ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2018

 Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 04  Ιανουαρίου 2018  ,
~
 
ΤΟ 2018 ΤΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΟΛΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ!Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ...  
~  Έτοιμος είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, να ενημερώσει τους πολίτες, με ομιλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η οικονομική ανάταση της Ελλάδας μέσω της παραγωγής πλούτου είναι το κέντρο του κυβερνητικού προγράμματος του Κ. Βελόπουλου, χωρίς όμως αυτό να μη σημαίνει πως παραβλέπονται οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και του κάθε επαγγελματικού κλάδου.
Ελάτε να ακούσετε και να μάθετε τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την οικονομική κρίση αλλά και τη γεωστρατηγική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η Ελλάδα για να επιστρέψει στο προσκήνιο.
To 2018 ήρθε με ορμή.
ΤΕΤΑΡΤΗ 10/01 στις 18,00 στην Κόρινθο στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (Δαμασκηνού 57)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/01 στις 18,00 στην Τρίπολη στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ 'MAINALON RESORT' (Πλατεία Άρεως)
ΔΕΥΤΕΡΑ 29/01 στις 18,00 στην Πάτρα στο Ξενοδοχείο 'ASTIR HOTEL' (Aγ. Ανδρέου 16)

 ~ 4 Ιανουαρίου
Σύναξις των αγίων και ενδόξων Εβδομήκοντα Αποστόλων. Οσιομαρτύρων Θεοκτίστου ηγουμένου μονής Κουκουμίου, Ευθυμίου ηγουμένου «Βατοπεδίου» και Ονουφρίου, του εκ Βουλγάρων και εν Χίω αθλήσαντος (†1818). Μαρτύρων Χρυσάνθου και Ευφημίας. Οσίων Απολλιναρίας της συγκλητικής (1), Αθανασίου του κομενταρησίου, Ζωσίμου του ομολογητού (2), Μιχαήλ του Συγκέλλου, Ευθυμίου του νέου. Θεοπρόβου και Φίλωνος επισκόπου Καρπασίας.
(1) Η Απολλιναρία η Συγκλητική ήταν κόρη του Ανθεμίου του χειροτονηθέντα από τον Λέοντα τον Μέγα. Από την παιδική της ηλικία επιθύμησε την παρθενία και ικέτευε το Θεό να επιτύχει τον σκοπό της. Παρακάλεσε τους γονείς της να της επιτρέψουν να επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα όπου και μοίρασε στους φτωχούς όλα τα υπάρχοντά της και απελευθέρωσε τους δούλους της. Στην συνέχεια επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια όπου με το όνομα Δωρόθεος και τις ευχές του θαυμαστού Μακαρίου μόνασε σε κελί ασκούμενη ημέρα και νύχτα. Όταν δε μετά την κοίμησή της ανακάλυψαν οι πατέρες το φύλο της εξεπλάγησαν και ευχαρίστησαν το Θεό.
(2)Έδρασε στην Κιλικία όπου κατοικούσε στην έρημο. Επειδή ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό ενώπιον του Δομητιανού υπέστη φρικτά βασανιστήρια από τα οποία κατά παράδοξο τρόπο διασώθηκε. Τέλος, κατά την διάρκεια κάποιας εορτής ρίχθηκε στα άγρια θηρία εκ των οποίων ένα λιοντάρι άρχισε με ανθρώπινη φωνή να ομιλεί περί του Χριστού. Από το θαύμα αυτό πίστεψε στο Χριστό ο κομενταρήσιος Αθανάσιος. Μετά από αυτό το θαυμαστό γεγονός και αφού αφέθηκε ελεύθερος από τον τύραννο, επέστρεψε στο όρος της άσκησης όπου κατήχησε και βάπτισε τον Αθανάσιο. Εκεί κατά την διάρκεια μίας συνομιλίας τους, αποκολλήθηκε ένας βράχος και τους καταπλάκωσε. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παρέδωσαν τις ψυχές τους στον Κύριο.
~ Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Να μην χάσουν τα σπίτια που απόκτησαν με αγώνες»~ «Όλοι μας οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και ενότητα απέναντι στις προκλήσεις εντός και εκτός της χώρας το 2018» τόνισε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας.
* Ο ιεράρχης έκανε αναφορά στα εθνικά ζητήματα στα οποία αναμένονται εξελίξεις μέσα στο νέο έτος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως τα λάθη του παρελθόντος πρέπει να γίνουν μαθήματα, και πρόκρινε ως την πιο αποτελεσματική στάση αυτή της σύνεσης και της μετριοπάθειας από όλες τις πλευρές χωρίς να γίνουν εκπτώσεις.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας επανέλαβε πως το ζήτημα των πλειστηριασμών αποτελεί αγκάθι για τον κοινωνικό ιστό, επισημαίνοντας, πως η κατοικία για τους περισσότερους είναι ο καρπός πολυετών μόχθων, αγωνίας και αγώνα, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν το μέσο εκείνο με το οποίο θα επιτύχουν μια αξιοπρεπή επιβίωση και διαβίωση.
~ «Δεν είναι στην πρόθεσή μου να μπω σε κάποια πολιτική ή κομματική διένεξη. Είναι χρέος μου να μεταφέρω και να επισημαίνω τις αγωνίες της κοινωνίας και των πολιτών. Ελπίζω πως και γι αυτό το ζήτημα θα δοθεί λύσει προς όφελος του ελληνικού λαού» επισήμανε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.
~ Ράντισαν το άγαλμα «Phylax» και ζητούν την κατεδάφισή του (ΒΙΝΤΕΟ)
~ Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν ενορίτες του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης του Παλαιού Φαλήρου με αφορμή το άγαλμα «Phylax» που βρίσκεται στην είσοδο του δήμου και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
*  Με σημαίες, εικόνες και ψάλλοντας το απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, εφημέριος και ενορίτες έφτασαν στο σημείο όπου είναι τοποθετημένο το γλυπτό του Κωστή Γεωργίου και το ράντισαν με αγιασμό, καθώς για πολλούς η μορφή του παραπέμπει σε δαίμονα.
Μάλιστα, ο εφημέριος του ναού κκ. Πατάπιος έστειλε επιστολή προς τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου στην οποία επισημαίνει ότι το έργο θίγει τη χριστιανική πίστη και το χαρακτιρίζει «στρατιώτη του Σατανά», ζητώντας παράλληλα να κατεδαφιστεί.
Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο Phylax έγινε στόχος βανδαλισμού, όταν άγνωστοι πέταξαν λευκές μπογιές στο γλυπτό.
~  Ως εφημέριος του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Παλαιού Φαλήρου, σάς γράφω αυτήν την επιστολή, σχετικά με το άγαλμα «PHYLAX» που τοποθετήθηκε στον δήμο Παλαιού Φαλήρου. Πρόκειται για ένα θέμα μείζονος σημασίας, που έχει απασχολήσει πολύ τη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, καθώς και το ποίμνιο του οποίου ηγούμαι.
Δεν θα αναφερθώ στην αισθητική του συγκεκριμένου έργου τέχνης, η οποία μπορεί να είναι και αμφιλεγόμενη. Θα αναφερθώ, όμως, στο πνεύμα που αποπνέει το συγκεκριμένο άγαλμα σε κάθε περαστικό που το αντικρύζει. Πρόκειται για ένα άγαλμα το οποίο θίγει το ορθόδοξο φρόνημα και προσβάλλει τη χριστιανική πίστη.
Γνωρίζουμε όλοι ότι ένα άγαλμα τοποθετείται σε έναν δημόσιο χώρο προκειμένου να τιμήσει ένα πρόσωπο για την προσφορά του ή να εμπνεύσει ένα ιδεώδες στους πολίτες. Το συγκεκριμένο άγαλμα, κύριε Δήμαρχε, ποιο πρόσωπο τιμά για την προσφορά του; Αυτό που απεικονίζει είναι ένας δαίμονας, ανεξάρτητα από το παραπλανητικό όνομα «PHYLAX» (φύλακας, δηλαδή) που ο γλύπτης του έδωσε.
Είναι ένας δαίμονας, στρατιώτης του σατανά, που όχι μόνο δεν πρέπει να τιμάται αλλά πρέπει να χλευάζεται και να περιφρονείται, ως πλάσμα βλάσφημο προς τον ίδιο τον Τριαδικό Θεό. Κι από την άλλη πλευρά, ποιο ιδεώδες προσπαθεί να εμπνεύσει στους πολίτες; Τον εγωισμό ή τον φθόνο που εμφωλεύει σε κάθε όργανο του σατανά;
Αναφέρατε σε συνέντευξή σας ότι και στην αρχαιότητα οι κάτοικοι των ελληνικών πόλεων συνήθιζαν να στήνουν αγάλματα- φύλακες των πόλεών τους.
Ξεχνάτε, όμως, ότι στην αρχαία Ελλάδα δεν ήταν γνωστός ο αληθινός Θεός. Από την έλευση του Ιησού Χριστού και μετά, ο αληθινός Θεός και οι δικοί Του στρατιώτες είναι αυτοί που πραγματικά μπορούν να προστατεύσουν μία πόλη. Και οι δικοί Του στρατιώτες σε καμία περίπτωση δεν είναι νυχτεριδόμορφα τέρατα, σαν αυτό που εσείς τοποθετήσατε στο Παλαιό Φάληρο.
Αυτά τα τέρατα μόνο από σατανολάτρες αναγνωρίζονται, προσκυνούνται και λατρεύονται. Άλλωστε, κύριε Δήμαρχε, από πότε η ποιότητα και η έννοια ενός δημιουργήματος είναι συνάρτηση του χρονικού πλαισίου στο οποίο συνηθιζόταν να υπάρχει; Οτιδήποτε ανήκει στην αρχαιότητα είναι και αποδεκτό; Το μόνο κριτήριο ποιότητας που έχετε είναι η παλαιότητα;
Αναφέρετε, ακόμη, το βιογραφικό του καλλιτέχνη που το δημιούργησε. Και σάς ξαναρωτώ: το βιογραφικό ενός καλλιτέχνη είναι το εχέγγυο για την ποιότητα των δημιουργημάτων του; Το γεγονός ότι έχουν φιλοξενηθεί έργα του σε αξιόλογες εκθέσεις ανά τον κόσμο δεν αναιρεί το αντίχριστο μήνυμα που το έργο του «PHYLAX» φέρει. Άλλωστε, όπως κι εσείς θα έχετε παρατηρήσει, όλες οι αντιδράσεις γι΄ αυτό το έργο δεν σχετίζονται με την καλλιτεχνική του διάσταση αλλά με την πνευματική.
Δεν γνωρίζω πόσο κόστισε η δημιουργία και η τοποθέτηση αυτού του αγάλματος. Γνωρίζω, όμως, ότι το πνευματικό κόστος που αναλαμβάνετε απέναντι στον Θεό και τη συνείδηση του απλού πολίτη είναι μεγάλο. Η χώρα μας, είναι μια χώρα ελληνορθόδοξη, χριστοκεντρική.
Τέτοια δημιουργήματα σε δημόσιους χώρους προκαλούν αντιδράσεις στους πολίτες, όπως, άλλωστε, θα έχετε πληροφορηθεί από έγκριτες ιστοσελίδες του διαδικτύου και του τύπου γενικότερα. Και οι αντιδράσεις από το λόγια φτάνουν στην πράξη. Όταν, λοιπόν, οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με τον δήμαρχο στον οποίο εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους στις εκλογές, αντιλαμβάνεστε ότι πέρα από το πνευματικό, επωμίζεστε κι ένα πολιτικό κόστος.
Κύριε Δήμαρχε, με την παρούσα επιστολή κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για εσάς και τους συνεργάτες σας οι οποίοι συνέβαλαν σε όλο αυτό το εγχείρημα. Η τοποθέτηση του «καλλιτεχνικού» αυτού έργου σας καθιστά συμμέτοχο στη βλασφημία και συνένοχο με τον σατανά. Κατεδαφίστε το. Και τότε θα έχετε στο πλευρό σας τον Τριαδικό Θεό αλλά και κάθε πολίτη με ορθόδοξη συνείδηση και πίστη. Και, πιστέψτε με, είμαστε πολλοί.
~ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ "PHYLAX" ΣΤΟ Π. ΦΑΛΗΡΟ : https://youtu.be/UjbmilDS4kQ  .-
~ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ! Γι' αυτό ΗΠΑ και ΓΕΡΜΑΝΙΑ κατασκεύασαν τα ΣΚΟΠΙΑ...  
ΒΙΝΤΕΟ :
~* Πετρέλαιο φυσικό αέριο και Ελλάδα 2017-18 008  Βίντεο : https://youtu.be/LJg0bJJbOBY  .-
~** Κ  Βελόπουλος και λαμόγια 3/1/2017:
~** Βελόπουλος και πολιτικοί ελλάδας 2017-18:

*** Οικ. Πατριάρχης : «Η Εκκλησία ποτέ δεν αγνόησε τον κόσμο, αλλά και ποτέ δεν ταυτίστηκε με αυτόν»
~  «Η Εκκλησία, όταν ομιλή, το πράττει διά να υπερασπισθή τον άνθρωπον, τον «ηγαπημένον του Θεού». Επίσης, δύναται να σιωπά διά τον ίδιον λόγον», τόνισε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πρωτοχρονιά στο Φανάρι, όπου και ομίλησε παρουσία πλήθους πιστών.
*  Αναλυτικά όσα είπε:
Ιερώτατοι και προσφιλέστατοι άγιοι αδελφοί,
Εξοχώτατε Πρέσβυ κύριε Ευάγγελε Σέκερη, Γενικέ Πρόξενε της Ελλάδος ενταύθα,
Εντιμολογιώτατοι Άρχοντες,
Τέκνα της ημών Μετριότητος εν Κυρίω αγαπητά,
Ολοθύμως ευχαριστούμεν τους προλαλήσαντας διά τον μεστόν λόγον και τας εορτίους ευχάς, πρώτον τον Ιερώτατον Μητροπολίτην Νικαίας κύριον Κωνσταντίνον, ομιλήσαντα εκ προσώπου της σεβασμίας Ιεραρχίας του Θρόνου, και είτα τον Άρχοντα Ιερομνήμονα κύριον Αντώνιον Χατζόπουλον, εκ μέρους των οφφικιαλίων της Μητρός Εκκλησίας και της ενταύθα Ομογενείας.
Ομοθυμαδόν, εν λειτουργική συνάξει και εν χαρά πεπληρωμένη, εισήλθομεν εις τον νέον ενιαυτόν της χρηστότητος του Κυρίου, εν τω πανιέρω Πατριαρχικώ Ναώ του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, εν Φαναρίω, εδώ, εις τόπον μαρτυρίας και μαρτυρίου, ευχαριστίας και διακονίας, κληρονόμοι και φύλακες των πατρώων παραδόσεων, της ορθής και αμωμήτου ημών πίστεως, της ορθής δοξολογικής λατρείας του Θεού και της κατά Χριστόν ορθοπραξίας.
Δι᾿ ημάς τους ορθοδόξους πιστούς, η Πρωτοχρονιά συμπίπτει με την εορτήν της κατά Σάρκα Περιτομής του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και την ιεράν μνήμην του Αγίου Βασιλείου, και αυτό δίδει εις το χαρμόσυνον τούτο γεγονός ιδιαίτερον πνευματικόν και πανηγυρικόν χαρακτήρα. Όλαι αι χριστιανικαί εορταί συνδέονται αρρήκτως με τέλεσιν Θείας Λειτουργίας. Κατά τας εορτάς, βιούται η άρρητος φιλανθρωπία του Θεού, αποκαλύπτεται το βάθος των πραγμάτων, ο χρόνος γίνεται αιωνιότης, καιρός κοινωνίας της ζωής, ανοίγει η πύλη του ουρανού, διαλύεται η αχλύς των βιωτικών μεριμνών.
Το Ευαγγέλιον της «συγκαταβάσεως του Σωτήρος τω γένει των ανθρώπων», και της απελευθερώσεως του ανθρώπου και της κτίσεως όλης εκ της φθοράς, καθώς και ο ένθεος, εκκλησιαστικός, ασκητικός και βαθέως θεολογικός λόγος του ουρανοφάντορος Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας Βασιλείου του Μεγάλου, του φιλοθέου και φιλανθρώπου, του φιλερήμου, κοινωνικού και πτωχοτρόφου, ηχεί και εφέτος μέσα εις ένα πλήρη αντιφάσεων κόσμον, όπου η αφόρητος εξαθλίωσις αναριθμήτων ανθρώπων συνυπάρχει με την προκλητικήν σπατάλην των κατεχόντων, όπου εις την ισοπεδωτικήν παγκοσμιοποίησιν ανθίσταται ακραίως και βιαιομαχών ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, όπου οι θιασώται της ιδιονομίας της οικονομίας και της τεχνολογικής αναπτύξεως δεν φαίνεται ότι πτοούνται από την σφοδράν αντίδρασιν των οικολογικών κινημάτων και της κοινωνίας των πολιτών, όπου εκτυλίσσονται πρωτοβουλίαι και συζητήσεις περί ειρήνης, ενώ συγχρόνως ανθεί η παραγωγή και το εμπόριον καταστροφικών όπλων. Ο νέος ενιαυτός ευρίσκει αμετρήτους ανθρώπους να αδιαφορούν διά τα μείζονα και τα αληθή, διά την δικαιοσύνην και την αλληλεγγύην, και να ενδιαφέρωνται ζωηρώς διά τα ατομικά των δικαιώματα και την ευδαιμονιστικήν αυτοπραγμάτωσίν των. Στατιστικαί έρευναι αποκαλύπτουν ότι ατονεί βαθμηδόν το αισθητήριον διά το μυστήριον, και ότι μειούται συνεχώς ο αριθμός των ατόμων με κοινωνικόν και αγαπητικόν προσανατολισμόν.
Ενώπιον των πρωτογνώρων απειλών κατά του ανθρωπίνου προσώπου και της ακεραιότητος της δημιουργίας, η Εκκλησία καλείται σήμερον να δώση την καλήν μαρτυρίαν αυτής, ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Η Εκκλησία, όταν ομιλή, το πράττει διά να υπερασπισθή τον άνθρωπον, τον «ηγαπημένον του Θεού». Επίσης, δύναται να σιωπά διά τον ίδιον λόγον. Είναι αδύνατον όμως να παραμένη αδρανής έναντι της κραυγής των αδικουμένων και του στεναγμού της κτίσεως.
Η Εκκλησία ποτέ δεν ηγνόησε τον κόσμον, αλλά και ποτέ δεν εταυτίσθη με αυτόν.
Προφανέστατα, η ευαισθησία και το ενδιαφέρον διά τον άνθρωπον και τας περιπετείας του δεν οδηγεί εις εκκοσμίκευσιν της Εκκλησίας, εις ένα «εκσυγχρονισμόν» της, εν τη εννοία της αναποφεύκτου υιοθετήσεως υπ᾿ αυτής αρχών και μεθόδων δράσεως, ξένων προς το Ευαγγέλιον και την Παράδοσιν των Πατέρων. Πως θα ηδύνατο να «εκσυγχρονισθή» ο Σταυρός του Χριστού, η ζωηφόρος Ανάστασις, η Θεία ευχαριστία και η χριστιανική άσκησις, η μετάνοια και η συγχώρησις, η ουδέποτε εκπίπτουσα αγάπη; Η Εκκλησία του Χριστού, πιστή εις τον Κύριον αυτής, όστις «ουκ ήλθε διακονηθήναι, αλλά διαδιακονήσαι» (Ματθ. κ’, 28), ζη ως «διακονική Έκκλησία». Αγιάζει την ζωήν των πιστών διά των ιερών μυστηρίων της. Ακούει το «άνθρωπον ουκ έχω» των τραγικών θυμάτων της πολεμικής βίας, των διώξεων, των διακρίσεων, της κοινωνικής αδικίας και της εκμεταλλεύσεως.
~  Συμπαρίσταται, ανακουφίζει, παρηγορεί, τρέφει, αγωνίζεται κατά της αδικίας, σώζει την ελπίδα διά την ζωήν, κρατά ανοικτήν την πύλην του ουρανού. Διακηρύσσει θαρσαλέως ότι, εξ επόψεως χριστιανικής, ο υποτιμών τον άνθρωπον υποτιμά τον ίδιον τον Θεόν, και ο μη αγαπών τον άνθρωπον είναι αδύνατον να αγαπά τον Θεόν.
Όντως, η αδιάσπαστος συνάφεια και ενότης της αγάπης προς τον Θεόν και της ου ζητούσης τα εαυτής αγάπης προς τον πλησίον είναι το υψηλότερον ήθος, το οποίον εγνώρισεν η ανθρωπότης εις την ιστορικήν της πορείαν. Εν Χριστώ, ο πιστός έλαβε πολλά, «τα πάντα», και δίδει πάμπολλα, «τα πάντα τοις πάσι». Το «λαμβάνειν», το δώρημα της Θείας χάριτος, και το «διδόναι», η θυσιαστική αγάπη, είναι η ουσία της ταυτότητος του καινοποιηθέντος, εν Χριστώ και εν τη Εκκλησία Του, ανθρώπου.
Η Εκκλησία του Χριστού, προγευομένη εν τη Θεία Ευχαριστία και εν τη ζωή της αγάπης και της διακονίας του ανθρώπου και του κόσμου, της εσχατολογικής τελειώσεως των πάντων, και εικονίζουσα αυτήν, πορεύεται προς την Βασιλείαν του Θεού, η οποία είναι η παντελής φανέρωσις και η τελεία αποκάλυψις αυτών, τα οποία ζώμεν καθ᾿ οδόν, εν Εκκλησία και ως Εκκλησία. «Ιησούς Χριστός, χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας» (Εβρ. ιγ’, 8).
Όταν απουσιάζη η πίστις εις την αιωνιότητα, τότε όλη η ζωή και η δράσις μας έχει το στίγμα της ματαιότητος. Το να δίδωμεν εις την ζωήν μας ο,τι νόημα επιθυμούμεν, δεν είναι γνησία ελευθερία. Δεν υπάρχει αληθής ελευθερία χωρίς την Αλήθειαν και έξω από την Αλήθειαν, η οποία δι᾿ ημάς είναι «πρόσωπον», ο ενανθρωπήσας, σταυρωθείς και αναστάς, ανελθών εις τους ουρανούς και πάλιν ερχόμενος Λόγος του Θεού, «η ελπίς ημών». Χωρίς αυτήν την ζωοπάροχον ελπίδα συρρικνούνται αι δημιουργικαί δυνάμεις του ανθρώπου. Ο έγκλειστος εις τον εαυτόν του, ο αυτόνομος «ανθρωποθεός», δεν έχει προοπτικήν και μέλλον.
Τιμιώτατοι αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω,
Έρχονται και παρέρχονται αι γενεαί των ανθρώπων και εν τη ευλογημένη Πόλει των Πόλεων σώζονται, χάριτι του αγαθοπαρόχου Θεού της αγάπης, τα τιμαλφή του Γένους, η πίστις, το ήθος και ο πολιτισμός της Ορθοδοξίας. Παρελαύνουν ενώπιον ημών, κατά την εόρτιον και ιεράν αυτήν στιγμήν, αι φωτειναί μορφαί των προκατόχων ημών Πατριαρχών και πάντων των ευόρκως διακονησάντων την Μητέρα Εκκλησίαν, πάλαι τε και επ᾿ εσχάτων. Εν συγκινήσει βαθεία και κατανύξει τους μνημονεύομεν και τους ευγνωμονούμεν.
Εις δε πάντας υμάς τους παρόντας, τους συνεορτάζοντας και συμπνευματιζομένους, και εις τα εγγύς και τα μακράν φωτόμορφα τέκνα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, απευθύνομεν εγκάρδιον εόρτιον χαιρετισμόν και ευχόμεθα, διά τον νέον ενιαυτόν της χρηστότητος του Κυρίου, υγιείαν κατ᾿ άμφω, ομόνοιαν και ειρήνην, την εις αλλήλους αγάπην και δαψιλή καρποφορίαν εν έργοις αγαθοίς, επικαλούμενοι εφ᾿ υμάς, μεσιτεία και πρεσβείαις του ουρανοφάντορος Βασιλείου του Μεγάλου, του σήμερον εν ευλαβεία και ευχαριστία, εν ψαλμοίς και ύμνοις εορταζομένου και τιμωμένου, ου τα ρήματα και τα έργα και τα τίμια λείψανα πάσης αγιότητος πλήρη υπάρχουσι, την ζείδωρον χάριν και το αμέτρητον έλεος του Θεού και Κυρίου των όλων.
Χρόνια πολλά και ευλογημένα!

*** Συντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους τύπου Τ-2 στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας – Την τελευταία στιγμή άνοιξαν τα αλεξίπτωτα οι πιλότοι! (φωτογραφίες) 
 
 
Πρόλαβαν και το εγκατέλειψαν επιτυχώς οι 2 πιλότοι –Το αεροπλάνο κατέπεσε σε οικόπεδο προκαλώντας ισχυρή έκρηξη!
    Συναγερμός σήμανε στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα λίγα λεπτά πριν από τις 12 χθες το μεσημέρι, όταν διθέσιο αεροσκάφος τύπου Τ-2 Buckeye ενημέρωσε τον Πύργο Ελέγχου ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στον έναν από τους δύο κινητήρες, καθώς ετοιμαζόταν για προσγείωση, επιστρέφοντας από εκπαιδευτική πτήση.
Τελικά, δύο λεπτά μετά τις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης το αεροσκάφος κατέπεσε σε ιδιωτικό οικόπεδο, κοντά στην πίστα καρτ, στη Δυτική Παραλία. Ακολούθησε ισχυρή έκρηξη, η οποία και έγινε αντιληπτή σε μεγάλο μέρος της πόλης και των περιχώρων.
Νωρίτερα οι δύο επιβαίνοντας πιλότοι, ο εκπαιδευτής επισμηναγός Σ. Σ. και ο εκπαιδευόμενος ανθυποσμηναγός Γ. Δ. , πρόλαβαν να εγκαταλείψουν επιτυχώς το αεροσκάφος, χρησιμοποιώντας το εκτινασσόμενο κάθισμα και το αλεξίπτωτό τους. Αμέσως από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας απογειώθηκε ελικόπτερο “Agusta Bell”, το οποίο εντόπισε και περισυνέλεξε τους δύο πιλότους, σώους στην υγεία τους, σε απόσταση 2 ναυτικών μιλίων από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, πολύ κοντά στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους. Οι δύο άνδρες αρχικά διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και εν συνεχεία με αεροπλάνο C-130, το οποίο έφθασε λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι, στην Αθήνα και στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, για περαιτέρω εξετάσεις, όπως προβλέπεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
STM_6571.jpg
(Από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρέθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας)
Όπως είναι φυσικό, στο σημείο βρέθηκαν άμεσα δυνάμεις τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, για να κατασβήσουν τη φωτιά που προκλήθηκε, όσο και άνδρες της Αστυνομίας, για να αποκλείσουν την περιοχή, διευκολύνοντας τους εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας στο έργο τους. Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή τόσο ο διοικητής της 120 ΠΕΑ, σμήναρχος Χρήστος Πεταλάς, όσο και ο διοικητής ΔΑΕ υποπτέραρχος Θωμάς Χατζηαθανασίου, ο οποίος πραγματοποιούσε προγραμματισμένη επίσκεψη στην αεροπορική πτέρυγα από το πρωί.
Λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι στο σημείο του ατυχήματος βρέθηκαν και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Περικλή Μαντά, οι οποίοι και ενημερώθηκαν για το ατύχημα από το διοικητή της 120 ΠΕΑ.
Το αεροσκάφος ανήκε στην 363 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, είχε περάσει πρόσφατα από τη διαδικασία συντήρησης.
Το Τ-2 Buckeye είναι ένα αμερικανικής κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος. Ο τύπος του αεροσκάφους είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την προκεχωρημένη επιχειρησιακή τους εκπαίδευση οι ίκαροι και οι νέοι ανθυποσμηναγοί. Τα συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφη ανήκουν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία από το 1976.
STM_6543.jpg
  Η επίσημη ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας
Την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 12:00, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης πλήρωμα αεροσκάφους Τ-2 της 120ΠΕΑ/363ΜΕΑ, εγκατέλειψε επιτυχώς λόγω μηχανικής βλάβης, ενώ βρισκόταν 2 ναυτικά μίλια νότια από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Στις 12:04, ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας περισυνέλεξε τους Ιπταμένους, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και τους μετέφερε στη Μονάδα.
Συγκροτήθηκε Αρμόδια Επιτροπή, η οποία διεξάγει έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος.
Αντισμήναρχος (Ι) Ιωάννης Τσιτούμης
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ
 Από «θαύμα» σώθηκαν οι πιλότοι και δεν υπήρχαν θύματα ή τραυματίες στο έδαφος
26613146_203853653515151_552620709_o.jpg
(Οι δυο πιλότοι σώοι στην υγεία τους αμέσως μετά την προσγείωσή τους στο έδαφος με τα αλεξίπτωτα)
Σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων που κατέχουν καλύτερα τα θέματα γύρω από την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και από αυτόπτες μάρτυρες που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο του ατυχήματος, οι δύο επιβαίνοντες πρόλαβαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να χρησιμοποιήσουν το σύστημα εγκατάλειψης του αεροσκάφους, καθώς αυτό είχε πάρει κλίση , ενώ βρισκόταν και σε σχετικά χαμηλό ύψος, αφού ήταν σε διαδικασία προσγείωσης, αρκετά κοντά στον αεροδιάδρομο.
Επίσης, το αεροσκάφος έπεσε σε ιδιωτικό οικόπεδο, ενώ από τύχη δε βρισκόταν κανείς κοντά εκείνη τη στιγμή, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κανένας τραυματισμός τόσο από την πτώση όσο και από την ισχυρότατη έκρηξη που ακολούθησε.
Να σημειωθεί ότι σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο πτώσης βρίσκονται οικίες, αλλά και η πίστα καρτ, η οποία λειτουργούσε εκείνη την ώρα.
Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στο «Θάρρος» ότι πρώτα είδε στον αέρα δύο αλεξίπτωτα και μετά το αεροσκάφος να «καρφώνεται» με τη «μούρη» στο έδαφος, ενώ ακολούθησε ισχυρή έκρηξη με πολύ μεγάλη φλόγα!
  Του Κώστα Γαζούλη  Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

*** 119 χρόνια συνεχούς έκδοσης του «Θάρρους» 
Στις 4 Ιανουαρίου του 1899, ο Ιωάννης Χ. Αποστολάκης, στα 21 του χρόνια, πρωτοκυκλοφόρησε την καθημερινή εφημερίδα «Θάρρος» ως συνέχεια της εβδομαδιαίας «Πρόνοιας».
Όπως ο ίδιος έγραψε στο πρώτο εκείνο φύλλο, ο τίτλος «Θάρρος» επελέγη διότι «δεν είναι δυνατόν να επέλθη έστω και η ελαχίστη πρόοδος άνευ δραστηριότητος και θάρρους».
Μετά τον ξαφνικό θάνατό του, στα 1906, το τιμόνι του «Θ» κρατά ο αδελφός του, Μιχάλης Αποστολάκης, μέχρι το θάνατό του, το 1939, οπότε το «Θ» ανέλαβε ο γιος του, Γιάννης Μ. Αποστολάκης, διευθύνοντάς το μέχρι το θάνατό του, το 2000. Διακεκριμένοι δημοσιογράφοι των Αθηνών εργάστηκαν πρώτα στο «Θ». Γεώργιος Βεντήρης, Νικ. Βεντήρης, Μαράκας, Φτέρης, Τσιμπιδάρος, Αθάνατος, Λύχνος, Ζακόπουλος, Αντωνακάκης είναι μόνο μερικοί. Όπως οι ίδιοι είχαν πει, εύκολα τους άνοιξαν οι πόρτες των αθηναϊκών εφημερίδων, διότι αναγνώριζαν πως το «Θ» ήταν ένα έγκυρο δημοσιογραφικό σχολείο.
Για τα 40 χρόνια του «Θ» ο Γεώργιος Βεντήρης είχε γράψει: «Σαράντα χρόνια πίσω. Ήταν η Καλαμάτα τότε μια μικρή μεσαιωνική πολιτεία που το Κάστρο άπλωνεν ως την καρδιά της το βαρύ του ίσκιο, σύμβολο μαζί και φοβέρα.
Οι στενοί της δρόμοι βυθίζονταν στο σκοτάδι του πετρελαίου, οι άνθρωποί της στην άγονη μόνωσι. Στην επάνω πλατεία εβασίλευεν η παράδοσις του τυπωμένου χαρτιού με το περίφημο: «ας μάθη ο Βίκονφιλδ». Ήλθε ο Ιωάννης Αποστολάκης. Ούτε μηχανές, ούτε συστήματα ανακάλυψε. Έδωκε στον τύπο του την εφημερίδα – είδησι, την εφημερίδα όχι «οργίλον» άρθρον, την εφημερίδα βλέμμα πέρ’ από το Νέδοντα. Μα κοντά σ’ αυτόν και γι’ αυτόν το αίμα της καρδιάς του. Έπειτα ήλθαν οι πλατιοί δρόμοι, τα μεγάλα πλοία, το φως στα μέτωπα των ανθρώπων. Και η σκιά του Κάστρου δεν αγγίζει πια την καρδιά της πολιτείας».
Το «Θάρρος», περνώντας μέσα από πολέμους, δικτατορίες, καλές αλλά και δύσκολες εποχές, καταγεγραμμένες στο σωζόμενο αρχείο του, συνεχίζει την πορεία ενημέρωσης, παραμένοντας πάντα στην οικογένεια Αποστολάκη.
*Ακολουθεί το αφιέρωμα της εκπομπής "People" για την ιστορία του «Θάρρους»  και το οποίο προβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 στο ΙΟΝΙΑΝ TV
Video: 
Αφιέρωμα στην ιστορία του "Θάρρους" - Εκπομπή People ΜΕΡΟΣ 1o  : https://youtu.be/HMlYDv88SKw .-
Αφιέρωμα στην ιστορία του "Θάρρους" - Εκπομπή People ΜΕΡΟΣ 2o : https://youtu.be/5paFwo5tvUk .-
 
***   Μέσα στον Ιανουάριο θα λειτουργούνται από ιδιώτη τα δημοτικά πάρκινγκ της Καλαμάτας 
Μέχρι 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής,  θα έχει υπογραφεί το συμφωνητικό με την ανάδοχο εταιρεία που προέκυψε από διαγωνισμό, η οποία άμεσα αναλαμβάνει τη λειτουργία των δημοτικών υπαίθριων χώρων στάθμευσης (μόνο την υπηρεσία της λειτουργίας), με προσδοκία βελτίωσης και καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, με τον τρόπο αυτό απελευθερώνεται σημαντικός αριθμός δημοτικών αστυνομικών, που θα διατεθούν για την εποπτεία της ελεγχόμενης στάθμευσης και άλλα αντικείμενα. Πάντως, τονίζεται στην ανακοίνωση, τα τέλη στάθμευσης δεν αυξάνονται.
Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία των χώρων στάθμευσης στο καλυμμένο τμήμα του Νέδοντα, δυναμικότητας το μεν βόρειο 103 θέσεων στάθμευσης, το δε κεντρικό 328 θέσεων, για 5 χρόνια.
Ο προϋπολογισμός είναι 495.000 ευρώ με το ΦΠΑ και κριτήριο κατακύρωσης αποτελεί η χαμηλότερη προσφορά. Ο ανάδοχος θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα το ποσόν της οικονομικής του προσφοράς και εγγυάται στον κύριο του έργου ελάχιστες ετήσιες εισπράξεις 350.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Η συντήρηση των σταθμών θα γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία του αναδόχου.
Ο έλεγχος εισόδου – εξόδου, υπολογισμού της αξίας στάθμευσης και η πληρωμή των τελών θα πραγματοποιούνται μέσω αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος. Κάθε οδηγός θα κατευθύνει ο ίδιος το όχημά του στη θέση στάθμευσης και θα το παραλαμβάνει ο ίδιος από τη θέση όπου το είχε σταθμεύσει, κατά την αναχώρησή του. Α.Π.

***  Δήμος Τριφυλίας: 520.000 ευρώ για μισθούς δημάρχου, γραμματέα, αντιδημάρχων, συνεργατών και προέδρων
Το ποσό των 520.000 ευρώ (συγκεκριμένα 519.300 ευρώ) αγγίζουν για το έτος 2018 οι μισθοί του δημάρχου, των αντιδημάρχων Τριφυλίας, του γενικού γραμματέα του Δήμου, των ειδικών συνεργατών του δημάρχου, της νομικής συμβούλου του Δήμου, των προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, των εκπροσώπων Τ.Κ. και των προέδρων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Τριφυλίας (ΔΕΥΑΤ), της Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας – Πολιτισμού – Αλληλεγγύης – Περιβάλλοντος και του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης-Αθλητισμού.
Προχθές συνεδρίασε εκτάκτως η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Τριφυλίας με πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης την «Έγκριση ανάληψης δαπανών και την ψήφιση πιστώσεων προϋπολογισμού Δήμου Τριφυλίας, οικ. έτους 2018».
Όπως αναφέρεται στο απόσπασμα από το Πρακτικό 1/02-01-2018 της έκτακτης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας, που αναρτήθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: ΩΥΗ0ΩΗΕ-3ΓΝ: «H πρόεδρος, εισηγούμενη το 1o θέμα της ημερήσιας διάταξης, είπε: το εν λόγω θέμα εισάγεται ως κατεπείγον για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου μας. Τα μέλη, αφού έλαβαν υπόψη το άρθρο 75, παρ. 6 του Ν. 3852/2010, αποφάσισαν ομόφωνα το χαρακτηρισμό του θέματος ως κατεπείγοντος και συζητητέου.
Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο η πρόεδρος ανέφερε τα εξής: Η αναγραφή συγκεκριμένης πίστωσης στον προϋπολογισμό του Δήμου δε σημαίνει και έγκριση για την πραγματοποίηση δαπανών σε βάρος αυτής. Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν (εκτελεστούν), αν προηγουμένως δε διατεθούν (ψηφιστούν) με απόφαση του αρμόδιου κατά περίπτωση οργάνου…
[…] Με την από 02-01-2018 εισήγηση της Οικονομικής μας Υπηρεσίας πρέπει να προβούμε στην ψήφιση διάθεσης πιστώσεων, οι οποίες αφορούν στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, τις εργοδοτικές εισφορές τους, αντιμισθίες αιρετών κ.ά…».
Συγκεκριμένα, η αντιμισθία δημάρχου ανέρχεται σε 41.040 ευρώ (3.420 ευρώ το μήνα), η αντιμισθία αντιδημάρχων (σ.σ. τέσσερις είναι έμμισθοι από τους έξι) ανέρχεται σε 82.080 ευρώ (1.710 ευρώ το μήνα έκαστος), οι τακτικές αποδοχές ειδικών συμβούλων και συνεργατών και οι εργοδοτικές τους εισφορές ανέρχονται σε 76.586,92 ευρώ (1.595,56 ευρώ το μήνα έκαστος), οι τακτικές αποδοχές γενικού γραμματέα και οι εργοδοτικές του εισφορές ανέρχονται σε 33.360,96 ευρώ (2.780 ευρώ το μήνα), οι τακτικές αποδοχές δικηγόρου με πάγια αντιμισθία – έμμισθη εντολή και οι εργοδοτικές εισφορές ανέρχονται σε 23.873,79 ευρώ (1.989,48 ευρώ το μήνα).
Το σύνολο αυτών ανέρχεται σε 256.941,67 ευρώ!
Σε αυτά προστίθενται ακόμα μερικές χιλιάδες ευρώ για εργοδοτικές εισφορές ΤΕΑΔΥ δημάρχου, εργοδοτικές εισφορές ΤΣΑΥ δημάρχου, εργοδοτικές εισφορές Υγειονομικής Περίθαλψης δημάρχου, εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ κ.τ.λ. αντιδημάρχων και το συνολικό ποσό αγγίζει τα 270.000 ευρώ! Τα έξοδα κίνησης προέδρων Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων και προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων καθώς και εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων ανέρχονται σε 224.400 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, το ποσό  - μέχρις εδώ - φτάνει στα 494.400 ευρώ!
Εκτός αυτών, όμως, στο Δήμο Τριφυλίας υπάρχει η ΔΕΥΑΤ, η Κοινωφελής Επιχείρηση και ο Φορέας Κοινωνικής Προστασίας, των οποίων οι πρόεδροι αμείβονται. Όπως αναφέρεται στους προϋπολογισμούς αυτών των Νομικών Προσώπων, οι αμοιβές των προέδρων τους για το έτος 2018 έχουν ως εξής: ΔΕΥΑΤ, αμοιβές προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 10.260 ευρώ (855 ευρώ το μήνα), Κοινωφελής Επιχείρηση, αποζημίωση προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 8.640 ευρώ (720 ευρώ το μήνα) και Φορέας Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης-Αθλητισμού, αποζημίωση προέδρου 6.000 ευρώ (500 ευρώ το μήνα).

*** Ας γίνει, επιτέλους, μια παρέμβαση… 
 
 
Όσα σχόλια κι αν γράφουμε για την παιδική χαρά στα «Σχοινιά», όπως φαίνεται, δεν ιδρώνει το αυτί της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας. Πλέον η κεντρική ξύλινη πόρτα έχει φύγει από τη θέση της, η βρύση που δε λειτουργούσε εξαφανίστηκε, ενώ για ακόμα μια φορά η περίφραξη απέκτησε τρύπες.
Άραγε, πόσο δύσκολο είναι εκεί στο Δήμο να πάρετε σοβαρά το ζήτημα των παιδικών χαρών; Κάποτε μπήκατε σε ολόκληρη διαδικασία πιστοποίησης (η συγκεκριμένη είναι μία από αυτές), αλλά το μόνο που δείχνει την πιστοποίηση είναι η ταμπέλα.  Π.Μπ.   

*** «Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν» σήμερα από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας 
«Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν» θα προβληθεί σήμερα από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας σήμερα Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου, στις 9.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» στο Εργατικό Κέντρο (είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18).
Ένας άντρας πέφτει θύμα ληστείας και τραυματίζεται θανάσιμα. Συνέρχεται, όμως, ως εκ θαύματος, κι αρχίζει να περιπλανιέται στην πόλη, χωρίς ταυτότητα, έχοντας πάθει αμνησία, ώσπου τον περισυλλέγουν περιθωριακοί, άστεγοι άνθρωποι. Εκεί θα συναντήσει μια γυναίκα του Στρατού Σωτηρίας που θα τον βοηθήσει, κι ανάμεσά τους θα αναπτυχθεί ένα αίσθημα.
Ο Άκι Καουρισμάκι αφηγείται μια ιστορία που κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο. Από τα πρώτα κιόλας πλάνα της ταινίας, παραμένει ένας μοναχικός, πρωτότυπος σκηνοθέτης που αντιμετωπίζει το θέμα του με λιτότητα, αντικειμενικότητα κι ένα ιδιόμορφο, απολαυστικό χιούμορ. Μέσα από αυτή την απλή, συγκινητική, δοσμένη με ζεστασιά και σουρεαλιστικές εικόνες, με μια όμως δόση μελαγχολίας, ιστορία έρωτα κι αλληλεγγύης, ο Καουρισμάκι κάνει και μια καυστική κριτική ενός κοινωνικού συστήματος που αδιαφορεί για το άτομο και την τύχη του.
«Αν ένας σκηνοθέτης δε νιώθει τον καημό του φτωχού ανθρώπου, τότε δεν αξίζει να λέγεται καλλιτέχνης. Για μένα είναι ζήτημα ύπαρξης». [...] Οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές απόψεις μου για την κατάσταση της κοινωνίας, την ηθική και τον έρωτα μπορούν να βρεθούν μέσα στην ίδια την ταινία», δήλωσε ο ίδιος στο επίσημο site του Φεστιβάλ Καννών.
Η ταινία κέρδισε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής και το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την Kati Outinen στις Κάννες το 2002.

*** «Δεν είμαι εγώ» του Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία Π. Αλμπάνη από το ΜΕΘ 
«Μιας και η νέα χρονιά κάνει τα πρώτα της βήματα αποφασίσαμε να κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας, αλλά και σε εσάς. Και αυτό είναι να ξεκινήσει η νέα χρονιά με ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο. Να σας προσφέρουμε, δηλαδή, ένα μεγάλο έργο, μια εξαιρετική κωμωδία. Ένα έργο γραμμένο από τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, το “Δεν είμαι εγώ” σε σκηνοθεσία Περικλή Αλμπάνη».
Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καλαμάτας, Γιώργος Παντελόπουλος, «σύστησε» χθες το μεσημέρι στην έδρα του ΜΕΘ, στο Πάρκο του ΟΣΕ, την παράσταση που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε από αύριο Παρασκευή 5 έως και τις 21 Ιανουαρίου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.
«Γι’ αυτό το έργο δούλεψαν εδώ και πάρα πολύ καιρό ο σκηνοθέτης μας Περικλής Αλμπάνης, ο οποίος για 3η συνεχόμενη φορά, μετά τη μεγάλη επιτυχία με την “Κόμισσα της Φάμπρικας”, μετά την αξεπέραστη αξέχαστη “Λωξάνδρα”, είναι μαζί μας για να μας προσφέρει τις γνώσεις, την αγάπη και το μεράκι του και να βάλει τη δική του πινελιά σε αυτό το έργο» ανέφερε ακόμα ο κ. Παντελόπουλος, ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές από καρδιάς και προσκαλώντας τον κόσμο στην αυριανή πρεμιέρα (9.30 μ.μ.).
Τέλος, επεσήμανε ότι η νέα αυτή παράσταση είναι επιπλέον «στρατευμένη» ως καμπανάκι υπενθύμισης για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το ΜΕΘ με σκοπό τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο Κάστρο Καλαμάτας για άτομα με κινητικά προβλήματα. «Πάνω από 2.000 άτομα έχουν υπογράψει αυτό το κείμενο που μιλάει για την προσβασιμότητα στο Κάστρο Καλαμάτας. Τώρα μπαίνουμε στο δεύτερο στάδιο, ζητώντας την έμπρακτη συμπαράσταση συλλόγων και φορέων» σχολίασε.
  Περικλής Αλμπάνης
O γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Περικλής Αλμπάνης, χαρακτήρισε ως θέατρο της καρδιάς του το ΜΕΘ, με το οποίο συνεργάζεται για 2η συνεχή χρονιά,  καθώς έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη θεατρική του πορεία, ενώ δίνοντας το «στίγμα» του έργου ανέφερε: «Είναι μια σουρεαλιστική κωμωδία, γιατί ο μεγάλος συγγραφέας, Γρηγόριος Ξενόπουλος καταπιάνεται με το διχασμό της προσωπικότητας. Μπερδεύει με καταπληκτικό τρόπο πρόσωπα και καταστάσεις, σε έναν καταιγιστικό ρυθμό, με θύμα ένα λογικό άνθρωπο, έναν καθηγητή μαθηματικών.
Δεν είναι, όμως, μια απλή φάρσα. Αυτό το έργο έχει και ιδέα και σκοπό. Σατιρίζει τους ανθρώπους που πιστεύουν στη λογική, αλλά πέφτουν κάθε στιγμή έξω».
Ο κ. Αλμπάνης «έκλεισε» με ευχαριστίες προς όλους τους συνεργάτες και συμπαραστάτες στο ΜΕΘ και κάλεσε το κοινό να «αγκαλιάσει την προσπάθεια των παιδιών» .
  Βίνα Μάλαμα
Η συνεργάτιδά του στη σκηνοθεσία, Βίνα Μάλαμα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Ξενόπουλος μας έχει δώσει μια καταπληκτική κωμωδία κι εμείς έχουμε βάλει τα δυνατά μας και σας καλούμε με πολύ μεγάλη χαρά να διασκεδάσετε μαζί μας», ξεχωρίζοντας ως κεντρική ιδέα του έργου την αναζήτηση της χρυσής τομής ανάμεσα στο πώς πρέπει να ζούμε τη ζωή με χαρά, αλλά και να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας.
  Λίνος Δουλάμης, Αναστασία Λεντούδη, Βασιλική Σεβαστέλη, Δημήτρης Γκολώνης
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μίλησαν ακόμα ο Λίνος Δουλάμης, που υποδύεται τον πρωταγωνιστή μαθηματικό, Πέτρο Παπαπέτρου, ο οποίος υπογράμμισε ότι στη ζωή μάς χρειάζεται εκτός από τη λογική και η φαντασία, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αγκαλιάσει ο κόσμος το έργο, κάτι που θα αποτελέσει τη μόνη επιβράβευση για τους ερασιτέχνες ηθοποιούς και όλους τους συντελεστές.
Η Αναστασία Λεντούδη, η χαριτωμένη καμαριέρα Βασούλα, εξέφρασε την απορία για το πώς το «Δεν είμαι εγώ» δεν έγινε ελληνική ταινία.
Η Βασιλική Σεβαστέλη μετέφερε ότι όλοι έχουν δουλέψει με πολύ μεράκι και κάλεσε το θεατρόφιλο κοινό να βρεθεί στο Εργατικό Κέντρο για να δει την παράσταση, ως ένα ιδανικό χαρούμενο ξεκίνημα για τη νέα χρονιά.
Και τέλος, ο Δημήτρης Γκολώνης, ο μαθητής Θέμος του καθηγητή Παπαπέτρου, μετέφερε ότι… έχει πέσει πολύ γέλιο στις πρόβες και πως αυτό το γέλιο, που είναι δύσκολο στην εποχή μας, ελπίζει να μεταδοθεί στους θεατές...
Η ταυτότητα του έργου
Σκηνοθεσία: Περικλής Αλμπάνης, Βίνα Μάλαμα (βοηθός).
Παίζουν: Λίνος Δουλάμης, Γεωργία Λαζάρου, Βασίλης Κοβάτσης, Λούλα Αναγνωστοπούλου, Βίκη Βορίλα, Δημήτρης Γκολώνης, Μαρία Λαζάρου, Άννα Παναγιωτοπούλου, Αναστασία Λεντούδη, Δημήτρης Δημόπουλος, Κώστας Αλεξίου, Νίκος Τσαγκάρης, Αντώνης Μπούνας, Μύλη Παπαβασιλείου, Ελένη Γιαννακοπούλου, Βασιλική Σεβαστέλη.
Πότε και πού: 5-21 Ιανουαρίου (εκτός 7, 11,18/1) στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Ώρα έναρξης τις καθημερινές 9.30 μ.μ. και Σαββατοκύριακα 9.00 μ.μ.  Της Χριστίνας Ελευθεράκη

 *** Παρέμβαση από τον Μ. Μάκαρη για τη σύμβαση για τη διαχείριση απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα 
Μια σειρά από ουσιαστικά ερωτήματα θέτει σε παρέμβασή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, μετά την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία "ΗΛΕΚΤΩΡ" για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα.
Στη σχετική του ανακοίνωση σχολιάζει: "Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η εσπευσμένη υπογραφή της σύμβασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα από το δήμαρχο Καλαμάτας και την εταιρεία Ηλέκτωρ ΑΕ, χωρίς να προηγηθεί η απαραίτητη διαπραγμάτευση για μείωση της τιμής διαχείρισης ανά τόνο σύμμεικτων απορριμμάτων πριν από την τελική υπογραφή.
Όπως έχουμε επισημάνει, η μείωση της τιμής είναι αναγκαία, αφού ο Δήμος θα διαθέσει τα ακόλουθα δικά του μηχανήματα στη Μαραθόλακκα: δεματοποιητή με τυλικτικό μηχάνημα, ειδικό κλαρκ και πλυντικό μηχάνημα, καθώς και κόμπακτ βιολογικό για τα στραγγίδια.
Παραθέτω, μάλιστα, τι ακριβώς είχε δηλώσει ο δήμαρχος Καλαμάτας για τη συγκεκριμένη σύμβαση στις 26/10/2017: “Δε θα υπογράψουμε αμέσως διότι προχωρούμε σε διαπραγμάτευση διότι μετά το διαγωνισμό ο Δήμος έχει εγκαταστήσει έναν αριθμό μηχανημάτων, υπάρχει μερικώς ο εξοπλισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων από το Δήμο, επομένως θα επιδιώξουμε την μείωση της τιμής με απόλυτα διάφανες διαδικασίες και με αποφάσεις συλλογικών οργάνων”.
Παρόλα αυτά αναιρεί την προηγούμενη δήλωσή του και προχωρά στην εσπευσμένη υπογραφή της σύμβασης. Ας μας απαντήσει γιατί;
Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι η επιλογή της διοίκησης Νίκα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Μαραθόλακκα είναι περιβαλλοντικά επικίνδυνη και οικονομικά ασύμφορη. Αυτό το έχουμε κατ’ επανάληψη αναδείξει και τεκμηριωμένα αποδείξει και, δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε καθημερινά.
Είναι απαραίτητο:
1. Να ανοίξει τώρα ο φάκελος Μαραθόλακκα για να διαπιστωθεί η έκταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και της ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και να προχωρήσουμε άμεσα σε διαδικασία απορρύπανσης.
2. Πρέπει άμεσα να μειωθεί σε εύλογο ποσοστό η τιμή της διαχείρισης των απορριμμάτων από το νέο ανάδοχο".
  Ανακοίνωση Δημοτικής Αρχής
Έπειτα από δημοσιεύματα στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης χθες, η Δημοτική Αρχή σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει: «Φυσικά και επιδιώκεται από το Δήμο Καλαμάτας η μείωση της τιμής διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως προβλέπεται από τη διακήρυξη του διαγωνισμού για την προσωρινή διαχείριση και συνδέεται με το μηχανολογικό εξοπλισμό του Δήμου, που θα χρησιμοποιήσει ο ανάδοχος.
Επιπλέον, με την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού θα αρχίσει η διαδικασία για τα προδιαλεγμένα απορρίμματα και θα υπάρξει μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, με στόχο τη μείωση των σύμμεικτων και, επομένως, του κόστους». Α.Π.

***  Πρόσθετη χρηματοδότηση 56 εκατ. στους ΟΤΑ 
Πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 56 εκατ. ευρώ, για το πρόγραμμα «Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης και περιορισμός διαρροών» του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενέκρινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
Με την αύξηση αυτή, η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος φτάνει τα 86 εκατ. ευρώ και ικανοποιεί το σύνολο των ώριμων προτάσεων οι οποίες κατατέθηκαν από Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και Συνδέσμους Ύδρευσης Αποχέτευσης.
Στρατηγικός στόχος του προγράμματος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) είναι η διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας και της επάρκειας των αποθεμάτων με ταυτόχρονη μείωση των διαρροών.
Για το νέο αυτό, ζωτικής σημασίας έργο, το οποίο αποτελεί συνέχεια των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων του υπουργείου Οικονομίας στους ΟΤΑ, ο κ. Χαρίτσης δήλωσε: «Με γνώμονα τη δημόσια υγεία, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την περιβαλλοντική ισορροπία, προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα. Με δεδομένη τη μεγάλη ανταπόκριση των φορέων υλοποίησης, που καταδεικνύει τις ανάγκες βελτίωσης των υποδομών διαχείρισης υδατικών πόρων στους ΟΤΑ, κινητοποιούμε κονδύλια για αυτό το πρωτοποριακό έργο, ύψους 86 εκατ. ευρώ.
Σε στενή συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς στηρίζουμε και χρηματοδοτούμε όλα τα αναγκαία έργα που βάζουν τέλος στα χρόνια προβλήματα διαχείρισης των υδάτων, δημιουργώντας σύγχρονα δίκτυα και υποδομές που διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη χρήση τους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Οι ΤΟΥΡΚΟΙ μας ΑΠΕΙΛΟΥΝ! «Έλληνες γκιαούρηδες θα βιάσουμε τις γυναίκες και τις κόρες σας – Θα σας σφάξουμε όλους»…
~ Απειλές προς τους Έλληνες της Θράκης εξαπολύουν οι «Γκρίζοι Λύκοι», μέσω προειδοποιητικών μηνυμάτων που αφήνουν σε δημόσια σημεία.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένα σημείωμα εμφανίστηκε σε στάση της Κομοτηνής, το οποίο ανέφερε ότι οι Τούρκοι «θα βιάσουν τις Ελληνίδες γυναίκες» και θα «σκοτώσουν» τους «γκιαούρηδες».
«Ανακοίνωση Γκρίζων Λύκων Δυτικής Θράκης
Έλληνες γκιαούρηδες σας λέμε μόνο τούτο. Θα βασανίσουμε, θα βιάσουμε και μετά θα σκοτώσουμε τις Ελληνίδες γυναίκες σας και τις κόρες σας!!!
Μετά θα σας αφήσουμε να ζήσετε για λίγο καιρό με τον πόνο του χαμού των αγαπημένων σας προσώπων και μετά θα βασανίσουμε και θα σκοτώσουμε και όλους εσάς!!!
Γιατί μόνον αυτό σας αξίζει!!!».
Οι ελληνικές αρχές ήδη έχουν ειδοποιηθεί, ωστόσο, ερευνάται ακόμα και το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας.

*** TA ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ, ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ!   ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ; ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ...
~  Tα Εθνικά Θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεοπτικής εμφάνισης του Κ. Βελόπουλου στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή ΟΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχτεί επίλυση του Σκοπιανού με χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. «Ας μη λυθεί ποτέ» ήταν η χαρακτηριστική του φράση.
Τόνισε πως όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν ήδη συμφωνήσει στην επίλυση με χρήση του όρου Μακεδονία και μάλιστα πως όλα αυτά προκύπτουν από την πίεση των Αμερικανών που επιθυμούν να σταματήσουν την κάθοδο της Ρωσίας προς τα Βαλκάνια μέσω και των αγωγών. Ταυτόχρονα με χάρτες από τη συσκευή MAD έδειξε (κι απέδειξε) πως το υπέδαφος της περιοχής (Ελλάδα, Σκόπια κλπ) έχουν πλούσιο υπέδαφος, γεγονός που δημιουργεί ακόμα πιο σύνθετες καταστάσεις.

***  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ... (ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ)
 
 
 
 ~Τα Σκόπια ξεκίνησαν να έχουν ψευτο-«Μακεδονική» συνείδηση από την εποχή που ιδρύθηκε η μεγάλη Γιουγκοσλαβία, μετά από μια προπαγάνδα που ενορχηστρώθηκε από τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.
Στην Ενωμένη Γιουγκοσλαβία, όμως, όλα τα χρόνια μέχρι και τη διάλυσή της η περιοχή των Σκοπίων ουδέποτε αναγνωρίστηκε ως «Μακεδονία», αντιθέτως λεγόταν «Vardaska».
Και οι αποδείξεις είναι ουκ ολίγες, και για του λόγου το αληθές παρακάτω θα σας παραθέσουμε μερικές εξ αυτών:

***  ΣΕΙΕΤΑΙ ο ΤΥΠΟΣ στην ΕΛΛΑΔΑ! Η απόφαση της εφημερίδας τα αλλάζει όλα...
~ Αύριο Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου, θα εκδοθεί το τελευταίο φύλλο και στο εξής η εφημερίδα θα κυκλοφορεί μόνον Κυριακή
Αναστέλλεται η καθημερινή κυκλοφορία της εφημερίδας "Ελευθερία του Τύπου", η οποία ανήκει στην εταιρεία "Alter Ego".
Αύριο Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου, θα εκδοθεί το τελευταίο φύλλο και στο εξής η εφημερίδα θα κυκλοφορεί μόνον Κυριακή.
Παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τους εργαζόμενους της εφημερίδας και το αν θα συνεχίσουν να απασχολούνται στα μέσα της "Alter Ego", εταιρείας συμφερόντων του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

*** Δήλωση ΣΕΙΣΜΟΣ του Κοντονή! Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ στην Ελλάδα οι Τούρκοι αξιωματικοί...
~  Ανοικτό άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, το ενδεχόμενο οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα να δικαστούν στην Ελλάδα.
Όπως είπε ο κ. Κοντονής η Κυβέρνηση μελετά αυτό το ενδεχόμενο στη περίπτωση που ζητηθεί από την Τουρκία, εκφράζοντας την άποψη ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα εκ του νόμου, να δικαστούν στην Ελλάδα δηλαδή για αδικήματα που φέρονται να τέλεσαν στην αλλοδαπή.
«Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι πρέπει να έχουν μια δίκαιη δίκη. Μελετάται η δυνατότητα να δικαστούν στην Ελλάδα για αδικήματα που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ποινικού κώδικα. Το θέμα της έκδοσης έχει οριστικά κλείσει . Είναι απολύτως σεβαστή από όλους μας  η απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι νομικοί κύκλοι το επαναφέρουν. Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη . Πολλή φασαρία για το τίποτα» τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Κοντονής.
Κατά πολλούς είναι σαφής ο διαχωρισμός του ζητήματος του ασύλου με τα πιθανά αδικήματα που βαρύνουν τους οκτώ στρατιωτικούς.
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα δεν θα ήθελε το ζήτημα των αξιωματικών να αποτελέσει ένα “σήμα” σε άλλους που πιθανώς βαρύνονται με ανάλογες κατηγορίες να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα.
Ήδη μάλιστα από την περίοδο του αποτυχημένου πραξικοπήματος έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας περισσότεροι από 900 Τούρκοι.
Την ίδια ώρα πολλοί επισημαίνουν πως δεν πρόκειται για απλούς πολίτες, αλλά για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του στρατού με ειδική εκπαίδευση και αναρωτιούνται αν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα ανά την επικράτεια.  newsit.gr

***  ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΕΣ δηλώσεις Ζουράρη για τις ΕΚΔΡΟΜΕΣ: "Οι μαθητές πάνε... στα ΜΠΟΥΡΔΕΛΑ"... (ΗΧΗΤΙΚΟ)
~ Μια εξοργιστική απάντηση έδωσε πριν από λίγο στο ραδιόφωνο του Θέμα fm ο βουλευτής και υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις για την απόφαση του υπουργού Γαβρόγλου να κόψει τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό για... ταξικούς λόγους.
Ο κος Ζουράρις χρησιμοποίησε ως επιχείρημα υπέρ της αποφάσεως ότι σε εκδρομή της δεκαετίας του ’50 είχαν πιάσει καθηγητή με μαθητές να πηγαίνουν σε «στρατιωτικό μπουρδέλο» και υποστήριξε ότι σήμερα οι εκδρομές δεν έχουν εκπαιδευτικό σκοπό αλλά για να βγαίνουν οι μαθητές για ποτό (μάλιστα πρότεινε αντί αυτού το βράδυ οι μαθητές να απαγορεύεται να βγαίνουν, και να υποχρεώνονται να διαβάζουν).
Όταν μάλιστα ο δημοσιογράφος Βασίλης Χιώτης αναρωτήθηκε γιατί απλώς να μην βοηθάει το σχολείο οικονομικά τους μαθητές που αδυνατούν να πληρώσουν για τις εκδρομές ο κος Ζουράρις απάντησε «για να πηγαίνουν στα μπουρδέλα;».
Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν ζουν σε έναν δικό τους πλανήτη, δεν μπορούν να εξηγηθούν διαφορετικά τέτοιου είδους δηλώσεις...

***  Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΞΑΝΑΧΤΥΠΟΥΝ: «Οι εκδρομές γίνονται μόνο για να ΞΕΝΥΧΤΟΥΝ τα παιδιά»... (ΒΙΝΤΕΟ)
~  Είναι απίστευτα τα όσα ακούσαμε σήμερα από την συγκυβέρνηση και συγκεκριμένα από τους Κώστα Ζουράρη και Δημήτρη Μπαξεβανάκη, υφυπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης από την πλευρά του, υποστήριξε ότι οι μαθητές κάνουν εκδρομές απλώς για να... ξενυχτάνε, κι αυτή του η δήλωση χρησιμοποιήθηκε για... υπεράσπιση της αποφάσεως του Υπουργού παιδείας να καταργήσει τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό.
Δείτε την απίστευτη δήλωσή του:

***

*** Αθλητική ενημέρωση :
*** Το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής στη Euroleague έχει ως εξής:
16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (4-5/1/2018)
Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου  2018
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ- Αναντολού Εφές (Τουρκία) 90-79 ,(47-33).- ^
Τα   δεκάλεπτα : 23-12 , 24-21, 23-23 , 20-23 .- ^
Μάλαγα (Ισπανία)-Βαλένθια (Ισπανία)  83-85 , (48-39) .- ^
Τα   δεκάλεπτα19-19 ,29-20 , 21-26 , 14-20 .- ^
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)  85-72 , ( 47-42) .-^
Τα   δεκάλεπτα : 25-17 , 22-25 , 20-13 , 19-17 .- ^

Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία) 21:00

Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Μπασκόνια (Ισπανία)

Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)

Μπάμπεργκ (Γερμανία)-Κίμκι (Ρωσία)

Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

***   ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ σε 15  αγωνιστικές :
ΤΣΣΚΑ Μόσχας     12-4   *
Ολυμπιακός            11-4
Ζαλγκίρις Κάουνας 10-5
Παναθηναϊκός         11-5   *
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ρεάλ Μαδρίτης        9-6
Φενέρμπαχτσε         9-6
Κίμκι                       8-7
Μακάμπι Τελ Αβιβ 8-7
~~~~~~~~~~~~~~~~
Μπασκόνια             7-8
Μάλαγα                  7-9       *
Μπάμπεργκ            6-9
Ερυθρός Αστέρας  6-9
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μπαρτσελόνα        6-10      *
Αρμάνι Μιλάνο      4-11
Βαλένθια                5-11       *
Αναντολού Εφές    4-12       *

*** Στο  Ευρωμπάσκετ αποτελέσματα και αγώνες Ελληνικών ομάδων:
  Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  ,ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,  ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 , ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .-
7.- 14-11-2017 , ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός
9.- 24-11-2017 , ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 , ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 , ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 , ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  69-63 νίκη εκτός
15.- 28-12-2017 , ΒΑΛΕΝΘΙΑ   67-63 ήττα εκτός
16 .-04-01-2018 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  90-79 νίκη εντός
17.- 11-01-2018 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ         εντός

 Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,  ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .-
4.-26-10-2017  , ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   , Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 , ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ παρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-
8.- 17-11-2017 , ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός
10.- 30-11-2017 ,ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός
11.-08-12-2017 , ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας     88-86 νίκη  εντός
14.- 22-12-2017 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   61-58 νίκη εκτός
15.- 28-12-2017 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 74-68 ήττα εκτός .-
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ      εντός
17.- 12-01-2018 , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ    εκτός

  ~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

~ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος
Εκφράσεις που λέγονται ..και γιατί λέγονται ..
~ Μαλαγάνας (ο διπλωμάτης, ο δικολάβος, κατά μία έννοια ο κόλακας)  είσαι η μαλέτσικο (παιδάκι ) παιδί μου ..μ΄αυτά που κάνεις;  Είσια μανάρι  (θρεφτάρι). , σήκω και βάλε το μάνταλο ( σύρτης ασφαλείας ) στην πόρτα για να κοιμηθούμε ...
~** Aλεγάντινος, τζιτζί, λαπάντι.
~** Αλάκισα πιλάλα να την προλάβω αλά σκαπέτισε  σια κάτου στο τζιρόρεμα
~** Γούβα του Σκούλικα ..στο πηδηματαιικο ποτάμι 
~ Αυτή η γούβα του Σκούλικα είναι (ήταν) ακριβώς σε στροφή του ποταμιού. οι "θαμώνες" στο σύνολο Αρφαραιοι - Πηδηματαίοι Εκεί εχουν γίνει τα καλύτερα μακροβούτια. υπήρχανε και μπάφες και χαμοσούρτια και χέλια
~** Ε το παρτσιακλό τήρα το τι λογά παίζει με τα κουτσουνάκια του, ξελιγώθηκα με δαύτο!!!
~** Τι κάνεις μάρα μου ; Λένε στον Αγριλο !
~**  Που πού τρομάρα μου τι έπαθα η συφοριασμένη.
~** Και στο Άρι Γιάννη μάρα μου, το λένε
~** Ζαγάρι ...  Τι τέρας ρε ζαγάααρ ...
~* Τσικουρίκλα , σπαρδάκλι ... φουρκάδα ...
~* Κότσαλα ..
~* Κατσέλης ...το παρατσούκλι της οικογένειας μου ...τι να σημαίνει ;~* Μπόλκα...   σκουτί ...
~* Χωνευτήρι ...λίγο μακάβριο !
~* Καβούλα ...
~* Κάνουλα ...
~* Κοκαλιάρα , το ίδιο με χωνευτήρι
~* Μαραγκούλα ..
~* Τουλούμι
~* Τσέπι , τσέπια ... της κατσίκας
~*...μετά μάθαμε : Είδε μια γουστιέρα που της γιουρούστισε , σκιάχτικε και κούκισε ..
~* τσιούλωσε την αλάκισε το γκατήφορο
~* Κλείστε τη μπόρτα! καιει φωτιά , τι θέλεις ; Μπροστά πύρα και πίσω κλαδευτήρα ..
~** Τι ξυχάς απο δω κι απο κει μωρή αχαϊρευτη πιλάλα λιγουλάκι να προκάνουμε θα σκολάσει η εκκλησιά!
~*  Σκούπισε το σοφρά με το πετσάφι, φερ το σκαμνί , φόρα του παιδιού τη μπροστέλλα και δώστου το χουλιάρι να φάει το χυλό του!
~*
  Αυτός το χαβάτου (το σκοπό του -σκοπός τραγουδιού) . Τι χαβιόλια (συνήθειες ) είναι τούτα , μην είσαι χαϊβάνι ( αφελής, παιδί ) , κατέβα κάτου απ΄ το χαγιάτι (βεράντα), για να δείς χαϊρι (προκοπή) μπάρμπα΄μ ..Έλα στη χαμοκέλα (ισόγειο κτίσμα που χρησιμεύει συνήθως για στάβλος)να πάρουμε το ζωντανό και να πάμε στο δικό μου χαμόσπιτο (ισόγειο κτίσμα που χρησιμεύει συνήθως για κατοικία ) ...
~** Κωθώνι: Μια άγνωστη αρχαία λέξη, υβριστική,
που μάθαμε από τους παππούδες μας..
 * Κακονύχτισα αποσπερού , είχα ναι κεφαλαλγία  , νταμήλιασα  ..  ~   μα ταχιά πιστεύω να με . . ντώσει..  ~ σκάλτσα ; ; θα εννοείς το . . 
. . τσουράπι φαντάζομαι. -
~*  Πήγαμε στο Μπελογιανεικο γεφύρι και φορτώσαμε στρουμπουκια (στρογγυλές πέτρες) τα στρώσαμε στο δρόμο και έγινε ντουκαλι (σκληρό σταθερό)   Τάδε εφη Ντινος Γαληνας
~* Μπρε παιδάκι μου ζουλάπι (αγρίμι) είσαι , μη ζουλάς(σπρώχνεις) , μη ζουπάς (ζουλάς , πιέζεις) την αδερφούλα σου , θα βλάλλω το ζουνάρι (ζώνη ,ζωστήρα) , πηγαίνετε να φάτε το σκουράντζο (ρέγγα)  ή τη λακέρδα , ή την αλίπαστη σαρδέλα -ατζούγια με τη φασολάδα για να λυσσάξουτε ...να ησηχάσω κι΄εγώ ..
*** ΝΑ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΦΑΡΩΝ
ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ 2018!!
Για το 2018 αναλαμβάνει Διαχειριστής στο ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΦΑΡΩΝ
ο συνιδρυτής Γιώργος Αθανασίου Κρέπης.
Φίλε Γιώργο σου εύχομαι Καλή Διαχείριση!!
Προσωπικά ευχαριστώ όλα τα μέλη του ΛΕΞΙΚΟΥ για την συνεργασία μας
και εύχομαι σ όλους ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!
Η δυναμική πορεία του ΛΕΞΙΚΟΥ συνεχίζεται με αισιοδοξία!
Άμεσα θα συμπληρώσω τον παρακάτω πίνακα λέξεων με τις λέξεις που δημοσιεύτηκαν από 1 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2017.
ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΦΑΡΩΝ 2016-2017 Σύνολο 615 λέξεις
Α – 48 λέξεις
Αβγατάω
Αβέρτα
Αγκλεορας, (ελλέβορος, φλώμος)
Αγκουρίδα, αγάλι αγάλι γίνεται η αγκουρίδα (αγγούρι) μέλι VM
Αγκούσα
Αγκωνή
Ακουμπέτι
Ακουρμαίνω (να ακουρμαστώ)
Αλάνα, αλάνι
Αλατόπετσα ελατόπετσα
Αλαφιάζομαι DP
Αλαφροπαλάντζας
Αλεπονούρης
Αλισβερίσι
Αλούταρη ΠΠ
Άμαχα κι αντάραχα VS
Αμιδά
Αμορίτης YS
Αμορόχαυλος
Αναγριμπώθηκε
Ανάκαρα
Ανακλανίστηκα (τεντώνω το κορμί) ΠΠ
Αναπαρώνω
Ανασγρούπωσε
Ανασκουμπώνω (τα μανίκια)
Αναφανταλιά
Αντερώθηκα ΒΚ
Αντρομίδα (ενδρομίς, κουβέρτα)
Απίδι
Απίκο ΓΣ
Απίστομα
Απλογιέμαι (απαντώ)
Απλυτοβεδούρα ΒΜ
Αποκορωμένος (καρκίνος, οχιά, ρουφιάνος)
Αποκορωσιά
Απολειφάδι YS
Αποσπερού
Αποχάβρησα, αποχαβρώθηκα
Αράδα
Αραλίκι
Άσβος μτφ πονηρός
Aralik λέγεται στην Τουρκία ο μήνας Δεκέμβρης.
Αρίδα
Αρουλιέμαι
Ασκήζ ασκήσεις DB
Αστράχα
Άταρος
Αφόρμισε
Β – 22 λέξεις
βαγένι
Βαγιόλι
Βάιζα
Βάκας
Βακέτα
Βαρβατσέλι
Βαρεμένη
Βασκαντούρης, -α
Βασταγούρι YS
Βάτεμα
Βελέντζα
Βηρούλια, Βηρός
Βιδέλο, βιτέλο
Βίκα
Βισαλιάστηκε
Βολές = φορές
Βουζντάκα
Βουτσί
Βουτούμι
Βραγιά
Βρακοζώνι
Βρωμολυγιά, (Λεβεντης μαθες της βρωμολυγιας!!!) ΠΠ
Γ – 22 λέξεις
Γαλαζώνω, γαλάζωμα
Γάνιασμα
Γαργαλεύω
Γιάτρα
Γιοργάδα
Γιουχάρω
Γιούκος
Γιρουστάω
Γκάβαλο
Γκλάβα
Γλέπω (βλέπω)
Γλίστρα (σκουλίκι δόλωμα)
Γλίνα
Γλίτσα
Γουλί
Γούλισμα
Γούπατο
Γουργάει
Γουστέρα ΒΚ
Γούτος
Γριμπίλι
Γρουσούζης
Δ – 7 λέξεις
Δαγός
Δεμοσιά, Εθνική οδός
Δέση
Διαφημηζ, διαφημήσεις DB
Δικριάνι
Διπλομούτσουνος (διπλοπρόσωπος)
Δόγα
Ε – 3 λέξεις
Έβελο
Έντο, νάτο
Εφτού, εκεί
Ζ – 13 λέξεις
Ζαγκλάκια
Ζαιρές ΓΚ
Ζαμπακωμένος
Ζάφτω
Ζγαρλάω
Ζεμπερέκι
Ζεμπίλι
Ζεύει, βρωμάει
Ζουγκούνισμα
Ζουλάπι
Ζουλάω
Ζουπάω, ζουπάκιασμα
Ζωντόβολο
Η
Ήρα, ηριάστηκα
Ι
Ίβαλα
Ίγγλα
Ίτενο (είδος τρούφας)
Κ – 100 λέξεις
Καγιάρι (ο ουρανός καντήλι)
Κάγκουρας ? ΒΚ
Καζάντι, καζάντισα
Καινάρι ΠΠ
Κακάβι
Κακαβώστρα
Κακαιδή (κακή και άσχημη)
Κακαράντζα
Κακοντέλης
Καλαμπαλίκης
Καλαμποκάνι
Καλαντζής. Καλαντζόγιαννης
Καλαπόδι
Καλιά (πάμε καλιά μας)
Καλιακούδα
Καλλικούτσια
Καλμπάτσα
Καλντερίμι
Καλόγερος (σαπουνιού)
Καμαρινώς (με ανδρεία)
Καπαμάς
Καπιστράδα
Καπλάτι
Καπλατοβελόνα
Καπούτσης
Καπρίτσιο
Καρακάξης
Καραμανιά
Κάργα. Καργάρω
Καργιόλα
Κάρμα, ψοφίμι σε αποσύνθεση
Καρδάρα
Καρλαμπίκι
Καρούλες ΒΚ
Καρούντζος (γουρουνιού)
Καρσί
Κασάι, Κασαί ΠΠ
Κασόνι
Καστραβέτσι
Καταπέτασμα, έφαγε το καταπέτασμα
Καταπίτης
Κατίνι, κατίνα πόδι
Κατριμπάνος
Κάτσιασε, κατσιασμένος
Κατσιβέλα
Κατσιμουδιάζω
Κατσιμπούλα
Κατσιώ, κατσίκα
Καφάσι, κεφάλι
Κάφυρα
Καψαλήθρες
Καψερός
Κερχανατζής ΣΣ
Κεσκέτια ΠΠ
Κεψές
Κιούπι
Κιτάξου (κοιμήσου)
Κιώνω, κιώθηκε
Κλαμπουριάζω
Κλαπακάω
Κλίτσικας
Κόκα, αυτός κοιτάζει μόνο την κόκα του
Κοκόσια
Κολάνι
Κολατσίζω, κολατσιό
Κολέκκας
Κολιτσάκι
Κοπετίνες, κοπέλες ΔΜπ
Κοπανιέται, θρηνεί
Κοράκιασα
Κορκάδα
Κορκοσούρα
Κορκοφίνι
Κορύτος
Κότσι
Κοτσιόνι
Κοτσόβολο
Κούγελο
Κούκλα, καλαμπόκι
Κουκούνισε
Κουμάσι
Κουμούλια DB
Κουμούτσα
Κουρβούλιασμα, κούρβουλο
Κουρκούτι
Κουρούνα, κουρούνικο
Κουρούπι
Κουσκούνι
Κουσουμάρω ΠΠ ΓΚ
Κουταλίδες
Κούτρα
Κουφοχελάδες
Κόφα
Κοψομεσιάστηκα
Κραπακάω
Κριπάρω
Κωθώνι (μήκων η υπνοφόρος)
Κωλοφύρης
Κωρώνει, βρωμάει
Κώστας με προφορά Κώιστας και Κουώστας DM
Λ.. – 28 λέξεις
Λαγίνα
Λαγκεύει
Λαγκουνίζει
Λακάω
Λακές
Λάκος, αργαλειός
Λακριντί
Λάμια (τίτλος ομορφιάς απο τη διάσημη εταίρα)
Λάντζα κουζίνας
Λάντζα πηγαδιού με αντίβαρο και μπουγέλο
Λατανάω
Λαφτακάω
Λαφτάκω πολυλογού
Λεκές
Λέτσος
Λιγουριάζω (ζαλάδα, στομαχικό στρες από ανούσια πολυλογία)
Λιολιόνι
Λοβιτούρα MY
Λότζα καλυβάκι
Λούκι (από το καλαμπόκι)
Λούκι (αγωγός, σωλήνα)
Λουμάκι, λουμακερό
Λουμπρούκι ΓΕ
Λουμώνω, λουμωχτός
Λουντρέκι
Λούτσα
Λυσακά, έφαγε τα λυσακά του
Λωλός. Λολωμένος
Μ – 92 λέξεις
Μαγερεματίλας, μαγέρεμα (ζαρζαβατικά)
Μαγκάνι (μαγκανοπήγαδο)
Μάγκλαβι
Μαγκούφι
Μαζιά
Μαλοβράσι, τσακωμός με εγκλήματα
Μάμα, Κάλιο η μάμα μου, πέρι η μάνα μου!!
Μαμουκαλιά
Μαμούκαλος
Μανίκι, το μανίκι
Μανίκι, μεγάλη δυσκολία (αυτό είναι μανίκι)
Μαντράχαλος
Μάπα 1 ΣΣ
Μάπα 2 ΣΣ
Μάρα μου
Μαργώνω
Μαρμάκιασε
Μαρτίνια
Μάτα, ξανά
Ματζέτι
Ματσούκι
Μαχαλάς
Μαχιάς
Μελεύει (δε μελεύει) ΠΠ
Μενίδες
Μεράκι, μερακλωμένος
Μέργια, μέργιασε
Μερεμέτι
Μεσάντρα
Μιρμιλάει
Μισογόμι
Μολαίμικος
Μονάντερος ΡΧ
Μόρτης, μόρτικο
Μοσκιός
Μόσχος (ευχή για να γίνει καλό το κρασί)
Μουιζντέδες
Μούργος
Μουρσιάζομαι ρουφάω τη μύξα μου
Μουρσίλω
Μουσαφίρης, μουσαφιρλίκια
Μούσγα
Μουσκλωμένος
Μουστερήδες
Μουστρήθηκε. Μουστρούφω
Μουχλέτι
Μπαζιέκλω
Μπαζουνιά
Μπαίρι
Μπάκα
Μπαλασουράνα
Μπάλλος
Μπαλντούμι
Μπαντανία
Μπάρτσα ΜΚ (Μπάρτσα γίδα μπότσα γάλα)
Μπασαράς (αρρώστια της ντομάτας)
Μπάστακας
Mπεδιαβά, (Μαργάνης Μπάστα)(χωράφια ελεύθερα χωρίς ενοίκιο)
Μπελαβέρι
Μπελενάδα, μπελενά
Μπελερίνα, μπελαρίνα
Μπελεχώνια ΓΚ
Μπερντάκι μπερντάχι
Μπεσίκι
Μπινάς
Μπινιάρικα
Μπιρμπίλης, μπιρμπιλωτός
Μπιτι
Μπιχλιμπίδι
Μπλάνα
Μπλεζενιά (καρπούζι)
Μπρουστούρα, μπλουστούρι ΝΚ
Μπόλια (κατσικιού, αρνιού)
Μπόλια, ρούχο
Μπόμπολα (φύλλα και κλαδάκια ελιάς)
Μπορμπόλια, χαβιόλια ΓΣ
Μπορτσουλάνα
Μπότσα
Μποχλιάβω
Μπουγέλος
Μπουγιουρντί ΒΚ
Μπούζι
Μπουζντουγάνι
Μουργέλα
Μούργος
Μπούρδα, ανοησία
Μπούρδα, σακί μεγάλου μεγέθους
Μπουρλιάζω (την κλωστή στη βελόνα)
Μπουρμπούτσαλα
Μπουρούζι
Μπουχός, μπουχεύω
Μώκος
Ν – 25 λέξεις
Νάζι, ναζιάρα
Νάκα
Νιάκαρο
Νιτερέσιο
Νιφάδες (Ζευς νίφει)
Νογάω σκέπτομαι ΒΚ
Ντάβανος, νταβώνας
Νταμιλάς, ταμπλάς (damla σταγώνα)
Νταρντάνα
Ντεβεκέλης
Ντερέκι
Ντερλίκώνω, ομαι
Ντερμπεντέρης
Ντεχενές, του Ντεχενέ το ρέμμα
Νόμπαρυχόμ
Νόμου (δός μου)
Ντουβαλίδι ΓΣ
Ντουμούζω αγελάδα DP
Ντουγρού
Νταβλαράς
Ντάκος, τάκος
Νταμαχιάρης
Ντζιώρας
Ντορβάς
Ντρίλια
Ξ – 12 λέξεις
Ξάντισε
Ξείγγλωτος
Ξεπίτησα (από την πείνα)
Ξεπλεχούτα
Ξεσπινίζω ΜΜ ΓΣ
Ξετζανισμένος
Ξεφλουμπαίρνω ΣΣ
Ξεχαρβάλωμα
Ξεχλιαίνω ΠΠ
Ξιαρίζω ΓΣ
Ξυλοκατσούλα ΒΚ
Ξωλόντζα αγροτική λόντζα
Ο
Ογλήγορα, γρήγορα
Ότσιος
Οχιάλλο
Π – 33 λέξεις
Παλιοβορός
Πασούμια
Παστρέψου
Παταγούδι, πεταγούδι
Παταλιά
Πατικώνω MY
Παχνί, παχνιάζω
Πετσιόνα
Πηλάλα
Πισωκάπλα (στο γάιδαρο)
Περδουκλώνω
Περίδρομος
Περόνιασε
Πέτσωσα, την πέτσωσα ΠΠ
Πισκίρι
Πιγκωμένος
Πλακοπαίδα (από φραγκοσκιά)
Πλιά, και πιλιά
Πλύμα
Ποδεμένος
Πόπη (έγινε της Πόπης)
Πότζι (μέσα φωτιά και πότζι) ΠΠ
Πούμωμα ΓΣ
Πούντιασμα, πούντα
Πούντος, που είναι αυτός
Πούργι
Πουρπουράει
Πόσχια, πέσανε τα πόσχια κοντεύει να νυχτώσει VM
Πούσια
Πραγαλιά
Πρόβνες
Πυρομάχος, Κων. Αργυράκης
Πυρπυρήσαμε
Ρ – 14 λέξεις
Ρεμπέτ ασκέρι
Ρεντίκουλο
Ρέταλα
Ρέτσελο
Ρετζουλάει, ρετζούλισμα
Ρέφουλας
Ριζέλα
Ροβόληκε
Ρογκάβλω
Ρογκάτσικο
Ρογκίζω
Ρούγα...
Ρουκουλάω
Ρούπωσα, μισορούπωσα ΠΠ
Σ – 77 λέξεις
Σαμαρτζής
Σαμπάζικα
Σαρμάκο
Σαρωματίνα
Σβώλος
Σγαντζούφω
Σεκλέτι
Σελεβέρδο
Σερβία Αρφαρών
Σεργιάνι
Σεργούνι
Σιακάτου
Σιάξου, έσιαξα
Σιαπέρα, σιαδώθε
Σιγγούνα
Σιφωνικό
Σιχτίρι
Σκαμαγκίδα, χιονόνερο
Σκαμνί
Σκαπετάω
Σκαντζουλήθρες
Σκαρίζω
Σκερβελές
Σκιαδούλια φυτό θεραπείας εγκαυμάτων
Σκλημουριέμαι (ψευτοκλαίω)
Σκόμαρα Αρφαρών
Σκοντάφτω
Σκορδοκαίλα μας
Σκοταρίκλα
Σκούζω
Σκουράντζος
Σκούρκος
Σκουτί
Σκρούμπος (καρβουνιασμένος)
Σκρόφα
Σοκάκι
Σούγελο, υδρορροή
Σούδα
Σουλάνα
Σουλάτσο, σουλατσαδόρος
Σουραύλω, γριασουραύλω ΠΠ
Σουρβαλάω, Σουρβάλα
Σουρδουμούρδω
Σούρμα
Σούτα, γίδα χωρίς κέρατα
Σοφράς
Σπαρδάκλι
Σπέτσα (κόκκινη πιπεριά)
Σπολλάτι σου
Στανιάρω
Στανιό, με το στανιό
Στημόνι ΠΠ
Στιλβωτής
Στουμπάω
Στούμπος
Στουπέτσι
Στουποβούλωμα ΠΠ
Στουρνάρι
Στοχιά (μπα στοχιά σου)
Στριγγλοπούλι (προαναγγέλλει θάνατο)
Στρουγγολίθια ΠΠ
Στροφιαστείτε ΜΜ
Συγκάρτσελοι ΓΚ
Συγγενικό (βαρειά αρρώστια) ταραντέλα? AP
Σύγκρια
Συδιπλώθηκα
Συμπάω, (τα ξύλα στη φωτιά)
Συμπούπουλοι
Συμπράγκαλα
Συντηκώνω
Συφλογιάρικο
Σύχλος, συχλός, μπουγέλος-τέντζερης DB
Σύχναρο φουστάνι ΠΠ
Σφαλάχτρι
Σφαλάγκι
Σφαρδάκλι Σπαρδάκλι σφάρδακλας YS
Σωκιάζω
Τ – 63 λέξεις
Τάνυμα
Ταρκάδιασμα, τρακάδιασμα
Ταχιά, ταχινή
Τεκνοφέσι teknefesi ασθματική αρρώστια ζώων ΓΚ
Τελατίνι
Τεμπιχιάζω, κάνω παρατήρηση ΒΚ ΠΠ
Τετραπέρατος
Τζαβώνω, Τζάβας πίνω ΓΣ
Τζερεμές
Τζιαφέτι ΠΠ
Τζιγάκι (πουλί στα βαλτόνερα)
Τζίφα
Τηλώθηκα
Τιράω, τηράω (κοιτάζω) ΠΓ
Τούφες (ύπνος)
Τούφα
Τράβα δοκάρι στήριξης σκεπής
Τράβας, τραβηχτήρας
Τραφοκόπισμα
Τρελλοζύγουρο ΠΠ
Τριβουλίζει
Τριδόνια ...
Τριτσικάμπανο
Τριψιάνα
Τρόκαλο τσιφιλιάς
Τρούπα φουντούκι
Τρούφα
Τσακώνω
Τσαλαμακανάω
Τσαλαμποκανάω
Τσαλαφός
Τσαλιμάκια
Τσαμπί
Τσαμπουρολογώ
Τσαπερδόνα ΑΚ
Τσαπί, τσιάπα (μικρή αξίνα)
Τσάπια ΓΣ
Τσατάλια
Τσάντζαλα, τσέντζελα
Τσατουμάς
Τσάχαλα
Τσάγαλα (μύγδαλα πράσινα πριν ωριμάσουν?)
Τσεντζελόβρακας ΠΠ
Τσέρα
Τσερβέλο
Τσιγκλάω
Τσιγκλί
Τσιλιπουρδάω
Τσιμπάω, τσιμπούσι (συμπόσιο)
Τσιμπιλιούρι (σύστημα με το σκουλίκι-δόλωμα στην πλακοπαγίδα)
Τσιόλια
Τσιουμπλέκια
Τσιούπα, τσιούπρα
Τσιουρούνι
Τσίπα
Τσίπουρο
Τσιφιλιά
Τσοκανάω
Τσότρα, Τσοτρογιώρης
Τσουβάλι
Τσούκι
Τσουράπω
Τσουτσούρωσα
Τσουτσουπλί
Υ
Υφάδι
Φ – 19 λέξεις
Φακλάνα ΚΑ
Φαλαρίδες
Φάρα (... τη φάρα σου)
Φελάει
Φελί (μπακαλιάρου)
Φερντάσια
Φερτάσω
Φιλεύω
Φλεγκούδα
Φλέντζα
Φλετουράει, φτερουγίζει
Φουρκα, φουρκάδα
Φουρφούκιασα
Φούσκο, έφαγα φούσκο
Φρουσάλα
Φτούνος
Φτουράει
Φυγιό AP
Φωτιά του Αγιαντώνη
Χ – 28 λέξεις
Χαβάνι
Χαβιά (του γαιδάρου)
Χαβιόλια ΓΣ
Χαήλωσε, ξεχαηλώθηκε
Χαλιμάζω
Χαλμούτσος
Χαμοκέλα
Χαντρολαίμι
Χαιβάνι
Χαλές
Χαμωσούρτι
Χαράμι, χαραμίζω
Χαράνι, Χαρανιά
Χαράρι
Χάφτο, φάτο
Χαχόλικο
Χελωνιάς
Χερόβολο
Χόβολη
Χορήγι
Χουλιάρι
Χουνέρι
Χούνι (σούδα)
Χουρχουλιός ΜΕ
Χούσβουρο
Χύθηκε στα κοντά, (τον καταδίωξε, κυνήγησε)
Χωνάρι (έγινε στάχτη)
Χωρέθηκε (Γιάτρα τι του συγκολήθηκε τι του χωρέθηκε!) Δήμητρα Μπούρα
Ψ
Ψηφί ΓΣ
~*
~*  Έρχεται μπουράσκα (..καταιγίδα ... ,μπουρίνι ....) . Είσαι μπούλης (άγουρος-απέδευτος, δεν έχεις ποτέ σου δουλέψει ..)..., Είσαι φαγανή (τρώςπολύ φαγητό) ...φαγάνας (τα τρως όλα)... , Παντελώς άγλυκη και ξινόμουρη αυτή η ωμή ηττοπάθεια ... ~ ΑΜΑΝ ΚΟΡΩΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ = βρώμισε ο τόπος
~* ολο φτιασιδια εισαι = ΌΛΟ ΦΤΙΆΧΝΕΣΑΙ ΓΙΑ ΕΜΦΆΝΙΣΗ  
~*  Τα παλιά χρ’ονια τα νεογέννητα παιδια  τους πρώτους μήνες τα φάσκιωναν (τα τήλιγαν χέρια πόδια σε πλήρη ακινησία )με φασκιές (ρούχα-σκουτιά) και τα έβαζαν στην  νάκα  ΄ή στην κούνια για υπνο και ξεκούραση …
~Κένωσα να φάνε τα παιδιά , θα μαζέψω τα κάθικά τους και θα βγω σιαπέρα να λακριντέψουμε ~* Μωρ κακομοίρα ένα πούργι φραγκόσυκα έφαγες αμα στουμποκωλιάσεις μετά πιλαλάμε για την ψυχαστήρα....
*** Τα πρόβατα βελάζουν (φωνάζω δυνατά χωρίς να λέω τίποτε) ..το βέλασμα (φωνή αιγοπροβάτου) ήταν ασταμάτητη..ο τσιοπάνος από το ταγάρι και το σακούλι είχε βγάλει τη βίκα (η στάμνα, πήλινο δοχείο για πόσιμο νερό) κι΄έπινε δροσερό νερό μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού ..
***   Φώναζε με το χωνί τους παραγωγούς να πάνε να βγάλουν ελιές. ....
~* To  λιοτρηβειό του Νικολάκη του Ξηνταβελώνητο λάδι δεν έπιανε μπίτι μούργα  .. ~ Φώναζε με το χωνί τους παραγωγούς να πάνε να βγάλουν ελιές. .... - Ναι Ναι Και το " χωρίς ξύλα λάδι δε βγαίνει "
~* Στη βρωμίστρα (το χωράφι απ' όπου θερίστηκε μόλις βρώμη ),ο Γιάννης Ζ ..βουρλίζεται (περιστρέφεται σαν σβούρα, βρίσκεται σε έξαλλη κατάσταση) από χαρά ή από θλίψη για τη σοδιά του ..
~* Τον είπε αφύσικο και της άστραψε ένα γκατακέφαλο που της φύγαν τα σαγόνια  ..
~* Σουλουπώσου  χάμου .. Κουτουπώσου.. αμορόχαβλη  ..
~* Επρεπε να αποθανατησετε την κραυγη τους ετσι που παμε θα εξαφανισουμε κιαυτο το ειδος της πλουσιας γης μας
~*Εχτέ το δειλινό πέρναγα στο ποτάμι, αν ακούγατε πως σκούζανε τα σφαρδάκλια......Παναγία μου....θροϊστηκα...!!!!
~*  Καμιά μπακακινα μην είδες κι σιακατου? ~  Και που να ιδης οι μπρασκαφουτες!!! 
~ Πως σκαπετανε ισα κατω ρουκουλωντας πανε!!!
~* Έξω έχει ψόφο ,.. ψοφάει στο κρύο ,. μην είσαι μπουλούκος  ,..αυτή η κοπελιά με συγκλέτεψαι  ..
~* Αυτή η κοπέλλα είναι ψαρέγγλα(σουσουράδα) , ίσως να είναι ψαροκασέλλα(βρώμικη γυναίκα και χονδρή) , ..εγώ όμως είμαι ψυχοπονιάρης και την ψυχοπονάω ( την λυπάμαι , την συμπαθώ, την σπλαχνίζομαι) ..
~* Αει χαλασε η πλαση!Τι λες γερο τι κουβεντιαζεις μοναχος σου?Πηγαινε σιακατου κεινη κει η ξεμασελιαρα και αχνια δεν ανοιξε το ρημαδι της να μου ειπει μια κουβεντα γεια σου μπαρμπα!Αλλα πηγε στη πρωτευουσα και γλεπει τον ισκιο της για δυγιο!Δε παει να τηραξει τη μουρη της σενα γκοριτο!!!  Π.Π.
~* Εδαφτού ή εδακεί (εκεί ακριβώς),.έλαχε (έτυχε) , να βρεθεί στις όχθιες (όχθες -άκρη ..)των πηγών του Παμίσου με τον Παππά-Στέλιο , κ.α. άτομα  και εξεπιτούτου (ακριβώς γι΄αυτό το σκοπό) βρέθηκα στον αγιασμό των υδάτων , για να αγιαστούν τα νερά και να εκδιωχθεί ο εξαποδώ (ο διάβολος) ...την μέρα των Φώτων -
- Φρουτζαχειλας  - Κρεμανταχειλας  - Ξεηγκλωτη/ τος - Βοιδολακας
~ καπινός..καπινούρα  ~  Τικλωσαμε στον καπινο  ~ ενεργήθηκες;
~ σιαπάν' = προς τα επάνω , σιακεί , σιακείθι -= προς τα εκεί , σιαδώ , σιαδώθι = προς τα δω , σιακάτ' = προς τα κάτω ... ΣΙΑΜΕΣΗ = στη μέση ..Αλούθε= σε άλλο μέρος ..Ολούθε = παντού ..
 ~  Έπιασε ψυχάλα= σιγανη βροχή , ψηλοβρέχη  . Αυτό είναι το ψυχοπαίδι της = παιδί ξένο , όρφανο , πού έπαιρναν οικότροφο για δουλειές .
~  Τοποθέτησαν πρωτα τα ψαλίδια =τα ξύλα της στέγης.., Στην κορυφή της σκεπής τεντέλιζε (έτρεμε από αδυναμία και φόβο) ο άμοιρος , ο καλιακούδας , ο κακομοιρης ... Σοφράς = χαμηλό τραπέζι  ,
~** Μοναχό σου χόρευε και όσοα θέλεις πήδα  ..
~** Τι σταλάζεις μωρ΄ρ κου κονίσου .
~* Αυτός έκανε πρικίλι ..  ~ Συδραυλά τη φωτιά  ..
~* Α το ζαβλακωμένο .- ~ Σκιάχτικα ο έρημος- έρμος απ΄το σκιάχτρο.-
~** Τούτος μωρέ είναι λαλημένος ..πυροβολημένος , βαρεμένος ,  φευγάτος ,  ~ Αυτό λάκισε (έφυγε) ..
~* * Αυτό δεν είναι μαγκιά , είναι κλανιά …Είσαι βαρεμένος , βλαμένος , πυροβολημένος , φευγάτος … Είσαι ντενεκές ξεγάνωτος  ,  μούλιασε τα ρούχα  , σκαπέτησε στα μαζιά.- Γιάννης κέφος , Γιάννης μολότος , Ντίνος  πονηρός και Νίκος καρομαρίτσας το στόμα τους στάζει από αλήθειες ψεμάτων …Το ζαχαροκάντιo από τον Μπαρμπα-Θώδορο γαλίνα  .-
  Πού? Στον γλοθαρόκηπο. .-  ~ λακριντέψουμε . . . καταπληκτικό ! ! !~* κλιτσινάρα..  ~
 ~* ασπροπουλιά , έλεγαν ένα οικοδομικό υλικό(αργιλόχωμα),αραιωμένο με νερό γίνοταν πηλος και μαζι με κομμάτια απο παλιά κεραμύδια κατασκευάζονταν ο γνωστος ξυλοφουρνος.
~ Άυτός είναι ζαμάν φου ...ζαμανφουτίστας (λαϊκιστική έκφραση περιφρόνησης) , είναι κάτι τι ζαμπούνης (κακόκεφος, ζαμπουνιασμένος) , ίσως ζαράρικος ( ελαττωματικός) ,.. ζεβζέκης ( αναποδιάρης, σκανταλιάρης) , και ζέχνει (μυρίζει άσχημα, βρωμάει, είναι λερωμένος βρώμικος ) ....
~* Έλαχε (έτυχε) , εδακεί (εκεί ακριβώς) , και έλόγιασα (αντιλήφθηκα, είδα ) , τον εξηνταβελώνη(τον τσιγκούνη, τον σπαγκοραμμένο ) , επί πόνου (με πολύ στενοχώρια) ,να λέει ..είναι τος (υπάρχει αυτός)  μωρ΄Μαγδάλο , με το στόμα το μεγάλο  ;..... 
~*  Αχ θειακούλα μου (θειούλα μου , θείτσα μου) , θαμπίζω (μόλις που βλέπω), θελά (ήθελα ) το θέλημα (την παραγγελία , κάτι που αποφεύγεται να κατονομαστεί) πού΄ κανα στο ΚΥΡ-ΘΆΝΟ ,...μην πάω θράσια ( ψόφια , άνοστη= άνθρωπος που χαραμίζεται) από τον ψόφο (πολύ κρύο) .... 
 ~* Αυτός παιδί μου είναι βαρβάτσελο (παιδί ατίθασο) -βαρβάτος (=αρσενικό δυνατό ,ατίθασο με πολλές ορμές ) κι΄έχει και πολύ γαϊδουριά (απρεπή συμπεριφορά, παλιανθρωπιά, ανασθησία ) φίλε μου .- Χρειάζεται ματσούκι-ματσούκωμα ή σε γκρεμίλα (επικίνδυνο επικλινές-άγονο έδαφος) , το παλιο- ζαγάρι(κυνηγετικό σκυλί ), ο ζαυλακωμένος(ζαλισμένος, ο αδιάθετος) και αμωρόχαβλος ....

 ~* Είναι θανατηφόρο δηλητήριο ο φλώμος. Στο Άνω Αρφαρά την εποχή του Ιμπραήμ είχαν ρίξει φλώμο στα πηγάδια ώστε να είναι δηλητηριώδες το νερό! Η έννοια "φλώμωσα' είναι μεταφορική. Δηλαδή έσκασα λες και έφαγα φλώμο!
~
1~* ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ ..
Α΄ ΜΕΡΟΣ : Κυριακή 17  Σεπτεμβρίου  2017   :
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .-
 2~* ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ .. :
B ΄ ΜΕΡΟΣ : Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017
 http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/10/blog-post.html .- 
3~*ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ .. : 
Γ ΄ ΜΕΡΟΣ : Τρίτη 19  Δεκεμβρίου 2017:
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html  .-
~* ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ .. : 
Δ ΄ ΜΕΡΟΣ  .. .. Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017  : 
Πελοποννησιακό και Aρφαραίϊκο λαϊκό γλωσσάρι  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .-
~*
~  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/news-03-2018-3.html .- 
~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 04  Ιανουαρίου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Παρασκευή 05  Ιανουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~**
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5953   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3815   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3809  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.597   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών.
  Stamos011947                 stamosarfara01  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου