ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  23  Ιουλίου  2014  :


***  Μεσσηνιακά  και  άλλα  :
 
*** Η παλιά Καλαμάτα μέσα από το φωτογραφικό φακό (φωτογραφίες)          
   
Για την ιστορία του τόπου: Βασίλης Ι. Μανιάτης
 

Συνεχίζοντας την ξενάγηση στην παλιά Καλαμάτα, ο φωτογραφικός φακός μάς μεταφέρει 70 περίπου χρόνια πριν.
Το σημερινό μας θέμα είναι ένα από τα γεφύρια που κατασκευάστηκαν κατά καιρούς, για να μπορούν να επικοινωνούν οι Καλαματιανοί, μιας και ο ποταμός Νέδοντας χώριζε την πόλη στη μέση.
Έχω ξαναγράψει ότι η πρώτη γέφυρα που κατασκευάστηκε ήταν των κρεοπωλείων. Ξεκινούσε από την πλατεία Όθωνος και κατέληγε απέναντι, κοντά στο «Μπενάκειο» Ε’ Δημοτικό Σχολείο.
Η επόμενη γέφυρα που εικονίζεται στην ένθετη φωτογραφία, είναι η μεσαία, η οποία είχε ονομαστεί τότε «γέφυρα του Πάνθεον», επειδή ξεκινούσε από το καφενείο «Πάνθεον». Ανέβαινε 15 σκαλιά περίπου και θεωρούνταν πολύ ανθεκτική, με τα πιο γερά θεμέλια.
Για ιστορικούς λόγους θα αναφερθούν τα ονόματα των οικογενειών των κτισμάτων που εικονίζονται.
Από αριστερά φαίνεται το κτήριο του Ελληνοαμερικανού Γραμματικόπουλου, ο οποίος ενοικίαζε δωμάτια με το μήνα.
Μπροστά το λεωφορείο της εποχής εκείνης και λίγο δεξιότερα το περίπτερο του Κάστανου.
Στο μέσον, το μεγάλο κτήριο, είναι το ξενοδοχείο ύπνου «Το διεθνές», του Λεωνίδα Κοντοθανάση, που στο ισόγειο είχε και εστιατόριο. Πλάι είναι η οδός Είρας, όπου ο Γιάννης Λιακάκης πωλούσε βενζίνη και πετρέλαιο.
Μπροστά από το ξενοδοχείο το «κάρο» με το αλογάκι. Δεξιότερα το πανδοχείο του Θανάση Ψώνη και στο άκρο δεξιά το σπίτι της οικογένειας Σκουλαρίκου.
Η δεύτερη ένθετη φωτογραφία με τον ποταμό Νέδοντα είναι μια συνέχεια της περιγραφής της ίδιας περιοχής. Το πρώτο σπίτι από αριστερά είναι του Βασίλη Κάτσιου, σήμερα φυτοφάρμακα του εγγονού του Ιγνάτιου Κάτσιου.
Το σπίτι στη γωνία δεξιά ήταν του γνωστού δικηγόρου Ηλία Ζέρβα. Κάτω ήταν καφενείο, δίπλα το εστιατόριο του Δημοσθένη Θεοδωρόπουλου και αμέσως μετά ο σταθμός του ΚΤΕΛ.
Η φωτογραφία αυτή έχει μια μοναδικότητα, γιατί δείχνει τον ποταμό Νέδοντα, όπως διαμορφώθηκε μετά την εκσκαφή από τη «φαγάνα», η οποία βάθυνε την κοίτη του και έτσι γλίτωσαν οι Καλαματιανοί από τις πλημμύρες.

 ***  Παγιώνεται το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων στο Δήμο Καλαμάτας …         
   
 Και σε νομικά του πρόσωπα 
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Τα προηγούμενα χρόνια κυριάρχησε η ρήση του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη, ότι «το νόμιμο είναι και ηθικό», με το γνωστό καταδικαστικό αποτέλεσμα για τον ίδιο, την παράταξή του, αλλά και τη χώρα.
Η ίδια ρήση έρχεται και πάλι στην επιφάνεια. Αυτή τη φορά για τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας και τα Νομικά της Πρόσωπα, σχετικά με την τακτική που ακολουθούν στις απευθείας αναθέσεις έργων, διαδικασία που τηρείται σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια, θα έλεγε κανείς, για τα έργα μέχρι ενός ποσού.
Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι αν οι αποφάσεις είναι νόμιμες. Το θέμα είναι αν μπορείς να μοιράζεις κάποιες χιλιάδες ευρώ για διάφορα έργα, χωρίς να προβαίνεις καν σε πρόχειρο διαγωνισμό, ώστε να πετύχεις και κάποια έκπτωση, ενώ αυτό γίνεται και σε μια αγορά που είναι «στεγνή» και πολλοί επαγγελματίες περιμένουν μια οικονομική ανάσα από το Δήμο Καλαμάτας.
Από την άλλη, γιατί κάποια από τα έργα δεν εκτελούνται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες;
Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα η Δημοτική Αρχή, στο σύνολό της, «εγείρει» μια σειρά πολιτικών ευθυνών.
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε έτοιμες συνταγές για να απαλλαγεί μια συλλογικότητα από το ρουσφέτι και την εξυπηρέτηση ημετέρων. Να περάσει, δηλαδή, σε κατάσταση έννομου- με την κυριολεξία της λέξης- Δήμου, οι θεσμοί να υπηρετούν το σύνολο και όχι το μερικό. Δεν είναι εύκολες τέτοιες αλλαγές, γι’ αυτό και ορθολογικά είναι από ελάχιστα πιθανές έως αδύνατες. Αλλά αυτή ακριβώς είναι και η πρόκληση της πολιτικής, το συναρπαστικό της στοιχείο.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με το... βίο και την πρακτική του Διοικητικού Συμβουλίου και του προέδρου του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με τίτλο «Φορέας Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του Δήμου Καλαμάτας».
Πριν από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου το Νομικό Πρόσωπο είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα, όταν σε σχετική παρέμβαση της μείζονος μειοψηφίας είχε καταγγελθεί ότι σε 5 μόνο ημέρες (!) ο πρόεδρος προχώρησε σε σύναψη συμβάσεων ύψους 6.000 ευρώ, 27.600 ευρώ, 24.600 ευρώ και 3.850 ευρώ, με απευθείας αναθέσεις.
Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι ο υπερβάλλων ζήλος για τις απευθείας αναθέσεις αποδείχθηκε, όταν ακόμη και η υπερκείμενη αρχή ελέγχου των αποφάσεων, η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, απέρριψε την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία, με το ποσό των 27.600 ευρώ, του έργου της καταγραφής ηλικίας αθλουμένων στους δημοτικούς χώρους (!) και του ακριβούς αριθμού των σωματείων!
Ας δούμε, όμως, τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα:
  21/7/2014
  Έργο: Απευθείας ανάθεση για τη μελέτη πυρασφάλειας για τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Καλαμάτας
 Σύμφωνα με την απόφαση (σ.σ. που υπάρχει στη Διαύγεια), «εγκρίνουμε τη δαπάνη της μελέτης πυρασφάλειας για τις ανάγκες των παιδικών σταθμών Καλαμάτας. Η δαπάνη θα ανέλθει στις 2.767,50 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Φορέα».
Την επομένη κιόλας ημέρα αποφασίζεται η πληρωμή του εργολάβου! Άραγε, πρόλαβαν οι υπηρεσίες του Φορέα να εξετάσουν εάν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάθεσης; Εάν έχει εκδοθεί το Πιστοποιητικό;
Παλιότερα, πριν από την... εξορία της κυρίας Αγρίου στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, η Διεύθυνση Προγραμματισμού για ίδια θέματα προχωρούσε σε κλήρωση από μια σχετική λίστα που υπήρχε.
Ούτε καν μια πρόσκληση ενδιαφέροντος στις τοπικές εφημερίδες, μήπως και ο Δήμος πετύχει έκπτωση μερικών πολύτιμων εκατοντάδων ευρώ.
Ποια ήταν, άραγε, η ανάγκη για την ανάθεση του έργου τη στιγμή που η συγκεκριμένη περίοδος είναι «νεκρή» για τους παιδικούς σταθμούς; Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν η σχετική μελέτη να έχει κατατεθεί στην Πυροσβεστική ημέρες πριν από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Τόσο σίγουρος ήταν ο ανάδοχος...
  21/7/2014
  Έργο: Απευθείας ανάθεση για τη μελέτη παθητικής πυροπροστασίας σε πολιτικό μηχανικό για το Δ' Παιδικό Σταθμό 
 «Εγκρίνουμε τη δαπάνη της μελέτης παθητικής πυροπροστασίας για το Δ’ Παιδικό Σταθμό. Η δαπάνη θα ανέλθει στις 492,00 ευρώ με ΦΠΑ και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Φορέα».
  17/7/2014
  Έργο: Απευθείας ανάθεση για την προμήθεια εκπαιδευτικού υλικού για τις ανάγκες των παιδικών σταθμών
 «Εγκρίνουμε την προμήθεια εκπαιδευτικού υλικού για τις ανάγκες των παιδικών σταθμών. Η δαπάνη θα ανέλθει στα 2.439,00 ευρώ χωρίς ΦΠΑ».
Κι εδώ, ποια χρεία οδήγησε στην απευθείας ανάθεση και όχι σε έρευνα αγοράς;
  14/07/2014 
  «Στην Καλαμάτα σήμερα 14/07/2014 μεταξύ των κάτωθι συμβαλλομένων: α) Φορέας Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού Δήμου Καλαμάτας, ονομαζόμενος στο εξής “ΦΟΡΕΑΣ” και β)..... ονομάζεται στο εξής “Ανάδοχος”, συμφωνήθηκαν κι έγιναν αμοιβαία αποδεκτά τα ακόλουθα:
1. Αντικείμενο της σύμβασης. Με την παρούσα σύμβαση ο “ΦΟΡΕΑΣ” αναθέτει αποκλειστικά στον ανάδοχο τις επισκευές και συντηρήσεις εξοπλισμού του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας. Η σύμβαση αναφέρεται αποκλειστικά στα παρακάτω: 1. Επισκευή τρέιλερ 2. Γενικές επισκευές τεχνικού χαρακτήρα σε όλο τον εξοπλισμό των αθλημάτων 3. Αλλαγή όλων των ξύλινων κατασκευών που υπάρχουν εντός του Σταδίου 4. Επισκευή εμποδίου stiple 5. Επισκευή στο ταρτάν και στις διαδρομές 6. Συντήρηση στα καθίσματα των κερκίδων 7. Συντήρηση σε όλες τις σιδηροκατασκευές.
2. Κόστος σύμβασης τεχνικής υποστήριξης και τρόποι πληρωμής. Το κόστος των παραπάνω υπηρεσιών ορίζεται στις 5.535,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%».
  14/7/2014
«Στην Καλαμάτα σήμερα 14/07/2014 μεταξύ των κάτωθι συμβαλλομένων α) Φορέας Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού Δήμου Καλαμάτας, ονομαζόμενος στο εξής “ΦΟΡΕΑΣ” και β).... ονομάζεται στο εξής “Ανάδοχος”, συμφωνήθηκαν κι έγιναν αμοιβαία αποδεκτά τα ακόλουθα:
1. Αντικείμενο της σύμβασης. Με την παρούσα σύμβαση ο “ΦΟΡΕΑΣ” αναθέτει αποκλειστικά στον ανάδοχο το βάψιμο και τη συντήρηση του κτηρίου του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας. Η σύμβαση αναφέρεται αποκλειστικά στα παρακάτω: 1. Βάψιμο των εισόδων του Σταδίου 2. Βαψίματα και άλλες εργασίες συντήρησης στις σκάλες εισόδου στο γήπεδο του Σταδίου 3. Εργασίες συντήρησης στις κερκίδες του Σταδίου 4. Συντήρηση στις αμμοδόχους του Σταδίου και του Προπονητηρίου και προμήθεια και τοποθέτηση χώματος σε αυτούς 5. Βάψιμο στις βάσεις των στρωμάτων του άλματος εις ύψος και επί κοντώ
2. Κόστος σύμβασης τεχνικής υποστήριξης και τρόποι πληρωμής. Το κόστος των παραπάνω υπηρεσιών ορίζεται στις 4.920,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%».
  14/7/2014
  Έργο: Απευθείας ανάθεση για τις επισκευές και τη συντήρηση του εξοπλισμού των χώρων του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας
 «Εγκρίνουμε τη δαπάνη της επισκευής και της συντήρησης του εξοπλισμού των χώρων του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας. Η δαπάνη θα ανέλθει στις 5.535,00 ευρώ με ΦΠΑ».
  14/7/2014
  Έργο: Απευθείας ανάθεση για τον ελαιοχρωματισμό και τη συντήρηση των χώρων του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας
 «Εγκρίνουμε τη δαπάνη του ελαιοχρωματισμού και της συντήρησης των χώρων του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας. Η δαπάνη θα ανέλθει στις 4.920,00 ευρώ με ΦΠΑ και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Φορέα οικ. έτους 2014 υπό Κ.Α. 15.6261
Β. Αναθέτουμε στην εταιρεία....την ως άνω εργασία».
Σημειωτέον ότι όλα τα παραπάνω έργα που αφορούν στο Δημοτικό Στάδιο δόθηκαν στην ίδια εταιρεία. Εκείνο, όμως, που προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γιατί «κομματιάστηκε» και ο Φορέας δεν προχώρησε σε κανονικό διαγωνισμό…
 7/7/2014
  Έργο: Απευθείας ανάθεση για τη συντήρηση των κλιματιστικών των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, των ΚΑΠΗ και των γραφείων του Φορέα 
 «Α. Εγκρίνουμε τη δαπάνη της συντήρησης των κλιματιστικών στους χώρους εποπτείας του Φορέα. Η δαπάνη θα ανέλθει στις 1.381,29 ευρώ με το ΦΠΑ. Β. Αναθέτουμε στον κο.... την ως άνω προμήθεια και εργασία».
  7/7/2014
  Έργο: Απευθείας ανάθεση για την προμήθεια ενός κλιματιστικού μηχανήματος για τον Γ΄ Παιδικό Σταθμό
 «Α. Εγκρίνουμε την προμήθεια ενός κλιματιστικού μηχανήματος για το Γ΄ Παιδικό Σταθμό. Η δαπάνη θα ανέλθει στα 1.000,00 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 15.7135.00. Β. Αναθέτουμε στον κ... την ως άνω προμήθεια».
Αμφότερα τα έργα δόθηκαν στον ίδιο εργολάβο!
  17/6/2014
  Έργο: Απευθείας ανάθεση για τη Μελέτη, την Επίβλεψη και την Άδεια Λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμάτας
 «Α. Εγκρίνουμε τη δαπάνη της Μελέτης, Επίβλεψης και Άδειας Λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμάτας. Η δαπάνη θα ανέλθει στις 1.476,00 ευρώ με ΦΠΑ. Β. Αναθέτουμε στον κο... την ως άνω εργασία».
Εδώ και δεκαετίες το κολυμβητήριο λειτουργούσε χωρίς άδεια και κανείς δε νοιάστηκε γι’ αυτό! Αλήθεια, είναι δυνατό εργολήπτης δημοσίων έργων να είναι και μελετητής ταυτόχρονα;
  16/6/2104
  Έργο: Απευθείας ανάθεση για την ψηφιακή αποτύπωση των εγκαταστάσεων του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμάτας
 «Α. Εγκρίνουμε τη δαπάνη της ψηφιακής αποτύπωσης των εγκαταστάσεων του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμάτας. Η δαπάνη θα ανέλθει στις 984,00 ευρώ με ΦΠΑ. Β. Αναθέτουμε στον κο.... την ως άνω εργασία».
Παρατήρηση: ίδιο τεχνικό γραφείο με το παραπάνω!
  Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα έργων. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε δεκάδες άλλα, τα οποία ανατίθενται στους ίδιους και στους ίδιους. Μάλιστα, υπάρχει ένα έργο για προμήθεια γραφικής ύλης, χωρίς καμία περαιτέρω περιγραφή, το οποίο δόθηκε σε μία μόνο προμηθεύτρια του Δήμου Καλαμάτας, ενώ υπάρχει σύμβαση με δύο!

***   Μάχη για τη διατήρηση έργων Περιφέρειας και Δήμων στο ΕΣΠΑ λόγω του «overbooking»    
Θεωρείται σίγουρο ότι κάποια θα περιμένουν το επόμενο χρηματοδοτικό «τρένο»
 Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Κρίσιμη για το μέλλον πολλών έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμων της Μεσσηνίας η σημερινή μέρα, καθώς κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπουργείου Ανάπτυξης και Περιφερειών για το «πράσινο φως» σε υπογραφές συμβάσεων που θα επιτρέψουν την εκτέλεση έργων και θα αρθεί έτσι το απαγορευτικό που έχει μπει από τον Απρίλιο.
Οι εμπλεκόμενοι, που γνωρίζουν τις πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρούν σίγουρη την απένταξη αρκετών έργων και στη σημερινή συνάντηση πάνε με στόχο να «ελαχιστοποιηθούν οι όποιες απώλειες».
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο με εγκύκλιό του ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, «πάγωσε» όλους τους διαγωνισμούς και τις αναθέσεις έργων που είχαν ενταχθεί κανονικά στο ΕΣΠΑ.
Δεκάδες έργα που υποτίθεται είχαν εξασφαλισμένη κοινοτική χρηματοδότηση, έχουν «παγώσει» και δεν μπορούν να εκτελεστούν.
  «Πάγωμα» σημαντικών έργων
Χαρακτηριστική είναι η εξής αναφορά από την εγκύκλιο του υπουργού, τον Απρίλιο: «Το υπουργείο μας είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε άμεσο κλείδωμα εισαγωγής νέων εντάξεων και προσκλήσεων στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα των έργων του ΕΣΠΑ. Καλούνται οι διαχειριστικές αρχές να ειδοποιήσουν τους τελικούς δικαιούχους των έργων να μην προβούν σε αναλήψεις νομικών δεσμεύσεων, δηλαδή να μην υπογράψουν συμβάσεις».
Ο λόγος που «πάγωσαν» τόσους μήνες τα έργα είναι οι λεγόμενες υπερδεσμεύσεις του προγράμματος, που έχουν να κάνουν με τις κάθε είδους πελατειακές εξαγγελίες, αλλά και την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού των έργων.
Είχαμε, λοιπόν, υπερεντάξεις έργων, κάτι που γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια, όμως αυτή τη φορά «ξέφυγαν» και οι νομικές δεσμεύσεις, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το ευρωπαϊκό «καμπανάκι».
Έτσι, από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση έργου στη Μεσσηνία (ούτε και προεκλογικά) και βρίσκονται σε εξέλιξη ισχυρές διαπραγματεύσεις, ώστε να γίνει άρση του «απαγορευτικού» και σημαντικά έργα να «ανοίξουν πανιά».
  Πρόβλημα και στους Δήμους
Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την περιοχή μας, είναι η αντιδιαβρωτική προστασία της ανατολικής πλευράς του Μεσσηνιακού κόλπου και συγκεκριμένα η β΄ φάση, που περιλαμβάνει τα έργα σε Κιτριές και Παλιόχωρα. Το έργο έχει δημοπρατηθεί, βρίσκεται τώρα στη διαδικασία των ενστάσεων και ελπίζουν μέχρι την ολοκλήρωσή της να έχει επιτραπεί η υπογραφή της σύμβασης, για να ξεκινήσει η εκτέλεση.
Το ίδιο συμβαίνει και με το αποχετευτικό έργο στο Δήμο Δυτικής Μάνης.
Για τα δύο αυτά έργα και ιδιαίτερα για το πρώτο, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Γιάννης Αργυράκης, ευχήθηκε μέχρι τέλος Αυγούστου να έχει υπογραφεί η σύμβαση.
Καθυστερήσεις στα έργα του ΕΣΠΑ, λόγω του «απαγορευτικού», έχουν και οι Δήμοι. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, το συγκεκριμένο θέμα τούς έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και σημαντικά έργα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν και δεν μπορούν. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του τέτοια έργα είναι η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης λόγω αμιάντου σε Λογγά, Ανδριανή και Κλεισούρα, προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ, η οδική παράκαμψη στου Δάρα, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ και το δίκτυο αποχέτευσης Πεταλιδίου, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο κ. Αναστασόπουλος, η απαγόρευση δόθηκε στο παρά 5, ακριβώς πριν από τη δημοπράτηση του δικτύου αποχέτευσης Πεταλιδίου, που είναι ένα πολύ σοβαρό έργο για την περιοχή. Τα άλλα δύο έργα είναι πανέτοιμα για δημοπράτηση.
  Στόχος οι λιγότερες απώλειες
Το overbooking στις νομικές υποχρεώσεις του προγράμματος «φρέναρε» την όλη διαδικασία και αυτή τη στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις απ’ όλες τις Περιφέρειες για το ποια έργα θα παραμείνουν στο πρόγραμμα και θα εκτελεσθούν και ποια θα πάρουν κάρτα αναβολής για την επόμενη προγραμματική περίοδο.
Οι ρεαλιστές αναφέρουν ότι απώλειες έργων πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν και οι προσπάθειες των Περιφερειών, όπως και της Πελοποννήσου, είναι η ελαχιστοποίησή τους.
Φυσικά, η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δυσκολεύει τα πράγματα και η αποψινή συνάντηση στο υπουργείο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για πολλά έργα. Οι Περιφέρειες έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους, οι οποίες θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και θεωρείται πως είναι θέμα ημερών να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

***  Η ΔΕΥΑΚ έχει χρήματα για χορηγία τα τιμολόγια όμως του νερού παραμένουν στα ύψη…         
   
Αποκαλυπτική, τουλάχιστον για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, ήταν η προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ.
Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικού θέματος, το ταμείο της είναι τόσο εύρωστο, που μπορεί να επιχορηγεί μέχρι και εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας! Βέβαια, εδώ προκύπτει η ένσταση: γιατί αφού είναι τόσο καλά τα πράγματα η ΔΕΥΑΚ δεν προχωρά σε μείωση των τιμολογίων της, ώστε να ανακουφιστούν μια σειρά από οικογένειες του Δήμου Καλαμάτας, αλλά αυτό είναι, μάλλον, μιαν άλλη ιστορία.
Έτσι, προχθές το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να επιχορηγήσει η ΔΕΥΑΚ το Δήμο Καλαμάτας με 70.000 ευρώ, χρήματα τα οποία ο Δήμος θα δώσει στην εταιρεία Interkulture για την πραγματοποίηση Φεστιβάλ Χορωδιών στην Καλαμάτα το 2015, καθώς και στην Εταιρεία Φίλων της Αρχαίας Θουρίας για ανασκαφές.
Την επιχορήγηση των 70.000 ευρώ ζήτησε εγγράφως από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, βάσει της προσθήκης νέου άρθρου στο νόμο για την ίδρυση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, που λέει ότι οι Επιχειρήσεις αυτές μπορούν να επιχορηγούν το Δημόσιο, τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για προγράμματα και υπηρεσίες πολιτιστικού χαρακτήρα ή κοινωνικούς σκοπούς.
Ο ίδιος νόμος λέει ότι η επιχορήγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% των ετήσιων καθαρών τακτικών εσόδων. Να σημειωθεί ότι, όπως ανακοινώθηκε, το χρηματικό υπόλοιπο της επιχείρησης στις αρχές του 2014 έφτανε τα 2.300.000 ευρώ, παρά τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των τιμολογίων της!
Την πρόταση καταψήφισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και πρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Κουφαλάκος, σημειώνοντας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνεται πολιτική από την κάθε Δημοτική Αρχή.
Επίσης καταψήφισε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Νταγιόπουλος, που τόνισε ότι η ΔΕΥΑΚ, εφόσον είναι εύρωστη, πρέπει να ανακουφίσει τους δημότες και να μειώσει τα τιμολόγιά της, για τα οποία υπογράμμισε ότι είναι πολύ ακριβά.  του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  «Καταπέλτης» το πόρισμα για την Ελαία         
           
Από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης 
 Με «μη σύννομο» τρόπο έγινε η κατασκευή και των πέντε δρόμων από το δάσος στην παραλία της Ελαίας, κρίνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, βάζοντας ουσιαστικά «στοπ» στην οικοδόμηση της προστατευόμενης αυτής περιοχής. Το πόρισμα του ελέγχου του περιγράφει αυθαίρετες ενέργειες του «επενδυτή», αλλά και ενέργειες Υπηρεσιών που χρήζουν διερεύνησης.
Η ιστοσελίδα  «Kalamata Journal», με χθεσινή της ανάρτηση και με βάση την έκθεση του Μεικτού Κλιμακίου Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αναφέρει και τα εξής: «Για την παραθαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ελαίας και του Αγιαννάκη έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν 47 συνολικά αιτήσεις για τη χορήγηση οικοδομικών αδειών “διώροφων οικιών με υπόγειο και πισίνα”, σε έκταση που είχε εκποιηθεί το 1953.
Το κομβικό σημείο της υπόθεσης, προκειμένου να γίνει η οικοδόμηση, είναι αυτό των πέντε δρόμων που κατασκεύασε ο “επενδυτής”. Ο νόμος λέει ότι σε εκτός σχεδίου περιοχές άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα είναι όσα έχουν εμβαδόν 4.000 τ.μ. κατ’ ελάχιστον και ελάχιστο πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο 25 μέτρων.
Με τους δρόμους, λοιπόν, που κατασκευάστηκαν από τον “επενδυτή” εξασφαλίζεται η αρτιότητα και η οικοδομησιμότητα των γηπέδων του. Όμως, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης λέει ότι και οι πέντε δρόμοι είναι μη σύννομοι».

***  Παρατείνει την περίοδο χάριτος για τη διάσωση σπιτιού το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας          
            
Χαρίζει σε 56χρονο άνω του 90% των οφειλών 
 Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Παράταση της περιόδου χάριτος για την έναρξη καταβολών, προκειμένου να διασωθεί κύρια κατοικία που είναι υποθηκευμένη με δάνεια, αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας κατά την επανεξέταση απόφασης για υπερχρεωμένο νοικοκυριό.
Υπερχρεωμένη 56χρονη είχε πετύχει το 2012 μηδενικές καταβολές για τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες και περίοδο χάριτος 2 χρόνων πριν ξεκινήσει να πληρώνει τα δάνεια του σπιτιού. Για τις μηδενικές καταβολές το δικαστήριο θα εξετάσει και πάλι την υπόθεση τον Οκτώβριο, ενώ για το σπίτι έδωσε άλλα 2 χρόνια περίοδο χάριτος.
  Γλυτώνει πάνω από το 90%
Η πρώτη απόφαση του Ειρηνοδικείου αφορά 56χρονο συνταξιούχο των Σωμάτων Ασφαλείας, ο οποίος λαμβάνει σύνταξη 1.350 ευρώ μηνιαίως. Η σύζυγός του, που ήταν ιδιωτική υπάλληλος, είναι άνεργη από τον Απρίλιο του 2011 και για ένα χρόνο λάμβανε επίδομα ανεργίας.
Για ιατρικούς λόγους το ζευγάρι χρειάσθηκε να λάβει πολλά δάνεια, καθώς τα έξοδα ήταν αυξημένα. Τότε, όμως, το συνολικό μηνιαίο εισόδημά τους έφτανε τα 2.800 ευρώ. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα δάνεια είναι 76.355,92 ευρώ.
Σήμερα οι δαπάνες διαβίωσης του ζευγαριού υπολογίσθηκαν  από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας στα 1.000 ευρώ, καθώς φροντίζουν κι έναν υπερήλικα γονέα.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η οικονομική κατάσταση του 56χρονου δεν πρόκειται να βελτιωθεί και πως από το 2010 έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής, ενώ δε διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο.
Το δικαστήριο αποφάσισε τη ρύθμιση των χρεών του και έτσι για τα επόμενα 4 χρόνια θα καταβάλλει 150 ευρώ μηνιαίως. Στο τέλος της ρύθμισης θα έχει καταβάλει 7.200 ευρώ, ενώ απαλλάσσεται για το εναπομείναν ποσό των 69.155,92 ευρώ.
  Παράταση χάριτος
Η δεύτερη απόφαση αφορά μια 56χρονη καθαρίστρια του Δημοσίου, με δύο ενήλικα παιδιά και σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ ο σύζυγός της δεν εργάζεται.
Η αίτηση της 56χρονης είχε συζητηθεί αρχικά το 2012 και είχε προσδιορισθεί νέα δικάσιμος για να αξιολογηθούν εκ νέου τα δεδομένα, καθώς αρχικά είχαν αποφασισθεί μηδενικές καταβολές προς όλους τους πιστωτές.
Με την αρχική αυτή απόφαση είχε προστατευθεί η κύρια κατοικία, αλλά είχε διαταχθεί η εκποίηση οικοπέδου με διώροφη οικία, με τιμή εκκίνησης τα 25.800 ευρώ. Για τη διάσωση του σπιτιού της είχε αποφασισθεί δύο χρόνια μετά την πρώτη αυτή απόφαση του 2012 να ξεκινήσει να πληρώνει κάθε μήνα 330,55 ευρώ για διάρκεια 15 ετών.
Ο μισθός της είναι 705,32 ευρώ, όμως παρακρατείται ολόκληρος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αποπληρωμή δανείων.
Είχε λάβει στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών, συνολικού ύψους 139.257 ευρώ, για τα οποία υπάρχει υποθήκη της κύριας κατοικίας, που είναι ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. με εμπορική αξία 70.000 ευρώ. Υπάρχουν ακόμα και προσωπικά δάνεια από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με υπόλοιπο 5.635,88 ευρώ, ενώ σε τράπεζες από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες οφείλει 104.151,22 ευρώ.
Καθώς είχε ζητήσει τη ρύθμιση των δανείων από τις τράπεζες ύψους 104.151,22 ευρώ, το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλει την επανεξέταση της υπόθεσης για τις 9 Οκτωβρίου του 2014, προκειμένου να κληθούν το Ταμείο Παρακαταθηκών και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για να συμπεριληφθούν και αυτές οι οφειλές στη ρύθμιση. Μέχρι τότε ισχύουν οι μηδενικές καταβολές.
Σε ό,τι αφορά τη διάσωση του σπιτιού, το δικαστήριο αποφάσισε η περίοδος χάριτος να παραταθεί για άλλα δύο χρόνια και μετά να αρχίσει τις καταβολές.

***  Περί ΔΕΗ και οφειλών          
         
Προχθές το πρωί, ώρα 11.00, στην Καλαμάτα, ήμουν μία εκ των πολλών καταναλωτών που η ΔΕΗ έκοψε την ηλεκτροδότηση λόγω χρέους.
Προκειμένου να επανασυνδεθεί, έκανα ρύθμιση οφειλής και για χρέος 991 ευρώ, από το οποίο 531,25 ευρώ αφορούσαν το χαράτσι, η ΔΕΗ έβαζε στη ρύθμιση και το ποσό για το χαράτσι, ενώ το οφειλόμενο ποσό για το ΕΕΤΑ έχει ήδη σταλεί στη ΔΟΥ και χρεώνεται ως οφειλή μου στη ΔΟΥ.
Αναγνώστρια 

***  Η πραγματικότητα και οι… εξαγγελίες          
           
Υποτίθεται ότι είμαστε ένας νομός που δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη του τουρισμού. Στη φωτογραφία, την οποία μας έστειλε φίλος αναγνώστης, άλλα πράγματα είναι αυτά που «σκεπάζουν» τα μεγάλα λόγια.
Εδώ φαίνεται ότι η ταμπέλα στην είσοδο του Ψαρίου δεν έχει τοποθετηθεί σε σταθερή βάση, παρά την έχουν στηρίξει στη μάντρα του γηπέδου, ενώ μάλλον διώχνει παρά στέλνει επισκέπτες στον Επικούριο Απόλλωνα. Πολύ σύντομα θα πέσει και οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν μαζί τους χάρτη της περιοχής για να προσεγγίσουν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτισμού της νοτίου Πελοποννήσου.   Α.Π. 

***  Η αναστήλωση 43 ιερών ναών μέσα από ενημερωτικά φυλλάδια της 26ης ΕΒΑ
 
   Ενημερωτικά φυλλάδια για τις εργασίες αποκατάστασης στους Ιερούς Ναούς της Αγίας Σοφίας Λαγκάδας, της Ζωοδόχου Πηγής Σαμαρίνας και της Ανάληψης Φιλιατρών, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΔΕΠΙΝ του ΕΣΠΑ, εξέδωσε η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Οι εργασίες αποκατάστασης παρουσιάσθηκαν σε ειδική εκδήλωση, ενώ στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου του Κάστρου εκτίθενται πινακίδες με το έργο της 26ης ΕΒΑ και μαζί τους ο επαναπατρισθείς το Μάιο του 2012 μανιάτικος μαρμάρινος ελκυστήρας, ο οποίος είχε κλαπεί από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Νομιτσί. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 30/9/2014. Το αναστηλωτικό έργο της 26ης ΕΒΑ παρουσιάζεται σε δίγλωσσα έντυπα, εμπλουτισμένα με φωτογραφίες και στοιχεία, που αναδεικνύουν το «πριν», την παρέμβαση και το «μετά» της αναστήλωσης. - 

***   Κάτι είχα ακούσει για το Νέδοντα ποταμό… (φωτογραφίες)          
    
 
 
  
Κάτι είχα ακούσει για το Νέδοντα ποταμό… Υπήρξε για μερικά χρόνια «γείτονάς» μου. Με φλέρταρε συστηματικά, αλλά δεν έδωσα ποτέ σημασία. Πρόκειται για έναν ποταμό περικυκλωμένο από αυτοκίνητα και συστοιχίες πολυκατοικιών, με σχεδόν ανύπαρκτο ζωτικό χώρο, που πνίγεται ολοένα και περισσότερο μέσα στο τσιμέντο. Πώς θα μπορούσε να με σαγηνεύσει;
Κι όμως, ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας με έπεισε για την ύπαρξη ενός «διαφορετικού Νέδοντα», ο οποίος ξεκινούσε σε απόσταση αναπνοής από την καρδιά της Καλαμάτας. Πάνω από τη γέφυρα της Σπάρτης που συνδέει την πόλη με τις παρυφές του Ταϋγέτου. Αυτό ήταν και το σημείο εκκίνησης της εξόρμησής μας. Ήμασταν περίπου 40 άτομα και οι περισσότεροι δε γνωρίζαμε αυτό που επρόκειτο να ζήσουμε. Η έναρξη της διαδρομής μας ήταν ήρεμη και δεν προμήνυε τίποτα από τα επακόλουθα. Μισή ώρα περπάτημα περίπου, και μπήκαμε για τα καλά μέσα στο ποτάμι. Για αρχή συναντήσαμε τεχνητά φράγματα που προσπεράσαμε όλοι μαζί βοηθώντας ο ένας τον άλλον. Η προσαρμογή σε ένα περιβάλλον που σε ωθεί αβίαστα στην απέραντη αγκαλιά της φύσης ήθελε το χρόνο της. Έπειτα από ώρα η κούραση γίνεται γλυκιά συνήθεια, οι σκέψεις της καθημερινότητας αρχίζουν να εγκαταλείπουν και η ταυτότητα του καθενός δεν έχει καμία σημασία. Οι ηλικίες έγιναν μόνο αριθμοί και η ηρεμία που μας είχε κυριεύσει, μας άφησε να αφουγκραστούμε όλους τους ήχους της φύσης (ένας διάλογος με το ποτάμι αρκετός για να μας φέρει πιο κοντά). Πελώρια καταπράσινα δέντρα που άντεχαν το βάρος μας στους κορμούς τους. Φυτά, πέτρες και βράχια που ξεπερνούσαμε γελώντας, το νερό που έρεε ερέθιζε όλες τις αισθήσεις μας, μας δρόσιζε και μας ωθούσε στη συνέχεια της περιπέτειάς μας. Βρήκαμε φύλλα σε σχήμα καρδιάς, περπατήσαμε με λιβελούλες και βατραχάκια στα χέρια μας, τραγουδήσαμε, εκτονωθήκαμε, ώσπου φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής. Εκεί γευτήκαμε πραγματική γλύκα από τα καρπούζια που παραμόνευαν στο ποτάμι για να μας επιβραβεύσουν.
Πρωταγωνιστές στο παραμύθι μου ήταν η «σκούπα», που ρίσκαρε τη ζωή της κάθε τόσο για να μας σώσει, ο αγαπητός εξάδερφος που με τους ξηρούς καρπούς και τις μπαγκέτες μού έμαθε να μην εγκαταλείπω. Το ντουέτο της Νατάσσας με τον Γιάννη ήταν μοναδική εμπειρία, ο πρωτόγονος ήρωας με το ρόπαλο εξολόθρευε κάθε εμπόδιο στο πέρασμά του, και άλλοι πολλοί μοναδικοί στο ρόλο τους, από παιδιά, γονείς, μέχρι νέους και νεαρά ζευγάρια, ο καθένας έβαζε το λιθαράκι του σε ένα από τα πιο γλυκά παραμύθια μου, του καλοκαιριού.
Στο σημείο αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε την οικογένεια Γιαννόπουλου για τη φιλοξενία και την ξενάγηση που μας παρείχε στο νερόμυλο του «Ρεντίφη» στην περιοχή της Αρτεμισίας. Η επίσκεψη στο μύλο του Ρεντίφη έγινε αμέσως μετά το πέρας της πορείας μας στο Νέδοντα. Πρόκειται για τον παλιό νερόμυλο που έχει πλήρως αναστηλωθεί και βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, ακριβώς πάνω στο ρέμα που κατεβαίνει από την Αρτεμισία.   Της Έλενας Ξάφη 

*** Σκάφος του Κράτους του Κουβέιτ στην Καλαμάτα

 Το πλοίο “Journey of hope” εκτελεί μια ανθρωπιστική αποστολή υπό την αιγίδα του Εμίρη του Κράτους του Κουβέιτ, Σεΐχη Sabah Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah, με σκοπό να ενημερώσει τις κοινωνίες των πόλεων που επισκέπτεται για την προσφορά, τις πρωτοβουλίες και τα επιτεύγματα του Κράτους του Κουβέιτ στην αντιμετώπιση και φροντίδα των παιδιών που πάσχουν από ασθένειες όπως το σύνδρομο Ντάουν (Down), από αυτισμό και άλλες νοητικές ασθένειες. Το σκάφος αυτό θα βρίσκεται στο λιμάνι Καλαμάτας από την Τρίτη 26 Αυγούστου έως το Σάββατο 30 του μήνα. - 
 Πηγή  ενημέρωσης ειδήσεων Εφημερία  Θάρρος  Καλαμάτας  2014

***  Γιατί η Καλαμάτα μπορεί να διεκδικήσει την υποψηφιότητα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021          
    
Ημερίδα με θέμα «Γιατί η Καλαμάτα μπορεί να διεκδικήσει την υποψηφιότητα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021» διοργανώνει ο Μεσσηνιακός Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος (ΜΕΣ) το Σάββατο 26 Ιουλίου, από τις 10.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο Rex (Αριστομένους 23, Καλαμάτα).
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Ομιλητές θα είναι οι:
•Αθανάσιος Ψαρούλης, πρόεδρος Μεσσηνιακού Ευρωπαϊκού Συνδέσμου
•Δρ. Τρύφων Ολύμπιος, καθηγητής Επιχειρησιακής Οικονομίας
•Δρ. Θεοδώρα Γιαννίτση, διευθύντρια  Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας
•Δρ. Αγγελική Τριανταφύλλου, διευθύντρια Έρευνας OATLY, Σουηδία
•Δρ. Ξένη Αραπογιάννη, επίτιμος διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας
•Μάρθα Χρυσομάλλη, εκδότρια περιοδικού The Hellenic Times, International, London.
Συντονιστής θα είναι ο δρ. Παναγιώτης Μπαζίγος, γραμματέας Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. 

*** Οικονομική ενίσχυση Δήμων για τα αδέσποτα ζώα

  Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επιχορήγηση των Δήμων και των Συνδέσμων Δήμων για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς ορίζει απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη. Δικαιούχοι της κρατικής επιχορήγησης, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, είναι οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι Δήμων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συνολικού προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ, στο οποίο σπεριλαμβάνονται και η περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή, εμβολιασμός, στείρωση, αποθεραπεία, υιοθεσία ή επανένταξη των αδέσποτων ζώων. Τα κονδύλια που προβλέπονται στην απόφαση προέρχονται από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου και αφορούν στις νόμιμες, εγκεκριμένες και βεβαιωμένες δαπάνες των Δήμων ή των Συνδέσμων Δήμων, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, για τα οικονομικά έτη 2010, 2011, 2012 και 2013. - 

***  Γη και ύδωρ στους ιδιώτες έδωσε η ΕΑΣ Μεσσηνίας         
          
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΔΙ, ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του συνεταιριστικού κινήματος στη Μεσσηνία κλείνει ύστερα από αρκετά χρόνια ζωής. Η απόφαση που έλαβε η ΕΑΣ Μεσσηνίας, την προηγούμενη εβδομάδα, άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή της.
Για μια μερίδα των παραγωγών η παραπάνω απόφαση ήταν επιβεβλημένη. Για κάποιους άλλους, όμως, με τις αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται και προωθούνται οδηγούμεθα στο τελειωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, για να περάσουν εξ ολοκλήρου η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια επιχειρηματιών.
Βέβαια, διαχρονική ευθύνη για τα «τετελεσμένα» φέρουν και οι διοικήσεις της Ένωσης, που εφάρμοσαν χωρίς καμιά αντίρρηση τη διαλυτική πολιτική για τους συνεταιρισμούς και με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, ενέργειες και παραλείψεις, οδήγησε την Ένωση στη χρεοκοπία.
Μπορεί να έχεις το καλύτερο προϊόν στο «σπίτι» σου, ίσως και στη γειτονιά σου, ακόμα και στη κοντινή πόλη, σημασία όμως έχει το 2014 αυτό να μπορεί να φτάσει στα πέρατα του κόσμου. Αντ’ αυτού, η Ένωση, με κύκλο εργασιών 4,8 εκατ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων 17,5 εκατομμύρια ευρώ (ισολογισμός 2013), άνοιξε μόνη της την... ιδιωτική κερκόπορτα.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΕΑΣ Μεσσηνίας απασχόλησαν ακόμα και τον αθηναϊκό Τύπο. Συγκεκριμένα, σε χθεσινό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που υπογράφεται από τον Δημήτρη Τερζή, σημειώνονται- μεταξύ άλλων- τα εξής:
«Παράθυρο στους ιδιώτες άνοιξε η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας μετά την αποδεδειγμένη, όπως φαίνεται, αδυναμία των διοικήσεων να διευθετήσουν τα του οίκου τους. Παρά το γεγονός πως η Ένωση διαθέτει μια σεβαστή περιουσία, τα χρέη της είναι πολλά – η παρούσα διοίκηση έκανε λόγο για περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ που κληρονόμησε από την προηγούμενη – και αποφασίστηκε πως η συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες είναι μονόδρομος.
Στην υπόθεση αυτή αντιδρούν – μάλλον κατόπιν εορτής – και αφού στο σχετικό Διοικητικό Συμβούλιο που αποφάσισε τη συμφωνία δεν… άνοιξε μύτη, πρόεδροι αγροτικών συνεταιρισμών και παραγωγών της Μεσσηνίας, θεωρώντας πως αυτή η εξέλιξη μόνο αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει.
Κατά τη συμφωνία, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ με τη νέα περίοδο, ο συνεταιρισμός “Ένωση” παραχωρεί με ενοίκιο και για 20 χρόνια τις εγκαταστάσεις του στην εταιρεία “Κωνσταντόπουλος Α.Ε.”, που έχει έδρα την Πιερία και η οποία θα αναλάβει το έργο της τυποποίησης των προϊόντων του έναντι προμήθειας προς το συνεταιρισμό (0,10 ευρώ το κιλό για τις ελιές και 0,08 ευρώ το κιλό για το ελαιόλαδο).
Τα πρώτα 100.000 ευρώ θα αντιστοιχούν σε ενοίκιο, ενώ οι παραγωγοί θα πληρώνονται με την παράδοση των προϊόντων τους. Ως στόχος τίθεται η τυποποίηση και εμπορία 5.000 τόνων ελαιολάδου και 1.500 τόνων ελιάς μετά την πρώτη πενταετία. Προβλέπεται ακόμη η δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας στον τομέα της σταφίδας.
Την ίδια ώρα η “Ένωση” ετοιμάζεται να συμφωνήσει και με την εταιρεία Agrifreda, με έδρα την Έδεσσα, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των εσπεριδοειδών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της “Ένωσης”, Κ. Κατσούλης, σε δηλώσεις του για τη συνεργασία στο λάδι, τόνισε πως “είναι πολύ καλή εταιρεία και κάνει καλή δουλειά”. Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνεταιρισμού, “η δραστηριοποίηση των δύο εταιρειών μέσω του συνεταιρισμού στη Μεσσηνία αναβαθμίζει τη δραστηριότητά του, δίνει διέξοδο στις αγορές και στα προϊόντα και προσφέρει σιγουριά στους παραγωγούς για τις πληρωμές και για τη διάθεση των προϊόντων τους στο παρόν αλλά και στο μέλλον”.
  Οι όροι της συμφωνίας
Αυτό, βέβαια, που κάνει εντύπωση από τους όρους της συμφωνίας με την “Κωνσταντόπουλος Α.Ε.” είναι πως ουσιαστικά όλη τη δουλειά την κάνει η “Ένωση” και υποθέτουμε πως οι ιδιώτες προσφέρουν τις “γνωριμίες” στο εξωτερικό.
Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνει κανείς διαβάζοντας τον πρώτο όρο της μεταξύ τους συμφωνίας: “Ο συνεταιρισμός παραχωρεί στην Κωνσταντόπουλος Α.Ε. τα δικαιώματα χρήσης στις δεξαμενές αποθήκευσης του ελαιολάδου και στη γραμμή εμφιάλωσης, με όλα τα παρελκόμενα, στη γραμμή συσκευασίας της επιτραπέζιας ελιάς, στις δεξαμενές συντήρησής τους με όλα τα παρελκόμενα επίσης, την απόλυτη χρήση των σημάτων, δικαιωμάτων και πιστοποιήσεων που διαθέτει στο Χημείο και γραφειακούς χώρους για διάστημα 20 ετών”.
Και πιο κάτω διαβάζουμε άλλον όρο που αναφέρει πως “ρητά συμφωνείται ότι η Ένωση αναλαμβάνει την υποχρέωση να δανείσει και δανείζει το υπαλληλικό και εργατικό προσωπικό που απασχολείται στον τομέα της επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου και ελιάς στο δεύτερο των εδώ συμβαλλομένων, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην ειδικότερη σύμβαση δανεισμού εργαζομένων, ο δε δεύτερος των εδώ συμβαλλομένων αναλαμβάνει την υποχρέωση να απασχολήσει το παραπάνω προσωπικό με τους ειδικότερους όρους και συμφωνίες που προβλέπονται στη σύμβαση δανεισμού”.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το γεγονός πως ολόκληρο το πελατολόγιο της “Ένωσης” μεταφέρεται στην “Κωνσταντόπουλος Α.Ε.”, είναι απορίας άξιον ποιον βολεύει τελικά αυτή η συμφωνία.
Ανάλογοι όροι προβλέπονται και στη συμφωνία της “Ένωσης” για τα εσπεριδοειδή. Χαρακτηριστικά, στη συμφωνία μεταξύ της “Ένωσης” και της Agrifreda αναφέρονται τα εξής: 1. Ο συνεταιρισμός συγκεντρώνει εσπεριδοειδή από την περιοχή της Μεσσηνίας αποκλειστικά για λογαριασμό της Agrifreda και σε ποσότητες που η ίδια ζητά στην αρχή κάθε περιόδου συλλογής τους. 2. Οι τιμές θα συμφωνούνται μεταξύ των δύο μερών ένα μήνα πριν από την έναρξη της συγκομιδής.
Την ίδια ώρα, βέβαια, η “Ένωση” διατυμπανίζει πως οι τιμές θα είναι ανώτερες από αυτές που ίσχυαν τα τελευταία χρόνια και πως τουλάχιστον 2 εκατ. κιλά προϊόντος θα πηγαίνουν στην εταιρεία. Πώς φτάνει σε αυτό το συμπέρασμα, βέβαια, όταν οι όροι δεν αναφέρουν συγκεκριμένους αριθμούς (προϊόντων, τιμών), είναι ένα ζήτημα. Τουλάχιστον η Agrifreda θα χρησιμοποιήσει τα δικά της μηχανήματα για την επεξεργασία των προϊόντων».
  Παραμένει συνεταιριστική
Σε κάθε περίπτωση, με τη συγκεκριμένη μορφή που παίρνουν οι δυο συμφωνίες, ο συνεταιρισμός διατηρεί ακέραιο το χαρακτήρα του ως καθαρή συνεταιριστική οργάνωση με τα όργανα και την αυτονομία του, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.
Επιπλέον, παραμένει μοναδικός και απόλυτος κύριος των παρουσιαστικών του στοιχείων, ενώ στόχος είναι να τοποθετηθούν τα μεσσηνιακά προϊόντα σε δοκιμασμένα και αποτελεσματικά δίκτυα πώλησης των δύο εταιρειών σε περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο. Ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζει τις ποσότητες των προϊόντων που με τις δικές του δυνάμεις μπορούσε μέχρι τώρα να διακινεί και μπαίνει οριστικά στην κερδοφορία μετά από δεκαετίες ζημιών.
Την ίδια ώρα, ανοίγει δρόμους για να απελευθερωθεί και να ασχοληθεί με την αναβάθμιση και την επέκταση της παραγωγής και άλλων κρίσιμων προϊόντων για το εισόδημα των Μεσσήνιων αγροτών.
  Αιχμές για τα χρέη άνω των 11 εκατ. ευρώ
Σε μια προσπάθεια να προλάβει πιθανές επικρίσεις, ο συνεταιρισμός επιμένει ότι «δεν πουλά, ούτε εκχωρεί τίποτα», ενώ αφήνοντας αιχμές για τις προηγούμενες διοικήσεις κάνει λόγο για χρέη άνω των 11 εκατ. ευρώ τα οποία «τον έθεσαν εκτός τροχιάς και πρακτικά εκτός παραγωγικής διαδικασίας, έξω από κάθε δράση για την υποστήριξη του αγρότη και τη μεγέθυνση του όγκου της παραγωγής των προϊόντων, εδώ και πολλά χρόνια». Επιπλέον, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης, «η παρασιτική ενασχόληση σχεδόν μόνο με το ΟΣ∆Ε έδινε κάθε χρόνο το οικονομικό φιλί της ζωής, αλλά τα χρέη μεγάλωναν, ενώ πλέον τα δεσμά σπάνε και ανοίγουμε φτερά. Επιτέλους, όμως, κάτι θετικό έρχεται για τους αγρότες στη Μεσσηνία».

***  Νέα αεροπορική τραγωδία συγκλονίζει τον κόσμο

 Τουλάχιστον 50 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους και 7 τραυματίστηκαν όταν αεροπλάνο της TransAsia Airways επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και επτά τραυματίστηκαν όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη σε νησί του Ταιβάν, την ώρα που επιχειρούσε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση. Σύμφωνα με το δίκτυο TVBS το αεροσκάφος των αερογραμμών του Ταιβάν TransAsia Airways προσέκρουσε σε κατοικημένη περιοχή του νησιού Πενγκού. Όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ η πτήση ATR-72 εκτελούσε δρομολόγιο από την περιοχή Καοχσιούνγκ με προορισμό τα νησιά Πενγκού. Στην περιοχή επικρατούν εξαιρετικά κακές καιρικές συνθήκες με το πέρασμα του τυφώνα Μάτμο να σαρώνει την Ταιβάν. πηγή: protothema.gr - 

***  18χρονος έχασε τη ζωή του σε ατύχημα με μηχανή

 Χθες το βράδυ, στο Καραβοστάσι Λακωνίας, δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε 18χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 18χρονου. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μολάων. - 

*** Σε εξέλιξη επιχορήγηση 10.000 ευρώ σε άνεργους έως 35 ετών για να κάνουν τη δική τους επιχείρηση
 
Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοίνωσε τη συνέχιση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα προώθησης στην απασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, 2.000 ανέργων νέων ηλικίας έως 35 ετών, με το διακριτικό τίτλο «Επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία». Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό ότι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις 21 Ιουλίου 2014 έως και 21 Αυγούστου 2014 στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ στο πεδίο καταχώρησης ηλεκτρονικών αιτήσεων για 900 θέσεις. Προτεραιότητα θα δοθεί στους άνεργους νέους που θα αναπτύξουν δραστηριότητα, η οποία απαιτεί την ενεργή απασχόληση και παρουσία τους, σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που ενσωματώνουν την καινοτομία. Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές ορίζονται όλες οι περιφέρειες της χώρας, εκτός της Περιφέρειας Νοτίου Αγίου και της Στερεάς Ελλάδας. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 10.000,00 και θα καταβληθεί σε 3 δόσεις (βλέπε Κεφ. 4 της Δημόσιας Πρόσκλησης). Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι ενταγμένοι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά ολοκληρώσει πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης (mentoring) όπως αυτό ορίζεται στο Σχέδιο Δράσης Στοχευμένων Παρεμβάσεων για την Ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας – Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων. - 

***  «Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες»         

    Τι έμπνευση κι αυτή να ξημεροβραδιαστούμε κυριακάτικα σε Πυλία-Τριφυλία! Δεν πηγαίναμε καλύτερα Λονδίνο μετ’ επιστροφής αυθημερόν; Ξεκινώντας, καθ’ υπερβολή, πριν το χάραμα χαράξει, που λέει και το άσμα, καταλήξαμε αργά στις 11.00 το βράδυ στο Μάραθο, για ν' ακούσουμε τον Γιάννη Νικολάου, συνοδοιπόρο του Παντελή Θαλασσινού στους «Λαθρεπιβάτες», και αποζημιωθήκαμε με το παραπάνω. Αν μου έλεγε και την παραγγελιά «Γράμμα σ' έναν ποιητή» του Καββαδία, θα την έβρισκα εις διπλούν.
Το πιο πάνω απόσπασμα, ωστόσο, δεν αποτελεί παρά την αφορμή για «τα πάθη» του επαρχιακού οδικού δικτύου της Μεσσηνίας. Πιο χάλια δε γίνεται. Από πού ν' αρχίσεις και πού να τελειώσεις! Δε θα πω κάτι καινούργιο, αλλά επειδή «φάγαμε» πολλές ώρες στο δρόμο, επιστρέφοντας στις 3.30 τα ξημερώματα της Κυριακής στην Καλαμάτα,  ήταν βιωματικό το σεμινάριο. Ειδικά απ’ όταν άρχισε να σουρουπώνει και μετά η κατάσταση δεν παλευόταν. Πέραν των στροφών και του κακού οδοστρώματος, έξω ακόμη και από την Costa Navarino, η έλλειψη φωτισμού στους δρόμους της περιοχής παρέπεμπε στο θρίλερ «Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες».
Στο δια ταύτα, λοιπόν, όπως ανάλογα συμβαίνει και στη Μάνη, είναι αδύνατο να παράξεις τουριστικό προϊόν άνευ υποδομών. Δε γίνεται, δεν υπάρχει περίπτωση. Ο εθνικός δρόμος Αθήνας- Καλαμάτας δεν αποτελεί πανάκεια. Οι δρόμοι της Μεσσηνίας, πλην ελάχιστων κομματιών, είναι καρμανιόλα. Δεν παρέχουν καμία ασφάλεια, τουναντίον πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός για να μη δεις τα ραδίκια ανάποδα.
Και μιλάμε για έναν ευλογημένο νομό που αν - το είχα γράψει και το περασμένο καλοκαίρι- ήταν στην Κρήτη, θα γινόταν κόλαση από την επισκεψιμότητα. Προσωπικά, αν καταγόμουν από άλλη περιοχή της χώρας και ερχόμουν για τουρισμό στη Μεσσηνία, παρά τα μαγικά της τοπία και την απαράμιλλη ομορφιά της, θα το σκεφτόμουν πολύ να ξαναέλθω.
Θέλει πολλή δουλειά το πράγμα και με το πάγωμα του ΕΣΠΑ, η κατάσταση θα χειροτερέψει. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας, που πέρασαν τόσα χρόνια με πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ διαθέσιμα και είμαστε στα μαύρα μας τα χάλια.

*** Πότε εκείνοι γίνονται επικίνδυνοι
 Πολλοί είχαν σκεφθεί, με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, πως ήταν μια ευκαιρία να αλλάξουμε νοοτροπία. Πέντε χρόνια μετά, περισσότερο για μια επιφανειακή παρά για μια ουσιαστική αλλαγή μπορούμε να μιλήσουμε. Από τη δεκαετία του ’80 πολλές αλλαγές συντελέστηκαν. Κάποιες απαραίτητες και, επομένως, θετικές, κάποιες όμως καταστρεπτικές, που ανέδειξαν μια νέα τάξη νεόπλουτων και μια μεγάλη μερίδα κόσμου σε πλήρη αποχαύνωση, με πρότυπα που κατασκεύαζαν περιοδικά και μεσημεριανές εκπομπές της τηλεόρασης. Τις τελευταίες μέρες αθηναϊκές εφημερίδες, site και τηλεόραση βρήκαν το θέμα που θα προσέλκυε αναγνώστες και τηλεθεατές, που δεν ήταν άλλο από το διαζύγιο Κωστόπουλου – Μπαλατσινού, με τον πρώτο να είναι ο κατεξοχήν κατασκευαστής του life style κλειδαρότρυπας! Μεγάλη η προσφορά του στην ελληνική κοινωνία. Τις πταίει; Και για να μη δημιουργούμε θύτες και θύματα με ισοπεδωτικό τρόπο, ο επιχειρηματίας αυτός δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να εκμεταλλευτεί έναν κόσμο έτοιμο να δεχθεί την «κλειδαρότρυπα». Όταν η νοοτροπία του «δικαιούμεθα τα πάντα» κατέρρευσε, πλην των πονηρών υψηλά ιστάμενων, τους οποίους δεν άγγιξε αυτός ο κατήφορος, οι υπόλοιποι στροβιλίζονται στη δίνη της καταστροφής, αφήνοντάς τους όχι μόνο αδιάφορους αλλά και βλέποντας ως πρόκληση την τάδε ή τον δείνα που εκείνο το σύστημα είχε αναδείξει ως πρότυπο. Και τώρα; Μήπως, εν όψει της όποιας ανόρθωσης, γίνεται προσπάθεια ανασύνταξης, με διαφορετική, πιο ήπια μορφή εκείνων των προτύπων; Να είμαστε προσεκτικοί. Η όποια προσπάθεια είναι επικίνδυνη, μόνο αν εμείς είμαστε επιρρεπείς στο να την αποδεχθούμε… Άντα Αποστολάκη - 

*** Οι λίγοι κακοί βλάπτουν σοβαρά την εικόνα μας
 Στα ίσιαΤης Βίκυς Βετουλάκη Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, προσωπική μου εντύπωση είναι ότι φέτος δεν έχουμε τόσο μεγάλη τουριστική κίνηση ή, τουλάχιστον, δεν έχουμε ακόμα. Όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά και σε πιο τουριστικές περιοχές, όπως η Μάνη, η Πύλος κ.ά. Μέτρια θα τη χαρακτήριζα την κίνηση, παρά τα στατιστικά στοιχεία από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας που δείχνει μεγάλη αύξηση στις αφίξεις από το εξωτερικό. Σίγουρα δεν έχει βοηθήσει και ο καιρός, αλλά κυρίως μετράει το γεγονός ότι τα πορτοφόλια πλέον όλων στερεύουν και από τις τελευταίες οικονομίες. Αυτός, βέβαια, είναι άλλος ένας λόγος, ώστε οι επαγγελματίες που εμπλέκονται με τον τουρισμό να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους επισκέπτες. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να κάθεσαι κανονικά σε ένα μαγαζί και να σου σερβίρονται τα πάντα σε πλαστικά ποτήρια και πιάτα. Όπως, επίσης, δεν είναι δυνατόν να έχεις φτιάξει μαγαζί μια παράγκα, να σου ζητάει την τουαλέτα ο πελάτης, να του δείχνεις έναν αχυρώνα 500 μέτρα μακριά και όταν φτάνεις εκεί, να διαπιστώνεις ότι θα προτιμούσες να πας σε δημόσια ουρητήρια της πιο πολυσύχναστης περιοχής. Τα δύο περιστατικά είναι προσωπικά βιώματα, που με έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση για το αν πρέπει να τσακωθώ με τους καταστηματάρχες ή να μη μιλήσω και να βλέπω τους διπλανούς ξένους τουρίστες να δυσανασχετούν, βιώνοντας τα ίδια. Σίγουρα σε κανέναν κλάδο δεν είναι όλοι καλοί, αλλά με κάποιον τρόπο πρέπει τα κακά παραδείγματα να εκλείψουν. Το δυστύχημα της περιόδου που διανύουμε είναι ότι πλέον ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να ανταποκριθούν σε εντατικούς ελέγχους, ώστε να συνετίζουν τους κακούς επαγγελματίες. Μία δεν υπάρχει προσωπικό για να κάνει ελέγχους, μία τα αυτοκίνητα των υπηρεσιών δεν έχουν καύσιμα για να μετακινηθούν, έτσι μεγαλώνει η ασυδοσία κάποιων, βλάπτοντας τη γενική εικόνα. -

***   Έρευνα για εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ στη Γάζα αρχίζει ο ΟΗΕ
Καταψήφισαν οι ΗΠΑ
Έρευνα για εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ στη Γάζα αρχίζει ο ΟΗΕ
Γενεύη

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που κατατέθηκε από την παλαιστινιακή πλευρά για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου κατά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.
Στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε κατά τη λήξη έκτακτης συνεδρίασης του 47μελούς Συμβουλίου, 29 κράτη ψήφισαν υπέρ (κυρίως αραβικές, μουσουλμανικές και αναπτυσσόμενες χώρες), καταψήφισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ 17 χώρες απείχαν της ψηφοφορίας, περιλαμβανομένων ευρωπαϊκών κρατών.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι καταδίκασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Γενεύη τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι πιθανώς αναλογούν σε διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
«Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο με τρόπο κατά τον οποίο αναλογεί σε εγκλήματα πολέμου» δήλωσε η Ναβί Πιλάι, τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν έπραξε αρκετά για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.
Η Ύπατη Αρμοστής καταδίκασε επίσης τη Χαμάς για «τυφλές» επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Μεταξύ άλλων η απόφαση προβλέπει την αποστολή επιτροπής για να ερευνήσει ππαραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Η επιτροπή θα εξετάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ «με στόχο να αποφευχθεί και να τερματιστεί η ατιμωρησία και να διασφαλιστεί ότι όσοι είναι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», επισημαίνεται στην απόφαση. Newsroom ΔΟΛ

***  Ταξίδι από τα Κύθηρα στην Κρήτη με τη «σχεδία των πρώτων ταξιδιών»
Οι First Mariners τα κατάφεραν
Ταξίδι από τα Κύθηρα στην Κρήτη με τη «σχεδία των πρώτων ταξιδιών»
Ταξίδεψαν 48 ώρες από τα Κύθηρα μέχρι την Κρήτη με μια σχεδία φτιαγμένη από καλάμια. Ο λόγος για τους First Mariners, τους εννιά ταξιδευτές που αποφάσισαν να ζήσουν την εμπειρία των πρώτων ταξιδιών που έκανε ο άνθρωπος.






 
***  Αθλητική  ενημέρωση  :

***  3 νέες μεταγραφές ανακοίνωσε η "Μαύρη Θύελλα"

 Ο Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ανακοινώνει την απόκτηση των ποδοσφαιριστών Τάσου Χριστοφιλέα (αμυντικός, 26 ετ.), Παναγιώτη Νιφορόπουλου (αμυντικός, 24 ετ.) και Νίκου Χαρίτου (μέσος, 19 ετ.).ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ Ανοικτή πρόσκληση προς ντόπιους ποδοσφαιριστές έως 23 ετών που θέλουν να δοκιμαστούν απευθύνει ο Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη του νέου τεχνικού της ομάδας, Νίκου Κουρμπανά, την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 τρέχοντος στο γήπεδο Ασπροχώματος. - 

***  Παρουσιάστηκε ο νέος προπονητής της Καλαμάτας, Ν. Κουρμπανάς (φωτογραφίες)         
   
 
  Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι, στο πολυτελές παραλιακό ξενοδοχείο Horizon Blu η παρουσίαση του νέου προπονητή της Καλαμάτας, Νίκου Κουρμπανά. Τον έμπειρο τεχνικό πλαισίωσαν στο πάνελ ο πρόεδρος Γιώργος Ράλλης και ο αντιπρόεδρος, Θοδωρής Παπαθεοδωρίδης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ομάδας, Μπάμπης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επίσης ανέλαβε μόλις καθήκοντα. Ανάμεσα στις ευχές για καλή χρονιά, ο κ. Κουρμπανάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι παίκτες χρειάζονται πίεση και προσήλωση στο στόχο και όχι χαλαρή διάθεση ώστε να καταφέρει η ομάδα να κυνηγήσει το στόχο της ανόδου στη Β’ Εθνική.
Σήμερα ή αύριο αναμένονται οι επόμενες, μετά τον Δημητριάδη, μετεγγραφές, ενώ μέχρι τη Δευτέρα οπότε και θα ξεκινήσει η προετοιμασία υπάρχει αισιοδοξία ότι θα έχει συμπληρωθεί ένας αριθμός 17-18 ποδοσφαιριστών από τους περίπου 23-24 που είναι ο σχεδιασμός για το φετινό ρόστερ.
Ανάμεσά τους 3-4 έμπειροι από την περυσινή ομάδα και κάπου τόσοι νεαροί.
Τέλος, Πέμπτη ή Παρασκευή προγραμματίζονται δοκιμές παικτών από ομάδες της Μεσσηνίας ή των γειτονικών νομών ηλικίας 17-22 ετών.  Χ.Ε. 
 
*** 

~** Εκδήλωση  Συναυλίας  με τον Ορφέα Περίδη  στο πάρκο Πηδήματος  την Κυριακή  27  Ιουλίου  2014

  *** ΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2014 :
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Άρωμα Ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 03 Ιουλίου 2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/04-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Παρασκευή 04 Ιουλίου 2014 .-
~ . http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014  .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html , Επιλογές Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης 10 Ιουλίου 2014 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/78-9-2014.html , Τριήμερη  εκδρομή  στα  Τσουμέρκα 7.8.και 9  Ιουλίου  2014  , Πέμπτη  10  Ιουλίου  2014 .-  
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html .,  Άρωμα  Ελλάδας  από τριήμερη  εκδρομή στα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/12-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12 Ιουλίου 2014.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/13.html  ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 .-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/13-20124.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 13  Ιουλίου  20124 .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/14-2014.html ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης    Δευτέρα 14  Ιουλίου  2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/15.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 15 Ιουλίου 2014 ,
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html ,
~ Επιλογές  Τετάρτη  16  Ιουλίου  2014  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html , 
~  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  17  Ιουλίου  2014 :    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 :    http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,.-
~  Ανθολόγιο Επιλογών Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014    :   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,
~   Άρωμα Επιλογών Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014  :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-
~   Το    αγιάζι   της  ενημέρωσης  Παρασκευή 18  Ιουλίου  2014  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/18-2014.html  , .-  
~   ΕΠΙΛΟΓΕΣ Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/18-2014.html ,.-
~    ΕΠΙΛΟΓΕΣ Θεμάτων ,  Παρασκευή  17  Ιουλίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-
~   Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 19 Ιουλίου 2014     :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/19-2014.html , .-
~   Άρωμα  ενημέρωσης  Κυριακή  20  Ιουλίου  2014         :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/20-2014.html ,.-
~   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 20  Ιουλίου  2014  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2014/07/20-2014.html ,
~   Επιλογές  ,  Κυριακή  20 Ιουλίου  2014     : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/20-2014.html , .-
~ Επιλογές Θεμάτων Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014     : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / , .-
  Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014      :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/21-2014.html  , .-
Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  22 Ιουλίου  2014     : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/22-2014.html , .-
~ Επιλογές Θεμάτων  Τρίτη  22 Ιουλίου  2014    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/22-2014.html , .-  
 Αρφαρά  Μεσσηνίας

~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/23-2014.html  ,
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου