ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2013

ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΑΓΑΠΑΜΕ  ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ  Δευτέρα  19 Φεβρουαρίου  2013  :

Ι.Μ. ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ Στείρι (Δίστομο) Ελικώνος
17-02-2013 με Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης
~** Η μονή Οσίου Λουκά βρίσκεται στη δυτική πλαγιά του όρους Ελικών. Η μονή πήρε το όνομά της από τον μοναχό και ιδρυτή της Λουκά Στειριώτn. Πρόκειται για ένα από τα πιο σπουδαία δείγματα βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, µε τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα µ.Χ και εικόνες ζωγραφισμένες από τον Μιχαήλ Δαμασκnνό. Το κυρίως κτίριο είναι µια οκτάγωνη εκκλησία µε τρούλο, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Οσίου Λουκά. Στη βόρεια πλευρά της βρίσκεται µια μικρότερη εκκλησία, αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου.

 Η ζωή του μοναστηριού από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα ταυτίζεται µε την ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Τους δύο πρώτους αιώνες της ύπαρξης της n Μοναστική κοινότητα αποτελούσε πηγή χριστιανικής πίστης. Κατά την διάρκεια της Φραγκοκρατίας ο Βανιφάτιος ο Μομφερρατικός κατέβηκε στη Στερεά Ελλάδα, έδιωξε τους Ορθόδοξους Έλληνες από τον Όσιο Λουκά και εγκατέστησε Λατίνους, οι οποίοι λήστεψαν και γύμνωσαν τη Μονή.
Στη συνέχεια. ο πρίγκιπας της Αχαΐας Γοδεφρείδος Β’ Βιλλαρδουίνος λεηλάτησε τους εναπομείναντες θησαυρούς και τους μετέφερε στη Ρώμη.
Κατά την Τουρκοκρατία από το 1460 που υποτάχτηκε n Βοιωτία στους Τούρκους μέχρι την ημέρα της λευτεριάς το μοναστήρι αγωνίστηκε για την ύπαρξη του, γιατί κινδύνεψε µε αφανισμό επανειλημμένα από τπ βουλιμία των Τούρκων κατακτητών.
Το 1943 υπέφερε και πάλι από τους κατακτητές Γερμανούς. Ήδη όμως n Αρχαιολογική υπηρεσία και n Αρχαιολογική Εταιρεία ανέλαβαν από το 1938 πολυετείς εργασίες συντήρησης, αναστηλώσαν την Τράπεζα και άλλα κτίρια της Μονής και καθάρισαν τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες.-


ΑΡΑΧΩΒΑ  2013
Αν αγναντέψεις και τη δείς ,
θα σε μαγέψει Ξένε ,
και όταν ρωτήσεις θα σου πούν ,
Αράχοβα τη λένε . (Γεώργιος Β. Σύρος).-
~** Η Αράχοβα ή Ράχωβα (1), όπως ήταν γνωστή ως τα χρόνια της Επανάστασης, είναι χτισμένη στις νότιες ράχες του Παρνασσού, όπως μαρτυρεί και το όνομά της, σε υψόμετρο 900-1000 μέτρα, αριθμεί 4158 κατοίκους (απογραφή 2001). Απέχει από την Αθήνα 160 χλμ. και μόλις 25χλμ από τη Λιβαδειά. Κυριότερες γνωστές κοντινές πόλεις της περιοχής είναι η Άμφισσα 19χλμ, οι Δελφοί 8 χλμ και το Γαλαξίδι 30 χλμ.
Η περιοχή της Αράχωβας έχει πανάρχαιη ιστορία. Είναι γεμάτη από αρχαίες οικίσεις, που ανάγονται ως το 1200 π.χ., και διάσπαρτα ίχνη της αρχαιότητας από τον Παρνασσό ως το Ζεμενό κι ως κάτω στην κοιλάδα του Πλειστού. Στο Κωρύκειο Αντρο τα αρχαιότερα ίχνη ανάγονται στα νεολιθικά χρόνια (3000 π. χ. περίπου). Στη δυτική πλευρά της Αράχωβας υπήρχε η Ανεμώρεια ή Ανεμώλεια (2), πόλη ομηρική, αναφερόμενη απ’ τον Όμηρο μαζί με την Κυπάρισσο (3), που τοποθετείται στα ανατολικά της Αράχωβας. Αρχαιότατη πόλη η Λυκώρεια, ψηλά στον Παρνασσό μας οδηγεί στον καιρό του Κατακλυσμού. Τότε στη Λιάκουρα, την πιο ψηλή κορυφή του βουνού (2457 μ.) στάθηκε η κιβωτός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, που γέννησαν τον Έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων. Αλλά και το ίδιο όνομα Παρνασσός, λέξη προελληνική, μας φέρνει στα βάθη του χρόνου, πριν από το 2000 π. χ.
Με διαρκή ιστορική ζωή η περιοχή εμφανίζει οικισμούς και στα βυζαντινά χρόνια (παλαιοχριστιανικοί οικισμοί Πάνιας).
Σύμφωνα με μαρτυρίες, στα 1435 μχ. “η Αράχωβα είναι πόλη πολυάνθρωπη”. Στο 16 αιώνα εμφανίζει άνθηση και το 1728 αναφέρεται ως “η διασημότερη κώμη στον Παρνασσό”. Στα 1826 η μάχη της Αράχωβας έσωσε την επανάσταση των Ελλήνων. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αντιμετώπισε νικηφόρα 2000 Τουρκαλβανούς, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Προχωρώντας μέσα στο χρόνο συναντάμε πάντα παρόντες τους Αραχωβίτες να πολεμούν για τα ιδανικά της Ελλάδος λαμβάνοντας μέρος σε όλους τους Εθνικούς αγώνες.


ΔΙΣΤΟΜΟ  από λόφο μνημείου πεσόντων -σφαγιασθέντων κατοίκων από  Γερμανών  κατακτητών  του  Χίτλερ ,
~** Το Δίστομο είναι ένας ημιορεινός οικισμός στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχία Λιβαδειάς του νομού Βοιωτίας, δημοτική ενότητα του Καλλικρατικού δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και έδρα του δήμου με τρεις οικισμούς , τον οικισμό του Διστόμου, τον οικισμό της Παραλίας Διστόμου και τον οικισμό του Αγίου Νικολάου. Ο πραγματικός πληθυσμός του οικισμού, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, είναι 2.048 κάτοικοι. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Βοιωτίας, χτισμένο σε μία μικρή πεδιάδα που σχηματίζεται ανάμεσα στα όρη Κίρφη, Παρνασσός και Ελικώνας. Απέχει 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 25 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά, 13 χιλιόμετρα από την Αράχωβα και 15, περίπου, χιλιόμετρα από τη Δεσφίνα.-

*** ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ  από το Μένουμε Ελλάδα :

Παρνασσός  17-02-2013
Η περιοχή της Αράχωβας έχει πανάρχαιη ιστορία. Είναι γεμάτη από αρχαίες οικίσεις, που ανάγονται ως το 1200 π.Χ., και διάσπαρτα ίχνη της αρχαιότητας από τον Παρνασσό ως το Ζεμενό κι ως κάτω στην κοιλάδα του Πλειστού ποταμού. Στο Κωρύκειο Άντρο τα αρχαιότερα ίχνη ανάγονται στα νεολιθικά χρόνια (3000 π.Χ. περίπου).
Αρχαιότατη πόλη η Λυκώρεια, ψηλά στον Παρνασσό μας οδηγεί στον καιρό του Κατακλυσμού. Τότε στη Λιάκουρα, την πιο ψηλή κορυφή του βουνού (2.457 μέτρα) στάθηκε η κιβωτός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, που γέννησαν τον Έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων.
Αλλά και το ίδιο το όνομα «Παρνασσός», λέξη προελληνική, μας φέρνει στα βάθη του χρόνου, πριν από το 2000 π.Χ. Ετυμολογικά, η λέξη Παρνασσός, υποστηρίζεται ότι προέρχεται από το προελληνικό υπόστρωμα, δηλαδή την γλώσσα που μιλούσαν οι Πελασγοί, και στων οποίων τα τοπωνύμια ήταν συχνή η κατάληξη -σσος.
Βορειοδυτικά της Αράχωβας βρίσκεται το σπήλαιο “Κωρύκειον άντρον” ή “Σαρανταύλι”. Κατά τη μυθολογία ήταν το δώρο του Θεού Απόλλωνα στην Κωρύκεια Νύμφη, απ’ όπου πήρε και το πρώτο όνομα. Το όνομα “Σαρανταύλι” το απόκτησε από τις 40 αυλές που πίστευαν ότι είχε ή από την επαναλαμβανόμενη ηχώ.
Οι αρχαίοι πίστευαν πως μέσα από τις σπηλιές του υπήρχε ο δρόμος που μπορούσε κανείς να επικοινωνήσει με τον Άδη. Το σπήλαιο θεωρούνταν έδρα των χρησμών της Πυθίας και ότι συγκοινωνούσε με υπόγεια σήραγγα με το ναό του Απόλλωνος στους Δελφούς. Αργότερα θεωρήθηκε σαν το κέντρο της γης, γι’ αυτό το ονόμαζαν “ομφαλόν της γης”. Το μήκος του φτάνει μέχρι τα 100 μ. και το χρησιμοποίησαν οι κάτοικοι όταν ήθελαν να κρυφτούν από ξένους επιδρομείς. Είναι στολισμένο με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και ο τελευταίος θάλαμος ονομάζεται “Άδυτον”.
Στην Αράχωβα υπήρχαν τρεις Ομηρικές πόλεις: Η Ανεμώρεια ή Ανεμώλεια(1), στα δυτικά η Κυπάρισσος(2), στα ανατολικά και η Υάμπολις(3) στα νότια. Στον Όμηρο αναφέρεται(4) ότι είχαν συμμετάσχει στον Τρωικό Πόλεμο μαζί με τις άλλες Φωκικές πόλεις (όλες μαζί έστειλαν σαράντα πλοία). Στην Ιλιάδα αναφέρονται τα ονόματα του Επίστροφου και του Σχεδίου γιοί του Ιφίτου Ναυβουλίδη από την Κυπάρισσο.
Με διαρκή ιστορική ζωή η περιοχή εμφανίζει παλαιοχριστιανικούς οικισμούς και στα βυζαντινά χρόνια (οικισμοί Πάνιας).
Σύμφωνα με μαρτυρίες, στα 1435 μ.Χ. «η Αράχωβα είναι πόλη πολυάνθρωπη». Κατά το 16ο αιώνα εμφανίζει άνθηση και το 1728 αναφέρεται ως η «διασημότερη κώμη στον Παρνασσό».
Η Αράχωβα έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Αγώνα του ’21. Η μεγάλη μάχη που έδωσε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στην Αράχωβα το Νοέμβριο του 1826 αντιμετωπίζοντας νικηφόρα 2.000 Τουρκαλβανούς, έσωσε την επανάσταση των Ελλήνων. Ανακόπηκε η προέλαση των Τουρκικών στρατευμάτων και ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα σήκωσε τη σημαία της ελευθερίας. Σε ανάμνηση της μεγάλης νίκης στην δυτική είσοδο της πόλης υπάρχει η προτομή του Καραϊσκάκη. 
(1) Γύρω από την πηγή Χτιριαρού, στη δυτική πλευρά της Αράχωβας, τοποθετείται η αρχαία πόλη Ανεμώρεια ή Αναμώλεια(=ανεμώδης, από το όρος και άνεμος). Στράβωνος Γεωγραφικά. Θ΄, 423.
(2) Ανατολικά της Αράχωβας, στη θέση Πάνια, τοποθετείται κατά μια άποψη η αρχαία πόλη Κυπάρισσος.
(3) Στην θέση Υμπιλή ή Εμπολή, στον ελαιώνα της Αράχωβας τοποθετείται η αρχαία πόλη Υάμπολις.
(4) Ιλιάδα, ραψωδία Β΄, στίχοι 517 έως 526.
*** ΠΑΡΟΣ Στο λόφο του κεφάλου   :
  
*** Α.Κέντρο Ζήρειας    :
  
*** Πές  μου πιά είναι  του  'ερωτα  η πατρίδα   :



 *** Δεν χρωστάω κι  ΄ όταν πεθαίνω ρε κουφάλες   :



 ~** Ελληνικό Αρκαδίας    :



 ~** Ιαματικά  Λουτρά  Αιδηψού    :
  
~** Αρκαδία  Μουλάτσι    :

~** Ελληνικό ΑΡΚΑΔΙΑΣ   :

 ~*** Βόρια  Ευβοια     :

~**  Αιδηψός και  κουραμπιέδες   :



 ~** Αιδηψός και  σαραγλί   :

~** Ψάρεμα  στην Αιδηψό   :
  http://youtu.be/ii_x_ZGySnk  ,

~** Ευβοια  βόλτα  με  μηχανές P1040836.MP4 :
 http://youtu.be/_CFIEkNLXrI  ,



  
~** Ρεντίνα  Αγράφων P1040839.MP4
  
~** Σοφάδες  βουνά πεδιάδες P1040840.MP4
  ~** Σοφάδες  αρχαιολογικός χώρος  :



 *** Εργοστάσια  τομάτας  τσίπουρου  :



 ***  Εργοστασιο  Αλλαντικών     :
 http://youtu.be/ZNRUvVqFC7w 

*** Λουτρά Σμοκόβου   :
  


**** Ελλάδα  Έλληνες με τον Μεσσήνιο Γιάννη Θωμόπουλο    :
  
**** Συναυλία Γιάννη Θωμόπουλου   :

**** Χιονοδρομικό κελλάρια 17-02-2013   :

  
**** Παρνασσός Χ.Κ. Κελλάρια  2013   :
  
**** Χ.Κ. Κελλάρια  Παρνασσός 17-2-2013   :
  

****   Χαρίλαου Τρικούπη  16/02/2013 :

***  Ρίο  Αντίρριο  Γέφυρα  :
  

*** ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ  λιμανάκι    :
  
*** ITEA ΑΠΌ  Αντιβραχίωνα 16-02-2013    :
  
*** ΙΤΕΑ  2013    :
  
*** Λιμάνι  Ιτέας  16-2-2013    :
  

*** ΙΤΕΑ  από  το λιμάνι    :
  
*** Από  Δελφούς Ιτέα   Γαλαξίδι   ¨

Ταβέρνα "Ρίζα " στα ΛΙΒΑΔΙΑ  ΑΡΑΧΩΒΑΣ

*** Αράχοβα  φαγητό  στο Αρχοντικό   :
  
*** ΑΡΑΧΩΒΑ  16-02-2013    :



*** ΔΕΛΦΟΙ :  Οι Δελφοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Στην αρχή των ιστορικών χρόνων ήταν μία από τις πόλεις της αρχαίας Φωκίδας, αλλά σταδιακά ο ρόλος της πόλης ενισχύθηκε και εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων. Αποτέλεσε επίσης κέντρο της Δελφικής Αμφικτυονίας. Οι Δελφοί διατήρησαν τη σημαντική τους θέση μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., οπότε δόθηκε οριστικό τέλος στη λειτουργία του μαντείου με διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄. Τους επόμενους αιώνες η πόλη παρήκμασε και εγκαταλείφθηκε οριστικά την περίοδο των σλαβικών επιδρομών.-                        .Ac.delphi1.jpg


ΜΕΝΟΥΝΕ  ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ   2012 -  20133   : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  …..
  ~* * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html  ,  Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1) .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html  , Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2) 
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html  , Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .- 

   ~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html , Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-

   ~**   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html  ,   ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα  26 Νοεμβρίου  2012 ,.- (6).-

  ~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html  , Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 ΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (7).
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.html ΜΕΝΟΥΜΕ  ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ  (8) .- ,
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html  , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ ,  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.-   (9) .-                          *** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10 Φεβρουαρίου 2013 .-     (10 )  .-                                
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html  , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις ..... Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή , Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .-  (11)  .-

***
Στον Ελικώνα  2013
  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ     ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2013  :  
 ~** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/02/1-2013.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση 1 Φεβρουαρίου 2013 ,  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ γιά ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !! Μαζί με την Καλημέρα μας ! .-

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/01-2013.html  , Υγεία γιά όλους μας 01 Φεβρουαρίου 2013 , ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ  γιά  Όλους  μας.-

~** ~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/02/t-02-2013.html , Tο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Φεβρουαρίου 2013 , ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.-
~**
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/02/02-03-2013.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σ/Κ 02 καί 03 Φεβρουαρίου 2013 :.-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/02/03-2013.html , Κυριακάτικη ενημέρωση 03 Φεβρουαρίου 2013.-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/02/t-04-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013.-

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/02/05-2013.html  , Αθλητική δραστηριότητα και τα παράξενα Τρίτη 05 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/02/06-20123.html  , Το  αγιάζι της  ενημέρωσης Τετάρτη  06 Φεβρουαρίου  20123  .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/02/08-2013.html  , Το  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  08  Φεβρουαρίου  2013 ,-
 ~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/02/09-2013.html , Αυτό το βροχερό Σαββατο στο αγιάζι της ενημέρωσης 09 Φεβρουαρίου 2013 .-
~**
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/02/to-10-2013.html , To αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013 ,.-
*** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html  , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ  Σ/Κ  9καί 10  Φεβρουαρίου  2013 .-                ~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html  , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις ..... Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή Αγίου Χαραλάμπου , Μια ημερήσια διαδρομή , Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11)  .-
~**  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/02/09-10-2013.html  , Αθλητικό Σαββατοκύριακο 09 καί 10 Φεβρουαρίου 2013.-~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/02/09-2013.html , Αυτό το βροχερό Σαββατο στο αγιάζι της ενημέρωσης 09 Φεβρουαρίου 2013 .-
~**
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/02/to-10-2013.html , To αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013 ,.-~***** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** 
http://snsarfara.blogspot.gr/2013/02/11-2013.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013  .-  ~**  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/02/12-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013.-
 ~**  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/02/13-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013  .-
~**   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/15-2013.html  , Το αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκευή 15  Φεβρουαρίου  2013 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/02/16-17-2013.html  ,  Αυτό το Σ/Κ στην ενημέρωση , Αθλητικό Σ/Κ 16 καί 17 Φεβρουαρίου 2013  .-
 ~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln  , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013  (12) .- 
  ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/02/18-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/19-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  19 Φεβρουαρίου  2013  .-
ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Χιονοδρομικά "Γεροντόβραχος" ,"Φτερόλακας " καί "ΚΕΛΛΑΡΙΑ "

***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :

~ http://www.youtube.com/stamos01 , =          2281   video.-
 
~ http://www.youtube.com/stamatios01 , =      735 video.-

~ http://www.youtube.com/vlasiskal , =    660/ 725 video. -
                                                         ΣΥΝΟΛΟΝ:    
3741     Βίντεο   Αναρτημένα.- 

ΟΣΙΟΣ  ΛΟΥΚΑΣ
Στο  Όσιο Λουκά
Στον  Παρνασσό
Στο  Γαλαξίδι
Το Γαλαξίδι είναι ένας δημοφιλής τόσο χειμερινός όσο και καλοκαιρινός προορισμός με ένα μεγάλο αριθμό από ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ που προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον επισκέπτη. Τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια που θα συναντήσετε στο Γαλαξίδι είναι διαφόρων κατηγοριών και μπορούν να ικανοποιήσουν μεγάλη ποικιλία προτιμήσεων και αναγκών διαμονής στους επισκέπτες τους με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Ι.Μ.ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ -
Κάστρο της Ναυπάκτου
Το Κάστρο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου που δεσπόζει στη πόλη. Στα Δυτικά αυτής σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων. Ο λόφος αυτός έχει σχήμα πυραμίδας. Οι μεγαλοπρεπείς οχυρώσεις της Ναυπάκτου που οφείλονται με διαδοχικές κατασκευαστικές φάσεις και κλιμακώνονται από την αρχαιότητα έως και την τουρκοκρατία, παρά τις καταστροφές και φθορές που έχουν υποστεί αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά και καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.
Ποία ήταν η μορφή του κάστρου στους αρχαίους χρόνους δεν μπορούμε με ακρίβεια να ξέρουμε. Είναι βέβαιο όμως ότι υπήρχαν τα τείχη. Υπολείμματα αρχαίων τειχών βρίσκονται και σήμερα κατά τη μεριά της θάλασσας και στη δυτική πλευρά. Το πιθανότερο είναι το κάστρο να μην είχε τη σημερινή του μορφή με τα πέντε διαζώματα. Αυτή τη μορφή την έλαβε κυρίως κατά τη βενετική κυριαρχία.
Η κορυφή του λόφου περικλείεται από κυκλικό τείχος διαμέτρου 100 μέτρων. Δύο βραχίονες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους κατεβαίνουν ο ένας ανατολικά και ο άλλος δυτικά και αφού καμφθούν πλησιάζοντας ο ένας τον άλλον και με 2 πύργους κλείνουν την είσοδο του μικρού λιμανιού. Τέσσερα εγκάρσια τείχη ενώνουν αυτούς τους δύο βραχίονες, σχηματίζοντας από την κορυφή έως τη θάλασσα πέντε αμυντικές ζώνες ή διαζώματα οι οποίοι μειώνονται σε έκταση όσο πλησιάζουν την κορυφή και ο καθένας είναι ένα ανεξάρτητο φρούριο. κείμενο: Γιάννης Χαλάτσης
ΙΤΕΑ 
~** Η Ιτέα είναι παραλιακή κωμόπολη του νομού Φωκίδας και επίνειο της Άμφισσας, με πληθυσμό 4.666 κατοίκους (απογραφή 2001). Βρίσκεται στον Κρισαίο κόλπο (ή κόλπο της Ιτέας), στον Κορινθιακό. Πίσω από την πόλη απλώνεται ο Ελαιώνας της Άμφισσας, με φόντο την Γκιώνα και τον Παρνασσό πάνω στον οποίο διακρίνονται οι Δελφοί και το Χρισσό. Από την παραλία της Ιτέας κοιτώντας προς τη θάλασσα μπορεί κανείς να διακρίνει το Γαλαξίδι, ακόμα και την Πελοπόννησο. Η Ιτέα βρίσκεται νότια της Άμφισσας, βορειοανατολικά του Γαλαξιδίου και νοτιοδυτικά των Δελφών, πόλεις με τις οποίες συνδέεται οδικά.-
Γαλαξίδι
Το γραφικό Γαλαξίδι είναι μια παραθαλάσσια κωμόπολη στο ΝΑ τμήμα του νομό Φωκίδας και βρίσκεται δυτικά του Κρισαίου κόλπου. Απέχει από την Αθήνα 217 χλμ. και 90 χλμ. από την Πάτρα.
Το αρχοντικό Γαλαξίδι είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Οιάνθειας ή Χάλαιον και έχει περίπου 1400 κατοίκους. Οι κάτοικοί του είναι συνταξιούχοι ναυτικοί, έμποροι και επαγγελματίες ενώ ασχολούνται και με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Το όνομα Γαλαξίδι πρωτοεμφανίστηκε μεταξύ 6ου και 9ου αιώνα μ.Χ. και κυριαρχεί η άποψη ότι το τοπωνύμιο προέρχεται από την οικογένεια Γαλαξείδη που είχε εκτάσεις στην περιοχή.
Το Γαλαξίδι έχει πανάρχαια ιστορία 4.000 χρόνων με κορύφωση των αγώνα του 1821. Κατά την διάρκεια της ιστορικής του διαδρομής γνώρισε πολλούς κατακτητές όπως Σλάβους, Τούρκους Πειρατές, Φράγκους κ.α.
Είναι μια ναυτική πολιτεία φημισμένη για τον ναυτικό της στόλο και την ικανότητα των Γαλαξιδιωτών στην ναυπηγική τέχνη. Στις αρχές του 18ου αιώνα ξεκίνησε να κατασκευάζεται ένας μεγάλος στόλος σε ντόπια καρνάγια και συνέχισε για αρκετές δεκαετίες, κατά την διάρκεια των οποίων τα Γαλαξιδιώτικα εμπορικά και επιβατικά καράβια ταξίδευαν στην Μεσόγειο. Το Γαλαξίδι γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή το 1860 αλλά αργότερα με την εμφάνιση του ατμόπλοιου κόπασε. Έως τότε, ήταν η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη.
Η γοητεία των ιστιοφόρων του Γαλαξειδίου όμως διατηρήθηκε μιας και τα Γαλαξειδιώτικα ιστιοφόρα ήταν αληθινά αριστουργήματα και άφησαν εποχή στην ελληνική ιστορία και τέχνη.
Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το Γαλαξίδι και στην Επανάσταση του 1821. Ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος που διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στην ανάπτυξη της ναυτιλίας, οργάνωσε και τις διαβουλεύσεις για την έναρξη της επανάστασης του 1821 στο Γαλαξίδι. Πλοίαρχοι και έμποροι πρόσφεραν τα πλοία τους υπέρ της πατρίδος ενώ πολλοί Γαλαξιδιώτες έσπευσαν να πολεμήσουν στο Χάνι της Γραβιάς. Η προσφορά του Γαλαξιδίου στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν πολύ μεγάλη.
Το περήφανο Γαλαξίδι άντεξε στο χρόνο και σήμερα αποτελεί ένα από τα καλύτερα θέρετρα της Ελλάδας.
Διαθέτει δυο φυσικά λιμάνια, την ¨Αγορά¨, όπου βρίσκεται η πλατεία του Νικόλαου Μάμα και τον ¨Χηρόλακα¨, που χωρίζονται μεταξύ τους από τον Κάβο όπου υπάρχει φάρος από το 1909.
Το Γαλαξίδι έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός αφού τον διακρίνει η σπάνια αρχιτεκτονική των καπετανόσπιτων. Συνδυάζει την πλούσια και μακρά ιστορία με την φυσική ομορφιά του τοπίου, τα γραφικά σοκάκια, τα αξιόλογα μνημεία και τα πανέμορφα αρχοντικά με τις κεραμοσκεπές.
Από το Γαλαξίδι κατάγονται μεγάλες προσωπικότητες όπως οι ιστορικοί Ιερομόναχος Ευθύμιος, Κωνσταντίνος Σάθας ή Σαθόπουλος, Ιωάννης Μητρόπουλος και Αναστάσιος Σκιαδάς, οι συγγραφείς Εύα Βλαμή και Κωστούλα Μητροπούλου, ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου και πολλούς άλλους.
Ο πανέμορφος οικισμός του Γαλαξιδίου οφείλει πολλά στους ευεργέτες-δωρητές του μερικοί εκ των οποίων είναι ο Νικόλαος Μάμας, η Ευσταθία Τσαλαγκύρα-Ρέλλα, οι Ευθυμία & Παναγιώτης Κουλομπούρου, οικογένεια Αγγελή, Ιωάννης Μιχαλόπουλος κ.α. Το Γαλαξίδι θα σας ανταμείψει, αν βρεθείτε εκεί κατά την περίοδο των Αποκριών. Ατελείωτο γλέντι, χορός, τραγούδι αλλά και παραδοσιακά έθιμα συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό με ανεπανάληπτες στιγμές χαράς και κεφιού.
Το Γαλαξίδι είναι ονομαστό για τα ¨αλευρομουντζουρώματα¨ που διαδραματίζονται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα στον παραλιακό δρόμο του οικισμού.
Η αρχοντική κωμόπολη του Γαλαξιδίου διαθέτει πολύ καλές τουριστικές υποδομές με πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για μια άνετη και ευχάριστη διαμονή υψηλών προδιαγραφών καθώς και πολλές ψαροταβέρνες και εστιατόρια που θα ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις σας.
Ιδανικό προορισμό καθιστούν το Γαλαξίδι οι οργανωμένες αμμουδιές που προσφέρονται για κολύμπι και θαλάσσια σπορ. Μπορείτε να επισκεφθείτε την πλαζ Καλαφάτη, την παραλία του Ναυτικού Ομίλου κ.α.
Ένας γραφικός οικισμός που αποτελεί ένα από τα καλύτερα θέρετρα στην Ελλάδα και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών….
Το Γαλαξίδι συνδυάζει την χαλάρωση και την ηρεμία ενώ συγχρόνως σας χαρίζει μοναδικές στιγμές διασκέδασης.
Αρφαρά  Αγιος Κωνσταντίνος
Ασπρόχωμα - Μεσσήνη ¨" το καρναβάλι "
Πάνος Δασκαρόλης«Το καρναβάλι της Μεσσήνης αποτελεί θεσμό και όλα τα δρώμενα που εκτυλίσσονται, δεν είναι τυχαία», σημείωσε ο κ. Πάνος Δασκαρόλης, προσθέτοντας πως τα ήθη και τα έθιμα, ακόμη και ο λόγος του βασιλιά καρνάβαλου, έχουν τη σημασία τους. Έχουν βγει από το λαό, εδώ και 153 χρόνια.
 Δημ. Φουσιάνης
Κάθε πόλη έχει το δικαίωμα να διοργανώνει εκδηλώσεις, αρκεί να μη συμπίπτει η μία με την άλλη, ήταν η άποψη που διατύπωσε ο κ. Δημ. Φουσιάνης. Θυμήθηκε πως στο παρελθόν άναβαν περί τις 10-15 φωτιές στη Μεσσήνη, μία σε κάθε γειτονιά και μοναδική εξαίρεση ήταν αν υπήρχε πένθος. Ο συναγωνισμός των γειτονιών ήταν έντονος για το ποιος θα έχει την καλύτερη φωτιά, ενώ υπήρχε κι ένα τυπικό έπαθλο, που όμως είχε πολύ μικρή σημασία για τους συμμετέχοντες, αφού διασκέδαζαν ούτως ή άλλως όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας.
Η κάθε φωτιά είχε και τον υπεύθυνό της, ενώ οι συμμετέχοντες μεταμφιέζονταν υποχρεωτικά, προσέφεραν φασολάδα, λούπινα, και άλλα φαγητά, καθώς και κρασί, με αποτέλεσμα να υπάρχει κέφι έως το πρωί.
Παρατήρησε, όμως, πως «τα νέα παιδιά δεν έχουν ενεργό συμμετοχή και ό,τι γίνεται, οφείλεται στους μεγαλύτερους σε ηλικία».
Και αυτός θέλησε το καρναβάλι της Μεσσήνης να έχει παραδοσιακό χρώμα, ενώ χαρακτήρισε ξενόφερτα όσα γίνονται μέχρι σήμερα. Έφερε ως παράδειγμα την παρουσία κάποιων χορευτριών από τη Βραζιλία, που όμως δεν ταίριαζαν με το ύφος του καρναβαλιού.-
ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

ΓΑΛΑΞΙΔΙ
**  ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ  ΤΡΙΚΟΥΠΗ ,......ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ :

ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

Η γέφυρα Ρίου-Αντιρίου η καλύτερα Χαρίλαου Τρικούπη όπως είναι η επίσημη ονομασία της, είναι ένα τεχνολογικό θαύμα της μηχανικής. Ο πρώτος που οραματίστηκε την ένωση Ρίου-Αντιρίου ήταν ο παλιός πρωθυπουργός της Ελλάδας Χαρίλαος Τρικούπης [Ναύπλιο 1832-Κάννες 1896], έναν αιώνα πριν. Όντως σε ομιλία του στο Ελληνικό κοινοβούλιο το 1889, επεσήμανε την αναγκαιότητα γεφύρωσης της Πελοποννήσου με την Στερεά Ελλάδα, του Ρίου με το Αντίριο. Οι εργασίες ανέγερσης της γέφυρας άρχισαν το 1996 και αποπερατώθηκαν το 2004.
 Η γέφυρα είναι η μεγαλύτερη καλωδιακή σε μήκος, 2252 μέτρα, στον κόσμο. Το δε πλάτος της είναι 27,2 μέτρα και το ύψος της φτάνει τα 35 μέτρα. Στηρίζεται πάνω σε 4 πυλώνες με περίμετρο 90 μέτρα έκαστος, το δε βάθος της θάλασσας σε ορισμένα σημεία ξεπερνά τα 60 μέτρα. Πραγματικά όταν πρωτοαντίκρυσα την γέφυρα έμεινα εκστασιασμένος από την επιβλητικότητα της, την τέλεια τεχνική της και την έκθαμβη ομορφιά της που δένει με το φυσικό περιβάλλον με μια αρμονικότητα, πράγμα παράξενο για τόσο μεγάλο έργο. Το μόνο που με στενοχώρησε ήταν που δεν την διάβηκα, λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά ευελπιστώ να το πράξω σε μεταγενέστερο μου ταξίδι.
***

1 σχόλιο:

  1. 10 λόγοι για τους οποίους η Μπανγκόκ είναι δημοφιλές πόλη
    https://www.youtube.com/watch?v=ksv0HhE3avM

    ΑπάντησηΔιαγραφή