ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  17 Μαρτίου  2014  :
 Κάπως  έτσι  μας  αρμέγουν  οι  κυβερνώντες !
ΜΙΑ  ΚΑΛΗΜΕΡΑ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ και  μιά όμορφη  Εβδομάδα  να  έχουμε !
ΠΑΝΑΓΙΑ  ΜΟΥ  ΒΟΗΘΑ !
  *** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  άλλα  στην  ενημέρωση  :

*** 36 περιστατικά κακοποιημένων γυναικών έχει καταγράψει το Κέντρο Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας          
           
Μπορεί τον τελευταίο καιρό να μην υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση σε περιστατικά κακοποίησης γυναικών στη Μεσσηνία, όμως αυτό που έχει κάνει αίσθηση στις κοινωνικούς λειτουργούς της Διεύθυνσης Πρόνοιας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας είναι ότι τα υπάρχοντα περιστατικά έχουν πλέον επιδεινωθεί.
Σημαντική στον τομέα αυτό είναι η προσφορά του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας (ΚΣΓ), που λειτουργεί στην Καλαμάτα από τον Αύγουστο του 2013. Αν και δεν έχει συμπληρώσει χρόνο λειτουργίας, έχει ήδη καταγράψει και συνδράμει 36 περιστατικά κακοποίησης γυναικών.
Το τραγικό των περιπτώσεων αυτών, ωστόσο, όπως σημείωσε μιλώντας στο «Θάρρος» η δικηγόρος Κατερίνα Δημαρέση, είναι το εξής: ενώ γυναίκες που έχουν υποστεί βία αρχικά επιθυμούν να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη, στη συνέχεια κάνουν πίσω και κρύβουν ό,τι τους συμβαίνει.
  Χειρότερα περιστατικά
Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό της Διεύθυνσης Πρόνοιας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Αθηνά Μαγκουρίλου, τις περισσότερες φορές τα περιστατικά βίας κατά γυναικών αποκαλύπτονται δια της πλαγίας οδού. Συνήθως φτάνουν στην πόρτα της κοινωνικής λειτουργού για ένα θέμα και μέσα από τη συζήτηση αποκαλύπτονται άλλες τραγικές λεπτομέρειες της ζωής τους.
«Τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης προέρχονται από το σύζυγο, αλλά υπάρχουν και περιστατικά από γονείς ή ανθρώπους του συγγενικού περιβάλλοντος.
Τις περισσότερες φορές η κακοποίηση είναι λεκτική, ψυχολογική ή/και συναισθηματική. Υπάρχει, όμως, και σωματική βία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και σεξουαλική κακοποίηση», σημείωσε η κα Μαγκουρίλου.
Η μικρή κοινωνία «κλειδώνει» τις κακοποιημένες γυναίκες στον εαυτό τους, ενώ, όπως είπε η κοινωνική λειτουργός, αρκετές φορές κακοποιημένες γυναίκες έχουν καταφύγει για βοήθεια σε υπηρεσίες γειτονικών νομών. Μόνο αν ένα περιστατικό καταλήξει στο νοσοκομείο με τραύματα, δεν μπορεί να αποκρυβεί.
«Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι βλέπουμε γενικά όχι αύξηση των περιστατικών, αλλά επιδείνωση υφιστάμενων καταστάσεων. Οικογένειες που μπορεί να συνεργαζόμαστε χρόνια, βλέπουμε ότι τώρα αντιμετωπίζουν πιο σοβαρές καταστάσεις και περιστατικά», σχολίασε η κα Μαγκουρίλου.
Καταλήγοντας παρατήρησε ότι, δυστυχώς, λίγα περιστατικά φτάνουν στη δικαιοσύνη, καθώς συνήθως οι γυναίκες «κάνουν πίσω».
  «Κάνουν πίσω»
Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και η δικηγόρος Κατερίνα Δημαρέση: «Είναι πολύ δύσκολα τα δικαστήρια για κακοποίηση γυναικών. Όταν το περιστατικό είναι πρόσφατο, οι γυναίκες προχωρούν με σθένος. Κατά τη διάρκεια των διαδικασιών, όμως, πολλές φορές κάνουν πίσω. Και στις περισσότερες περιπτώσεις ένα τέτοιο συμβάν θα επαναληφθεί».
Κατά την κα Δημαρέση, πολύ τακτικά φτάνουν στα δικηγορικά γραφεία περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών, κυρίως από συζύγους, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις κακοποίησης από συγγενικά πρόσωπα. Πρόσθεσε, δε, ότι τέτοια θλιβερά γεγονότα παρατηρούνται, κυρίως, σε οικογένειες που γενικότερα υπάρχουν προβλήματα.
«Από όσες περιπτώσεις έχω χειρισθεί, οι περισσότερες αφορούν κακοποίηση από το σύζυγο. Και αναφέρομαι σε τραγικές καταστάσεις, κυρίως ξυλοδαρμού», κατέληξε η κα Δημαρέση.
  36 περιστατικά
Από το περασμένο καλοκαίρι η δημιουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας από το Δήμο Καλαμάτας έδωσε διεξόδους σε ορισμένες γυναίκες και ήδη έχει γίνει καταγραφή 36 περιστατικών.
Όπως σημείωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων, Μαρία Οικονομάκου, η βία κατά των γυναικών (ενδοοικογενειακή και γενικά βία μέσα στην κοινωνία) θεωρείται από τις πιο σοβαρές μορφές παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, γι’ αυτό και αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται από το νόμο: «Η βία δεν κάνει διαχωρισμό συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου και μόρφωσης. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας (ΚΣΓ) στην Καλαμάτα από τον Αύγουστο του 2013, ύστερα από πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας.
Το ΚΣΓ εξυπηρετεί όλο το Νομό Μεσσηνίας και όμορους νομούς (όπως η Λακωνία). Στελεχώνεται από κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο και κοινωνιολόγο και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, παραπομπής ή συνοδείας, νομικής συμβουλευτικής και πληροφόρησης».
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, οι περιπτώσεις που έχουν δεχθεί τις υπηρεσίες του ΚΣΓ ανέρχονται σε 36: «Με τα δεδομένα στοιχεία του Κέντρου, οι περισσότεροι θύτες έχουν υποστεί κακοποίηση από γονείς στην παιδική τους ηλικία και σε κάποιες περιπτώσεις παραμέληση ή εγκατάλειψη, συγκριτικά με το ποσοστό των γυναικών – θυμάτων, το οποίο είναι μικρότερο. Επιπλέον, είναι αρκετές οι περιπτώσεις γυναικών – θυμάτων που έχουν εμπλακεί σε σχέση θυματοποίησης κατά το παρελθόν (προηγούμενες σχέσεις ή γάμος).
Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλος αριθμός γυναικών που απευθύνονται στο Κέντρο δεν έχουν ως μόνιμη κατοικία το κέντρο της Καλαμάτας, αλλά διαμένουν στα περίχωρα και χρειάζεται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να λάβουν στήριξη.
Τα στελέχη του Κέντρου θεωρούν ότι η προσέλευση είναι ικανοποιητική. Υπάρχει μεγάλη δεκτικότητα και προθυμία των γυναικών να ζητήσουν βοήθεια και να δεχτούν σε συστηματική βάση τις υπηρεσίες του Κέντρου».   Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Ετοιμάζουν… «βαλίτσες» η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και η Ασφάλεια         
           
Την Αστυνομική Διεύθυνση μαζί με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας αποχαιρετά σύντομα η Μεσσηνία, μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας.
Ο επιτελικός σχεδιασμός της Αστυνομίας μεταφέρεται πλέον στην Τρίπολη, όπου και θα γίνεται ο κεντρικός αστυνομικός σχεδιασμός για όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Τα νέα δεδομένα περιλαμβάνουν πλέον τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου και την Αστυνομική Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, κατά τα πρότυπα του αυτοδιοικητικού «Καλλικράτη».
Με αγωνία τώρα αναμένονται τα Προεδρικά Διατάγματα που θα καθορίσουν τη λειτουργία των αστυνομικών τμημάτων και σταθμών σε επίπεδο Μεσσηνίας.
Επίσης, αναπάντητο έχει μείνει το ερώτημα τι θα γίνει με τις 6.700 κενές οργανικές θέσεις που καταργήθηκαν με το νομοσχέδιο. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους είναι με το Προεδρικό Διάταγμα να εξαιρεθούν της εν λόγω κατάργησης οι περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και οι κενές οργανικές να αφαιρεθούν από την περιφέρεια.
Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι, ακόμα και τώρα, τα συνδικαλιστικά σωματεία των αστυνομικών δεν έχουν παραλάβει το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε στη Βουλή ούτε και τις τροπολογίες που το συνοδεύουν.
  «Εμείς ξέρουμε την κάθε περιοχή»
Επιστρέφοντας ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Γιάννης Αδαμόπουλος, από την Αθήνα, όπου μαζί με το γενικό γραμματέα της Ένωσης συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν μέσα και έξω από τη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι οι προτάσεις της Μεσσηνίας έχουν κατατεθεί στο υπουργείο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να εισακουσθούν.
Όπως παρατήρησε, μία από τις βασικές αλλαγές που ζήτησαν στο κεντρικό νομοσχέδιο και αφορά στη Μεσσηνία, είναι η έδρα της Ασφάλειας να μην είναι στην Πάτρα, αλλά στην Τρίπολη, κάτι που έγινε αποδεκτό. Δεν έγινε δεκτό, όμως, το αίτημα να παραμείνουν ως έχουν οι Αστυνομικές Διευθύνσεις.
«Δυστυχώς το νομοσχέδιο κατατέθηκε πολύ βιαστικά. Από τη στιγμή, όμως, που ψηφίσθηκε, πιστεύουμε ότι για τον κάθε νομό θα εισακουσθούν οι προτάσεις της κάθε Ένωσης, της οποίας οι αστυνομικοί είναι μάχιμοι και γνωρίζουν την ιδιομορφία και την εγκληματικότητα της περιοχής και πρώτο τους μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών και δεύτερο, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, τα εργασιακά τους δικαιώματα. Ελπίζουμε με το Προεδρικό Διάταγμα που θα ακολουθήσει οι 6.700 οργανικές θέσεις που κόπηκαν να κατανεμηθούν σε κάθε νομό ανάλογα με την εγκληματικότητα, τον πληθυσμό, την ανάπτυξη και τον τουρισμό», επισήμανε ο κ. Αδαμόπουλος.
Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Ο Οδυσσέας Βουδούρης για την Πελοπόννησο του αύριο         
           
Μήνυμα ενότητας και συμπόρευσης από τον Νίκο Πατσαρίνο
Εκστρατεία πειθούς των πολιτών της Πελοποννήσου άρχισε από την Καλαμάτα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Οδυσσέας Βουδούρης.
Κι όπως εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου της κίνησης «Κοινωνία Πρώτα», Μαρία Δημητροπούλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε καφέ της κεντρικής πλατείας, ο προεκλογικός αγώνας αρχίζει από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, μια και είναι γενέθλιος τόπος τόσο του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης όσο και του Ν. Πατσαρίνου, νυν επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Αφού ο κ. Βουδούρης αλλά και η Κουμουνδούρου έπεισαν τους «αντιφρονούντες» Συριζαίους της περιφέρειας ότι υπάρχει ανάγκη διεύρυνσης και δημιουργίας ευρύτερων συμμαχιών στην κοινωνία, προκειμένου να αλλάξει η καθεστηκυία τάξη, χθες ο συνδυασμός παρουσίασε τα βασικά σημεία του προγράμματός του, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερα πολιτικά ανοίγματα.
  Απολογισμός Ν. Πατσαρίνου
Η εκδήλωση άνοιξε από τον Ν. Πατσαρίνο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ξεκινά ένας αγώνας στην περιφέρεια για να αλλάξουν όλα τα κακώς πολιτικά κείμενα σ’ αυτή. Και δεν είναι λίγα, παρατήρησε.
Όπως τόνισε, τόσο ο νυν βουλευτής του κόμματος στη Μεσσηνία, Θανάσης Πετράκος, όσο και ο ίδιος, αν και με λειψές δυνάμεις, έδωσαν έναν πολύπλευρο πολιτικό αγώνα, πολλές φορές μοναχικό, καλύπτοντας έτσι το έλλειμμα κριτικής και εναλλακτικής πρότασης στην πολιτική του Π. Τατούλη, μια και οι υπόλοιπες παρατάξεις, και κυρίως η μείζων μειοψηφία, ήταν σχεδόν απούσες από το γίγνεσθαι της Πελοποννήσου.
Ο κ. Πατσαρίνος χαρακτήρισε τη θητεία του περιφερειάρχη ως προέκταση της αδιέξοδης κεντρικής πολιτικής, μπολιασμένη με αλαζονεία, εγωκεντρισμό, πελατειακές σχέσεις, και «προστάτη» των μεγαλοεργολάβων.
Συνεχίζοντας την κριτική του επισήμανε την αδιαφανή διαδικασία λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, την αδιαφορία της Περιφερειακής Αρχής για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, το έλλειμμα των μονάδων υγείας, για την προστασία του περιβάλλοντος.
Έντονη κριτική άσκησε ο κ. Πατσαρίνος και στο γεγονός ότι βασικές υποδομές της Περιφέρειας, όπως είναι ο σιδηρόδρομος, το αεροδρόμιο και το λιμάνι Καλαμάτας, έμειναν χωρίς αναπτυξιακά έργα. Δεν υπήρξε καμία πρόοδος σε βασικούς οδικούς άξονες της ενδοχώρας, αλλά και ο αγώνας που έδωσε για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού ήταν υποτυπώδης, σχολίασε.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον ίδιο στο διαγωνισμό διαχείρισης των απορριμμάτων, μια διαδικασία με αδιαφανή κριτήρια και μεγάλο κόστος για τους χρήστες.
Κλείνοντας, είπε ότι στον αγώνα που δίνει η νέα παράταξη με επικεφαλής τον κ. Βουδούρη «δεν περισσεύει κανείς. Καλούμε όλους τους πολίτες να σταθούν στο πλευρό μας για να αλλάξουμε τα πάντα στην Πελοπόννησο».
  Οδ. Βουδούρης: Άξονες δράσης
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής του συνδυασμού Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το διακύβευμα των περιφερειακών εκλογών είναι διπλό:
Από τη μια απαιτείται ανατροπή της πολιτικής των 3,5 τελευταίων χρόνων στην Πελοπόννησο, η οποία θα αποτελέσει και τον κρίκο της γενικότερης στρατηγικής αλλαγής σε εθνικό επίπεδο.
Ο κ. Βουδούρης πρόσθεσε ότι όραμά του είναι να υπάρξει ανάπτυξη της Περιφέρειας προς όφελος των πολιτών, με απαραίτητο συστατικό τη δημοκρατία και τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε έργο που θα βοηθήσει την κοινωνία και όχι συμφέροντα και μεγαλοεργολάβους», τόνισε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε ότι η πολιτική του κ. Τατούλη «έπνιξε» την ανάπτυξη προς χάριν των λίγων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ο δείκτης ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους, που συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.
Από την άλλη, στόχος των πολιτικών που θα αναπτυχθούν είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου με όχημα την αναδιοργάνωση του πρωτογενούς τομέα και τον ποιοτικό τουρισμό, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην αξιοποίηση των πολιτιστικών δομών της περιοχής.
Επανέλαβε με τη σειρά του ότι διαφωνεί με τον τρόπο που δοκιμάζεται να διαχειριστεί η Περιφέρεια τα σκουπίδια. Χαρακτήρισε το σχεδιασμό εχθρικό προς τους πολίτες και το περιβάλλον, αλλά φιλικό για τους κερδοσκόπους. «Οι Δήμοι και οι κοινωνίες πρέπει να εμπλακούν ενεργά στο μέγα αυτό θέμα με πολιτικές μείωσης της παραγόμενης ποσότητας, μέσω της μεγιστοποίησης της ανακύκλωσης, της διαδικασίας της κομποστοποίησης και στη συνέχεια της διαχείρισης του υπολείμματος».
Έκανε, επίσης, αναφορά στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του «Θ», σημείωσε ότι δεν είναι «αλεξιπτωτιστής», όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Τατούλης, αλλά «καταδρομέας», με εντολή να αλλάξει το τοπίο στην Πελοπόννησο, ενώ τα αρχικά προβλήματα με τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη λήξει.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη  

***   Χειρόγραφη περιγραφή της Ναυμαχίας του Nαυαρίνου βγαίνει σε δημοπρασία          
           
Πάντα κάθε δημοπρασία ενδιαφέρει τους συλλέκτες, καθώς και ανθρώπους, όπως οι δημοσιογράφοι παλαιάς φρουράς που περνούν μία ζωή ανάμεσα σε χαρτιά και βιβλία, διασταυρώνοντας τα γραπτά τους από έγκυρες πηγές, όπως τα λεξικά και οι εγκυκλοπαίδειες – παντελώς άχρηστα πλέον για τους φανατικούς του Διαδικτύου!
H παρακάτω επισήμανση προφανώς δεν τους αφορά, γιατί είναι χειρόγραφη! Αφορά μια χειρόγραφη περιγραφή της Nαυμαχίας του Nαυαρίνου, γραμμένη από αξιωματικό της γαλλικής ναυαρχίδας, η οποία θα δημοπρατηθεί από τον οίκο «Bέργος» σήμερα Δευτέρα, 17 Mαρτίου, στις 6.00 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Athens Plaza.
Διαβάζω: «H ναυμαχία του Nαυαρίνου (20 Oκτωβρίου 1827) υπήρξε αποφασιστικής σημασίας γεγονός για την τύχη της ελληνικής επανάστασης, η οποία μετά από ηρωικά κατορθώματα 6 ετών έδειχνε να βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο από τις ορδές που είχε αποβιβάσει στην Πελοπόννησο ο Iμπραήμ πασάς.
Oι συνασπισμένοι στόλοι της Aγγλίας, της Γαλλίας και της Pωσίας κατόρθωσαν μέσα σε λίγες ώρες να εκμηδενίσουν τον αριθμητικά υπέρτερό τους οθωμανικό στόλο, επισφραγίζοντας έτσι την απελευθέρωση των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό και ανοίγοντας το δρόμο για την ίδρυση του ελληνικού κράτους...
O άγνωστος συντάκτης της περιγραφής της ναυμαχίας δεν κρύβει τα φιλελληνικά του αισθήματα, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η ανεξαρτησία της Ελλάδας είναι πλέον γεγονός και εύχεται ο σουλτάνος να αποδεχθεί το συντομότερο τη νέα κατάσταση που δημιούργησε η επέμβαση των τριών δυνάμεων, αν και διατυπώνει κάποιους φόβους μήπως υπάρξουν αντίποινα σε βάρος των συμπατριωτών του που ζούνε στην Ανατολή».
Στο τμήμα του καταλόγου Χειρόγραφα - Έγγραφα, στη σελίδα 38, είναι το έκθεμα 172 - Relation De La Bataille De Navarin, σε τεύχος 6 φύλλων, 327 x 205mm. Τιμή εκτίμησης 4.000 - 6.000 ευρώ. Για να πλαισιώσει την περιγραφή έχει ο δημοπράτης βάλει το έργο του Iβάν Aϊβαζόφσκι «H Nαυμαχία του Nαυαρίνου», το οποίο, φυσικά, δε δημοπρατείται!
Aντ’ αυτού, όποιος ψάχνει, βρίσκει στον κατάλογο, τμήμα χαρακτικά 18ου και 19ου αιώνα - Λαϊκές λιθογραφίες - Αφίσες στο item 434: Bιριράκης. 1827 Nαυαρίνον 1827, Aθήνα, Λιθ. M. Eργίνου (1927), με την εξής λεζάντα: «Λιθογραφία με τίντα επικολλημένη σε χαρτόνι και επιχρωματισμένη με το χέρι 483 x 663 mm (σχίσιμο στο πάνω περιθώριο). Τιμή 200-300 ευρώ.
Αυτά για συλλέκτες και χαρτοπόντικες!  -Της Ελένης Μπίστικα, «Καθημερινή»

*** Αίτημα να κηρυχθεί πλημμυρόπληκτος ο Δήμος Μεσσήνης          
           
Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης το απόγευμα της Παρασκευής να κηρυχθεί πλημμυρόπληκτος ο Δήμος, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στις 2 και 3 Μαρτίου που προκάλεσαν σωρεία ζημιών στην αγροτική παραγωγή, στις υποδομές, αλλά και σε ιδιωτικές περιουσίες.
Για το συγκεκριμένο θέμα έχει υποβληθεί και υπόμνημα στο υπουργείο Εσωτερικών, που καταγράφει λεπτομερώς, κατά τομέα, τις ζημιές.
Συγκεκριμένα, οι ζημιές εστιάζονται σε τρεις τομείς:
  Αγροτική παραγωγή
Παρουσιάστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα με άμεση συνέπεια τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή και τις αγροτικές εγκαταστάσεις σε όλο το Δήμο Μεσσήνης.
Το πρόβλημα εστιάζεται στη Δ.Ε. Μεσσήνης, όπου πλημμύρισε ο ποταμός Πάμισος, καθώς και στις Δημοτικές Ενότητες Ανδρούσας, Ιθώμης, Αριστομένους και Τρικόρφου.
Μεγάλη καταστροφή σημειώθηκε σε καλλιέργειες κηπευτικών και κυρίως πατάτας, ενώ ζημιές παρουσιάζονται και στην παραγωγή τριφυλλιού.
Επίσης, παρουσιάζονται καταστροφές σε θερμοκηπιακές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, περιφράξεις κ.α.
Έχει γίνει αναγγελία των ζημιών στον ΕΛ ΓΑ και άρχισαν οι υποβολές αιτήσεων από τους πληγέντες.
  Βασικές υποδομές
Παρατηρήθηκαν υπερχειλίσεις ρεμάτων στις Τοπικές Κοινότητες Αβραμιού, Ανάληψης και Πιπερίτσας.
Επιχώσεις με φερτά υλικά ρεμάτων, τάφρων και χανδάκων (Βαρυμπόμπη, Λευκοχώρα, Πιπερίτσα, Τρίκορφο, Λιγίδι, ΓΟΕΒ κ.λπ.).
Καθιζήσεις δημοτικών οδών στις Τοπικές Κοινότητες Μηλιωτίου, Ανδρούσας, Πολυλόφου, Καλογερόρραχης, Αμφιθέας, Βασιλάδας, Αρχαίας Μεσσήνης, Αριστοδημείου, Λευκοχώρας, Εύας.
Υποχωρήσεις πρανών στις Τοπικές Κοινότητες Αγριλιάς, Μάνεση, Πιλαλίστρας
Κατολισθήσεις στις Τ.Κ. Ζερμπισίων, Λάμπαινας, Αρσινόης, Αρχαίας Μεσσήνης, Λυκοτράφου και Σπιταλίου.
Επίσης, ζημιές παρατηρήθηκαν στο αντλιοστάσιο Ελληνοεκκλησιάς, σε δημοτικά καταστήματα, ενώ καταγράφηκαν και πτώσεις δένδρων με πρόκληση ζημιών στην Τοπική Κοινότητα Λάμπαινας.
  Επιχειρήσεις - Ιδιώτες
(αρμοδιότητας ΕΛΓΑ και ΥΠ.ΟΙΚ.) 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

***  Στιγμές από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης          
           
Από όλα είχε η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης. Από στιγμές έντασης (για τις οποίες θα ενημερωθείτε αναλυτικότερα σε άλλη σελίδα) έως και στιγμές απόλυτης χαλάρωσης.
Μία από αυτές καταγράφηκε, όταν αναζητήθηκε να εισηγηθεί κάποια από τα θέματά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Δαβίλλας, ο οποίος δε βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στα έδρανα.
Για να μη χαθεί χρόνος, άλλαξε η σειρά των θεμάτων και κάποια στιγμή εισήλθε στην αίθουσα ο κ. Δαβίλλας, καταλαμβάνοντας τη θέση του στα έδρανα.
Ο γραμματέας του Δ.Σ. Μιχ. Ψαρούλης ήταν όρθιος τη συγκεκριμένη στιγμή, μακριά από το έδρανο του προεδρείου και δεν έχασε την ευκαιρία να ψέξει τον αντιδήμαρχο για την καθυστέρηση.
«Πού ήσουνα», ρώτησε τον κ. Δαβίλλα και ακολούθησε ο εξής σπαρταριστός διάλογος:
-Δαβίλλας: Θες πραγματικά να μάθεις;
-Ψαρούλης: Ναι, θέλω.
-Δαβίλλας: Ένα κοιλιακό άλγος με οδήγησε στην τουαλέτα…
-Ψαρούλης: Τουλάχιστον τελείωσες ή θα ξαναπάς;
Και κάπου εκεί τελείωσε η «διαφωνία», με τους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους να ξελιγώνονται στα γέλια…
-Νωρίτερα, την ώρα που τέθηκε ζήτημα επί προσωπικού από το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας και υποψήφιο δήμαρχο, Γ. Τσώνη (θα διαβάσετε επίσης για αυτό σε άλλη σελίδα), ο κ. Ψαρούλης ακούστηκε να σχολιάζει: «Ε ρε, που καταντήσαμε…»
-Αιχμηρή, τέλος, ήταν και η επισήμανση του αντιδημάρχου Ι. Τσούση, ο οποίος σε θέμα που αφορούσε στο Διεθνές Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη, σχολίασε: «Μολονότι έρχονται σχολεία ακόμη και από την Κίνα, από τη γειτονική Καλαμάτα δε συμμετέχει ούτε ένα δημόσιο σχολείο».   Χ.Χ.    

*** Έφθασε η άνοιξη στην Καλαμάτα

Ο καιρός έχει τα κέφια του πλέον και η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα θέλει να φθάσει στους 26 βαθμούς την Τετάρτη, ενώ σήμερα στους 24. Είναι θέμα χρόνου λοιπόν να δούμε περισσότερους Καλαματιανούς στην παραλία, αφού υπάρχουν και οι «γενναίοι» που δε σταμάτησαν καθόλου. - 

***   Νέα διαμαρτυρία για τα πυρηνελαιουργεία στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά           
           
Μια ακόμη διαμαρτυρία για τα προβλήματα που προξενεί η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά λάβαμε από τον κ. Χαρικλή Μαρινόπουλο, κάτοικο Σκάλας.
Σε επιστολή του προς το «Θ» ο κ. Μαρινόπουλος αναφέρει: «Καίτοι η ελαιοκομική περίοδος τελείωσε, η περιοχή της Σκάλας συνεχίζει να υποφέρει αφάνταστα από το τοξικό νέφος που εκπέμπουν τα φουγάρα των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε, να δακρύζουν και να τσούζουν τα μάτια μας, να ξεραίνονται τα δέντρα μας, να μολύνεται η γη μας, να μην μπορούμε να πάμε στα χωράφια μας, διότι πολλές φορές η ορατότητα είναι στα δύο μέτρα και η βρώμα είναι ανυπόφορη, σε σημείο που να χρειάζεται να φοράς μάσκες.
Όταν παρουσιάστηκε το νέφος της αιθαλομίχλης στην Αθήνα, σήμανε συναγερμός. Εδώ, απολύτως τίποτε. Ασυδοσία και θλίψη. Είμαστε καταδικασμένοι να αρρωσταίνουμε και να πεθαίνουμε.
Από το Νοέμβριο έχουν πεθάνει επτά συνάνθρωποί μας, μόνο στη Σκάλα.
Γνωρίζω ότι ο δήμαρχος είναι καλά ενημερωμένος, όπως είχε αποδειχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από ενάμιση χρόνο, από την περιβαλλοντολόγο, σύμβουλο του Δήμου, η οποία εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.
Μάλιστα, τότε, είχε ψηφιστεί ομόφωνα να θεσπιστεί περιβαλλοντικό τέλος στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Ερωτώ γιατί, ποιους εξυπηρετεί; Αν είχε θεσπιστεί και έπεφταν τα πρόστιμα βροχή, θα παρανομούσαν; Πιστεύω πως όχι. Άρα, τι συμβαίνει; Η σιωπή μήπως κρύβει κάτι;
Από την αρχή της δημαρχοντίας του, ο κ. δήμαρχος δημιούργησε πολλά προβλήματα στον τόπο μας. Ήλθε ως σωτήρας και μας γέμισε θλίψη και πόνο, πότε με τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, πότε με τα σκουπίδια στο Παλιοροβούνι και τώρα στην Καλλιρρόη, με άλυτα πάρα πολλά προβλήματα της καθημερινότητας, κι αυτός να σφυρίζει αδιάφορα σαν ξένοιαστος καβαλάρης.
Υπενθυμίζω κάτι που είχε πει ο εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος, κατεβαίνοντας στη Μεσσηνία και αγναντεύοντας από την Τσακώνα αυτό τον απέραντο κάμπο, είχε χαρακτηρίσει τη Μεσσηνία γη της επαγγελίας.
Αυτό τον ευλογημένο τόπο δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν δήμαρχο και περιφερειάρχη να τον καταστρέψει. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και όχι ως μετανάστες στη γη που γεννηθήκαμε».
 
***  Συνδέσεις ύδρευσης χωρίς υδρομετρητές κατήγγειλαν δημοτικοί σύμβουλοι            
         
«Φωτιές» άναψε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης η αναφορά στην αρχή του Θαν. Κουτσαντώνη και στη συνέχεια του Χρ. Καρύδη σχετικά με την υδροδότηση σπιτιών στον οικισμό Καφού, για διάστημα 10 μηνών, χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχοι υδρομετρητές (ρολόγια).
Ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Νικ. Φύκιρης ανέφερε ότι όσοι πληρώνουν τις παροχές με κόστος 173 ευρώ, συνδέονται, για να προσθέσει πως ο υδραυλικός της Αίπειας έχει να συνδέσει 200 ρολόγια. Έχει ήδη συνδέσει τα μισά, ενώ συνεχίζεται η σύνδεση των παροχών.
Στο σημείο παρενέβη ο Γ. Στραβόλαιμος, ρωτώντας, μεταξύ άλλων, με έντονο ύφος αν πληρώνουν νερό αυτοί οι άνθρωποι, 10 μήνες, κατηγορώντας ταυτόχρονα τον κ. Φύκιρη πως ψεύδεται, με αποτέλεσμα να δεχτεί επίπληξη από τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Ηλία Πατσιώτη, πως παραφέρεται, για να ακολουθήσει και ο κ. Φύκιρης, λέγοντας: «Τώρα που έφυγε από την πλειοψηφία, κατάλαβε ποιος λέει ψέματα».
Ακολούθησε η παρέμβαση του Χρ. Καρύδη, ο οποίος μίλησε για καταγγελία που δέχθηκε για την ύπαρξη υδροδότησης χωρίς να έχουν τοποθετηθεί ρολόγια και να καταναλώνουν νερό κάποιοι. «Πήγαμε, είδαμε και φωτογραφίσαμε», είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας πως «δε δέχομαι την ενεργή παροχή χωρίς ρολόι».
Ο κ. Φύκιρης απάντησε στην αρχή πως η ΔΕΥΑΜ θα απαντήσει, για να διορθώσει στη συνέχεια πως η Υπηρεσία Ύδρευσης είναι εκείνη που θα δώσει απαντήσεις.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νικ. Τζώρτζης, μίλησε για «τρελά» πράγματα, αναφερόμενος στις ερωτήσεις Κουτσαντώνη και Καρύδη. Ρώτησε αν γνωρίζει η υπηρεσία πόσοι έχουν συνδεθεί και δεν πληρώνουν, δηλώνοντας ότι έπρεπε να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι.
«Όποιοι κι αν είναι, είναι για εμένα κλέφτες», σχολίασε ο Χρ. Καρύδης.
Παρεμβαίνοντας ο Σπ. Κοντοθανάσης αναρωτήθηκε αν μπορούν να μην πίνουν νερό αυτοί οι άνθρωποι, ενώ τη λύση έδωσε ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, λέγοντας πως θα επιληφθεί η Υπηρεσία Ύδρευσης. Αν δεν υπάρχουν ρολόγια, συνέχισε, να βρεθεί μια φόρμουλα επιμερισμού των εξόδων ή, αλλιώς, να τοποθετηθούν ρολόγια, αν υπάρχουν, άμεσα.   Χ.Χ.    
 
***   Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μεσσηνίας για τα τεκταινόμενα στην πλειοψηφία: 4 υπέρ του Τατούλη, 1 κατά και 1 δεν ξέρω/ δεν απαντώ         
           
Τέσσερις περιφερειακοί σύμβουλοι της Μεσσηνίας συμφωνούν με τη στάση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και το αίτημά του να του παραδώσουν οι διαφωνούντες τις παραιτήσεις τους, ένας συμφωνεί με τις κινήσεις του κ. Αλευρά και ο έκτος μετακινείται πλέον ως υποψήφιος στο Δήμο Καλαμάτας και δεν επιθυμεί να πάρει μέρος στη διένεξη των τελευταίων ημερών.
Αυτές είναι οι θέσεις των 6 περιφερειακών συμβούλων της Μεσσηνίας από την παράταξη του κ. Τατούλη.
Το δε πολιτικό θερμόμετρο σε επίπεδο Περιφέρειας ανεβαίνει επικίνδυνα, καθώς μπορεί ο κ. Αλευράς να ανεξαρτητοποιήθηκε μαζί με τους κ.κ. Πουλά, Πουλοκέφαλο και Δέδε, όμως δεν παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, στην οποία και παραμένει.
Ερωτώμενοι από το «Θάρρος» οι 6 σύμβουλοι του κ. Τατούλη απάντησαν:
  Αργυράκης Ιωάννης: «Εγώ θα είχα παραιτηθεί»
«Όταν συνήλθε η περιφερειακή ομάδα στην Τρίπολη, ήμουν παρών. Έγινε μια ενημέρωση από τον κ. Τατούλη για όσα έγιναν στην εκτελεστική επιτροπή και ότι ζήτησε τις παραιτήσεις. Όλοι οι παρόντες συμφώνησαν με τον κ. Τατούλη. Εγώ δήλωσα παρών στη νέα περίοδο και θα συνεχίσω με το εγχείρημα της “Νέας Πελοποννησου”. Είμαστε σε θέση μάχης και προχωράμε στην αναμέτρηση αυτή, όπου ο λαός θα μας κρίνει, κυρίως, για την προοπτική που έχουμε.
Με καλύπτει το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την Περιφέρεια. Θεωρώ ότι η παραίτηση είναι μια πολιτική και προσωπική στάση του καθενός. Έρχονται στιγμές που ο καθένας παίρνει απόφαση ανάλογα με τη συνείδησή του, με αυτά που πιστεύει και κρίνεται από αυτό. Τα αυτοδιοικητικά μας ήθη δείχνουν ότι το δικαίωμα της κριτικής, της διαφωνίας και της αντίθετης  άποψης είναι αναφαίρετο. Όμως, έχουμε δει ότι, όταν ένας πρωθυπουργός διαφωνεί με τον υπουργό του ή ο δήμαρχος με τον αντιδήμαρχό του, μπορεί να μην προβλέπεται πουθενά θεσμικά αντιδικία μεταξύ τους, αλλά συνήθως ο υπουργός ή ο αντιδήμαρχος παραιτείται. Το ίδιο ισχύει και για την Περιφέρεια. Όταν υπάρχει ξεκάθαρα διαφορετική προσέγγιση, το αυτονόητο είναι η παραίτηση του αντιπεριφερειάρχη.
Εγώ, αν ήμουν αντιπεριφερειάρχης και διαπίστωνα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω, θα παρέδιδα τη θεσμική ιδιότητα και θα έφευγα. Πιστεύω ότι η παραίτηση ή μη παραίτηση κάποιου κρίνεται από τον κόσμο.
Να μη μεταφέρουμε, όμως, τις όποιες προσωπικές μας αντιπαραθέσεις στο θεσμό, που πρέπει να συνεχίσει να παράγει έργο».
  Μπακούρος Γιώργος: «Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική»
«Υπόλογος είναι ο ίδιος ο κ. Αλευράς. Σε συνάντηση που είχαμε με τον περιφερειάρχη σε ένα εξαιρετικό κλίμα, ομόφωνα είπαμε ότι, αφού διαφοροποιήθηκαν, είναι αυτονόητο να παραιτηθούν από τις θέσεις τους, ώστε να προχωρήσουμε στο έργο που έχουμε αναλάβει. Είναι, βέβαια, θέμα που αφορά και στους 4, όχι μόνο τον κ. Αλευρά.
Το αυτονόητο είναι ότι σε οποιοδήποτε επίπεδο, είτε αυτοδιοικητικό είτε της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όταν διαφοροποιείται κάποιος, παραιτείται. Είναι μια πράξη που συνηθίζεται και απορώ πώς δεν το έκαναν οι συγκεκριμένοι.
Ακούω να λένε ότι η παράταξη διχοτομήθηκε, όμως στη συνάντηση της Πέμπτης με την πλειοψηφία, το επίπεδο ήταν υψηλότατο και μιλήσαμε για όλα τα θέματα που μας αφορούσαν. Είμαστε 22 παρόντες και 7 που είχαν κάνει δήλωση και έδειξαν ότι είναι μαζί μας. Έλειπαν μόνο όσοι διαφοροποιήθηκαν. Για εμάς το πιο ουσιαστικό είναι να ολοκληρώσουμε το έργο που μας έχουν εμπιστευτεί οι Πελοποννήσιοι. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και, τελικά, θα λυθούν τα ζητήματα αυτά».
  Μπαρούνης Νίκος: «Προτιμώ να μην πάρω θέση στη διένεξη»
«Είμαι σε πολύ μεγάλη δυσκολία με όλα αυτά που συμβαίνουν. Εγώ έχω αποσυρθεί από υποψήφιος του κ. Τατούλη και θα είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας με τον κ. Νίκα. Προτιμώ να μην πάρω θέση σε αυτή τη διένεξη».
  Ξηρογιάννης Σταύρος: «Το καλύτερο είναι ένα βελούδινο διαζύγιο»
«Συμφωνώ με αυτά που είπε ο κ. Τατούλης. Τη στιγμή που κάποιος δε συμφωνεί με την παράταξη,  λόγω ευθιξίας λέει “κύριοι, διαφωνώ και φεύγω”.
Αν διαφωνούσα θα έλεγα “κε Τατούλη, μέχρι τώρα πηγαίναμε καλά, αλλά τώρα οι δρόμοι μας χωρίζουν. Αυτό είναι και συμφέρον πολιτικά, γιατί ο κ. Αλευράς είναι πολιτικό πρόσωπο. Το καλύτερο είναι ένα βελούδινο διαζύγιο»
 Σταυριανόπουλος Θεόδωρος: «Και οι αντιπεριφερειάρχες μπορούν να κατηγορηθούν»
«Οι αγαπητοί συνάδελφοι κατηγόρησαν δύο μήνες πριν από τις εκλογές τον κ. Τατούλη για εγωκεντρισμό, αλαζονισμό και καθεστωτική νοοτροπία. Γιατί ένα ή δύο  χρόνια πριν και ενώ υπήρχαν τεράστια πράσινα νούμερα, τόσο σε περιφερειακούς συμβούλους στην ομάδα μας όσο και στην Εκτελεστική Επιτροπή, δεν είχαν εκδηλώσει αυτές τις κατηγορίες κατά του περιφερειάρχη, συγκαλώντας κάποια στιγμή την κομματική παράταξη; Οι πληροφορίες, όμως, λένε ότι και οι αντιπεριφερειάρχες μπορούν να κατηγορηθούν με αυτά που κατηγορούν, διότι σπάνια συγκάλεσαν τους περιφερειακούς συμβούλους σε διαβούλευση.
Εκτιμώ ότι η κομματική πυξίδα αυτή τη φορά έχει χαλάσει και δεν μπορεί να προσανατολισθεί. Διακρίνουμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να υπάρχει ένα άλλο ΠΑΣΟΚ, διαφορετικά προσανατολισμένο από το κεντρικό.
Η Πελοπόννησος φημίζεται κατά το παρελθόν για επαναστάσεις. Ίσως ιστορικά από αυτό να επηρεάσθηκαν οι συνάδελφοι. Πίσω, όμως, από τη καταγγελία και την ένστασή τους, διακρίνω και τη σκιά της θεσιθηρίας να επαναστατεί. Το παράδοξο της ταχύτητας λέει ότι δε φτάνει πρώτος αυτός που πάει πιο γρήγορα, αλλά αυτός που ξέρει πού πάει. Οι εκ των υστέρων αντιπαραθέσεις δεν ωφελούν σε τίποτα. Το μόνο που κάνουν είναι να προσθέτουν ρυτίδες στην Αυτοδιοίκηση και στο παρακμιακό τοπίο της πολιτικής. Γι’ αυτό το διαζύγιο ας είναι βελούδινο. Επίσης, οι συνάδελφοι καλό είναι να γνωρίζουν ότι η σιωπή πολλές φορές είναι πιο δυνατή από την κραυγή».
  Τσαπόγας Κώστας: «Δε συμφωνώ με τον κ. Τατούλη»
«Δε συμφωνώ με τον κ. Τατούλη. Ο κ. Τατούλης έχει την άποψή του κι εμείς τη δική μας. Ο κ. Αλευράς είναι αυτός που θα αποφασίσει τι θα κάνει. Ο κ. Τατούλης βγήκε με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Τώρα που συνεργάζεται με τη Δεξιά, δεν έχει κανέναν λόγο να επιβάλει τις απόψεις του. Αν το ΠΑΣΟΚ δώσει στήριξη στον κ. Τατούλη, τότε κατά την άποψή μου ο κ. Αλευράς υποχρεούται να παραιτηθεί».    Της Βίκυς Βετουλάκη  
 
***  24χρονη έβαλε τραγικό τέλος στη ζωή της στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας          
           
Τραγικό τέλος έδωσε στη ζωή της σήμερα το πρωί μια κοπέλα 24 χρονών στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας. Την άτυχη νεαρή την βρήκαν οι συγγενείς της κρεμασμένη (με  φουλάρι) στην αποθήκη του σπιτιού της. Η γεννηθείσα  το  1990 έβαλε τέλος  στην ζωή  της  για  ερωτικούς  λόγους .- Από την αστυνομία έχει αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια ενώ έχει διαταχθεί νεκροψία - νεκροτομή.  Συγκλονισμένη είναι ολόκληρη η τοπική κοινωνία της Καλλιρρόης . 
 
*** «Ανοικτό» παραμένει ακόμα το σκηνικό ενόψει εκλογών …             
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Η προεκλογική περίοδος στην Αυτοδιοίκηση ανοίγει επίσημα σε δύο ημέρες, αλλά ακόμη δεν έχουν συμπληρωθεί όλα τα κομμάτια του παζλ των υποψηφίων.
Κόμματα βασικοί τροφοδότες του τοπικού πολιτικού σκηνικού (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) δεν έχουν ξεκαθαρίσει την τακτική που θα ακολουθήσουν σε Περιφέρεια και Δήμο Καλαμάτας, ενώ και στους υπόλοιπους Δήμους του νομού απουσιάζουν αυτοδιοικητικές κινήσεις που να στηρίζονται τόσο από τα δύο παραπάνω κόμματα όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να συνεργάζονται στις δύο σημαντικότερες εκλογικές διαδικασίες, όπως είναι αυτές για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας.
Όπως όλα δείχνουν, η ανεξαρτητοποίηση μέρους των αντιπεριφερειαρχών και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου από την παράταξη του Πέτρου Τατούλη είναι στενά συνδεδεμένη με τα δεδομένα που περιγράφουμε παραπάνω.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Δήμο Καλαμάτας, όπου τα δύο κόμματα μαζί με αυτοδιοικητικούς παράγοντες συγκλίνουν στο πρόσωπο του πολιτικού μηχανικού Παναγιώτη Παπαντωνίου, αν και ο ίδιος δεν έχει δώσει ακόμα οριστική απάντηση.
Βέβαια, υπάρχει κι ένας κύκλος πρώην και νυν δημοτικών συμβούλων προερχομένων από το χώρο της μείζονος αντιπολίτευσης που θα ήθελε να υπάρξει συνεργασία με το «Δίκτυο» και τον υποψήφιο Μανώλη Μάκαρη.  Πληροφορίες θέλουν να ηγούνται της κίνησης αυτής ο πρώην δήμαρχος Θουρίας, Γιώργος Σκαλαίος, ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Καλαμάτας, Δημήτρης Φαββατάς, ο πρόεδρος της Μικρομάνης, Χάρης Κουτσουρόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Αρφαρών, Γιάννης Μπούρας.
Οι παραπάνω φαίνεται να θεωρούν ως καλύτερη επιλογή τη συνεργασία, με βάση ένα συγκεκριμένο προγραμματικό αυτοδιοικητικό πλαίσιο, με το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών», εφόσον επιδιώκει κι αυτό ειλικρινά να κάνει ένα άνοιγμα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Όπως και να ’χει, το τοπικό πολιτικό σκηνικό, εν όψει των διπλών εκλογών του Μαΐου, θυμίζει κινούμενη άμμο. -
 
***  150 μαθητές γεύτηκαν τα μυστικά του ελαιολάδου με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη»          
   
     Το Σάββατο  το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο έγινε η τελική εκδήλωση του προγράμματος
 Το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη» είναι, ως γνωστόν, ένα ιδιωτικό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ίδρυμα, του οποίου στόχος είναι να στηρίξει και να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου στη Μεσσηνία. Βασικοί άξονες δράσης για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η προώθηση των μεσσηνιακών προϊόντων και η συνεχής βελτίωση της ποιότητάς τους.
Δεδομένου ότι το ελαιόλαδο είναι το κύριο προϊόν της περιοχής, το Ίδρυμα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εκκίνηση και υποστήριξη κάθε ενέργειας που θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητά του.
Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με την κα Ιωάννα Κοντοζήση, ειδική περιβαλλοντολόγο εκπαιδευτικό, το προσωπικό και τα μέλη της Ομάδας του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Προώθηση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου ως κριτήριο ποιότητας σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μεσσηνία», το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Η γευσιγνωσία ελαιολάδου προσαρμόστηκε στο επίπεδο των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών, προσφέροντας βιωματικές μαθησιακές δραστηριότητες τόσο στο σχολείο όσο στο χώρο του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας. Ειδικότερα, εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 150 μαθητές από 7 σχολεία της Μεσσηνίας.
Άλλωστε, το άρωμα και η γεύση του ελαιολάδου μάς διηγούνται την ιστορία του. Μας δίνουν πληροφορίες για την ποικιλία της ελιάς, τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόσθηκαν στον ελαιώνα, τις συνθήκες επεξεργασίας της ελιάς στο ελαιοτριβείο και τη διαχείριση του ελαιολάδου τόσο κατά την αποθήκευσή του όσο και στην κουζίνα μας.
Η γευσιγνωσία ελαιολάδου είναι η λυδία λίθος της ποιότητάς του. Για να χαρακτηριστεί ένα ελαιόλαδο ως εξαιρετικά παρθένο θα πρέπει να μην έχει γευσιγνωστικό ελάττωμα και να μπορούμε να αντιληφθούμε το φρουτώδες άρωμα του υγιούς καρπού της ελιάς.
Χθες το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε η τελική εκδήλωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Σε αυτή έλαβαν μέρος ομάδες μαθητών από το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, το Μουσικό Σχολείο, τα 4ο, 5ο και 7ο Γυμνάσια.   Α.Π.
 
***  Οι πίνακες του ΑΣΕΠ για τη δημοτική αστυνομία (όλα τα ονόματα)
  Στο πλαίσιο της διαδικασίας της κινητικότητας του προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας και σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το ΑΣΕΠ κατήρτισε τους ακόλουθους πίνακες: 1. Πίνακες κατάταξης υπαλλήλων κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας. 2. Πίνακας διάθεσης. 3. Πίνακας υπαλλήλων που παραμένουν σε διαθεσιμότητα διότι δεν καταλαμβάνουν κάποια από τις θέσεις προτίμησής τους. 4. Πίνακας απορριπτέων διότι, είτε δεν κατέχουν τυπικό απαιτούμενο προσόν, είτε δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις συμμετοχής του επιδιωκόμενου κλάδου. Από την Αρχή τονίζεται ότι η μοριοδότηση των προσόντων των δημοτικών αστυνομικών και η κατάρτιση των σχετικών πινάκων κατάταξης και διάθεσης βασίζονται, αποκλειστικά, στα στοιχεία, όπως ακριβώς απεστάλησαν από τις αρμόδιες διευθύνσεις διοικητικού και τις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της εξέτασης, όσων εξ' αυτών εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη μετάταξή τους στην ελληνική αστυνομία, στα σωματικά, ψυχικά και διανοητικά τους προσόντα, όπως αυτά απεστάλησαν από το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας. Επισημαίνεται, δε, ότι για λόγους διαφάνειας της διαδικασίας επιλογής του προσωπικού που θα διατεθεί μέσω της κινητικότητας σε διάφορους φορείς και προκειμένου να καταστεί δυνατός ο έλεγχος περί ορθής μοριοδότησης των προσόντων των υπαλλήλων βάσει των υποβληθέντων πινάκων με τα κριτήρια αξιολόγησης, οι πίνακες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και, όπως προβλέπεται, διαβιβάζονται για τις περαιτέρω ενέργειες στα αρμόδια τριμελή ειδικά υπηρεσιακά συμβούλια για την έκδοση των τελικών πινάκων. Τέλος, σημειώνεται ότι η καταχώρηση αυτών που παραμένουν σε διαθεσιμότητα και αυτών που περιλαμβάνονται στον πίνακα απορριπτέων γίνεται με τον ΑΔΤ των υπαλλήλων, κατ' εφαρμογή της 62/2004 απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - 
 
***  Συνελήφθησαν δυο άτομα για κλοπές στην Καλαμάτα          
           
Εξιχνιάστηκαν τέσσερις  περιπτώσεις κλοπών και απόπειρας στην Καλαμάτα Μεσσηνίας 
 Συνελήφθησαν δύο  ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών 
 Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τρεις  περιπτώσεις κλοπής οχημάτων και απόπειρας, καθώς και μία (1) περίπτωση κλοπής από όχημα στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, ενώ συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ηλικίας 39 και 54 ετών, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.
  Ειδικότερα, προχθές το μεσημέρι, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, οι ανωτέρω, αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν δίκυκλο όχημα χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν, καθώς έγιναν αντιληπτοί.
  Μετά από αστυνομική έρευνα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, εντόπισαν λίγες ώρες αργότερα τον 39χρονο και τον συνέλαβαν, ενώ χθες το απόγευμα, αστυνομικοί της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) της Μεσσηνίας, συνέλαβαν τον 54χρονο εντός των ορίων του αυτοφώρου.
  Στο πλαίσιο της αστυνομικής διερεύνησης προέκυψε επιπλέον ότι, είχαν συμμετοχή και στις εξής περιπτώσεις κλοπών οχημάτων και κλοπής από όχημα:
  * Προχθές το μεσημέρι, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν όχημα ιδιοκτησίας ημεδαπής και αφαίρεσαν χρήματα, χρυσαφικά και προσωπικά αντικείμενα.
  • Προχθές (15.3.2014) το μεσημέρι, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, αφαίρεσαν δίκυκλο όχημα ιδιοκτησίας ημεδαπού, το οποίο βρέθηκε εγκαταλειμμένο και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.
  • Tην (13.3.2014) το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας,  αφαίρεσαν δίκυκλο όχημα ιδιοκτησίας ημεδαπού, το οποίο βρέθηκε εγκαταλειμμένο και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.
 Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, o οποίος του παρέπεμψε στον κ. Ανακριτή Καλαμάτας.
  Την αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ ερευνάται η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλα παρόμοια αδικήματα.

***  Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας          
           
Μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου συγκλήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο και ομόφωνα όρισε το νέο Δ.Σ που έχει ως εξής:
Πρόεδρος:                       Κωνσταντίνος Μαργέλης
Αντιπρόεδρος :               Περικλής Ξηρογιάννης
Γενικός Γραμματέας:     Δήμητρα Μαρκοπούλου
Ταμίας:                            Δημήτριος Καούνης
Σύμβουλοι:                     Σταματόπουλος Ευστάθιος
                                         Μουζάκης Κωνσταντίνος
                                         Δημαρέση Αικατερίνη
                                         Αβραμίδης Χαράλαμπος
                                         Θεοδώρου Όλγα
                                         Φωτεινάκης Βασίλειος
                                         Νηφάκου Φιλάνθη

***  Αντιπαραθέσεις με την πλειοψηφία του Δ.Σ. Μεσσήνης, με φόντο τις εκλογές          
           
 Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
 «Φορτσάτος» επέστρεψε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, μετά την ανεξαρτητοποίησή του, ο Γ. Στραβόλαιμος. Επέλεξε να καθίσει στην τρίτη σειρά των καθισμάτων, στο τελευταίο δεξιά έδρανο, αντί του αριστερού της δεύτερης σειράς, όπου καθόταν μέχρι πρότινος. Όταν, δε, ζήτησε το λόγο, μίλησε για τσιμέντα που πέφτουν στις Τοπικές Κοινότητες, σημειώνοντας πως όλες δικαιούνται να έχουν 5-6 μπετονιέρες, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να το γνωρίζουν οι πρόεδροί τους. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι στη Βαλύρα έχουν «πέσει» περισσότερες από 20 και στη Λυκίσσα καμία.
Κι από εκεί ξεκίνησε ένας κύκλος σφοδρής αντιπαράθεσης με τους συμβούλους της πλειοψηφίας.
Όταν ο Ι. Μπρατσιάκος σχολίασε «πάμε με τη σειρά», ο κ. Στραβόλαιμος απάντησε: «Αφήστε τα παλιομοδίτικα, αυτός μας ψηφίζει, ας του ρίξουμε μπετόν».
Στην αναφορά του Ι. Τσούση πως σε βάθος τριετίας όλες οι Κοινότητες θα έχουν την ίδια ποσότητα μπετόν, πρότεινε τη συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής που θα ελέγξει τι γίνεται σε κάθε Κοινότητα.
Απαντώντας για τη Βαλύρα ο τέως αντιδήμαρχος Αναστ. Ηλιόπουλος ανέφερε πως ο κ. Στραβόλαιμος ψεύδεται και πως εκεί θα πέσουν ακριβώς τα τσιμέντα που της χρειάζονται και της αναλογούν. «Όταν ήσασταν αντιδήμαρχος και σας έλεγα για τα θέματα του Πεταλιδίου, η γνωστή απάντηση ήταν… Τότε δεν είχατε ενδιαφέρον; Τώρα το ενδιαφέρον σας είναι όψιμο», συνέχισε ο κ. Ηλιόπουλος.
«Στη Βαλύρα έπεσαν τσιμέντα μπροστά στο σπίτι συμβούλου», αντιγύρισε ο κ. Στραβόλαιμος.
«Στη Βαλύρα γίνεται έργο, που έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν πέφτουν τσιμέντα», παρατήρησε ο κ. Ηλιόπουλος και από εκεί και μετά η κατάσταση ξέφυγε.
«Σας γνωρίζουμε για τα ψέματα που λέτε», είπε ο κ. Στραβόλαιμος, για να του απαντήσει με την ίδια φράση ο κ. Ηλιόπουλος. «Είσαι συκοφάντης» ήταν η κοινή φράση που ξεστόμισαν ο ένας στον άλλον, με τον κ. Στραβόλαιμο να λέει: «Είσαι ψεύτης ολκής».
Την κατάσταση ανέλαβε να αποκαταστήσει ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει μερικές ώρες νωρίτερα, πάλι για το ίδιο θέμα, στη συνέντευξη Τύπου, πως το έργο δεν είναι προεκλογικό, αλλά υλοποιείται τώρα. «Είναι λυπηρό να παραπληροφορείται ο κόσμος πως γίνεται έργο για να εξυπηρετήσει σύμβουλο», σχολίασε ο κ. Αναστασόπουλος, ζητώντας ταυτόχρονα να σταματήσουν τόσο η λασπολογία όσο και η παραπληροφόρηση.
«Ένας καλός δήμαρχος δε φοβάται τη δημοσιότητα», σχολίασε ο κ. Στραβόλαιμος, για να λάβει ως απάντηση από το δήμαρχο Μεσσήνης πως «δε χρειάζομαι συμβουλές από εσάς. Οι λασπολόγοι θα πάνε στο περιθώριο».    

*** 

 
*** Αθλητική  ενημέρωση :  
*** Η ποδοσφαιρική εικόνα της χρονιάς          
  
Έναν πρωτότυπο τρόπο σκέφτηκαν οι ποδοσφαιριστές της Σελάγια, ομάδας Β` κατηγορίας του Μεξικό, για να διαμαρτυρηθούν για τα οφειλόμενα που τους χρωστάει η διοίκηση της ομάδας.
Κατά την εμφάνιση τους στο γήπεδο φόρεσαν στα πρόσωπα τους σακούλες με το σήμα του δολαρίου που έγραφαν το σύνθημα «págame», που στα ισπανικά σημαίνει «πλήρωσε με». www.enikos.gr  , .-   
***  Ο Ολυμπιακός κυπελλούχος Ελλάδος 2014 στην Καλαμάτα με 3-1 σετ (φωτογραφίες & βίντεο)            
Ο Ολυμπιακός κράτησε το Κύπελλο Ελλάδας στον Πειραιά, καθώς μετά από ένα σπουδαίο τελικό κέρδισε με 3-1 τον ΑΟ Κηφισιάς και πρόσθεσε έναν ακόμη τίτλο στην πλούσια συλλογή του.
Οι ερυθρόλευκοι παρά την απώλεια του πρώτου σετ και παράλληλα την απώλεια τριών παικτών τους κατά τη διάρκεια του αγώνα (Σμαραγδής, Στεφάνου, Βολουδάκης) βρήκαν τον τρόπο να πανηγυρίσουν την πρώτη τους φετινή νίκη επί της Κηφισιάς στο κατάμεστο κλειστό της Παραλίας.
Εκεί όπου το τελευταίο διήμερο το Ελληνικό βόλεϊ έστειλε τα δικά του μηνύματα με αποκορύφωμα τον φοβερό τελικό που απόλαυσε όλη η Ελλάδα μέσα από τη Δημόσια Τηλεόραση.
Στο πρώτο σετ ο Ολυμπιακός πήγε προπορευόμενος στο πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ (8-7) και ξέφυγε με 13-9 με άσο του Γιορντάνοφ, για να πάρει τη σκυτάλη ο Γιοβάνοβιτς. Ο ΑΟΚ πήρε την αλλαγή, ο Σέρβος πήγε στο σερβίς και έφερε το σκορ στο 13-12, ενώ το 14-12 υπέρ των ερυθρόλευκων έγινε 14-18 με καταιγισμό από μπλοκ!
Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να βρει λύσεις πάνω στο φιλέ κι όταν το έκανε, απλά συντηρούσε τη διαφορά με την Κηφισιά να φτάνει εύκολα στην κατάκτηση του σετ.
Το β’ σετ είχε διαφορετική εικόνα, αλλά ανάλογο με φινάλε με τον Ολυμπιακό όμως να επικρατεί… Οι ερυθρόλευκοι ναι μεν προηγήθηκαν με 7-4, ωστόσο η Κηφισιά μάζεψε τη διαφορά, ισοφάρισε γρήγορα και προηγήθηκε 16-17 με μπλοκ του Παπαγγελόπουλου στον Γιορντάνοφ.
Ο Καλντέιρα ισοφάρισε (17-17), ο Γιορντάνοφ με δύο κόντρες έφερε τον Ολυμπιακό στο 19-17, η Κηφισιά έχασε την ευκαιρία στο 19-18 να ισοφαρίσει κι από εκείνο το σημείο και μετά ο τελικός ήταν ένα διαφορετικό παιχνίδι.
Οι ερυθρόλευκοι με τα σερβίς του Καλντέιρα και τον Γιορντάνοφ ασταμάτητο έτρεξαν ένα σερί 6-0, ισοφαρίζοντας σε 1-1 σετ κι όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια βρήκαν το ψυχολογικό πάτημα που έψαχναν αποκτώντας το πάνω χέρι στον τελικό.
Στο τρίτο σετ ο Ολυμπιακός, παρόλο που έχασε στο 5-6 τον Νίκο Σμαραγδή (σε προσπάθεια για σερβίς απέκτησε πρόβλημα στον ώμο!) μετά το τεχνικό τάιμ άουτ (8-7) απέκτησε πολύ γρήγορα μια διαφορά (11-8, 16-12, 19-14) χωρίς η Κηφισιά να δείχνει ικανή να την ανατρέψει και το 2-1 έγινε εύκολα. 
  
  
  
  
  
  
  
 
  
  
  
 
 
 
  
  
Όταν ο Ολυμπιακός στην έναρξη του δ’ σετ προηγήθηκε με 4-0 (κόκκινη στον Νικολάκη) πολλοί υπέθεσαν ότι ο τελικός είχε τελειώσει, ωστόσο ο ΑΟΚ είχε άλλη άποψη.
Η ομάδα του Αρσενιάδη είδε και πάλι το μπλοκ της να λειτουργεί, αφού ο Μουρούτης έκανε καλή δουλειά στο σερβίς, ενώ στο 7-5 ο Ολυμπιακός έχασε και τον Γιώργο Στεφάνου με τράβηγμα στον προσαγωγό κι ο ΑΟΚ ισοφάρισε 8-8, ωστόσο ο (απίθανος και χθες Γιορντάνοφ) με κόντρα επίθεση έκανε το 10-8 κι ο Καλντέιρα με φοβερό μπλοκ στον Γιοβάνοβιτς το 13-10. Ο Πρωτοψάλτης απάντησε με μπλοκ στον Γιορντάνοφ για το 13-12, και στο 15-14 πάλι ο Μουρούτης από το σερβίς άλλαξε τα δεδομένα καθώς βοήθησε τον Ντε Σόουζα να κάνει μπλοκ στον Γιορντανοφ και στην επόμενη φάση χάλασε την ερυθρόλευκη υποδοχή για το προβάδισμα της ομάδας του.
Ο τελικός είχε πάρει και πάλι φωτιά, με τον Ολυμπιακό να προσπερνά 18-17 μετά την άουτ επίθεση του Σόουζα και στο 19-19 έγινε ίσως η φάση του αγώνα. Ο Καλντέιρα κάρφωσε η μπάλα πήγαινε άουτ αλλά βρήκε το σώμα του Πρωτοψάλτη για το 20-19 και στην επόμενη φάση ο Γιοβάνοβιτς πλάσαρε άουτ (21-19), όμως ο Ολυμπιακός σ’ αυτή τη φάση έχασε και τον Βολουδάκη (τρίτος παίκτης μετά τους Σμαραγδή, Στεφάνου) με τον Καζάζη να δίνει φανέλα λίμπερο στον Κοκκινάκη!
Στο 22-20 ο Γιορντάνοφ με κόντρα επίθεση έφερε τον Ολυμπιακό στο +3 (23-20), για να μειώσει ο ΑΟΚ 23-22 με μπλοκ του Παπαγγεολόπουλο, ο ίδιος έσπασε το πρώτο ματς μπολ του Ολυμπιακού (24-23) όμως ο Κώστας Χριστοφιδέλης έμελε να πάρει τον τελευταίο πόντο στην Καλαμάτα, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Γιώργου Ντράγκοβιτς με 9 κατακτήσεις…
Τα σετ: 19-25, 25-18, 25-20, 25-23
Ολυμπιακός (Καζάζης Δ.): Χριστοφιδέλης 12 (11/20 επ., 1 μπλοκ, 40% υπ. – 28% άριστες), Κουρνέτας 2 (2 μπλοκ), Γιούρισιτς 3 (2/5 επ., 1 άσο), Καλντέιρα 14 (12/24 επ, 1 άσο, 1 μπλοκ, 50% υπ. – 32% άριστες), Γιορντάνοφ 31 (27/43 επ., 3 άσοι, 1 μπλοκ), Σμαραγδής 3 (2/5 επ., 1 μπλοκ), Στεφάνου –λ (67% υπ. - 48% άριστες) / Βολουδάκης –λ, Κοκκινάκης –λ, Μαρούλης, Κιόσης 2 (2 μπλοκ), Σωτηρίου
ΑΟ Κηφισιάς (Αρσενιάδης): Νικολάκης 2 (1 άσο, 1 μπλοκ), Σουλτανόπουλος 6 (1/4 επ., 1 άσο, 4 μπλοκ), Ντε Σόουζα 10 (9/16 επ., 1 μπλοκ, 68% υπ. – 54% άριστες), Πρωτοψάλτης 13 (10/20 επ., 1 άσο, 2 μπλοκ, 44% υπ. – 28% άριστες), Παπαγγελόπουλος 6 (4/9 επ., 2 μπλοκ), Γιοβάνοβιτς 22 (20/41 επ., 1 μπλοκ), Ταμπουρατζής λ (75% υπ. – 42% άριστες) / Κάπελλας –λ, Κόβαλτσουκ, Κούνας, Μουρούτης ,-   www.volleyball.gr   , .-
Ακολουθούν σχετικά  Βίντεο :
 
 ***  *** Για  την  Σούπερ  Λίγκα στο  Ελληνικό ποδόσφαιρο  :
Σάββατο  15/03/2014  :
ΒΕΡΟΙΑ  -  ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ  1-1  .- ^
ΟΦΗ  -ΑΠΟΛΛΩΝ  ΣΜΥΡΝΗΣ   2-0  .-  ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  -ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ  2-0  .- ^
ΚΥΡΙΑΚΗ 16/3/2014
ΠΑΣ Γιάννινα - Παναθηναϊκός    0-1 .- ^
Αστέρας Τρίπολης - Εργοτέλης  2-3 .- ^
Πανιώνιος - Λεβαδειακός   4-2 .- ^
Πλατανιάς - Καλλονή   7-0 .- ^
Αρης - ΠΑΟΚ   1-1    ,(1-1) .-
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 17/3/2014
Παναιτωλικός - Ξάνθη   1-0 , (1-0).-    ^
Τα  γκολ  : 44΄ Μαρτίνες ,
Διαιτητές :Α. Σιδηρόπουλος ,Λ.  Φραγκιαδάκης . Φ.  Ελευθερίου
Κάρτες : Μπικέϊ ,Μπούντιμηρ , Μύγας ,Μαρτίνες ,Κούσας , Σφακιανάκης ,5΄ κόκκινη στον Κάλβο ,  Παϊτο ,
Παναιτωλικός (Χάβος): Μπρακάλι, Κούσας, Καμαρά, Μύγας (Παποτσογιανόπουλος ), Γοδόι, Σφακιανάκης, Μαρτίνες Πασάς), Μπούντιμιρ( Μπόγιοβιτς ), Μπακάκης, Ανέν, Μπικέι
Ξάνθη (Κεχαγιάς): Κυριακίδης, Παΐτο, , Μπέρτος, Ντε Γκούζμαν, Σολτάνι, Κάλβο,   Βασιλακάκης  (Τόνι Σολάρη), Χοσέμι, Φλίσλκας (Νάκς) , Γούτας, Μαρίν ,(Τριάδης) ,
Στον πάγκο για τον Παναιτωλικό: Στεφανάκος, Γκόλιας, Καλί, Μελισσάς, Πασάς, Παπουτσογιαννόπουλος, Μπόγιοβιτς ,
Στον πάγκο για την Ξάνθη: Ζαρόπουλος, Τριάδης, Κομεσίδης, Βάλλας, Νάκας, Σολάρι, Σουάρες ,
Video  από αγώνα  :
~  ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ  ημίχρονο  1-0  17/3/2014 : http://youtu.be/B9gciy2YOfo , ,
 

*** Για  την  Γ΄ Εθνική  στον 4ο  όμιλο στο  ποδόσφαιρο 21η  αγωνιστική :Α.Ε . ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙΟΥ -ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ  1-1 .- ^
ΕΘΝΙΚΟΣ  Σαγέϊκων - ΑΣΤΕΡΑΣ  Αμαλιάδας/Πανόπουλο 1-2 .- ^
ΚΟΡΙΝΘΟΣ - Α.Ε.ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ  1-1 .- ^
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ -ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ  1-0  .-^
ΔΟΞΑ Ν. Μανωλάδας -ΑΧΑΪΚΗ   1-0  .- ^
ΠΑΝΑΥΠΛΙΑΚΟΣ -ΑΡΗΣ Αιτωλικού   1-0 .-^
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ - ΕΝΩΣΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ   0-2 .- ^
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  Αχαΐας -ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ  0-0 .- ^
***  Α΄ Τοπική  κατηγορία 24η  αγωνιστική :
Σάββατο  15/03/2014 :
ΕΡΑΝΗ  Φιλιατρών - Α.Ο ΣΠΕΡΧΟΓΙΑΣ  1-0
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ -ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ  Πύλου  2-0
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Καλαμάτας - ΟΜΟΝΟΙΑ  Καλαμάτας  3-1
Α.Σ.ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - Α.Ο.ΜΕΘΩΝΗΣ  1-0
Α.Ο.ΦΑΡΑΙ -Α.Π.Σ.ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών
  4-0 .- ^
Κυριακή 16-03-2014 :
ΠΑΜΙΣΟΣ  Μεσσήνης - Τέλος Άγρας  Γαργαλιάνων  2-0 .- ^
Α.Ο.ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ -Α.Ο.ΔΩΡΙΟΥ  1-1 .- ^
ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας - ΕΘΝΙΚΟΣ  Μελιγαλά  1-2 .- ^

*** Παρουσιάσεις σε  Βίντεο τους  ποδοσφαιρικούς αγώνες του Σαββατοκύριακου :
~ ΟΣΦΠ - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 2-0  19/3/2014  Επίμαχες Φάσεις : http://youtu.be/zYckfDp84Co ,
~ ΟΦΗ - ΑΠΟΛΛΩΝ  2-0  16/3/2014 Επίμαχες Φάσεις: http://youtu.be/q1QMiv9plpk ,
~ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΚΑΛΟΝΗ  7-0  16/3/2014  Φάσεις  γκολ: http://youtu.be/e24wPympOqI  ,
~ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΠΑΟ  0-1 16/3/2014  Επίμαχες  φάσεις : http://youtu.be/cQ0ay0Gdyf8 ,
~ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 4-2  Φάσεις γκολ 16/3/2014 : http://youtu.be/R3WKCbXyDsQ ,
~ ΒΕΡΟΙΑ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  1-1 16/3/2014  Επίμαχες φάσεις : http://youtu.be/d7tzt6WXfz4  ,
~ ΑΡΗΣ -  ΠΑΟΚ  1-1  16/3/2014  Φάσεις γκολ :    http://youtu.be/y-cLnE9LzMk ,
~ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ -  ΚΑΛΟΝΗ  7-0  6ο  γκολ  16/3/2014 : http://youtu.be/fZ6sVAy6E1E ,
~ ΠΛΑΤΑΝΙΑ - ΚΑΛΟΝΗ 7-0  3ο  γκολ 16/3/2014 : http://youtu.be/eVJOPO1Hnrc .,
~ ΒΕΡΟΙΑ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ   γκολ πεν  0-1  15/3/2014 : http://youtu.be/b5QOLV4UA70  ΒΕΡΟΙΑ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  1-1 ισοφάριση  πεν  Βέροια  15/3/2014 : http://youtu.be/vY2YbiEjv7s ,
~ ΟΦΗ - ΑΠΟΛΛΩΝ  2-0  1ο  γκολ  15/3/2014 : http://youtu.be/lVCXPcdeKSg ,
~ ΟΦΗ -  ΑΠΟΛΛΩΝ  2-0   2ο  γκολ  15/3/2014 : http://youtu.be/xFlDO8Vbw5o ,
ΟΣΦΠ - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ  1ο  γκόλ  ημίχρονο  1-0  15/3/2014 : http://youtu.be/wKQyy7LtvlA ,
~ ΟΣΦΠ -  ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 2-0  2ο  γκολ πεν, 15/3/2014 : http://youtu.be/snIAIQsX7yA ,
~** Σουπερ  Λίγκα 29η  αγωνιστική  Σάββατο  15/03/2014 : http://youtu.be/C8LPl3uauEg  ,
~** ΠΑΣ Γιάννενα - ΠΑΟ  ημίχρονο  0-1  16-03 2014 : http://youtu.be/MX9uxTzL2-w ,
~* ΑΣΤΕΡΑΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ  1ο  γκολ  0-1  16/03/2014: http://youtu.be/Q2j1Gu2lYms , 
~* ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 1ο  γκολ  1-0  16/03/2014 : http://youtu.be/yfy6Qh2BXZM ,
~* ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΚΑΛΟΝΗ  1ο  γκολ 0-1  16/03/2014 : http://youtu.be/FOlrEoPfvlA ,
~* ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ -  ΚΑΛΟΝΗ  2ο   αυτογκόλ  0-2   16/03/2014 : http://youtu.be/5IyHMgnqUwI ,
~***ΑΡΗΣ - ΠΑΟΚ  ημίχρονο  1-1  1ο  γκολ Άρη  16/03/2014 : http://youtu.be/_K20sxPabS8 ,
ΑΡΗΣ - ΠΑΟΚ  ημίχρονο  1-1  γκολ ισοφάρισης ΠΑΟΚ   16/03/2014 : http://youtu.be/EkgAb5zQ8hw ,
~ Τα γκολ  των τριών αγώνων στο  α΄ ημίχρονο  16/03/2014 : http://youtu.be/FGtgkMA5EF0 ,
~**ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  -ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 4-2    γκολ   16/03/2014      : http://youtu.be/uBYaBFuGUco ,
~ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ  4-2  2ο  γκολ Πανιων  16/3/2014 : http://youtu.be/uBYaBFuGUco ,
~ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ -  ΚΑΛΟΝΗ  7-0   4ο  γκολ  16/03/2014 : http://youtu.be/NJxIeZcPHVg ,
~* ΤΡΙΠΟΛΗ -  ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ  2-3  γκολ ισοφαρ 16/3/2014: http://youtu.be/coelzvgJ6Xo ,
~** ΤΡΙΠΟΛΗ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ  2-3   2ο  γκολ Εργοτέλη  16/3/2014 : http://youtu.be/yGXVuaEHL4Y ,
~** ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΚΑΛΟΝΗ  7-0  5o  γκολ 16/3/2014 : http://youtu.be/KZHktPbGUwI  
~** ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ- ΚΑΛΟΝΗ 7-0  7ο  γκολ  16/3/20134 : http://youtu.be/wNiV-5dFxRw  
~* ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ- ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 4- 2ο  γκολ Λεβαδειακός  16/3/2014 : http://youtu.be/h7E0j9PoaSg ,
~ A.O.ΦΑΡΑΙ-A.Π.Σ.ΑΣΤΕΡΑΣ .ΑΡΦΑΡΩΝ 4-0  15/3/2014 : http://youtu.be/G3mHaM_zm4Y ,
~ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1-0  16/3/014 : http://youtu.be/eh0F8MceN34 ,
~ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ-ΕΡΜΙΟΝΙΟΔΑ 0-2  16/3/2014: http://youtu.be/ZWnZYUv5aMM ,
~ ΓΙΑΝΝΕΝΑ- ΠΑΟ 0-1  15/3/2014 δηλώσεις  γκολ : http://youtu.be/DCbr8qqkekU ,
~ ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ  1-1  επίμαχες φάσεις 16/3/2014 : http://youtu.be/YEgYz4W2xu0 

***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:

~ http://www.youtube.com/stamos01 ,             3149   video.-         http://www.youtube.com/stamatios01 , =        1645   video .-                 
~    http://www.youtube.com/vlasiskal , =        1653  video.-                                                                
 ** Σύνολον   :                                                  6447   βίντεο αναρτημένα .-  

 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 2495    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  269  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

  

~***ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 : 
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/02/25-2014.html  , Αθλητική ενημέρωση Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014.-                                                                                             
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/02/26-2014.html  , Άρωμα  ενημέρωσης  Τετάρτη  26  Φεβρουαρίου  2014 .-                                                    
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/02/27-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/02/27-2014.html , Το   αγιάζι   της  ενημέρωσης  Πέμπτη  27  Φεβρουαρίου  2014  .-                              
~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/02/28-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  28  Φεβρουαρίου  2014  .-
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/01-2013.html  , Το  αγιάζι  Της  ενημέρωσης  01  Μαρτίου  2014 .-

*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2014  :
 http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/01-2013.html  , Το  αγιάζι  Της  ενημέρωσης  01  Μαρτίου  2014 .-                                                                           ~http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/03/1-2-2014.html , Άρωμα αθλητικής  ενημέρωσης Σ/Κ 1 , 2 Μαρτίου 2014 .-                                                                         
~   http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/03/02-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  02  Φεβρουαρίου  2014    .-
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/03/03-2014.html , Το αγιαζι της ενημέρωσης Καθαραδευτέρα  03  Μαρτίου  2014  .-                                                                                                                                   
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/03/04-2014.html  , ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ  ΕΚΔΛΗΛΩΣΕΙΣ   Τρίτη  04  Μαρτίου  2014 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/03/04-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Μαρτίου  2014 .-
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/03/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 05 Μαρτίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/03/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 06 Μαρτίου 2014 .-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/03/07-2014.html  , Ενημέρωση την Παρασκευή 07- Μαρτίου – 2014 .-
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/03/07-03-2014.html , Όμορφα  και  ωραία νέα  και  παλιά   Παρασκευή  07-03-2014  .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/01-2014.html , Επιλογές   Παρασκευή  07  Μαρτίου  2014 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/03/08-2014.html , Ενημέρωση του Σαββάτου 08 Μαρτίου 2014 .-
~  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/8-9-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σ/Κ 8 και 9 Μαρτίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/03/10-2014.html , Άρωμα  Δευτέρας  στην ενημέρωση  10 Μαρτίου  2014 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/03/11-2014.html , Άρωμα  ενημέρωσης  την  Τρίτη  11  Μαρτίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/03/12-2014.html , Άρωμα Μεσσηνιακής ενημέρωσης Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 .-
~   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/13-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014 ,.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/03/14-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης 14 Μαρτίου 2014  .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/03/15-2014.html , Σάββατο στο αγιάζι της ενημέρωσης 15 Μαρτίου 2014 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/03/15-16-2014.html , Αθλητικό Σάββατο -Κύριακο 15 και 16 Μαρτίου 2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/03/16-2014.html , Κυριακάτικη  ενημέρωση  16  Μαρτίου  2014 .-
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/03/17-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  17 Μαρτίου  2014 .-

 ~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου