ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Το αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  31  Αυγούστου  2014  :

*** Μεσσηνιακά  και  άλλα  :

*** Ορκίσθηκε το νέο ΠεΣυ από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο         
             
Η εκλογή Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου και των μελών της νέας Οικονομικής Επιτροπής, θα είναι τα δύο πρώτα θέματα που θα συζητήσει την επόμενη Κυριακή, στην πρώτη του συνεδρίαση, το νέο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου.
Την επόμενη ημέρα, 8 Σεπτεμβρίου, ο Περιφερειάρχης Π. Τατούλης, αναμένεται να εκδώσει και την απόφαση ορισμού των νέων θεματικών αντιπεριφερειαρχών, οι οποίοι θα αποτελέσουν την ηγετική του ομάδα και στην οποία θα υπάρξει ισορροπία πολιτικών φορέων, ώστε να ενισχυθεί το προφίλ της ανεξαρτησίας, το οποίο επιδιώκει ο κ. Τατούλης για την παράταξή του.
Πάντως, μετά τη χθεσινή ορκωμοσία του Περιφερειάρχη και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, το «βλέμμα» του κ. Τατούλη,  έχει πλέον σαφή κατεύθυνση προς την προεδρεία της ΕΝΠΕ.
  Ισορροπία
Βάση του νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόσθηκε τελευταία, ο κ. Τατούλης έχει δικαίωμα ορισμού ακόμα και 6 θεματικών αντιπεριφερειαρχών, επιλογή που ως φαίνεται θα προτιμήσει, προκειμένου να πετύχει την ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων στην παράταξή του.
Άλλωστε, η σημαντικότερη πλέον στιγμή, είναι στις 16 Σεπτεμβρίου, όπου το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, θα συνεδριάσει για να εκλέξει τους αντιπροσώπους της περιφέρειας για την ΕΝΠΕ.
Στις 15 Οκτωβρίου δε, είναι η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στην ΕΝΠΕ για την ανάδειξη του νέου Προέδρου και του νέου ΔΣ των Περιφερειαρχών.
  Ορκωμοσία
Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο χθες το πρωί, ορκίσθηκε στην Τρίπολη, από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο,  ενώ παρευρέθηκαν οι Πελοποννήσιοι Υπουργοί Γ. Μανιάτης, Γ. Λαμπρόπουλος, Ν. Ταγαράς, Ν. Ανδριανός και Ο. Κωνσταντινόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γ. Αποστολάκος, κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και Δήμαρχοι.
Ηχηρή ήταν η απουσία του Προέδρου της ΠΕΔ και Δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα, -αν και είχε προσκληθεί επίσημα - και ο οποίος πλέον προσδίδει προσωπικό χαρακτήρα στην αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει με τον Περιφερειάρχη.
Στην ομιλία του ο Π. Τατούλης, έθεσε ως βασική αρχή, «τον υπαρκτό πατριωτισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη και τον ιδιώτη».
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πιστεύουμε ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Νέα Ελλάδα των περιφερειών μέσα από την αποτελεσματικότητα που έχει επιδείξει, τη δυνατότητά της να διεκδικεί και να καταφέρνει, την αξιοπιστία που έχει δημιουργήσει γύρω από το δικό της πια ξεχωριστό, διακριτό όνομα», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:
«Την πενταετία που έρχεται, το σύνολο των έργων που έχουμε σχεδιάσει θα έχουν πια ολοκληρωθεί δημιουργώντας μια νέα οικονομία, βασισμένη σε παραγωγικούς πυλώνες που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ευκαιρίες για υγιή επιχειρηματικότητα και ένα ασφαλές - φιλικό επενδυτικό περιβάλλον».
Στο χαιρετισμό του ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της Περιφερειακής Αρχής, τόνισε ότι όλοι έχουμε ευθύνη να συνεργαστούμε, «γιατί λύσεις από έξω δεν υπάρχουν. Πρέπει να δείξουμε ενεργό ενδιαφέρον ως πολίτες, ώστε ούτε άνθρωποι να χαθούν ούτε γενιές» και έθεσε το δίλημμα «πατρίδα ή κόμμα;».
Της Βίκυς Βετουλάκη 

 *** Το Ειρηνοδικείο απαλλάσσει αξιωματικό από χρέος 240.000 ευρώ, αφού πληρώσει μόνο 3.600          
   
Μηδενικές καταβολές σε άνεργο οικοδόμο, παρά την προσημείωση κατοικίας
Μία από τις πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις, πέτυχε για το υπερχρεωμένο του νοικοκυριό ανώτατος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων, με απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας. Παρά τις υψηλές αποδοχές του, είχε δημιουργήσει χρέος σε τράπεζες ύψους 243.149,36 ευρώ. Καθώς έχει υποστεί μεγάλες μειώσεις στο εισόδημά του, το Δικαστήριο αποφάσισε να τον εντάξει σε τριετή ρύθμιση.
Με άλλη του απόφαση το Ειρηνοδικείο, απαλλάσσει πλήρως από τα χρέη 55χρονο άνεργο οικοδόμο, τα οποία ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ, προστατεύοντας χωρίς καταβολές την κύρια κατοικία.
  Από τις πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις
Ο ανώτατος αξιωματικός, που έχει αποστρατευθεί πλέον, είναι έγγαμος και το 2009 είχε μεικτές ετήσιες αποδοχές 63.314,14 ευρώ, ήτοι 5.275 ευρώ το μήνα. Λόγω της κρίσης, όμως, οι αποδοχές του μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια και τώρα λαμβάνει το ποσό των 1.600 ευρώ το μήνα.
Οι δαπάνες διαβίωσής του υπολογίσθηκαν στο ποσό των 1.500 ευρώ μηνιαίως, καθώς βοηθά οικονομικά το ένα του παιδί που είναι άνεργο και έχει ανήλικο τέκνο. Επίσης, και ο ίδιος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Για τα προηγούμενα χρόνια, από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, οφείλει συνολικά σε τράπεζες το ποσό των 243.149,36 ευρώ.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι από το τέλος του 2011 έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώσει τα χρέη του και αυτό δεν οφείλεται σε δόλο.
Καθώς δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο, το δικαστήριο αποφάσισε τη ρύθμιση των χρεών του για 3 χρόνια, όπου θα καταβάλλει κάθε μήνα το ποσό των 100 ευρώ. Με την ολοκλήρωση της ρύθμισης θα έχει καταβάλλει το ποσό των 3.600 ευρώ και για το υπόλοιπο της οφειλής, ποσό 239.549,36 ευρώ, απαλλάσσεται.
  Απαλλαγή από το χρέος
Με άλλη απόφασή του το Ειρηνοδικείο απαλλάσσει από τα χρέη του 55χρονο άνεργο οικοδόμο, ο οποίος από το 2010 άρχισε να έχει εργασιακά προβλήματα λόγω της κρίσης.
Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανεργίας και στην κατηγορία των μακροχρόνιων ανέργων, ενώ από το 2013 σταμάτησε να λαμβάνει και τα αντίστοιχα επιδόματα ανεργίας.
Διεκόπη και το επίδομα αναπηρίας, ύψους 300 ευρώ που λάμβανε η σύζυγός του. Σήμερα τα εισοδήματά τους είναι μηδενικά και τα όλα τα έξοδα διαβίωσής τους καλύπτονται από τα παιδιά τους. Μάλιστα, το Δικαστήριο κρίνει ότι το ζευγάρι βρίσκεται σε κατάσταση απορίας καθώς δεν μπορεί να καλύψει καμία βιοτική του ανάγκη.
Διαθέτει ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. που είναι και η κύρια κατοικία.
Τα χρέη που είχε δημιουργήσει ο 55χρονος από 7 καταναλωτικά δάνεια, 16 πιστωτικές κάρτες και 2 στεγαστικά δάνεια, ανέρχονται στο ποσό των 217.514,72 ευρώ.
Για πρώτη φορά, το Δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει προσημείωση για κύρια κατοικία, ορίζει μηδενικές καταβολές για 3 χρόνια και διευκρινίζει ότι μετά την πάροδο της τριετίας, απαλλάσσεται από το σύνολο του χρέους.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Λευκή Νύχτα Καλαμάτας 2014: Κοσμοπλημύρα παρά την ξαφνική καταιγίδα (βίντεο & φωτογραφίες)          
Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν από νωρίς στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας ενώ αρκετοί ήταν και οι επισκέπτες στην πόλη ενόψει της Λευκής Νύχτας που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ και πέρυσι ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Μια ξαφνική δυνατή βροχή για μισή ώρα λίγο πριν τις 9 έδειξε να τα τινάζει όλα στον αέρα, όμως τελικά δεν πτόησε τον κόσμο που βρήκε καταφύγιο μέχρι να σταματήσει.
Οι έμποροι από νωρίς είχαν στήσει τους πάγκους τους και τα καταστήματά τους για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο ενώ μεγάλες είναι και οι προσφορές στις τιμές των προϊόντων.
Παράλληλα αρκετά ήταν και τα “events” αλλά και τα πάρτι σε κάθε γειτονιά από τα το από το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας μέχρι χαμηλά στην Αριστομένους.
Τη βραδιά άνοιξε στις 8 μ.μ. η φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας και η μεγάλη γιορτή κράτησε  έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής

***  Τα μουσικο-χορωδιακά δρώμενα της Παλιάς Καλαμάτας ... (φωτογραφίες)
 
 
  Η Παλιά Καλαμάτα μέσα απ’ το φωτογραφικό φακό… Τα μουσικο-χορωδιακά δρώμενα της κοινωνικής ζωής της Παλιάς Καλαμάτας ... (φωτογραφίες) Συνεχίζει την ενημερωτική ξενάγησή του στην παλιά Καλαμάτα ο φωτογραφικός φακός, ο οποίος μας παρουσιάζει κάθε φορά εικόνες, τόπους, θέσεις ή πρόσωπα ιστορικής σημασίας και ξαναζωντανεύει την ιστορία της πόλης μας, όπως ήταν πριν ένα αιώνα σχεδόν. Σήμερα έχει σταθεί σ’ ένα άλλο μεγάλο κομμάτι, που στον τόπο μας άφησε μια αξέχαστη εποχή στα μουσικο-χορωδιακά δρώμενα της κοινωνικής μας ζωής. Πρόκειται για τις χορωδίες και μαντολινάτες που έγραψαν μια υπέροχη μελωδική σελίδα στη ζωή των Καλαματιανών. Και άλλες φορές είχα αναφερθεί στον τοπικό μας Τύπο για τη μουσική, καθώς και για την αγάπη που τρέφει το Καλαματιανό κοινό μας σ’ αυτή. Σήμερα θα μας απασχολήσουν τα ονόματα και τα πρόσωπα όλων εκείνων που πριν εκατό χρόνια ξεκίνησαν ερασιτεχνικά με μόνο εφόδιο το χάρισμα της καληφωνίας και έγραψαν ένα μεγάλο μουσικό κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου μας. Ο πρώτος που εισήγαγε την χορωδιακή ευρωπαϊκή τετραφωνία ήταν ο μουσικοδιδάσκαλος και ψάλτης του Ναού της Υπαπαντής Σωτήρης Ι. Κατσαΐτης το έτος 1895. Έκτοτε ακολούθησαν πολλοί μαέστροι των χορωδιών, όπως ήταν ο Κώστας Λίβας, ο Χαράλαμπος Πατσίδης, ο Χαρίλαος Βριζώλος, ο Σπήλιος Γκόνος, ο Θόδωρος Μουτεβελής, ο Γιώργος Θεοφιλόπουλος, ο Νίκος Κουτσομανιώτης, ο Γιώργος Κούμανης, ο Ηλίας Πανταζόπουλος και ο μέχρι σήμερα Αλέκος Βαγγαλάτης. Αυτοί όλοι έδωσαν το «παρών» στις μουσικο-χορωδιακές εκδηλώσεις και μετέφεραν μέχρι σήμερα τη σκυτάλη της μουσικής μας παράδοσης. Το 1930, πρωτοεμφανίζεται η χορωδία και μαντολινάτα «Ορφέας», ο οποίος μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει ένα τεράστιο κεφάλαιο στις μουσικές εκδηλώσεις της πόλης μας. Την αποτελούσαν επίλεκτα μέλη από τη χορωδία της Υπαπαντής, πλαισιωμένοι από ερασιτέχνες Καλαματιανούς φίλους των εγχόρδων οργάνων. Οι μουσικοδιδάσκαλοι των εγχόρδων ήταν ο Μιχάλης Κουρκουτάς, ο Σουμής, ο Μαστορέας, ο Μανεσιώτης και στις ημέρες ο αξιόλογος Ιβάν Μάντζαρης, ο οποίος διευθύνει τον «Ορφέα» (χορωδία και μαντολινάτα). Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν οι μουσικοί όμιλοι Ε.Μ.Ο.Κ., ΑΚΡΙΤΑΣ, ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ και όλοι έδωσαν ένα αξιόλογο παρόν στα μουσικά δρώμενα της πόλης μας. Σ’ αυτό το σημείο, ο φωτογραφικός φακός, θα σταματήσει τη ξενάγηση και θα επανέλθει στο προσεχές, με εξίσου ιστορικό φωτογραφικό υλικό της παλιάς Καλαμάτας. Ο λόγος είναι ότι, ένα τεράστιο μουσικό ιστορικό του τόπου μας δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθεί σ’ ένα δημοσίευμα. Για την Ιστορία του τόπου μας Βασίλης Ι. Μανιάτης - 

***  Εκτροπή κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Καλαμάτας         
           
Από τις 3.00 της ερχόμενης Τετάρτης 3 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 8.00 το πρωί της Πέμπτης 4 Σεπτεμβρίου στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Καλαμάτας και συγκεκριμένα στο cut ’n cover στα Τσουκαλαίϊκα, θα γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας, ώστε να εκτελεσθούν εργασίες ηλεκτροφωτισμού στον κλάδο του προς Αθήνα. Η κυκλοφορία θα εξυπηρετείται από τον άλλο κλάδο (προς Καλαμάτα) με μία λωρίδα για το ρεύμα προς Αθήνα και μία λωρίδα για το ρεύμα προς Καλαμάτα. Οι  οδηγοί να δίδουν ιδιαίτερη προσοχή και να συμμορφώνονται με τη σηματοδότηση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας.
 
***  Περί τα 65,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας το 2015         
   
Στα 65,5 εκατ. ευρώ περίπου, ανέρχεται ο προϋπολογισμός για το 2015, σύμφωνα με το σχέδιο που κατάρτισε κατά την χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονοµική Επιτροπή του ∆ήµου Καλαµάτας. Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και το ακριβές του ύψος ανέρχεται σε 65.476.075,31 ευρώ
κατά τη συνεδρίαση, εγκρίθηκαν τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί για τη ρύθμιση των χρεών, σύμφωνα με το νόμο 4257/2014. Αποφασίστηκε επίσης η διάθεση πίστωσης ύψους 163.639,86 ευρώ για συντήρηση και ασφαλτόστρωση δρόμων, καθώς και για προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού στην παιδική χαρά στην πλατεία Φραγκόλιμνας, ενώ, όσον αφορά στο θέμα «Άσκηση ή μη ενδίκων μέσων κατά της υπ' αριθμ. 130/2014 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας (διαδικασία εργατικών διαφορών)», που τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης, εγκρίθηκε η παραπομπή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, αφού αφορά τους πρώην σχολικούς φύλακες,.
 
***  Η πρακτική χρήση ενός τζιπ
 Και σε περίπτωση που δεν το ξέρατε, να μια απόδειξη, έστω και μικρή, για το τι μπορεί να κάνει ένα τζιπ και εντός πόλης… Χ.Χ. - 

***  Απλός και φιλικός ο υπουργός!         
    
Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσε χθες στην Τριφυλία η επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια. Μάλιστα, κάποιοι έσπευδαν να τη συγκρίνουν με προηγούμενη επίσκεψη του προκατόχου του, τονίζοντας πως «δεν έχουν καμία σχέση». Τα θετικά σχόλια των κατοίκων απέσπασε ο Βασίλης Κικίλιας επειδή ήταν απλός και φιλικός με τον κόσμο που χαιρετήθηκε και συζήτησε μαζί του, χωρίς «τουπέ» και «ύφος»!    Η.Γ.

***  Ορκίστηκε ο Δήμαρχος και το νέο Δημοτικό συμβούλιο Μεσσήνης (φωρτογραφίες)         
      
 
 
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Μεσσήνης η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου της Μεσσήνης. Η ορκωμοσία τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο , ο οποίος στη συνέχεια απηύθυνε ενωτικό χαιρετισμό.
Στην τελετή ορκωμοσίας έδωσαν το παρών ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο Δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Παναγιώτης Νίκας, ο  Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας , ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης , ο Δήμαρχος Οιχαλίας Άρης Σταθόπουλος , πολιτευτές του νομού , περιφερειακοί σύμβουλοι καθώς και πλήθος κόσμου.
Να σημειώσουμε ότι ορκίστηκε κανονικά ο Γιώργος Τσώνης και ο συνδυασμός του χωρίς να συμμετέχει στην υπόλοιπη τελετή , όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει, καθώς περιμένει την απόφαση των τελικών αποτελεσμάτων από το εκλογοδικείο.
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
 
*** Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης στην Τριφυλία. Μαγευτική η κεντρική εκδήλωση στην Κυπαρισσία! (Φωτογραφίες)         
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η ιστορία, ο πολιτισμός, η παράδοση και η κουλτούρα έσμιξαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» το Σάββατο το βράδυ στην Κυπαρισσία και η συνάντηση αυτή ήταν εξόχως εντυπωσιακή! Μουσικές, χρώματα, συναισθήματα πλημμύρισαν την πλατεία της πόλης που ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο στην κεντρική εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ. Δικαίως, λοιπόν, αξίζει συγχαρητηρίων και κάθε έμπρακτης στήριξης η πρωτοβουλία που πριν από 12 χρόνια ανέλαβε ο δραστήριος Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.), καθώς το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης έχει αναδειχθεί και καταστεί ως «το» Κορυφαίο Πολιτιστικό και Πολυπολιτισμικό Γεγονός της Τριφυλίας και ευρύτερα, ολόκληρης της Μεσσηνίας, και μέσα στο «γκρίζο» της εποχής της κρίσης και των δυσεπίλυτων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζουν τους πολίτες και τη χώρα, αποτελεί τις φωτεινές ηλιαχτίδες της ελπίδας και της αισιοδοξίας από τον πολιτισμό και την ιστορία, την κουλτούρα και την παράδοση! Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα CIOFF  και του International Dance Council και συνδιοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας. Φέτος, στο Φεστιβάλ συμμετέχουν συγκροτήματα από την Αίγυπτο, το Μεξικό, την Παραγουάη, την Ιταλία και την Πολωνία ενώ από την Ελλάδα θα λάβουν μέρος εκτός από τον Μ.Ε.Σ.Κ., το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, ο Μορφωτικός και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων και ο Πυρσός από τα Φιλιατρά ως οικοδεσπότες στις αντίστοιχες πόλεις. Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε την Πέμπτη στους Γαργαλιάνους, χθες πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση στην Κυπαρισσία, απόψε θα συνεχιστούν οι παρουσιάσεις του στο Ανοιχτό Θέατρο «Νότα Αρνόκουρου» στον Πύργο του Μπαρμπα-Αλέκου στα Πλατάνια και αύριο Δευτέρα στα Φιλιατρά.
Του Ηλία Γιαννόπουλου 
 
*** «Βάπτιση αλά ελληνικά» για 25 Βέλγους στην Καλαμάτα! (φωτογραφίες)           
    
Χόρεψαν «Καλαματιανό», δοκίμασαν γουρνοπούλα, έκαναν «παρά πέντε» και καταδύσεις, γνώρισαν τη Μεσσηνία…
Τα τελευταία χρόνια η Μεσσηνία βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς τουριστών στην Ελλάδα, ενώ κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ξένοι έρχονται στην Καλαμάτα και μεταφέρουν τις εμπειρίες τους πέρα από τα ελληνικά σύνορα...
Πριν από λίγες ημέρες, λοιπόν, είκοσι πέντε Βέλγοι, από 13 έως και 82 χρόνων, βρέθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα... Αφορμή, η βάφτιση συγγενικού τους προσώπου. Δοθείσης της ευκαιρίας, αποφάσισαν να ξεναγηθούν στη μεσσηνιακή γη, αλλά και να «γεμίσουν» με εμπειρίες που προσφέρει η περιοχή.
Το «Θάρρος» τους συνάντησε το τελευταίο βράδυ στην πόλη μας και μας μετέφεραν τα πράγματα που τους άρεσαν, αλλά και τα «κακώς κείμενα» που εντόπισαν στις συνήθειές μας...
  Η εμπειρία μιας βάπτισης στην Ελλάδα
Πρωτόγνωρη ήταν, για τους Βέλγους επισκέπτες, η εμπειρία της τελετής βάπτισης που παρακολούθησαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου στη Μαντίνεια. Αν και τους φάνηκε από λίγο έως πολύ βάρβαρη ως διαδικασία για το βρέφος, στη συνέχεια το διασκέδασαν με την ψυχή τους... Έμαθαν «Καλαματιανό», τον οποίο και εξάσκησαν, και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το ελληνικό γλέντι, στο οποίο συμμετείχαν μέχρι τις πρωινές ώρες... πράγμα, αν μη τι άλλο, ασυνήθιστο για Κεντροευρωπαίους.
Τίμησαν, δε, δεόντως τον «μπουφέ», δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στην ελληνική κουζίνα, για την οποία εκφράστηκαν με τα πλέον κολακευτικά λόγια!
  Η Καλαμάτα
Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν στο Βέλγιο από την πόλη της Καλαμάτας. Ο συνδυασμός θάλασσας- βουνού, συμφώνησαν όλοι, είναι αυτό που κάνει την πόλη μας ξεχωριστή και της χαρίζει μια σπάνια φυσική ομορφιά.
Επίσης, όπως μας είπαν, στην Καλαμάτα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον τρόπο ζωής των Ελλήνων και τις συνήθειές τους, καθώς πρόκειται για μια μικρομεσαία, ήσυχη πόλη, που δεν είναι τουριστική όπως η Αθήνα και ακολουθεί διαφορετικούς ρυθμούς...
Με τα καλύτερα λόγια εκφράστηκαν για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία διέμεναν. Τόσο από την καθαριότητα και τις υπηρεσίες που συνάντησαν όσο και από την τιμή.
Όπως δήλωσαν, πολύ φιλόξενοι ήταν και οι ένοικοι δίπλα τους, που τους πρόσφεραν να δοκιμάσουν λουκουμάδες, ενώ αυτοί ανταπέδωσαν με βέλγικη μπύρα.
Όσο για τις παραλίες μας, τις βρήκαν εκπληκτικές, πεντακάθαρες και ζεστές, χωρίς να επικρατεί το αδιαχώρητο, όπως συμβαίνει, κυρίως, στις παραλίες του Βορρά της Ευρώπης.
Ο μικρότερος της παρέας, που για πρώτη φορά μπήκε και σε αεροπλάνο, μας είπε ότι ανυπομονεί για την επόμενη φορά που θα επισκεφτεί την πόλη μας, και- γιατί όχι- να μην έρθει με το σχολείο του...
   
 
 
 
Η Μεσσηνία και οι εμπειρίες που προσφέρει
Εκτός της Καλαμάτας, οι 25 Βέλγοι επισκέφτηκαν αρκετά μέρη στο νομό. Παράλληλα, δοκίμασαν ξεχωριστές εμπειρίες που προσφέρει η περιοχή.
Τις καλύτερες εντυπώσεις τούς άφησε το Πολυλίμνιο, αλλά και η Μεσσηνιακή Μάνη, ειδικά η Καρδαμύλη.
Μερικοί, πιο τολμηροί, αποφάσισαν να δοκιμάσουν και τα «ακραία σπορ» που προσφέρει η περιοχή μας, όπως πτώση με «παρά πέντε» από την Άνω Βέργα, αλλά και καταδύσεις στα καταγάλανα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου, μένοντας ενθουσιασμένοι από τη μοναδική αυτή εμπειρία...
  Φιλόξενοι και «ζεστοί» οι Έλληνες
Αρκετά φιλόξενους και «ζεστούς» μας βρήκαν οι Βέλγοι επισκέπτες. Παντού όπου πήγαν, όπως μας είπαν, όλοι ήταν πολύ ευγενικοί και προσπαθούσαν ακόμα και να μιλήσουν γαλλικά για να τους βοηθήσουν.
Ιδιαίτερη εντύπωση τους έκαναν τα παιδιά που δουλεύουν στο σέρβις στα καφέ και στις ταβέρνες, που ενώ «πνίγονταν» στη δουλειά, είχαν πάντα το χαμόγελο στα χείλη, από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Την ίδια ευγένεια συνάντησαν και σε όσα εμπορικά καταστήματα επισκέφτηκαν, καθώς οι ιδιοκτήτες ήταν πρόθυμοι να τους εξυπηρετήσουν, είτε ψώνιζαν είτε όχι...
  Εκτίμησαν την «ελληνική κουζίνα»
Φυσικά, δε θα μπορούσαν να μη δοκιμάσουν τη μεσσηνιακή κουζίνα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Καλαμάτα...
Κι αν το παγκοσμίως φημισμένο καλαματιανό λάδι το ήξεραν, γνώρισαν και τη γουρνοπούλα, την οποία και βρήκαν πεντανόστιμη.
Επίσης, προτίμησαν για τη διατροφή τους αρκετά σουβλάκια, καθώς και τις πίτες με γύρο.
Τέλος, τους άρεσαν οι ποικιλίες στα καλοκαιρινά καταστήματα, τις οποίες και συνόδευσαν με ούζο, αλλά και αρκετή μπύρα, Βέλγοι γαρ, ενώ η 82χρονη γιαγιά που ήταν μαζί τους, μας τόνισε ότι βρήκε εξαιρετικό το ελληνικό κρασί.
  Τα «κακώς κείμενα» στην Ελλάδα
Αυτό που τους έκανε τη μεγαλύτερη αρνητική εντύπωση, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, ήταν η οδική μας συμπεριφορά, και μάλλον όχι άδικα... Παρατήρησαν ότι κανείς σχεδόν δε σταματά σε διαβάσεις, ακόμα και αν έβλεπαν γονείς με καρότσι, και όταν οι ίδιοι σταματούσαν με το αυτοκίνητό τους, οι πεζοί ξαφνιάζονταν και τους ευχαριστούσαν, ενώ στο Βέλγιο είναι αυτονόητο.
Επίσης, δε βρήκαν την πόλη μας και τόσο καθαρή, ενώ άσχημη εικόνα ήταν για τους ίδιους και τα γκράφιτι σε σχεδόν κάθε τοίχο.
Εντύπωση τους προκάλεσε ακόμα το γεγονός ότι το κάπνισμα επιτρεπόταν παντού, ακόμα και σε κλειστούς χώρους.
Τέλος, πρόσεξαν και αυτοί την αργοπορία των Ελλήνων στα ραντεβού τους...
  Ανυπομονούν να επιστρέψουν
Φεύγοντας για την πατρίδα τους, από το αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», στο σύνολό τους οι Βέλγοι επισκέπτες μάς δήλωσαν ότι πολύ ευχαρίστως θα ξαναβρεθούν στην Καλαμάτα, αλλά και τη Μεσσηνία, για να προλάβουν να γνωρίσουν ακόμα περισσότερα μέρη.
Η εμπειρία τους για δύο εβδομάδες στην περιοχή μας ήταν καταπληκτική και βίωσαν στο μέγιστο βαθμό την ελληνική φιλοξενία...
Σίγουρα οι ίδιοι θα αποτελέσουν και την καλύτερη «διαφήμιση» για τη Μεσσηνία, και όχι μόνο, πίσω στο Βέλγιο.
Του Κώστα Γαζούλη
  *Αφορμή της επίσκεψης των 25 Βέλγων στην Καλαμάτα ήταν η βάπτιση της πανέμορφης Ελένης-Κατερίνας- Chantal Close. Της ευχόμαστε να είναι καλότυχη, πάντα ευτυχισμένη στη ζωή της και να μοιάσει στο θείο της… 

***  Στην ίδια πόλη θα μπορούν να φοιτούν τα αδέλφια         
           
Υπουργική απόφαση με την οποία θα ορίζεται ότι το δεύτερο παιδί κάθε οικογένειας θα μπορεί να σπουδάσει στην πόλη όπου φοιτά και το πρώτο εκδίδει πιθανότατα τη Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας.
Αυτό μπορεί να γίνει, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχουν ομοειδή τμήματα μεταξύ του ιδρύματος στο οποίο θα μετεγγραφεί.
Με αυτό τον τρόπο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιδιώκει να δοθεί μια ανάσα στα ιδρύματα, καθώς είναι πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να αποσυμφορηθεί  η ζήτηση προς κεντρικά ΑΕΙ.
Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρ.Σταϊκούρας, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο έκτακτης χρηματοδότησης των ΑΕΙ.
Newsroom ΔΟΛ
 
*** Στο δήμαρχο Καλαμάτας χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλιας          
           
ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ
 Θέματα ασφάλειας στην περιοχή με έμφαση στα ζητήματα των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας, έθιξε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας κατά τη συνάντηση που είχε χθες στο δημαρχείο με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασ. Κικίλια. Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε επίσης και στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Από την πλευρά του ο υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η καλή συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη παρουσία των Σωμάτων Ασφαλείας. Και σε αυτό το πεδίο με τον δήμαρχο Καλαμάτας συνεργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά. Υποδειγματική είναι η συνεργασία μας κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο και αυτό το γεγονός αποδείχθηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Αρχαία Μεσσήνη.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μου (προχθεσινής) επίσκεψης είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως να συνομιλήσω με τους κατοίκους και να ακούσω τα προβλήματα ασφάλειας που τους απασχολούν και επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Τους διαβεβαιώ ότι εργαζόμαστε για μία Αστυνομία που λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος του πολίτη και πάντα με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στον πολίτη μία Αστυνομία που επικεντρώνεται στο τρίπτυχο: Επαγγελματισμός – Αποτελεσματικότητα – Αμεσότητα. Μία Αστυνομία που μπορεί να προλαμβάνει και να καταπολεμά την παραβατικότητα, εξίσου αποτελεσματικά».
Πριν την επίσκεψή του στο δημαρχείο Καλαμάτας, ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε τα γραφεία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της ΝΔ. 

*** Διακοπή ρεύματος αύριο σε περιοχές της Μεσσηνίας
 
 Ειδοποιούνται οι κάτοικοι των πρώην ΔΗΜΩΝ ΑΥΛΩΝΟΣ – ΑΕΤΟΥ και ΔΩΡΙΟΥ ότι, για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., θα γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου και από ώρα 08.30 έως 13.30. Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα, το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης της διακοπής που αναφέρεται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ Α.Ε., θα πρέπει να θεωρούνται ότι ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΡΕΥΜΑ. Έτσι για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή σε άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. * Ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. είναι η 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε. που διαχειρίζεται το Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. 29-8-2014 ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - 

***  Κόντρα στον καιρό η φετινή προσπάθεια των αθλητών στον 26ο διάπλου Μεσσηνιακού κόλπου (φωτογραφίες)          
     
 
 
ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
 Ο Μιλτιάδης Καραγεωργιάδης ήταν ο νικητής του φετινού διεθνή κολυμβητικού Διάπλου Μεσσηνιακού Κόλπου που διοργάνωσε για 26η χρονιά ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, απ’ όπου ξεκίνησε η προσπάθεια των 23 υπεραθλητών και το Δήμο Κορώνης, όπου τερμάτισαν. Ο συναγωνισμός δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλός αυτή τη φορά, ενώ ούτε ο καιρός ήταν σύμμαχος των κολυμβητών, που πάλεψαν πολλές ώρες με τα κύματα.
Σημειώνεται ότι ο περυσινός νικητής, Αττίλα Μανιόκι είχε τερματίσει σε 8 ώρες, ενώ το ρεκόρ της διαδρομής των 30 χλμ. είναι 6 ώρες και 32 λεπτά (από το 2010 ο Δανός Ian Van Der Hulst).
Χθες ο αθλητής από τη Μακεδονία ήταν και ο μόνος που «κατέβηκε» τις 10 ώρες, φτάνοντας σε 9 ώρες και 57 λεπτά στο λιμάνι της Κορώνης, όπου τον υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής Αρχής, με επικεφαλής την αντιδήμαρχο κα Αρβανίτη-Λευτάκη, και αρκετός κόσμος. Ακολούθησε 3 λεπτά αργότερα ο Ισπανός Σέζαρ Ρουίθ Χερνάντεζ, για να συμπληρώσει την 3άδα των νικητών ένας ακόμη Έλληνας, ο Γρηγόρης Αμασλίδης με επίδοση 10 ώρες και 5 λεπτά. Ο ρέκορντμαν των συμμετοχών, με περίπου 20 χρόνια παρουσίας στον αγώνα, ο Ούγγρος Μανιόκι κατέλαβε την 4η θέση, με 10 ώρες και 47 λεπτά. Πρώτη γυναίκα και 5η της γενικής η Ισπανίδα Μαργκαρίτα Μπάγκουρ Λιόρενς τερμάτισε σε 11 ώρες και 13 λεπτά.
Δεν ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους οι Γεράσιμος Πεφάνης και Γιάννης Κουστένης.
φωτογραφίες: Χρυσοβαλάντη Λευτάκη

 
***  Αθλητική  ενημέρωση :

 ~* Στο  Παγκόσμιο  Κύπελλο μπάσκετ στην Ισπανία Σάββατο  30-08-2014  :
***  ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΝΕΓΑΛΗ Αφρικής    87-64.-^
~ Σήμερα  Κυριακή  31/08/2014 : ΕΛΛΑΔΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ   82-70 .- ^  
 ~  Δευτέρα  01/09/2014 : ΕΛΛΑΔΑ - ΠΟΥΟΡΤΟ ΡΙΚΟ 90-79 .- ^  

***  Νίκη (1-0) με Σαλαπάτα και… σημάδια βελτίωσης για την Καλαμάτα στο Λουτράκι 

  ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΦΙΛΙΚΟ Ο ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ Επέστρεψε στις νίκες, όσον αφορά τη διαδικασία των φιλικών παιχνιδιών προετοιμασίας, η ομάδα της Καλαμάτας, επικρατώντας χθες το απόγευμα στο Λουτράκι του ομώνυμου και νεοφώτιστου στη Γ΄ Εθνική, σωματείου, με σκορ 1-0. Το συγκρότημα του Νίκου Κουρμπανά έδειξε κάποια σημάδια βελτίωσης, όμως εξακολουθούν να υφίστανται αδυναμίες, ειδικότερα στο κομμάτι της δημιουργίας, που θα πρέπει να εξαφανιστούν στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος. Στο ξεκίνημα οι γηπεδούχοι, εκμεταλλευόμενοι και τον αγωνιστικό χώρο – πυκνό χορτάρι, δύσκολο για τους παίκτες που δεν το γνώριζαν – έδειξαν να πατούν καλύτερα, πιέζοντας την εστία του Πάππου. Όσο περνούσε όμως ο χρόνος η Καλαμάτα ισορροπούσε το παιχνίδι και σε μία από τις ελάχιστες καλές στιγμές στο πρώτο μέρος, ευτύχησε να βρει δίχτυα. Ήταν το 35΄ όταν από ωραία σέντρα του Ηλιόπουλου ο Σαλαπάτας με καρφωτή κεφαλιά πέτυχε το 0-1, το οποίο έμεινε μέχρι το τέλος, καθώς οι όποιες προσπάθειες των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων δεν έφεραν στη συνέχεια αποτέλεσμα. Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι στο Λουτράκι βρέθηκε ο Γιώργος Ράλλης και 1-2 μέλη του Δ.Σ., που έμειναν αρκετά ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία των ανθρώπων της γηπεδούχου ομάδας. ΛΟΥΤΡΑΚΙ: Καλλιακμάνης (61’ Κόντης), Χατζηνικολής (75’ Γιαννακούλης), Γκαρμίρης (65’ Παινέσης) , Τσώκος (75’ Παππάς), Μαυρέλης, Σιώκος, Δημάκης (56’ Παπουτσής), Πέτρου (75’ Σπέτσης), Χρυσαφίδης (56’ Σουσούνης), Αποστολάκης (70’ Πράττος), Ζερβός (65’ Παπαναστασίου). ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Πάππος, Νιφορόπουλος (73’ Σκαρλάτος), Μαρτίνος, Ρούσσης, Χριστοφιλέας, Λουμπαρδέας (62΄ Πολυχρόνης), Χαρίτος (80΄ Κουντάνης), Σκάρος (88’ Νικολόπουλος), Ηλιόπουλος (86΄ Κακαλής), Καλαντζής (84΄ Βασιλόπουλος), Σαλαπάτας (55΄ Μακρυγιάννης) • Στα αξιοσημείωτα είναι ότι δοκιμάστηκε ένας μεσοεπιθετικός, ονόματι Μακρυγιάννης (αλλαγή στη θέση του Σαλαπάτα στο 55΄) που αν πείσει τον κ. Κουρμπανά θα αποκτηθεί, ενώ, δεν αγωνίστηκαν λόγω τραυματισμών ή προκειμένου να προφυλαχθούν οι Δημητριάδης, Γεωργακόπουλος, Ζάρκος, Τριάντος και Αργυρόπουλος. - 


 *** 2η  αγωνιστική για την ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ Σάββατο 30-08-2014 :
~ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ   1-1 ,(0-1).-^  31΄Ακόστα  , 57΄Τζάνης,.-
~ ΑΕΛ ΚΑΛΟΝΗ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ   2-0 , (1-0) .-^ 43΄Καλτσάς 89  Γιορέντε΄.-
~ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς   1-1 , (0-0) .-^ 47΄ Κασάμι , 79΄ Κούσας ,.-
ΚΥΡΙΑΚΗ 31-08-2014 ,
* (Ξάνθη) Ξάνθη - Κέρκυρα   0-0 , (0-0).-
*(Τρίπολη) Αστέρας. Τρίπολης - Λεβαδειακός 2-1,(1-1).-1΄Γκονέ ,23΄, 66΄Ρόλε, 
*(Βόλος) Νίκη Βόλου - Ατρόμητος Α. 0-1 ,(0-1).- 26΄Φυντανίδης,
*(Περιβολίων) Πλατανιάς - Π.Α.Ο.Κ.0-4,(0-1) .- 39΄Αθανασιάδης,52΄Δ.Σαλπιγκίδης,
82΄Μάκ , 89΄Σκόνδρας,   .-
 (Α. Νικολαίδης) Παναθηναϊκός - Πανιώνιος  2-1 (0-0).- 85΄Μπουμάλ , 90΄Ατσαγκούν ,94΄Πέτριτς ,.-
Δευτέρα  01/09/2014  :  ΟΦΗ  - ΒΕΡΟΙΑ  0-1 .- 58΄  Ν.  Καλτσάς .-


*** 2ος  αγώνας  Β΄ Φάσης  ΓΙΑ ΤΟ ΚΎΠΕΛΛΟ  ΕΠΣΜεσσηνίας  2014-15 :
Σάββατο  30-08-2014 :
 Νέος  Άρις - Ολυμπιακός Καλαμάτας  0-3 .-
~ Α.Ο.ΟΜΟΝΟΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. 0-1 .-
~ ΑΙΑΣ Καλαμάτας - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου  1-1 .-
~ Α.Σ.ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ - ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης  0-1 .-
~ ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ. -ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά  0-3 .-
~ ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας - Τέλος Άγρας  0-4 .-
Κυριακή  31-08-2014 :
* Παπαφλέσσας Άμφειας - Α.Ο. Σπερχογείας  0-2 .-
* Ηρακλής Καλαμάτας -Αστέρας Αρφαρών   2-3.-
* Ανναγέννηση Παραλίας -Ακρίτας Κορώνης 2-2 .-
Α.Ο. Αμφειας - Α.Ο. Ασπρόχωμα  0-3 .-
 * ΠΑΟ Καλλιθέας -  Απόλλων Καλαμάτας  0-2 .-
* Α.Ο. Μεθώνης - Α.Σ.  Ανδρούσας 3-1 .-
Α.Ο. Μιλτιάδης - Α.Ο. Δωρίου  1-0  , πεν.  3-5 .-
Παπαφλέσσας Χώρας - Α.Ο. Διαβολιτσίου  2-3 .-
 Α.Ο.  Φαραί - Εράνη  Φιλιατρών   -

*** ΤΟ  ΚΑΣΤΡΟ  ΠΗΔΗΜΑΤΟΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
~ Πάνω  από  τις πηγές  του  όμορφου  χωριού Πήδημα Καλαμάτας (πηγές  , εξοχικό Κέντρο "Ο μύλος" , και αντλιοστασίου ύδρευσης Δήμου Καλαμάτας , υψώνεται κάθετα  ορεινός όγκος , όπου στην κορυφή του  βρίσκεται το  ιστορικό κάστρο του Πηδήματος , που όταν  το  βράδυ  φωτίζεται δημιουργεί μια  όμορφη  και  φανταστική εικόνα  που το κάθε μάτι  θέλει  να απολαμβάνει  ευχάριστα  για αρκετό χρόνο .-
~ Το  χωριό  Πήδημα  κατά  την παράδοση , πήρε το  όνομα  από  το πήδημα που  έκανε  η "Λυγερή" κοπέλα για  να  αποφύγει  τον  βιασμό των  αλλόθρησκων εκείνης  της  εποχής (περιόδου) .- Στην περιοχή  που  έπεσε  η τοποθεσία  πήρε το  όνομα "Λυγεριάς" και το κτήμα "Λυγερή" .-
~ Είναι  ένα  κάστρο που διασώζει  σημαντικές βυζαντινές αρχαιότητες  και  γι΄ αυτό δεν αποκλείεται  να ήταν κτίσμα Βυζαντινών και όχι  των Φράγκων .- Το 1453  πέφτει στα χέρια των Ενετών και  το 1467 στα χέρια  των Τούρκων .- Σύμφωνα με τον Γάλλο ερευνητή Antoine Bon  το  κάστρο του  Πηδήματος κτίστηκε από Βυζαντινούς γύρο στο 1300 .-
~* Μετά  την πύλη  εισόδου  του κάστρου υπάρχουν  τα χαμηλά ερείπια ενός μικρού  ναΐσκου , που ήταν  αφιερωμένος στον Άγιο  Ιωάννη τον Πρόδρομο .- Ο  ναΐσκος  διαστάσεων 2,90χ3,50  μέτρων , ήταν νεκροταφιακός των κατοίκων και υπερασπιστών του  κάστρου .-
~  Από  το  βυζαντινό  κάστρο  του Πηδήματος σώζονται μέρη των των τειχών του , η  πύλη  του και   τα  χαμηλά μέρη  του ναΐσκου .- Το  κάστρο αυτό  υπήρξε  στερνό καταφύγιο της συνείδησης  και  της ανδρείας των υπερασπιστών του , αλλά  δεν άντεξε και κυριεύτηκε από  τα στρατεύματα  των Οθωμανών κατά  το  1460 .-


  ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2014  :
 ~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Αυγούστου 2014  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html , .-
~  Επιλογές  Θεμάτων  Παρασκευή  01  Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html ,
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσγς Σάββατο 02 Αυγούστου 2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/02-2014.html  , .-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 03 Αυγούστου 2014   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/08/03-2014.html ,  .-
~  Επιλογές Θεμάτων Κυριακή 03 Αυγούστου 2014 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/03-2014.html , .-
~ Διαδρομές  από  επισκέψεις  στο Άγιον Όρος 03-Αυγούστου  2014 ,   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html , .-
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 12 Αυγούστου 2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/08/12-2014.html  ,.- 
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014 14    : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/08/14-2014-14.html , .-  
~  Πάσχα καλοκαιριού, Κοίμηση Θεοτόκου 14,15 Αυγούστου 2014   : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/08/1415-2014.html  , .- 
~   Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/15-2014.html ,.- 
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 16 Αυγούστου 2014     : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/08/16-2014.html , .- 
~  ΄Ομορφες σελίδες Επιλογών Σάββατο 16 Αυγούστου 2014   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/16-2014.html ,.-
~   Ημερήσια  εκδρομή  διαδρομή Μονή Αγίου Νικολάου Βαστών  Ναύπλιο  Αστρο  Τεγέα 17-08-2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/17-08-2014.html ,.-
~  Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  18 Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/08/18-2014.html ,.- 
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 19 Αυγούστου 2014     : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/08/19-2014.html      

~ Επιλογές Θεμάτων Τρίτη 19 Αυγούστου 2014   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/19-2014.html ,.-     
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/08/20-2014.html ,.-
 ~  Η ενημέρωση Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html , .-
 ~ Η  ενημέρωση  Πέμπτη  21  Αυγούστου  2014 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/08/21-2014.html ,.-
~ Άρωμα ενημέρωσης Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/08/21-2014.html , .-
 ~  ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση  Παρασκευή  22 Αυγούστου  2014   :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/08/22-2014.html  ,.-
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή 22  Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/08/22-2014.html , .-
~ Ένα  εξαήμερον   διακοπών  διαδρομών στην Κρήτη  23  με  28 Αυγούστου  2014  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/08/23-28-2014.html ,.- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  29  Αυγούστου  2014    : http://snsstamoskal.blogspot.com/2014/08/28-2014.html , .-
~ Αθλητικό Σ/Κύριακο 30 και 31 Αυγούστου 2014   :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/08/30-31-2014.html .-
~ Το αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  30  Αυγούστου 2014    : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/08/30-2014.html .-    
 ~~ Το αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  31  Αυγούστου  2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/08/31-2014.html ,.- *** Βίντεο  διαδρομών  από  6ήμερη εκδρομή  στην Κρήτη  23 -28  Αυγούστου  2014 :
1~* Μουσείο Παναγιάς  Καλυβιανής Κρήτης  2014 : http://youtu.be/D__mBQKHD_Y ,
 2~*  Διαδρομή  στα  ΜΑΤΑΛΑ  Κρήτης  2014 \ : http://youtu.be/QyJxv2m8H_U ,
3~*  Στην Αγία  Βαρβάρα  Κρήτης  2014  διαδρομή : http://youtu.be/40OwmPccp38 ,
4~* Διαδρομές  Κρήτης προς αρχαιολογικό ΦΑΙΣΤΟΥ  2014 : http://youtu.be/8dwBctOfVYg,
5~* ΑΓΙΟΙ  ΔΕΚΑ  Κρήτης  2014 : http://youtu.be/C356s6rQRzs ,
6~* ΜΟΙΡΕΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ  Κρήτης  2014 : http://youtu.be/ecFvYjudrBM,
7~* ΦΟΔΕΛΕ χωριό Δομίνικου Θεοτοκόπουλου  2014 : http://youtu.be/l_2nzgMeotM ,
8~*  ΡΕΘΥΜΝΟ  ενημέρωση  Αθανασίας 2014 : http://youtu.be/IyvgG9ReKXk ,
 9~*   Διαδρομή  προς  οροπέδιο Λασιθίου 2014 : http://youtu.be/LKnDVWhdyyQ ,
10~** ~ Ι Μ  Αρκαδίου  Κρήτης  2014 : http://youtu.be/YElNsW1wso4 ,
11~* ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ  2014 : http://youtu.be/gTHOKMDy2us ,
12~**ΤΖΕΡΜΙΑΔΕΣ  ΟΡΟΠΕΔΙ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2014: http://youtu.be/RhnZrOrcgWk ,
13~** Ι Μ  ΑΡΚΑΔΙ  Ρεθύμνου  Κρήτης  2014 : http://youtu.be/fGDk_T89Kc0, ,
14~** ΦΑΙΣΤΟΣ Μασσαρά  Κρήτης  2014 αφήγηση: http://youtu.be/ewwaYXCqZyU ,
15~** Αγία Τριάδα  Κρήτης  2014: http://youtu.be/GRs4ezowmAI , 
16~**ΑΡΩΛΙΘΟΣ Ηρακλείου  διασκέδαση 2014: http://youtu.be/76hpl0PE7yA ,
17 ~**Ι Μ Παναγίας Καλυβιανής  Κρήτης  2014: http://youtu.be/7IADrtUn7uw ,
18~** Μάταλα  Κρήτης  2014 : http://youtu.be/VheDGrOyyQk ,
19~** Αρκάδι  Ρεθύμνου Ι Μονή  2014: http://youtu.be/tquV3yq4bIs ,
20~**  Ενυδρείο Ηράκλειο Κρήτης  2014: http://youtu.be/yuVZob8LIVg ,
21~**Αρχαιολογικός  ΦΑΙΣΤΟΥ  Κρήτης  2014 : http://youtu.be/ynbf0RriD2g ,
22~*ΑΡΩΛΙΘΟΣ Ηρακλείου Κρήτης  διασκέδαση  2014: http://youtu.be/P02byGU6a2Y ,
23~**ΕΝΥΔΡΕΙΟ  Ηράκλειο Κρήτης  2014: http://youtu.be/40Pr8jCwyuw ,
24~* Ι Μονή  Αρκαδίου Ρεθύμνου Κρήτης 2014: http://youtu.be/B-H9oekKOMk ,
25 ~** ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ  ΚΡΗΤΗΣ  2014: http://youtu.be/s9qe88ACFOk ,
26~* Αρκάδι  Κρήτης   αφήγηση  ενημέρωση  2014: http://youtu.be/QJLoEjKATqk ,
27~** Τραγούδι  και  χορός  στον Αρώλιθο  χωριό Κρήτης  2014: http://youtu.be/wcdgtAeWu0U ,
28~*Διασκέδαση στον Αρώλιθο Ηρακλείου  2014: http://youtu.be/fQtym5slNCA ,
29~**Ρέθυμνο Αρκάδι  ενημέρωση  2014: http://youtu.be/guEkSPEDKKI  ,
30~*Χωρίο Αρώλιθος  διασκέδαση  2014 : http://youtu.be/CpyOSejTkaM ,
31~ ΑΡΚΑΔΙ οστεοφυλάκιο  μνημεία  2014: http://youtu.be/s-4m8XeUrYo
32~Ι Μ  Παναγία  Καλυβιανή  Κρήτης  2014: http://youtu.be/AgiA_QkIi_k ,
33~ Διασκέδαση στον Αρώλιθο Κρήτης  2014: http://youtu.be/BBvIVrJUyUY ,
34~Ι Μ  ΑΡΚΑΔΙΟΥ Κρήτης  2014: http://youtu.be/jrbZv6D8zHg ,
35~Μάταλα ΚΡΗΤΗΣ  2014: http://youtu.be/EnR0P5WuuCk ,
36~  Ηράκλειο  και  ενυδρείο 2014: http://youtu.be/lZ6oIn7YUbs ,
37~  Φαράγγι  Αγίου Αντωνίου Ρέθυμνο Κρήτης  2014: http://youtu.be/rpgRSe7uETU ,
39~ ΕΝΥΔΡΕΙΟ Ηράκλειο Κρήτης 2014 : http://youtu.be/7VvLCPjCVGI ,
40~ Μονή Αρκάδι  Ρεθύμνου Κρήτης  2014 : http://youtu.be/KMJUvDK9BAg 
 

41~**     Ενυδρείο Ηράκλειο Κρήτης 2014 :   http://youtu.be/R6S6cSZFvJ8  
42~*Στο  ενυδρείο Γούβες Ηράκλειο Κρήτης  2014: http://youtu.be/AV1c8QdvThI ,
43~*Αρχαιολ  Γόρτυνας Μεσσαρά  Κρήτης  2014: http://youtu.be/BGRTipF-Zrg ,
44~* Στον Αρώλιθο Ηρακλείου  2014 : http://youtu.be/6nWgCWG9Dn8 ,
45~* Ενυδρείο Ηράκλειο Κρήτη  2014: http://youtu.be/1GfesTAJ6DM ,
46~*ΡΕΘΥΜΝΟ  ενημέρωση  διαδρομή  2014 : http://youtu.be/Zotz1ebazzQ ,
47*Ι Μ  Παναγία  Καλυβιανή   αφήγηση  κ Ρένα  2014: http://youtu.be/XHRsnOrL_a0  ,
48~*Ενυδρείο Κρήτης  2014 Ηράκλειο : http://youtu.be/VFEaMQap9Rw ,
49~*Ενυδρείο στο Ηράκλειο  2014 : http://youtu.be/vxHbkz2q15s ,
50~*Μονή Παναγία  Καλυβιανή  Κρήτη  2014 Τυμπάκι: http://youtu.be/g5Dn36vL1T8 ,
51~** το  ενυδρείο  Κρήτης  2014 : http://youtu.be/DckfGgAHBtY ,
52~**Παναγιά  Καλυβιανή Κρήτη  2014: http://youtu.be/SPHOV0_bhGA ,
53~**  Αρώλιθος  διασκέδαση  2014  Ηράκλειο: http://youtu.be/ksyZXmeZxyY ,
54~**Μονή  Αρκάδι Κρήτης 2014 : http://youtu.be/8KeUWQtyunE ,
55~**Διασκέδαση  στο  πούλμαν  2014 : http://youtu.be/zHnDqBhzcc8 ,
56~** Ενυδρείο  Ηράκλειο Κρήτης  2014 : http://youtu.be/4D38V5DzSGM ,
57~** ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ  2014 : http://youtu.be/umX6sIFcLYA ,
58~*Ενυδρείο ΣΤΟ ΗΡΆΚΛΕΙΟ  2014 : http://youtu.be/dgbL450UbdY ,
59~*ΑΡΚΑΔΙ  μονή  Κρήτη  2014 : http://youtu.be/hiLLYfjFS04 ,
60~*  Ενυδρείο Κρήτη  Ηράκλειο  2014: http://youtu.be/6FyDMd_Uk4o ,
61-Διαδρομή  Μιραμπέλλου Κρήτης  2014 : http://youtu.be/ghZuFLj6iyI ,
***  Σχετικά   βίντεο από εορτασμό Αγίου Ιωάννη Νηστευτή στο Πελεκητό Σταματινού Μεσσηνίας 29 και 28  Αυγούστου  2014 :
1~**   Άγιος Ιωάννης Πελεκητό Σταματινού  Αρφαρών  2014 : http://youtu.be/FfrMJ-bgz7I ,
2~** Πελεκητό  Σταματινού Εορτασμός Αγίου Ιωάννου  νηστευτή  29/8/2014 : http://youtu.be/NtDPMKim7tw ,
3~** Σταματινού  Πελεκητό Αρφαρών πανηγύρι  28/08/2014 Ομιλίες Αντιπεριφερειάρχη  και Δημάρχου  : http://youtu.be/gJBW1DbgKk4
4~** Αγιάννης  Πελεκητό Σταματινού  Αρφαρών αρτοκλασία  2014 : http://youtu.be/YEbCr5WF6J4 ,
5~** Πελεκητό Σταματινού Άγιος Ιωάννης εορτασμός 29/8/2014 : http://youtu.be/QfJehWX1eCM ,
6~** Άγιος Ιωάννης  Πελεκητό ανάγνωση Ευαγγελίου 29/8/2014 : http://youtu.be/hSD-P7vX91Y ,
7~** Θ.   Λειτουργία Άγιος  Ιωάννης  Πελεκητό Σταματινού  29/8/2014 : http://youtu.be/dl8tlDIESf0,
8~** Πελεκητό Αρφαρών πανηγύρι  28/08/2014 : http://youtu.be/jBc5T8ZvBzE
9~** Διασκέδαση  στο Πελεκητό Αρφαρών  2014  28/8/2014 : http://youtu.be/DXk9CASQG-Y
10~* ΑΓΙΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ  ΠΕΛΕΚΗΤΟ ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ  2014 : http://youtu.be/YjoxNzgXgbk ,
11~* Θεία Λειτουργία  στον Άγιο Ιωάννη Πελεκητό  2014:   http://youtu.be/PqIiGzrGBRk 
12~*Διαδρομή Πελεκητό Σταματινού  2014 : http://youtu.be/Bak-sD7Ayy8 ,
13 ~* Πελεκητό Σταματινού Πανηγύρι  2014 : http://youtu.be/j5INDlNCsL0 ,
14 ~* Πανηγύρι Πελεκητό  τραγούδια χορός  2014 : http://youtu.be/MsRaRIUw4H0 ,
15~* Πανηγύρι στο Πελεκητό  Αρφαρών  2014 : http://youtu.be/6I5_Zzq78vM ,
16 ~*Πελεκητό Σταματινού  πανηγύρι  2014 : http://youtu.be/VXzx_jlzecc ,
17 ~*  ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ Αρφαρών διαδρομή 2014 : http://youtu.be/xLVZOq7eC9k ,
18  ~* Τραγούδι  διασκέδαση  πανηγύρι  ΠΕΛΕΚΗΤΟ Σταματινού  2014 : http://youtu.be/IYDzreQRulo ,
19 ~* ΠΕΛΕΚΗΤΟ Σταματινού  πανηγύρι  2014 : http://youtu.be/y4c_kaIajy4 ,
20 ~* Διασκέδαση στο Πελεκητό Σταματινού  2014 : http://youtu.be/r40NcTttBWo ,
21 ~* Πανηγύρι  διασκέδαση Πελεκητό  Αρφαρών 2014 : http://youtu.be/aFvkYaoVEQY ,

, .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου