ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τετάρτη  04   Σεπτεμβρίου  2013  :


Σόφια Ναός Αγίας Σοφίας 

Εκκλησία Γέννεσης ΠαναγίαςΒάρνα

Χρυσή Άμμος Βάρνας

***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  ΄Αλλα :
ο Αξέχαστο Παπα-Γιάννης των Αρφαρών

Μεσσηνιακοί ημερήσιοι προοριμοί

 Προορισμοί Άνω Μεσσηνία


*** Με λαμπρότητα η υποδοχή της Ιεράς Εικόνας στα Γιαννιτσάνικα (Φωτογραφίες και βίντεο)        
   Με τη λαμπρότητα που της αρμόζει έγινε χθες το απόγευμα στον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου στα Γιαννιτσάνικα η κάθοδος και υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Δημιοβιτίσσης.
Η εκκίνηση της πομπής από τη Μονή Δημιόβης ξεκίνησε το μεσημέρι και στη συνέχεια τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και Ιερά Παράκληση της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια έγινε η υποδοχή της στον καθορισμένο τόπο και λιτάνευση αυτής στον Ιερό Ναό των Γιαννιτσανίκων.
Η αναχώρηση της Ιεράς Εικόνος και η επιστροφή της στη Μονή Δημιόβης θα γίνει την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου.
 
 
 
 
 
 
 
   Την όλη θρησκευτική εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος πιστών.
Μεταξύ των παρευρισκόμενων διακρίναμε τους βουλευτές Μεσσηνίας Ιωάννη Λαμπρόπουλο και Δημήτρη Σαμπαζιώτη, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, τη θεματική αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Δημήτρη Πολίτη, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας Θόδωρο Μπρεδήμα, τον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας Παναγή Κουμάντο, αντιδημάρχους, προέδρους δημοτικών επιχειρήσεων, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους.  Α.Π.
Video: 

  ***  Αντίδραση Νίκα για τους «βλαχοδήμαρχους»…         
   ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Φωτιές άναψε η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, περί «βλαχοδημάρχων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ», τους οποίους θα πρέπει να «σαρώσει» η αξιωματική αντιπολίτευση στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Με αυτοσαρκασμό και σκωπτική διάθεση σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάνννη το θέμα: «Είμαι βλαχομάνα. Έχω γιο βλαχοδήμαρχο». Και τόνισε: «Δε με ενόχλησε αυτό που είπε ο Τσίπρας. Θα πρέπει να σοβαρευτεί. Αν έχει στοιχεία για δημάρχους ότι είναι λαμόγια, να τα δώσει στη δικαιοσύνη και να πάνε φυλακή. Είναι βαθύτατα διχαστικό μήνυμα. Είναι μία λογική που ανήκει στο χθες».
Στο μήκος κύματος ανάλογο με της κυρίας Μπακογιάννη αλλά και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, κινήθηκε χθες και ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Παν. Νίκας.
Στη σχετική του δήλωση σημείωσε τα εξής: «Θέλω να πω δυο κουβέντες για το χαρακτηρισμό “βλαχοδήμαρχοι”. Είναι ο χαρακτηρισμός που έδωσε ο κ. Τσίπρας στους δημάρχους που δεν ταυτίζονται με το ΣΥΡΙΖΑ. Βλαχοδήμαρχος είναι ο ρουσφετολόγος, ο ανίκανος, ο γελοίος, ο εχθρός του λαϊκού συμφέροντος. Θέλω ειλικρινά να εκφράσω τη λύπη μου, εκ μέρους και όλων των δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, γι’ αυτόν τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό. Ένα χαρακτηρισμό ο οποίος επαναφέρει διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος. Ένα χαρακτηρισμό με τον οποίο γίνεται προσπάθεια να μοιραστούν πιστοποιητικά υπευθυνότητας και επάρκειας.
Νομίζω ότι ήταν ατυχής ο χαρακτηρισμός. Επαναφέρει συγκρουσιακές καταστάσεις που οι δήμαρχοι δεν θέλουν. Καταδικάζουμε την αλαζονεία η οποία εκπηγάζει από το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό και απαιτούμε τουλάχιστο το στοιχειώδη σεβασμό στον αγώνα και την αγωνία του κάθε δημάρχου μέσα σε δύσκολες συνθήκες να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του».
Για το ίδιο θέμα έγραψε χθες στην ηλεκτρονική σελίδα του ΒΗΜΑτος η Λώρη Κέζα: «Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συμπεριφορές και μια συγκεκριμένη αισθητική που επιτρέπει τη χρήση του όρου “βλαχοδήμαρχος”. Πρόκειται για πολιτευτές που κορδωμένοι περιφέρονται στα πανηγύρια, τάζοντας να φέρουν νερό από τη Σαχάρα.
Το ερώτημα είναι αν μπορεί κάποιος δημόσια να χρησιμοποιεί τέτοιους χαρακτηρισμούς. Σίγουρα μπορεί ένας τραγουδιστής ή ένας δημοσιογράφος. Για αρχηγό κόμματος, τα πράγματα αλλάζουν. Γιατί αν περιγράφει ως “βλαχοδήμαρχους” τους αιρετούς, θεωρεί δεδομένο ότι ψηφίστηκαν από κλαρινογαμπρούς. Υποτιμά, δηλαδή, το μέσο Έλληνα. Υποτιμά το δυνητικό ψηφοφόρο του...
(...) Ο Αλέξης Τσίπρας, φυσικά, δεν ομιλούσε μόνο για το περιτύλιγμα, όταν εκτόξευε το χαρακτηρισμό. Υπονοούσε πολλά. Όσα υπονοούν οι κυβερνητικοί όταν λένε ότι οι συριζαίοι είναι όλοι ταραχοποιοί και κρύβουν στα σπίτια τους καδρόνια για τις οδομαχίες. Και οι δυο πλευρές θεωρούν ότι με τέτοια κερδίζουν πόντους. Κερδίζουν στην επικοινωνία.
Την ώρα που τα επιτελεία τους υπολογίζουν πόση αίσθηση προκάλεσε κάθε ατάκα, τα σκουπίδια στοιβάζονται κάτω από τα παράθυρά τους.
Με τις προσβολές δεν πάει κανείς μακριά. Θα ήταν, λοιπόν, προτιμότερο να μάθουμε ποιες είναι οι προθέσεις των κομμάτων για την καθημερινότητα του δημότη.
Τα απορρίμματα δεν είναι τυχαίο παράδειγμα. Τον 21ο αιώνα η Ελλάδα δε γνωρίζει τι εστί ανακύκλωση. Επιπλέον, ελάχιστοι Δήμοι φωτίζουν τους δρόμους τους με φωτοβολταϊκά ή αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Δεν είναι μόνο αυτά. Οι Δήμοι απέκτησαν με τον “Καλλικράτη” αρμοδιότητες για την παιδεία και την υγεία. Πώς θα υλοποιηθούν αυτά χωρίς τους απαραίτητους πόρους; Πώς θα υλοποιηθούν, άραγε, όταν η Αριστερά θεωρεί ότι υπάρχει στην Ελλάδα μια ιντελιγκέντσια ικανή να ηγηθεί και Δεξιά ζει το όνειρο της αστικής τάξης;».    
 
***  Το… καλοκαίρι της Καλαμάτας και για τους εμπόρους          
          ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
 Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 Φέτος φαίνεται ότι ήταν το καλοκαίρι της Καλαμάτας. Μια σειρά εκδηλώσεων την κρατούσαν συνεχώς στην επικαιρότητα, σε πανελλαδική κλίμακα, ενώ η αύξηση του τουριστικού ρεύματος που παρατηρήθηκε είχε κι ένα επιπλέον θετικό αποτέλεσμα. Η μεσσηνιακή πρωτεύουσα καταγράφεται ως μία από τις ελάχιστες πόλεις της χώρας που στις θερινές εκπτώσεις σημείωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αυτό δε συνέβη στις άλλες περιοχές.
Μειωμένος για ακόμη μία χρονιά, αλλά σε μικρότερα ποσοστά σε σχέση με πέρυσι, ήταν κατά μέσο όρο ο τζίρος στο λιανεμπόριο στις φετινές θερινές εκπτώσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) και τοπικών εμπορικών συλλόγων σε 82 περιοχές της χώρας, οι φετινές εκπτώσεις παρουσίασαν οριακή βελτίωση, καθώς ο τζίρος μειώθηκε σε σχέση με τις θερινές εκπτώσεις του 2012 κατά 25%, ενώ το 2012 σε σχέση με το 2011 ο μέσος όρος μείωσης ήταν 29%.
  Αγορά 4 ταχυτήτων
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η αγορά κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων ήταν στην πραγματικότητα αγορά «τεσσάρων ταχυτήτων».
Συγκεκριμένα, στην «πρώτη ταχύτητα» είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα, στα οποία καταγράφεται μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι κατά 15% με 20%. Αυτή εκτιμάται ότι ήταν η μείωση του τζίρου στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Αθήνας, ενώ στη Θεσσαλονίκη η μείωση ήταν της τάξης του 20% με 30%, στην Πάτρα και τη Λάρισα 20% με 25%, στα Ιωάννινα 15% με 20%.
Σε περιφερειακές, παραδοσιακές αγορές της Αττικής, η κίνηση επίσης διαφοροποιήθηκε. Έτσι, σε περιοχές όπως το Περιστέρι και τη Γλυφάδα η μείωση του τζίρου έφτασε ακόμη και το 40% σε σύγκριση με τον τζίρο στις θερινές εκπτώσεις του 2012, σε άλλες, όπως το Ίλιον, η κίνηση ήταν στα περσινά επίπεδα, ενώ στο Χαλάνδρι καταγράφηκε αύξηση από 10% έως 15%.
Στη «δεύτερη ταχύτητα» εντάσσεται η ηπειρωτική χώρα, όπου η μέση μείωση των πωλήσεων ήταν 25% έως 35%, στην τρίτη οι παραμεθόριες ακριτικές περιοχές, όπου ο τζίρος υποχώρησε έως και 60% (στη Φλώρινα για παράδειγμα), ενώ στην «τέταρτη ταχύτητα» εντάσσονται οι νησιωτικές περιοχές, όπου παρατηρήθηκε μείωση του τζίρου κατά 5% έως 10% σε σχέση με το 2012.
Στην πραγματικότητα υπάρχει και μια «πέμπτη ταχύτητα». Πρόκειται για τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα, όπου ο τζίρος είτε παρέμεινε στα περσινά επίπεδα είτε αυξήθηκε.
Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Καλαμάτα, όπου, σύμφωνα με τον τοπικό εμπορικό σύλλογο, ο τζίρος κατά τις φετινές θερινές εκπτώσεις ήταν ο υψηλότερος των τεσσάρων τελευταίων ετών λόγω αύξησης του τουρισμού. Σημειώνεται ότι η Μεσσηνία αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για ξένους τουρίστες και, μάλιστα, με υψηλό διαθέσιμο εισόδημα.
  Η ώρα των προσφορών
Από προχθές και για το επόμενο δεκαήμερο τα εμπορικά καταστήματα κάνουν προσφορές, όπου τα ποσοστά έκπτωσης φτάνουν ακόμη και το 80%. Η επόμενη εκπτωτική περίοδος, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε πρόσφατα, είναι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
  Χαμηλότερες τιμές,
υψηλότερες πωλήσεις
Όχι μόνο η αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και η μείωση των τιμών σε ένδυση και υπόδηση διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη συγκράτηση των απωλειών στο λιανεμπόριο κατά τις θερινές εκπτώσεις, αλλά και πριν από αυτές.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οι τιμές σε ένδυση και υπόδηση έχουν υποχωρήσει κατά 28%-37%, υποχώρηση, όμως, που, όπως επισημαίνει η ίδια η συνομοσπονδία, ήρθε με καθυστέρηση.
Με έντονη διάθεση αυτοκριτικής η ΕΣΕΕ στην προχθεσινή της ανακοίνωση τονίζει χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν παράγοντες που το ελληνικό εμπόριο δεν μπορεί να ελέγξει στη διαμόρφωση των τιμών, αλλά και ενέργειες που δεν έκανε με το σωστό τρόπο στο σωστό χρόνο. Όλοι αργήσαμε να αντιδράσουμε στην ακρίβεια. Από το 2010 και μετά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τις εξελίξεις πριν φτάσουμε σε μείωση του εισοδήματος κατά 26%, μείωση της κατανάλωσης κατά 27% και του ΑΕΠ κατά 23%».
 
***   Εγκρίθηκε η σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας
 Εγκρίθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας και εστάλη προς το υπουργείο Ναυτιλίας για υπογραφή το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη σύστασή του! Με την απόφαση μεταφέρονται οι αρμοδιότητες που ασκεί το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας και συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τριφυλίας». Μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, αυτό θα αποσταλεί ξανά στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΕΣ. για περαιτέρω ενέργειες, ώστε να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας. Το σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ. φέρει ημερομηνία 13-8-2013 και παρελήφθη και πρωτοκολλήθηκε από το Δήμο Τριφυλίας τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Θυμίζουμε πως στις 25 Ιουλίου 2012 ο Δήμος Τριφυλίας με έγγραφό του προς τα συναρμόδια υπουργεία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας, ενώ είχε λάβει και ομόφωνα απόφαση σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, με μοναδικό θέμα αυτό, στις 27 Ιουλίου 2012. Με την απόφασή του το Σώμα «γνωμοδότησε θετικά για την άμεση και επιτακτική ανάγκη της Ίδρυσης ∆ημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας και εισηγείται στο ΥΠ. ΕΣ. και στο ΥΠ.Α.Α.Ν. την τροποποίηση του Π.Δ. 173/2001 (Α’149) και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου Ν. Μεσσηνίας που αφορούν στο Δήμο Τριφυλίας στο Δήμο αυτό, προκειμένου να συσταθεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία “Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τριφυλίας”, το οποίο θα λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 410/95 (Α΄231) και θα ασκεί τις αρμοδιότητές του σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 2738/99, όπως ισχύει». Ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος Έργων, Παναγιώτης Τσίγγανος, σε εκείνη τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, είχε τονίσει: «Από παλαιότερα, ως τέως Δήμος Κυπαρισσίας, επιθυμούσαμε την ίδρυση Λιμενικού Ταμείου στον τόπο μας και είχαμε κάνει αντίστοιχη συζήτηση σε τότε Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν υπήρχαν, όμως, οι κατάλληλες υποδομές να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της σύστασης του Λιμενικού Ταμείου. Σήμερα έχουμε πολλούς λόγους να επιθυμούμε και να υποστηρίζουμε θερμά τη σύσταση ενός Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, με βασικότερους τους κάτωθι: α) το λιμάνι Κυπαρισσίας, για το οποίο έχει ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης εκπόνησης του Master Plan (Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο Λιμένα), β) το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης, για το οποίο ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εξομοίωσης του χώρου και ο καθορισμός της χερσαίας ζώνης, γ) το λιμάνι του Αγρίλη, για το οποίο ετοιμάζεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Αγρίλη (ΟΦΑ), ο φάκελος για την προώθηση της διαδικασίας εξομοίωσής του και δ) το λιμανάκι της Αγίας Κυριακής για το οποίο ξεκινά η διαδικασία ορισμού χερσαίας ζώνης. Η σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας θα αποτελέσει μεγάλο αναπτυξιακό “εργαλείο” για την περιοχή μας. Να αναφέρω εν συντομία εδώ και μερικούς από τους σκοπούς του: α) η οικονομική διαχείριση των λιμενικών τελών, β) η εκτέλεση διάφορων λιμενικών έργων με αυτεπιστασία, γ) η συντήρηση, επίβλεψη, ανακαίνιση και λειτουργία των εγκαταστάσεων, δ) η διευκόλυνση ελλιμενισμού σκαφών και πλοίων, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και, προπάντων, καλής ποιότητας νερού και ε) η επιμέλεια και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή δικαιοδοσίας του ∆ημοτικού Λιμενικού Ταμείου». Με γνωστά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, πρωτίστως, το λιμάνι Κυπαρισσίας, μετά την κατάρρευση τμήματος του προσήνεμου μόλου και τον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής του, καθώς και με «ανοιχτά» ζητήματα για τα αλιευτικά καταφύγια της Μαραθόπολης, της Αγίας Κυριακής και του Αγρίλη, όπως και της διαχείρισης και αισθητικής ανάπλασης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Κυπαρισσίας, η δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας όλοι ευελπιστούν πως θα δρομολογήσει θετικές εξελίξεις! - 
 
***  Σε διπλό ταμπλό παίζει η Δημοτική Αρχή με τα σκουπίδια του Δήμου Καλαμάτας          
             Με τον ίδιο εργολάβο και διαχείριση στη Μαραθόλακκα 
 Άλλη μια απευθείας ανάθεση μεταφοράς των σκουπιδιών της Καλαμάτας, πάντα στον ίδιο εργολάβο που έχει πληθώρα εκκρεμοτήτων με τη δικαιοσύνη, υπέγραψε προχθές ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Το ύψος της νέας σύμβασης ανέρχεται στα 204.500 ευρώ.
Και σε αυτή οι όροι είναι οι γνωστοί, δεν αναφέρεται δηλαδή πού πηγαίνουν τα σκουπίδια, παρά μόνο ότι «ο ανάδοχος υποχρεούται να διαθέτει τα μεταφερόμενα απορρίμματα σε νόμιμο χώρο». Η δε αποζημίωση του εργολάβου καθορίζεται στα 59 ευρώ το τόνο.
Χθες το μεσημέρι, πάντως, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δήλωσε ότι δε θα μεταφέρονται όλα τα σκουπίδια, αλλά αυτά που δε θα προλαβαίνει να επεξεργαστεί το σύστημα της πρώην RAM στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου.
Κατά τον κ. Νίκα, ο λόγος που ενεργοποιείται τώρα η Μαραθόλακκα και όχι νωρίτερα είναι επειδή καθαρίστηκε ο χώρος από τα δεμάτια που είχε αποθηκεύσει η πρώην RAM. Πρόσθεσε δε, ότι ο αριθμός των δεματίων που έχουν απομείνει στη χωματερή είναι πολύ μικρός, αλλά θα απομακρυνθούν κι αυτά, μαζί με εκείνα που έχουν εγκαταλειφθεί στο αθλητικό κέντρο της Θουρίας.
Επίσης, σημείωσε ότι έχει μειωθεί ιδιαίτερα ο όγκος των σκουπιδιών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται και το ύψος της δαπάνης για τη μεταφορά ή την επεξεργασία τους.
Τέλος, είπε ότι ο όγκος θα μειωθεί και άλλο, στο πλαίσιο του υλοποίησης του προγράμματος συνοικιακής κομποστοποίησης.  Α.Π.  
 
***  Σοβαρός τραυματισμός πεζού στην Ε.Ο. Τρίπολης - Καλαμάτας!         
   Σοβαρό ατύχημα προκλήθηκε σήμερα  στις 10:30 το πρωί όταν αυτοκίνητο παρέσυρε δύο άτομα στην Εθνική Οδό Τρίπολης-Καλαμάτας στο ύψος του Λιαρόπουλου.
Ένας 41χρονος οδηγός μαζί με την 50χρονη συνοδηγό του που επέβαιναν σε ΙΧ, σταμάτησαν σε πάρκινγκ και κατέβηκαν από το αυτοκίνητο όταν τους παρέσυρε όχημα που οδηγούσε 76χρονος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Arcadia Portal πρόκειται για σοβαρό τραυματισμό του  κάτου άκρου του 41χρονου ,με σοβαρό κίνδυνο της απώλειας,ενώ η γυναίκα είναι ελαφρά τραυματισμένη.
πηγή: Arcadiaportal.gr 
 
***  Σχόλια αναγνωστών για τη «Λευκή Νύχτα»           
  
Διιστάμενες είναι οι απόψεις ως προς τη διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας» στην Καλαμάτα.
Σταχυολογήσαμε κάποιες από αυτές, όπως δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας (tharrosnews.gr).
Σύμφωνα με τα σχόλια:  
-«Αναμφισβήτητα η λευκή νύχτα συνιστά επιτυχή έμπνευση του Δήμου. Ο χρόνος όμως που πραγματοποιήθηκε, βρήκε την Καλαμάτα άδεια από τουρίστες και επισκέπτες. Έτσι, χάθηκε η ευκαιρία να αξιοποιηθεί τουριστικά. Τέτοιες δημόσιες εκδηλώσεις, τουριστικού ενδιαφέροντος, λαμβάνουν χώρα την περίοδο αιχμής της τουριστικής περιόδου, που για την Καλαμάτα είναι το διάστημα 10 έως 20 Αυγούστου. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις πόλεις του εσωτερικού και εξωτερικού».
-«Μεγάλη απάτη η λευκή νύχτα. Να μην ξαναγίνει ποτέ!!!! Ανύπαρκτες οι μεγάλες εκπτώσεις»!!
-«Ήταν όμορφα ως προς την οργάνωση με θέμα τη διασκέδαση. Όσο για τα μαγαζιά δεν είδα εκπτώσεις μεγαλύτερες πέρα από αυτές που είχαν από τότε που άρχισε η περίοδος τον εκπτώσεων. Υποτίθεται ότι ήταν τέλος σεζόν και έπρεπε να τα είχαν σε τιμές κόστους. Παρόλα αυτά το μόνο που έκαναν ήταν να κοροϊδέψουν τον κόσμο δήθεν ότι τελείωσαν τα νούμερα ή ο κωδικός του προϊόντος και είχαν προϊόντα καινούργιας σεζόν (σε όλα αυτά που λέω, αναφέρομαι για τα καταστήματα με τα αθλητικά παπούτσια). Άσε που υπήρχε και κατάστημα που είχε φόρα μόστρα το κινέζικο αθλητικό και το πουλούσε 25 ευρώ ως πολύ καλή τιμή και το βρίσκεις στη λαϊκή 10 ευρώ.
Τέλος, θέλω να πω ότι, όντως, υπήρχαν και καταστήματα που οι τιμές τους ήταν εξαιρετικές... Ευχαριστώ!!!».
-«Ωραία και πετυχημένη η λευκή νύχτα των εμπορικών στην πόλη μας, αλλά και εμείς του ιδιωτικού τομέα αναμένουμε με αγωνία τη λευκή νύχτα των δημοσίων υπηρεσιών. Πετυχημένη εκδήλωση, πολύς κόσμος, πολλά ψώνια!!!! Άρα, μάλλον δίκιο έχουν, λεφτά υπάρχουν!!!!!»
Αυτά τα σχόλια πρέπει να ληφθούν υπόψη για την επόμενη διοργάνωση, προκειμένου, αν αυτή γίνει, να αποφευχθεί η επανάληψη των ίδιων λαθών…    Χ.Χ. 
 
***  Αντιπολεμική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο (Φωτογραφίες)
  
  
  
  
  
        Αντιπολεμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πιθανότητα επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Συρία και τυχόν εμπλοκή της Ελλάδος στα σχέδια αυτά, με τη χρησιμοποίηση, μάλιστα, και του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης μας. Οι συγκεντρωθέντες διαδήλωσαν, υποστηρίζοντας: «Όχι στην εμπλοκή της Ελλάδας στη στρατιωτική επίθεση των Αμερικανών και των προθύμων συμμάχων τους εναντίον του συριακού λαού. Όχι στη χρησιμοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου Καλαμάτας για τις πολεμικές επιχειρήσεις των Αμερικανών. Όχι στην απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να προσφέρει το στρατιωτικό αεροδρόμιο Καλαμάτας ως βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο Καλαμάτας είναι και πρέπει να παραμείνει ως αεροδρόμιο για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας. Όχι στον πόλεμο –

*** Η Costa Navarino διακρίθηκε για 3η χρονιά σε καθιερωμένο διεθνή θεσμό          
            CONDΕ NAST TRAVELLER READERS’ TRAVEL AWARDS 
   Η Costa Navarino διακρίθηκε για 3η χρονιά 
  -Το ξενοδοχείο The Romanos, a Luxury Collection Resort κατακτά σημαντική θέση στον καθιερωμένο διεθνή θεσμό
 Για τρίτη συνεχή χρονιά το ξενοδοχείο The Romanos, a Luxury Collection Resort που βρίσκεται στην Costa Navarino, επιβραβεύεται στην κατηγορία Best Overseas Holiday Hotels: Europe, Turkey and Russia του ετήσιου καθιερωμένου θεσμού Conde Nast Traveller Readers’ Travel Awards της αγγλικής έκδοσης.
Οι αναγνώστες του Conde Nast Traveller ανέδειξαν  μέσα από το θεσμό, που διεξήχθη για 16η χρονιά και θεωρείται από τους σημαντικότερους στον τουρισμό, τις κορυφαίες ταξιδιωτικές προτιμήσεις ανά τον κόσμο. Το ξενοδοχείο The Romanos Resort, που βρίσκεται στo Navarino Dunes, την πρώτη περιοχή της Costa Navarino, κατέκτησε την 7η θέση και αποτελεί τη μοναδική ελληνική παρουσία στο Τop 10.
H Ελλάδα είχε ξεχωριστή θέση στα βραβεία, καθώς τα ελληνικά νησιά κατέκτησαν για μία ακόμη φορά κορυφαία θέση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών (2η θέση στην κατηγορία «Best Islands» και 5η θέση στο «The World’s Top 100 list of experiences») και η χώρα μας αναδείχθηκε 5η ανάμεσα στις καλύτερες.
Η διάκριση του ξενοδοχείου The Romanos Resort ενισχύει περαιτέρω τη θέση της Costa Navarino και της Μεσσηνίας ανάμεσα στους κορυφαίους ποιοτικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως. Η ανάδειξη στα Readers’ Travel Awards το 2012 και το 2011 (το The Romanos Resort βρέθηκε στην 4η θέση του «World’s Top 100» ξεπερνώντας δημοφιλείς επιλογές) είναι ενδεικτική της αναγνωρισιμότητας και ανταπόκρισης που είχε και συνεχίζει να έχει ο προορισμός.
Ο κ. Στέφανος Θεοδωρίδης, διευθύνων σύμβουλος της TEMES, σημείωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτήν τη σημαντική αναγνώριση στα Readers’ Travel Awards. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι οι αναγνώστες του Conde Nast Traveller ανταποκρίθηκαν και μοιράστηκαν το όραμά μας για τη δημιουργία ενός ποιοτικού προορισμού, που παράλληλα προωθεί τη μοναδική φυσική ομορφιά και την ιστορία της περιοχής όπου βρίσκεται. Στην Costa Navarino εργαζόμαστε συνεχώς και αναπτύσσουμε το προϊόν που προσφέρουμε, ώστε παράλληλα με την άριστη εξυπηρέτηση και παροχές των ξενοδοχείων, να προσφέρουμε αυθεντικές πολιτιστικές και αθλητικές εμπειρίες. Στόχος μας είναι οι επισκέπτες μας να γίνονται μέρος ιστορίας μας μέσα από τις ξεχωριστές στιγμές που ζουν κατά τη διαμονή τους».
Ο κ. Michel Cottray, Complex General Manager του The Westin Resort Costa Navarino και του The Romanos, a Luxury Collection Resort, σχολίασε από την πλευρά του: «Τα ξενοδοχεία της Luxury Collection παρέχουν ένα ακαταμάχητο μείγμα αυθεντικών ταξιδιωτικών εμπειριών και απαράμιλλων υπηρεσιών που πληρούν τις προσδοκίες των υψηλού επιπέδου σύγχρονων ταξιδιωτών. Είναι πραγματικά τιμή μας το γεγονός ότι οι αναγνώστες του Conde Nast Traveller ανέδειξαν το The Romanos, a Luxury Collection Resort, ένα από τα 80 καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου, ως έναν από τους πιο διακεκριμένους προορισμούς».
 
***  Η παιδική χαρά στο Δ.Σ. Μεσσήνης           
            Παιδική χαρά θύμιζε χθες η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης. Κι αυτό, γιατί όλα έδειχναν πως ο πρόεδρός του, Ηλίας Πατσιώτης, παραήταν ελαστικός ως προ την τήρηση των διαδικασιών.
Ίσως μια πιο πιστή τήρηση του κανονισμού λειτουργίας να ήταν η λύση στο πρόβλημα, καθώς θα έδινε την ευκαιρία σε όλους να αντιληφθούν ότι δεν έχουν το δικαίωμα να παίρνουν το λόγο και να μιλούν ή να παρεμβαίνουν όποτε θέλουν.
Και η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με σχετική καθυστέρηση. Στην προγραμματισμένη ώρα βρίσκονταν στην αίθουσα έξι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και συγκεκριμένα οι: Γ. Αθανασόπουλος, Νικ. Κωνσταντέλος, Ελένη Τσέλιου, Νικ. Φύκιρης, Θαν. Κουτσαντώνης και Παν. Γιαννόπουλος, αλλά και οι Νικ. Τζώρτζης. Κων. Αποστολόπουλος, Νικ. Αναστασόπουλος, Μιχ. Ψαρούλης και Στασινός Γκούνης από τη μειοψηφία.
Μόλις, δε, ο κ. Τζώρτζης γνωστοποίησε πως δε θα παραστεί στη συνεδρίαση και θα αποχωρήσει (θα διαβάσετε γιατί σε άλλη σελίδα), επικράτησε «πανικός» και καθυστέρησε σημαντικά η λήψη παρουσιών.
Έτσι, δόθηκε ευκαιρία να προσέλθουν και άλλα μέλη του συμβουλίου και να καταγραφεί τελικά απαρτία.
Εντάσεις προκάλεσε η μετά από καιρό εμφάνιση του τέως δημάρχου Αίπειας, Νικ. Αναστασόπουλου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρ’ ότι ο επικεφαλής του συνδυασμού δήλωσε αποχώρηση, ο κ. Αναστασόπουλος, όχι μόνο παρέμεινε στην αίθουσα, αλλά είχε και έντονους διαξιφισμούς με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Νικ. Φύκιρη, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που λοιδωρήθηκε από συμβούλους της πλειοψηφίας για τις απόψεις του.
Ένταση, όμως, υπήρξε και μεταξύ των Νικ. Φύκιρη και Θαν. Κουτσαντώνη, γεγονός που αποδεικνύει πως οι σχέσεις όλων των συμβούλων της συγκεκριμένης Δημοτικής Ενότητας (Αίπειας) δεν είναι στα καλύτερά τους… Χ
 
***  Λόγια του αέρα…         
   
Της Μαρία Νίκα
 «Να τους βάλουν όλους στη σειρά και να τους εκτελέσουν!». «Κρέμασμα στην πλατεία θέλουν!»…
Οι παραπάνω είναι δύο από τις φράσεις που ακούω από κόσμο κάθε φορά που βρίσκομαι για κάποιο ρεπορτάζ στο δρόμο με θέμα την κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.
Αυτή η απλοϊκή, εύκολη και ανώριμη αντίδραση είναι πολύ συνηθισμένη. Ο θυμός, τα νεύρα, η αγανάκτηση επικρατούν της σκέψης, ακόμη και της ευπρέπειας κάποιες φορές. Ορισμένοι, περισσότερο «θερμόαιμοι», βρίζουν πολιτικά πρόσωπα και έχουν την απαίτηση να βάλω τις βρισιές τους στην εφημερίδα, αλλά χωρίς να φανούν οι ίδιοι. Αν δεν τις βάλω, πάει να πει ότι είμαι του συστήματος ή ότι θα υποστώ λογοκρισία. Εκείνοι, πάντως, αρνούνται να πουν το όνομά τους ή να βγουν φωτογραφία για το ρεπορτάζ. «Γράψε, όπως μας είπαν…» μου λένε. Άλλοι πάλι κάθονται και σου αφηγούνται την ιστορία της ζωής τους, επικρίνουν τους πάντες και τα πάντα, και στο τέλος σού απαντούν: «Α, δε θέλω να γράψεις το όνομά μου. Βάλε ότι είναι δικά σου αυτά που είπα…».
Μα, πώς θα βάλω, κύριέ μου, ότι είναι δικά μου, αφού δεν είναι; Και αν θέλω να γράψω δικά μου, τα γράφω και μόνη μου, δεν είναι ανάγκη να βγω στο δρόμο για να μου τα υπαγορεύσουν. Το ρεπορτάζ στο δρόμο στόχο έχει να αναδείξει την άποψη της κοινωνίας, να μάθουμε τι λένε οι πολίτες. Επώνυμα όμως. Αυτό, το είπε ο τάδε. Δεν το έβγαλα εγώ από το μυαλό μου. Γιατί αν δεν το πει ο τάδε, δεν είναι πιστευτό. Έχει, όμως, η ελληνική κοινωνία άποψη ή αρκείται σε φασιστικές δηλώσεις του τύπου «Θέλουν όλοι κρέμασμα!» και «Να τους εκτελέσουν!»;
Φυσικά, υπάρχουν και οι άνθρωποι με θέσεις και επιχειρήματα, που μιλούν με ευγένεια, ύστερα από σκέψη, και (το σημαντικότερο) έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Δε φοβούνται να πουν «είμαι ο τάδε και πιστεύω αυτό». Μόνο που τελευταία τούς συναντώ όλο και πιο σπάνια…
Φωτογραφία: 
 
   








***Το Μαρόκο, η κατάχρηση στη Βουφράδα και ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος      
           
Μαρόκο, πες αλεύρι: Ο Δημήτρης Καφαντάρης σε γυρεύει… Τις αποσκευές του για την αραβική χώρα έχει αρχίσει να ετοιμάζει ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης.
Όχι, δεν πάει ο δήμαρχος στο Μαρόκο για διακοπές. Αφενός δε χρειάζεται διακοπές ο νεαρότερος δήμαρχος του νομού μας, αφετέρου το Μαρόκο ή, μάλλον, γενικά οι αραβικές χώρες δεν είναι και ο πλέον σίγουρος προορισμός αυτή την περίοδο, με όλες αυτές τις εξεγέρσεις, τις ανατροπές και γενικότερα τη, δήθεν, «αραβική άνοιξη» που περνά η βόρεια Αφρική.
Για δουλειές θα πάει, λοιπόν, στο Μαρόκο ο Δημήτρης Καφαντάρης. Προορισμός του θα είναι η αγροτουριστικά ανερχόμενη πόλη Σεφσαουέν, που μαζί με την Κορώνη της Ελλάδας, τη Σορία της Ισπανίας και την Πολλίκα της Ιταλίας είναι οι τέσσερις εμβληματικές κοινότητες της Μεσογείου και της Μεσογειακής Διατροφής. Οι πόλεις αυτές δημιούργησαν το δίκτυο χάρη στο οποίο εντάχθηκε η Μεσογειακή Διατροφή στον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.
Η συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων εμβληματικών κοινοτήτων στη Σεφσαουέν θα κρατήσει δύο ημέρες, ενώ συνολικά ο δήμαρχος θα λείψει τέσσερις ημέρες. Δε θα είναι, μάλιστα, μόνος του, καθώς θα τον συνοδεύσει η ειδική σύμβουλός του, που προφανώς θα έχει την ευθύνη της διερμηνείας.
Ξέρετε πόσο θα κοστίσει στο Δήμο Πύλου-Νέστορος αυτό το ταξίδι; Περίπου 1.300 ευρώ. Μην πει κανείς ότι είναι πολλά για δύο άτομα. Δε μιλάμε για ένα ταξίδι στο Παρίσι ή στο Βερολίνο, αλλά για ένα μικρό μαραθώνιο, με στάση στην Ισπανία, έπειτα στην Ταγγέρη του Μαρόκου και μετά ένα σχετικά μακρύ οδικό ταξίδι μέχρι τον τελικό προορισμό.
Ε, λοιπόν, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Τσορώνης, αλλά και ορισμένοι άλλοι σύμβουλοι, αρνήθηκαν να ψηφίσουν για την κάλυψη των εισιτηρίων του δημάρχου από το Δήμο. Ο δε Τάσος Τσορώνης ζήτησε «να τα βάλει από την τσέπη του» ο δήμαρχος τα εισιτήριά του!
Καλά κάνει ο καθένας και έχει την άποψή του, η οποία είναι οπωσδήποτε σεβαστή. Μπορεί, πράγματι, αυτά τα ταξίδια να μην προσφέρουν, τελικά, τίποτα το ιδιαίτερο στην περιοχή. Αυτό, όμως, πρέπει κάπου να στηριχθεί, να τεκμηριωθεί. Θα βοηθούσε πολύ, λοιπόν, να μπουν κάποιοι μετρήσιμοι στόχοι, σχετικά με την αποδοτικότητα αυτών των ταξιδιών και εκδηλώσεων. Και αν οι στόχοι αυτοί δεν επιτυγχάνονται, τότε απόλυτα δικαιολογημένα θα μπορούσε κανείς να ζητήσει από το δήμαρχο να πληρώνει από την τσέπη του αυτά τα ταξίδια, αν θέλει να συνεχίσει να τα κάνει.
Και η μέχρι τώρα εντύπωση που υπάρχει είναι ότι η περιοχή της Κορώνης και ευρύτερα του Δήμου Πύλου-Νέστορος έχει κερδίσει από τη συμμετοχή της σε αυτό το δίκτυο. Έχει προβληθεί και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αλλά, κυρίως, αρχίζει να ξαναγίνεται συνείδηση στην περιοχή της Κορώνης η κουλτούρα της Μεσογειακής Διατροφής.
Λοιπόν, αυτό που πρέπει να ζητήσουν οι μειοψηφίες και οι κάτοικοι της περιοχής είναι να μπουν μετρήσιμοι στόχοι, όλα τα άλλα έχουν περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα.
Βέβαια, αυτή την περίοδο ζούμε το αποκορύφωμα της επικοινωνίας στην άσκηση της πολιτικής. Αυτό το «success story» είναι μια τρομερή προσπάθεια, που, παρά τα αλλεπάλληλα στραπάτσα, κρατάει ακόμη. Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής και με τη βοήθεια των μεγάλων συγκροτημάτων μαζικής ενημέρωσης, έχουμε εμπεδώσει πλέον ότι το υπουργείο Οικονομικών κάνει έναν τιτάνιο αγώνα για να μαζέψει λεφτά, να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική τάξη. Λοιπόν, ο Δήμος Μεσσήνης απευθύνθηκε πριν από ενάμιση χρόνο στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας βοήθεια για ένα μεγάλο θέμα. Για το πώς θα χειριστεί υπόθεση κατάχρησης τελών ύδρευσης στη Δημοτική Ενότητα Βουφράδος. Έχουν περάσει, όμως, 18 μήνες και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ασχοληθεί καν. Υπάρχει, δε, σοβαρός κίνδυνος παραγραφής της υπόθεσης, γι’ αυτό και ο Δήμος Μεσσήνης διόρισε δικηγόρο για τη χειριστεί. Πώς να δείξεις μετά εμπιστοσύνη στο κράτος, πώς να πιστέψεις ότι οι πολιτικοί μας άλλαξαν και εργάζονται πλέον για το καλό της χώρας και των κατοίκων της; Από τη μια όλες αυτές οι υποθέσεις μένουν στα συρτάρια, από την άλλη, όμως, την πληρώνουν άφταιγοι που τους διώχνουν με διαθεσιμότητα, ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία, χτυπιούνται άδικα οι συνεπείς φορολογούμενοι με την αλύπητη υπερφορολόγηση.
Και μέσα σε όλα αυτά έχεις και το Δήμο Καλαμάτας που παρουσίασε τη νέα του ιστοσελίδα… Ίσως υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κανείς γι’ αυτό το νέο site, ας τα πουν όμως οι ειδικοί. Εκείνο, πάντως, στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν οι υπεύθυνοι του Δήμου, είναι αν πραγματικά πιστεύουν ότι αυτό το νέο site είναι καλύτερο από το προηγούμενο και σε τι.
Καραμαχίλης
 Χωρίς να το θέλει ο Καραμαχίλης στενοχώρησε έναν άνθρωπο που εκτιμά ιδιαίτερα και ο οποίος τον έχει βοηθήσει πολύ, ενώ δεν είχε κανένα συμφέρον να το κάνει.
Ο Καραμαχίλης επιμένει ότι δεν ήταν σκοπός του να θίξει τον άνθρωπο που τον έχει βοηθήσει. Ελπίζει ότι θα του δοθεί η ευκαιρία να το αποδείξει.

***Ληγμένα; Ψύλλοι στ’ άχυρα   
  
Ξεκινά, όπως ανακοινώθηκε, από αύριο η διάθεση ληγμένων τροφίμων (τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας, για να ξέρετε πώς τα πασάρουν στα σουπερμάρκετ). Σύμφωνα με αγορανομική νομοθεσία, η διάθεσή τους πλέον επιτρέπεται, ενώ θα πωλούνται μέχρι και στο 1/3 της αρχικής τους τιμής.
Μια χαρά, πού το πρόβλημα; Τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση θα ξέρουμε τι αγοράζουμε και τι τρώμε. Δεν έχεις χρήμα και θέλεις να τη βγάλεις φτηνά; Παίρνεις το ληγμένο εν γνώσει σου και για ό,τι συμβεί, αναλαμβάνεις την ευθύνη.
Μου κάνει πιο τίμιο από τις τρελές αγελάδες, τα κοτόπουλα και τα γουρουνόπουλα που έχουμε καταβροχθίσει εν αγνοία μας και από τα ψάρια ιχθυοτροφείου που τα ταΐζουν αρκετοί ασυνείδητοι σάπια κρέατα και οτιδήποτε άλλο άχρηστο. Επίσης, όπως πρόσφατα μου έλεγε φίλος στην Κρήτη, πολλοί παραγωγοί «βαράνε» τα σταφύλια με ορμόνες, ακόμα και πέντε φορές, για να τα φέρουν ανά τσαμπί στο μέγεθος της ρώγας και το βάρος που θέλουν. Αν αυτό αναγραφόταν, όπως στα ληγμένα, ποιος θα τα αγόραζε;
Το ίδιο και με τις ντομάτες. Το βράδυ κοιμούνται Παναθηναϊκός και το πρωί ξυπνούν Ολυμπιακός. Κατακόκκινες, έτοιμες για τη Λαϊκή. «Ντομάτα Άνω Πετροβολίου. Μύρισε, δεν έχεις ξαναφάει τέτοια ποιότητα», βροντοφωνάζει ο παραγωγός ή ο μεταπράτης. Αν σου έλεγε χθες τη «βάρεσα», σήμερα στην πουλάω, δε θα τον έχωνες στον διπλανό υπόνομο;
Το ίδιο πάνω - κάτω συμβαίνει και με τα υπόλοιπα λαχανικά και φρούτα. Η μάνα μου έλεγε να διαλέγω τα σκουληκιασμένα. Αυτά δεν είναι «βαρεμένα», γιατί τα σκουλήκια, αντίθετα με τους ανθρώπους, ξέρουν πού θα τρυπώσουν για να φάνε. Δεν πάνε στις ορμόνες. Μυρίζουν και γεια σας...
Το τι τρώμε και τι πίνουμε οι άνθρωποι, Κύριος οίδε. Τα ληγμένα στα ράφια είναι παρωνυχίδα μπροστά στα διατροφικά σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει. Από πού ν’ αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Γι’ αυτό κάνει θραύση ο καρκίνος, αλλά και πολλές ακόμη αρρώστιες. Γνωρίζω περιπτώσεις φίλων που «έφυγαν» νωρίς, οι οποίοι το θέμα της διατροφής το είχαν ευαγγέλιο. Κι όμως, δεν τη σκαπούλαραν. Είμαστε ό,τι τρώμε, λέει μια ρήση. Ναι, αλλά τι τρώμε; Ποιος ξέρει;
  Το ίδιο και με τις ντομάτες. Το βράδυ κοιμούνται Παναθηναϊκός και το πρωί ξυπνούν Ολυμπιακός. Κατακόκκινες, έτοιμες για τη Λαϊκή
Φωτογραφία: 
 









***  Οι καλύτεροι πρεσβευτές…         
 
Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε πει ότι οι Έλληνες του εξωτερικού είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας, της κουλτούρας μας, του πολιτισμού μας, των προϊόντων μας και γενικά όσων είναι η «Ελλάδα».
Πολλοί από αυτούς κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σιωπηλά και προσφέροντας πολλά.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει η κα Κατερίνα Στάη – Φαϊλάδη, καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας, που ζει μόνιμα με το σύζυγό της στο Πεκίνο.
Την κα Στάη – Φαϊλάδη ανακάλυψε το «ellines.com», το οποίο ασχολείται με θέματα της ομογένειας σε όλο τον κόσμο.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ από το 2008 ζει στην Κίνα. Παραδίδει μαθήματα ελληνικής κουζίνας και υγιεινής διατροφής, προσπαθώντας να μεταδώσει την αγάπη της για το σπιτικό φαγητό, με βάση πάντα το ελληνικό ελαιόλαδο.
Ξεκίνησε δημιουργώντας την ιστοσελίδα www.oliveoil-culture.com, με σκοπό να προβάλλει το ελληνικό ελαιόλαδο, ώστε να παγιωθεί στην κινεζική συνείδηση ως «όπλο» που χαρίζει μακροζωία.
Έχει καταφέρει να συνδυάσει τις δύο κουζίνες, την ελληνική με την κινεζική, φτιάχνοντας, για παράδειγμα, διάσημες κινεζικές συνταγές, όπως τα «dumplings» και τα «mooncakes», με ελαιόλαδο. Εμφανίζεται στις πιο γνωστές τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλων σταθμών, π.χ. ΒΤV, HUNAN TV, CCTV, αλλά και σε σελίδες περιοδικών, όπως το Women of China, LADY, Beijing Today DIPLOMAT. Τελευταία συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο Υποστήριξης Υγείας στο Χαντζόου της Κίνας, ενημερώνοντας για την αξία του ελαιολάδου στην Κοσμετολογία.
Στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει, παρουσιάζει αναλυτικά πολλές ελληνικές συνταγές, φαγητά και γλυκά, προκαλώντας τους επισκέπτες να τα δοκιμάσουν. Εκεί οι Κινέζοι, αλλά και κάθε επισκέπτης μπορεί να βρει συνταγές για να φτιάξει από μαγειρίτσα μέχρι μελομακάρονα και φανουρόπιτα.
Επίσης, παρουσιάζει προϊόντα της Ελλάδας και σε περίοπτη θέση φιγουράρει το καλαματιανό ελαιόλαδο.
Προσπάθειες που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές. Σε αντίθεση, φυσικά, με αυτές του στυλ «πάμε και φυτεύουμε μια ελιά ή δίνουμε ένα μπουκαλάκι λάδι».  της Βίκυς Βετουλάκη
Φωτογραφία: 
 









***

***ΑΘΛΗΤΙΗ  ενημέρωση :
 
*** Παρουσίασε τους τέσσερις νέους
Έτοιμος να αναλάβει ρόλο ηγέτη στον Παναθηναϊκό ο Πράνιτς
***Έτοιμος να αναλάβει ρόλο ηγέτη στον Παναθηναϊκό ο Πράνιτς
Έτοιμος να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον Παναθηναϊκό δήλωσε ο Ντάνιελ Πράνιτς κατά την παρουσίασή του από τους Πράσινους. Μαζί με τον Κροάτη μέσο, το Τριφύλλι παρουσίασε και τα υπόλοιπα μεταγραφικά αποκτήματά του, δηλαδή τους Βίκτωρα Κλωναρίδη, Αμπντούλ Ατζαγκούν και Μπαλμπόα, οι οποίοι δήλωσαν ότι με πολύ δουλειά θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες της ομάδας.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Πράνιτς:
«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στον Παναθηναϊκό. Από την αρχή της σεζόν ήταν η προτεραιότητα μου να έρθω εδώ. Πριν από δυο μήνες όταν μίλησα με τον προπονητή, τον Γιάννη Αναστασίου και άκουσα το πλάνο, ήθελα από την αρχή να έρθω στην ομάδα. Όμως έπρεπε να βρούμε λύση με τη Σπόρτινγκ. Έγιναν πολλά τους τελευταίους μήνες στη Σπόρτινγκ, όμως βρήκαμε τον τρόπο να έρθω στον Παναθηναϊκό και αυτό με κάνει χαρούμενο. Έκανα προπονήσεις με τη δεύτερη ομάδα της Σπόρτινγκ, θα προσπαθήσω να προετοιμαστώ όσο το δυνατόν καλύτερα και πιστεύω ότι θα είμαι έτοιμος από τον επόμενο αγώνα να βοηθήσω την ομάδα».
Είσαι έτοιμος να αναλάβεις το ρόλο του ηγέτη στον Παναθηναϊκό, γιατί φαίνεται ότι είναι κάτι που λείπει από την ομάδα;«Όλοι περιμένουν πολλά από εμένα. Έχω μεγάλη εμπειρία. Έχω παίξει στη Μπάγερν, γνωρίζω πως είναι να αγωνίζεσαι σε μεγάλο σύλλογο και είμαι έτοιμος να αναλάβω αυτή την ευθύνη. Γνωρίζω ότι ο Παναθηναϊκός έχει πολλούς νέους παίκτες και θέλω να τους βοηθήσω. Η ομάδα έχει καλούς και νεαρούς παίκτες και πρέπει να τους βοηθήσουμε για να βελτιωθούν και να μεγαλώσουν στην ομάδα. Πάντως υπάρχουν και παίκτες με εμπειρία όπως ο Μέντες και ο Σίλντενφελντ. Και οι φίλαθλοι θα παίξουν έναν σημαντικό ρόλο για να ανταποκριθούν σε αυτή την προσπάθεια και να μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας».
Έχεις αγωνιστεί σε αρκετές θέσεις στην καριέρα σου. Που αισθάνεσαι ότι αγωνίζεσαι καλύτερα;
«Φυσικά μπορώ να παίξω όλες τις θέσεις στην αριστερή πλευρά, όμως αισθάνομαι πιο άνετα στη μεσαία γραμμή. Όμως σε όλες τι θέσεις μπορώ να αγωνιστώ και να κάνω το καλύτερο για την ομάδα».
Βρέθηκες το Σάββατο στο γήπεδο και είδες τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Βέροια. Πως έζησες την ατμόσφαιρα και τι γνώμη σχημάτισες για την ομάδα;
«Είχα δει και το πρώτο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στην τηλεόραση, όμως το Σάββατο είδα από κοντά την ομάδα. Είχαμε καλύτερη απόδοση και περίμενα να κερδίσουμε το παιχνίδι, γιατί βάλαμε το γκολ τη σωστή στιγμή, όμως στο ποδόσφαιρο δεν έρχονται πάντα τα πράγματα όπως θέλεις. Και όταν δεχθήκαμε το γκολ, είπα στον πρόεδρο ότι τώρα θα είναι δύσκολα. Είχαμε λίγη νευρικότητα και αν δούμε την ευκαιρία που έχασε ο αντίπαλος, ίσως μένουμε και ευχαριστημένοι με το βαθμό της ισοπαλίας. Αυτό που είδα στο παιχνίδι είναι ότι οι παίκτες μας προσπαθούν να παίξουν καλό ποδόσφαιρο και δεν φοβούνται. Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετική, ο κόσμος βοηθά την ομάδα και κάθε φορά που θα παίζουμε στο γήπεδο θα έχουμε δύναμη από τον κόσμο μας».
Κλωναρίδης: «Θα μιλήσω στα αγγλικά, γιατί τα ελληνικά δεν είναι πολύ καλά. Έπαιξα στην ΑΕΚ, στην Γαλλία τα πράγματα δεν ήταν τόσο καλά και όταν έμαθα για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού και μίλησα με τον Νίκο Νταμπίζα, έπαιρνα κάθε μέρα τηλέφωνο τον ατζέντη μου και του ζητούσα να τελειώσει αυτή η μεταγραφή, γιατί ήθελα να παίξω στον Παναθηναϊκό. Έψαχνα λύση με τη Λιλ και τα πράγματα δεν ήταν εύκολα στην αρχή, προσπαθούσα να βρούμε λύση, τη βρήκαμε και βρίσκομαι εδώ, κάτι που με κάνει χαρούμενο. Ο Παναθηναϊκός έχει καλούς παίκτες και περιμένω συναγωνισμό, όμως θα δουλέψω σκληρά για να τα καταφέρω. Είμαι έτοιμος να αγωνιστώ. Έκανα καθημερινά προπονήσεις με τη Λιλ επί δύο μήνες, οπότε είμαι σε καλή κατάσταση.
Ατζαγκούν: «Γεια σας, είμαι ο Αμπντούλ Ατζαγκούν από τη Νιγηρία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να αρχίσω εδώ την καριέρα μου σε έναν μεγάλο σύλλογο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι με επέλεξαν. Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ. Αγαπώ την Ελλάδα, αγαπώ τον Παναθηναϊκό και θέλω να πω στον κόσμο ότι δεν θα σας απογοητεύσω».
Μπαλμπόα: «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στον Παναθηναϊκό, σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ευρώπη και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με επέλεξαν για να βρίσκομαι εδώ. Πρότυπό μου είναι ο Σουάρες. Είμαι 19 χρόνων, ξέρω ότι έχω πολλά πράγματα να μάθω, όμως έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και πιστεύω ότι θα τα καταφέρω». Newsroom ΔΟΛ
 
~** Ξεκινά σήμερα το Ευρωμπάσκετ 2013 - Όλο το πρόγραμμα μεταδόσεων των αγώνων της Εθνικής μας ομάδας         
        Από σήμερα και έως τις 22 Σεπτεμβρίου η καρδιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ  «χτυπά» στα γήπεδα της Σλοβενίας .
Οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη μεγάλη προσπάθεια της Εθνικής ομάδας για την κατάκτηση της κορυφής στο Eurobasket 2013 από το κανάλι του ΑΝΤ1.
Η πρώτη φάση του Eurobasket 2013 αρχίζει σήμερα 4 Σεπτεμβρίου και η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει κατά σειρά: τη Σουηδία, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ιταλία και τη Φινλανδία».
Αναλυτικά το Πρόγραμμα μεταδόσεων:
- 4 Σεπτεμβρίου: Ελλάδα-Σουηδία στις 18.45
και Σερβία-Λιθουανία στις 22.00
- 5 Σεπτεμβρίου: Βοσνία-Σερβία στις 18.45
και Ελλάδα-Ρωσία στις 22.00
 - 7 Σεπτεμβρίου: Ελλάδα-Τουρκία στις 22.00
- 8 Σεπτεμβρίου: Ελλάδα-Ιταλία στις 18.45
- 9 Σεπτεμβρίου: Ελλάδα-Φινλανδία στις 15.30
και Τουρκία-Ρωσία στις 22.00
 
*** Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αγώνας τριάθλου στην Καλαμάτα         
           Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, διοργανώνεται στις 15 Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα ένα μοναδικό αθλητικό event. Το Three Level Power Triathlon.
Με βασική σκηνή εξέλιξης την  προκυμαία του Λιμανιού, περισσότεροι από διακόσιοι Υπεραθλητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό θα αγωνιστούν σ΄ένα παγκόσμιο υπεράθλημα: το Σύγχρονο Τρίαθλο. Τρία μοναδικά αθλήματα, κολύμπι, ποδηλασία και τρέξιμο δημιουργούν ένα μοναδικό υπεραγώνα που συνδυάζει σώμα, πνεύμα και ψυχή.
Αυτές είναι οι τρεις υπερδυνάμεις στις οποίες στηρίζεται η διοργανώτρια εταιρεία Three Level Power για τους υπεραθλητικούς υπεραγώνες που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Αυτό που καθιστά μοναδικό το Three Level Power Triathlon, είναι ότι οι συμμετέχοντες θα διανύσουν με τα τρία αθλήματα, συνολική απόσταση 112,9 χιλιομέτρων. Απόσταση μοναδική για τα δεδομένα της Ελλάδας.
Στον αγώνα αυτό, όπως προστάζει το moto της Three Level Power, απαιτείται από τον συμμετέχοντα ο ιδανικός συνδυασμός Σώματος, Πνεύματος και Ψυχής, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην έντονα επίπονη  δοκιμασία της διαδοχικής εκτέλεσης των τριών αθλημάτων, σε λιγότερο από έξι συνεχόμενες ώρες, στο επιλεγμένο βάσει ειδικών προδιαγραφών θαλάσσιο και επίγειο φυσικό τερέν της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Οι Υπεραθλητές που συμμετέχουν, θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί με το πρώτο άθλημα, την κολύμβηση. Θα κολυμπήσουν 1900 μέτρα στη θάλασσα, θα συνεχίσουν με 90 χιλιόμετρα ποδηλάτου από το Λιμάνι έως την πίστα καρτ και μέσω του δρόμου Μεσσήνης-Πύλου επιστροφή μέσω οδών Κρήτης , σε FILOXENIA& Λιμάνι, όπου ακολούθως θα ολοκληρώσουν την προσπάθεια τους διανύοντας μία διαδρομή αντοχής 21 χιλιομέτρων στο τρίγωνο από το πάρκο Σιδηροδρόμων μέχρι το Filoxenia και το Λιμάνι. Ο τερματισμός του άθλου των υπεραθλητών θα γίνει στην προκυμαία, ακριβώς μπροστά από τα Café, λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής.
Το μεγάλο γεγονός θα ολοκληρωθεί στην προκυμαία, με τις απονομές στους νικητές όλων των κατηγοριών και των ηλικιακών group (δηλαδή άνδρες, γυναίκες από 18 έως 65 ετών).
  Καθ’ όλη τη διάρκειά του, το event θα καλυφθεί από τους χορηγούς επικοινωνίας,  Ρ/Σ LIFE FM 88,0 και ΕΜΦΑΣΙΣ 91,8, με ειδικά σχεδιασμένη εκπομπή σε ζωντανή μετάδοση από τον χώρο της προκυμαίας.
Το event θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι.
Δεν πρέπει να χάσει κανείς το μοναδικό Υπερθέαμα που θα προσφέρουν στην πόλη μας οι Υπεραθλητές του Τριάθλου που θα εξελιχθεί λεπτό προς λεπτό μπροστά στα μάτια μας.
Για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα σε θάλασσα και ξηρά θα συνδράμουν δεκάδες εθελοντές και αρκετές εθελοντικές ομάδες, σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας.
ΝΑ σημειωθεί ότι για κάθε συμμετοχή στο event, η Three Level Power θα δώσει 5€ στο σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

*** Για  το  Ευρωμπάσκετ  στην Σλοβενία :
1ος  αγώνας : 4/9/2013 :
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΙΑ 78-74 .-^  1ος
ΒΕΛΓΙΟ -ΟΥΚΡΑΝΙΑ 57-58.-^ 1ος
Μ. Βρετανία -Ισραήλ  75-71 .- ^ 1ος
---------------
ΣΕΡΒΙΑ - ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ  63-56  ,(33-27).-^ 2ος
ΛΕΤΟΝΙΑ - ΒΟΣΝΙΑ  86-75  .-^ 2ος
ΣΚΟΠΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ 80-81 .-^2ος
---------------
 ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ  68-40 .- ^ 3ος  όμιλος .-
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ  84-67.-^ 3ος
ΣΛΟΒΕΝΙΑ- ΤΣΕΧΙΑ    62-60   , (36-32).-^ 3ος
---------------
ΕΛΛΑΔΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ  79-51 .- ^ 4ος
ΤΟΥΡΚΙΑ -ΦΙΛΛΑΝΔΙΑ  55-61  .-^4ος
ΡΩΣΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ  69 - 76  , (29-42) .- ^ 4ος
                       
***

~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 ,     =2594  video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =1115 video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1115  video.-
                                             ***Σύνολο  :  4824  βίντεο ανηρτημένα .-
 
 



***  ΑΠΌ ΤΙΣ   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΕΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2013 :
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/08/20-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης    Τρίτη  20  Αυγούστου  2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/21-2013.  html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τετάρτη  21  Αυγούστου  2013 .-                                     
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/08/22-28-2013-29-2013.html , Εκδρομή  Βουλγαρία -  Ρουμανία 22-28  Αυγούστου  2013  Πέμπτη  29  Αυγούστου  2013 ,  Α΄ Μέρος  εκδρομής .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/08/29-2013.html , Εκδρομή-Διαδρομές Βουλγαρία -Ρουμανία  29  Αυγούστου  2013 , Β΄ Μέρος  εκδρομής 22-28 Αυγούστου 2013  στην Βουλγαρία  καί  Ρουμανία ,  Μέσα  από   Φωτογραφίες και  Βίντεο ....   snstam , stamos01  Arfara  Greece  2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/29-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  29  Αυγούστου  2013.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/08/30-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  30  Αυγούστου  2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/08/31-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  31  Αυγούστου  2013.-

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013:

*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- 

~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/09/01-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  01  Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/09/02-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/09/31-08-02-09-2013-02-2013.html , Αθλητικό  τριήμερο 31-08 έως  02-09-2013 Δευτέρα  02-Σεπτεμβρίου  2013.-
  ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τρίτη  03  Σεπτεμβρίου  2013 , Διαδρομές Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία μέσα από  φωτογραφίες και Βίντεο 2013 .-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  03 - Σεπτεμβρίου  2013 .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ  
Τρίτη   03  Σεπτεμβρίου  2013 .-

~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html , ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ εικόνες  Βίντεο Διαδρομές ιστορικές  αναφορές  ενημερώσεις Ανέκδοτα ,
Τετάρτη  04  Σεπτεμβρίου  2013 .-

~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/04-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τετάρτη  04   Σεπτεμβρίου  2013.-
~

*** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  

*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- .-

  ~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-          ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-  
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  03 - Σεπτεμβρίου  2013.-
~*** www.blogtv.gr   , www.tometopo.gr  , www.antarsya.gr  , www.expresss.gr  , www.zougla.gr  , www.cybc.com.gr  ,  www.enikos.gr  , 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου