ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Όμορφες διαδρομές στις Ελληνικές ομορφιές Οκτώβρης 2015 :
~
1~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
2~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015 : http://vlasisarfarablogspot.blo
gspot.gr/2015/10/11-2015.html .- ~
3.- Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ 17 ΚΑΙ 18 Οκτωβρίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html
4~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 Εκδρομές - Διαδρομές - Διασκέδαση στις Ελληνικές Ομορφιές !! Φωτογραφίες και Βίντεο !! : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/22-2015.html .-
5~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 Εκδρομές - Διαδρομές - Διασκέδαση στις Ελληνικές Ομορφιές !! Φωτογραφίες και Βίντεο !! : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/22-2015.html .-
6.- ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Όμορφες διαδρομές στις Ελληνικές ομορφιές Οκτώβρης 2015 : ~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Όμορφες διαδρομές στις Ελληνικές ομορφιές Οκτώβρης 2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/2015.html .-
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ : Αρφαρά -ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΚΑΜΠΟΣ - ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ - Άγιος Νικόλαος -Νέο Οίτυλο - Λιμένι - ΑΕΡΟΠΟΛΗ - ΓΥΘΕΙΟ - Ζαφειριάνικα - Πριτσιώτικος- Λίμνη - Αιγές - Σύνορα- Αρχοντικό- Σίνα - Προσήλιο - Λεμονιά - Μελιτίνη - Παλαιοβρύση - ΑΡΝΑ -Σπαρτιά-Βασιλική - ΣΠΑΡΤΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ -Μελιγαλά Αρφαρά .- ...
Η Άρνα είναι ορεινό χωριό του νομού Λακωνίας, στις πλαγιές του Ταΰγετου, με υψόμετρο 750μ. Απέχει 35 χλμ. από το Γύθειο και 39 από την Σπάρτη. Ο πληθυσμός της είναι 460 κάτοικοι. Κάθε χρόνο στο διάστημα 28 έως 30 Οκτωβρίου διοργανώνεται στο χωριό η γιορτή κάστανου.[1][2]
Από την Άρνα καταγόταν ο οπλαρχηγός του 1821 Γιωργάκης Γιατράκος[3]
Άρνα. Πανέμορφο, καταπράσινο χωριό της Λακωνίας, κτισμένο σε υψόμετρο 750 μ., στις ανατολικές πλαγιές του Ταΰγετου. Κατάφυτη από πλατάνια, μηλιές, καστανιές, καρυδιές και πλήθος από αρωματικά βότανα. Με άφθονα τρεχούμενα νερά και τον περίφημο υπερχιλιετή πλάτανο (ύψος 30 μ., περίμετρος κορμού 13,80 μ.), μνημείο της φύσης. Στη δροσερή και απλόχωρη πλατεία, όπου και η βρύση Φτιαλίνα, θα γευτείτε την αρνιώτιη φιλοξενία, κρασί, τσίπουρο, ντόπια προϊόντα. Η Άρνα με το θαυμάσιο κλίμα της είναι ιδανικός τόπος για παραθερισμό και ωραίος σταθμός για εκδρομές και εξερευνήσεις στα μονοπάτια του Ταΰγετου. Γιορτές στην Άρνα1η Ιανουαρίου: Καθιερωμένη κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του πολιτιστικού συλλόγου. Η χορωδία του χωριού ψάλλει τα κάλαντα στα μαγαζιά και στον ξενώνα. Ο Αϊ-Βασίλης μοιράζει δώρα στα παιδιά.18 Ιανουαρίου: γιορτάζει ο Άγ. Αθανάσιος, η μεγάλη εκκλησία του χωριού. Απόκριες: Σαββατοκύριακο με μασκαράδες, χορό γύρω από το γαϊτανάκι, πολλή μουσική και κέφι. Καθαρά Δευτέρα: Πέταγμα του χαρταετού στο Μοναστηράκι. Αερόστατο στην πλατεία.1η Μαΐου: Γιορτή της Πρωτομαγιάς.25-26 Ιουνίου: Καλλιτεχνικό διήμερο. Εκθέσεις ζωγραφικής, κεραμικής, βιβλίων 8 Ιουλίου: Γιορτή Αγ. Προκοπίου. Γλέντι, χορός, τραγούδι.17 Ιουλίου: Γιορτή Αγ. Μαρίνας. Ορειβασία, πεζοπορία στο ορεινό μονοπάτι Ε4 Άρνα – Πηγές Αγ. Μαρίνας.20 και 26 Ιουλίου: Ανάβαση στον Αϊ-Λια με συνοδό βουνού ή εναλλακτικά εκδρομή με αυτοκίνητα (νυχτερινή) στο Δάσος Βασιλικής, συμμετοχή στη γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου Εξωχωρίου Μεσσηνίας. Αύγουστος: Χορός του Συλλόγου. Μουσική, χορός, τραγούδια.7 Σεπτεμβρίου: Παραμονή της Παναγίας Γιάτρισσας. Πεζοπορία (3,5 ώρες) στο Ε4 για το ομώνυμο μοναστήρι με συνοδό βουνού.27-28-29 Οκτωβρίου: Γιορτή του κάστανου. Τριήμερο φεστιβάλ υπαίθρια αγορά με ντόπια προϊόντα. Μουσικά χορευτικά δρώμενα. Προσφέρονται δωρεάν βραστά και ψητά κάστανα και ντόπιο τσίπουρο. Εκθέσεις και προβολές ντοκιμαντέρ. Νοέμβριος: Θεατρικό διήμερο.4 Δεκεμβρίου: Γιορτάζει η Αγία Βαρβάρα, η τρίτη εκκλησία του χωριού. Χριστούγεννα: Κάλαντα την παραμονή και θεατρική παράσταση.
Πανέμορφο, καταπράσινο χωριό της Λακωνίας, η Άρνα είναι κτισμένη σε υψόμετρο 750 μ., στις ανατολικές πλαγιές του Ταΰγετου. Κατάφυτη από πλατάνια, μηλιές, καστανιές, καρυδιές και πλήθος από αρωματικά βότανα. Με άφθονα τρεχούμενα νερά και τον περίφημο υπερχιλιετή πλάτανο (ύψος 30 μ., περίμετρος κορμού 13,80 μ.), μνημείο της φύσης. Διαθέτει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για την διαμονή σας.
Στην πηγή της Άρνας
Η Άρνα είναι ένα από τα άγνωστα όμορφα χωριά του Ταΰγετου που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά. Όπως και τα άλλα γύρω χωριουδάκια χτίστηκαν εδώ μακριά από τον θόρυβο, για το φόβο των πειρατών και είναι γνωστά και ως Μπαρδουνοχώρια. Η περιοχή βρίσκεται πάνω στα παμπάλαια περάσματα που συνέδεαν την αρχαία Λακωνία με τη Μεσσηνία με πιο γνωστό την Βασιλική οδό, που συνέδεε την αρχαία Αρκίνα (πόλη χαμένη στα δάση ανάμεσα Σπαρτιά και Γόλα) με τη Μεσσηνία και περνούσε από το υπέροχο δάσος της Βασιλικής.
Στην πηγή της Άρνας
Στην πλατεία της Άρνας θα δείτε ένα θεόρατο πλατάνι, τόσο μεγάλο που συμπεριλαμβάνεται ήδη σε έναν δημοσιευμένο κατάλογο με πελώρια δέντρα από όλη την Ευρώπη! Δίπλα στο πλατάνι θα δροσιστείτε από μια βρύση νεοκλασικού ύφους με κίονες, ακροκέραμα και ζωφόρο, δωρεά μεταναστών του χωριού από το Μπρούκλιν των ΗΠΑ.
Ονομαστή –κάποτε– για την παραγωγή της σε καρύδια, η Άρνα έβγαζε 150 τόνους το χρόνο και τα «Καρύδια Άρνας» ήταν διάσημα στις αγορές της Αθήνας. Ωστόσο σήμερα, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη η Άρνα γιορτάζει τα κάστανα, τα οποία εδώ επίσης αφθονούν.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση που μπορείτε να κάνετε στην περιοχή, είναι η επίσκεψη στο σπήλαιο των πηγών της Αγίας Μαρίνας, κοντά στο χωριό. Είναι όμορφο και μπορείτε να περπατήσετε στο υπόγειο ποτάμι έως το σιφόνι όπου αναβλύζει το νερό. Το νερό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί από αυτήν την πηγή, υδρεύονται όλα τα γύρω χωριά και σχεδόν ολόκληρη η Μάνη! Μπορείτε να συνεχίσετε την εξερεύνηση αν θέλετε μέσα στο φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός Σμήνος, ανάμεσα σε πουρνάρια, πλατάνια, φτέρες, βάτα και κισσούς. Ή αν δεν θέλετε άλλη εξερεύνηση επιστρέψτε από την Αγία Μαρίνα στην πλατεία της Άρνας όπου θα απολαύσετε τα καλύτερα αρνίσια παϊδάκια της περιοχής
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Στην ¨Άρνα θα φτάσετε οδικώς ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο Σπάρτης – Γυθείου, στρίβοντας αριστερά προς τα χωριά Ποταμιά και Γοράνοι. Από Γοράνους η Άρνα απέχει 14 χλμ. ενώ από τη Σάρτη 32 χλμ.
ΔΙΑΜΟΝΗ – ΦΑΓΗΤΟ
Στην ¨Αρνα λειτουργεί πολύ καλός ορεινός ξενώνας και υπάρχουν και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν πολύ καλά ψητοπωλεία και παραδοσιακές ταβέρνες.
ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ
H «Γιορτή του Κάστανου» διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Άρνα τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου.
Πρόκειται για ένα 3ήμερο φεστιβάλ, που συνδυάζει καλλιτεχνικά δρώμενα με πλούσια και καλαίσθητη υπαίθρια αγορά. Ο επισκέπτης καλωσορίζεται με κάστανα ψημένα στο μεγαλύτερο τηγάνι που υπάρχει στην Ελλάδα και βραστά στο παλιό χαρανί, καθώς και ζεστό τσίπουρο, μόλις αποσταγμένο από τον άμβυκα που καίει στην πλατεία.
~** Γιορτή κάστανου στην Άρνα Λακωνίας
Στην 'Αρνα Λακωνία, στην καρδιά του Ταϋγέτου, διοργανώνεται για 10η συνεχή χρονιά, από τις 25 έως τις 28 Οκτωβρίου, η καθιερωμένη γιορτή κάστανου.
Πρόκειται για ένα τετραήμερο φεστιβάλ φθινοπώρου, που συνδυάζει καλλιτεχνικά δρώμενα, με πλούσια και καλαίσθητη υπαίθρια αγορά με προϊόντα φθινοπώρου και οι ντόπιοι για καλωσόρισμα των επισκεπτών προσφέρουν ψημένα κάστανα στο μεγαλύτερο τηγάνι που υπάρχει στην Ελλάδα και βραστά στο παλιό χαρανί καθώς και ζεστό τσίπουρο, μόλις αποσταγμένο από τον άμβυκα που θα καίει στην πλατεία του χωριού.
~ Η γιορτή του φθινοπώρου πλαισιώνεται από καλλιτέχνες που με τη δουλειά τους, δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά, ενώ η μουσική επένδυση του τριημέρου θα ταξιδέψει τους επισκέπτες σε πάμπολλα μονοπάτια του κόσμου.
~ Τη γιορτή διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος 'Αρνας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης.
~ Η υπαίθρια αγορά θα είναι ανοικτή την προσεχή Παρασκευή από τις 3.00 το μεσημέρι έως τις 9.00 το βράδυ, το Σάββατο και την Κυριακή από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 9.00 το βράδυ και τη Δευτέρα θα είναι ανοικτά μόνο το πρωί.
\ Το κάστανο είναι συνδυασμένο με το φθινόπωρο. Έτσι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, το γιορτάζουν και παράλληλα προβάλλουν τον τόπο τους και τα προϊόντα τους, είτε είναι σχετικά είτε άσχετα με το κάστανο.
Στην Άρνα η Γιορτή του Κάστανου διοργανώνεται για έβδομη συνεχή χρονιά. Εδώ η γιορτή είναι πλούσια και πολυήμερη. Πρόκειται για ένα τριήμερο φεστιβάλ, που συνδυάζει καλλιτεχνικά δρώμενα με πλούσια και καλαίσθητη υπαίθρια αγορά. Ο επισκέπτης καλωσορίζεται με κάστανα ψημένα στο μεγαλύτερο τηγάνι που υπάρχει στην Ελλάδα και βραστά στο παλιό χαρανί (μεταλλικός κουβάς, τέντζερης), καθώς και ζεστό τσίπουρο, μόλις αποσταγμένο από τον άμβυκα που καίει στην πλατεία.
Η Άρνα, με τους 460 μόνιμους κατοίκους, είναι από τα πιο ζωντανά ορεινά χωριά της περιοχής. Χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρα και με κτίσματα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, το χωριό χαρακτηρίζεται από το φυσικό του πλούτο, τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας και τις πηγές της Αγίας Μαρίνας. Απέχει 20 χιλιόμετρα απο την έδρα του δήμου, το Ξηροκάμπι και 33 συνολικά από τη Σπάρτη.
Σπήλαιο Φράγχθι
Ένα εξαιρετικό μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας, το σπήλαιο Φράγχθι, στο πε-τρώδες άγριο βουνό απέναντι από την Κοιλάδα σε περιμένει για εξερεύνηση. Χιλιάδες ευρήματα και ο αρχαιότερος ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε εδώ ρίχνουν φως σε μια ιδιαίτερη περίοδο της ζωής του ανθρώπου. Μπες στο εσωτερικό του και νιώσε την μακραίωνη πορεία του ανθρώπου. Περπάτησε από την παραλία Λαμπαγιαννά, αναρριχήσου στις πλάκες του σπηλαίου και βυθίσου στα καταγάλανα νερά της παραλίας.
Απέναντι από το χωριό Κοιλάδα, σ’ ένα βραχώδες λόφο γεμάτο θάμνους, δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται το παγκοσμίου φήμης σπήλαιο Φράγχθι. Το εξαιρετικό αυτό σπήλαιο αποτελείται από δύο θαλάμους και μια μικρή λίμνη που σχηματίζεται εντός του, πάνω στην οποία καθρεφτίζονται οι ακτίνες του ήλιου προσφέροντας μια ιδανική εικόνα στον επισκέπτη. Η είσοδος του που βλέπει προς τα δυτικά βρίσκεται 12,5μ. πάνω απ’ την επιφάνεια της θάλασσας και σε απόσταση 50μ. απ’ αυτήν. Το βάθος του σπηλαίου είναι 150μ.. Βέβαια παλαιότερα, την εποχή του Λίθου η απόσταση από τη θάλασσα ήταν μεγαλύτερη.
Το σπήλαιο πιθανολογείται πως κατοικήθηκε για πρώτη φορά από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ κατά τη Μουστιαία περίοδο 40.000 χρόνια π.Χ. όμως σίγουρα χρησιμοποιήθηκε από τον homo sapiens(σοφό άνθρωπο) την περίοδο μετά από το 30.000 π.Χ.. Στοιχεία φανερώνουν πως κατοικείτο συνεχώς από το 25.000 π.Χ. έως το 30.000 π.Χ. οπότε και γκρεμίστηκε από μεγάλο σεισμό.
Αρχικά κατοικούσαν λίγοι κυνηγοί οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Όμως κατά τη Μέση και Ύστερη Νεολιθική περίοδο άρχισε να συσσωρεύεται περισσότερος κόσμος και να ακμάζει το σπήλαιο. Εντός του σπηλαίου διατηρούνται ιζήματα από την Ανώτερη Παλαιολιθική έως και τη Νεολιθική εποχή. Επίσης μέσα από τις ανασκαφές που έγιναν την περίοδο 1967-1976 και 1980-1982 από καθηγητές των πανεπιστημίων της Ιντιάνα, βρέθηκε και πληθώρα ευρημάτων που πιστοποιούν αυτή την αδιάλειπτη κατοίκηση του σπηλαίου σ’ όλες τις περιόδους της εποχής του λίθου.
Ανακαλύφθηκαν λίθινα κι οστέινα εργαλεία, ειδώλια, κεραμικά σκεύη, κοσμήματα, όστρακα, φυτικά κατάλοιπα κι άλλα αντικείμενα. Επίσης βρέθηκε μια σπάνια σειρά από οστά ψαριών σε μεγάλο βαθμό προερχόμενα από τόνο. Όμως το σημαντικότερο εύρημα είναι ο αρχαιότερος πλήρης ανθρώπινος σκελετός που έζησε 10.000-8.000 πριν και βρέθηκε στη στάση του εμβρύου έχοντας σκεπαστεί από πέτρες και θεωρείται πως ανήκει σε άντρα περίπου 25 ετών. Παράλληλα βρέθηκαν κι άλλοι ανθρώπινοι σκελετοί που αποτυπώνουν το μέσο ύψος των ανθρώπων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα υπολείμματα οψιδιανού που βρέθηκαν, μιας και το συγκεκριμένο πέτρωμα υπάρχει μόνο στη Μήλο. Η ύπαρξή του εδώ ανέτρεψε όλες τις αντιλήψεις που είχαν διατυπωθεί για την ως τότε ναυσιπλοΐα.
Οι ανασκαφές που έχουν γίνει αφορούν μόνο τον μπροστινό χώρο, επιφάνειας 700μ., το υπόλοιπο σπήλαιο είναι σκεπασμένο από την κορυφή και κρατά ακόμα κρυμμένα τα μυστικά του. Τα σπουδαία αυτά ευρήματα του σπηλαίου σε περιμένουν για να σου αποκαλύψουν την ιστορία τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.
Επισκέψου και εξερεύνησε το εξαιρετικό αυτό μνημείο είτε μέσω στεριάς είτε με σκάφος από το λιμάνι. Το παλαιολιθικό αυτό «σπίτι» σου προσφέρει τη δυνατότητα για ιδιαίτερες συγκινήσεις. Κάνε αναρρίχηση στους βράχους του σπηλαίου, trekking από την παραλία Λαμπαγιαννά και κολύμπησε στα υπέροχα νερά.
Γιατράκος Γιωργάκης (Άρνα Λακωνίας; – Άργος 1841)
...η ομηρική
~ Πανέμορφη, με μεγάλη ποικιλία τοπίων και αυστηρά παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Την εποπτεύει η παλιά πόλη με τις καλοδιατηρημένες , οχυρωμένες πυργοκατοικίες και την μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, η καμπάνα του οποίου είναι λάφυρο πειρατών.
Η μοναδική για το αρχιτεκτονικό της στυλ και τον θαυμάσιο μεσογειακό της κήπο κατοικία του Πάτρικ Λη Φέρμορ στον όρμο Καλαμίτσι ,αφήνει έκπληκτο τον επισκέπτη.
- Γραφικά λιμανάκια , παραλίες ,λιθόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακοί ξενώνες, ελιές, λυγαριέςκαι δάφνες συνθέτουν το σκηνικό. Το πανέμορφο νησάκι η Μερόπη μπροστά στο παλιό τελωνείο και την βάρδια, με τα κατάλοιπα του τοίχους που άφησαν οι Ενετοί, είναι ένα επί πλέον κόσμημα της Καρδαμύλης.
Ταβέρνες οικογενειακές, μπαράκια πάνω στο κύμα και μαγαζάκια λαϊκής τέχνης έλκουν τον επισκέπτη.
Η πρώτη αναφορά που έχουμε για την Καρδαμύλη είναι από τον Ομηρο ,που την αναφέρει σαν μια από τις πόλεις που θα έδινε προίκα στον Αχιλλέα ο Αγαμέμνονας.
Η μυθολογία λέει πως εδώ βγήκαν οι Νηρηίδες να θαυμάσουν τον γιο του Αχιλλέα τον Πύρο που πέρασε από εδώ για να πάει στην Σπάρτη να παντρευτεί την κόρη του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης, την Ερμιόνη.
Κατά την επανάσταση του έθνους ,στην Παλιά Καρδαμύλη ,στον Πύργο του Μούρτζινου, φιλοξενήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης τον Ιανουάριο του 1821 προερχόμενος από την Ζάκυνθο και προετοίμασε το κλίμα του ξεσηκωμού.
Η Αρεόπολη παλαιότερα λεγόταν Τσίμοβα, ενώ το σημερινό της όνομα σίγουρα οφείλεται στο θεό του πολέμου, τον Άρη. Λέγεται και γράφεται συχνά ότι η Μάνη δεν υποδουλώθηκε ποτέ στους Τούρκους. Αυτό βέβαια δεν είναι αληθές, είναι όμως αντικειμενικά αποδεκτό αφ' ενός ότι μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) και του Δεσποτάτου του Μυστρά (1460) η Μάνη εντάσσεται σε ειδικό προνομιακό καθεστώς και αφ' ετέρου ότι κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αιώνων της τουρκοκρατίας οι Μανιάτες διεξάγουν συνεχείς αγώνες για να διατηρήσουν ελεύθερη τη μικρή αυτή γωνιά της πατρίδας μας. Συμμαχούν άλλοτε με τους Βενετσιάνους, άλλοτε με τους Ισπανούς, άλλοτε με τους Γάλλους και άλλοτε με τους Ρώσους, αναλαμβάνοντας πολεμική δράση κατά των Τούρκων κατακτητών και προκαλώντας αισθήματα θαυμασμού σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα με επί κεφαλής την οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων, που καταγόταν από την Αρεόπολη, επαναστατούν το 1770 στα Ορλωφικά με τη βοήθεια των Ρώσων. Εκείνος ο πόλεμος χάθηκε, αλλά έκτοτε η Μάνη αποτελούσε ημιαυτόνομη ηγεμονία.

ΑΡΕΟΠΟΛΗ
Ταβέρνα Μπάρμπα Πέτρος. Στο κεντρικό λιθόστρωτο της μεσαιωνικής συνοικίας, ανάμεσα στην πλατεία Νιαρχάκου και την πλατεία 17ης Μαρτίου. Γουρουνόπουλο φούρνου με πορτοκάλι, κόκορας μπαρδουνιώτικος, ψαρονέφρι με σέλινο και σάλτσα μουστάρδας, σύγκλινο μανιάτικο, μουσακάς, κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυρί, δροσερές σαλάτες κλπ. Τηλ. 2733051205.
Ψησταριά Αλέπης. Ανάμεσα στην πλατεία Νιαρχάκου και την πλατεία Αθανάτων. Γουρουνόπουλο σούβλας, λουκάνικο μανιάτικο, κοτόπουλο σούβλας, μπιφτέκια, σουβλάκια στα κάρβουνα και φρέσκιες τηγανητές πατάτες. Τηλ. 2733051276.
Εστιατόριο Λιθόστρωτο. Στην πλατεία 17ης Μαρτίου, ακριβώς απέναντι από το ναό των Ταξιαρχών. Κουνέλι λαγωτό, αμπελοφάσουλα, κατσικάκι με αγγινάρες, σαλάτα οσπρίων, μοσχαράκι με μελιτζάνες, χοιρινό με πιπεριές κλπ. Στο τέλος απολαύσαμε και εξαιρετικό σπιτικό σάμαλι! Τηλ. 2733054240 & 6948890720.
Ταβέρνα Κατώι. Επίσης στην πλατεία 17ης Μαρτίου, αλλά πίσω από την εκκλησία, δεν φαίνεται αμέσως από το δρόμο. Ομελέτα με σύγκλινο, κλέφτικο στη λαδόκολα, εξοχικό στη γάστρα, αρνάκι λαδορίγανη κλπ. Τηλ. 2733051201.
Ταβέρνα Το Στέκι του Νικόλα. Στην πλατεία Αθανάτων. Κατσικάκι στη γάστρα με πατατούλες μελωμένες, κοτόπουλο με μπάμιες, μπιφτέκι γεμιστό, τυρόπιτα με άνιθο και σπιτικό γαλακτομπούρεκο. Τηλ. 2733051366.

Μαγειρείο - Μεζεδοπωλείο - Τσιπουράδικο Μαυρομιχαλαίικο. Στο κεντρικό λιθόστρωτο, ακριβώς απέναντι από την ταβέρνα Μπάρμπα Πέτρος, σε παραδοσιακό κτίριο του 1818. Ό,τι πρέπει για ένα τσιπουράκι με μεζέ: σύγκλινο κρασάτο, ελιές μανιάτικες, σαλιγκάρια γιαχνί, ντοματούλα δροσερή, σφέλα ψητή και μελιτζανοσαλάτα χειροποίητη.
Ταβέρνα Ξιφαριάνικα. Ετοιμάζει διάφορες σπεσιαλιτέ στην κατσαρόλα, όλα τα τηγανητά, σαλάτες, ποικιλίες και όλα τα ψητά στα κάρβουνα. Τηλ. 2733051443.
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Μάνη. Μενού με αρκετά μεγάλη ποικιλία, ιδιαίτερα σε περίοδο πληρότητας. Τηλ. 2733051190 & 2733051269.
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Κάστρο Μαΐνη. Μουσακάς, γεμιστά, κοτόπουλο στο φούρνο και τεράστιες σαλάτες. Τηλ. 2733051238 & 2733051302.

ΓΥΘΕΙΟΝ Λακωνίας :
Όμορφη πολιτεία με νησιώτικο χρώμα, το Γύθειο, έδρα του ομώνυμου δήμου, απλώνεται αμφιθεατρικά κατά μήκος της παραλιακής ζώνης με τα μεζεδοπωλεία, τα εστιατόρια, τα καφέ μπαρ και τα ξενοδοχεία. Τα επιβλητικά διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά κτίρια, που μαρτυρούν την αίγλη του παρελθόντος, τα παραδοσιακά σπίτια, οι γραφικές σκάλες και οι ωραίες εκκλησίες, το λιμάνι με την πολυσύχναστη μαρμάρινη προκυμαία, τα καΐκια και τις ψαρόβαρκες συνθέτουν ένα ξεχωριστό οικιστικό σύνολο. Το αρχαίο Γύθειο υπήρξε ναύσταθμος των Σπαρτιατών, γνώρισε δε περίοδο ακμής κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, όταν ανήκε στο Κοινόν των Ελευθερολακώνων και αποτέλεσε το κυριότερο εξαγωγικό κέντρο της Λακωνίας. Από τα τέλη του 18ου αι. το Γύθειο, που επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Μαραθονήσι, εξελίχθηκε σε πολιτικό κέντρο της Μάνης, ενώ κατά τη διάρκεια της Επανάστασης υπήρξε ορμητήριο του ελληνικού στόλου. Στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αι. το Γύθειο γνώρισε οικονομική και πολιτιστική άνθηση. Το λιμάνι του Γυθείου, όπου συχνά ελλιμενίζονται κρουαζιερόπλοια, συνδέεται με τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και τον Κίσσαμο Χανίων. Το Γύθειο έχει 4.489 κατοίκους. Aπέχει 42,5 χλμ NΑ από τη Σπάρτη.
Όμορφο μανιάτικο χωριό, χτισμένο στην κορυφή υψώματος, το Οίτυλο έχει υπέροχη θέα στον όρμο του Λιμενίου (Νέου Οιτύλου). Κατέχει τη θέση του Οιτύλου ή Βοιτύλου, αρχαίας πόλης που αναφέρει ο Όμηρος. Σημαντική υπήρξε η συμβολή των κατοίκων του Οιτύλου στα Ορλοφικά και την Επανάσταση του 1821.

Στα σημαντικά θρησκευτικά μνημεία του Οιτύλου συγκαταλέγονται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο κέντρο του χωριού, η παλαιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, αξιόλογης αρχιτεκτονικής, η εκκλησία των Ταξιαρχών και το εκκλησάκι της Παναγίτσας, σπηλαιώδης ναός κοντά στο Οίτυλο.
Επίνειο του Οιτύλου είναι το Καραβοστάσι, παραλιακός οικισμός με λιμανάκι για βάρκες και καΐκια. Κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, στο μυχό του όρμου Λιμενίου, απλώνεται το Νέο Οίτυλο, γραφικός παραθεριστικός οικισμός με τουριστικά καταλύματα, ταβέρνες και ρομαντικό ηλιοβασίλεμα.

Στην ευρύτερη περιοχή του Οιτύλου ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η μονή Δεκούλων, που ιδρύθηκε το 16ο αιώνα και έχει εξαίρετες τοιχογραφίες στο καθολικό της, το κάστρο της Κελεφάς, χτισμένο επί Τουρκοκρατίας (1670), σε λόφο πάνω από το Νέο Οίτυλο, η μονή Τσίγκου, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου, σε τοποθεσία σπάνιας φυσικής ομορφιάς, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον οικισμό Γέρμα, η εκκλησία της Παναγίας της Τσιπιώτισσας, με ωραίες τοιχογραφίες και όμορφη θέα στο Νέο Οίτυλο.
Για διαμονή στην περιοχή του Οιτύλου και του Νέου Οιτύλου σάς προτείνουμε τις ακόλουθες τουριστικές μονάδες:

το ξενοδοχείο Itilo Traditional Hotel στο Νέο Οίτυλο



Ο Ναός ή Καθολικό της μονής ανήκει στην κατηγορία των μονόκλιτων σταυροειδών εγγεγραμμένων, ο δε τρούλλος του είναι διπλοθολικός. Τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου, πανηγυρίζει όμως κατά την Απόδοση της εορτής, στις 23 Αυγούστου.
Ιδρυτής και κτίτορας της μονής υπήρξε το 1586 ο Ιερεύς Πέτρος Ψωμάς από το Καρβέλι. Στο μοναστήρι εμόνασε και ο κατά σάρκα αδελφός του Ιερομόναχος Παρθένιος Ψωμάς, ο οποίος διετέλεσε και Ηγούμενος. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο αδέλφια προέρχονταν από την υποδειγματική και ευσεβέστατη οικογένεια των Ψωμάδων της εποχής εκείνης. Ο Παρθένιος μάλιστα, έκανε τάμα στην Υπεραγία Θεοτόκο, ότι αν γίνει Δεσπότης θα ανακαινίσει το μοναστήρι της γενέτειράς του, που στο μεταξύ είχε εγκαταλειφθεί και ερημωθεί. Έτσι όταν έγινε Επίσκοπος Μεθώνης, εκπλήρωσε την υπόσχεσή του και ανακαίνισε το μοναστήρι κατά το έτος 1623, γενόμενος νέος κτίτορας αυτού και αφιέρωσε σ' αυτό ιερά σκεύη, άμφια και κτήματα.
Βίντεο που μπορείτε να δείτε :
ΑΡΝΑ Λακωνίας Γιορτή κάστανου 31/10/2015 : https://youtu.be/d_nMDfaVYwA .-
Άρνα Λακωνίας από γιορτή κάστανου 31/10/2015 : https://youtu.be/OymQVgi3fps .-
ΑΡΝΑ Λακωνίας Γιορτή κάστανου 31/10/2015 : https://youtu.be/8uECDWujPXI
ΑΡΝΑ γιορτή κάστανου αφήγηση Χ.Α. Δαβίλλα 31-10-2015: https://youtu.be/flE1DZ4rr4I
ΣΠΑΡΤΗ 31-10-2015 από κ. Χριστίνα...: https://youtu.be/M3RJ5VnVEaY
Σπάρτη Λακωνίας αφήγηση Χ.Α. Δαβίλλα 31-10-2015: https://youtu.be/R1m-vn8j5Ss
Διαδρομή στον Ταΰγετο 31-10-2015: https://youtu.be/EAfjkZWrluY
Ι Ν Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών 1 / 11 / 2015 Θ Λειτουργία από Παπά Διονύση Κ Καράγιαννη : https://youtu.be/YTyevItCPLM .-
Μονή Σιδερόπορτας στο Καρβέλι Ταϋγετιος αφήγηση Χ Α Δ : https://youtu.be/jGk0Obb8xGg .
-Ταΰγετος ενημέρωση Χ Α Δ 31/10/2015 : https://youtu.be/NLPhbx1ur9Y .-
ΑΛΑΓΟΝΙΑ ΤΑΫΓΕΤΟΣ 31/10/2015: https://youtu.be/rOoCUtIALzc .-






*** ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 :
~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-22-2015.html ,.-
~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 Εκδρομές - Διαδρομές - Διασκέδαση στις Ελληνικές Ομορφιές !! Φωτογραφίες και Βίντεο !! : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/22-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-23-2015.html .-
~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-
~ Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 24 και 25 Οκτωβρίου 2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr .=
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-24-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-25-2015.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-26-2015.html .-
~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-27-2015.html .-
~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Όμορφες διαδρομές στις Ελληνικές ομορφιές Οκτώβρης 2015 : ~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Όμορφες διαδρομές στις Ελληνικές ομορφιές Οκτώβρης 2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/2015.html .-
~
*** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE, 2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron , 3. Stamos
Arfara Messinias Greece , 4. ARFARA - KALAMATAS , 5. ASTERAS ARFARON
2011 , 6. Arfara-Messinias 2 , 7. stamos-dynami , 8. Arfara-Messinias , 9. Arfara-Messinias 1 -
FOTOS , 10. vlasios ,
11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
12. http://arfara-messinias-stamos-2010 ,
~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
https://www.facebook.com/panathinaikokoinima ,
^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,
^ stamos-dynami ,
^ Arfara-Messinias ,
^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
^ Arfara-Messinias 2 ,
***
BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas , http://www.youtube.com/stamos01 , 4434 video. - Σταματης Σκουλικας
2. - Stamos Skoulikas = Stamos Skoulikas
http://www.youtube.com/stamatios01 , 2635 video. σταμος σκουλικας ,
3. - Vlasis Skoulikas = Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , = 2618 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον 9690 βίντεο .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 4593 /. - https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 559 / - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias , = ARFARA MESSINIAS 1.404 Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.- 521 .- https://twitter.com/ , Skoulikas
@stamos01 . ,, http://messinia1234.com/?page_id=937 ,
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 476. - ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 84 /140 .
*** http://www.twitter.com/stamos01/ , 685/502/28 , 20,5 χιλ./261 / 11 .-
~
***

~
1~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
2~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015 : http://vlasisarfarablogspot.blo
gspot.gr/2015/10/11-2015.html .- ~
3.- Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ 17 ΚΑΙ 18 Οκτωβρίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html
4~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 Εκδρομές - Διαδρομές - Διασκέδαση στις Ελληνικές Ομορφιές !! Φωτογραφίες και Βίντεο !! : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/22-2015.html .-
5~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 Εκδρομές - Διαδρομές - Διασκέδαση στις Ελληνικές Ομορφιές !! Φωτογραφίες και Βίντεο !! : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/22-2015.html .-
6.- ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Όμορφες διαδρομές στις Ελληνικές ομορφιές Οκτώβρης 2015 : ~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Όμορφες διαδρομές στις Ελληνικές ομορφιές Οκτώβρης 2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/2015.html .-
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ : Αρφαρά -ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΚΑΜΠΟΣ - ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ - Άγιος Νικόλαος -Νέο Οίτυλο - Λιμένι - ΑΕΡΟΠΟΛΗ - ΓΥΘΕΙΟ - Ζαφειριάνικα - Πριτσιώτικος- Λίμνη - Αιγές - Σύνορα- Αρχοντικό- Σίνα - Προσήλιο - Λεμονιά - Μελιτίνη - Παλαιοβρύση - ΑΡΝΑ -Σπαρτιά-Βασιλική - ΣΠΑΡΤΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ -Μελιγαλά Αρφαρά .- ...
Η Άρνα είναι ορεινό χωριό του νομού Λακωνίας, στις πλαγιές του Ταΰγετου, με υψόμετρο 750μ. Απέχει 35 χλμ. από το Γύθειο και 39 από την Σπάρτη. Ο πληθυσμός της είναι 460 κάτοικοι. Κάθε χρόνο στο διάστημα 28 έως 30 Οκτωβρίου διοργανώνεται στο χωριό η γιορτή κάστανου.[1][2]
Από την Άρνα καταγόταν ο οπλαρχηγός του 1821 Γιωργάκης Γιατράκος[3]
Άρνα. Πανέμορφο, καταπράσινο χωριό της Λακωνίας, κτισμένο σε υψόμετρο 750 μ., στις ανατολικές πλαγιές του Ταΰγετου. Κατάφυτη από πλατάνια, μηλιές, καστανιές, καρυδιές και πλήθος από αρωματικά βότανα. Με άφθονα τρεχούμενα νερά και τον περίφημο υπερχιλιετή πλάτανο (ύψος 30 μ., περίμετρος κορμού 13,80 μ.), μνημείο της φύσης. Στη δροσερή και απλόχωρη πλατεία, όπου και η βρύση Φτιαλίνα, θα γευτείτε την αρνιώτιη φιλοξενία, κρασί, τσίπουρο, ντόπια προϊόντα. Η Άρνα με το θαυμάσιο κλίμα της είναι ιδανικός τόπος για παραθερισμό και ωραίος σταθμός για εκδρομές και εξερευνήσεις στα μονοπάτια του Ταΰγετου. Γιορτές στην Άρνα1η Ιανουαρίου: Καθιερωμένη κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του πολιτιστικού συλλόγου. Η χορωδία του χωριού ψάλλει τα κάλαντα στα μαγαζιά και στον ξενώνα. Ο Αϊ-Βασίλης μοιράζει δώρα στα παιδιά.18 Ιανουαρίου: γιορτάζει ο Άγ. Αθανάσιος, η μεγάλη εκκλησία του χωριού. Απόκριες: Σαββατοκύριακο με μασκαράδες, χορό γύρω από το γαϊτανάκι, πολλή μουσική και κέφι. Καθαρά Δευτέρα: Πέταγμα του χαρταετού στο Μοναστηράκι. Αερόστατο στην πλατεία.1η Μαΐου: Γιορτή της Πρωτομαγιάς.25-26 Ιουνίου: Καλλιτεχνικό διήμερο. Εκθέσεις ζωγραφικής, κεραμικής, βιβλίων 8 Ιουλίου: Γιορτή Αγ. Προκοπίου. Γλέντι, χορός, τραγούδι.17 Ιουλίου: Γιορτή Αγ. Μαρίνας. Ορειβασία, πεζοπορία στο ορεινό μονοπάτι Ε4 Άρνα – Πηγές Αγ. Μαρίνας.20 και 26 Ιουλίου: Ανάβαση στον Αϊ-Λια με συνοδό βουνού ή εναλλακτικά εκδρομή με αυτοκίνητα (νυχτερινή) στο Δάσος Βασιλικής, συμμετοχή στη γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου Εξωχωρίου Μεσσηνίας. Αύγουστος: Χορός του Συλλόγου. Μουσική, χορός, τραγούδια.7 Σεπτεμβρίου: Παραμονή της Παναγίας Γιάτρισσας. Πεζοπορία (3,5 ώρες) στο Ε4 για το ομώνυμο μοναστήρι με συνοδό βουνού.27-28-29 Οκτωβρίου: Γιορτή του κάστανου. Τριήμερο φεστιβάλ υπαίθρια αγορά με ντόπια προϊόντα. Μουσικά χορευτικά δρώμενα. Προσφέρονται δωρεάν βραστά και ψητά κάστανα και ντόπιο τσίπουρο. Εκθέσεις και προβολές ντοκιμαντέρ. Νοέμβριος: Θεατρικό διήμερο.4 Δεκεμβρίου: Γιορτάζει η Αγία Βαρβάρα, η τρίτη εκκλησία του χωριού. Χριστούγεννα: Κάλαντα την παραμονή και θεατρική παράσταση.
Πανέμορφο, καταπράσινο χωριό της Λακωνίας, η Άρνα είναι κτισμένη σε υψόμετρο 750 μ., στις ανατολικές πλαγιές του Ταΰγετου. Κατάφυτη από πλατάνια, μηλιές, καστανιές, καρυδιές και πλήθος από αρωματικά βότανα. Με άφθονα τρεχούμενα νερά και τον περίφημο υπερχιλιετή πλάτανο (ύψος 30 μ., περίμετρος κορμού 13,80 μ.), μνημείο της φύσης. Διαθέτει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για την διαμονή σας.
Στην πηγή της Άρνας
Η Άρνα είναι ένα από τα άγνωστα όμορφα χωριά του Ταΰγετου που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά. Όπως και τα άλλα γύρω χωριουδάκια χτίστηκαν εδώ μακριά από τον θόρυβο, για το φόβο των πειρατών και είναι γνωστά και ως Μπαρδουνοχώρια. Η περιοχή βρίσκεται πάνω στα παμπάλαια περάσματα που συνέδεαν την αρχαία Λακωνία με τη Μεσσηνία με πιο γνωστό την Βασιλική οδό, που συνέδεε την αρχαία Αρκίνα (πόλη χαμένη στα δάση ανάμεσα Σπαρτιά και Γόλα) με τη Μεσσηνία και περνούσε από το υπέροχο δάσος της Βασιλικής.
Στην πηγή της Άρνας
Στην πλατεία της Άρνας θα δείτε ένα θεόρατο πλατάνι, τόσο μεγάλο που συμπεριλαμβάνεται ήδη σε έναν δημοσιευμένο κατάλογο με πελώρια δέντρα από όλη την Ευρώπη! Δίπλα στο πλατάνι θα δροσιστείτε από μια βρύση νεοκλασικού ύφους με κίονες, ακροκέραμα και ζωφόρο, δωρεά μεταναστών του χωριού από το Μπρούκλιν των ΗΠΑ.
Ονομαστή –κάποτε– για την παραγωγή της σε καρύδια, η Άρνα έβγαζε 150 τόνους το χρόνο και τα «Καρύδια Άρνας» ήταν διάσημα στις αγορές της Αθήνας. Ωστόσο σήμερα, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη η Άρνα γιορτάζει τα κάστανα, τα οποία εδώ επίσης αφθονούν.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση που μπορείτε να κάνετε στην περιοχή, είναι η επίσκεψη στο σπήλαιο των πηγών της Αγίας Μαρίνας, κοντά στο χωριό. Είναι όμορφο και μπορείτε να περπατήσετε στο υπόγειο ποτάμι έως το σιφόνι όπου αναβλύζει το νερό. Το νερό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί από αυτήν την πηγή, υδρεύονται όλα τα γύρω χωριά και σχεδόν ολόκληρη η Μάνη! Μπορείτε να συνεχίσετε την εξερεύνηση αν θέλετε μέσα στο φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός Σμήνος, ανάμεσα σε πουρνάρια, πλατάνια, φτέρες, βάτα και κισσούς. Ή αν δεν θέλετε άλλη εξερεύνηση επιστρέψτε από την Αγία Μαρίνα στην πλατεία της Άρνας όπου θα απολαύσετε τα καλύτερα αρνίσια παϊδάκια της περιοχής
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Στην ¨Άρνα θα φτάσετε οδικώς ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο Σπάρτης – Γυθείου, στρίβοντας αριστερά προς τα χωριά Ποταμιά και Γοράνοι. Από Γοράνους η Άρνα απέχει 14 χλμ. ενώ από τη Σάρτη 32 χλμ.
ΔΙΑΜΟΝΗ – ΦΑΓΗΤΟ
Στην ¨Αρνα λειτουργεί πολύ καλός ορεινός ξενώνας και υπάρχουν και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν πολύ καλά ψητοπωλεία και παραδοσιακές ταβέρνες.
ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ
H «Γιορτή του Κάστανου» διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Άρνα τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου.
Πρόκειται για ένα 3ήμερο φεστιβάλ, που συνδυάζει καλλιτεχνικά δρώμενα με πλούσια και καλαίσθητη υπαίθρια αγορά. Ο επισκέπτης καλωσορίζεται με κάστανα ψημένα στο μεγαλύτερο τηγάνι που υπάρχει στην Ελλάδα και βραστά στο παλιό χαρανί, καθώς και ζεστό τσίπουρο, μόλις αποσταγμένο από τον άμβυκα που καίει στην πλατεία.
~** Γιορτή κάστανου στην Άρνα Λακωνίας
Στην 'Αρνα Λακωνία, στην καρδιά του Ταϋγέτου, διοργανώνεται για 10η συνεχή χρονιά, από τις 25 έως τις 28 Οκτωβρίου, η καθιερωμένη γιορτή κάστανου.
Πρόκειται για ένα τετραήμερο φεστιβάλ φθινοπώρου, που συνδυάζει καλλιτεχνικά δρώμενα, με πλούσια και καλαίσθητη υπαίθρια αγορά με προϊόντα φθινοπώρου και οι ντόπιοι για καλωσόρισμα των επισκεπτών προσφέρουν ψημένα κάστανα στο μεγαλύτερο τηγάνι που υπάρχει στην Ελλάδα και βραστά στο παλιό χαρανί καθώς και ζεστό τσίπουρο, μόλις αποσταγμένο από τον άμβυκα που θα καίει στην πλατεία του χωριού.
~ Η γιορτή του φθινοπώρου πλαισιώνεται από καλλιτέχνες που με τη δουλειά τους, δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά, ενώ η μουσική επένδυση του τριημέρου θα ταξιδέψει τους επισκέπτες σε πάμπολλα μονοπάτια του κόσμου.
~ Τη γιορτή διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος 'Αρνας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης.
~ Η υπαίθρια αγορά θα είναι ανοικτή την προσεχή Παρασκευή από τις 3.00 το μεσημέρι έως τις 9.00 το βράδυ, το Σάββατο και την Κυριακή από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 9.00 το βράδυ και τη Δευτέρα θα είναι ανοικτά μόνο το πρωί.
\ Το κάστανο είναι συνδυασμένο με το φθινόπωρο. Έτσι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, το γιορτάζουν και παράλληλα προβάλλουν τον τόπο τους και τα προϊόντα τους, είτε είναι σχετικά είτε άσχετα με το κάστανο.
Στην Άρνα η Γιορτή του Κάστανου διοργανώνεται για έβδομη συνεχή χρονιά. Εδώ η γιορτή είναι πλούσια και πολυήμερη. Πρόκειται για ένα τριήμερο φεστιβάλ, που συνδυάζει καλλιτεχνικά δρώμενα με πλούσια και καλαίσθητη υπαίθρια αγορά. Ο επισκέπτης καλωσορίζεται με κάστανα ψημένα στο μεγαλύτερο τηγάνι που υπάρχει στην Ελλάδα και βραστά στο παλιό χαρανί (μεταλλικός κουβάς, τέντζερης), καθώς και ζεστό τσίπουρο, μόλις αποσταγμένο από τον άμβυκα που καίει στην πλατεία.
Η Άρνα, με τους 460 μόνιμους κατοίκους, είναι από τα πιο ζωντανά ορεινά χωριά της περιοχής. Χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρα και με κτίσματα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, το χωριό χαρακτηρίζεται από το φυσικό του πλούτο, τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας και τις πηγές της Αγίας Μαρίνας. Απέχει 20 χιλιόμετρα απο την έδρα του δήμου, το Ξηροκάμπι και 33 συνολικά από τη Σπάρτη.
Σπήλαιο Φράγχθι
Ένα εξαιρετικό μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας, το σπήλαιο Φράγχθι, στο πε-τρώδες άγριο βουνό απέναντι από την Κοιλάδα σε περιμένει για εξερεύνηση. Χιλιάδες ευρήματα και ο αρχαιότερος ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε εδώ ρίχνουν φως σε μια ιδιαίτερη περίοδο της ζωής του ανθρώπου. Μπες στο εσωτερικό του και νιώσε την μακραίωνη πορεία του ανθρώπου. Περπάτησε από την παραλία Λαμπαγιαννά, αναρριχήσου στις πλάκες του σπηλαίου και βυθίσου στα καταγάλανα νερά της παραλίας.
Απέναντι από το χωριό Κοιλάδα, σ’ ένα βραχώδες λόφο γεμάτο θάμνους, δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται το παγκοσμίου φήμης σπήλαιο Φράγχθι. Το εξαιρετικό αυτό σπήλαιο αποτελείται από δύο θαλάμους και μια μικρή λίμνη που σχηματίζεται εντός του, πάνω στην οποία καθρεφτίζονται οι ακτίνες του ήλιου προσφέροντας μια ιδανική εικόνα στον επισκέπτη. Η είσοδος του που βλέπει προς τα δυτικά βρίσκεται 12,5μ. πάνω απ’ την επιφάνεια της θάλασσας και σε απόσταση 50μ. απ’ αυτήν. Το βάθος του σπηλαίου είναι 150μ.. Βέβαια παλαιότερα, την εποχή του Λίθου η απόσταση από τη θάλασσα ήταν μεγαλύτερη.
Το σπήλαιο πιθανολογείται πως κατοικήθηκε για πρώτη φορά από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ κατά τη Μουστιαία περίοδο 40.000 χρόνια π.Χ. όμως σίγουρα χρησιμοποιήθηκε από τον homo sapiens(σοφό άνθρωπο) την περίοδο μετά από το 30.000 π.Χ.. Στοιχεία φανερώνουν πως κατοικείτο συνεχώς από το 25.000 π.Χ. έως το 30.000 π.Χ. οπότε και γκρεμίστηκε από μεγάλο σεισμό.
Αρχικά κατοικούσαν λίγοι κυνηγοί οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Όμως κατά τη Μέση και Ύστερη Νεολιθική περίοδο άρχισε να συσσωρεύεται περισσότερος κόσμος και να ακμάζει το σπήλαιο. Εντός του σπηλαίου διατηρούνται ιζήματα από την Ανώτερη Παλαιολιθική έως και τη Νεολιθική εποχή. Επίσης μέσα από τις ανασκαφές που έγιναν την περίοδο 1967-1976 και 1980-1982 από καθηγητές των πανεπιστημίων της Ιντιάνα, βρέθηκε και πληθώρα ευρημάτων που πιστοποιούν αυτή την αδιάλειπτη κατοίκηση του σπηλαίου σ’ όλες τις περιόδους της εποχής του λίθου.
Ανακαλύφθηκαν λίθινα κι οστέινα εργαλεία, ειδώλια, κεραμικά σκεύη, κοσμήματα, όστρακα, φυτικά κατάλοιπα κι άλλα αντικείμενα. Επίσης βρέθηκε μια σπάνια σειρά από οστά ψαριών σε μεγάλο βαθμό προερχόμενα από τόνο. Όμως το σημαντικότερο εύρημα είναι ο αρχαιότερος πλήρης ανθρώπινος σκελετός που έζησε 10.000-8.000 πριν και βρέθηκε στη στάση του εμβρύου έχοντας σκεπαστεί από πέτρες και θεωρείται πως ανήκει σε άντρα περίπου 25 ετών. Παράλληλα βρέθηκαν κι άλλοι ανθρώπινοι σκελετοί που αποτυπώνουν το μέσο ύψος των ανθρώπων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα υπολείμματα οψιδιανού που βρέθηκαν, μιας και το συγκεκριμένο πέτρωμα υπάρχει μόνο στη Μήλο. Η ύπαρξή του εδώ ανέτρεψε όλες τις αντιλήψεις που είχαν διατυπωθεί για την ως τότε ναυσιπλοΐα.
Οι ανασκαφές που έχουν γίνει αφορούν μόνο τον μπροστινό χώρο, επιφάνειας 700μ., το υπόλοιπο σπήλαιο είναι σκεπασμένο από την κορυφή και κρατά ακόμα κρυμμένα τα μυστικά του. Τα σπουδαία αυτά ευρήματα του σπηλαίου σε περιμένουν για να σου αποκαλύψουν την ιστορία τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.
Επισκέψου και εξερεύνησε το εξαιρετικό αυτό μνημείο είτε μέσω στεριάς είτε με σκάφος από το λιμάνι. Το παλαιολιθικό αυτό «σπίτι» σου προσφέρει τη δυνατότητα για ιδιαίτερες συγκινήσεις. Κάνε αναρρίχηση στους βράχους του σπηλαίου, trekking από την παραλία Λαμπαγιαννά και κολύμπησε στα υπέροχα νερά.
Γιατράκος Γιωργάκης (Άρνα Λακωνίας; – Άργος 1841)
Κλέφτης στα προεπαναστατικά χρόνια και οπλαρχηγός στην Επανάσταση του 1821. Στα τέλη του 1822 κατηγορήθηκε
ότι αναμίχθηκε στη δολοφονία του πρόκριτου του Μυστρά Παναγιώτη Κρεββατά
(Νοέμβριος 1822), επειδή φοβόταν, όπως αναφέρεται, ότι ο τελευταίος θα
παραχωρούσε τη στρατιωτική διοίκηση της επαρχίας του Μυστρά στο Νικηταρά ή
επειδή παρακινήθηκε από τους «κυβερνητικούς» αντιπάλους του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην παράταξη του οποίου ανήκε ο Κρεββατάς. Τον Ιούνιο
του 1823 διορίσθηκε φρούραρχος του Βουλευτικού. Κατά τους εμφύλιους πολέμους
στήριξε τους «πολιτικούς» και τον πρόεδρο του Εκτελεστικού Γεώργιο Κουντουριώτη. Στο τέλος όμως αντιλήφθηκε την κρισιμότητα της εσωτερικής
κατάστασης και κατέβαλε κάποιες προσπάθειες να συμβιβάσει τις αντιμαχόμενες
μερίδες. Ως οπλαρχηγός ο
Γιωργάκης Γιατράκος διακρίθηκε ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις των Πελοποννησίων
για την αναχαίτιση των αιγυπτιακών στρατευμάτων του Ιμπραήμ.
Συγκεκριμένα με 800 Μυστριώτες ταμπουρώθηκε στο χωριό Δυρράχι της Αρκαδίας, για
να βοηθήσει το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τους άλλους Έλληνες αρχηγούς στην
προσπάθειά τους να ανακόψουν την προέλαση του Ιμπραήμ στο βουνό Τραμπάλα
(Ιούνιος 1825). Ο Γιατράκος και οι άνδρες του δέχτηκαν σφοδρότατη επίθεση του
εχθρού και καταγκρεμίστηκαν στους απόκρημνους βράχους, ενώ ο ίδιος τραυματίστηκε.
Αργότερα (Αύγουστος 1826) υπήρξε από τους αρχηγούς των συμπατριωτών του
Μανιατών (ανάμεσά τους και οι αδερφοί του Νικόλαος και Παναγιώτης Γιατράκος) που απέκρουσαν τις ισχυρότατες δυνάμεις του Ιμπραήμ στο
Πολυ(τσ)άραβο της Μάνης και ματαίωσαν τα σχέδια του τελευταίου να καταλάβει την
περιοχή. Πέθανε το 1841 στο Άργος, με το βαθμό του υποστράτηγου και ασκώντας καθήκοντα
νομοεπιθεωρητού. Επιστολή του Γεωργάκη Γιατράκου προς
τον Ιωάννη Κωλέττη με χρονολογία 23 Σεπτεμβρίου 1832, στο οποίο ο Γιατράκος
αναφέρει στον Κωλέττη ότι δεν ανέχεται την παρουσία του Ν. Ζέρβα, απεσταλμένου
του Κολοκοτρώνη και επιθυμεί να μεταβεί στο Άργος με τους αδελφούς Κατσάκο και
Δελιγεωργόπουλο. ( Ακαδημία Αθηνών – Αρχειακή συλλογή ΚΕΙΝΕ – Αρχείο Ιωάννη
Κωλέττη). Γιατράκος Επίθετο ιστορικής μανιάτικης οικογένειας, που
καταγόταν, σύμφωνα με μια παράδοση, από το φλωρεντινό οίκο των Μεδίκων. Ως
γενάρχης της ελληνικής οικογένειας αναφέρεται ο Πέτρος Μέδικος, που το
1331 ακολούθησε τον τιτουλάριο δούκα των Αθηνών Γκωτιέ Β’ ντε Μπριέν στην
αποτυχημένη του προσπάθεια να διώξει τους Καταλανούς από το δουκάτο του. Στη
συνέχεια ο Φλωρεντινός ευπατρίδης εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, όπου εξελλήνισε το όνομά του σε «Ιατρός». Αργότερα, μετά την κατάκτηση του Ναυπλίου από τους Οθωμανούς
(1540), οι απόγονοι του Πέτρου Μέδικου ή Ιατρού κατέφυγαν σε βενετοκρατούμενες
κυρίως περιοχές. Στη Μάνη η οικογένεια εμφανίζεται από το 1582 και το επίθετό
της, παίρνοντας τη γνωστή κατάληξη των μανιάτικων επωνύμων, μετατράπηκε σε «Γιατράκος». Οι Γιατράκοι εγκαταστάθηκαν στα Βαρδουνοχώρια, αναδείχτηκαν
σε ισχυρούς προύχοντες και ανέπτυξαν στα προεπαναστατικά χρόνια
σημαντική δραστηριότητα εναντίον των Τούρκων. Αναφέρεται επίσης ότι μέρος της
δημοτικότητάς τους το όφειλαν στις κληρονομικές εμπειρικές ιατρικές τους
γνώσεις. Από τους Γιατράκους που έδρασαν στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης
αξιολογότεροι είναι οι πέντε γιοι του Ιωάννη Γιατράκου, Νικόλαος Γιατράκος
(Άρνα Λακωνίας, ; – Σπάρτη, 1846), Μιχαήλ Γιατράκος (Άρνα, ; – Άργος, 1850),
Ηλίας Γιατράκος (Άρνα, ; – Σπάρτη, 1875), στρατιωτικός που έφτασε στο βαθμό του
υποστράτηγου, Γιωργάκης Γιατράκος και Παναγιώτης Γιατράκος. Αλίκη Σολωμού Αρχαιολόγος
*** ΚΑΜΠΟΣ Μεσσηνιακής Μάνης :
Βυζαντινός Ναός Αγίων Θεοδώρων Κάμπου
Ο Κάμπος απέχει από την Καλαμάτα 22 χιλιόμετρα και αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά κεφαλοχώρια της Δυτικής Μάνης, σε υψόμετρο 350 - 421μ
*** ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ*** ΚΑΜΠΟΣ Μεσσηνιακής Μάνης :

Κάμπος Αβίας Μεσσηνίας
Πόλη στην Ελλάδα
~~** Ο Κάμπος απέχει από την Καλαμάτα 22 χιλιόμετρα και αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά κεφαλοχώρια της Δυτικής Μάνης, σε υψόμετρο 350 - 421μ. Η περιοχή είναι καθαρά αγροτική με ατελείωτους ελαιώνες, όπου η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια της ελιάς και η κτηνοτροφία. Ο Κάμπος τοποθετείται από πολλούς αρχαιολόγους στο χώρο της αρχαίας Γερηνίας και της ομηρικής Ενόπης. Θεωρείται, δηλαδή, σα διάδοχος των δύο αυτών πανάρχαιων πολισμάτων. Η Γερηνία, όπως μας πληροφορεί ο Παυσανίας - και σ´ αυτό συμφωνεί κι ο γεωγράφος Πτολεμαίος - ήταν πόλη μεσόγειος. Την ταυτίζει με την Ενόπη, την οποία ο Όμηρος αναφέρει σαν ένα από τα εφτά "ευ ναιόμενα πτολίεθρα" του Αγαμέμνωνος και διευκρινίζει ότι στις ημέρες του λεγόταν "Γερηνία".Η Γερηνία (και Γέρηνα), σύμφωνα με τις παραδόσεις που διέσωσε ο Παυσανίας, έδωσε το όνομά της και στο θρυλικό Βασιλιά της Πύλου Νέστορα που λεγόταν και "Γερήνιος", γιατί σ´ αυτή, κατέφυγε και παρέμεινε κάμποσο καιρό ο Ηρακλής, όταν κατέλαβε την Πύλο. Και σ´ αυτή ο Νέστωρ μετέφερε τα οστά του Μαχάονος, γιου του Ασκληπιού, που σκοτώθηκε στον πόλεμο της Τροίας και τα ενταφίασε στη θέση "Ρόδον". Στην ίδια θέση υπήρχε και το "Ιερόν Άγιον", όπου είχε στηθεί και όρθιο χάλκινο άγαλμα του "Μαχάονος εστεφανωμένου" και γίνονταν "ιάματα νόσων". Ο μυκηναϊκός θολωτός - βασιλικός "τάφος του Μαχάονος" που τοποθετείται γύρω στο 1250 π.Χ., έχει βρεθεί στη θέση "Γαρμπελιά" Κάμπου και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση.
Όσο για τα ιερά του Διονύσου και της Αρτέμιδος (που επίσης αναφέρει ο Παυσανίας) τοποθετούνται βορειοανατολικά του Κάμπου, κοντά στη σωζόμενη αρχαιοπελασγική ακρόπολη, στο χωριό Κέντρο-Μπρίντα Γαϊτσών, όπου μάλιστα ο Valmin βλέπει και το πολυθρύλητο ιερό της "Λιμνάτιδος Αρτέμιδος", τοποθετώνας την αρχαία "Xοίρειο Νάπη" στη χαράδρα της "Κοσκάρακας". Σ´ αυτή τη χαράδρα, όπου και τα όρια των Κοινοτήτων Κάμπου και Σωτηριανίκων, σώζονται βυζαντινά τείχη της άλλοτε ισχυρής πόλεως "Μαρβινίτσας". Επίσης, πάνω από την "Κοσκάρακα", στο μεταίχμιο Κάμπου - Σωτηριανίκων και κάτω από τον "Κόκκινο γκρεμό", υπάρχουν το "Καταφύγι του Πόντου" και το "Καταφύγι της Πρίφτσαινας" - κι αυτά, όπως και τα τείχη της "Μαρβίνιτσας", ανήκουν στη δικαιοδοσία της Τοπικής Κοινότητας Σωτηριανίκων.
Στον Κάμπο, το Υπουργείο Πολιτισμού με αποφάσεις του, έχει χαρακτηρίσει ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία τα εξής: Εκκλησία Αγίων Θεοδώρων, Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, Πύργο Πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, Μυκηναϊκό θολωτό τάφο, Ιερό Ναό Άη – Λιά, Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, Ιερό Ναό Κοίμησης Θεοτόκου, Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου και τον Ιερό Ναό Σωτήρος.
Στον Κάμπο στεγάζονται οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Δήμου Δυτικής Μάνης και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ενώ λειτουργεί Υποθηκοφυλακείο και Περιφερειακό Ιατρείο. Διαθέτει, επίσης, Δημοτικό Παιδικό Σταθμό καθώς και 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο. Στις 4 Δεκεμβρίου κάθε έτους, ημέρα εορτής της Αγίας Βαρβάρας γιορτάζει ο Κάμπος με δοξολογία που πραγματοποιείται στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, στο κέντρο του Κάμπου. Μετά την τέλεση της δοξολογίας και στα πλαίσια του εορτασμού, παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από τους τοπικούς συλλόγους (Πολιτιστικός Σύλλογος «Μαχάων», Χορευτικός Σύλλογος «Λεύκιππος») και προσφέρονται τοπικά εδέσματα.
~* Στην Τοπική Κοινότητα Καρδαμύλης, ανήκουν και οι οικισμοί:
Όσο για τα ιερά του Διονύσου και της Αρτέμιδος (που επίσης αναφέρει ο Παυσανίας) τοποθετούνται βορειοανατολικά του Κάμπου, κοντά στη σωζόμενη αρχαιοπελασγική ακρόπολη, στο χωριό Κέντρο-Μπρίντα Γαϊτσών, όπου μάλιστα ο Valmin βλέπει και το πολυθρύλητο ιερό της "Λιμνάτιδος Αρτέμιδος", τοποθετώνας την αρχαία "Xοίρειο Νάπη" στη χαράδρα της "Κοσκάρακας". Σ´ αυτή τη χαράδρα, όπου και τα όρια των Κοινοτήτων Κάμπου και Σωτηριανίκων, σώζονται βυζαντινά τείχη της άλλοτε ισχυρής πόλεως "Μαρβινίτσας". Επίσης, πάνω από την "Κοσκάρακα", στο μεταίχμιο Κάμπου - Σωτηριανίκων και κάτω από τον "Κόκκινο γκρεμό", υπάρχουν το "Καταφύγι του Πόντου" και το "Καταφύγι της Πρίφτσαινας" - κι αυτά, όπως και τα τείχη της "Μαρβίνιτσας", ανήκουν στη δικαιοδοσία της Τοπικής Κοινότητας Σωτηριανίκων.
Στον Κάμπο, το Υπουργείο Πολιτισμού με αποφάσεις του, έχει χαρακτηρίσει ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία τα εξής: Εκκλησία Αγίων Θεοδώρων, Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, Πύργο Πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, Μυκηναϊκό θολωτό τάφο, Ιερό Ναό Άη – Λιά, Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, Ιερό Ναό Κοίμησης Θεοτόκου, Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου και τον Ιερό Ναό Σωτήρος.
Στον Κάμπο στεγάζονται οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Δήμου Δυτικής Μάνης και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ενώ λειτουργεί Υποθηκοφυλακείο και Περιφερειακό Ιατρείο. Διαθέτει, επίσης, Δημοτικό Παιδικό Σταθμό καθώς και 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο. Στις 4 Δεκεμβρίου κάθε έτους, ημέρα εορτής της Αγίας Βαρβάρας γιορτάζει ο Κάμπος με δοξολογία που πραγματοποιείται στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, στο κέντρο του Κάμπου. Μετά την τέλεση της δοξολογίας και στα πλαίσια του εορτασμού, παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από τους τοπικούς συλλόγους (Πολιτιστικός Σύλλογος «Μαχάων», Χορευτικός Σύλλογος «Λεύκιππος») και προσφέρονται τοπικά εδέσματα.
~* Στην Τοπική Κοινότητα Καρδαμύλης, ανήκουν και οι οικισμοί:
~* Στην ίδια Δημοτική ενότητα (ΛΕΥΚΤΡΟΥ), ανήκουν:

η Αγία Σοφία, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Νίκωνας, τα Άνω Ρίγκλια, τα Γιατραίικα, η Δρυόπη, το Ελαιοχώρι, το Εξωχώρι, η Ζαχαριά, οι Θαλάμες, το Καλαμίτσι, οι Καλύβες, ο Κάμπος, η Καρδαμύλη, το Καρυοβούνι, η Καστανέα, το Καταφύγιο, η Κάτω Χώρα, το Κοτρώνι, τα Κυβέλεια, η Λαγκάδα, ο Λάκκος, το Λεύκτρο, η Μηλιά, το Νέο Προάστιο, το Νεοχώρι, ο Νομιτσής, το Πεδινόν, το Πετροβούνι, η Πηγή, ο Πλάτανος, η Πλάτσα, το Προάστιο, το Προσήλιο, ο Πύργος, τα Ρίγκλια, η Σαϊδόνα, η Στούπα, τα Σωματιανά, η Τραχήλα, τα Τσέρια, και η Χώρα.
~* Στον ίδιο δήμο (ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ), ανήκουν:
η Αβία, η Αγία Σοφία, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Νίκωνας, το Ακρογιάλι, τα Αλτομιρά, το Ανατολικό, οι Άνω Δολοί, τα Άνω Ρίγκλια, το Βόρειο, τα Γιατραίικα, τα Δένδρα, η Δροσοπηγή, η Δρυόπη, το Ελαιοχώρι, το Εξωχώρι, η Ζαχαριά, οι Θαλάμες, το Καλαμίτσι, τα Καλιαναίικα, οι Καλύβες, ο Κάμπος, η Καρδαμύλη, το Καρυοβούνι, η Καστανέα, το Καταφύγιο, οι Κάτω Δολοί, η Κάτω Χώρα, το Κέντρο, οι Κιτριές, το Κοτρώνι, ο Κουρής, η Κρύα Βρύση, τα Κυβέλεια, η Λαγκάδα, ο Λάκκος, το Λεύκτρο, η Μάλτα, η Μεγάλη Μαντίνεια, η Μηλιά, το Νέο Προάστιο, το Νεοχώρι, ο Νομιτσής, ο Οροβάς, το Πεδινόν, το Πετροβούνι, τα Πηγάδια, η Πηγή, ο Πλάτανος, η Πλάτσα, το Πλάτωμα, το Προάστιο, το Προσήλιο, ο Πύργος, τα Ρίγκλια, τα Ριζανά, η Σαϊδόνα, το Σταυροπήγιο, η Στούπα, τα Σωματιανά, τα Σωτηριάνικα, τα Τούμπια, η Τραχήλα, τα Τσέρια, η Χαραυγή, η Χώρα, και η Χώρα Γαϊτσών. -

...η ομηρική
~ Πανέμορφη, με μεγάλη ποικιλία τοπίων και αυστηρά παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Την εποπτεύει η παλιά πόλη με τις καλοδιατηρημένες , οχυρωμένες πυργοκατοικίες και την μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, η καμπάνα του οποίου είναι λάφυρο πειρατών.
Η μοναδική για το αρχιτεκτονικό της στυλ και τον θαυμάσιο μεσογειακό της κήπο κατοικία του Πάτρικ Λη Φέρμορ στον όρμο Καλαμίτσι ,αφήνει έκπληκτο τον επισκέπτη.
- Γραφικά λιμανάκια , παραλίες ,λιθόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακοί ξενώνες, ελιές, λυγαριέςκαι δάφνες συνθέτουν το σκηνικό. Το πανέμορφο νησάκι η Μερόπη μπροστά στο παλιό τελωνείο και την βάρδια, με τα κατάλοιπα του τοίχους που άφησαν οι Ενετοί, είναι ένα επί πλέον κόσμημα της Καρδαμύλης.
Ταβέρνες οικογενειακές, μπαράκια πάνω στο κύμα και μαγαζάκια λαϊκής τέχνης έλκουν τον επισκέπτη.
Η πρώτη αναφορά που έχουμε για την Καρδαμύλη είναι από τον Ομηρο ,που την αναφέρει σαν μια από τις πόλεις που θα έδινε προίκα στον Αχιλλέα ο Αγαμέμνονας.
Η μυθολογία λέει πως εδώ βγήκαν οι Νηρηίδες να θαυμάσουν τον γιο του Αχιλλέα τον Πύρο που πέρασε από εδώ για να πάει στην Σπάρτη να παντρευτεί την κόρη του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης, την Ερμιόνη.
Κατά την επανάσταση του έθνους ,στην Παλιά Καρδαμύλη ,στον Πύργο του Μούρτζινου, φιλοξενήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης τον Ιανουάριο του 1821 προερχόμενος από την Ζάκυνθο και προετοίμασε το κλίμα του ξεσηκωμού.
Την 21η Μαρτίου έφθασαν από την Αρεόπολη και οι Μεσομανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και ενωμένοι ελευθέρωσαν την Καλαμάτα την 23η Μαρτίου.
Αρεόπολη
ΣΤΗΝ ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ
Όμορφη γωνιά στην Αρεόπολη
Η Αρεόπολη είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα χωριά της Μάνης, γιαυτό και θεωρείται ατύπως ως "πρωτεύουσα" της Μέσα Μάνης. Ανήκει στη Λακωνική Νότια Αποσκιερή Μέσα Μάνη. Είναι χτισμένη σε κομβικό σημείο, απαραίτητο πέρασμα για όσους περιδιαβαίνουν τη Μάνη.
Η Αρεόπολη παλαιότερα ήταν πρωτεύουσα του Δήμου Οιτύλου, τώρα πια όμως με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης υπάγεται στο νεοσύστατο Δήμο Ανατολικής Μάνης, ο οποίος έχει έδρα το Γύθειο και ιστορική έδρα την Αρεόπολη. Απέχει 25 χλμ. από το Γύθειο και 5 χλμ. από το επίνειό της, το γραφικό Λιμένι. Είναι χτισμένη σε ένα μικρό οροπέδιο, σε υψόμετρο 250 μ. και συγκρατεί μόνιμο πληθυσμό περίπου 900 κατοίκων.

Η Αρεόπολη παλαιότερα ήταν πρωτεύουσα του Δήμου Οιτύλου, τώρα πια όμως με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης υπάγεται στο νεοσύστατο Δήμο Ανατολικής Μάνης, ο οποίος έχει έδρα το Γύθειο και ιστορική έδρα την Αρεόπολη. Απέχει 25 χλμ. από το Γύθειο και 5 χλμ. από το επίνειό της, το γραφικό Λιμένι. Είναι χτισμένη σε ένα μικρό οροπέδιο, σε υψόμετρο 250 μ. και συγκρατεί μόνιμο πληθυσμό περίπου 900 κατοίκων.

Αρεόπολη: γραφική γωνιά στην πλατεία 17ης Μαρτίου


Η σημαία της Μάνης
Για την επανάσταση του 1821 έχουν χυθεί τόνοι μελάνι και θα περίμενε κανείς γι' αυτήν την τόσο σημαντική σελίδα της ιστορίας μας να μην υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά. Κι όμως! Πότε ξεκίνησε η επανάστση; Από πού ξεκίνησε η επανάσταση; Η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι το λάβαρο της επανάστασης υψώθηκε στις 25 Μαρτίου στη μονή Αγίας Λαύρας, που βρίσκεται κοντά στα Καλάβρυτα. Αυτό προφανώς δεν είναι σωστό, διότι τα Καλάβρυτα ήδη είχαν απελευθερωθεί στις 21 Μαρτίου. Ας δούμε τι γράφει (το 1888) για το θέμα αυτό ο πρώτος πρωθυπουργός του ελεύθερου ελληνικού κράτους, ο Σπυρίδων Τρικούπης:
"Ψευδής είναι η εν Ελλάδι επικρατούσα ιδέα, ότι εν τη μονή της Αγίας Λαύρας ανυψώθη κατά πρώτον η σημαία της ελληνικής επαναστάσεως. Την ιδέαν ταύτην εξέφρασα και εγώ εν τω επικηδείω μου λόγω εις Ανδρέα Ζαΐμην πριν εξακριβώσω την αλήθειαν".
Σήμερα στην Αρεόπολη οι περήφανοι κάτοικοί της διατείνονται ότι εδώ στο ναό των Ταξιαρχών στις 17 Μαρτίου 1821 (στην ιστορική ομώνυμη πλατεία) έγινε δοξολογία για την επανάσταση, ευλογήθηκε η σημαία της Μάνης και σήκωσαν τα όπλα οι πρώτοι επαναστάτες υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι στις 17 Μαρτίου 1821 ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης κήρυξε την επανάσταση σε θεία λειτουργία που παρακολούθησε όχι στην Αρεόπολη αλλά στην Καλαμάτα! Τέλος πάντων, στην Αρεόπολη απέναντι από την εκκλησία των Ταξιαρχών υπάρχει και το σχετικό μνημείο, ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης για τη συμβολή των Μανιατών στη δημιουργία του ελληνικού κράτους.
Ένας ακόμη επιφανής γόνος της Αρεόπολης ήταν και ο δημοσιογράφος Δημήτριος Καλαποθάκης, πρόεδρος του Μακεδονικού Κομιτάτου κατά το Μακεδονικό Αγώνα. Προς τιμήν του ένας κεντρικός δρόμος της Θεσσαλονίκης φέρει το όνομά του.
Αρεόπολη: παραδοσιακός ξενώνας Καπετάν Ματαπάς
Η Αρεόπολη είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός. Όπως άλλωστε και στους περισσότερους μανιάτικους οικισμούς, εδώ σώζονται άφθονα αρχοντικά πυργόσπιτα και πανύψηλοι πολεμόπυργοι που φτάνουν ακόμη και τους επτά ορόφους! Αυτά τα πετρόκτιστα λιτά και αυστηρά οικοδομήματα χτίζονταν τόσο για κοινωνικούς λόγους (επίδειξη ισχύος των δυνατών οικογενειών, των "καπεταναίων"), όσο και για αμυντικούς (απόκρουση πειρατών, καταφύγιο σε περίοδο εμφυλίου κλπ.). Σήμερα γίνονται προσπάθειες να διασωθεί και να αναδειχθεί ο μεσαιωνικός πυρήνας της Αρεόπολης, δηλαδή τα "Τσαλαπιάνικα". Αναπαλαιώνονται τα πυργόσπιτα, συντηρούνται τα λιθόστρωτα, αποκαθίστανται οι ξερολιθιές κλπ.
Ξεκινώντας τη βόλτα μας στα Τσαλαπιάνικα, θα περάσουμε κατ' αρχήν από την πλατεία Μοίραρχου Παναγιώτη Νιαρχάκου, όπου βρίσκεται ο διπλός ναός της Παναγίας και του Αγ. Χαραλάμπους. Θα διασχίσουμε το κεντρικό λιθόστρωτο σοκάκι για να βρεθούμε στην ιστορική πλατεία 17ης Μαρτίου. Εκεί βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός των Ταξιαρχών, έξω από τον οποίο κρέμεται η σημαία της Μάνης. Η εκκλησία αυτή έχει κι ένα όμορφο εξαώροφο καμπαναριό. Στο βάθος της πλατείας υπάρχει ένα πέτρινο πηγάδι και ακριβώς από πίσω του ένας παραδοσιακός φούρνος 180 ετών, ίσως ο παλαιότερος της Πελοποννήσου! Λέγεται "Το Ψωμί της Μηλιάς". Αξίζει να τον τιμήσουμε. Η κα Μηλιά Τσατσούλη βγάζει κάθε πρωί από τον ξυλόφουρνο φρέσκο ζυμωτό χωριάτικο ψωμί, κουλουράκια, παξιμάδια, μανιάτικα λαλάγγια, τυροπιτάρια κλπ. (τηλ. 2733051226). Ακολούθως θα επισκεφθούμε το βυζαντινό μουσείο που στεγάζεται στον πύργο Πικουλάκη (τηλ. 2733029531, κάθε Τρίτη κλειστό). Μετά τα Τσαλαπιάνικα ένας στενός κατηφορικός δρόμος μας βγάζει σε 1 χλμ. στον οικισμό Ομαλές (Κριαλιάνικα). Γυρίζουμε τώρα πίσω για να βγούμε στην καινούρια πλατεία Αθανάτων με τα καφέ, τις ψησταριές και τα εμπορικά καταστήματα. Στη μέση της πλατείας έχει τοποθετηθεί ο ανδριάντας του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Από τη βόρεια είσοδο της Αρεόπολης ένας δρόμος κατηφορίζει προς Λιμένι, Οίτυλο και Καραβοστάσι, ενώ ένας άλλος δρόμος φεύγει με νότια κατεύθυνση, κάνοντας το λεγόμενο γύρο της Μάνης.
ΦΑΓΗΤΟ
Σαλάτα μαρούλι, σπανάκι, ρόκα, παρμεζάνα, ρεπανάκι & λιαστή ντομάτα στην ταβέρνα Μπάρμπα Πέτρος
ΑΡΕΟΠΟΛΗ
Ταβέρνα Μπάρμπα Πέτρος. Στο κεντρικό λιθόστρωτο της μεσαιωνικής συνοικίας, ανάμεσα στην πλατεία Νιαρχάκου και την πλατεία 17ης Μαρτίου. Γουρουνόπουλο φούρνου με πορτοκάλι, κόκορας μπαρδουνιώτικος, ψαρονέφρι με σέλινο και σάλτσα μουστάρδας, σύγκλινο μανιάτικο, μουσακάς, κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυρί, δροσερές σαλάτες κλπ. Τηλ. 2733051205.
Ψησταριά Αλέπης. Ανάμεσα στην πλατεία Νιαρχάκου και την πλατεία Αθανάτων. Γουρουνόπουλο σούβλας, λουκάνικο μανιάτικο, κοτόπουλο σούβλας, μπιφτέκια, σουβλάκια στα κάρβουνα και φρέσκιες τηγανητές πατάτες. Τηλ. 2733051276.
Εστιατόριο Λιθόστρωτο. Στην πλατεία 17ης Μαρτίου, ακριβώς απέναντι από το ναό των Ταξιαρχών. Κουνέλι λαγωτό, αμπελοφάσουλα, κατσικάκι με αγγινάρες, σαλάτα οσπρίων, μοσχαράκι με μελιτζάνες, χοιρινό με πιπεριές κλπ. Στο τέλος απολαύσαμε και εξαιρετικό σπιτικό σάμαλι! Τηλ. 2733054240 & 6948890720.
Ταβέρνα Κατώι. Επίσης στην πλατεία 17ης Μαρτίου, αλλά πίσω από την εκκλησία, δεν φαίνεται αμέσως από το δρόμο. Ομελέτα με σύγκλινο, κλέφτικο στη λαδόκολα, εξοχικό στη γάστρα, αρνάκι λαδορίγανη κλπ. Τηλ. 2733051201.
Ταβέρνα Το Στέκι του Νικόλα. Στην πλατεία Αθανάτων. Κατσικάκι στη γάστρα με πατατούλες μελωμένες, κοτόπουλο με μπάμιες, μπιφτέκι γεμιστό, τυρόπιτα με άνιθο και σπιτικό γαλακτομπούρεκο. Τηλ. 2733051366.

Πρωινό στον ξενώνα Αχελάτης
Ψησταριά Η Φτήνια και η Ελικρίνεια. Επίσης στην πλατεία Αθανάτων. Γουρουνόπουλο σούβλας, μπριζόλες χοιρινές, σουβλάκια, λουκάνικα, πανσέτες, σύγκλινο κλπ. Τηλ. 2733051540.Μαγειρείο - Μεζεδοπωλείο - Τσιπουράδικο Μαυρομιχαλαίικο. Στο κεντρικό λιθόστρωτο, ακριβώς απέναντι από την ταβέρνα Μπάρμπα Πέτρος, σε παραδοσιακό κτίριο του 1818. Ό,τι πρέπει για ένα τσιπουράκι με μεζέ: σύγκλινο κρασάτο, ελιές μανιάτικες, σαλιγκάρια γιαχνί, ντοματούλα δροσερή, σφέλα ψητή και μελιτζανοσαλάτα χειροποίητη.
Ταβέρνα Ξιφαριάνικα. Ετοιμάζει διάφορες σπεσιαλιτέ στην κατσαρόλα, όλα τα τηγανητά, σαλάτες, ποικιλίες και όλα τα ψητά στα κάρβουνα. Τηλ. 2733051443.
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Μάνη. Μενού με αρκετά μεγάλη ποικιλία, ιδιαίτερα σε περίοδο πληρότητας. Τηλ. 2733051190 & 2733051269.
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Κάστρο Μαΐνη. Μουσακάς, γεμιστά, κοτόπουλο στο φούρνο και τεράστιες σαλάτες. Τηλ. 2733051238 & 2733051302.

ΓΥΘΕΙΟΝ Λακωνίας :
Όμορφη πολιτεία με νησιώτικο χρώμα, το Γύθειο, έδρα του ομώνυμου δήμου, απλώνεται αμφιθεατρικά κατά μήκος της παραλιακής ζώνης με τα μεζεδοπωλεία, τα εστιατόρια, τα καφέ μπαρ και τα ξενοδοχεία. Τα επιβλητικά διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά κτίρια, που μαρτυρούν την αίγλη του παρελθόντος, τα παραδοσιακά σπίτια, οι γραφικές σκάλες και οι ωραίες εκκλησίες, το λιμάνι με την πολυσύχναστη μαρμάρινη προκυμαία, τα καΐκια και τις ψαρόβαρκες συνθέτουν ένα ξεχωριστό οικιστικό σύνολο. Το αρχαίο Γύθειο υπήρξε ναύσταθμος των Σπαρτιατών, γνώρισε δε περίοδο ακμής κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, όταν ανήκε στο Κοινόν των Ελευθερολακώνων και αποτέλεσε το κυριότερο εξαγωγικό κέντρο της Λακωνίας. Από τα τέλη του 18ου αι. το Γύθειο, που επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Μαραθονήσι, εξελίχθηκε σε πολιτικό κέντρο της Μάνης, ενώ κατά τη διάρκεια της Επανάστασης υπήρξε ορμητήριο του ελληνικού στόλου. Στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αι. το Γύθειο γνώρισε οικονομική και πολιτιστική άνθηση. Το λιμάνι του Γυθείου, όπου συχνά ελλιμενίζονται κρουαζιερόπλοια, συνδέεται με τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και τον Κίσσαμο Χανίων. Το Γύθειο έχει 4.489 κατοίκους. Aπέχει 42,5 χλμ NΑ από τη Σπάρτη.
ΝΕΟ ΟΙΤΥΛΟ ΜΑΝΗΣ :
Όμορφο μανιάτικο χωριό, χτισμένο στην κορυφή υψώματος, το Οίτυλο έχει υπέροχη θέα στον όρμο του Λιμενίου (Νέου Οιτύλου). Κατέχει τη θέση του Οιτύλου ή Βοιτύλου, αρχαίας πόλης που αναφέρει ο Όμηρος. Σημαντική υπήρξε η συμβολή των κατοίκων του Οιτύλου στα Ορλοφικά και την Επανάσταση του 1821.

Στα σημαντικά θρησκευτικά μνημεία του Οιτύλου συγκαταλέγονται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο κέντρο του χωριού, η παλαιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, αξιόλογης αρχιτεκτονικής, η εκκλησία των Ταξιαρχών και το εκκλησάκι της Παναγίτσας, σπηλαιώδης ναός κοντά στο Οίτυλο.
Επίνειο του Οιτύλου είναι το Καραβοστάσι, παραλιακός οικισμός με λιμανάκι για βάρκες και καΐκια. Κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, στο μυχό του όρμου Λιμενίου, απλώνεται το Νέο Οίτυλο, γραφικός παραθεριστικός οικισμός με τουριστικά καταλύματα, ταβέρνες και ρομαντικό ηλιοβασίλεμα.

Στην ευρύτερη περιοχή του Οιτύλου ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η μονή Δεκούλων, που ιδρύθηκε το 16ο αιώνα και έχει εξαίρετες τοιχογραφίες στο καθολικό της, το κάστρο της Κελεφάς, χτισμένο επί Τουρκοκρατίας (1670), σε λόφο πάνω από το Νέο Οίτυλο, η μονή Τσίγκου, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου, σε τοποθεσία σπάνιας φυσικής ομορφιάς, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον οικισμό Γέρμα, η εκκλησία της Παναγίας της Τσιπιώτισσας, με ωραίες τοιχογραφίες και όμορφη θέα στο Νέο Οίτυλο.
Για διαμονή στην περιοχή του Οιτύλου και του Νέου Οιτύλου σάς προτείνουμε τις ακόλουθες τουριστικές μονάδες:

το ξενοδοχείο Itilo Traditional Hotel στο Νέο Οίτυλο
- το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πέτρα και Φως Boutique Hotel & Spa στο Οίτυλο
- το ξενοδοχειακό συγκρότημα Ξεμόνι στο Οίτυλο
- το συγκρότημα ενοικιαζομένων δωματίων Πλαγιάκι στο Νέο Οίτυλο
- το συγκρότημα επιπλωμένων κατοικιών Selana Studios στο Καραβοστάσι
- το συγκρότημα επιπλωμένων κατοικιών Selana View στο Καραβοστάσι
Ψαροταβέρνα Τάκης
Απαραίτητο πέρασμα για όσους περιδιαβαίνουν τη Μάνη αποτελεί η Αρεόπολη, η οποία παλαιότερα ήταν και έδρα του Δήμου Οιτύλου. Είναι χτισμένη λίγο μακρύτερα από τη θάλασσα, όπως και το Οίτυλο και η Βάθεια και άλλοι Μανιάτικοι οικισμοί, λόγω του φόβου των πειρατών. Φεύγουμε από κει ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες, σε λίγο παίρνουμε την κατηφόρα με την απίστευτη θέα στον κόλπο και σε 5 χλμ. από την Αρεόπολη θα βρεθούμε στο επίνειό της, το γραφικό Λιμένι, τον πρώτο οικισμό που συναντούμε στον κόλπο του Οίτυλου και πατρίδα της ιστορικής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων.
Το πανέμορφο Λιμένι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται τουριστικά. Διαθέτει ξενοδοχεία, ξενώνες, εστιατόρια και ψαροταβέρνες, αλλά απουσιάζουν παντελώς τα εμπορικά καταστήματα. Ο μόνιμος πληθυσμός στο Λιμένι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι μόλις 11 κάτοικοι!
Λιμένι
Για μπάνιο μέσα στον κόλπο υπάρχουν ελάχιστα σημεία με λιγοστή αμμουδιά. Το μεγαλύτερο κομμάτι της παραλίας είναι βραχώδες, τόσο έξω από το νερό όσο και μέσα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η μεγάλη αμμουδιά ανάμεσα στο Νέο Οίτυλο και το Καραβοστάσι. Για όσους όμως αγαπούν το ψάρεμα με ψαροντούφεκο, η Μάνη είναι αληθινός παράδεισος, ειδικά λίγο μακρύτερα από την ακτογραμμή.
Μετά το Λιμένι ο δρόμος συνεχίζει βορειότερα. Θα περάσουμε διαδοχικά, το Νέο Οίτυλο, το Καραβοστάσι και το Οίτυλο, οπότε θα ακολούθως θα μπούμε στο Ν.Μεσσηνίας, θα περάσουμε την πασίγνωστη Στούπα και τη διάσημη Καρδαμύλη και θα καταλήξουμε στην Καλαμάτα.
Βενζινάδικα δεν υπάρχουν ούτε στο Λιμένι, ούτε στο Οίτυλο, ούτε στο Καραβοστάσι, θα βρούμε μόνο στην Αρεόπολη, όπου επίσης λειτουργούν και κέντρο υγείας και τράπεζα και σούπερ μάρκετ και φαρμακείο και πρακτορείο ημερήσιου τύπου.
ΦΑΓΗΤΟ
Μακαρονάδα με θαλασσινά στην ψαροταβέρνα Τάκης
Εστιατόριο Τελωνείο. Στεγάζεται σε δύο διώροφα αναπαλαιωμένα κτήρια, ακριβώς μπροστά στη θάλασσα. Ρολό καπνιστό, λουλουδοκορφάδες, τσιγαρολάχανα, βετούλι στη γάστρα, κοτόπουλο μπαρδουνιώτικο, χταπόδι με αρμάλατσο, γαρίδες με αυγοτάραχο κλπ. Σερβίρει και καφέ και γλυκά και παγωτά. Τηλ. 2733052702.
Ψαροταβέρνα Τάκης. Σε ιδανική θέση, πάνω στη θάλασσα. Αφρόψαρα δεν έχει σχεδόν ποτέ, έχει όμως πάντα μεγαλούτσικα ψάρια, τα οποία ψήνει με μαστοριά στα κάρβουνα αφού πρώτα τα πασπαλίσει με χοντρό αλάτι. Τηλ. 2733051327.
Ψαροταβέρνα Κουρμάς. Δίπλα στη θάλασσα. Χταπόδι ψητό, γαρίδες λαδολέμονο, καραβίδες στα κάρβουνα και σπέσιαλ αστακομακαρονάδα. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2733051458, 2733051237 & 6942623196.
Εστιατόριο Αλμύρα. Στον ομώνυμο ξενώνα. Σύγκλινο, χταποδάκι ψητό, ουζομεζέδες, θαλασσινά κλπ. Τηλ. 2733051373 & 6955348630.
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Limeni Village. Διαθέτει και μεγάλο ημιυπαίθριο χώρο, κλειστό με τζαμαρία και απίστευτη θέα προς τον κόλπο του Οίτυλου. Τηλ. 2733051111 & 2733051112.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Ξενοδοχείο Μαυρομιχάλαι
Ξενοδοχείο Limeni Village. Συγκρότημα αμφιθεατρικά χτισμένο, που αποτελείται από πέτρινα σπιτάκια μανιάτικης αρχιτεκτονικής, πισίνα, εστιατόριο και καφέ μπαρ με ενσύρματο ίντερνετ. Στα σπιτάκια υπάρχουν άνετα δωμάτια δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα, με κουζινάκι, ψυγείο, TV, A/C και μπαλκονάκι. Μείναμε εδώ τον Ιούνιο του 2009 στο δωμάτιο Νο 21 τέσσερα άτομα προς 100 € με πρωινό. Όλα τα μέλη της οικογένειας Πέτρουλα (στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο) ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι και άψογοι επαγγελματίες. Τηλ. 2733051111 & 2733051112.
Ξενοδοχείο Πύργος Μαυρομιχάλη. Καινούργιο ξενοδοχείο ακριβώς πάνω στο κύμα. Διαθέτει 13 δωμάτια, εκ των οποίων τα 3 είναι σουίτες. Τηλ. 2733051042 & 6973757499.
Ξενοδοχείο Μαυρομιχάλαι. Επίσης καινούργιο. Έχει 6 δωμάτια με αυτόνομο A/C, TV, DVD και μίνι μπαρ. Λειτουργεί καφέ μπαρ, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Τηλ. 2733052400 & 6977287252.
Ενοικ. Δωμάτια Κουρμάς. Δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα με τηλεόραση, ψυγείο, μπάνιο και βεράντα. Σερβίρεται παραδοσιακό μανιάτικο πρωινό. Τηλ. 2733051458, 2733051237 & 6942623196.
Ξενώνας Αλμύρα. Δωμάτια με A/C, TV, DVD και πρωινό. Λειτουργεί εστιατόριο. Τηλ. 2733051373 & 6955348630.-

*** Ιερά Μονή Σιδηρόπορτας στο Καρβέλι Ταϋγέτου Αλαγονία -Καλαμάτας Ν. Μεσσηνίας :


Καρβέλι Αλαγονίας Ν. Μεσσηνίας
Το χωριό Καρβέλι βρίσκεται στις πλαγιές του Δυτικού Ταϋγέτου ανατολικά της Καλαμάτας και σε υψόμετρο 650 μέτρων. Απέχει από την πρωτεύουσα του νομού 19 χιλιόμετρα. Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Κουτζαβά Καρβέλι. Στα ανατολικά του εκτείνεται ο Ταΰγετος και στα δυτικά του ο ποταμός Νέδοντας.


Σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρο από το Καρβέλι, βρίσκεται το περίφημο Μοναστήρι της Σιδηρόπορτας, που πήρε το όνομά του από την σιδερένια πόρτα που έφερε από την Κωνσταντινούπολη ο ιδρυτής του, τον 16ο αιώνα.


Ακριβώς πριν από το χωριό Καρβέλι υπάρχει μια χαρακτηριστική πηγή στο πλάι του δρόμου. Αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μονοπατιού που διασχίζει μια πανέμορφη διαδρομή και οδηγεί στο χωριό Λαδά. Μετά από περίπου 15 λεπτά από το Καρβέλι βρισκόμαστε σε ένα ψηλό, πέτρινο μονότοξο γεφύρι, που χρονολογείται στους προεπαναστατικούς χρόνους.


Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων και προς τα δυτικά από το Καρβέλι, βρίσκεται και το χωριό Κάτω Καρβέλι με τον λόφο του Προφήτη Ηλία, την παλιά εκκλησία και τα παλιά αρχοντικά. Πήρε το όνομά του από την σιδερένια πόρτα που έφερε από την Κωνσταντινούπολη ο ιδρυτής του, τον 16ο αιώνα.
\

Σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρο από το Καρβέλι, βρίσκεται το περίφημο Μοναστήρι της Σιδηρόπορτας, που πήρε το όνομά του από την σιδερένια πόρτα που έφερε από την Κωνσταντινούπολη ο ιδρυτής του, τον 16ο αιώνα.


Ακριβώς πριν από το χωριό Καρβέλι υπάρχει μια χαρακτηριστική πηγή στο πλάι του δρόμου. Αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μονοπατιού που διασχίζει μια πανέμορφη διαδρομή και οδηγεί στο χωριό Λαδά. Μετά από περίπου 15 λεπτά από το Καρβέλι βρισκόμαστε σε ένα ψηλό, πέτρινο μονότοξο γεφύρι, που χρονολογείται στους προεπαναστατικούς χρόνους.


Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων και προς τα δυτικά από το Καρβέλι, βρίσκεται και το χωριό Κάτω Καρβέλι με τον λόφο του Προφήτη Ηλία, την παλιά εκκλησία και τα παλιά αρχοντικά. Πήρε το όνομά του από την σιδερένια πόρτα που έφερε από την Κωνσταντινούπολη ο ιδρυτής του, τον 16ο αιώνα.


~** Κοντά στο χωριό Καρβέλι, της περιοχής Αλαγονίας, του Δήμου Καλαμάτας και στις δυτικές υπώρειες του Ταϋγέτου ευρίσκεται η Μονή Σιδηρόπορτας, η οποία άλλοτε λεγόταν Παναγία ή Πλάσταινα και Παναγία η Περίβλεπτος.

Ο Ναός ή Καθολικό της μονής ανήκει στην κατηγορία των μονόκλιτων σταυροειδών εγγεγραμμένων, ο δε τρούλλος του είναι διπλοθολικός. Τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου, πανηγυρίζει όμως κατά την Απόδοση της εορτής, στις 23 Αυγούστου.
Ιδρυτής και κτίτορας της μονής υπήρξε το 1586 ο Ιερεύς Πέτρος Ψωμάς από το Καρβέλι. Στο μοναστήρι εμόνασε και ο κατά σάρκα αδελφός του Ιερομόναχος Παρθένιος Ψωμάς, ο οποίος διετέλεσε και Ηγούμενος. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο αδέλφια προέρχονταν από την υποδειγματική και ευσεβέστατη οικογένεια των Ψωμάδων της εποχής εκείνης. Ο Παρθένιος μάλιστα, έκανε τάμα στην Υπεραγία Θεοτόκο, ότι αν γίνει Δεσπότης θα ανακαινίσει το μοναστήρι της γενέτειράς του, που στο μεταξύ είχε εγκαταλειφθεί και ερημωθεί. Έτσι όταν έγινε Επίσκοπος Μεθώνης, εκπλήρωσε την υπόσχεσή του και ανακαίνισε το μοναστήρι κατά το έτος 1623, γενόμενος νέος κτίτορας αυτού και αφιέρωσε σ' αυτό ιερά σκεύη, άμφια και κτήματα.

- Το όνομα Σιδηρόπορτα προήλθε από τη σιδερένια πόρτα, πού έφερε από την Κωνσταντινούπολη ο Μεθώνης Παρθένιος και τοποθέτησε στην κεντρική είσοδο για την ασφάλεια του μοναστηριού, γράφοντας χαρακτηριστικά, να "αγροικιέται αιωνίως".
- Η Σιδηρόπορτα ανέκαθεν υπήρξε ανδρικό μοναστήρι και στα χρόνια της δουλείας πηγή φιλανθρωπίας, κρυφό σχολειό και κρυσφύγετο αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως.
- Σήμερα δεν έχει μοναχούς αλλά κρατά ζωντανή την μακραίωνη ιστορία και προσφορά της.
- Η Σιδηρόπορτα ανέκαθεν υπήρξε ανδρικό μοναστήρι και στα χρόνια της δουλείας πηγή φιλανθρωπίας, κρυφό σχολειό και κρυσφύγετο αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως.
- Σήμερα δεν έχει μοναχούς αλλά κρατά ζωντανή την μακραίωνη ιστορία και προσφορά της.

*** Η εικόνα της Παναγίας των Αιμυαλών στην Ιερά Μονή της Σιδερόπορτας Καρβελίου Μεσσηνίας μετά από 400 χρόνια
- Φωτογραφίες – Ρεπορτάζ για το Amen.gr: Βασίλειος Δημ. Γεωργιόπουλος, Επιμέλεια Κειμένου : Μαριάννα Αδάμ Γκρόγκου

~ Δημοσίευση: / Ενημέρωση:
Την εικόνα της Παναγίας υποδεχτήκαν οι κάτοικοι του πανέμορφου χωριού Καρβελίου, που βρίσκεται μέσα στην καρδιά του Ταϋγέτου και συνορεύει με την περιοχή του συνοικισμού των Αιμυαλών, όπου έγινε μια δέηση μέσα σε ένα έντονα πανηγυρικό και συγκινησιακό κλίμα με τον ήχο της καμπάνας που ηχούσε χαρμόσυνα μεταφέροντας έτσι αυτήν την πνευματική χαρά σε όλους τους πιστούς.
Στην ιστορική και πάλαια Μονή της Σιδερόπορτας έγινε η επίσημη υποδοχή της ιεράς θαυματουργής εικόνας και του τίμιου λείψανου της χείρας της μεγαλομάρτυρας και αθλοφόρου Αγίας Παρασκευής. Η Μονή Σιδηρόπορτας, που ευρίσκεται κοντά στο χωριό Καρβέλι, της περιοχής Αλαγονίας, του Δήμου Καλαμάτας και στις δυτικές υπώρειες του Ταϋγέτου , ανέκαθεν υπήρξε ανδρικό μοναστήρι και στα χρόνια της δουλείας πηγή φιλανθρωπίας, κρυφό σχολειό και κρυσφύγετο αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως. Το όνομα της Μονής «Σιδηρόπορτα» προήλθε από τη σιδερένια πόρτα, που έφερε από την Κωνσταντινούπολη ο Μεθώνης Παρθένιος και τοποθέτησε στην κεντρική είσοδο για την ασφάλεια του μοναστηριού, γράφοντας χαρακτηριστικά, να "αγροικιέται αιωνίως".
Η υποδοχή έγινε στον εξωτερικό περίβολο της Μονής από τον ηγούμενο της ιεράς Μονής του Βουλκάνου Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη πατερά Προκόπιο και τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη πατερά Τιμόθεο, αλλά και από τον Ευλαβέστατο ιερέα πατέρα Βασίλειο Βεργινιάδη, ο όποιος ακούραστος και πάντα με ανιδιοτελή αγάπη προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να αναστήσει τα χωριά και τα εκκλησάκια της Νέδουσας και της ευρύτερης περιοχής.
Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αιμυαλών, που συνόδευε την ιερά εικόνα της παναγίας και το ιερό και τίμιο λείψανο της μεγαλομάρτυρας αθλοφόρου Αγίας Παρασκευής Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης πατέρας Δαμασκηνός, ομίλησε στο πυκνό εκκλησίασμα και αναφέρθηκε στην ιστορία της εικόνος και της Μονής αλλά και στην ιδιαίτερη σχέση με την περιοχή, αφού το προσωνύμιο το έχει λάβει από την περιοχή αυτή.
Ευχαρίστησε θερμά για την πρόσκληση της φιλοξενίας και για την αγάπη του τον ποιμενάρχη μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κκ. Χρυσόστομο.
Βέβαια, διευκρίνισε για την απορία πολλών «τι» σημαίνει η λέξη Αιμυαλών λέγοντας ότι σύμφωνα με την άποψη καθηγητών πανεπιστημίων είναι ομηρική λέξη, που την συναντάμε στην Οδύσσεια του Ομήρου και σημαίνει η γλυκιά ή η τραβηχτική, όπως η Παναγία μας είναι τραβηχτική με την γλυκύτητα της για να απαλύνει την ψύχη μας από τον πόνο, την κούραση και την αμαρτία του κάθε ανθρώπου.
Επιπλέον, συμπλήρωσε στην αξιόλογη και διευκρινιστική ομιλία του πώς η Μονή Αιμυαλών ιδρύθηκε το 1608, από τον Ιερομόναχο Γρηγόριο Κοντογιάννη και την αδερφή του μοναχή Ευπραξία Παϊσία Κοντογιάννη, που κατάγονταν από το χωριό Αιμυαλοί του Νομού Μεσσηνίας απ' όπου πήρε και το όνομά της, καθώς έκανε αναφορά πρωτίστως στο θαύμα που έκανε στην Μεσσηνία σε ένα κωφάλαλο παιδάκι που χάριν της Παναγίας των Αιμυαλών βρήκε την ομιλία του και αργότερα στο θαύμα που έκανε στην Δημητσάνα σε μια γυναίκα δικηγόρο καρκινοπαθή στο πέμπτο στάδιο, η οποία οραματιζόταν στον ύπνο της την Παναγία των Αιμυαλών και όταν τελικά βρήκε που βρίσκεται η Μονή και όταν τελικά την επισκέφτηκε βρήκε την υγειά της.
Μετά το τέλος του πανηγυρικού εσπερινού ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι στον εξωτερικό περίβολο της Μονή, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο κάτω από τα πλατύφυλλα πλατάνια και τα τρεχούμενα κρύα νερά από τις δροσερές πηγές που αναβλύζουν από τον Ταϋγετο, υπό την διοργάνωση του δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου «Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΣΙΔΕΡΟΠΟΡΤΑΣ» και του ακούραστου προέδρου του χωριού Καρβελίου, του κυρίου Ιωάννη Ίσσαρη.
Τον εφετινό εορτασμό λάμπρυναν με την παρουσία τους στρατιωτικές, πολιτικές, δημοτικές και τοπικές αρχές από τον Δήμο Καλαμάτας, αλλά και εκπρόσωποι διάφορων φορέων από τα όμορα χωριά.
Αξίζει να σημειωθεί πως την κύρια ημέρα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική ιερά λειτουργία από τον ποιμενάρχη μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κκ. Χρυσόστομο.
.
Στην ιστορική και πάλαια Μονή της Σιδερόπορτας έγινε η επίσημη υποδοχή της ιεράς θαυματουργής εικόνας και του τίμιου λείψανου της χείρας της μεγαλομάρτυρας και αθλοφόρου Αγίας Παρασκευής. Η Μονή Σιδηρόπορτας, που ευρίσκεται κοντά στο χωριό Καρβέλι, της περιοχής Αλαγονίας, του Δήμου Καλαμάτας και στις δυτικές υπώρειες του Ταϋγέτου , ανέκαθεν υπήρξε ανδρικό μοναστήρι και στα χρόνια της δουλείας πηγή φιλανθρωπίας, κρυφό σχολειό και κρυσφύγετο αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως. Το όνομα της Μονής «Σιδηρόπορτα» προήλθε από τη σιδερένια πόρτα, που έφερε από την Κωνσταντινούπολη ο Μεθώνης Παρθένιος και τοποθέτησε στην κεντρική είσοδο για την ασφάλεια του μοναστηριού, γράφοντας χαρακτηριστικά, να "αγροικιέται αιωνίως".
Η υποδοχή έγινε στον εξωτερικό περίβολο της Μονής από τον ηγούμενο της ιεράς Μονής του Βουλκάνου Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη πατερά Προκόπιο και τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη πατερά Τιμόθεο, αλλά και από τον Ευλαβέστατο ιερέα πατέρα Βασίλειο Βεργινιάδη, ο όποιος ακούραστος και πάντα με ανιδιοτελή αγάπη προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να αναστήσει τα χωριά και τα εκκλησάκια της Νέδουσας και της ευρύτερης περιοχής.
Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αιμυαλών, που συνόδευε την ιερά εικόνα της παναγίας και το ιερό και τίμιο λείψανο της μεγαλομάρτυρας αθλοφόρου Αγίας Παρασκευής Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης πατέρας Δαμασκηνός, ομίλησε στο πυκνό εκκλησίασμα και αναφέρθηκε στην ιστορία της εικόνος και της Μονής αλλά και στην ιδιαίτερη σχέση με την περιοχή, αφού το προσωνύμιο το έχει λάβει από την περιοχή αυτή.
Ευχαρίστησε θερμά για την πρόσκληση της φιλοξενίας και για την αγάπη του τον ποιμενάρχη μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κκ. Χρυσόστομο.
Βέβαια, διευκρίνισε για την απορία πολλών «τι» σημαίνει η λέξη Αιμυαλών λέγοντας ότι σύμφωνα με την άποψη καθηγητών πανεπιστημίων είναι ομηρική λέξη, που την συναντάμε στην Οδύσσεια του Ομήρου και σημαίνει η γλυκιά ή η τραβηχτική, όπως η Παναγία μας είναι τραβηχτική με την γλυκύτητα της για να απαλύνει την ψύχη μας από τον πόνο, την κούραση και την αμαρτία του κάθε ανθρώπου.
Επιπλέον, συμπλήρωσε στην αξιόλογη και διευκρινιστική ομιλία του πώς η Μονή Αιμυαλών ιδρύθηκε το 1608, από τον Ιερομόναχο Γρηγόριο Κοντογιάννη και την αδερφή του μοναχή Ευπραξία Παϊσία Κοντογιάννη, που κατάγονταν από το χωριό Αιμυαλοί του Νομού Μεσσηνίας απ' όπου πήρε και το όνομά της, καθώς έκανε αναφορά πρωτίστως στο θαύμα που έκανε στην Μεσσηνία σε ένα κωφάλαλο παιδάκι που χάριν της Παναγίας των Αιμυαλών βρήκε την ομιλία του και αργότερα στο θαύμα που έκανε στην Δημητσάνα σε μια γυναίκα δικηγόρο καρκινοπαθή στο πέμπτο στάδιο, η οποία οραματιζόταν στον ύπνο της την Παναγία των Αιμυαλών και όταν τελικά βρήκε που βρίσκεται η Μονή και όταν τελικά την επισκέφτηκε βρήκε την υγειά της.
Μετά το τέλος του πανηγυρικού εσπερινού ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι στον εξωτερικό περίβολο της Μονή, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο κάτω από τα πλατύφυλλα πλατάνια και τα τρεχούμενα κρύα νερά από τις δροσερές πηγές που αναβλύζουν από τον Ταϋγετο, υπό την διοργάνωση του δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου «Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΣΙΔΕΡΟΠΟΡΤΑΣ» και του ακούραστου προέδρου του χωριού Καρβελίου, του κυρίου Ιωάννη Ίσσαρη.
Τον εφετινό εορτασμό λάμπρυναν με την παρουσία τους στρατιωτικές, πολιτικές, δημοτικές και τοπικές αρχές από τον Δήμο Καλαμάτας, αλλά και εκπρόσωποι διάφορων φορέων από τα όμορα χωριά.
Αξίζει να σημειωθεί πως την κύρια ημέρα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική ιερά λειτουργία από τον ποιμενάρχη μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κκ. Χρυσόστομο.
.



ΑΡΝΑ Λακωνίας Γιορτή κάστανου 31/10/2015 : https://youtu.be/d_nMDfaVYwA .-
Άρνα Λακωνίας από γιορτή κάστανου 31/10/2015 : https://youtu.be/OymQVgi3fps .-
ΑΡΝΑ Λακωνίας Γιορτή κάστανου 31/10/2015 : https://youtu.be/8uECDWujPXI
ΑΡΝΑ γιορτή κάστανου αφήγηση Χ.Α. Δαβίλλα 31-10-2015: https://youtu.be/flE1DZ4rr4I
ΣΠΑΡΤΗ 31-10-2015 από κ. Χριστίνα...: https://youtu.be/M3RJ5VnVEaY
Σπάρτη Λακωνίας αφήγηση Χ.Α. Δαβίλλα 31-10-2015: https://youtu.be/R1m-vn8j5Ss
Διαδρομή στον Ταΰγετο 31-10-2015: https://youtu.be/EAfjkZWrluY
Ι Ν Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών 1 / 11 / 2015 Θ Λειτουργία από Παπά Διονύση Κ Καράγιαννη : https://youtu.be/YTyevItCPLM .-
Μονή Σιδερόπορτας στο Καρβέλι Ταϋγετιος αφήγηση Χ Α Δ : https://youtu.be/jGk0Obb8xGg .
-Ταΰγετος ενημέρωση Χ Α Δ 31/10/2015 : https://youtu.be/NLPhbx1ur9Y .-
ΑΛΑΓΟΝΙΑ ΤΑΫΓΕΤΟΣ 31/10/2015: https://youtu.be/rOoCUtIALzc .-






*** ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 :
~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-22-2015.html ,.-
~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 Εκδρομές - Διαδρομές - Διασκέδαση στις Ελληνικές Ομορφιές !! Φωτογραφίες και Βίντεο !! : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/22-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-23-2015.html .-
~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-
~ Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 24 και 25 Οκτωβρίου 2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr .=
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-24-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-25-2015.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-26-2015.html .-
~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-27-2015.html .-
~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Όμορφες διαδρομές στις Ελληνικές ομορφιές Οκτώβρης 2015 : ~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Όμορφες διαδρομές στις Ελληνικές ομορφιές Οκτώβρης 2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/2015.html .-
~

*** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE, 2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron , 3. Stamos
Arfara Messinias Greece , 4. ARFARA - KALAMATAS , 5. ASTERAS ARFARON
2011 , 6. Arfara-Messinias 2 , 7. stamos-dynami , 8. Arfara-Messinias , 9. Arfara-Messinias 1 -
FOTOS , 10. vlasios ,
11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
12. http://arfara-messinias-stamos-2010 ,
~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
https://www.facebook.com/panathinaikokoinima ,
^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,
^ stamos-dynami ,
^ Arfara-Messinias ,
^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
^ Arfara-Messinias 2 ,
***
BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas , http://www.youtube.com/stamos01 , 4434 video. - Σταματης Σκουλικας
2. - Stamos Skoulikas = Stamos Skoulikas
http://www.youtube.com/stamatios01 , 2635 video. σταμος σκουλικας ,
3. - Vlasis Skoulikas = Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , = 2618 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον 9690 βίντεο .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 4593 /. - https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 559 / - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias , = ARFARA MESSINIAS 1.404 Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.- 521 .- https://twitter.com/ , Skoulikas
@stamos01 . ,, http://messinia1234.com/?page_id=937 ,
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 476. - ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 84 /140 .
*** http://www.twitter.com/stamos01/ , 685/502/28 , 20,5 χιλ./261 / 11 .-
~

***
