται στην ολοκληρωμένη διαχείριση αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς και σημείωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» προτείνει χρόνια τώρα τη διαχείριση του συστήματος, όχι από ιδιώτες, αλλά από κρατικό φορέα σε συνεργασία με τα Πολυτεχνεία της χώρας.
Πρότεινε να υπάρξει αγώνας ώστε να μειωθεί η ποσότητα των προς επεξεργασία και τελική διάθεση αποβλήτων απορριμμάτων, προκειμένου να αποτραπεί η εμπλοκή των μεγαλοεργολάβων.
Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων και υλικών, την κομποστοποίηση σε οικίες, επιχειρήσεις, υπηρεσίες και Δήμους, τη δημιουργία πυκνού δικτύου σημείων συλλογής για κάθε είδους απόβλητα με συστήματα τεσσάρων κάδων (οργανικά, χαρτί, γυαλί – πλαστικά, μέταλλα), την κατασκευή μικρών μονάδων διαλογής και κομποστοποίησης. Στη συνέχεια η περαιτέρω επεξεργασία θα αφορά τόσο πολύ μικρές ποσότητες αποβλήτων που θα είναι ασύμφορες για ιδιωτικές επενδύσεις, και κατέληξε λέγοντας πως για τους ΟΤΑ επιφυλάσσεται ο ρόλος του χαμάλη, αφού μετά τις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας θα ακολουθήσει και η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στο σύνολό της.
  Γ. Δαβίλλας κατά της κεντρικής εξουσίας
Με την πρόταση που διατύπωσε ο δήμαρχος Μεσσήνης συμφώνησε ο σύμβουλος Γ. Δαβίλλας, ο οποίος κατήγγειλε την κεντρική εξουσία στη διαχρονική της παρουσία, πως όφειλε να έχει λύσει το θέμα πολλά χρόνια νωρίτερα και να μην πετά τώρα το μπαλάκι στους Δήμους και χωρίς πόρους. Πρότεινε δε «να στείλει πίσω ο Δήμος Μεσσήνης το λογαριασμό, αν μας τον στείλουν εδώ».
Ο δήμαρχος Μεσσήνης διαβεβαίωσε όλους πως η Δημοτική Αρχή κάνει το καλύτερο δυνατό για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο το κόστος διαχείρισης, δηλώνοντας πως θα γίνουν προς τούτο οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, ενώ συμπληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσώνης, ανέφερε πως, αν ενεργοποιηθούν στην κατεύθυνση μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και στην αύξηση της διαλογής στην πηγή οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, το αποτέλεσμα θα είναι απίστευτο.   Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
 
*** Τα 5 σενάρια για την Αμφίπολη, η άποψη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα Β. Κωνσταντινόπουλου         
           
Μετά από 2.300 χρόνια, ο νεκρός της Αμφίπολης, ήρθε και πάλι στο φως χάρη στην αρχαιολογική σκαπάνη και είναι έτοιμος να μας αποκαλύψει όλα τα μυστικά του.
  Ειδικοί ανθρωπολόγοι έχουν πάρει τη σκυτάλη από τους αρχαιολόγους για τη διερεύνηση του γενετικού προφίλ του νεκρού, όμως κύριο θέμα συζήτησης παραμένει η ταυτότητά του, η οποία δεν θα αποκαλυφθείμέσα από τις αναλύσεις του DNA και τη ραδιοχρονολόγηση του άνθρακα 14, αλλά μέσα από την ανάλυση των ανασκαφικών δεδομένων.
  Πέντε είναι σύμφωνα με τους αρχαιολόγους οι πιθανοί ένοικοι του τάφου της Αμφίπολης. Η ίδια η επικεφαλής της ανασκαφής, Α. Περιστέρη, δήλωσε πως πιστεύει ότι ο νεκρός είναι επιφανής Μακεδόνας στρατηγός, χωρίς όμως να αποκαλύπτει περισσότερα.
  Ένας από τους πρώτους ακαδημαϊκούς που μίλησαν για την ταυτότητα του νεκρού, υποστηρίζοντας ότι είναι ο Ηφαιστίωνας, ο στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι ο καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θ. Μαυραγάνης.
  «Ο σκελετός δεν βρέθηκε καμένος. Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ενώ είχε παραγγελθεί η πυρά του Ηφαιστίωνα, αυτή δεν έγινε. Οι ίδιες πηγές όμως οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πολύ ακριβή ταφή του Ηφαιστίωνα, που συνδέεται με τη μεγαλοπρέπεια του τάφου της Αμφίπολης, τελικά μπορεί να πραγματοποιήθηκε. Οι ανασκαφείς μίλησαν για αφηρωισμένο νεκρό. Για τον Ηφαιστίωνα είχε υπάρξει αφηρωισμός από τον ίδιο τον Αλέξανδρο», είπε ο κ. Μαυραγάνης.
  Ένας ακόμα πιθανός ένοικος του τάφου της Αμφίπολης είναι και ο Νέαρχος. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Μ. Τιβέριο, ο Νέαρχος, ο οποίος υπήρξε παιδικός φίλος του Αλέξανδρου και σπουδαίος ναύαρχος θα μπορούσε να είναι ο νεκρός του τάφου, αν και δεν αποκλείει και άλλους επιφανείς Αμφιπολίτες, όπως για παράδειγμα ο Απολλόδωρος, στενός φίλος του μεγάλου στρατηλάτη.
  «Με δεδομένο ότι η Αμφίπολη δεν ήταν ούτε διοικητική, ούτε θρησκευτική πρωτεύουσα των Μακεδόνων, δεν μπορεί να ήταν θαμμένο εκεί μέλος της μακεδονικής δυναστείας. Εκτιμώ ότι ο νεκρός θα πρέπει να καταγόταν από την Αμφίπολη. Ο Νέαρχος, αν και Κρητικός στην καταγωγή, είχε έρθει σε ηλικία 12 ετών με την οικογένειά του στην Αμφίπολη, οπότε θεωρώ ότι είναι ένα από τα πρόσωπα που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. Τις ίδιες πιθανότητες όμως δίνω και σε άλλες προσωπικότητες που κατάγονταν από την περιοχή, όπως ο Απολλόδωρος, ο οποίος ανήκε στον στενό περίγυρο του Αλέξανδρου», δήλωσε ο κ. Τιβέριος.
  Υπάρχουν όμως και οι επιστήμονες που θεωρούν ότι τα διακοσμητικά στοιχεία που βρέθηκαν μέσα στον τάφο, όπως είναι το ψηφιδωτό και οι Καρυάτιδες, παραπέμπουν σε γυναικεία ταφή, κάνοντας λόγο για την μητέρα του Αλέξανδρου, την Ολυμπιάδα, ή τη σύζυγό του Ρωξάνη.
  «Οι σφίγγες, οι Καρυάτιδες και το ψηφιδωτό της αρπαγής της Περσεφόνης, δείχνουν ότι ο τάφος χτίστηκε για κάποια σημαντική προσωπικότητα. Αυτή είναι είτε η Ολυμπιάδα, είτε η Ρωξάνη», λέει ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Β. Κωνσταντινόπουλος.
  Πάντως, όλοι συμφωνούν ότι η ίδια η ανασκαφή θα δώσει τις απαντήσεις.
  «Δεν φαίνεται να είναι η κύρια ταφή. Από την κύρια ταφή μπορεί να μην σώθηκε τίποτα μέσα σε ένα τόσο λεηλατημένο μνημείο. Αλλά αυτά είναι ερωτήματα που μόνο οι ανασκαφείς μπορούν να εξετάσουν. Φαίνεται να είναι ο τάφος ενός επιφανούς Αμφιπολίτη, που πολέμησε μαζί με τον Αλέξανδρο. Το μνημείο είναι από μόνο του εξαιρετικής σημασίας. Θα ήθελα πραγματικά να γνωρίζω το όνομα του κατόχου, αλλά η ιδιότητά του είναι από μόνη της σημαντική», τονίζει ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Π. Φάκλαρης. Πηγή: «Real News»

*** Με επιτυχία η εκδήλωση του Ρόταρυ για τη σχολική βία (φωτογραφίες) 

   «Η σχολική βία και ο εκφοβισμός» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε την Παρασκευή το βράδυ ο Ροτοριανός Όμιλος Καλαμάτας, σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού». Η ημερίδα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των πολιτών της Καλαμάτας που γέμισαν το αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, καθώς η σχολική βία λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας έχει ρόλο και ευθύνη για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Ο βαθμός εμπλοκής κάθε μέλους σχετίζεται τόσο με την ιδιότητά του όσο και με τη σοβαρότητα, τη συχνότητα και την ένταση του περιστατικού εκφοβισμού. Άλλος είναι ο ρόλος και η ευθύνη του διευθυντή του σχολείου, άλλος του δασκάλου, άλλος των συμμαθητών, άλλος των γονιών. Ωστόσο, θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν σε ένα πλαίσιο παράλληλων δράσεων, διότι αφού η αιτιολογία του εκφοβισμού είναι πολυπαραγοντική, και η αντιμετώπισή του θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδη. - 

***
 
*** Άρωμα  αθλητικής  ενημέρωσης  :
 ***  Άρωμα  Αθλητικής  ενημέρωσης :
~ http://www.sportstonoto.gr/ , =ΣΠΟΡ ΝΟΤΟΥ.- 
~ http://www.epsmes.gr/ , =ΕΠΣΜεσσηνίας
~ http://dikisports.blogspots.gr/  Η ΔΙΚΗ  ΣΤΟΝ  ΣΚΑΥ
*** “Μαύρη Θύελλα” σάρωσε την κάτω Αχαγιά!  1-4 την Αχαϊκή        ***  3ος όμιλος: αποτελέσματα 7ης αγωνιστικής
Αχαϊκή -Μαύρη Θύελλα  Καλαμάτα   1-4  ,  (1-0),.-^  {29΄ Σαλαπάτας , 49΄, 52΄ Ηλιόπουλος ,78΄Καλατζής , 83΄Κωστής )  }
Παναργειακός – ΠΑΟ Βάρδας  3-0   , (1-0),.-^ { 17' Ετόφ ,71' Πούτσι ,90' Λιόσης )  }
Παναρκαδικός – ΑΟ Λουτράκι   0-0  (0-0) .-^
Βύζας Μεγάρων – Αιολικός 3-1 (12', 90+ Σελμανάι, 60' Αλεβίζος - 86' Παπαζούδης)  Δόξα Νέας Μανωλάδας – Ερμής Κιβερίου   0-0 ,(0-0)  .-^
Αστέρας Μαγούλας – Πανελευσινιακός , 1-4 , (0-1) .- (67' Βασιλείου - 37' Σκαφτούρος, 60' Δουκάκης, 86' Παπαπαναγιώτου, 90' Μιχελής)
Α.Ο. Κύμης -Μανδραϊκός  0-3  .- ^ (άνευ αγώνος).-

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (23-11-2014 15:00)    
Μανδραϊκός - Βύζας Μεγάρων
ΑΟ Λουτράκι - ΑΟ Κύμης
Παναρκαδικός - Αχαϊκή
Αιολικός - Ζακυνθιακός
Πανελευσινιακός - Δόξα Νέας Μανωλάδας
ΠΑΟ Βάρδας - Αστέρας Μαγούλας
Μαύρη Θύελλα - Παναργειακός

*** Α’ Μεσσηνίας: αποτελέσματα Κυριακής (10η αγων.) :
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ    1-2
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ    0-1
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.    1-4
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ     0-3
ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ     3-3
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ    2-1
Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ - ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ     1-3
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ     0-0

~  ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ    ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ    Σάββατο    22/11/14    15:00   
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ     ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ    Σάββατο    22/11/14    15:00   
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. - ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ     ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ     Σάββατο    22/11/14    15:00   
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ    ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ    Κυριακή    23/11/14    15:00   
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ     ΑΡΦΑΡΩΝ    Κυριακή    23/11/14    15:00   
ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ    ΜΕΣΣΗΝΗΣ    Κυριακή    23/11/14    15:00   
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ     ΔΗΜ. ΚΤΕΛ "Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ"    Κυριακή    23/11/14    15:00   
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ     ΔΩΡΙΟΥ    Κυριακή    23/11/14    15:00

*** Α1 Μεσσηνίας: αποτελέσματα   (9η αγων.) :
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ     3-1
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ. - Α.Ο. ΦΑΡΑΙ    2-1
Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ - ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ    2-1 
ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ     2-1
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΧΩΡΑΣ    3-2
ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ     2-1

~ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ - ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ    ΔΗΜ. ΚΤΕΛ "Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ"    Σάββατο    22/11/14    15:00   
Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ - ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΧΩΡΑΣ    ΜΕΘΩΝΗΣ    Σάββατο    22/11/14    15:00   
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ.    ΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ    Σάββατο    22/11/14    15:00   
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ - ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ    ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ    Κυριακή    23/11/14    15:00   
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ - Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ    ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ "ΠΕΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΑΣ"    Κυριακή    23/11/14    15:00   
Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ - ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ    ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΣΜ    Κυριακή    23/11/14    15:00   
Ρεπό: Α.Ο. ΦΑΡΑΙ

*** Β’ Μεσσηνίας: αποτελέσματα Κυριακής  (8η αγων. - νέα ενημέρωση) :
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ  1ος όμιλος
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ - ΑΕ ΑΙΘΑΙΑΣ     3-0
ΑΣ ΘΥΕΛΛΑ ΜΕΡΟΠΗΣ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ     1-1
ΑΣΤ. ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ    3-1
ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ     0-1
Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ    5-1
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΑΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ     5-0

~ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ - ΑΣ ΘΥΕΛΛΑ ΜΕΡΟΠΗΣ    ΠΛΑΤΥ    Σάββατο    22/11/14    15:00   
ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ     ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ    Κυριακή    23/11/14    15:00   
ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ - ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ    ΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ    Κυριακή    23/11/14    15:00   
ΑΕ ΑΙΘΑΙΑΣ - ΑΣΤ. ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ     ΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ    Κυριακή    23/11/14    18:00   
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ    ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΣΜ    Κυριακή    23/11/14    18:00   
ΑΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ     ΔΗΜ. ΚΤΕΛ "Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ"    Δευτέρα    24/11/14    15:00

*** ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ  2ος  '0μιλος
Α.Ε. ΑΒΙΑΣ - Π.Α.Ο. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ    3-0
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - Α.Ε. ΜΑΝΗΣ     1-0
ΑΠΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ - Π.Α.Ο.Κ.    4-0
ΘΥΕΛΛΑ ΧΑΡΑΚΟΠΙΟΥ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ    1-1
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - Α.Ο. ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ    1-1
ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ     2-2

~ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ - ΑΠΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ     ΜΕΣΣΗΝΗΣ    Σάββατο    22/11/14    15:00   
Π.Α.Ο.Κ. - Α.Ε. ΑΒΙΑΣ     ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ    Σάββατο    22/11/14    15:00   
ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ    ΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ    Σάββατο    22/11/14    18:00   
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ    ΔΗΜ. ΚΤΕΛ "Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ"    Κυριακή    23/11/14    11:00   
Α.Ε. ΜΑΝΗΣ - ΘΥΕΛΛΑ ΧΑΡΑΚΟΠΙΟΥ    ΠΛΑΤΣΑΣ    Κυριακή    23/11/14    15:00   
Α.Ο. ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ - Π.Α.Ο. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ    ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ    Κυριακή    23/11/14    15:00

***  Γ’ Μεσσηνίας: αποτελέσματα  :
ΠΡΩΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ - Α.Ε. ΛΟΓΓΑΣ   0-0
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
ΝΕΣΤΩΡ ΠΥΛΟΥ - Α.Ο. ΧΑΤΖΗ    8-0
Ρεπό: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΒΡΑΜΙΟΥ
~ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (3η)
Α.Ε. ΛΟΓΓΑΣ - ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΒΡΑΜΙΟΥ     ΛΟΓΓΑΣ    Σάββατο    22/11/14    15:00   
Α.Ο. ΧΑΤΖΗ - Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ     ΧΑΤΖΗ    Κυριακή    23/11/14    15:00   
Ρεπό: ΝΕΣΤΩΡ ΠΥΛΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Α.Ο. ΒΕΡΓΑΣ - Α.Ο. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ     4-0
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑTA ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Α.Ο. ΔΙΟΔΙΩΝ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ    2-2
ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ - ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΙΚΑΡΟΣ     1-0
~ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (3η)
Ο. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ - ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΙΚΑΡΟΣ     ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ    Σάββατο    22/11/14    15:00      
ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ    ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΣΜ    Σάββατο    22/11/14    15:00      
Α.Ο. ΒΕΡΓΑΣ - Α.Ο. ΔΙΟΔΙΩΝ     ΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ    Κυριακή    23/11/14    12:30

ΤΡΙΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΑΟ ΕΡΜΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΣ ΦΥΤΕΙΑΣ   1-4
ΑΠΣ ΑΡΙΣ - ΝΕΔΟΥΣΑ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ     0-0
ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΟ ΦΥΤΕΙΑΣ    ΔΗΜ. ΚΤΕΛ "Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ"    Δευτέρα    17/11/14    15:00    ΓΚΟΥΜΑΣ Ν., ΜΑΝΙΑΤΕΑΣ Μ., ΜΠΑΣΙΛΑΡΗΣ Ε.
Ρεπό: ΑΣ ΔΑΝΑΟΣ
~ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (4η)
ΑΣ ΦΥΤΕΙΑΣ - ΑΣ ΔΑΝΑΟΣ     ΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ    Κυριακή    23/11/14    10:00      
ΑΟ ΕΡΜΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ    ΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ    Δευτέρα    24/11/14    18:00      
ΑΟ ΦΥΤΕΙΑΣ - ΑΠΣ ΑΡΙΣ    ΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ    Τετάρτη    26/11/14    18:00      
Ρεπό: ΝΕΔΟΥΣΑ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ

***
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ       
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,         3770    video.-                       
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,      2210     video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =         2 204   video.- 
Σύνολον                                                        8184    βίντεο   .-
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  2628  
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  , 
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258   289  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    701.–
~* https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   265 .-
~* http://www.twitter.com/stamos01/ 260/194/8 ,

***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2014 :
~** Άρωμα  ενημέρωσης στην εφημερίδα  μας  Σάββατο  01  Νοεμβρίου  2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/11/01-2014.html  ,.-
~ Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  :
Σάββατο  01 Νοεμβρίου  2014
  : 
http://snsarfara.blogspot.gr/2014/11/01-2014.html , .- 
~ Αθλητικό Σάββατο -Κύριακο 01 και 02 Νοεμβρίου 2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/11/01-02-2014.html ,.- 
~ Άρωμα ενημέρωσης η Εφημερίδα μας Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2014  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/11/02-2014.html .- 
~  Άρωμα  ενημέρωσης ,  η Εφημερίδα  μας  , Δευτέρα  03 Νοεμβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/11/03-2014.html ,.-  
~   Επιλογές  Θεμάτων  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Νοεμβρίου  2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/11/04-2014.html ,.-
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Νοεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/04-2014.html ,.-
~ Άρωμα  ενημέρωσης η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη  05 Νοεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/11/05-2014.html ,.-  
~ Επιλογές Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος   Τετάρτη   05  Νοεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/05-2014.html ,.-
~  Άρμα  ενημέρωσης  Πέμπτη  06 Νοεμβρίου  2014 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/11/06-2014.html  ,.
~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος   Πέμπτη 06  Νοεμβρίου  2014    : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/06-2014.html ,.-
~Αγιάζι  Μεσσηνιακής  ενημέρωσης   Παρασκευή   07  Νοεμβρίου  2014   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/07-2014.html ,.-
~ Αγιάζι  ενημέρωσης  Σάββατο  08  Νοεμβρίου  2014  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/11/08-2014.html ,.-
~ Αγιάζι  ενημέρωσης  Κυριακή   09  Νοεμβρίου  2014   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/09-2014.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο  08  και 09  Νοεμβρίου  2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/11/08-09-2014.html ,.-
~  Αγιάζι  ενημέρωσης Δευτέρα  10  Νοεμβρίου  2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/10-2014.html ,.-
~  ΥΓΕΙΑ για όλους μας -Θέματα υγείας Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/11/10-2014.html .-
~~Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος   Δευτέρα  10  Νοεμβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/11/10-2014.html .-              ~ Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Τρίτη  11 Νοεμβρίου  2014  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/11/11-2014.html
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  11 Νοεμβρίου  2014 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/11/11-2014.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  12  Νοεμβρίου   2014 : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/11/12-2014.html ,.-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  13  Νοεμβρίου  2014  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/11/13-2014.html , .-
~ Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου ενδιαφέροντος Πέμπτη  13  Νοεμβρίου  2014 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/13-2014.html ,.-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  14  Νοεμβρίου  2014   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/11/14-2014.html ,
~Επιλογές   Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος   Παρασκευή  14  Νοεμβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/11/14-2014.html ,.-
~ Αθλητικό  Σαββατοκύριακο 15  και  16 Νοεμβρίου  2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/11/15-16-2014.html ,.-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  15  Νοεμβρίου  2014   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/11/15-2014.html  ,.-
~Άρωμα  ενημέρωσης Κυριακή  16  Νοεμβρίου  2014  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/11/16-2014.html ,.-
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Δευτέρα  17  Νοεμβρίου  2014  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/17-2014.html , .-  
 Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Δευτέρα  17  Νοεμβρίου  2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/11/17-2014.html ,.-
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου