ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

TΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 29/06/2012


TΟ  ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 29/06/2012  :

~** Το Άγιον Όρος είναι γνωστό ως το «περιβόλι της Παναγίας».
 
Ι.Μ.ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ
~ Ως ο κατ\' εξοχήν τόπος που τιμάται, που εμφανίζεται, που ενεργεί και αναπαύεται το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκoυ, ως «ο νοητός της Θεοτόκου και ωραίος Παράδεισος». Σύμφωνα με την παράδοση, το Άγιον Όρος δόθηκε ως κλήρος στην Παναγία από τον ίδιο τον Κύριο: «Έστω ο τόπος ούτος κλήρος σος και περιβόλαιον σον και Παράδεισος, έτι δε λιμήν σωτήριος των θελόντων σωθήναι»..
Ενώ η πρώτη Εύα έπεσε στον αρχέγονο παράδεισο, η δεύτερη Εύα, ως Μητέρα του δεύτερου Αδάμ, ξεδιπλώνει, τη χάρη των ονομάτων της μέσα στο νέο παράδεισο του Αγίου Όρους. Η Κυρία των αγγέλων εμφανίζεται ως Κυρία του αγγελικού τάγματος των μοναχών. Η Κεχαριτωμένη φανερώνει τις χάριτες που απορρέουν από τη χάρη της, μέσα από εικόνες, προσκυνήματα, ευλογημένες αθωνικές γωνιές, γεγονότα της ζωής, προσδοκώμενες ανταποκρίσεις σε αιτήματα, ανέλπιστες απαντήσεις σε δοξολογικά ξεσπάσματα, εμφανίσεις σε εξαγιασμένους ασκητές, μέσα στη κατάνυξη του κελιού ή στην λαμπρότητα του ναού. Παντού και πάντοτε, σε κάθε τόπο και σε κάθε σημείο, ελλοχεύει μια ανεπανάληπτη αφορμή, μια μοναδική ευκαιρία να ζήσει κανείς το αγκάλιασμα της Θεοτόκου.
Δεν υπάρχει ίσως αγιορείτης μοναχός που να μη ζει την Παναγία ως Παναγία του, ως κύρια και πρώτη προσφυγή του, ως αμετάθετο ελπίδα, ασφάλεια και προστασία του, ως πρέσβειρα και μητέρα του, ως πλησίον και μόνιμο σύντροφο του, ως εναγκαλιστή των πληγών και ανάδοχο των δοκιμασιών του.
~
Κάθε ψάλτης από το «Άξιον έστι» θα αρχίσει τα μαθήματά του και με αυτό θα αποδώσει την καλύτερη τέχνη του. Κάθε αγιογράφος ή ξυλο­γλύπτης, τα πρώτα και καλύτερα έργα που θα φιλοτεχνήσει θα απεικονίζουν το θεομητορικό πρόσωπο. Κάθε ησυχαστής σε αυτή θα καταθέσει τη θερμότερη προσευχή του. Κάθε μοναστήρι μια δική της εικόνα θα περιβάλλει με το απαύγασμα της ευλάβειας του.
~
Γεγονότα ιστορικά, ανάγκες καθημερινές, ζωντανά θαύματα, περιστατικά και συγκυρίες, ιδιώματα θεομητορικά αποτυπώνονται σε κάθε εικόνα που κοσμεί με την καλλιτεχνική ομορφιά της και παρηγορεί με την παρουσία της κάθε μονή του Αγίου Ορούς. Έτσι, εκτός από την Παναγία του «Άξιον έστι» στο Πρωτάτο ή την Πορταΐτισσα στη Μονή Ιβήρων, έχουμε την Παναγία του Ακάθιστου στη Μονή Διονυσίου, τη Μυροβλύτισσα στη Μονή Αγίου Παύλου, την Τριχερούσα στο Χιλανδάρι, τη Γοργοϋπήκοο στη Δοχειαρίου, την Οδηγήτρια στην Ξενοφώντος, την Παραμυθία στο Βατοπαίδι, τη Γλυκοφιλούσα στη Φιλόθεου και πλήθος άλλων.
 
Ι.Μ.ΣΤΑΥΡΟΝΗΚΗΤΑ

~**
ΠΑΝΑΓΙΑ  ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ
~ Η θαυματουργή Πορταΐτισσα, ή εξέχουσα μεταξύ των θεομητορικών εικόνων του "Αθω, ήταν αρχικά φυλαγμένη, καθώς διασώζει ή παράδοση, στη μικρασιατική Νίκαια. Μια ευσεβής γυναίκα με τον μοναχογιό της την είχαν τοποθετήσει μέσα στην ιδιόκτητη εκκλησία τους και την τιμούσαν.
Στά χρόνια της δεύτερης εικονομαχίας Βασιλικοί κατάσκοποι ανακάλυψαν την εικόνα και απείλησαν τη γυναίκα πώς θα τη σκοτώσουν αν δεν τους δωροδοκήσει. Εκείνη υποσχέθηκε ότι την επομένη θα τους έδινε τα χρήματα. και τη νύχτα, αφού προσευχήθηκε μπροστά στην εικόνα, τη σήκωσε με ευλάβεια, κατέβηκε στην παραλία και την έριξε στη θάλασσα λέγοντας:
~**  ΚΤΙΤΟΡΙΣΣΑ Η ΒΗΜΑΤΑΡΙΣΣΑ- Ι.Μ. ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΡΙΑ
~  Όταν κάποτε έγινε επιδρομή των Αράβων στη μονή, ο ιεροδιάκονος και βηματάρης (επιμελητής του ιερού βήματος και συνεπώς, υπεύθυνος για τα άγια λείψανα και λοιπά κειμήλια που φυλάσσονται εκεί) πρόλαβε και έκρυψε μέσα στο φρεάτιο της Αγίας Τράπεζας(Αρχαϊκό χωνευτήρι) μια πολύτιμη εικόνα της Θεοτόκου και ένα Σταυρό τοποθετώντας μπροστά τους μια αναμμένη λαμπάδα. Το μοναστήρι λεηλατήθηκε και οι μοναχοί οδηγήθηκαν αιχμάλωτοι στην Κρήτη, από όπου μετά εβδομήντα χρόνια ο επιζήσας ιεροδιάκονος απελευθερώθηκε και επέστρεψε στο μοναστήρι του. Εκεί βρήκε νέους αγνώστους μοναχούς που δεν ήξεραν τίποτα για κρυμμένα κειμήλια. Τότε άνοιξαν το φρεάτιο και βρήκαν τη εικόνα και το Σταυρό όρθια πάνω στο νερό, ενώ η λαμπάδα έκαιγε ακόμη.

~** ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ- ΠΡΩΤΑΤΟ ΚΑΡΥΕΣ
ΠΑΝΑΓΙΑ  ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

~
Η θαυματουργή αυτή εικόνα, που φυλάσσεται σήμερα στο ιερό σύνθρονο του Πρωτάτου των Καρύων, βρισκόταν κατά τα τέλη του Ι' αιώνα σε ένα κελί κοντά στις Καρυές που σήμερα φέρει την ίδια επωνυμία "Άξιον εστίν" λόγω του εξής θαύματος : Ενώ ο Γέροντας του Κελλιού απουσίαζε σε αγρυπνία του Πρωτάτου, συνέβη να φιλοξενήσει ο υποτακτικός του, που έμεινε μόνος στο κελλί, κάποιον άγνωστο περαστικό μοναχό μαζί με τον οποίο...
ΠΑΝΑΓΙΑ  ΜΥΡΟΒΛΗΤΙΣΣΑ
~ Η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας αποτελούσε οικογενειακό κειμήλιο του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, ο οποίος με ευλάβεια την φύλαγε στο παρεκκλήσιο του σπιτιού του. Ο Αγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός ήταν ο πρώτος σύμβουλος του Ουάλιδ το έτος 705-715, χαλίφη της Συρίας, για όλα τα αναγκαία θέματα, που αφορούσαν το Χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής αυτής

ΠΑΝΑΓΙΑ  ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΑ
~ Κατά τους χρόνους της βασιλείας του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μονομάχου, το έτος 1020, η αγία εικόνα της Αντιφωνήτριας έκανε το ακόλουθο θαύμα στην Μονή Κωσταμονίτου.
~
Κατά την πρώτη του μηνός Αυγούστου κατά την οποία εορτάζει η αγία Εκκλησία μας την Πρόοδο του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, ο τότε εκκλησιάρχης της μονής ονόματι Αγάθων, ήταν πολύ λυπημένος γιατί η μονή εστερείτο τα αναγκαία προς ευπρέπεια και φωτοχυσία της εκκλησίας. Ήταν παραμονή της εορτής της ανακομιδής του λειψάνου του αγίου Στεφάνου, πολιούχου της μονής και ευρισκόμενος σε τέτοια θλίψη παρακαλούσε τη Θεοτόκο με θερμά δάκρυα, γονατισμένος μπροστά στην αγία της Εικόνα όλη νύχτα. Νηστικός και κουρασμένος καθώς ήταν, αποκοιμήθηκε για λίγο και αμέσως ήλθε σε έκσταση και ακούει φωνή από την εικόνα της Αντιφωνήτριας που του έλεγε να μην λυπάται και στεναχωρείται, γιατί αυτή φροντίζει για κάθε πράγμα στο Άγιον Όρος.
~
Πραγματικά προς διαβεβαίωση των λεγομένων, το πιθάρι της εκκλησίας γέμισε από λάδι καθώς και τα υπόλοιπα δοχεία της μονής από τα αναγκαία προς το ζην. Όταν τα άκουσε αυτά ο Αγάθων ξύπνησε χαρούμενος θαυμάζοντας για την όραση. Αμέσως έφυγε και πήγε στο ναό. Όταν διαπίστωσε ότι το πιθάρι του λαδιού ήταν γεμάτο. Εξεπλάγην και κήρυξε μεγαλόφωνα σε όλους τους αδελφούς το θαύμα.

ΠΑΝΑΓΙΑ  ΠΟΡΤΑΪΤΗΣΑ

~  
Το όνομα της Παλαιολογίνας ήταν Οδηγήτρια Παντάνασσα. Αργότερα σε αντιδιαστολή από άλλες ομώνυμες, επωνομάσθηκε Παλαιολογίνα, από το όνομα της δωρήτριας της, της “ευσεβεστάστάτης Κυρά Μαρίας Ασανίνας Παλαιολογίνας, κυράς της Μολδαβλαχίας”, όπως είναι χαραγμένο σε μικρή χρυσή επιγραφή επικολλημένη επάνω στο αργυρό επένδυμα της εικόνας. Εδώ η Θεοτόκος χαρακτηρίζεται από ένα γλυκό και συνάμα πένθιμο ύφος, ενώ κρατά τον Χριστό τριετή.
~
Η παράδοση αποδίδει πολλά θαύματα στην εν λόγω εικόνα, καθώς αναφέρουν παλαιότεροι πατέρες της μονής. Το σπουδαιότερο είναι το γεγονός ότι κατά την πυρκαϊά του 1762, τότε που ολόκληρο το Καθολικό της μονής έγινε παρανάλωμα του πυρός χωρίς να διασωθεί τίποτε, μόνο η εικόνα αυτή έμεινε αβλαβής μέσα στη φωτιά και βρέθηκε επάνω στη στάχτη στον τόπο που είναι τοποθετημένη σήμερα, δηλαδή στον πρώτο από αριστερά κίονα του κυρίως ναού, στραμμένη προς Νότο.
~** ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ- Ι.Μ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΑ   ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΣ

~ Η εικόνα αυτή βρισκόταν από πολύ παλιά στο καθολικό της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου στον κίονα του αριστερού χορού.
Το 1730 όμως εξαφανίστηκε ξαφνικά από τη θέση της, ενώ οι πύλες του ναού ήταν κλειδωμένες, και βρέθηκε στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Όλοι νόμισαν ότι κάποιος την είχε κλέψει κρυφά και έτσι η εικόνα μεταφέρθηκε πίσω στη θέση της, ενώ οι Βατοπεδινοί πατέρες έλαβαν αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και σφράγισαν τον ναό.
~
Σε λίγη όμως ώρα, όταν ανοίχτηκε η εκκλησία για την ακολουθία, η εικόνα έλειπε και πάλι από τη θέση της και πολύ σύντομα έφτανε είδηση από την Μονή του Ξενοφώντος ότι βρέθηκε και πάλι στην αντίστοιχη θέση του εκεί καθολικού.
~
Οι Βατοπεδινοί πείσθηκαν για το θαύμα και αποφάσισαν να μην αντισταθούν άλλο στη θέληση της Θεομήτορος. Έτρεξαν στη Μονή Ξενοφώντος για να προσκυνήσουν την Οδηγήτρια και για πολύ καιρό της έστελναν λάδι και κερί στην νέα της κατοικία.

~** ΜΥΡΟΒΛΥΤΙΣΣΑ- Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥΠΑΝΑΓΙΑ  ΓΟΡΓΟΕΠΙΚΟΟΣ

~
   Η θαυματουργή αυτή εικόνα της Θεοτόκου βρισκόταν σε κάποιο φημισμένο μοναστήρι της Κωνσταντινούπολης που λεγόταν του Μυρελαίου. Από εκεί την έφερε στο Άγιον Όρος ο άγιος Παύλος ο Ξηροποταμηνός και την αφιέρωσε στη δεύτερη μονή την οποία ίδρυσε (μετά την Ξηροποτάμου) και που έλαβε το όνομά του.
~
Η αγία αυτή εικόνα χάριτι Θεού άρχισε κάποτε να βλύζει μύρο γι΄ αυτό και από τότε ονομάζεται Μυροβλύτισσα. Ενεργεί πολλά θαύματα σ' όσους προστρέχουν σ΄ αυτήν με ευλάβεια και επικαλούνται θερμά τη βοήθεια της Αειπαρθένου.


ΠΑΝΑΓΙΑ  ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑ

~   
 Όπως η Πορταΐτισσα έτσι και η Γλυκοφιλούσα είναι από τις εικόνες εκείνες που διασώθηκαν από την εικονομαχία και μεταφέρθηκαν θαυματουργικά στον Αθω.
~
Ήταν κτήμα της Βικτωρίας, ευσεβούς συζύγου του εικονομάχου συγκλητικού Συμεών, η οποία, για να μην την παραδώση, την έριξε στη θάλασσα. Η εικόνα πλέοντας όρθια στα κύματα έφθασε στον αρσανά της Μονής Φιλόθεου, όπου παρελήφθη με πολλή τιμή και χαρά από τον ηγούμενο και τους πατέρες της Μονής, που είχαν ειδοποιηθή με αποκάλυψη της Θεοτόκου.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ

~  
    Ένα από τα πολλά ονόματα που προσδίδουμε στην Παναγία μας είναι Γοργουπήκοος και η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους από το 1646. Εκεί, όπως αναφέρεται στο ιστορικό της Μονής,\"λάμπει ως πολύφωτος σελήνη, σαν άριστος κυβερνήτης και σοφός οικονόμος το διακυβερνά\", φυλάσσοντας από κάθε προσβολή και επήρρεια τους ασκομένους σε αυτό οσίους πατέρες, αλλά και όσους προστρέχουν σ\' εκείνη με πίστη, ζητώντας την βοήθεια της. Και γενικά διαφυλάττει και γοργώς και προθύμως υπακούει και ελεεί όλους, όσοι την ευλαβούμαστε και την επικαλούμαστε με πίστη.
***
ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΣ - Ι.Μ. ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ (κλικ για το χάρτη)
Ένα από τα πολλά ονόματα που προσδίδουμε στην Παναγία μας είναι Γοργουπήκοος και η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους από το 1646. Εκεί, όπως αναφέρεται στο ιστορικό της Μονής, \"λάμπει ως πολύφωτος σελήνη, σαν άριστος κυβερνήτης και σοφός οικονόμος το διακυβερνά\", φυλάσσοντας από κάθε προσβολή και επήρρεια τους ασκομένους σε αυτό οσίους πατέρες, αλλά και όσους προστρέχουν σ εκείνη με πίστη, ζητώντας την βοήθεια της. Και γενικά διαφυλάττει και γοργώς και προθύμως υπακούει και ελεεί όλους, όσοι την ευλαβούμαστε και την επικαλούμαστε με πίστη.

Όπως αναφέρει στο Συναξάρι Ο όσιος Νικόδημος, στη Μονή του Δοχειαρίου, στο δεξί μέρος της Τραπέζης του Μοναστηρίου, βρισκόταν μια παλαιά εικόνα της Παναγίας. Οι πατέρες της Μονής αναφέρουν ότι είχε αγιογραφηθεί από την εποχή του κτήτορος της Μονής Νεοφύτου, τον 11ο αιώνα. Το έτος 1646, που ήταν ένα έτος πολύ δύσκολο για την Ιερά Μονή, διότι δεν είχε τα απαραίτητα χρήματα για να πληρώσει τους καθορισμένους φόρους στους Τούρκους κατακτητές, ο τραπεζάριος του Μοναστηριού, περνούσε μπροστά από αυτήν την εικόνα συνεχώς, ακόμα και τη νύχτα βαστάζοντας στα χέρια του αναμμένα δαδιά. Μια βραδυά, εκείνο το έτος, λοιπόν, καθώς περνούσε και πάλι μπροστά από την εικόνα της Θεοτόκου, ακούει φωνή να βγαίνει από την εικόνα και να του λέει: \"Μην περνάς από εκεί και μαυρίζεις τον τόπο με καπνό\". Ό μοναχός νομίζοντας ότι κάποιος άνθρωπος φώναξε, καταφρόνησε τη φωνή και δεν έδωσε σημασία. Μετά από λίγες ημέρες, κι ενώ εκείνος συνέχιζε να περνάει μπροστά από την εικόνα με αναμμένα τα δαδιά, ακούει και πάλι τη φωνή να του λέει: \'\"Ώ Μοναχέ αμόναχε, έως πότε θα συνεχίσεις να καπνίζεις τη μορφή μου και να με μαυρίζεις ατιμώντας με;\". Και συγχρόνως με τη φωνή έχασε ο ταλαίπωρος το φως του κι έμεινε τυφλός.\"Ετσι καταλαβαίνοντας το σφάλμα του, ότι δηλαδή καταφρόνησε την πρώτη φωνή και δεν υπάκουσε, κατασκεύασε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και την παρακαλούσε συνεχώς να του συγχωρέσει αυτό το εξ απροσεξίας αμάρτημα και να του χαρίσει το φως του, ώστε βλέποντας την Αγία Εικόνα της να την δοξάζει και να την ευχαριστεί πάντοτε. Και η Παναγία μας, εισάκουσε την προσευχή του και του είπε: \"Ιδού, από σήμερα σου χαρίζω το φως και πρόσεξε στο εξής να μην περάσεις με αναμμένα δαδιά, γιατί εγώ είμαι η Κυρία της Μονής αυτής και γοργά υπακούω σ\' εκείνους που με επικαλούνται και τους χαρίζω τα προς σωτηρία αιτήματά τους, διότι καλούμαι Γοργουπήκοος\".

Από τότε η Αγία αυτή εικόνα ονομάζεται Γοργουπήκοος, γιατί πραγματικά με τα θαυμαστά έργα της συνεχώς αποδεικνύει ότι γρήγορα υπακούει σ\' εκείνους που προστρέχουν σ\' αυτήν με ευλάβεια και πίστη.

Και πραγματικά η χάρη της ενεργεί πάμπολλα θαύματα όχι μόνο στο Άγιο Όρος, αλλά και έξω από αυτό, σε πόλεις και χωριά, σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και σε άλλα μέρη, όπου την ευλαβούνται και την επικαλούνται. Η Παναγία η Γοργουπήκοος είναι πολύ θαυματουργή, ιατρεύει διάφορες ασθένειες, χαρίζει παιδιά σε άτεκνα ζευγάρια, φανερώνει απολεσθέντα αντικείμενα, προστατεύει όσους κινδυνεύουν στη θάλασσα, λυτρώνει όσους αιχμαλωτίζονται, θεραπεύει από τον πονοκέφαλο και την κόπωση, ανορθεί τους παραλύτους, χαρίζει το φως στους τυφλούς, θεραπεύει από θανατηφόρες ασθένειες, διώκει τις ακρίδες από τα χωράφια και άλλα πολλά θαυμαστά που βρίσκονται γραμμένα στη Μονή Δοχειαρίου, ως θαυματουργές επεμβάσεις της Παναγίας της Γοργουπηκόου.

Όταν λοιπόν θεραπεύθηκε από την τύφλωση του ο τραπεζάρης Μοναχός, ονόματι Νείλος, οι πατέρες της Μονής έφτιαξαν στο χώρο αυτό ένα παρεκκλήσι προς τιμήν της Παναγίας της Γοργουπηκόου, αφού η ίδια η Παναγία χαρακτήρισε τον εαυτό της με το επίθετο αυτό. Εκεί τελείται δύο φορές την εβδομάδα η θεία Λειτουργία, εκεί γίνονται οι κουρές των μοναχών και καθημερινά, πρωί και βράδυ, ψάλλονται παρακλήσεις μπροστά στην ιερή εικόνα.

Η πρώτη αγιογραφηθείσα εικόνα της Παναγίας στη Μονή Δοχειαρίου, που έγινε το 1563, την αναφέρει ως Βρεφοκρατούσα, Φοβερά Προστασία και Γοργοεπήκοο. Πρέπει να επισημάνουμε λοιπόν, ότι η Παναγία όταν μίλησε στο μοναχό δεν χρησιμοποίησε για τον εαυτό της κανένα από τα ονόματα που ήταν γραμμένα στην τοιχογραφία, δηλαδή Γοργοεπήκοος, Βρεφοκοατούσα , Φοβερά Προστασία, αλλά κράτησε για τον εαυτό της το όνομα Γοργουπήκοος, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι υπακούει γρήγορα στις δεήσεις των πιστών και κατ\' επέκταση ότι η υπακοή παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη σωτηρία των ανθρώπων.

Μετά το θαύμα στο μοναχό Νείλο, στον οποίο χάρισε πάλι το φως του, η Παναγία μας θέλησε να δείξει μια άλλη ιδιότητά της, ένα άλλο χάρισμα για τη σωτηρία και την πνευματική προκοπή των ανθρώπων κι έδωσε στον εαυτό της το όνομα Γοργουπήκοος, τονίζοντας το έργο της διακονίας. Όπως και ο Υιός της, έτσι κι εκείνη διακονεί με άπειρους τρόπους τη σωτηρία μας. Κι όπως με την υπακοή της τότε στα λόγια του Αρχαγγέλου Γαβριήλ συνέβαλε στη σωτηρία μας, έτσι και τώρα, ως υπακούουσα στα αιτήματά μας, επαναλαμβάνει με ταπείνωση: \"ιδού η δούλη Κυρίου\". Έτσι βοηθάει και σώζει γρήγορα όσους με πίστη καταφεύγουν σε αυτή και την επικαλούνται και την τιμούν ως Γοργουπήκοο. Έκτοτε πολλές εικόνες, εκκλησίες, αλλά και μονές τιμούν την Παναγία την Γοργουπήκοο, όπως άλλωστε κι εμείς που αποφασίσαμε με ευλάβεια να αφιερώσουμε το εσωτερικό παρεκκλήσιο του Μοναστηριού μας στο άγιο όνομά της. Γιατί πραγματικά αισθανόμαστε πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε από τις πρεσβείες, τις μεσιτείες και την μητρική προστασία Της στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Η Μητέρα του Κυρίου μας μεριμνά γοργά για τη σωτηρία όλων μας και αναδίδει χάρη σε όλους όσους την επικαλούνται με πίστη, ελπίδα και αγάπη. Ας την επικαλούμαστε πάντοτε, ας ψάλλουμε την παράκληση της και ας την πανηγυρίζουμε την ημέρα της εορτής της, την 1η Οκτωβρίου.

~**   Επίσης :
ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ  ΚΥΨΕΛΗΣ  στην Ι.Μ. Εσφηγμένου
Παναγία  ΓΕΡΙΝΤΙΣΣΑ  στην Ι.Μ..Παντικράτορος
ΠΑΝΑΓΙΑ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΣΣΑ  Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας
ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΥΡΟΒΟΛΗΘΕΙΣΑ  Ι.Μ. Βατοπεδίου
ΠΑΝΑΓΙΑ Εσφηγμένη  Ι.Μ. Βατοπεδίυ
ΠΑΝΑΓΙΑ των ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ Ι.Μ. Διονυσίου
ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΠΑΚΟΥΟΥΣΑ  Ι.Μ. Ζωγράφου
ΠΑΝΑΓΙΑ  ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΙΣΑ  Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας
ΠΑΝΑΓΙΑ  ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ  Ι.Μ. Βατοπεδίου
ΠΑΝΑΓΙΑ  ΕΛΑΟΙΒΥΤΙΣΣΑ  Ι.Μ. Βατοπεδίου
 ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΑ  Ι.Μ.Χιλανδαρίου
ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΟΒΕΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Ι.Μ. Κουτλουμουσίου
ΠΑΝΑΓΙΑ Προαναγγελόμενη ή ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ Ι.Μ.Ζωγράφου
ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΤΙΤΟΡΙΣΑ ή  ΒΗΜΑΤΟΡΙΣΣΑ  Ι.Μ.Βατοπεδίου







**
**  ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΤΟ 2011 :
Ι. Μ. Παντοκράτωρα 2011: http://youtu.be/aaqUs4bc3No ,
 ** Ι.Μ. Εσφηγμένου :
 ** Καρυές Άγιος Ανδρέας Άξιον Εστί : http://youtu.be/ScfGxynTKHo ,
 ** Σκήτη  Προφήτη Ηλία Άγιο Όρος : http://youtu.be/472Q3gvEPQA ,
 ** Το περιβόλι της Παναγιάς  : http://youtu.be/UqtMKeTW3Tc ,
 ** Με το πλοίο προς Ι.Μονή Εσφηγμένου 5-8-2011:
 ** Στην Ι.Μ. Βατοπεδίου:
 ** ΑΡΣΑΝΑΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ : http://youtu.be/FSclzefUano ,
 ** Ιερά Μονή Καρακάλου : http://youtu.be/6ou4ffypE8E ,
 ** ΜΟΝΗ ΣΟΥΡΩΤΗΣ ΤΑΦΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΪΣΙΟΥ:  http://youtu.be/ittiSBqYheI ,
 ** ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ : http://youtu.be/zXtrNaeElk4 ,
 ** ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ 2011 : http://youtu.be/IS6XLJnSOpo ,
 ** ΚΑΡΥΕΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ :
 ** Καλύβα Αναστασίου Καψάλα Ευθύμιος :
 ** Στο γυναικείο Μοναστήρι στη Σουρωτή 2011 :
 ** Καρυές - Ι. Μ. Κουτλουμουσίου :
 ** Τάφος μοναχού Παϊσιου Σουρωτή 5-8-2011:
 ** Αρσανάς Κωνσταμονίτου και Δοχειαρίου : http://youtu.be/PvUg_SvjnkE ,
 ** Ιερά Σκήτη Προφήτη Ηλία :
 ** Στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου – Σέρβικο:
 ** Γέροντας Ευθύμιος Καψάλα : http://youtu.be/X3Aq296RXnk ,
 ** Ι. Μ. ΙΒΗΡΩΝ : http://youtu.be/7o4wMrXWQnM ,
 ** Από το πλοίο ΙΕΡΙΣΣΟΣ- ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2011 :
 ** ΑΡΣΑΝΑΣ - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ 2011 :
 ** ΣΟΥΡΩΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Τάφος Μοναχου Παϊσιου 5-8-2011 :
 ** ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ Σέρβικο Μοναστήρι : http://youtu.be/6r3smNxL3sU ,
 ** ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 2010 : http://youtu.be/B1twiTSFJp8 ,
 ** ΚΑΡΥΕΣ - ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ:
 ** ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΗΓΜΕΝΟΥ: http://youtu.be/y8qZof6j0mg ,
 ** ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ Γενικό Νοσοκομείο : http://youtu.be/w08ScAnud6c ,
 ** ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 2011 , 2010 : http://youtu.be/5Rxd2CnC6oQ ,
 ** Ι.Μ. Παντοκράτορα ( Σταυρονηκίτα , Προφ. Ηλίας ) : http://youtu.be/ne3uhgUgV8E ,
 ** ΑΡΣΑΝΑΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ 2011 : http://youtu.be/1VQlHfSzyp4  ,
 ** Ι.Μ. Βατοπεδίου 2011 : http://youtu.be/nzscAiUxTHk ,
 ** Ι. Μ. Κουτλουμουσίου : http://youtu.be/ayI_V3Osigg ,
 ** Ι.Μ. ΦΙΛΟΘΕΟΥ : http://youtu.be/tMxuCFZk0sA ,
 ** ΙΕΡΙΣΣΟΣ προς Άγιο ΄Ορος 5-8-2011  :
 ** Στην Παναγούδα του Γέροντα Παϊσιου :
 ** Αρσανάς Ι.Μ.Βατοπεδίου : http://youtu.be/dUnD6q_LxYc .
 ** ΚΑΡΥΕΣ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ :
 ** Στον Αρσανά Ι. Μ. Κωνσταμονίτου : http://youtu.be/6UQPWyp6r8Y ,
 ** ΑΡΣΑΝΑΣ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ 2011 : http://youtu.be/5rzHdUFEWA4 ,
 * Φεύγοντας από Αρσανά Γιοβάνιτσας Σέρβικο :
 ** Στον Αρσανά του Βατοπεδίου 2011 : http://youtu.be/uf8ulGRPPns ,
< ** ΚΑΨΑΛΑ -Σκήτη Αναστασίου μοναχός Ευθύμιος :
 ** Από Προφήτη Ηλία στην Ι. Μ. Παντοκράτωρα :
 ** ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑ –ΡΩΣΙΚΟ : http://youtu.be/TyXiTgQVBI8 ,
 ** Αρσανάς Χιλανδαρίου Σέρβικο :
 ** Ι. Μ. Χιλανδαρίου : http://youtu.be/cSrIjpuI21U ,
 ** Ιερά Μονή Χιλαβδαρίου 6-8-2011 :
 ** Αρσανάς Ιεράς Μονής Εσφηγμένου : http://youtu.be/n8Rmxqn0ubE ,
 ** Αρσανάς -Ι.Μονή Εσφηγμένου :
 ** Στην καλύβα Παναγούδας του μοναχού Παϊσιου :
 ** Άγιον Όρος - Στον Αράπη : http://youtu.be/eGhdWd4qrE0 ,
 ** Στο Περιβόλι της Παναγίας 5-8-2011 : http://youtu.be/h0tPHJ28m20 ,
 ** ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ : http://youtu.be/5dE_KM8Uipk ,
 ** Ι.Μ. ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ : http://youtu.be/zG2k9uOYFwg ,
  ** Στο Άγιο Όρος 5-8-2011 : http://youtu.be/iFx1WR7igW0 ,
 ** ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 2011 :
 ** Αγιον Όρος :
 ** Στην Ιερά Μονή Εσφηγμένου 5-8-2011 :
< ** Στην Ι.Μ. Βατοπεδίου : http://youtu.be/d75XrtftHJo  ,
 ** Με το πλοίο προς Ι.Μονή Εσφηγμένου 5-8-2011 :
 ** Το περιβόλι της Παναγιάς : http://youtu.be/UqtMKeTW3Tc ,
  


  ~** ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ :
  http://www.agiooros.net   ,
   www.athos.gr    http://www.agioreitikes-grammes.com       
  http://www.meteo.gr , /  
  http://www.mylopotamos.com  , :  
   http://www.athosmemory.com   , : 
   http://sveta-gora-zograph.com , : 
   http://www.esfigmenou.gr  , :  
  http://kelialypiou.gr/www    
   http://www.kedak.gr  ,    
   http://www.ert.gr/aerialphoto/ekklisies-agiooros.asp   ,:   


    
~**  ANΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 :
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/06/01-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 01 Ιουνίου 2012 .-
~*** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/02-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Ιουνίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/23-4-2012.html ,           Στο αγιάζι της ενημέρωσης του τριημέρου 2,3 και 4 Ιουνίου  ,  , Κυριακή και Δευτέρα 2012.-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/04-2012.html , Άγιο Όρος - Αθωνική πολιτεία -Περιβόλι Παναγιάς Δευτέρα 04 Ιουνίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/06/04-2012.html , Δευτέρα 04 Ιουνίου 2012 του Αγίου πνεύματος Ενημέρωση και αρθρογραφία .-
 ~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/05-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Ιουνίου 2012.-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/05062012.html , Διάλογοι εκλογικοί και ... 05/06/2012.-
~**  http://stamos-ynami.blogspot.gr/2012/06/6-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/06/07-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 07 Ιουνίου 2012 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/08-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 08 Ιουνίου 2012 . –
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/06/8-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα Παρακευή 8 Ιουνίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/06/9-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 .-
~**   http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/11-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/06/13-2012.html , ΘΕΣΕΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/3-14-2012.html , Τρείς 3 μέρες πρίν την κάλπη Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012.-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/06/15062012.html , Εθνικός Δρόμος Καλαμάτας -Αθηνών πριν και μετά Βίντεο 15/06/2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/15-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012 .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/16-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Σάββατο 16 Ιουνίου 2012 .-
~ ** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/16-2012.html , ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ : Αναδημοσιεύσεις Βρίσκω και σας τα παρουσιάζω Σάββατο 16 Ιουνίου 2012.-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/06/h-17-2012.html , Hμέρα βουλευτικών Κυριακή 17 Ιουνίου 2012 .-
~**  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/18-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012.-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/06/19-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Τρίτη 19 Ιουνίου 2012.-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/06/20-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012.-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/06/21-2012.html  ., Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/22-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012 ,.-
*~*** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/06/23-2012.html . Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 23 Ιουνίου 2012.-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/06/24-2012.html, Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Κυριακή 24 Ιουνίου 2012.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/06/25-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012.-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/06/t-26-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Tρίτη 26 Ιουνίου 2012.-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/06/27-2012.html  ,     Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τετάρτη  27 Ιουνίου 2012.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/06/28062012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 28/06/2012 .-
 ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/06/28-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/06/29-2012_28.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 .-
~**http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/06/t-29062012_29.html , TΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 29/06/2012 .-

~** Το Άγιον Όρος βρίσκεται στην Ελλάδα, πιο ακριβώς είπε στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας (για να μην συγχέεται με το αυτόνομο κράτος) και στο κυβερνητικό περιοχή Χαλκιδική εκεί. Αυτό χερσόνησο στο βόρειο Αιγαίο αποτελεί από την κορυφή δει την εικόνα του ενός χεριού ή, επίσης, μία τρίαινα που τσιμπήματα στη θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση ένα μιλάει για την Χαλκιδική γενικότερα μιας παλάμης και δακτύλων τρεις.
  ~**  Το ανατολικό αυτών των δαχτύλων ονομάζεται Όρος, Άγιον Όρος ή Άγιο Όρος (Άγιον Όρος). Η χερσόνησος του έλαβε το όνομα από το βουνό με το ίδιο όνομα, που δεσπόζει στο νότιο άκρο μεγαλοπρεπώς 2,033 μ. από τη θάλασσα του Αιγαίου. Το δάχτυλο είναι περίπου 60 χιλιόμετρα μακρύ και μέχρι και 12 χιλιόμετρα πλάτος. 
Η θεοκρατική Δημοκρατία Όρος παίρνει το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου δάχτυλο, ωστόσο μετράει επίσης ορισμένες περιοχές γεωγραφικά μεταξύ τους, που βρίσκονται πριν από την austerely φυλασσόμενο χερσαία σύνορα και επομένως είναι προσβάσιμα σε κάθε. Πάνω απ 'όλα Ουρανούπολη, πρέπει να αναφερθεί. Μια μικρή πόλη με λιμάνι από το οποίο οι επενδύσεις πηγαίνουν στο λιμάνι της Δάφνης, το σημείο εισόδου της Λαϊκής Δημοκρατίας του μοναχού.
* Με το μύθο το βουνό θα πρέπει να έχει τις ρίζες της, όταν η θάλασσα έχει θεός Ποσειδώνας πέταξε ένα γιγάντιο βράχο κατ 'αποκοπή κατά Θρακικές cyclopses κατά τη διάρκεια ενός αγώνα των γιγάντων και έχει θαφτεί κάτω από αυτό. Αλλά, όπως με τη μυθολογία είναι με τέτοιο τρόπο, υπάρχει και η παραλλαγή ότι οι Αθωνα θα έπρεπε να ρίξει μία φορά την πανίσχυρη βουνό μάρμαρο εναντίον του Ποσειδώνα. 

~** 
*** ΑΘΛΗΤΙΚΑ  σήμερα  Σάββατο  30/06/2012 :

~ Πολύ κοντά στην απόκτηση του Ιμπραϊμ Σισόκο από τη Βόλφσμπουργκ βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, καθώς ο 21χρονος ακραίος επιθετικός από την Ακτή Ελεφαντοστού θα πάρει τον δρόμο προς την Παιανία υπό τη μορφή δανεισμού από τον γερμανικό σύλλογο.Ο Σισόκο αποτελεί προσωπική επιλογή του Ζεσουάλδο Φερέιρα και το όνομά του έφερε στην επιφάνεια γερμανικό δημοσίευμα, το οποίο επιβεβαιώνεται και από έγκυρες πηγές μέσα από τη διοίκηση της ΠΑΕ.Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Wolfsburger Allgemeinen Zeitung», αναφέρει ότι ο  παίκτης που αγωνίζεται ως ακραίος επιθετικός και αναδείχθηκε από την πορτογαλική Κοΐμπρα, από την οποία αποκτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο έναντι 1,5 εκατ. ευρώ, βρίσκεται πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό. Και αυτό γιατί στη Γερμανία δεν κατάφερε να καθιερωθεί, αφού είχε μόλις δύο εμφανίσεις στην Bundesliga, ενώ ο Φέλιξ Μάγκατ δεν δείχνει να τον υπολογίζει για την ερχόμενη σεζόν.
Πήρε έγκριση από την ΕΕΑ η Παναθηναϊκή Συμμαχία
Στο μεταξύ, το Σωματείο «Παναθηναϊκή Συμμαχία 2012» πήρε την έγκριση από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και πλέον απομένουν τα τυπικά για την μεταβίβαση του ποσοστού 54,72% των μετοχών του Γιάννη Βαρδινογιάννη.
Ο Παναθηναϊκός και συγκεκριμένα οι Γιάννης Αλαφούζος και Δημήτρης Γόντικας είχαν καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και παρά τις αρχικές ελλείψεις στο φάκελο της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» απέστειλε ζήτησε συμπληρωματικά έγγραφα και πήρε την έγκριση.
Η απόφαση της ΕΕΑ ήταν θετική για το Σωματείο που μπορεί να πάρει τις μετοχές (54,72%) της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Μπουμσόνγκ: «Δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα»
Εξάλλου, ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ αποκάλυψε πως δεν έχει συμφωνήσει ακόμα με τον Παναθηναϊκό, όμως, τόνισε πως του αρέσουν τα... δύσκολα λόγω ότι μένουν λίγοι στόπερ στο «τριφύλλι». Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός βρίσκεται στο Euro ως τηλεσχολιαστής και μίλησε στο leoforos.gr για τον Παναθηναϊκό:
- Μαθαίνουμε ότι θα μείνεις στον Παναθηναϊκό για άλλα δύο χρόνια
«Ίσως, ακόμα δεν είναι σίγουρο. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα ούτε και έχουμε υπογράψει συμβόλαια. Είμαστε ακόμα σε φάση συζητήσεων. Θα δούμε.
- Το ξέρεις ότι έχεις απομείνει ο μόνος στόπερ; Ο Καντέ και ο Μπίαρσμιρ έφυγαν...
«Για τον Καντέ τα ξέρω, για τον Μπίαρσμιρ τώρα το ακούω. Υπέγραψε κάπου;»
- Ακόμα δεν είναι γνωστό, αλλά μπορεί να κληθείς να παίζεις για δύο...
«(Γέλια) Ναι, γιατί όχι; Θα είναι δύσκολη χρονιά αλλά μου αρέσουν τα δύσκολα».
Newsroom ΔΟΛ

~** Σπέτσες, αέρας αρχοντιάς
~ Νησί με ένδοξο παρελθόν και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, οι Σπέτσες, στην είσοδο του Αργολικού κόλπου, είναι ένας από τους πλέον διάσημους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. Το κοσμοπολίτικο νησί με τον αρχοντικό αέρα, το γαλήνιο τοπίο, τους πευκόφυτους λόφους και τις δαντελωτές ακρογιαλιές μαγεύει τους πιστούς φίλους του και ενθουσιάζει όσους το επισκέπτονται πρώτη φορά.
Την πρωτεύουσα του νησιού, πόλη με μεγάλη τουριστική κίνηση και αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα, στολίζουν η ιστορική Ντάπια (παλαιό πυροβολείο και τόπος συγκέντρωσης αρχόντων και καπεταναίων του 1821), επιβλητικά αρχοντικά και παραδοσιακά σπίτια, ανθοστόλιστες αυλές, περίτεχνα βοτσαλωτά και όμορφες εκκλησίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το ξενοδοχείο «Ποσειδώνιον», αρχιτεκτονικό στολίδι των Σπετσών, η πλατεία Ποσειδωνίου με το άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, το αρχοντικό του Σωτηρίου Αναργύρου, μεγαλεμπόρου και ευεργέτη του νησιού, τα Μουσεία Μπουμπουλίνας (στο αρχοντικό της εθνικής ηρωίδας) και Σπετσών (στο αρχοντικό Χατζηγιάννη Μέξη), ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου, το εκκλησάκι της Παναγίας της Αρμάτας (ιδρύθηκε σε ανάμνηση της μεγάλης νίκης των Σπετσιωτών επί των Τούρκων στη ναυμαχία των Σπετσών, το Σεπτέμβριο του 1822). Ξεχωριστή εμπειρία είναι η βόλτα, είτε με τα πόδια είτε με τις γραφικές άμαξες, από την Ντάπια στο Παλαιό Λιμάνι, μια από τις πιο γοητευτικές γωνιές του Αργοσαρωνικού.
Στο δυτικό τμήμα του νησιού είναι χτισμένος ο παραθεριστικός οικισμός των Αγίων Αναργύρων, με την ομώνυμη εκκλησία και όμορφη παραλία. Σε μικρή απόσταση από την παραλία των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται η σπηλιά του Μπεκίρη, καταφύγιο των αγωνιστών του 1821.
Η Ζογεριά, η Ξυλοκέριζα, η Αγία Μαρίνα, το Λιγονέρι, ο Βρέλλος, η Αγία Παρασκευή, ο Κουζουνός είναι μερικές μόνο από τις φιλόξενες ακρογιαλιές των Σπετσών.

~** IEΡΕΣ  ΜΟΝΕΣ  ,... ΣΚΗΤΕΣ ...., ΚΑΛΥΒΕΣ ..... Περιοχές που έχω επισκευφθεί στο Περιβίλι  της Παναγιάς :
Ουρανούπολη , ( 3  φορές)
Ι.Μ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ( 2 φορές)
ΔΑΦΝΗ (3-4  φορές)
Σκήτη  ΑΓΙΑΣ  ΑΝΝΗΣ
Σκήτη Αγίου  Γεωργίου (Καρτσωναίϊκα) Γεροντα Γαβριήλ
Νέα  Σκήτη
Ι.Μ. ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ
Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ (Ρώσικο)
Ι.Μ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ (2 φορές)
ΚΑΡΥΕΣ (3-4  φορές)
Σκήτη  Αγίου Ανδρέα (Σαράϊ)
Ι.Μ. ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ (Καρυές) ( 2 φορές)
ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ  ( 3-4  φορές)
Ι.Μ. ΙΒΗΡΩΝ  ( 2 φορές)
Μυλοπόταμος 
Ι.Μ. ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ
Ι.Μ. ΚΑΡΑΚΑΛΟΥ  (2 φορές )
Ι.Μ. ΦΙΛΟΘΕΟΥ  ( 2 φορές )
Ιερισσός ,  (1  φορά)
Ιερά Μονή  Τιμίου  Ι. Προδρόμου Σουρωτή Χαλκιδικής (Γυναικεία) - Τάφος Πατέρα Παϊσιου
Ι.Μ. ΕΣΓΙΓΜΕΝΟΥ
Ι.Μ. ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ (Σέρβικη)
Αρσανάς Γιοβάνιτσς
Ι.Μ. ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ
Ι. Μονή  Φιλοθέου (2 φορές )
Ι.Μ. Κουτλουμουσίου ( 2 φορές )
Σκήτη  Γέροντα Γαβριήλ Κουτλουμούσι
Καλύβα - Σκήτη Γέροντα Παϊσιου - ΠΑΝΑΓΟΥΔΑ
Καλύβα -Σκήτη Καψάλας Αναστάσεως  Γέροντα Ευθυμίου ( 2  φορές )
ΣΚΗΤΗ  ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ  Μονής Παντοκράτορα (2 φορές)
Ι.Μ. ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ
Ι.Μ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
Ι.Μ. Διονυσίου (2 φορές)
Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Σκήτη Καυσοκάλυβα , Κατουνάκια , ΄Καρούλια , Κερασιά , Σκήτη Μικράς Αγίας Άννας
Ι.Μ. Ιβήρων
Σκήτη Προφήτη Ηλία
Καψάλα (2 φορές)
Ι. Μ. Σταυρονικήτα

**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου