ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017

Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ... από το  2008  ....
~
 
~** ARFARA   20/11/2017 πρωϊ ώρα 09 00:
~** ARFARA  ώρα 12 00  20/11/2017:

Η χάρις του Χριστού και της Παναγίας μας όλα τα διαλύει. Έχε υπομονήν, διότι η Βασίλισσα Θεοτόκος και Κυρία των όλων δεν μας αφήνει. Αυτή προσεύχεται δι' ημάς.Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)



~ 20 Νοεμβρίου
Προεόρτια των Εισοδείων της Θεοτόκου. Οσίων Γρηγορίου του Δεκαπολίτου (†816), Πρόκλου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (†447). Των εν Περσία ξίφει τελειωθέντων Μαρτύρων Ισαακίου, Ιωάννου, Ιωσήφ, Νιρσά καιΣαβωρίου, των επισκόπων. Παπία και Ισαακίου των πρεσβυτέρων και Ωνάμ του ασκητού. Γεϊθαζέτ του ευνούχου. Θέκλας και των συν αυτή γυναικών Αννης, Αστής, Βαουθά, Δινάχ, Μαλάχ, Μαλοχίας, Μαμάς, Νάνης και Τέντους. Δασίου. Των αυταδέλφων αγίων Μαρτύρων Ευσταθίου διακόνου, Θεσπέσιου και Ανατολίου. Σωζομένου, επισκόπου Καρπασίας του θαυματουργού. Θεοκτίστου ομολογητού του πατρικίου.
~   Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
~   Λυχνία ὡς δίπυρσος τῶν θεϊκῶν δωρεῶν, ἀκτῖσι τῆς χάριτος φωταγωγοῦσιν ἡμᾶς πατέρες οἱ ἔνθεοι, Πρόκλος τοῦ Βυζαντίου, ὁ σοφὸς ποιμενάρχης, Γρηγόριος ὁ θεόφρων, Δεκαπόλεως γόνος· διὸ μετὰ προθυμίας τούτοις προσέλθωμεν.
~* Απολυτίκιο Άγ. Πρόκλου και Γρηγορίου - 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/Vh-dLzZtLzs  .-
~

***  Αλληλεγγύη στους πληγέντες της Δυτικής Αττικής από τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας 
Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας σε συνεργασία με το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας και το Σύλλογο Γυναικών «ΓΑΙΑ», προβαίνει στη συλλογή νερού, ρούχων και τροφίμων για τους πληγέντες συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματική ανάγκη τουτη τη δύσκολη ώρα. Το σύνολο  των αγαθών θα διατεθούν στους πληγέντες της Δυτικής Αττικής και στις οικογένειές τους.
Η συλλογή θα περιλαμβάνει:
ΡΟΥΧΑ
Τα ρούχα θα πρέπει να παραδίδονται χωριστά. Φέρνουμε γυναικεία – ανδρικά – παιδικά ρούχα σε διαφορετικές συσκευασίες (σακούλες ή κούτες)
ΤΡΟΦΙΜΑ
Φέρνουμε τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και πιεστικές οπότε φέρνουμε ακόμη και κοντόληκτα προϊόντα.
ΝΕΡΟ
Νερό πόσιμο συσκευασμένο το οποίο μπορεί να μεταφερθεί.
Σημείο συγκέντρωσης θα είναι το Εργατικό Κέντρο Κυπαρισσίας.
Από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου
Δευτέρα με Παρασκευή και ώρες 17.00 – 21.00.
Στοιχεία επικοινωνίας: 6970015033, 6973221180 και 6972566140.

***  Καλαματιανοί του εξωτερικού: Έλενα Κουρελέα, έφυγε στο εξωτερικό για να δοκιμάσει τις δυνάμεις της 
Για ακόμα μια Κυριακή το «Θάρρος» σας ταξιδεύει σε Καλαματιανούς που έχουν αφήσει την Καλαμάτα, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα, και ζουν στο εξωτερικό. Αυτό συνήθως γίνεται λόγω της κρίσης, αλλά σήμερα συναντάμε μια διαφορετική περίπτωση στο Λονδίνο. Εκεί ζει και εργάζεται η Έλενα Κουρελέα, μια κοπέλα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, από την οποία έφυγε για να σπουδάσει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Όταν επέστρεψε στην Καλαμάτα, άρχισε να δουλεύει στην Costa Navarino, όπου παρέμεινε για τέσσερα χρόνια. Από εκεί έλαβε υποτροφία για Μεταπτυχιακό στο Tourism Management από το ALBA Graduate Business School και αφού ολοκλήρωσε την τουριστική σεζόν του 2016 στην Costa Navarino, αποφάσισε να μετακομίσει στο εξωτερικό, ουσιαστικά θέλοντας να δοκιμάσει τις δυνάμεις της και να αποκτήσει μια παραπάνω εμπειρία.
Πλέον εργάζεται στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Hanbury Manor Marriott Hotel.
  Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Βρίσκομαι στην Αγγλία εδώ και ένα χρόνο, λίγο έξω από το Λονδίνο. Η απόφασή μου να φύγω ήταν από τις πιο δύσκολες που έπρεπε να πάρω, καθώς έπρεπε να αφήσω τους επί 4 χρόνια συναδέλφους μου στην Costa Navarino, που πλέον ήταν δεύτερη οικογένειά μου, αλλά και μια σταθερή δουλειά με προοπτικές εξέλιξης.
Ο λόγος που το έκανα ήταν, κυρίως, για να εξερευνήσω τις δυνατότητες και το όριά μου σε μια ξένη χώρα και να αποκτήσω εργασιακή εμπειρία σε ένα άγνωστο περιβάλλον.
  Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Όχι ιδιαίτερα. Μετά το τέλος της σεζόν έκανα αιτήσεις σε διάφορες χώρες, ψάχνοντας κυρίως χειμερινή απασχόληση, αλλά τελικά είχα προσφορά από την Αγγλία για όλο το χρόνο και αποφάσισα να δεχτώ.
  Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Γενικά πολύ θετικά! Οι περισσότεροι πελάτες του ξενοδοχείου μού διηγούνται ιστορίες φιλοξενίας από τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα και μετά αναρωτιούνται γιατί άφησα την πανέμορφη χώρα μου. Υποθέτουν λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά όταν τους λέω λόγω εμπειρίας, γελάνε και με λένε τρελή.
  Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Σίγουρα το English breakfast! Όχι τόσο ως προς το περιεχόμενό του, όσο κυρίως ως προς την τελετουργία που το περιβάλλει, μιας και είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.
Επίσης, τη γενικότερη ευγένεια των Βρετανών, η οποία όταν δεν είναι προϊόν τυπολατρίας αλλά ουσιαστική, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη!
  Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Το Λονδίνο είναι η χαρά του επισκέπτη, με πληθώρα μουσείων, μνημείων και πολλών άλλων αξιοθέατων για όλες τις προτιμήσεις. Πέρα από τα βασικά, θα πρότεινα το εντυπωσιακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αλλά και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο διαθέτει καταπληκτικά εκθέματα για τους λάτρεις της τέχνης και όχι μόνο.
Επίσης, μια σαββατιάτικη βόλτα στην αγορά του Portobello στο Notting Hill, όπου κάποιος μπορεί να βρει μοναδικά vintage αντικείμενα και συλλογές.
Τέλος, μια βόλτα στο Hyde Park, όταν ο καιρός το επιτρέπει, νομίζω, είναι απαραίτητη για να έχει κάποιος μια βασική εικόνα για το Λονδίνο.
  Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Οι δικοί μου άνθρωποι, η θάλασσα και το καλό σπιτικό φαγητό!
  Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Νομίζω πως όλοι οι Καλαματιανοί έχουμε έρωτα με την πόλη μας. Όπου και να πάμε, πάντα στο μυαλό μας είναι η επιστροφή στα πάτρια εδάφη, και αργά ή γρήγορα όλοι επιστρέφουμε.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Χατζηιωσήφ (πρώην διευθυντή Επιχειρήσεων της Costa Navarino), καθώς και τους συναδέλφους μου στην Navarino Collections, που μέσω της υποτροφίας συνέβαλαν καθοριστικά στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου εξέλιξη, ενώ στήριξαν την απόφασή μου να φύγω στο εξωτερικό. Χωρίς αυτούς σίγουρα δε θα βρισκόμουν εδώ και δε θα είχα πετύχει τόσα πολλά ως επαγγελματίας.  Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση - Κώστα Γαζούλη 

*** KAΡΑΝΙΚΑΣ σε ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ! «Να πας να γά ….»,«τσόλι»,«σίχαμα»,«θηλαστικό της μπόχας»«ξεπλυμένο φασιστάκι»...

~  Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας, σε συνομιλία που είχε με γυναίκα επιχειρηματία η οποία δραστηριοποιείται στη Μύκονο, την αποκάλεσε «τσόλι», «σίχαμα», «θηλαστικό της μπόχας» και «ξεπλυμένο φασιστάκι» λέγοντας της «να πάει να γά ….»

Όλα αυτά επειδή η επιχειρηματίας Κική Μαχαιρίδου τόλμησε να γράψει σχόλιο στον λογαριασμό του Νίκου Καρανίκα ασκώντας κριτική για την κυβερνητική πολιτική με αφορμή την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για την διανομή του μερίσματος στους ασθενέστερους.
Δείτε τα ντοκουμέντα.






To αν συμφωνεί κανείς ή όχι με την κα Μαχαιρίδου είναι ένα θέμα. Η στάση του κρατικοδίαιτου κου Καρανίκα είναι απλά απαράδεκτη...

*** ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ! Αυτά είναι τα μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων από τις πλημμύρες...

~ Άμεσα η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης των πληγέντων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος – Η έκτακτη ενίσχυση θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα.
Όπως διευκρίνισε ο  Δημήτρης Τζανακοπουλος με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.
Τόνισε ότι θα δοθούν 1000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας, 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου, 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης, 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας, 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.
Επίσης, ανέφερε ότι η αποζημίωση, μέχρι 150 τμ, αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο ενώ τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται από άτοκο δάνειο.
 Σημείωσε πως, όπως προβλέπει ο νόμος, θα υπάρξουν ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού. Πρόσθεσε πως ο καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Ο κ. Τζανακοπουλος τόνισε πως, εξαιτίας της έντασης της καταστροφής, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσθετες αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί.
«Συγκεκριμένα, όλα τα νοικοκυριά, που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν 8.000 ευρώ».
Υπογράμμισε πως η ίδια έκτακτη ρύθμιση θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ολοκληρωθεί.
Επισήμανε πως η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. «Η έκτατη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη» επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Σημαντικό ερευνητικό έργο 
Πέθανε ο κορυφαίος έλληνας βιολόγος Φώτης Καφάτος
~  Την τελευταία του πνοή άφησε στις 18 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης ο κορυφαίος Έλληνας βιολόγος Φώτης Καφάτος, ένας επιστήμονας με σημαντικό ερευνητικό έργο και διεθνές κύρος.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1940 και σπούδασε στα αμερικανικά πανεπιστήμια Κορνέλ και Χάρβαρντ (στο δεύτερο έγινε στα 29 του χρόνια ο νεότερος καθηγητής στην ιστορία του ιδρύματος).
Στην επιστημονική διαδρομή του έκανε πολλές σημαντικές ανακαλύψεις στη μοριακή βιολογία και στη γενετική, αφήνοντας το αποτύπωμά του τόσο στη θεωρητική όσο και στην εφαρμοσμένη βιολογία. Μεταξύ άλλων, η ερευνητική ομάδα του ήταν η πρώτη που κλωνοποίησε το γονίδιο ενός θηλαστικού, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στη μελέτη του κουνουπιού φορέα της ελονοσίας.
Μεταξύ 1972-1980 οργάνωσε και αναθεώρησε το πρόγραμμα σπουδών ως καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη δεκαετία του 1980 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), όπου το 1982 ίδρυσε το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ).
Το 1994 και έως το 2005 ανέλαβε γενικός διευθυντής στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊλδεβέργη, ενώ το 2006 μετακινήθηκε στο Imperial College του Λονδίνου ως καθηγητής και επικεφαλής ερευνητικής ομάδας. Μεταξύ 2007-2010 διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ερευνών (ERC).
Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) έχει θεσμοθετήσει το «Βραβείο Αριστείας στη Βιολογία - Φώτης Καφάτος» που απονέμεται κάθε δύο χρόνια.
Σχετική ανακοίνωση για το θάνατό του εξέδωσε το Ινστιτούτο ΙΜΒΒ του ΙΤΕ, καθώς και ψήφισμα το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο Twitter: «Ο Φώτης Καφάτος, ένας από τους σημαντικότερους μοριακούς βιολόγους διεθνώς και ένας από τους θεμελιωτές του Πανεπιστημίου Κρήτης, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας μεγάλη κληρονομιά στους φοιτητές και τους συναδέλφους του. Συλλυπητήρια στους οικείους του».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter: «Ο Φώτης Καφάτος ήταν ένας κορυφαίος επιστήμονας, σπουδαίος δάσκαλος και πάντα παθιασμένος με την Κρήτη! Μακάρι πόλλοι νεότεροι να ακολουθήσουν τα βηματά του».  in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  ΟΡΓΗ κι ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ! Πήραν αστυνομικούς από τη Μάνδρα για να φυλάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ...

~ Το διαβάσαμε στο newsit και το παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο, ένα κείμενο που μας προκαλεί οργή κι αγανάκτηση.
 Είναι τουλάχιστον εξοργιστική η πληροφορία του Newsit.gr, παρά τη σχετική διάψευση. Δύο οχήματα με οκτώ άνδρες και πλήρη εξοπλισμό αντί να βρίσκονται στο πλευρό των κατοίκων της Μάνδρας και της Νέας Περάμου που δεινοπαθούν έλαβαν εντολή να πάνε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο σπίτι του Πρωθυπουργού στην Κυψέλη.
Οι πληροφορίες του Νewsit.gr είναι πλήρως διασταυρωμένες. Μια Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας που επρόκειτο να πάει στη Μάνδρα απογευματινές ώρες έλαβε εντολή να πάει να φυλάξει τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, ενώ λίγες ώρες μετά μια από τις ΟΠΚΕ που επρόκειτο να αναλάβουν βάρδια στη Μάνδρα έλαβε εντολή να πάει στην Κυψέλη για τη φύλαξη της οικίας του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
 Με λίγα λόγια οκτώ αστυνομικοί με πλήρη εξοπλισμό και δύο αυτοκίνητα δεν πήγαν ποτέ στη Μάνδρα.
 Το ένα αυτοκίνητο με τέσσερα άτομα πήγε στην Κυψέλη στο σπίτι του Πρωθυπουργού και το δεύτερο με άλλα τέσσερα άτομα στην Πλατεία Κουμουνδούρου στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.
 Κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν γίνει ανάλογες καταγγελίες για μετακίνηση ομάδας ΟΠΚΕ που είχε μετακινηθεί στο Debate της Κεντροαριστεράς στην ΕΡΤ και έλειπε από τη Δυτική Αττική, ενώ άλλη μία φύλαγε το σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι κάποιο άλλο σημείο της Αττικής.  ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θ. ΠΑΝΟΥ

***  Ντοκουμέντο! Σήμα κινδύνου για πλημμύρες σε 9 περιοχές...

~ Του Αλέξανδρου Κόντη
 Τον κίνδυνο καταστροφής από ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, όπως αυτά που έπληξαν την περιοχή των Μεγάρων, της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, αντιμετωπίζουν άλλες 8 περιοχές της Αττικής, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
 Πρόκειται για το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής, που επικαιροποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα η Realnews.
Πατήστε εδώ και διαβάστε αναλυτικά το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο της Realnews.

***  ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ τα πάντα στη Μέση Ανατολή!  Η Σ. Αραβία αγοράζει S-400 απ' τη Ρωσία;...

~  Τελειωμένη δουλειά θεωρείται από τη Ρωσία η πώληση αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 στη Σαουδική Αραβία.
Η εφημερίδα Al-Hayat επικαλούμενη το Russia Today έγραψε ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν την πρώτη συμφωνία στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας.
Το πλαίσιο συνεργασίας Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του βασιλιά Σαλμάν στη Μόσχα.
Ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου για θέματα στρατιωτικής συνεργασίας αποκάλυψε πρόσφατα ότι το Ριάντ και η Μόσχα θα υπογράψουν σύντομα τα συμβόλαια πώλησης των S-400 στο βασίλειο.
Να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει να πουλήσει S-400 και στην Τουρκία ενώ έχει παραδώσει συστοιχίες των S-300, σαν αυτούς που διαθέτει και η Ελλάδα, στο Ιράν.
Η Σαουδική Αραβία αισθάνεται ότι απειλείται από τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν.  tribune.gr

***  Χάθηκε το μέτρο… 
Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου "ξυφουλκεί", για ακόμα μία φορά, εναντίον όλων, με αφορμή τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες στην Αττική, αλλά βγάζει…λάδι, όπως πάντα, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ισχυριζόμενη ότι κάνει τη δουλειά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής μας.
Δεν θα μπούμε στον κόπο να κρίνουμε τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται. Τόσο η ίδια, όμως, όσο και ο περιφερειάρχης, αποτελούν μέρος ενός συστήματος που "έπνιξε" και θα συνεχίσει να το κάνει, τη χώρα.
Το μέτρο της ευθύνης, λοιπόν, κάθε πολιτικής ηγεσίας καθορίζεται από το πώς αντιμετωπίζει το εκάστοτε πολιτικό πρόβλημα. Μια θεομηνία, ένα μετεωρολογικό φαινόμενο δεν είναι πολιτικό πρόβλημα.
Μετατρέπεται, όμως, σε πολιτικό,  όταν η αιτία της πλημμύρας και της καταστροφής που επακολουθεί δεν είναι – μόνο – η θεομηνία, αλλά οι εργολαβικές αυθαιρεσίες, το κράτος των φωτογραφικών αναθέσεων, το ατιμώρητο των παραλείψεων, η πολιτική της αντιπαροχής και της οικοπεδοποίησης.
Ένας σεισμός δεν είναι πολιτικό πρόβλημα. Μετατρέπεται, όμως, σε πολιτικό  από την ανυπαρξία αντισεισμικής πολιτικής, από την ανοχή στη ρεμούλα, από την πολιτική της αδιαφορίας απέναντι στην ανθρωποκτόνα κερδοσκοπία.
Πρόκειται για την πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων, με τις πολεοδομίες τους, με τους δημοτικούς τους άρχοντες, με τους εργολάβους τους, που ενώ έχουν στη διάθεσή τους και στα συρτάρια τους δεκάδες αναφορές τοπικών αρχών, δεκάδες μελέτες πανεπιστημιακών, δεκάδες παρεμβάσεις φορέων, δεκάδες καταγραφές που επισημαίνουν κινδύνους και προβλέπουν το μέλλον, εκείνες κωφεύουν.
Όλα τα παραπάνω δεν έγιναν από το 2015 και μετά…  Α.Π. 

*** Έργα και κριτική για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας 
Τα 9.165.000 ευρώ που εγκρίθηκαν, προχθές, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για το δήμο Καλαμάτας στα πλαίσια του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα. Βέβαια, το θέμα είναι για τις προτεραιότητες που θέτει η Δημοτική Αρχή, μέσω του προγράμματος και στη φιλοσοφία των παρεμβάσεων. Για την τελευταία, οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαν αντιδράσει.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή, είπε ότι «ούτε ένα έργο δεν εντάχθηκε ως προϊόν διαβούλευσης. Θα ακολουθηθεί το αποτυχημένο παράδειγμα προηγούμενων αναπλάσεων».
Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος έχει επικρίνει το γεγονός ότι «δίνεται προτεραιότητα σε έργα βιτρίνας, που ενισχύουν τουρισμό και εργολάβους».
Παρατήρησε πως «θα έπρεπε ο κάθε δήμος να επιλέγει πού θα πάνε τα χρήματα» και πρόσθεσε σε παλιότερες παρεμβάσεις του: «Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι τα αντιπλημμυρικά, τα αντιπυρικά έργα, τα σχολεία, ο πολιτισμός. Αν δεν προηγηθεί η κυκλοφοριακή μελέτη, δεν θα έχει αποτέλεσμα η παρέμβαση για την Παραλία». Ζήτησε να προβλεφθεί Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών για λίγες ημέρες και μίλησε για «χρήματα σε λάθος προτεραιότητα, σε λάθος θέσεις, ενώ ο κόσμος πεινά».
Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θεόδωρος Μπρεδήμας έκανε λόγο για «βεβιασμένες διαδικασίες και αποσπασματική κατάρτιση». Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος μίλησε για ψηφοθηρικό πρόγραμμα κι άσκησε κριτική, γιατί «διανοίγεται η Βουλγαροκτόνου και δεν διανοίγεται και η Κορώνης».
Στόχοι της ΒΑΑ
 Σε κάθε περίπτωση, ως στόχοι που αφορούν στην εφαρμογή της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και συνάδουν με τους θεματικούς στόχους του ΕΣΠΑ, ορίζονται κατ’ αρχάς κατά σειρά προτεραιότητας για την τελική επιλογή των προτεινόμενων στρατηγικών από τις Διαχειριστικές Αρχές, οι ακόλουθοι:βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του γεωργικού τομέα και του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.
  • προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας 
  • προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας της εργασίας 
  • προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και άρση των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων 
  • προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων 
  • βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Νέο επενδυτικό πεδίο ανοίγει για το ελαιόλαδο στη μαζική εστίαση 
Σε μια σειρά επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας, αλλά και στο άνοιγμα μιας αγοράς για περίπου 10.000 τόνους τυποποιημένου προϊόντος μέσα από επίσημα κανάλια διανομής, θα συμβάλει η νέα διάταξη για τη χρήση σφραγισμένων, μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ελαιολάδου στη μαζική εστίαση από 1ης Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην "Ύπαιθρο Χώρα" της Φανής Γιαννακοπούλου. Επιπλέον, θα τονώσει την ανάπτυξη και την προβολή του ελληνικού «υγρού χρυσού».
Αυτά τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, από τους ομιλητές και ειδικά από τους δύο γενικούς γραμματείς, τον κ. Α. Παπαδεράκη (γεν. γραμματέας Καταναλωτή) και τον κ. Ν. Αντώνογλου (γεν. γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης), που συμμετείχαν στην εσπερίδα με θέμα «Το ελαιόλαδο στη μαζική εστίαση», την οποία συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου ο ΣΕΒΙΤΕΛ και η ΠΟΕΣΕ (Πανελληνία Ομοσπονδία Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων).
«Στόχος δεν είναι να επιβάλλουμε κάτι με το νόμο, αλλά να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι αυτό το μέτρο είναι για το κοινό καλό όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο αλλά και της εθνικής οικονομίας. Με άλλα λόγια, στόχος είναι η προβολή του τομέα και της ελληνικής ελαιοπαραγωγής μέσα από το κανάλι της μαζικής εστίασης. Τα εστιατόρια ουσιαστικά είναι ένα όχημα προβολής. Επίσης, θα ενισχυθεί η μέσα από επίσημα κανάλια διανομή και όχι τα ανεπίσημα και τα χύμα», τόνισε στην «ΥΧ» ο Γιώργος Οικονόμου, διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ.
Ταυτόχρονα, θα ευνοηθούν πρωτίστως οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί καθώς, όπως υποστήριξε ο κ. Οικονόμου, «όσο αυξάνονται τα κανάλια πώλησης του προϊόντος τόσο πιο εύκολη είναι η απορρόφησή του και η μεγαλύτερη ζήτηση ισορροπεί την αγορά και τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση». Την ίδια ώρα, θα κινητοποιηθεί μια σειρά επενδύσεων γύρω από την τυποποίηση του ελαιολάδου, όπως σημείωσε ο Γρηγόρης Αντωνιάδης, πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ.
  Νέο επενδυτικό πεδίο ανοίγει για το ελαιόλαδο στη μαζική εστίαση
Όσον αφορά στην προετοιμασία των τυποποιητών σχετικά με την εφαρμογή του νέου μέτρου, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι θα βασιστούν σε συσκευασίες που ήδη χρησιμοποιούσαν ως δείγματα για το εξωτερικό ή για προωθητικές ενέργειες. Οι συσκευασίες μπορεί να είναι είτε πλαστικές είτε γυάλινες.
«Το ζητούμενο είναι ο καταναλωτής που θα ζητήσει ελαιόλαδο να λάβει μια σφραγισμένη συσκευασία, που μπορεί να είναι είτε ένα μικρό φακελάκι είτε ένα μικρό μπουκάλι ή ακόμη και 1 λίτρο. Αν δεν υπάρχει μικρή συσκευασία και ανοιχθεί του 1 λίτρου, μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα του εστιατορίου. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για τις μεγάλες συσκευασίες οι καταναλωτές να τις αγοράσουν.
«Από τη νομοθεσία δεν ορίζεται συγκεκριμένος όγκος των σφραγισμένων, μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών και έτσι αφήνεται το περιθώριο στην αγορά να αυτορυθμιστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
  Αναπόσπαστο κομμάτι του γαστρονομικού τουρισμού
Από την πλευρά του ο Γιώργος Κουράσης, γενικός γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ, επεσήμανε ότι η κοινή πρακτική από το 2018 και μετά μόνο θετικά θα επιδράσει για όλη την αλυσίδα της οικονομίας. «Θα επιτρέψει στο ελληνικό ελαιόλαδο να αναζητηθεί και να συγκριθεί τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους καταναλωτές. Θα συμβάλει στην εξωστρέφεια και την τοπική ανάπτυξη. Το ελαιόλαδο θα αποτελέσει πλέον κομμάτι του τουριστικού πακέτου γαστρονομικής μνήμης».
  Έλλειμμα γνώσης γύρω από το ελαιόλαδο
Για το ελαιόλαδο στη γαστρονομία, μίλησε ο πρόεδρος του ΙΕΓ, Νίκος Φωτιάδης: «Υπάρχει έλλειμμα γνώσης σχετικά με το τι σημαίνει ελαιόλαδο, ποιο πρέπει κάθε φορά να χρησιμοποιηθεί και πού. Πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε άλλο ελαιόλαδο για το μαγείρεμα, άλλο για τις σαλάτες, άλλο για το τηγάνισμα για να δώσουμε στον καταναλωτή το σωστό αποτέλεσμα. Η απόφαση για το φιαλίδιο μιας χρήσης αποτελεί το πλέον σημαντικό έργο της τελευταίας 20ετίας του ελληνικού κράτους, καθώς εγγυάται την ασφάλεια του καταναλωτή και θα δώσει νέα ώθηση στο προϊόν».

***  Επιστήμονες προβλέπουν μεγάλη αύξηση των ισχυρών σεισμών μέσα στο 2018 
Αμερικανοί γεωεπιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό ότι το 2018, αλλά ίσως και τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των ισχυρών σεισμών ανά τον κόσμο. Η πρόβλεψή τους βασίζεται στην περιοδική μικρή επιβράδυνση της ταχύτητας περιστροφής της Γης περί τον άξονά της, κάτι που μειώνει ανεπαίσθητα τη διάρκεια της μέρας.
Ο Ρότζερ Μπίλχαμ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και η Ρεμπέκα Μπέντικ του Πανεπιστημίου της Μοντάνα, που έκαναν σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Γεωλογικής Εταιρείας της Αμερικής, υποστηρίζουν ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη μας και στην παγκόσμια σεισμική δραστηριότητα.
«Η συσχέτιση αυτή είναι έντονη και δείχνει ότι πρόκειται να υπάρξει αύξηση του αριθμού των μεγάλων σεισμών τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο Μπίλχαμ.
Οι ερευνητές, που έχουν κάνει και σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Research Letters», σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν» και το «Science», ανέλυσαν τους σεισμούς άνω των επτά βαθμών που έχουν συμβεί στη Γη μετά το 1990. Όπως λένε, βρήκαν μερικές χρονικές περιόδους (κατά προσέγγιση ανά 30ετία) με σημαντικά υψηλότερη συχνότητα ισχυρών σεισμών, περίπου 25 έως 30 ετησίως, έναντι περίπου 15 σεισμών κατά μέσο όρο το χρόνο που συμβαίνουν τις άλλες περιόδους.
Αναζητώντας να βρουν φαινόμενα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή τη σεισμική περιοδικότητα, ανακάλυψαν ότι όταν η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται ελαφρά κατά διαστήματα, τότε ακριβώς ακολουθούν περίοδοι με περισσότερους ισχυρούς σεισμούς.
Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, μέσα στον περασμένο ενάμιση αιώνα υπήρξαν ορισμένες περίοδοι περίπου πενταετούς διάρκειας η κάθε μία, στη διάρκεια των οποίων η περιστροφή της Γης ήταν πιο αργή κατά μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου τη μέρα. Στη συνέχεια, μετά από αυτή την πενταετία της μικρής επιβράδυνσης της Γης, ακολούθησαν οι περίοδοι με τους αυξημένους ισχυρούς σεισμούς. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Μαζικά συνεχίζουν να μεταναστεύουν οι επιχειρήσεις σε Βουλγαρία και Κύπρο 
Μια νέα πραγματικότητα αναδύθηκε μέσα στην κρίση, από το 2009, και συνεχίζεται αμείωτη. Μαζική είναι η φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων τα πρώτα χρόνια προς τη Βουλγαρία και τελευταία περισσότερο προς την Κύπρο, οι οποίες, σε αντίθεση με την Ελλάδα, καταφέρνουν τα τελευταία χρόνια να προσελκύουν επενδύσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην Κύπρο οι εγγραφές ελληνικών επιχειρήσεων ήταν αυξημένες κατά 77% στα τέλη του 2016 σε σύγκριση με το 2015, ενώ αυξητική είναι η τάση και το τρέχον έτος.
Η αντίδραση της ΑΑΔΕ ήρθε καθυστερημένα και με τρόπο αδέξιο. «Αρχίζουν οι φορολογικές διώξεις των επιχειρήσεων που κατέφυγαν στη Βουλγαρία», ανακοίνωσε ο διοικητής της. Ήδη, έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στη Σόφια, μεταξύ των δύο φορολογικών διοικήσεων, για να συζητήσουν τη διεύρυνση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε κυρίως η προοπτική της εφαρμογής της υφιστάμενης Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και το θέμα της φοροαποφυγής από ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στη Βουλγαρία.
Μπλόκο, λοιπόν, στο φορολογικό αρμπιτράζ (ντετερμινιστικό ή ακριβές αρμπιτράζ είναι μια επενδυτική ευκαιρία που επιφέρει κέρδος χωρίς ρίσκο) και το business drain (επιχειρηματική αποστράγγιση) προς τη Βουλγαρία (και τη Κύπρο) θέλει να βάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μόνο που η δύναμη της επιβίωσης οδηγεί σε αποφάσεις που ξεπερνούν τη λογική της στρουθοκαμήλου.
Η επιχειρηματικότητα διώκεται στη χώρα μας και τα εισοδήματα δημεύονται. Αυτή δεν είναι και η αιτία της μεγάλης φυγής; «Το να παίρνεις καλές αποφάσεις είναι ένα ζωτικής σημασίας προσόν σε όλα τα επίπεδα» είπε ο Peter Drucker (1909–2005), Αυστριακός γκουρού του management. Και ακόμα, όπως λέμε, «τα κέρδη είναι μια άποψη, το ρευστό χρήμα είναι ένα δεδομένο». «Δεδομένο», λοιπόν, στην Ελλάδα είναι ο μη Ακατάσχετος Λογαριασμού για Επιχειρήσεις, η υπερφορολόγηση και οι φορολογικοί αιφνιδιασμοί. Τις περισσότερες φορές δε χρειάζεται απάντηση στο ερώτημα «λουκέτο ή φυγή». Όσο η φυγή είναι «μια καλή απόφαση ζωτικής σημασίας» και τα «ελληνικά δεδομένα» επιμένουν, η… διακινδύνευση θα απαντά θετικά στη φυγή.
  ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ…
Οι δύο χώρες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά αυτό που είναι κοινό και στις δύο περιπτώσεις είναι το θετικό επενδυτικό περιβάλλον, που ευνοεί την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές και χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις και την αναγκαία πολιτική συναίνεση για την έξοδο από το μνημόνιο, στην περίπτωση της Κύπρου, κατέστησαν τη χώρα πόλο έλξης για περίπου 5.200 επιχειρήσεις την τελευταία πενταετία.
Η Βουλγαρία, από την πλευρά της, αξιοποιεί την παρουσία διεθνών τραπεζικών ομίλων και το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων στην Ευρώπη, επιτυγχάνοντας να εξασφαλίσει φθηνό χρήμα για τις επιχειρήσεις της που δανειοδοτούνται με χαμηλότερα –περίπου κατά 3%– επιτόκια σε σχέση με τις ελληνικές. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις που εισρέουν στη χώρα συντηρούν την ανάπτυξή της, καθώς η Βουλγαρία καθίσταται πόλος έλξης για 15.000 ελληνικές επιχειρήσεις. Σταθερά, άλλωστε, τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος στην κατάταξή της σε σχέση με το δείκτη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum, ανεβαίνοντας θέση –βρίσκεται στην 39η– για 6η συνεχή χρονιά το 2017, σε σχέση με την 87η θέση στην οποία υποχώρησε η Ελλάδα.

***  Καφέδες με ιστορία… 
Πηγαίνοντας, προχθές, να αγοράσω καφέ από το κατάστημα του Γιώργου Σπίνου, στον πεζόδρομο της Αντωνοπούλου, το μάτι μου έπεσε σε κάποια νέα προϊόντα καφέ.
Είδα σακουλάκια με καφέ από ρεβύθι και σιτάρι.
Έμαθα, δε, ότι είναι ένα πολύ υγιεινό ρόφημα που αρχίζει και αποκτά φανατικούς λάτρεις.
Και σκέφτηκα το παράπονο των γονιών μου που μου έλεγαν ότι στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής αλλά και μετέπειτα, έπιναν ανάλογο καφέ, λαχταρώντας, όμως, ένα φλιτζάνι από τον άλλον…τον καλό.   Α.Π.   

*** Δημήτρης Πυλιώτης: Ο Μεσσήνιος σεφ που «σαρώνει» τα βραβεία στο Miami προβάλλοντας τα τοπικά προϊόντα
«Πρωταθλητής» για 3η συνεχόμενη χρονιά στο διαγωνισμό Chef Showdown  
Ένα από τα «προαπαιτούμενα» για τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στο εξωτερικό, ώστε να σταθούν με αξιώσεις στο μεγάλο παγκόσμιο ανταγωνισμό, είναι η πραγματική αναγνώριση του «πλούτου» της ελληνικής κουζίνας…
Μέχρι πρόσφατα ως ελληνική κουζίνα, στον υπόλοιπο πλανήτη, αναγνωριζόταν ο γύρος, το σουβλάκι και ο μουσακάς… Αυτή ήταν και η εύκολη λύση για πολλούς συμπατριώτες μας που αποφάσιζαν να ανοίξουν ένα εστιατόριο σε κάθε μέρος της γης τις προηγούμενες δεκαετίες… Τα τελευταία χρόνια αυτό φαίνεται να αλλάζει, και αρκετοί νέοι αρχίζουν να προβάλουν την πραγματική και εκλεπτυσμένη ελληνική κουζίνα, που ως «όπλο» της έχει τα ασυναγώνιστα και μοναδικά προϊόντα που προσφέρει απλόχερα η ελληνική γη…
Μια προσπάθεια επίπονη, με κόστος, που δεν προσδοκά στο εύκολο κέρδος και σκοπό έχει να κάνει γνωστό ότι όταν λέμε ελληνική κουζίνα, δεν εννοούμε μόνο το γύρο και το σουβλάκι, αλλά ένα πραγματικό διατροφικό «θησαυρό» εκλεπτυσμένων γεύσεων.
Το «Θάρρος» συνάντησε τον πολυβραβευμένο σεφ Δημήτρη Πυλιώτη, που μαζί με τον αδερφό Βασίλη διατηρούν το εστιατόριο “Poseidon” στο Miami Beach. Ο Δημήτρης μάς μίλησε τόσο για την επιτυχημένη πορεία του εστιατορίου τους, που ως σκοπό έχει βάλει να μάθει στους Αμερικάνους την ελληνική κουζίνα, όσο και για τις προσωπικές του επιτυχίες ως σεφ στο Miami.

  poseido.jpg
“Poseidon Restaurant” 
Γεννημένοι στο Σικάγο και μεγαλώνοντας στην Καλαμάτα ο Βασίλης και ο Δημήτρης Πυλιώτης είναι οι ιδιοκτήτες του «Poseidon Restaurant» στη φημισμένη παραλία του Miami. Με σπουδές στη Διατροφολογία και το Marketing και ευρισκόμενος από το 1995 στην Αμερική, αρχικά ο Βασίλης Πυλιώτης ξεκίνησε μ’ ένα μικρό ιταλικό Bistrot στην πόλη του Miami.
Το 2009 μετακομίζει στην Αμερική και ο αδερφός του Δημήτρης, που αποφασίζει να σπουδάσει σεφ σε μία από τις καλύτερες σχολές στον κόσμο, τη γαλλική «Le Cordon Blue». Παράλληλα, βοηθά τον αδερφό του, όσο καιρό βρίσκεται στη σχολή, στο Bistrot…
Τελειώνοντας τη σχολή αποφασίζουν να ανοίξουν ένα ελληνικό εστιατόριο στην παραλία του Miami. Σκοπός τους, όμως, δεν ήταν να κάνουν κάτι από τα «συνηθισμένα», αλλά με εφόδιο τις σπουδές του Δημήτρη από τη σχολή, του Βασίλη από το marketing, αλλά και τον «πλούτο» της μεσσηνιακής γης, να μάθουν στους Αμερικάνους την εκλεπτυσμένη ελληνική κουζίνα. Άλλωστε, γνώριζαν ότι ο ανταγωνισμός που είχαν να αντιμετωπίσουν απέναντι σε ποιοτικά εστιατόρια «μεγαθήρια» στην παραλία του Miami θα ήταν τεράστιος, κάτι που όμως δεν τους φόβισε.
Η προσπάθειά τους παίρνει «σάρκα και οστά» το Νοέμβριο του 2012, όταν και το «Poseidon» γίνεται πραγματικότητα. Σήμερα το ελληνικό εστιατόριο με το όνομα του «θεού της θάλασσας» αποτελεί ένα από τα καλύτερα, όχι μόνο στην παραλία του Miami, αλλά σε ολόκληρη τη Florida. Καθημερινά πολιτικοί, γερουσιαστές, αστέρες του Holywood αλλά και μπασκετμπολίστες του NBA συνωστίζονται στο “Poseidon” για να δοκιμάσουν την ελληνική κουζίνα.
Το «μυστικό» της επιτυχίας, σύμφωνα με τον Δημήτρη Πυλιώτη, βρίσκεται στη μεσσηνιακή γη αλλά και τις ελληνικές θάλασσες, που του προσφέρουν τα μοναδικά προϊόντα τους. Χάρις σε αυτά καταφέρνει να δημιουργεί γεύσεις με υψηλή διατροφική αξία και με διακριτά τα προϊόντα, χωρίς επεξεργασία, στο πιάτο του κάθε πελάτη… Όπως μας εξηγεί, χρησιμοποιούν ελαιόλαδο δικής τους παραγωγής που προέρχεται από ελαιώνες της περιοχής της Μεσσήνης… Επίσης, η φέτα και το γιαούρτι που χρησιμοποιούν είναι ελληνικής προελεύσεως. Παράλληλα, αρκετά από τα ψάρια αλλά και τα θαλασσινά που σερβίρονται στο “Poseidon” προέρχονται από τις ελληνικές θάλασσες. Υπογραμμίζει, δε, ότι χρησιμοποιούν καλαμάρι από τον Κορινθιακό κόλπο που θεωρείται από τα καλύτερα, πέστροφες από τον Ορχομενό, αυγοτάραχο από το Μεσολόγγι, αλλά ακόμα και οι αχινοί και η γαρίδα η «γάμπαρη» προέρχονται από την Ελλάδα.
Κύριο «μέλημά» τους, συμπληρώνει ο Δημήτρης Πυλιώτης, είναι όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν να προσδίδουν ποιότητα και αξία στα πιάτα τους, δίνοντας στους απαιτητικούς πελάτες τους αυτό που ακριβώς επιθυμούν… μια εκλεπτυσμένη ελληνική και ποιοτική κουζίνα.
image5.JPG
Τρεις συνεχόμενες χρονιές ο καλύτερος σεφ στο Miami  
Το «μυστικό» της επιτυχίας του “Poseidon”, που πλέον έχει καθιερωθεί ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην παραλία του Miami, δε βρίσκεται μόνο στην ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και τις εξαιρετικές γεύσεις που προσφέρει στους πελάτες. Μεγάλη «αναγνώριση» για το εστιατόριο αποτελεί αναμφίβολα και η βράβευση, για 3η συνεχόμενη χρονιά μάλιστα, του σεφ και ιδιοκτήτη Δημήτρη Πυλιώτη, ως του καλύτερου σεφ στο Miami, στην κατηγορία ψάρι, στο φημισμένο πλέον διαγωνισμό που διεξάγεται κάθε χρόνο, το «Chef Showdown».
Όπως μας εξηγεί, πρόκειται για ένα διαγωνισμό με τεράστια αναγνώριση, όχι μόνο στο Miami, αλλά σ’ ολόκληρη την Αμερική, καθώς φέτος καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το παγκοσμίου εμβέλειας τηλεοπτικό δίκτυο «Foodnetwork».
Για να συμμετάσχει κάποιος στο διαγωνισμό χρειάζεται να περάσει αρκετούς προκριματικούς, διαγωνιζόμενος με σεφ από κάθε μέρος της γης και από τις πιο «φημισμένες» κουζίνες του κόσμου. Ο πρωταθλητής διατηρεί τον τίτλο του (όπως συμβαίνει με το μποξ) και περιμένει κάθε χρόνο τον αντίπαλό του στον τελικό. Ο μεγάλος τελικός δε, αποτελεί ένα τεράστιο “event” στο Miami για περίπου 2 εβδομάδες. Οι φιναλίστ δίνουν συνεντεύξεις, μιλούν για τα «μυστικά» τους και ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη. Συνολικά περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι παρακολουθούν ζωντανά το μεγάλο τελικό, ενώ ο νικητής προκύπτει τόσο από την ψήφο του κοινού, που έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει από το πιάτο, όσο και από την επιτροπή.
Ο Δημήτρης Πυλιώτης σημειώνει ότι ως Έλληνα σεφ οι αντίπαλοί του τον αντιμετώπιζαν υποτιμητικά. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε, αφού κέρδισε, περνώντας όλους τους προκριματικούς το 2015, τον τίτλο του καλύτερου σεφ, να τον διατηρήσει και το 2016 απέναντι σ’ ένα Γάλλο πολυβραβευμένο σεφ τόσο στην Αμερική όσο και στο Παρίσι. Πριν από λίγες εβδομάδες ο Δημήτρης Πυλιώτης υπερασπίστηκε για 2η φορά τον τίτλο του απέναντι σ’ ένα σπουδαίο σεφ από την Ιταλία. Το πιάτο που αποφάσισε να φτιάξει για το μεγάλο τελικό ήταν λαβράκι, το οποίο έφτασε από την Ελλάδα για τις ανάγκες του τελικού… Μέσα σε 15 λεπτά ο Δημήτρης έπρεπε να φτιάξει το πιάτο που θα του έδινε τον τίτλο του «καλύτερου σεφ» για 3η συνεχόμενη χρονιά. «Φιλετάρισε» το λαβράκι μπροστά στους κριτές και ύστερα το έβαλε στο τηγάνι με καλαματιανό ελαιόλαδο και ολόκληρο δεντρολίβανο και θυμάρι…
Ως συνοδευτικό είχε φασόλια Μαγαδασκάρης με ρεβίθια, μανταρίνι, μεσσηνιακή σταφίδα, κουκουνάρι και μια χειροποίητη πέστο από άνηθο, δυόσμο και βασιλικό. Το πιάτο «ξετρέλανε» κριτές και κοινό και χάρισε στο Δημήτρη τον τίτλο του «πρωταθλητή» για 3η συνεχόμενη χρονιά στον «Chef Showdown 2017».
Ερωτώμενος ως πρωταθλητής στη συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά τον τελικό, για το «μυστικό» της επιτυχίας στο πιάτο του, απάντησε με σιγουριά: το «καλαματιανό ελαιόλαδο».
piato.jpg
(Ολοκληρωμένο το πιάτο με λαβράκι που εμπνεύστηκε ο Δημήτρης Πυλιώτης και του χάρισε τον τίτλο ακόμα μια φορά)
Το “Poseidon” γίνεται αλυσίδα σε Σικάγο και Νέα Υόρκη… Η Καλαμάτα πάντα στο μυαλό τους
Έχοντας ήδη ως εφόδιο την επιτυχημένη και αναγνωρισμένη, από το κοινό, αξία του “Poseidon” στην ιδιαιτέρως απαιτητική περιοχή του Miami Beach, τα αδέρφια Πυλιώτη αποφάσισαν να επεκτείνουν την επιχείρησή τους.
Στα άμεσα σχέδιά τους βρίσκεται η δημιουργία δυο νέων εστιατορίων, με τον ίδιο τίτλο, τόσο στο Σικάγο, τόπο καταγωγής τους, όσο και στο Manhatan της Νέας Υόρκης, όπου υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο. Παράλληλα, επισκεπτόμενοι κάθε χρόνο την ιδιαίτερη πατρίδα τους και παρατηρώντας τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας, στο πίσω μέρος του μυαλού τους πάντα βρίσκεται μια «επένδυση» και στην Καλαμάτα, εφόσον τους δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία.
Για την ώρα, όσοι βρεθείτε στο Miami, μην ξεχάσετε να περάσετε από το Miami Beach, για να δοκιμάστε πιάτα στα οποία πρωταγωνιστούν τα μεσσηνιακά προϊόντα, εμπνευσμένα από τον πολυβραβευμένο πλέον συμπατριώτη μας σεφ Δημήτρη Πυλιώτη…

image1 (1).JPG
 (Τα αδέρφια Πυλιώτη  «μαθαίνουν» στους αμερικανούς την εκλεπτυσμένη ελληνική κουζίνα από το 2012) Του Κώστα Γαζούλη
Chef showdown Demetrios Pyliotis  : https://youtu.be/PINDqM4i5D4 .-

***  «Επείγοντα Περιστατικά» του «Αρκά» από την ομάδα Fraction- Ο νικητής της πρώτης πρόσκλησης 
Την ευκαιρία να δει την παράσταση «Επείγοντα Περιστατικά» του «Αρκά» από την ομάδα Fraction θα έχει σήμερα η Δέσποινα Τσατσαρώνη που μετά από κλήρωση κέρδισε την διπλή πρόσκληση που προσφέρει η ομάδα Fraction στο «Θάρρος».
Να σημειωθεί ότι θα δοθεί άλλη μια διπλή πρόσκληση για την Παρασκευή με το διαγωνισμό να ξεκινά από αύριο.
«Επείγοντα Περιστατικά»
H θεατρική ομάδα Fraction παρουσιάζει την παράσταση «Επείγοντα Περιστατικά» του Αρκά. Τα δύο θεατρικά έργα του γνωστού κομίστα, «Εχθροί εξ αίματος» και «Βιολογικός Μετανάστης», ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ρουμελιώτη από τις 19 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 9.30 μ.μ.
Οργανισμοί σε κρίσιμη κατάσταση! Πώς τα μέλη τους την αντιμετωπίζουν; Πώς αντιδρούν στις δύσκολες συνθήκες; Στο κείμενο της παράστασης «Επείγοντα Περιστατικά» ο Αρκάς αποτυπώνει ευφυέστατα και με πολύ χιούμορ τη σύγχρονη πραγματικότητα. Με ήρωες τα όργανα ενός οργανισμού και με αφορμή ένα τροχαίο, το έργο «Εχθροί εξ αίματος» είναι μια μαύρη κωμωδία που περιγράφει με μοναδικό τρόπο την αγωνία για επιβίωση, το φόβο της προδοσίας και το ρόλο της χειραγώγησης, ενώ οι χαρακτήρες κάτω από τις επείγουσες συνθήκες είναι άκρως αποκαλυπτικοί. Οι συγκαλυμμένες συνωμοσίες και τα μυστικά της πρώτης πράξης, «Εχθροί εξ αίματος», δίνουν τη θέση τους στο φανερό και απειλητικό φανατισμό που περιγράφεται στο 2ο θεατρικό μονόπρακτο, «Βιολογικός μετανάστης». Εδώ ο οργανισμός, έπειτα από μια μεταμόσχευση, καλείται να αποδεχτεί ένα νέο όργανο, έναν «ξένο». «Ο καινούριος» γίνεται η αφορμή για ίντριγκες, έντονους διαπληκτισμούς και αποκαλύψεις, που οδηγούν την πλοκή στην κορύφωση μέσα από κωμικές αλλά και συγκινητικές στιγμές.
 Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Σπύρος Ρουμελιώτης
Σκηνικά: Βασίλης Μπιτσώνης & Δημήτρης Μπιτσώνης
Ήχος  - Φώτα: Χρήστος Κουτσαϊμάνης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Θεοδωρακάκου – Γωγώ Μπελογιάννη
Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
Εχθροί εξ αίματος: Γωγώ Μπελογιάννη, Βασίλης Μπιτσώνης, Κώστας Κουτσουμπός
Βιολογικός Μετανάστης: Μαρία Θεοδωρακάκου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Σπύρος Ρουμελιώτης, Κώστας Κουτσουμπός.
-Διάρκεια: 100 λεπτά με διάλειμμα
-Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 15 ετών
 Τιμές εισιτηρίων
10 ευρώ: Ενήλικες
ευρώ: Εφηβικό, Φοιτητικό, Πολυτέκνων & Ανέργων, με την προσκόμιση στον έλεγχο των απαραίτητων δικαιολογητικών και της κάρτας ανεργίας
 Προπώληση εισιτηρίων
Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, Makers Coffee & Sandwich Shop, Όναρ espresso- bar και Βιβλιοχαρτοπωλείο Κονταργύρης.

***  Πρόεδρος του Φορέα η Φώφη Γεννηματά- 2487 άτομα ψήφισαν στη Μεσσηνία 
Ολοκληρώνεται η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων και στην Καλαμάτα, με τα υπόλοιπα τμήματα της Μεσσηνίας να έχουν τελειώσει.
Ειδικότερα στη Μεσσηνία ψήφισαν 2487 άτομα, έναντι 3098 που ψήφισαν την προηγούμενη  Κυριακή.
Στην Καλαμάτα συνολικά ψήφισαν 953 άτομα.
Οι ψήφοι
Σε όλους τους Δήμους εκτός Καλαμάτας και Μεσσήνης ψήφισαν τη Γεννηματά 786 άτομα και τον Ανδρουλάκη 415.
Στη Μεσσήνη ψήφισαν 319 άτομα, τα οποία 179 τον Ανδρουλάκη και 138 τη Γεννηματά..
Τέλος σχετικά με την Καλαμάτα 543 ψήφους έλαβε η Γεννημάτα και 381 ο Ανδρουλάκης.


Λίγα λεπτά μετά τις 8 το βράδυ έκλεισαν οι κάλπες και στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας όπου διεξάγονταν οι εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του Φορέα.
Η συμμετοχή του κόσμο και στην πόλη ήταν μεγάλη αφού σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ξεπερνά το 70%.
Σε όλη την Ελλάδα οι ψηφοφόροι ξεπέρασαν τους 155.000
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών & Δεοντολογίας, καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο η συμμετοχή έφθασε το 74% του πρώτου γύρου. Για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώσουμε.


Στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας έχουν στηθεί από το πρωί και αυτής της Κυριακής οι κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου του Φορέα.
Στο σημείο μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν ψηφίσει 700 άτομα, αριθμός που μέχρι τώρα αγγίζει το 55% των ψηφοφόρων της Κυριακής.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία διεξάγεται κανονικά, ενώ οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 το βράδυ.
Η κατάσταση σε όλη τη χώραΜαζική είναι η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Μέχρι τις 17:00 έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 130.000 πολίτες. Στις 20:00 θα κλείσουν οι κάλπες και στις 21:30 θα αρχίσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι έως το κλείσιμο της κάλπης, η συμμετοχή θα φθάσει τις 150.000 πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι στον α' γύρο ψήφισαν 212.000. Η αποχή υπολογίζεται περίπου στο 20% όπως αναφέρει το in.gr
Η διαδικασία είναι απλούστερη, γιατί δεν απαιτείται συμπλήρωση αίτησης, ούτε η καταβολή 3 ευρώ, ενώ μπορεί κανείς να ψηφίσει όπου διευκολύνεται, σε διαφορετική πόλη, σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα από εκείνο όπου ψήφισε την περασμένη Κυριακή, έχοντας μαζί του την ταυτότητά του ή το διαβατήριο. 

***  Ο Πρόεδρος της Πολωνίας ΓΟΝΑΤΙΣΕ στον Άγνωστο Στρατιώτη! Δείτε τι έκανε ο Τσίπρας και φρίξτε

~  Στην Ελλάδα βρίσκεται ο  Πρόεδρος της Πολωνίας, 'Αντρζεϊ Ντούντα και όπως αρμόζει, κατέθεσε στεφάνι στον στον Άγνωστο Στρατιώτη.
Ο κος Ντούντα, μάλιστα, γονάτισε μπροστά στο μνημείο, δείχνοντας τον σεβασμό του.

Σε ανάλογη περίπτωση, το 2015 όταν είχε έρθει στην Ελλάδα ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν κάπως…αδιάφορος και αμήχανος…

Στο άκουσμα του εθνικού ύμνου, στεκόταν σε χαλαρή στάση και μάλιστα, κινούσε το σώμα του σε μια μάταιη προσπάθεια να «βολευτεί».
Ο Φρανσουά Ολάντ στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη : https://youtu.be/9Axp8qbV_M8  .-
{Στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κατέθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Μαζί του ήταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος.} .-

***  ΣΕΙΕΤΑΙ το ΥΕΘΑ! Δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία για την πώληση βλημάτων...

 ~  Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεν θεωρεί διακρατική τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του υπ. Εθνικής Aμυνας και του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου - Ο μυστηριώδης έμπορος είναι... και λαθρέμπορος και είχε περιπέτεια με τον ΠΑΟΚ
 Η συμφωνία που υπέγραφη μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου για την πώληση βλημάτων στους Σαουδάραβες από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού δεν θεωρείται διακρατική από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Η συγκλονιστική αποκάλυψη περιέχεται σε έγγραφο που συνέταξε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ριάντ Πολυχρόνης Πολυχρονίου με παραλήπτες το γραφείο του υπουργού Εθνικής Aμυνας Πάνου Καμμένου, τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ναύαρχο Κυριάκο Κυριακίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με ημερομηνία 24 Αυγούστου 2017!
 Οπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία, μόλις έξι ημέρες πριν το άγριο επεισόδιο του Πάνου Καμμένου με τον ταξίαρχο που χειριζόταν την υπόθεση της πώλησης μη επιχειρησιακού αμυντικού υλικού στο Ριάντ, απέστειλε τηλεγράφημα αμέσου επιδόσεως, στο οποίο ενημέρωνε για τη μετάβαση στην Αθήνα πενταμελούς κλιμακίου Σαουδαράβων, εξουσιοδοτημένων από την πλευρά των αγοραστών, με σκοπό την επιθεώρηση των πυρομαχικών Μ1 105 mm, για την ολοκλήρωση της αγοράς των οποίων το Ριάντ είχε εγκρίνει την εκταμίευση του τιμήματος.
 
 «Παράλληλα», έγραφε στο διαβαθμισμένο σημείωμά του ο πρέσβης Πολυχρονίου, «το κλιμάκιο επιθυμεί να διαπραγματευτεί λεπτομέρειες της συμφωνίας που συμφωνήθηκε επί της αρχής τον Ιούνιο τρέχοντος έτους, η οποία δέον να λάβει τον χαρακτήρα διακυβερνητικής (Government to Government) συμφωνίας».
 Με απλά λόγια, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ριάντ ενημέρωνε τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, στο οποίο κοινοποιούσε επίσης το τηλεγράφημά του, ότι τα αρμόδια στελέχη του σαουδαραβικού υπουργείου Αμυνας του είχαν εξηγήσει πως η συμφωνία που υπεγράφη στις 13 Ιουνίου στο αεροδρόμιο της Μίκρας μεταξύ του γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Κυριάκου Κυριακίδη και του ενδιάμεσου Βασίλη Παπαδόπουλου, φερόμενου ως εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας, δεν ήταν διακρατική, αλλά μια απλή επί της αρχής συμφωνία! Με το έγγραφό του, ο πρέσβης Πολυχρονίου καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ότι δήθεν η συμφωνία που επικυρώθηκε στο πόδι από τους κυρίους Κυριακίδη και Παπαδόπουλο ήταν διακρατική. Η συμφωνία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και του ενδιάμεσου Βασίλη Παπαδόπουλου «δέον να λάβει τον χαρακτήρα διακυβερνητικής», ήταν η ξεκάθαρη επισήμανση του πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ, ο οποίος με τον τρόπο αυτό μετέφερε την άποψη των Σαουδαράβων πως η υπογραφείσα συμφωνία δεν έχει την πλήρη θεσμική θωράκιση μιας διακυβερνητικής σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
 Από το σημείωμα αναδεικνύεται με σαφήνεια η επισήμανση ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεν είχε εκχωρήσει στον επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλο το δικαίωμα να υπογράφει συμφωνητικά που δεσμεύουν το Ριάντ με τον τρόπο που λειτουργεί μια σύμβαση Government to Government.
 «Από πλευράς πρεσβείας», έγραφε στο τηλεγράφημα της 24ης Αυγούστου ο κ. Πολυχρονίου, «σημειώνεται πως εφόσον δεν πραγματοποιηθεί η επιθεώρηση των βλημάτων, η ολοκλήρωση της συμφωνίας καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής, αν όχι αδύνατη, δεδομένου ότι τα εν λόγω στελέχη είναι επισήμως εξουσιοδοτημένα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου τους».
Μάλιστα, το σαουδαραβικό υπουργείο Αμυνας είχε αποστείλει επιστολή με τα στοιχεία τριών στρατιωτικών και δύο στελεχών της ιδιωτικής εταιρείας που θα μετέφερε το φορτίο με τα πυρομαχικά στη Σαουδική Αραβία. Στο κλιμάκιο δεν περιλαμβανόταν το όνομα του Βασίλη Παπαδόπουλου.
 Ο πρεσβευτής της Ελλάδας έκλεινε το σημείωμά του προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με τη φράση: «Εξάλλου η ΓΔΑΕΕ, με ανωτέρω δ’ και ε’ σχετικά επισυναπτόμενα έγγραφά της παρακαλεί για τον προσδιορισμό εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του σαουδαραβικού υπουργείου Αμυνας που θα προβεί στην υπογραφή της σχετικής διακρατικής συμφωνίας».
Χωρίς περιστροφές, στο τηλεγράφημα που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», ο πρέσβης Πολυχρονίου επαναλάμβανε όσα είχε αναφέρει από τις 13 Ιουνίου του 2017 ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ Ηλίας-Ανδρόνικος Κλουβάτος. «Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία συνομιλίες να γίνονται Government to Government», ενημέρωνε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο κ. Κλουβάτος. Κι όμως, ο κ. Καμμένος λοιδόρησε και προσπάθησε να απαξιώσει τον Ελληνα διπλωμάτη αφήνοντας υπαινιγμούς για την ακεραιότητά του και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φωτογραφίζεται με σπαθιά και καμήλες στην έρημο, κάνει περίεργα».
 Το έγγραφο δημοσιοποίησε στις 13 Νοεμβρίου ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος

 Ωστόσο, η προειδοποίηση του Ελληνα διπλωμάτη ότι η Σαουδική Αραβία δεν αναγνωρίζει τον Βασίλη Παπαδόπουλο ως ενδιάμεσο, μεσάζοντα ή επίσημο αντιπρόσωπο αγνοήθηκε από το Πεντάγωνο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το απόγευμα της 13ης Ιουνίου, της ίδιας ημέρας που το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έλαβε επίσημη ενημέρωση ότι το Ριάντ δεν αναγνωρίζει τον κ. Παπαδόπουλο ως αντιπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας, ο κ. Καμμένος έδωσε εντολή στον γενικό διευθυντή Εξοπλισμών να επιβιβαστεί σε στρατιωτικό αεροσκάφος με προορισμό το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπου και υποχρεώθηκε να υπογράψει συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του ενδιάμεσου Βασίλη Παπαδόπουλου.
 Κατά την άποψη του κ. Καμμένου, αυτό το deal ήταν η επίσημη διακρατική συμφωνία για την πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm στη Σαουδική Αραβία. Κατά την άποψη που εξέφρασε γραπτώς ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ριάντ, σε τηλεγράφημα που απέστειλε στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών 41 ημέρες μετά τη «συμφωνία» της Θεσσαλονίκης, οι Σαουδάραβες θεωρούσαν το έγγραφο που συνομολόγησαν οι κύριοι Κυριακίδης και Παπαδόπουλος ως «επί της αρχής» και όχι διακρατική συμφωνία. Βεβαίως, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μπορούν να ισχυριστούν ότι τόσο ο πρεσβευτής Πολυχρονίου όσο και ο πρόξενος Κλουβάτος είναι μέλη κυκλώματος που θέλει να υπονομεύσει την πώληση του αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία κατηγορία που ο κ. Καμμένος εξαπέλυσε και κατά του ταξίαρχου Μιχαήλ Παπαδάκη, για τη σύλληψη του οποίου κινητοποίησε τέσσερις στρατονόμους με πλήρη εξάρτυση και χειροπέδες.
 Τότε όμως θα πρέπει να απαντήσουν από το Πεντάγωνο γιατί ο πρέσβης Πολυχρονίου παραμένει επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία αλλά και γιατί ο πρόξενος Ηλίας Κλουβάτος είχε λάβει φύλλο μετάθεσης για την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο. Αν ο κ. Κλουβάτος είναι… συνωμότης και ανίκανος, όπως περίπου τον παρουσίασε ο κ. Καμμένος, τότε γιατί το υπουργείο Εξωτερικών τον αντάμειψε με μια μετάθεση στην επίζηλη πρεσβεία Λονδίνου; Και αν από την άλλη ο πρόξενος Κλουβάτος είναι δήθεν μέλος κυκλώματος που θέλει να ακυρώσει την πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, τότε γιατί την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά -και εκδικητικά- η μετάθεσή του στη Βρετανία και έλαβε εντολή να παραμείνει στο Ριάντ;
 Ο Ελληνας πρεσβευτής στο Ριάντ Πολυχρόνης Πολυχρονίου με τον πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Μπαντάρ

 «Ουδέν σχόλιον»
 Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε με την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα ζητώντας επισήμως την άποψη του Ριάντ για την πώληση των βλημάτων. «Δεν έχουμε να πούμε κάτι επί του παρόντος», ήταν η απάντηση συνεργάτιδας του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία απέφυγε να αναφέρει το παραμικρό για την ουσία της υπόθεσης και για την εμπλοκή του κ. Παπαδόπουλου. «Οταν είναι, η πρεσβεία θα στείλει ανακοίνωση», πρόσθεσε, δημιουργώντας την αίσθηση ότι το Ριάντ αντιμετωπίζει την κατάσταση με αμηχανία.
 Αξιωματικοί Διεύθυνσης Εξοπλισμών: «Εκτελούμε εντολές της ιεραρχίας»
 «Στην υπόθεση Καμμένου - Σαουδικής Αραβίας είμαστε με την πλάτη στον τοίχο», έλεγε προσφάτως σε συνομιλητή του παράγοντας του πρωθυπουργικού γραφείου, την ώρα που στη Βουλή συζητείται όλο και περισσότερο ότι το Μέγαρο Μαξίμου, οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κρατούν μια βολική απόσταση από τις πράξεις του Πάνου Καμμένου στον φάκελο της εκποίησης πυρομαχικών των 105 mm στο βασίλειο των Σαούντ. Κι αυτό διότι το τηλεγράφημα του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», δεν είναι το μοναδικό νέο στοιχείο που ανατροφοδοτεί την περίεργη υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.
 Μια άλλη πτυχή της πώλησης, άκρως προβληματική για τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, αναδεικνύεται από υπηρεσιακό έγγραφο που δημοσιοποίησε στις 13 Νοεμβρίου ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο είναι Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεων (ΦΕΕ) και αποτελεί ένα λεπτομερές χρονολόγιο με ημερομηνία 14 Ιουνίου 2017. Το έγγραφο δηλαδή συντάχθηκε μία ημέρα μετά την υπογραφή της δήθεν διακρατικής συμφωνίας μεταξύ του γενικού διευθυντή Εξοπλισμών ναυάρχου Κυριακίδη και του επιχειρηματία Παπαδόπουλου. Το εντυπωσιακό είναι ότι το υπηρεσιακό σημείωμα γράφτηκε από τους αρμόδιους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων (Τμήμα Λοιπών Προμηθειών) (ΔΑΠΚΣ/ΤΛΠ) της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και είχε ως αποδέκτη την υπηρεσία ΔΑΠΚΣ/ΤΛΠ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων! Οπως προκύπτει, οι αξιωματικοί που στελεχώνουν το τμήμα της Διεύθυνσης Εξοπλισμών που χειρίστηκε την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία συνέταξαν ένα χρονικό της υπόθεσης με παραλήπτη τη Διεύθυνση στην οποία υπηρετούν και σκοπό να φυλαχθεί το Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεων στον φάκελο της υπόθεσης.
 Τι επισημαίνουν οι αξιωματικοί στο έγγραφό τους:
 ■ Στις 12 Ιουνίου του 2017 ενημέρωσαν τον Βασίλη Παπαδόπουλο, τον οποίο αποκαλούν «εκπρόσωπο διαπραγματεύσεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας», ότι πρέπει να τους γνωστοποιήσει ποιος είναι ο εξουσιοδοτημένος αξιωματούχος που θα υπογράψει τη Διακρατική Συμφωνία.
 ■ Η ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ανέφερε ότι οι Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για τη δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία για συνομιλίες Government to Government.
 ■ Στις 13 Ιουνίου του 2017, ώρα 16.00, ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών ναύαρχος Κυριακίδης, ευρισκόμενος στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ζήτησε από τα στελέχη της ΔΑΠΚΣ/ΤΛΠ δύο αντίγραφα του σχεδίου της διακρατικής συμφωνίας.
 ■ Στις 13 Ιουνίου, ώρα 17.10, ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών που είχε λάβει τα δύο αντίγραφα της διακρατικής βγήκε από το γραφείο του κ. Καμμένου και ζήτησε από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων να τον συνοδεύσει αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη όπου μετέβησαν με στρατιωτικό αεροσκάφος C-27J «για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας από τον κ. Παπαδόπουλο Ολυμπιακή Βιομηχανία Α.Ε., όπως και έγινε».
 «Για όλα τα παραπάνω δεν απαιτείται ενημέρωση σε υψηλότερο επίπεδο διότι προέρχονται από αντίστροφη ενημέρωση της ιεραρχίας», είναι το σχόλιο των αξιωματικών που χειρίστηκαν την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Καταγράφουν δηλαδή ότι όλες οι ενέργειες που περιλαμβάνονται στο χρονολόγιο έγιναν έπειτα από εντολές της ηγεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και του υπουργού Εθνικής Αμυνας. «Κατόπιν των ανωτέρω εισηγούμεθα την τήρηση του παρόντος στον φάκελο θέματος», γράφουν οι αξιωματικοί της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών στο τέλος του Φύλλου Ενημερώσεως Εισηγήσεων.
 Το πρωτοφανές είναι ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν υπογράφουν μόνο οι δύο στρατιωτικοί-χειριστές. Το Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεων της 14ης Ιουνίου φέρει τις υπογραφές τριών ακόμη αξιωματικών του Τμήματος Λοιπών Προμηθειών της Διεύθυνσης Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, που περίπου ως μάρτυρες συνομολογούν ότι όλα όσα αναφέρονται στο έγγραφο είναι αληθή. Για τη μελλοντική διασφάλισή τους, οι αξιωματικοί γράφουν ότι δεν χρειάζεται αντίστροφη ενημέρωση της ηγεσίας, αφού όλες οι πράξεις τους έγιναν έπειτα από διαταγές του υπουργού. Με απλά λόγια, η γραφειοκρατία της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων είχε συνειδητοποιήσει ότι στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας είχαν γίνει ενδεχομένως παράνομες ενέργειες. Για να διασφαλίσουν τις πράξεις τους και να καλύψουν τα νώτα τους, αφού οι αξιωματικοί-χειριστές περιέγραψαν πως ό,τι έπραξαν στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας έγινε έπειτα από διαταγές της κορυφής της ιεραρχίας, δηλαδή του υπουργού Εθνικής Αμυνας και του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Κυριάκου Κυριακίδη, κάλεσαν τους συναδέλφους τους να προσυπογράψουν. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και αποκαλύπτει την αγωνία των αξιωματικών να μη βρεθούν μπλεγμένοι και ενδεχομένως κατηγορούμενοι σε μια υπόθεση που φαίνεται πως είχε κακοφορμίσει και για την οποία υποψιάζονταν ότι θα ξεκινήσει δικαστική διερεύνηση… Προκειμένου να μη σέρνονται στις δικαστικές αίθουσες ως συμμέτοχοι σε παράτυπες διαδικασίες που ενδεχομένως ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο, κατέγραψαν χαρτί και καλαμάρι όσα συνέβησαν δείχνοντας τους πραγματικούς υπεύθυνους: την κορυφή της στρατιωτικής ιεραρχίας, της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Στο θέμα της πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, υπόθεση που αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» στις 4 Νοεμβρίου, συγκεντρώνονται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες:
 1) Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είχαν εντοπίσει τα προβλήματα.
 2) Οι διπλωμάτες της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία είχαν προειδοποιήσει ότι το Ριάντ δεν γνωρίζει τη δραστηριότητα του Βασίλη Παπαδόπουλου.
 3) Ενώ ανακύπτει το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να μην αντιλήφθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ότι όφειλε να χειριστεί το θέμα της πώλησης αμυντικού υλικού με τρόπο θεσμικά σωστό;
 Βασίλης Παπαδόπουλος: Ο μυστηριώδης έμπορος είναι... και λαθρέμπορος
 Ο «ταλαντούχος» κύριος Παπαδόπουλος που άλλοτε εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της Ιορδανίας, άλλοτε του Κατάρ και άλλοτε της Σαουδικής Αραβίας κατάφερε να κλείσει συμφωνία με το υπουργείο Αμυνας παρά τις καταδίκες του για λαθρεμπόριο
 Εμφανιζόταν ως αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και του Κατάρ επιδιώκοντας να μεσολαβήσει για την πώληση αμυντικού υλικού από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στις αραβικές χώρες. Ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος στο μακρινό παρελθόν ασχολούνταν με το εμπόριο καπνού.
 Το 1993 όμως αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και γι’ αυτό ίδρυσε την Ολυμπιακή Βιομηχανία και άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο όπλων. Το μικρό εργοστάσιο δημιουργήθηκε την περίοδο του εμφυλίου στη Γιουγκοσλαβία και το 1996 απέκτησε εξοπλισμό για την παραγωγή πολεμικών φυσιγγίων μικρού διαμετρήματος από μεγάλη βιομηχανία της Σερβίας. Συμμετείχε σε διαγωνισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, ενώ το 1995 κέρδισε ένα συμβόλαιο για να προμηθεύσει την ΕΛ.ΑΣ. με φυσίγγια 9 χιλιοστών, τα οποία εισήγαγε από το Ιράν και τη Σερβία. Ομως τα φυσίγγια που είχε παραδώσει η εταιρεία του κ. Παπαδόπουλου στην ΕΛ.ΑΣ. θεωρήθηκαν ελαττωματικά και αφού συμφωνήθηκε η μείωση της τιμής τους, κρατήθηκαν μόνο για την εκπαίδευση των αστυνομικών.
 Ηταν ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε τότε η Ολυμπιακή Βιομηχανία με έδρα την Αξιούπολη του Κιλκίς. Οι βασικοί μέτοχοι, δηλαδή ο Βασίλης Παπαδόπουλος και ο αδελφός του Δημήτρης, παρουσίαζαν δυσμενή στοιχεία στον πιστωτικό τομέα και είχαν σε βάρος τους αρκετές αιτήσεις πτώχευσης, κυρίως στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Το 2014, όπως αποκάλυψε το protothema.gr, ο Βασίλης Παπαδόπουλος καταδικάστηκε τελεσίδικα από την ελληνική δικαιοσύνη για λαθρεμπόριο με αφορμή αγορά μηχανημάτων από τη Σερβία, τα οποία ο επιχειρηματίας είχε εισαγάγει το 1996. Παρά το γεγονός ότι το ποινικό μητρώο του δεν ήταν λευκό, ο Βασίλης Παπαδόπουλος κατάφερε να υπογράψει συμφωνία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στις 13 Ιουνίου του 2017 εμφανιζόμενος ως αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας. Μοιάζει περίεργο το ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έδωσε clearance ασφαλείας για τον έμπορο όπλων Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος από το 2016 είχε συνεχείς επαφές με ανώτατους αξιωματούχους μέσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και την άνεση να μπαινοβγαίνει σε στρατόπεδα του Ελληνικού Στρατού για να επιθεωρεί το αμυντικό υλικό που φιλοδοξούσε να πωληθεί στις χώρες της Μέσης Ανατολής τις οποίες ισχυριζόταν ότι εκπροσωπούσε.
 Στις 20 Ιουνίου του 2016 ο κ. Παπαδόπουλος στέλνει επιστολή στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του για την αγορά 300.000 βλημάτων 105 mm «διά τον πελάτη μας Βασίλειον της Ιορδανίας», όπως έγραφε τότε ο ιδιοκτήτης της Ολυμπιακής Βιομηχανίας Α.Ε. «Ο πελάτης μας ενδιαφέρεται διά την αγορά του εν λόγω αποθέματος και θα εκδώσει σχετικώς Πιστοποιητικόν Τελικού Χρήστη (End User Certificate), την αυθεντικότητα του οποίου θα πιστοποιήσει η ελληνική πρεσβεία εις το Αμμάν της Ιορδανίας», έγραφε ο Βασίλης Παπαδόπουλος στην ίδια επιστολή που απέστειλε στον κ. Καμμένο τον Ιούνιο του 2016, με κοινοποίηση στον σύμβουλο του υπουργού Θεολόγο Συμεωνίδη. Εμφανιζόμενος ως άνθρωπος των Ιορδανών, ο Βασίλης Παπαδόπουλος ζητούσε ενημέρωση από το υπουργείο Αμυνας αν είναι όντως διαθέσιμη προς πώληση η ποσότητα των 300.000 βλημάτων, το έτος κατασκευής και την εταιρεία που έφτιαξε τα προς πώληση πυρομαχικά. «Να απαντήσουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα πώλησης, είναι διαθέσιμα προς πώληση» ήταν η σημείωση πάνω στο έγγραφο της Ολυμπιακής Βιομηχανίας από το επιτελικό γραφείο του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
 Επισήμως, ωστόσο, ο κ. Κοσμάς Βούρης, επικεφαλής την εποχή εκείνη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, έγραφε στην απαντητική επιστολή του προς τον Βασίλη Παπαδόπουλο με ημερομηνία 7 Ιουλίου 2016: «Για να συνεχίσετε να ενεργείτε ως κύριος εκπρόσωπος του Βασιλείου της Ιορδανίας, θα πρέπει να υποβάλετε επισήμως σχετική εξουσιοδότηση από τις αρμόδιες ιορδανικές αρχές».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδόπουλος ουδέποτε προσκόμισε έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι είναι πληρεξούσιος της Ιορδανίας...
 Ποια ήταν η επόμενη κίνηση του εμπόρου όπλων; Στράφηκε στη Σαουδική Αραβία. Παρουσίασε επιστολή που υπέγραφε ένας αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας προς τον Ελληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας, στην οποία αναφερόταν ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος για την οριστικοποίηση νομικών και λογιστικών θεμάτων για την πώληση αμυντικού υλικού από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού. Το έγγραφο είχε ημερομηνία Μαΐου του 2016, χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς η ημέρα της εξουσιοδότησής του από τη Σαουδική Αραβία. Μετά την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, ο Βασίλης Παπαδόπουλος εμφανίστηκε και ως εκπρόσωπος του... Κατάρ, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος για την πώληση πυρομαχικών του Ελληνικού Στρατού και στο καθεστώς της Ντόχα!
 «Κατόπιν της αποστολής εγγράφων σχετικά με το ενδιαφέρον των Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ και για πυρομαχικά 81 mm, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε υπηρεσιακώς τις σχετικές μονάδες, όπως στην αυριανή μας επίσκεψη επιδειχθούν πυρομαχικά και αυτού του διαμετρήματος (81 mm) και 60 mm», έγραφε ο Βασίλης Παπαδόπουλος σε επιστολή που απέστειλε στον ναύαρχο Κυριάκο Κυριακίδη, την εποχή εκείνη αναπληρωτή γενικό διευθυντή Εξοπλισμών, στις 4 Ιανουαρίου του 2017. Εχει ενδιαφέρον ότι το αφεντικό της Ολυμπιακής Βιομηχανίας Α.Ε. υπέβαλε το αίτημά του στον αναπληρωτή και όχι στον τότε γενικό διευθυντή Εξοπλισμών Κοσμά Βούρη. Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2016 ο κ. Βούρης είχε ξεκαθαρίσει στον κ. Παπαδόπουλο ότι αν θέλει να ενεργεί ως εκπρόσωπος της Ιορδανίας θα πρέπει να προσκομίσει σχετική εξουσιοδότηση. Ο ναύαρχος Κυριάκος Κυριακίδης λίγο καιρό αργότερα, και συγκεκριμένα στις 29 Μαρτίου του 2017, διορίστηκε από τον κ. Καμμένο γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.
 Μία ημέρα πριν από την επιστολή της 4ης Ιανουαρίου, ο Βασίλης Παπαδόπουλος μαζί με τον αδελφό του Δημήτριο και τον υποτιθέμενο ακόλουθο Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας στο Παρίσι, ταξίαρχο Khalid Saeed A.Alqahtani, είχαν πάρει άδεια για να επισκεφθούν τις αποθήκες πυρομαχικών 698 ΑΒΠ, αλλά και τις στρατιωτικές αποθήκες 695 ΑΒΠ προκειμένου να κάνουν ενδεικτικό έλεγχο στα πυρομαχικά των 105 χιλιοστών και των 30 χιλιοστών που ήθελαν να αγοράσουν για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας.
 Με μεγάλη άνεση και παρά το παρελθόν του, ο κ. Παπαδόπουλος είχε την άδεια να μπαινοβγαίνει σε στρατόπεδα για να επιθεωρεί το αμυντικό υλικό που ήθελε να μεταπωλήσει, λες και ο Ελληνικός Στρατός ήταν εταιρεία σε καθεστώς εκκαθάρισης... Παράλληλα παρουσίαζε κάποιον άγνωστο ως ακόλουθο Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας στο Παρίσι (ενώ ο πραγματικός ακόλουθος των Σαουδαράβων στο Παρίσι ήταν τότε ο πρίγκιπας Turki Bin Khaled Bin Abdullah Al Saud).
 Στις 17 Μαρτίου του 2017 η Ολυμπιακή Βιομηχανία Α.Ε. έστειλε αυστηρή επιστολή στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Αμυνας, με κοινοποίηση και πάλι στον γενικό διευθυντή του Πάνου Καμμένου, πτέραρχο Θεολόγο Συμεωνίδη.
«Εάν δεν υπάρξουν στο άμεσο μέλλον διαπραγματεύσεις οι οποίες θα οριστικοποιούν την προμήθεια και των αεροπορικών βομβών MK-82 μαζί με τα πυρομαχικά 105 mm, ο εντολέας μου προτίθεται να αναστείλει κάθε ενδιαφέρον αγοράς των άνω υλικών, καθώς και ανάλογων υλικών, όπως G3 τυφέκια, πυρομαχικά πυροβόλων 30 mm, πυρομαχικά πυροβόλων 90 mm, πολυβόλα FN/FL κ.λπ.», έγραφε ο κ. Παπαδόπουλος, προειδοποιώντας ευθέως ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του να αγοραστούν και αεροπορικές βόμβες, τότε θα ακυρωθεί το deal της αγοράς των βλημάτων των 105 mm.
 Η δραστηριότητα του «ταλαντούχου» κ. Παπαδόπουλου θυμίζει κάτι ανάμεσα σε φαρσοκωμωδία και κατασκοπευτική ταινία. Πώς άραγε κατάφερνε ένας άνθρωπος με ιστορικό πτωχεύσεων, με καταδίκη για λαθρεμπόριο, με μια εταιρεία που παρουσιάζει μηδενικό κύκλο εργασιών να μπαινοβγαίνει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας υποδυόμενος τη μία τον αντιπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας, την άλλη του Κατάρ και την άλλη της Ιορδανίας χωρίς ντοκουμέντα, και να πείθει ότι πράγματι εκπροσωπεί ξένες χώρες; Πώς μπορούσε να επιθεωρεί τα «μη επιχειρησιακά» πυρομαχικά των Ενόπλων Δυνάμεων εισερχόμενος σε αποθήκες πυρομαχικών και από πού αντλούσε τη δύναμη να απειλεί αξιωματικούς - όπως έπραξε όταν είπε «από εδώ και στο εξής δεν ξέρω τι θα γίνει» στον ταξίαρχο Παπαδάκη, τον αξιωματικό ο οποίος την επόμενη μέρα κινδύνευσε να συλληφθεί από τους στρατονόμους του κ. Καμμένου;
 Οι επισκέψεις στο Πεντάγωνο
 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ίδια υπόθεση παρουσιάζουν τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως το «ΘΕΜΑ» και δείχνουν ότι ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος επισκέφθηκε το Πεντάγωνο στις αρχές Αυγούστου 2016, λίγες μόλις ημέρες μετά την αλλαγή του νόμου για την πώληση μη επιχειρησιακού αμυντικού υλικού από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Η σειρά των γεγονότων είναι η εξής:
 1. Τον Ιούλιο του 2016 η Βουλή ψήφισε τον νέο νόμο για τη ρύθμιση θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (4407/2016). Ο νόμος περιλαμβάνει μια διάταξη (άρθρο 34) για την αξιοποίηση «μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού» με την οποία αναθεωρείται η διαδικασία που ίσχυε με προηγούμενο νόμο, του 2011.
 2. Ο νόμος με τις νέες διαδικασίες που καταργούν τις παλιές δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27 Ιουλίου του 2016. Στην αιτιολογική έκθεση του νέου νόμου αναφέρεται ότι με το άρθρο 34 «αποσαφηνίζεται, απλοποιείται και επιταχύνεται η προβλεπόµενη από το άρθρο 107 του ν. 3978/2011 διαδικασία αξιοποίησης στρατιωτικού εξοπλισµού ο οποίος χαρακτηρίζεται ως µη επιχειρησιακά αναγκαίος».
 3. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου του 2016, ο Βασίλης Παπαδόπουλος περνάει τις πύλες του Πενταγώνου και συναντά εκεί τον τότε αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών. Με βάση τον ισχύοντα κανονισμό το Πεντάγωνο ήταν υποχρεωμένο να ανακοινώσει την επίσκεψη.
 Ετσι, την επόμενη μέρα (10 Αυγούστου 2016) η αρμόδια Γενική Διεύθυνση ανακοινώνει τα εξής: «Κατόπιν αιτήματος της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΕ ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, την 9η Αυγ., συνάντησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο και τον ενημέρωσε για τις προβλεπόμενες διαδικασίες εκποίησης Αμυντικού Υλικου και όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την πρόσφατη νομοθεσία σύμφωνα με τον ν.4407/16».
 
Η απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης
 Πώς πιάστηκε μετά από διεθνή έρευνα σε Σερβία, Ελβετία και Παρθένους Νήσους    του Κωστή Χ. Πλάντζου
 Μπορεί για τους περισσότερους να ήταν και να παραμένει άγνωστο ποιος είναι τελικά ο κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος και ο ρόλος του στην υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, στο ΣΔΟΕ όμως είναι γνωστός από παλιά εξαιτίας της εμπλοκής και της καταδίκης του σε υπόθεση λαθρεμπορίου, ύψους 545.000 ευρώ, η οποία τελεσεδίκησε το 2014.
 Οπως αποκάλυψε την Τετάρτη το protothema.gr, το πρόσωπό του απασχόλησε για πάνω από μία δεκαετία τις διωκτικές αρχές και τις δικαστικές αίθουσες της χώρας, μέχρι που τον Φεβρουάριο του 2014 καταδικάστηκε οριστικά και αμετάκλητα και σε δεύτερο βαθμό για λαθρεμπορία. Ολα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2003, όταν η σερβική εταιρεία Prvi Partizan Namenska Proizvodnja, με έδρα το Ούζιτσε, κάρφωσε στο ΣΔΟΕ ότι πρέπει να ελέγξει μια υπόθεση εισαγωγής μηχανημάτων στην Ελλάδα. Η Prvi Partizan προσκόμισε στοιχεία που έδειχναν ότι το 1996 πούλησε τα μηχανήματα στην Ολυμπιακή Βιομηχανία Α.Ε. (ή Ολυμπιακή Οπλων και Πυρομαχικών Α.Ε. Αξιούπολη Κιλκίς όπως λεγόταν τότε) αντί 1.668.580 δολαρίων. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η καταδικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης (517/2014) η έρευνα του ΣΔΟΕ αποκάλυψε ότι πράγματι η εξαγωγή αυτή έγινε, πέρασε από το σερβικό τελωνείο και η αξία που δηλώθηκε ήταν ύψους 1.668.580 δολαρίων.
Στο ελληνικό τελωνείο του Κιλκίς, όμως, βρέθηκε ότι η ίδια εισαγωγή δηλώθηκε για αξία μόλις 1,1 εκατ. δολάρια. Το τιμολόγιο αγοράς μάλιστα δεν ήταν εκείνο της σερβικής Prvi Partizan, αλλά είχε κατατεθεί μιας άλλης εταιρείας από την Ελβετία, της Hemsworth Holding Ltd με έδρα τη Γενεύη.
  Τότε το ΣΔΟΕ ζήτησε τη συνδρομή των Αρχών της Ελβετίας, οι οποίες όμως απάντησαν επισήμως ότι εταιρεία με τέτοια ονομασία δεν υπάρχει στα εμπορικά μητρώα της Γενεύης. Ταυτόχρονα με όλα αυτά, το ΣΔΟΕ κάλεσε και τον Βασίλειο Παπαδόπουλο για εξηγήσεις επειδή, ως εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Βιομηχανίας, είχε παραλάβει το φορτίο από το τελωνείο, αλλά εκείνος «δεν ανταποκρίθηκε».
 Ετσι το ΣΔΟΕ κατέληξε στο πόρισμα ότι το τιμολόγιο της Ελβετίας ήταν πλαστό και έστειλε την υπόθεση στο Τελωνείο Κιλκίς για να καταλογίσει τα πρόστιμα και να ασκηθούν διώξεις, διαπιστώνοντας ότι ο Β. Παπαδόπουλος και η εταιρεία του διέπραξαν λαθρεμπορία ύψους 545.000 δολαρίων, αποφεύγοντας να πληρώσουν δασμούς 83.967,47 ευρώ στην Ελλάδα. Η συνέχεια εκτυλίχθηκε στις δικαστικές αίθουσες. Ο Βασίλης Παπαδόπουλος ισχυρίστηκε ότι η Hemsworth είναι υπαρκτή εταιρεία, αλλά οι ελβετικές αρχές δεν την ξέρουν γιατί έχει έδρα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και όχι στη Γενεύη - όπου κατέχει απλώς μια ταχυδρομική διεύθυνση. Το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης έκρινε ότι ο Βασίλειος Παπαδόπουλος ενήργησε με δόλο και σκοπό να ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο και τον καταδίκασε σε πρόστιμο 340.000 ευρώ για δασμούς που απέφυγε να πληρώσει, δηλώνοντας στο ελληνικό τελωνείο αξία κατά 545.000 δολάρια μικρότερη από την πραγματική.
 ...Και η περιπέτεια με τον ΠΑΟΚ
 Ο ρόλος του Βασίλη Παπαδόπουλου στην πρώτη προσπάθεια του Ιβάν Σαββίδη
να αποκτήσει τον Δικέφαλο του Βορρά και γιατί πάγωσαν οι σχέσεις τους
του Δημήτρη Παγαδάκη
 Το 1990, προτού αναλάβει τον έλεγχο της καπνοβιομηχανίας Ντονσκόι Ταμπάκ, ο φιλόδοξος Ιβάν Σαββίδης αναζητούσε την τύχη του στην Ελλάδα. Εφτασε, τότε, στον Νομό Κιλκίς, στο χωριό Μεγάλη Βρύση όπου ζούσε η αδελφή του με την οικογένειά της, ψάχνοντας επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ευτυχώς για εκείνον δεν τα κατάφερε και επέστρεψε στο Ροστόφ.
 Ηδη η κλονισμένη Σοβιετική Ενωση κατέρρεε και μαζί της παρέπαιε και η κρατική καπνοβιομηχανία στην οποία εργαζόταν. Ο Ιβάν Σαββίδης, με σύνθημα «Να ζούμε και να δουλεύουμε κάτω από τη ρωσική σημαία», ήταν υποψήφιος να αναλάβει τις τύχες μιας από τις μεγαλύτερες ρωσικές καπνοβιομηχανίες που δραστηριοποιούταν στην περιοχή Ντον. Ανθρωπος-κλειδί για τη μεταβίβαση φέρεται να ήταν ο Ηλίας Παπαδόπουλος, παλιός διαχειριστής του εργοστασίου, ο οποίος εικάζεται ότι το 1993 βοήθησε τον παλιό συνάδελφό του στην ίδια φάμπρικα, Ιβάν, να εκλεγεί γενικός διευθυντής της ιδιωτικής πλέον καπνοβιομηχανίας.
 Γιος παλιού του φίλου, ο Βασίλης Παπαδόπουλος θέλησε το 2006 να γίνει το δεξί χέρι
του Ιβάν Σαββίδη, κάτι όμως που δεν κατάφερε. Πάντως ο Ιβάν Σαββίδης τονίζει
ότι έχει να τον δει 10 χρόνια και είναι ένας από τους 70 κουμπάρους του στην Ελλάδα
 
 Ο Ηλίας Παπαδόπουλος, ο οποίος από χρόνια είχε επαναπατριστεί στην Ελλάδα, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, εργάστηκε πρώτα ως διερμηνέας της ρωσικής γλώσσας σε εισαγωγείς σοβιετικών προϊόντων, με την πείρα που διέθετε δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των εγχώριων καπνών. Χάρη στις πολύχρονες και εκτεταμένες συναλλαγές του με τους Ρώσους γραφειοκράτες απέκτησε σημαντικές επαφές και καλλιέργησε φιλίες με τους αναδυόμενους ολιγάρχες της πρώτης μετασοβιετικής περιόδου. Οι δουλειές και οι τζίροι άνθησαν θεαματικά μετά τη διάλυση του σοβιετικού μπλοκ, ενώ μετά από ένα χρονικό διάστημα την εισαγωγική- εξαγωγική εταιρεία του με έδρα τη Νέα Σάντα Κιλκίς διαχειριζόταν ο γιος του Δημήτρης. Στην πιάτσα τότε κυκλοφορούσαν φήμες ότι η εταιρεία του Παπαδόπουλου είχε θέσει υποψηφιότητα για την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, προσφέροντας 30 εκατ. ευρώ το 2011, αλλά τελικά δεν κατέθεσε κάποια δεσμευτική πρόταση. Η ελληνική καπνοβιομηχανία κατέληξε αργότερα στην ιδιοκτησία του Ιβάν Σαββίδη. Στο μεταξύ, ο άλλος γιος του Ηλία Παπαδόπουλου, ο Βασίλης, ανοίχτηκε σε διαφορετικό πεδίο επιχειρηματικής δράσης, ιδρύοντας στο Κιλκίς, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, την Ολυμπιακή Οπλων -στη συνέχεια Ολυμπιακή Βιομηχανία (Olympic Industries S.A.)- με στόχο την εμπορία πάσης φύσεως πυρομαχικών.
 Οταν το 2006 ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην Ελλάδα, ήρθε από το Ροστόφ στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διαπραγματευτεί την εξαγορά του ΠΑΟΚ. Ο Ελληνοπόντιος επιχειρηματίας, παρότι διέθετε καταρτισμένο προσωπικό που δραστηριοποιούνταν στα ρωσικά deals, στην Ελλάδα δεν είχε έναν έμπιστο συνεργάτη που να γνωρίζει τη γλώσσα και την εγχώρια ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Τότε στράφηκε στον γιο του παλιού του φίλου Ηλία, Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος ήδη συνδεόταν μαζί του με κουμπαριά, αφού είχε βαφτίσει τον έναν από τους δύο γιους του Ιβάν και της Κυριακής Σαββίδη. Παρότι εκείνη την εποχή ο Παπαδόπουλος παραπεμπόταν σε δίκη με την κατηγορία τής από το 1996 κατοχής λαθραίων εμπορευμάτων για υπόθεση εισαγωγής στην Ελλάδα μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, ο Σαββίδης φέρεται να αδιαφορούσε για τη δικαστική περιπέτεια του συνεργάτη του και ένθερμου Παοκτζή. Ηταν άλλωστε τόση η καψούρα του να αποκτήσει τη δημοφιλή ομάδα της Θεσσαλονίκης, έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της χώρας, που ταυτόχρονα θα του χορηγούσε το διαβατήριο της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στη γη των προγόνων του, ώστε παρέβλεπε τα τραβήγματα του στενού του φίλου.
  Από την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μίκρας τον Μάιο του 2006 έως την επίσκεψή του στο γήπεδο της Τούμπας, ο Παπαδόπουλος ήταν αδιαλείπτως στο πλευρό του Ιβάν. Εμφανίζονταν παντού μαζί. Εκτελούσε χρέη συνοδού, σοφέρ, συνδαιτυμόνα και συμβούλου προς τον ήδη βουλευτή της Ρωσικής Δούμας και ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ροστόφ. Υπό την αίγλη των καθηκόντων του διεμήνυε αυστηρά στον Τύπο της συμπρωτεύουσας πως θεωρούσε ότι εκτελείται ένα είδος σαμποτάζ στην προσπάθεια του Ιβάν Σαββίδη, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κάποιοι προσπαθούν να σπιλώσουν το όνομά του και ταυτόχρονα στο σπίλωμα του δικού μου προσώπου σπιλώνεται και το όνομα του αγοραστή». Σε μερίδα των εγχώριων ΜΜΕ ήταν φανερό ότι ο Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε αναλάβει τον ρόλο προπομπού του Ιβάν στην Ελλάδα, προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί προς ίδιον όφελος τη δημοσιότητα που είχε πάρει το θέμα της εξαγοράς της ομάδας. Ηδη από τις 12 Απριλίου 2006 είχε συνταχθεί μνημόνιο πώλησης της ΠΑΕ μεταξύ του Γιάννη Γούμενου και του Βασίλη Παπαδόπουλου, ωστόσο η ενεργοποίησή του προϋπέθετε τον έλεγχο του Ερασιτέχνη από τον επιχειρηματία μέσω αλλαγής του καταστατικού του.
 Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης υποστήριζε με κομπορρημοσύνη: «Η ευθύνη που φέρεις απέναντι σε έναν φίλο σου που θέλει να επενδύσει τόσο μεγάλα ποσά είναι μεγάλη. Δεν είναι κάτι απλό, πρέπει να είμαι προσεκτικός. Πρέπει να πάρει και αυτός κάποια στοιχεία για να αποφασίσει». Με αυτό τον τρόπο ο έμπορος όπλων και πυρομαχικών υπερτόνιζε τη συμβολή του στις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τελικά, όμως, αυτές απέβησαν άκαρπες και το deal δεν έκλεισε. Ο πολυάσχολος ομογενής επιχειρηματίας ήταν μάλλον απροετοίμαστος και δεν ανεχόταν να τον πιάσουν κορόιδο διάφοροι παράγοντες που του έβαζαν προσκόμματα, ιδίως με την αδιανόητη για τον ίδιο μη παραχώρηση του γηπέδου της Τούμπας.
 Θυμωμένος ο επιχειρηματίας που καταλάβαινε ότι το αντίτιμο για τα λεφτά του ήταν αέρας κοπανιστός, αφού του πούλαγαν τα χρέη της ομάδας, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του νομικού του εκπροσώπου Αλέξανδρου Λυκουρέζου, στην οποία έδωσε διορία 48 ωρών στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να του απαντήσουν οριστικά στην πρότασή του. Το τελεσίγραφο εξέπνευσε στις 26 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, οπότε απέσυρε το ενδιαφέρον του και αποχώρησε από τη χώρα απογοητευμένος. Κυρίως, όμως, δυσφόρησε που δικοί του άνθρωποι έκαναν τη λέζα τους με το όνομά του.
 Αναπόφευκτα χρέωσε μέρος της αποτυχίας εκείνης της πρώτης απόπειρας στον Παπαδόπουλο, με αποτέλεσμα για ένα διάστημα οι σχέσεις των δύο φίλων και κουμπάρων να παγώσουν. Η δεύτερη έλευση του Ελληνοπόντιου, μεγιστάνα πλέον, το 2012 στη Θεσσαλονίκη για την οριστική απόκτηση του ΠΑΟΚ δεν συνοδευόταν από τη συμβουλευτική αρωγή του Βασίλη Παπαδόπουλου. Σήμερα από μεριάς Σαββίδη διαψεύδεται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση εδώ και πάνω από μια δεκαετία με τον Βασίλη Παπαδόπουλο, μια από τις 70 κουμπαριές που έχει κάνει ο επιχειρηματίας. protothema

***  ΟΡΓΗ κι ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ! Πήραν αστυνομικούς από τη Μάνδρα για να φυλάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ...

~ Το διαβάσαμε στο newsit και το παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο, ένα κείμενο που μας προκαλεί οργή κι αγανάκτηση.
 Είναι τουλάχιστον εξοργιστική η πληροφορία του Newsit.gr, παρά τη σχετική διάψευση. Δύο οχήματα με οκτώ άνδρες και πλήρη εξοπλισμό αντί να βρίσκονται στο πλευρό των κατοίκων της Μάνδρας και της Νέας Περάμου που δεινοπαθούν έλαβαν εντολή να πάνε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο σπίτι του Πρωθυπουργού στην Κυψέλη.
Οι πληροφορίες του Νewsit.gr είναι πλήρως διασταυρωμένες. Μια Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας που επρόκειτο να πάει στη Μάνδρα απογευματινές ώρες έλαβε εντολή να πάει να φυλάξει τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, ενώ λίγες ώρες μετά μια από τις ΟΠΚΕ που επρόκειτο να αναλάβουν βάρδια στη Μάνδρα έλαβε εντολή να πάει στην Κυψέλη για τη φύλαξη της οικίας του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
 Με λίγα λόγια οκτώ αστυνομικοί με πλήρη εξοπλισμό και δύο αυτοκίνητα δεν πήγαν ποτέ στη Μάνδρα.
 Το ένα αυτοκίνητο με τέσσερα άτομα πήγε στην Κυψέλη στο σπίτι του Πρωθυπουργού και το δεύτερο με άλλα τέσσερα άτομα στην Πλατεία Κουμουνδούρου στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.
 Κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν γίνει ανάλογες καταγγελίες για μετακίνηση ομάδας ΟΠΚΕ που είχε μετακινηθεί στο Debate της Κεντροαριστεράς στην ΕΡΤ και έλειπε από τη Δυτική Αττική, ενώ άλλη μία φύλαγε το σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι κάποιο άλλο σημείο της Αττικής.  ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θ. ΠΑΝΟΥ

***  Έχετε διαβάσει ΠΡΟΙΚΟΣΥΜΦΩΝΟ του 17ου αιώνος; Εάν όχι, μη χάσετε την ευκαιρία...

~ Ο πατέρας πρόκειται να αποκαταστήσει την κόρη του και φτιάχνει ένα προικοσύμφωνο με όλα τα υπάρχοντα που θα της δώσει… Η προίκα ήταν ένα στοιχείο χαρακτηριστικό των γάμων παλαιότερα, αφού η νύφη έπρεπε να έχει το κατιτίς της και να μην την πάρει ο γαμπρός χωρίς τίποτα. Από κινητά και ακίνητα, κάθε πατέρας φρόντιζε να προικίσει αναλόγως τα κορίτσια του… Δείτε λοιπόν ένα προικοσύμφωνο του 1671 και… απολαύστε τι περιλάμβαναν τα προικιά της κόρης.
 «Εν έτι 1671 μηνί Ιανουαρίω ημέρα δεκάτη εν Σύρω.
Εν ονόματι της Αγίας Τριάδος και της Κοκκίνης προστάτιδος της νήσου Σύρου Προικοσύμφωνον της πρώτης μας κόρης και της θυγατρός του Κωστάκη και της Σμαράγδας και της μακαρίτισσας της γυναικός μου Πιπινίτσας ήτις θα πάρη νόμιμον σύζυγον τον Ντεμογιαννάκη του Κωνσταντάκη της Πιπινίτσας Πηνελόπης Βαρβαρίτσας.
Και εγώ και η μακαρίτισσα η γυναίκα μου Πιπινίτσα δίδομεν την συγκατάθεσίν μας εις το να πάρη η κόρη μας Κατή, νόμιμον σύζυγον και να τον έχη να τον νέμεται μέρα νύκτα, τον Ντεμογιαννάκη Μανωλάκην του Κωνσταντάκη και της Πιπινίτσας Πηνελόπης Βαρβαρίτσας.
Εν πρώτοις δίδομεν από τα φύλλα της καρδιάς μας την ευχήν να τρισευτυχήσουν και να πολυχρονίσουν.
Δεύτερον δε τέσσαρα εικονίσματα το πρώτον εις ξύλον δυνατόν και χονδρόν δύο δάκτυλα και τα άλλα εις αχιβάδα.
Τρία υποκάμισα τα δύο μικρά και το ένα μεγάλο, δύο μικρά αποκατινά (εσώβρακα) παστρικά, ατρύπητα και ολόγερα.
Δύο μισοφόρια ολόγερα και μπουγαδιασμένα.
Ενάμισυ ζευγάρι κάλτσες εως ότου να γίνη ο γάμος έχη καιρόν να πλέξη και την άλλη για να γίνουν δύο ζευγάρια.
Ενα φουστάνι από τσίτι ριγωτό, άλλο ένα από σακονέτα της μακαρίτισσας της γιαγιάς μου.
Ενα μανδύλι του λαγιού και δύο μανδοσαλάμια.
Μια φασκιά για τα καλορίζικα.
Δύο ζεύγη παπούτσια το ένα μπαλωμένο.
Σαράντα πήχες βρακοζώνα και μετά τον θάνατο του παπού μας άλλη τόση.
Του γαμβρού μια σκούφια να την φορή βραδιά παρά βραδιά δια να μη του τρυπήση γρήγορα.
Δύο τσουκάλια κάστρινα της καραίτισσας της γιαγιάς μου.
Δύο φλιτζάνια του καφέ χωματίνια.
Το αμελέτητο (σ.σ. δοχείο νυχτερινής ανακούφισης) με δύο χέρια νεροπαστρικό και άπιαστο.
Τρεις βελόνες της κάλτσας.
Ένα ζάρφι χωματένιο.
Ένα στρώμα μπαλωμένο της μακαρίτισσας της γιαγιάς μου από φύλλα καλαμόφυλλα.
Ένα λύχνο χωματένιο και άλλον έναν από ντενεκέ.
Ένα κλειδί.
Μια ψυράγγα (χωράφι) ίθα με μιά παλέστρα του γαϊδάρου.
Τρία ρεάλια, πέντε παράδες και επτά άσπρα.
Κοντά με όλα αυτά που τους κάμαμεν τους νοικοκυραίους της Σύρου την μίαν κάμαραν του σπιτικού που καθούμαστε και άμα πεθάνω εγώ και ο παππούς της Κατής όλο το σπίτι.
Ακόμη δε και αυτά 2 κόττες ένα πετεινό, είκοσι αυγά, ένα κόσκινο, μία μπιρμπιτσέλια σπητίσια μακαρόνια, και αν προφθάσουμεν θα κάνουμε άλλα τόσα.
Δέκα οκάδες ελιές και πέντε οκάδες χαμάδα, 2 βάζα κάπαρι, δύο ντουζίνες χήνους, σαράντα κοπόνια κρομμύδια όλα αυτά να τα κάμουν θάλασσα να τρών και να πίνουν όλο το οκταήμερο γαμβρός και νύμφη και όλο το συμπεθεριό και οι ποιό κοντά γειτόνοι.
Εις τον γαμβρόν, την Κατή με τα ούλα της.
 Ο πενθερός
Κωνσταντάκης της Σμαράγδας
Εν Σύρω τη 10 Ιανουαρίου 1671»
 paliaathina.com

***  ΚΡΙΣΙΜΕΣ ώρες στην Γερμανία! Η Μέρκελ ΑΚΥΡΩΣΕ όλα τα ραντεβού της...

~ Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ακύρωσε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, λόγω της αποτυχίας των Γερμανικών συνομιλιών για το συνασπισμό. Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών αναβλήθηκε επίσης.
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Halbe Zijlstra, δήλωσε σήμερα ότι η κατάρρευση των συνομιλιών της Μέρκελ για τη δημιουργία τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού ήταν «κακά νέα για την Ευρώπη».
Κάποιοι στη Γερμανία πρότειναν εκ νέου εκλογές, όμως σε αυτό ο Zijlstra δήλωσε ότι είναι μια κακή ιδέα, προσθέτοντας ότι η Ολλανδική κυβέρνηση χρειάστηκε επτά μήνες για να διαμορφωθεί.
 Με πληροφορίες από Reuters & RIA Novosti

***  AΠΟΚΑΛΥΨΗ! Τα ελληνικά ομόλογα του swap δίνουν προμήθεια και κρύβουν ΚΙΝΔΥΝΟ...

~ Το ελληνικό δημόσιο στους συμμετέχοντες και ειδικά στις τράπεζες προσφέρει προμήθεια… συμμετοχής.
Η διαδικασία ανταλλαγής των 20 παλαιών ομολόγων του PSI+ σε 5 νέα βρίσκεται σε εξέλιξη ωστόσο το swap έχει δύο ενδιαφέρουσες ιδιαιτερότητες.
Τα 5 νέα ομόλογα αναμένεται να έχουν τις εξής αποδόσεις.
 Στο 5ετές η απόδοση εκτιμάται στο 4,20% με προοπτική 3,70%
Στο 10ετές η απόδοση εκτιμάται στο 4,8% με προοπτική 4,5%
Στο 15ετές η απόδοση εκτιμάται στο 5,20% με προοπτική 4,80%
Στο 20ετές η απόδοση εκτιμάται στο 5,40% με προοπτική 5%
Στο 25ετές η απόδοση εκτιμάται στο 5,60% με προοπτική 5,20%
 Οι δύο ενδιαφέρουσες ιδιαιτερότητες
 Το ελληνικό δημόσιο στους συμμετέχοντες και ειδικά στις τράπεζες προσφέρει προμήθεια… συμμετοχής.
Π.χ. για τις 4 συστημικές τράπεζες που θα μετατρέψουν 3,5 με 3,8 δισεκ. παλαιά ομόλογα σε 5 νέα θα πάρουν προμήθεια περίπου 40 εκατ ευρώ.
Άρα η συμμετοχή στην διαδικασία του swap έχει bonus προμήθεια και προφανώς οι τράπεζες θα συμμετάσχουν καθολικά.
 Ο κρυφός κίνδυνος....
 Υπάρχει όμως και μια άλλη ιδιαιτερότητα στο swap που σε γενικές γραμμές δεν έχει τονιστεί.
Στο παρελθόν τα 20 ομόλογα του PSI+ είχαν το ίδιο ειδικός βάρος με τα δάνεια του ESM που συνολικά φθάνουν τα 200 δισεκ. περίπου.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε τα δάνεια του ESM και τα 20 ομόλογα του PSI+ θα είχαν το ίδιο ειδικός βάρος για να πληρωθούν θα είχαν την ίδια προτεραιότητα.
Τα νέα 5 ομόλογα του swap έχουν μικρότερο ειδικό βάρος - παρ΄ ότι αγγλικού δικαίου - και ουσιαστικά πρώτα θα πληρωθεί ο ESM για τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα και μετά αυτά τα 5 νέα ομόλογα ύψους 29,4 δισεκ. ευρώ.
Για να τεθεί πιο απλά πρώτα θα έχουν δικαίωμα αποπληρωμής σε ένα σενάριο καταστροφής τα δάνεια του ESM και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν τα 5 νέα ελληνικά ομόλογα του swap.
 Πέτρος Λεωτσάκος για το bankingnews

*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 18 Νοεμβρίου

Λαμία-Κέρκυρα 1-1
(45'+ Πίτι πεν.-6' Σολεϊδης)

ΑΕΛ-Απόλλων Σμύρνης 1-0
(86΄ Ντέλετιτς)

Ολυμπιακός-Λεβαδειακός 2-1
(43΄ Ζιλέ, 84΄ Κούτρης - 68΄ Γιακουμάκης)

Κυριακή 19 Νοεμβρίου
Ξάνθη-Πανιώνιος 2-0
(23', 65' Γέντρισεκ)

ΠΑΣ Γιάννινα-Παναιτωλικός 1-1
(22΄ Σολτάνι - 69΄ Μοράρ)

Πλατανιάς-Αστέρας Τρίπολης 0-3
(11΄ Γκοντό, 45΄+1 Πασαλίδης, 72΄ Μανιάς)

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-1
(10΄ Μολέντο - 90+5΄ Λιβάγια)

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου
  ΠΑΟΚ-Ατρόμητος  2-1 , (1-1) .-

Τα γκολ : 22΄Στρούγκις , 45΄Βιερίνια , 71΄Νιαλμα .-

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 11 αγώνες)

1. ΑΕΚ 21
2. Ατρόμητος 20 -10αγ.
. Ολυμπιακός 20
4. ΠΑΟΚ 18 -10αγ.
5. Ξάνθη 16
6. Πανιώνιος 15
. Λεβαδειακός 15
8. ΠΑΣ Γιάννινα 14
. Παναθηναϊκός 14
10. Λαμία 13
. ΑΕΛ 13
12. Αστέρας Τρίπολης 12
13. Κέρκυρα 11
14. Απόλλων Σμύρνης 10
. Παναιτωλικός 10
16. Πλατανιάς 6
* Ο Παναθηναϊκός άρχισε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς.
Live Blog Παναθηναϊκός - ΑΕΚ (11η αγωνιστική Σούπερ Λιγκ)

  *** Ελληνικό ποδόσφαιρο  U20 League :
Σάββατο 18-11-2017 :
Πλατανιάς -Αστέρας  Τρίπολης  0-2 .- ^
Ξάνθη-Πανιώνιος  4-2  .- ^
Ολυμπιακός-Λεβαδειακός 1-0 .- ^
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ  1-0 .- ^
ΠΑΟΚ -Ατρόμητος  0-1 .-^
ΠΑΣ Γιάννινα -Παναιτωλικός  2-2 .-^
ΑΕ. Λάρισσας -Απόλλων Σμύρνης  0-1 .-^
Λαμία 1964 -ΑΟΚ Κέρκυρα 1-1 .-^

***Στην  Super League   Γυναικών 
Κυριακή 19-11-2017 
Αμαζόνες Δράμας -Οδυσσέας Γλυφάδας 2-0 .- ^
Άρης Θεσσαλονίκης- Ελπίδες Καρδίτσας 1994  2-2 .- ^
Ατρόμητος Αθηνών -ΟΦΗ  3-1 .- ^
΄Φαίδων Άργους- Α.Ε. Λάρισσας  1-5 .- ^
Μεσσολόγγι-ΠΑΟΚ 0-2 .- ^
ΒΌΛΟΣ 2004-ΤΡΊΚΑΛΑ  2-1 .- ^

*** Για την  Football League  στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Σάββατο 18-11-2017  :
ΤΡΙΚΑΛΑ- ΟΦΗ  0-0  .- ^
Κυριακή  19-11-2017 :
ΑΕ Καραϊσκάκη-Σπάρτη  2-1 .- ^
Αχαρναϊκός-Βέροια  αναβλήθηκε
Αιγινιακός-Παναιγγιάλειος  1-1  .- ^
Απόλλων Λάρισσας -Πανσερραϊκος  3-0 .- ^
Απόλλων Πόντου -Αναγέννηση Καρδίτσας  2-0 .- ^
Εργοτέλης -Άρης 2-3  .- ^
Καλλιθέα-Δόξα Δράμας 0-1 .-^
Παναχαϊκή-Χανιά/Κισσαμικός  0-0 .- ^

*** Για την Γ΄ εθνική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
5ος Όμιλος Το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής
 Τσικλητήρας-Ζάκυνθος   0-0 .-^
 Παλληξουριακός-Καλαμάτα  1-1  .-^
Πανηλειακός-Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλου   1-0 .-^
ΠΑΟ Βάρδας-Διαγόρας Βραχνέικων   1-0 .- ^ 
Παναρκαδικός-Αστέρας Βλαχιώτη   1-2 .- ^
Αχαϊκή-Λεωνίδιο  2-1 .-^

*** Για την Α1  στο Ελληνικό μπάσκετ :
ΡΕΘΥΜΝΟ-ΠΑΟΚ  73-79 (38-45) .-^
Τα  δεκάλεπτα :23-20, 15-25, 12-16 , 23-18 .- ^

ΑΕΚ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ   83-73 (46-50) .-^
Τα δεκάλεπτα : 21-27,25-23 , 19-12  ,  18-11 .- ^

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΠΡΟΜΥΘΕΑΣ Πατρών 68-87 ,  (42-47) .-^
Τα δεκάλεπτα :17-22, 25-25 , 17-21 , 9-19 .-^

ΑΡΗΣ-Γ.Σ. ΦΑΡΟΣ  ΛΑΡΙΣΣΑΣ  71-60 , (33-27 ) .-^
Τα δεκάλεπτα :10-18 , 23-9 , 17-12  , 21-21 .-^

ΚΟΡΟΙΒΟΣ Αμαλιάδας-Γ.Σ.ΛΑΥΡΙΟΥ  67-91 , (39-44) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 13-23 , 26-21 , 8-24 , 20-23 .- ^

ΚΥΜΗ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ    73- 90, (37-40) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 23-30 , 14-10 , 17-31 , 19-19  .- ^

Κολοσσός Ρόδου -Ολυμπιακός Π54-72, (30-40).-^
Τα  δεκάλεπτα :16-26, 13-14 ,17-15 ,7-17 .-^

*** Στο  μπάσκετ  Α1  Γυναικών 
Κυριακή 19-11-2017
Νίκη Λευκάδας-Φάρος Κερατσινίου  58-67 .-^
Εσπερίδες Καλλιθέας- Ολυμπιακός Βόλου  52-42 .-^
Παναθλητικός Συκεών-Πανιώνιος Γ.Σ.  33-58 .-^

***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ  ΕΠΣΜ  :
Σάββατο 18-11-2017 :
Α΄ ΤΟΠΙΚΗ
Ασπρόχωμα – Τ. Άγρας 0-2
ΑΟ Σπερχογείας – Απόλλων Καλ. 1-2
Αναγέννηση Παρ. – Ανδρούσα 0-1
ΑΟ Φαραί – Εθνικός Μελ. 0-1
  Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΕ Μάνης – Μεθώνη 1-0
Αστέρας Μ. – ΑΕ Γαργαλιάνων 2-1
Χανδριναϊκός – Χώρα 3-3
  Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Βαλύρα – Κοπανάκι 0-2
Αρφαρά – Νέος Άρις 0-0
ΑΕ Λογγάς – Καλλιθέα 2-1
Δόξα Καλ. – ΑΟ Πατίστα 2-2
  Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ
Ακαδημία Πάμισος – Εθνικό Καλαμάτας 3-0
Κυριακή  19-11-2017  :
 A΄  ΤΟΠΙΚΗ  Αναλυτικά οι σημερινές συναντήσεις της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας,   έχουν ως εξής: 
ΑΟ Κυπαρισσίας – Ομόνοια  1-0 .-^
ΑΟ Διαβολιτσίου – Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας   1-0 .- ^
Πανθουριακός – Εράνη Φιλιατρών   2-0 .- ^
Ολυμπιακός Καλαμάτας – Πάμισος Μεσσήνης  0-7  .- ^
   A1 KATHΓΟΡΙΑ Αναλυτικά οι σημερινές συναντήσεις της 8ης αγωνιστικής  του πρωταθλήματος της Α1 Τοπικής κατηγορίας,  έχουν ως εξής:
Απόλλων Πεταλιδίου – Ολυμπιακός Ανάληψης  1-2 .-^
Αίαντας Καλαμάτας – ΑΕ Αβίας   0-2 .-^
Δωριέας Δωρίου – Ακρίτας Κορώνης   4-0 .- ^
Ηρακλής Καλαμάτας – ΑΟ Φυτειάς   0-0 .-^
   Β΄ ΤΟΠΙΚΗ Αναλυτικά τα σημερινά ματς της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας,  έχουν ως εξής:
ΑΕΚ Καλαμάτας - ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας  3-0  .- ^
Παπαφλέσσας Άμφειας – Ατρόμητος Πλατέος   4-2 .- ^
Μεσσηνιακός – Κεραυνός Καλαμάτας  2-1 .- ^
Πανευαϊκός – ΠΑΟ Καλού Νερού   1-5 .- ^
Θύελλα Χαρακοπιού – Πράσινα Πουλιά   0-0 .-^
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου – Δαναός   2-0 .- ^
   Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ .
Αναλυτικά οι σημερινές συναντήσεις της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος  της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας , έχουν ως εξής:
ΠΑΟΚ – Νέστορας Πύλου  1-0 .- ^
Ίκαρος Καλαμάτας – Ερμής Καλαμάτας   1-1 .- ^
Θύελλα Μερόπης – Θύελλα Παραλίας  3-0 .- ^
Χατζή-Λέϊκα  0-3  α.α.   .^
Ρεπό: ΑΟ Λεΐκων.

*** ΠΑΙΔΙΚΟ  ΕΠΣ Μεσσηνίας :
Σάββατο 18-11-2017 :
ΔΑΝΑΟΣ-ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ 1-3 .- ^
ΑΙΑΝΤΑΣ-ΠΣ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  3-6 .- ^
ΟΜΟΝΟΙΑ-ΑΒΙΑ  4-2 .- ^
ΜΑΝΗ-ΦΑΡΑΙ   5-1 .- ^
ΣΠΕΡΧΟΓΙΑ-ΑΡΦΑΡΑ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ

*** ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗΣ Ε Ο ΝΕΩΝ 9ος ΟΜΙΛΟΣ
2η  αγωνιστική
ΕΠΣ Μεσσηνίας -ΕΠΣ Ζακύνθου  5-0 .-^
ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗΣ Ε Ο ΠΑΙΔΩΝ 9ος ΟΜΙΛΟΣ
2η  αγωνιστική
ΕΠΣ Μεσσηνίας -ΕΠΣ Ζακύνθου  8-0 .-^

***   Χιμένεθ: «Ζητάω συγνώμη»
Μετά την άσεμνη χειρονομία
*   Η κίνηση του Μανόλο Χιμένεθ να υψώσει το… μεσαίο δάκτυλο στον κόσμο του Παναθηναϊκού, κατά την αποχώρησή του από το γήπεδο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Σήμερα, ο Ισπανός τεχνικός της ΑΕΚ επιχείρησε να… μαζέψει το όλο ζήτημα, ζητώντας μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΠΑΕ συγνώμη από όσους προσέβαλε. Υπογραμμίζοντας πως η εν λόγω χειρονομία, απευθυνόταν σε έναν συγκεκριμένο οπαδό του Παναθηναϊκού, που τον έβριζε από το πρώτο λεπτό του αγώνα.
Αναλυτικά η δήλωση του Χιμένεθ:
«Βρίσκομαι πολλά χρόνια στα γήπεδα και καταλαβαίνω απόλυτα ότι δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για τη συμπεριφορά μου στο χθεσινό αγώνα. Καταλαβαίνω απόλυτα και όσους έχουν σπεύσει να με καταδικάσουν. Σε όλη τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής και προπονητικής μου καριέρας ποτέ δεν κρύφτηκα και ουδέποτε αρνήθηκα να αναλάβω τις ευθύνες μου.
Είμαι ειλικρινά μεταμελημένος και οφείλω μια μεγάλη συγγνώμη πρώτα απ’ όλα απέναντι στην ομάδα μου, η ιστορία και το ήθος της οποίας δεν συνάδουν με τέτοιες συμπεριφορές. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να προσβάλλω τον κόσμο του Παναθηναϊκού, απεναντίας τους σέβομαι απόλυτα, όπως και την ομάδα τους, και η άσχημη αντίδρασή μου είχε να κάνει με έναν συγκεκριμένο οπαδό, ο οποίος από την αρχή του αγώνα με έβριζε στα ιταλικά πίσω από τον πάγκο μου.
Ούτε αυτό όμως μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία ή ελαφρυντικό για εμένα. Για μια ακόμα φορά ζητάω συγγνώμη από όλους όσους πρόσβαλα με την συμπεριφορά μου». in.gr

***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Νοεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008  ... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για ΟΛΟΥΣ  μας !  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-01-2017.html .-
~*Εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ " Νο1
Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2017 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/11/1-01-2017-1-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 02 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/11/news-02-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 03 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-03-2017.html .-
  ~* 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 04 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-04-2017.html .-  
~*   H Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 05 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/11/h-arfara-news-05-2017.html .-
~*  ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 04 και 05  Νοεμβρίου 2017 :Μια εβδομαδιαία Αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/11/04-05-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 06 Νοεμβρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  .... από  το  2008 : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-06-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τρίτη 07 Νοεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..... από το 2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-07-2017-2008.html .- 
 ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 08 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-08-2017.html .- 
~* Εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ " Νο 2
Τετάρτη 08 Νοεμβρίου 2017   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/11/2-08-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 09 Νοεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το  2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-09-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 10  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  ...το 2008 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-10-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ΄....  από το  2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-11-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008   :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-12-2017.html .-
~* ΕΚΔΡΟΜΕΣ  Διαδρομές
Δευτέρα 13  Νοεμβρίου 2017 
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/11/13-2017.html .-

~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ......από το  2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-14-2017.html .-   
~*  Αθλητική ενημέρωση  Σαββατοκύριακο 11 και 12  Νοεμβρίου 2017 :Μια  εβδομαδιαία ανασκόπηση των αθλητικών πεπραγμένων : http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2017/11/11-12-2017.html .- 
  ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/news-15-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/news-16-2017.html .- 

~* H Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το   2008 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-17-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..... από το   2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-18-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ... από το  2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/11/rfara-news-20-2017.html .-
~**

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5930   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3778    video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3785  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.492    βίντεο   .-  

1.- https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias .-
2.-  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas
3.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas
4.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5  .-
5.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 .-
~
~* ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  = https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-  
~*  http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-ΕΚΔΡΟΜΕΣ
~* https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ
 ~* https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  ,   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~*  https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  .-
~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279 ,  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  .-
 

~
ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ  ... :
~* ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ στη . ΑΤΤΙΚΗ … Ν. Πέραμο , Μάνδρα , Μαγούλα  Τετάρτη 15-11-2017 :
Πλημμύρες στην ίδια περιοχή 1977 ,1996,1999, 2015  και 2017 …
Το 1961 πλημμύρες με  43 νεκρούς ,   1996   με 2 νεκρούς …
Πλημμύρες που έγιναν στην Αττική : το 1961  με 41 νεκρούς , 2-11-1977 με 37 νεκρούς , , 21-10-1994 με 9 νεκρούς , 22-10-2013  με μία νεκρή , 25-10-2014 
1~**  Πλημμύρες βιβλικές καταστροφές Μαγούλα, Μάνδρα,, Ν. Πέραμος Αττικής  15/11/2017: https://youtu.be/3V8ocrN36WU  .-
2~** Πλημμύρες στην Δ. Αττική 15/11/2017 με πλέον των 15 νεκρών και δύο 2  αγνοούμενους : https://youtu.be/2NKrppwQUUE .-
3~** Πλημμύρες στη Δ. Αττική  15/11/2015 Ν. Πέραμα , Μαγούλα , Μάνδρα: https://youtu.be/Kcrqjoj_Rf8  .-
4~** ΠΛΗΜΜΎΡΕΣ  ΣΤΗ Δυτική Αττική  15/11/2017:
5~**ΠΛΗΜΜΎΡΕΣ  ΣΤΗ Δυτική Αττική  15/11/2017:
6~**ΠΛΗΜΜΎΡΕΣ  ΣΤΗ Δυτική Αττική  15/11/2017:
7~**ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ  Δ. ΑΤΤΙΚΗ 16/11/2017: https://youtu.be/Q_ivGOJpSOE  .-
8~* Πλημμύρες καταστροφές Δ. Αττική την επόμενη μέρα 16/11/2017: https://youtu.be/g8vinqcAP-s .-
9~*Πλημμύρες Μάνδρα Μαγούλα Ν  Πέραμος την άλλη μέρα 16/11/2017: https://youtu.be/qdrPj505PqU .-
10~*Πλημμύρες Δ. Αττική οι 4  πρώτοι νεκροί 16/11/2017: https://youtu.be/fwy3SaMggbI .-
11~* Από πλημμύρες στη Δ. Αττική η άλλη μέρα 17/11/2017: https://youtu.be/JPqBThB16uc .-
12~* Βροχή και καταιγίδα στο Αρφαρά Μεσσηνίας 17/11/2017:
 https://youtu.be/Aw8cGkokH84 .-
13~*Διανομή φαγητού σε πλημμυροπαθείς Δ.  Αττικής 17/11/2017: https://youtu.be/A0aCrx4K9gM .-
14~*Κακοκαιρία πλημμύρα στην Πιερία  17/11/2017:
https://youtu.be/27Q7I1mKsJY  .-
15~*Καταιγίδα βροχοπτώσεις στο Αρφαρά Καλαμάτας 17/11/2017: https://youtu.be/7kIPtr3J7NQ .-
16~* ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ πλημμύρισε βυθίστηκε 17/11/2017:
https://youtu.be/l6oJ7yUmstM  .-
17~*ΠΙΕΡΙΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ πλημμύρες 17/11/2017:
https://youtu.be/1XpJDgZg9Wc   .-
18~*Πλημμύρα στο Κερατσίνι  17/11/2017:
https://youtu.be/X37YMu60CVQ  .-
19~*Βρέχει στο Αρφαρά Μεσσηνίας 17/11/2017:
https://youtu.be/Ln99xgLvyMA  .-
20~*~*Καταιγίδα στο Αρφαρά Μεσσηνίας 17/11/2017: https://youtu.be/xM0WhMFInVU .-
21~*Ο  Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ  για τις πλημμύρες στη Δ. Αττική  17/11/2017: https://youtu.be/j3QMs6quJ3E .-
21~*Αγνοούμενοι από πλημμύρες Δ. Αττικής 17/11/2017: https://youtu.be/OUPATzuqRTA  .-
23~*ΠΙΕΡΙΑ πλημμύρες  Βορικό , Κορινός Δίο  17/11/2017: https://youtu.be/TuY_yNyKKbY .-
24~*ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ  Δ. ΑΤΤΙΚΗ βιβλικές καταστροφές 119 νεκροί 16/11/2017: https://youtu.be/Oy6UfJ_zLjM .-
25~*Πλημμύρες  τραγωδία δίχως τέλος  Δ. Αττική  16/11/2017: https://youtu.be/z_Q6leIRwSo .-
26~* Πλημμύρες ανυπολόγιστες καταστροφές 17/11/2017:
https://youtu.be/b4VfokCO-gQ  .-
27~*Πλημμύρες Δ. Αττική οι 4  πρώτοι νεκροί 16/11/2017:
https://youtu.be/0b7cJkZ-DLc  .-
28~*Πλημμύρες την άλλη μέρα στη Δ. Αττική 17/11/2017: https://youtu.be/fYsjnCbasAA .-
29~*Πλημμύρες βομβαρδισμένο τοπίο η Δ. Αττική  16/11/2017: https://youtu.be/tfQ7CVmsrXw .-
30~*Πλημμύρες Δ.  Αττική καταστροφές 16/11/2017:
https://youtu.be/bMyuYTta64k  .-
31~*Πλημμύρες εικόνες βιβλικής καταστροφής Δ. Αττική 16/11/2917: https://youtu.be/ozhv5h3XfWM .-
32~*Πλημμύρες καταστροφές στην παλιά Ε. Ο   Ν. Πέραμος 16/11/2017: https://youtu.be/6O6vVN9yDU8 .-
33~*Πλημμύρες Ν. ΠΕΡΑΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑ την άλλη μέρα 16/11/2017: https://youtu.be/jnj0iVOSasg .-
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου