ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  21  Ιανουαρίου  2016  :
~


21 Ιανουαρίου
Πάντων των αγίων Μαρτύρων, «οίτινες εμαρτύρησαν από του χρόνου του Στεφάνου μέχρι της παρούσης ημέρας». Μαξίμου του ομολογητού (1) (†662), αναμορφωτού της εκκλησίας Ρωσίας. Μαξίμου του Γραικού. Ακύλα, Ευγενίου, Κανδίδου και Ουαλλεριανού. Αγνής(2) και Νεοφύτου (†303-305). Πατρόκλου. Ζωσίμου επισκόπου Συρακούσης και Νεοφύτου του προσμοναρίου, του εν Βατοπεδίω.
(1)Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 580 από πλούσιους και ευγενείς γονείς. Πραγματοποίησε λαμπρές θεολογικές, φιλολογικές και φιλοσοφικές σπουδές. Για τα πνευματικά αλλά και τα διοικητικά του χαρίσματα προσελήφθη αρχιγραμματέας του αυτοκράτορα Ηρακλείου. Παραιτήθηκε όμως γρήγορα για να υπερασπιστεί τις αλήθειες της πίστεώς του από την αίρεση των Μονοθελητών. Εκάρη μοναχός και άρχισε σκληρό και ανελέητο αγώνα κατά των αιρετικών. Στον αγώνα του αυτό συνάντησε πολλά εμπόδια, κυρίως από τον αυτοκράτορα Κώνστα, ο οποίος ήταν υπέρμαχος των Μονοθελητών και έφθασε στο σημείο να συγκαλέσει ψευδο-σύνοδο, η οποία καταδίκασε και αναθεμάτισε τον όσιο. Τέλος τον παρέδωσε στον έπαρχο της πόλης για να τιμωρηθεί. Μαστιγώθηκε και του έκοψαν τη γλώσσα και το δεξί του χέρι. Το ακρωτηριασμένο του σώμα άντεξε με θαυματουργικό τρόπο τρία χρόνια και ήταν η πιο εύγλωττη μαρτυρία της πίστεως και της αφοσιώσεώς του στο Θεό. Μετά από ολιγοήμερη ασθένεια άφησε τη μακάριά του ψυχή στον τόπο της εξορίας του το 662.
(2) Γεννήθηκε στη Ρώμη, από ευγενείς γονείς. Ως σκοπό της ζωής της έθεσε να φέρνει τις ψυχές στον δρόμο του Χριστού. Καταγγέλθηκε όμως σε κάποιον άρχοντα, ο οποίος την διέταξε ν’ αρνηθεί την πίστη της. Ο πανούργος άρχοντας για να σπιλώσει την τιμή της και να την κάμψει την έριξε σε κάποιο πορνείο. Όμως η αγία Αγνή, προσευχόμενη προκάλεσε σεισμό και οι γυναίκες του πορνείου την έβγαλαν έξω από αυτό. Για να ικανοποιήσει την μανία του ο άρχοντας την έριξε στη φωτιά και έτσι παρέδωσε τη ψυχή της με μαρτυρικό τρόπο.  ~ 
Σήμερα 21/01/2016 εορτάζουν:
Όσιος Μάξιμος ο Ομολογιτής, Άγιος Νεόφυτος ο Μάρτυρας, Αγία Αγνή, Άγιος Μάξιμος ο Γραικός
Όσιος Μάξιμος ο Ομολογιτής
Όσιος Άνθιμος ο Βαγιάνος ο εν ΧίωΗ εξομολόγησις είναι το δεύτερον βάπτισμα. Και καθώς γίνεται καθαρός ο άνθρωπος, όταν βαπτισθεί, έτσι και η καθαρά εξομολόγησις ξαναβαπτίζει την ψυχήν, η δε χείρ του πνευματικού, την οποία θέτει εις την κεφαλήν του, του μεταδίδει την θείαν χάριν, για να τον φωτίζη, να τον αγιάζη και να τον στηρίζη και να τον ενδυναμώνη.

~
Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας

Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας
 
Όσιοι Μακάριος ο Αιγύπτιος και Μακάριος ο Αλεξανδρεύς

Όσιοι Μακάριος ο Αιγύπτιος και Μακάριος ....
 
Άγιοι Αθανάσιος ο Μέγας και  Κύριλλος Πατριάρχες Αλεξανδρείας

Άγιοι Αθανάσιος ο Μέγας και Κύριλλος Πα....
 
Άγιος Αντώνιος ο Μέγας

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας
 
Προσκύνηση της Τιμίας Αλυσίδας του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου Πέτρου

Προσκύνηση της Τιμίας Αλυσίδας του Αγίου....
 
Όσιος Ιωάννης ο Καλυβίτης

Όσιος Ιωάννης ο Καλυβίτης
 
Όσιος Παύλος ο Θηβαίος

Όσιος Παύλος ο Θηβαίος
 
Αγία Νίνα Ισαπόστολος

Αγία Νίνα Ισαπόστολος
 
Άγιοι Έρμυλος και Στρατόνικος

Άγιοι Έρμυλος και Στρατόνικος
 
Αγία Τατιανή
~
Βιογραφία
Όσιος Μάξιμος ο ΟμολογιτήςΟ Όσιος Μάξιμος ο Ομολογιτής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 580 μ.Χ. από πλούσιους και ευγενείς γονείς. Πραγματοποίησε λαμπρές θεολογικές, φιλολογικές και φιλοσοφικές σπουδές. Για τα πνευματικά αλλά και τα διοικητικά του χαρίσματα προσλαμβάνεται ως αρχιγραμματέας του αυτοκράτορα Ηρακλείου. Παραιτήθηκε όμως γρήγορα για να υπερασπισθεί τις αλήθειες της πίστεώς του από την αίρεση των Μονοθελητών. Γίνεται μοναχός και αρχίζει ένα σκληρό και ανελέητο αγώνα κατά των αιρετικών. Στον αγώνα του αυτό συναντά πολλά εμπόδια, κυρίως από τον αυτοκράτορα Κώνστα, ο οποίος ήταν υπέρμαχος των Μονοθελητών και έφθασε στο σημείο να συγκαλέσει ψευδο-σύνοδο, η οποία καταδίκασε και αναθεμάτισε τον όσιο και τέλος τον παρέδωσε στον έπαρχο της πόλης για να τιμωρηθεί. Μαστιγώνεται και τέλος του κόβουν τη γλώσσα και το δεξί του χέρι. Το ακρωτηριασμένο του σώμα άντεξε με θαυματουργικό τρόπο τρία χρόνια στην υπηρεσία της υγείας της ψυχής και ήταν η πιο εύγλωττη μαρτυρία της πίστεως και της αφοσιώσεώς του στο Θεό. Μετά από ολιγοήμερη ασθένεια αφήνει τη μακάριά του ψυχή στον τόπο της εξορίας του (Λαζική του Πόντου, στο φρούριο Σχίμαρις) το 662 μ.Χ. Το τίμιο λείψανό του ενταφιάσθηκε στη μονή του Αγίου Αρσενίου, στη χώρα των Λαζών. Από τον τάφο του έβγαινε φως κάθε νύχτα και φώτιζε την περιοχή, γεγονός που πιστοποιούσε την αγιότητά του.
Σημείωση: Η Ανακομιδή και μετάθεση του Λειψάνου του Οσίου Μάξιμου του Ομολογητή εορτάζεται στις 13 Αυγούστου, ενώ η μνήμη του επαναλαμβάνεται στις 20 Σεπτεμβρίου.
Όσιος Μάξιμος ο ΟμολογιτήςἈπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ήχος γ'. Θείας πίστεως.
Θείου Πνεύματος, τη επομβρία, ρείθρα έβλυσας, τη Εκκλησία, υπερκοσμίων δογμάτων πανεύφημε, θεολόγων δε του Λόγου την κένωσιν, ομολογίας αγώσι διέλαμψας. Πάτερ Μάξιμε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθσι ημίν το μέγα έλεος.
~   21/01 Απολυτίκιο Αγ. Μαξίμου του Ομολογιτού - 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: http://youtu.be/M0JYtMrT8HI , 


***  ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ:ΣΕΙΣΜΟΣ στην Ευρώπη - Συμφωνία ΣΟΚ ΡΩΣΙΑΣ ~ ΕΛΛΑΔΑΣ!
Η.Π.Α…ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΜΕΝΟΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ
-ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΛΑΖΕΙ ΕΝΤΕΛΟΣ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ!
ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ(30 δις το χρονο-ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΑΖΕΙ ΣΑΡΩΤΙΚΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΥΠΕΡ ΜΑΣ-ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΝΑΜΕ ΣΕ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ-ΔΗΛ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΑ ΔΙΣ.ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΣΕ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΟΝΑΜΕ.
 
1ον ΔΙΝΟΥΜΕ ΝΑΥΣΤΑΥΘΜΟ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΣΚΥΡΟ,ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ (τρεις μπουκιές στην νότια σκυρο,στο μεγαλητερο φυσικο λιμανι της Ευρώπης, πχ δεν εχει αναγκη εμβαθύνσεως διότι λογο της φυσικής κατατομής του λιμένος χρησιμοποιητε σαν βαση υποβρυχίων) 
ΕΠΙΣΗΣ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΙΜΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΕΚΕΙ. 
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΡΩΣΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 10.000+ ΡΩΣΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ .ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ,ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ.ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΞΕΧΝΑΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΓΑΣΤΡΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΥΡΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ 
ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ( Κρητη – αιγαιο-ιονιο)με δογμα το 50%50% τα κερδη στην μεση…αλλα τα εξοδα και τεχνογνωσια τα αναλαμβανει εξολοκληρου η Ρωσια,με προβλεψη θεσεων εργασιας ανω των 70.000 σε πρωτη φαση με δυνατοτητα προβλεψης δεκαετιας 200.000 θεσεων πανελλαδικά. 
Αυτες οι πληροφοριες διαρεουν απο Ελληνικες πηγες οπως και ρωσικες του υπουργειου εξωτερικων της Ρωσιας. 
Η ΑΠΟΦΑΣΗ εχει ηδη συμφωνηθει και οι λεπτομεριες και ισως και η αναγκελια αυτης θα γινει με την επισκεψη του πρωθυπουργου και του καμενου στην μοσχα για την παρελαση και επετειου της νικης κατα του φασισμου.Επισης συμφωνηθικαν τεραστιες συμφωνιες στο τομεα τουρισμου,αγροτικων προιοντων,και στρατιωτικης βιομηχανίας 
Ακομα δοθηκαν ΣΤΟΙΧΕΙΑ απο την μυστικη υπηρεσιας της Ρωσιας, που δενουν χειροποδαρα με οπτιοακουστικο υλικο που οταν ανακοινωθει θα πανε φυλακη πρωθυπουργοι, υπουργοι ,δημοσιογραφοι,καναλαρχες,και θα εκτεθουν μεγαλες εξωτερικες ”συμαχικες”δυναμεις που ενω ηξεραν και ηταν εμπλεκομενοι σε αρκετα σκανδαλα, εκβιαζαν και ”κρατουσαν” κυβερνησεις απο τα αχαμνα,με στοχο ανταλαγματα που εχουν φερει την χωρα μας σε αυτην την αθλια θεση. 
Ειναι τετοια δε τα στοιχεια που αν γινουν γνωστα θα οδηγησει στην φυλακη αλλα και στην χλευη ατομα που ειναι ανακατεμενα οχι μονο σε οικονομικα σκανδαλα αλλα και σε διαφορες σεξουαλικες αποκλισεις οι οποιες ενεχουν και ποινικες ευθυνες ,δεν μπορω τωρα να ανακοινωσω ονοματα αν και γνωριζω…οταν θα σκασουν να ειστε σιγουροι πως προσωπα υποπτα αλλα και υπερανο υποψιας θα αλαξουν μια για παντα το Ελληνικο κοινωνικοπολιτικο status qvo ,απο τον σεισμο που θα ακολουθησει 
Εγκυροτατες πηγες και απο τα δυο υπουργεια λενε οτι οι ”συμμαχοι”της Ελλαδας σε ευρωπη και Ηπα θα τριβουν τα ματια τους απο αυτο που θα ανακοινωθει,που θα εχει σαν αποτελεσμα να κανει σταδιακα την ελλαδα απο ζητιανο της δυσης,σε γεωπολιτικο παικτη και οικονομικη δυναμη αναλογη της γεωπολιτικης θεσης της. 
\πηγη http://www.hellaspress-angel.blogspot.   .-

 ***  Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι δικηγόροι με καταλήψεις στο Δικαστικό Μέγαρο         
     
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων επιθυμεί το σύνολο των δικηγόρων της Καλαμάτας, όπως εκφράστηκε και στη χθεσινή γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, η οποία είχε ως μοναδικό θέμα το προσχέδιο του Ασφαλιστικού.
Οι δικηγόροι προσανατολίζονται σε συνέχιση της αποχής από τα καθήκοντά τους και την επόμενη εβδομάδα, κι αυτό θα αποφασισθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής.
Ωστόσο, οι δικηγόροι της Καλαμάτας αποφάσισαν ότι τη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου από τις 8.30 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι.
Κατά τη χθεσινή δε γενική συνέλευση, υπογράμμισαν ότι αυτές οι κινητοποιήσεις στην ουσία είναι προειδοποιητικές και πως ο ουσιαστικός αγώνας θα ξεκινήσει σε περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφισθεί στη Βουλή.
  Κλιμάκωση κινητοποιήσεων
Εξ αρχής οι δικηγόροι σημείωσαν ότι πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και να συμμετέχουν στην ενίσχυση των κινητοποιήσεων όλων των επαγγελματικών, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων της Μεσσηνίας κατά του Ασφαλιστικού.
Επίσης, θα συμμετάσχουν σήμερα το πρωί στην κοινή πορεία που θα γίνει προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή.
Τέλος, θα παραδοθεί διαμαρτυρία και στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη, η οποία είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και θα της ζητηθεί να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο.
Μιλώντας στους συναδέλφους του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, είπε ότι οι δικηγόροι είναι ένας κλάδος που έχει χτυπηθεί όσο λίγοι στα χρόνια των μνημονίων. Τους επιβλήθηκε ΦΠΑ 23% μέσα σε μια νύχτα, όπως είπε χαρακτηριστικά, τέλος επιτηδεύματος, το οποίο χαρακτήρισε παράνομο, καταργήθηκε το αφορολόγητο και επιβλήθηκε φόρος 26% από το πρώτο ευρώ.
«Το επαγγελματικό περιβάλλον, επηρεαζόμενο από το γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό, ολοένα και δυσκολεύει την επαγγελματική μας καθημερινότητα: μείωση του αριθμού των εντολέων και δυσκολία αποπληρωμής των αμοιβών, ενώ οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις φρόντιζαν παράλληλα να “ανοίγουν” το πιο ανοιχτό επάγγελμα του κόσμου, να καταργούν τις ελάχιστες αμοιβές, να συρρικνώνουν τη δικηγορική ύλη (π.χ. συμβόλαια) και να αυξάνουν το κόστος πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη (π.χ. παράβολα μήνυσης, παράβολα διοικητικών δικαστηρίων, δικαστικό ένσημο κλπ). Από τη μία, δηλαδή, μας μειώνουν τη δουλειά και, από την άλλη, μας βάζουν περισσότερους φόρους», σημείωσε ο κ. Μαργέλης.
  Επιπτώσεις
Αναφερόμενος στο προσχέδιο για το Ασφαλιστικό, τόνισε πως χαρακτηρίζεται από καταστρατήγηση βασικών αρχών και θεσμών της κοινωνικής ασφάλισης: «Διακατέχεται από μια ισοπεδωτική αντίληψη χωρίς επίγνωση της ισχύουσας πραγματικότητας, αλλά και των επιπτώσεων των προτεινόμενων αλλαγών. Δε συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη ή από οποιαδήποτε σχετική ειδική και επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση. Δεν επιλύει, αλλά αντίθετα δημιουργεί προβλήματα.
Ειδικότερα, το δικηγορικό σώμα οδηγείται κυριολεκτικά σε επαγγελματική και οικονομική εξόντωση. Η προτεινόμενη υπέρμετρη αύξηση των εισφορών σε ποσοστό 38,45% στο φορολογητέο εισόδημα, σε συνδυασμό με τις λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις του δικηγόρου, συνιστά εν τοις πράγμασι, δήμευση του εισοδήματος του».
Επίσης, τόνισε ότι η ψήφισή του θα επιφέρει τις ακόλουθες συνέπειες:
-Έξοδο από το επάγγελμα εκείνων που συμπληρώνουν τα συντάξιμα χρόνια, με συνέπεια τη μείωση των εισροών στο σύστημα και την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης
-Αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για την πλειονότητα των δικηγόρων
-Τεράστιες επιβαρύνσεις για τους δικηγόρους, οι οποίες πλήττουν ειδικά τους κάτω τη πενταετίας δικηγόρους, αλλά και όλους εκείνους που έχουν μέσο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***   Γ. Ράλλης: «Το ότι δε σταμάτησε στο μπλόκο o 33χρονος, δε σημαίνει ότι έπρεπε να πυροβολήσουν»         
      
-Ελεύθεροι με περιοριστικούς οι άλλοι δύο για την υπόθεση στα διόδια Βελιγοστής
   Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χθες το μεσημέρι με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα ο 55χρονος και ο 38χρονος που συνελήφθησαν την Κυριακή από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας μετά την καταδίωξη του 33χρονου στα διόδια της Βελιγοστής για μεταφορά ναρκωτικών.
Από την άλλη πλευρά, ο 33χρονος, που ούτε και χθες εμφανίσθηκε στις διωκτικές ή εισαγγελικές Αρχές, μέσω του δικηγόρου του, Γιώργου Ράλλη, ισχυρίζεται ότι δεν έκανε τίποτε άλλο από το να μη σταματήσει σε ένα μπλόκο της Αστυνομίας και ότι η ζωή του κινδύνεψε, καθώς οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του και γάζωσαν το αυτοκίνητό του. Μια εκδοχή εντελώς διαφορετική από αυτή με την οποία παραπέμπεται από την Αστυνομία ο 33χρονος και αφορά απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, αντίσταση κατά της αρχής και μεταφορά - διακίνηση ναρκωτικών.
  Με περιοριστικούς
Χθες απολογήθηκαν στην ανακρίτρια ο 55χρονος οδοντοτεχνίτης, που συνελήφθη από την Αστυνομία ως προπομπός του αυτοκινήτου του 33χρονου και αντιμετωπίζει την κατηγορία της απλής συνέργειας, και ο 38χρονος που ειδοποιήθηκε από τον 33χρονο μετά την καταδίωξη από την Αστυνομία και πήγε στην περιοχή του Λεονταρίου Αρκαδίας για να τον παραλάβει και κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία.
Αμφότεροι μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.
  Η εκδοχή του 33χρονου
Ο δικηγόρος του 33χρονου, Γ. Ράλλης, μεταφέροντας την επιθυμία του πελάτη του, είπε ότι σύντομα θα εμφανισθεί στις Αρχές. Επίσης, παρουσίασε φωτογραφίες του αυτοκινήτου του 33χρονου που εντοπίσθηκε από την Αστυνομία εγκαταλελειμμένο σε ένα στάβλο και με ξηλωμένες τις επενδύσεις του ταμπλό, δείχνοντας οπές που, όπως είπε, προέρχονται από τους πυροβολισμούς των αστυνομικών.
«Οι σφαίρες αυτές θα μπορούσαν να τον είχαν σκοτώσει. Το ότι δεν εξοστρακίσθηκε κάποια σφαίρα και δε σκοτώθηκαν άνθρωποι, είναι από τύχη. Το γεγονός ότι δε σταματήσαμε και το γεγονός ότι προσπαθήσαμε να διαφύγουμε, δε νομιμοποιεί τους αστυνομικούς να πυροβολούν και να κινδυνεύουν να μας σκοτώσουν και να σκοτωθούν μεταξύ τους».
Για την κατηγορία ότι μετέφερε ναρκωτικά, ο κ. Ράλλης είπε ότι οι αστυνομικοί δε βρήκαν τίποτα και πρόσθεσε: «Έπιασαν δύο άσχετους ανθρώπους. Για ποιον προπομπό μιλάμε, στα 500 μέτρα; Ο προπομπός είναι 5 λεπτά μπροστά, όχι 500 μέτρα».
Υπενθυμίζεται ότι η Δίωξη Ναρκωτικών είχε πληροφορίες ότι ο 33χρονος μετέφερε στη Μεσσηνία μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και γι’ αυτό του έστησαν ενέδρα στα διόδια της Βελιγοστής. Όταν ο 33χρονος αντιλήφθηκε τους αστυνομικούς, προσπάθησε να διαφύγει διαλύοντας με το αυτοκίνητό του τρία περιπολικά, ενώ οι αστυνομικοί πυροβόλησαν το όχημα προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν. Ωστόσο, αυτός κινήθηκε με το όχημά του εναντίον των αστυνομικών και διέφυγε. Όταν οι αστυνομικοί βρήκαν εγκαταλειμμένο το αυτοκίνητο, είχε ξηλωμένες επενδύσεις στο ταμπλό και μια κρύπτη στη θέση του ραδιοφώνου, ενώ εικάζουν πως εκεί είχε κρυμμένα τα ναρκωτικά που μετέφερε, τα οποία πήρε μαζί του φεύγοντας.     Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Χωρίς αντιπολίτευση το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο- Αποχώρησαν οι παρατάξεις          
     
Κανένας σεβασμός του θεσμού από την πλειοψηφία, που ψήφισε μόνη της το μοναδικό θέμα
Όλα περνούν μέσα από το σεβασμό των θεσμών και της αποστολής που ο καθένας αναλαμβάνει. Είτε ως κριτής είτε ως κρινόμενος. Για να αλλάξουν τα δεδομένα, για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των πολιτών το πολιτικό σύστημα, θα πρέπει πρωτίστως να σέβονται οι πολιτικοί τους πολίτες, τον εαυτό τους και πρωτίστως τους θεσμούς που υπηρετούν. Αλλά και οι πολίτες πρέπει να είναι πιο απαιτητικοί και περισσότερο ενεργοί στα κοινά. Δεν αρκεί μόνο να διαμαρτυρόμαστε.
Αυτά ως… εισαγωγικά για όσα συνέβησαν στη χθεσινή συνεδρίαση (;) το Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, που είχε ως θέμα την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2016.
Αφού ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, ανέγνωσε κατάλογο των έργων στα οποία αφορά η απόφαση, ο δήμαρχος εξήγησε την επείγουσα ανάγκη λήψης απόφασης, τονίζοντας πως οι Υπηρεσίες του Δήμου κατακλύζονται από εγκυκλίους, ορισμένες των οποίων κοινοποιήθηκαν μόλις τις τελευταίες ημέρες προερχόμενες από τα υπουργεία και πρέπει να τις ερμηνεύσουν και εφαρμόσουν, ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση εκτέλεσης έργων.
Τόνισε, ακόμη, πως «εάν δε γίνουν οι αναγκαίες μετατροπές, εάν δεν ενημερωθούν οι κωδικοί με την έναρξη της νέας χρονιάς, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι ετοιμάσαμε προϋπολογισμό μεταξύ των πρώτων Δήμων της χώρας».
Ο Π. Νίκας επισήμανε ακόμη πως «είναι κατεπείγον το θέμα, πρέπει να διατηρηθεί ο βηματισμός παραγωγής έργων, να πληρωθούν οι εργολάβοι».
Όμως, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποχώρησαν, δηλώνοντας πως συμφωνούν με τα έργα, αλλά διαμαρτύρονται διότι τα εισηγητικά του θέματος έγγραφα τους κοινοποιήθηκαν με καθυστέρηση, αφού μία ώρα πριν από τη συνεδρίαση δεν υπήρχε καμία εισήγηση για το θέμα της ημερήσιας διάταξης.
Επίσης, κατέθεσαν αίτημα αναβολής, δεδομένου ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση για το τι ακριβώς επρόκειτο να συζητηθεί και αποφασιστεί. Φυσικά η πλειοψηφία παρέμεινε, ψήφισε ομόφωνα και η συνεδρίαση έλαβε τέλος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει… Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***   Έκκληση για αίμα για τον 14χρονο Παναγιώτη         
      
Στο Ωνάσειο νοσηλεύεται ο 14χρονος Παναγιώτης από την Καλαμάτα  που σήμερα θα υποβληθεί σε εγχείρηση.  Γίνεται έκκληση για αίμα ομάδων Ο- και Β-.  Όσοι μπορούν να βοηθήσουν να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο: 6937328780 (κα Ευγενία)

***  Η Σαβίνα Γιαννάτου στην Καλαμάτα

Μουσική βραδιά με τη Σαβίνα Γιαννάτου διοργανώνουν για την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Κυριών Καλαμάτας. Η συναυλία θα δοθεί στο Πνευματικό Κέντρο στις 8.30 το βράδυ και τη Σαβίνα Γιαννάτου θα συνοδεύσει στο πιάνο η Ευγενία Καρλαύτη. «Θα έχουμε την εξαιρετική ευκαιρία να απολαύσουμε μουσική και τραγούδι από δύο διακεκριμένες καλλιτέχνιδες, τη Σαβίνα Γιαννάτου, που έχει αφήσει το δικό της ανεξίτηλο στίγμα στη μουσική ιστορία - όχι μόνο του τόπου μας - και έχει δεχτεί την αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου και την Ευγενία Καρλαύτη, που ασχολείται με το πιάνο από τα πέντε της χρόνια, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του “τζαζ κουαρτέτου” και έχει πάρει μέρος σε επιτυχημένες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις» σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ. - 

***  Οι Κρητικοί της Καλαμάτας κράτησαν το λόγο τους          
     
Τον Δεκέμβριο είχαμε γράψει για τους Κρητικούς φοιτητές που σπουδάζουν στην Καλαμάτα και έλεγαν τα κάλαντα στο κέντρο της πόλης, θέλοντας έτσι να μας μεταφέρουν την κρητική τους λεβεντιά, αλλά, κυρίως, για να συγκεντρώσουν χρήματα για ένα φιλανθρωπικό σκοπό.
Όπως μάθαμε, λοιπόν, τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν στο λογαριασμό του μικρού Μάνου Μαλλιωτάκη από το Χουδέτσι Ηρακλείου, που διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο, προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο Λονδίνο.
Μακάρι αντίστοιχες πράξεις αγάπης να βλέπαμε πιο συχνά από όλους!    Π.Μπ. 

***  Αλέξης Τσίπρας: Το 2016 η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα

«Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεόραση του Bloomberg, από το Νταβός. «Αν και πέρυσι ήταν μια χρονιά με προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη, πιστεύω ότι έχουμε πολλές ευκαιρίες μπροστά μας», είπε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι σε ένα κρίσιμο σημείο για να ανακάμψει. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των συνομιλιών για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. «Όσο γρηγορότερα έχουμε μια επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τόσο το καλύτερο θα είναι για την ανάκαμψη, και για την ευρωπαϊκή οικονομία ως σύνολο», τόνισε. Δήλωσε ακόμη πεπεισμένος ότι όλοι οι εταίροι θέλουν μια έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης επειδή, όπως ανέφερε, «μπορούν να καταλάβουν ότι ο χρόνος αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας». Με φόντο τη χθεσινή απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ ότι αποδέχεται τη βελτιωμένη προσφορά της Cosco για τον ΟΛΠ τόνισε τέλος ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται. naftemporiki.gr - 

***  Τσιρώνης: «Καμία λύση για τα απορρίμματα δεν είναι βιώσιμη, ερήμην δημάρχων και δημοτών»         
      
 
Με αφορμή την προχθεσινή σύσκεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο
 Χαμένοι στη… μετάφραση για τη διαχείριση των απορριμμάτων φαίνεται να είναι όλοι οι εμπλοκέμενοι, καθώς κανείς δεν ξέρει και δεν μπορεί να πει τι θα γίνει. Με την αναδιαπραγμάτευση να είναι σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και αναδόχου εταιρείας για το ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου, νέα στοιχεία δείχνουν να προκύπτουν, με την όλη κατάσταση να κινείται στα όρια του… αδιεξόδου.
Για τα αποτελέσματα της σύσκεψης σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και τα όσα προέκυψαν στη σύσκεψη στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, ο Δήμος Καλαμάτας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
1. Στη διαπραγμάτευση του υπουργείου με την ΤΕΡΝΑ θα μετάσχουν και εκπρόσωποι των Δήμων
2. Η κατεύθυνση των υπουργών εκπροσώπων της κυβέρνησης στις συζητήσεις με την ΤΕΡΝΑ είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος με αλλαγές στη συμφωνία, όπως δραστική μείωση του κόστους – τιμής ανά τόνο, ρυθμίσεις σε ζητήματα εγγυημένης ποσότητας, Πράσινο Ταμείο υπέρ των Δήμων κ.λπ.
3. Το υπουργείο έχει υπόψη του και άλλους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων, ιδιαίτερα σε κατεύθυνση μη ύπαρξης υπολείμματος
4. Οι Δήμοι, εντός των ημερών, πρέπει να στείλουν στο υπουργείο συγκεκριμένα στοιχεία που ζητήθηκαν, όπως ποσότητα σύμμεικτων απορριμμάτων, ποσότητα υπολείμματος για όσους Δήμους έχουν αρχίσει τη διαχείριση (στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι 5: Καλαμάτας, Ερμιονίδας, Ευρώτα, Βόρειας Κυνουρίας, Νότιας Κυνουρίας), ύπαρξη αδειοδοτημένων χώρων και άλλα τεχνικά στοιχεία
5. Άμεσα πρέπει να ψηφισθούν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης από τα Δημοτικά Συμβούλια και ο ΠΕΣΔΑ από τον ΦΟΔΣΑ
6. Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, ως υπέρτατη Αρχή για την ανακύκλωση, θα συνδράμει τους Δήμους σε όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν
7. Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2016 θα έχει εκδοθεί η πρόσκληση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για αγορά κάθε είδους αναγκαίων μηχανημάτων για την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, επίσης, ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι ευχής έργο θα ήταν να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ της εταιρείας αναδόχου του διαγωνισμού και του υπουργείου, στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, διότι ως έχουν οι όροι είναι αδύνατη η αποδοχή τους από τα Δημοτικά Συμβούλια, ιδιαίτερα όσον αφορά στην τιμή ανά τόνο, καθώς θα επέλθει μεγάλη αύξηση στα δημοτικά τέλη.
Ακόμη, ανέφερε όσα έχει κάνει ο Δήμος Καλαμάτας στην κατεύθυνση της διαχείρισης των απορριμμάτων με ανακύκλωση και κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος των σκουπιδιών, χωρίς ενίσχυση ούτε με ένα ευρώ από το κράτος.
Νωρίτερα σε δική του ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος τόνιζε: «Συνάντηση στο υπουργείο είχαν ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Τσιρώνης, με τους δημάρχους της Πελοποννήσου, σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρόποι ώστε να βρεθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση για το χρόνιο πρόβλημα των απορριμμάτων που ταλαιπωρεί την Πελοπόννησο.
Στη συζήτηση αποφασίστηκε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να συνταχθεί άμεσα ο νέος ΠΕΣΔΑ από το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) αλλά και να επισπευσθούν οι αδειοδοτήσεις των αναγκαίων υποδομών. Τέλος, υιοθετήθηκε η άποψη ότι στη λήψη των αποφάσεων σχετικά με τα έργα, θα πρέπει να έχουν συμμετοχή πια και οι δήμαρχοι».
Ο αν. υπουργός μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε σχετικά: «Ακούσαμε με ιδιαίτερη προσοχή τους δημάρχους για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Επαναλαμβάνουμε ότι η κυβέρνηση θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειές τους για οριστική λύση του προβλήματος. Και καμία λύση δε θα είναι βιώσιμη, ερήμην δημάρχων και δημοτών». Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Ογκώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο ασφαλιστικό (φωτογραφίες)         
      
 
 
Στο Σύνταγμα διαδηλώνουν το μεσημέρι της Πέμπτης μέλη των επιστημονικών φορέων, που αντιδρούν στις προωθούμενες διατάξεις για το ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συγκεντρωμένοι, που αρχικά έφτασαν από τα Προπύλαια στο υπουργείο Εργασίας, υπολογίζονται σε 6.000.
Κλειστές παραμένουν για τα οχήματα η άνοδος της Λ. Συγγρού από Αθ. Διάκου, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου από Αιόλου, η Αμαλίας και η Β. Σοφίας από Σέκερη.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι γιατροί, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που πραγματοποιούν τετράωρη στάση εργασίας έως τις 3 το μεσημέρι, για να δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο.
ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ προχώρησαν σε συγκέντρωση-συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Εργασίας, με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ. Για τη διευκόλυνση συμμετοχής στην κινητοποίηση, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ κήρυξαν δίωρες στάσεις εργασίας από 12-2 μμ ή από 2-4 μμ.
«Αγωνιζόμαστε για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης-Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΔΝΤ για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και παράλληλα διαδηλώνουμε για να εκφράσουμε την οργή μας για τον θάνατο, από εργατικό ατύχημα, του συναδέλφου μας Γιώργου Σταμέλου, εργαζόμενου στα πεντάμηνα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας» αναφέρει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
Στο μεταξύ, σε ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επί της Πανεπιστημίου, προχώρησαν το πρωί οι εργαζόμενοί του, με αιχμή το ασφαλιστικό.
Παράλληλα, συγκέντρωση στην είσοδο της ΓΑΔΑ στη Λ. Αλεξάνδρας πραγματοποίησε το πρωί ομάδα 30 αστυνομικών που καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τις υπερωρίες τους και πως τα οδοιπορικά τους τα πληρώνουν από την τσέπη τους.
Επίσης, ολιγόωρη συμβολική κατάληψη στο δικαστικό μέγαρο Σπάρτης έκαναν το πρωί οι δικηγόροι της πόλης, μετά την απόφαση που έλαβαν χθες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.    Newsroom ΔΟΛ

***  Άλλο ένα «τρομερό» παρκάρισμα          
     
Βραβείο παίρνουν ορισμένοι οδηγοί όταν βιάζονται και δε βρίσκουν χώρο στάθμευσης.
Όπως, προφανώς, ο συγκεκριμένος οδηγός στην οδό Ξενοφώντος, που «καβάλησε» όλο το πεζοδρόμιο. Βέβαια, δεν είναι ο μοναδικός, καθώς οι χώροι στάθμευσης είναι πολύ λίγοι σε σύγκριση με την επισκεψιμότητα που δέχεται η περιοχή, λόγω δικαστηρίων και υπηρεσιών, και με μια μικρή βόλτα θα εντοπίσεις πολλές παρανομίες.   Β.Β. 

***  Επισημάνσεις για προστασία ακτών στις Κιτριές          
     
Η μελέτη προστασίας ακτών μέχρι τις Κιτριές προβλέπει τη δημιουργία προβόλων για προστασία των ακτών από τα κύματα. Δεν προβλέπει αύξηση εμβαδού ακτών με την παραμονή των χωμάτων-μπαζών και ό,τι άλλου κουβαλήθηκε για την προσωρινή δημιουργία δρόμων απαραίτητων για την κυκλοφορία των εργατικών οχημάτων μεταφοράς υλικών για τους προβόλους.
Μπορεί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να φαντάζονται μπροστά από τις ιδιοκτησίες τους
τεράστιες παραλίες και να ονειρεύονται την αξιοποίησή τους, όμως το περιβαλλοντικό κόστος είναι τεράστιο, από λιμανάκια θα έχουμε πάρκινγκ αυτοκινήτων και ξαπλωστρών το καλοκαίρι και το χειμώνα θα πηγαίνουμε για άγρια χόρτα στην παραλία.
Οι αρμόδιοι πρέπει άμεσα να πράξουν τα δέοντα. Δηλαδή, όσο είναι ο εργολάβος εκεί και πριν πληρωθεί, πρέπει να απομακρύνει οτιδήποτε άχρηστο και οτιδήποτε αλλοιώνει το τοπίο.
Κωνσταντίνος   Σταθάτος 

***   Ο πρώτος σπόρος της χρονιάς στο «Αγρόκτημα Φοίφα»       
       
Τον πρώτο σπόρο της χρονιάς θα σπείρουν το προσεχές Σάββατο στο Αγρόκτημα Φοίφα από τις 11.00 το πρωί έως τη 1.30 μετά το μεσημέρι, όπως αναφέρει η ομάδα Re:think.
Ειδικότερα, θα σπείρουν εποχικά φυτά και θα επαναχρησιμοποιήσουν με δημιουργικό τρόπο διαφόρων ειδών δοχεία, για να τα μετατρέψουν σε ευφάνταστα φυτοδοχεία.  

***  Ημερίδα με τίτλο «Νέες προοπτικές για τη διδασκαλία της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»         
      
Το 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, με τη συνεργασία του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διοργανώνουν αυτό το Σάββατο (23/1) στις 5.00 μ.μ., στις εγκαταστάσεις του σχολείου, μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Νέες προοπτικές για τη διδασκαλία της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση-Αρχαιομετρία, Ιστορικοί Περίπατοι-Ιστορική Ενσυναίσθηση».
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σεμινάριο που απευθύνεται, κυρίως, σε εκπαιδευτικούς και θα συντονίσει η φιλόλογος Σταυρούλα Μαρινοπούλου.
Ο Νίκος Ζαχαριάς, αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα αναπτύξει το θέμα «Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τεχνολογία: Έρευνα, Συντήρηση και Ανάδειξη Αρχειακού Υλικού και Συλλογών».
Η Μαρία Θεοχάρη, διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας και καθηγήτρια στο 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας θα μιλήσει για τα «Μεσαιωνικά Μονοπάτια, Βυζαντινά και Χριστιανικά Ταξίδια στο νομό Μεσσηνίας», ενώ «Η ιστορική ενσυναίσθηση και η διδασκαλία της Ιστορίας» είναι το θέμα στο οποίο θ’ αναφερθεί ο τρίτος ομιλητής, Γιάννης Καρακατσιάνης, διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του ΕΚΠΑ και καθηγητής του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας. 

***  "It's all τζαζ to me"- Η πρώτη ανεξάρτητη μεσσηνιακή παραγωγή         
     
 
Με αφορμή το ετήσιο φεστιβάλ που γίνεται στην Καρδαμύλη
Το δεύτερο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ανοίγει σήμερα τις πόρτες του στην Καλαμάτα με το ντοκιμαντέρ "it's all τζαζ to me" των Νίκου Ξανθόπουλου (διευθυντής φωτογραφίας) και Κυριάκου Λιαράκου (σκηνοθεσία, μοντάζ). Πρόκειται για μια ανεξάρτητη μεσσηνιακή παραγωγή με αφορμή το Kardamili jazz festival που γίνεται κάθε χρόνο στην Καρδαμύλη του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Οι δύο κινηματογραφιστές καταγράφουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στην Καρδαμύλη κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του φεστιβάλ, καθώς επί μία εβδομάδα 40 και πλέον μουσικοί από τη Νορβηγία και άλλες χώρες συμμετέχουν σε αυτό με πάνω από 50 συναυλίες και jam sessions .
Περιλαμβάνει συνεντεύξεις από όλους σχεδόν τους εμπλεκόμενους σε αυτό και παρακολουθεί τον ιδιαίτερο τρόπο διεξαγωγής του, καθώς πρόκειται για ένα no ticket festival που στηρίζεται για την πραγμάτωσή του στην ανταλλαγή υπηρεσιών μεταξύ Νορβηγών και Ελλήνων και αποτυπώνει τη συνεισφορά του στην τοπική οικονομία.
Ακολουθεί τους Νορβηγούς πίσω στην πατρίδα τους και καταγράφει τις απόψεις τους για τη μουσική, το σύγχρονο τρόπο ζωής και την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές κουλτούρες.
Είναι ένα ταξίδι με όχημα τη μουσική ανάμεσα σε δύο χώρες και δύο λαούς, με καύσιμο τη χαρά της ζωής, την αλληλεγγύη ενός κόσμου που γι’ αυτόν δεν είναι τα πάντα λεφτά και εμπόριο. Ένα ντοκιμαντέρ για την επικοινωνία, μια σύντομη συνάντηση με την ουτοπία που είναι τόσο μακριά, τόσο κοντά.
Το "Θάρρος" είχε μια σύντομη συνομιλία με το σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, Κυριάκο Λιαράκο. Όπως σχολίασε, σκοπός της ταινίας είναι να αποδείξει ότι δράσεις εκτός δομών εξουσίας και γραφειοκρατίας μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά, αν υπάρχει διάθεση και μεράκι. Τα παραπάνω στοιχεία τα δημιουργεί και η μουσική από μόνη της, αφού έχει την ικανότητα να φέρνει τον κόσμο πολύ κοντά.
  Έναρξη με συναυλία τζαζ
Μετά το πέρας του ντοκιμαντέρ, θα ακολουθήσει συναυλία jazz με τους Νορβηγούς μουσικούς: Ann Helen Hjemli- φωνή, Johnny Lauritzen-σαξόφωνο και Rodrigo Villagra- κοντραμπάσο, με τους οποίους θα συμπράξει το σύνολο Jazz Steps του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.
Θα παίξουν οι: Μιχάλης Μπαστακός κιθάρα, Παναγιώτης Τζουμάκης κιθάρα, Γιάννης Δίσκος σαξόφωνο, Σωτήρης Παπαδέας τύμπανα.
Υπεύθυνος από πλευράς Δημοτικού Ωδείου είναι ο Σύλβιος Σύρρος.
Ο Σ. Γυφτάκης εξέφρασε τη χαρά του, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, για τη συμμετοχή του Δημοτικού Ωδείου στην τελετή έναρξης και τόνισε πως το Ωδείο είναι ανοικτό σε σύμπραξη με οποιονδήποτε φορέα θέλει να κάνει κάτι σημαντικό για την πόλη.
Το Φεστιβάλ γίνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με γνωστά νορβηγικά jazz clubs και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο και πραγματοποιείται, κυρίως, στην Καρδαμύλη, αλλά και σε άλλες περιοχές του Δήμου Δυτικής Μάνης.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
***  Ένα σχολικό βοήθημα γεμάτο Καλαμάτα και αγάπη για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα         
      
 
Το δικό τους επόμενο επαγγελματικό βήμα θέλησαν να κάνουν δύο νέοι φιλόλογοι, αφού συνέγραψαν ένα σχολικό βοήθημα με τίτλο «Εισαγωγή στη γνώση της Αρχαίας Ελληνικής για μαθητές Γυμνασίου».
Ένα βήμα «ριψοκίνδυνο», αφού είναι σπάνιο δύο νέοι πτυχιούχοι να τολμούν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και ειδικά την περίοδο της κρίσης και του τεράστιου ανταγωνισμού.
Συναντήσαμε τους δύο συγγραφείς, τον Κωνσταντίνο Κωστέα και τον Κωνσταντίνο Σίσσα, που υπήρξαν συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, και μας μίλησαν για το συγγραφικό τους πόνημα, αλλά και για τα μελλοντικά τους σχέδια:
  -Πείτε μας αρχικά για αυτό το σχολικό βοήθημα.
Η «Εισαγωγή στη γνώση της Αρχαίας Ελληνικής για μαθητές Γυμνασίου» γράφτηκε από εμάς, δύο νέους συγγραφείς και φιλολόγους (αποφοίτους της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Κωστέα Κωνσταντίνο και Σίσσα Κωνσταντίνο, και κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες του 2015 από τις εκδόσεις Ownbook.
Στην παρθενική μας κοινή συγγραφική απόπειρα εστιάζουμε στην εμπεριστατωμένη ανάλυση των κανόνων γραμματικής και συντακτικού που συναντάμε στα σχολικά εγχειρίδια και των τριών τάξεων του Γυμνασίου.
Για να καταστεί ουσιαστικότερη η εργασία μας, η διδαχθείσα στις σχολικές αίθουσες ύλη αναλύεται με πλήθος πινάκων υποδειγμάτων και κανόνων.
Στο τελευταίο τμήμα του βιβλίου συμπεριλαμβάνονται ασκήσεις που επιμελήθηκαν οι συντάκτες του πονήματος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις απαιτήσεις του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής.
  -Πώς αποφασίσατε να γράψετε αυτό το βοήθημα;
Η αποστροφή αρκετών μαθητών για το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής υπήρξε καταλυτική για τη συγγραφή του. Δε θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι πολλοί νέοι βλέπουν τα Αρχαία Ελληνικά ως «μια ξένη γλώσσα», η οποία δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη σύγχρονη πέρα ως πέρα τεχνοκρατική και, δυστυχώς, αντι-θεωρητική κοινωνία.
Στον αντίποδα αυτής της ισοπεδωτικής για την αρχαιογνωσία κρίσης επιθυμούμε να καταδείξουμε πως η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, στην προκειμένη περίπτωση η αττική διάλεκτος (γιατί μόνο αυτή διδάσκεται στις σχολικές αίθουσες, καθώς σ’ αυτήν στηρίχθηκαν σημαίνοντες συγγραφείς της κλασσικής Ελλάδας), είναι βάση της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και αστείρευτη πηγή των τεχνών και των επιστημών.
Ύστερα από γόνιμη συνδιαλλαγή, η ιδέα μας έγινε πράξη. Η συγγραφή του βιβλίου αποδείχθηκε μια πολυκύμαντη διαδικασία, ωστόσο η αγαστή συνεργασία των συντακτών βοήθησε να ξεπεραστούν διάφορα προσκόμματα που συναντήσαμε.
  -Πόσο εύκολο είναι να κερδίσει την αγορά με τον τεράστιο ανταγωνισμό που υπάρχει;
Όπως εύκολα συμπεράνατε και εσείς, η αγορά κατακλύζεται από πλήθος βοηθημάτων Αρχαίων Ελληνικών που απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου, εκ των οποίων κάποια φέρουν την υπογραφή καταξιωμένων φιλολόγων και εκδοτικών οίκων, με αξιοζήλευτη πορεία στο χώρο της εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κι αυτό το λέμε μετά λόγου γνώσεως, δε βλέπουμε τους άλλους συγγραφείς ανταγωνιστικά. Αναμφίβολα, όμως, ως νέοι συγγραφείς επιθυμούμε να αποτιμηθεί θετικά η παρθενική μας κοινή συγγραφική εργασία και να καταστεί η προσπάθειά μας επικουρική για τους μαθητές του Γυμνασίου, αλλά και τους φιλολόγους.
Αυτή τη στιγμή, μολονότι βρισκόμαστε στο πρώτο σκαλί, είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς έμπειροι και νέοι εκπαιδευτικοί, πρώην συμφοιτητές και κηδεμόνες μαθητών, θεωρούν το έργο μας χρηστικό και εύληπτο.
Επιπλέον, επειδή θεωρούν την εμπέδωση των κανόνων γραμματικής και συντακτικού καθοριστική για την επιτυχία στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, εξαίρουν την προσπάθειά μας και την προτείνουν ανεπιφύλακτα στους μαθητές.
Στα θετικά του βιβλίου προσμετράται και ο οικονομικός παράγοντας, καθώς οι οικογένειες των μαθητών του Γυμνασίου έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν έναντι ικανοποιητικού αντιτίμου (17 ευρώ) ένα σύγγραμμα που εξετάζει σύσσωμη την ύλη των τριών τάξεων του Γυμνασίου σε μία έκδοση, αποφεύγοντας τα περιττά έξοδα με την αγορά ξεχωριστού βοηθήματος για κάθε τάξη.
  -Πού μπορεί κάποιος να το βρει;
Το βιβλίο διατίθεται προς πώληση (υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής παραγγελίας) σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Πολιτεία, Πρωτοπορία, Ιανός, Πατάκης) και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Καλαμάτας και της Βέροιας.
Τις προσεχείς δε ημέρες, με πρωτοβουλία των εκδόσεων Ownbook (Θεμιστοκλέους 3 Αθήνα), θα γίνει διανομή και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
  -Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;
Οι στενοί δεσμοί φιλίας που οικοδομήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών μας στην Καλαμάτα και η δημιουργική μας αλληλεπίδραση κατά την εκπόνηση του πρώτου μας διδακτικού πονήματος ασφαλώς και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τη συνέχιση της συνεργασίας μας.
Στο βάθος του μυαλού μας υπάρχει η σκέψη της ενασχόλησής μας με τα Αρχαία Ελληνικά και την Ιστορία του Λυκείου.
Προς το παρόν, καταγινόμαστε με την προώθηση του πρώτου μας έργου.
Στόχος μας, όπως προείπαμε, είναι να αποτιμηθεί θετικά και να αγαπηθεί από τον έφηβο που ζητά έναν πολύτιμο συμπαραστάτη στην πρώτη του αναμέτρηση με τα Αρχαία Ελληνικά.
  Σύντομο βιογραφικό σημείωμα των συγγραφέων
O Κωνσταντίνος Κωστέας γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1990, κατοικεί στην Καλαμάτα και κατάγεται από τη Μεγάλη Μαντινεία Αβίας του Δήμου Δυτικής Μάνης. Είναι φιλόλογος, αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Καλαμάτα. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται στη μελέτη της Αρχαίας και Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, της Γλωσσολογίας, της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας. Ασχολείται με την ποίηση.
Ο Κωνσταντίνος Σίσσας γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1990 και κατοικεί μόνιμα στην πόλη της Βέροιας. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Εργάστηκε για δύο χρόνια εθελοντικά στη Βιβλιοθήκη της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, καθώς και στο Φροντιστήριο της Μητρόπολης της Βέροιας. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στα Αρχαία και Νέα Ελληνικά και την επιστήμη της Παιδαγωγικής.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Καλύτερος χορογράφος της χρονιάς στην Ιταλία ο Δημήτρης Παπαϊωάννου         
   
Το σημαντικό ιταλικό περιοδικό «Danza & Danza» ανακήρυξε τον Δημήτρη Παπαϊωάννου ως τον κορυφαίο χορογράφο της χρονιάς για το 2015. «Όλοι συμφωνούν για την καλλιτεχνική αξία του Δημήτρη Παπαϊωάννου –που επιτέλους αποκαλύφθηκε και στο ιταλικό κοινό: Είναι ένας καλλιτέχνης απολύτως ικανός να αφηγηθεί την ιστορία του δράματος σήμερα, με ένα οπτικό θέατρο που είναι μαγικό και μεγάλου εύρους», γράφει το περιοδικό αιτιολογώντας την επιλογή του.
Και συνεχίζει: «Είτε πρόκειται για το μαρτύριο του Σίσυφου (εμβληματικό των εργατών της σύγχρονης εποχής και της οικονομικής κρίσης στην παράσταση του “Still Life” που είδαμε στο Μιλάνο και στο Κάλιαρι), είτε για το δράμα ενός ανθρώπου που υπέστη ακρωτηριασμό και έσπασε σε κομμάτια από κάποιον που του ασκεί εξουσία (στο “Primal Matter” που είδαμε στο Τeatro Olimpico που είδαμε στη Βενετία), ο Δημήτρης Παπαϊωάννου μοιάζει να αντιλαμβάνεται τη σκηνή ως μια μεγάλη παλέτα όπου ο χρόνος επεκτείνεται και αποκτά σχήμα μέσα σε ένα σύμπαν ανθρωπίνων σωμάτων, ύλης και φωτός. Ενας ζωγράφος της σκηνής που – ακόμα περισσότερο από τον μέντορά του Ρόμπερτ Γουίλσον – επιτυγχάνει να παρουσιάσει μια διαυγή κατανόηση της σύγχρονης κοινωνίας, μεταξύ ηθικής και θνητότητας, μετατρέποντας την σε ένα θέατρο κίνησης, εσωτερικού, οραματικού, συναισθήματος, πλούσιου σε στοιχεία της ιστορίας και εικόνες της σημερινής ζωής».
Μετά την επιτυχημένη περιοδεία στην Ευρώπη (Παρίσι, Μιλάνο, Βενετία, Μπορντό, Στοκχόλμη) το 2015 ο Δημήτρης Παπαϊωάννου συνεχίζει την περιοδεία του – που συνεχώς μεγαλώνει με την προσθήκη νέων πόλεων- με τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα τη Χιλή ως πρώτο σταθμό (15-19 Iανουαρίου). Μέσα στο 2016 το Still Life θα ταξιδέψει μεταξύ άλλων σε Σάο Πάολο, Αμβέρσα, Βελιγράδι, Βιέννη, Λονδίνο, Λιόν, Μονπελιέ, Μπράγκα.
Στο Σαντιάγο της Χιλής όπου η παράσταση έκανε πρεμιέρα την περασμένη Παρασκευή, το Εl Mercurio  έγραψε: «Το Still Life είναι οπτική πίεση, μια εντυπωσιακή πράξη ομορφιάς, ζάλης και ερημιάς με μεγάλη συμβολική πυκνότητα. Είναι μια από τις τελευταίες δουλειές του Δημήτρη Παπαϊωάννου, ενός πειραματιστή της σκηνής που ξεκίνησε από τις εικαστικές τέχνες. Το Still Life ξετυλίγεται ως γραφιστικό ποίημα εν κινήσει, ή ως μια χορογραφία χωρής μουσική και χορό, δημιουργημένη με την γλώσσα των χειρονομιών. Και με αναφορές στον Καμί, τον Μπέκετ, τον Μαγκρίτ, τον Κάντορ.»
protagon.gr
 
 ***  Ανοίγει τις πύλες τους σήμερα το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτα

Για 12 ημέρες, από τις 20 έως τις 31 Ιανουαρίου, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας – Πελοποννήσου θα παρουσιάσει πλήθος ταινιών, πολλές από τις οποίες είναι φετινές ή περσινές, εστιάζοντας στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ, ενώ θα ενεργοποιήσει και σημαντική εκπαιδευτική ζώνη. Επίσης, θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες θα είναι σεμιναριακές, με τη συμμετοχή ξένων πανεπιστημιακών. Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Σε συνέντευξη Τύπου, χθες το μεσημέρι, ο Θανάσης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, εξέφρασε ικανοποίηση για τη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, τονίζοντας πως η πόλη θα είναι το επίκεντρο κατά τη διεξαγωγή του, καθώς σ' αυτήν θα προβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των ταινιών, ενώ εκδηλώσεις θα γίνουν στην Αμαλιάδα, στη Σκάλα Λακωνίας και στο Άργος. Υποστήριξη από το Δήμο Καλαμάτας Ο Δήμος Καλαμάτας υποστηρίζει τη διενέργεια του Φεστιβάλ, δεδομένου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε πίστωση 5.000 ευρώ για κάλυψη μέρους των εξόδων της διοργάνωσης, ενώ διαθέτει δωρεάν το αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», στην οδό Αριστομένους 95, για την προβολή των ταινιών. Ο κ. Ηλιόπουλος ευχαρίστησε τις κυρίες Κλεώνη Φλέσσα και Τζίνα Πετροπούλου, τις οποίες αποκάλεσε «ψυχή της διοργάνωσης», για τη συνεργασία, κάλεσε δε το κοινό να προσέλθει στην τελετή έναρξης, σήμερα και ώρα 20.00, στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Τριάντα ελληνικές παραγωγές Η σκηνοθέτις Κλεώνη Φλέσσα, αφού ευχαρίστησε το Δήμο Καλαμάτας για την υποστήριξη, επισήμανε ότι «ρίξαμε μεγάλο βάρος στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ», προσθέτοντας πως θα βρεθούν στην Καλαμάτα οι πανεπιστημιακοί και σκηνοθέτες Frode Storaas από τη Νορβηγία και Martin Gruber από τη Γερμανία και ο δημιουργός Hugo Mata από την Ισπανία, που θα παρουσιάσουν έργα τους και θα κάνουν σεμινάρια. Ορισμένα από τα σεμινάρια θα διεξαχθούν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, ο πρόεδρος του οποίου, αναπληρωτής καθηγητής, Νίκος Ζαχαριάς, εξέφρασε τη χαρά, του διότι το Πανεπιστήμιο φιλοξενεί δύο δράσεις του Φεστιβάλ. Τόνισε δε ότι τα αντικείμενα της Οπτικής Ανθρωπολογίας και της Πολιτισμικής Διαχείρισης διδάσκονται στη Σχολή της Καλαμάτας. Η κυρία Φλέσσα επεσήμανε πως το ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 30 ταινίες, φετινές και περσινές παραγωγές, ενώ το 25% των ταινιών είναι βραβευμένες σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Αφιέρωμα στον Γιώργο Κολόζη Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιασθεί αφιέρωμα στον αείμνηστο σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ Γιώργο Κολόζη, με την προβολή 5 ταινιών του, τις οποίες θα προλογίσει ο Γιάννης Κολόζης, γιος του, επίσης ντοκιμαντερίστας. Πολύ σημαντική είναι, επίσης, η εκπαιδευτική ζώνη, με πολλές ταινίες και πολλές συμμετοχές από σχολεία της Καλαμάτας και της περιοχής της. Θα διοργανωθεί δε σεμινάριο παραγωγής εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ από το σκηνοθέτη Νίκο Καλλαρά. Ακόμη, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου της Πέπης Ρηγοπούλου με τίτλο «Θάλαμος ανανήψεως», με εισηγητή το δημοσιογράφο Ηλία Μπιτσάνη, στην οποία θα μετάσχει μουσικά ο Γιώργος Παυλάκος. Τέλος, θα διοργανωθεί ημερίδα με θέμα «Τέχνη και ψυχολογία», που θα διεξαχθεί στη Μεσσήνη. - 

***  Γνωμικά και παροιμίες…         
        Διάβαζα σ’ ένα βιβλίο με τίτλο «Γνωμικά και παροιμίες», πως στη ζωή συναντά κανείς δύο κατηγορίες ανθρώπων. Εκείνους που πεθαίνουν με τις μπότες τους καλογυαλισμένες και τη ζωή τους γεμάτη θαυμαστικά κι εκείνους που πεθαίνουν με τις μπότες τους βρώμικες και τη ζωή τους γεμάτη ερωτηματικά.
Σκεφτόμουν ότι απαιτείται χάρισμα ιδιαίτερο για να αποφύγεις τους πρώτους, ενώ χρειάζονται, είναι αλήθεια, γερά αποθέματα ψυχής για να ανταμώσεις -έστω για λίγο- τους δεύτερους. Βλέπεις, δεν τους χαρακτηρίζει η γυαλάδα και η λαμπερή στιλπνότητα που κάνει τους ανθρώπους του σήμερα να γίνονται ορατοί ή μάλλον υπαρκτοί… επειδή, διαφορετικά αγνοούνται.
Οπότε, όπου θαμπάδα και σκόνη, είναι αυτή μια πρώτη ένδειξη. Όπου χαρμόσυνη μελαγχολία στο βλέμμα, μια δεύτερη. Όπου τσαλάκωμα συναισθημάτων, ατράνταχτη βεβαιότητα. Όπου ολοσχερώς διερρηγμένο κέλυφος εγωκεντρισμού, αποκαλυπτική συνάντηση.
Αντιθέτως, όπου γυαλισμένη στιλπνότητα, ειδοποιητήριο αποφυγής. Όπου βλέμμα ολόφρεσκου ιχθύος, σήμα κινδύνου. Όπου ατσαλάκωτη και αρυτίδωτη συναισθηματική επικάλυψη, να το βάζεις στα πόδια.
Βάζω με το νου μου πως αξιώθηκα να δω δυο-τρία ζευγάρια τέτοιες μπότες σκονισμένες. Οι αρχές τους πάντα μισερές, λειψές, εθελούσια ακρωτηριασμένες, λες και τους έφταιγε το ίδιο το «είναι» τους. Μα τα τέλη τους, απλήρωτα από το πρώτο σέντσι.
Τους είδα να δακρύζουνε και να γίνονται κομμάτια για ό,τι οι πολλοί θα ‘λέγαν «ένα τίποτα». Για ένα «έτσι». Για το «έτσι». Για το «γαμώτο» της χαλασμένης και αναμφιβόλως αναποτελεσματικής πυξίδας τους. Τους άκουσα να γελούνε τρανταχτά στις μικροαγωνίες της καθημερινότητας, σαρκάζοντας την επιτυχία και τους μετρητές των αποτελεσμάτων. Τους είδα να οικοδομούνε σε μια νύχτα ό,τι οι πολλοί θα χρειαζότανε βδομάδες. Χτίζαν δωμάτια σ’ ένα σπίτι που δεν περίμεναν πια κανέναν. Βεβαιωμένα, δεν περίμεναν κανέναν. Οικοδόμοι του «και όμως».
Ήταν καιροί που χαραμίστηκαν κι ύστερα ήρθαν κι άλλοι που αφήσανε τα όνειρα απλήρωτα. Ε και; Η μεγαλύτερη σκοτεινιά είναι πάντα τρανό σημάδι πως έρχεται ξημέρωμα, θα σου πουν. Κι όταν γύρω σου απλώνεται βουνό το σκοτάδι, είναι που είσαι εσύ το φως.
Τους είδα μια νύχτα στην άκρη της θάλασσας –και τότε βεβαιώθηκα- είχαν αφήσει παράμερα τις λερές τους μπότες και πλατσούριζαν στα ρηχά, μαζεύοντας τα σαπιόξυλα που τους ξέβραζε η θάλασσα.
Κρυφοκοίταξα στην κλειδαρότρυπα των ψυχών τους. Τα έκαναν σχεδίες και δραπέτευαν πέρα, κατ’ ευθείαν προς τη γραμμή του ορίζοντος. Τραγούδαγαν το λαμπρό θούριο τους «καλύτερα μιας ώρας ερωτηματικά, παρά σαράντα χρόνια χαζά θαυμαστικά». Μάζευαν τα σάπια ξύλα.
Τι να τα κάνουν; Κι όμως ναι, μάζευαν τα σαπιόξυλα, τα έκαναν σχεδίες και δραπέτευαν. Τους ζήλεψα, πέρα κατ’ ευθείαν προς τη γραμμή του ορίζοντος, πάνε να δώσουν ακόμη μια σπρωξιά στη γη, είπα.
Γι’ αυτό σου λέω, να τους αγαπάς και να πετάς τα παλιά σου έπιπλα στη θάλασσα…

***  Το ασφαλιστικό κεφαλοκλείδωμα         
    Το επόμενο διάστημα το φλέγον θέμα του ασφαλιστικού αναμένεται να απασχολήσει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε με τυμπανοκρουσίες ένα πακέτο προτάσεων στους δανειστές. Σημαντική μεταρρύθμιση το βάφτισε. Είναι προφανές ότι θα επιχειρήσει να περάσει ό,τι δεν τόλμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αν αυτό γίνει, θα οδηγήσει χωρίς αμφιβολία σε ασφαλιστικό μεσαίωνα. Φανταστείτε, δε, τι θα συμβεί, αν, όπως εκτιμάται, τα μέτρα που τελικά θα συμφωνηθούν, είναι χειρότερα από εκείνα που προτείνονται.
Τις προσεχείς ημέρες το σήριαλ της διαβούλευσης με τους θεσμούς θα έχει πολλά επεισόδια. Το σκηνικό των «σκληρών» συζητήσεων θα επαναληφθεί ξανά. Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ανυποχώρητα, υποτίθεται, και τα αποτελέσματα είναι απτά: ένα μνημόνιο χειρότερο από τα προηγούμενα και εφαρμογή της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, της πιο ανελέητης λιτότητας. Για μια ακόμη φορά, υιοθετώντας τις προτάσεις των δανειστών, θα παίξει το γνωστό επικοινωνιακό χαρτί, ότι, δήθεν, πάλεψε, αλλά οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης κ.λπ. κ.λπ… Θα επιχειρήσει να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα αποκρύπτοντας , όμως, μια μεγάλη αλήθεια, ότι δηλαδή το ασφαλιστικό προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του μνημονίου και του μεγάλου κεφαλαίου.
Αυτή, λοιπόν, η συμμόρφωση θα ισοπεδώσει ό, τι έχει μείνει όρθιο. Θα πλήξει το σύνολο των ασφαλισμένων και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη φτώχεια ευρύτατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, μεταξύ αυτών τους δασκάλους και τους καθηγητές. Ειδικότερα στο χώρο της εκπαίδευσης, λίγοι εντέλει «διασώζονται». Οι «τυχεροί» βρίσκονται στις κατηγορίες εκείνες που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως το τέλος του 2010 και μέχρι τη 18η/8/2015 είχαν συμπληρώσει 30 χρόνια προϋπηρεσίας και το 55ο έτος της ηλικίας τους, αν είχαν διοριστεί μέχρι 31/121982 ή 30 χρόνια συντάξιμα και το 60ό έτος, αν είχαν διοριστεί μετά την 1/1/1983 και μέχρι το 1992. Αν δεν υπάρχει μία από τις δύο προϋποθέσεις κατά την παραπάνω ημερομηνία, το νέο όριο ηλικίας αυξάνεται για τους λιγότερο «τυχερούς», σύμφωνα με δύο πίνακες που έδωσε το υπουργείο στη δημοσιότητα.
Είναι σημαντικό, πάντως, να τονιστεί ότι μετά την 1η/1/2022 δεν ισχύουν οι μεταβατικές διατάξεις και όλοι συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 67 ετών. Προσπαθώ να σκεφτώ πόσοι από τους μάχιμους εκπαιδευτικούς θα μπορούν ως τα 67 να εργάζονται. Αναρωτιέμαι ποιοι θα έχουν τις σωματικές δυνάμεις, την πνευματική διαύγεια και την ψυχική διάθεση να διδάσκουν και να στέκονται με αξιοπρέπεια στην τάξη, στα μάτια των μαθητών, των γονιών και της κοινωνίας.
Επιπλέον, αποτελεί μέγιστη υποκρισία της κυβέρνησης να δηλώνει ότι δε θα μειωθούν οι συντάξεις και ότι από το 2018 θα υπάρξουν μάλιστα αυξήσεις. Από 1/1/2016 όσοι συνταξιοδοτηθούν, θα πάρουν μειωμένη σύνταξη λόγω αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού, αλλά και οι παλαιοί συνταξιούχοι θα τις δουν σταδιακά να μειώνονται (όταν σταματήσει η καταβολή της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς το 2018) για να εξισωθούν με τις νέες συντάξεις και ας ισχυρίζεται η κυβέρνηση το αντίθετο. Για μια ακόμη φορά το τίμημα καλούνται να πληρώσουν και οι συνταξιούχοι, λες και αυτοί βούλιαξαν το ασφαλιστικό, λες και αυτοί ευθύνονται, γιατί τα αποθεματικά των ταμείων εξανεμίστηκαν στο χρηματιστηριακό τζόγο και αλλού.
Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να περάσει, όσο γίνεται πιο ανώδυνα, τη θύελλα του ασφαλιστικού. Η ψήφιση ή η ακύρωσή του αποτελεί κομβικό σημείο για τις εξελίξεις στη χώρα μας. Αν εφαρμοστεί, τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα. Αν όχι, μπορεί υπό προϋποθέσεις να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για λύσεις προς όφελος του λαού. Σήμερα χρειάζεται να σπάσει το κλίμα της αδιαφορίας, της ηττοπάθειας, της απογοήτευσης. Οι δυνάμεις της εργασίας, οι απόμαχοι και πλατιά στρώματα της κοινωνίας απαιτείται να αντιδράσουν άμεσα, συντονισμένα, δυναμικά για να μην περάσουν τα μέτρα. Η λογική της ανάθεσης πρέπει να ηττηθεί και να θριαμβεύσει το πνεύμα της συμμετοχής, της συνεργασίας, της κοινής δράσης, της ενότητας. Αυτήν τη μάχη δεν είναι δυνατόν να τη δώσουν λίγοι, σ’ αυτόν τον αγώνα κανείς δεν μπορεί να πάει μόνος του. Μια πλατιά λαϊκή πλειοψηφία μπορεί να ακυρώσει τα μέτρα, μπορεί να νικήσει. Αυτό, τουλάχιστον, διδάσκει η ιστορία του συνδικαλιστικού μας κινήματος.   Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη
Εκπαιδευτικού στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας και γραμματέως της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας

***  “Η θρησκευτική εορτή μπορεί να συνδυαστεί με πανηγύρι της πόλης και του πολιτισμού” Του Σταμάτη Μπεχράκη 
Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2016 παρουσιάσαμε τις απόψεις μας για το σχετικό θέμα, επικαιροποιώντας παλιότερη αυτοδιοικητική πρόταση του 2010. Ακούσαμε παρόμοιες τοποθετήσεις και από άλλους συναδέλφους διαφορετικών παρατάξεων. Στην προσπάθειά μας να συμβάλουμε στην καλύτερη δυνατή λύση του θέματος, καταθέτουμε τις θέσεις μας που αναπτύξαμε στη συνεδρίαση. -Ενημερώσαμε το Δ.Σ. ότι συμπολίτες μας συλλέγουν υπογραφές με σχετικό αίτημα. Επίσης, υπάρχει διάθεση, όχι μόνο να προστατευτούν οι επαγγελματίες της πόλης της Καλαμάτας με το διαφορετικό προτεινόμενο τρόπο διεξαγωγής του, αλλά και να δημιουργηθεί μια καλύτερη δυνατότητα για τον εμπορικό κόσμο. -Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπογραμμίσαμε εκ μέρους της παράταξης στην τοποθέτησή μας, ότι η συλλογική μνήμη για το πανηγύρι σε μεγάλο μέρος συμπολιτών μας αποτελεί πηγή νοσταλγίας και δρα ενισχυτικά για την επιθυμία της επαναφοράς του πανηγυριού, με νέους όρους, φυσικά, που πρέπει να τεθούν από το Δ.Σ. -Πιστεύουμε, μαζί με την ατμόσφαιρα θρησκευτικής κατάνυξης, την επιστροφή των Καλαματιανών για λίγες ημέρες στον τόπο τους και τη συμμετοχή επισκεπτών από διάφορες περιοχές της χώρας, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα περίοδο για τον εορτασμό. Αυτό το κλίμα κινδυνεύει, φυσικά, θα χαθεί με την κυριαρχία μιας ατελείωτης παραγκούπολης μικροπωλητών. -Η εβδομάδα «Άρτος, Οίνος, Έλαιον», που διεξάγεται το Μάιο, μπορεί να μετακινηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, με ταυτόχρονη αναβάθμισή της. -Προτείνουμε, λοιπόν, την αναμόρφωση της εμποροπανήγυρης της Υπαπαντής, ώστε να αποκτήσει χαρακτήρα συμβατό με τις επιδιώξεις μας για την πόλη του πολιτισμού, της υψηλής αισθητικής και ποιότητας ζωής. Στη διαμόρφωση της πρότασής μας λάβαμε υπόψη τις απόψεις και τις προτάσεις που έχουν κατά καιρούς δημοσιοποιήσει συλλογικοί φορείς και συμπολίτες μας.Η επικρατούσα κατάσταση Η μέχρι σήμερα μορφή της εμποροπανήγυρης της Υπαπαντής ήταν πανομοιότυπη με τα περισσότερα θρησκευτικά πανηγύρια, αλλά και τακτικά παζάρια ανά την Ελλάδα, όπου λίγο-πολύ και τα πωλούμενα είδη και οι πωλητές είναι οι ίδιοι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το παζάρι στην Αγία Τριάδα Καλαμάτας και το πανηγύρι της Μεσσήνης. Η εμποροπανήγυρη είχε τελείως παρεκκλίνει από το σκοπό της και απομακρυνθεί από τη θρησκευτική γιορτή. Κάθε άλλο παρά εξυπηρετούσε το στόχο της επιβίωσης της θρησκευτικής και πολιτιστικής παράδοσης. Επίσης, δε συμβάλλει στην προβολή της Καλαμάτας ως εναλλακτικού και ποιοτικού προορισμού για τους επισκέπτες. Στην πράξη εξελισσόταν κάθε χρόνο σε μια ευκαιρία εκποίησης κινέζικων και γενικά αλλοδαπών προϊόντων, καθώς και απομιμήσεων επώνυμων προϊόντων. Ο τρόπος κάλυψης του χώρου και ο τρόπος εγκατάστασης των αυτοσχέδιων παραγκών (φιάλες υγραερίου δίπλα σε κινητήρες παραγωγής ρεύματος, καλώδια στο έδαφος, υλικά εύφλεκτα πάνω στις παράγκες, έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας κ.ά.) δημιουργούσαν επικίνδυνες συνθήκες για την ασφάλεια των ίδιων των πλανόδιων, των επισκεπτών, αλλά και των περιοίκων. Γενικά η λειτουργία της εμποροπανήγυρης ακροβατούσε στα όρια της νομιμότητας. Ταυτόχρονα παρουσίαζε μια τριτοκοσμική εικόνα παραγκούπολης, που προφανώς δεν μπορεί να είναι ελκυστική για τον επισκέπτη, μια εικόνα που σε τελευταία ανάλυση προσβάλλει την εικόνα της πόλης μας. Η πρότασή μας Ως «Ανοικτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες» πιστεύουμε ότι η πόλη της Καλαμάτας πρέπει να διεκδικήσει να γίνει για τους επισκέπτες ένας προορισμός που θα προσφέρει υψηλή αισθητική, ποιότητα υπηρεσιών και πολιτισμό. Η εικόνα της εκτεταμένης παραγκούπολης που παρουσίαζε η πόλη στη γιορτή της Υπαπαντής είναι εντελώς ασύμβατη με μια τέτοια επιδίωξη. Οι προτάσεις μας για ένα νέο Κανονισμό της Εμποροπανήγυρης και γενικά για τη διοργάνωσή της έχουν ως εξής: -Η χωροθέτηση των εκδηλώσεων της εορτής θα πρέπει έμπρακτα να στοχεύει στην αξιοποίηση και ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου και της παλιάς Καλαμάτας (πλατείες 23ης Μαρτίου, Όθωνος, Αγ. Αποστόλων, Αγ. Νικολάου, Παπλωματάδικα, πεζόδρομοι κ.λπ.). -Δημιουργία πολλών μικρών καλαίσθητων εκθετηρίων – σημείων πώλησης σε πλατείες και πεζόδρομους που θα ενοικιάζουν συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, Μεσσήνιους παραγωγούς και τυποποιητές. Τα είδη προς πώληση θα πρέπει να περιορίζονται σε προϊόντα λαϊκής και θρησκευτικής τέχνης, ξυλόγλυπτα, παλαιά έπιπλα, σκεύη και βιβλία, παραδοσιακά μεσσηνιακά προϊόντα, προϊόντα πρώτης μεταποίησης μεσσηνιακών αγροτικών προϊόντων, προϊόντα χειροτεχνίας – οικοτεχνίας. -Προβολή και προώθηση τοπικών αγροτικών και άλλων προϊόντων από τους Μεσσήνιους τυποποιητές και τις οικοτεχνίες με εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, παρουσιάσεις προϊόντων, επισκέψεις σε λιοτρίβια, οινοποιεία, ποτοποιεία, παστελοποιεία και άλλες παραγωγικές ή τυποποιητικές μονάδες της περιοχής, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής, αλλά και να αγοράσουν προϊόντα από… την πηγή κ.λπ. -Το διήμερο της εορτής να καθιερωθεί ως περίοδος προσφορών των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης σε συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Συλλόγων Μεσσηνίας, του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας και άλλων επαγγελμάτων φορέων. -Ο Δήμος να εξασφαλίσει την οργάνωση παράλληλων πολιτιστικών, θρησκευτικών και άλλων εκδηλώσεων, με σκοπό την προσέλκυση θεματικού τουρισμού (θρησκευτικός, πολιτιστικός, σχολικός). Μπορεί να αξιοποιηθεί και να προβληθεί η πολιτιστική ερασιτεχνική δημιουργία από ολόκληρη τη Μεσσηνία. Επίσης, μπορεί να οργανώνεται έκθεση έργων αγιογραφίας των μαθητών και καθηγητών του αντίστοιχου τμήματος της Σχολής Εικαστικών της «ΦΑΡΙΣ». -Η εβδομάδα «Άρτος, Οίνος, Έλαιον» που διεξάγεται το Μάιο μπορεί να μετακινηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου με αναβάθμισή της. Ο σκοπός είναι η προβολή παραδοσιακών δραστηριοτήτων της Καλαμάτας (π.χ. μεταξουργία) ή παραδοσιακών επαγγελμάτων που έχουν εξαφανιστεί ή τελούν υπό εξαφάνιση (αμαξάς, αργαλειός-υφάντρες, βαρελάς, γανωματής, γλυκατζήδες, επιπλάς, καλαθάς, καρεκλάς, καπελού, καρβουνιάρης, κηροπλάστης, κουλουράς, κυτιοποιός, κωδωνοκρούστης, λατερνατζής, λουκουματζής, λούστρος, παλιατζής, παστελάς, σαμαρτζής, ταχυδακτυλουργός, φαρνατζής, φιστικάς, φωτογράφος, ψαθάς κ.ά.) με τη μορφή υπαίθριας έκθεσης φωτογραφίας στο Ιστορικό Κέντρο ή και ζωντανά, όπου αυτό είναι εφικτό, προκειμένου ο παραδοσιακός τεχνίτης να επιδεικνύει τον τρόπο δουλειάς του. -Πανελλήνια προβολή της εορτής και του πανηγυριού μέσω διαφημιστικής καμπάνιας σε συνεργασία με τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την προσέλκυση επισκεπτών. Φυσικά, οι προτάσεις μπορούν να εμπλουτιστούν έπειτα από μια δημόσια συζήτηση. Πιστεύουμε, όμως, ότι με την αλλαγή της μορφής του πανηγυριού σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση της θρησκευτικής παράδοσης, του ιστορικού παρελθόντος και της παραδοσιακής παραγωγής της πόλης και της περιοχής μας. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε την τοπική οικονομία και κοινωνία. Είμαστε βέβαιοι ότι η πόλη μας μπορεί να γίνει ελκυστική μόνο όταν οι παρεμβάσεις μας τη διαφοροποιούν και της προσδίδουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Του Σταμάτη Μπεχράκη Δημοτικού συμβούλου με την παράταξη «Ανοικτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες» - 

*** Βόμβα! Το Ισραήλ εναντίον της Τουρκίας! Πόλεμος...
kourd
~  Δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και την Ισραηλινή Υπουργός Δικαιοσύνης Ayelet saked.
Η υπουργός δήλωσε κατά την ομιλία της, στο ινστιτούτο  Σπουδών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, πως: «κάναμε έκκληση στην  διεθνή κοινότητα για την δημιουργία  κουρδικής κυβέρνησης, και ενός νέου κουρδικού κράτους ανάμεσα σε Τουρκία και Ιράν ».
Το Ισραήλ δηλαδή, ετοιμάζει την δημιουργία Κουρδικού ανεξάρτητου κράτους, για την αποδυνάμωση των εχθρών τους.
Το Ισραήλ πρέπει να «προωθήσει  συγκεκριμένα  μέτρα για να διορθωθεί η αδικία που γίνεται στους  Κούρδους στο μεγαλύτερο έθνος χωρίς κράτος», αναφέρουν τα τοπικά δημοσιεύματα.
Η υπουργός Ayelet πρόσθεσε: «ο κουρδικός λαός είναι ένας εταίρος για τον ισραηλινό λαό».
 «Κούρδοι και  Εβραίοι έχουν μια μακρά ιστορία. Έχουμε κοινά συμφέροντα στην προσπάθεια να σταματήσουμε το ισλαμικό κράτος , και οι Κούρδοι αγωνίζονται κατά του SIS με όλες τις δυνάμεις τους» συνέχισε.
Σχετικά με την ίδρυση του ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, ο πρώην κυβερνητικός σύμβουλος  Amos Yadlin, δήλωσε  «20 εκατομμύρια Κούρδοι   είναι οι μοναδική σοβαρή δύναμη που μπορεί να  νικήσει ολοκληρωτικά τον  ISIS. Οι Κούρδοι είναι οι μόνοι που αγωνίζονται εναντίον  των τζιχαντιστών τους οποίους θεωρούν  ως ύψιστη προτεραιότητα τους.»
Από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποστήριξε το 2014 την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν.

***  ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΆΓΚΥΡΑ! Ο Πούτιν βάζει S400 που στοχεύουν την Τουρκία
rosia
~  «Να ψήσει το ψάρι στα χείλη» των Τούρκων φαίνεται πως θέλει ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος έδωσε εντολή και κατέφθασαν, στην πόλη Καμισλί και όχι στην Homs, όπως αρχικά είχε πρόθεση, εκατό Ρώσοι τεχνικοί από την 154η Σμηναρχία κατασκευών .
Σκοπός τους η δημιουργία νέας βάσης στην πόλη, στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος .
«Η Ρωσία έστειλε στρατιώτες και μηχανικούς στο διεθνές αεροδρόμιο στο Καμισλί στη Συρία, δίπλα από τα σύνορα με την Τουρκία», αναφέρει συγκεκριμένα το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα .
Τοπικούς ακτιβιστές αναφέρουν ότι Ρώσοι στρατιώτες και μηχανικοί στάλθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμισλί, προκειμένου να επεκτείνουν τον αεροδιάδρομο, επιτρέποντας την προσγείωση των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών παντός τύπου .
Οι στόχοι
Η Μόσχα με αυτήν την κίνηση «μάτ», επιτυγχάνει δύο στόχους ταυτόχρονα.
Πρώτον θα χρησιμοποιεί ένα ακόμη αεροδρόμιο για να καλύψει τις ανάγκες των αεροπορικών επιχειρήσεων και δεύτερον «στριμώχνει» την Άκυρα στον τοίχο.
Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε σκέψη της Άγκυρας για «Ουδέτερες Ζώνες», πάνε περίπατο. Οποιαδήποτε , σκέψη, ή πράξη εισβολής εντός συριακού εδάφους με «πρόσχημα» τους Τουρκομάνους, θα σημάνει αμέσως για τα τουρκικά στρατεύματα εναέριο «όλεθρο» από τη ρωσική αεροπορία.
Επίσης οι Ρώσοι στη βάση αυτή θα τοποθετήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά μηχανήματα για την παρακολούθηση όλων των εντός τουρκικού εδάφους επικοινωνιών, ειδικά αυτών που αφορούν της νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι η πρώτη φορά που ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσονται στην περιοχή. Είχαν εντοπιστεί και παλαιότερα στην πόλη Καμισλί, η οποία ελέγχεται από το καθεστώς.

***  ΒΟΜΒΑ για τον Γεωργιάδη ! Σεισμός στη ΝΔ...
nead
~  Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Γεωργιάδη πολύ στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη να εμπλέκεται σε υπόθεση που αφορά κατηγορίες βιασμού ανηλίκων, προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας στο εξωτερικό.
Πρόκειται για πληροφορίες που έχουν πραγματικά προκαλέσει ποικίλα σχόλια και έχουν προκαλέσει μεγάλες αναταραχές στο εσωτερικό της παράταξης καθώς οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος χωρίς κανείς να γνωρίζει ακόμη το αν ευσταθούν ή όχι....

*** Αήθης Σόιμπλε σε Τσίπρα: "Είναι η εφαρμογή ανόητε..." (Βίντεο)
tssoi
~  Έφερε στα «μέτρα» του μια παλαιότερη φράση του Μπιλ Κλίντον, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζοντας κατά την ομιλία του « είναι η εφαρμογή, ανόητε», αντί για «είναι η οικονομία» όπως είχε αναέφερει κάποτε ο Κλίντον.
"Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη είναι να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη και αυτό ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που συνήφθησαν με δυσκολία. Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Είναι η εφαρμογή ανόητε" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
Στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, αναφέρθηκε σε χρηματοδότηση των κρατών με μεγάλη εισροή προσφύγων, ενώ συμφώνησε με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ότι είναι ντροπή για την Ευρώπη να γίνει ένα κάστρο που φυλάσσεται για να μην μπει κανένας μέσα.
Δείτε το Βίντεο εδώ.

***  Είδηση ΒΟΜΒΑ για τη Χ.Α...
mixalo
~  Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος τόνισε πως η έξοδος από το ευρώ είναι πλέον κάτι ακατόρθωτο και βάσει της υπάρχουσας κατάστασης της χώρας προτείνοντας ως λύση την σκληρή διαπραγμάτευση παραμένοντας στο μνημόνιο και τηρώντας το πρόγραμμα των δανειστών.
Δήλωση η οποία πραγματικά προκάλεσε ποικίλα σχόλια καθώς το κόμμα της Χρυσής Αυγής ήταν το μόνο που έκανε ισχυρή επίθεση στις εκάστοτε κυβερνήσεις κατά των μνημονιακών τους μεθοδεύσεων.

***  Βασίλης Λεβέντης: Ο σίριαλ κίλερ της πολιτικής ξαναχτυπά...
lev
~  Με το κατεστημένο τα έβαλε "επιφανειακά" ο σίριαλ κιλερ της πολιτικής Βασίλης Λεβέντης. Είπε χαρακτηριστικά με ποιούς Βιομηχάνους θα ...συνεργαστεί η κυβέρνηση.
-  «Ο κ. Παππάς είπε ότι 4 άδειες θα δώσει και οι άδειες οι οποίες συζητούνται στην "Ιερουσαλήμ" ότι θα δοθούν είναι ποιες; Μία στον κ.Βαρδινογιάννη, μία στον κ.Κυριακού, μία σε έναν Τούρκο, με τον οποίο όταν πήγε ο κ.Τσίπρας στην Τουρκία γνωρίστηκε καλά και μία στην Αγγελοπούλου. Δηλαδή πάνε κανάλια σαν τον ΣΚΑΪ, σαν τον Alpha, τέτοια κανάλια να τα κλείσουν. Το Μακεδονία, κλείνουν τέτοια κανάλια;
Το αίτημα της Ενωσης Κεντρώων είναι όσα κανάλια λειτουργούν 25-30 χρόνια να παραμείνουν σε λειτουργία, απλά να μπουν κανόνες λειτουργίας για πλουραλισμό για οικονομικό έλεγχο, για όλα αυτά. Ο διαγωνισμός να γίνει γιατί; Σε νέα κανάλια ίσως. Η Αγγελοπούλου που δεν έχει και θέλει να πάρει κανάλι μπορεί να αξίζει να παράσχει οικονομικά στοιχεία και δημοσιογραφικά στοιχεία τέτοια που να δικαιούται κι αυτή. Για νέους να γίνει διαγωνισμός, αλλά αν κάνουμε διαγωνισμό για όλους τότε θα γλιτώσουν τα χρέη οι παλαιοί. Ο,τι χρωστάει το Mega θα το γλιτώσει. Ο,τι χρωστάνε όλοι οι σταθμοί. Εκτός κι αν το κάνουν για συγχωροχάρτι. Με νέες άδειες και νέους φακέλους θα κατεβούνε, άρα συγχωρούνται οι αμαρτίες και τα χρέη των καναλιών. Δεν τα βάζει ο κ.Παππάς με τους καναλάρχες, πάει να τους σώσει από τα χρέη τους».

***  Είδηση βόμβα για τον Κ. Μητσοτάκη από τον καθηγητή του!
mttrs
~  Τα αμερικανικά πανεπιστήμια ασχολούνται με την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες και ύστερα από το «στόλισμα» του Harvard για την ομάδα του πρωθυπουργού, ακολούθησε το Stanford.
Συγκεκριμένα, Έλληνας καθηγητής που διδάσκει στο Stanford, έστειλε μια άκρως ειρωνική επιστολή στο αρχηγό της... Ν.Δ!
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή-φωτιά:
Αγαπητέ κύριε Μητσοτάκη, αγαπητέ Κυριάκο, ως παλιός συμμαθητής και ασήμαντος απλός πολίτης θέλω δημόσια να σας δώσω συγχαρητήρια και για την εκλογή στην ηγεσία της ΝΔ και γιατί πληροφορήθηκα ότι έχετε το καλύτερο βιογραφικό της χώρας. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν ανήκω σε κανένα κόμμα. Ίσως είμαι στενόμυαλος, αλλά φοβάμαι ότι όλα τα κόμματα βλάπτουν τη Συρία το ίδιο, όπως έγραφε και ο Καβάφης πολύ πριν η Ελλάδα γίνει Συρία.
Το ότι διαθέτετε ένα από τα καλύτερα βιογραφικά της χώρας έγινε αρχικά αντιληπτό στο πανελλήνιο σε προεκλογική συνέντευξή σας σε δημοφιλή τηλεπερσόνα. Ως κακομοίρης επιστήμονας πρέπει να αναγνωρίσω πως πλέον οι πιο πιστευτές πηγές επιστημονικών πληροφοριών είναι πρωτίστως οι τηλεπερσόνες και έπονται σε απόσταση αναπνοής τα παραθρησκευτικά και κοσμικά μέντιουμ. Μετά από αυτή την βιογραφική αποκάλυψη, επικρατήσατε απέναντι σε τρεις τιτάνες του δεξιού πνεύματος. Τώρα ηγείστε ενός κόμματος που, επειδή τιμά την αριστεία και εστιάζει στην παιδεία, έχει εξαποστείλει ως ευρωβουλευτή για να εκπολιτίσει την υπόλοιπη Ευρώπη σε θέματα πολιτισμού και παιδείας τον γίγαντα ποδοσφαιριστή Ζαγοράκη. Τρέμω να αναφέρω τα ονόματα δεκάδων άλλων φωστήρων του κόμματος που έχουν εξαθλιώσει σεμνά και ταπεινά την Ελλάδα επί έτη πολλά. Για να είστε αρχηγός πλέον όλων αυτών, πρέπει να διαθέτετε όχι απλώς ένα από τα καλύτερα, αλλά το καλύτερο βιογραφικό της χώρας – και πάλι λίγο είναι ίσως για να τα βγάλετε πέρα.
Δεν αστειεύομαι- ή, ορθότερα, δεν αστειεύομαι μόνο. Γνωρίζω ότι έχετε σπουδάσει σε εξαιρετικά πανεπιστήμια. Τα ίδια προσόντα (άριστα σε πτυχίο και μεταπτυχιακά σε εξαιρετικά πανεπιστήμια) έχει και μια κοπέλα που προσλάβαμε πέρυσι σαν βοηθό γραμματέα της γραμματέως σε ένα τμήμα που διευθύνω στο Στάνφορντ. Δεν κάνω αυτή τη σύγκριση για να τη μειώσω, η κοπέλα είναι ικανότατη και πανέξυπνη. Απλώς δεν ξεκινάνε όλα τα παιδιά την καριέρα τους από διευθυντής τραπεζικού ομίλου και πάνω.
Γνωρίζετε βέβαια ότι από ακαδημαϊκή άποψη υπάρχουν πάνω από 200 χιλιάδες Έλληνες με μεγαλύτερη απήχηση από εσάς στην επιστημονική βιβλιογραφία, κυρίως νεότεροι, και πολλοί από αυτούς άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι σε πράγματα άσχετα με την επιστήμη τους. Γνωρίζετε επίσης ότι από επαγγελματική άποψη υπάρχουν ακόμα περισσότεροι Έλληνες με άριστες περγαμηνές και μεγαλύτερη εργασιακή εμπειρία από εσάς που όμως είναι άνεργοι ή απελπιστικά χαμηλόμισθοι. Απλώς εσείς τα καταφέρατε και πήγατε μπροστά, και εύγε. Αυτοί ακόμα δυστυχώς ψάχνονται – ελπίζοντας να μη χρειαστεί να ψάχνουν και σκουπιδοντενεκέδες. Σας παρακαλώ, όσο ψηλά κι αν φτάσει το άστρο σας, μην ξεχάσετε όλους αυτούς τους αποτυχημένους που ίσως τελικά θα έπρεπε να έχουν καλύτερη τύχη, αν υπήρχε στοιχειώδης ισοπολιτεία και αξιοκρατία.
Άκουσα την ομιλία στην κοινουβουλευτική ομάδα του κόμματός σας. Γενικά τα είπατε πολύ ωραία, είστε ικανός ρήτορας. Στρωτός λόγος και αρκετά λογικά ή έστω λογικοφανή επιχειρήματα. Ειδικά όταν είπατε ότι τιμάτε την αριστεία, κόντεψα να λιποθυμήσω απ’ τη χαρά μου. Όμως γρήγορα συνήλθα, ενθυμούμενος ότι οι κομματικοί σας σύντροφοι κατέχουν εξίσου πολλά από τα πανελλήνια ρεκόρ αναξιοκρατίας και μετριοκρατίας όσο και οι κομματικοί σας αντίπαλοι – με βάση την προσωπική μου εμπειρία από τον ελληνικό πανεπιστημιακό χώρο. Επίσης σας χειροκροτήσανε μεν οι από κάτω, αλλά αυτοί οι καλοί καγαθοί άνθρωποι στα έδρανα δεν μου φάνηκαν και πολύ χαρούμενοι με τη ζωή τους. Πολλές κατεβασμένες φάτσες και πολλή βλεφαρόπτωση με κροκοδειλίσιο βλέμμα διαπίστωσα. Πολλοί βήχανε, και δεν έφταιγε μόνο η χειμερινή έξαρση ιώσεων για τα συγκοπτικά βηχαλάκια.
Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι, όταν είπατε ότι η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα και η πολιτική θα το λύσει.
Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείτε. Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ένα: ότι διέθετε και συνεχίζει να διαθέτει τέλειους πολιτικούς. Απλώς δε διαθέτει τίποτε άλλο. Οι πολιτικοί της είναι τόσο τέλειοι και καταλαμβάνουν τόσο χώρο στο κοινωνικό γίγνεσθαι που δεν αφήνουν τίποτε άλλο να ανθίσει. Αν ο τέλειος πολιτικός ορίζεται ως αυτός που μπορεί να πείθει, ο λαός μας παράγει αστείρευτα ταλέντα. Τετριμμένα γνωστό παράδειγμα: χαρισματικός ασύλληπτος ιδεοληπτικός καταστρέφει με εντατικούς ρυθμούς την Ελλάδα επί επτά μήνες, καταπατά ασύστολα όλα όσα είχε υποσχεθεί, δίνει ρεσιτάλ διαχειριστικής ανικανότητας. Έστω κι έναν Έλληνα (πέρα από τα ξαδελφάκια του) να έπειθε να τον ξαναψηφίσει, θα του έβγαζα το καπέλο για μεγαλοφυία στην τέχνη της πειθούς. Κι όμως έπεισε κάπου 2 εκατομμύρια και ξαναεκλέχτηκε πρωθυπουργός. Η απατεωνιά μαγικά μεταμορφώνεται σε χάρισμα.
Άλλο λαμπρό παράδειγμα: αρρενωπό μοντέλο που λανσάρει κομμώσεις γουλί, παρδαλά πουκάμισα και σακάκια με κόκκινη ρίγα πείθει εκατομμύρια Έλληνες και ακόμα περισσότερους ξένους ότι είναι διαπρεπής οικονομολόγος, χωρίς να έχει δημοσιεύσει ποτέ έστω και μια επιστημονική δημοσίευση σε ένα από τα 30 καλύτερα περιοδικά οικονομικών επιστημών. Τον αναφέρω γιατί αυτός ήταν ο προηγούμενος κάτοχος του τίτλου του καλύτερου βιογραφικού της χώρας στα τοπικά καλλιστεία μετριότητας.
Θέλετε κι άλλα παραδείγματα; Δημοσιογράφος που χρειάζεται διερμηνέα για να συνεννοηθεί με αγγλόφωνους επενδυτές ηγείται απτόητος κόμματος που πείθει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ότι εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Άλλη αρχηγός κόμματος, συνταξιούχος από τα σαράντα κάτι, πείθει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ότι στοχεύει στην παραγωγική ανάπτυξη. Άλλος καλός κύριος πείθει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ότι ο Στάλιν ζει. Άλλοι πείθουν τόσους ή και περισσότερους για ακόμα πιο απίθανα πράγματα.
Σίγουρα έχουμε τέλειους πολιτικούς, να το χωνέψουμε αυτό. Μπορούμε όμως να έχουμε και τίποτε άλλο; Υπάρχει κάποια πιθανότητα να αφήσουμε ανθρώπους που ξέρουν το αντικείμενό τους και που δεν έχουν καμία διάθεση, κανένα ταλέντο, καμία κλίση για την πολιτική, το συνδικαλισμό, την κομματική συμμετοχή, τις επιτροπές και τα γραφεία των κομματαρχών, να κάνουν τη δουλειά τους και να προσφέρουν το έργο τους; Υπάρχει περιθώριο για κάποιο έργο, δημιουργία, ποιότητα, καινοτομία εκτός από την πολιτική στη χώρα; Κάτι αντίστοιχο είχα ρωτήσει παλιότερα και τον κ. Τσίπρα σε ένα κείμενό μου και απάντησε σαφέστατα με τις πράξεις του: Όχι. Κάτι τέτοια δυσοίωνα ερωτήματα εξακολουθώ να θέτω, ο απαισιόδοξος. Και εκεί πάνω έρχεστε κι εσείς, κύριε Μητσοτάκη, με το καλύτερο βιογραφικό της χώρας. Κάποιες φορές που σας ακούω, λέω, «Κοίτα, λες αυτός να είναι αληθινός αξιοκράτης επιτέλους, απίστευτο!» Αλλά έπειτα ακούγεται το κοφτό βηχαλάκι, κοιτάω ποιοι σας συντροφεύουν ολόγυρα, και θυμάμαι πάλι περί τίνος πρόκειται.
Αγαπητέ κύριε Μητσοτάκη, αγαπητέ Κυριάκο, εύχομαι καλή επιτυχία, και σε εσάς και σε όλους τους ταλαντούχους Έλληνες πολιτικούς όλων των κομματικών χώρων. Είστε τόσο τέλειοι που, με τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού που πρεσβεύετε και όπως προβλέπει η θεωρία επιβίωσης του καταλληλότερου, έχετε επιτυχημένα εκδιώξει σχεδόν όλους τους υπόλοιπους πολίτες από τη χώρα κυριολεκτικά ή ψυχικά. Να μην ανησυχείτε καθόλου, δεν πρόκειται για γενοκτονία, μια μικρή εθνοκάθαρση είναι μόνο, όπως θα έλεγε και ο αιώνιος φοιτητής υπουργός παιδείας. Κοιτάξτε να μας διαιωνίσετε εσείς οι πολιτικοί τουλάχιστον, μιας κι εμείς οι Έλληνες σβήνουμε. Η Ελλάδα είναι πανέμορφη χώρα, να την χαίρεστε και να τη νέμεστε, την κερδίσατε με το σπαθί σας, με τα καλύτερα βιογραφικά σας. Είμαι βέβαιος ότι μαζί με εσάς, θα βρούνε δουλειές και οι τηλεπερσόνες, τα παραθρησκευτικά και κοσμικά μέντιουμ, και οι υπάλληλοι τηλεφωνικών κέντρων Siemens για πολιτική διαφήμιση. Ίσως αρκούν αυτά τα μοντέρνα επαγγέλματα για τη χώρα.
Ελπίζω τελικά να σταθείτε συνεπής στις αξίες σας, όποιες κι αν είναι αυτές. Δεν ξέρω όμως αν μπορείτε. Τι να πω, προσπαθήστε. Για παράδειγμα, με βάση το αξιακό σας σύστημα, στις ΗΠΑ μια επιχείρηση που χρωστάει τεράστια ποσά και βλάπτει κραυγαλέα το δημόσιο συμφέρον, δεν αλλάζει απλώς κτίριο headquarters για να πληρώνει λιγότερο ενοίκιο. Κανονικά, θα πρέπει να κηρυχθεί χρεοκοπημένη και οι ηγέτες της να οδηγηθούν σε δίκη και πιθανότατα στη φυλακή. Με βάση αυτές τις αξίες, ένα κόμμα που χρωστάει πάνω από 100 εκατομμύρια Ευρώ θα έπρεπε να κηρύξει χρεοκοπία και οι ηγέτες του να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Δεν ξέρω αν το συνειδητοποιήσατε καλά ακόμα, αλλά είστε πλέον ο ηγέτης αυτού ακριβώς του κόμματος.

***  Ανοίξτε τα μάτια σας! Δείτε τι γράφει το Κοράνι...
k
~  Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο από σπέρμα, οι άνδρες είναι ανώτεροι από τις γυναίκες και μπορούν να τις δέρνουν, στον παράδεισο με πράσινα εσώρουχα, όσοι μουσουλμάνοι μετανάστες υπέφεραν για τον Αλλάχ θα ανταμειφθούν καλά σ’ αυτόν τον κόσμο και στον άλλον ακόμη καλλίτερα. Αυτά είναι γραμμένα στο ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων, το Κοράνι και τα οποία είναι σε πλήρη αντίθεση με την δυτική αντίληψη για αντίστοιχα θέματα, οπότε η συνύπαρξη των δύο κόσμων, ευρωπαϊκός και ισλαμικός, σε κοινό έδαφος είναι επιτευκτή μόνο με τυραννία.
Στο προηγούμενο άρθρο μας "Ιδού τι γράφει το Κοράνι για τον Χριστό, τους χριστιανούς και τις τιμωρίες που τους περιμένουν αν δεν γίνουν μωαμεθανοί", φανερώθηκαν πολλά από αυτά που δεν ακούγονται αλλά και που δεν αναφέρονται από ανθρώπους που θα έπρεπε να ενημερώνουν τους πολίτες αυτής της χώρας. Για μια ακόμη φορά αναλαμβάνουμε εμείς εδώ στο pentapostagma.gr το ρόλο αυτό.
Αφετηρία της περιηγήσεως στα εδάφια του Κορανίου είναι η δημιουργία του ανθρώπου. Σύμφωνα με το Κοράνι ο άνθρωπος πλάσθηκε από σπέρμα.
Στο 80,18-19 γράφει: 18. Από τι υλικό τον έπλασε; (ενν. τον άνθρωπο) 19. Από μια σταγόνα σπέρμα. Τον έχει πλάσει κι έπειτα τον σχημάτισε σε κανονικές αναλογίες.
Στο 23,14: Έπειτα δημιουργήσαμε το σπέρμα σε θρόμβο από πηκτό αίμα, και δημιουργήσαμε το θρόμβο σε (έμβρυο) σβώλο συμπαγή, και δημιουργήσαμε το συμπαγή σβώλο σε κόκκαλα και ντύναμε (περιβάλαμε) τα κόκκαλα με σάρκα, κι έπειτα σχηματίσαμε απ’ αυτό ένα άλλο (νέο) πλάσμα. Ας είναι ευλογημένος ο ΑΛΛΑΧ, ό άριστος των δημιουργών.
Στο 22,5: …σας έχουμε πλάσει από χώμα, έπειτα από σπέρμα, έπειτα από θρόμβο αίματος, έπειτα από ένα κομμάτι σάρκας, που έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσεται ή όχι στη ζωή μόνο και μόνο για να αποδείξουμε, (τη δύναμή Μας) σ’ εσάς. Κι σταθεροποιούμε όποιον θέλουμε να παραμείνει στη μήτρα (της μητέρας του) για ένα χρονικό διάστημα.
Στο 16,4: Έπλασε τον άνθρωπο από μια σταγόνα σπέρματος, κι αλλοίμονο! Αυτός ο ίδιος (ο άνθρωπος) έγινε ανοικτός ανταγωνιστής (ενν. του Αλλάχ).
kiΜετά την δημιουργία του ανθρώπου έχουμε τον πολλαπλασιασμό του επί της γης, αλλά οι μουσουλμάνοι ντρέπονται όταν γεννούν κορίτσια. Η είδηση γεννήσεως κοριτσιού είναι άσχημο νέο. Δεν τα θέλουν αλλά θέλουν αγόρια, γιατί αυτά θεωρούν ευτυχία.
Γράφει στο 16,57-59: 57. Κι εκχωρούν στον ΑΛΛΑΧ τα κορίτσια! Δόξα στον ΑΛΛΑΧ! Ο ΑΛΛΑΧ είναι ανώτερος. Για τον εαυτό τους (εκχωρούν) ότι επιθυμούν (δηλ. τα αγόρια). 58. Κι αν φτάσει σ’ έναν απ’ αυτούς το νέο για (τη γέννηση) ενός κοριτσιού, (τότε) σκοτεινιάζει το πρόσωπό του και ενδόμυχα λυπάται και γεμίζει απ’ αργή. 59. Κρύβεται από ντροπή προς τους συνανθρώπους του επειδή έχει λάβει άσχημα νέα! Μήπως θα πρέπει να το κρατήσει (υπομένοντας) την περιφρόνηση, ή να το θάψει στο χώμα; Τι άθλια απόφαση που θα πάρουν!
kiiΣτο 68,14: επειδή – τάχα –έχει πλούτο και (πάρα πολλά) αγόρια.
Από την γέννησή τους τα θήλεα έχουν πρόβλημα. Αργότερα, όταν έρθει ο καιρός για γάμο, οι μουσουλμάνοι θεωρούν τις άπιστες, δηλαδή τις μη μουσουλμάνες, χειρότερες από τις δικές τους που είναι οι πιστές. Οπότε καταλαβαίνει κανείς πως βλέπουν οι μουσουλμάνοι μετανάστες τις χριστιανές. Το Κοράνι δίνει οδηγίες και για τον γάμο.
Γράφει στο 2,221: και μην παντρεύεστε άπιστες γυναίκες (ειδωλολάτρισσες) μέχρις ότου πιστέψουν. Μια σκλάβα που πιστεύει, είναι καλύτερη από μια άπιστη, ακόμα κι αν σας γοητέψει. Ούτε να παντρεύετε τις κόρες σας με άπιστους, μέχρις ότου πιστέψουν. Ένας σκλάβος που πιστεύει είναι καλύτερος από έναν άπιστο, ακόμα κι αν σας γοητέψει.
Εντυπωσιάζει η λέξη «σκλάβα». Στο εδάφιο 4,3 είναι γραμμένο το ότι επιτρέπεται στους μουσουλμάνους να παντρεύονται πολλές γυναίκες ή ακόμα και σκλάβες ή αιχμάλωτες.
Γράφει λοιπόν στο 4,3-4: 3. Κι αν φοβάστε ν’ αδικήσετε τις ορφανές (σε περίπτωση γάμου) τα ορφανά, τότε παντρεύεστε άλλες δύο ή τρείς ή τέσσερις γυναίκες της εκλογής σας. Κι αν όμως φοβάστε ακόμη μήπως τις αδικήσετε τότε, να παντρεύεστε μόνο μία, ή όποιες έχετε αιχμάλωτες κι αυτό για να σας προφυλάξει απ’ το να φερθείτε άδικα. 4. Και να δίνετε στις γυναίκες –που παντρεύεστε- τη νόμιμη προίκα τους για χάρισμά τους. Αν όμως, θεληματικά σας επιστρέψουν μέρος της, τότε πάρτε το, κι απολαύστε το με ενάρετη ευδιαθεσία.
Η επιβολή των ανδρών στις γυναίκες είναι απεριόριστη και μπορούν να τις κάνουν ότι, όπως και όταν θέλουν, εκτός και αν έχουν βλαβερή μόλυνση. Δηλαδή… έχουν περίοδο.
Στο 2,223 γράφει: Οι γυναίκες σας είναι για σας, όπως η καλλιεργήσιμη γη. Καλλιεργείστε την όποτε κι όπως θέλετε. Όμως προηγούμενα κάνετε μια καλή πράξη για την ψυχή σας και να σεβαστείτε τον ΑΛΛΑΧ, και μάθετε ότι πρόκειται να Τον συναντήσετε (στη μέλλουσα Ζωή). Κι ανάγγειλε (ω Μουχάμμεντ) στους Πιστούς τα καλά νέα.kiii
Στο 2,222: Σε ρωτάνε για την περίοδο των γυναικών. Απάντησε: Είναι βλαβερή μόλυνση. Γι’ αυτό μην κάνετε συζυγικές σχέσεις με τις γυναίκες που έχουν την περίοδό τους και μην συνουσιαστείτε μ’ αυτές μέχρις ότου γίνουν καθαρές. Όταν όμως εξαγνιστούν, μπορείτε να τις πλησιάσετε όπου σας διέταξε ο ΑΛΛΑΧ. Γιατί ο ΑΛΛΑΧ αγαπά εκείνους που μετανοούν, καθώς αγαπά τους καθαρούς κι αγνούς.
kivΟι άντρες μπορούν να δέρνουν τις γυναίκες εφ’ όσον είναι ανώτεροι, ελέω Αλλάχ. Μπορούν να τις δέρνουν ακόμη και αν υποψιάζονται, φοβούνται, ότι ΘΑ τους παρακούσουν.
Στο εδάφιο 4,34 γράφει: οι άνδρες, είναι προστάτες κι οι κύριοι των γυναικών, γιατί ο ΑΛΛΑΧ έχει χαρίσει ανώτερο βαθμό στους άνδρες απ’ τις γυναίκες, κι επειδή ξοδεύουν απ’ τις περιουσίες τους. Γι’ αυτό οι ενάρετες γυναίκες πρέπει να είναι με ευσέβεια πειθαρχικές, κι όταν ο άντρας τους απουσιάζει πρέπει να προστατεύουν ό,τι τους ανέθεσε ο ΑΛΛΑΧ να φυλάγουν. Όσο για τις γυναίκες εκείνες, που φοβάστε για την παρακοή τους συμβουλέψτε τες πρώτα, έπειτα αρνηθείτε να μοιραστείτε μαζί τους το κρεβάτι τους και τέλος να τις δείρετε ελαφριά. Αν όμως επιστρέψουν, στην υπακοή, μην χρησιμοποιήστε εναντίον τους μέσα ενοχλητικά, γιατί ο ΛΛΑΧ είναι Πανύψηλος, Μεγάλος, πάνω απ’ όλους σας.
kvΕδώ πρέπει να επισημανθεί, σχετικά με το δάρσιμο των γυναικών, και λαμβάνοντας υπόψιν τις δυσκολίες της μεταφράσεως, ότι ενώ στην ελληνική μετάφραση γράφει «να τις δείρετε ελαφριά» στην αντίστοιχη αγγλική γράφει «να τις δείρετε» και μεταξύ παρενθέσεων γράφει «(ελαφριά, αν αυτό είναι χρήσιμο)». Η διαφορά είναι εμφανής.
kvi
Οι συζυγικές σχέσεις επιτρέπονται κατά την διάρκεια της νηστείας, αλλά μόνο την νύχτα. Την ημέρα απαγορεύονται. Επίσης, την περίοδο της νηστείας απαγορεύονται το φαγητό και το ποτό την ημέρα, αλλά επιτρέπονται την νύχτα. Το πόσο θα πιεί ο καθένας έχει όριο. Αλλά το όριο, δεν έχει όριο. Μπορεί κάποιος να πιεί τόσο που να είναι σε θέση να ξεχωρίσει το φως από το σκοτάδι. Την ημέρα από την νύχτα. Αν δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει σημαίνει ότι υπερέβη το όριο και δεν μπορεί να πάει στο Τέμενος για προσευχή.
Γράφει στο 2, 187: Επιτρέπεται, τη νύχτα των ημερών της νηστείας, συζυγική σχέση. Είναι το προφύλαγμα για σας και σεις το δικό τους προφύλαγμα ο ΑΛΛΑΧ γνώριζε το τι κάνατε κρυφά με αίσθημα ενοχής σας. Αλλά δέχθηκε τη μετάνοιά σας και σας συγχώρεσε. Έτσι τώρα συνδεθείτε με τις γυναίκες σας κι αναζητείστε ό’τι ο ΑΛΛΑΧ νομοθέτησε για σας, και φάτε και πιείτε σε σημείο που να μπορείτε τη χαραυγή να ξεχωρίζετε την άσπρη ακτίνα της χαραυγής από το σκοτάδι της νυκτός. Έπειτα συμπληρώστε τη νηστεία σας μέχρι τη νύχτα. Στο διάστημα αυτό μη πλησιάσετε τις γυναίκες σας, και όταν είστε απομονωμένοι για προσευχή στα Τεμένη μη πλησιάσετε τις γυναίκες σας αυτά είναι τα απαγορευμένα όρια του ΑΛΛΑΧ. Μη τα πλησιάσετε καθόλου. Έτσι φανερώνει ο ΑΛΛΑΧ τα σημεία (τους νόμου Του) στους ανθρώπους, για να προφυλαχθούν.
kviiΙδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καθαριότητα του σώματος, κυρίως όταν κάποιος πρόκειται να πάει να προσευχηθεί στο Τέμενος. Γι αυτόν τον λόγο έξω από τα Τεμένη υπάρχουν βρύσες. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος έχει έρθει σε επαφή με γυναίκα ή πήγε για… φυσική του ανάγκη και δεν υπάρχει νερό; Αν δεν υπάρχει νερό, θα υπάρχει χώμα ή άμμος. Τριφτείτε με αυτά για να καθαριστείτε, είναι η εντολή.
Γράφει στο 5,6: Ω! σεις που πιστέψατε! Αν πρόκειται να προσευχηθείτε πλύνετε τα πρόσωπά σας και τα χέρια σας μέχρι τους αγκώνες, τρίψετε (με νερό) τα κεφάλια σας και πλύνετε τα πόδια σας μέχρι τους αστραγάλους. Αν είστε εθιμοτυπικά ακάθαρτοι, τότε πλύνετε όλο σας το σώμα. Αν όμως είστε άρρωστοι, ή ταξιδεύετε και κάποιος από σας έρχεται μετά από φυσική του ανάγκη, ή αν έχετε έρθει σ’ επαφή με γυναίκες και δεν βρίσκετε νερό, τότε πάρτε καθαρή άμμο ή χώμα και τρίψτε μ’ αυτό το πρόσωπο και τα χέρια σας. Ο ΑΛΛΑΧ δεν επιθυμεί την ταλαιπωρία σας, αλλά να σας εξαγνίσει και να συμπληρώσει τη Χάρη Του σε σας, μήπως και γίνετε ευγνώμονες.kviii«Εθιμοτυπικά ακάθαρτοι», σύμφωνα με τις επεξηγηματικές σημειώσεις του Κορανίου, είναι αυτοί οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με την γυναίκα τους ή είχαν σεξουαλική σχέση με άλλη γυναίκα.
Στην περίπτωση που έρθει χωρισμός, η γυναίκα πρέπει να περιμένει τρείς μήνες. Υπάρχει λόγος. Αλλά στην περίπτωση που ο άνδρας χωρίσει την γυναίκα του για τρίτη φορά δεν μπορεί να την ξαναπαντρευτεί.
Στο 2,228 γράφει: Οι χωρισμένες γυναίκες πρέπει να περιμένουν να περάσουν τρείς μηνιαίοι περίοδοι της μηνιαίας αδιαθεσίας τους. Κι αν πιστεύουν στον ΑΛΛΑΧ και την Εσχάτη Μέρα δεν τους επιτρέπεται να φυλάξουν μυστικό, ό’τι ο ΑΛΛΑΧ δημιούργησε στη μήτρα τους. Κι οι άνδρες τους, κατά το χρονικό αυτό διάστημα, είναι προτιμότερο, αν θέλουν διόρθωση της συζυγικής ζωής, να τις ξαναφέρουν πίσω. Κι οι γυναίκες, σύμφωνα μ’ ό’τι είναι δίκαιο, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως οι υποχρεώσεις, οι άνδρες δε, υπερέχουν ένα βαθμό πιο πολύ. Κι ο ΑΛΛΑΧ είναι Πανίσχυρος, Σοφός.
Στο 2,230: Κι αν ο άνδρας χωρίσει οριστικά (για Τρίτη φορά) τη γυναίκα του δεν μπορεί, μετά από αυτό, να την ξαναπαντρευτεί, παρά μόνο αν αυτή έχει παντρευτεί άλλον άνδρα, κι αυτός τη χωρίσει επιτρέπεται γι’ αυτούς να ξαναπαντρευτούν υπό τον όρο να αισθάνονται ότι μπορούν να τηρούν τους ορισμούς του ΑΛΛΑΧ. Κι αυτά είναι τα όρια του ΑΛΛΑΧ που τους ξεκαθάρισε σ’ εκείνους που έχουν κατανόηση.
Υπάρχει και το δικαίωμα αντικατάστασης συζύγου, αλλά χωρίς επιστροφή της προίκας.
Γράφει στο 4,20: Αν αποφασίσετε να αλλάξετε σύζυγο στη θέση μιας άλλης, κι αν ακόμη έχετε δώσει στη πρώτη για προίκα ένα Κιντάρ (βάρος από χρυσάφι), μην πάρετε απ’ αυτό (το θησαυρό) τίποτε. Μήπως θα θέλατε να το αποσπάσετε με συκοφαντία και με φανερή αδικία;
Επίσης οι γυναίκες δεν μπορούν να αποτελέσουν μέρος κληρονομιάς, χωρίς την θέλησή τους.
Σύμφωνα με το 4,19: Ω! Σεις που πιστεύετε! Δεν σας επιτρέπεται να έχετε τις γυναίκες των πεθαμένων συγγενών κληρονομιά παρά τη θέλησή τους, ούτε να συμπεριφέρεστε μαζί τους σκληρά, ώστε ν’ αποσπάσετε απ’ αυτές ένα μέρος απ’ την προίκα που τους έχετε δώσει, εκτός αν έχουν ενοχοποιηθεί με φανερή αισχρότητα. Αντίθετα, να συμπεριφέρεστε μαζί τους με καλοσύνη και δικαιοσύνη.
Η μοιχεία είναι ιδιαίτερα σοβαρό παράπτωμα στο Ισλάμ και η μαρτυρία του Αλλάχ για το συμβάν είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως σημαντική είναι και η τιμωρία των μοιχών με μαστίγιο παρουσία άλλων πιστών. Οι μοιχοί κατόπιν πρέπει να παντρεύονται μεταξύ τους. Αλλοίμονο όμως σ’ αυτόν που θα κατηγορήσει κάποια γυναίκα για μοιχεία χωρίς τέσσερις μάρτυρες και τρις αλλοίμονο στην γυναίκα που βρεθεί ένοχη μοιχείας, γιατί τότε τον λόγο έχει μόνο ο Αλλάχ.
Γράφει στα 24,6-7: 6. Κι εκείνοι που κατηγορούν τους συζύγους τους (για μοιχεία) και δεν έχουν μάρτυρες, παρά μόνο τον εαυτό τους, η μαρτυρία καθ’ ενός εκ των δύο (αυτών συζύγων) (μπορεί να γίνει δεκτή) αν πάρει τον ΑΛΛΑΧ ως Μάρτυρα τέσσερις φορές στην κατηγορία του (με όρκο) στον ΑΛΛΑΧ ότι λέει την αλήθεια. 7. Κι στο πέμπτο (όρκο) να επικαλείται την κατάρα του ΑΛΛΑΧ πάνω του, αν είναι από όσους ψεύδονται.
Στο 24, 2-4: 2. Την μοιχαλίδα και τον μοιχό να μαστιγώσετε κάθε έναν από τους δύομε εκατό ραβδισμούς. Να μη σας πάρει ο οίκτος –στην περίπτωσή τους- από ό,τι έχει ορίσει ο ΑΛΛΑΧ αν πραγματικά πιστεύετε στον ΑΛΛΑΧ και στην Εσχάτη Ημέρα. Και ας είναι μάρτυρες (παρόντες) της τιμωρίας τους μια ομάδα από πιστούς. 3. Ο μοιχός να μη νυμφεύεται παρά μια μοιχαλίδα ή μια άπιστη κι η μοιχαλίδα να μη παντρεύεται παρά ένα μοιχό ή έναν άπιστο. Κι απαγορεύεται τούτο στους Πιστούς. 4. Κι εκείνοι που κατηγορούν ενάρετες γυναίκες για μοιχεία, κι έπειτα δεν παρουσιάζουν τέσσερις μάρτυρες (για να πιστοποιήσουν τούτο) να τους μαστιγώσετε με ογδόντα ραβδισμούς, και μη δεχτείτε ποτέ πια άλλη μαρτυρία απ’ αυτούς. Γιατί αυτοί είναι οι (πρόστυχοι) παραβάτες.kixΣτο 4,15: Και όσες από τις γυναίκες σας είναι ένοχες μοιχείας τότε καλέστε τέσσερις μάρτυρες από σας. Αν αυτοί μαρτυρήσουν, τότε περιορίστε τες στα σπίτια, ώσπου ο θάνατος να τις διεκδικήσει, εκτός αν ο ΑΛΛΑΧ διατάξει γι’ αυτές κάποιο άλλο μέσο σωτηρίας. kxΔείγμα πίστης των γυναικών είναι η ολοκληρωτική κάλυψη του σώματός τους όταν κυκλοφορούν έξω. Τα εξωτερικά τους ρούχα πρέπει να τις καλύπτουν από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Αυτά είναι γραμμένα στο 33,59.
33,59: Ω! Εσύ ο Προφήτης! Να πεις στις συζύγους σου, στις θυγατέρες σου και στις γυναίκες των πιστών, ότι πρέπει να ρίχνουν πάνω τους (όταν κυκλοφορούν) τα (εξωτερικά τους ρούχα) γκαλαμπίες, (που καλύπτουν – από το κεφάλι μέχρι τα πόδια), τούτο είναι πιο κατάλληλο για να αναγνωρίζονται (ως αγνές πιστές) (όσο) και να μην ενοχλούνται. Ο ΑΛΛΑΧ είναι Πολυεύσπλαχνος, Πανοικτίρμονας.
Οι καλοί μουσουλμάνοι θα πάνε στον Παράδεισο, με τα ήδη γνωστά ποτάμια, αλλά εκεί πάλι θα παντρευτούν. Το δε χρώμα των ρούχων που φοράνε στον παράδεισο είναι το πράσινο. Τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά ρούχα είναι πράσινα.
Στο 52,20 γράφει: Θα πλαγιάζουν (με άνεση) (ενν. οι άνδρες)πάνω σε θρονιά (της αξιοπρέπειας) τακτοποιημένα δίπλα το ένα στο άλλο. Θα τους παντρέψουμε με όμορφες γυναίκες με όμορφα –μεγάλα- και λαμπερά μάτια.
Στο 38,50-52: 50. Κήποι της Αιωνιότητας, που οι πόρτες τους θα είναι σ’ αυτούς ανοιχτές. 51. Θα πλαγιάζουν στη μέση τους (με άνεση), και θα μπορούν να καλούν για (να τους έλθουν) άφθονα φρούτα και (γλυκά) ποτά. 52. Και κοντά τους θα έχουν σεμνές γυναίκες (για συντροφιά) χαμηλοβλεπούσες – της ίδιας ηλικίας.
Στο 76,21-22: 21. Πάνω τους (θα φορούν) πράσινα ρούχα απ’ αραχνοΰφαντο μετάξι για εσώρουχα κι από βαρύ μετάξι (για εξωτερικά ρούχα) κεντημένο, και στολισμένοι με ασημένια βραχιόλια. Ο Κύριός τους –δε-, θα τους δίνει να πιούν από ένα Ποτό, Αγνό και Καθαρό. 22. “Βέβαια αυτό είναι μια Αμοιβή για σας, και οι Προσπάθειές σας, έγιναν δεκτές κι αναγνωρίστηκαν”.kxiΤο Κοράνι αναφέρεται και για τους καρτερικώς επιβουλευομένους μουσουλμάνους μετανάστες που μερικά εκατομμύρια απ’ αυτούς μετοίκισαν στην προσκαίρως δύσμοιρη Ελλάδα. Όλοι αυτοί που ξενιτεύτηκαν, καταπιέστηκαν, υπέφεραν για τον Αλλάχ, θα τύχουν πολλών καλών σ’ αυτόν τον κόσμο και περισσοτέρων στον άλλο κόσμο γιατί αυτοί είναι ανώτεροι ενώπιον του Αλλάχ. Υπάρχει και ένα κρίσιμο σημείο το οποίο είναι ιδιαίτερα σοβαρό για τους έλληνες, το οποίο ίσως απαλλάσσει τους μετανάστες από κάποιο αδίκημα σε μελλοντικές καταστάσεις. Το Κοράνι τους δίνει δικαίωμα στους πιστούς του να τρώνε σε σπίτια των οποίων το κλειδί είναι στην κατοχή τους. Δεν γράφει όμως με ποιόν τρόπο το κλειδί θα περιέλθει στην κατοχή τους.
Στο 24,61 είναι γραμμένα: Δεν απαγορεύεται στον τυφλό, ούτε στον κουτσό απαγορεύεται, ούτε στον άρρωστο απαγορεύεται, ούτε και στον ίδιο τον εαυτό σας να τρώτε στα σπίτια σας ή στα σπίτια των πατέρων σας ή στα σπίτια των μητέρων σας ή … ή … ή … ή σε σπίτια που το κλειδί τους βρίσκεται στην κατοχή σας, ή σε (σπίτι) φίλου σας.
Στο 22,58: Κι αυτοί που μετανάστεψαν (ξενιτεύθηκαν) για την θρησκεία του ΑΛΛΑΧ και στη συνέχεια φονεύθηκαν ή πέθαναν, θα τους ανταμείψει ο ΑΛΛΑΧ με καλά αγαθά. Ο ΑΛΛΑΧ –πραγματικά- είναι ο καλύτερος Εκείνος που παρέχει τις καλύτερες Προμήθειες.
Στο 16,41: Κι εκείνοι που μετανάστεψαν υπέρ του ΑΛΛΑΧ – μετά που υπέφεραν καταπιέσεις – θα τους βάλουμε (σίγουρα) σε καλό σ’ αυτόν τον κόσμο, ενώ η αμοιβή της Μέλλουσας Ζωής είναι μεγαλύτερη. Αν μόνο γνώριζαν.kxiiΣτο 9,20: Εκείνοι που πίστεψαν και μετανάστεψαν και μόχθησαν (μ’ όλα τα μέσα) υπέρ του ΑΛΛΑΧ με τις περιουσίες τους και τον ίδιο τον εαυτό τους, έχουν τον υψηλότερο βαθμό στον ΑΛΛΑΧ , κι είναι αυτοί που θα επιτύχουν (τη σωτηρία της ψυχής τους).
Με το πέρας του δευτέρου και τελευταίου άρθρου σχετικά με το Κοράνι ας κριθούν ορθότερα οι εισβάλοντες παρείσακτοι τηλεδαποί, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από χώρες του σκληρού Ισλάμ.
Αρθρογράφος: Χρήστος Μαντζιάρης  Πηγή: www.pentapostagma.gr  .-

***   Τούτη η γης η Ελληνίς!
elliniki
Γράφει ο Ταμουρίδης Νικόλαος Αντιστράτηγος ε.α
Α΄ Υπαρχηγός Γ.Ε.Σ.
Σε όλους τους ξένους που εποφθαλμιούν την Ελλάδα μας και στους ντόπιους εντολοδόχους τους, οι οποίοι ανερυθρίαστα πωλούν κάθε υλική και ηθική και πνευματική και πολιτιστική μας περιουσία, εμείς οι ΕΛΛΗΝΕΣ απαντάμε δυναμικά με στίχους του ποιητή μας Άγγελου Βλάχου:
Ξέρεις την γην, ήτις παντού μὲ αίματα εβάφει;
όπου κοιλάδες και βουνά είναι ηρώων τάφοι;
- Ώ! δεν την αγνοεί κανείς· είναι ἡ γη ἡ Ελληνίς!
Γη, μήτηρ παλαιών θεών, και νέων ημιθέων,
γη αναμνήσεων κλεινών, και γη ελπίδων νέων
είναι ἡ γη ἡ Ελληνίς.  Ας μην το λησμονεί κανείς!
Τα λόγια του ποιητή είναι στοχασμός αντρίκειος και καθάριος. Γεμάτος λυρική ορμή, ποιητικό θυμό, αστραπές προειδοποίησης. Είναι ο λόγος που χτυπά και που θυμώνει, που ριζώνει και της γης την όψη αλλάζει!
Κάτω τα χέρια λοιπόν από την Ελλάδα μας! 
Κάτω τα χέρια από την ιερή γη μας, από τα νησιά μας, από τις θάλασσές μας.
Κάτω τα χέρια από τη Θράκη και τη Μακεδονία μας.
Κάτω τα χέρια από τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο.
Κάτω τα χέρια από τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τις τράπεζες, τους εθνικούς οργανισμούς.
Κάτω τα χέρια από τις λίμνες και τα ποτάμια μας.
Κάτω τα χέρια από τα γάργαρα πόσιμα νερά μας.
Κάτω τα χέρια από τον ορυκτό μας πλούτο, τον χρυσό, τον λιγνίτη, το αλουμίνιο, τον βωξίτη, το μαγγάνιο, το νικέλιο, τον περλίτη, το μαγνήσιο, το μάρμαρο, το σχιστόλιθο, το λευκόλιθο, το χρωμίτη, το ουράνιο, το όσμιο.
Κάτω τα χέρια από τους ιερούς θεσμούς μας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Εκκλησία, την Εθνική Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, τον Ελληνικό Πολιτισμό, την Υγεία.
Κάτω τα χέρια από την εθνική και θρησκευτική μας ταυτότητα. Θέλουμε η χώρα μας να είναι Ελληνική και Ορθόδοξη!
Κάτω τα χέρια από τους Έλληνες!
Κι εμείς; Εμείς το κεφάλι ψηλά!
Εμείς ποτέ δεν γονατίσαμε σκυφτοί (κατά τον Παλαμικό λόγο), τα πόδια να φιλήσουμε του δυνατού, κι ας μας ταπεινώσαν όλες οι ταπείνωσες!

***   Σκουριές και σκουριές...
skouries
~  Κώστα Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου-Σχολιογράφου)
Quiz: Αφού τόσο μας αρέσει το σκούριασμα, γιατί απεχθανόμαστε τις Σκουριές;
Πριν κάποιες δεκαετίες ένας αλήστου μνήμης "φύλαρχος" μοίραζε στους ιθαγενείς ...... "Κοινωνικό Μισθό" ώστε να χορταίνουν και να μην διαμαρτύρονται.
Πολλοί από αυτούς ανακουφίζονταν, χειροκροτούσαν, ποδοκροτούσαν και κραύγαζαν: "Ο λόγος σου μας χόρτασε και το ψωμί σου φάτο" (!). (Σ.Σ Προφανώς επειδή μπορεί να έχεις κάποιον ευχαριστημένο και χορτάτο χορηγώντας του "ΑΛΛΑΓΟΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ" πασπαλισμένο με αέρα κοπανιστό).
Οι νυν κυβερνώντες έχουν σε πολλά μιμηθεί / ξεπατικώσει/ αντιγράψει μεθόδους του μεγάλου (ως προς τι άραγε;) ηγέτη αλλά θέλουν δρόμο ακόμη για να τον ξεπεράσουν.
Τώρα, με την ευκαιρία των Σκουριών οι Κυβερνώντες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν κάτι άυλο, αντί υλικών αγαθών χορτασμού, στα άδεια στομάχια των μεταλλωρύχων οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, αν η εταιρία κλείσει / αποχωρήσει. Να τους προσφέρουν (σύμφωνα και με την μοντέρνα μεθοδολογία / πανάκεια) άυλα "Ταξικά Ισοδύναμα Επιβίωσης".
Αντί λοιπόν του "Κοινωνικού Μισθού" να τους χορηγήσουν άφθονη και συμπυκνωμένη:" Τ α ξ ι κ ή Σ υ ν ε ί δ η σ η " η οποία (όπως διαπίστωσε και ο αρμόδιος Υπουργός) λείπει από τους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους !!!.....
Ενδέχεται αρκετοί μεταλλωρύχοι να ικανοποιηθούν και να ηρεμήσουν.
Μια μερίδα όμως, που δεν χορταίνει με αερολογίες "Κοινωνικών Μισθών" και "Ταξικών Συνειδήσεων" ενδέχεται να συνεχίσει τις εξορύξεις (.... οφθαλμών των εξουσιαστών!....).
Ανάκαμψη με .... απο - επενδυτική νοοτροπία, και εξοβελισμό των (ελαχίστων) εταιριών που ήδη δραστηριοποιούνται στην Χώρα μας δεν είναι δυνατόν να γίνει.
ΥΓ Καιρός να σοβαρευτούν οι αρμόδιοι και να αφήσουν τις ιδεοληψίες και τις ξεπερασμένες πολιτικάντικες πρακτικές του παρελθόντος που τόσο ακριβά πληρώσαμε. Τα αβγά βάφονται με συγκεκριμμένο τρόπο. Όχι με ....αέρια έγχρωμα: Μαύρα, κόκκινα, πράσινα, ρόζ ή παρδαλά.
Αν επιμείνουμε σε σκουριασμένες αντιλήψεις και προσπαθούμε να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας, με τα ίδια μας τα χέρια, τότε πράγματι δεν χρειαζόμαστε εξορύξεις στις Σκουριές.

***  Απάντηση Καναδού δημάρχου σε αίτημα Μουσουλμάνων...
mous
~ Επιμέλεια Βασίλειος Μαρτζούκος
Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α Πρόεδρος ΕΛ.Ι.ΣΜΕ
Ας ακούσουμε τον Δήμαρχο του Κεμπέκ τι απαντά στους Μουσουλμάνους γονείς που απαίτησαν την κατάργηση του χοιρινού κρέατος σε όλα τα σχολικά κυλικεία σ’ ένα προάστιο του Μόντρεαλ.
Ο Δήμαρχος αρνείται ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ το χοιρινό κρέας από την καφετέρια του MENU της σχολής και εξηγεί το γιατί:
Ο Δήμαρχος του Μόντρεαλ στο προάστιο της Dorval έχει απορρίψει το αίτημα των Μουσουλμάνων, και ο γραμματέας της πόλης έστειλε ένα σημείωμα σε όλους τους γονείς να εξηγήσει το γιατί.
«Μουσουλμάνοι πρέπει να καταλάβετε ότι πρέπει να προσαρμοστείτε στον Καναδά και στο Κεμπέκ, τα έθιμα, τις παραδόσεις του και τον τρόπο ζωής του, επειδή αυτό είναι όπου επιλέξατε για να μεταναστεύσετε.
Οι Μουσουλμάνοι πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να ενσωματωθούν και να μάθουν να ζουν στο Κεμπέκ. Πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι γι ‘αυτούς να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, δεν είναι οι Καναδοί που τόσο γενναιόδωρα τους υποδέχτηκαν.
Μουσουλμάνοι πρέπει να καταλάβετε ότι οι Καναδοί δεν είναι ούτε ρατσιστές ούτε ξενοφοβικοί. Ο Καναδάς έχει δεχθεί πολλούς μετανάστες πριν από εσάς τους μουσουλμάνους, (ενώ σ’εσάς αυτό δεν ισχύει, δεδομένου ότι οι μουσουλμανικές χώρες δεν αποδέχονται μη-μουσουλμάνους μετανάστες).
Ακριβώς όπως και τα άλλα έθνη, οι Καναδοί δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την ταυτότητά τους ή την κουλτούρα τους.
Και, εάν ο Καναδάς είναι μια χώρα ευπρόσδεκτη, δεν είναι ο Δήμαρχος της Dorval που καλωσορίζει τους ξένους, αλλά οι άνθρωποι του Καναδά και του Κεμπέκ στο σύνολό της.
Τέλος, θα πρέπει να καταλάβετε ότι στον Καναδά (Κεμπέκ) με τις ιουδαιο-χριστιανικές ρίζες του, χριστουγεννιάτικα δέντρα, οι εκκλησίες και θρησκευτικές γιορτές, η θρησκεία πρέπει να παραμείνει στον ίδιο τομέα.
Ο δήμος του Dorval είχε το δικαίωμα να αρνηθεί οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς το Ισλάμ και τη Σαρία.
Για τους Μουσουλμάνους οι οποίοι διαφωνούν με την εκκοσμίκευση και δεν αισθάνονται άνετα στον Καναδά, υπάρχουν 57 όμορφες μουσουλμανικές χώρες στον κόσμο, οι περισσότερες από αυτές αραιοκατοικημένες και έτοιμες να τους υποδεχθούν με ανοιχτές αγκάλες, με όπλα , σύμφωνα με τον απάνθρωπο τρόπο της Σαρία.
Αν φύγατε από τη χώρα σας για τον Καναδά, και όχι για άλλες μουσουλμανικές χώρες, είναι επειδή έχετε σκεφτεί ότι η ζωή είναι καλύτερη στον Καναδά . Εμείς δεν θα σας αφήσουμε να σύρετε τον Καναδά μέχρι το επίπεδο των εν λόγω 57 χωρών.
Θέσετε στον εαυτό σας αυτή την ερώτηση, μόνο μία φορά: Γιατί είναι καλύτερα εδώ στον Καναδά, από όπου μπορεί να προέρχεστε; “μια καντίνα με χοιρινό στο μενού”, είναι μέρος της απάντησης.
Εάν ήρθατε στον Καναδά με την ιδέα ότι θα μας εκτοπίσετε με την πλούσια διάδοση σας και τελικά να αναλάβετε τη χώρα, θα πρέπει να πακετάρετε τα πράγματά σας και να πάτε πίσω τώρα, στη χώρα από όπου ήρθατε. Δεν έχουμε κανένα δωμάτιο εδώ για εσάς και την ιδεολογία σας».


 ***

***  Αθλητική  ενημέρωση  :

***  H Θεώνη Ζέρβα στην Εθνική Γυναικών         
     
Η Καλαματιανή Θεώνη Ζέρβα (αγωνίζεται στους Νέους Εργοτέλη) είναι μεταξύ των 20 ποδοσφαιριστών που έχει συμπεριλάβει στην  αποστολή της Εθνικής ομάδας Γυναικών ο Ομοσπονδιακός προπονητής Δημοσθένης Κάβουρας, για τον αγώνα με την Αλβανία (θα διεξαχθεί την Τρίτη 26 Ιανουαρίου και ώρα 2.00 μ.μ. στο ΔΑΚ Τρικάλων) στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Euro 2017.
H αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος θα μεταβεί στα Τρίκαλα το Σάββατο 23 Ιανουαρίου και θα γίνει προπόνηση την ίδια ημέρα και ώρα 5.30 μ.μ.
Προπονήσεις έχουν προγραμματιστεί επίσης στις 24 Ιανουαρίου και ώρα 4.30 μ.μ. στις 25 του μήνα και ώρα 3.30 μ.μ.

*** Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής στη φάση των «16» της Euroleague έχει ως εξής:
5ος Όμιλος
 Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου  2016
Ο Παναθηναϊκός «λύγισε» στο τέλος στο Κράσνοντααρ
 Λοκομοτίβ Κούμπαν (Ρωσία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  76-67 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 22-22, 38-39, 53-51, 76-67 .-
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπελόσεβιτς (Σερβία), Πατέρνικο (Ιταλία), Μαντίλα (Φινλανδία)
Τα δεκάλεπτα: 22-22, 38-39, 53-51, 76-67
ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΚΟΥΜΠΑΝ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ντιλέινι 14 (3), Σίνγκλετον 4, Ράντολφ 11 (1), Ντρέιπερ 20 (6), Κλαβέρ 4, Κολιούσκιν, Βορόνοφ 6, Ζούμπκοφ 9 (2), Μπρόκχοφ 8 (1).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 1, Γιάνκοβιτς 12 (2), Φώτσης 12 (3), Ραντούλιτσα 11, Φελντέιν 13 (3), Διαμαντίδης 7 (1), Γκιστ 5, Καλάθης 4 (8 ασ.), Κούζμιτς 2.

Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ (Κροατία)- Αναντολού Εφές (Τουρκία)  84-80  .- ^

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου  2016
Νταρουσάφακα (Τουρκία)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Μάλαγα (Ισπανία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
 Ν-Η Β.
Λοκομοτίβ Κούμπαν 3-1 7
Φενερμπαχτσέ 3-0 6
Μάλαγα 2-1 5
Αναντολού Εφές 2-2 6
Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ 2-2 6
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-3 5
Ερυθρός Αστέρας 1-2 4
Νταρουσάφακα 0-3 3

6ος Όμιλος
 Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου  2016
Λαμποράλ Κούτσα (Ισπανία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)  81-71 .- ^
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)- Μπαρτσελόνα (Ισπανία)  86-87  .- ^

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016
Κίμκι (Ρωσία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία)
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 19:45
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
 Ν-Η Β.
Λαμποράλ Κούτσα 2-2 6
Μπαρτσελόνα 2-2 6
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 2-2 6
Ρεάλ Μαδρίτης 2-2 6
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1 5
Μπάμπεργκ 2-1 5
Κίμκι 2-1 5
Ζαλγκίρις Κάουνας 0-3 3

***   Α΄  Εθνική  16η  αγωνιστική εξ  αναβολής αγώνας  .- 
ΞΑΝΘΗ-ΠΑΟΚ  1-1  .- ^ {Τετάρτη 20-01-2016 } .-
Τα  γκόλ  :  31΄ Μυστακίδης  , 91΄ Σολτάνη  .-
Διαιτητής: Μ.Λαμπρόπουλος
Κίτρινες: Ορφανίδης, Λισγάρας - Κοροβέσης, Τσίμιροτ, Χαρίσης, Ροντρίγκες
SKODA ΞΑΝΘΗ (Ρ.Λουτσέσκου): Τσέναμο, Μπέρτος, Γουάλας, Σολτάνι, Λουσέρο, Βασιλακάκης (63΄ Ερέα), Νιέτο (58΄ Τριάδης), Ορφανίδης, Γούτας, Καπετάνος (72΄ Σκουρτάι), Λισγάρας.
ΠΑΟΚ (Ι.Τούντορ): Όλσεν, Κίτσιου, Τζιόλης, Τζαβέλλας, Κοροβέσης, Τσίμιροτ, Χαρίσης, Πέλκας (58΄ Ροντρίγκες), Σάμπο (46΄ Βίτορ), Μυστακίδης (87΄ Ζάιρο), Αθανασιάδης.

***  Λεβαδειακός - Ατρόμητος (2η  φορά  Αναβλήθηκε)

Από τις τελευταίες  μας αναρτήσεις   του Ιανουαρίου  2016  :
~ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ  , ...Πέμπτη 14  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-

~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  15  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-15-2016.html .-                                                                                                                                            ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-  
 ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-
~  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  16  Ιανουαρίου  2016:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-16-2016.html .-  
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  16 και  17 Ιανουαρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/16-17-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή 17  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-17-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 18  Ιανουαρίου  2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-18-2016.html .-   
 ~   Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  19 Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-19-2016.html .-   
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFAR  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης   Τετάρτη  20  Ιανουαρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfar-news-20-2016.html .-  
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  21  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-21-2016.html .-              
~

****    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4463 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2782 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2753   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9997   βίντεο   .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4736 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 575 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.524   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   552 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  496. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139                 
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου