ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις 14ο Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις 14ο Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016   :
~~
*** Καλεσμένο: Ένα παραδοσιακό χωριό μέσα στις καταπράσινες κοιλάδες της Ευρυτανίας
Δύσκολα διακρίνει κανείς τα όμορφα σπίτια του χωριού Καλεσμένο Ευρυτανίας, μέσα στην τόσο πλούσια βλάστηση και τα τρεχούμενα.
Το χωριό είναι από το πιο όμορφα της περιοχής, με πολλά πετρόχτιστα σπίτια, με αρχοντικά που έχουν αναπαλαιωθεί κυρίως από όσους χωριανούς έχουνε μεταναστεύσει στην Αμερική κι αγαπούν το χωριό τους και φυσικά όλα έχουν περιποιημένους κήπους και περιβόλια.
Καλεσμένο
Οι μόνιμοι κάτοικοί του αγαπούν τις παραδόσεις και τα έθιμα και σε κάθε πανηγύρι ή θρησκευτική γιορτή, φορούν τις παραδοσιακές στολές και διασκεδάζουν στα γλέντια που στήνονται στις πλατείες του χωριού.
Καλεσμένο
Η πιο μεγάλη γιορτή είναι η γιορτή του μούρου που γίνεται κάθε χρόνο.
Καλεσμένο
Έχει ενδιαφέρον: Το φυσικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή είναι κάτι το ανεπανάληπτο. Αν είστε λάτρεις των πεζοποριών, τότε θα δείτε τα τρεχούμενα νερά, τα ποτά μια και τους καταρράκτες που σχηματίζονται στην ευρύτερη περιοχή.
Καλεσμένο
Μέσα στο πράσινο θα δείτε και πολλούς ερειπωμένους νερόμυλους.
Καλεσμένο
Μέσα στο χωριό θα δείτε μικρές και μεγάλες πλατείες, πλακόστρωτα στενά δρομάκια και φυσικά πολλές πέτρινες βρύσες από τις οποίες τρέχει γάργαρο νερό χειμώνα – καλοκαίρι.
Καλεσμένο
Τι να δοκιμάσουμε: Το πιο διάσημο προϊόν του χωριού είναι το αλκοολούχο μούρο. Για να μην φύγετε στεναχωρημένοι από το χωριό, φροντίστε να κάνετε αυτό που κάνουν και οι ντόπιοι: Παραγγείλετε από κάποιο φίλο ή γνωστό όσο θέλετε, γιατί οι ποσότητες που φτιάχνονται είναι μικρές και γίνονται ανάρπαστα!

***  Ασπρούλα: Το παραδοσιακό χωριό της Κοζάνης με τους 76 κατοίκους
Μέσα αγροτικές εκτάσεις, πλατάνια, έλατα και πεύκα, είναι χτισμένο το χωριό Ασπρούλα στην Κοζάνη.
Ασπρούλα
Πρόκειται για ένα χωριό που δεν έχει σχέση με τα πολύβουα χωριά με τον πολύ τουρισμό. Δείχνει να έχει τους δικούς του ρυθμούς, που γίνονται λίγο πιο έντονοι την περίοδο του καλοκαιριού, όταν επιστρέφουν όσοι κατάγονται από εκεί αλλά ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ασπρούλα
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία
Ασπρούλα
Έχει ενδιαφέρον: Εκείνο που τραβάει την προσοχή του επισκέπτη είναι αδιαμφησβήτητα η αρχιτεκτονική του χωριού. Καλοφτιαγμένα αρχοντικά, περιποιημένα πετρόχτιστα σπίτια με περιβόλια, εκκλησίες και πλακοστρωμένες πλατείες με μεγάλα πλατάνια.
Ασπρούλα
Σε πολλά σημεία του χωριού Ασπρούλα θα βρείτε πέτρινες βρύσες και σιντριβάνια.
Ένας περίπατος στο χωριό θα σας ηρεμίσει και θα σας κάνει να θελήσετε να το επισκεφθείτε ξανά.
Ασπρούλα
Τι να δοκιμάσουμε: Στα χωριά της Κοζάνης θα βρείτε φυσικά τον διάσημο κρόκο, πίτες, γιαπράκια, τυρί ανεβατό, όσπρια, γλυκά και μαρμελάδες από φρέσκα φρούτα.

*** Λάνθι: Το ήσυχο χωριό της Ηλείας με την Μονή της Παναγίας της Κρεμαστής
Μόλις 17 χιλιόμετρα από τον Πύργο και λίγες ώρες μακριά από την Αθηνά, βρίσκεται ένα μικρό και ήσυχο χωριό της Ηλίας, το Λάνθι.
Το χωριό που παλαιότερα λέγονταν Λάνθη και Λάνση, είναι ένα ήσυχο χωριό με 500 περίπου κατοίκους όλων των ηλικιών.
Λάνθι
Μπορεί να μην βρείτε κάποιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο για να μείνει εκεί, αξίζει ωστόσο να το επισκεφτείτε κάποια στιγμή που θα βρεθείτε στην περιοχή.
Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και κάποιοι με την κτηνοτροφία. Στο Λάνθι θα βρείτε καφενεία, καφετέριες, ψητοπωλείο και φούρνο.
Λάνθι
Σε πολλά σημεία του χωριού θα βρείτε θεόρατα υπεραιωνόβια πλατάνια, που προσφέρουν τον ίσκιο τους στους περαστικούς όλες τις εποχές του χρόνου.
Λάνθι
Έχει ενδιαφέρον: Σύμβολο του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ηλείας, είναι φυσικά το μοναστήρι της Παναγίας της Κρεμαστής. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά μοναστήρια, στο οποίο υπάρχουν 17 μοναχές.
Μπορείτε να επισκεφθείτε επίσης τον Άγιο Νικόλαο που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού αλλά και τα τρία πανέμορφα ξωκκλήσια: Του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου.
Τι να δοκιμάσουμε: Στα χωριά της Ηλείας θα βρείτε φέτα και μυζήθρα, φρούτα και λαχανικά, μέλι και εκλεκτές ποικιλίες κρασιών.

*** Κωνωπίνα: Το γραφικό χωριό με τα πλατάνια, το σπήλαιο και τα ξωκκλήσια
Στον λόφο πάνω από την λίμνη Αμβρακία, στα 300 μέτρα υψόμετρο, είναι χτισμένο ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Αιτωλοακαρνανίας: Η Κωνωπίνα ή Κονοπίνα, όπως την γράφουν άλλοι.
Λευκά διώροφα σπίτια με κεραμίδια, από την μία άκρη του λόφου μέχρι την άλλη, μέσα σε πυκνή βλάστηση. Διάσπαρτα μέσα στο χωριό υπάρχουν αρκετά πέτρινα παλιά κτίρια, που ταξιδεύουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες στην ιστορία τους.
Κωνωπίνα
Στην πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια υπάρχουν καφενεία και ταβέρνες.
Μέσα στο χωριό υπάρχει ο ναός του Αγίου Ευθυμίου, που σύμφωνα με την επιγραφή έχει χτιστεί το 1650.
Έχει ενδιαφέρον: Στα θεμέλια ενός σπιτιού, στο κέντρο του χωριού, έχει ανακαλυφθεί η είσοδος του σπηλαίου της Κωνωπίνας, το οποίο είναι υπό εξερεύνηση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει σταλακτίκτες, σταλαγμίτες και ένα έντονο χρυσό χρώμα.
Στο χωριό θα βρείτε και πολλά ξωκκλήσια, όπως του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Άννας και των Αγίων Αναργύρων.
Τι να δοκιμάσουμε: Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε φέτα, τραχανά, ελιές και τη διάσημη ποικιλία κρασιού μαλαγουζιά.

***  Ψαθοτόπι: Το χωριό της Άρτας με τα πλακόστρωτα καλντερίμια
Λίγα χιλιόμετρα από την Άρτα και τον Αμβρακικό κόλπο, είναι χτισμένο το Ψαθοτόπι.
Πρόκειται για ένα ήσυχο και γραφικό χωριό, με πέτρινα σπίτια φτιαγμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, μέσα σε πλούσια βλάστηση, με δέντρα αλλά και ολάνθιστους κήπους.
Ψαθοτόπι
Στην κεντρική πλατεία του χωριού με το χαρακτηριστικό πλακόστρωτο υπάρχει το καλοδιατηρημένο σχολείο του χωριού.
Ψαθοτόπι
Έχει ενδιαφέρον: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καλοσυντηρημένος ναός του Αγίου Βλάσιου με το επιβλητικό καμπαναριό στην είσοδό του.
Στο χωριό θα δείτε και την μικρή εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας.
Ψαθοτόπι
Τι να δοκιμάσουμε: Στην περιοχή θα βρείτε άφθονα τυροκομικά προϊόντα, τραχανά, τσάι του βουνού, παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και τσίπουρο.
Ψαθοτόπι

***  Καλλίκαρπος: Το μικρό χωριό, μέσα στο πράσινο, με τους 5 κατοίκους
Λίγο πριν το δάσος της Ελατιάς και 54 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας, βρίσκεται ένα από πιο μικρά και πιο γραφικά χωριά της περιοχής, ο Καλλίκαρπος.
Αν και δεν θα βρείτε να διανυκτερεύσετε εκεί, αξίζει να περάσετε τουλάχιστον για μια βόλτα, για να δείτε τον όμορφο οικισμό και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον.
Καλλίκαρπος
Μπορεί παλαιότερα να έμεναν πάνω από 400 κάτοικοι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ετών, τώρα μένουν μόλις 4 με 5 άτομα, τα οποία ασχολούνται με την κτηνοτροφία.
Η εικόνα από πολλά σημείου δείχνει εγκατάλειψη, αλλά δεν παύει να είναι όμορφη και νοσταλγική.
Καλλίκαρπος
Έχει ενδιαφέρον: Πολλά κτίρια στο χωριό παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα το ερειπωμένο σχολείο, στο οποίο εδώ και πολλά χρόνια δεν ακούγονται πια παιδικές φωνές.
Στο χωριό θα δείτε και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, σημείο αναφοράς όσων κατάγονται από τον Καλλίκαρπο.
Καλλίκαρπος
Τι να δοκιμάσουμε: Στα χωριά της Δράμας θα βρείτε εκλεκτά κρασιά, χειροποίητα αλλαντικά, όπως παστουρμά και καβουρμά, μαστιχάτο χαλβά, χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκά του κουταλιού.

***  Πάπαρι: Ο μικρός, «άγνωστος» παράδεισος της Αρκαδίας
Είναι γραφικό, έχει πλούσια βλάστηση, φιλόξενους κατοίκους και μοναδικά τοπικά προϊόντα. Το χωριό Πάπαρης ή Πάπαρι, που έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα στην επανάσταση του 1821, δίκαια γίνεται ο ιδανικός τόπος ηρεμίας και ξεκούρασης όλων όσοι το επισκέπτονται για πρώτη φορά.
Πάπαρης
Τα σπίτια είναι διώροφα, χτισμένα με πέτρα και με κόκκινες κεραμοσκεπές.
Πάπαρης
Χαρακτηριστικό του χωριού είναι η πλούσια βλάστηση, η πανέμορφη θέα και τα πολλά βοσκοτόπια.
Πάπαρης
Οι άνθρωποι του χωριού είναι φιλόξενοι, αγαπούν τα ήθη και τις παραδόσεις και όλοι συγκεντρώνονται στην πατρίδα τους κάθε χρόνο για τα πανηγύρια.
Πάπαρης
Έχει ενδιαφέρον: Στο όρος Τσεμπερού υπάρχουν τα ερείπια ενός φρουρίου. Είναι φτιαγμένο την περίοδο της Φραγκοκρατίας και οι ιστορικοί πιθανολογούν πως χρησιμοποιήθηκε και ως κατοικία του Φράγκου ιππότη.
Πάπαρης
Τι να δοκιμάσουμε: Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως η γραβιέρα με την πικάντικη γεύση, ζυμαρικά από φρέσκο γάλα και εξαιρετικές ποικιλίες κρασιού. Οι γυναίκες είναι ξακουστές υφάντρες, για αυτό και θα σας συνιστούσαμε να αγοράσετε υφαντά, κεντήματα αλλά και ξυλόγλυπτα.

***  Κερασιά: Ένα μικρό ησυχαστήριο δίπλα στα Καλάβρυτα
Κάποιες φορές στη διαδρομή για κάποιο δημοφιλή προορισμό όπως τα Καλάβρυτα στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί κανείς να εντοπίσει αυτά τα μικρά γραφικά χωριουδάκια, που είναι χτισμένα μέσα στο πράσινο και τις πηγές, που μοιάζουν με μικρούς επίγειους παράδεισους.
Κερασιά
Κάπως έτσι είναι και η Κερασιά Αροανίας. Ένα μικρό παραδοσιακό χωριό με λίγους κατοίκους, μακριά από την πολυκοσμία των πολυσύχναστων προορισμών με κατοίκους φιλόξενους και φυσικά μέσα ένα μαγευτικό καταπράσινο τοπίο.
Έχει ενδιαφέρον: Αν κάνετε έναν περίπατο μέσα στο χωριό θα δείτε τα μικρά σπιτάκια με τις κεραμοσκεπές και φυσικά την κεντρική εκκλησία του χωριού, του Αγίου Δημητρίου.
Κερασιά
Οι λάτρεις τους περιπάτου θα απολαύσουν μια υπέροχη βόλτα στο βουνό, αφού το χωριό είναι χτισμένο στα 800 μέτρα υψόμετρο στους πρόποδες του Κάκαβου.
Τι να δοκιμάσουμε: Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε εξαιρετικά τοπικά προϊόντα για όλα τα γούστα: Τυριά, χειροποίητα ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, μέλι και κρασί από ντόπιους οινοπαραγωγούς.
Κερασιά

*** Άνω Βροντού: Το γραφικό χωριό των Σερρών μέσα στο πράσινο
Στα 1060 μέτρα υψόμετρο, μέσα σε πυκνή βλάστηση, στις πλαγιές του Βροντούς, είναι χτισμένο ένα από τα πιο γραφικά χωριά των Σερρών, η Άνω Βροντού.
Αν κάνετε μια βόλτα στον πιο ορεινό οικισμός της Ανατολικής Μακεδονίας, θα θαυμάσετε τα περιποιημένα σπίτια των κατοίκων, τις εκκλησίες, τα μνημεία και φυσικά το μοναδικό φυσικό τοπίο.
Άνω Βροντού
Τα σπίτια είναι χαρακτηριστικά δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, καλοδιατηρημένα, διώροφα, με ξύλινα μπαλκόνια και στέγες.
Η βόλτα στη φύση θα σας προσφέρει ηρεμία, αφού θα περπατήσετε ανάμεσα σε θεόρατα δέντρα, ενώ θα βρείτε να φύονται εκεί πολλά είδη τσαγιού, αρωματικά βότανα και αγριολούλουδα.
Άνω Βροντού
Έχει ενδιαφέρον: Ο επισκέπτης με το που μπει στο χωριό θα δει τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Δημητρίου με το πέτρινο καμπαναριό και το περίτεχνα φτιαγμένο τέμπλο του. Είναι χτισμένος το 1835.
Σήμα κατατεθέν του χωριού η μεγάλη βρύση, με την μεγάλη άγρια λεύκα, που έχει χτιστεί το 1878 και είναι αδιαμφησβήτητα ένα από τα στολίδια του.
Άνω Βροντού
Άλλο ένα εντυπωσιακό κτίριο, είναι αυτό του σχολείου, που χτίστηκε το 1860.
Το χωριό είναι διάσημο σε όλη την Ελλάδα για τους καμπανοποιούς, αφού από αυτούς κατασκευάζονται καμπάνες που στολίζουν πολλά καμπαναριά εκκλησιών της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο.
Άνω Βροντού
Τι να δοκιμάσουμε: Στις ταβέρνες της περιοχής θα βρείτε εξαιρετικά πιάτα με λιμνίσια ψάρια, κυνήγι, πίτες και φρέσκα ντόπια κρέατα.
Must είναι για την ευρύτερη περιοχή των Σερρών ο ακανές, το τουλουμπάκι αλλά και τα αλλαντικά από βουβαλίσιο κρέας.

*** Αυλάκι Βάλτου: Ένα ήσυχο χωριό μέσα στο πράσινο
Πλούσια βλάστηση, βοσκοτόπια, χαμηλά πέτρινα σπίτια και ο Αχελώος. Αυτά είναι τα βασικά γνωρίσματα του χωριού που βρίσκεται χτισμένο εκεί που διασταυρώνονται οι νομοί Αιτωολοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Άρτας και Καρδίτσας.
Αυλάκι
Είναι χτισμένο σε 700 μέτρα υψόμετρο. Τα παλαιότερα κτίρια είναι πετρόχτιστα με κεραμοσκεπές και σε πολλά σημεία του θα βρείτε πετρόχτιστες βρύσες.
Αν κάνετε μια βόλτα στο χωριό θα δείτε πολλά βοσκοτόπια αλλά και θα χαλαρώσετε περπατώντας στα μονοπάτια ανάμεσα στα ψηλά δέντρα.
Αυλάκι
Έχει ενδιαφέρον: Σημείο αναφορά της περιοχής είναι το εντυπωσιακό λίθινο γεφύρι που άρχισε να χτίζεται το 1907 ώστε να επικοινωνούν τα χωριά μεταξύ τους χωρίς να χρειάζεται οι κάτοικοι να περνούν πια μέσα από το ποτάμι.
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, που χτίστηκε το 1905. Δίπλα του είναι χτισμένο το σχολείο του χωριού.
Στο χωριό θα δείτε επίσης την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου αλλά και του Αγίου Νικολάου.
Αυλάκι
Τι να δοκιμάσουμε: Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε τραχανά, αυγοτάραχο, λάδι, ελιές και εκλεκτές ποικιλίες κρασιού.
Αυλάκι

*** Ανάληψη: Ένα παραδοσιακό χωριό στους πρόποδες του Ελικώνα
Επτά χιλιόμετρα μακριά από τη Λειβαδιά και σε 350 μέτρα υψόμετρο είναι χτισμένο το μικρό χωριό Ανάληψη, που παλαιότερα ονομάζονταν Σούρπη.
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό χτισμένο μέσα στο πράσινο, με ολόλευκα σπιτάκια με κόκκινες στέγες.
Ανάληψη
Το τοπίο την άνοιξη είναι μαγευτικό, με όλα τα δέντρα και τα λουλούδια να μοσχοβολούν ενώ τον χειμώνα, όταν είναι χιονισμένο, θυμίζει ορεινό χωριό της Βόρειας Ελλάδας.
Ανάληψη
Έχει ενδιαφέρον: Στο χωριό εκτός από τον ναό της Αναλήψεως θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που ήταν και η πρώτη του χωριού αλλά και τον Άη Γιώργη που βρίσκεται στην Άνω Σούρπη.
Οι πηγές της Κρύας είναι ένα μαγευτικό σημείο με τρεχούμενα νερά.
Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το Μαντείο του Τροφωνίου αλλά και ο αρχαίος ναός του Βασιλέως Διός.
Ανάληψη
Τι να δοκιμάσουμε: Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε εξαιρετικά γαλακτοκομικά προϊόντα με την φέτα Παρνασσού και την Φορμαέλλα να έχουν την πρώτη θέση. Στα χωριά της Βοιωτίας θα βρείτε εκλεκτά κρεατικά, κρασιά, τσίπουρο και ελαιόλαδο.

*** Ροδιά Διακοπτού: Το παραθαλάσσιο χωριό μέσα στο πράσινο
Λίγες ώρες μακριά από την Αθήνα, 6 χιλιόμετρα έξω από το Διακοπτό, βρίσκεται η Ροδιά, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αχαΐας. Συνδυάζει την πλούσια και πυκνή βλάστηση από τη μία και τις πανέμορφες ακρογιαλιές από την άλλη.
Ροδιά
Οι παραλίες της Ροδιάς μαζεύουν το καλοκαίρι τους κατοίκους των γύρω περιοχών για να απολαύσουν το μπάνιο τους στα αμμουδερά ή τα βοτσαλωτά σημεία τους.
Στην πλατεία του χωριού έχει ταβέρνες και καφενεία για να απολαύσετε τον καφέ ή τα τοπικά εδέσματά, αλλά και παιδική χαρά για να παίζουν ανέμελα τα παιδιά.
Ροδιά
Έχει ενδιαφέρον: Στο Διακοπτό θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το Λαογραφικό, το Αρχαιολογικό και το Εκκλησιαστικό Μουσείο με σπάνια εκθέματα.
Οι δύο εκκλησίες της Ροδιάς είναι αυτές του Αγίου Νικολάου και της Μεταμορφώσεως, που κάθε φορά που γιορτάζουν οι κάτοικοι γλεντάνε στα παραδοσιακά πανηγύρια τους.
Ροδιά
Τι να δοκιμάσουμε: Στην περιοχή θα βρείτε ολόφρεσκα γαλακτοκομικά προιόντα, φέτα, κρασιά, μέλι και σπιτικά ζυμαρικά.

*** Καμενίτσα: Ένα παράδεισος στην ορεινή Γορτυνία
Το φυσικό τοπίο γύρω από την Καμενίτσα της Αρκαδίας είναι από εκείνα που συναντάς σπάνια στην Ελλάδα και σε αφήνουν άφωνο τόσο λόγω της πλούσιας βλάστησης όσο και λόγω των τρεχούμενων νερών αλλά και της αρχιτεκτονικής.
Καμενίτσα
Καθώς βλέπετε το χωριό από μακριά, διακρίνονται τα μικρά πετρόχτιστα σπιτάκια με τις σκεπές μέσα στα δέντρα.
Καμενίτσα
Αν κάνετε μια βόλτα μέσα στο χωριό θα δείτε και πολλές από τις πετρόχτιστες βρύσες που έφτιαξαν οι μάστορες τους χωριού.
Καμενίτσα
Έχει ενδιαφέρον: Στην είσοδο του χωριού υπάρχει ένα νεολιθικό σπήλαιο στο οποίο έχουν εντοπιστεί πολύ σημαντικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή.
Η πλατεία του χωριού είναι πολύ γραφική, με την εκκλησία, τα καφενεδάκια και τις ταβέρνες.
Καμενίτσα
Δυο ακόμα πανέμορφα σημεία στο χωριό είναι το φαράγγι του Μυλάωντα αλλά και η μικρή εκκλησία της Ανάληψης στο ύψωμα πάνω από το χωριό.
Καμενίτσα
Τι να δοκιμάσουμε: Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε χειροποίητα ζυμαρικά, μέλι, βότανα και αρωματικά φυτά, λάδι, κρασί, τσίπουρο και γλυκά του κουταλιού.

 ***  Πλαταριά: Η… «Μύκονος» της Θεσπρωτίας
Αν δει κανείς τις φωτογραφίες, είναι βέβαιος πως πρόκειται για όμορφα σημεία κάποιου κυκλαδίτικου νησιού. Γραφικά λιμανάκια, αμμουδερές παραλίες, ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα και ψαροταβέρνες. Αυτά βλέπει κανείς όμως στην Πλαταριά, το πιο όμορφο παραθαλάσσιο χωριό της Θεσπρωτίας.
Πλαταριά
Το χωριό είναι χτισμένο μέσα στον γραφικό κόλπο και τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μαρίνα σκαφών αναψυχής, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.
Πλαταριά
Έχει ενδιαφέρον: Μέσα στο χωριό θα βρείτε τις εκκλησίες του Αγίου Βασιλείου, των Ταξιαρχών με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες και της Αγίας Παρασκευής.
Στην ευρύτερη περιοχή αξίζει να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Γηρομερίου, τις Πηγές του Αχέρωντα και το Νεκρομαντείο.
Πλαταριά
Τι να δοκιμάσουμε: Πέρα από τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στην περιοχή θα βρείτε γλυκά του κουταλιού, γλυκά ταψιού, πίτες και τσίπουρο.

*** Ελατού: Το παραδοσιακό χωριό της Ναυπακτίας που είναι χτισμένο μέσα τα έλατα
Λίγο μετά το χωριό Τερψιθέα, ανεβαίνοντας ακόμη ψηλότερα στην περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας, μέσα στα έλατα είναι χτισμένο ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της περιοχής, η Ελατού.
Ελατού
Από την πρώτη κιόλας στιγμή το πρώτο που κάνει εντύπωση στους επισκέπτες είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και το φυσικό περιβάλλον: Απέραντες εκτάσεις με έλατα, βουνά, ποτάμια και ρεματιές.
Το χωριό και την ευρύτερη περιοχή είναι ιδανικό για περιηγήσεις στα μονοπάτια μέσα στο πράσινο.
Έχει ενδιαφέρον: Στην πλατεία του χωριού θα απολαύσετε τον καφέ σας και τα παραδοσιακά εδέσματα.
Ελατού
Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό βρίσκεται το γραφικό ξωκκλήσι του Αϊ Γιάννη αλλά και δυο μονές με πλούσια ιστορία: της Παναγιάς της Βαρνάκοβας και της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας.
Τι να δοκιμάσουμε: Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε εκλεκτικά κρεατικά και τυροκομικά προϊόντα, ενώ πρέπει να δοκιμάσετε τις σπιτικές χορτόπιτες και το κυνήγι.

***  Η Αράχωβα, μέσα από το φακό της Χριστίνας και της Κατερίνας
Χιονισμένη ή ηλιόλουστη, το χειμώνα ή το καλοκαίρι, η Αράχωβα θα είναι πάντα αυτό που λέμε η «κλασσική αξία» για ένα εγγυημένα καλό τριήμερο. Πλούσια βλάστηση, τουριστικές υποδομές, φιλόξενοι άνθρωποι και μοναδικές τοπικές νοστιμιές σε περιμένουν εκεί κάθε εποχή του χρόνου.
Αράχωβα
Αφού εμείς έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην Αράχωβα, αυτή τη φορά μας γράφουν για αυτήν η Χριστίνα και η Κατερίνα και μας περιγράφουν όλα όσα αγάπησαν εκεί.
Αράχωβα
Έχει ενδιαφέρον: Αυτό που τους έκανε εντύπωση, όπως μας γράφουν, είναι τα γραφικά σοκάκια, το γλυκό δέσιμο του παλιού και του σύγχρονου και φυσικά η παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Η Χριστίνα και η Κατερίνα μας προτείνουν να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και να μάθουμε ακόμα περισσότερα πράγματα για την ιστορία του.
Αράχωβα
Όσοι αγαπούν τα χειμερινά σπορ, δεν έχουν παρά να επισκεφθούν στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.
Τι να δοκιμάσουμε: Το ένα και μοναδικό τυρί- σήμα κατατεθέν της Αράχωβας, που δεν είναι άλλο από την Φορμαέλα.
Αράχωβα

*** Χελιδόνι: Ένα από τα παλαιότερα χωριά της Ηλείας
Σε 360 μέτρα υψόμετρο, είναι χτισμένο το Χελιδόνι, ένα από τα παλαιότερα και πιο μεγάλα χωριά της Ηλείας.
Είναι ένα ήσυχο χωριό, χωρίς δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες, ιδανικό για ένα Σαββατοκύριακο χαλάρωσης και ηρεμίας μέσα στη φύση.
Αρκετά από παλαιά σπίτια του χωριού που έχουν μείνει, δείχνουν και τον χαρακτήρα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Όλα είναι πλινθόκτιστα με πλίνθινες στέγες.
Χελιδόνι
Έχει ενδιαφέρον: Ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό έχουν βρεθεί μυκηναϊκοί τάφοι στον λόφο  Δαμαντάκου.
Σημείο αναφοράς του χωριού ο Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου με το εντυπωσιακό καμπαναριό.
Το χωριό σφίζει από ζωή όλες τις εποχές του χρόνου και φυσικά θα βρείτε ταβέρνες, μπαρ, ψητοπωλεία και παντοπωλεία για να δοκιμάσετε εκεί και πολλά από τα τοπικά προϊόντα.
Χελιδόνι
Τι να δοκιμάσουμε: Η ευρύτερη περιοχή φημίζεται για το λάδι της, τις ελιές και τις εκλεκτές ποικιλίες κρασιού.

***   Η Ιερά Μονή Σπηλιάς στα Άγραφα, σημείο περισυλλογής και προσευχής
 
Σκαφαλωμένη στα βουνά των Αγράφων, στην Πίνδο, λίγο έξω από το χωριό Κουμπουριανά, βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλαιωτίσσης.
Μονή Σπηλιάς
Πρόκειται για ένα μοναστήρι χτισμένο στα 1000 μέτρα μέσα στα έλατα και είναι αφιερωμένο στην Ζωοδόχο Πηγή. Μέσα στη Μονή φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας του Ευαγγελιστή Λουκά.
Μονή Σπηλιάς
Έχει ενδιαφέρον: Μέσα στο μοναστήρι υπάρχουν δύο ναοί. Ο ένας είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ο άλλος στην Ζωοδόχο Πηγή. Ο δεύτερος, που είναι και ο μεγαλύτερος, είναι χτισμένος το 1736 και όλοι θαυμάζουν το ξυλόγλυπτο τέμπλο του.
Μονή Σπηλιάς
Σύμφωνα με την παράδοση, οι αδελφοί Αθανάσιος και Παρθένιος που έφτιαξαν τη Μονή, βρήκαν τη θαυματουργή εικόνα μέσα στη σπηλιά, που βρίσκεται στα θεμέλια του μοναστηριού.
Μονή Σπηλιάς
Στη Μονή που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, φυλάσσονται μέχρι σήμερα τα ιερά λείψανα πολλών αγίων.
Μονή Σπηλιάς

***  Βένετο Πηλίου: Το ορεινό χωριό με τη θέα που κόβει την ανάσα
Σίγουρα δεν είναι από τα «διάσημα» χωριά του Πηλίου, αλλά να είστε σίγουροι πως είναι εξίσου όμορφο με τα άλλα, αλλά και με κάποια χαρακτηριστικά που δεν θα βρείτε εύκολα στην περιοχή.
Βένετο Πηλίου
Το Βένετο είναι ένα παραδοσιακό πηλιορείτικο χωριό χτισμένο μέσα σε πυκνό δάσος. Η θέα του στο Αιγαίο από κάθε σημείο του χωριού είναι πραγματικά μαγευτική! Αν κάνετε μια βόλτα στα λιθόστρωτα καλντερίμια θα δείτε πανέμορφα σπίτια με αξιοζήλευτους κήπους να είναι χτισμένα ανάμεσα σε πανύψηλα δέντρα.
Βένετο Πηλίου
Μπορεί να μην έχει τις παραλίες που έχουν τα άλλα χωριά στην περιοχή, αλλά το καλοκαίρι διοργανώνονται βαρκάδες στις επιβλητικές σπηλιές και τις απόκρημνες ακτές.
Βένετο Πηλίου
Έχει ενδιαφέρον: Στο χωριό αξίζει να δείτε την εκκλησία της Υπαπαντής, που όσοι την έχουν επισκεφτεί φεύγουν εντυπωσιασμένοι από το περίτεχνα φτιαγμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο, που όμοιό του σπάνια συναντάς στην Ελλάδα.
Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας και των μονοπατιών, αξίζει να περπατήσετε μέχρι τη Μονή Φλαμουρίου, που είναι χτισμένο μέσα σε ένα απέραντο δάσος με αγριοκαστανιές και βελανιδιές.
Τι να δοκιμάσουμε: Στα χωριά του Πηλίου ότι και να δοκιμάσετε θα σας αρέσει. Θα σας προτείνουμε να επιμείνετε στα κλασσικά προϊόντα: Γλυκά του κουταλιού, σπιτικές πίτες και φυσικά πάρτε μαζί σας παραδοσιακά πήλινα σκεύη και ξύλινα σκαλιστά αντικείμενα.

***  Θεοδώριανα: Ένα επίγειος παράδεισος στα Τζουμέρκα

Ογδόντα χιλιόμετρα από την Άρτα, στις πλαγιές των Τζουμέρκων είναι χτισμένο ένα από τα χωριά που κάθε γωνιά του μαγεύει τους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.
Θεοδώριανα
Τα Θεοδώριανα, με τα πέτρινα σπιτάκια, είναι χτισμένα σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο. Παντού υπάρχει πλούσια βλάστηση με πανύψηλα δέντρα, ποτάμια, καταρράκτες, λίμνες, που σου δίνουν την αίσθηση πως ανακάλυψες έναν μικρό επίγειο παράδεισο.
Στο χωριό υπάρχουν παλιοί νερόμυλοι, επιβλητικά γεφύρια και φυσικά πετρόχτιστες βρύσες που τρέχουν χειμώνα- καλοκαίρι γάργαρο δροσερό νερό.
Θεοδώριανα
Έχει ενδιαφέρον: Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος και η εκκλησία που έχει το όνομά του χτίστηκε το 1880.
Το μοναστήρι της Παναγίας είναι στο βόρειο τμήμα των Θεοδώριανων και κατασκευάστηκε το 1793. Είναι αφιερωμένο στη Γέννηση της Θεοτόκου.
Θεοδώριανα
Τα μονοπάτια θα σας οδηγήσουν σε μαγευτικά σημεία, όπως τα ποτάμια Μουζάκι και Άσπρη Γκούρα, το δάσος Σιαμαντά, το ρέμα του Παραδείσου και φυσικά του διάσημους καταρράκτες με τα νερά που πέφτουν από 25 μέτρα ύψος.
Θεοδώριανα
Τι να δοκιμάσουμε: Στις ταβέρνες του χωριού αλλά και τα καφενεία θα βρείτε άφθονο τσίπουρο με μεζέδες, παραδοσιακές πίτες, εκλεκτά κρεατικά και ολόφρεσκα λαχανικά.

***  Τριήμερο στο «μπαλκόνι» του Πηλίου
 Μπορεί να μην είναι από τα πολύ δημοφιλή χωριά του Πηλίου, σίγουρα όμως είναι από τα πιο όμορφα και τα πιο γραφικά.
Το Κεραμίδι είναι χτισμένο σε 300 μέτρα υψόμετρο και είναι σχεδόν 45 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Βόλου. Έχει μαγευτική θέα στο Αιγαίο και αν η ορατότητα το επιτρέπει μπορεί κανείς να δει μέχρι και την Χαλκιδική.
Κεραμίδι
Χαρακτηριστικό του είναι οι τρεις πλατείες, φτιαγμένες πιστά σύμφωνα την Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Η κεντρική ονομάζεται Αλωνάκι, και οι άλλες δύο είναι του Αγίου Γεωργίου και του σχολείου.
Κεραμίδι
Σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων βρίσκεται η παραλία Καμάρι που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός.
Κεραμίδι
Έχει ενδιαφέρον: Σε μια από τις πλατείες του χωριού θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Είναι χτισμένη το 1787 και είναι βασιλική με χαγιάτι.
Κεραμίδι
Έξω από το χωριό και συγκεκριμένα στον λόφο του Άι Γιάννη θα δείτε τα απομεινάρια του παλιού κάστρου.
Τι να δοκιμάσουμε: Όπως σε όλα τα χωριά του Πηλίου, έτσι κι εδώ θα βρείτε γευστικές πίτες, γλυκά του κουταλιού, θυμαρίσιο μέλι, βότανα και αρωματικά φυτά. Από τα καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης μην παραλείψετε να αγοράσετε πήλινες γάστρες και ξυλόγλυπτα, και από τους πλανόδιες πωλητές μια τουλάχιστον γαρδένια για να φέρετε λίγο από τον «αέρα» του Πηλίου στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας.

***   Νεραϊδοχώρι: Παραμυθένιες διακοπές σε ένα αλπικό τοπίο
 Το Νεραϊδοχώρι
Στ' Ασπροπόταμο της Πίνδου και σε απόσταση 50 χλμ. από τα Τρίκαλα πάνω στην Εθνική οδό Τρικάλων - Άρτας και στην τουριστική ζώνη του Κόζιακα, σε υψόμετρο 1137 μ. βρίσκεται το Νεραϊδοχώρι. Πρόκειται για το παλαιό Βετερνίκο ή Βετερνίκ ή Βετορνίκη. Το χωριό είναι χτισμένο ανάμεσα στα ψηλά βουνά Μαρώσα και Νεράιδα.
Η Ονομασία
Ώς κοινότητα Βετερνίκου αναγνωρίστηκε στις 29.8.1912 με Β.Δ. (ΦΕΚ Α 261/1912). Η κοινότητα Βετερνίκου μετονομάστηκε σε κοινότητα Νεραϊδοχωρίου με διάταγμα στις 17.7.1930 (ΦΕΚ Α 251/1930) απο τη βουνοκορφή της Νεράιδας και με Β.Δ στις 11.11.1959 προς τιμή των Χατζηπετραίων σε κοινότητα Χατζηπετρίου, μέχρι το 1978. Το 1979 το χωριό μετονομάστηκε σε κοινότητα Νεραϊδοχωρίου.
Το Όνομα "Βετερνίκ"
Ετοιμολογικά το όνομα "Βετερνίκ" παρουσιάζει δυσκολίες και απορίες. Η λέξη ¨Βετερνίκ¨ κατα τον Β. Στρελλό και Α. Χατζηγάκη είναι σλαβική ανεξήγητη απο το "Βετιέρ" που σημαίνει αέρας ή ανεμοχώρι, πιθανόν απο το Λατινικό Vertus (γεν. Veteris) που σημαίνει παλιός και το κουτσοσλάβικο "νικ" που σημαίνει μικρός δηλαδή παλιό και μικρό χωριό ίσως και από το κουτσοσλάβικο "μπαντε νικ" που σημαίνει μικρό οροπέδιο. Η λέξη ¨Βετερνίκ¨ κατ΄ άλλη εκδοχή είναι σύνθετη απο τη σλαβική "Βέτερ" που σημαίνει άνεμος, πνοή ανέμου και από την παραγωγική κατάληξη "νικ" - "νικο" που σημαίνει ουδείς, δηλαδή τόπος που δεν τον πιάνει ο άνεμος. Επίσης η σλαβική λέξη "Βετερνίκ" ή "Βετρονίκ" μεταφορικά σημαίνει ελαφρός άνεμος, νεραϊδοπαρμένος ή τόπος των αερικών. Στην έρευνα αυτή πιθανόν να στηρίζεται και η παράδοση που έδωσε το όνομα Νεραϊδοχώρι.
Το "Βετερνίκ" αναφέρεται ώς "Βετορνίκη" σε επιστολή την οποία απηύθυνε το 1711 ο διδάσκαλος του γένους Αναστάσιος Γόρδιος στον λογιώτατο Ιερομόναχο Χριστόφορο. Στους κληρικούς, πρόκριτους και λοιπους Χριστιανούς του "Βετερνίκου" και χωριών της Επαρχίας Στάγων αναφέρεται σιγίλλειον του Οικομενικού Πατριαρχίου Καλλινίκου του Ε' δια του οποίου απαγορεύεται στους ιερείς η ανάμειξη στα κοσμικά κατά το 1801 και 1805.
Η κτίση του χωριού δεν είναι γνωστή. Οι κάθοδοι των Σλάβων είναι δύο. Η πρώτη τον 6ο -7ο αιώνα και η δεύτερη τον 13ο-14ο αιώνα. Στον κώδικα 221/8α της μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων στις αρχές του 10ου αιώνα αναφέρεται το χωριό Περτούλι. Οπότε είναι πιθανόν και το Βετερνίκο να είναι κτισμένο μετά τη πρώτη κάθοδο των Σλάβων. Το χωριό κάηκε το 1823 από τους Τούρκους, όπου καταστράφηκε και το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου.
Το Όνομα "Νεραϊδοχώρι"
Η παράδοση αναφέρει οτι υπήρχαν κάποτε στο χωριό δυο πλούσια και όμορφα κορίτσια. Το ένα το έλεγαν Μαρία "Μάρω" και το άλλο Νεραϊδούλα. Κλέφτες πατήσανε στο χωριό γυρεύοντας να πάρουν αιχμάλωτες τις δυο κοπέλες. Μα εκείνες κατόρθωσαν να ξεφύγουν. Η μια ανέβηκε στην κορυφή του ενός βουνού και η άλλη στην κορυφή του άλλου. Όταν οι κλέφτες φύγανε τα κορίτσια δεν γυρίσανε στο χωριό. Είχαν χαθεί. Οι γέροι και οι γριές του χωριού λέγανε οτι πολλές φορές, τις φεγγαρόλουστες βραδυές βλέπανε τις σκιές τους και τις σκοτεινές νύχτες ακούγανε τις παραπονιάρικες φωνές τους. Από τότε τα βουνά ονομάστηκαν "Μαρόσα" και "Νεράιδα". Απ' την παράδοση αυτή το χωριό έλαβε το όνομα "Νεραιδοχώρι".
Αν και οι περισσότεροι επιλέγουν το διάσημο Περτούλι για χειμερινές αποδράσεις στην περιοχή, μόνο και μόνο οι φωτογραφίες από το Νεραϊδοχώρι θα σας κάνουν να προγραμματίσετε να το επισκεφτείτε άμεσα.
Νεραϊδοχώρι
Ανάμεσα σε ένα δάσος από έλατα και με θέα τις χιονισμένες κορφές των βουνών, είναι χτισμένο αυτό το γραφικό χωριό με τα μικρά σπίτια με τις κατακόκκινες στέγες.
Νεραϊδοχώρι
Η πλούσια βλάστηση σε συνδυασμό με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική δημιουργούν ένα παραμυθένιο τοπίο.
Νεραϊδοχώρι
Έχει ενδιαφέρον: Στην πλατεία του χωριού με το υπεραιωνόβιο πλατάνι και την πέτρινη βρύση με το κρυστάλλινο νερό, συναντιούνται μικροί και μεγάλοι όλες τις εποχές του χρόνου για να απολαύσουν το φαγητό ή τον καφέ τους.
Νεραϊδοχώρι
Ο ναός του Αγίου Νικολάου με τις ξύλινες κιονοστοιχίες είναι χτισμένος αρχικά το 1450 και το 1763 χτίστηκε η σημερινή εκκλησία.
Νεραϊδοχώρι
Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, με το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και την πέτρινη βρύση, είναι χτισμένα από το 1792, σύμφωνα με τους ιστορικούς.
Νεραϊδοχώρι
Μπορείτε να ανακαλύψετε την περιοχή περπατώντας στα μονοπάτια αλλά και κάνοντας ιππασία με άλογα.
Νεραϊδοχώρι
Τι να δοκιμάσουμε: Στις ταβέρνες του χωριού θα βρείτε εξαιρετικά πιάτα με αγριογούρουνο, ζαρκάδι, κυνήγι και φυσικά το παραδοσιακό σπετσοφάι.

~
1./~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , ~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html  2./~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-
3./ ~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-
4./ Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας , κεφάλαιο 4ο  ,  
     Μέρος 4ο Τέταρτο :https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7500111888172518932#allposts/postNum=0 .-
5.-/
Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας  :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-
6.-/ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τετάρτη  27/01/2016 , κεφάλαιο 6ο   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/27012016.html .-
7ον  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις , Τετάρτη  27 Ιανουαρίου  2016 , κεφάλαιο 7ο   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/27-2016.html .- ~
8ο  μέρος :
Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας :
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τετάρτη  03 Φεβρουαρίου  2016 , κεφάλαιο 8ο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/03-2016.html  .-
 9o  μέρος : Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας :
~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Παρασκευή  05  Φεβρουαρίου  2016 : 9ο μέρος -κεφάλαιο: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/02/05-2016.html .- 
8.~ 8ο  μέρος :Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας :
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τετάρτη  03 Φεβρουαρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/03-2016.html 
 9.~ 9ο μέρος  Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας :
    ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Παρασκευή  05  Φεβρουαρίου  2016 : 9ο μέρος –κεφάλαιο :                                                                                
10 ~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις
 
  Τρίτη  16 Φεβρουαρίου 2016 : 10ο κεφάλαιο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/16-2016.html .-
11.- ~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τρίτη 08  Μαρτίου  2016  : { Ενδέκατο 11ο  Κεφάλαιο -μέρος } : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/08-2016.html .-
12.- ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Παρασκευή 11  Μαρτίου  2016 , Δωδέκατο 12ο   Κεφάλαιο -μέρος }  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .- 
13 .-  ~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τετάρτη  30  Μαρτίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
14.-~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις 14ο Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/14-30-2016.html .-                                     
14.-

*** Δέκατο-τρίτο  13ο   Κεφάλαιο -μέρος }Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας : ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 } : Α/ .- Νομός Πέλλας  Β/.- Ν. Ημαθίας
Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρα ή Καϊμάκτσαλαν Ν. Πέλλας
Όρος Βόρρας ή Καϊμακσαλάν
Παραδοσιακός  οικισμός Παλαιού χωριού  Αγίου Αθανασίου ή Tσέγανη
Το  χωριό Νέος Άγιος Αθανάσιος
Λουτρά Πόζαρ Ν. Πέλλας
Το  χωριό Άρνισσα στη λίμνη Βεγορίτιδα
Το χωριό Λουτράκι -Πόζαρ
Το  χωριό Παναγίτσα Πέλλας
Το  χωριό Κερασιά Έδεσσας
 ΕΔΕΣΣΑ  Ν. Πέλλας 
 Η  Νάουσα Ν. Ημαθίας
Η  Αριδαία  Ν. Πέλλας
Χωριό ο Μεγαπλάτανος Ν. Πέλλας
Το  χωριό Όρμα
Τα Γιαννιτσά
Η  Αρχαί Πέλλα
~  {Δέκατο-τέταρτο 14ο   Κεφάλαιο -μέρος }Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας : ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016 } .:
Καλεσμένο Ευρυτανίας
Ασπρούλα  Κοζάνης
Λάνθι Ηλείας
Κωνωπίνα Αιτωλοακαρνανίας
Ψαθοτόπι Άρτας
Καλλίκαρπος Δράμας
Πάπαρι Αρκαδίας
Κερασιά  Καλαβρύτων
Άνω Βροντού Σερρών
Αυλάκι Βάλτου Αχελώου Αιτωλοακαρνανίας
Ανάληψη Ελικώνα
Ροδιά Διακοπτού
Καμενίτσα Γορτυνίας
Πλαταριά Θεσπρωτίας
Ελατού Ναυπακτίας
Η Αράχωβα Βοιωτίας
Χελιδόνι Ηλείας 
Ιερά Μονή Σπηλιάς Αγράφων
Βένετο Πηλίου
Θεοδώριανα Τζουμέρκα
Το  μπαλκόνι του Πηλίου 
Νεραϊδοχώρι  Πίνδου

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2016  :                                             
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  01  Μαρτίου  2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-01-2016.html  .-                                                                                                                                     
 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
~Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 02  Μαρτίου  2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-02-2016.html  .-           
~ Η εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τσικνο-Πέμπτη 03- Μαρτίου  2016
~  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-03-2016.html .-                                                                                                                                                          
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  04 Μαρτίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-04-2016.html .-                                                                                                                                           
~Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Παρασκευή 04 Μαρτίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-04-2016.html .-                                                  
 ~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  05 και 06 Μαρτίου  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr / .-                                                                                         
  ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Μαρτίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-05-2016.html .-                                                                                                                                       
 ~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Μαρτίου 2016:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-06-2016.html  .-                                                                                                                           
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 07 Μαρτίου  2016 :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-07-2016.html .-                                                                                                                         
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Μαρτίου 2016:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-08-2016.html .-                                                                                                                                                                                              
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Arfara News Τρίτη  08  Μαρτίου 2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-08-2016.html .-                 
 ~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τρίτη 08  Μαρτίου  2016  : { Ενδέκατο 11ο  Κεφάλαιο -μέρος } : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/08-2016.html .-                           
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  09 Μαρτίου 2016  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-09-2016.html .-                                                                                                                                           
 ~   Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  10 Μαρτίου  2016:  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-10-2016.html .-                                                                                                                                             
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 11 Μαρτίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-11-2016.html .-                                                                                                                                                 
~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016 , Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-                                   
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Παρασκευή 11  Μαρτίου  2016 , Δωδέκατο 12ο   Κεφάλαιο -μέρος }  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-                                      
 ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12  Μαρτίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-12-2016.html .-                                                                                                                       
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 12  και 13 Μαρτίου  2016  : 'Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις της  εβδομάδας σε μιά σελίδα !!!  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/03/12-13-2016.html .-                                                                                                                               
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 13  Μαρτίου 2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-13-2016.html .-       
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Arfara News , Κυριακή 13  Μαρτίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-13-2016.html .-                                                                                                                                              
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Καθαρή Δευτέρα 14  Μαρτίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-14-2016.html  .-                                                                                                                        
 ~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  15  Μαρτίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-15-2016.html .-                                                                                                                                    
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  16 Μαρτίου  2016 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-16-2016.html .-                                                                                                                                      
~   Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  17 Μαρτίου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-17-2016.html  .-                                                                                                                                   
~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Πέμπτη  17  Μαρτίου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-17-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 18  Μαρτίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-18-2016.html .-                                                          
 ~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Arfara News  Παρασκευή  18  Μαρτίου  2016 :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-18-2016.html .-                                                                                                                                    
 ~  Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  19  Μαρτίου  2016  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-19-2016.html .-     
 ~ Αθλητικό Σάββατο-κύριακο  19 , 20 και 21 Μαρτίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/03/19-20-21-2016.html .-                                                                                                                                        
Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 20  Μαρτίου  2016: http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-20-2016.html .-            
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 21 Μαρτίου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-21-2016.html .- 
~   Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  22 Μαρτίου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-22-2016.html .-

~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Arfara  News Τρίτη  22 Μαρτίου  2016   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-22-2016.html .-
~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Τετάρτη 23 Μαρτίου  2016   :    http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-23-2016.html .-   
~ ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-24-2016.html .-                                                                                                                                                
   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  25  Μαρτίου 2016   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-25-2016.html .-     
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σ/Κ 26  και 27  Μαρτίου  2016
:  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-26-27-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης 28  Μαρτίου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-28-2016.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 29  Μαρτίου  2016  :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-29-2016.html .-
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  26 και 27  Μαρτίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/03/26-27-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτης 30 Μαρτίου 2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-30-2016.html .-
~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις {Δέκατο-τρίτο  13ο     Κεφάλαιο -μέρος } Τετάρτη  30  Μαρτίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις 14ο Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/14-30-2016.html .- 
~

  ***  Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 

***     BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4600    Video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2875 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2875 video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.355 βίντεο   .-  
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4812 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 590 /    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.572   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
                 
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου