ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η Εφημερίδα μας Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η  Εφημερίδα  μας , Δευτέρα  23  Μαρτίου  2015 :
 ΑΡΦΑΡΑ
 ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ 

*** Επίτημος Δημότης Καλαμάτας ο Προκόπης Παυλόπουλος (φωτογραφίες)
      
«Η Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης»
 
 
 
«Από την πλευρά μας, ως λαός θέλουμε αυτό που μας ανήκει»
Αν δεν υπήρχε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και η συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ, οι εορτασμοί για την απελευθέρωση της Καλαμάτας θα κυριαρχούσαν σε πανελλαδικό ειδησεογραφικό επίπεδο. Ακόμα κι έτσι, όμως, το ενδιαφέρον ήταν έντονο.
Μεταξύ άλλων, γιατί η πρώτη έξοδος από την Ηρώδου του Αττικού του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τη νέα του ιδιότητα, έγινε στη γενέτειρά του, όπου σε ειδική τελετή, χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο Καλαμάτας, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης.
Στο τελετουργικό της εκδήλωσης, στο οποίο δεν παρέστη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Οικονομάκου, διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Σώματος για την τιμητική ανακήρυξή του.
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας σημείωσε, μεταξύ άλλων, στη σύντομη ομιλία του ότι «η τιμή στο πρόσωπό σας αντανακλά στην Καλαμάτα, τη γενέθλια πόλη, την πόλη των παιδικών και εφηβικών χρόνων σας, την πόλη στην οποία ελάβατε την εγκύκλια μόρφωση και αποκτήσατε διαχρονικούς φίλους, την πόλη που συχνότατα επισκέπτεσθε και με κάθε ευκαιρία αποδεικνύετε γι’ αυτήν το στοργικό ενδιαφέρον σας.
Εμείς οι συμπατριώτες σας, αλλά και ολόκληρο το έθνος, κύριε Πρόεδρε, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα ασκήσετε τα υψηλά καθήκοντά σας, όπως πορευθήκατε μέχρι τώρα, με μετριοπάθεια και σύνεση, με στόχευση στην ενότητα και τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και του λαού μας.
Η σημερινή εκδήλωση τιμής είναι η ημέρα αποστολής της “Προειδοποιήσεως εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς”, που αποτελεί το πρώτο επίσημο διπλωματικό κείμενο των αγωνιζόμενων Ελλήνων. Η “Προειδοποίησις” μαζί με την “Προκήρυξιν” προς τον Αμερικανικό λαό, που στάλθηκε δύο μήνες αργότερα, από τη Μεσσηνιακή Σύγκλητο, εμπεριέχουν την πεμπτουσία της Επανάστασης και, συγχρόνως, αποτελούν μνημεία ελευθερίας και διεκδίκησης των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Είναι κείμενα εξόχως επίκαιρα, γιατί σ’ αυτά συμπυκνώνονται η διαχρονική προσφορά του Ελληνισμού και οι αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αυτά τα πολύτιμα κείμενα πρέπει να αποτελούν τον οδηγό του έθνους μας για την πορεία του και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε στην αρχή της ομιλίας του σε προσωπικό τόνο, σημειώνοντας ότι, όταν έφευγε από την Καλαμάτα στις αρχές Νοεμβρίου του 1968, προκειμένου να φοιτήσει στη Νομική Αθηνών, δεν περίμενε τη συνέχεια που επεφύλασσε η ζωή για τον ίδιο.
Αναφερόμενος στην επανάσταση του 1821 και τα μηνύματα που εκπέμπει, χρησιμοποίησε, μεταξύ άλλων, ένα απόσπασμα από τη δήλωση του Αντρέ Μαλρό το 1959, στον πρώτο φωτισμό της Ακρόπολης. Ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας είχε μιλήσει για φόρο τιμής που κατέθετε ολόκληρη η ανθρωπότητα στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει: «Μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης».
Παίρνοντας τα λόγια του συγγραφέα ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για τον ομφάλιο λώρο που συνδέει την Ελλάδα με την Ευρώπη, εδώ και αιώνες, σχέση που αντανακλάται και στη σημερινή περίοδο.
Τέλος, κάλεσε οι ιδέες του ανθρωπισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ελευθερίας, να γίνουν και πάλι η προμετωπίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Στο πλαίσιο αυτό, ως λαός ζητάμε εκείνο που μας ανήκει, τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση», σχολίασε.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***   Πώς AΠEΛEYΘΕΡΩΘHKE η Καλαμάτα χωρίς να πέσει ούτε πυροβολισμός. Η ιστορική παγίδα του Μαυρομιχάλη 

Οι Τούρκοι καλούν τον Μαυρομιχάλη σε βοήθεια και αυτός εισβάλει στην πόλη με τους Μανιάτες, τον Κολοκοτρώνη και τον Παπαφλέσσα
Ένα πρωινό του Μαρτίου ο ιπποκόμος του Αρναούτογλου Σουλεϊμάν αγά, βοεβόδα της Καλαμάτας, πηγαίνοντας να ποτίσει τα άλογα σ” ένα πηγάδι έξω από την πόλη, ανακάλυψε ένα σπασμένο κιβώτιο γεμάτο με πυρίτιδα και γύρω του πλήθος από ίχνη ανθρώπων και ζώων. Ανέφερε το γεγονός στον Αρναούτογλου και εκείνος συνέλαβε αμέσως όλους τους προκρίτους της Καλαμάτας. Την ίδια ημέρα, Τούρκοι ανιχνευτές εντόπισαν ένα μεγάλο καραβάνι (250 υποζύγια) συνοδευόμενο από 250 ένοπλους άνδρες. Ήταν ο Νικηταράς και μετέφερε πυρομαχικά που είχε παραλάβει από την Καρδαμύλη.
Ο Αρναούτογλου ρώτησε τους αιχμαλώτους προκρίτους για το καραβάνι. Εκείνοι τού απάντησαν ότι ήταν χωρικοί που μετέφεραν ελαιόλαδο και αλάτι και ότι ήταν οπλισμένοι για να αποτρέψουν πιθανή ληστρική ενέργεια από τους κλέφτες. Ο Αρναούτογλου όμως δεν τους πίστεψε και ειδοποίησε τους Τούρκους της Καλαμάτας να ετοιμαστούν για να φύγουν. Με τους ολιγάριθμους άνδρες (150) που διέθετε δεν ήταν δυνατόν να υπερασπισθεί την πόλη.
Όταν έμαθε όμως ότι τα περάσματα είχαν καταληφθεί από πολυάριθμες ομάδες κλεφτών, άλλαξε γνώμη και διέταξε να σταματήσουν οι προετοιμασίες για αναχώρηση.
Εν τω μεταξύ, πολλοί καπετάνιοι επικεφαλής των σωμάτων τους περικυκλώνουν την πόλη και μαθαίνουν για τη σύλληψη των προκρίτων. Τους έστειλαν λοιπόν ένα ψεύτικο απειλητικό γράμμα, με το οποίο απαιτούσαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και πυρομαχικών.
Σε αντίθετη περίπτωση, η πόλη θα παραδιδόταν στις φλόγες. Οι πρόκριτοι έδωσαν το γράμμα στον Αρναούτογλου και όταν τον βεβαίωσε και ο Κύριλλος, ηγούμενος του μοναστηρίου του Αγίου Ηλία, ότι στα περίχωρα είχαν συγκεντρωθεί 2.000 κλέφτες, αποφυλάκισε τους προκρίτους και τους κάλεσε σε σύσκεψη για να αποφασίσουν τι θα πράξουν. Εκείνοι τού πρότειναν να ζητήσει τη βοήθεια του Πετρόμπεη, που ήταν ηγεμόνας αναγνωρισμένος από την κεντρική διοίκηση.
Οι Τούρκοι καλούν τον Μαυρομιχάλη σε βοήθεια και πέφτουν σε παγίδα
Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Τούρκος βοεβόδας ζήτησε ενισχύσεις από τον Πετρόμπεη, ώστε να προστατεύσει την πόλη από τους κλέφτες. Πράγματι, ο Μανιάτης πρόκριτος έστειλε τον γιο του, Ηλία Μαυρομιχάλη (19 ή 20 Μαρτίου), με 150 Μανιάτες που οχυρώθηκαν στα μεγαλύτερης στρατηγικής σημασίας οικήματα της Καλαμάτας. Ήταν το σύνθημα που περίμεναν οι οπλαρχηγοί, που είχαν συγκεντρωθεί στις Κιτριές και είχαν πια πείσει τον Πετρόμπεη να ηγηθεί του Αγώνα. Στην Αρεόπολη της Μάνης, ήδη από τις 17 Μαρτίου, στον ναό των Ταξιαρχών, έλαβε χώρα δοξολογία για την Επανάσταση.
Στις 22 Μαρτίου 2.000 ένοπλοι με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τους Μούρτζινους, τους Καπετανάκηδες, τους Κουμουντουράκηδες, τους Κυβέλλους, τους Χρηστέηδες και τον Παναγιώτη Βενετσανάκη, περιέσφιξαν τον κλοιό γύρω από την πόλη. Παράλληλα πλησίασαν ο Παπαφλέσσας, με τον Νικηταρά και τον Αναγνωσταρά.
Ο Αρναούτογλου εξαπέλυσε και αγγελιοφόρους προς όλες τις κατευθύνσεις ζητώντας βοήθεια, αλλά αυτοί συλλαμβάνονταν στον δρόμο από τους επαναστάτες. Οι Τούρκοι, θεωρώντας μικρή τη δύναμη που έστειλε ο Πετρόμπεης, ζήτησαν να έλθει ο ίδιος με περισσότερους άνδρες. Τότε ξεκίνησε και ο Πετρόμπεης με 2.000 Μανιάτες απ” όλα τα καπετανάτα της Μάνης και εισήλθε στην Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821. Μαζί του ήταν και οι Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, Νικηταράς, Αναγνωσταράς, Μούρτζινος και πολλοί άλλοι. Αμέσως έστειλαν τελεσίγραφο στον Αρναούτογλου να παραδώσει τα όπλα μέσα σε διάστημα τριών ωρών. Οι Τούρκοι, έχοντας πέσει σε αυτήν την ευφυή παγίδα, αναγκάσθηκαν να παραδοθούν.
Η Καλαμάτα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που ελευθερώθηκε από τους επαναστατημένους Έλληνες. Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία για να εορτασθεί το γεγονός. Τους Τούρκους της πόλης τούς διασκόρπισαν σε διάφορα χωριά της Μάνης και της Μεσσηνίας, όπου τελικά θανατώθηκαν (ακόμη και ο Αρναούτογλου έτυχε της ίδιας μοίρας). Στις 25 Μαρτίου ο Πετρόμπεης συνέστησε τη Μεσσηνιακή Γερουσία και εξέδωσε προκήρυξη προς τις ευρωπαϊκές Aυλές εξηγώντας τους λόγους της Επανάστασης των Ελλήνων και ζητώντας τη συμπαράστασή τους.
Μηχανή του χρόνου     news247.gr

 *** Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου η Καλαμάτα γιόρτασε την 23η Μαρτίου (φωτογραφίες και βίντεο)         
         Κατάμεστη ήταν η πλατεία 23ης Μαρτίου και η γύρω περιοχή από κόσμο που βρέθηκε εκεί, για να παρακολουθήσει την αναπαράσταση της 23ης Μαρτίου.
DSC_2713.jpgΛίγα λεπτά αργότερα έφθασε στο σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλους και ακολούθησε δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. κ. Χρυσοστόµου .-
~ Ο κόσμος χειροκρότησε θερμά τον Καλαματιανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που βρέθηκε για τον εορτασμό της απελευθέρωσης.
Ακόμα στην Καλαμάτα βρέθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος,  Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, οι βουλευτές Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, Γιώτα Κοζομπόλη- Αμανατίδη, Πέτρος Κωνσταντινέας και Έλενα Ψαρρέα και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Επίσης το παρών έδωσαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης με τους Αντιπεριφεριάρχες Ντίνα Νικολάκου και Ελένη Αλειφέρη καθώς και άλλοι περιφεριακοί σύμβουλοι.
Στην εκδήλωση ήταν ακόμα δήμαρχοι άλλων δήμων της Μεσσηνίας αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της Καλαμάτας, πρώην Βουλευτές  αλλά και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.
DSC_2620.jpgΣτις 15.20 Τερματισμός του ∆ρόµου Θυσίας
~ Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 15.00 με την Παράταξη των σηµαιών των σχολείων της πόλης μπροστά στο  Ηρώο
DSC_2673.jpg
Στις 15.25- έφθασε ο σκυταλοδρόμος που µμετέφερε  τη Φλόγα από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς κα μαζί έφθασε στην Πλατεία 23ης σημαία της Επανάστασης
DSC_2719.jpg
 Έπειτα όλοι μαζί έφθασαν στο Ηρώο όπου τελέστηκε Τρισάγιο στη µνήµη των Ηρώων του Εικοσιένα
Τον Πανηγυρικό της ηµέρας εκφώνησε  ο Ιωάννης Πλεμμένος, Ερευνητή του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Cambridge 
DSC_2744.jpg
Στη συνέχεια στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήµη των Ηρώων του 1821
Λίγο πριν την αναπαράσταση ακολούθησε Προσκλητήριο οπλαρχηγών που συγκατείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα και ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος
DSC_2781.jpg
Στην συνέχεια ακολούθησε η αναπαράσταση της απελευθέρωση της Καλαμάτας με πλήθος χορευτικών συλλόγων  να δίνουν το δικό τους χρώμα στη σημερινή εκδήλωση, κλείνοντας ακολούθησε παρέλαση από σχολεία της πόλης.
Βίντεο  : Εθνικός Ύμνος 23 Μαρτίου Καλαμάτα   , https://youtu.be/h6lhL8wbyH0 .-
Βίντεο  2  : Αναπαράσταση απελευθέρωση της Καλαμάτας , https://youtu.be/G5vm3tXen9o .-
Βίντεο 3  : Προκόπης Παυλόπουλος Καλαμάτα 2015   , https://youtu.be/s0nq1sQHRr8 ,
Βίντεο  4 : Επίσημοι Άγιοι Απόστολοι ,
 
*** Μειωμένος ο αριθμός αφίξεων στην Καλαμάτα για το 2015
       
Το αεροδρόμιο Καλαμάτας δεν πρόκειται φέτος, σύμφωνα με το μέχρι σήμερα προγραμματισμό, να γνωρίσει τις... δόξες του 2014
Το 2014 υπήρξε αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες - τουριστικά- για τη Μεσσηνία χρονιές, αν κρίνει κανείς από το ποσοστό αύξησης των αφίξεων επισκεπτών μέσω του αεροδρομίου της Καλαμάτας.
Κι αν το 2014 κατέταξε τον αερολιμένα μας στην πρώτη θέση σε ανάπτυξη, δεν προβλέπεται το ίδιο και για το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Θάρρος».
Βάσει αυτών, το 2014 ήρθαν 266 πτήσεις τσάρτερ και 840 τακτικές, σύνολο 1.106. Για το 2015 ο αριθμός πτήσεων τσάρτερ αναμένεται να αυξηθεί σε 317, αλλά αρκετά μειωμένος είναι ο αριθμός των τακτικών, 482, σύνολο 799. Όσο για τον προγραμματισμό θέσεων για τη θερινή περίοδο, το 2014 κυμάνθηκε σε 172.956, ενώ το 2015 σε 133.296. Παρατηρείται, δηλαδή, μια μείωση της τάξης του 23%.
Τα στοιχεία για τις προγραμματισμένες αεροπορικές αφίξεις για τη θερινή περίοδο του 2015 βασίζονται στα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων.
Αποτελούν, δε, ένα καλό ερέθισμα για όλους τους ενδιαφερόμενους να επανασχεδιάσουν τον τρόπο και τα μέσα τουριστικής προβολής του νομού μας. Η αδράνεια και η ληθαργία δεν είναι ο καλύτερος οδηγός. Η ανάγκη άμεσων δραστικών μέτρων, αντί για επαίνους και φανφαρολογίες, είναι άκρως επιτακτική.
Όπως επίσης και ο τρόπος επικοινωνίας με τον οποίο η τοπική πολιτική ηγεσία προσπαθεί να περάσει τις θέσεις της, ενδέχεται να παίζει ανασταλτικό παράγοντα στην περαιτέρω εξέλιξη των προκρατήσεων.
Είναι καιρός να φύγουμε από τον ερασιτεχνισμό και την προχειρότητα και να δείξουμε επαγγελματισμό και σοβαρότητα. Μπορούμε, εάν όμως το επιθυμούμε και εφόσον το συνειδητοποιήσουμε.
Από την άλλη, η Περιφέρεια: δεν επένδυσε στην εκπόνηση στρατηγικών σχεδίων με γνώμονα την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής τους, δεν επένδυσε σε εξειδικευμένη τεχνογνωσία με επαγγελματίες που γνωρίζουν πώς λειτουργεί η τουριστική βιομηχανία, ώστε να αναπτύξουν μία διαχρονική στρατηγική προώθησης και πωλήσεων παρακολουθώντας στενά τις τάσεις των αγορών, δε δρομολόγησε σε επαρκή βαθμό απαραίτητα έργα υποδομής (εκσυγχρονισμός αεροδρομίων, μεταφορές, νοσοκομειακή περίθαλψη, βιολογικός καθαρισμός, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, κ.α.), δεν  αναβάθμισε τις τουριστικές υποδομές και τις υπηρεσίες με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σε θέση να αντιδρούν άμεσα στις τάσεις των αγορών, δεν αξιοποίησε τις νέες τεχνολογίες με τις σωστές εφαρμογές, παρά συνέχισαν να δαπανούν κονδύλια σε ξεπερασμένους τρόπους προώθησης και διαφήμισης, δεν ενδιαφέρθηκε να δημιουργήσει ελκυστικότητα με εξωστρέφεια και συνεχή σωστή ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης στις δυνητικές αγορές του εξωτερικού, δεν επένδυσε στην κατάρτιση και εκπαίδευση των επιχειρηματιών και του προσωπικού αυτών.
Το θέμα είναι ότι, παρ’ όλο που η περιοχή μας προσφέρει τη δυνατότητα διακοπών και τους 12 μήνες του χρόνου, δεν καταφέρνει να τοποθετηθεί στην παγκόσμια αγορά ως all-year-τουριστικός προορισμός λόγω ερασιτεχνικού σχεδιασμού και λανθασμένου στησίματος των προϊόντων της.


  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
*** Η Καλαμάτα ξεμένει από... οξυγόνο
      
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
-Χρειάζεται αλλαγή προσανατολισμού από τη Δημοτική Αρχή, διότι η κατάσταση γίνεται αφόρητη
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Υπάρχει ένα θέμα στις τοπικές, κυρίως, εφημερίδες που συνεχώς διογκούται και επισημαίνεται: η κατάληψη δημόσιων χώρων από αυτοκίνητα. Καθημερινά υπάρχουν σχόλια για την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της Καλαμάτας, στα πεζοδρόμια, αλλά και στους-υποτίθεται-χώρους στάθμευσης. Πλέον έχει καταργηθεί ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Κάντε μια βόλτα, μία από τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, στις περιοχές του κέντρου- και όχι μόνο- και θα καταλάβετε τι σας λέμε.
Πρόσφατα, δημότης μας ενημέρωσε ότι, προκειμένου ένα ασθενοφόρο να μεταφέρει κάποιον πολίτη στο νοσοκομείο, στην οδό Λεΐκων αναγκάστηκαν οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ να τον κατεβάσουν, μια και δεν υπήρχε χώρος για να σταθμεύσουν!
Εάν υπολογίσει κάποιος ότι το 30% περίπου της πόλης είναι δημόσιος χώρος, το 90% αυτού καταλαμβάνεται από το αυτοκίνητο. Η Καλαμάτα αργά αλλά σταθερά μετεξελίσσεται σ’ ένα τεράστιο υπαίθριο πάρκινγκ. Απουσιάζει το καλό πεζοδρόμιο, τα μεγάλα δέντρα στους δρόμους, τα εκτεταμένα δίκτυα πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων, η λειτουργική σύνδεση της κάθε πλατείας με τη γειτονιά της. Λείπουν, όμως, και οι “πράσινες υποδομές”, τα φυσικά εκείνα στοιχεία που παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες στην πόλη.
  Διαχείριση του πρασίνου
Ο αρχιτέκτονας Θωμάς Δοξιάδης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, παρουσίασε με το καλύτερο τρόπο το πρόβλημα των πόλεων της χώρας: «Το θέμα είναι, κατά τη γνώμη μου, πολύ περισσότερο ποιοτικό παρά ποσοτικό. Σημαντικό ρόλο έχει σε αυτό η μέτρια διαχείριση του υπάρχοντος “πράσινου αποθέματος”. Η διαχείριση δεν είναι τόσο “σέξι” όσο η δημιουργία, αλλά ο επίμονος κηπουρός ξέρει ότι η συντήρηση είναι τελικά πιο σημαντική. Εδώ τίθεται και ένα καίριο θέμα πόρων. Δεν πρέπει να λέμε πλέον “πόσο κοστίζει το τάδε έργο”, αλλά “ως κοινωνία έχουμε τόσα χρήματα, πώς θα πιάσουν καλύτερα τόπο”. Θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να επενδύσουμε στα πράγματα με τη μεγαλύτερη ωφέλεια ανά μονάδα κόστους. Τέτοια είναι π.χ. τα δέντρα, που αν φυτευτούν και συντηρηθούν σωστά, δίνουν τεράστια ωφέλεια για ελάχιστο κόστος».
  Σε μια νέα καμπή
Ο Θωμάς Δοξιάδης πιστεύει ακράδαντα ότι βρισκόμαστε σε μια νέα καμπή στην ανθρώπινη εξέλιξη: «Η εποχή που μπορούσαμε να κυριαρχούμε στη φύση –συνήθως καταστροφικά– έχει περάσει. Η επιβίωσή μας πλέον θα εξαρτηθεί από το βαθμό που θα μάθουμε να συνυπάρχουμε μαζί της, να πηγαίνουμε με τα νερά της (και τον αέρα της και το χώμα της και τα ζωντανά της). Χρειάζεται να ξαναβρούμε την αρμονία, κορυφαίο στόχο των αρχαίων. Όπως πάντα, δουλειά των δημιουργών είναι να δείχνουν το δρόμο, να προάγουν την κατανόηση του προβλήματος και τις δυνατότητες λύσεων. Η δουλειά μας από την αρχή προτείνει λύσεις συμβίωσης –για παράδειγμα, του τουρισμού με τα παραδοσιακά τοπία– και γι’ αυτό έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Με την ίδια ευαίσθητη και υπεύθυνη λογική καλούμαστε να μελετήσουμε καινοτόμα κτήρια, όπου η οικολογία δε θα είναι δεύτερη σκέψη, αλλά η ουσία του κτηρίου. Εδώ τα βήματα είναι πιο δύσκολα και αργά, αλλά σταθερά».
Δεν είναι δύσκολο για τη Δημοτική Αρχή να τον ακούσει, με όποιον τρόπο θεωρεί ως πιο εποικοδομητικό...

*** Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των οσμών από τα πυρηνελαιουργεία;
       
Στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές βιώνουμε την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής ένα μεγάλο πρόβλημα από την κατεργασία του ελαιοπυρήνα, που ειδικότερα αφορά στις οσμές από την ξήρανσή του. Η μεγάλη παραγωγή ελαιοκάρπου στην περιοχή μας, σε συνδυασμό με την περιορισμένη περίοδο ελαιοσυγκομιδής (Νοέμβριος - Μάρτιος), δημιουργεί μεγάλες ποσότητες τριφασικού και διφασικού ελαιοπυρήνα, με αποτέλεσμα σε μικρό χρονικό διάστημα να επιβαρύνεται το περιβάλλον με μεγάλες ποσότητες απαερίων.
  Πώς φτάσαμε ως εδώ
Το ζήτημα των ρύπων των πυρηνελαιουργείων συνδέεται ευθέως με όλη την αλυσίδα παραγωγής ελαιολάδου. Στα ελαιουργεία, η εξαγωγή του ελαιολάδου από την ελαιοζύμη γίνεται με φυγοκέντριση τριών ή δύο φάσεων.
Στο σύστημα τριών φάσεων, η ελαιοζύμη διαχωρίζεται σε 3 φάσεις: το ελαιόλαδο και 2 ρεύματα αποβλήτων, που αποτελούνται από την υδάτινη φάση και τον ελαιοπυρήνα.
Στα ελαιουργεία των δυο φάσεων η ελαιοζύμη διαχωρίζεται σε 2 φάσεις: το ελαιόλαδο και 1 ρεύμα του αποβλήτου, που εμπεριέχει τα υγρά της ελιάς και τον πυρήνα. Σε αυτήν την περίπτωση ο ελαιοπυρήνας εμπεριέχει υψηλό ποσοστό υγρασίας.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα περισσότερα από τα ελαιοτριβεία ήταν 3 φάσεων, οπότε κατά την κατεργασία του ελαιοκάρπου είχαμε 2 τύπους αποβλήτων: τα υγρά (κατσίγαρος) και τον ελαιοπυρήνα, με μέσο ποσοστό υγρασίας 50%.
Η πιο συνηθισμένη πρακτική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων ελαιουργείων, είναι η διάθεσή τους σε παρακείμενους επιφανειακούς υδάτινους αποδέκτες, όπως χειμάρρους και ποτάμια, τα οποία στη συνέχεια καταλήγουν στη θάλασσα. Μικρό ποσοστό διατίθεται σε εδαφικούς αποδέκτες. Η ανεξέλεγκτη διάθεση των υγρών αποβλήτων οδηγεί σε εκδήλωση έντονων φυτοτοξικών φαινομένων στην υφιστάμενη χλωρίδα και στην ποιοτική υποβάθμιση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, των επιφανειακών υδάτων, των ακτών και της θάλασσας. Η έρευνα γύρω από τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων των ελαιουργείων είναι μεν εκτεταμένη, ωστόσο καμία από τις μεθόδους που έχουν εξεταστεί δεν έχει βρει εφαρμογή έως σήμερα, για το λόγο ότι οι σχετικές μεθοδολογίες που έχουν αναπτυχθεί παρουσιάζουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Για την επιλογή τους πρέπει να συνυπολογιστούν προσεκτικά οι τεχνικές ιδιαιτερότητες, η εμπειρία από εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα, αλλά και παράγοντες που συνδέονται με τις τοπικές συνθήκες, την κοινωνική συναίνεση και, κυρίως, την οικονομικότητα- βιωσιμότητα της κάθε εφαρμογής.
Λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης λύσης για τη διάθεση των υγρών αποβλήτων των τριφασικών ελαιοτριβείων και δεδομένου ότι η νομοθεσία για τη διάθεση των υγρών αποβλήτων έγινε πολύ αυστηρή, η μόνη διέξοδος είναι η μετατροπή των ελαιοτριβείων από 3φασικά σε 2φασικά, καθώς από τα τελευταία υπάρχουν ελάχιστα υγρά απόβλητα (μόνο από την πλύση του ελαιοκάρπου), τα οποία άλλωστε δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Από τα 2φασικά, όμως, ελαιοτριβεία παράγεται ένα απόβλητο, ο ελαιοπυρήνας με υψηλό ποσοστό υγρασίας (περίπου 60-75%), ο οποίος προωθείται σε μονάδες ξήρανσης (πυρηνελαιουργεία).
Από τη στιγμή που επιλέχτηκε η σταδιακή μετατροπή των τριφασικών ελαιοτριβείων σε διφασικά, ουσιαστικά ελαχιστοποιείται η ρύπανση του εδάφους και των υδάτινων αποδεκτών, αλλά αυτή μεταφέρεται -μέσω πυρηνελαιουργείων-στον αέρα. Επιπλέον, η μεγάλη διασπορά της ρύπανσης των υγρών αποβλήτων ανά το νομό συγκεντρώθηκε με τη μορφή αέριων ρύπων σε λίγες μονάδες και σε πολύ συγκεκριμένα σημεία.
  Να εμβαθύνουμε στο θέμα
Το πρόβλημα των οσμών στα απαέρια της ξήρανσης διφασικού ή και τριφασικού πυρήνα είναι αρκετά περίπλοκο και σίγουρα ελλιπώς μελετημένο. Ακόμη και εάν δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που να προσδιορίζουν την επίδραση των συγκεκριμένων ρύπων στην υγεία των πολιτών, δεν παύει οι οσμές να αποτελούν ένα δυσάρεστο πρόβλημα.
Η περιοδικότητα του φαινομένου και η ανοχή εκ μέρους των φορέων, όχι μόνο διευκολύνει, αλλά και ενθαρρύνει τη συνέχιση του προβλήματος. Για να δοθεί λύση, αναγκαία προϋπόθεση είναι η βούληση των ιδιοκτητών να κατανοήσουν το πρόβλημα και να επενδύσουν στον αναγκαίο εξοπλισμό.
Η πηγή των οσμών μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες:
α. Οσμές από πτητικές οργανικές ουσίες, οι οποίες είτε υπάρχουν εξ αρχής στον ελαιοπυρήνα (π.χ. οργανικά οξέα) είτε κυρίως παράγονται λόγω βιολογικών δράσεων κατά τη φάση της προσωρινής αποθήκευσης του ελαιοπυρήνα (π.χ. οργανικά οξέα, μέθυλ- και αίθυλεστέρες, μερκαπτάνες, αμμωνία, υδρόθειο, κ.α.). Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ πιο έντονο στους διφασικούς ελαιοπυρήνες, γιατί περιέχουν περισσότερη υγρασία και μεγαλύτερες ποσότητες σακχάρων, που ευνοούν τις βιολογικές ζυμώσεις.
β. Οσμές που παράγονται κατά την ξήρανση λόγω τοπικής υπερθέρμανσης του ελαιοπυρήνα, οπότε γίνονται αντιδράσεις πυρόλυσης, συμπύκνωσης, όξινης υδρόλυσης κ.α. και παράγεται πλήθος δύσοσμων οργανικών ενώσεων (φουράνια, ακρολεΐνες), και κάθε είδους Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ), που εκτός της δυσοσμίας υποβαθμίζουν και την ποιότητα του τελικού προϊόντος [Να σημειωθεί ότι οι ΠΑΥ θεωρούνται καρκινογόνοι και η συγκέντρωσή τους στα τρόφιμα ελέγχεται από την Ε.Ε.].
Ο διφασικός ελαιοπυρήνας είναι πιο προβληματικός, καθώς λόγω των σακχάρων που περιέχει, είναι πιο κολλώδης, με αποτέλεσμα να κολλάει στα τοιχώματα του τυμπάνου ξήρανσης και να υπερθερμαίνεται. Επιπλέον, η μεγαλύτερη υγρασία που περιέχει ο διφασικός ελαιοπυρήνας, καθιστά την ξήρανσή του δυσκολότερη, απαιτώντας υψηλότερες θερμοκρασίας ή και χρόνους επαφής, εντείνοντας έτσι το πρόβλημα της εμφάνισης ΠΑΥ.
Για τον έλεγχο των οσμών υπάρχει ελάχιστη βιβλιογραφία. Πάντως, απαιτείται σίγουρα κυκλώνας για την απομάκρυνση του μεγαλύτερου μέρους των αιωρούμενων σωματιδίων, καθώς και κάποιο φίλτρο, είτε βιολογικό ή και με τη χρήση αλκαλικού προσροφητικού για τη δέσμευση και απομάκρυνση των οργανικών και ανόργανων αυτών ενώσεων. Η αποτελεσματικότητα των μεθόδων αυτών δεν είναι πιστοποιημένη, καθώς δεν έχει υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα μέχρι σήμερα για το συγκεκριμένο τρόπο ξήρανσης του διφασικού ή του τριφασικού ελαιοπυρήνα, ενώ στην περίπτωση των φίλτρων μπορεί να παράγεται και κάποιο υγρό ή στερεό απόρρευμα, το οποίο να απαιτεί περαιτέρω διαχείριση.
  Τι πρέπει να κάνουμε
1.Αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης: Ποιοτικός και ποσοτικός χαρακτηρισμός τον εκπομπών (π.χ. σύσταση, ογκομετρική παροχή, υγρασία, σωματίδια, θερμοκρασία και χαρακτηρισμός οσμής). Στόχος η αναγνώριση των ρύπων, η κατανόηση του προβλήματος σε τεχνική βάση και ο καθορισμός του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού μείωσης ρύπων και οσμών.
2. Επιλογή της βέλτιστης διαθέσιμης τεχνολογικής λύσης, βάσει της υφιστάμενης κατάστασης για την επίτευξη των ελαχίστων ποσοστών μείωσης.
3. Προκαταρκτικός σχεδιασμός, πειραματική ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή.
4. Τελική εγκατάσταση των συστημάτων αντιρρύπανσης, εφόσον έχουν υλοποιηθεί τα προηγούμενα στάδια και έχει επιλεγεί η καταλληλότερη τεχνολογία.
Αντίστοιχη εμπειρία από έργα του εξωτερικού, μπορεί να αξιοποιηθεί για την ταχύτερη και ασφαλέστερη εξεύρεση λύσης. Σε αντίστοιχες μονάδες ξήρανσης ελαιούχων σπόρων έχουν εγκατασταθεί συστήματα βιοφίλτρων για τις οργανικές αέριες ενώσεις και πλυντηρίδες αλκαλικού προσροφητικού για το υδρόθειο.
Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται ιδιαίτερη αντιμετώπιση για διαφορετικό είδος ελαιούχου υλικού προς ξήρανση, για διαφορετική τεχνολογία ξήρανσης, καθώς και για διαφορετικές θερμοκρασίες ξήρανσης.
Παράλληλα, μπορεί να διερευνηθούν και άλλες πρακτικές για τη μείωση των περιβαλλοντικών οχλήσεων, όπως:
•Ανάκτηση ενέργειας από τους υδρατμούς (μείωση των επιπτώσεων στο μικροκλίμα της περιοχής) με συμπύκνωση των υδρατμών και κατεργασία τους πλέον ως υγρού αποβλήτου, με ταυτόχρονη μείωση των αερίων ρύπων.
•Προξήρανση ελαιοπυρήνα σε αποκεντρωμένες μονάδες κατά ομάδες ελαιοτριβείων για την έγκαιρη επεξεργασία του ελαιοπυρήνα και τον επιμερισμό των ρύπων.
•Διερεύνηση βελτιωμένων τεχνολογιών ξήρανσης σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, που συνεπάγεται μικρότερη παραγωγή ΠΑΥ και, επομένως, καλύτερη ποιότητα απαερίων και τελικού προϊόντος (πυρηνελαίου).
•Διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων χρήσης του ελαιοπυρήνα που δεν απαιτεί εκτεταμένη ξήρανση για διάθεση του ως ζωοτροφή, εδαφοβελτιωτικό εδάφους και χρήση ως βιοκαυσίμου.
•Συνδυασμός όλων των προηγούμενων μεθόδων.
  Πώς μπορούμε να το κάνουμε
I. Υπάρχουν ευρωπαϊκά Προγράμματα Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ), επιδοτούμενα έως 70%, με τα οποία οι επιχειρήσεις ή ομάδες επιχειρήσεων -σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα ή πανεπιστήμια και την τοπική ή αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση- θα μπορούσαν να υλοποιήσουν ερευνητικές μελέτες για την αναγνώριση των ρύπων και την πειραματική ανάπτυξη συστημάτων επεξεργασίας τους.
II. Διερεύνηση εθνικών ή και ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης (LIFE, Eco-innovation) για την εγκατάσταση συστημάτων αντιρρύπανσης που θα έχουν προκύψει από προηγούμενη ερευνητική δραστηριότητα.
III. Διερεύνηση του επιπλέον κόστους χρηματοδότησης της εγκατάστασης και λειτουργίας των συστημάτων αντιρρύπανσης μέσω επιβολής ενός τέλους (π.χ. 1 λεπτό ανά κιλό παραγόμενου ελαιολάδου), κάτι αντίστοιχο με το τέλος καταπολέμησης του δάκου.
Σκοπός του κειμένου αυτού δεν είναι να προσδιορίσει τις μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά να δώσει τα ερεθίσματα για έναν διάλογο γύρω από αυτό. Άλλωστε, η επιστημονική κοινότητα έχει δώσει λύσεις σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα, με τη συνδρομή του (ικανού) ελληνικού ερευνητικού δυναμικού, οι εγχώριες επιχειρήσεις με την κατασκευή των συστημάτων αντιρρύπανσης μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη της χώρας.
Ο τομέας της ελαιουργίας είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία της περιοχής μας, γι’ αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των μερών που εμπλέκονται σε αυτόν, ώστε να βρεθεί η καταλληλότερη λύση για τη διάθεση των αποβλήτων σε κάθε περιοχή.
Τουλάχιστον, ας κάνουμε μια ουσιαστική αρχή και να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα, διότι απαιτείται σημαντικός χρόνος για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων συμπεριλαμβανομένης της εμπεριστατωμένης έρευνας, αφήνοντας στην άκρη τις ενέργειες διαφόρων πολιτικών παραγόντων, που αντί να φροντίσουν να ενεργοποιήσουν τους εμπλεκόμενους φορείς να ασχοληθούν με το πρόβλημα οδηγώντας τους στην εξεύρεση λύσεων, επιδίδονται σε επικοινωνιακά κόλπα, ελλείψει τεχνικής παιδείας, που μόνο λύσεις δεν δίνουν, αλλά εμποδίζουν την σοβαρή ενασχόληση με τέτοιου είδους ζητήματα.     *Του Γιάννη Θεοφιλόπουλου
*Δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας με την παράταξη «Ανοιχτός Δήμος»
 
 *** Προοπτικές για την υδροπονική καλλιέργεια στην Τριφυλία      
      
Στην Τριφυλία υπάρχουν προοπτικές για την υδροπονική καλλιέργεια, η οποία δίδει νέα δυναμική στα προϊόντα, βελτιώνοντας την ποιότητά τους, αυξάνοντας τις αποδόσεις και ενισχύοντας την προστιθέμενη αξία τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα από ενημερωτική εκδήλωση που διεξήχθη την Πέμπτη το βράδυ στους Γαργαλιάνους με θέμα τις σύγχρονες τάσεις στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, η οποία διοργανώθηκε από την εταιρεία ΛΑΒΑ Μεταλλευτική & Λατομική Α.Ε. και στην οποία για την υφιστάμενη κατάσταση των θερμοκηπίων στην Τριφυλία και τις προοπτικές της υδροπονικής καλλιέργειας μίλησε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Εισαγωγικά παρουσίασε στοιχεία για την καλλιέργεια σε υψηλή και χαμηλή κάλυψη και αναφερόμενος στην εξέλιξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, επισήμανε ότι η Τριφυλία είναι το 3ο θερμοκηπιακό κέντρο της χώρας, ενώ οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’60 καταλαμβάνοντας μια μικρή έκταση. Σήμερα φθάνουν τα 2.700 στρέμματα, εξέλιξη που δείχνει πως ο κλάδος είχε θετική - ανοδική πορεία. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως σήμερα, με την κρίση που αντιμετωπίζουμε, «δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πώς αυτή θα λειτουργήσει στο μέλλον».
Συνεχίζοντας, είπε: «Όταν κάποιος επενδύει στον πρωτογενή τομέα, στα 100 ευρώ, τα 90 γυρίζουν στην αγορά. Συμμετέχει ο αγροτικός τομέας στο ΑΕΠ με 5% άμεσα. Με πολλαπλασιαστή 4 έως 5, συμμετέχει με 20%. Το δε αγροτικό εισόδημα της περιοχής ξεπέρασε τα 180 εκατομμύρια ευρώ».
Ο κλάδος των θερμοκηπίων είναι ένα δυνατό κομμάτι στην Τριφυλία, σημείωσε και τόνισε πως υπάρχουν σύγχρονα θερμοκήπια, τυποποιημένα και πλήρως εξοπλισμένα, με όλα τα μέτρα υγιεινής, με θερμοκουρτίνες, εφαρμόζοντας οι παραγωγοί ολοκληρωμένη φυτοπροστασία. Παράγονται ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα, υπάρχουν καινούργια υβρίδια, καινούργιες ποικιλίες. Η Τριφυλία έχει γίνει κέντρο τεχνογνωσίας και οι παραγωγοί έχουν ανοιχτά τα μάτια τους στις απαιτήσεις των αγορών.
Για την υδροπονική καλλιέργεια στην Τριφυλία, απευθυνόμενος στους αγρότες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, είπε: «Έχουμε περίπου στο 5 με 6% των καλλιεργουμένων εκτάσεων. Δηλαδή, έχουμε περίπου 160 στρέμματα. Μπορεί και λίγο παραπάνω. Μερικοί μπαίνουν για πρώτη φορά, μερικοί εγκαταλείπουν. Γιατί; Γιατί σ’ αυτές τις λογικές, για να πάει κάποιος θέλει μια άλλη νοοτροπία. Καταρχήν, είστε όλοι έτοιμοι, διότι έχετε όλοι τις απαραίτητες υποδομές. Αυτοματισμούς, υδρολιπάνσεις. Η επιλογή είναι στο υπόστρωμα. Σήμερα είμαστε εδώ για να ακούσουμε για ένα ελληνικό υπόστρωμα, την ελαφρόπετρα. Υποστρώματα υπάρχουν πολλά υδροπονίας, όπως είναι ο πετροβάμβακας, η ελαφρόπετρα, ο περλίτης, το NFT, το DFT, όπως είναι οι αεροπονίες, πλέον έχουμε φτάσει σε άλλες λογικές…
Η υδροπονία ξεκίνησε στην Τριφυλία το 1985! Βλέπετε ότι κάτι έχει ριζώσει. Κάτι πίστευαν από παλιά. Γιατί, όμως, έχουμε μόνο 160 στρέμματα; Για πολλούς λόγους. Είτε γιατί δεν πείσαμε, είτε γιατί δεν οργανωθήκαμε, είτε γιατί δεν είχαμε εργαστήρια που θα μας υποστηρίζανε, είτε γιατί το αρχικό κόστος εγκατάστασης υδροπονίας – και το γνωρίζετε – είναι υψηλό. Σήμερα στην Τριφυλία, καταγεγραμμένα και μετρημένα, σε μονάδα που κρατάει στοιχεία, έχουμε τη μεγαλύτερη απόδοση, σχεδόν, στην Ευρώπη σε υδροπονική καλλιέργεια, παίρνοντας έως και 46 τόνους το τετραγωνικό μέτρο! 46 τόνους, σε δύο καλλιέργειες, με συγκομιδή πεντέμισι με έξι μήνες. Τι σημαίνει αυτό; Μην πάρουνε τα μυαλά μας αέρα, δε σημαίνει ότι ακούσαμε αυτό και αύριο κάνουμε όλοι υδροπονία. Σημαίνει ότι, όταν την εφαρμόζουμε σωστά, όταν είμαστε ενημερωμένοι, έχουμε τεχνική υποστήριξη, να μπούμε. Όμως, δεν πρέπει να πηγαίνουμε στην υδροπονία επειδή ακούσαμε κάτι, επειδή μας είπε κάποιος ο οποίος δεν είναι ενημερωμένος, όταν δεν έχουμε καθόλου σχέση με τα κηπευτικά. Όμως, ένας άνθρωπος που καλλιεργεί 10, 20 στρέμματα, έχει καλής ποιότητας νερό, έχει πρόσβαση στις αγορές στα κηπευτικά, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των παραγομένων προϊόντων και να αυξήσει τις αποδόσεις, θα πρέπει να δει κι αυτές τις λογικές! Δε θέλουμε γρήγορα να πάει όλος ο κόσμος στην υδροπονία. Θέλουμε, όμως, με όσους μπορούμε, και πιστεύουμε ότι με τη βελτίωση της ποιότητας του νερού και την αξιοποίηση των προγραμμάτων, μπορούμε να πάμε και σε αυτές τις λογικές!».
Δίδοντας παραδείγματα αύξησης της παραγωγής με τη χρήση υδροπονικών συστημάτων, μίλησε «για υδροπονικές καλλιέργειες με 36 φυτά ανά τ.μ. το έτος στα φυλλώδη λαχανικά, 108 φυτά ανά τ.μ. και 190 φυτά ανά τ.μ. το έτος, «δηλαδή έχουμε 190.000 φυτά σε φυλλώδη λαχανικά ή μαρούλια στο στρέμμα σε υδροπονία. Φανταστείτε, δηλαδή, με 10 στρέμματα έχεις αμέσως - αμέσως σχεδόν 2 εκατομμύρια φυλλώδη λαχανικά! Θέλω να σας πω μ’ αυτό, πώς μικρές εκτάσεις δημιουργούν δυναμική!». Σημεία – κλειδιά για το ξεκίνημα στην υδροπονία είναι, όπως ανέφερε, η σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση από ειδικούς με εμπειρία στο αντικείμενο, η επιλογή θέσης, το ελάχιστο μέγεθος βιώσιμης μονάδας (15-20 στρ.), το κόστος εγκατάστασης και εξοπλισμού θερμοκηπιακής μονάδας, οι πηγές χρηματοδότησης (στη σημερινή συγκυρία πρέπει να εξασφαλισθεί η πηγή των πόρων), η αξιοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, η διάθεση παραγωγής, η αξιοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, η δημιουργία ζώνης καλλιέργειας ώστε να συγκεντρώνεται ένας κρίσιμος όγκος παραγωγής, η οργάνωση παραγωγών, η πιστοποίηση παραγωγής, η μέριμνα προστασίας του περιβάλλοντος.
«Υδροπονική καλλιέργεια δε σημαίνει και απουσία προβλημάτων. Σημαίνει παρουσία εξειδικευμένων προβλημάτων που θα πρέπει να ξέρουμε πού θα απευθυνθούμε για να τα λύσουμε. Είναι ένας δύσκολος δρόμος, αλλά η υδροπονική καλλιέργεια έχει ενδιαφέρον, θα πρέπει να αυξηθεί στην περιοχή, διότι έτσι θα μπορέσουμε να καταστήσουμε και βιώσιμες τις εκμεταλλεύσεις», σχολίασε καταλήγοντας.  του Ηλία Γιαννόπουλου 

*** Λάθος αντίπαλος
       
Εντελώς άστοχη και αψυχολόγητη χαρακτηρίζουμε την επίθεση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, Στάθη Αναστασόπουλου, στον Χρήστο Μαλαπάνη. 
Άσχετα με το βαθμό συμφωνίας κάποιου στο έργο του, στο Δήμο Καλαμάτας, στη Νομαρχία και στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, η παρουσία του τελευταίου στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς δεν πέρασε απαρατήρητη.
Όσο για την κριτική περί «παλαιοκομματικού πολιτικού», δε συμφωνούμε. Ο κ. Μαλαπάνης θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο σκέψης και δράσης για πολύ νεότερούς του. Εξάλλου, έχουμε δει νέους σε ηλικία που αποπνέουν ιδεολογική και πολιτική... μούχλα.   Α.Π. 

*** Μέρκελ: Υπάρχει διάθεση συνεργασίας - Τσίπρας: Δεν ήρθα να ζητήσω βοήθεια
     
Σε πολύ καλό κλίμα αλλά με εμφανείς τις διαφορές των δύο πλευρών, έγινε η συνέντευξη τύπου και οι κοινές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα και της Αγκ. Μέρκελ.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις ενώ κατέστησε σαφές ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά κι ότι δεν πήγε στο Βερολίνο για να ζητήσει χρήματα προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Αξιοπρόσεκτη η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι δεν φταίνε για όλα οι ξένοι αλλά και η απόλυτη δέσμευση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ.
Η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για «θερμό κλίμα» στις συνομιλίες τονίζοντας ότι εκατομμύρια Ελληνες ζουν στη Γερμανία, αλλά εκατ. Γερμανών τουριστών επισκέπτονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Διαμήνυσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν θα συζητηθούν με τους θεσμούς. Επανέλαβε τις θέσεις της περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού μιλώντας για αδικίες που θα πρέπει να διορθωθούν και προκλήσεις να αντιμετωπιστούν όπως η ανεργία των νέων.
Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις ελληνογερμανικές σχέσεις σε όλους τους τομείς. Μίλησε για «διάθεση καλής συνεργασίας».
«Μπορούμε να αναπτύξουμε και δύσκολα θέματα, ακόμη και όπου υπάρχει διάσταση απόψεων. Διάθεση συνεργασίας υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά την καγκελάριο για την πρόσκληση και τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων για διμερή θέματα και το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον των δύο χωρών.
«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το διάλογο για να γεφυρωθούν διαφορές όπου υπάρχουν» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε παραθέτοντας δύο βασικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης:
1) Η Ελλάδα συμπληρώνει πέντε χρόνια από την εφαρμογή των μνημονίων, ενός προγράμματος που επέφερε πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ήταν «success story» για την Ελλάδα λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
2) Παρά το γεγονός αυτό, χαρακτήρισε λάθος και υπεραπλουστευτικό να ισχυριζόμαστε στην Ελλάδα ότι για τα δεινά που μας βρήκαν φταίνε μόνο οι ξένοι. Υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για αναποτελεσματικότητα του κράτους, διαφθορά που παραμένει και αποφυγή αποτελεσματικής φορολογίας των πλουσίων.
Δεν πρέπει να γκρεμίσουμε όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια αλλά να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες, είπε χαρακτηριστικά.
«Η συζήτησή μας ήταν γόνιμη» είπε, ως προς το να προσδιορίσουμε κοινούς στόχους, αλλά και διαφορές για να μπορέσουμε να τις γεφυρώσουμε. Αλλάζοντας προτεραιότητες πολιτικής μπορούμε να ολοκληρώσουμε και να υλοποιήσουμε την προσπάθεια προσαρμογής για να ξεπεράσουμε την κρίση» τόνισε.
«Πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα» ανέμσα στις δύο χώρες είπε. «Ούτε οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί φταίνες για όλα τα δεινά στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για εκατέρωθεν προσπάθειες.
Επανέλαβε ότι θα πρέπει να πέσει φως στο θέμα της Siemens και όσα έγιναν την προηγούμενη δεκαετία. Για το θέμα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, είπε ότι είναι ηθικό θέμα, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και τους δύο λαούς και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Για να μην ξαναβρούμε μπροστά μας παρόμοιους ολοκληρωτισμούς» τόνισε.
«Σεβόμαστε και τηρούμε τις ευρωπαϊκές συνθήκες, ακόμη και όπου διαφωνούμε», είπε.
Εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί σύντομα λύση και να υπάρξει συμφωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ήρθα να ζητήσω χρήματα για να πληρώσω μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα». Και η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το θέματ της ρευστότητας δεν ήταν αντικείμενο της παρούσης συνάντησης καθώς οι αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν από τους αρμόδιους φορείς.
«Κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν εξέφρασε την ιδέα το ελληνικό δημόσιο να καταλάβει περιουσία του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα» απάντησε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με το θόρυβο για κατασχέσεις γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα, αναφορικά με το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων.
«Δεν συσχετίζουμε το θέμα με την ευρωπαϊκή κρίση», τόνισε σχετικά χαρακτηρίζοντας διμερές το θέμα. Οπως είπε το πρόβλημα είναι ηθικό για την Ελλάδα και δεν στοχεύει στην αναπαραγωγή στερεοτύπων για καμία από τις δύο πλευρές. Παίρνοντας το λόγο η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το θέμα για το Βερολίνο θεωρείται λήξαν, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι πέρυσι οι τοποθετήσεις του προέδρου Γκάουκ στην Ελλάδα ήταν στο σωστό πλαίσιο. «Δεν το αγνοούμε ως θέμα θα έχουμε λεπτομερείς συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά στο μέλλον», συμπλήρωσε.
«Η κοινή μας συνεργασία χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη» δήλωσε η κ. Μέρκελ, λέγοντας ότι κάθε κράτος είναι σημαντικό ανεξαρτήτος πληθυσμιακού ή οικονομικού μεγέθους. «Εχουμε κοινό συμφέρον να έχουμε καλές σχέσεις όχι μόνο με τους γείτονές μας αλλά με όλους τους εταίρους μας».
«Οταν κάνω πολιτική αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη του παρελθόντος κοιτάζοντας προς το μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κάτι πολύτιμο και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει» τόνισε.
«Η κ. Μέρκελ είναι ένας άνθρωπος που ακούει και θέλει να προωθεί την ανταλλαγή απόψεων» είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτημα για το πως είδε την κ. Μέρκελ τώρα που είχε την ευκαιρία για ένα τετ-α-τετ μαζί της στην καγκελαρία.
Χαρακτήρισε άδικο για την κ. Μέρκελ το πρόσφατο εξώφυλλο του Spiegel που την απεικόνιζε με ναζί μπροστά από το Παρθενώνα, όπως επίσης και για όλη τη Γερμανία παρά τα γεγονότα που προηγήθηκαν στο παρελθόν.
Συμφώνησε με την καγκελάριο για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε γεωπολιτικό επίπεδο η Ευρώπη λέγοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι νησίδες ασφάλειας και σταθερότητας με όσα συμβαίνουν σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Αναφορικά με το πρόβλημα ρευστότητας επέρριψε την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση για την μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το γεγονός ότι η χώρα από το καλοκαίρι πληρώνει υποχρεώσεις χωρίς να λαμβάνει τα χρήματα για τα οποία είχε συμφωνήσει με τους εταίρους της. «Ηρθα να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις» επανέλαβε, λέγοντας οτι «Η συνάντησή μας μπορεί να βοηθήσει, να είναι εξαιρετικά γόνιμη και εποικοδομητική για να δημιουργηθεί μια νέα σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες».
«Είναι μία αρχική πρώτη επαφή, δεν έχουμε φτάσει σε σημείο να δεσμευθούμε σε οποιαδήποτε κατεύθυνση» συμφώνησε η κ. Μέρκελ, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και στο δείπνο που θα ακολουθήσει.
Θερμό κλίμα στην υποδοχή
Υποδοχή με αγήματα για τον Αλέξη Τσίπρα στην Καγκελαρία στο Βερολίνο, ενόψει της καθοριστικής σημασίας συνάντησής του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα.
Η συζήτηση των δύο ηγετών αναμένεται να κρατήσει δύο ώρες και ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις, μετά τις οποίες Μέρκελ και Τσίπρας θα απαντήσουν σε ορισμένες ερωτήσεις.
Θα ακολουθήσει το καθοριστικής σημασίας δείπνο, στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες τους από κάθε πλευρά.
Ο πρωθυπουργός κομίζει στο Βερολίνο μια πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων, για την οποία θα συζητήσει με την καγκελάριο, ενώ τα ίδια μέτρα που θα περιλαμβάνει η λίστα θα σταλούν και στους θεσμούς αύριο.
Σε δήλωσή του την Κυριακή εν όψει της επίσκεψής του στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο «δεν θα 'πιέζεται' από τις διαπραγματεύσεις».
Το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ κλείστηκε αφότου εστάλη επιστολή με ημερομηνία 15 Μαρτίου, προς την γερμανίδα Καγκελάριο στην οποία προειδοποιούσε ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, εάν δεν βρεθεί άμεσα μια βραχυχρόνια χρηματοδοτική λύση».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, ερωτηθείς για τη συνάντηση, τόνισε ότι «όπως έχει πει και η καγκελάριος αναμένουμε δημιουργικότητα, πίστη στις συμφωνίες και ετοιμότητα για συμβιβασμούς.
Ο κ. Ζάιμπερτ είπε ακόμη ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ενδιαφέρεται να ακούσει τις απόψεις του κ. Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να παραδώσει πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup και όχι στα κράτη μέλη.  www.imerisia.gr .-
 
***  Ο καιρός αύριο στην Καλαμάτα
      
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 24/3/2015 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις. Η ημέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις απογευματινές ώρες ώρες και μετά θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα  με ανοίγματα του καιρού.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-85%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Α-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Α-ΝΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Α-ΒΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, με αποτέλεσμα την πιθανή πρόκληση θολούρας στην ατμόσφαιρα.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το www.meteoclub.gr  και το www.kalamata.meteoclub.gr/   .-  
 
***
 
 
***  Video από ημερήσια  εκδρομή Αρχαιολογικό χώρο Κορίνθου , Μουσείο , Ακροκόρινθο . Ξυλόκαστρο , Τρίκαλα Κορινθίας και Ι.Μ. Αγίου Βλασίου 22/03/2015  :
 ~ Αρχαιολογικό μουσείο Ακροκόρινθος Κορίνθου  22/03/2015 : http://youtu.be/RGPHh3GcqZE ,
~Μονή Αγίου Βλασίου Τρίκορφο Κορινθίας  22/03/2015: http://youtu.be/F6H0paoc1dI ,
~Ακροκόρινθος ανεβαίνοντας αφήγηση  Ι. Κουζής   22/03/2015: http://youtu.be/_JKGhwTnoUw ,
~Ι Μ Αγίου Βλασίου Τρίκορφο Κορινθίας  22/03/2015: http://youtu.be/Pwl-LSEKwhU  ,
 ~  Ακροκόρινθος  ενημέρωση  από Ι. Κουζής  22/03/2015  Π.Λ.Μεσσήνης : http://youtu.be/o05AEiP07-E  ,
~Αρχαιολογικό  Μουσείο Κορίνθου Ακροκόρινθος 22 03 2015: http://youtu.be/RPhHhM1MG98 , 
~Αρχαιολογικός  χώρος Κορίνθου Αρχαία Κόρινθος 22/03/2015 : http://youtu.be/SsVfuhtx7Kw ,
~Αφήνοντας την Ακροκόρινθο  22/03/2015 : http://youtu.be/iMSeyNPtwEQ  ,
Ακροκόρινθος ανεβαίνοντας  22/03/2015: http://youtu.be/FY9uYzjxyhc ,
~Μουσείο Κορίνθου Ακροκόρινθος  22/03/2015 : http://youtu.be/nZoiQvlEuoA ,

***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        4108   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2417   video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =       2 412 video.- 
Σύνολον                                                     8937 βίντεο   .-
 Μετέχοντες στην εκδρομή
~ https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 3610.-
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 375. -
~ https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    913/ 1000. –   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook , 
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   315 .- 
** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .- 
 ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 366  ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ  .- www.erroso.gr , .-    
 Στο  αρχαιολογικό μουσείο Κορίνθου
                               
 ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ : https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12.- 
~ ps://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ    
 Ακτές Αγίου Όρους
 ***  ***  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2015  :
   
 ~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  22 Φεβρουαρίου  2015 :
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/02/22-2015.html .- ~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Καθαρή Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/23-2015.html .- ~  Το αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  24  Φεβρουαρίου  2015:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/02/24-2015.html?showComment=1424770504047#c437422094868638206 .-

~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Τετάρτη  25  Φεβρουαρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/02/25-2015.html .- ~Αθλητικό επταήμερο 21 έως 28 Φεβρουαρίου 2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/02/21-28-2015.html .- ~ Επικαιρότητα Ενημέρωση  Πέμπτη  26  Φεβρουαρίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/02/26-2015.html .- ~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  27  Φεβρουαρίου  2015  : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/02/27-2015.html .- ~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  28  Φεβρουαρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/28-2015.html .-
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2015  :
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  01  Μαρτίου  2015 : 
http://snsarfara.blogspot.gr/2015/03/01-2015.html .-

~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Δευτέρα  02  Μαρτίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/02-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  03  Μαρτίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/03-2015.html .- 
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  04  Μαρτίου  2015   :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/04-2015.html .-

~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/05-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/06-2015.html .-
~ Ενημέρωση της Παρασκευής  06  Μαρτίου  2015 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/03/06-2015.html .- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  07  Μαρτίου  2015 :
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/03/07-2015.html .-
 ~ Ενημέρωση επικαιρότητα Κυριακή 08  και Δευτέρας 09  Μαρτίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/08-09-2015.html .-

~ Επικαιρότητα ενημέρωση Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/10-2015.html .- ~Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 11  Μαρτίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/03/11-2015.html .-
 ~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015  : 
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/03/12-2015.html .-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ- ΔΙΑΛΟΓΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ  12  Μαρτίου  2015  :
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/03/12-2015.html .-  
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  13  Μαρτίου  2015  :
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/03/13-2015.html .-  

~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  14  Μαρτίου  2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/03/14-2015.html .- 
~  Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο 14 και 15 Μαρτίου 2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/…/14-15-2015.html  ,                                               
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  15  Μαρτίου  2015  :
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/03/15-2015.html .-
~  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  16  Μαρτίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/16-2015.html .-

  ~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Ειδήσεις Τρίτη  17  Μαρτίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/03/17-2015.html .-
 ~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  18  Μαρτίου  2015 :
http://snsarfara.blogspot.gr/2015/03/18-2015.html  .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Πέμπτη  19  Μαρτίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/19-2015.html .-
Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου ενδιαφέροντος  Πέμπτη  19  Μαρτίου  2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/19-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  19  Μαρτίου   2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/03/19-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα μας  Παρασκευή  20  Μαρτίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/03/20-2015.html .-

~ Η  Εφημερίδα  μας  Σάββατο  21  Μαρτίου  2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/03/21-2015.html .-
~ Αθλητικό  Σαββατο-Κύριακο 21  και  22 Μαρτίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/03/21-22-2015.html .-
Η  Εφημερίδα  μας Κυριακή  22  Μαρτίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/22-2015.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας  Δευτέρα  23  Μαρτίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/23-2015.html .- 
~Η Εφημερίδα μας Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/23-2015.html .-
~
*** Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου :
Κλείσιμο Παραθύρου
Στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου περιλαμβάνονται:
Ευρήματα προϊστορικών χρόνων από την ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου, τον λόφο Κοράκου, καθώς και τις Ζυγουριές (Προϊστορική Αίθουσα) 
Ευρήματα γεωμετρικών- αρχαϊκών - κλασικών - ελληνιστικών χρόνων από την περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου (Κλασική Αίθουσα - υπό επανέκθεση έως τις αρχές του 2016)
Ευρήματα ρωμαϊκών - βυζαντινών χρόνων από την ρωμαϊκή και την μετέπειτα βυζαντινή πόλη, καθώς και από την εποχή Φραγκοκρατίας. Επιπλέον υπάρχει εμβόλιμη με τις κλαπείσες αρχαιότητες που επεστράφησαν στο Μουσείο το 2001 (Ρωμαϊκή Αίθουσα)
Ευρήματα από το Ιερό του Ασκληπιού και το παρακείμενο πρωτοχριστιανικό νεκροταφείο της πόλης (Αίθουσα Ασκληπιείου) 
Συλλογή ρωμαϊκών γλυπτών, ελληνικών και λατινικών επιγραφών στο Αίθριο του Μουσείου, καθώς και τεκμήρια της παρουσίας της κοινότητας των Ιουδαίων στην ρωμαϊκή πόλη.
Από τις αρχές του 2016 θα προστεθεί στους επισκέψιμους χώρους 
και η Ανατολική Αίθουσα όπου θα εκτεθούν ευρήματα από τις κορινθιακές κώμες και τα ιερά, καθώς και οι δίδυμοι Κούροι του νεκροταφείου της αρχαίας Τενέας.
Συντάκτης
Σωκράτης Κουρσούμης

 
~
 
*** Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου

 
Η πλούσια ιστορία της Αρχαίας Κορίνθου και τα δείγματα της κληρονομιάς και του πολιτισμού της που έχει φέρει στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη σήμερα στεγάζονται στο χώρο του Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου, το οποίο βρίσκεται μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο. 
Το Μουσείο κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, βασισμένο σε σχέδια του W. Stuart Thompson. Μετά από περίπου 20 χρόνια(1950), έγινε από τον ίδιο αρχιτέκτονα και δαπάνη της κα William H. Moore προσθήκη πτέρυγας προς τα ανατολικά. 

Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου
Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου
Το Μουσείο της Κορίνθου είναι ένα από τα πιο πλούσια και ενδιαφέροντα επαρχιακά μουσεία της χώρας. Μέσα από τα εκθέματα ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει την μακραίωνη ιστορία αυτής της λαμπρής πόλης, αλλά και όλης της Κορινθίας. Μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της τέχνης από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι και το Μεσαίωνα, τις περιόδους ακμής και παρακμής, τις περιόδους του πλούτου και τις περιόδους της πτώσης. Τα εκθέματα που είναι πιο αντιπροσωπευτικά της κορινθιακής τέχνης, αποκαλύπτουν την πολυπλοκότητα και την ιδιαίτερη δομή της κορινθιακής κοινωνίας, ενός τόπου έντονα εμπορικού και ανοικτού σε επιρροές και εναλλαγές.
Στην αίθουσα των ιστορικών χρόνων βρίσκουμε από τα πιο αξιόλογα έργα του ελληνικού πολιτισμού από τα πρώιμα γεωμετρικά χρόνια, περίπου του 1.000 π.Χ. Βλέπουμε αντικείμενα της γεωμετρικής περιόδου αλλά και πρωτοκορινθιακά αγγεία. Αγαπημένο αγγείο των Κορινθίων, ο αρύβαλλος.
Στη ρωμαϊκή αίθουσα, σημαντικό κομμάτι της κορινθιακής ιστορίας, η ρωμαϊκή, αγάλματα του 1ου αι. π.Χ. αλλά και μεταγενέστερα.
Στις συλλογές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μωσαϊκά δάπεδα, το πιο χαρακτηριστικό με δύο γρύπες να κατασπαράζουν ένα άλογο, είναι ένα από τα παλαιότερα στον ελλαδικό χώρο. Χρονολογείται στο 400 π.Χ. Και τρία μωσαϊκά δάπεδα του 2ου αι. μ.Χ. προερχόμενα από ρωμαϊκή έπαυλη της εποχής.
Στο αίθριο και τη στοά του Μουσείου περπατάμε στην μικρή αίθουσα του Ασκληπιείου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ομοιώματα ανθρώπινων μελών, του 4ου π.Χ. αιώνα, αγάλματα, επιγραφές, γλυπτά, κ.α. είναι μόνον ελάχιστα από τα εκθέματα που μπορείτε να απολαύσετε στο Μουσείο.
Πρόσφατα στο Μουσείο προστέθηκαν οι δύο Κούροι που προέρχονται από την περιοχή της Τενέας, όμοιας τεχνοτροπίας με τον «Απόλλωνα της Τενέας», ο οποίος βρίσκεται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου.

7 σχόλια:

  1. Το γα πολύ της θλίψεως γεννά περιφροσύνη .- Μην ξύνεις τη μαγκούρα του τσοπάνη .-Όταν έχεις κάτι δεν το εκτιμάς , ‘όταν όμως το χάσεις τότε νοιώθεις το τι σου λείπει .- Μην κλαις γι΄αυτό που έχασες , να χαίρεσαι γι΄αυτό που έζησες .- Τίμα το παρελθόν , σκοπεύοντας το μέλλον .- Χωρίς αρετή και πόνο στην πατρίδα και πίστη στην θρησκεία τους , έθνη δεν υπάρχουν .- ( Μακρυγιάννης .).- Η αγάπη αναζητεί πάντα έναν τρόπο . Η αδιαφορία βρίσκει πάντα μια δικαιολογία .-Υπάρχουν άνθρωποι σοφοί που δεν είναι εύγλωττοι και εύγλωττοι , που δεν είναι σοφοί .( Ουγκώ .).- Ο νόμος πρέπει να είναι σύμφωνος με τη φύση .(Αριστοτέλης ).-Σημασία έχει το πουλί , και όχι το κλουβί ,- Της νύχτας τη δουλειά τη βλέπει η μέρα και γελά .- Αργία μήτηρ πάσης κακίας. .-Τον εχθρό τον αγαπάς , το φίλο σου τον αγκαλιάζεις .- Τα σαράντα είναι τα γερατειά της νιότης , τα πενήντα τα νιάτα των γηρατειών .(Ουγκώ ).- Άμα κάτι σε χαλάει , μην το παίρνεις .- Θεωρώ χαμένο , εκείνον που έχασε την ντροπή .- (Πλάτων ).-Όταν η γυναίκα αποβάλλει τον χιτώνα , αποβάλλει και την ντροπή , την αιδώ. –(Ηρόδοτος ).- Η μυαλωμένη γυναίκα ούτε τον πήχη του χεριού της δεν αφήνει ελεύθερο για να τον βλέπουν δημόσια .- (Πλούταρχος .).- Το χρώμα της ντροπής είναι το ωραιότερο . (Αριστοτέλης ).- Σεβάσμια ντροπή μακάρι σε όλων των ανθρώπων την ψυχή να θρονιάσουν και να έδιωχνες την ανδιαντροπία . ( Ευριπίδης . ).- Όποιος δεν σέβεται την ντροπή , αιδώ , πρέπει να τιμωρείται με την μεγαλύτερη ποινή , διότι θεωρείται αρρώστια , ασθένεια της πόλης . ( Σωκράτης .).- Οι γυναίκες έπαψε να είναι γυναίκες όπως ντύνονται .( Δημ. Φωτόπουλος . ).- Το πρόβλημα της ζωής ή του εξαφανισμού των λαών , εξαρτάται από την αιδώ , την ντροπή και από τίποτε άλλο . ( Ε. Sτranger ) .- Όταν φύγει η ντροπή από τον άνθρωπο , γίνεται πρόξενος πολλών κακών . (Γρηγόριος Θεολόγος . ).- Η αιδώ , ντροπή , προστατεύει την αγνότητα , όπως τα φύλλα προστατεύουν τον καρπό . ( Γρηγόριος ο Θεολόγος ).- Αρώματα των χριστιανών είναι η πίστης και η συνείδηση , διότι αυτή είναι η ευωδία του Χριστού .- ( Άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης . ).-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γρήγορη προσφορά δανείου χρήματος μεταξύ σοβαρών ατόμων
    Ψάχνετε για χρηματοδότηση είτε για να αναβιώσει σας
    είτε για την υλοποίηση ενός έργου, είτε για να σας αγοράσει ένα
    διαμέρισμα, αλλά οι τράπεζες σας ρωτούν ότι είστε εσείς
    δεν μπορεί να ανανεωθεί. Μην ανησυχείτε περισσότερο για εσάς, είμαι ιδιαίτερα
    Δέχομαι δάνεια από 2.000 έως 5.000.000 ευρώ και πιστωτικές κάρτες σε οποιονδήποτε
    σεβασμό των δεσμεύσεών της. Επιπλέον, το επιτόκιο είναι
    3% Είτε χρειάζεστε χρήματα για άλλους λόγους? μην διστάσετε
    να μην επικοινωνήσετε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες μέσω ταχυδρομείου: NICOLAPAPOULA@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρειάζεστε ή επιθυμείτε να επενδύσετε σε περισσότερους από έναν τομείς. Η Τράπεζα Group Finance είναι εδώ για να σας βοηθήσει με τα πάντα. Χορηγούμε δάνεια από € 2.000 σε € 3.000.000 με επιτόκιο 3%. Για ό, τι θέλει να επενδύσει, είμαστε επίσης διαθέσιμοι για να σας καλωσορίσουμε, ώστε οι κάτοικοι μου έκαναν την αίτηση δανείου και την επένδυσή σας από τη διεύθυνση: vasilikhpalaiologou@gmail.com

    Viber: +22962026090

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σας

    είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους φτωχούς και να πολεμήσουμε

    φτώχεια, προσφέρουμε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα

    όρο.

    Έχετε οικονομικές ανησυχίες, είστε στην απαγόρευση των τραπεζών,

    Κατατεθειμένοι, ή χρειάζεστε χρηματοδότηση για να τοποθετήσετε τα έργα σας,

    ένα στεγαστικό δάνειο.

    Προσφέρουμε δάνεια σε ιδιώτες και εμπόρους σε ένα επιτόκιο

    3% ετησίως με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και αξιοπιστία.

    από 3.000 έως 500.000.000 δολάρια ή ευρώ

    Παίρνετε το δάνειό σας 72 ώρες μετά το αίτημά σας και χωρίς

    πρωτόκολλα.

    σε περίπτωση ανάγκης επικοινωνήστε μαζί μας στο gmail μας. ewenaberson@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αξιόπιστη και σοβαρή προσφορά δανείου

    Γεια σας, είμαι ένα πρόσωπο που προσφέρει διεθνή δάνεια. Με ένα κεφάλαιο που θα χρησιμοποιηθεί για βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια μεταξύ ατόμων, το οποίο κυμαίνεται από 4.000 έως 500.000 ευρώ σε όλους τους σοβαρούς ανθρώπους και στις πραγματικές ανάγκες, το επιτόκιο είναι 3% ετησίως. "Χρηματοπιστωτικά δάνεια, υποθήκες, δάνεια επένδυσης, δάνεια αυτοκινήτου, προσωπικά δάνεια Είμαι διαθέσιμος για να ικανοποιήσω τους πελάτες μου εντός 3 ημερών από την παραλαβή του αιτήματός σας.
    Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο dimopouloualexandra71@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αξιόπιστη και σοβαρή προσφορά δανείου

    Γεια σας, είμαι ένα πρόσωπο που προσφέρει διεθνή δάνεια. Με ένα ταμείο για βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια μεταξύ ατόμων, από 4.000 έως 500.000 ευρώ για όλους τους ανθρώπους και τους ανθρώπους, που αντιστοιχούν στο επιτόκιο 3% ετησίως. "Χρηματοοικονομικά δάνεια, υποθήκες, επενδυτικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων, προσωπικά δάνεια Είμαι διαθέσιμος για να απαντήσω στους πελάτες μου εντός τριών ημερών από την παραλαβή του αιτήματός σας".
    Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail: dimopouloualexandra71@gmail.com
    Ή επικοινωνήστε μαζί μου με το WhatsApp: +33753015524

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αξιόπιστη και σοβαρή προσφορά δανείου

    Γεια σας, είμαι ένα πρόσωπο που προσφέρει διεθνή δάνεια. Με ένα ταμείο για βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια μεταξύ ατόμων, από 4.000 έως 500.000 ευρώ για όλους τους ανθρώπους και τους ανθρώπους, που αντιστοιχούν στο επιτόκιο 3% ετησίως. "Χρηματοοικονομικά δάνεια, υποθήκες, επενδυτικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων, προσωπικά δάνεια Είμαι διαθέσιμος για να απαντήσω στους πελάτες μου εντός τριών ημερών από την παραλαβή του αιτήματός σας".
    Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail: dimopouloualexandra71@gmail.com
    Ή επικοινωνήστε μαζί μου με το WhatsApp: +33753015524

    ΑπάντησηΔιαγραφή