ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ενημέρωση -Θέσεις - Απόψεις - Σκέψεις - Σχόλια κ.π.α.

Ενημέρωση -Θέσεις - Απόψεις - Σκέψεις - Σχόλια κ.π.α :
ΣΠΕΤΣΕΣ
Έργα ανάπλασης Πλατεία Καλαμάτας 2012
Από την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας  έναντι Πνευματικού Κέντρου  2012

***

** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/04/5-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 5 Απριλίου 2012 .-

** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/04/5-2012.html , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης  , Πέμπτη  5 Απριλίου  2012 .-

*** Λουκάς Παπαδήμος: Τη Μ. Εβδομάδα η ημερομηνία των εκλογών
* Την Μεγάλη Εβδομάδα, όταν και θα επιστρέψει στην Αθήνα, θα ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών ο Λουκάς Παπαδήμος, όπως γνωστοποίησε από την Κύπρο, μετά τη συνάντησή του, στη Λευκωσία, με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.-

*** Ευάγγελος Βενιζέλος: Ρεαλιστικός και επιτεύξιμος ο στόχος για πρωτιά
* Η Ελλάδα θα ακολουθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία που προσφέρει ασφαλή οδό -παρά τις δυσκολίες-για την επάνοδο στην οικονομική σταθερότητα, ή θα ακολουθήσει μια τυφλή πορεία, σημείωσε ο Ευ. Βενιζέλος στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.-

*** Σοκ στο πανελλήνιο από την αυτοκτονία συνταξιούχου Δημ. χρυσούλα ..
* Ένας 77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός αυτοκτόνησε το πρωί της Τετάρτης επί της πλατείας Συντάγματος, καταγγέλλοντας σε σημείωμα που άφησε πίσω του την κατάσταση στη χώρα. Διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων στη μνήμη του.-

*** Πέρασαν οι αλλαγές για τα ταξί
* Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΛΑΟΣ, τα άρθρα 83 και 84 για τις έδρες των ταξί και η τροπολογία για την πιστοποίηση των ΚΤΕΟ, του ν/σ για Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, Μεταφορές και Δημόσια έργα.-

*** Η μεσογειακή διατροφή «ασπίδα» στον καρκίνο του προστάτη
* Το ποσοστό των Αυστραλών που προσβάλλονται από καρκίνο του προστάτη είναι μεγαλύτερο από αυτό των Ελλήνων και αυτό πιθανότατα οφείλεται στην διατροφή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.-
* Το ποσοστό των Αυστραλών που προσβάλλονται από καρκίνο του προστάτη είναι μεγαλύτερο από αυτό των Ελλήνων και αυτό πιθανότατα οφείλεται στην διατροφή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
* Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αυστραλιανή Ιατρική Επιθεώρηση (Medical Journal of Australia) η διατροφή, μπορεί να επηρεάζει τις πιθανότητες που έχει κάποιος για να παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη. Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι οι Αυστραλοί παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά προσβολής καρκίνου του προστάτη από τους Έλληνες, Ιταλούς και άλλους Ευρωπαίους και αυτό αποδίδεται στην διατροφή τους.
* «Η μεσογειακή διατροφή πιθανότατα παίζει ρόλο και στην  πρόληψη του καρκίνου του προστάτη» δήλωσε ο πανεπιστημιακός καθηγητής Ρόμπερτ Κάμιγκς, ενώ πρόσθεσε πως και η ντομάτα έχει ευεργετικές ιδιότητες και λειτουργεί ως «ασπίδα κατά του καρκίνου του προστάτη».
* Ο καθηγητής Κάμιγκς σημείωσε πως πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες, αλλά από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι στους άνδρες που έχουν ήδη παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη, ο τρόπος διατροφής τους μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.
* Ο στόχος των Αυστραλών ερευνητών ήταν να αξιολογήσουν το σύνολο των δεδομένων που προέκυψαν για τη σχέση της θεραπείας βασισμένης στη δίαιτα για την πρόληψη και για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη σε άνδρες που παρουσίασαν τη νόσο.
* Στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι οι αποδείξεις που επιτρέπουν τελεσίδικα συμπεράσματα είναι περιορισμένες, εντούτοις τα τεκμηριωμένα δεδομένα που διαθέτουμε σήμερα δείχνουν τα ακόλουθα: Οι παράγοντες που συσχετίζονται με αύξηση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του προστάτη είναι η διατροφή πλούσια σε λίπη, πλούσια σε κρέατα επεξεργασμένα (αλλαντικά) ή καβουρδισμένα (ψημένα σε κάρβουνα, σχάρα, σούβλα ή ψησταριά) όπως επίσης η διατροφή που είναι υπερβολικά πλούσια σε ενέργεια, γαλακτοκομικά προϊόντα και ασβέστιο.
* Αντίθετα, οι άντρες που τρώνε άφθονα φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα ντομάτες, λαχανικά του είδους των σταυρανθών όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, φαίνεται ότι διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο. Το ίδιο ισχύει για τους άνδρες που καταναλώνουν περισσότερες ποσότητες ψαριών, σόγιας, πράσινου τσαγιού, βιταμίνης Ε, σελήνιου και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, που περιέχονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, ο κολιός και στον λιναρόσπορο.
* Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της εκτενούς ανασκόπησης και αξιολόγησης που έκαναν, δεν πρέπει να οδηγήσουν ορισμένους άνδρες στο να καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες οποιουδήποτε από τα επί μέρους θρεπτικά συστατικά, που φάνηκαν να βοηθούν εναντίον της νόσου. Τονίζουν όμως ότι υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία που δείχνουν ότι μια προσεκτικά επιλεγμένη δίαιτα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη, κόκκινο κρέας και πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, μπορεί να βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.
*** Κύπρος: Αυτοκτόνησε 50χρονος λόγω οικονομικών προβλημάτων
* Τέρμα στη ζωή του έθεσε ένας πενηντάχρονος οικογενειάρχης, πατέρας τριών παιδιών, στον δήμο Πολεμιδιών στη Λεμεσό, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Σε σημείωμα που άφησε, αναφέρει ότι δεν είχε άλλη επιλογή.-

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ...και Άλλα :

*** Και οι "Γουλιμίδες" στις υπό πολεοδόμηση περιοχές
Image* Η επίσημη έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τη διαδικασία πολεοδόμησης περιοχών σε εφαρμογή του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Καλαμάτας, προχθές με τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στο Δημαρχείο, έκρυβε ανατροπές στους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής.
Μπροστά στην πίεση των κατοίκων από τις «Γουλιμίδες» και μέρους της περιοχής «Λαγκάδα», ο δήμαρχος Παν. Νίκας υποσχέθηκε ότι το αίτημά τους για πολεοδόμηση των περιοχών τους θα ικανοποιηθεί, σε μια δεύτερη φάση, και θα συζητηθεί στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Κατά τ’ άλλα, στην προχθεσινή συνεδρίαση η πλειοψηφία των φορέων τάχθηκε υπέρ της πρότασης που κατατέθηκε για πολεοδόμηση τμήματος της ανατολικής παραλίας, της περιοχής των Γιαννιτσανίκων και της περιοχής πρώην Δυτικής Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) στα Πλακωτά.

* Όπως τόνισε εξαρχής ο πρόεδρος της συνεδρίασης και αντιδήμαρχος, Ανδρέας Καραγιάννης, η Δημοτική Αρχή προχωρεί στην παραπάνω πρόταση, γιατί πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην πολεοδόμηση περιοχών, που, αφενός, δέχονται μεγάλες πιέσεις (είτε οικιστικής εξάπλωσης είτε χρήσεων γης) και, αφετέρου, θα αποδώσουν διαθέσιμα περισσεύματα γης από εισφορές, προκειμένου να υπάρξει ισορροπία στο ισοζύγιο γης. Η συνολική πρόταση περιλαμβάνει την πολεοδόμηση 1.571 στρεμμάτων.
Στην ερώτηση του εκπροσώπου του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας του ΤΕΕ, Ν. Πατσαρίνου, για το συνολικό κόστος της πρότασης και αν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση, ειπώθηκε ότι απαιτείται περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ, αλλά με την έκπτωση θα φτάσει στις 700 με 800.000 ευρώ, ενώ οι πρώτες πιστώσεις θα δοθούν από δημοτικούς πόρους και μετά θα αναζητηθούν πόροι από το «πράσινο ταμείο».
Στην παρέμβασή της η Ειρ. Μουντανέα, από την πλευρά των μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών, υποστήριξε ότι είναι αδήριτη ανάγκη η πολεοδόμηση του τμήματος της ανατολικής παραλίας, με την ταυτόχρονη όμως πολεοδομική ανάπτυξη και της δυτικής. Πρόσθεσε δε ότι με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής ανοίγει ο δρόμος και για τη διάνοιξη της οδού Κρήτης, έργο που θα δώσει σημαντικές κυκλοφοριακές «ανάσες» στην περιοχή του παραλιακού μετώπου της πόλης και δημιουργεί προοπτική για την πεζοδρόμηση της οδού Ναυαρίνου. Παράλληλα, συμφώνησε με την πολεοδόμηση στα «Πλακωτά», διότι έτσι θα δημιουργηθεί πολύτιμη τράπεζα γης για το Δήμο Καλαμάτας.
Από την πλευρά του, ο Ν. Πατσαρίνος εξέφρασε το σκεπτικισμό του για το αν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του έργου, σε περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης. Συμφώνησε με την πρόταση πολεοδόμησης που κατατέθηκε, αν και στάθηκε αρνητικός στην ένταξη των Γιαννιτσανίκων. Πάντως, υποστήριξε ότι θα πρέπει η Δημοτική Αρχή ό,τι αρχίζει να το τελειώνει, προκειμένου ο Δήμος Καλαμάτας να δείξει τη διαφορά του από την αντίστοιχη πρακτική της Πολιτείας, που για περισσότερο από 15 χρόνια αφήνει και «καρκινοβατούν οι πολεοδομικές μελέτες της Κηπούπολης, του Ασπροχώματος, της Βέργας και της Μ. Μαντίνειας».-
Του Αντώνη Πετρόγιαννη  .- "Θάρρος " Καλαμάτας


*** Τα έσπασαν όλα οι Αρκάδες!
Image~ Η μάχη της Μαντινείας στην αίθουσα του Περιφερειακού
* Δεν έχουν προηγούμενο όσα διαδραματίσθηκαν χθες νωρίς το απόγευμα στην αίθουσα του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου στην Τρίπολη, όπου συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Κάτοικοι της Μαντινείας Αρκαδίας, εκτός ελέγχου, έσπασαν τα πάντα, ενώ ένας κάτοικος τραυματίστηκε και διακομίσθηκε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.
Το Συμβούλιο επιχείρησε χθες το μεσημέρι να συνεχίσει τη συνεδρίαση που είχε διακοπεί μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, πάλι εξαιτίας επεισοδίων, πιο ήπια τότε, για τη γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη λειτουργία μονάδας βιοαερίου στην περιοχή Μαντινείας στην Αρκαδία.

Όμως, κατά τη διάρκεια της  ψηφοφορίας και ενώ ο περιφερειάρχης είχε προτείνει να γνωμοδοτήσει το συμβούλιο θετικά για τη μελέτη με τις τροποποιήσεις που προτείνονταν, η κατάσταση ξέφυγε κάθε ελέγχου και απαιτήθηκε η επέμβαση των ΜΑΤ.
~ Ένταση
* Τη Δευτέρα το βράδυ το Περιφερειακό Συμβούλιο ξεκίνησε τη συζήτηση για το θέμα της μονάδας βιοαερίου, παρουσία αρκετών κατοίκων, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν και να γιουχάρουν, όταν, ενώ ψηφίσθηκε πρόταση της μείζονος μειοψηφίας να μην εγκριθεί η ΜΠΕ, τέθηκαν διαδικαστικά ζητήματα.
Η κατάσταση άρχισε να γίνεται εκρηκτική και τα πράγματα «σώθηκαν», όταν ο πρόεδρος του  Περιφερειακού Συμβουλίου, Γ. Πουλοκέφαλος, διέκοψε τη συνεδρίαση για να συνεχισθεί χθες το μεσημέρι.
Από τις 2.30, λοιπόν, χθες το μεσημέρι έξω από το Αποστολοπούλειο στην Τρίπολη κατέφτασαν τρακτέρ με μαύρες σημαίες και πάνω από 100 κάτοικοι κατέκλυσαν το χώρο.
Στο κτήριο υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία αρχικά δεν επέτρεψε στους κατοίκους να εισέλθουν και έτσι αυτοί άρχισαν να διαμαρτύρονται. Τελικά, με εντολή του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη επιτράπηκε στους κατοίκους να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, η οποία άρχισε με δευτερολογίες των επικεφαλής. Οι δε επικεφαλής των μειοψηφιών (πλην του κ. Μπούκλη που απουσίαζε) ζήτησαν να απορριφθεί η μελέτη.
Κλείνοντας τη συζήτηση το λόγο πήρε ο περιφερειάρχης, ο οποίος ζήτησε να υπερψηφισθεί η ΜΠΕ και να συμπεριληφθούν σε αυτή όλες οι προτεινόμενες τροποποιήσεις.
~ Πρωτοφανή επεισόδια
Η ψηφοφορία ξεκίνησε εν μέσω φωνών και προπηλακισμών από τους κατοίκους και δεν άργησε η κατάσταση να εκτραπεί και να γίνει σύρραξη. Οι πιο θερμόαιμοι άρπαξαν τα πρώτα τραπέζια – έδρανα των συμβούλων και άρχισαν να τα αναποδογυρίζουν. Κάποιοι από αυτούς μπήκαν στη μέση της αίθουσας και άρπαξαν ακόμα και τα τρίποδα από τις κάμερες και τα εκσφενδόνιζαν κατά του προεδρείου.
Από εκείνο το σημείο και μετά δεν υπήρχε κανένας έλεγχος: κάτοικοι αναποδογύριζαν τα τραπέζια στο προεδρείο και πετούσαν μπουκάλια και ποτήρια αδιακρίτως. Μάλιστα, ένα γυάλινο ποτήρι χτύπησε και τραυμάτισε στο κούτελο έναν πολίτη, ο οποίος διακομίσθηκε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.
Τα επεισόδια σταμάτησαν, όταν στην αίθουσα μπήκε διμοιρία των ΜΑΤ Αρκαδίας και σχημάτισε τοίχο προστασίας. Οι κάτοικοι φώναζαν στους συμβούλους «πουλημένοι» και τους γιούχαραν.Τελικά, η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου διαλύθηκε στην κυριολεξία και το Συμβούλιο συνεχίσθηκε σε άλλη αίθουσα του κτηρίου, με τα υπόλοιπα θέματα και χωρίς, φυσικά, την παρουσία των κατοίκων. Εφημερίδα " Θάρρος"
Της Βίκυς Βετουλάκη


*** Άρπαξαν 11.600 ευρώ από τον ταχυδρόμο Θουρίας
 * ImageΤον ταχυδρομικό διανομέα των ΕΛΤΑ Θουρίας λήστεψαν χθες το πρωί τρεις δράστες με την απειλή περιστρόφου, αρπάζοντάς του την τσάντα με συντάξεις και επιδόματα που δεν είχε μοιράσει, ύψους 11.600 ευρώ.
* Ο 47χρονος ταχυδρομικός διανομέας κινούνταν εκείνη τη στιγμή με το αυτοκίνητο που κάνει τις διανομές στο δρόμο Άριος – Θουρίας, με κατεύθυνση τη Θουρία. Ενώ βρισκόταν σε διαδρομή με καλαμιώνες, μία παλιά BMW, στην οποία επέβαιναν τρεις κουκουλοφόροι, έκλεισε το δρόμο.

* Οι δύο δράστες, ο ένας με περίστροφο και ο άλλος με κάποιο ξύλο, πλησίασαν το αυτοκίνητο του ταχυδρόμου. Ο ένας τον απείλησε με το περίστροφο, ενώ ο άλλος έσπασε το τζάμι και άρπαξε την τσάντα με τις συντάξεις και τα επιδόματα κατοίκων της περιοχής.
Αμέσως μετά οι τρεις ληστές τράπηκαν σε φυγή, ενώ από την Αστυνομία ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό. Ωστόσο, μέχρι αργά το βράδυ οι έρευνες δεν είχαν αποδώσει καρπούς.
Στο μεταξύ, χθες ληστεία εις βάρος ταχυδρομικού σημειώθηκε και στην Κρήτη, στην περιοχή Πλουτή του Δήμου Μοιρών. Οι δράστες άρπαξαν την ταχυδρομική τσάντα, που περιείχε 20.000 ευρώ.
Της Βίκυς Βετουλάκη ¨Θάρρος" Καλαμάτας


*** Άρθρο Αντ. Σαμαρά
~Image«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει...»
* Το 1633, όταν ο Γαλιλαίος υποχρεώθηκε από την Ιερά Εξέταση να ανασκευάσει τις ηλιοκεντρικές απόψεις του, φημολογείται ότι ψιθύρισε:
-Και όμως κινείται!
Από τότε η φράση αυτή έχει γίνει εμβληματική για όσους υπερασπίζονται την αλήθεια μπροστά σε βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις.
Από την εποχή του Γαλιλαίου, εμείς οι Ευρωπαίοι μάθαμε να αναζητούμε την αλήθεια πέρα από το «προφανές», να ψάχνουμε πέρα από το «επιφανειακό».
Μάθαμε να ψάχνουμε για αίτια, όχι για «κακούς», να αναζητούμε απαντήσεις, όχι «ενόχους»…
 
Εκείνο που είναι, πράγματι, προφανές στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, είναι πως πολλές χώρες-μέλη της Ένωσης ζούσαν πέρα από τα όριά τους και τις δυνατότητές τους για χρόνια, συσσωρεύοντας χρέη που, τελικώς, βρέθηκαν εκτός ελέγχου.
Η χώρα μου, η Ελλάδα, είναι μια τέτοια περίπτωση μακροχρόνιας δημοσιονομικής αποτυχίας και βρίσκεται ήδη στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης. Έχει ήδη χάσει 16-18% του ΑΕΠ της από το 2009.
Περισσότερη ύφεση οδήγησε σε πιο επίμονα ελλείμματα και σε έκρηξη του χρέους.
Η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα που φτάνουν το 20% του ΑΕΠ της, για να ελέγξει ένα έλλειμμα που έφτανε το 15% το 2009. Δύο χρόνια αργότερα, και παρ’ όλα τα μέτρα, το ελληνικό έλλειμμα βρισκόταν ακόμα στο 10% στα τέλη του 2011!
Τα τρία τέταρτα των μέτρων για την περιστολή του ελλείμματος οδήγησαν σε περισσότερη ύφεση, όχι σε μικρότερο έλλειμμα…
Στο μεταξύ, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων έπεσε κατακόρυφα από τα προ της κρίσης επίπεδα. Μετακινήθηκαν απότομα από το ένα άκρο στο άλλο: από υπερβολική κατανάλωση χωρίς επαρκή παραγωγή, σε απύθμενη ύφεση χωρίς επαρκή προσαρμογή. Και χωρίς πραγματική βελτίωση.
Οι Έλληνες πρέπει να κάνουν την προσαρμογή τους, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά ποια χώρα μπορεί να χάσει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο; Και ποια δημοκρατία μπορεί να αντέξει τόσο ισχυρό σοκ με τόσο φτωχά αποτελέσματα;    
Η πρόσφατη ελληνική εμπειρία δείχνει πως η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές αλλαγές δε θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, αν δεν υπάρξει ένα ακόμα ζωτικής σημασία «συστατικό»: μέτρα Ανάκαμψης και βιώσιμης Ανάπτυξης.
Χωρίς Ανάκαμψη δεν μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα. Η κατάσταση, κατά πάσα πιθανότητα, θα χειροτερέψει…
Αυτό ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν 30 χρόνια δημόσιας σπατάλης για να φέρουν το χρέος στο 120% του ΑΕΠ. Κι ύστερα άρκεσαν δύο χρόνια άγριας λιτότητας για να φέρουν το χρέος στο 168% του ΑΕΠ!
Προφανώς, η «συνταγή» δε δούλεψε…
Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Δεν πρέπει να διστάσουμε μπροστά στις δυσκολίες. Δεν πρέπει να αναβάλλουμε πλέον αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό. Οφείλουμε, όμως, να τις κάνουμε πιο αποδοτικές, να εξουδετερώσουμε τις πιο «τοξικές» τους παρενέργειες, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα μέτρα Ανάκαμψης.
Χρειαζόμαστε χρόνο μέχρι να δουλέψουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μας. Αλλά δεν μπορούμε να υπονομεύουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις βραχυχρόνια, ενώ περιμένουμε να δουλέψουν μακροχρόνια…
Για παράδειγμα, πόσο «ανταγωνιστική» μπορεί να είναι μια οικονομία, όταν οι φορολογικοί της συντελεστές είναι διπλάσιοι από εκείνους των γειτόνων της και πολύ πάνω από το μέσο όρο των εταίρων της;
Τα τελευταία δύο χρόνια οι μισθοί στην Ελλάδα έπεσαν κατά 15%, αλλά η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 50%, το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε τέσσερις φορές και δεν υπάρχει πια ρευστότητα στην οικονομία. Ακόμα κι αν οι άνθρωποι δούλευαν… δωρεάν, κανείς δε θα τους προσλάμβανε σε τέτοιο οικονομικό περιβάλλον.
Πρέπει να επιτρέψουμε την Ανάκαμψη, ώστε να υπάρξει Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας. Δεσμευτήκαμε να επιτύχουμε τους μακροχρόνιους και ενδιάμεσους στόχους του προγράμματος. Και θέλουμε να τιμήσουμε την υπόσχεσή μας πλήρως. Όμως, όσο βρισκόμαστε καθηλωμένοι σε τέτοια αυτο-τροφοδοτούμενη ύφεση, τόσο περισσότερο θα απομακρυνόμαστε από τους στόχους μας.
Θέλουμε να αντιστρέψουμε αυτή την τάση. Θέλουμε να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο…
Θέλουμε η Ελλάδα να τα καταφέρει. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό παράδειγμα, χωρίς προηγούμενο, για ολόκληρη την ευρωζώνη.
Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε τη βοήθεια και την κατανόηση των Ευρωπαίων εταίρων μας. Κάποιοι απ’ αυτούς δε δίστασαν να αποκαλέσουν την Ελλάδα ένα βαρίδι που πρέπει να ξεφορτωθούν…
Κι όμως, κινείται!
Είμαι απολύτως βέβαιος, ότι η Ελλάδα δεν είναι «χαμένη υπόθεση»…
Η Ελλάδα δεν είναι «παθητικό» του ευρωπαϊκού «ισολογισμού»…
Είναι πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο!
Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει μιαν εντυπωσιακή επάνοδο στην Ανάπτυξη.
-Άρθρο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στην εφημερίδα Wall Street Journal


Δ.Σ. Οιχαλίας
~ ImageΜε τη «διπλή» ψήφο του πρόεδρου πέρασε το τεχνικό πρόγραμμα
* Η «διπλή» ψήφος του προέδρου του Σώματος χρειάστηκε για να εγκριθεί το τεχνικό πρόγραμμα έτους 2012 του Δήμου Οιχαλίας στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Μελιγαλά!
Μετά από πολύωρη συζήτηση, σε φορτισμένο κλίμα, με υψηλούς τόνους και φραστικές αντεγκλήσεις, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν: 13 υπέρ (από τη συμπολίτευση), 13 «παρών» και κατά!
* Αξίζει δε να σημειωθεί πως τρεις σύμβουλοι που εξελέγησαν με την πλειοψηφία (Ταραντσοπούλου - Βλάχου, Σταυρόπουλος, Σακελλαριάδης) καταψήφισαν το Τ.Π. και μία σύμβουλος (Αλεξοπούλου) δήλωσε «παρούσα», ενώ το υπερψήφισαν οι δύο διαγραμμένοι από τη συμπολίτευση (ΧαντζάραΒούρβαχη και Ηλιακόπουλος) και δύο από τους συμβούλους της μειοψηφίας (Γεωργιόπουλος, Καρμπαλιώτης)!
Το σύνολο του τεχνικού προγράμματος ανέρχεται σε 3.385.540,96 ευρώ και αναλύεται ως εξής: Από τακτικά έσοδα 788.988,82 ευρώ, Πολιτική Προστασία 3.670, ΣΑΤΑ 789.116,12, «Θησέας» 450.897,26, ΥΠΕΣΔΔΑ 205.072,21, ΕΤΕΡΠΠΣ 132.420,77 και έκτακτη χρηματοδότηση 1.015.375,78 ευρώ.
Ο υπάλληλος του Δήμου, μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Πάλλας, ανέγνωσε στο Σώμα το προτεινόμενο για έγκριση σχέδιο του τεχνικού προγράμματος. Όπως είπε, το 20% των έργων είναι συνεχιζόμενα και το 80% νέα, μεταξύ των οποίων και μελέτες, για να σημειώσει πως στο Τ.Π. είναι ενταγμένα μόνο τα «σίγουρα», λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, έγιναν οι εξής τοποθετήσεις: * Ο Γιώργος Διαγούπης έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις οφειλές έργων, ενώ ο Ηλίας Σακελλαριάδης ρώτησε ποιος έφτιαξε το Τ.Π. Δίδοντας ο ίδιος απάντηση είπε πως αυτό έχει γίνει από μια μικρή μειοψηφία της πλειοψηφίας, με προχειρότητα, γιατί οι λίγοι πρέπει να κάνουν το κουμάντο τους. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος σημείωσε πως ο Δήμος για να προχωρήσει πρέπει να κάνει κάποια υποδομή, κάτι που και από το Τ.Π. δε βλέπει. Ο Δημοσθένης Νταλαχάνης από τη Λαϊκή Συσπείρωση ρώτησε αν το Τ.Π. «βγήκε» από πρόταση των προέδρων και πόσο έχει μειωθεί η χρηματοδότηση του Δήμου. Ο Δημήτρης Μπινίσκος ρώτησε αν έγινε διαβούλευση και αν ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις των προέδρων, γιατί οι ίδιοι αντιδρούν και διαφωνούν. Ο Αριστόδημος Καρμπαλιώτης έκανε μια «ακτινογραφία» της οικονομικής κατάστασης και του Δήμου, με τις περικοπές πόρων από το ΔΝΤ και την Τρόικα, ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις έργων για τη Δημοτική Ενότητα Οιχαλίας.
Ο Δημήτρης Ηλιακόπουλος ξεκίνησε λέγοντας πως η πρώην πλειοψηφία έχει γίνει «μωσαϊκό», που αποτελείται από την πραγματική πλειοψηφία, τους διαγραφέντες, τους ανεξάρτητους και τους τακτικιστές, ενώ τόνισε πως το Τ.Π. δεν το έχουν φτιάξει αναλυτικά, αλλά συνολικά, και αυτό είναι λάθος. Ωστόσο, το ψήφισε, αναφέροντας: «Η σημερινή θετική ψήφος μου είναι ψήφος ανοχής και όχι λευκής επιταγής».
Ο Αριστόδημος Καρμπαλιώτης, που κατέθεσε προτάσεις συγκεκριμένων έργων, σημείωσε πως αν τις δεχτεί η πλειοψηφία και ενταχθούν στο Τ.Π., τότε το ψηφίζει. Η Χρυσούλα Βλάχου – Ταραντσοπούλου ανέφερε πως δεν το ψηφίζει, «είναι εικονικό και, μάλιστα, με ανισομερή κατανομή των έργων και των χρημάτων». Ο Ηλίας Σταυρόπουλος καυτηρίασε τη στάση του δημάρχου να μη μιλήσει, σημειώνοντας πως, αφού κράτησε βουβή στάση και στη συνεδρίαση για το Τ.Π., δεν το ψηφίζει.
Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ελένη Αλειφέρη αναρωτήθηκε: «Ποιο είναι το πρόβλημα του Δήμου μας;». Δίδοντας η ίδια την απάντηση, είπε απευθυνόμενη στο δήμαρχο: «Το πρόβλημα είστε εσείς! Ένα σχεδιασμό είχατε προεκλογικά. Να γίνετε δήμαρχος. Τίποτα δεν είχατε σκεφτεί για μετά». Στη συνέχεια της τοποθέτησής της, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του δεν έχουν κανένα σχέδιο! Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: «Ανοίγετε την πίσω πόρτα, όπως σε αστικό λεωφορείο, και κατεβάζετε συμβούλους. Ανοίγετε την μπροστινή και ανεβάζετε. Πότε θα ανοίξει η μεσαία και θα κατεβείτε όλοι, δεν ξέρω». Η ίδια ψήφισε «παρούσα»!
Ο Κώστας Δημητρακόπουλος, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στη δημοτική πλειοψηφία, τόνισε: «Αν νομίζετε πως ο Δήμος Οιχαλίας είναι κανένα βιλαέτι που μπορεί ο καθένας, κατά το δοκούν, να μοιράζει την πίτα, να μοιράζει αξιώματα και να έχει αντιπαροχές για το μέλλον, κάνετε μεγάλο λάθος. Δεν έχετε αντίληψη, δεν έχετε την παραμικρή πολιτική ηθική να σταθείτε απέναντι στους ψηφοφόρους, απέναντι σε αυτό τον κόσμο που περιμένει πραγματικά κάτι καινούργιο».
Ο Δημήτρης Καραμπούλας σημείωσε: «Πρέπει να πάτε σήμερα το βράδυ, κε δήμαρχε, σπίτι σας, να κάτσετε και να σκεφτείτε. Να σκεφτείτε τι αναλάβατε και να σκεφτείτε αυτό το καράβι πού το πάτε…».
Ο Σπύρος Αδαμόπουλος τόνισε: «Εδώ ταιριάζει η φράση “Ω δύστυχη Οιχαλία, δε σου πρέπει τέτοια μοίρα…” και πώς τον καταντήσαμε εμείς ετούτο τον τόπο;
[…] Επί ενάμιση χρόνο, ερχόμαστε εμείς, η μειοψηφία, και πράγματι με πόνο ψυχής συμβουλεύουμε, προσπαθούμε να συνθέσουμε, και τις συνθέσεις που εμείς σας προτείνουμε, τις αναδιατάσσουν οι σπαρασσόμενες ομάδες της πλειοψηφίας. Και αυτό το λέτε εσείς υπηρεσία και καθήκον. Εμ, δεν είναι υπηρεσία και καθήκον αυτό, προσωπικό βόλεμα είναι ίσως και δεν οδηγεί και πουθενά». Απαντήσεις έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Οιχαλίας, με τον Ηλία Ντονά να σημειώνει πως έγινε διαβούλευση, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις των προέδρων, οι οποίες και ελήφθησαν υπόψη. Στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου, ανέφερε, έγινε η κατάρτιση του Τ.Π. για κάθε δημοτική ενότητα, με προτεραιότητα στις βασικές ανάγκες, τα έργα που πρέπει να συνεχιστούν και τα νέα έργα που πρέπει να γίνουν. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κατσαμπάνης αναφέρθηκε σε προτάσεις έργων για χρηματοδότηση.
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
***
Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
~ ImageΈνταξη σε πρόγραμμα του ΥΠ.ΠΟ.
* Σε πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εντάσσεται το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με προϋπολογισμό 1.5000.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Π. Νίκας. Έτσι, σημείωσε, λύνεται το πρόβλημα χρηματοδότησής του για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.
Επίσης, όπως ειπώθηκε προχθές στην καθιερωμένη μηνιαία σύσκεψη στο Δημαρχείο για την πορεία των έργων του ΕΣΠΑ, κατά την αξιολόγηση της πρότασης διακρατικής συνεργασίας μεσογειακού χώρου, όπου συμμετέχουν πόλεις από Ιταλία – Γαλλία – Ισπανία και από την Ελλάδα η Καλαμάτα, με θέμα τη δημιουργία ενός δικτύου θεατρικής συμπαραγωγής με λυρικό περιεχόμενο, εγκρίθηκε για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ο προϋπολογισμός των 205.000 ευρώ στη συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλες.
 
Παράλληλα, εξετάζεται η πρόταση από πόλη της Ρουμανίας, σε συνεργασία με το Ωδείο Καλαμάτας και τη Λευκωσία της Κύπρου, να υποβληθεί πρόταση από κοινού για την εκπαίδευση σε παραδοσιακά όργανα.
Από την άλλη πλευρά, στην ίδια σύσκεψη, ο Δήμος Καλαμάτας υπέβαλε πρόταση για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο: «Προμήθεια και εγκατάσταση αυτόνομων φωτοσυστημάτων σύγχρονης τεχνολογίας σε στάσεις του Δήμου Καλαμάτας», με προϋπολογισμό 73.381,80 ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013». Αναμένεται, δε, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της πρότασης μετά την αποστολή συμπληρωματικών στοιχείων που ζητήθηκαν.
Επιπρόσθετα, συνεχίζεται η προσπάθεια για χορήγηση έγκρισης προκειμένου να τοποθετηθεί φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στη στέγη της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας. Το αίτημα της ΚΑΚ θα εξεταστεί από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Α.Π.


Δίκτυο Ανταλλαγών Μεσσηνίας "Η Ελιά"
Image~ Αντί για χρήματα, συναλλαγές με «κουκούτσια»
* Το δικό της δίκτυο ανταλλαγών με τον τίτλο «Ελιά» απέκτησε η Μεσσηνία. Σκοπός του είναι, όπως επισημάνθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου από τα μέλη του Γ. Δογάνη, Μυρτώ Φοίφα και Φιλάρετο Βούρκο, η ανάπτυξη ενός δικτύου αλληλοβοήθειας, αλληλοεξυπηρέτησης και αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο. Με τη χρήση της εναλλακτικής μονάδας, το «κουκούτσι», μπορεί οποιοσδήποτε να διαθέσει αγαθά και υπηρεσίες στα μέλη του Δικτύου χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος.
 
Η εναλλακτική μονάδα αποτελεί το μέσο της ανταλλαγής. Δε συσσωρεύεται, δεν τοκίζεται και δε χρησιμοποιείται ως αγαθό ή προϊόν. Είναι άυλη, καθώς η διαχείριση μονάδων και συναλλαγών γίνεται από το ηλεκτρονικό σύστημα του Δικτύου, που διασφαλίζει σωστή, ασφαλή και διάφανη λειτουργία του συστήματος.    
Η λειτουργία του είναι διττή: αφενός, ως αντιστάθμισμα στη δυσχερή οικονομική κατάσταση και, αφετέρου, ως πρόταση ποιοτικής αναβάθμισης της έννοιας αλληλεγγύη.
Μπορεί να φανεί χρήσιμο σε όλους όσοι θέλουν να προσφέρουν αγαθά ή υπηρεσίες σε ενδιαφερόμενα μέλη, με αντάλλαγμα «κουκούτσια», που με τη σειρά τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν για αντίστοιχα αγαθά ή υπηρεσίες που προσφέρονται από άλλους.
Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και θα ήθελαν να συμμετέχουν στο Δίκτυο Ανταλλαγών «Ελιά», λειτουργεί κέντρο εξυπηρέτησης κάθε Τετάρτη 6.00 έως 8.00 μ.μ. στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας (Πλ. Όθωνος 10 – 1ος όροφος).
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι αύριο, στις 12.00 το μεσημέρι, στην πλατεία Όθωνος, θα διοργανωθεί το 3ο ανταλλακτικό παζάρι, που θα περιλαμβάνει και συλλογική κουζίνα.  
Τη Μεγάλη Δευτέρα, στις 6.30 το απόγευμα, θα γίνει ανοικτή συζήτηση στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας, όπου, εκτός από την ενημέρωση για το ηλεκτρονικό δίκτυο ανταλλαγών και το ανταλλακτικό παζάρι-συλλογική κουζίνα, θα συζητηθούν νέες ιδέες.
Περισσότερες πληροφορίες από την ιστοσελίδα http://www.diktioelia.gr/ , ενώ το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι: info@diktioelia.gr. Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Δ.Σ. Μεσσήνης
Image~ Αποχώρησε διαμαρτυρόμενη η μειοψηφία
~* Η αποχώρηση της μείζονος μειοψηφίας ξεχώρισε στην κατά τα άλλα ήρεμη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης. Ήταν, όπως προέκυψε από την τοποθέτηση του επικεφαλής της Νικ. Τζώρτζη, το αποτέλεσμα της συσσωρευμένης αντίδρασης στην ώρα διεξαγωγής της συνεδρίασης, καθώς είχε επισημανθεί και στο παρελθόν. Ο κ. Τζώρτζης ανέφερε ότι είχε θίξει το θέμα του τρόπου λειτουργίας του Σώματος, ενώ υπενθύμισε πως είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που συνεχιζόταν η συγκεκριμένη κατάσταση, θα απείχε. «Κοντεύει να μας πάρει ο ύπνος», είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

«Μας καλέσατε για συνεδρίαση στις 2.00 και ξεκινήσαμε στις 2.30. Είναι ανεπίτρεπτο. Δεν έχετε καταλάβει ότι έως τις 5.00 το απόγευμα είναι δύσκολες ώρες για τους εργαζόμενους και τους αγρότες; Είναι ώρες κοινής ησυχίας, προκειμένου να ξεκουραστεί κάποιος και να προσφέρει ό,τι μπορεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως από τις 9 συνεδριάσεις, οι 4 έχουν πραγματοποιηθεί το μεσημέρι.
Ακολούθως, ανέφερε ότι δεν υπήρξε επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου (που προέρχονται από τις μειοψηφίες), προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους. «Νομίζω ότι υποβαθμίζετε το Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς θα αποχωρήσουμε, δε θα συμμετέχουμε», είπε και το έπραξε κάποια λεπτά αργότερα, μαζί με τους παρόντες συμβούλους του.
~* Αντιδράσεις
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κ. Ρούτσης παρατήρησε πως τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου δεν έφεραν αντίρρηση και πρόσθεσε ότι «60 ευρώ (η αποζημίωση της συνεδρίασης) για τέσσερις ώρες δεν τα παίρνει κανείς». Την αντίδρασή του κατέγραψε και ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος: «Εμείς δεν έχουμε ψυχή δηλαδή; Το Περιφερειακό Συμβούλιο γιατί συνεδριάζει στις 3.00; Σεβόμαστε το χρόνο και θα παρακαλούσα σε συνάντηση με τους επικεφαλής, καθώς υπάρχει βούληση κάποιες ουδέτερες ώρες να γίνεται η συνεδρίαση.
Ας μην κοιμηθούμε και μια μέρα. Η συμμετοχή στα κοινά έχει και κόστος».Η αποχώρηση έδωσε τροφή για ποικίλα σχόλια από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, ενώ ο Κ. Αποστολόπουλος σχολίασε πως στις 4.00 το απόγευμα είναι μια καλή ώρα για να φάει κάποιος και να ξεκουραστεί.       
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 

*** "Αυτοσχέδια Σκηνή"
 Image~ "Νέο αίμα" στο μεσσηνιακό θέατρο
* Με μια ανατρεπτική απόδοση της κλασική ελληνικής κωμωδίας «Ξύπνα, Βασίλη!» του Δημήτρη Ψαθά αποφάσισε να συστηθεί στο μεσσηνιακό θεατρόφιλο κοινό η ερασιτεχνική ομάδα «Αυτοσχέδια Σκηνή». Φρέσκα πρόσωπα, νέοι άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους επέστρεψαν στην Καλαμάτα ένεκα της κρίσης, βάζουν τη δημιουργικότητα σε πρώτο ρόλο, κόντρα στο –οικονομικό και ψυχολογικό- βάρος της ύφεσης. Υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους και σκηνοθέτιδας της παράστασης, Μαρίας Σκαφιδά, οι συντελεστές της ομάδας δηλώνουν πως ήρθαν για να μείνουν.
Η Καλαμάτα έχει παράδοση στο ερασιτεχνικό θέατρο. Πρώτο «φυτώριο» ταλέντων το ΜΕΘ. Ακολούθησαν εξίσου αξιόλογες ομάδες, οι παραγωγές των οποίων συχνά συναγωνίζονται τις επαγγελματικές.  
Για την «Αυτοσχέδια Σκηνή» οι όροι εμπλοκής στο θέατρο δεν είναι διαφορετικοί: Πρόκειται για ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη και πληρώνουν από την τσέπη τους για τις πρόβες και τις παραστάσεις τους. Με διάθεση ανανέωσης των τοπικών θεατρικών δεδομένων, η «Αυτοσχέδια Σκηνή» θα κάνει πρεμιέρα στις 25 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.
Με βάση τον αυτοσχεδιασμό ξεκίνησε η ομάδα, εξ ου και το όνομά της. Η πρώτη επαφή των μελών της έγινε πέρυσι, στο τμήμα Υποκριτικής της Μαρίας Σκαφιδά, στο Κέντρο Νέων. Η μαθητεία προχώρησε, η ομάδα δέθηκε και «δημιουργήθηκε η ανάγκη να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας», σημειώνει η Μαρία Σκαφιδά. «Χωρίς να έχουμε χρήματα, χωρίς να στηριζόμαστε σε κάτι ή κάποιον άλλον πέρα από τον εαυτό μας και τη δυναμική της ομάδας. Η μόνη στήριξη που είχαμε ήταν από το Κέντρο Νέων, σε αίθουσα του οποίου γίνονταν τα μαθήματα».
Η ίδια ήρθε στην Καλαμάτα από την Αθήνα, αφού είχε ολοκληρώσει έναν κύκλο επαγγελματικής εμπειρίας σε αθηναϊκά θέατρα.
«Η επιστροφή μου στην Καλαμάτα έγινε εν μέρει λόγω της κρίσης. Αλλά δεν ήταν καθαρά οικονομικοί οι λόγοι, όσο ότι ένιωθα ανασφάλεια ζώντας στο κέντρο της Αθήνας. Το κέντρο μού άρεσε, ζούσα χρόνια εκεί, αλλά πλέον δεν μπορούσα ούτε να κυκλοφορήσω λόγω της εγκληματικότητας», λέει.
Τα περισσότερα παιδιά δεν είχαν προηγούμενη θεατρική εμπειρία, αλλά όλοι «έχουν σχέση με τις τέχνες. Η Ντένια είναι χορεύτρια, έχει τελειώσει την Κρατική Σχολή Χορού. Την Έμιλυ την ενδιαφέρει η σκηνοθεσία και κάνει πολύ ωραία βίντεο. Η ίδια έφτιαξε τα βίντεο της παράστασης, που είναι εξαιρετικά. Η Αγγέλικα είναι δασκάλα, αλλά παίζει μαντολίνο. Όλοι έχουν με κάποιον τρόπο την τέχνη στη ζωή τους».
Για τις πρόβες τους χρησιμοποιούν μια αίθουσα του πρώην Πολυκλαδικού. Για τις παραστάσεις (έως τις 6 Μαΐου) και τις τελικές πρόβες στη Φιλαρμονική, όλοι συνεισφέρουν. Πληροφοριακά, 50 ευρώ την ημέρα κοστίζει η πρόβα στη Φιλαρμονική και 100 ευρώ την ημέρα η παράσταση. Η αντίστοιχη τιμή στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου είναι 300 ευρώ/ημέρα.  
«Πέρα από το ενοίκιο, πληρώνουμε επιπλέον για να ενοικιάσουμε φώτα, ήχο. Όλα θα τα πληρώσουμε από την τσέπη μας. Προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερα έξοδα, περιοριζόμαστε στα βασικά. Όλοι δουλεύουμε για όλα. Ο Θοδωρής, για παράδειγμα, έχει αναλάβει την κατασκευή του σκηνικού. Η Γεωργία είναι υπεύθυνη για τις αφίσες. Η Ντένια είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία με τα ΜΜΕ. Οι ίδιοι φτιάχνουμε τα διαφημιστικά στένσιλ. Στις παραστάσεις, αναγκαστικά, θα έχουμε εισιτήριο, ελπίζοντας να βγάλουμε κάποια από τα έξοδα. 10 ευρώ θα είναι το γενικό και 7 ευρώ το φοιτητικό/μαθητικό».
Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να εμφανίζονται νέες ομάδες, στο θέατρο, στη μουσική, σε διάφορες τέχνες και δράσεις. Αρχίζει να εμπλουτίζεται το καλλιτεχνικό τοπίο στην Καλαμάτα, παρατηρώ.
«Πράγματι», λέει η Μαρία Σκαφιδά. «Αρχίζει να μπαίνει νέο αίμα στις τέχνες. Πολύς κόσμος έρχεται από Αθήνα να ζήσει εδώ, κόσμος που έχει ανάγκη να δει πράγματα πιο σύγχρονα, άνθρωποι που έχουν την ανάγκη να εκφραστούν. Νέοι άνθρωποι που ξεφεύγουν από τα συντηρητικά δεδομένα που επικρατούσαν μέχρι πρότινος στην επαρχία. Έχουμε ανάγκη να βρισκόμαστε και να λειτουργούμε πιο ομαδικά. Κυρίως απ’ αυτή την ανάγκη δημιουργήθηκε και η δική μας ομάδα: Από την ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για έναν κοινό σκοπό. Δυσκολίες υπήρξαν και υπάρχουν, αλλά αυτό ακριβώς με έχει συγκινήσει στην ομάδα: Ότι οι δυσκολίες, τελικά, μας ένωσαν».
~* Ξύπνα, Βασίλη!
«Βασίλης» στο έργο είναι ο Σταύρος Μπαζίγος. Μηχανικός έργων υποδομής, δούλευε σε οικοδομικά έργα, αλλά «τώρα με την κρίση, είμαι ενάμιση χρόνο σε ύφεση». Είναι στην ομάδα από το ξεκίνημά της.
Στο θεατή που θα έρθει να δει την παράσταση, προτείνει «να δει το έργο αυτούσιο όπως γίνεται από την ομάδα. Δεν πρέπει να το συγχέει με τη γνωστή ταινία ή κατά καιρούς παραστάσεις. Είναι κάτι καινούριο και σίγουρα περνά μηνύματα».
«Ο χαρακτήρας μου ο Βασίλης είναι ο αεί ποτέ Έλληνας που έπεφτε θύμα του φασισμού, είτε αυτός εκφραζόταν από μια δεξιά ιδεολογία είτε από μια αριστερή. Οι Γερμανοί μάς κατηγορούν σήμερα για τεμπέληδες. Δεν ισχύει. Απλά πρέπει και ο Έλληνας να αφυπνιστεί, να πάψει να χρειάζεται πάντα κάποιον να τον παίρνει από το χέρι. Ο Βασίλης δεν άντεξε την πραγματικότητα και η λύση του ήταν να τρελαθεί, γιατί δεν είχε άλλον κόσμο δίπλα του να του συμπαρασταθεί. Θέλει τρέλα για να προκύψει κάτι καινούριο σήμερα».
Δεκαεπτά ετών, η Έμιλυ Μαγκουρίλου παίζει τη Στέλλα. «Το πρόγραμμά μου είναι φορτωμένο. Έχω πολύ διάβασμα, σχολείο, φροντιστήρια, και, τώρα που πλησιάζουμε στις παραστάσεις, είναι τρίωρες οι πρόβες. Αλλά το ευχαριστιέμαι. Πιστεύω ότι θα πάρω μόνο θετικά από την προσπάθεια», λέει. * Μαθητής της Γ’ Λυκείου, ο Ιορδάνης Στάνεβ, είναι ο «Ποιητής Φανφάρας».
«Συμμετέχω με πολλή χαρά. Θα μου άρεσε να ασχοληθώ με την τέχνη στο μέλλον. Από μικρό παιδί όταν έβλεπα τηλεόραση, πάντα κάτι με έπιανε μέσα μου. Θα ήθελα πάρα πολύ να ασχοληθώ επαγγελματικά», δηλώνει.
Ο Αργύρης Ζέρβας, όταν δεν παίζει τον «Λελέ» στο έργο, ασχολείται με το ποδόσφαιρο και το rafting. Τον τελευταίο χρόνο επέστρεψε στην Καλαμάτα. «Τυχαία ένα βράδυ συνάντησα τον Μιχάλη, που ήταν στην ομάδα. Πήγα στις πρόβες, βρήκα ωραίο κλίμα, μια χαρά ανθρώπους και έμεινα. Πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν κι άλλες καινούριες ομάδες στην Καλαμάτα. Οι καιροί είναι δύσκολοι και ο κόσμος έρχεται κοντά, θέλει να λειτουργεί ομαδικά».
Η Αγγέλικα Γαρδελίνου είναι δασκάλα. Στο έργο είναι η Ντίνα Βασιλάκη, η αδελφή του Βασίλη. «Έρχομαι από το χωριό μου με όνειρα να δράσω. Είμαι κοπέλα που ακολουθώ τη μόδα και το ρεύμα της εποχής,  δηλαδή λίγο έχω χάσει την ουσία», λέει για το ρόλο της. «Θεωρητικά είμαι κομμουνίστρια. Πρακτικά, όταν ο σύζυγός μου κερδίζει τα χρήματα, δε διστάζω να ακολουθήσω τελείως άλλο δρόμο…».
Τελειόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας, η Γεωργία Αλιφέρη, είναι επίσης εθελόντρια στο ΚΕΦΙΑΠ, στην κοινωνική ένταξη ατόμων με ειδικές ανάγκες. Παίζει την υπηρέτρια.
«Στο μέλλον θα ήθελα να συνεχίσει να υπάρχει το ίδιο καλό κλίμα μεταξύ μας. Το κλίμα και της πειθαρχίας, αλλά και της ελευθερίας να πεις τη γνώμη σου, για το ρόλο σου, για το πώς βλέπεις την επικοινωνία μέσα στην ομάδα. Από εκεί και πέρα, αν επικρατήσει αυτό το κλίμα, θα είναι επιτυχημένες και οι δουλειές που ανεβάζει η ομάδα. Θα ήθελα να μείνει στο χρόνο. Από τα μέλη και τη συνεργασία μεταξύ μας θα εξαρτηθεί», υπογραμμίζει.
Ο Θεόδωρος Καούρης είναι τεχνικός στην Πολεμική Αεροπορία. «Εγώ σκουλαρίκια να πάρω στη γυναίκα μου από τη Μαρία πήγα και… έμπλεξα», λέει και γελά. «Ευτυχώς, γιατί είναι άριστες οι εντυπώσεις μου». Στο έργο παίζει τον Λαμπίρη.  
Ο Μιχάλης Βασιλειάδης, γνωστός για τις επιδόσεις του στο bmx, είναι ο Περικλής, ο φίλος του Βασίλη. «Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι ήρθαμε για να μείνουμε», λέει. «Αλλά το τώρα που ζούμε στην ομάδα μάς δίνει χαρά και ικανοποίηση. Αν δε στραβώσει κάτι στην πορεία, εννοείται πως θα είμαστε όλοι εδώ για πολλά χρόνια και πολλές παραστάσεις».
Η Ντένια Κοντογούρη, Αθηναία και μητέρα ενός 4χρονου αγοριού, ήρθε στην Καλαμάτα από «έρωτα ακαταμάχητο» και έμεινε. Επαγγελματίας χορεύτρια, πλέον δηλώνει «απλώς, μητέρα».
«Για μένα είναι μια πάρα πολύ ιδιαίτερη κατάσταση, διότι ελευθερώνομαι από τα στάνταρ του χορού, τα σκληρά του ρώσικου συστήματος του μπαλέτου, και μου δίνει τη δυνατότητα να συμπράξω και να συμπαίξω με όλους τους ανθρώπους σε μια άλλου τύπου ελευθερία, που δε μου δινόταν με το χορό», αναφέρει. Παίζει την Αντιγόνη Βασιλάκη, τη μητέρα του Βασίλη.  
Ο Χρήστος Βασιλόπουλος, 20 ετών, σπουδάζει χρηματοοικονομικά. Στο έργο είναι ο Θόδωρος, ο καφετζής. «Είχα ξανασχοληθεί με το θέατρο και, καθώς στην Καλαμάτα ήρθα για να σπουδάσω, έψαξα να βρω μια θεατρική ομάδα για να συμμετάσχω. Συνάντησα τη δασκάλα μας Μαρία Σκαφιδά και δέθηκα με την ομάδα. Τυχαία προέκυψε, από στόμα σε στόμα. Χτύπησα την πόρτα και είπα: Γεια σας, ήρθα! Είναι μέσα στα σχέδιά μου να το συνεχίσω», λέει.
Διακοσμήτρια και καθηγήτρια αγγλικών, η Σοφία Σταματελοπούλου υποδύεται την κα Φαρλάκου, την ιδιοκτήτρια του εκδοτικού οίκου στο έργο. «Από το Σεπτέμβρη που έχουμε ξεκινήσει η ψυχολογία μου έχει αλλάξει κατά πολύ, γιατί όλοι μας στην καθημερινότητα έχουμε πέσει ψυχολογικά και έχουμε μαυρίσει με όλα αυτά που μας συμβαίνουν», υπογραμμίζει. «Ήταν ένας τρόπος να ξεδώσουμε και να ανταλλάξουμε θετική ενέργεια. Γίνεται πολύ δημιουργική δουλειά, είναι ομαδικό το κλίμα, υπάρχει δικαιοσύνη. Πιστεύω πως είμαστε μια ομάδα που ήρθε για να μείνει». - * http://aftosxediaskini.blogspot.com/
Της Γεωργίας Οικονομοπούλου


Σε 70 ιδιοκτήτες
~ Αποζημιώσεις για συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις του αυτοκινητόδρομου
* Αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν θα καταβάλει την Τρίτη η κοινοπραξία Μορέας. Πρόκειται για συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις πλησίον των Καλυβίων, της Αλλαγής και του Μελιγαλά, καθώς και πλησίον του Αγίου Κωνσταντίνου Αρφαρών, όπου κατασκευάζονται τα πλευρικά διόδια.
Καλούνται συνολικά 70 ιδιοκτήτες να πάρουν τα χρήματά τους, την Τρίτη, στις 10.00 το πρωί, στο εργοτάξιο του Μορέα στην Αίπεια. Πρέπει να έχουν μαζί τους απλό φωτοαντίγραφο συμβολαίου ακινήτου, με πρόσφατο πιστοποιητικό εγγραπτέων δικαιωμάτων, φορολογική ενημερότητα για είσπραξη ποσού άνω των 1.500 ευρώ, αστυνομική ταυτότητα, απλή φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας, κι αν δεν υπάρχει συμβόλαιο, αντίγραφο του Ε9 με το ακίνητο.
 

Στο 5ο Φεστιβάλ ελαιολάδου και ελιάς
~ Με ξεχωριστά περίπτερα Δήμοι και Περιφέρεια!
* Είναι τόσο… αγαστή η συνεργασία και τόσο κοινός ο στόχος για την ανάπτυξη της περιοχής, που η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου (ΠΕΔ) και η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχουν στο 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, που θα διεξαχθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από σήμερα μέχρι και μεθαύριο Κυριακή, με ξεχωριστά περίπτερα! Ειδικότερα, η ΠΕΔ συμμετέχει στο Φεστιβάλ με τον τίτλο «Τo λάδι της Πελοποννήσου… ο χυμός της ζωής». Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχει δώσει στη δημοσιότητα, στα περίπτερα Νο 67 και 69 θα προβληθούν προϊόντα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ελιάς στους Δήμους της Πελοποννήσου, διαμέσου των οποίων η ΠΕΔ Πελοποννήσου αποσκοπεί στην ανάδειξη και προβολή της ελιάς και των παραγώγων της, ως τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα της Πελοποννήσου.

Σήμερα Παρασκευή 6 Απριλίου, στην τελετή εγκαινίων του Φεστιβάλ, θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η ΠΕΔ Πελοποννήσου θα έχει μια έντονη παρουσία. Αύριο Σάββατο, στις 5.30 το απόγευμα, στην ενότητα «5ο συνέδριο για την ελιά και το ελαιόλαδο», η διευθύντρια του Μανιατάκειου Ιδρύματος, Βίκυ Ιγγλέζου, θα παρουσιάσει το θέμα «Μεσογειακή διατροφή - Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και οικονομικές προοπτικές». Επίσης αύριο, στην ενότητα «Νέο Μείγμα Μάρκετινγκ για το ελληνικό ελαιόλαδο», ο δήμαρχος Μεσσήνης και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Στάθης Αναστασόπουλος, θα παρουσιάσει το θέμα «Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού ελαιολάδου με έμφαση στα αντιοξειδωτικά».
Την Κυριακή, από τις 12.30 έως τις 13.30, στο χώρο της γαστρονομίας, σεφ θα μαγειρέψουν και θα σερβίρουν τοπικές συνταγές της Πελοποννήσου με βάση το ελαιόλαδο.Από την άλλη πλευρά, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει στο Φεστιβάλ με τον τίτλο «Πελοπόννησος, ελαιοφόρος τόπος». Μεταξύ των εκδηλώσεων που διοργανώνει είναι σεμινάριο γευσιγνωσίας λαδιού από την ομάδα του ΤΕΙ Καλαμάτας, πάρτυ ελιάς αύριο βράδυ, ενώ διάφοροι σεφ θα μαγειρέψουν διάφορες συνταγές με βάση το ελαιόλαδο.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
** Μεσσηνιακά Αθλητικά :
Καλαμάτα: Χωρίς Πετρουζέλλη, Δασκαλάκη στα Χανιά



* Με …βιντεοκατασκοπεία και απογευματινή προπόνηση στο Στάδιο θα ολοκληρωθεί σήμερα η προετοιμασία της Καλαμάτας εν όψει του κυριακάτικου αγώνα στα Χανιά. Ωστόσο, η χθεσινή ημέρα έκρυβε περισσότερα προβλήματα απ’ ότι αναμενόταν, καθώς εκτός από τους Μπλέτσα και Δρούγα, εκτιμήθηκε από το τεχνικό τιμ ότι ο Πετρουζέλης δεν είναι ακόμη 100% έτοιμος, ενώ εξαιτίας μια σύσπασης στη γάμπα αποκλείστηκε και ο Δασκαλάκης, παρ’ ότι έδειξε στα φιλικά που προηγήθηκαν ότι ήταν ορεξάτος και θα έδινε λύσεις.
Έτσι, η 18άδα που επέλεξε ο προπονητής Γιώργος Μπένος, με το συνεργάτη του Μιχάλη Φασουλή για την αναμέτρηση της 16ης αγωνιστικής αποτελείται από τους εξής ποδοσφαιριστές: Κοψαχείλης, Σταθόπουλος, Τσόπελας, Νικητόπουλος, Κωνσταντόπουλος, Ψυχογιόπουλος, Χρυσανθόπουλος, Κωστής, Τριανταφυλλάκης, Ρουμπουλάκου, Τσιμικλής, Τσαγκαράκης, Μπεγέτης, Αθανασόπουλος, Κρητικός, Σπανός, Αλεξανδρόπουλος και Πούτσι.
Όσο για το επικρατέστερο σχήμα, με βάση και τα όσα έδειξε ο Μελιγαλαίος τεχνικός στο χθεσινό πρόγραμμα, είναι πολύ πιθανόν ν’ αποτελείται από τους Κοψαχείλη τερματοφύλακα, Τσόπελα και Ρουμπουλάκου ως δεξί και αριστερό μπακ, Ψυχογιόπουλο-Κωνσταντόπουλο στόπερ, την τριπλέτα Χρυσανθόπουλος, Τσιμικλής, Τσαγκαράκης στόπερ, Αλεξανδρόπουλο και Κωστή στα άκρα και προωθημένο τον Κρητικό. Θέση στην 11άδα διεκδικούν ακόμη οι Τριανταφυλλάκης, Νικητόπουλος, Μπεγέτης και Αθανασόπουλος που δοκιμάστηκαν σε κάποιες άλλες παραλλαγές, ενός σχήματος που θα έχει σαφή επιθετικό προσανατολισμό, αφού ο στόχος δεν είναι άλλος από την επιστροφή στις νίκες.
«Σφυρίζει» ο Σταθόπουλος την Κυριακή
Ο Σπύρος Σταθόπουλος από την Ένωση Δυτικής Αττικής, ορίστηκε να διευθύνει την κυριακάτικη αναμέτρηση της Καλαμάτας στα Χανιά (Δημοτικό γήπεδο Περιβολιών), που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα.
Βοηθοί του θα είναι οι Σωτήρης Τραχανης από την ίδια ΕΠΣ και ο Ηλίας Μήταρης από την Ανατολική Αττική, με 4ο τον Μηνά Κοκκινάκη από το Λασήθι, ενώ χρέη παρατηρητή θα κάνει ο Αθηναίος Κώστας Βασσάλος.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη


** 3ο  ΗΜΗΧΡΟΝΟ :
Λέει «αντίο» ο Νικηφόρος
«Μαύρη πέτρα» ετοιμάζεται να ρίξει πίσω του ο Νικηφόρος Στάικος, που τον γνωρίσαμε ως γιατρό στο νοσοκομείο Καλαμάτας (χειρουργό-ορθοπεδικό), διαιτητή βόλεϊ, αλλά και τραγουδιστή! Σε ένα μήνα παίρνει μετάθεση για την Αθήνα, αλλά επειδή έχει μεσσηνιακές ρίζες καταγωγής προβλέπω ότι δεν θα τον χάσουμε και τελείως.
Στο αθλητικό κομμάτι που μας αφορά σαν στήλη πάντως, σίγουρα ο Κώστας Βλάσσης θα πρέπει να κάνει κάτι για να βγάλει νέους διαιτητές, ώστε να καλύψει και το κενό του Νικηφόρου και τις ανάγκες που υπάρχουν στα τοπικά και περιφερειακά πρωταθλήματα.
Από το Μαραθώνιο της Μεσσήνης στο Σπάρταθλο ο Γεωργιόπουλος!
Πριν καν 40ντήσει είχε την πρώτη της εμπειρία από αγώνα δρόμου η κορούλα του Κώστα Γεωργιόπουλου και της Σοφίας Πουλοπούλου, μπαίνοντας από νωρίς στο κλίμα του αθλητισμού -και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε με δύο γονείς καθηγητές Φυσικής Αγωγής;
Δεν είναι όμως μόνο αυτό, αφού για χάρη της ο μπαμπάς της αποφάσισε να συμμετάσχει στο 7ο Σπάρταθλο της καριέρας του! Έχει ήδη πάρει την πρόκριση για τον φημισμένο αγώνα-άθλο στην ιστορική διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη που θα διεξαχθεί 30 Σεπτέμβρη-1 Οκτώβρη, μέσα από το πανελλήνιο πρωτάθλημα 100 χλμ. που έγινε τέλη Γενάρη στη Δυτική Αττική.
Αν όλα πάνε καλά –και το ευχόμαστε κι εμείς ολόψυχα- ο Κώστας Γεωργιόπουλος θα αφιερώσει τον 4ο τερματισμό του στο νέο μέλος της οικογένειας, έτσι ώστε και οι τέσσερις να έχουν κι από έναν. Εννοείται ότι ο 1ος ήταν για τον Ιάσονα, ο οποίος τερμάτισε συμβολικά με τον μπαμπά του και στον 7ο Μαραθώνιο της Μεσσήνης που ήταν βέβαια ρουτίνα για τον έμπειρο δρομέα του ΣΔΥΜ, αλλά για τους συνοδοιπόρους του Τρύφωνα Βίγκο ήταν ο 1ος και για τον εξάδελφο Χρήστο Γεωργιόπουλο ο πρώτος με χρόνο κάτω από τις 4 ώρες. 
Στις 4.30 μ.μ. ο τελικός του κυπέλλου
Μπορεί αρχικά να είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει στις 5, όμως η έναρξη του μεγάλου τελικού κυπέλλου Μεσσηνίας οριστικοποιήθηκε για τις 4.30 μ.μ., τη Μεγάλη Τετάρτη, στο Δημοτικό γήπεδο Κυπαρισσίας.
ΑΟΚ και Εράνη Φιλιατρών αναμένεται να γεμίσουν τις κερκίδες κι εμείς το μόνο που έχουμε να ευχηθούμε είναι νικητές στο τέλος να βγουν οι φίλαθλοι και το ποδόσφαιρο!
Με 4 ομάδες ο Αίαντας
Ο Αίαντας είναι κατεξοχήν από τους συλλόγους που δουλεύουν στις υποδομές και την ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών και γι’ αυτό όχι μόνο θα δώσει το «παρών» στα πασχαλινά τουρνουά τζούνιορ και προτζούνιορ της ΕΠΣΜ, αλλά θα συμμετάσχει και με δεύτερες ομάδες!
Κουράγιο, Νικήτα…
Το θάνατο του γαμπρού του, Αλέξανδρου Μαρκόπουλου, θρηνεί ο β΄ αντιπρόεδρος της ΕΠΣΜ, πρόεδρος της Επιτροπής Παλαιμάχων της Ένωσης και τεχνικός σύμβουλος του ΑΟ Ενωμένα Σωματεία Καλαμάτας, Νικήτας Παπανικολόπουλος, ή «Γάτος».
Το «Θ» εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στον κ. Παπανικολόπουλο.
Ο Δήμος Γαλανάκης πάντα κοντά
στον Αστέρα Μικρομάνης
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αστέρα Μικρομάνης (από τους παλιούς παράγοντες του Αστέρα) Δήμος Γαλανάκης, είναι πάντα κοντά στην ομάδα. Στη φωτογραφία παρακολουθεί τον πρόσφατο αγώνα με τον ΑΟ Ενωμένα Σωματεία Καλαμάτας στο Δημοτικό Γήπεδο Μικρομάνης, που έληξε 3-0 υπέρ του Αστέρα.
Κάτι δυνατό ετοιμάζει ο Νταουτάκης
Κάτι πολύ δυνατό ετοιμάζει ο πρόεδρος της ΑΕΚ Καλαμάτας Αιμίλιος Νταουτάκης (είναι πυρετώδεις οι ετοιμασίες) και σύντομα θα μπορέσει να το παρουσιάσει στον φίλαθλο κόσμο και όχι μόνο.
Φιέστα ο Παπαφλέσσας
Τη Μεγάλη Πέμπτη 12 Απριλίου θα πραγματοποιήσει ο Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου φιέστα για την κατάκτηση του τίτλου στον 2ο όμιλο του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής και την άνοδο στη Β΄ Τοπική. Έχει προγραμματίσει να διεξαχθεί στις 4.00 μ.μ. φιλική συνάντηση με τον Τσικλητήρα Πύλου, ενώ θα γίνει από την ΕΠΣ Μεσσηνίας η απονομή του Κυπέλλου του πρωταθλητή και των μεταλλίων στους ποδοσφαιριστές. Ο πρόεδρος του Παπαφλέσσα, Παύλος Γαλάζιος, και οι συνεργάτες ετοιμάζουν πολλές εκπλήξεις.
 Προετοιμασία για την ομάδα του Δ.Σ. Καλαμάτας
Φιλικό ματς με την ομάδα της Αστυνομίας είχε προγραμματίσει για την Τετάρτη στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣΜ στον Κορδία η ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Πρωτάθλημα Δικηγορικών Συλλόγων.
Ο τεχνικός της ομάδας του Δ.Σ. Καλαμάτας, Λεωνίδας Μούργος, είχε την ευκαιρία να κάνει τις τελικές δοκιμές, εν όψει της πρεμιέρας. -
Πριν 94 χρόνια
- ΠΕΡΑΤΩΘΕΙΣΗΣ χθες της εξελέγξεως υπό της Νομαρχίας των υποβληθεισών δηλώσεων εις τας ενοριακάς επιτροπάς ευρέθη ο εξής αριθμός των απογραφέντων ατόμων κατά ενορίας.
- ΕΝΟΡΙΑ Αγίου Ιωάννου απεγράφησαν 1.256 άτομα, Αγίου Νικολάου 2.970, Ταξιαρχών 3.924, Αναλήψεως 2.544, Αγίου Κωνσταντίνου 1.400, Υπαπαντής 3.704, και Αγίου Γεωργίου 4.385 άτομα.
- ΕΚ τούτων προκύπτει, ότι εις όλας τας ενορίας απεγράφησαν 20.250 εν όλω άτομα και επομένως συγκρινομένου του αριθμού τούτου προς τον αριθμόν 26.100 εις τον οποίον ανήρχοντο τα τροφοδούμενα άτομα της πόλεώς μας προ της απογραφής προκύπτει ελάττωσις ήδη του αριθμού των τροφοδοτουμένων ατόμων κατά 5.500 άτομα.
- Ο Ισίδωρος Ιτρεκολίτσης, Ιταλός την καταγωγήν και διαμένων εις το χωρίον Άγιος Ανδρέας της Λογγάς ετραυματίσθη σοβαρώς εις τον πόδα καθ’ ην ώραν εκοιμάτο εξ εκπυρσοκροτήσεως ενός περιστρόφου το οποίον είχεν κάτωθεν του προσκεφαλαίου του.
- Ο Πρωθυπουργός Βενιζέλος απαντών εις τηλεγράφημα του Νομάρχου ως Πρόεδρος της ανωτάτης διευθύνσεως των μεταφορών εγνώρισε χθες τηλεγραφικώς ότι αποστέλλονται εις την πόλιν μας 3000 σάκκοι αλεύρων.
 
***

~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΗΝΟΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2012 :

*** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/04/31032012-01042012.html , Αθλητικό Σ/Κ 31/03/2012 και 01/04/2012 .-

*** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/2-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Δευτέρα 2 Απριλίου 2012 ‘-

*** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/04/3-2012.html   , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Τρίτη 3 Απριλίου 2012


~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/04/4-2012.html , ΘΕΣΕΙΣ ..ΣΚΕΨΕΙΣ ..ΑΠΟΨΕΙΣ Τετάρτη 4 Απριλίου 2012  .-

**  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/4-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Aπριλίου 2012  .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου