ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014

Υγεία πάνω απ΄ όλα Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Υγεία  πάνω  απ΄ όλα   Σάββατο  22 Φεβρουαρίου  2014  :


Καλύτερα  να  προλαβαίνουμε , παρά  να  θεραπεύουμε ...!
 

Το πολύ  και  το  καθόλου  σκοτώνει .. !!  
  Προσέχουμε  για  να  έχουμε !! 

***   Γενετικό τεστ θα δείχνει ποιοι κινδυνεύουν από καρκίνο του προστάτη
Γενετικό τεστ θα δείχνει ποιοι κινδυνεύουν από καρκίνο του προστάτη
Ίσως σε λίγα χρόνια από τώρα γενετικά τεστ θα μπορούν να δείξουν τους άνδρες που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του προστάτη, σώζοντας πολλές ζωές   ,Έλεγχος μεταλλάξεων ,
Λονδίνο
Μια εξέταση DNA θα μπορεί να δείξει ποιοι άνδρες αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη, αναφέρουν επιστήμονες. Ειδικοί του Ινστιτούτου για την Ερευνα στον Καρκίνο, στο Λονδίνο εκτιμούν ότι σύντομα θα μπορεί να προσφέρεται στους άνδρες γενετικός έλεγχος αντίστοιχος με εκείνον που υπάρχει για τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.
«Ενοχες» 14 μεταλλάξεις
Οι βρετανοί ερευνητές έδειξαν ότι 14 διαφορετικές μεταλλάξεις αυξάνουν τις πιθανότητες επιθετικών καρκίνων του προστάτη – οι μεταλλάξεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ενός γενετικού τεστ που θα σώσει τη ζωή πολλών ανδρών, σημειώνουν.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες στις περισσότερες χώρες. Ωστόσο πολλοί ασθενείς με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου δεν χρειάζονται θεραπεία η οποία μάλιστα συνδέεται με πολλές παρενέργειες – και αυτό διότι η νόσος τους μπορεί να μην είναι καθόλου επιθετική με αποτέλεσμα τελικώς να πεθάνουν κάποια στιγμή από άλλα αίτια και όχι από τον καρκίνο. Ο εντοπισμός των ανδρών που πράγματι χρειάζονται θεραπεία, εκείνων δηλαδή που εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν την πιο επιθετική μορφή της νόσου, αποτελεί τεράστια πρόκληση για τους ειδικούς.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου για την Ερευνα στον Καρκίνο στο Λονδίνο έλαβαν δείγμα αίματος από 191 άνδρες με καρκίνο του προστάτη και από τουλάχιστον τρία στενά μέλη της οικογενείας τους με το ίδιο πρόβλημα. Το κάθε δείγμα ελέγχθηκε για επικίνδυνες μεταλλάξεις όπως εκείνες στα γονίδια BRCA που εμπλέκονται στην επιδιόρθωση του DNA και έχουν ήδη συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «British Journal of Cancer», το 7% των ανδρών που εξετάστηκαν είχε μια από τις 14 μεταλλάξεις υψηλού κινδύνου. Οι συγκεκριμένοι άνδρες ήταν αυτοί που εμφάνιζαν τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη ο οποίος είχε αρχίσει να δίνει μεταστάσεις.
Σε δύο-τρία χρόνια η εξέταση
Μια εκ των ερευνητών, η δρ Σοφία Κότε-Ζαράι ανέφερε στο BBC: «Πιστεύω ότι σε δύο με τρία χρόνια θα μπορεί να προσφέρεται γενετικός έλεγχος στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη καθώς και σε όσους έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό της νόσου».
Η ειδικός τόνισε πάντως ότι ακόμη και αν κάποια ημέρα ο γενετικός έλεγχος δείχνει υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη σε έναν άνδρα, δεν θα είναι τόσο εύκολη η απόφαση για υποβολή του σε ριζική προστατεκτομή, όπως συμβαίνει σήμερα με πολλές γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και αποφασίζουν την άμεση μαστεκτομή. «Η μαστεκτομή αφορά ένα όργανο που η γυναίκα δεν χρειάζεται τόσο πολύ ενώ, ακόμη και μετά την επέμβαση, υπάρχει η δυνατότητα πλαστικής χειρουργικής για αποκατάσταση των μαστών η οποία δίνει εκπληκτικά αποτελέσματα. Η ριζική προστατεκτομή όμως συνδέεται με πολύ μεγάλες παρενέργειες όπως η υπογονιμότητα, τα προβλήματα στύσης και η ακράτεια ούρων».
Σε κάθε περίπτωση, το γενετικό τεστ δεν είναι ακόμη έτοιμο. Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει μεγαλύτερη κλινική δοκιμή που περιλαμβάνει 2.000 άνδρες και στην οποία ελέγχονται 192 γονίδια.
Βήμα Science .-

***  Η μεγαλύτερη δοκιμή βλαστικών κυττάρων για την καρδιά   Δοκιμή σε 3.000 ασθενείς,  
Η μεγαλύτερη δοκιμή βλαστικών κυττάρων για την καρδιά
H μεγάλου εύρους δοκιμή αναμένεται να δείξει πέρα από κάθε αμφιβολία τη δυναμική της βλαστοκυτταρικής θεραπείας για τους εμφραγματίες  .-                                                          
~   Λονδίνο
Ξεκινά στο Λονδίνο η μεγαλύτερη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους που έχει διεξαχθεί ως σήμερα σε ό,τι αφορά τη χρήση βλαστικών κυττάρων σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Η δοκιμή που θα περιλαμβάνει 3.000 ασθενείς σε 11 ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να δείξει αν η κυτταρική θεραπεία μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας και να αποκαταστήσει τις βλάβες του καρδιακού ιστού μετά το έμφραγμα.
Κύτταρα του νωτιαίου μυελού
Στο σύνολό τους οι ασθενείς θα υποβληθούν στην κλασική μέθοδο της τοποθέτησης στεντ – πρόκειται για ένα πλέγμα που εισάγεται στις στενωμένες αρτηρίες προκειμένου να τις κρατά ανοιχτές. Επιπλέον, οι μισοί ασθενείς θα λάβουν έγχυση στην καρδιά βλαστικών κυττάρων που θα έχουν ληφθεί από τον μυελό των οστών τους. Η έγχυση θα γίνει μέσα σε λίγες ημέρες από το επεισόδιο.
Κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος αθηρωματική πλάκα η οποία έχει επικαθίσει στις αρτηρίες δημιουργεί θρόμβο μέσα σε κάποια από αυτές αποφράσσοντάς την και στερώντας οξυγόνο από τον καρδιακό μυ. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ουλώδους ιστού. Παρότι ολοένα και περισσότεροι ασθενείς επιβιώνουν των εμφραγμάτων είναι πιθανό να εμφανίζουν σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες αυτών των ασθενών.
Παρότι έχουν υπάρξει δεκάδες μικρότερες δοκιμές με χρήση βλαστικών κυττάρων σε εμφραγματίες, η συγκεκριμένη, λόγω του μεγάλου εύρους της, αναμένεται να δώσει πιο οριστικά αποτελέσματα.
Σημειώνεται ότι ανάλυση της Cochrane Collaboration (ενός ανεξάρτητου οργανισμού ειδικών που πραγματοποιούν συστηματικές αναλύσεις στοιχείων σχετικά με την υγεία) η οποία έγινε το 2012, έδειξε ότι η βλαστοκυτταρική θεραπεία προσφέρει «μέτρια βελτίωση». Ωστόσο όλες αυτές οι μελέτες περιελάμβαναν μικρό αριθμό ασθενών.
Οριστικές απαντήσεις
«Αυτή η δοκιμή θα δώσει οριστικές απαντήσεις» ανέφερε ο καθηγητής Αντονι Μάθουρ, διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος στο Barts Health NHS Trust (υπάγεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας) και επικεφαλής της δοκιμής και προσέθεσε: «Μετά από 15 έτη ερευνών θα έχουμε μια σαφή απάντηση. Ελπίζουμε ότι οι εγχύσεις των βλαστικών κυττάρων θα μειώσουν τον αριθμό των θανάτων από καρδιακό επεισόδιο κατά 25%».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μάθουρ, η θεραπευτική αυτή προσέγγιση θα ανοίξει νέους δρόμους στην ιατρική προσφέροντας στους εμφραγματίες μια εντελώς νέα εναλλακτική.
Είναι ασαφές πώς τα βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών μπορούν να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση της καρδιάς. Μια θεωρία αναφέρει ότι εκλύουν χημικά σήματα τα οποία ενισχύουν τη δραστηριότητα των ίδιων των ενήλικων βλαστικών κυττάρων του καρδιακού ιστού.
Σωτηρία και για τα συστήματα υγείας
Ο Τζον Μάρτιν, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο University College του Λονδίνου ο οποίος θα συμμετέχει στη δοκιμή σημείωσε ότι «αυτή δεν χρηματοδοτείται από καμία φαρμακευτική εταιρεία – δεν μπορεί κάποιος να πατεντάρει τα κύτταρα του κάθε ασθενούς. Ετσι η συγκεκριμένη θεραπεία αναμένεται να σώσει ζωές και να σώσει και τα συστήματα υγείας από πολλά χρήματα».
Η δοκιμή, γνωστή ως BAMI (bone acute myocardial infraction) έλαβε χρηματοδότηση με περισσότερα από έξι εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν σε πέντε χρόνια.      Βήμα Science  ,

***   Με διάχυτο σωματικό πόνο σχετίζεται ο κακής ποιότητας ύπνος   ,  Έλλειψη ξεκούρασης
Με διάχυτο σωματικό πόνο σχετίζεται ο κακής ποιότητας ύπνος
Νέα Υόρκη
Αν όταν ξυπνάτε το πρωί αισθάνεστε κουρασμένοι, τότε το αίσθημα κόπωσης μπορεί να είναι ισχυρός προγνωστικός δείκτης εκδήλωσης διάχυτου πόνου, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Arthritis and Rheumatology.
Οι ερευνητές της Μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για την Έρευνα της Αρθρίτιδας στο Πανεπιστήμιο Κηλ, με επικεφαλής τον Δρ Ρος Γουίλκι, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 4.326 ενήλικες από το βόρειο Σταφορντσάιρ της Αγγλίας.
Οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 50 ετών και δεν υπέφεραν από πόνους στην αρχή της μελέτης, αν και 2.764 είχαν κάποιον τοπικά εντοπισμένο πόνο.
Οι ερευνητές του ρώτησαν για τυχόν πόνους που βίωναν, σωματικά και συναισθηματικά, καθώς και για τον τρόπο ζωής τους, στην αρχή της μελέτης. Το ίδιο επαναλήφθηκε και τρία χρόνια αργότερα.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, κατά την επαναξιολόγηση το 19% υπέφερε από διάχυτο πόνο, με τις γυναίκες να είναι πιθανότερο να υποφέρουν έναντι των ανδρών.
Όταν οι επιστήμονες συνεκτίμησαν παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με τον διάχυτο πόνο το διάστημα μεταξύ των δύο εξετάσεων, παρατήρησαν ότι όσοι είχαν αναφέρει κάποιας μορφής πόνο στην αρχή της έρευνας, καθώς και άγχος, η σωματική και γνωστική τους υγεία, καθώς και η οστεοαρθρίτιδα, αποτελούσε ισχυρό προγνωστικό δείκτη.
Αλλά, ο κακής ποιότητας ύπνος ήταν ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης, διπλασιάζοντας τον κίνδυνο του ατόμου να έχει διάχυτο πόνο, συγκριτικά με τα άτομα που δεν έχουν προβλήματα ύπνου.
«Στους ηλικιωμένους ο διάχυτος πόνος, δηλαδή που επηρεάζει πολλαπλά σημεία του σώματος, είναι συχνός και σχετίζεται με την κινητικότητα και την αναπηρία, καθώς και την κακή συναισθηματική υγεία και την μειωμένη σωματική λειτουργικότητα. Από την μελέτη διαπιστώσαμε ότι ο μυοσκελετικός πόνος είναι συχνός σχεδόν στους μισούς ανθρώπους που ανέφεραν κάποιο άλγος και στο ένα τέταρτο εκείνων με διάχυτο πόνο. Ο μη ποιοτικός ύπνος είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης για τον απαρχόμενο διάχυτο πόνο. Πρόκειται όμως για έναν τροποποιήσιμο παράγοντα. Επίσης, εκτός από τον ύπνο, η οστεοαρθρίτιδα, η γνωστική εξασθένηση, το άγχος και η σωματική υγεία είναι ανεξάρτητοι προγνωστικοί δείκτες του διάχυτου πόνου, άρα αποτελούν σημαντικούς θεραπευτικούς στόχους», εξηγεί ο Δρ Γουίλκι.
Ο διάχυτος πόνος είναι το κύριο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ινομυαλγίας, μιας πάθησης που επηρεάζει το 15% των γυναικών και το 10% των ανδρών άνω των 50 ετών. Ωστόσο, οι παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση του διάχυτου πόνου με την πάροδο της υγείας δεν είναι πλήρως κατανοητοί.   Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή   ,  health.in.gr

***   Η έλλειψη σιδήρου αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου   ,  Αυξημένη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων
Η έλλειψη σιδήρου αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η σιδηροπενία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, επειδή καθιστά το αίμα πιο κολλώδες, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.
Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, με επικεφαλής τη Δρ Κλερ Σόβλιν, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 500 ασθενείς και διαπίστωσαν ότι ακόμα και το μετρίως χαμηλό επίπεδο σιδήρου (6 μικρογραμμμορίων ανά λίτρο) διπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σε σχέση με τα θεωρούμενα έως φυσιολογικά επίπεδα (7 - 27 μικρογραμμμομόρια/λίτρο).
Η έλλειψη σιδήρου αυξάνει τη συγκολλητικότητα των μικρών κυττάρων του αίματος, των αιμοπεταλίων, από τα οποία ξεκινά η δημιουργία θρόμβου, όταν αυτά προσκολλώνται το ένα με το άλλο. Αν και η σχέση ανάμεσα στη σιδηροπενία και τα κολλώδη αιμοπετάλια είχε προταθεί για πρώτη φορά πριν από σχεδόν 40 χρόνια, έως τώρα η σημασία της ανακάλυψης είχε παραγνωριστεί, όσον αφορά το ρόλο της σε ένα πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Εφόσον τα αιμοπετάλια προσκολλώνται μεταξύ τους περισσότερο σε κάποιον άνθρωπο που έχει έλλειψη σιδήρου, θεωρούμε ότι αυτό εξηγεί γιατί η σιδηροπενία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στο ζήτημα» εξηγεί η Δρ Σόβλιν.
Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν κατά πόσο είναι δυνατό να μειωθεί η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, μέσω θεραπείας της σιδηροπενίας. Ειδικότερα, θα εξεταστεί η συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων μετά την αύξηση του επιπέδου του σιδήρου στο αίμα τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκδηλώνουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Από αυτούς, σχεδόν έξι εκατομμύρια πεθαίνουν και πέντε εκατομμύρια μένουν με κάποια μόνιμη αναπηρία. Η πιο συχνή μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου είναι το ισχαιμικού τύπου, που συμβαίνει όταν μικροί θρόμβοι φράζουν την κυκλοφορία του αίματος. Η πιο σπάνια περίπτωση είναι το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, απόρροια της ρήξης αγγείων του εγκεφάλου.
Τα τελευταία χρόνια, αρκετέςμελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια σιδήρου, η οποία αφορά περίπου δύο δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως (δηλαδή σχεδόν του 30% του πληθυσμού της Γης) συνιστά πιθανό παράγοντα κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο τόσο στους ενήλικους, όσο και στα παιδιά. Η νέα βρετανική έρευνα επιβεβαιώνει ότι αυτό συμβαίνει και, επιπλέον, για πρώτη φορά ανακαλύπτει τον βιολογικό μηχανισμό μέσω του οποίου η σιδηροπενία αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή    ,   health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

***   Κυτταρική θεραπεία υπόσχεται ίαση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας   , Ενθαρρυντική κλινική δοκιμή
Κυτταρική θεραπεία υπόσχεται ίαση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας
~ Νέα Υόρκη
Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα κυτταρικής θεραπείας για την αντιμετώπιση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας όπως προκύπτει από μεγάλη κλινική δοκιμή που έγινε στο Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan-Kettering, στη Νέα Υόρκη.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine, σχεδόν οι εννέα από τους δέκα ασθενείς με προχωρημένη μορφή της νόσου, μετά τη μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένων Τ-κυττάρων (από το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα) παρουσίασαν πλήρη ύφεση του καρκίνου.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Μισέλ Σαντελέν εξηγούν ότι «αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα δείχνουν πως η κυτταρική θεραπεία αποτελεί μια ισχυρή θεραπεία για τους ασθενείς που έχουν εξαντλήσει όλες τις συμβατικές θεραπείες».
Η κλινική δοκιμή έγινε σε 16 ασθενείς που έπασχαν από β-οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, μια μορφή αιματολογικού καρκίνου που αναπτύσσεται στα β-κύτταρα και είναι δύσκολο να θεραπευτεί, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς υποτροπιάζουν. Μόνο των 30% των ασθενών ανταποκρίνονται θετικά στη χημειοθεραπεία. Χωρίς επιτυχή μεταμόσχευση μυελού των οστών, το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών είναι μικρό.
Οι επιστήμονες χορήγησαν στους ασθενείς ανοσοποιητικά Τ-κύτταρα που είχαν «επανεκπαιδευθεί» μέσω γενετικής τροποποίησης, ώστε να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Σχεδόν στο 90% των ασθενών ο καρκίνος εξαφανίστηκε.
Η εστιασμένη κυτταρική ανοσοθεραπεία είναι μια σχετικά νέα προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου. Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τη γρίπη και άλλους ιούς, δεν αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα ως ξένα, αδυνατεί να εκριζώσει τη νόσο. Αν όμως «μάθει» να βλέπει τον καρκίνο ως εχθρό, τότε αποκτά και πάλι το πλεονέκτημα.
Εδώ και μια δεκαετία, οι επιστήμονες προσπαθούν να «εκπαιδεύσουν» τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται στον καρκίνο. Το 2003, για πρώτη φορά, οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan-Kettering κατάφεραν να το πετύχουν αυτό σε δοκιμές που έκαναν σε ποντίκια.
Τον Μάρτιο του 2013, ανακοίνωσαν ότι έκαναν την πρώτη μικρή κλινική δοκιμή της κυτταρικής θεραπευτικής μεθόδου σε πέντε ασθενείς με προχωρημένη β-οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Και οι πέντε έκτοτε έχουν παραμείνει «καθαροί» από καρκίνο.
Η νέα κλινική δοκιμή είναι η δεύτερη σε μεγαλύτερο πλέον δείγμα ασθενών και στέφθηκε επίσης με μεγάλη επιτυχία. Την εμπορική πατέντα για την πολλά υποσχόμενη μέθοδο έχει αποκτήσει, από το Δεκέμβριο του 2013, η εταιρία Juno Therapeutics.
Στις πιθανές παρενέργειες της μεθόδου περιλαμβάνονται συμπτώματα τύπου γρίπης, όπως πυρετός και μυϊκοί πόνοι, χαμηλή αρτηριακή πίεση και δυσκολία αναπνοής. Οι ερευνητές έχουν ήδη αναπτύξει ένα διαγνωστικό τεστ που εντοπίζει τους ασθενείς, οι οποίοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρές παρενέργειες. Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες κλινικές δοκιμές που θα δείξουν αν η κυτταρική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες μορφές καρκίνου.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή    ,  health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


***  Τεχνητοί μύες από πετονιά θα έκαναν τους μποντιμπίλντερ να ντρέπονται   ,  Μούσκουλα από νάιλον
Τεχνητοί μύες από πετονιά θα έκαναν τους μποντιμπίλντερ να ντρέπονται
Τεχνητοί μύες από πετονιά δημιουργήθηκαν σε διάφορα μεγέθη (Πηγή: University of Texas at Dallas)   
~  Ντάλας, Τέξας
Οι ισχυρότεροι τεχνητοί μύες που έχουν αναπτυχθεί ως σήμερα, αποτελούμενοι από πετονιά ή κλωστή για ράψιμο, προσφέρουν 100 φορές μεγαλύτερη ισχύ από ό,τι ένας ανθρώπινος μυς ίσου μήκους και βάρους. Η ασυνήθιστη πατέντα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε προσθετικά μέλη, ρομπότ αρσιβαρίστες, ή ακόμα και σε εξωσκελετούς βαριάς χρήσης.
Ο σχετικά νέος όρος «τεχνητός μυς» αναφέρεται σε υλικά που συσπώνται, εκτείνονται ή περιστρέφονται όταν δεχτούν το κατάλληλο ερέθισμα -για παράδειγμα θέρμανση ή διοχέτευση ηλεκτρικού ρεύματος.
Αρκετές προηγούμενες προσπάθειες βασίζονταν είτε σε κράματα μετάλλων που διατηρούν μια ανάμνηση του αρχικού τους σχήματος, είτε σε εξαιρετικά ανθεκτικούς αλλά πανάκριβους νανοσωλήνες άνθρακα.
Η νέα προσέγγιση, η οποία παρουσιάζεται στο κορυφαίο περιοδικό Science, δείχνει να λύνει το πρόβλημα του υψηλού κόστος ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ισχύ των μυών.
Διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Ρέι Μπόμαν του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας, δημιούργησε τεχνητούς μύες από συστραμμένες σπείρες πετονιάς και κλωστής για ράψιμο, οι οποίοι συσπώνται ή χαλαρώνουν όταν θερμανθούν από λεπτά ηλεκτροφόρα καλώδια ενσωματωμένα στην πλέξη των ινών.
Οι ερευνητές δημιούργησαν διάφορα είδη μυών και σε διάφορα μεγέθη, ωστόσο η βασική ιδέα είναι ότι έπλεξαν νήματα από ίνες νάιλον ή κλωστής και περιέστρεψαν το άκρα των νημάτων αυτών μέχρι τα νήματα να πάρουν το σχήμα σπιράλ.
Το σπιράλ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως περιστροφικός κινητήρας καθώς ξετυλίγεται, και προσφέρει μάλιστα μέχρι 10.000 περιστροφές το λεπτό.
Ο περιστροφικός κινητήρας μπορεί όμως να μετατραπεί εύκολα σε μυ που συσπάται και χαλαρώνει: περιστρέφοντας ακόμα περισσότερο το άκρο του νήματος, ώστε να σχηματιστούν περισσότερες σπείρες, το συστραμμένο νήμα συσπάται όταν θερμανθεί. Και αν οι σπείρες έχουν αντίθετη κατεύθυνση από την πλέξη των ινών του νήματος, ο μυς εκτείνεται αντί να συσπάται όταν θερμανθεί.
Οι τεχνητοί αυτοί μύες συσπώνται στο 50% του αρχικού μεγέθους, συγκριτικά με μόλις 20% στους ανθρώπινους μυς. Επιπλέον, η μηχανική ισχύ που προσφέρουν ανά μονάδα βάρους είναι συγκρίσιμη με την ισχύ ενός κινητήρα τζετ. Ένας πλαστικός μυς με διάμετρο ένα χιλιοστό μπορεί να σηκώσει βάρος 7,2 κιλών, ενώ μια δέσμη από 100 τέτοιους μυς θα σήκωνε 725 κιλά.
«Οι πιθανές εφαρμογές αυτών των πολυμερών μυών είναι τεράστιες» εκτιμά ο Δρ Μπόμαν. Οραματίζεται δυνατά, επιδέξια ρομπότ, ελαφρά και ισχυρά προσθετικά άκρα, εξωσκελετούς υποβοήθησης, ή ακόμα και ρομπότ που μιμούνται τις ανθρώπινες εκφράσεις χάρη σε τεχνητούς μύες στα πρόσωπά τους.
Μια άλλη πιθανή εφαρμογή θα ήταν πόρτες και παράθυρα που ανοιγοκλείνουν μόνα τους ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.   Newsroom ΔΟΛ

***  Εγκυμοσύνη: Αλλάξτε τρόπο ζωής και μειώστε τον κίνδυνο αποβολής   ,  Συμβουλεύουν δανοί ερευνητές
Εγκυμοσύνη: Αλλάξτε τρόπο ζωής και μειώστε τον κίνδυνο αποβολής
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Πάνω από το ένα τέταρτο των αποβολών θα μπορούσαν να προληφθούν με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής των γυναικών, υποστηρίζουν δανοί επιστήμονες σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obstetrics and Gynaecology.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής την Δρ Ανν-Μαρι Νυμπο Άντερσεν, διαπίστωσαν ότι η άρση περισσοτέρων από 20 κιλών καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και η παχυσαρκία ή η υπερβολική αδυναμία, αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής. Οι γυναίκες μετά τα 30, που πίνουν αλκοόλ και εργάζονται νυχτερινές βάρδιες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επίσης διατρέχουν κίνδυνο αποβολής.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στις παραπάνω παρατηρήσεις μετά την ιατρική παρακολούθηση 91.427 γυναικών, από το Εθνικό Αρχείο Γεννήσεων της Δανίας, την περίοδο 1996-2002. Το 3,5% είχε αποβάλει. Επικεντρώθηκαν σε στοιχεία που να συνέδεαν τις αποβολές με τον τρόπο ζωής.
Πιστεύουν λοιπόν ότι πρόκειται για τροποποιήσιμους παράγοντες που οι γυναίκες θα πρέπει να προσπαθούν να ελέγχουν κατά τη διάρκεια της κύησης, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος αποβολής.
«Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι, οι αποβολές είναι θέμα πρόληψης. Διαφορετικοί παράγοντες του τρόπου ζωής προκαλούν την διακοπή της κύησης, σε μεγαλύτερη μάλιστα έκταση από τους βιολογικούς. Καθένας λοιπόν, άνδρας ή γυναίκα, καθώς οι αρχές υγείας θα πρέπει έχουν κατά νου ότι η αναβολή της εγκυμοσύνης για μετά τα 30 ενέχει σοβαρό κίνδυνο αποβολής», τονίζει η Δρ Νυμπο Άντερσεν.  health.in.gr

***   Αντικαταθλιπτικό φάρμακο καταπολεμά τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ  , Κλινική δοκιμή της σιταλοπράμης
Αντικαταθλιπτικό φάρμακο καταπολεμά τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ
~   Νέα Υόρκη
Ελπιδοφόρα κρίνονται τα πρώτα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής της σιταλοπράμης κατά των νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA.
Πάντως, η χορήγηση της σιταλοπράμης, που κυρίως χρησιμοποιείται στην θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης, είχε αρκετές παρενέργειες στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.
Τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα (συναισθηματική ένταση, υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, έλλειψη αναστολών κ.α.), είναι πολύ συχνά στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως χρησιμοποιούνται αντιψυχωσικά, αλλά με περιορισμένη αποτελεσματικότητα.
Η σιταλοπράμη προτάθηκε ως εναλλακτική λύση, όμως ως τώρα δεν ήταν γνωστό κατά πόσο αποτελεί αποτελεσματική και ασφαλή επιλογή.
Οι ερευνητές από επτά αμερικανικά και καναδικά κέντρα, με επικεφαλής τον Δρ Κωνσταντίνο Λυκέτσο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, θεώρησαν ότι η σιταλοπράμη μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση, χωρίς ωστόσο να έχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της.
Σε τυχαίο δείγμα 186 ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, που χώρισαν σε δύο ομάδες, οι επιστήμονες χορήγησαν στους μισούς σιταλοπράμη και στους άλλους μισούς εικονικό σκεύασμα. Διαπίστωσαν ότι, η καθημερινή χορήγηση 30mg σιταλοπράμης επί εννέα εβδομάδες επέφερε αισθητή μείωση στο νευρικό ερεθισμό των ασθενών, ενώ το 40% εμφάνισε σημαντική βελτίωση. Από την άλλη όμως, παρατηρήθηκαν παρενέργειες, όπως μικρή επιδείνωση της νοητικής λειτουργίας των ασθενών και καρδιακές αρρυθμίες (που αυξάνουν το κίνδυνο εμφράγματος).
«Η σιταλοπράμη δεν μπορεί να προταθεί γενικά ως εναλλακτική λύση σε αυτή τη δοσολογία» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε χαμηλότερες δόσεις από αυτές της κλινικής δοκιμής, το φάρμακο θα είναι ασφαλέστερο σε σχέση με τα ως σήμερα χρησιμοποιούμενα αντιψυχωσικά, τα οποία αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο.
Ο Δρ Λυκέτσος και οι συνεργάτες του σκοπεύουν να προχωρήσουν σε νέα κλινική δοκιμή της σιταλοπράμης σε χαμηλότερη δοσολογία.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα κάποιος άνθρωπος κάπου στον πλανήτη εμφανίζει άνοια. Σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι ζουν περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι με άνοια, το 40% από αυτούς στις αναπτυγμένες χώρες. Ο αριθμός των ασθενών προβλέπεται να τριπλασιαστεί, φθάνοντας τα 115 εκατομμύρια το 2050. Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι άνω των 90 ετών πάσχουν από άνοια.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή    ,   health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

***   Tα πτηνά, και όχι οι χοίροι, πηγή της πανδημίας γρίπης το 1918  ,  Μαθήματα από το παρελθόν
Tα πτηνά, και όχι οι χοίροι, πηγή της πανδημίας γρίπης το 1918
Στρατιώτες με «ισπανική γρίπη» σε νοσοκομείο του Κάνσας το 1918. Οι νεκροί σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι έφτασαν τα 50 με 100 εκατομμύρια.  
~ Λονδίνο
Το στέλεχος του ιού της γρίπης που προκάλεσε την πανδημία του 1918 πιθανότατα ξεκίνησε από οικόσιτα και άγρια πτηνά στη Βόρεια Αμερική και όχι από ένα «πάντρεμα» στελεχών που πλήττουν ανθρώπους και χοίρους. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature ακολουθεί την εξελικτική πορεία του ιού της γρίπης τύπου Α σε βάθος δύο αιώνων και τα αποτελέσματά της… εκπλήσσουν.
Υπάρχουσες μέθοδοι με σημαντικά κενά
«Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαμε επί ατελείωτα έτη και οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας ώστε να εντοπιστούν οι ρίζες των γενετικών αλληλουχιών των στελεχών που έχουν προσβάλει την ανθρωπότητα, είχαν στο σύνολό τους σημαντικά λάθη» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης  Μάικλ Γουόρομπι, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας στο Τουσόν.
Προκειμένου να εξαγάγουν τα αποτελέσματά τους ο δρ Γουόρομπι και οι συνεργάτες του ανέλυσαν περισσότερες από 80.000 γενετικές αλληλουχίες από στελέχη ιού της γρίπης τα οποία είχαν απομονωθεί από ανθρώπους, πτηνά, άλογα, χοίρους και νυχτερίδες. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε με χρήση ενός μοντέλου που ανέπτυξαν οι ερευνητές και το οποίο χαρτογραφεί την εξελικτική σχέση μεταξύ στελεχών που προέρχονται από διαφορετικούς ξενιστές. Το εξελικτικό δέντρο που προέκυψε έδειξε ότι τα γονίδια της θανατηφόρας πανδημίας γρίπης του 1918 προέρχονται από πτηνά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα πτηνά μπαίνουν στο «εδώλιο του κατηγορουμένου» για την εμφάνιση του στελέχους Η1Ν1 της γρίπης του 1918. Γενετική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005 και βασίστηκε σε ανάλυση του καλά διατηρημένου ιστού ενός θύματος είχε επίσης δείξει προέλευση του στελέχους από τα πτηνά. Ωστόσο μια άλλη μελέτη του 2009 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ιϊκά γονίδια κυκλοφορούσαν σε ανθρώπους και χοίρους για τουλάχιστον 2 ως 15 χρόνια πριν την πανδημία και συνδυάστηκαν ώστε να «γεννήσουν» το φονικό στέλεχος.
 Τα «μοριακά ρολόγια»
Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν εξελικτικά μοντέλα με βάση «μοριακά ρολόγια» ώστε να ακολουθήσουν τα ίχνη των γενετικών μεταλλάξεων σε βάθος χρόνου και να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ σχετικά με το πώς διαφορετικοί οργανισμοί συνδέονται μεταξύ τους. Αυτά τα μοντέλα βασίζονται στην έννοια του ότι οι γενετικές μεταλλάξεις συσσωρεύονται με σταθερό ρυθμό, όπως τα δευτερόλεπτα που περνούν. Ορισμένα μοντέλα έχουν ως βάση τους ότι οι ρυθμοί της μοριακής εξέλιξης είναι σχεδόν ίδιοι, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις σχετικά με το ότι ο ιός της γρίπης εξελίσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς σε διαφορετικούς ξενιστές – για παράδειγμα ταχύτερα στα πτηνά από ό,τι στα άλογα. Το μοντέλο που χρησιμοποίησε ο δρ Γουόρομπι λαμβάνει υπόψη του αυτές τις διαφορές επιτρέποντας στο ρολόι του κάθε ξενιστή να χτυπά ανεξάρτητα.
Πηγή τα άλογα;
Η νέα ανάλυση αποκαλύπτει επίσης έναν κοινό πρόγονο για σχεδόν όλα τα στελέχη του ιού της γρίπης των πτηνών και του στελέχους Η7Ν7 το οποίο εξόντωσε πολλά άλογα και μουλάρια στη Βόρεια Αμερική το 1872. Το ξέσπασμα εκείνο ξεκίνησε στο Τορόντο του Καναδά και γρήγορα εξαπλώθηκε νότια και δυτικά. «Η μετάδοση ιών μεταξύ αλόγων και ανθρώπων πιθανότατα αποτέλεσε το ‘κλειδί’ επιδημιών όταν τα άλογα αποτελούσαν στενό ‘σύντροφο’ του ανθρώπου» ανέφερε ο Ρίτσαρντ Λένσκι, εξελικτικός βιολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
«Εκτιμούμε πλέον ότι πολλά από τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν σήμερα παγκοσμίως έχουν τη ‘ρίζα’ τους στα άλογα, παρότι επί μακρόν το δόγμα ήταν ότι η προέλευσή τους ήταν τα πτηνά» σημείωσε ο Ολιβερ Πίμπους, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Βήμα Science     Newsroom ΔΟΛ  .-

***  Οστεοπόρωση: Η ωκυτοκίνη αναστρέφει την οστεοπενία και την αύξηση του βάρους   ,    Πειραματικό θεραπευτικό σχήμα  ,
Οστεοπόρωση: Η ωκυτοκίνη αναστρέφει την οστεοπενία και την αύξηση του βάρους

~ Νέα Υόρκη

Μια δόση ωκυτοκίνης την ημέρα μπορεί να αναστρέψει την οστεοπενία και την αύξηση του σπλαχνικού λίπους που συνεπάγεται η εμμηνόπαυση, υποστηρίζουν γάλλοι ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Endocrinology.
Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Βιολογίας «Valrose» στη Νίκαια της Γαλλίας, με επικεφαλής τον Δρ Εζ-Ζουμπιρ Αμρι, χορήγησαν 0,1 ή 1 mg/kg ωκυτοκίνης σε ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση ωοθηκών, για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων, και διαπίστωσαν ότι εμφάνισαν σημαντική μείωση του σωματικού τους βάρους, συγκριτικά με πειραματόζωα που είχαν κάνει εικονική θεραπεία.
Ενώ οι οστεοκλάστες και οι οστεοβλάστες είχαν μειωθεί σημαντικά στα ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε τεχνητή εμμηνόπαυση, οκτώ εβδομάδες πριν την έναρξη της θεραπείας, η ωκυτοκίνη
εν μέρει κατάφερε να αποκαταστήσει τον αριθμό των οστεοκλαστών και να εξισορροπήσει τον αριθμό των οστεοβλαστών.
Επιπλέον, η ωκυτοκίνη προκάλεσε μερική αποκατάσταση της έκφρασης των δεικτών των οστεκλαστών και την πλήρη αποκατάσταση στους δείκτες των οστεοβλαστών.
Η ιστολογική ανάλυση του ενδο-κοιλιακού και υποδόριου λίπους από τα ποντίκια που είχαν πάρει ωκυτοκίνη έδειξε ότι, η θεραπεία είχε οδηγήσει σε σημαντική μείωση της λιπώδους μάζας προλαμβάνοντας τον σχηματισμό νέων λιποκυττάρων αντί να περιορίζει το μέγεθος των υπαρχόντων.
Η θεραπεία ωκυτοκίνης δεν επηρέασε το σωματικό βάρος των ποντικιών που είχαν υποβληθεί σε εικονική επέμβαση, ούτε και τον αριθμό των οστεοβλαστών και οστεοκλαστών. Αυτή η ομάδα των πειραματόζωων είχε ξεκινήσει τη θεραπεία με μια ημερήσια δόση ωκυτοκίνης ή εικονική αγωγή οκτώ εβδομάδες μετά την εικονική επέμβαση, δηλαδή σε φάση που είχε ήδη εκδηλωθεί η οστεοπενία και η αύξηση της ενδο-κοιλιακής λιπώδους μάζας.
Σε ένα άλλο σκέλος της έρευνας, οι ερευνητές χορήγησαν ωκυτοκίνη στα ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση ωοθηκών ή εικονική επέμβαση, δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Η πρώτη ομάδα πήρε καθημερινά 1 mg/kg ωκυτοκίνης τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες και στη συνέχεια εικονική αγωγή για άλλες τέσσερις ή ωκυτοκίνη δύο φορές την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες.
Τα πειραματόζωα που είχαν κάνει τέσσερις εβδομάδες θεραπεία με ωκυτοκίνη είχαν πάρει βάρος αμέσως μετά την διακοπή της αγωγής. Η θεραπεία με δύο φορές την εβδομάδα ωκυτοκίνη είχε συντελέσει σε μικρή και όχι σημαντική μείωση του όγκου του λιπώδους ιστού.
Τα ποντίκια που είχαν πάρει ωκυτοκίνη δύο φορές την εβδομάδα μετά την αφαίρεση των ωοθηκών τους εμφάνισαν μερική αποκατάσταση του οστικού όγκου, ενώ τα πειραματόζωα που είχαν κάνει θεραπεία για τέσσερις εβδομάδες όχι.
Παλαιότερη μελέτη της ίδιας επιστημονικής ομάδας έχει δείξει ότι και στις γυναίκες τα επίπεδα της ωκυτοκίνης στο αίμα είναι χαμηλότερα μετά την εμμηνόπαυση, ειδικά όταν έχουν εκδηλώσει οστεοπόρωση.
Όπως είναι γνωστό, η εμμηνόπαυση συχνά συνοδεύεται από αύξηση βάρους, παχυσαρκία και οστεοπόρωση. Η αύξηση του βάρους έχει τη μορφή σπλαχνικού λίπους, το οποίο έχει σχετιστεί με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου, μεταξύ άλλων παθήσεων.
Αν και άλλες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι η παχυσαρκία λειτουργεί προστατευτικά έναντι της οστεοπόρωσης, οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι αρνητικός ο συσχετισμός μεταξύ οστικής και σωματικής λιπώδους μάζας, δηλαδή η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση.
Η οστεοπόρωση αφορά περίπου το 40% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί όσο αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης των σύγχρονων ανθρώπων.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή   ,   health.in.gr

***

  ~***ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 :

 ~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/02/01-02-2014.html  , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 01-02-2014 Φεβρουάριος .-
~
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/02/2014.html , Παρουσιάσεις  Αθλητικών  ερασιτεχνικών  βίντεο  Ιανουαρίου  Φεβρουαρίου  2014 .-        ~   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/02/02022014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 02/02/2014 Φεβρουαρίου  ,-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/02/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/02/04-2014.html , Ενημέρωση σήμερα Τρίτη 04 Φεβρουαρίου  2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/02/05-2014.html ,  Ενημέρωση Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2014 .-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/02/06-2014.html , Ενημέρωση Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2014 , .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/02/07-2014.html , Ενημέρωση  της  Παρασκευής  07  Φεβρουαρίου  2014  .-
~
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/02/08-2014.html , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  08  Φεβρουαρίου  2014 .-                                                                                                
~   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/02/09-2014.html , Το αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 09 Φεβρουαρίου 2014 .-  
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/02/09022014-10-02-2014.html  , Διαδρομές  στην όμορφη  Ελλάδα μας  Κυριακή 09/02/2014 , Δευτέρα 10-02-2014 .~   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/02/10-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  11  Φεβρουαρίου  2014  .-
 ~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην όμορφη Ελλάδα μας Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , Ενημέρωση Τρίτη  11 Ιανουαρίου  2014 .-
~   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/02/12-2014.html  ,Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  12  Ιανουαρίου  2014  .-
~ 
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/02/17-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  17 Φεβρουαρίου  2014 , .-
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/02/18-2014.html  , Ενημέρωση  της Τρίτης 18  Φεβρουαρίου  2014 .-
~    http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/02/19-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014 .-
~   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/02/20-2014.html  , Άρωμα  ενημέρωσης  Πέμπτη (Τσικνοπέμπτη) 20  Φεβρουαρίου  2014 .-
~http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/02/21-2014.html ,  Άρωμα ενημέρωσης Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014 .-
~
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/02/22-2014.html  , Υγεία  πάνω από  όλα  ,  Σάββατο  22  Φεβρουαρίου  2014  .-


  ~** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.  -     433   φίλοι.-


~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
~ http://www.youtube.com/stamos01 ,       = 3114   video.-
~   http://www.youtube.com/stamatios01 , =1587 video.-
~    http://www.youtube.com/vlasiskal , =    1571   video.-
                                            ** Σύνολον   :   6272   βίντεο αναρτημένα .-

*** ΑΠΟΚΡΙΕΣ  ΚΑΙ  ΤΣΙΚΝΙΣΜΑ  ΣΤΙΣ  ΦΩΤΙΕΣ  ΜΕ  ΠΑΣΤΟ  ΚΡΑΣΑΚΙ  ΚΑΙ ΠΟΛΥ  ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  ΜΕ  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ  ΚΑΙ  ΧΟΡΌ  22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   2014  : ΒΙΝΤΕΟ ..
 ~ "Η λειτουργία κάνει  το  όργανο "...η  κίνηση   η  διασκέδαση  , η χαρά  , το  τραγούδι  και  ο χορός  συμβάλλουν  για  την καλή  μας  υγεία  !!!Είναι  η ζωή  για  κάθε  ανθρώπινο  οργανισμό ...για  κάθε  άνθρωπο  που  τον  ξεχνάει  από τα πολλά προβλήματα της καθημερινότητας ..... και όχι μόνο ...συμβάλλοντας στην καλή  ψυχική  υγεία  του κάθε ΄νός  μας ...!
~***  1 Απόκριες  τσίκνισμα Σταματινού  Αρφαρών 22-2-2014 : http://youtu.be/_DtQEB3Jm8M      ,

~** 2 Απόκριες  τσίκνισμα  Σταματινού  Αρφαρών    22-2-2014 : http://youtu.be/dVwfvYK44wY ,

~** 3  ΑΠΟΚΡΙΕΣ  ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ ΑΡΦΑΡΩΝ  22 - 2 – 2014 : http://youtu.be/eh8tYL501ps  ,

~* 4 Απόκριες Σταματινού Αρφαρών   22/2/2014 : http://youtu.be/Vd7hJY9Gd-A ,


~**   http://messiniaka.blogspot.com/ ,

* ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- 
  ~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-         
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-  
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013.html  , Άρωμα  Ελλάδας Όμορφες  διαδρομές  Τρίτη  Δεκέμβρης  2013  .-
 ~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/02/09022014-10-02-2014.html  , Διαδρομές  στην όμορφη  Ελλάδα μας  Κυριακή 09/02/2014 , Δευτέρα 10-02-2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην όμορφη Ελλάδα μας Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014
~
***  ~** ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΑΠΟ  50   ΜΠΛΟΚΣ  ΠΟΥ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ : ~  http://www.sportstonoto.gr/  .ΣΠΟΡ ΝΟΤΟΥ.- 
  ~  http://paovardas.blogspot.gr  , = ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ .-
www.blogtv.gr  , www.tometopo.gr , www.antarsya.gr  www.express.gr   , www.zougla.gr  , www.cybc.com.gr  , www.enikos.gr,http://www.spirospero.gr,
http://www.kairos.gr , http://www.seismoi.gr , www.mamakouzina.tv,http://www.newsbeast.gr, www.sansimera.gr ,  http://www.sportstonoto.gr/  , http://www.epsmes.gr/ , www.in.gr , www.epsmes.gr  ,    www.pospert.gr,www.iatro.gr,www.news.gr, www.planetgreece.gr, www.piazzadelpo.gr  , www.anexartiti.gr,www.aixmi.gr,www.lifo.gr, www.pospertnews.gr , www.atita.gr , www.nocomments.gr , www.tometopo.gr , www.veetle.com , www.news247.gr ,  www.apela.gr,www.koutipandoras.gr, www.sintagespareas.gr,                                                  www.epirustv1.gr  = ΗΠΕΙΡΟΣ ΤV1     
  http://www.defencenet.gr.www.thepressproject.gr, www.ebu.ch,www.inthecity.gr,www.readio.gr, www.24h.com.cy,www.tvx.gr,www.antassya.gr, www.apela.gr,www.rwf.gr=ΡΕΠΟΡΤΑΖΧΩΡΙΣΣΥΝΟΡΑ.-  WWW.FOLDERS.GR,=ΝέοιΦάκελοι,www.liveu.gr,~ http://www.tithafame.gr/,www.novasports.gr ,,  www.kalamatain.gr ,  www.batzolis.gr  - http://www.dikisports.blogspot.gr ,  http://www.twitter.com/stamos01/www.sintagespareas.gr = Οι  συνταγές της παρέας   
  www.dibidabo.com    , https://www.facebook.com/my.dibidabo , https://twitter.com/mydibidabo  ,  http://www.lifo.gr/team/gnomes/45114 ,
www.123playgame.gr  , Δωρεάν  παιχνίδια .-
www.tv-market.gr , Τηλε-αγορές.-
~  www.furby.gr , =Αναβάθμισης  προγράμματος περιήγησης .-
~ www.ekloges14.gr , Στο  Kontra Channel .-  
 http://messiniaka.blogspot.com/ ,


~ http://eikosari.com/vote : Μπαίνω  βλέπω  ...... και  ψηφίζω το  Νο  8  Φωτογραφίας , ο φίλος  μου Μαρίνος Ν. Μ. από  Σταματινού  Αρφαρών .... !  .- { συντροφικότητα  και  φροντίδα  στα  δύσκολα } Πάντα  να  πηγαίνουμε  στη δύσκολη  θέση  του  άρρωστου  για λίγα  δευτερόλεπτα , χωρίς  να  παίρνουμε  τη θέση  του  ...για  να  είμαστε και  να  λεγόμαστε ... ΑΝΘΡΩΠΟΙ !!! .-

2 σχόλια:

  1. ~ Οι άνθρωποι έχουν δύο αυτιά και μία γλώσσα , για να ακούνε πολλά και να μιλούν λίγα .-
    ~ Η σιωπή είναι θαυμαστή βοήθεια στην εκγύμναση των αρετών και γι αυτό είναι σημάδι φρονιμάδας .- {Άγιος Νικόδημος ο Αγιορίτης .}.-
    ~ Ορθό λόγο είναι αδύνατο να έχει ο άνθρωπος χωρίς καλή πείρα πραγμάτων , χωρίς ορθή διδασκαλία και ανατροφή .-
    ~ Το καλό και το κακό το μαθαίνουμε από τον γονιό .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή