ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

ARFARA NEWS -2-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα  των Αρφαρών .Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .
~








***  Καταδικάσθηκε και στο Εφετείο ο ορθοπεδικός που χειρούργησε «λάθος» ισχίο! 
Φυλάκιση 10 μηνών για ανθρωποκτονία από αμέλεια 
 Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και σε δεύτερο βαθμό καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας γνωστός ορθοπαιδικός, ο οποίος πλέον είναι συνταξιούχος, καθώς το δικαστήριο έκρινε πως ο θάνατος ηλικιωμένης γυναίκας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας οφειλόταν στο ότι χειρούργησε «λάθος» ισχίο!
Το περιστατικό συνέβη το Φεβρουάριο του 2011 και η άτυχη 89χρονη υποβλήθηκε μέσα σε δύο μέρες σε δύο χειρουργεία, καθώς στο πρώτο χειρουργήθηκε το αριστερό ισχίο και όχι το δεξί που είχε το κάταγμα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η υγεία της.
Πρωτόδικα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας είχε κρίνει ένοχο το γιατρό και τον είχε καταδικάσει σε φυλάκιση 18 μηνών με 3ετή αναστολή. Χθες, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων εκδίκασε την έφεσή του και τον έκρινε εκ νέου ένοχο. Του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του έντιμου πρότερου βίου και του μείωσε την ποινή σε 10 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή.
 Λάθος 
Η άτυχη γυναίκα διακομίσθηκε στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας με συντριπτικό κάταγμα στο δεξί ισχίο στις 23 Φεβρουαρίου 2011, έπειτα από πτώση. Εκεί έγιναν ακτινογραφία και άλλες εξετάσεις και εισήχθη στην Ορθοπαιδική Κλινική. Οι συγγενείς συνεννοήθηκαν με τον κατηγορούμενο γιατρό, ο οποίος και τη χειρούργησε.
Μετά το χειρουργείο, όμως, αντιλήφθηκαν ότι τελικά είχε γίνει επέμβαση, όχι στο ισχίο που είχε το κάταγμα, αλλά στο άλλο. Έτσι, κι ενώ είχαν περάσει μόλις δύο ημέρες από το πρώτο χειρουργείο, ο κατηγορούμενος γιατρός την επέβαλε σε δεύτερη επέμβαση για το κάταγμα, στο σωστό πόδι αυτή τη φορά.
Η 89χρονη, όμως, περίπου 3 εβδομάδες μετά και τη δεύτερη επέμβαση και χωρίς να βγει ποτέ από το νοσοκομείο, κατέληξε. Αντιμετώπιζε, δε, αρκετά προβλήματα καρδιολογικά και αναπνευστικά, ενώ είχε σωρευμένο λίπος στο κάτω μέρος του σώματός της και όλα μαζί επιβάρυναν την κατάστασή της.
 Από ανακοπή
Οι εγγονές της άτυχης ηλικιωμένης είπαν στις καταθέσεις τους χθες ότι η 89χρονη χειροτέρευε μετά και το δεύτερο χειρουργείο και είχε συνεχώς κατακλίσεις, ενώ όταν μετά το λάθος επισκέφθηκαν τον κατηγορούμενο γιατρό, τον είδαν συντετριμμένο και τους είπε ότι πρώτη φορά του συμβαίνει κάτι τέτοιο στην 40χρονη καριέρα του.
Ο ορθοπαιδικός που υπέγραψε το πιστοποιητικό θανάτου της 89χρονης ανέφερε στην κατάθεσή του χθες πως πράγματι η ηλικιωμένη αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας, όμως αμφισβήτησε ότι μετά τη δεύτερη επέμβαση σηκώθηκε από το κρεβάτι, όπως ανέφεραν τα έγγραφα, σημειώνοντας ότι στοιχειωδώς κουνούσε τα πόδια της.
Επισήμανε ότι ο θάνατός της επήλθε από καρδιακή ανακοπή και πως συνετέλεσαν και τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που είχε, όμως έκρινε ότι ήταν άμεση αιτία το δεύτερο χειρουργείο. Πάντως, παραδέχτηκε πως ήταν απαραίτητο να γίνει και το δεύτερο χειρουργείο.
Από την άλλη πλευρά, ο καρδιολόγος της άτυχης ηλικιωμένης κατέθεσε ότι 20 μέρες μετά που επήλθε ο θάνατος αποκλείεται να οφείλεται στη δεύτερη επέμβαση.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή του γιατρού, κάνοντας λόγο για ιατρικό λάθος και βαριά αμέλεια. Μίλησε για έλλειψη προσοχής από την πλευρά του κατηγορουμένου και άσκοπο χειρουργείο που υπέβαλε την ηλικιωμένη. Μάλιστα, είπε ότι κατά τη δική της εκτίμηση το δεύτερο χειρουργείο ήταν πολύ βιαστικό και έπειτα από αυτό η κατάσταση της υγείας της 89χρονης ήταν συνεχώς επιδεινούμενη.
Καταλήγοντας, μάλιστα, σημείωσε ότι αιτιωδώς συνδέεται με τη δεύτερη επέμβαση ο θάνατός της.
 Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Με ενστάσεις το «χρυσό κλειδί» της Καλαμάτας θα δοθεί στον πρόεδρο της Γερμανίας την Παρασκευή 
Ο βαθμός της βραδύτητας είναι ευθέως ανάλογος με την ένταση της μνήμης. Ο βαθμός της ταχύτητας είναι ευθέως ανάλογος με την ένταση της λήθης. Αυτό υποστηρίζει ο Τσέχος συγγραφέας, Μίλαν Κούντερα. Και γι' αυτό μας προτρέπει σε μια επιστροφή στην εποχή της... βραδύτητας.
Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας και της έντασης. Tαχύτατα αυτοκίνητα, γρήγοροι υπολογιστές, πολυδύναμα κινητά τηλέφωνα και υπερηχητικά αεροπλάνα. Όλοι τρέχουμε σαν παλαβοί για να προλάβουμε. Αλλά η μέρα αποδεικνύεται ολοένα και πιο μικρή, καθώς ο χρόνος αμείλικτα ξοδεύεται στο αυτοκίνητο, στην επιμήκυνση του ωραρίου ή στη δεύτερη δουλειά, στις ολοένα και περισσότερες υποχρεώσεις, συνεχίζει ο συγγραφέας.
Χθες, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη συζήτηση για την ανακήρυξη του Γερμανού προέδρου, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ως επίτιμου δημότη την Παρασκευή το μεσημέρι, στον οποίο επίσης θα απονεμηθεί το Χρυσό Κλειδί της πόλης της Καλαμάτας, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι "έτρεχαν" και άλλοι… έσπευδαν βραδέως.
Η εισήγηση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα για την απόδοση τιμών στο Γερμανό πρόεδρο υπερψηφίστηκε, παρά τις αντιρρήσεις ή ενστάσεις που διατύπωσαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας ότι ο πρόεδρος της Γερμανίας είναι ο εκπρόσωπος της χώρας που δεν έχει αναγνωρίσει και έμπρακτα τις θηριωδίες των κατακτητών Γερμανών κατά των Ελλήνων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων και την επιστροφή του κατοχικού δανείου. Επίσης, είναι ο εκπρόσωπος της ηγέτιδας δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέβαλε στους Έλληνες ασφυκτική λιτότητα με τα τρία συνεχόμενα μνημόνια.
Ο δήμαρχος κ. Νίκας είπε ότι ένας Δήμος, ένα Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπορούν να κάνουν εξωτερική πολιτική και οφείλουν να υποδέχονται με τιμή εκπροσώπους κρατών, συντασσόμενοι με την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Και πάλι όμως, σύμβουλοι της αντιπολίτευσης απάντησαν στο δήμαρχο ότι κανείς δε διαφωνεί στο να υποδέχεται και φιλοξενεί ο Δήμος εκπροσώπους κρατών, όμως είναι διαφορετικό πράγμα η υποδοχή και η φιλοξενία και διαφορετικό η ανακήρυξη των προσώπων αυτών ως επίτιμων δημοτών και η απονομή του χρυσού κλειδιού της πόλης.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, υπερψήφισε την εισήγηση του δημάρχου, ωστόσο σημείωσε ότι ο Γερμανός πρόεδρος ως υπουργός Εξωτερικών είχε ιδιαίτερα αρνητική αντιμετώπιση στο αίτημα για τις πολεμικές επανορθώσεις.
Ο Τάσος Νιάρχος, από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ψήφισε κατά της εισήγησης του δημάρχου, τονίζοντας ότι ο Γερμανός πρόεδρος εκπροσωπεί τη χώρα που ηγείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επέβαλε στον ελληνικό λαό τρία μνημόνια, τη χώρα που διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία, τη χώρα που προωθεί την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, τη χώρα που έχει ενεργητικό ρόλο στη σύρραξη στη Συρία και γενικότερα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολή.
Ο Θόδωρος Μπρεδήμας, επικεφαλής της «Αλλαγής», υπερψήφισε την εισήγηση του δημάρχου, τονίζοντας όμως ότι θέτει ως προϋπόθεση την προώθηση υπομνήματος για την απόδοση των γερμανικών επανορθώσεων, ζήτημα το οποίο υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, ανέφερε ότι οι τιμές που θα αποδοθούν στο Γερμανό πρόεδρο στέλνουν λανθασμένο μήνυμα στον κόσμο και υπηρετεί την προσπάθεια των Γερμανών να δημιουργήσουν την εικόνα ότι έρχονται στην Ελλάδα ως φίλοι μετά τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλαν στους Έλληνες. Κατά την ψηφοφορία δήλωσε «παρών».
Ο Γιώργος Δημητρούλιας, της Ελληνικής Δράσης, "ξέχασε" το παρελθόν και υπερψήφισε την εισήγηση του δημάρχου, αναφέροντας ότι είναι τιμή για την πόλη η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου.
Ο Στάθης Σταματόπουλος, της μείζονος μειοψηφίας, ψήφισε υπέρ της εισήγησης του δημάρχου, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να τεθεί στο Γερμανό πρόεδρο το θέμα της υπογραφής συνθήκης ειρήνης της Γερμανίας με την Ελλάδα και της απόδοσης των γερμανικών επανορθώσεων.
Τέλος, κατά ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Παναγιώτης Αλούπης, "παρών".  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
*** Δ.Σ. Μεσσήνης: Διακοπή …και αποβολή από την αίθουσα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα 
Η 22η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Μεσσήνης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στη διάρκεια της οποίας κυριάρχησαν οι εντάσεις και οι φωνές κατά τη συζήτηση των προ ημερησίας διατάξεως θεμάτων.
Μόλις ολοκληρώθηκαν αυτά και, μάλιστα, ύστερα από διακοπή, τα τακτικά, 11 στον αριθμό, συζητήθηκαν και υπερψηφίστηκαν σε λίγα λεπτά.
 Η αγροτική οδοποιία ξανά στο προσκήνιο
Το πρώτο ερώτημα που τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο αφορούσε στην αγροτική οδοποιία στο δίκτυο του Δήμου. Όπως παρατήρησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος, είναι ένα καθημερινό πρόβλημα που έρχεται ξανά στο προσκήνιο, αφού βρισκόμαστε σε περίοδο ελαιοσυγκομιδής.
Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο κ. Αθανασόπουλος, σημειώνοντας μάλιστα ότι η Δημοτική Αρχή κάνει «επιλεκτική οδοποιία».
Απαντώντας ο δήμαρχος Μεσσήνης απάντησε ότι εδώ και 3,5 χρόνια ακούει στην αίθουσα για το θέμα της αγροτικής οδοποιίας και τη χριστουγεννιάτικη μπάλα με τα φωτάκια που τοποθετήθηκε στην πλατεία της Μεσσήνης, σαν - όπως είπε- ο Δήμος να μην έχει άλλα προβλήματα.
Ο ίδιος κάλεσε το Σώμα να κατανοήσει το μέγεθος των έργων που κάνει η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή. Μπορεί – σχολίασε- όλα τα μηχανήματα του Δήμου να είναι παρκαρισμένα αφού δεν υπάρχουν οδηγοί, όμως γίνονται έργα, καθώς ο ίδιος έφερε χρήματα στο Δήμο Μεσσήνης.
Για το ίδιο θέμα κλείνοντας μίλησε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Κοτταρίδης. Όπως είπε, γνωρίζει το θέμα της αγροτικής οδοποιίας, που συνεχώς φτιάχνεται αλλά συνεχώς χαλάει, κι έτσι ποτέ δε θα μπορέσει το συγκεκριμένο δίκτυο να είναι τέλειο. Όμως, δήλωσε σίγουρος ότι οι αγρότες θα καταφέρουν να φτάσουν στα κτήματά τους για να μαζέψουν τις ελιές τους.
 Ο βιολογικός της Αίπειας και οι καθυστερήσεις
Το δεύτερο ζήτημα που έθιξε ο κ. Αναστασόπουλος αφορούσε στο Βιολογικό Καθαρισμό της Αίπειας, σχολιάζοντας πως χάθηκε πολύς χρόνος και θέλησε να μάθει αν η Δημοτική Αρχή θα προλάβει να καταθέσει τη μελέτη του έργου, μιας και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει.
Παρόμοιο ερώτημα έθεσε και ο Νίκος Φύκιρης, λέγοντας πως στην Κορώνη, που είναι γειτονική περιοχή, ο Βιολογικός Καθαρισμός ξεκίνησε το έργο του, ενώ στην Αίπεια κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού η Δημοτική Αρχή ακύρωσε τη μελέτη του.
Από τη Δημοτική Αρχή απάντηση έδωσε η κα Παναγοπούλου, που δήλωσε ικανοποιημένη και αισιόδοξη ότι η μελέτη θα κατατεθεί εντός των χρονικών ορίων και έτσι ο Βιολογικός Καθαρισμός της Αίπειας θα ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
 Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Μεσσήνης
Τοποθετούμενος ο κ. Αποστολόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά έργα, διότι είναι σημαντικά και όχι έργα βιτρίνας, με το δήμαρχο Μεσσήνης να του απαντά ότι επί 28 χρόνια δεν είχε ακουστεί ποτέ στην αίθουσα η φράση «αντιπλημμυρικά έργα», την οποία εισήγαγε η δική του παράταξη και, μάλιστα, την κάνει πράξη. Έτσι, είπε ότι ο κ. Ντονάς έλαβε 800.000 ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, ενώ πρόσθεσε ότι θα δημοπρατηθούν μελέτες ύψους 1.300.000 ευρώ για έργα στα χωριά.
 Χάθηκε η μπάλα…
Πέραν, όμως, των δημοτικών συμβούλων, το λόγο πήραν και πρόεδροι κοινοτήτων, με τους περισσότερους που βρίσκονταν στην αίθουσα να διαμαρτύρονται ότι ο δήμαρχος τους αγνοεί και πολλές φορές τούς παρακάμπτει.
Μάλιστα, «τα αίματα άναψαν» όταν ξεκίνησαν καταγγελίες για επιλεκτικές εργασίες σε κοινότητες. Πολλές φορές, όπως παραπονέθηκαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων, δε γνώριζαν καν ότι θα πραγματοποιηθούν.
Όσο περνούσε η ώρα, η ατμόσφαιρα ηλεκτριζόταν και, μάλιστα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. ζήτησε από μια πρόεδρο να φύγει από την αίθουσα, κάτι που η ίδια δε δέχθηκε.
Τελικά, αποφασίστηκε ολιγόλεπτη διακοπή, τα πνεύματα ηρέμησαν και συνεχίστηκε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Ηλίας Κανάκης: «Ο ΕΛΓΑ πρέπει να ανταποκρίνεται με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα για τη στήριξη των παραγωγών» 
Με την παρούσα επιστολή ο συνδυασμός μας «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ» επιθυμεί να εκφράσει την αγανάκτηση των αγροτών της περιοχής μας, οι οποίοι με την πρόσφατη επιδρομή του Μεσογειακού Κυκλώνα, κατά την 29η/9/2018, υπέστησαν τεράστιες ζημίες, κυρίως στην ελαιοπαραγωγή, καθώς και εκτεταμένες ζημιές στα κηπευτικά.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή κρίνεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ η αμεσότητα των ενεργειών από πλευράς όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επίλυση του μείζονος αυτού προβλήματος του πληγέντος ελαιοκομικού κλάδου, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες συμβάλλει τα μέγιστα στην εθνική μας οικονομία.
Κατόπιν πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας που προσωπικά είχα με τον επόπτη του ΕΛΓΑ, υπεύθυνο αποκλειστικά για το νομό μας, κ. Ηλιόπουλο, μετά λύπης ενημερώθηκα την επίσημη θέση του φορέα, κατά την οποία, προκειμένου να δοθούν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις , ως βασική προϋπόθεση απαιτείται σε κάθε αγροτεμάχιο ξεχωριστά να υπάρχει κατά ποσοστό 35% αντίστοιχα ελαιόδεντρα ποικιλίας μαυροελιάς.
Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, οποιοσδήποτε παραγωγός επιθυμεί παρόλα αυτά να δηλώσει αντίστοιχα τη ζημιά στην Κορωνέικη ποικιλία θα έχει τη δυνατότητα με αίτησή του να το κάνει, παρόλο που θα του γνωστοποιείται εκ των προτέρων από τον αρμόδιο ανταποκριτή του ΕΛΓΑ ότι δε θα δοθούν για την περίπτωση αυτή οι αντίστοιχες αποζημιώσεις.
Κατά τη δύσκολη αυτή χρονική συγκυρία, κατά την οποία στην πλειοψηφία των αγροτών-παραγώγων του νομού μας δόθηκε η χαριστική βολή, καθώς βλέπουν για ακόμα μια φορά το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, ας μας απαντήσουν οι αρμόδιοι φορείς του ΕΛΓΑ με ποια λογική τούς ζητείται να διαχωρίζουν την ποικιλία στην ελαιοποιήσιμη ελιά από τη στιγμή που κατά την Ενιαία Δήλωση της Ελαιοκαλλιέργειας δεν υφίσταται αντίστοιχος διαχωρισμός.
Υπενθυμίζουμε στον ΕΛΓΑ και στην Πολιτεία πως παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής μας, ανελλιπώς καταβάλλουν ετησίως ένα αξιοσέβαστο ποσό για την ασφάλιση της παραγωγής τους προκειμένου να καρπωθούν τα δικαιούμενα σε παρόμοιες περιπτώσεις καταστροφής. Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να ανταποκρίνεται με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα ως προς τη στήριξη των συμφερόντων των ασφαλισμένων-παραγωγών.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω και τις δύσκολες στιγμές των αγροτικών οικογενειών, καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να επισπεύσουν τις διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος, ειδικά για την περιοχή μας, που πλήττεται πολλαπλώς από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή.
Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να ελέγξουν το «πώς» και «γιατί» οι διαδικασίες δρομολογούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε οι αγρότες να απορρίπτονται με έμμεσο τρόπο και να μη συμπεριλαμβάνονται στο τελικό στάδιο στη λίστα των αποζημιωθέντων.
Ηλίας Κανάκης  Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας Δήμου-Πύλου Νέστορος
***  Πέτρος Τατούλης: Είμαι διαχρονικά παρών στην Πελοπόννησο 
Την πεποίθησή του ότι με σταθερό σχεδιασμό και συστηματική προσπάθεια μπορεί να βρεθεί λύση για προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα εξέφρασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια παρουσίας του στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» στην ΕΡΤ1 και στους δημοσιογράφους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μαρία Αλεξάκη.
Ο κ. Τατούλης υπογράμμισε ότι η Πελοπόννησος έμεινε ζωντανή κατά την πρόσφατη επέλαση του κυκλώνα «Ζορμπά». «Ακραία φαινόμενα θα υπάρχουν από γεννησιμιού κόσμου. Η Πελοπόννησος δέχτηκε το κεντρικό βάρος του κυκλώνα Ζορμπά και μείναμε όρθιοι και στο θέμα των υποδομών, τραυματιστήκαμε αλλά μείναμε ζωντανοί», είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ακόμη αναφορικά με την πολιτική ότι είναι ένας μοναχικός καβαλάρης που ποτέ δε χρειάστηκε χρίσμα και ότι η παρουσία του στην Πελοπόννησο βασίζεται στις σχέσεις αγάπης και εμπιστοσύνης με τους πολίτες. «Ποτέ δεν είχα χρίσμα. Είμαι μοναχικός καβαλάρης, μόνο και μόνο εμπιστευόμενος την αγάπη των πολιτών».
Σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα προστασίας, υποστήριξε ότι «τα προβλήματα για την αντιπλημμυρική προστασία δεν μπορούν να λυθούν σε μία πενταετία».
«Θεωρώ ότι η χώρα θα πρέπει να εμπιστευτεί την αυτοδιοίκηση. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης, των κομμάτων όλων, να τηρήσουν το άρθρο 102 του Συντάγματος που μιλάει για την αυτοτέλεια πολιτική και διοικητική της αυτοδιοίκησης. Και να μην παρεμβαίνουν πολιτικά στο θέμα αυτό».
Αναφέρθηκε ακόμη και στο ότι οι Περιφερειάρχες πρέπει να λαμβάνουν πρωτοβουλίες να νομοθετήσουν χωρίς τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.
«Το έχω θέσει στην Ένωση Περιφερειών, το δικαίωμα που πρέπει να έχουν οι περιφερειάρχες σε τοπικό επίπεδο να παίρνουν πρωτοβουλίες, να νομοθετήσουν όπως γίνεται σε όλο το σύγχρονο κόσμο. Αυτό το βλέπει με επικίνδυνο τρόπο η κεντρική κυβέρνηση».

*** Διακοπή ρεύματος στην Καλαμάτα 
Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος θα σημειωθεί αύριο Πέμπτη, προκειμένου να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., στις εξής περιοχές της Καλαμάτας:
-Λέικα, Κατσαρέικα, Κουταλά, οίκος φιλοξενίας «Παπαδοπούλειον», από 8.00 έως 9.30 το πρωί
-μεταξύ των οδών Ναυαρίνου, Σανταρόζα και  περιμετρικά της Ηρώων, από 10.00 το πρωί έως 12.00 το μεσημέρι.

*** Δ. Σ. Τριφυλίας: Δε θα συνεδριάσει για τους συμβασιούχους πριν από τις 15 Οκτώβρη; 
Αλγεινή εντύπωση κaι ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι και χθες το μεσημέρι δεν είχε εκδοθεί πρόσκληση για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, σε τακτική συνεδρίαση, πριν από τις 15 Οκτωβρίου, και να είναι στην ημερήσια διάταξη το θέμα των συμβασιούχων-παρατασιούχων εν όψει της δικασίμου των ασφαλιστικών τους μέτρων στις 17 Οκτώβρη. Θυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας η συμπολίτευση του Δήμου (πλην ενός δημοτικού συμβούλου) αρνήθηκε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση και παροχή στήριξης στους συμβασιούχους-παρατασιούχους με λήψη απόφασης για παραμονή στην εργασία τους, όπου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εν όψει της δικασίμου ασφαλιστικών τους μέτρων στις 17 Οκτώβρη, κάτι που ζήτησαν οι ίδιοι που ήσαν παρόντες.
Υπήρξε, ωστόσο, προφορική δέσμευση για συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας πριν από τις 15 Οκτώβρη για συζήτηση του θέματος. Μάλιστα, η άρνηση της συμπολίτευσης προκάλεσε αντιδράσεις συμβασιούχων και δημοτών που ήταν στο ακροατήριο καθώς και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, με βολές σε βάρος της Δημοτικής Αρχής Κατσίβελα, αλλά και του δημαρχεύοντος Γιάννη Μερκούρη, μιας και ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας απουσίαζε. Η δικαιολογία που εκφράστηκε από τον κ. Μερκούρη είναι ότι δεν είχαν εκείνη τη στιγμή διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία για το κόστος παραμονής στην εργασία τους των συμβασιούχων.
Μέχρι χθες, πάντως, πρόσκληση για συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας με θέμα Η.Δ. τους συμβασιούχους δεν είχε εκδοθεί, εκτός κι αν, μετά το δημοσίευμά μας, συγκληθεί εκτάκτως το Σώμα για την Παρασκευή ή για τακτική συνεδρίαση τη Δευτέρα…  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Αδέσποτα ξεσηκώνουν τα δεσποζόμενα από τα μπαλκόνια 
Τον μπελά τους έχουν βρει κάτοικοι στην οδό Θράκης σχεδόν κάθε βράδυ από αδέσποτα σκυλιά που συγκεντρώνονται σε παλιό γηπεδάκι και ξεσηκώνουν τα δεσποζόμενα από τα γύρω σπίτια.
Όπως μας περιέγραψε κάτοικος, κάποια αδέσποτα κάθε βράδυ μετά τη βόλτα τους στο Πάρκο του ΟΣΕ πηγαίνουν σε γηπεδάκι στην οδό Θράκης, μπαίνουν και την αράζουν ή παίζουν. Μας είπε ότι δεν είναι επιθετικά, όμως οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων φοβούνται να βγάλουν τα δικά τους βόλτα γιατί τους ακολουθούν, ενώ ξεσηκώνονται από τα μπαλκόνια όλα τα υπόλοιπα και το γάβγισμα «πάει σύννεφο» μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Β.Β.

*** Εστίες διαφθοράς τα μικρά γερμανικά ταμιευτήρια, τα γνωστά «Sparkassen» 
Από τη μια πλευρά έχουμε τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να ευχαριστεί τη σημερινή κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον αντιπρόεδρο της και υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, καθώς και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας (και σήμερα υπουργό Εσωτερικών), Αλέξη Χαρίτση, για την υποστήριξή τους στο σχεδιασμό του για την ίδρυση περιφερειακής τράπεζας στην Πελοπόννησο. Μάλιστα, σημειώνει ότι η κυβέρνηση του 2012 δεν υποστήριξε τον ίδιο σχεδιασμό.
Από τη άλλη πλευρά, ένα δημοσίευμα στην "Καθημερινή", με πηγές από το Bloomberg, παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, "η Γερμανία διαθέτει 385 τοπικά ταμιευτήρια (ονομάζονται Sparkassen), τα οποία ενίοτε δημιουργούν προβλήματα στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
Διατηρούν στενές σχέσεις με τους τοπικούς άρχοντες, στους οποίους ορισμένες φορές δίνουν αμφιλεγόμενα δάνεια ή χρηματοδοτούν τις προεκλογικές εκστρατείες τους. O Γιοακίμ Βόλμπεργκς, πρώην δήμαρχος της ιστορικής πόλης Ρέγκενμπουργκ, παύθηκε από τα καθήκοντά του. Ο κ. Βόλμπεργκς είχε στοχοποιηθεί για κατάχρηση εξουσίας, λόγω της παράλληλης με το αξίωμά του απασχόλησης ως επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του τοπικού ταμιευτηρίου.
Ο κ. Βόλμπεργκς κατηγορείται ότι χρηματοδοτήθηκε από κτηματομεσιτική εταιρεία κατά την προεκλογική εκστρατεία του, επειδή μεσολάβησε να της δοθεί χαμηλότοκο δάνειο 4,5 εκατ. δολαρίων, καθώς και ότι εξασφάλισε δικαιώματα κατά προτεραιότητα σε έγγειο ιδιοκτησία, την οποία διεκδικούσαν πολλοί.
Το προαναφερθέν δάνειο ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην δήμαρχος το εξασφάλισε για την κτηματομεσιτική εταιρεία, όταν ήταν πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του ταμιευτηρίου του Ρέγκενμπουργκ.
Μετά το αρχικό σοκ στην τοπική κοινωνία, όσοι ζητούσαν την παραίτησή του χαμήλωσαν τους τόνους. Το δικαστήριο άλλαξε την εις βάρος του κατηγορία από διαφθορά σε κατάχρηση εξουσίας.
Κατά καιρούς, όπως αναφέρει το Bloomberg, ξεσπούν σκάνδαλα στα γερμανικά ταμιευτήρια, ωστόσο δε γίνεται λόγος για μεταρρύθμιση του συστήματος. Αυτό εγείρει ερωτήματα κατά πόσον είναι οικονομικά ανεξάρτητη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορεί να ελέγχει τα ταμιευτήρια, από τα οποία συχνά παίρνει δάνεια.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ερευνητικό ινστιτούτο Bruegel, σε ορισμένες περιπτώσεις στη Γερμανία το 10% των εσόδων κάποιων πολιτικών προέρχεται από τις θέσεις που διατηρούν στα συμβούλια των Sparkassen.
Η δίκη του Βόλμπεργκς άρχισε στις 24 Σεπτεμβρίου και δείχνει αυτοί που πολλοί οικονομολόγοι ονομάζουν «διαπλοκή»: τις διασυνδέσεις μεταξύ των 385 δημοσίων Sparkassen και των τοπικών αρχόντων στη Γερμανία. Αυτού του τύπου οι διασυνδέσεις εγκυμονούν κινδύνους και προκαλούν ανησυχία.
Επιπλέον, ασκούν πιέσεις σε κολοσσούς όπως η Deutsche Bank και η Commerzbank, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω μειωμένης κερδοφορίας και λανθασμένων χειρισμών.
Τα τοπικά ταμιευτήρια θεωρούνται ανεξάρτητα από την πολιτική ηγεσία και δεν υπόκεινται στην εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Μετά τις αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις κατά τη δεκαετία του 1990, ο αριθμός των ταμιευτηρίων μειώθηκε, αλλά η συγκεκριμένη αγορά παραμένει κατακερματισμένη.
Το Μάρτιο, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch επέστησε την προσοχή στο ότι το μεγαλύτερο μέρος των μακροπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων των Sparkassen είναι στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο, ενώ οι καταθέσεις τους είναι βραχυπρόθεσμοι λογαριασμοί. Αν αυξηθούν τα επιτόκια, πρέπει και αυτοί γρήγορα να επαναξιολογηθούν. Αυτό θα προκαλέσει ζημίες στα ταμιευτήρια μεγαλύτερες απ’ ό,τι στις κορυφαίες τράπεζες που έχουν χαρτοφυλάκια με ποικίλα περιουσιακά προϊόντα, επιτυγχάνοντας τη διασπορά του κινδύνου.
Και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Αυστρία, υπάρχει δίκτυο τοπικών τραπεζών. Πλην όμως, αυτές φρόντισαν να το εκσυγχρονίσουν, περιορίζοντας τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ αυτοδιοίκησης και πιστωτικών ιδρυμάτων".  Α.Π.

*** Τέσσερις νέες συλλήψεις στο αεροδρόμιο Καλαμάτας 
Δύο άντρες και δύο μητέρες με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά τους, σε ξεχωριστές περιπτώσεις, επιχείρησαν να φύγουν παράνομα από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας τη Δευτέρα.
Οι τέσσερις ενήλικες συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Σταθμού του Κρατικού Αερολιμένα για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.
Στην πρώτη περίπτωση, το μεσημέρι της Δευτέρας, οι αστυνομικοί κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων ενός 28χρονου και ενός 34χρονου από την Τουρκία, οι οποίοι είχαν σκοπό να ταξιδέψουν με πτήση για τη Λυών Γαλλίας, διαπίστωσαν ότι ήταν πλαστά. Κατά τον έλεγχο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα δελτίο ταυτότητας Αρχών Γαλλίας και ένα δελτίο ταυτότητας Αρχών Βελγίου.
Στη δεύτερη περίπτωση, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων μιας 48χρονης από το Ιράκ, η οποία είχε σκοπό να ταξιδέψει με πτήση για το Άμστερνταμ Ολλανδίας, διαπίστωσαν ότι ήταν πλαστά. Βρέθηκε δε και κατασχέθηκε ένα διαβατήριο Αρχών Ολλανδίας. Η γυναίκα συνόδευε και τις δύο ανήλικες κόρες της, 12 και 9 ετών, για τις οποίες επέδειξε δύο διαβατήρια Αρχών Ολλανδίας.
Στην τρίτη περίπτωση, το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων μιας 32χρονης από το Ιράν, η οποία είχε σκοπό να ταξιδέψει με πτήση για τη Βιέννη Αυστρίας, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ήταν πλαστά. Ειδικότερα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα δελτίο ταυτότητας Αρχών Ρουμανίας. Επιπλέον, συνόδευε τις δύο ανήλικες κόρες της 1,5 έτους και 15 ετών, για τις οποίες επέδειξε δύο δελτία ταυτότητας Αρχών Ρουμανίας.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
*** Προβολή για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από το «La Lettre Du Spectacle» 
Η διμηνιαία γαλλική επιθεώρηση La lettre du spectacle είναι ένα έντυπο που απευθύνεται στους επαγγελματίες του θεάματος – ακροάματος, κάτι που δηλώνει και ο τίτλος του («Η επιστολή του θεάματος»).
Στο τεύχος 434, που εκδόθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, ο δημοσιογράφος Philippe Verriele, εξειδικευμένος σε θέματα χορού, ο οποίος παρακολούθησε το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας φέτος το καλοκαίρι και είχε εκτενή συνομιλία με το δήμαρχο, επαινεί το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, τη διευθύντριά του Λίντα Καπετανέα και τον Π. Νίκα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Verriele επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καλαμάτας τη Δευτέρα 16 Ιουλίου και συναντήθηκε με το δήμαρχο, παρουσία της Αγγελικής Μήτρου, πρώην συνεργάτιδος του Δήμου Καλαμάτας.


*** Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: «Το μαγκάλι» και αφιέρωμα στον Θόδωρο Μαραγκό 
Μετά την επιτυχία της θεατρικής παράστασης «Το μαγκάλι» που παρουσίασε η ενήλικη παρέα της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας και την παράκληση των θεατών που δεν μπόρεσαν να τη δουν το Μάρτιο, αποφασίστηκε να επαναληφθεί το έργο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου ακόμα τρεις φορές, το προσεχές Παρασκευοσαββατοκύριακο 12, 13 και 14 Οκτωβρίου, στις 9.00 το βράδυ, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.                    
Επίσης, θα διοργανωθεί ένα αφιέρωμα στον κινηματογραφιστή και σκηνοθέτη Θόδωρο Μαραγκό, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Εκεί θα γίνει προβολή δύο ταινιών του, το «Μάθε, παιδί μου, γράμματα» και η τελευταία του, «Εν δυνάμει».

*** Σταύρος Αραχωβίτης: Οι επιδοτήσεις δεν είναι «μισθός» 
Υπέρ της καταβολής επιδοτήσεων με βάση τις ανάγκες κάθε καλλιέργειας, μακριά από τη λογική καταβολής «μισθού» σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τάσσεται για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2021, ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Agricola» της Καθημερινής.
Ο κ. Αραχωβίτης προαναγγέλλει εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά γάλακτος-τυριού («πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν», σημειώνει), επιτάχυνση της πορείας υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ μέσω της συμμετοχής του Δημοσίου και παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής με αιχμή την ενέργεια και την εργασία.
Για τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ επισημαίνει ότι θα γίνουν αισθητές στην τσέπη των παραγωγών από τον Ιανουάριο του 2019.
 -Με ποιον τρόπο, κε Αραχωβίτη, σχεδιάζετε να κινηθείτε προς την κατεύθυνση της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος του παραγωγού αγρότη και της προστασίας καταναλωτών και παραγωγών από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας των μεσαζόντων, όπως έχετε δηλώσει; Πότε εκτιμάτε ότι θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά στην τσέπη των παραγωγών τα αποτελέσματα της πολιτικής σας;
 Ήδη ξεκίνησε η προσπάθειά μας για την υλοποίηση του στόχου από τη Θεσσαλονίκη, όπου ο πρωθυπουργός έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις. Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος του παραγωγού αγρότη θα προέλθει σε πρώτη φάση από την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών βαρών. Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεδιπλωθεί το σχέδιό μας για ενίσχυση της εξωστρέφειας όσον αφορά στην εξωτερική αγορά, αλλά και για εντατικοποίηση των ελέγχων για την προστασία της εσωτερικής αγοράς και των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Αυτά θα επιφέρουν ένα έμμεσο και μεσοπρόθεσμο θετικό αποτέλεσμα στο αγροτικό εισόδημα.
Τα άμεσα αποτελέσματα της πολιτικής ελάφρυνσης εισφορών και φόρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα γίνουν αντιληπτά από το Γενάρη του 2019.
 -Έναν άλλο στόχο που θέσατε αναλαμβάνοντας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η συμπίεση του κόστους παραγωγής. Πρόκειται για στόχο που θέτουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και όλοι οι υπουργοί, ωστόσο οι αγρότες επισημαίνουν ότι το εν λόγω κόστος μάλλον αυξάνεται αντί να μειώνεται. Με δεδομένο ότι οι τιμές διαμορφώνονται στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι εσείς θα πετύχετε εκεί όπου άλλοι απέτυχαν;
 Δύο είναι τα βασικά στοιχεία του κόστους παραγωγής: η ενέργεια και η εργασία. Όσον αφορά την εργασία έχουμε ήδη επιλύσει ένα μέρος των προβλημάτων και προχωράμε σε περαιτέρω επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει σε σχέση με τους εργάτες γης σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας, Εξωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Αντίστοιχα, στον τομέα της ενέργειας, όπως ανακοίνωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, στη Θεσσαλονίκη ξεκινάμε πρωτοβουλίες όπως η σύνδεση των θερμοκηπίων με το δίκτυο φυσικού αερίου.
Είναι σαφές ότι οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα. Βασικό στοιχείο, όμως, της στρατηγικής μας θα είναι η άμεση και αποτελεσματική συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ο Οικονομικών, το Εργασίας και το Ενέργειας.
 -Συνοπτικά, ποια είναι η θέση σας για τη νέα ΚΑΠ; Πώς βλέπετε, για παράδειγμα, την πρόταση για κατάργηση των δικαιωμάτων και καταβολή ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης σε όλους όσοι καλλιεργούν γη;
 Δε συμφωνούμε με την ενιαία στρεμματική ενίσχυση σε όλους όσοι καλλιεργούν, γιατί κάθε καλλιέργεια έχει διαφορετικές ανάγκες στήριξης και, περισσότερο από όλους τους εταίρους μας στην Ε.Ε., μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό στην Ελλάδα και στη Νότια Ευρώπη, λόγω της μεγάλης διαφοροποίησης της αγροτικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν είμαστε της λογικής καταβολής «μισθού» στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους.
 -Πόσο υπολογίζετε ότι είναι το όφελος και πόσους αγρότες αφορούν οι εξαγγελίες του κ. Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος 650 ευρώ στους συνεταιρισμένους αγρότες και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εκείνους που δηλώνουν εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ ετησίως; Επιπροσθέτως, με δεδομένο ότι οι αγρότες «σήκωσαν» μεγάλο βάρος στο 3ο Μνημόνιο, ιδίως στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό, όπως άλλωστε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν, θεωρείτε επαρκείς αυτές τις δύο κινήσεις; Τι απαντάτε σ’ εκείνους που υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα οι παραγωγοί θα εξακολουθούν να πληρώνουν περισσότερα συγκριτικά με όσα πλήρωναν το 2015, απλώς η επιβάρυνσή τους θα είναι μικρότερη;
 Στις προτεραιότητες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι η προστασία των μικρομεσαίων αγροτών τόσο φορολογικά όσο και ασφαλιστικά. Επίσης, ήταν και παραμένει η ενδυνάμωση και η ώθηση των συνεργατικών σχημάτων στη μεταμνημονιακή εποχή. Προχωράμε στην ελάφρυνση των μεσαίων και των ανώτερων εισοδηματικών αγροτών, ενώ δίνουμε περαιτέρω κίνητρα συμμετοχής των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε συνεργατικά σχήματα.
Το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αφορά όλους τους αγρότες που πληρώνουν σήμερα ασφαλιστικές εισφορές πάνω από το ελάχιστο όριο. Το εισοδηματικό όριο για τους αγρότες είναι 4.922 ευρώ ετήσιο καθαρό εισόδημα. Συνεπώς, αφορά όλους τους μεσαίους και τους μεγαλύτερους αγρότες της χώρας. Η μεγάλη πλειονότητα των μικρών και των μεσαίων αγροτών προστατεύτηκε ακριβώς λόγω της ιδιαίτερης φύσης του γεωργικού επαγγέλματος. Και θα συνεχίσει να προστατεύεται, γιατί εμείς γνωρίζουμε ακριβώς τις συνθήκες που βιώνουν οι άνθρωποι του μόχθου και της υπαίθρου.
 -Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ως κυβέρνηση συνεπής στους αγρότες σε σχέση με όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά; Πιστεύετε ότι οι παραγωγοί έχουν λόγους να διαμαρτύρονται ακόμη και με τη γνώριμη μορφή κινητοποιήσεων, τα μπλόκα στους δρόμους;
Ο αγροτικός κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ποια ήταν η κατάσταση ήδη από το 2014. Γνωρίζει τι συνέβαινε τόσο με το φορολογικό (Νόμος 4172/2013 που προέβλεπε φορολόγηση από το πρώτο ευρώ) όσο και με το ασφαλιστικό (μείωση έως μηδενισμό της βασικής σύνταξης, ωριμάσεις ανά τριετία στο ασφάλιστρο). Γνωρίζει πολύ καλά τι συνέβαινε με τη διανομή των επιδοτήσεων τόσο χρονικά όσο και από πλευράς διαφάνειας. Διακηρυγμένος στόχος μας ήταν η διάσωση των μικρών και μεσαίων αγροτών και η επαναφορά της κανονικότητας στις πληρωμές.
Ο στόχος αυτός επετεύχθη! Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα έχουν επιλυθεί. Υπάρχουν πάρα πολλά να γίνουν ακόμα από εδώ και πέρα. Ωστόσο, ο αγροτικός κόσμος γνωρίζει καλά ότι μόνο με αυτή την κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει σε επίλυση των προβλημάτων που τον ταλανίζουν. Γιατί υπάρχει η γνώση, υπάρχει η θέληση, η πολιτική βούληση, η όρεξη για δουλειά και κυρίως υπάρχουν η στρατηγική και το σχέδιο. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει εξαρτήσεις και δεν οικοδομεί μοντέλα πελατειακού κράτους διαφθοράς και διαπλοκής.  πηγή: Kathimerini.gr

***  Πέθανε ο Άλεξ Σπανός, ο Μεσσήνιος κροίσος που υπήρξε η επιτομή του αμερικανικού ονείρου 
Ξεκίνησε με δάνειο 800 δολαρίων και ένα φορτηγό-καντίνα πουλώντας σάντουιτς σε μετανάστες και έφτιαξε έναν κολοσσό
προσθήκη στα αγαπημένα
Μία από τις πλέον επιφανείς προσωπικότητες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας κι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ, ο Άλεξ Σπανός, απεβίωσε το πρωί της Τρίτης 9 Οκτωβρίου σε ηλικία 95 ετών.
Ήταν ιδιοκτήτης της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας A. G. Spanos και της ομάδας του αμερικανικού φούτμπολ San Diego Chargers. Διακρίθηκε για τις πολλές του φιλανθρωπικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Εκκλησία της Αμερικής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της οικογένειας του εκλιπόντος, «ο Άλεξ Σπανός πέθανε ήρεμα περιβαλλόμενος από τα αγαπημένα του πρόσωπα».
Τα τελευταία χρόνια ήταν ασθενής και απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις, ενώ το Αύγουστο έχασε τη σύζυγό του Φαίη (Παπαφακλή), με την οποία ήταν νυμφευμένος από τις 22 Αυγούστου 1948. Γνωρίστηκαν τον ίδιο χρόνο, ενόσω ο 'Αλεξ υπηρετούσε στην Αεροπορία, στην Τάμπα της Φλόριντας, παντρεύτηκαν στο ελληνικό χωριό των σφουγγαράδων Τάρπον Σπρινγκς και απέκτησαν 4 παιδιά και 15 εγγόνια.
Γόνος Ελλήνων μεταναστών (ο πατέρας του κατάγονταν από το χωριό Εύα της Μεσσηνίας), ο Άλεξ Σπανός ήταν η επιτομή του αμερικανικού ονείρου.
Το 1951 πήρε το ρίσκο και άφησε το αρτοποιείο του πατέρα του και με δάνειο 800 δολαρίων αγόρασε φορτηγό-καντίνα πουλώντας σάντουιτς σε μετανάστες αγρότες στην κοιλάδα San Quaquin. Με τη βοήθεια της συζύγου του δημιούργησαν μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση τροφοδοσίας, που το 1956 άρχισε να επενδύει σε ακίνητα.
Το 1960, δημιούργησε την κατασκευαστική εταιρεία A.G.Spanos, η οποία έγινε μία από τις μεγαλύτερες στην κατασκευή κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ήταν ο ιδιοκτήτης 8 εταιρειών του ομίλου A.G. Spanos, μεταξύ αυτών και η ομάδα San Diego Chargers, την οποία αγόρασε το 1984.
Ο κατάλογος των 400 πλουσιότερων Αμερικανών του περιοδικού Forbes, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, κατατάσσει τον 'Αλεξ Σπανό στην 344η θέση, με περιουσία 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ήταν ένας από τους μεγάλους χρηματοδότες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος
Ο 'Αλεξ Σπανός ήταν ένας από τους μεγάλους χρηματοδότες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και καθώς γνωριζόταν με τον Ρόναλντ Ρίγκαν από την περίοδο που ο τελευταίος ήταν κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, μόλις έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, ξεκίνησε μια ισχυρή φιλία μαζί του, που συνεχίστηκε και με τον πατέρα και υιό Τζορτζ Μπους.
Στην Ελλάδα έγινε γνωστός με τους καταστροφικούς σεισμούς της Καλαμάτας το 1986. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ήρθε στην πατρίδα των γονιών του και προσέφερε σημαντικά ποσά για την ανακούφιση των πληγέντων. Η θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, δημιούργησε μια σταθερή φιλία που κράτησε πολλά χρόνια. Όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο που εξέδωσε το 2002 (με τίτλο «Alex Spanos, Sharing the Wealth: My Story»), προσπάθησε τότε να πείσει τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν να ακυρώσει την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδώσει σε βάρος της Ελλάδας και να βελτιώσει τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, όμως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν αμετάπειστος.
Είχε μεγάλη εμπλοκή στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και στους οργανισμούς της. Υπηρέτησε πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου (1997-1998), ήταν ιδρυτικό μέλος της «Ηγεσίας των100» και του Κληροδοτήματος «Πίστη» (στο οποίο πρόσφερε 10 εκατομμύρια). Μεγάλες ήταν οι προσφορές του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Θεολογική Σχολή στη Βοστώνη (που τίμησε τον ίδιο και τη σύζυγό του με επίτιμα διδακτορικά), ενώ πρόσφερε το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τους πυρόπληκτους της Ηλείας, το 2007.
Για τις προσφορές του τιμήθηκε με το Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον τίμησαν με το «Αθηναγόρειο Βραβείο».
Ο εκλιπών δήλωνε πάντοτε υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή. Παραλαμβάνοντας το «Αθηναγόρειο Βραβείο», τον Οκτώβριο του 2004, είχε πει στην ομιλία του:
«Δεν μπορώ να σας πω πόσο υπερήφανος είμαι ως Ελληνοαμερικανός και να κάνω να μάθει ο κόσμος γι' αυτό. Δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί σαν κι εμάς, αλλά όταν υπάρχουν αρκετοί από εμάς μπορούμε να τους κάνουμε να γνωρίζουν ποιοι είμαστε».
Υπερήφανος για τις αρχές και τις αξίες που του μετέδωσε η οικογένειά του και κυρίως η μητέρα του, είχε πει εκείνη τη βραδιά:
«Η μητέρα μου έλεγε πάντα, κάνε καλό για να δεις καλό. Κι αυτό είναι που πάντοτε προσπαθώ να κάνω».
Ήταν για πολλές δεκαετίες μέλος της μεγάλης ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑHEPA, η οποία τον τίμησε το 1997 με το «Βραβείο Σωκράτη», την ύψιστη διάκριση που απονέμει.
Το 2004 ήταν η χρονιά της μεγάλης εμπλοκής του 'Αλεξ Σπανού στην υπόθεση της Κύπρου. Όντας συμπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοαμερικανών για την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους, ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε να μεταφέρει τα μηνύματα στον Αμερικανό πρόεδρο, τις παραμονές του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν.
Ο Τζορτζ Μπους δεν άκουσε τη συμβουλή του
Αν και ο Τζορτζ Μπους τον αποκαλούσε «φίλο του και άτομο που κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος», δεν εισάκουσε την προτροπή του Ελληνοαμερικανού μεγιστάνα - σε εκδήλωση για την προεκλογική εκστρατεία Μπους που συγκέντρωσε 1,5 εκατομμύρια - να μην επιμείνει με το σχέδιο Ανάν. Είχαν επίσης συναντηθεί την 1η Απριλίου, στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.
Αργότερα, ο Αλεξ Σπανός του συγκέντρωσε ακόμη 2,2 εκατομμύρια για την εκστρατεία. Πάντως, ο πρόεδρος Μπους τον τίμησε συμπεριλαμβάνοντάς τον στην επίσημη αμερικανική αντιπροσωπεία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, της επικεφαλής ήταν ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος.
Η κυπριακή κυβέρνηση τίμησε τον Αλεξ Σπανό για τις υπηρεσίες του προς την Κύπρο. Στην τελετή που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, τον Ιούνιο του 2004, ο αείμνηστος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, είχε δηλώσει για τον 'Αλεξ Σπανό πως ήταν αποφασιστικός στο να διαφωτίζει εναντίον της αδικίας που επιχειρήθηκε στην Κύπρο και στην κατεύθυνση των προσπαθειών για το γκρέμισμα του αναχρονιστικού τείχους της διαίρεσης που χωρίζει την Κύπρο στα δύο.
«Ο λαός και η κυβέρνηση της Κύπρου εκτιμούν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του στην Κύπρο και την σιωπηρή αλλά προσηλωμένη συνεισφορά του στην κοινή μας αναζήτηση μιας λειτουργικής, βιώσιμης και διαρκής λύσης του κυπριακού προβλήματος και θα επανενώσει πραγματικά την πατρίδα μας, θα ξαναενώσει το λαό της και θα ωφελήσει τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου».
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Αλεξ Σπανός είπε πως κανείς αγώνας που είναι δίκαιος όπως ο δικός μας, δεν μπορεί να συνεχίζεται χωρίς λύση. Ομως η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη, διαρκής, ακριβοδίκαιη και που να διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων.
«Σε οποιοδήποτε σχέδιο επανένωσης θα υπάρχει πάντοτε κόστος κι ελπίζω να είναι κόστος που θα μπορούμε να αντέχουμε. Ποτέ όμως δεν μπορεί να είναι κόστος που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οταν σκέφτομαι την Κύπρο, βλέπω αυτό το όμορφο και μεγαλειώδες νησί επανενωμένο κάτω από μία σημαία, μία κυβέρνηση κι έναν όρκο πίστης».
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο Παπαδόπουλο, είπε ότι επέδειξε τεράστιο κουράγιο και ηγετικές ικανότητες σε «καταστάσεις που προξενούσαν φόβο. Κι εμπνεύσατε το λαό σας να ελπίζει για περισσότερα».
Καταλήγοντας υποσχέθηκε στον κυπριακό λαό να είναι στο πλευρό του και να κάνει ότι μπορεί για να συμβούν καλύτερα πράγματα στην Κύπρο.  newsbeast.gr

*** «Πεντάστερες» κατοικίες εντός ξενοδοχείων και στην Costa Navarino 
Τη διεθνή οικονομική και επιχειρηματική ελίτ φιλοδοξούν να προσελκύσουν τα επόμενα χρόνια οι εταιρείες ανάπτυξης πολυτελών κατοικιών, εξοχικών, αλλά και εντός των μεγάλων αστικών κέντρων, εισάγοντας στην Ελλάδα μία από τις πλέον επιτυχημένες διεθνείς τάσεις, που αφορά στην πώληση επώνυμων ακινήτων, δηλαδή κατοικιών οι οποίες φέρουν την επωνυμία μιας γνωστής φίρμας, όπως ένας διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος ή ένας μεγάλος κατασκευαστικός όμιλος, ακόμα και μια αυτοκινητοβιομηχανία, ή οίκος μόδας.
Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων σε ρεπορτάζ στην «Καθημερινή» της Κυριακής, πλέον με την άνοδο του τουρισμού και την είσοδο όλο και περισσότερων ξενοδοχειακών ομίλων και εταιρειών του κλάδου της φιλοξενίας στην ελληνική αγορά, έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της και η τάση της ανάπτυξης και πώλησης «επώνυμων» κατοικιών, δηλαδή ακινήτων με υπογραφή, τα οποία βρίσκονται εντός ενός ξενοδοχείου ή ενός οργανωμένου τουριστικού καταλύματος και τα οποία προσφέρουν στους κατόχους τους όλα τα πλεονεκτήματα που έχει ο ένοικος του παρακείμενου ξενοδοχείου, αλλά και ένα μεγαλύτερο βαθμό ιδιωτικότητας.
 Τα επώνυμα σπίτια
Όπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Μουλάς, επικεφαλής του συμβουλευτικού τμήματος Διεθνών Αναπτύξεων της Savills, με έδρα το Λονδίνο, στην πράξη οι επώνυμες κατοικίες προκύπτουν μέσω της συνεργασίας ανάμεσα π.χ. στην εταιρεία που κατασκευάζει τα ακίνητα και σε έναν ξενοδοχειακό όμιλο.
Ο τελευταίος χορηγεί το δικαίωμα χρήσης του ονόματός του στις πωλούμενες κατοικίες, οι οποίες απευθύνονται σε ιδιώτες. Με τη σειρά τους, οι τελευταίοι είτε επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι κατ’ αποκλειστικότητα τα εν λόγω ακίνητα είτε έχουν και επενδυτικές βλέψεις, εκχωρώντας στο ξενοδοχείο το δικαίωμα εκμίσθωσης και διαχείρισης του ακινήτου τους.
Στην Ελλάδα, οι βίλες που πωλούνται στο συγκρότημα Amanzoe, στο Πόρτο Χέλι, είναι οι πρώτες αυτού του είδους, καθώς φέρουν την επωνυμία της Aman Resorts, μιας από τις πλέον πολυτελείς ξενοδοχειακές αλυσίδες. Η δε τιμή εκκίνησης ανέρχεται σε 3,2 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα αναπτύχθηκε από την Dolphin Capital και πρόσφατα πέρασε υπό τον έλεγχο της Grivalia Hospitality, του βραχίονα της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ στον τομέα της φιλοξενίας.
Σταδιακά, όμως, προβλέπεται η ανάπτυξη περισσότερων τέτοιων κατοικιών σε σειρά προορισμών, τόσο εντός όσο και εκτός Αττικής. Για παράδειγμα, η ΤΕΜΕΣ, της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, η οποία έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται την Costa Navarino, έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται ένα τέτοιο σχέδιο.
Σύμφωνα με τον κ. Ευγένιο Δενδρινό, επικεφαλής του τομέα Real Estate της εταιρείας, «στόχος μας είναι να αναπτύξουμε νέα projects που βασίζονται στη λογική των branded residences και τα οποία θα διαχειρίζονται τα ξενοδοχεία, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μια πολύ καλή απόδοση για τους ιδιοκτήτες.
Αξιοποιώντας το σύνολο των υποδομών και παροχών που βρίσκονται εντός των resorts που έχουμε αναπτύξει και που θα αναπτύξουμε στα επόμενα στάδια της επένδυσής μας, οι ιδιοκτήτες θα έχουν σημαντικά οφέλη.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουμε μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές σεζόν –λόγω των γκολφ αλλά και των λοιπών πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και υποδομών– αποτελούμε σίγουρα μια πολύ καλή επιλογή για έσοδα μέσω ενοικίασης των ακινήτων», σημειώνει ο κ. Δενδρινός.
Ασφαλώς, ήδη, κατά κάποιον τρόπο, η εταιρεία προσφέρει το συγκεκριμένο προϊόν, με τη δική της επωνυμία, καθώς τα Navarino Residences, που έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται και θα αρχίσουν να παραδίδονται στους νέους ιδιοκτήτες τους σε ένα χρόνο από σήμερα, υιοθετούν τη συγκεκριμένη φιλοσοφία.
Συγκεκριμένα, οι κάτοχοί τους θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις του θερέτρου και ταυτόχρονα, εφόσον το επιθυμούν, θα μπορούν να εκχωρούν τη διαχείριση, εκμίσθωση και συντήρηση των βιλών τους στην ΤΕΜΕΣ. Στην πρώτη φάση ανάπτυξης περιλαμβάνονται 50 κατοικίες, με μέγεθος από 400 τ.μ. έως 1.400 τ.μ., σε οικόπεδα 1.500 τ.μ. έως 3.000 τ.μ. Μέχρι στιγμής έχει πωληθεί από τα σχέδια το 50% των προς διάθεση ακινήτων.
 Οι αγοραστές θέλουν ασφάλεια και ισχυρό brand name
Η ανάπτυξη επώνυμων κατοικιών στην Ελλάδα αναμένεται σύντομα να μεταφερθεί και εντός των ξενοδοχείων. Η ΤΕΜΕΣ δρομολογεί τη δημιουργία ανάλογου προϊόντος κι εντός του νέου Hilton, καθώς εξετάζεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί μια αυτόνομη πτέρυγα διαμερισμάτων εντός του ξενοδοχείου, που θα φέρουν πιθανώς κάποια επωνυμία (του Hilton ή άλλη) και θα πωληθούν σε ενδιαφερόμενους αγοραστές.
Με τη σειρά τους, οι τελευταίοι είτε θα μπορούν να μένουν στα διαμερίσματα αυτά και να τα χρησιμοποιούν είτε θα μπορούν να τα παραχωρούν για εκμετάλλευση στο ξενοδοχείο, ώστε να έχουν και συγκεκριμένες αποδόσεις επί της επένδυσής τους. Εκτός από το νέο Hilton, επώνυμες κατοικίες αναμένεται να αναπτυχθούν και στην επένδυση της αμερικανικής NCH Capital στην Κασσιόπη, όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατασκευή 50 πολυτελών βιλών, αλλά και στην επένδυση της Dolphin στην Τζια (One & Only).
Ασφαλώς, η ιδέα της ενσωμάτωσης επώνυμων διαμερισμάτων ή κατοικιών σε ένα ξενοδοχείο ή σε ένα οργανωμένο τουριστικό κατάλυμα δεν είναι καινούργια, καθώς ξεκίνησε να εφαρμόζεται πριν από περίπου έναν αιώνα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η πραγματική απογείωση καταγράφεται στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών. Καθόλου τυχαία, καθώς την ίδια περίοδο ο πληθυσμός των πολυεκατομμυριούχων ή δισεκατομμυριούχων του κόσμου τετραπλασιάστηκε. Οι λεγόμενοι High Net Worth Individuals (HNWI), δηλαδή άνθρωποι με μεγάλη ιδιωτική περιουσία, αποτελούν τους βασικούς αγοραστές τέτοιων ακινήτων.
40-55 ετών
Όπως αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος Μουλάς, πρόκειται κατά κύριο λόγο για επικεφαλής επιχειρηματικών ομίλων, ηλικίας 40-55 ετών, οικογενειάρχες με ένα ή δύο παιδιά και ήδη διαθέτουν τουλάχιστον άλλες δύο ή τρεις κατοικίες στο εξωτερικό, πέραν δηλαδή της μόνιμης κατοικίας τους.
«Οι άνθρωποι αυτοί ενδιαφέρονται κυρίως για την απόκτηση πρόσβασης σε ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής και λίγοι κινούνται στην αγορά αυτή με στόχο την επένδυση, δηλαδή την εκμίσθωση των πολυτελών αυτών κατοικιών σε τρίτους. Προέρχονται δε κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και ειδικότερα χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ελβετία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ρωσία», σημειώνει ο κ. Μουλάς. Επίσης, μια μερίδα των αγοραστών είναι διασημότητες από το χώρο του αθλητισμού (π.χ. ποδοσφαιριστές), ηθοποιοί ή τηλεοπτικοί παρουσιαστές.
Οι άνθρωποι αυτοί έλκονται από τη δύναμη της φίρμας σε ό,τι αγοράζουν, είτε πρόκειται για οχήματα είτε για ακίνητα. Παράλληλα, το γεγονός ότι οι επώνυμες κατοικίες βρίσκονται συνήθως εντός οργανωμένων τουριστικών θερέτρων ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας που αποζητούν σε κάθε διαμονή τους. Μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και η πρόσβαση από και προς την πολυτελή τους βίλα, γεγονός που επίσης ενισχύει την απήχηση των τουριστικών θερέτρων, τα οποία κατά κανόνα αναπτύσσονται σε περιοχές που γειτνιάζουν με κάποιο αεροδρόμιο ή διαθέτουν μαρίνα για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής.
Σήμερα, με βάση σχετική έρευνα της Savills International Development Consultancy, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, υπολογίζεται ότι έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν 406 συγκροτήματα παγκοσμίως, αποτελούμενα από συνολικά 55.000 επώνυμες κατοικίες. Το 74% εξ αυτών βρίσκονται σε αστικά κέντρα και όχι σε τουριστικά θέρετρα, ενώ πάνω από τις μισές (54%) βρίσκονται σε πολυώροφα κτίρια της τάξεως των 40 ορόφων κατά μέσον όρο.
 Σπίτια... Άστον Μάρτιν
Μάλιστα, πλέον, ο τομέας αυτός έχει πάψει να αποτελεί προϊόν που προσφέρουν μόνο οι ξενοδοχειακές αλυσίδες, καθώς μεγάλη διείσδυση εμφανίζουν εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, όπως η YOO, ακόμα και οίκοι μόδας ή αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η βρετανική Άστον Μάρτιν, που επιχειρούν να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο των προσφερόμενων προϊόντων τους, συνεχίζοντας βέβαια να απευθύνονται σε ένα κοινό με υψηλές απαιτήσεις πολυτέλειας και παροχών.
Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ μέχρι πρότινος ο κύριος όγκος των σχετικών ακινήτων εντοπιζόταν στις ΗΠΑ και στην Ασία (που συγκεντρώνουν πάνω από το 60% της αγοράς), πλέον αναμένεται μεγαλύτερη ανάπτυξη και προς τις αγορές της Μεσογείου, όπου οι εν λόγω επενδύσεις έχουν καταστεί βιώσιμες ξανά, απόρροια της ανάκαμψης του κλάδου της αναψυχής. Μάλιστα, εκτός από τους δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς, η νέα τάση αφορά στην ανάπτυξη νέων κατοικιών σε αναδυόμενες αγορές, όπου παρατηρείται άνοδος του βιοτικού επιπέδου.
Παράλληλα, αναμένεται η είσοδος νέων «σημάτων» και η διεύρυνση των προσφερόμενων παροχών και υποδομών, με την έμφαση να δίνεται στην προσφορά εμπειριών.
Όπως αναφέρει η Savills, όταν μια κατοικία αποκτά το σήμα μιας φίρμας πολυτελείας, επωφελείται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εν λόγω μάρκας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η υπεραξία του ακινήτου. Έτσι, οι αγοραστές έχουν τη διασφάλιση ότι αποκτούν ένα ποιοτικό προϊόν περιορισμένης προσφοράς, άρα και αξίας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι μεγαλύτερες υπεραξίες σε σχέση με συμβατικές πολυτελείς κατοικίες, επιτυγχάνονται συνήθως σε αναδυόμενες αγορές, όπου η προσφορά τέτοιων ακινήτων είναι μηδαμινή και η διαφορά ποιότητας σε σχέση με το υπόλοιπο απόθεμα κατοικιών είναι πολύ μεγάλη. Για παράδειγμα, οι κατοικίες με την επωνυμία της Ritz-Carlton που αναπτύχθηκε στο υψηλότερο κτίριο της Ταϊλάνδης, το MahaNakhon στην Μπανγκόκ, πουλήθηκαν ακόμα και 80% υψηλότερα σε σχέση με άλλες κατοικίες στην ίδια περιοχή.
 Στη Μεσσηνία
Αρκετά πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ έχουν διαθέσει οι αγοραστές των υπό κατασκευή Navarino Residences στο ομώνυμο τουριστικό θέρετρο της ΤΕΜΕΣ στη Μεσσηνία. Πρόκειται για επιχειρηματίες που προέρχονται από την Ελλάδα, αλλά και από διάφορες χώρες του εξωτερικού, κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ.

***  Για την κατάσταση στο «Πανελλήνιον»… 
Το σήριαλ των ανακοινώσεων για την εργασιακή κατάσταση που επικρατεί στο «Πανελλήνιον», καλά κρατεί.
Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Μεσσηνίας έδωσε στη δημοσιότητα, για το επίμαχο θέμα, το παρακάτω κείμενο:
«Η εργοδοσία του “Πανελλήνιον” δημοσίευσε κείμενο, σύμφωνα με το οποίο 28 (αλλού 27, αλλού 26…) εργαζόμενοι της επιχείρησης δηλώνουν ότι "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους εργαζόμενους" και ότι οι εργαζόμενοι που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους "δεν έχουν λόγο να διεκδικούν, αλλά κάνουν συκοφαντική επίθεση στην επιχείρηση".
Πέρα από το κάτω από ποιες συνθήκες υπέγραψαν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι το συγκεκριμένο κείμενο, όποιος θέλει να βγάλει συμπέρασμα για το τι ακριβώς συμβαίνει στο «Πανελλήνιον», ας σκεφτεί τα παρακάτω:
Πριν δημοσιευτεί αυτό το κείμενο, υπάρχουν δύο ομαδικές καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας, από διαφορετικούς κάθε φορά εργαζόμενους, πολλούς παραπάνω από "τα δάχτυλα του ενός χεριού",  που ζητάνe να πληρωθούν μισθό και υπερωρίες.
Ο ίδιος εργοδότης και στην επιθεώρηση εργασίας και δημόσια είχε αποδεχθεί τις οφειλές και είχε συμφωνήσει να τις αποπληρώσει (μάλιστα προφασιζόμενος ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχει τους αριθμούς λογαριασμού των εργαζομένων), πράγμα που έχει δημοσιευτεί και στον τοπικό Tύπο.
Η εργοδοσία, μέσω του λογιστή και του υπεύθυνου του καταστήματος, καλούσαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, που έλεγε ότι δεν έχουν "καμία ασφαλιστική και οικονομική διεκδίκηση" για να παραμείνουν στη δουλειά τους και να πληρωθούν.
Πώς γίνεται από μια επιχείρηση που λειτουργεί από τις 11 Αυγούστου (54 ημέρες μέχρι σήμερα) να έχουν "περάσει πάνω από 100 εργαζόμενοι" τη στιγμή που όπως λέει ο εργοδότης δουλεύουν 30; Πού οφείλεται αυτή η κινητικότητα; Όλοι οι υπόλοιποι "δεν ήταν συνεπείς στις εργασιακές τους υποχρεώσεις";
“Υποκινητής” είναι η εργοδοσία, που ευθύνεται για τις απληρωσιές, τα ωράρια λάστιχο και τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Απαιτούμε να πάρει θέσει η επιθεώρηση εργασίας, το υπουργείο και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, που έτσι κι αλλιώς έχουν το δικαίωμα ελέγχου.
Καλούμε τους εργαζόμενους συνολικά του κλάδου να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο τους. Η λογική του “δουλειά να 'ναι κι ότι να 'ναι” δε λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές μας, δεν καλυτερεύει τη ζωή μας.
Φαίνεται, όμως, ότι δε μας θέλουν μόνο με σκυμμένο το κεφάλι να μη διεκδικούμε, αλλά θέλουν ακόμη και την ψυχή μας. Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης μας σε κάθε χώρο δουλειάς με σκοπό να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε και αυτά που πραγματικά έχουμε ανάγκη».

***  Το κρουαζιερόπλοιο “Marella Celebration” στην Καλαμάτα με 1.230 τουρίστες 
 
Χθες στις 8.00 το πρωί αφίχθη στο λιμάνι της Καλαμάτας το κρουαζιερόπλοιο “Marella Celebration”, νηολογίου Μάλτας. Στο πλοίο επέβαιναν 1.230 τουρίστες, εκ των οποίων οι 1.192 Βρετανοί, ενώ είχε πλήρωμα 522 ατόμων, εκ των οποίων οι 361 Φιλιππινέζοι και οι 115 Ινδοί. Το σκάφος ήλθε στην Καλαμάτα προερχόμενο από την Κέρκυρα, στην οποία θα επιστρέψει αφού αναχώρησε  στις 5.00 το απόγευμα.
Τους επισκέπτες υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας και τους προσέφερε χάρτες και κάρτες με αξιοθέατα της περιοχής που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ τους έδωσε και τουριστικές πληροφορίες (διαδρομή για το κέντρο της πόλης, αξιοθέατα της Καλαμάτας, Ιστορικό Κέντρο, στάσεις λεωφορείου και ταξί).

***  ΒΟΜΒΑ του Κ. Βελόπουλου: «Η Ελλάδα ΕΣΩΣΕ τον Ζάεφ από τη ΦΥΛΑΚΗ»… (ΒΙΝΤΕΟ)
Για όλους και για όλα μίλησε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, στην εκπομπή Kontra 24 με τον Αιμίλιο Λιάτσο. Ο κ. Βελόπουλος μίλησε εκτενώς για το σκοπιανό και το έγκλημα της αγοράς από τη ΔΕΗ χρεοκοπημένης εταιρίας που εμπλεκόταν ο Ζόραν Ζάεφ. Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ήρθε κατά τη διάρκεια της εκπομπής σε μικρή σύγκρουση με τον κ. Λιάτσο λόγω της κριτικής του κ. Βελόπουλου προς τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Τέλος, ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε και στο έγκλημα που πραγματοποιείται στη Θράκη μας και στην Αλεξανδρούπολη και στον μεγάλο κίνδυνο στον οποίοι βάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη χώρα μας. Δείτε το βίντεο παρακάτω: ,  https://youtu.be/V3Jzkn8tDv8 .-
***  ΕΚΤΑΚΤΟ! Οι Τούρκοι «χτύπησαν» ξανά την Ελλάδα…
Δεκάδες ελληνικές ιστοσελίδες έγιναν στόχος Τούρκων χάκερς, ανάμεσα στα «θύματα» ήταν και τα site του Ατρομήτου και του μπασκετικού Ολυμπιακού. Η παρακάτω φωτογραφία εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα του μπασκετικού Ολυμπιακού:
Η εικόνα που έβλεπαν όσοι επιχειρούσαν να μπουν στο site του Ατρομήτου:
Πίσω από τις επιθέσεις είναι η ομάδα Ayyildiz Tim, η οποία «μπούκαρε» και σε σελίδες ελληνικών πανεπιστημίων. Η ομάδα συστάθηκε το 2002 και αυτοποσδιορίζεται ως εθνικιστική και κεμαλική.

***  Τί δουλειά είχε ο Πάιατ στην επίσκεψη του Π. Καμμένου στο Πεντάγωνο; Τα «ΚΑΥΤΑ» ερωτήματα που χρίζουν απαντήσεως… (ΒΙΝΤΕΟ)
  Σήμερα Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος, επισκέφθηκε το Υπουργείο Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών για να συζητήσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Στο βίντεο που βλέπουμε από τη συνάντηση υπάρχει κάτι το αξιοπερίεργο. Απέναντι από τον Πάνο Καμμένο βλέπουμε τον Αμερικανό Υπουργό Αμύνης Τζέιμς Μάτις και δίπλα στον κύριο Μάτις βλέπουμε τον… Τζεφ Πάιατ, τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα.
Από αυτή την αποκάλυψη προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
-Τί δουλειά έχει ο κ. Πάιατ στη συνάντηση κορυφής των δύο υπουργών στο Πεντάγωνο; Τόσο σημαντικός είναι ο Αμερικανός πρέσβης στα αμυντικά ζητήματα της χώρας μας; Και έχει τόση εξουσία για να βρίσκεται εκεί;
-Αλήθεια, πώς βρέθηκε ο κ. Πάιατ στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ πριν λίγες μέρες ήταν στην Ελλάδα; Μήπως ταξίδεψε μαζί με τον κ. Καμμένο στο κυβερνητικό αεροσκάφος; Και υπάρχει περίπτωση το ελληνικό κράτος να πλήρωσε για το ταξίδι του; Είναι γνωστόν τοις πάσοις ότι ο Αμερικανός Πρέσβης έχει παίξει βρόμικο ρόλο τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Ελλάδα, ειδικά στο ξεπούλημα λιμανιών όπως της Αλεξανδρουπόλεως. Για τον ρόλο του έχει μιλήσει πολλές φορές σε διάφορα κανάλια ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, με αποτέλεσμα να δέχεται πόλεμο απ’ την αμερικανική πρεσβεία στη χώρα μας. Δείτε χαρακτηριστικά τα παρακάτω βίντεο:


Τέλος, δείτε εδώ το βίντεο από την σημερινή επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στο αμερικανικό Πεντάγωνο:


Earlier today, Mattis met with Defense Minister Panagiotis Kammenos at the where they reaffirmed the long-standing defense relationship between the U.S. and Greece.

***  Αυτό θα πει «ΞΥΛΙΝΟΣ» πολιτικός λόγος! Πως εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ απαντάνε χωρίς να λένε… ΤΙΠΟΤΑ… (ΒΙΝΤΕΟ)

«Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Στάικου, για το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με την αγορά σκοπιανής εταιρίας από τη ΔΕΗ, που συνδέεται με τον Ζόραν Ζάεφ. Συγκεκριμένα, ο κ. Στάικος δεν απάντησε καθόλου στην ουσία της υποθέσεως και επαναλάμβανε συνεχώς ότι η ΔΕΗ αναβαθμίζεται και παίζει διεθνή ρόλο. Βέβαια ξέχασε να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα μονοπώλιο στην Ελλάδα και έχει καταφέρει να έχει χρεοκοπήσει σε όλους τους τομείς.
Δείτε το βίντεο και είμαστε σίγουροι ότι κι εσείς δεν θα καταλάβετε τίποτα, ο ξύλινος λόγος σε όλο του το μεγαλείο: https://youtu.be/lokAaetN5TA .-
 ***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΕΙΣΜΟΣ! Οι Έλληνες θα ζητήσουν ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ από τον Στάινμαγερ…

Αύριο αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα ο προέδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, η Αθήνα ετοιμάζεται να δώσει τον…λογαριασμό για τις γερμανικές αποζημιώσεις στον Γερμανό πρόεδρο, ποσό που αγγίζει τα 376 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη επιτροπής της ελληνικής Βουλής που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα και την επικαλείται.
«Θέλουν να σερβίρουν τον λογαριασμό στον Στάινμάγιερ την Πέμπτη», είναι ο υπότιτλος του δημοσιεύματος, στο οποίο παρατίθενται μεταξύ άλλων οι δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής διεκδίκησης αποζημιώσεων της ελληνικής Βουλής, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη: «Το θέμα των γερμανικών πολιτικών αποζημιώσει θέτει με κάθε ευκαιρία ο Έλληνας πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, δυστυχώς, έως τώρα μόνον σε εορταστικές εκδηλώσεις σε χωριά που βίωσαν τις ωμότητες των Ναζί. Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου είναι μια καλή ευκαιρία, να αποσαφηνιστεί το θέμα αυτό όχι μόνον με δημόσιες δηλώσεις, αλλά και προσωπικά μεταξύ των δύο προέδρων. Η έκθεσή μας και το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων δεν βασίζονται στην κερδοσκοπία ή σε εκτιμήσεις, αλλά σε επίσημα έγγραφα. Και για μας δεν υπάρχει προθεσμία παραγραφής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων». Σύμφωνα με το δημοσίευμα η έκθεση του ελληνικού κοινοβουλίου θέτει τα παρακάτω: • 171,4 δισ ευρώ αφορούν στις ελληνικές αξιώσεις έως το 2014 για τις καταστροφές που υπέστησαν οι ελληνικές υποδομές στη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής. • 10,3 δισ ευρώ αποζημιώσεις για τα αναγκαστικά δάνεια που κατέβαλε η Ελλάδα στη Γερμανία επί κατοχής • 33,8 δισ ευρώ για περαιτέρω απώλειες κρατικών πόρων (πετρέλαιο, άλλες πρώτες ύλες, γεωργία) από το 1940 έως το 1944 • 53,8 δισ ευρώ ως αποζημίωση για τις απώλειες της βιομηχανικής παραγωγής στη διάρκεια της κατοχής. Εκτός από αυτά, όπως υπογραμμίζει το ρεπορτάζ, εγείρονται και ατομικές αξιώσεις: είτε αποζημίωση προς τους συγγενείς 120.000 Ελλήνων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο ή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης- δηλαδή 700 ευρώ για 15 χρόνια, συνολικού ύψους 15,1 δισ. ευρώ-.είτε αποζημίωση για όλους τους αμάχους που πέθαναν επί κατοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διάσκεψης του Παρισιού του 1946, 558.000 άτομα σκοτώθηκαν και άλλοι 880.000 είχαν κριθεί ανίκανοι προς εργασία λόγω τραυματισμών. Οι αποζημιώσεις στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών ανέρχονται συνολικά στα 107,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
***   ΝΔ: Αυτά είναι τα ονόματα των υποψηφίων για τις 13 περιφέρειες
Κλείνει το «παζλ» με τους «γαλάζιους» υποψήφιους - Οριστικά στην Αττική ο Γιώργος Πατούλης - Πότε θα τους ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Συμπληρώθηκε το παζλ με τους υποψηφίους περιφερειάρχες που θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του προσεχούς Μαΐου, στις οποίες η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να δώσει χαρακτήρα μετωπικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
~Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις στα ενδότερα της Πειραιώς, οριστικοποιήθηκε τις τελευταίες ώρες η απόφαση της Πειραιώς να λάβει το χρίσμα για να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης ο οποίος θα αντιμετωπίσει τη Ρένα Δούρου που όλα δείχνουν ότι θα κατέλθει εκ νέου με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
«Κλειδωμένες», επίσης, θεωρούνται από τις ίδιες πηγές οι υποψηφιότητες και στις υπόλοιπες περιφέρειες και οι επίσημες ανακοινώσεις επίκεινται τις προσεχείς ημέρες, αν και δεν αποκλείεται να γίνουν τμηματικά, με επιτόπιες επισκέψεις της γαλάζιας ηγεσίας, ιδίως εκεί που οι υποψήφιοι είναι νέοι. 
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδος κατά την περιοδεία του στην Άρτα και στην Πρέβεζα ότι θα στηριχθούν εκ νέου οι έξι εν ενεργεία περιφερειάρχες που πρόσκεινται στη γαλάζια παράταξη και προτίθενται να διεκδικήσουν εκ νέου την εκλογή τους. 
Πρόκειται για τους: 
*Απόστολο Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία, 
*Χρήστο Μέτιο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Μακεδονία, 
*Κώστα Αγοραστό στη Θεσσαλία, 
*Αλέξανδρο Καχριμάνη στην Ήπειρο, 
*Γιώργο Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο, και 
*Χριστιάνα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο. 
Πέραν αυτών και του κ. Πατούλη, οι υπόλοιποι υποψήφιοι οι οποίοι αναμένεται να λάβουν το χρίσμα για να διεκδικήσουν για πρώτη φορά το αξίωμα του περιφερειάρχη είναι, με βάση ασφαλείς πληροφορίες: 
*Η πρώην ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα για τα Ιόνια Νησιά, που πιθανότατα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες που ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κεφαλονιά. 
*Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας για την Πελοπόννησο, που η ανακοίνωσή του θα γίνει τη Δευτέρα που ο πρόεδρος της ΝΔ σχεδιάζει να περιοδεύσει στην Κορινθία 
*Ο αντιπεριφειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός για τη Στερεά Ελλάδα, ο οποίος διεκδικεί να είναι διάδοχος του νυν περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη που κατέρχεται στο Δήμο Αθηναίων. 
*Ο νυν βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης για τη Δυτική Μακεδονία που θα αντιμετωπίσει τον προσκείμενο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ νυν περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη 
*Ο 48χρονος δικηγόρος και περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Φαρμάκης από το Αγρίνιο για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που θα συγκρουστεί με τον «πράσινο» νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος πιθανότατα θα στηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ. 
*Ο προσκείμενος στο ΚΙΝΑΛ νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είναι η κατ΄ αρχήν επιλογή της ΝΔ για την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά οι γαλάζιοι επιτελείς θέτουν ως προϋπόθεση να μην στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει αφήσει προ καιρού να εννοηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εφόσον, λάβει κυβερνητικό χρίσμα θα αναζητηθεί άλλη λύση που δεν αποκλείεται να είναι και πάλι «πράσινη», καθώς συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννη Κουράκης. 
«Μητέρα όλων των μαχών» 
Στην Πειραιώς θεωρούν ότι (ιδιαιτέρως στην περίπτωση που οι αυτοδιοικητικές κάλπες δεν συμπέσουν, εν τέλει, με τις βουλευτικές), η αναμέτρηση που θα γίνει στις 13 περιφέρειες θα αποτελέσει τη «μητέρα όλων των μαχών» η οποία θα κρίνει ποια από τις δύο μεγάλες παρατάξεις θα επικρατήσει από άκρου εις άκρον της ελληνικής επικράτειας. 
Σε αυτό το πλαίσιο, επελέγησαν σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες να δοθεί χρίσμα σε πρόσωπα που είναι αποφασισμένα να δώσουν τη μάχη των ιδεών και να συγκρουστούν κατά μέτωπο με τους υποψηφίους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εκτιμώντας ότι η κάλπη των περιφερειακών εκλογών θα στείλει ισχυρό μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής και έγκρισης των προγραμματικών προτάσεων της ΝΔ που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την επομένη των εθνικών εκλογών. 
Γι΄ αυτό και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εμπλακεί προσωπικά στην επιλογή των υποψηφίων, μιλώντας είτε απευθείας ο ίδιος με ορισμένους από τους ενδιαφερόμενους ή με τοπικούς παράγοντες από διάφορες περιφέρειες προκειμένου να βρεθούν πρόσωπα που από τη μια να εκφράζουν το αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση και από τη άλλη η υποψηφιότητά τους να απευθύνεται σε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και να έχει νικηφόρα προοπτική. Πηγή: Protothema.gr

***  ΕΜΦΥΛΙΟΣ και στα ΣΚΟΠΙΑ! ‘ΦΩΤΙΑ’ στο ΦΥΤΙΛΙ της ΔΙΑΛΥΣΗΣ;..

Ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε ψέματα τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και κάλυψε απολύτως τον στενό του συνεργάτη, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι καλά έκανε και έλαβε από τους Έλληνες τα χρήματα καθώς η εταιρία είναι περιουσία του Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ μετά τις αποκαλύψεις του πολιτικό-οικονομικού σκανδάλου εξαγοράς, της ΔΕΗ, εταιρείας των Σκοπίων που ανήκε στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ.  
Και μάλιστα, δύο μήνες πριν ολοκληρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών! Αντιπολίτευση: Να παραιτηθεί ο Ανγκιούσεφ Η εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης της γείτονος με έκτακτη συνέντευξη Τύπου ζητά από τον Ανγκιούσεφ να παραιτηθεί. Ζητά επίσης «αντί να απειλεί με μηνύσεις» να αποδείξει γιατί κατατέθηκαν τα χρήματα από την ΔΕΗ σε προσωπικούς λογαριασμούς, πού κατέληξαν αυτά και γιατί έγινε η συμφωνία σχεδόν κρυφά, δυο μήνες πριν τις Πρέσπες.  Επίσης διερωτήθηκε πώς η ΔΕΗ που αντιμετώπιζε ζημίες μεγαλύτερες από την τιμή αγοράς της EDS να αγοράσει μια επίσης ζημιογόνα εταιρία που βρίσκεται υπό πτώχευση. Ζήτησε, τέλος, από τον Ανγκιούσεφ να απαντήσει εάν την ώρα που διαπραγματεύονταν την πώληση της εταιρείας, διαπραγματεύτηκε και θέματα εθνικού συμφέροντος.  Ζάεφ: Καλά έκανε και πήρε χρήματα από τους Ελληνες, είναι περιουσία του η EDS  Ο Ζόραν Ζάεφ πέρασε στην αντεπίθεση, χαρακτήρισε ψέματα τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και κάλυψε απολύτως τον στενό του συνεργάτη και αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι καλά έκανε και έλαβε από τους Έλληνες τα χρήματα καθώς η εταιρία είναι περιουσία του. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα την εισήγηση και την συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η εξαγορά έγινε με πλήρη διαφάνεια, ότι επρόκειτο για «καθαρά επιχειρηματική πράξη» και ότι η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Η αντιπολίτευση στην χώρα μας, ζητεί σύσσωμη να έρθει και η συμφωνία και η εισήγηση στην Βουλή, ενώ πλέον μιλούν ανοιχτά για ένα ενεργειακό και οικονομικό σκάνδαλο με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα ζητούν να μάθουν γιατί τα χρήματα των φορολογουμένων που δόθηκαν στον αντιπρόεδρο των Σκοπίων, δεν έχουν καταβληθεί σε εταιρικούς λογαριασμούς. Μανιάτης: Να μας πει η κυβέρνηση ποιo στέλεχος της ΔΕΗ Αλβανίας υπέδειξε την εξαγορά της σκοπιανής EDS Στο θέμα της εξαγοράς της σκοπιανής εταιρείας ενέργειας EDS από τη ΔΕΗ επανήλθε το Κίνημα Αλλαγής με νέα ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Μανιάτη προς τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και από τον οποίο ζητά να κατονομάσει ποιο στέλεχος της ΔΕΗ Αλβανίας εισηγήθηκε την εξαγορά. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η εταιρεία του συνεργάτη του Ζάεφ που εξαγόρασε η ΔΕΗ είχε μηδενική αξία αλλά και την αντίδραση που πυροδότησε η καθυστερημένη απάντηση του κ. Σταθάκη στη Βουλή αναφορικά με την εξαγορά ο κ. Μανιάτης θέτει νέα ερωτήματα κάνοντας λόγο για «αδιανόητη απάντηση του υπουργού.» «Αδιανόητη ήταν η απάντησή σας στο ερώτημα που κατέθεσα μέσω Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, για το ποια ήταν η εισήγηση της ΔΕΗ Αλβανίας, προκειμένου να γίνει η εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας EDS του Αντιπροέδρου του κ. Ζάεφ. Θεωρώ εξαιρετικά προσβλητικό για το Εθνικό Κοινοβούλιο και τους Έλληνες πολίτες, να αρνείστε να καταθέσετε στη Βουλή ένα κείμενο το οποίο γνωρίζουν όλα τα στελέχη της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της ΔΕΗ, όλα τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, όλοι οι συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ που ενέκριναν την απόφαση και ασφαλώς τα στελέχη της ΔΕΗ Αλβανίας» επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Μανιάτης και προσθέτει: Πρόκειται για μια «εισήγηση την οποία γνωρίζουν τουλάχιστον 100 υπηρεσιακά στελέχη του ενεργειακού και οικονομικού τομέα της χώρας, αρνείστε να την καταθέσετε για ενημέρωση των Ελλήνων Βουλευτών και πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να απαντήσετε στα ακόλουθα ερωτήματα: – Ποιο ήταν το στέλεχος της ΔΕΗ Αλβανίας που εισηγήθηκε την εξαγορά; – Ποια ήταν η προηγούμενη επαγγελματική του ενασχόληση και αν πρόκειται για υπηρεσιακό στέλεχος της ΔΕΗ ή σύμβουλο της διοίκησης, ή του Υπουργείου; – Ποια είναι η δραστηριότητα της ΔΕΗ Αλβανίας από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα; – Γιατί το σύνολο της διαδικασίας και κυρίως η ανάθεση μελετών και αποτιμήσεων της EDS ανατέθηκε στη ΔΕΗ Αλβανίας, με ειδική συμφωνία που υπέγραψε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Μαν. Παναγιωτάκης και δεν διενεργήθηκε από την Κεντρική Διοίκηση της μητρικής ΔΕΗ; – Πότε και πώς υλοποιήθηκε η εκταμίευση του ποσού των 4.800.000€ από τη ΔΕΗ και στο όνομα ποιου δικαιούχου κατατέθηκαν τα χρήματα; Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός: Ποιες απαντήσεις υπάρχουν για τα ανωτέρω ερωτήματα; Παρακαλώ να κατατεθούν στη Βουλή, τόσο η εισήγηση της ΔΕΗ Αλβανίας, όσο και το σύνολο των υπηρεσιακών εγγράφων της εξαγοράς» καταλήγει η ερώτηση του κ. Μανιάτη. Σταθάκης: Απολύτως θεμιτή η εξαγορά της EDS Σημειώνεται ότι την Τρίτη, στη Βουλή ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι «η εξαγορά της EDS είναι απολύτως θεμιτή και έγινε στο πλαίσιο ισχυροποίησης της ΔΕΗ στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρισμού. Πρόκειται για ένα ακόμη παλαιότερο θέμα, το οποίο ανακινεί η ΝΔ στην προσπάθεια της να δημιουργήσει κλίμα». Επανέλαβε ότι πρόκειται για εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, στις επενδυτικές στις επενδυτικές επιλογές της οποίας δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση και συμπλήρωσε ότι έχει την έγκριση της γενικής συνέλευσης.Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η εξαγορά της EDS προέκυψε μετά από εισήγηση της θυγατρικής της ΔΕΗ στην Αλβανία, τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη και οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) έγιναν από έγκριτους οίκους που επελέγησαν με διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2018. Η σχετική εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο έγινε στις 5.2.2018, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών (Γενική Διεύθυνση Οικονομικών, Νομική Υπηρεσία, Υπηρεσία Ελέγχου κοκ). Η απόφαση έγκρισης εξαγοράς έγινε από το Διοικητικό Συμβούλιο στις 6.2.2018. protothema
***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Βίτσα! Θα στεγάσουμε μόνιμα τους «πρόσφυγες» σε σπίτια…

«Για την κυβέρνηση αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας στη FYROM, για να έρθει και στην Ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση». Αυτό δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «Στάση των 2» και τον Άρη Τόλιο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος ερωτηθείς για την διχογνωμία στην κυβέρνηση και την εικόνα που διαμορφώνεται από τη διατύπωση του εναλλακτικού σχεδίου για το Μακεδονικό από τον Πάνο Καμμένο στις ΗΠΑ, απάντησε ότι αυτά τα θέματα δεν συζητιούνται μέσω ΜΜΕ. Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι δεν είναι τόσο μεγάλη η πίεση στην ενδοχώρα, ωστόσο οι ροές δεν έχουν σταματήσει «τα βόρεια σύνορά μας, είναι κλειστά άρα όσοι μπαίνουν στη χώρα, μένουν εφόσον δικαιούνται ασύλο, αλλιώς κινούνται οι διαδικασίες επιστροφής» και πρόσθεσε πως εκεί δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα ανακατανομής προσφύγων σε όλες τις χώρες, θέμα το οποίο θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Βίτσας είπε ότι υπάρχει πρόγραμμα για το ξεχειμώνιασμα των προσφύγων και για να απομακρυνθεί ο κόσμος που μπορεί να φύγει από τα νησιά και αναρωτήθηκε γιατί τώρα όλη αυτή αρνητική δημοσιότητα, όταν τον Μάιο ο πληθυσμός και στη Μόρια ήταν περισσότερος απ’ότι τον Σεπτέμβριο: «Από τη Λέσβο πήραμε 2.200 άτομα και έως χθες 717. Δηλαδή τον Οκτώβριο πήραμε από την Λέσβο 717 άτομα και ήρθαν 251».
Ο υπουργός είπε ότι μέχρι 15 Νοεμβρίου θα έχουν γίνει άλλες 6.000 θέσεις σε σταθερά καταλύματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ ήδη έχουν δημιουργηθεί άλλες 1.800 θέσεις σε Βόλβη και Γρεβενά. Όσον αφορά στους ελέγχους της OLAF και τις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων για τους πρόσφυγες, ο υπουργός είπε ότι «γίνονται συζητήσεις χωρίς να λέει κανείς κάτι συγκεκριμένο. Η συζήτηση του καφενείου κάνει κακό. Έχω πεί ότι κάθε έλεγχος είναι καλοδεχούμενος με χαρά και πως αν βρεθεί κάτι με χαρά να αποδωθούν και οι ευθύνες». Αξίζει εδώ να θυμήσουμε τι έλεγε ο κος Βίτσας στην ΕΡΤ πριν λίγες μέρες.    https://youtu.be/AHwU0JNGFA8  .-  
***  ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ‘ΣΚΟΤΩΜΟΣ’ στην ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! Ασυννενοησία στην ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ…

~  Σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη κυβερνητική θέση, ο υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε να εκχωρεί όλη τη χώρα στους Αμερικάνους – «Λάδι» στη φωτιά από τον εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ που ανοιχτό το ενδεχόμενο υπερψήφισης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, εάν έλθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών Πρωτοφανείς διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η σύγκρουση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων για το θέμα των Σκοπίων, αναδεικνύοντας μία αδιανόητη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και εντελώς αντιφατικά μηνύματα για τη γεωστρατηγική πολιτική της Αθήνας. Θα ήταν δε απλώς μία ακόμα κυβερνητική γελοιότητα εσωτερικής κρίσης και χρήσης η όλη υπόθεση με τα όσα γίνονται κατά το ταξίδι του Πάνου Καμμένου στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν δεν διέσυραν στην πραγματικότητα την Ελλάδα και δεν την έκαναν διεθνές θέαμα.
Σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη κυβερνητική θέση, την οποία εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας και καταρρακώνοντας μάλλον το όποιο θεσμικό κύρος εκπέμπει στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εμφανίστηκε στις ΗΠΑ να εκχωρεί όλη τη χώρα στους Αμερικάνους, προκειμένου να κάνουν στρατιωτικές βάσεις όπου τραβά η ψυχής τους. Ανέφερε για παράδειγμα τον Βόλο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.
Επιπλέον ο κ. Καμμένος αδιαφορώντας πλήρως για τις διαθέσεις του Μαξίμου, που επιμένει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ζωντανή, πρότεινε στους αμερικάνους τη συγκρότηση μίας ελεγχόμενους από την Ουάσιγκτον αμυντικής συνεργασίας στα δυτικά Βαλκάνια, που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να διεισδύσουν με τον ίδιο τρόπο και θα ελέγξουν την περιοχή, κόντρα στη ρωσική επιρροή, όπως ακριβώς ήθελαν να το πετύχουν με τη συμφωνία για το Σκοπιανό. Ο κ. Καμμένος ζητά, με την πρόταση αυτή, να μην προχωρήσει η συμφωνημένη λύση για το ονοματολογικό. Για να μην μείνει καμία αμφιβολία ότι οι ΑΝΕΛ είναι σε εντελώς διαφορετική γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ και την επίσημη κυβερνητική πολιτική, ο εκπρόσωπος του κόμματος του κ. Καμμένου, Θανάσης Τοσουνίδης άφηνε την ίδια ώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει ο μικρός κυβερνητικός εταίρος μία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, εάν και όταν έλθει στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Η εικόνα αυτή εξόργισε το Μαξίμου, που αντέδρασε έντονα, ενώ προκάλεσε και τη σφοδρή κριτική από στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης. Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι ο κ. Καμμένος πρέπει να εξηγήσει τι εννοεί με τα όσα είπε στην Ουάσιγκτον. Οι κινήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ διαμορφώνουν πλέον ένα πολύ βαρύ κλίμα στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Και παρά την επίπονη προσπάθεια που καταβάλλει κυρίως το Μαξίμου να υποβαθμίσει το πρόβλημα και να επιμείνει στα περί ειδυλλιακής σχέσης Τσίπρα – Καμμένου, η εικόνα που εκπέμπει το κυβερνητικό σχήμα οδηγεί σε πολιτική παράκρουση. Κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι ο υπουργός Άμυνας ξεπέρασε κάθε όριο αυτή τη φορά και ότι οι δηλώσεις του δεν κινούνται απλώς στο πλαίσιο μία προσπάθειας να κρατήσει συσπειρωμένη την κομματική του βάση, με επίκεντρο τη μάχη για το Σκοπιανό, αλλά διαμορφώνει μία συνολικότερη διαφοροποίηση για μείζονα θέματα εθνικής στρατηγικής. Η παρέμβαση μάλιστα του κ. Καμμένου έρχεται σε ένα χρονικό σημείο, κατά το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για ταξίδι στη Μόσχα και συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ουσιαστικά η περαιτέρω πορεία της κυβερνητικής συνεργασίας κρέμεται σε μία κλωστή. Θα επιλέξουν άραγε και οι δύο να κάνουν ότι δεν τρέχει κάστανο και θα συνεχίσουν να συγκυβερνούν με εντελώς διαφορετικές στρατηγικές, ακόμα και σε εθνικά θέματα, στα οποία διακυβεύεται η διεθνής παρουσία της χώρας ή τελικά θα αντιληφθούν ότι πρέπει να επανεξετάσουν το πλαίσιο της συμπόρευσής τους και να λάβουν τις ανάλογες αποφάσεις;
***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Με διαδικασίες εξπρές ξεπουλάνε τα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ…

Πριν από πέντε μήνες περίπου, δημοσιοποιήσαμε από την ΟΔΟ ΔΡΑΧΜΗΣ μια δική μας εσωτερική έκθεση-μελέτη, εκτενέστερο μέρος της οποίας έχουμε πολύ παλαιότερα αλλά και πρόσφατα διαβιβάσει ιδιοχείρως σε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη. Στην έκθεση που στηρίζεται σε πολύπλευρη σχετική έρευνα, αποκαλύπτεται η άγνωστη υπεραξία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που συνιστούν ένα απο τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, με ειδική σημασία και για διεθνή ελληνική ναυτιλία αλλά και την εθνική μας άμυνα.( βλέπε σχετικό κείμενο ποιο κάτω). Η υπεραξία των ναυπηγείων οφείλεται κυρίως στην τεράστια δεξαμενή των 500.000 τόνων, η οποία είναι η μοναδική στη Μεσόγειο. Η τεράστια αυτή δεξαμενή, όπως και η δεύτερη των 250.000 τόνων, είναι η μοναδική που μπορεί να ελλιμενίσει τα περισσότερα τα 400 μεγάλα δεξαμενόπλοια που διαπλέουν τη Μεσόγειο ετησίως με ανάγκη ναυπηγοεπισκευής, αλλά υποχρεώνονται να μεταβούν στα μακρυνά ναυπηγεία της Άπω Ανατολής για το σκοπό αυτό.( βλ. σχετικό άρθρο εδώ).
Ύστερα από κυβερνητικές συσκέψεις με τη συμμετοχή και του Πρωθυπουργού, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, αντί να παραμείνουν στον έλεγχο του ελληνικού κράτους με παραχώρηση της διοίκησής τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε Έλληνες εφοπλιστές που ελέγχουν τη μεγαλύτερη διεθνώς ναυτιλία, παραδίδονται με συνοπτικές διαδικασίες, προφανώς έναντι πινακίου φακής, στην Αμερικάνικη εταιρεία ΟΝΕΧ Shipyards. Η τελευταία έχει ήδη αποκτήσει μέσω της διαδικασίας εκποίησης εν λειτουργία του άρθρου 106, τα ναυπηγεία στο Νεώριο Σύρου. Στην ίδια εταιρεία θα καταλήξουν, όπως όλα δείχνουν, και τα ναυπηγεία Ελευσίνας, έτσι ώστε να υπάρξει απόλυτο Άμερικάνικο μονοπώλιο, που αποκλείει Έλληνες αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους, όπως είναι πρωτίστως οι Κινέζοι. Η πρόταση εξαγοράς της ΟΝΕΧ Shipyards ανακοινώθηκε, προφανώς ύστερα απο προσυνενόηση, από τον επικεφαλής της ΟΝΕΧ Πάνο Ξενοκώστα το πρωί του Σαββάτου στην ΔΕΘ παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αμερικανού υπουργού Εμπορίου W. Ross, του αμερικανού πρέσβη J. Pyatt και του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα.Η πρόταση εξαγοράς για Σκαραμαγκά και Ελευσίνα έγινε από την αμερικανική εταιρία η οποία ήδη αποκτά μέσω του άρθρου 106 το Νεώριο Σύρου ύστερα από σχετική συζήτηση που έγινε την Πέμπτη στο μονομελές πρωτοδικείο Σύρου. Για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), ο Π. Ξενοκώστας τόνισε πως η ΟΝΕΧ εκδήλωσε ενδιαφέρον τόσο για τo εμπορικό τμήμα όσο και για το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων. Η πρόταση αναμένεται να προχωρήσει μέσω της διαδικασίας του ειδικού διαχειριστή που έχει τοποθετηθεί στα ΕΝΑΕ. Για τα ναυπηγεία Ελευσίνας, συμφερόντων του ομίλου Ν. Ταβουλάρη, η πρόταση εξαγοράς αναμένεται να προχωρήσει μέσω διαδικασίας εξυγίανσης με τη συναίνεση των πιστωτών, την οποία ήδη «τρέχει» η κυβέρνηση. Παραθέτουμε ποιο κάτω μέρος της έκθεσης-μελέτης μας για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που δημοσιοποιήσαμε στις 23/4/2018, και 12/7/2018 από την Οδό Δραχμής και το theodore-katsanevas.blogspot.com, εκτενέστερο μέρος της οποίας έχει δοθεί παλαιότερα αλλά και σχετικά πρόσφατα σε ανώτερα κυβερνητικά και υπουργικά στελέχη,με σκοπό την αποκάλυψη του κρυφού μυστικού τους πλούτου και την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους προς όφελος της χώρας. ( Ο.Δ. 23/4/2018, και 12/7/2018) Τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ( ΕΝΣ) που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό στα δυτικά της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και του Πειραιά, είναι τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Μεσογείου και από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Εκτείνονται σε χώρο 832.000m², από τα οποία τα 65.000m² είναι στεγασμένα. Διαθέτουν δύο μόνιμες τεράστιες δεξαμενές 500 και 250 χιλιάδων τόνων και τρεις μικρότερες πλωτές δεξαμενές (72 χιλιάδες, 60 χιλιάδες και 36 χιλιάδες τόνοι), καθώς και κεκλιμένη ναυπηγική κλίνη για την καθέλκυση πλοίων ή τμημάτων τους. Τα ναυπηγεία είναι εξοπλισμένα με μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας CNC (Telerex) και οπτικής εργασίας (φωτοκύτταρο).Τα τελευταία χρόνια, τα μεγέθη κυρίως των δεξαμενοπλοίων έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι τα μόνα στην Μεσόγειο όπου μπορούν να επισκευαστούν στη τεράστια δεξαμενή των 500.000 τόνων, που όμοιά της δεν υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. Μαζί με τη δεξαμενή των 250.000 χιλ. τόνων, μπορούν να προσελκύσουν ετησίως πολλά από τα περίπου 400 πλοία μεγάλου μεγέθους που διαπλέουν τη Μεσόγειο και χρειάζονται ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες από τα πολλά περισσότερα μεγάλα σκάφη που διέρχονται μέσα από την ίδια θάλασσα. Λόγω της μη λειτουργίας των ΕΝΣ και της έλλειψης παρόμοιων τεράστιων δεξαμενών στη Μεσόγειο, τα μεγάλα πλοία, οι πολλοί εν δυνάμει πελάτες τους, υποχρεώνονται να μεταβούν για ναυπηγοεπισκευές σε απομακρυσμένα μεγάλα ναυπηγεία στην Άπω Ανατολή και ορισμένα μικρότερα, στα περιορισμένου σχετικά μεγέθους ναυπηγεία της Ρουμανίας και της Τουρκίας. Τον Ιούνιο του 2008 η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 230 εκ ευρώ στα ΕΝΣ λόγω του ότι είχαν επιδοτηθεί από το ελληνικό δημόσιο, κάτι που απαγορεύεται από τις Κοινοτικές οδηγίες και κανονισμούς. Με τους τόκους το πρόστιμο έφτασε στα 539 εκ. Λόγω της αδυναμίας καταβολής του, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με την ΕΕ το 2010, τα ΕΝΣ να πουλήσουν ή να αχρηστεύσουν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν για εργασίες σε εμπορικά πλοία και για 15 χρόνια, ένα μικρό μέρος τους να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για πολεμικά πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Να χρηματοδοτούνται δηλ. μόνο από τον καταρρέοντα Ελληνικό Κρατικό Προϋπολογισμό. Με τη συμφωνία αυτή που ισχύει μέχρι το 2026, έκλεισε αυτή η μεγαλύτερη ναυπηγική μονάδα της Μεσογείου και σήμερα λειτουργεί υποτυπωδώς ένα πολύ μικρό μέρους της για την κατασκευή του τελευταίου υποβρυχίου Κατσώνη για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό που ολοκληρώνεται πολύ σύντομα. Κατά την τρέχουσα περίοδο, η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Με δεδομένη την τεράστια ζήτηση για ναυπηγεπισκευές που μόνο τα συγκεκριμένα ναυπηγεία μπορούν να παρέχουν στη Μεσόγειο, σε συνδυασμό με χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση, τα ΕΝΣ μπορεί να έχουν τεράστια κερδοφορία. Ο βασικός εξοπλισμός τους είναι λειτουργήσιμος ύστερα από στοιχειώδεις επισκευαστικές εργασίες, ενώ υπάρχει ανενεργό σήμερα ένα ιδιαίτερα εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, απαλλαγμένο από το κακό συνδικαλιστικό παρελθόν συγκεκριμένων «εργατοπατέρων» που έχουν απομακρυνθεί. Για λόγους εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας, η επαναλειτουργία των ΕΝΣ θα πρέπει στηριχθεί σε υπεργολαβίες με έναν κεντρικό πυρήνα εργαζομένων της τάξης των 500-1.000 εργαζόμενων. Το σύνολο των μόνιμων και σε υπεργολαβία εργαζόμενων μπορεί να ανέλθει σε 4-5.000 άτομα, ενώ θα δοθεί απασχόληση σε 20.000 άτομα σε συμπληρωματικές και υποστηρικτικές επιχειρήσεις του κλάδου στην ευρύτερη οικονομική ζώνη της Δυτικής Αττικής. Ο συνολικός ετήσιος τζίρος των ΕΝΣ σήμερα, εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει μέχρι και σε 3 δις ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 300-500 εκ ετησίως. Εκτιμάται ότι , αν υπάρχει σοβαρός επενδυτής που μπορεί να διαθέσει ποσό της τάξης των100-150 εκ. ευρώ, τα ναυπηγεία, ύστερα από διαπραγματεύσεις θα του παραχωρηθούν, με δέσμευση την αποπληρωμή όλου ή μέρους του προστίμου των 539 εκ. ευρώ, με κλιμάκωση πληρωμών στα επόμενα 5-15 χρόνια. Το ποσό αυτό μπορεί φυσικά να καλυφθεί από την προβλεπόμενη υψηλή κερδοφορία. Οι λοιπές υποχρεώσεις έναντι παλαιών προμηθευτών, απαιτήσεων προμηθευτών,τραπεζών, εργαζομένων και του δημοσίου, μπορεί να αντιμετωπιστούν μέσα από το καθεστώς πτώχευσης εν λειτουργία για το οποίο υπάρχει ειδική νομοθετική ρύθμιση. Επισημαίνεται ότι, η λειτουργία των ΕΝΣ, εφ’ όσον λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και απαλλαγούν από τα βάρη και νοοτροπίες του παρελθόντος, δεν εμπλέκονται με το ελληνικό δημόσιο και τις όποιες από μέρους του αρνητικές παρενέργεια και καταστάσεις. Απευθύνονται στη διεθνή και ιδιαίτερα στην ισχυρή ελληνική ναυτιλία, με την οποία μπορεί να υπάρξει προοπτική άριστης συνεργασίας και αμοιβαίας κερδοφορίας. Θεόδωρος Κατσανέβας odosdrachmis.gr
***

*** Αθλητική ενημέρωση

*** Γκολ από το κέντρο στη Μεσσηνία! (video)
Απίστευτο γκολ με σουτ από τη σέντρα σε ματς στη Μεσσηνία. 
http://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/18/10/11/063747.jpg .-
ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας - Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ  3-1  .- 

*** Σηματοδότηση μονοπατιού στον Ταΰγετο από τον Ορειβατικό της Καλαμάτας 
Το προσεχές Σαββατοκύριακο, 13-14 Οκτωβρίου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας θα σηματοδοτήσει ακόμα ένα μονοπάτι στον Ταΰγετο. Η ωραία πεζοπορική αυτή διαδρομή θα ξεκινήσει από το Ρίντομο-Καψοδεματούσα έως το διάσελο Χαλασμένου, συνεχίζοντας προς την κορυφή Προφήτη Ηλία του Ταϋγέτου.
«Η σηματοδότηση ενός μονοπατιού είναι μία προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου. Καλούμε, λοιπόν, μέλη του Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας που ενδιαφέρονται και μπορούν να βοηθήσουν στις εργασίες σηματοδότησης και καθαρισμού, το Σάββατο 13/10 στις 3.00 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου στο Ανατολικό κέντρο για να ξεκινήσουμε!
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία μας (κάθε βράδυ μετά τις 9.00 μ.μ., τηλ. 27210 97733)» αναφέρεται σε σχετικό κάλεσμα.

***  Ίσως και σήμερα τα πρώτα χρήματα από Πιεμπονγκσάντ
Άμεσα αναμένεται να μπουν στα ταμεία του Παναθηναϊκού τα πρώτα χρήματα από τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ. 
~Περιμένουν τα πρώτα χρήματα από τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ στον Παναθηναϊκό. 
Ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας αναμένεται να βάλει τμηματικά τα 10 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ (για να πάρει τις μισές μετοχές του Γιάννη Αλαφούζου). Αρχικά, θα μπει ένα εκατομμύριο ευρώ, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου πρόκειται να μπουν συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 7,5 εκατ. ευρώ θα δοθούν τμηματικά το επόμενο χρονικό διάστημα. 
Σε ό,τι αφορά το ένα εκατ. ευρώ πρόκειται να γίνει άμεσα το έμβασμα (το ποσό θα μπει στην ΠΑΕ από τον νυν μεγαλομέτοχο για τυπικούς λόγους που έχουν αναλυθεί) και εκτιμάται ότι το αργότερο θα υπάρξει εξέλιξη. 
Μάλιστα, όπως αναφέρει η «Πράσινη», δεν αποκλείεται να μπουν τα πρώτα χρήματα ακόμα και σήμερα (11/10).
***  Μάγκας Προμηθέας, άλωσε την Οστάνδη!
Ο Προμηθέας στο πρώτο του παιχνίδι σε επίσημη ευρωπαϊκή διοργάνωση πέτυχε μεγάλη νίκη απέναντι στην Οστάνδη εκτός έδρας με 93-84 και έκανε σεφτέ στον 4ο όμιλο του Basketball Champions League. 
~ Στην παρθενική του εμφάνιση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μπάσκετ, ο Προμηθέας άλωσε την Οστάνδη με 93-84. Φοβερή η τριάδα των Ρίον Μπράουν με 21 πόντους, Τόνι Μέιερ με 14 και Νίκου Γκίκα που είχε 13 πόντους και 7 ασίστ, ενώ δύο ακόμα παίκτες του έβαλαν διψήφιο αριθμό πόντων (Λίποβι 11 και Έλις 10). 
Τα δεκάλεπτα: 19-19, 43-53, 65-68, 84-93 
Το ματς 
Η Οστάνδη ξεκίνησε με τον αέρα της γηπεδούχου και προηγήθηκε με 10-4, όμως σύντομα ο Προμηθέας με τον Λίποβι να σηκώνει μεγάλο μέρος των επιθέσεων στο πρώτο δεκάλεπτο, όχι απλά μάζεψε τη διαφορά, αλλά προηγήθηκε και με +4, (13-17), 2:25 πριν το τέλος της πρώτης περιόδου, για να τελειώσει όμως το πρώτο κομμάτι του αγώνα με 19-19. 
O Προμηθέας έκανε ένα εξαιρετικό δεύτερο δεκάλεπτο, όπου κατάφερε να ξεφύγει ακόμα και με 12 πόντους και τελικά έκλεισε το πρώτο μέρος με διαφορά δέκα πόντων. Μέχρι τα μισά της 2ης περιόδου με ένα επιμέρους 8-17 είχε πάρει διαφορά εννέα πόντων. Προοδευτικά άρχισε να ανεβάζει ακόμα περισσότερο τη διαφορά, αφού με τρίποντο του Γκίκα στα 2:45 πριν το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου το σκορ πήγε στο 35-47, για να ολοκληρωθεί με 43-53 και πρωταγωνιστή τον Ρίον Μπράουν που σε κάτι παραπάνω από 9 λεπτά είχε προλάβει να βάλει 12 πόντους και να μαζέψει δύο ριμπάουντ. 
Στο πρώτο δίλεπτο του 3ου δεκαλέπτου, ο Προμηθέας διατήρησε την διαφορά των δέκα πόντων, όμως μετά το 48-58, οι Βέλγοι έκαναν ένα σερί 10-0 για να φέρουν το παιχνίδι σε ισορροπία. Με δύο τρίποντα του Τόνι Μέιερ, ένα καλάθι από τον Τσαϊρέλη και δύο βολές από τον Μπράουν με ένα επιμέρους 10-2, ξέφυγαν πάλι με οκτώ οι Πατρινοί (60-68) 1:09 πριν το τέλος. Ωστόσο δέχτηκαν πέντε κολλητούς πόντους για να κλείσουν τουλάχιστον με το σκορ στο 68-65 οι Πατρινοί. 
Η Οστάνδη μειώνει στον πόντο με 69-70 στην εκκίνηση του 3ου δεκαλέπτου, αλλά κάπου εκεί αρχίζει ο βομβαρδισμός με δύο τρίποντα από τον Τόνι Μέιερ και τον Ρίον Μπράουν, ενώ με δίποντο του Γκίγα το σκορ πάει στο 78-71 υπέρ της ελληνικής ομάδας, στα 6:07 πριν το τέλος. Ο Κασελάκης έφτασε την διαφορά στο +8 στα 5:35 πριν το φινάλε. Ο Γκίκας με σταυρωτή και jump shoot κάνει το 77-85 και ο Λίποβι με τρίποντο στα 3:04 πριν το τέλος πάει τη διαφορά στο +11, 77-88. Ο Γκίκας με τρίποντο υπέγραψε τη νίκη με 79-91 και ο Λίποβι με κάρφωμα έκανε το 79-93. 


***  Διπρόσωπη ΑΕΚ, μπήκε με το αριστερό
Η πολύ καλή ΑΕΚ του πρώτου ημιχρόνου εξαφανίστηκε στο δεύτερο και γνώρισε την ήττα με 79-75 από τη Χάποελ στο ΟΑΚΑ στην πρεμιέρα του Basketball Champions League. 


Δεκάλεπτα: 21-16, 42-31, 55-58, 75-79. 
AEK (Μπάνκι): Ξανθόπουλος 2 (5 ασίστ), Σάκοτα 13 (8 ριμπ.), Ματσιούλις 1 (3 ριμπ.), Ρατάν-Μέις 17 (3 ριμπ., 3 ασίστ), Λαρεντζάκης 11 (7 ριμπ., 5 ασίστ), Γκρίφιν 10 (4 ριμπ.), Καββαδάς 3 (4 ριμπ.), Γιαννόπουλος 2, Χάντερ 16 (10 ριμπ.). 
Χάποελ (Κάτας): Στούντεμαϊρ 4 (5 ριμπ.), Τζόνσον 10, Μπλατ 9 (7 ασίστ), Ελιγιάχου 4 (4 ριμπ., 3 ασίστ), Οχαγιόν, Φελντέιν 9, Μπάτλερ 8 (7 ριμπ.), Όουενς 10 (10 ριμπ.), Τσούμπρεβιτς 4, Μπράουν 21 (8 ασίστ). 
Διαιτητές: Λαντσαρίνι (Ιταλία), Ματσιουλάιτις (Λιθουανία), Κρέγιτς (Σλοβενία). 

Στο Περιστέρι η ΑΕΚ ήταν κάκιστη για τρία δεκάλεπτα και καλή μόνο στο τελευταίο. Στην πρεμιέρα της στο Basketball Champions League ήταν εξαιρετική στο πρώτο ημίχρονο, αλλά αγνώριστη στο δεύτερο και μοιραία άρχισε με ήττα την προσπάθεια υπεράσπισης του τίτλου της, 79-75 από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ στο ΟΑΚΑ. Η ομάδα του Λούκα Μπάνκι έδειξε πως χρειάζεται χρόνο, ίσως και αλλαγές, για να παρουσιάσει ένα καλύτερο πρόσωπο, τη στιγμή που δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε δευτερόλεπτο ο Τάιλερ Ρόμπερσον, ενώ ο Χάουαρντ Σαντ-Ρόος παραμένει τραυματίας.  Εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο για την «Ένωση» που προηγήθηκε και με +13. 42-29. Όμως η Χάποελ κυριάρχησε στο δεύτερο μέρος, έφτασε σε ένα επί μέρους 3-21, με τους γηπεδούχους να αντιδρούν σπασμωδικά και νευρικά. Ο Βινς Χάντερ (16π., 10 ριμπ.), ο Ξαβιέρ Ρατάν-Μέις (17π.) και ο Ντούσαν Σάκοτα (13π.) ήταν οι πρώτοι σκόρερ. «Κλειδιά» για τη Χάποελ οι πρώην κιτρινόμαυροι» Τζέι Κόβαν Μπράουν (21π., 8 ασίστ) και Τζος Όουενς (10π., 10 ριμπ.). Το ματς 
Χωρίς τον Ματσιούλις, αλλά με τους Λαρεντζάκη, Ρατάν-Μέις, Γιαννόπουλο, Σάκοτα και Χάντερ άρχισε τον αγώνα η ΑΕΚ απέναντι σε Μπλατ, Φελντέιν, Μπάτλερ, Τζόνσον και Όουενς. Υπό το βλέμμα του πατέρα του, Ντέιβιντ, ο υιός Ταμίρ Μπλατ πρωταγωνίστησε στο ξεκίνημα οδηγώντας με πέντε πόντους και δύο ασίστ τη Χάποελ σε ένα 6-9. Παρά την αστοχία από Λαρεντζάκη και Χάντερ η «Ένωση» με όπλο τα επιθετικά ριμπάουντ πέρασε μπροστά, 12-11, ενώ ο «ζεστός» Σάκοτα έγραψε το 17-14 με το δεύτερο τρίποντό του. 
Η καλή άμυνα στον Στούντεμαϊρ δεν επέτρεψε στον σταρ της Χάποελ να μπει στο παιχνίδι και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 21-16 από το buzzer-beater του Λαρεντζάκη. Η καλή και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας σε συνδυασμό με τη σταθερά συνεπή άμυνα μετά το πρώτο πεντάλεπτο επέτρεψαν στην ΑΕΚ να ξεφύγει με 26-16 χάρη σε τρίποντο του «Λάρι». 
Το τάιμ άουτ του Κάτας συνέφερε την ομάδα του (26-19), αλλά μόνο προσωρινά, καθώς οι γηπεδούχοι με όμορφο μπάσκετ έφτασαν και στο +11, 32-21. Κάποια χαμένα εύκολα καλάθια και η δράση του Μπράουν έβαλαν ξανά στο ματς τους Ισραηλινούς (33-27), όμως παρά το… blooper χαμένο κάρφωμα του Χάντερ στον αιφνιδιασμό η ΑΕΚ σκαρφάλωσε στο +13 (42-29) πριν το 42-31 του ημιχρόνου.   
 Η Χάποελ επέστρεψε από τα αποδυτήρια αποφασισμένη να αντιδράσει και τα κατάφερε. Εκμεταλλευόμενη τα λάθη των «κιτρινόμαυρων» και τον οίστρο του Μπράουν πλησίασε πριν καν συμπληρωθεί το τρίλεπτο στο δεύτερο μέρος σε 45-42. Το τάιμ άουτ του Μπάνκι δεν διόρθωσε τα πράγματα, καθώς η ΑΕΚ με έξι λάθη σε πέντε λεπτά (είχε επτά σε όλο το πρώτο ημίχρονο) έδωσε την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους να προηγηθούν, 45-46, ολοκληρώνοντας ένα επί μέρους 3-15. 
Ο Ιταλός τεχνικός ξόδεψε και δεύτερο τάιμ άουτ, όμως η ομάδα του συνέχισε να θυμίζει την εικόνα στο Περιστέρι. Η Χάποελ δεν έχασε την ευκαιρία και ξέφυγε με επτά (45-52), αλλά με τον Ρατάν-Μέις να δείχνει το δρόμο η «Ένωση» ανέκαμψε και πέρασε μπροστά (55-53). Για λίγο, ωστόσο, καθώς ο ασταμάτητος Μπράουν έφερε ξανά τούμπα το ματς ανεβάζοντας τη διαφορά για πρώτη φορά στους οκτώ (55-63). Η ΑΕΚ έμοιαζε νευρική, ήταν άστοχη και επτά λεπτά πριν το τέλος είδε τον αντίπαλο να απομακρύνεται με δέκα, 55-65. 
Ο Λαρεντζάκης αστοχούσε από μακριά, η άμυνα ήταν αναποτελεσματική και με 4:59 να απομένουν η Χάποελ βρέθηκε στο 59-71. Τα διαδοχικά τρίποντα του Γκρίφιν έδωσαν μια ελπίδα (65-73), όμως με την άμυνα σταθερά αναποτελεσματική στο δεύτερο μέρος δεν υπήρχε πλέον επιστροφή. 
Έστω κι αν η ΑΕΚ πλησίασε στο καλάθι (75-77) με γκολ-φάουλ του Λαρεντζάκη 9,2’’ πριν το τέλος. Ο Φελντέιν με 1/2 βολές έδωσε μια ελπίδα, ωστόσο ο Ρατάν-Μέις έχασε και τις δύο δικές του στη συνέχεια και όλα τελείωσαν. 


***  «Αργυρός» ο Θώμογλου στο Μπουένος Άιρες
Το αργυρό μετάλλιο στα 200 μέτρα κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του Μπουένος Άιρες πανηγυρίζει το βράδυ της Τετάρτης η Ελλάδα. 
~Ο Σάββας Θώμογλου κάλυψε την απόσταση σε 2.13.62 και πλησίασε κατά τέσσερα εκατοστά το πανελλήνιο ρεκόρ του Παναγιώτη Σαμιλίδη, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση της κούρσας. 
Πρώτοις τερμάτισε ήταν ο Ιάπωνας Γιαν Χιναγκαμούρα με 2.11.63, ενώ τρίτος ήταν ο Πολωνός Γιαν Καλουσόφσκι με 2.13.72.



***   Το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής: 
Στο μαραθώνιο της Ευρωλίγκας 
Πέμπτη 11/10 
ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Μπαρτσελόνα 20:00 
Παναθηναϊκός-Μακάμπι Τελ Αβίβ 21:00 
Μπάγερν Μονάχου-Αναντολού Εφές 21:30 
Ρεάλ Μαδρίτης-Νταρουσάφακα 22:00 

Παρασκευή 12/10 
Μπουντούτσνοστ-Αρμάνι Μιλάνο 19:45 
Χίμκι-Ολυμπιακός 20:00 
Ζαλγκίρις-Μπασκόνια 20:00 
Φενέρμπαχτσε-Γκραν Κανάρια 20:45
~** Τρεις τελικοί και άλλες 36 «μάχες»  σε αγώνες ΠΑΟ-ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 

Οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες 39 φορές στην μακρά και πλούσια ιστορία τους. Ασφαλώς ξεχωρίζουν οι τρεις τελικοί, δύο με νικητή τον Παναθηναϊκό (2000 στη Θεσσαλονίκη, 2011 στη Βαρκελώνη) και έναν τη Μακάμπι (2001 στο Παρίσι). Συνολικά, ο Παναθηναϊκός μετρά 21 νίκες έναντι 18 της Μακάμπι, ενώ στην Αθήνα το «σκορ» είναι 13-6. Αναλυτικά η προϊστορία: 

1971-72: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Φάση των 16) 81-73 
1971-72: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Φάση των 16) 81-80 
1974-75: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Β’ Γύρος) 76-90 
1974-75: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Β’ Γύρος) 113-80 
1980-81: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Φάση Ομίλων) 81-76 
1980-81: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Φάση Ομίλων) 83-71 
1981-82: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Φάση Ομίλων) 112-91 
1981-82: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Φάση Ομίλων) 78-86 
03/11/1994: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Φάση Ομίλων) 63-62 
19/01/1995: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Φάση Ομίλων) 92-91 
21/12/1995: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Φάση Ομίλων) 67-62 
15/02/1996: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Φάση Ομίλων) 79-86 
24/09/1998: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Φάση Ομίλων) 62-84 
05/11/1998: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Φάση Ομίλων) 67-58 
20/04/2000: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Τελικός Ευρωλίγκα) 67-73 
13/05/2001: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Τελικός Σουπρολίγκα) 81-67 
03/05/2002: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Ημιτελικός Final 4) 83-75 
24/10/2002: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Κανονική Περίοδος) 64-77 
09/01/2003: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Κανονική Περίοδος) 79-86 
20/11/2003: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Κανονική Περίοδος) 97-75 
22/01/2004: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Κανονική Περίοδος) 84-91 
06/05/2005: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Ημιτελικός Final 4) 91-82 
07/12/2006: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Κανονική Περίοδος) 90-88 
01/02/2007: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Κανονική Περίοδος) 76-73 
08/05/2011: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Τελικός Ευρωλίγκας) 78-70 
20/03/2012: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Play offs) 93-73 
22/03/2012: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Play offs) 92-94 
27/03/2012: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Play offs) 65-62 
29/03/2012: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Play offs) 69-78 
05/04/2012: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Play offs) 86-85 
14/11/2013: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Κανονική Περίοδος) 75-68 
19/12/2013: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Κανονική Περίοδος) 55-68 
30/12/2014: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Top 16) 83-76 
26/02/2015: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Top 16) 73-70 
10/11/2016: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Κανονική Περίοδος) 83-75 
06/04/2017: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Κανονική Περίοδος) 61-81 
19/12/2017: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Κανονική Περίοδος) 89-76 
22/03/2018: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Κανονική Περίοδος) 75-76 

*** Φιλική νίκη για Παναθηναϊκό
Φιλική νίκη επί της Θέτιδος Βούλας πήρε ο Παναθηναϊκός με 2-1 σετ το απόγευμα της Τρίτης. 
Τα σετ: 18-25, 29-27, 25-21
~Ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-1 σετ στη Βούλα τη Θέτιδα σε φιλικό ματς προετοιμασίας και έδειξε έτοιμος για την πρεμιέρα της Pro League και το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη το επόμενο σαββατοκύριακο. 
Η ομάδα του Κυριάκου Καμπερίδη, αν και έχασε το πρώτο σετ, κατέκτησε τα δύο επόμενο, με τους δύο προπονητές να δοκιμάζουν διάφορα σχήματα.

***  Απρόοπτο με Καλάθη ενόψει Μακάμπι!
Χωρίς τον Νικ Καλάθη πραγματοποιήθηκε η προπόνηση του Παναθηναϊκού, της Τετάρτης (10/10), ενόψει της αναμέτρησης με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. 
Από ένα απρόοπτο συνοδεύτηκε η προπόνηση της Τετάρτης (10/10) στον Παναθηναϊκό, μία ημέρα πριν το παιχνίδι με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, στην πρεμιέρα της φετινής Ευρωλίγκας. 
Ο Τσάβι Πασκουάλ δεν είχε στη διάθεσή του τον Νικ Καλάθη, ο οποίος ταλαιπωρείται από στομαχικές διαταραχές και έτσι δεν ήταν σε θέση να ακολουθήσει το πρόγραμμα με την υπόλοιπη ομάδα. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού» δεν είναι στο 100%, ωστόσο αναμένεται να συμπεριληφθεί στη δωδεκάδα απέναντι στην «ομάδα του λαού» Από 'κει και πέρα, οι «πράσινοι» δεν αντιμετωπίζουν άλλο αγωνιστικό πρόβλημα.
 ~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018  : 
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών . Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018 .Στο αγιάζι της ενημέρωσης . :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html .- 
 ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών  Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . ~ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και όμορφη εβδομάδα για όλους μα   :http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/10/arfara-news-01-2018.html .- 
 ~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών . Τρίτη 02 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html. - 
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα  των Αρφαρών . Τετάρτη 03  Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών . Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2918 Στο αγιάζι της ενημέρωσης: https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html  
~**  ARFARA  NEWS -2- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών . Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/10/arfara-news-2.html .-                       ~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα  των Αρφαρών . Σάββατο 06 Οκτωβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/10/arfara-news_6.html .-   
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών  Κυριακή 07  Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/10/arfara-news-07-2018.html    .-
~*** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα  των Αρφαρών .  Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html      .-
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών . Τρίτη  09 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html   .-                                  ~**  ARFARA NEWS -2-  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών . Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/10/arfara-news-2.html .-                                                       ~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/10/arfara-news-10-2018.html .-                       ~**  ARFARA NEWS -2-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα  των Αρφαρών .Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/10/arfara-news-2_10.html .-                                    ~**
 

                        
                                                       
***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
 1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas,http://www.youtube.com/stamos01  ,  6605 videos.  -    ΣταματηςΣκουλικας   1.486.545 προβολές, Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009.-
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01  ,    3917   videos.     σταμος σκουλικας, 909.125 προβολές, Εγγράφηκε στις 13 Φεβ 2011.-
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas, +Stamos,
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4132  video. –    1.234.765 προβολές , Εγγράφηκε στις 21 Ιουλ 2011 .-
https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,. - - βλάσης σκούλικας ,Σύνολον   14.547   βίντεο   .- 

*** 
~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
6.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=pb&hc_location=friends_tab .- 

*** 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου