ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  24  Ιουλίου  2013  :
Πανσέλινος Ιουλίου  2013

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :

*** Δύσκολα αντέχει στο χρόνο η κεντρική πλατεία         
         Η αδιαβροχοποίηση της πλατείας, που δεν προβλεπόταν στη μελέτη του έργου αλλά κρίθηκε αναγκαία για να βελτιωθεί η εικόνα των ολοκαίνουργιων κινέζικων μαρμάρων, κόστισε 45.000 ευρώ.
Αυτό σημείωσε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημόπουλος, μετά από ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρου Μπρεδήμα. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι το ποσό αυτό δεν επιβάρυνε το ταμείο του Δήμου, αλλά εξασφαλίστηκε από τις απρόβλεπτες δαπάνες της εργολαβίας της ανάπλασης.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας σημείωσε από την πλευρά του ότι η ανάπλαση της πλατείας έχει κερδίσει τις θετικές εντυπώσεις του κόσμου και, μάλιστα, είπε ότι για πρώτη φορά, μήνα Ιούλιο, υπάρχει κόσμος στην πλατεία και τα βράδια.
Τώρα, ποιος κέρδισε και τι, είναι μιαν άλλη ιστορία. Το θέμα είναι, η αδιαβροχοποίηση που γίνεται θα σώσει την κατάσταση ή σε δυο - τρεις μήνες θα έχουμε πάλι άλλες παρεμβάσεις; Γιατί το... κινέζικο προϊόν δύσκολα αντέχει στο χρόνο...  Α.Π. 
 
*** Υψηλές επισκέψεις στη Μεσσηνία          
           Αύγουστος σημαίνει για τους περισσότερες ηγέτες της Ευρώπης διακοπές. Διακοπές, όμως, πού; Στην Ελλάδα.
Τις επόμενες ημέρες έρχεται στη Μεσσηνία ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ενδέχεται να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό στα... πάτρια εδάφη.
Επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με τη σύντροφό του, κυρία Βαλερί Τριερβελέρ, θα βρίσκονται - όπως έχουν ήδη ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές- στο Ιόνιο, στο τέλος αυτής της εβδομάδας.
Θα έρθουν στη χώρα μας με σκάφος, με πρώτο σταθμό τα νησιά του Ιονίου και εν συνεχεία το Αιγαίο. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να κάνει κι αυτός επίσκεψη στο νομό μας.
Δεν αποκλείεται, λοιπόν, το πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες να βρίσκεται στη Μεσσηνία.   Α.Π. 
 
*** Παραιτούνται 25 δήμαρχοι λόγω πολυνομοσχεδίου                                           

  Κοινή επιστολή παραίτησης από τα δημοτικά αξιώματά τους συνυπογράφουν 25 δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, ανταποκρινόμενοι σε σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της οικείας Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ). Οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται για τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου αναφορικά με τους ΟΤΑ. Την επιστολή, που απευθύνεται στον πρωθυπουργό, στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στους αρμόδιους υπουργούς και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη, στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης, Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών. Ο κ. Δανιηλίδης τόνισε ότι αναμένεται η συνυπογραφή και άλλων δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας και κάλεσε και τις άλλες Περιφεριακές Ενώσεις Δήμων να προβούν στην υποβολή παρόμοιων επιστολών ως ύστατη έκφραση διαφύλαξης της αξιοπρέπειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, την παραίτηση τους υπέβαλαν οι δήμαρχοι Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Κασσάνδρας, Βασίλης Παπαγιάννης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, Νάουσας, Αναστάσιος Καραμπατζός, Ηράκλειας, Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, Κορδελιού-Ευόσμου, Ευστάθιος Λαφαζανίδης, Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, Κιλκίς, Ευάγγελος Μπαλάσκας, Παύλου-Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος,Αλμωπίας, Δημήτρης Πασόης, Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης, Δέλτα, Γεώργιος Γλώσσης, Χαλκηδόνας, Ιωάννης Μπίκος, Αλεξάνδρειας, Φώτης Δημητριάδης, Νέας Προποντίδας, Δαμιανός Ιορδανίδης, Βισαλτίας, Δημήτρης Καλαϊτζής, Σιντικής, Απόστολος Καρύδας, Παιονίας, Αθανάσιος Λαπόρδας, Βέροιας, Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, Πύδνας-Κολινδρού, Ευάγγελος Πολύζος και Ωραιοκάστρου, Δημήτρης Σαραμάντος. Newsroom ΔΟΛ -
 
*** Κόμβος Λεΐκων: Αναγκαία η διασύνδεση με τον περιφερειακό                                           
        «Η οδός Λεΐκων δεν μπορεί να σηκώσει την κίνηση όλων των οχημάτων, ιδίως προς την Καλαμάτα», επισήμανε χθες το πρωί ο δήμαρχος Παν. Νίκας, κατά την επίσκεψή του στον υπό διαμόρφωση κόμβο Λεΐκων του περιμετρικού δακτυλίου Καλαμάτας, μαζί με τους αντιδημάρχους Χρ. Ριζά και Αθ. Ηλιόπουλο, αλλά και το διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών, Β. Τζαμουράνη. Είναι, λοιπόν, αναγκαία η διασύνδεση του περιμετρικού δακτυλίου με τον περιφερειακό δρόμο της περιοχής Πλακωτά, που θα δώσει εναλλακτική σύνδεση της εξόδου του περιμετρικού – μέσω του κόμβου Λεΐκων – προς την Καλαμάτα. Σχετικά ο δήμαρχος ανέφερε πως θα επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση με τον αρμόδιο διευθυντή του υπουργείου Υποδομών, Γιάννη Καρνέση, ο οποίος θα έλθει στην Καλαμάτα. Ο κόμβος Λεΐκων είναι ένας από τους τέσσερις σημαντικούς κόμβους μέσω των οποίων θα επικοινωνεί η Καλαμάτα με τον περιμετρικό δακτύλιο, ο οποίος αποτελεί την απόληξη του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας. Οι κόμβοι αυτοί είναι: Καρέλια, Λεΐκων, Αγιάννας και οδού προς Σπάρτη. Ο κ. Νίκας υπογράμμισε τον αγώνα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για να κατασκευασθεί ο κόμβος Λεΐκων, που δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό, έργο που αναβαθμίζει την περιοχή και βελτιώνει καίρια την προσβασιμότητα προς και από τα Λέικα. Οι εργασίες για την κατασκευή του περιμετρικού δακτυλίου Καλαμάτας προχωρούν καλώς και εντείνονται συνεχώς, με κορωνίδα την κατασκευή της μεγάλης γέφυρας του Νέδοντα. Όποιες καθυστερήσεις έχουν σημειωθεί, οφείλονται στη χρονοβόρο διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Ο κ. Νίκας εκτίμησε πως, βάσει των υπαρχόντων δεδομένων, «του χρόνου τέτοιον καιρό ο περιμετρικός δακτύλιος θα έχει παραδοθεί». Βεβαίως, ερωτήσεις προκαλεί το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή «ανακάλυψε» το 2013 ότι υπάρχουν προβλήματα σύνδεσης του περιμετρικού με τον περιφερειακό της Καλαμάτας. Τέτοιου είδους μείζονα ζητήματα λογικά έπρεπε να έχουν ήδη εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί. Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 
 
*** Δύο παραστάσεις και μία παράλληλη εκδήλωση απόψε στο Φεστιβάλ Χορού         
            Με Έλληνες δημιουργούς συνεχίζεται απόψε το πρόγραμμα του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Στις 8.00 στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο οι «μικρές ζωές ή το σώμα που κατοικώ» της Αγγελικής Στελλάτου και στις 10.00 στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού το «Pausing» των Γιάννη Μανταφούνη και May Zarhy. Τα δύο έργα έχουν ενιαίο εισιτήριο (12 ευρώ και 10 φοιτητικό, μειωμένο). Ενδιάμεσα, στις 9.30, έξω από το Μέγαρο Χορού, θα παρουσιαστεί η παράλληλη εκδήλωση «Το απομεσήμερο ενός φαύνου, 100+1 χρόνια μετά», με ελεύθερη είσοδο.
  Αγγελική Στελλάτου
 «μικρές ζωές ή το σώμα που κατοικώ»
 Οι «μικρές ζωές ή το σώμα που κατοικώ» είναι μια ιστορία για δύο σώματα που, στην προσπάθειά τους να πετύχουν τον απόλυτο συντονισμό, ανακαλύπτουν τη μοναδικότητά τους. Ανακαλύπτουν ότι οι κινητικές επιλογές τους σκιαγραφούν τις μικρές ιστορίες που κουβαλούν τα σώματα όλων μας: τη σχέση μας με το χρόνο, την απώλεια, την αγωνία, την ελπίδα.
Σήμερα στις 8.00 στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.
  Γιάννης Μανταφούνης - May Zarhy
  «Pausing»
 Το Pausing είναι ένα ντούο που χορογράφησε ο Γιάννης Μανταφούνης και ερμηνεύει μαζί με τη Μέυ Ζαρύ, στο πλαίσιο του νέου σχήματός τους. Μέσα σ’ ένα λευκό χώρο οι δυο τους χτίζουν με τα σώματά τους αλλεπάλληλες εικόνες συνειρμικά, με χιούμορ, σουρεαλιστικά, μα πάντα ξεκινώντας από την καθαρή κίνηση. Το Pausing είναι μια παράσταση για τη στιγμιαία επαφή μας με το εφήμερο, για το άρωμα της ποίησης που θα μας διαφεύγει πάντα…
Σήμερα στις 10.00 μ.μ. στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού.
  Παράλληλη εκδήλωση
 Γιάννης Νικολαΐδης
 «Το απομεσήμερο ενός φαύνου, 100+1 χρόνια μετά»
 Ο Γιάννης Νικολαΐδης, ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες χορευτές, αποτίει φόρο τιμής στον Βάσλαβ Νιζίνσκι, που εκατό χρόνια πριν άλλαξε το ρου της ιστορίας του χορού με το «Απομεσήμερο ενός φαύνου, 100+1 χρόνια μετά». Έναν αιώνα μετά τον πρόγονό του, ένας σύγχρονος φαύνος ερωτοτροπεί παιχνιδιάρικα με τη νύμφη - Κατερίνα Λιόντου, ακολουθώντας τα μονοπάτια του προγόνου του, σε μια εκδοχή φτιαγμένη για να χορεύεται μέσα στην πόλη.
Σήμερα στις 9.30 μ.μ. έξω από το Μέγαρο Χορού.
-
***  897 βρέφη και νήπια σε 24 επιλεγμένους σταθμούς μέσω επιδοτούμενου προγράμματος         
           24 συνολικά Βρεφικοί, Παιδικοί, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) επιλέχθηκαν σε ολόκληρη τη Μεσσηνία στο πλαίσιο της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», του ΕΣΠΑ, για την περίοδο 2013 – 2014.
Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ωφεληθούν συνολικά 897 βρέφη, προνήπια και νήπια, ενώ οι ενδιαφερόμενες μητέρες έχουν πολύ λίγες ημέρες προθεσμίας για να υποβάλουν αίτηση.
Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις ενδιαφέροντος πρέπει να υποβληθούν από τις 25 Ιουλίου έως και την 1η Αυγούστου. Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα γίνει προς το τέλος Αυγούστου.
  Συμμετοχή
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών που επιθυμούν να τα εγγράψουν σε δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας, ώστε να διευκολυνθούν και να εναρμονίσουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.  Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνδρες στους οποίους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών και εκείνοι που βρίσκονται σε χηρεία.
Οι δομές που επιλέχθηκαν ανήκουν σε:
-Δήμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου αυτών
-Επιχειρήσεις του ιδιωτικού δικαίου ή εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 741 του αστικού κώδικα, που νομίμως έχουν τη δυνατότητα παροχής αυτών των υπηρεσιών.
  Προϋποθέσεις
Οι μητέρες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
α) να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα ή
β) να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ: Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας, Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας – Stage, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης) ή
γ) να είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ή
δ) να είναι άνεργες και να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες πριν από τη δημοσίευση της πρόσκλησης.
Εξαιρούνται οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού).
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο γυναίκες που είναι μητέρες βρεφών, νηπίων, παιδιών, που:
-έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή είναι Ελληνίδες ομογενείς ή είναι αλλοδαπές από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
-έχουν οικογενειακό εισόδημα το οποίο δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ για όσες έχουν έως 2 παιδιά, 35.000 ευρώ για όσες έχουν 3 ή 4 παιδιά και 40.000 ευρώ για όσες έχουν από 5 παιδιά και άνω.
Της Βίκυς Βετουλάκη

***Παράταση στη 2η ανάρτηση μέχρι 2 Αυγούστου για την Κηπούπολη
Παράταση δίδεται από το Δήμο Καλαμάτας μέχρι τις 2 Αυγούστου όσον αφορά στη 2η ανάρτηση της πράξης εφαρμογής για το σχέδιο πόλης περιοχής Κηπούπολης. Η παράταση χορηγείται για την υποβολή τυχόν ενστάσεων, ως προς τις ρυθμίσεις που προβλέπονται από την πράξη εφαρμογής (τακτοποίηση οικοπέδων, εισφορές, ιδιοκτησιακό καθεστώς κ.λπ.). Τα σχέδια και λοιπά στοιχεία έχουν αναρτηθεί στον α΄ όροφο του Διοικητηρίου, στο γραφείο 127. Πληροφορίες: Σωτηρία Τσιάλα, τοπογράφος μηχανικός, γραφείο 325, στο γ΄ όροφο του Διοικητηρίου, τηλ. 27213 61825. - 


*** Νέος Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ο Κωνσταντίνος Μασσέλος          
           
«Λευκός καπνός»… βγήκε από την Πρυτανεία της Τρίπολης. Μετά την ψηφοφορία νέος πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αναδείχθηκε ο  Κωνσταντίνος Μασσέλος, ο οποίος εξελέγη με 68 ψήφους έναντι του Παντελεήμονος Σκλιά, που έλαβε 54 ψήφους.


***Φωτιά στον Ταΰγετο Τελευταία
        Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή Ξεροβούνα , στο σημείο έχουν φθάσει 5 οχήματα της Πυροσβεστικής μαζί με το Διοικητή, αλλά το δύσβατο της περιοχής δεν επιτρέπει τα οχήματα να πλησιάσουν. Έτσι γίνονται πτήσεις από PZ, ενώ πριν λίγα λεπτά ξεκίνησε την προσέγγιση του σημείου πεζοπόρο τμήμα 10 ατόμων. - 

***Εγκρίθηκε η ανάπλαση στην παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας         
            Ενισχύονται τα δρομολόγια προς Βέργα
 Εγκρίθηκε η επικαιροποιημένη μελέτη για την ανάπλαση παραλιακής ζώνης – τμήμα από Πανελλήνιο μέχρι την οδό Λεωνίδου, προϋπολογισμού 1.520.000 ευρώ με ΦΠΑ και η υποβολή σχετικής πρότασης χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ 2007-2013, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη είχε απορριφθεί κατ' αρχήν από τη Λιμενική Επιτροπή, αλλά ο Δήμος ευελπιστεί ότι, όταν λειτουργήσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, η απόφαση θα αλλάξει.
Πάντως, στην προχθεσινή συνεδρίαση η μελέτη καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Τρεις («Αλλαγή», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Δίκτυο») ψήφισαν «παρών», ενώ η «Πρωτοπορία» την καταψήφισε. Μάλιστα, ο Στ. Μπεχράκης επανέλαβε τον αποσπασματικό τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει κάποια έργα στην πόλη.
Επίσης, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση το Σώμα προχώρησε στην εκλογή νέου γραμματέα, που είναι ο Ευστράτιος Κελλαράκος, από την «Πρωτοπορία».
Επιπρόσθετα, εγκρίθηκε η οριοθέτηση χώρων για εμπορική χρήση στο πεζοδρόμιο των οδών Φαρών και Πλάτωνος. Ελήφθη δε απόφαση σχετικά με την οριοθέτηση των κοινοχρήστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και για εμπορικές χρήσεις, στο δυτικό πεζοδρόμιο της οδού Φαρών και στο νότιο πεζοδρόμιο της οδού Πλάτωνος, που τελούν υπό ανάπλαση.
Τέλος, υπήρξε τροποποίηση σύμβασης με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ. Συγκεκριμένα,  εγκρίθηκε η τροποποίηση – επέκταση της σύμβασης, με την προσθήκη του δρομολογίου Καλαμάτα – Βέργα, 2 φορές την ημέρα και 6 φορές την εβδομάδα.  Α.Π.
 
*** Διαμαρτυρίες δημοτών για προσλήψεις «γαλάζιων ημετέρων» στην καθαριότητα          
           Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της προκήρυξης με διαδικασίες ΑΣΕΠ, σχετικά με την πρόσληψη 29 υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διαρκείας 8 μηνών. Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στην Υπηρεσία και όποιος έχει νόμιμο συμφέρον μπορεί να υποβάλει ένσταση.
Ο δήμαρχος Παν. Νίκας, σε δηλώσεις του, τόνισε πως οι 29 υπάλληλοι θα χρησιμοποιηθούν, κυρίως, στην Υπηρεσία Καθαριότητας, ενισχύοντάς τη σημαντικά, χωρίς όμως να αποκαθίστανται τα μεγάλα κενά σε προσωπικό που αυτή έχει.
Επίσης, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Καλαμάτας και τους επισκέπτες να βοηθήσουν το Δήμο, ιδίως το Σαββατοκύριακο, όταν ο πληθυσμός της πόλης και των περιχώρων διπλασιάζεται.
Η εναπόθεση των απορριμμάτων τις βραδινές ώρες στους κάδους, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση των υποπροϊόντων της περιποίησης των κήπων, καθώς και η εναπόθεση των ογκωδών αντικειμένων σε συνεννόηση με την Υπηρεσία, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία της πόλης και των τοπικών διαμερισμάτων.
Από την άλλη πλευρά, ένας αριθμός δημοτών επικοινώνησε χθες με την εφημερίδα και κατήγγειλε ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν δεν ήταν οι κατάλληλες. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να μιλούν περί προσλήψεων «ημετέρων της Δημοτικής Αρχής».
Χαρακτηριστικά μας έλεγαν ότι πατέρας άνεργος με πέντε (5) παιδιά και γυναίκα με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν προσελήφθη. Το ίδιο έγινε και με αρκετές άνεργες μητέρες με παιδιά. Όταν τους υπενθυμίσαμε ότι μπορούν να κάνουν ένσταση για να βρουν το δίκιο τους, μας είπαν αφοπλιστικά ότι δεν έχουν τα χρήματα που απαιτούνται για να κάνουν την αίτηση.
Άσχετα με το βαθμό υπερβολής ή όχι που μπορεί να υπάρχει στα λεγόμενά τους, φαίνεται ότι και στην πόλη της Καλαμάτας το κοινωνικό σώμα πάσχει. Υπάρχουν άνθρωποι που αναγκάζονται από την οικονομική κρίση να πονούν, να πεινούν, να πεθαίνουν. Αυτή η κατάσταση σπρώχνει όλο και περισσότερους πολίτες στα όρια. Και η πραγματικότητα αυτή δε γνωρίζει κανείς πού μπορεί να οδηγήσει. Εκείνο σίγουρα που δε χρειάζεται είναι ο Δήμος Καλαμάτας να λειτουργήσει για άλλη μια φορά με παλαιοκομματική νοοτροπία. Πρέπει να στρέψει πραγματικά πάνω από τον κόσμο που υποφέρει και να του φερθεί με τον ανάλογο σεβασμό και αξιοπρέπεια.
-
*** Ο βουλευτής της Χ.Α. Παναγιώταρος το Σάββατο στην Καλαμάτα         
          
Ο βουλευτής Β' Αθήνας της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος θα είναι ο ομιλητής σε εκδήλωση στα γραφεία του κόμματος της στην Καλαμάτά το Σάββατο 27 Ιουλίου στις 8:30 μ.μ. που θα έχει ως θέμα τις "Τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις".
Η επίσκεψη αυτή έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι γίνεται μια εβδομάδα μετά το, μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο, του Σαββάτου και μια πριν (4 Αυγούστου) τη πανελλαδική συγκέντρωση που φαίνεται να ετοιμάζει η  Χρυσή Αυγή στην Καλαμάτα.
***Σαν σήμερα ...στις 24 Ιουλίου         
         
Πριν 94 χρόνια στη Μεσσηνία
 ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΕΘΑ ότι μετά την απόφασιν της Αγγλικής Κυβερνήσεως προς ίδρυσιν εν Μεσσηνία αεροδρομίου χάριν της εναερίου συγκοινωνίας Λονδίνου – Ινδιών, αφικνείται κατ’ αυτάς εις την πόλιν μας επιτροπή εκ 4 Άγγλων αεροπόρων, ήτις κατόπιν λεπτομερούς εξετάσεως των συνθηκών και ακριβούς υπολογισμού όλων των τεχνικών ζητημάτων, θα υποβάλη την έκθεσίν της εις το παρά τη Αγγλική Πρεσβεία Αθηνών αεροπορικόν γραφείον τον οποίον ακολούθως θα διατάξη την μεταφοράν όλων των δια την ίδρυσιν αεροδρομίου απαιτουμένων υλικών.
  -ΣΗΜΕΡΟΝ Τετάρτην ώραν 7.30 μ.μ. τελούνται μετά πάσης μεγαλοπρεπείας τα εγκαίνια του νέου μεγάλου παρά την Κάτω Πλατείαν Εδωδιμοπωλείου των Γεωργίου Χρηστέα και Σίας. Οι ευαρεστούμενοι παρακαλούνται, όπως προσέλθουν κατά την τέλεσιν των εγκαινίων.
  -Η Νομαρχία κατόπιν των διατυπωθέντων παραπόνων ηύξησε την τιμήν των πωλουμένων εν τη αγορά καρπουζίων και πεπονίων, των μεν πρώτων εις λεπτά 60 κατ’ οκάν, των δε δευτέρων εις λεπτά ογδοήκοντα.
πηγή: Αρχείο "Θάρρους"
Γεγονότα
1793: Η Γαλλία ψηφίζει τον πρώτο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
1908: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, λίγο πριν από τον τερματισμό του μαραθωνίου, ο ιταλός Ντοράντο Πιέτρι σωριάζεται στο έδαφος. Μερικοί θεατές τον βοηθούν να καλύψει τα τελευταία μέτρα, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί. Νικητής ανακηρύσσεται ο αμερικανός Τζον Χέις.
1923: Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα: Στη στεριά, ο μέσος ρους του ποταμού Έβρου. Στη θάλασσα, αποδίδεται στην Ελλάδα κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα, που βρίσκεται πέρα από τα τρία μίλια από τις μικρασιατικές ακτές, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο.
1965: Οι Byrds ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν Mr Tambourine Man.
1974: Χιλιάδες λαού υποδέχονται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 π.μ. τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που φτάνει από το Παρίσι. Στις 4:15 π.μ. ορκίζεται πρωθυπουργός, μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη.
1990: Το Ιράκ κατηγορεί το Κουβέιτ ότι με την υπερπαραγωγή πετρελαίου προσπαθεί να το υπονομεύσει και συγκεντρώνει χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες άρματα μάχης κατά μήκος των συνόρων. (Α' Πόλεμος του Κόλπου)
Γεννήσεις
1783: Σιμόν Ντε Μπολιβάρ, «απελευθερωτής» των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής από τον ισπανικό ζυγό και οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Αμερικής. (Θαν. 17/12/1830)
1921: Τζιουζέπε «Πίπο» Ντι Στέφανο, ιταλός τενόρος, ένας από τους μεγαλύτερους λυρικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, παρτενέρ της Μαρίας Κάλλας τη δεκαετία του '50. (Θαν. 3/3/2008)
1958: Μικ Καρν, κύπριος μουσικός, με μεγάλη διεθνή καριέρα ως μέλος του αγγλικού συγκροτήματος Japan. (Θαν. 4/1/2011)
Θάνατοι
1879: Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ποιητής και πολιτικός. (Γεν. 2/8/1824)
1980: Πίτερ Σέλερς, βρετανός κωμικός ηθοποιός. (Δρ Παράξενη Αγάπη, Ροζ Πάνθηρας) (Γεν. 8/9/1925)
2005: Ρίτσαρντ Ντολ, βρετανός επιδημιολόγος, ο πρώτος επιστήμονας που συνέδεσε το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων. (Γεν. 28/10/1912)
Πηγή: sansimera.gr/

*** Η Χρυσηίδα Δημουλίδου την Παρασκευή στην Καλαμάτα         
          
Το Bιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ  και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ διοργανώνουν την Παρασκευή 26/7 και ώρα 8.30 μ.μ. την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Χρυσηίδας Δημουλίδου, στο café-bar LUNA LOUNGE, (Αριστομένους 23, Καλαμάτα).
H συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.
 ***Το Μέγαρο Χορού και τα μαχαιροπίρουνα του ρεβεγιόν…                                                            
        Όλα τα σπίτια, λίγο πολύ, έχουν στα ντουλάπια τους ένα κουτί με πολύ ωραία μαχαιροπίρουνα, γαμήλιο δώρο συνήθως. Τα μαχαιροπίρουνα αυτά μένουν όλο το χρόνο κλεισμένα στο κουτί τους, το οποίο ανοίγει μόνο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, άντε και σε καμιά ακόμη εξαιρετική περίσταση. Αυτό το κουτί με τα μαχαιροπίρουνα μου ήρθε στο μυαλό προχθές, περνώντας έξω από το Μέγαρο Χορού, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά, για την πρεμιέρα του Φεστιβάλ Χορού. Ελπίζω η επόμενη φορά που θα ανοίξει να μην είναι του χρόνου, στην πρεμιέρα του επόμενου Φεστιβάλ Χορού… Επειδή το Μέγαρο Χορού δεν είναι… μαχαιροπίρουνα για ρεβεγιόν, θέλω να πιστεύω ότι ο Δήμος από εδώ και πέρα θα το έχει συνέχεια ανοιχτό και σε λειτουργία. Αλίμονο, αν περίμενε η Καλαμάτα 18 ολόκληρα χρόνια και αν δόθηκαν 13.000.000 ευρώ για να ανοίγει αυτό το κτήριο μόνο μια φορά το χρόνο! Δε βλέπω, όμως, από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας να υπάρχει εκείνη η θέρμη, ώστε το Μέγαρο Χορού να μπει σε φουλ λειτουργία. Αντίθετα, διαβάζω διάφορες δηλώσεις για δυσβάσταχτο κόστος λειτουργίας, που προσεγγίζει το 1.000.000 ευρώ το χρόνο, και το οποίο δεν υπάρχει στα δημοτικά ταμεία. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι ύστερα από επαφές του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρο Τουρκολιά, η Τράπεζα ανέλαβε να καλύψει το κόστος για την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας του Μεγάρου Χορού. Δε θυμάμαι, όμως, να συζητήθηκε ποτέ τέτοιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πώς ανατίθεται μια μελέτη για μια τόσο σημαντική υποδομή της πόλης, χωρίς να έχει γίνει καμία κουβέντα στο κορυφαίο συλλογικό όργανο του Δήμου; Σε μια τέτοια συζήτηση μπορεί να υποβαλλόταν και κάποια άλλη πρόταση, καλύτερη ίσως. Και τι κατευθύνσεις έχουν δοθεί στην Εθνική Τράπεζα; Υπάρχει κάποιο σενάριο που της έχει ζητηθεί να διερευνήσει περισσότερο; Όσο η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη και χειροτερεύει, τόσο θα ακούγεται η οπισθοδρομική άποψη ότι το Μέγαρο Χορού είναι ένα έργο στο οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για να απολαμβάνουν «θεάματα» κάποιοι «κουλτουριάρηδες». Για να σταματήσουν, λοιπόν, να λέγονται τέτοια πράγματα, τα οποία είναι αποπροσανατολιστικά για τον κόσμο, γιατί για το κακό το ριζικό μας δε φταίει ούτε το Μέγαρο ούτε και το Φεστιβάλ Χορού, ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να ανοίξει ένα σοβαρό διάλογο στο Δημοτικό Συμβούλιο και την πόλη γι’ αυτό το εξαιρετικό θέατρο που απέκτησε, όχι μόνο η Καλαμάτα ή η Μεσσηνία, αλλά η Πελοπόννησος ολόκληρη. Να εξηγήσουν οι υπεύθυνοι της Δημοτικής αρχής από πού και ως πού το ετήσιο κόστος λειτουργίας έχει εκτιμηθεί ότι θα είναι 1.000.000 ευρώ, να πουν τι θα ήθελαν οι ίδιοι να γίνεται στο Μέγαρο Χορού, πόσο κόσμο χρειάζεται να προσλάβουν, αν υπάρχουν άνθρωποι που να μπορούν να το λειτουργήσουν, κάθε πότε θα ανοίγει, τι παραστάσεις θα φιλοξενεί, σε ποιον κόσμο θα απευθύνονται. Όσο συντηρείται η σημερινή θολή εικόνα γύρω από το κόστος και το πώς θα διοικείται το Μέγαρο, τόσο πιο απόμακρος θα είναι ο κόσμος απέναντί του, κάτι που δεν πρέπει να συμβεί. Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι κάποιοι, από την πρώην Δημοτική Αρχή του Γιώργου Κουτσούλη, αυτές τις ημέρες θυμήθηκαν τον Βασίλη Κοσμόπουλο. Ευτυχείς από το γεγονός ότι το Μέγαρο, επιτέλους, άνοιξε και, μάλιστα, ως έργο είναι ωραίο και άρτιο, αφήνουν μπηχτές για τον Βασίλη Κοσμόπουλο, επειδή είχε διαφωνήσει έντονα με τον τρόπο που ξεκίνησε να το φτιάχνει η τότε Δημοτική Αρχή. Θυμίζουμε ότι αφέθηκε στα συρτάρια η έτοιμη και μάλλον ακριβοπληρωμένη μελέτη Σκρουμπέλου και όλα ξεκίνησαν πάλι από την αρχή, με το σύστημα μελέτη-κατασκευή. Το ποιος δικαιώθηκε είναι υποκειμενικό. Προφανώς η Δημοτική Αρχή Κουτσούλη θα δηλώνει δικαιωμένη γιατί έγινε το έργο, όμως δικαιωμένη θα μπορούσε να δηλώνει και η πλευρά Κοσμόπουλου, γιατί χρειάστηκε να περάσουν περίπου δέκα χρόνια μέχρι να παραδοθεί... Αφήστε που το έργο δεν έχει τελειώσει, χρειάζεται και άλλη εργολαβία τόσο για τη συμπλήρωση του εξοπλισμού του Μεγάρου όσο και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Ας είναι, όμως, καλά ο Μεσσήνιος πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς… Δεν μπορεί, θα φροντίσει εκείνος να λυθεί και αυτό το πρόβλημα ημών των Μεσσηνίων. Πόσες φορές ακούμε κάθε μέρα ευχαριστίες και άλλες εκφράσεις ευγνωμοσύνης προς τον πρωθυπουργό από δημάρχους, προέδρους συλλόγων και τόσους άλλους παράγοντες; Το πιο πρόσφατο είναι η υπόθεση του δρόμου Καλαμάτας-Ριζόμυλου, όπου στη συνέντευξη του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλη Αγγελάκα και των δημάρχων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος, αυτό που επαναλαμβανόταν συνεχώς ήταν το «ευχαριστούμε το συμπατριώτη μας πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά». Έτσι έδειξε η τηλεόραση. Στο ίδιο δελτίο ειδήσεων είδα πάλι το δήμαρχο Καλαμάτας να ευχαριστεί τον Αντώνη Σαμαρά και για το έργο του Μεγάρου Χορού, γιατί το υποστήριξε όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού. Μα, αυτονόητο δεν είναι ότι ένας υπουργός Πολιτισμού θα υποστήριζε ένα τέτοιο έργο, από όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν καταγόταν; Για σκεφθείτε, δηλαδή, να είναι κάποιος υπουργός Πολιτισμού, να έχει ένα Μέγαρο Χορού, που να είναι στα τελειώματα και να μην το υποστηρίξει… Και πόσες ακόμη ευχαριστίες δεν έχουμε ακούσει για τον πρωθυπουργό, επειδή δεν πρόκειται να αδικήσει τη Μεσσηνία και θα μας δώσει τις πολυπόθητες φυλακές, επειδή ενδιαφέρεται προσωπικά για το πρόβλημα της ανασφάλειας και της παραβατικότητας που υπάρχει στη Μεσσήνη, επειδή έχει δώσει εντολές να γίνει σταθμός του ΕΚΑΒ στην Πύλο κ.λπ. Όταν, λοιπόν, οι δήμαρχοι, οι πρόεδροι φορέων και συλλόγων αισθάνονται τόσο υποχρεωμένοι απέναντι στον πρωθυπουργό, πώς να μην προχωρήσει μετά εκείνος με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στις «μεταρρυθμίσεις»; Τι τον νοιάζουν, εξάλλου, ένα δήμαρχο οι «μεταρρυθμίσεις»; Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να τον βοηθήσει ο πρωθυπουργός να κάνει κανένα έργο, γιατί αυτό είναι και το μόνο κριτήριο με το οποίο συνεχίζουμε να ψηφίζουμε… Καραμαχίλης -

*** Για μια μη προβληματική κοινωνία…

        Η δημοκρατική έκφραση πρέπει να σταματά εκεί που αρχίζουν οι ελευθερίες των υπολοίπων, δήλωσε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας, σχετικά με την ανάκληση της άδειας για το φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής στην Καλαμάτα. Με αυτή τη γενική θέση δε θα διαφωνήσει κανένας, φαντάζομαι. Όμως, όταν το Μάιο δινόταν η άδεια, ήταν ή όχι γνωστό ότι ο Αύγουστος είναι η καρδιά της τουριστικής περιόδου; Ήταν ή όχι αναμενόμενο ότι θα υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις από την πραγματοποίηση αυτού του φεστιβάλ; Θα έπρεπε ή όχι οι φορείς να σκεφθούν σοβαρά πριν δοθεί η άδεια; Άλλωστε, είναι υποχρέωσή τους να κρίνουν κοιτώντας μπροστά και όχι να δίνουν απαντήσεις και όταν έρθει η ώρα… βλέπουμε. Η κοινωνία της οποίας η καθημερινότητα των πολιτών δε διέπεται από κανόνες και αισθητική, όχι μόνο δεν έχει κανένα ενδιαφέρον, αλλά είναι και άκρως προβληματική. Οι φορείς, που κινούνται ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος, αλλά και το δήθεν των πολιτών, με κεντρικό άξονα την ιδιοτέλεια και το εγώ, συνθέτουν μία καταδικασμένη κοινωνία. Τη σοφία του μυαλού την αποκτάς με τη γνώση. Τη σοφία της ψυχής, όμως, την αποκτάς με θυσίες, και ντύνοντάς τη με ψέματα, επιδεικνύεις τα ρούχα της ψυχής σου, άσχετα αν νομίζεις ότι κοροϊδεύεις τους άλλους. Κάποιοι πείθονται. Για κάποιους το ψέμα είναι οφθαλμοφανές. Το μέλλον μιας κοινωνίας, όμως, δεν είναι ποτέ οι δήθεν μάγκες. Ας τελειώνουμε, επιτέλους, με αυτούς. Γιατί όσο και να κραυγάζουν για τη δύναμή τους, δεν είναι τίποτε άλλο από μικρούτσικα εφήμερα ανθρωπάκια… Άντα Αποστολάκη - 

*** Το αυθεντικό και το επιτηδευμένο          
 Της Μαρίας Νίκα
 Επιτηδευμένο λέμε το «φτιαχτό», αυτό που στερείται φυσικότητας, το προσποιητό. Ε, λοιπόν, αυτή η λέξη μου έρχεται στο μυαλό, κάθε φορά που ακούω για «τουριστική ανάπτυξη», για «αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος» και για «ικανοποίηση του τουρίστα πελάτη», προκειμένου να επιστρέψει στον τόπο του, να μας διαφημίσει και να μας στείλει κόσμο. Τελευταία, έχει κάνει την εμφάνισή του και ο όρος «γαστρονομικός τουρισμός».
Τέτοιες φράσεις μού δίνουν την αίσθηση ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το πώς θα πάρουμε τα λεφτά του επισκέπτη. Δηλαδή, εάν αυτό θα γίνει με το να δείξουμε ποιότητα, ε, τότε, τι να κάνουμε, θα αναγκαστούμε να γίνουμε και ποιοτικοί.
Μόνο που την ποιότητα δεν την αποκτάς με το ζόρι για να σου αποφέρει χρήματα, πρέπει να υπάρχει μέσα σου. Και είναι πολύ δύσκολο - αν όχι ακατόρθωτο - να λειτουργήσει σε ένα είδος μαζικού τουρισμού.
Για παράδειγμα, το πιο νόστιμο και καλομαγειρεμένο φαγητό της ζωής μου το είχα φάει πριν από χρόνια στη Γαύδο και την Ικαρία, προορισμούς «μη τουριστικούς». Ντόπιο μυρωδάτο κατσίκι, που είχε βοσκήσει θυμάρι και ρίγανη, μαγειρεμένο με τα πιο αγνά υλικά, από ανθρώπους που τα καλοκαίρια συντηρούν και ένα ταβερνάκι, παράλληλα με τις άλλες ασχολίες τους, αγροτική καλλιέργεια και κτηνοτροφία.
Αυτοί οι απλοί νησιώτες δεν πήγαν ποτέ σε σχολές μαγειρικής, ούτε τους δίδαξε κανένας διάσημος σεφ την τοπική κουζίνα. Μεγάλωσαν με αυτή, είναι ο τρόπος ζωής τους. Χρησιμοποιούν λίγα υλικά και καλά, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια να εντυπωσιάσουν. Κι όταν σου προσφέρουν με σεβασμό από το φαγητό που τρώει και η οικογένειά τους, το κρέας από τη στάνη τους, την ντομάτα από το μποστάνι τους και το τυρί που έχουν φτιάξει οι ίδιοι, δεν έχουν στο νου τους τα λεφτά σου. Έτσι κι αλλιώς, δεν κάνουν αυτή τη δουλειά για να πλουτίσουν, αλλά για να ζήσουν. Και χαίρονται αυθόρμητα, όταν σε βλέπουν ευχαριστημένο. Τότε η αυθεντικότητα βρίσκει το νόημά της και οι διακοπές είναι πραγματικά ελληνικές.


*** Η έναρξη του Φεστιβάλ Χορού

       Παρά το γεγονός ότι πολλές φορές έχουν ακουστεί φωνές διαμαρτυρίας για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Χορού, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης, θα διαφωνήσω με την άποψη αυτή, πιστεύοντας βαθιά ότι ο πολιτισμός δεν αποτελεί πολυτέλεια. Όμως… Σ’ αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, έχω την πεποίθηση ότι η επιλογή των καλλιτεχνικών σχημάτων πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή. Όταν οι παραστάσεις, για λόγους οικονομικούς, είναι λιγότερες, θα πρέπει να προσέχονται πολύ τα σχήματα που επιλέγονται. Έχουμε παρακολουθήσει στο Φεστιβάλ Χορού παλαιότερα εκπληκτικές παραστάσεις μοντέρνου χορού και από μικρά, από άποψη χορευτών, σχήματα. Το «Drumming» της Βελγίδας Αν Τερέζας Ντε Κέερσμακερ είναι, κατά την άποψή μου, το είδος του μοντέρνου χορού που είναι καλό μεν να το δεις για 10 λεπτά, ώστε να γνωρίζεις ότι υπάρχει κι αυτό, αλλά ούτε από τεχνική ούτε και από αισθητική άποψη μου άρεσε. Και επειδή δεν είμαι ειδική στο χορό, παρά το γεγονός ότι λατρεύω να τον παρακολουθώ, όπως υποθέτω οι περισσότεροι θεατές, μου ήταν αδύνατον να κρίνω αν ο τάδε χορευτής ή η τάδε κίνηση ήταν εκπληκτική ή κακή. Η μουσική επίσης, αρκετές φορές μού τρυπούσε το μυαλό. Επειδή, λοιπόν, έχω την εντύπωση ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας δεν απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε επαΐοντες του είδους, θα ήθελα η μεγάλη μερίδα των θεατών να απολαμβάνει τις παραστάσεις. Αυτά για το μέλλον… Άντα Αποστολάκη - 

***
 
***  ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :  

~** Σάρωσαν τα μετάλλια στη Βουλγαρία οι Μεσσήνιες αθλήτριες          
            Με πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις και κορυφαίες διακρίσεις επέστρεψαν οι αθλήτριες της αγωνιστικής ομάδας ρυθμικής του Φιλογυμναστικού Ομίλου Καλαμάτας, από τη  Βουλγαρία. Κατά την εξαήμερη παραμονή τους στη γειτονική χώρα έλαβαν μέρος σε δύο διεθνείς διασυλλογικούς αγώνες στο «Οlympia  cap» στο Μπουργάς και το «Ntiliana cap» στο Μπάζαρτζικ. Οι πέντε αθλήτριες του καλαματιανού συλλόγου, βρέθηκαν αγωνιζόμενες απέναντι σε  δεκάδες αθλήτριες η κάθε μια στην κατηγορία της, προερχόμενες από δέκα και πλέον χώρες.
Τα κορίτσια συνόδευσαν η τεχνική σύμβουλος του συλλόγου Μπέλα Καρατάντσεβα και η πρόεδρος Βούλα Κουβάτσου.
Αναλυτικότερα, στο «Olympia cap»:
Η Φωτεινή Μπούνα στην κατηγορία νεανίδων κατέκτησε 1η θέση στην μπάλα, 2η θέση στο σύνθετο ατομικό, 3η θέση στο στεφάνι, ενώ της απονεμήθηκε και ο τίτλος «miss αγώνα».
Η Μυρτώ Αθανασουλάκη στην κατηγορία κορασίδων κατέκτησε 1η θέση στο σύνθετο ατομικό, 1η θέση στο στεφάνι, 4η θέση στις κορίνες. Η Ζωή Πουλοπούλου στην κατηγορία κορασίδων κατέκτησε 2η θέση στο στεφάνι 3η θέση στο σύνθετο ατομικό, 3η θέση στη μπάλα.
Η Φωτεινή Μπάκα στην κατηγορία παγκορασίδων κατέκτησε 1η θέση στην μπάλα, 3η θέση στο σύνθετο, 3η θέση στο ελεύθερο.
Η Έφη Ρεμπάκου στην κατηγορία παγκορασίδων  κατέκτησε την 1η θέση στο στεφάνι, 4η θέση στο σύνθετο ατομικό, 5η θέση στο ελεύθερο.
Στο «Ntiliana cap»:
Η Φωτεινή Μπούνα στην κατηγορία νεανίδων κατέκτησε  1η θέση στο σύνθετο ατομικό, 1η θέση στο στεφάνι   2η θέση στην μπάλα.
Η Μυρτώ Αθανασουλάκη  στην κατηγορία κορασίδων κατέκτησε 1η θέση στο στεφάνι 3η θέση στο σύνθετο ατομικό.
Η Ζωή Πουλοπούλου στην κατηγορία κορασίδων κατέκτησε, 3η θέση στη μπάλα, 7η θέση στο σύνθετο ατομικό.
Η Φωτεινή Μπάκα στην κατηγορία παγκορασίδων κατέκτησε 2η θέση στο ελεύθερο, 4η θέση στο σύνθετο.
Η Έφη Ρεμπάκου στην κατηγορία παγκορασίδων  κατέκτησε την 2η θέση στο σύνθετο ατομικό ,2η θέση στο σχοινάκι, 2η θέση στο ελεύθερο.
Η κ. Μπέλα  Καρατάντσεβα  βραβεύτηκε για την καλύτερη και πρωτότυπη σύνθεση προγράμματος για την μπάλα της αθλήτριας Ζωής Πουλοπούλου .
Με την ολοκλήρωση των αγώνων στα δύο διεθνή μίτιγκ στη Βουλγαρία, έκλεισε η φετινή αγωνιστική χρονιά για τον καλαματιανό σύλλογο, επιβεβαιώνοντας την εκπληκτική ανοδική πορεία που έχει τα τελευταία χρόνια ο  Φ.Ο.Κ.. Ενδεικτικό είναι ότι στους αγώνες που έλαβαν μέρος οι αθλήτριές του το 2013 και στους οποίους περιλαμβάνονται πανελλήνια και διασυλλογικά πρωταθλήματα και Διεθνή Μίτινγκ εξασφαλίστηκαν συνολικά 44 μετάλλια (20 χρυσά, 11 ασημένια και 13 χάλκινα)!
Με τη συστηματική προσπάθεια όλων των προπονητριών, με επικεφαλής την τεχνική σύμβουλο του συλλόγου Μπέλα Καρατάντσεβα, που με τη άρτια τεχνική κατάρτιση και εμπειρία, προετοίμασε την ομάδα τόσο καλά, ώστε οι αριθμοί μεταλλίων και η κατάταξη των αθλητριών στη τελική βαθμολογία, να αφήσουν το Δ.Σ. αλλά και όλους που βρίσκονται κοντά στο σύλλογο ικανοποιημένους.
Πλέον ακολουθούν ολιγοήμερες διακοπές για τις αθλήτριες της αγωνιστικής ομάδας, αφού έχει προγραμματισθεί η έναρξη προετοιμασίας για τη νέα χρονιά τη Δευτέρα 29 Ιουλίου.

*** Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος  μέσα από  ερασιτεχνικά  Βίντεο :

784 *** Παράλια Ουρανόπολης από πλοίο   2013: http://youtu.be/EksaOZDYL9g ,

712 *** ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ  Χαλκιδικής 2013  ^: http://youtu.be/Ai1lPkssv1g ,
***871  Αρσανάς  Ι Μ  Χιλιανδαρίου 2013 Γιοβάνιτσας: http://youtu.be/OH2fPxvdmus ,

*** 879 Αρσανάς Ι Μ  Ζωγράφου  2013: http://youtu.be/uXlAuWmeBVU ,
*** 827 Αρσανάς Κωνσταμονίτου 2013: http://youtu.be/eNl7pYciLIs , 

*** 915 Αρσανάς Μονής Δοχειαρίου  2013: http://youtu.be/9QxFmWrx-W8 ,
*** 956 Αρσανάς Μονής Δοχειαρίου  2013: http://youtu.be/lIsPSLmiE8Y  ,

*** 987 ΔΑΦΝΗ  γιά Ι Μ  ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ  2013: http://youtu.be/YWeb7BHRvhw ,
*** 941 Ι Μ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ 2013: http://youtu.be/iAt-cwbRjH0 ,
*** 818 ΑΡΣΑΝΑΣ ΓΙΟΒΑΝΙΤΣΑΣ πλησιάζοντας 2013: http://youtu.be/hpnSdfJoW9Y ,
*** 887 ΑΡΣΑΝΑΣ Ι Μ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 2013: http://youtu.be/hXmLKJW4CYQ ,
*** 857 Αρσανάς Γιοβάνιτσας  2013: http://youtu.be/Z3p0O6OZ7aE , 
 896 Αρσανάς Κωνσταμονίτου 2013: http://youtu.be/OppToLVuQog ,
894 Αρσανάς Ι Μ Κωνσταμονίτου 2013: http://youtu.be/x8jRlWXlzP0 ,
882 Αρσανάς Μονής Ζωγράφου Βουλγάρικο) 2013: http://youtu.be/u-172FWecgQ ,
825 Αρσανάς Σέρβικου Γιοβάνιτσας 2013: http://youtu.be/00daXbRc8Jg ,
973 Ι Μ  ΑΓΙΟΥ  ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ  Ρώσικη )  2013: http://youtu.be/y4ZVEFvizM8,,
919 Ι Μ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ 2013:  http://youtu.be/PFO00YlgMmc  ,
985 Ι Μ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ 2013: http://youtu.be/oZCSJe8NBKQ ,
934 Ι Μ Ξενοφώντος 2013: http://youtu.be/aQEHOM8_uoI  ,
015 Ι Μ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ  2013 από ξενώνα: http://youtu.be/aevSE5o3j2E ,
927 Ι Μονής Δοχειαρίου 2013: http://youtu.be/dy-wvb-W1dA ,
~ 950 ΙΜ   Αγίου Πασντελεήμωνα   2013: http://youtu.be/fFNciuWI0No ,
~ - Στην Ι Μ  Σίμωνος Πέτρας  2013: http://youtu.be/l1CFtIsdc3Q ,


*** ~  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2013 :
  ~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/07/01-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Ιουλίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/07/02-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02 Ιουλίου 2013 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/07/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Ιουλίου 2013 .-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/07/03-2013.html   , Άρωμα από Ελλάδα Τετάρτη 03 Ιουλίου 2013 .-
 ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/07/04-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Πέμπτη  04 Ιουλίου  2013 .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  05  Ιουλίου  2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , Ενημέρωση από όσα γράφονται Παρασκευή 05 Ιουλίου 2013 .-
 ~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , ΥΓΕΙΑ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ -  Ιατρικά  Θέματα  ,  Παρασκευή  05  Ιουλίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/06-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Ιουλίου 2013 .-
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  05  Ιουλίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Ιουλίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/07/06-2013.html , Αυτά  που  γράφονται και  αυτά που μας γράφουν  Σάββατο 06  Ιουλίου  2013 .-
 ~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/07-2014.html , Το αγιάζι τηςς ενημέρωσης Κυριακή 07 Ιουλίου 2014 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/07/07-2013.html  , Ότι γράφεται και ότι βρήσκουμε Κυριακή 07 Ιουλίου 2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/07/08-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  08 Ιουλίου  2013 ,-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/07/09-2013.html , Τ ο  αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  09 Ιουλίου  2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/07/09-2013.html  , ΄Διαδρομές-επισκέψεις στο Άγιο Όρος Περιβόλι της Παναγίας Τρίτη 09 Ιουλίου 2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/07/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 .-
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/07/10-2013.html  , Υγεία  γιά  Όλους  - Ιατρικά  Θέματα  Τετάρτη   10  Ιουλίου  2013 .-
~   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/07/11-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html , Γράφοντε  και  σας τα  γράφουμε ,  Πέμπτη  11  Ιουλίου  2013 .-
 ~   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/07/12-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή   12  Ιουλίου  2013
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/07/13-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 13 Ιουλίου 2013 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/07/14-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 14  Ιουλίου  2013 .-
  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/19-20-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σαββατο-Κύριακο  19  καί 20 -21  Ιουλίου  2013.-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/07/14-20-2013.html , Επίσκεψη  στο  Άγιο  Όρος  14  με 20  Ιουλίου  2013 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/07/14-20-2013.html , Διαδρομές  στο  Άγιο  Όρος 14  με  20  Ιουλίου  2013 , Δευτέρα  22-07-2013 , .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/22-2013.html ., Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Δευτέρα  22  Ιουλίου  2013 .-
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/07/14-20-2013.html , Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος από 14  έως  20  Ιουλίου  2013   ,   Τρίτη   23  Ιουλίου  2013 ,
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/07/23-2013.html  , Το αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  23  Ιουλίου  2013.-


http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/07/24-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  24  Ιουλίου  2013 .-


   ~**  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 , =           2576   video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =       1054   video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =           1066  video.-

                                                        Σύνολο  :  4696    βίντεο ανηρτημένα .-
 
  * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-

~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
  
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-
 ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/22-05-2013.html , ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Ιστορικές διαδρομές Αναδημοσίευση Τετάρτη 22-05-2013.-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/06/17-2013.html , Κυριακή στην Αίγινα , Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013.-
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html  , Διαδρομές μέσα από Βίντεο - ερασιτεχνικά- στην όμορφη Ελλάδα  μας : Πέμπτη 27 Ιουνίου  2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html  , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/07/13-2013.html , Από  όσα γράφοντε διαβάζουμε  καί   ακούμε Σάββατο 13  Ιουλίου  2013.- 

***  Ακολουθούν φωτογραφίες από Άγιον Όρος  2013
 
  
 
 stamos01 arfara Greece  2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου